Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Pierre en Vermeulen staan lijnrecht tegenover elkaar: ‘Berghuis uit Oranje!’

Laatste update:

Arno Vermeulen vindt dat bondscoach Ronald Koeman geen ruimte moet bieden aan Steven Berghuis in de definitieve Oranje-selectie. Zondagmiddag kwam Berghuis in opspraak toen hij na afloop van het duel tussen FC Twente en Ajax (3-1) een klap uitdeelde aan een fan van de Tukkers. Al snel meldde een ooggetuige aan TC/Tubantia dat de 31-jarige aanvaller woest werd om een racistische provocatie van een supporter richting Brobbey. Waar Pierre van Hooijdonk zegt de reactie van Berghuis te begrijpen, stelt Vermeulen dat hij vanwege de vuistslag niet opgeroepen moet worden voor Oranje.

Tijdens het programma Studio Voetbal komt het incident tussen Berghuis en de FC Twente-supporter ter sprake. Hoewel Van Hooijdonk aangeeft de impulsieve reactie van Berghuis niet per se goed te keuren, benadrukt hij de actie van de middenvelder annex aanvaller van Ajax wel te begrijpen. Vermeulen veroordeelt de vuistslag van Berghuis ten zeerste en is zelfs van mening dat hij niet bij het Nederlands elftal zou moeten zitten vanwege de gewelddadige houding.

“Ik zou hem niet oproepen”, stelt Vermeulen, terwijl mede-tafelgasten Ibrahim Afellay, Leonne Stentler en Van Hooijdonk vinden dat Berghuis ‘gewoon’ bij de definitieve selectie moet zitten. “Een dag voordat de selectie bekendgemaakt wordt, slaat hij daar een toeschouwer. Ik vind dat een reden om hem niet te selecteren”, bepleit de commentator, die totaal niet op één lijn zit met Van Hooijdonk.

“Wat denk je dat er zou gebeuren als je deze vorm van racisme tegenkomt op straat? Ze zeggen dan van: hij heeft een voorbeeldfunctie omdat hij voetballer is. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen dat hij zo reageert. Overal mag alles maar gezegd worden en die voetballers moeten alles maar incasseren. Die voetballers moeten maar tegen zich aan laten zeiken, want alles is blijkbaar geoorloofd. Natuurlijk zou ik Berghuis gewoon selecteren”, geeft Van Hooijdonk aan.

Afellay kan zich evenmin vinden in de controversiële mening van Vermeulen. “Hoezo hem niet opstellen? Hij heeft toch geen moord gepleegd? Vanuit menselijk oogpunt is zijn reactie begrijpelijk, maar het is nooit goed te keuren dat je geweld gebruikt. Het ging niet eens om hem, het ging om zijn teamgenoot. Ik vind niet dat je hem daarom niet bij het Nederlands elftal mag nemen, want hij heeft zichzelf ook gecorrigeerd en gezegd dat dit niet de juiste reactie is. Maar om hem dan niet bij het Nederlands elftal te nemen vind ik wel een brug te ver”, besluit de analyticus.

"Ik heb spijt van mijn actie, ik had dit niet moeten doen", zei Berghuis in een persverklaring. "Mijn reactie lost niks op, dat snap ik ook. Het is niet goed, ik heb een voorbeeldfunctie als speler van Ajax." Ajax kwam eveneens met een reactie. "Steven heeft op een verkeerde manier gereageerd. Hij heeft dat al snel bij John Heitinga kenbaar gemaakt en meteen zijn excuses aangeboden."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vraagje aan Arno: Wie wordt er precies geslagen? Want deze beelden laten niet zien dat er iemand naar de grond gaat, of dat er zelfs maar iemand geraakt wordt. Deze beelden tonen dat Berghuis een vreemde beweging over een dranghek maakt. Dus laat de lafbek die denkt dat hij alles kan roepen maar aangifte gaan doen bij de politie. Kan hij direct vertellen waarom hij geslagen zou zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof heus wel dat Berghuis iemand heeft geslagen, en dat is verkeerd. Maar ergens wel begrijpelijk als jij of je teamgenoten zo vaak van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen. En dat moraalridder Arno dit zegt, verbaasd me niet. Hij is directeur voetbal bij een omroep die iemand cancelt omdat hij een buitenechtelijke relatie had.

29 mei 2023 om 00:30

Vraagje aan Pierre: wat is er precies gezegd? 1 ooggetuige tussen heel veel mensen bewijst niets want deze beelden laten geen geluid horen. Deze beelden tonen dat Berghuis een slaande beweging maakt over een dranghek.

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof heus wel dat er iets erg verkeerds is gezegd. Maar ergens is het niet goed te praten als jij of je teamgenoten voor eigen rechter gaan spelen aangezien we dan iedere week wel een vechtpartij tussen spelers en supporters kunnen verwachten met alle gevolgen van dien.
Dat moraalridder Arno dit zegt verbaasd me wel. Hij is directeur voetbal bij een omroep die de gemiddelde voetbalsupporter al lang heeft gecanceled.

29 mei 2023 om 01:09

Sorry maar als iemand jouw teamgenoot een k***neger noemt moet je de ‘fan’ toch gewoon op z’n snavel hoeken? Ik sta echt niet voor geweld maar op gegeven moment is het gewoon de enige oplossing

29 mei 2023 om 06:58

Als je niet voor geweld staat dan sla je iemand niet. Ook niet na racisme.
Anders sta je wel voor geweld als mogelijke oplossing.
Ben iig nog eerlijk naar jezelf.

29 mei 2023 om 07:41

Zolang ze niet optreden tegen dit gedrag dan is het schijnbaar een oplossing. Er staan daar tientallen mensen. Als en ik herhaal, als hij racistisch heeft gescholden en niemand die daar staat heeft er iets van gezegd dan is een klap uitdelen blijkbaar een mogelijke oplossing. Niets doen namelijk niet.

29 mei 2023 om 07:54

Tuurlijk is dit geen oplossing. Denk je nu echt dat de racist in kwestie na deze hoek opeens gaat denken:
Volgende keer noem ik iemand geen ****** meer. Nee natuurlijk niet, die haat is nu alleen maar groter geworden.

Publieke schandpaal, dat is de oplossing. Gewoon met gezicht en hele hebben en houden op televisie. Ik denk persoonlijk dat dat VEEL harder aankomt dan een sporadisch tikje van een jongen van 65 kilo...

29 mei 2023 om 08:39

Geweld is nooit de oplossing. Ik snap de reactie, maar keur het af. Daarnaast snap ik niet dat je als laatste uitzending met zo een zwakke tafel gaat zitten. Arno Vermeulen is alleen maar pro Az, vooral tegen Ajax en nog belangrijker hij snapt niks van voetbal. Dat meisje zit er alleen maar voor de quota, begint over de huldiging dat het een schande is, twee zinnen later zit ze een feest voor de dames te promoten met geweldige artiesten, krijgen nog geen 600 kaarten verkocht. Waar heb ik naar zitten kijken als Affelay de best bespraakte is en Pierre niet eens de meest partijdige en gekste uitspraken doet.

29 mei 2023 om 09:21

@gluubster

Een jongen van vroeger sloeg vroeger voor de grap mensen in elkaar tot hij de verkeerde trof die een Whiskey glas van 5 meter op zijn gezicht stuk gooide die het na al die jaren zat was.

Raad is of hij na die 50 hechtingen dit ooit nog eens gedaan heeft? Hele lieve knul geworden.

Dat geweld niks oplost is een dooddoener. Zinloos geweld is doelloos, maar om op 'reactive abuse' te reageren?

29 mei 2023 om 10:37

Precies! Van al dat politiek correcte gelul dat geweld niks oplost en dat hij een voorbeeldfunctie heeft word ik ook doodmoe. Wat had hij anders moeten doen? Die racist uitnodigen voor een kopje thee en het er maar even met hem over hebben? Hou toch op!! Dat softe gedoe werkt al jaren niet in dit land!

29 mei 2023 om 11:25

Als het whiskeyglas 5 meter was dan had die jongen denk ik niet meer geleefd :D

29 mei 2023 om 00:34

Paul, even serieus, los van wat er geroepen is, het is totaal krankzinnig om als rolmodel voor kinderen je zo te gedragen.
Je ziet op het filmpje zat jongeren/kinderen staan, dit kan gewoon echt niet.
Daarbij zijn er heel veel verschillende lezingen over wat er nu precies gezegd is.
Berghuis blijft er zelf ook redelijk vanaf wat er nu precies gezegd is. Echter het slaan, of een poging doen tot, is echt totale waanzin.
Dat er gekkies op deze wereld zijn is bekend, dat je je moet verlagen tot hetzelfde niveau, dat vind ik diep en diep triest.

29 mei 2023 om 00:43

Niet het stukje geweld, maar wel het stukje opstaan tegen racisme en opkomen voor je vriend, is een voorbeeld voor mijn kinderen. Ik wil geen slappe zonen die met alle winden meewaaien. De gemiddelde profvoetballer is ook helemaal geen rolmodel voor mijn kinderen maar Berghuis die dit seizoen meer dan eens staat voor de goede zaak, die is dat wel.

29 mei 2023 om 00:47

Is Arno zelf chef bij een bedrijf waar nogal wat mis is gegaan. Waarom is die nog chef? Over (voetbal) inhoudelijke redenen om hem uit elk programma te weren nog maar te zwijgen. Werkelijk, die man wijst minder vaak het juiste aan als een klok. Hem aan tafel laten zitten is gewoon minachting voor elke voetbalkenner en elke kijker.

29 mei 2023 om 00:50

Ik word een beetje moe van de term rolmodel of voorbeeld. Iedereen is een voorbeeld. Wanneer Berghuis (en Brobbey) gewoon de bus in waren gestapt hadden al die kinderen een voorbeeld kunnen nemen aan de eencellige die racistische dingen roept. Dat is schijnbaar heel normaal en niemand zegt er iets van of reageert er op. Dus die kinderen kunnen gaan denken dat het kan. Dat je zomaar van alles kunt roepen. Iedereen is een voorbeeld, met alles wat ze doen. Niet alleen bekende mensen.

En Berghuis heeft al gezegd dat zijn reactie verkeerd was, dat heb ik die van die andere gast nog niet gezien. En dat er verschillende lezingen bestaan over wat er gezegd is, komt omdat de held die dit gefilmd heeft het zo heeft geknipt dat al het voorgaande weg is gevallen. Maar geloof me, als er niets of iets onschuldigs was geroepen waardoor de reactie van Berghuis totaal onbegrijpelijk zou zijn geweest, dan hadden we dat heus wel gezien.

29 mei 2023 om 00:55

Totdat jezelf discriminatie ondervindt of je kids / overige familieleden. Ik had hetzelfde gedaan en begrijp Steven volkomen. Sommigen denken echt alles te mogen zeggen. Ff resetten die handel, zodat ze voortaan nadenken.

Nee ik ben niet voor geweld. Maar bij discriminatie of seksuele misbruik, moord of zo zal ik nooit zeggen die zat fout. Maar heey dat ben ik

29 mei 2023 om 01:06

Welke verschillende lezingen heb je het over? Nadat dit verhaal naar buiten kwam heb ik geen andere lezingen meer gehoord. Maar ik ben benieuwd, graag met bronvermelding.

Nu we het toch over die omstanders hebben ... waar was de reactie van omstanders als zulk soort teksten geuit worden? Over voorbeeldgedrag gesproken, als mensen zoiets naar een speler roepen, wat voor een signaal geef je als ouders af door vrolijk verder te wandelen? Misschien gaf Berghuis het enige juiste signaal af, namelijk dat wanneer je zoiets roept je gewoon een klap in je gezicht hoort te krijgen. Een racisme vrij Nederland gaan we niet krijgen door als omstanders weg te kijken maar juist door op te komen voor slachtoffers. Dat deed Berghuis, hij besloot het niet te accepteren.

Het rare is waarschijnlijk dat als Berghuis zich keurig had gedragen er amper aandacht aan was geschonken. Misschien zou het wel zijn uitgelekt dat het geroepen was en dan zou iemand bij de Knvb ''het betreuren dat dit is gebeurd''. Maar zonder enige consequentie voor de dader in kwestie. Nu heeft hij tenminste nog een klap gehad. Schijnbaar is een verkeerde reactie nodig om dit verkeerde gedrag afgestraft te zien worden.

Maar goed, vooral nog een reclame spotje opnemen bij Oranje tegen racisme of iets met knielen/juichen doen. Maar concreet optreden tegen racisme, dan moet je uit de Oranje selectie gezet worden. Dat zou echt ontzettend passend zijn bij hoe we dit soort problemen aanpakken. Zolang onze morele symboliek maar goed is, concrete daden doen er niet toe.

29 mei 2023 om 01:09

Prachtige reactie Adzevedo. Beter dan dit kon ik het niet zeggen.

29 mei 2023 om 01:12

Lee112, ik begrijp je heus wel in je laatste alinea. Maar er moeten geen dingen goed gepraat worden op een agressieve actie omdat een simpele ziel wat roept. Als we allemaal nou mensen maar op de bek proberen te rammen omdat ze wat achterlijks roepen dan krijgen we een nog meer verpauperde maatschappij dan die er al is. Dat er opgetreden moet worden, absoluut. Maar Berghuis moet dit nooit doen. Deze jongen kan namelijk gewoon worden opgespoord door alle camera’s buiten het stadion en vervolgd worden. Geloof mij, op een enkeling na van alle tientallen daders van NEC-Vitesse zijn vorig jaar gepakt en vervolgd, ook degene met capuchon op. Deze is helemaal makkelijk op te sporen bij die bus… Deze reactie van Berghuis gaat in andere stadions denk ik ook averechts werken.

29 mei 2023 om 01:16

Als Berghuis vandaag niet had ingegrepen, was er niets gebeurd. Ook niet met de racist zelf. Want er was zat tijd voor de omstanders of stewards om in te grijpen voordat een Berghuis dat van achter de hekken moest doen.

29 mei 2023 om 01:17

Klopt ik begrijp je ook, maar Steven reageerde in de heat of the moment.
Is het slim? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar begrijpelijk vind ik het wel.

29 mei 2023 om 01:18

@Adzevedo, er passeerden inderdaad allerlei lezingen de revue. Zo las ik eerst massaal dat er iets over zijn dochter zou zijn gezegd, daarna was het zijn moeder en daarna zijn oma. Daarnaast zou hij ook nog zijn bespuugd. Vervolgens is er een anonieme bron die zegt dat Brobbey racistisch bejegend werd en daarna nog komt het management van Berghuis met de verklaring dat hij zelf uitgescholden zou zijn. Het is op zijn minst opmerkelijk dat we er dan massaal één verhaal uitpikken en voor waarheid aannemen, terwijl op de bewuste video Berghuis handtekeningen aan het uitdelen is en Brobbey in geen velden of wegen te bekennen is.

29 mei 2023 om 01:23

@-NEC-: Berghuis heeft al gezegd dat zijn reactie verkeerd was. En een grote groep hier vind zijn reactie ook verkeerd, maar begrijpelijk.

Maar weet je wat ik denk. Dat als Berghuis niets had gedaan, we het nu helemaal niet hadden gehad over deze racistische uitspraken. Dus waarom zou iemand die eencellige op sporen via camerabeelden?

29 mei 2023 om 01:31

Als ik de oplossing zou hebben, dan had ik het uiteraard gedeeld en ik zou niks liever zien als dat racisme er niet zou zijn, maar denk je werkelijk dat een klap uitdelen de oplossing is?
Nu schrokken de omstanders van Berghuis ipv de malloot die enorm onverstandige dingen zei.
Daarbij blijf ik het verlagen tot iemands niveau vinden.
Het is zo vreselijk primitief, en inderdaad zijn er vooral veel verschillende dingen geroepen over wat het kan zijn, maar springen we vooral op het gene wat het meest in het oog springt.
Wat Berghuis heeft gedaan is gewoon een strafbaar feit, gefilmd. Dat maakt het ongelooflijk dom, ik begrijp echt wel z'n frustratie, maar rolmodel bedoel ik ook mee dat de camera's op je gericht zijn. Steven weet dat maar al te goed.

29 mei 2023 om 01:35

@marocberkane: Alle versies die jij geeft maakt het voor het vermeende 'slachtoffer' allemaal niet veel beter op. Want hij zal vast niet hebben gezegd dat Berghuis een leuke dochter heeft, of zo'n ontzettend lieve oma. Maar heb je toevallig ook nog bronvermeldingen van al deze versies van het verhaal? En jij doet nu als of de (anonieme) bron van De Tubantia zo onbetrouwbaar is dat we die maar niet moeten geloven. Maar iemand bij de Tubantia heeft tenminste zijn werk gedaan. Daar kunnen een heleboel journalisten en analisten nog iets van leren. Maar al dit gissen naar wat er nu wel of niet geroepen is, was niet nodig geweest als de kneus die dit online heeft gegooid het hele filmpje online had gezet en niet alleen het gedeelte dat nadelig is voor Berghuis. Dat zegt ook al genoeg over de filmer. Hij beschermd de persoon die dingen heeft geroepen die niet door de beugel kunnen of zelfs heeft gespuugd naar Berghuis.

29 mei 2023 om 01:40

VoetballR Je hebt de oplossing niet, maar keurt de reactie van iemand wel af.

Misschien is het wel de enige oplossing, want niemand weet een betere. Als men weet dat ze een klap op hun bek kunnen verwachten als ze zoiets roepen, dan bedenken ze zich misschien een keer.

Niemand is voorstander van geweld lijkt me, al is er soms geen andere weg om iemand duidelijk te maken dat z'n gedrag niet kan.

29 mei 2023 om 01:41

@voetballr: Er was op dat moment maar een camera op Berghuis gericht en dat was de camera van de lafbek die dit geknipte filmpje online heeft gezet.

En ik hoop dat mensen zijn geschrokken. Dan weten ze dat ze niet ongestraft racistische dingen kunnen roepen. Maar dat ze een keertje de verkeerde tegen kunnen komen die wel reageert. En denk je dat deze held dit ook had geroepen als hij in zijn eentje tegen 1 of meerdere gekleurde mensen had gestaan? Hij voelt zich veilig omdat hij in een menigte staat en het roept tegen iemand die een rolmodel zou moeten zijn. Maar nogmaals, ik vind dat iedereen een voorbeeldfunctie heeft. Wat voor voorbeeld geeft deze eencellige? Dat je van alles maar moet kunnen roepen, hoe racistisch of beledigend het ook maar is. Want dat hadden die kinderen die er staan kunnen denken als Berghuis niet had gereageerd.

29 mei 2023 om 01:43

Paul Er gingen verschillende verhalen idd. Wat ik heb begrepen, werd er K-zwarte naar Brobbey geroepen, en toen hij er wat van zei, werd daar met je k-moeder op gereageerd en toen haalde hij uit.

Dat spugen heb ik gelezen, maar in mindere mate en weet niet op welk moment dat eventueel gebeurd zou zijn.

29 mei 2023 om 01:51

Ik heb nog steeds niets gehoord wat het slaan van Berghuis voor mij totaal onbegrijpelijk maakt.

29 mei 2023 om 01:54

Ik had gehoopt dat z'n baas, als het een volwassene is, hem had herkend en ontslagen zou hebben hier voor.
Tevens aangifte doen wegens discriminatie.
Ik vind de racistische uiting ook echt te triest voor woorden, alleen de reactie is een no go.
@Boyonline, uiteraard. Ik heb de oplossing voor het gooien van voorwerpen op het veld toch ook niet, echter is elke keer staken ook de oplossing niet.
Dat lijkt me redelijk simpel toch?

29 mei 2023 om 02:04

VoetballR We kunnen hopen tot we een ons wegen, maar we weten dat dat gewoon niet gebeurt.

Aangifte haalt ook niets uit, want bewijzen is lastig. Getuigen spreken elkaar vaak tegen omdat ze het niet goed gehoord hebben of iemand in bescherming nemen.

In theorie heb je een punt, maar de praktijk is echt anders.

29 mei 2023 om 05:26

Je bent juist een rolmodel als je opstaat tegen racisme en opkomt voor je vriend, collega. Genoeg mensen die hun ogen sluiten en niets willen doen….kuch.

29 mei 2023 om 06:41

Maar is geweld dan de oplossing?

29 mei 2023 om 07:07

Ik schrik enorm van mensen die voor geweld als oplossing zijn.

1 ding: als iemand iets roept en mijn kinderen horen dit, dan kan ik mijn kinderen nog uitleggen dat dit niet ok is. Ja ik kan de dader aanspreken, ik kan politie bellen, etc.
Als iemand fysiek geweld gebruikt en mijn kinderen zien dit: dan zijn ze getraumatiseerd voor het leven.
Vergis je niet in deze impact van fysiek geweld!!!!

Ik schrik ontzettend van het onbewustzijn en hoevelen hier geweld goed keuren! De samenleving op zijn kop.
Geweld is nooit de oplossing!! Geweld verhardt en zorgt voor nog meer geweld. Geweld traumatiseert. Check onze geschiedenisboeken! Geweld verlaagt het niveau verder, het zorgt vaak voor een negatieve onomkeerbare spiraal. Geweld ontstaat eerder en wordt sneller goedgekeurd in een samenleving die het zwaar heeft. De afgelopen 3 jaar hebben veel met ons gedaan.

Verhard niet mensen, geweld lost niets op, speel niet voor eigen rechter en aub denk aan de kinderen. Fysiek geweld is direct trauma, verbaal geweld van 1 persoon in een moment is rot. Dit kan echter getackeld worden zonder fysiek geweld op deze manier.

29 mei 2023 om 07:10

@ soccerfan
Er is nog een verschil tussen niets doen en iemand op de bek slaan en daarmee mogelijk flink wat kinderen traumatiseren.
Tenenkrommend deze reactie(s).

29 mei 2023 om 07:43

Myvision hele sterke reactie, die moraalridders bovenaan en Arno Vermeulen waren toch vrij voorspelbaar. Geweid is niet goed, maar niet omdat je tegen een bal trapt moet je alles pikken.

29 mei 2023 om 07:45

Paul sterke reactie, ben het er helemaal mee eens.

29 mei 2023 om 07:46

Lee zo sta ik er ook in, voor mij is discriminatie en racisme als eerst onacceptabel.

29 mei 2023 om 07:48

Adzevedo ook een hele sterke reactie, doet me deugd dat de meeste leden hier eerst tegen discriminatie en racisme zijn. En het is precies zoals verwacht welke leden er zo in staan, echt chapeau.

29 mei 2023 om 07:57

Toss van mij mag je schrikken wat je wilt, maar persoonlijk ben ik helemaal klaar met discriminatie en racisme in welke vorm dan ook. De slachtoffers moeten alles maar slikken, nog hoelang dan? Vinicius van Real Madrid is al 9 of 10 (!) tot het bot vernederd en misbruikt om zijn huidskleur en massaal hè! De koek is op, ik ben in principe tegen geweld. Maar als mijn collega, vriend/vriendin of familielid hetzelfde meemaakt kan die ook een corrigende tik verwachten. Er zijn talloze spotjes, en acties van de knvb maar adequaat ingrijpen ho maar. Volgens mij is met die racist van Utrecht ook tegen Brobbey ook niets gebeurd.

29 mei 2023 om 08:23

@toss: Ben jij bevriend met Prem ofzo? Bij het lezen van jouw reactie moest ik namelijk gelijk denken aan hem, ook altijd zo politiek correct en dramatisch over het beeld van de wereld.

Maar ff serieus. Jij gaat iemand die dat zegt aanspreken? Wat ga je tegen zo iemand zeggen dan? En verwacht je vervolgens een normale discussie waarbij die loser uiteindelijk toegeeft dat wat hij heeft gezegd niet kan? Of een onderbouwde mening waarom hij zelf denkt te kunnen zeggen wat hij heeft gezegd?

Niemand hier (iig het redelijk normale deel hier) is voor geweld. Niemand wilt zien dat zo'n gast door een groepje van 4 of 5 in elkaar wordt geslagen en dat er nog op hem ingetrapt wordt terwijl hij weerloos op de grond ligt. Dat wil niemand. Maar ik zie deze klap niet echt als geweld, maar meer als corrigerende tik. Met als achterliggende boodschap: 'nu ff je bek houden'. Berghuis loopt na die ene tik oom gewoon weg zonder dat hij het gevecht aan wil gaan. Begrijpelijke reactie van Berghuis als je elke keer zoveel shit over je heen krijgt.

En ik wil nog even terug komen op je bericht. Je spreekt over verbaal geweld van 1 persoon. Heb jij voor gisteren ooit eerder tv of internet bekeken? Het is in 99,9% van de gevallen nooit verbaal geweld van 1 persoon. Het is verbaal geweld van meerdere personen, juist omdat ze met meerdere zijn.

En jij denkt dat je kinderen voor het leven getraumatiseerd zijn als ze zien dat iemand een corrigerend tikkie uit deelt? Hoe getraumatiseerd zullen ze zijn als ze zelf op deze wijze dagelijks racistisch worden bejegend? En als ze vervolgens zien dat niemand ingrijp en doet alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn? Ik denk dat je kinderen dat een veel groter trauma bezorgd dan dit ene tikkie.

Even een voorbeeldje he. Dit vind ik een corrigerende tik. Die gast houdt er misschien een bloedlip of bloedneus aan over. Dat is ff vervelend maar herstelt allemaal prima. Maar jongens als Brobbey krijgen dagelijks met racisme te maken, online en in dit geval publiekelijk. Als je elke dag meerdere keren klappen krijgt op dezelfde plek op je lichaam, dan herstelt die plek op den duur veel minder en uiteindelijk helemaal niet meer. En die plek op zijn lichaam is in dit voorbeeld zijn ziel. Als je dagelijks zoveel racistische opmerkingen krijgt, dan doet dat wat met iemand. je kunt je er niet voor afsluiten en het niet zomaar laten gaan alsof het niet is gebeurd. En de schade die dat dagelijkse racisme veroorzaakt is zoveel groter dan dit ene tikkie, dat jij betiteld als geweld. Als een vriend voor mij op deze manier op zou komen, zou ik dat juist geweldig vinden. Ik wil niet dat hij hem meerdere klappen geeft, maar een tikkie als teken dat die eencellige veel te ver over de grens is gegaan is prima. Dan weet die loser ook dat hij niet alles zomaar ongestraft kan roepen. En volgende keer bedenkt hij zich misschien wel, omdat hij eerder een corrigerend tikkie heeft gehad. Bovendien ben ik er van overtuigd dat deze gast dit nooit tegen Brobbey had durven zeggen als hij hem 1 op 1 tegen was gekomen op straat. Hij voelde zich nu sterk en beschermd door de menigte. Dus stop met praten over verbaal geweld van een persoon.

29 mei 2023 om 08:26

Sulejmanii, ik snap dat er uit emotie een actie komt. Maar nu zeggen dat een corrigerende tik normaal moet worden vind ik echt te ver gaan. De klap van Berghuis was bedoeld om het licht uit iemands ogen te slaan, niet corrigerend. Ik mis de nuance in de discussie. De idioot die dingen roept moet hierop aangekeken worden, Brobbey zou aangifte kunnen doen, maar Berghuis mag toch ook aangekeken worden op zijn uithaal. Ben verbaasd over hoe geweld goed gepraat wordt. En als het nu, zoals jij zegt, een corrigerende tik zou zijn, dan zou het verhaal er wel wat anders uitzien. Dit was echt alles behalve een corrigerende tik.

En om even te benadrukken: degene die zoiets roept is een regelrechte idioot.

29 mei 2023 om 08:53

Misschien moeten we maar blij zijn dat het niet verder uit de hand is gelopen. Het was idd geen 'corrigerende tik' maar een stoot vol agressie. Meer dan eens aanleiding tot massale vechtpartij. Uiterst domme actie, op een nog dommere actie van 1 van onze 'supporters'.

29 mei 2023 om 09:04

@voetbalir: staan inderdaad ook kinderen. En die horen een racistische opmerking richting een speler. En niemand van de omstanders pakt de figuur aan, sterker nog , ik denk dat ze allemaal hebben gelachen. Dus voor die kinderen zou het nu lijken dat heel normaal is om iemand racistisch te bejegenen. Totdat Berghuis het opneemt voor zijn teamgenoot. Dan hoop ik dat deze klap in ieder geval het besef bij die kinderen komt dat racisme niet goed is.

29 mei 2023 om 09:23

@voetballR

Verlagen tot hetzelfde niveau, door te laten zien dat je een hekel aan racisme hebt?

Nee. Berghuis staat mijlenver los van die knul en dergelijke mensen.

30 mei 2023 om 06:32

Tja Paul, die uithaal/ klap (wat jij eem tikkie noemt) gaat ook niet helpen. Die zorgt voor meer verharding, dus nogmaals nooit de oplossing.

Een tik, zoals jij zegt, vind ik nog wat anders dan vol uithalen en iemand proberen nokkie te slaan. Want als je die gigantische klap van berghuis krijgt dan lig je in het ziekenhuis. Een corrigerende tik kreeg ik vroeger van mijn vader.
Verwar deze 2 niet met elkaar aub. Berghuis gaf een volle klap uit frustratie, hou op met er iets anders van te maken of je hebt zelf iets teveel harde "corrigerende tikken" gehad vroeger?

Ja ik snap dat schelden pijn en kwetsend kan zijn, dat is het al 40 jaar bij die bussen! Meestal zijn het een stel debielen. Als het probleem xo duidelijk is dan is er nog steeds een andere oplossing te bedenken (structureel).
Geweld is echter nooit de oplossing. Stop nu ook maar met verdedigen want het is treurig en eigenlijk gestoeld om een subjectieve beoordeling van jouw kant.
Mij heb je niet overtuigd en zal je ook niet doen.
Geweld lost niks op in deze! Dit was pure frustratie en agressie van berghuis.

Berghuis moet niet worden geselecteerd omdat hij niet de voetballende kwalitieiten heeft om voor Oranje te spelen. maar dat kan je van nog 8 spelers zeggen
we hadden altijd goede lichtingen top verdedigers middenvelders en spitsen en natuurlijk de doelman
nu hebben we een geweldige verdediging maar zijn de keepers pure middelmaat net zoals de middenvelders op De Jong na. en hebben we een paar Talentvolle voorhoede spelers maar het zijn nog geen topspelers en gaan het misschien ook nooit worden.

29 mei 2023 om 07:43

Welke rechtsbuiten bezit het Nederlands elftal dat er voor zorgt dat hij überhaupt geen oproep krijgt? Malen speelt tegenwoordig aan de rechterkant? Maar verder?

29 mei 2023 om 09:15

Berghuis niet oproepen op basis van kwaliteit is natuurlijk heel raar.

Ik kan inderdaad 8 twijfelgevallen opnoemen maar daar zit Berghuis absoluut niet bij om te selecteren (niet basis).

Ik denk dat hij kwalitatief er de laatste 20 jaar er gewoon bij had gezete.
Daarvoor met de ‘98/2000 selectie wellicht net niet.

Steven weet zelf ook wel dat hij te ver is gegaan. Begin me ook zo vreselijk te storen aan het deugneus gehalte in dit soort discussies. Meteen geen Oranje? Aangifte? Is het wel ok om dat soort dingen te roepen als men naar de bus loopt dan?

Weet nog goed dat ik me kapot schaamde voor volwassen PSV supporters met kinderen op de nek tegen Kick Out Zwarte Piet. De meest smakeloze kreten. Daar wil ik niet mee geassocieerd worden!

29 mei 2023 om 00:41

Het gaat mij met name om de lui die geweld nog altijd verdedigen als de instigator al heeft aangegeven dat het de verkeerde reactie was. Affelay tijdens SV was ook een vastgelopen plaat die niet verder kwam dan 'mag niet, maar menselijk'. Volgens mij is het mens eigen dat we beter kunnen denken dat dieren, en dat we dus niet telkens naar een gewelddadige oplossing terugvallen. Ongeacht wat er tegen hem gezegd werd.

29 mei 2023 om 00:49

Ongeacht wat er tegen hem gezegd werd? Dat was juist de hele oorzaak: er werd iets tegen zijn maat gezegd. Dit is juist iets wat me moeten hebben bij het Nederlands Elftal. Blind voor elkaar door het vuur gaan. Geweld is niet echt de bedoeling, maar die slappe mentaliteit en alles maar accepteren is nog veel erger. Dit was voor mij een zeer prima corrigerende tik. Geen woorden maar daden.

29 mei 2023 om 00:56

Alsof de keuze enkel is tussen te accepteren wat iemand zegt of een klap geven. Er is zoveel meer wat had kunnen gebeuren. En nu gaat het allemaal om Berghuis ipv het daadwerkelijke probleem, maar alsjeblieft praat meer over hoe dit een corrigerende factor is geweest.

29 mei 2023 om 00:59

De actie is heel primair. Berghuis zijn keuze is niet mijn keuze maar als je deze klap, die niks met het voetbal te maken heeft maar wel met actie ondernemen tegen racisme, aangrijpt om Berghuis niet meer te selecteren ben je ongeschikt als Bondscoach in mijn ogen. Sterker nog: ik denk dat iedere speler van iedere club in NL pal achter Berghuis staat.

29 mei 2023 om 01:02



Achter z'n standpunt, niet achter z'n actie. Dat is m'n hele punt.

En dit onderneemt natuurlijk geen actie tegen racisme. Racisten die een poffert krijgen om wat ze zeggen draaien daar over het algemeen niet door bij...

29 mei 2023 om 01:21

Gofcte Ze leren wel dat hun uitspraken consequenties hebben. Ik ben wel benieuwd wat je als passend en effectief alternatief ziet in dit geval.

Je moet niet slaan, maar wat dan wel? Zeggen dat iemand het niet moet doen helpt natuurlijk ook niks.

29 mei 2023 om 01:36

Wil je problemen oplossen zul je echt in gesprek moeten blijven gaan. De meesten zijn als ze zich iets verder moeten verantwoorden voor wat ze zeggen/doen ineens een stuk minder overtuigd van wat ze in eerste instantie zeiden (in mijn ervaring althans). Op die manier creeer je openingen om iemand van gedachten te doen veranderen. Als je erop los slaat omdat je de behoefte voelt om 'corrigerende tikken' te geven kruipt men alleen maar dichter in de schulp en is enige vorm van denken niet meer mogelijk. Je kunt namelijk ook met woorden duidelijk maken dat acties en uitspraken consequenties hebben.

29 mei 2023 om 01:47

"wil je problemen oplossen zul je echt in gesprek moeten blijven gaan"

Oke dus op straat iemand valt jouw partner aan of doet zelfs aanranding, dan ga jij het gesprek aan? Geen geweld?

Of iemand steelt tas van een oide vrouw, wil jij ook in gesprek blijven gaan?

Of een volwassen persoon scheldt jouw dochter uit, dan wil je ook in gesprek blijven?

Hou op man. Denk je dat zo iemand gaat luisteren? Die staat te schuimbekken en dan wil jij gesprek aan alsof dat indruk maakt..

29 mei 2023 om 01:48

Het is toch wel erg knap hoe ontzettend je in je bubbeltje zit. Geweld moet altijd de laatste oplossing zijn, maar het kan wel degelijk een oplossing zijn. Beweren dat dit niet waar is, is liegen en de morele snob uithangen.

We hebben het hier over het uidelen van een tik tegen iemand die ongrondwettelijk bezig is en daar nooit straf voor zou krijgen, niet het maandenlang folteren van een persoon.

29 mei 2023 om 01:50

Heb je echt het idee dat nooit met woorden en hele campagnes al is benadrukt dat dit onacceptabel gedrag is?

Geduld is niet mijn sterkste kant, maar ik geloof dat we echt al heel veel geduld hebben gehad en woorden hebben besteed aan het feit dat racisme, homofobie of welke discriminatie dan ook niet getolereerd wordt.

Wie niet horen wil moet maar voelen dan een keer, misschien komt de boodschap dan wél over.

29 mei 2023 om 01:55

Ik ga niet in discussie met zulke selectieve lezers. Sla vooral mensen in elkaar, doe wat je wil, geef die vrouw in elk geval dr tas terug voor je het vergeet in je adrenaline high

29 mei 2023 om 01:57

Volgens mij heb ik uitgelegd waarom praten een oplossing is Almogaver, vertel jij maar welk probleem ooit is opgelost door iemand te slaan.

29 mei 2023 om 02:00

Boyonline, kom je ooit op een racisme topic op deze site. Of een homo topic, eigenlijk alle maatschappelijke topics hier. Wil je iedereen die daar onzin loopt te spuien een keer laten voelen omdat ze zich uitlaten zoals ze zich uitlaten? Zullen ze zich daardoor anders uitlaten of is het gewoon voor je eigen genoegdoening dat je ff je frustratie kunt botvieren? In het werk dat ik doe merk ik het nut van een individueel gesprek, en dat kan Mrkrillin belachelijk maken wat hij wil maar ik heb nog nooit het nut van een klap gezien. Eerder de negatieve gevolgen ervan.

29 mei 2023 om 02:09

Gofcte Ik snap je punt, maar snap je de mijne ook? Er is al heel vaak met woorden aangegeven dat dit gedrag niet kan. Heb je echt het idee dat nogmaals het gesprek hierover aangaan effect gaat hebben?

29 mei 2023 om 02:19

In de grote schaal waarschijnlijk niet, maar op individueel niveau als vanmiddag mogelijk wel. Als Berghuis iets tegen het probleem wilde doen had hij dit anders moeten aanpakken. Geweld werkt alleen maar meer geweld in de hand.

29 mei 2023 om 08:03

Gofcte ben je echt zo naïef dat je denkt dat "in gesprek gaan" dat soort racisten geneest? Geen enkel kind wordt racistisch geboren, het is de omgeving ouders, oom/tante, vrienden of bijvoorbeeld een neef of nicht die zo persoon maken. Dat is een programmering van jarenlang vaak jongs af aan, en dat zit er 9 van de 10x levenslang in.

29 mei 2023 om 08:31

Racisme vergelijken met aanranding slaat de plank natuurlijk wel mis. Beide is overigens zeer misselijkmakend, maar de 1 is er sprake van ongewenst fysiek contact wat toch een stap verder is.

Daarnaast is het gewoon niet slim van Berghuis om iemand een klap te geven. Hij heeft zijn emoties regelmatig niet onder controle.

29 mei 2023 om 09:33

@gofcte

Waarom denk jij dat men de tijd moet nemen om racisten uit te leggen dat het fout is wat ze doen?

Ten eerste weten ze wat ze doen en hoeft niemand ze dat uit te leggen en ten tweede hoeft helemaal niemand daar de tijd voor te nemen.

Het is dat Berghuis reageert, maar verwacht je nou echt dat Brobbey maar moet uitleggen at het niet leuk is om k***zwarte genoemd te worden?

Kans is groot dat er direct weer k***zwarte geroepen wordt.

29 mei 2023 om 10:08

Ik vind het schattig dat je vergeet dat dit specifieke voorbeeld 1. ongrondwettelijk is (dan is daarover gepraat), 2. alsnog meerdere campagnes heeft gehad van o.a. overheden, de KNVB en voetballers zelf en 3. het resultaat ervan ziet in het geval van Brobbey.

Al dat gepraat heeft blijkbaar niet de gevraagde impact gehad op deze idioot. Tot zo ver de oplossing waar jij het over hebt.

Maar goed, jij vraagt (ogenschijnlijk) om een groot en maatschappelijk probleem warabij geweld een oplossing is geweest: iedere fucking keer dat een volk is opgestaan tegen staatsgeweld, is de kans op een gewenst resultaat aanzienlijk vergroot. Het gevecht van Hayes Pond. Verzet in tijden van oorlog. Het opblazen van Carrero Blanco door ETA. Het algemene geweld van ETA, toen dat nog gericht was op de staat.

Wil je kleinere, lokale voorbeelden? Pieter Hilhorst in de tram in Amsterdam, na eerst een tik te hebben gevangen hebben hij en twee anderen de dader de tram uit gewerkt. Talloze voorbeelden die de meeste mensen wel hebben gezien waarbij de tik werkte als een "reset knop".

Ik herhaal: het moet altijd de Laatste oplossing zijn. Dat betekent dat ik ook voorstander ben van het voorkomen van geweld. Maar beweren dat het nooit een oplossing is, is lulkoek van de bovenste plank.

29 mei 2023 om 11:42

Vrijwel al je voorbeelden gaan om zelfverdediging Almogaver, dat is niet wat Berghuis hier doet. En dat is dus ook totaal niet waar ik het over heb.

29 mei 2023 om 16:03

Lulkoek gofcte. En dit is ook proberen het discussiepunt te verplaatsen. Jij wilde voorbeelden hebben waarbij geweld een oplossing kan zijn. Dat zijn voorbeelden.

Dat vind ik wel ver gaan als je kijkt dat een speler mee naar het EK mocht die iemand had neergestoken.

29 mei 2023 om 00:56

Zo. Deze is heel vergezocht. Beide incidenten lijken in de verste verte niet op elkaar.

29 mei 2023 om 05:38

Sommigen denken zo krom, die hebben ergens een afslag gemist. Ik snap de klap van Berghuis. Al die morele mafklappers die dan vervolgens een discussie over oranje gaan opvoeren, echt ongekend. Je zag ook heel duidelijk de afkeer van Affelay tegen Vermeulen, die spatte van het beeld.

Natuurlijk hoort het niet wat die jongen riep, maar geweld lost niks op en verplaatst ook de focus van een eventuele discussie rondom dit gedrag. Als het Brobbey zelf was had ik iets meer begrip gehad voor een fysieke escalatie maar zoals Berghuis had hier slimmer moeten zijn. Zo had hij gelijk een camera erbij kunnen roepen en die persoon voor blok kunnen zetten en gelijk een discussie starten on the spot. Die gast was waarschijnlijk gauw weg gelopen precies wat je wil bereiken volgens mij. Nu zijn de headlines moet Berghuis uit oranje, ipv iets zoals: vinden we dit racistisch gedrag normaal.

29 mei 2023 om 01:00

Heat of the moment.
Menselijk.
Wel had je de dader veel meer kunnen aanpakken als je Indd een camera erbij had gepakt z'n smoel op beeld en herhalen wat hij zei. Of dat mag ook niet wegens wet privacy ? Serieuze vraag

29 mei 2023 om 01:20

Lee112, ik zie geen reden waarom dat niet zou mogen. Dit is gewoon een openbare ruimte waar je mag filmen. Daarbij zolang Berghuis niet verteld hoe die gast heet en waar hij woont of simpelweg aanroept tot geweld tot deze persoon dan zie ik geen issue.

Zoals gezegd heat of the moment zou ik verwachten van Brobbey maar Berghuis, 31 jaar en de nodige ervaring met de media had dit moment slimmer voor hem en deze discussie moeten gebruiken.

Ik merk dat deze discussie erg zwart-wit gevoerd wordt. (Nu pun intended). Mensen die deze actie van Berghuis wel snappen (ik ook) of zelfs blij zijn dat zo'n stuk tuig eens aangepakt wordt (ik ook) keuren niet meteen geweld in de brede zin goed.

Er zit een verschil tussen begrijpen / ergens blij mee zijn en iets goedkeuren.

Te hard rijden keur ik ook niet goed, dat is het gewoon niet, het is niet legaal en gevaarlijk. Maar in sommige gevallen wel te begrijpen en soms leuk om te doen (op veilige manier). Zo zie ik deze klap ook. Mensen maken het veel te groot.

Soms zitten er consequenties aan woorden en ook voor Berghuis zitten er consequenties aan vast ongeacht hoeveel mensen het wel kunnen begrijpen.

29 mei 2023 om 08:33

Mee eens hoor. Ik vind het een super domme actie van Berghuis waar inderdaad consequenties aan horen te zitten, maar uitsluiting van Oranje slaat helemaal nergens op.

De gebruikelijke overreactie. Hoe moeilijk is het toch gewoon eens genuanceerd naar een situatie te kijken vraag je je toch af. Nee het was niet oké van Berghuis die idioot te slaan, maar nee hij is nu niet opeens een of andere gek die gecanceld moet worden.

29 mei 2023 om 07:04

Haha precies Lierse, we pakken een incident en halen alles eruit en gaan diegene cancellen want dan maak je pas een statement.

Een Berghuis’ is bedreigd geweest, zijn gezin bedreigd en daar tussen en nu zal er ook weer veel gebeurd zijn. Dan kan een primaire reactie eens zo uitvallen. Zeg maar emmertje loopt over. Dan is het niet goed maar cancellen? Nee, hij moet zijn excuses aanbieden en heeft ie gedaan voor iets wat een menselijke
primaire reactie kan zijn.

Juist iemand die zo voor z'n teamgenoot door het vuur gaat, staat voor de zaak tegen racisme en zich kwetsbaar opstelt terwijl de ophitsende media (AD) hem op de voorpagina zet tijdens de Klassieker, moet je uit teambelang al selecteren. Als Koeman nu maar enigszins naar moraalridder Vermeulen gaat luisteren, kan hij er wel direct mee kappen.

29 mei 2023 om 00:58

Ach kom op haal die onzin er aub niet bij. Ben het met je eens dat je hem gewoon mag selecteren maar de media heeft hier echt geen enkele rol in.

Het moet natuurlijk stoppen dat die mongolen denken dat ze alles maar mogen zeggen. Maar goed dit is natuurlijk ook niet echt de oplossing, hoewel ik het zeker begrijp.

29 mei 2023 om 01:05

De media hebben hier wel een rol in. Dat zie je bij de onwaarheden over Simons en Veerman deze week, met doodsbedreigingen rondom Veerman zijn familie als gevolg. En de ophitsende acties van het AD rondom de Klassieker is ook levensgevaarlijk gebleken. Juist de media zorgen ervoor dat de maat vol is als (anonieme) supporters denken alles maar te kunnen roepen. Het is heel naïef te denken en te zeggen dat de media, die een ethische code hebben en als waakhond van de maatschappij dient op te treden, hier geen rol in zou hebben.

29 mei 2023 om 01:14

De media is zogenaamd altijd de vijand. Als de captain en sterspeler van Feyenoord naar Ajax gaat dan is het logisch dat ze hem op de voorpagina plaatsen. Denk jij nou werkelijk dat de media zoveel invloed heeft op mensen die al moeite hebben om 3 + 3 op te lossen. Over PSV ook de leden hier op vz wisten zogenaamd te verkondigen om wie het allemaal ging.

Dit geval staat overigens ook helemaal los van de media. Dit geval heeft niets met media te maken, maar gewoon met een verotte maatschappij, maar blijkbaar krijgen de mensen die een stukje erover schrijven de schuld.

Ik zou zeggen stop je kop lekker in het zand en geef de media maar mooi de schuld!

29 mei 2023 om 01:31

Dit geval staat niet los van de media wanneer chef voetbal van de NOS gaat roepen dat Berghuis door die corrigerende tik tegen een racist niet meer geselecteerd mag worden. De vorige keer riep Gijp voor een miljoenenpubliek dat Berghuis en Ajax wel heel dom zouden zijn als ze hem in De Kuip tegen Feyenoord zouden opstellen. En om dat nog even aan te wakkeren gooide AD Berghuis op de voorpagina. Dat noemen we ophitsen. En dan steek ik m'n kop in het zand?

Normaal gesproken respecteer ik een ander z’n mening wel, maar de reactie van Berghuis is de enige juiste in mijn ogen. Een Berghuis met een “lichtere” huidskleur die opkomt voor een Brobbey met een “donkere” huidskleur. Perfecte voorbeeld van hoe het moet.

Als Koeman met Vermeulen mee gaat zou ik mij als berghuis zijnde per direct niet meer beschikbaar stellen zo lang Koeman er zit.

Berghuis weet zelf dat t niet goed is, maar hij komt indirect niet alleen voor z’n teamgenoot op, maar misschien wel voor alle voetballers. Als je het artikel van Veerman ook weer leest… verdienen er wel meer een flinke tik om de oren.

Arno Vermoeiend zoals ik hem noem neemt toch niemand serieus? Deugneus.
Racisten, welke kleur ze ook hebben, zijn per definitie eencelligen en moeten geconfronteerd worden met hun uitspraken en gedragingen.
Berghuis had niet moeten slaan. Klopt. Voorbeeldfunctie, mwah, vooruit klopt ook. Berghuis is een mens. Klopt, Berghuis is een mens wiens grens bereikt is t.a.v. een onderwerp dat overal ter wereld al sinds het begin der tijden voor problemen zorgt.
Had hij ook zo gereageerd wanneer Ajax de tweede plek veiliggesteld had? Die vraag zie ik niemand stellen. Ik vraag me dat wel af. In dat geval had hij wellicht op een andere manier de confrontatie aangegaan, want dat had hij. Dus bovenop de terechte woede omtrent de vermeende racistische opmerkingen zat ook teleurstelling over het behaalde resultaat. Niet om het goed te praten maar voetballers zijn ook mensen.

29 mei 2023 om 07:27

Maar de vraag is alleen of de jongen daadwerkelijk racistisch was, of daar alleen belachelijke dingen stond te roepen om de voetballers te provoceren. Indien dat laatste, vind hij het hoogstwaarschijnlijk alleen maar grappig dat hij een tik kreeg van Berghuis en dan zegt hij het de volgende keer gewoon weer.

29 mei 2023 om 08:18

Scotsman dan krijgen we die discussie, als iemand het over zijn lippen krijgt. Om iemand een k*nkerzwart of k*nkeraap te noemen dan ben je racistisch tuig ja.

Me bloed kookte door Arno Vermeulen. Niet eens doordat wat hij zei, maar die hele gemaakte en overdreven moraalridder kop van die man. Echt ongelofelijk hoe hij daar zit en even gaat zeggen dat Berghuis niet opgeroepen moet worden voor Oranje.
Geweld is niet goed, maar als deze jongen k*** neger zegt tegen je ploeggenoot… kan je uit de bocht vliegen.
Van Hooijdonk gaf het goed aan: als dit op straat gebeurt tussen Jan en Piet dan is het anders? Alleen omdat Berghuis een voetballer is en een voorbeeld functie heeft?
Juist voor je vrienden opkomen is een goed voorbeeld. Elkaar steunen en dit soort gedrag niet toleren is voor mij een voorbeeld, zeker inzake racisme.

Ik hoop dat deze jongen eens zo stoer is en dit zegt op straat zonder beveiliging, camera’s en dranghek. Kijken hoe die ervan af komt.

29 mei 2023 om 02:04

Xavikoning, wat voorbeeld functie betreft: ja. Berghuis heeft de middelen en de ervaring om dit op een constructieve manier op te lossen. Ipv dat kiest hij ervoor om zich te verlagen naar het niveau van die gast. Vervolgens zie je dat de berichtgeving cq headlines rondom dit onderwerp worden gedomineerd door Berghuis. Over die man of jongen wordt nog amper een woord gerept, dit vanwege Berghuis zijn keuze om dit probleem op te lossen. Gewoon oerdom als je het mij vraagt, maar snap wel dat bij sommige mensen die goed scoort.

De stelling rondom Oranje etc. gaat mij overigens veel te ver. Ik zie het meer als een gemiste kans om dit op een betere manier op te lossen. Hij is door de club berispt, excuses gemaakt prima klaar. Als degene nog een aanklacht wil indienen ook prima, dat is zijn recht. Alleen jammer dat het gelijk niet meer over racisme gaat.

Wat een onzin Vermeulen. Berghuis hoort bij het Nederlands elftal . Zijn reactie vandaag was helemaal top. Voetballers zijn ook mensen met gevoel en hoeven niet alles te pikken .Ik begrijp hem volkomen. Zoveel gezeik dit seizoen geweest met zogenaamde supporters . Deze klap is een mooie afsluiter van dit voetbal seizoen .

Straks mag je een speler die een rode kaart heeft ontvangen vlak voor interlandbreak ook niet meer oproepen want hij moet een voorbeeld zijn.

Veel mensen zeggen dat het goed is dat Berghuis deze tik uitdeelde, omdat hij daarmee een grens aangeeft en dit soort jongens zich dan voortaan wel bedenken. Erg naïef. Dit soort gastjes vinden het juist ontzettend grappig en stoer dat ze een tik hebben gekregen van Berghuis. Juist nu roepen ze het de volgende keer gewoon opnieuw.

Ah, Arno ‘de deuger’ Vermeulen.. Een stomp was verdiend en dus begrijpelijk, Berghuis heeft sorry gezegd voor het slaan als rolmodel. Meer dan dat is niet nodig.

Purno Vermeulen slaat de plank mis. Juist nu zou je Berghuis sowieso moeten oproepen. Hij gaat door het vuur voor zijn ploeggenoot. Dat is belangrijker dan alle andere kwaliteiten die je zou moeten hebben om in een vertegenwoordige elftal van een land te spelen.

En weer struikelt iedereen over elkaar om maar zo snel mogelijk de boel te veroordelen en het heilige mannetje te spelen. Op de een of andere manier krijg ik er klikspaan gevoelens bij.
Daarnaast is het niet meer normaal in wat voor emotionele kooi men wordt verwacht te leven, men moet alles altijd maar onder controle hebben. Ik snap dat dat belangrijk is in een maatschappij en wil geweld zeker niet verheerlijken maar de manier waarop kleine misstappen van mensen soms worden uitgemeten? Aan de gemiddelde zwaar mishandelde de crimineel wordt minder aandacht besteed.
Daarnaast altijd dat geluk over voorbeeldfunctie.

ik snap dat het over de klap gaat.

maar buiten dat (mensen worden het daar nooit over eens, wel of niet terecht om geweld te gebruiken in zo'n situatie. Ik vond het meer een corigerende tik aan een clown die zelf geen opvoeding heeft gehad zo te zien), vind ik berghuis voetballend niet het niveau wat het NL elftal zou moeten nastreven.
ga nou maar eens doorselecteren. Berghuis is voor de rechtsbuiten positie te sloom, en voor de 10 positie heb je andere/betere opties.

zelfde geldt trouwens voor spelers als klaassen, taylor, wijnaldum, blind, cilessen en nog een rits spelers

Man man man, wat een trieste bende deze comment sectie. Tuurlijk zijn de woorden van die gozer, als hij heeft gezegd wat Tubantia gemeld heeft, beneden ieder pijl. Zo'n gozer moet een levenslang stadionverbod krijgen en strafrechtelijk vervolgd worden.

Dit betekent echter niet dat je zomaar het recht in eigen handen mag nemen. Juist voor dit soort situaties hebben wij in Nederland wetten. Als we dit soort reacties accepteren, waar trekken we dan de lijn? Even een extreem voorbeeld: mag een winkelier waarbij iemand voor de zoveelste keer producten bij hem heeft gestolen de dader dan net als in Brazilië door zijn hand schieten? Wie bepaald wat te ver gaat of niet? In Nederland zijn hiervoor wetten gedefinieerd en daar heeft eenieder zich aan te houden. We kunnen dit soort gedrag onder geen enkel beding tolereren van Berghuis. Berghuis had een foto of video van deze gozer moeten maken en deze delen met de politie. Ik verwacht en hoop dat zowel de supporter als Berghuis vervolgd zullen worden en een tijdje mogen gaan prikken. Ik kan mij echter ook voorstellen dat beide ermee wegkomen doordat niemand aangifte doet tegen de supporter. In dat geval krijgt Berghuis er natuurlijk ook één aan zijn broek en het door hem gepleegde strafbaar feit staat zelfs op film. Erg dom dus van Berghuis.

Wat betreft het Nederlands elftal lijkt het mij handig om Berghuis er een tijdje buiten te laten. Het was weer typisch Berghuis waarbij de stoppen doorslaan. Het gebeurde de afgelopen weken al twee keer op het veld en nu ook erbuiten. Zelfs Brobbey zelf weet kalm te blijven maar Berghuis wordt direct weer gewelddadig. Dit soort gedrag is symptomatisch voor hem en kun je er in een team niet bij hebben. Voor hetzelfde geldt trapt hij tijdens de wedstrijd weer iemand kapot en mag je met 10 man verder.

En voor de mensen/ajacieden die het gedrag van Berghuis goedpraten of zelfs verheerlijken: jullie zijn niet goed bij je kop. Jullie zijn het toonbeeld van wat er mis is in de huidige samenleving. Iedereen denkt dat hij kan doen wat hij zelf wil en dat de wetten niet op jouw van toepassing zijn. Doe de wereld een plezier en neem geen kinderen.

Ik heb liever dat zo'n profvoetballer een corrigerende tik uitdeelt dan met zo'n nutteloze One Love armband gaat rondlopen. Dat Berghuis om voetbaltechnische redenen niet wordt opgeroepen zou ik wel kunnen begrijpen.

Kunnen ze bij de NOS Arno Vermeulen niet gewoon cancellen vanwege dit soort stemmingmakerij

Berghuis hoort er inderdaad niet bij te zitten. Echter is het dan gebaseerd op zijn vorm en kwaliteiten en niet op dit incident. Voor mij is hij echt de ultieme Eredivisie speler die op een niveau hoger altijd verzuipt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren