Neymar reageert om vier uur 's nachts op foto: 'Hond, RACIST'

Maandag, 14 september 2020 om

De topper in de Ligue 1 tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille eindigde zondagavond op een bizarre manier. Diep in blessuretijd van het duel in het Parc des Princes, waar Marseille met 0-1 won, kregen de spelers het met elkaar aan de stok na een duel tussen Leandro Paredes en Dario Benedetto. Scheidsrechter Jérôme Brisard trok rood voor Paredes, Benedetto, Layvin Kurzawa, Jordan Amavi en Neymar. De Braziliaan verzekerde dat hij racistisch was bejegend door Álvaro González, die dat op zijn beurt resoluut ontkent.

“Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik die klootzak niet in zijn gezicht heb geslagen”, gaf Neymar na afloop op sociale media aan. “De VAR die mijn 'aanval' ziet is eenvoudig, nu wil ik zien dat er ook wordt gekeken naar de racist die mij een aapklootzak heeft genoemd. En wat gebeurt er dan? Ik doe een rainbow flick en jullie straffen me. Voor een klein tikje word ik weggestuurd. Maar wat gebeurt er met hen (racisten, red.)? Wat nu?”, vroeg Neymar zich openlijk af.

Neymar Jr. blijft er na afloop bij dat hij racistisch werd bejegend. André Villas-Boas van tegenstander Olympique Marseille: 'Ik weet niet of het klopt, maar racisme is onacceptabel.'

Geplaatst door voetbalzone op Zondag 13 september 2020

Gregoire Margotton, verslaggever van Téléfoot en ook een zeer gewaardeerde journalist in Frankrijk, meldde dat González zou hebben gezegd: ‘houd je mond, vieze aap’. De Spaanse verdediger is zich in ieder geval van geen kwaad bewust. Hij plaatste via sociale media een foto van zichzelf met enkel niet-blanke spelers van Olympique Marseille. “Er is geen plaats voor racisme”, benadrukt González.

González benadrukt dat hij ‘een schone loopbaan’ heeft en dat deze hem veel vrienden heeft opgeleverd. Daarmee lijkt hij duidelijk te willen benadrukken dat hij veel niet-blanke ploeggenoten als vrienden heeft en nog nooit iemand racistisch heeft bejegend. “Soms moet je gewoon leren verliezen en dat accepteren op het veld. Drie geweldige punten vandaag. Allez L’OM. Bedankt familie”, benadrukt de ex-speler van onder meer Espanyol en Villarreal.

Neymar reageerde even voor vier uur 's nachts ziedend op de tweet van González. “Je bent geen man als je je fout niet toegeeft. Verliezen hoort bij de sport, maar beledigen of racistische uitlatingen in ons leven brengen, absoluut niet. IK RESPECTEER JE NIET! JE HEBT GEEN KARAKTER! Kom ervoor uit wat je hebt gezegd, hond. Wees een MAN! RACIST!"

Trainer André Villas-Boas leek zich ook achter González te scharen. “Ik weet niet of het is gebeurd. Ik hoop van niet, er is geen plaats voor racisme in de voetballerij. Het is een serieuze zaak als dit daadwerkelijk is voorgevallen, maar ik denk het niet. Even daarvoor was er een spuugincident met Ángel Di Maria. Sommige situaties kunnen worden vermeden in de voetballerij. Ik hoop dat dit geen zwarte bladzijde wordt in deze historische prestatie.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

304 reacties (laatste reactie door ktb84)

Zo een foto plaatsen betekent toch niet meteen dat hij de vermeende opmerking niet heeft gemaakt?

14 september 2020 om 08:34

Maar dat kan je ook zeggen van Neymar. DAT Neymar een tik uit heeft gedeeld betekent toch niet dat hij per definitie een racistische opmerking heeft gemaakt?

14 september 2020 om 09:36

Neymar zijn verhaal is vrij consequent. Hij zei al vrij snel tegen de scheids en 4de official wat die hoorde.

14 september 2020 om 09:44

Ik zie hier veel te extreme uitspraken van beide kanten. De ene zegt dat Neymar 100 procent de waarheid spreekt, terwijl ik reacties lees dat "aap" geen racistisch scheldwoord kan zijn omdat je allerlei soorten apen hebt met verschillende kleuren (omg)??? Zullen we gewoon het onderzoek van de franse bond afwachten beste mensen?

14 september 2020 om 10:04

En dan zijn er nog mensen die zeggen dat aap niet racisctisch hoeft te zijn omdat ze dat zelf ook tegen hun kids zeggen... in het Nederlands .. Echt heel gek hoe verschillend erover gedacht wordt, maar blijkt ook wel dat mensen hun mening over Neymar zwaar mee laten wegen. Als dit bij een donkere speler zou gebeuren die door iedereen sympathiek gevonden wordt zouden de meningen weer anders zijn.

14 september 2020 om 10:10

Ik zie hier 2 volwassen mannen ruzie hebben en elkaar uitmaken voor aap en hond. Degene die aap zegt is slecht en degene die hond zegt is goed. Probeer dat maar eens aan een kind uit te leggen, rascisme is doorgeslagen en woorden als aap hebben lading gekregen door het erg te vinden. Je geeft mensen een stok om mee te slaan.

14 september 2020 om 10:21

@Samcro, tja ik heb ook niks met Neymar. Geweldige voetballer, maar voor de rest snap ik dat mensen hem onsympathiek vinden. En daarom wil ik juist dat onderzoek afwachten.

14 september 2020 om 10:23

Daar zal je voor een groot deel vast gelijk in hebben. Maar stel dat deze speler dat geroepen heeft n.a.o. wat Neymar allemaal tegen hem zegt. En dan bedoel ik dat Neymar de meest vreselijke dingen zegt over zijn moeder of vrouw. Ik ben trainer van de plaatselijke O17 met een meisje als laatste vrouw. Zij werd voor alles uitgemaakt (hoer / slet / dingen over ik zal je ....) en op een gegeven moment is ze het zat en zegt: “Hou nou eens je bek kut Turk”. BAM, racisme. Tegenstander van het veld, hoop gezeik, hoop negatieve publiciteit, etc. Ja, het is racisme. Ze had moeten zeggen klootzak. Maar ik begrijp haar volkomen en had misschien wel hetzelfde gezegd. Ben je dan een racist of is dit een op zich staand incident? Nogmaals ze had het niet moeten zeggen, maar mag de ander wel alles zeggen?

14 september 2020 om 10:23

Daar zal je voor een groot deel vast gelijk in hebben. Maar stel dat deze speler dat geroepen heeft n.a.o. wat Neymar allemaal tegen hem zegt. En dan bedoel ik dat Neymar de meest vreselijke dingen zegt over zijn moeder of vrouw. Ik ben trainer van de plaatselijke O17 met een meisje als laatste vrouw. Zij werd voor alles uitgemaakt (hoer / slet / dingen over ik zal je ....) en op een gegeven moment is ze het zat en zegt: “Hou nou eens je bek kut Turk”. BAM, racisme. Tegenstander van het veld, hoop gezeik, hoop negatieve publiciteit, etc. Ja, het is racisme. Ze had moeten zeggen klootzak. Maar ik begrijp haar volkomen en had misschien wel hetzelfde gezegd. Ben je dan een racist of is dit een op zich staand incident? Nogmaals ze had het niet moeten zeggen, maar mag de ander wel alles zeggen?

14 september 2020 om 11:23

@samcro. Dat lijkt mij toch vrij duidelijk? Dat een mening over een persoon meeweegt. Als een blanke Amerikaanse politieagent nu een 'gekleurd' persoon aanhoudt, letsel toebrengt (toedracht maakt niet uit) of erger wordt toch gelijk gedacht aan racisme? Als ik jou of iemand in je directe nabijheid verwijt mij racistisch te bejegenen zal je ook zeggen 'hó, wacht is even jij, zo ken ik de ander niet'? Volgens Akwasi ben ik ook racist omdat ik toch Sinterklaas vier met zwarte piet. Ik ken die hele pipo niet en hij mij al helemaal niet. We (ver)oordelen te snel. Niet alles is zwart wit. Niet alles is racisme. Leef je eigen leven en help andere als dat nodig is.

14 september 2020 om 11:35

Waarbij de een 5/6u na de wedstrijd reageert op de ander met hond. Inderdaad hetzelfde.

14 september 2020 om 11:50

@baapman de intentie achter de woorden 'aap' en 'hond' geeft natuurlijk wel lading. Aap is sinds jaar en dag een woord dat wordt gebruikt om iemand racistisch te bejegenen en hond niet. Ik snap je punt maar in dit geval is dat niet echt toepasbaar...

14 september 2020 om 11:52

Ben het met je eens hoor. Met de uitspraak van Neymar is net zo veel mis mee als andersom. Alleen vind de ene het zwaarder dan de ander. Maar de uitlatingen zijn hetzlefde. Neymar discrimineerd net zo hard.

14 september 2020 om 12:09

@Lucas1913 in nederland is het heel normaal om kinderen apen of apenkop te noemen. Dat is echt niet racistisch want het wordt van oudsher tegen (destijds vooral blanke kinderen) gezegd. Alles wat nu verkeerd opgepakt kan worden is nu kennelijk direct verkeert. Volgens mij is communiceren echter 2 richtings verkeer. Zowel de zender als de ontvanger moet rekening houden met de ander.

14 september 2020 om 12:30

Wat heeft haar opmerking met racisme te maken dan? Jij geeft aan dat deze speelster is uitgemaakt voor van alles en nog wat, dit keer door iemand van Turkse afkomst, dan mag zij zeggen dat ze hem een kut turk vindt, was het een Nederlander had ze gerust mogen zeggen kut Nederlander, niks mis mee, niet piepen en weer lekker voetballen.

14 september 2020 om 15:17

@lucas1913, De maatschappij heeft van aap een racistisch ding gemaakt. Ik noem zoveel mensen aap, maar mocht ik het toevallig een keer tegen een zwart persoon doen ben ik ineens een racist en pvv stemmer?

14 september 2020 om 17:16

wow... AAP word al eeuwen gebruikt als het meest respectloos woord wat je tegen zzwarten mensen kan zeggen .. hond word gebruikt tegen elk type mens die zich als een klootzak of smeerlap gedraagt .. dat heeft Niks met ras of iets te maken.. en meestal heb je iets fouts gedaan voordat iemand je een hond noemt... zwarten mensen worden Rasistisch bejegend met het woord aap en/of apen geluiden ... ongelofelijk hoe ik elke dag mensen meer manieren zie verzinnen om racisme te verdedigen

14 september 2020 om 19:57

Sorry maar wie de f.. is alvaro gonzales? Wat laat je je al een Neymar dan meeslepen zeg... Focus je 3x op een goede dribbel en speel ze aan flarden met je talent. Alsof een Ronaldinho zich ooit iets aantrok van een ander op het veld? Die vloog er 30x voorbij en liet even zien wie de baas is. En het dan ook nog via social media uitvechten.. er vielen hier 5 rode kaarten, er zal wel meer geroepen zijn over en weer denk je niet? Als er bewijs is: aanpakken. Neymar hoeft er verder geen circus van te maken.

14 september 2020 om 08:35

Nee maar hij moet natuurlijk (door middel van die foto) het tegendeel bewijzen. Kijk mij eens vrienden zijn met donkere personen. Het grappige is dat hij de woorden van Neymar niet ontkent. Zag net iemand op een andere page die het verband niet kon leggen tussen vieze aap en racisme. Ben ik de enige die dit raar vind?

14 september 2020 om 08:38

Of diegene is dan een enorme racist, of hij is juist de meest niet-racistische persoon die er is😂

14 september 2020 om 08:39

Als je dat verband niet ziet ben je echt wereldvreemd. Dat is hetzelfde als oerwoudgeluiden richting een keeper niet racistisch vinden. Waarschijnlijk praat deze persoon dan op een academische wijze de racistische ondertoon uit de opmerking, terwijl het bij 99.9 procent van de gekleurde bevolking racistisch overkomt.

14 september 2020 om 08:40

@FCVoetval, wat is dat voor gekke redenatie? HIJ moet het tegendeel bewijzen??? Als je iemand beschuldigt van een misdaad moet je zelf met bewijzen komen.

14 september 2020 om 08:46

Het verband is er natuurlijk wel degelijk, maar soms moet het ook los van elkaar gezien worden denk ik. Ik geloof eerlijk gezegd best dat Alvaro iets geroepen heeft wat Neymar raakte.. maar ik geloof ook wel dat Alvaro niet perse een racist is. Soms roep je in het heetst van de strijd iets, puur om je tegenstander te "raken". En dat is hem gelukt bij Neymar. Of hij echt vind dat Neymar op een aap lijkt laat ik maar in het midden, en of hij na zo'n opmerking ook vind dat donkere mensen minder zijn etc, geloof niet dat hij daar op dat moment mee bezig was. Desalniettemin is het natuurlijk wel behoorlijk kwalijk om zoiets te roepen en hoort absoluut niet thuis op het veld. En nergens trouwens.

14 september 2020 om 08:47

Moet hij het tegendeel bewijzen? Huh? Wat? Laten we vooral blij zijn dat jij geen rechter bent zeg. Zou een mooie boel worden. Je bent nog altijd onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

14 september 2020 om 08:52

Ik begrijp je punt zeker maar betreft racisme is dit heel makkelijk gezegd omdat het bijna altijd om woorden gaat. Denk niet dat Neymar een microfoon droeg, jij wel? Ik kan dus vandaag naar buiten gaan en iedereen met een kleurtje verrot schelden en zij moeten het maar bewijzen dat ik het gezegd heb.

14 september 2020 om 08:53

Marton, ik ben het met je eens dat omdat je iets in de heetst van de strijd roept het je nog geen racist maakt. Maar je bent wel onderdeel van een bepaald probleem waar we met z’n allen, althans de meeste mensen vanaf willen. Ongeacht de situatie mag het gewoon niet.

14 september 2020 om 08:55

Maar wat stel je dan voor? Iedereen maar op hun woord geloven? Het is gewoon een nare kwestie en het is hopen dat de camerabeelden uitsluitsel brengen. Als ze dat niet doen is het zo en dan kun je Alvaro eigenlijk gewoon niet straffen.

14 september 2020 om 08:56

@FCVoetbal, als je iemand een klap op zijn achter hoofd geeft en aan de publieke schandpaal nagelt moet je inderdaad wel met bewijs komen ja. Als je geen bewijs hebt blijft de persoon onschuldig tot hij schuldig bewezen is. In beide gevallen moet er een forse schorsing komen. Als er racisme heeft plaats gevonden moet Alvarez een forse schorsing krijgen. Blijft het onbewezen moeten we Neymar een aantal wedstrijden schorsen. Je kan niet iemand publiekelijk nagelen zonder bewijs.

14 september 2020 om 08:57

Ja en? Ik kan zo maar gaan roepen dat jij mij uitscheld terwijl je dat niet gedaan hebt. Is toch precies hetzelfde? Alleen als je iemand beschuldigd doen je het nou eenmaal te kunnen bewijzen. Is toch logisch

14 september 2020 om 09:06

Waarom moet je het tegendeel bewijzen? Als ik jou nu uit het niets een brandstichter en moordenaar noem, ben jij dan degene die moet bewijzen dat dat niet zo is, of ben ik degene die moet bewijzen dat het wel zo is?

14 september 2020 om 09:08

ik stel niks voor, geef alleen aan dat ik het ook makkelijk vind om te zeggen dat Neymar het maar moet bewijzen.

14 september 2020 om 09:10

Bergkamp: Nogmaals, vertel jij mij maar in godsnaam hoe Neymar moet bewijzen dat hij het gezegd heeft? Als ik jou morgen tegenkom en uitscheld hoe ga jij dat dan bewijzen? Woord tegen woord kom op man.

14 september 2020 om 09:12

Burdy: je speekt jezelf nogal tegen. Je geeft aan dat Neymar ook zomaar iets kan roepen en dat de situaties van beiden precies dezelfde zijn, maar de een moet zich bewijzen en de ander niet om dat vervolgens logisch te noemen. Als jij het, hetzelfde vind hoezo is dat dan logisch?

14 september 2020 om 09:13

Natuurlijk is dat makkelijk. Maar welke andere optie is er? Er zijn helaas ook genoeg zaken van vrouwen die mannen van verkrachting hebben beschuldigd en dat het dan achteraf gelogen bleek. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat ik Neymar niet geloof, maar voordat je iemand kunt straffen zul je het toch eerst moeten bewijzen.

14 september 2020 om 09:17

Omdat je niet iemand zomaar kan beschuldigen zonder bewijs. Als je iemand beschuldigd van iets, dan ligt de 'bewijslast' bij jou. En ja, diegene die ontkent, hoeft zonder bewijs tegen hem, verder niks te doen. Gelukkig maar, want wat voor aparte wereld zou dat zijn zeg!!!

14 september 2020 om 09:21

Het blijft natuurlijk wel zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen, en niet andersom. Ben het met je eens dat het extreem lastig is voor Neymar dit te bewijzen, misschien door een liplezer met de camerabeelden aan de slag te laten gaan (weet niet of er beelden van zijn hoor). Daarnaast lijkt mij ook dat Neymar niet zo emotioneel was geweest wanneer het niet daadwerkelijk gebeurd was. Dus het lijkt me aannemelijk dat Neymar de waarheid spreekt, maar dat dient wel bewezen te worden voordat iemand (publiekelijk) aan de schandpaal genageld kan worden.

14 september 2020 om 09:22

Mario: zoals ik al aangaf ligt dat met woorden toch anders? Ik doel er niet op dat hij het tegendeel MOET bewijzen maar dat hij dat wel heel hard probeert door middel van z’n foto te plaatsen. Kijk mij eens vrienden zijn met donkere personen. Het is woord tegen woord en daar zijn zo geen bewijzen voor. Het probleem is dat het nu om Neymar gaat maar als dit bijv een Virgil van Dijk was geweest had iedereen hem verdedigd.

14 september 2020 om 09:23

@FCVoetbal23 Je kunt het ook omdraaien, je kan vandaag naar buiten gaan en iedereen die je niet bevalt beschuldigen van racisme. Gelukkig werkt de wet zoals die is en niet zoals jij zou willen.

14 september 2020 om 09:25

Neymar moet het ook bewijzen. Uit mijn hoofd moet Frankrijk zich aan dezelfde onschuldspresumtie houden als Nederland. Dat houdt in: Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dus inderdaad, het is makkelijk om te zeggen dat Neymar het moet bewijzen, omdat hij degene is die de bewering maakt. Blij toe trouwens, dat het zo werkt.

14 september 2020 om 09:25

Totdat het tegendeel bewezen is, geloof ik niet dat hij dat geroepen heeft naar Neymar. Wat ik wel geloof is dat, ook al zou hij het wel geroepen hebben, dit door Neymar groter wordt gemaakt om zijn eigen fout af te zwakken. Neymar heeft in zijn carrriere vast wel ergere dingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen. Die raakt niet zo snel meer van de wijs door iets wat tegen hem geroepen wordt.

14 september 2020 om 09:28

@fcvoetbal23 camera's en liplezers zijn een optie. Neymar weet vast wel ongeveer wanneer t gebeurd is, dus misschien staat het op beeld. Het is geen 100% zekerheid, maar het zou kunnen helpen.

14 september 2020 om 09:32

Ik heb serieus nog nooit iemand mee gemaakt die anderen “zomaar” van racisme beschuldigd, jij wel? Misschien moet je mijn reactie nog eens lezen want ik zeg nergens dat de “racist” zichzelf moet bewijzen. Maar dat hij dat probeert door middel van z’n foto te plaatsen omringd door donkere teamgenoten. Om zo te laten zien hoe fantastisch hij wel niet is. Begrijpend lezen heet dat. Geld voor iedereen die reageert. Man man man.

14 september 2020 om 09:34

Omdat het Neymar is. Als het ieder andere speler was geweest had je anders gereageerd. Om als voorbeeld te nemen Virgil. En nogmaals lees mijn reactie is goed, begrijpend lezen heet dat. Zeg nergens dat de “racist” zich MOET bewijzen maar dat hij het probeert door middel van die foto te posten omringd door donkere teamgenoten.

14 september 2020 om 09:46

Maar wat moet deze beste man dan doen? Hij wordt, vooralsnog vals, beschuldigd van rascisme. Ik kan mij heel goed voorstellen als je zo'n shitload aan gezeik over je heen krijgt je een reactie plaatst. Zeker als die shitload vooralsnog nog ongegrond is. Ik kan mij heel goed voorstellen dat hij een reactie plaatst ter verdediging op de aantijgingen die Neymar aan zijn adres maakt. Moet deze man dan alles maar over zich heen laten komen omdat Neymar niet zo goed tegen zijn verlies kan? Want zo zit het vooralsnog. Het is namelijk bijna áltijd raak als Neymar niet wint, dan gaat hij vervelend doen, teouwens ook als hij wel wint. Neymar heeft áltijd gezeik op het veld. Aan wie zou dat liggen? Wat mij betreft heeft Neymar de schijn zwaar tegen.

14 september 2020 om 09:52

@fcvoetbal23het probleem is de rechtbank/het recht weet niet 100 zeker dat Gonzalez iets gedaan heeft, dus dat moet bewezen worden. We weten wel 100 zeker dat Neymar hem een tikkie heeft gegeven en hem beschuldigt van racisme. Dus Gonzalez heeft misschien iets gedaan, Neymar heeft sowieso iets gedaan. T is niet altijd leuk, maar het gaat er uiteindelijk om wat je kunt bewijzen, dan pas kun je iemand veroordelen.

14 september 2020 om 10:06

@fcvoetbal23, is er een wezenlijk verschil tussen iemand een hond of een aap noemen? Net zo min als Neymar een aap is, is Gonzalez net zomin een hond. Beiden zijn niet goed te noemen en moeten we veroordelen. Gaan we Neymar ook veroordelen voor alle keren dat hij een tegenstander als puta uit scheld? We kunnen er ook van uit gaan dat elke tegenstander van Neymar ook geen hoer is, net zomin als hij een aap is toch? Beiden zijn niet goed en beiden moeten veroordeeld worden.laten we ook even het verband trekken dat hond meestal word gebruikt in de vorm van Blanke hond. In dat geval is Neymar feitelijkb ewezen ook racistisch bezig.allereerst moet bewezen worden dat Gonzalez het gezegd heeft, met microfoons, camera's moet er iets opgevangen zijn. Wanneer het niet bewezen kan worden, dan blijft Gonzalez onschuldig to thij schuldig bevonden is. In het geval van Neymar, die heeft een tik uitgedeelt en iemand een hond genoemd. Voor beide gevallen krijgt Neymar in ieder geval een terechte schorsing.

14 september 2020 om 10:08

Dorgie, als hij zeker weet dat hij onschuldig is, moet hij zich lekker stil houden want dan zal het recht uiteindelijk zegevieren. Althans, dat zou ik doen want degene die hem beschuldigen gaan zich dan vanzelf in steeds moeilijkere bochten wringen. Lekker aankijken en pas reageren als je om een reactie gevraagd wordt. Dat Neymar de schijn tegen heeft vanwege eerdere incidenten vind ik logisch (boy who cried wolf) maar maakt het niet op voorhand al ongeloofwaardig.

14 september 2020 om 10:10

D-Bergkamp, blanke hond heb ik echt nog nooit gehoord. Vieze wel. Dit zijn die bochten waarin gewrongen wordt om iemand maar in een ander daglicht te stellen, wat een onzin om te doen alsof aap en hond dezelfde racistische lading hebben!

14 september 2020 om 10:23

@samcro, het gaat niet om een racistische lading. Het gaat om de perceptie van de ontvanger die bepaald hoe hard iets over komt. En daarom moet er geen verschil zijn in straffen. Laten we zeggen dat Ard van Peppen iemand een puta noemt, en de ontvanger heeft toevallig een familie lid dat (gedwongen) de prosititue in moest. Denk je dat de ontvanger meer problemen heeft met het woord aap of met het woord hoer? Of laten we zeggen dat Sjaak Polak een tegenstander een K-leijer noemt. Terwijl de ontvanger net zijn vader, zus, broer of kind velroren is aan de ziekte. Denk je dat de ontvanger meer moeite heeft met aap of met k-leijer? Allen zijn beledigingend, denigrerend en moeten bestraft worden. Er kan namelijk niet, op basis van een woord, bepaald worden wanneer iemand zichzelf beledigt voelt.wanneer Neymar iemand beschuldigd van het benoemen van het woord aap, dan moeten we Neymar net zo goed aan pakken op het moment dat hij iemand een hond of een puta noemt.

14 september 2020 om 10:33

Nog steeds niet mee eens omdat we allemaal (mag ik hopen) wel weten dat aap een andere lading heeft dan hond. Je voorbeelden vind ik ook echt niets met dit te maken hebben, omdat daar niets racistisch in zit.

14 september 2020 om 10:34

Bergkamp, je gaat je nu door allerlei bochten wringen om het woord aap goed te praten en te laten zien dat daar niks mis mee is. Dus toen Derksen Sylvana aapje noemde was het volgens jou ook prima, al die oerwoudgeluiden wat in principe whoewhoewhoe van een aap is, is volgens jou ook dan maar prima toch? Deze discussie ga ik niet eens aan want vind dit als donker persoon echt bizar. Ik begrijp dat er verschil in zit tussen waar je mee scheld maar dat je het nu doet blijken alsof het wel oké is en hond en aap hetzelfde is vind ik echt zorgwekkend. Meen ik echt. Het een is deze het ander niet. Hond, vrouwen noemen mannen ook honden omdat ze ons achterbaks vinden dat is waar een hond op z’n moment voor staat. Maar aap is puur denigrerend bedoeld en dat weet jij ook wel echt een belachelijke reactie van je echt belachelijk. Normaal heb ik je hoog zitten hier op het forum maar hier sla je de plank volledig mis.

14 september 2020 om 10:43

Blanke hond? Ik heb weer wat nieuws geleerd. Nooit heb ik zoiets gehoord.Maar feit blijft wel dat Neymar het als racistisch ziet en aanvoelde. Zelfs als Alvaro het gezegd zou hebben (en ja er zijn nu veel getuigen die het gehoord zouden hebben), is het moeilijk om te bewijzen dat het racistisch bedoelt was. Maar als je Alvaro (mocht hij dit gezegd te hebben) niet aanpakt en bestraft way voor signaal geef je dan af? En als we heel eerlijk zijn; Neymar is niet wit en witte mensen worden geen aap genoemd.

14 september 2020 om 11:01

@D-BergkampDat slaat nergens op wederom. Indien Neymar voldoende kan onderbouwen dat het in zijn inzien wel degelijk zo is naar redelijkheid dan moeten we Neymar helemaal niet schorsen. Haha, echt de andere kant op. Neymar wordt racistisch bejegend en dan gaan we hem ook nog schorsen. Ik geloof Neymar voor de 100%, er is namelijk totaal geen reden om dit te zeggen.

14 september 2020 om 11:01

Onzin blink, ik ben wel eens voor aap uitgemaakt wanneer ik weer eens dom deed.

14 september 2020 om 11:02

@samcro, omdat het woord aap als racisitsch bestempeld is, is het dan automatisch kwetsender dan iemand een K-leijer noemen? Is het dan kwetsender om iemand een aap als een hoer te noemen? Of zijn alle woorden beledigend en moeten ze allemaal uitgebannen worden? Wederom, het ene woord heeft voor de ontvanger veel meer negatieve respons dan een ander woord. Dat betekent niet automatisch dat een bepaald woord schadelijker is dan een ander. Het betekent dat de ontvanger meer negatieve emoties ervaart bij het ene scheldwoord bij het ander. Dit is per ontvanger verschillend en dat is de perceptie die ontbreekt. Iemand een K-leijer noemen is niet racistisch, denk dat we het wel eens zijn dat je daarmee een heleboel mensen beledigt in Nederland? Moeten we het woord aap verbieden, terwijl we het K-leijer woord laten bestaan? Of moeten we gewoon van al die termen af en beiden bestraffen?

14 september 2020 om 11:04

@lierse1997 Er is simpelweg geen reden om hier een hele ruzie over te maken en dan vervolgens nogmaals ruziã«n na het veld en doen alsof er niets is gezegd. Camerabeelden zijn voor mij overbodig. Ik ben het ook een beetje zat met dat bewijsgebeuren in het voetbal, aangezien 99 daarvan simpelweg niet kan worden bewezen. Derhalve vind ik het een matig argument. Naar mijn inzien dient er een lat te ontstaan van redelijkheid, indien je redelijkerwijs kan aannemen dat het is gezegd dan straf je die persoon. No to racism toch? Dan ook no to elk vermoeden van racism. Zelfde toen met Suarez tegen Evra.

14 september 2020 om 11:06

@fcvoetbal23, ik praat nergens het woord aap goed. Ik ontregel de gedachte gang dat een woord voor iedereen net zo kwetsend is. Zodra je Neymar een K-leijer noemt haalt hij waarschijnlijk zijn schouders op. Als je hem een aap noemt word hij boos (terecht). Als je het omdraait, zodra je iemand in Nederland die iemand heeft verloren door k*nker zal deze meer geraakt worden door het woord K-leijer dan door het woord aap. Het gaat om de ontvanger die bepaald hoe kwetsend het woord is. En daarom moet er geen onderscheid gemaakt worden tussen scheld woorden. Het zou allemaal niet moeten, het één is niet beter/slechter dan het ander. Hoe kan je nou van iemand verwachten dat hij stopt met jou beledigen, als je zelf die persoon wel beledigt? Hoe kan je verwachten dat iemand gestraft word voor uitschelden/beledigen/denigreren van een persoon, ras, volk of wat dan ook. ALs je zelf ook iemand beledigt, uitscheld of denigrerend bejegend?goed gedrag begint bij jezelf.

14 september 2020 om 11:07

FcVoetbal, ik snap dat de wet soms lastig is, maar het is juist een teken van de kracht van onze maatschappij dat zelfs de grootste slechterikken nog een eerlijk proces krijgen. Er zijn genoeg mensen die dit omver willen kegelen of mensen hun levens al kapot maken bij een vermoeden of beschuldiging (zoals bij #metoo), bij racisme gebeurt datzelfde; Neymar hoeft maar iets te roepen en de boze menigte doet het werk wel voor hem, kan je nu al vertellen wat voor bagger van (overwegend witte linkse) mensen er onder zijn socials staat. Dit is dezelfde menigte die zonder na te denken over gevolgen de wet omtrent verkrachting wil veranderen van 'geen nee' naar 'geen expliciete ja', wat leuk klinkt, maar alle ruimte geeft voor 'spijt beschuldigingen'.

14 september 2020 om 11:14

Groninger Hopp, mee eens. We verwijzen graag naar dieren (kijk maar eens naar onze spreekwoorden bijvoorbeeld). We hebben allemaal wel eens apenstreken, of zijn wel eens voor snotaap uitgemaakt. Om maar te zwijgen dat we wel eens voor aap staan. Maar goed we wachten het af, vinden ze wat dan is hij denk ik in de aap gelogeerd,

14 september 2020 om 11:22

@blink182 Gelukkig kun je iemand zonder bewijs niet iemand straffen, zolang het niet is bewezen kun je geen straf geven en kun je daarmee ook niet iemand gebruiken om een signaal af te geven. Iemand aap noemen tijdens de wedstrijd is erg omdat er bij donkere spelers omdat daar bedoeld of onbedoeld racistische motieven aan kleven maar vind ik nog altijd minder erg dan een opzettelijke elleboogstoot, in het gelaat spugen, van achteren schoppen enz. enz. maar momenteel maakt men van iets serieus een hype waardoor het de discussie helemaal geen goed doet. Die gemaakte foto wordt ook weer enorm opgeblazen, als je als blanke speler van Marseille op de foto gaat met collega's is de kans heel groot dat het merendeel donkere spelers zijn omdat de selectie daar ook grotendeels uit bestaat, zo raar is die samenstelling van deze foto daarmee ook helemaal niet.

14 september 2020 om 11:34

@suarez7. Maar oerwoudgeluiden maken naar een keeper is toch niet gelijk racistisch? Volgens mij gaat het er dan om of je dit doet naar een gekleurde keeper. Alleen dat staat niet in je zin, je spreekt namelijk over alleen een keeper. Is het racistisch als je oerwoudgeluiden maakt naar een blanke keeper? Ik denk dat een positieve of negatieve vibe ook meeweegt. Zou Neymar het erg vinden als de (gekleurde) harde kern van PSG oerwoudgeluiden maakt tijdens zijn dansje na een doelpunt?

14 september 2020 om 12:00

@dr.mario laten we vooral hopen dat jij niks met begrijpend lezen doet. Zou een mooie boel worden. Het lijkt me duidelijk dat Fcvoetbal23 bedoelt dat hij die foto plaatst om een 'statement' te maken. Hij 'moet' zich niet bewijzen, maar hij probeert het wel d.m.v. die foto te plaatsen; "kijk mij eens vrienden zijn met donkere mensen".

14 september 2020 om 17:17

nee dat betekent doen alsof je niet weet maar je weet precies... heb je je hele leven onder een steen gelegen ofzo... sneaky mannetjes

14 september 2020 om 09:04

Als blijk dst hij dst niet heeft gezegd, Neymar voor een heel langere tijd schorsen. Iemand onterecht beschuldigen van Racisme is net zo erg. En dan ook dat stiekeme tikje op het hoofd van deze man. Zo'n sneaky mannetje die Neymar. T zou mij ieder geval niks verbazen wanneer hii het gewoon verzint. Uitzoeken, en 1 van de 2 flink straffen.

Onderzoeken en sowieso een flinke schorsing aan hangen. Schorsing voor racisme aan Alvarez als hij inderdaad racistisch was. Schorsing voor Neymar als hij niet racistisch was, want met zo’n beschuldigingen kun je een hele carriere van Alvarez zwart maken.

14 september 2020 om 08:45

Schorsing voor Neymar, iemand van achter slaan is gewoon laf. Hoop 6 maanden schorsing voor die clown. En als die andere aap heeft gezegd ook meteen maanden erachteraan. Dat zal dit tuig eens leren.

14 september 2020 om 08:50

6 maanden schorsing voor een tikje op het achterhoofd gaat mij wat te ver. Eens met @LennaertFC, als hij niks racistisch heeft gezegd moet je Neymar keihard aanpakken.

14 september 2020 om 09:20

Lol, met dank aan veel acteurwerk. Precies of hij sloeg zijn kop eraf. In het voetbal krijg je vaak dit soort acteerprestaties en dan lijkt het precies of er iemand doodgaat. Laten we eerlijk zijn, dit is toch geen 6 maanden straf waard? Indien de racistische opmerkingen waar zijn zou ik dat persoonlijk zwaarder bestraffen. Neemt niet weg dat Neymar ook een straf verdient, hoe banaal zijn actie ook was. Actie lokt reactie uit, dus ik snap wel dat je door het lint kan gaan. Of ik dat goedkeur, is een ander verhaal. In ieder geval zijn ze in fout.

14 september 2020 om 09:57

Tja, wat betreft het acteerwerk krijgt Neymar dan een koekje van eigen deeg.

14 september 2020 om 10:08

@juvearmor1897, laten we beginnen met Neymar straffen voor zijn taal gebruik. Er is wat mij betreft geen verschil tussen iemand een aap of een hond noemen. Beiden zijn denigrerend en beiden zijn beledigend bedoelt. Net zomin als Neymar een aap is, is Gonzalez een hond. In dit geval is Neymar dus duidelijk racistisch bezig. (blanke hond).

14 september 2020 om 17:18

6 maanden voor dat zielige tikje???? lol... maar een zware blessure makende takkel mag wel

14 september 2020 om 09:17

En een even hoge schorsing voor Di Maria aub. Iemand in deze tijd in z’n gezicht spugen. Smerig en heel eng.

14 september 2020 om 09:20

Ja, dat hebben ze op de beelden gecheckt, maar dat konden ze niet terug zien. Ik vermoed dat daar dus niks meer mee gedaan wordt.

14 september 2020 om 09:29

Dat racisme konden ze ook niet terug zien..

14 september 2020 om 09:44

Iemand in het gezicht spugen is altijd al smerig geweest.

14 september 2020 om 09:58

Daar is vooralsnog ook nog niks mee gedaan @CFCSFC

14 september 2020 om 10:25

Waarom hebben we het over schorsen, dit is niks voor een voetbalbond, dit is voor de rechtstaat. En ik wed met jou dat Neymar geen aangifte heeft gedaan, zoals bij wel meer vermeende racisme niet. Zolang Neymar het niet heeft kunnen bewijzen is dit gewoon smaad. Het erge is dat hier mensen zijn die alweer hebben veroordeeld. Het wordt tijd dat juristen eens gaan kijken of dat niet eens een x aangepakt wordt. Je bent namelijk pas schuldig aan de hand van een vonnis van de rechter (mits het geen juristen zijn die met Kozp werken, maar das een andere discussie). Omdat racisme op dit moment een belangrijk onderwerp is in de samenleving, vind ik dat het keihard aangepakt moet worden, maar dan heb ik het niet alleen over blanken die zwarten discrimineren, ik heb het dan ook over omgekeerd, iets wat keihard ontkent wordt, maar meeste demonstratiepartijen hebben gewoon doodwensingen op hun social media staan, maar ik heb het ook over smaad. Als jij geen aangifte doet tegen racisme en wel losgaat dat iemand jou racistisch bejegend heeft, pleeg je smaad en dan mag een jurist van mij gewoon direct 1 jaar cel geven

Weet je, dit is het ene woord tegen het andere. Bovendien komen er ook veel emoties bij kijken, zeker in zo'n wedstrijd. Ik weet ook zeker dat Neymar, als ze 4-0 hadden voorgestaan, anders gereageerd zou hebben. Racisme is not done, laten we daar duidelijk over zijn, maar de gevoeligheid en emotie van de situatie waarin de ander zich verkeert speelt heel erg mee. Allicht begrijpelijk, maar dat moet een Neymar zich ook realiseren en dat lijkt hem niet te lukken.

14 september 2020 om 08:45

Dr. Phil zei ooit "alles wat vóór het woordje 'maar' komt kan je weghalen als iemand zich verontschuldig of probeert mee te leven met een ander". Jouw woorden 'racisme is not done' om vervolgens de schuld bij Neymar zelf te leggen omdat hij al dan niet gevoelig is geeft in het voorbeeld van dr. Phil dus aan dat je helemaal niet vindt dat Racisme not done is. Het is lachwekkend dat mensen die er niet mee te maken hebben ineens gaan bepalen hoe anderen het moeten opvatten..

14 september 2020 om 08:50

Worden mensen als jij nooit moe van jezelf? Je brengt het op zo'n vermoeiende toon dat het echt lijkt of je je verheven voelt boven andere mensen omdat jij blijkbaar wel emphatie kan opbrengen voor een ieder. Goed bezig man. Nu je alleen nog minder arrogant opstellen en wij komen een heel eind.

14 september 2020 om 08:57

Ik zal d'r aan werken, bedankt voor de feedback.

14 september 2020 om 09:06

Wat ook lachwekkend is, is wanneer amateur psychologen die Dr Phil kijken, dit in de praktijk denken te kunnen brengen. #metoo is goed om daders aan te pakken. Er zijn ook onschuldige mensen beschadigd met laster. Zo is het met Racisme ook. Goed dat gevallen van racisme worden gemeld en bestraft en gevaar is ook hier dat er valse beschuldigingen tussen zitten die iemand behoorlijk kan beschadigen. Wellicht een liplezer die hier uitsluitsel kan geven.

14 september 2020 om 09:07

A, de. Ja, is goed man approach. Lekker empatisch naar mij opgesteld!

14 september 2020 om 09:10

Niks met arrogantie te maken, perfect verwoord door Isco, zouden er meer naar Dr Phil moeten kijken gezien de reacties.

14 september 2020 om 09:14

Dr. Mario. Wil je dan serieus een offtopic-discussie over waarom jij vindt dat ik mezelf verheven voel en ik mezelf dan moet verdedigen zodat onze reacties worden verwijderd? Wat was je doel om mij ergens op te wijzen? Zodat ik het mee zou nemen toch? Of wilde je echt een discussie, sorry. Als je inhoudelijk wil discussiëren sta ik daar wel voor open, niet of ik al dan niet arrogant ben. Totaal niet relevant.

14 september 2020 om 09:16

Iemand die een uitspraak van Dr. Phil opvoert als 'de norm', is per definitie af.

14 september 2020 om 09:25

Mario. Leuk hoor, je ad hominem, maar hij heeft wel een punt. Racisme is nooit oké. Ook niet als je je beledigd voelt. Als je er een maar achter plakt, laat je ruimte open voor gevallen wanneer het wel ok zou zijn. Verder is het een welles nietes. Tenzij er bewijs komt heeft het geen zin kant te kiezen op basis van wie je wel of niet wilt geloven.

14 september 2020 om 09:25

Kijk eens naar je eigen reactie naar Formus terug. Die was ook enkel en alleen gericht om iemand de les te lezen. Die liet ook weinig voer voor discussie. Helaas wordt de gehele racisme discussie vaak op die toon gevoerd. Gewoon een vrij vervelend toontje. Totaal onnodig om je punt te maken. Daarna heeft je arrogante toontje enkel een negatief effect. Je kunt best iemand wijzer maken en dingen laten inzien zonder iemand de les te lezen. Dat helpt een racist, niet op Formus gericht, enkel verder radicaliseren in plaats van hetgeen jij wilt bereiken. Je toontje heeft dus wel degelijk relevantie.

14 september 2020 om 09:28

Zlatan: want? Ook dr Phil kan een goed punt maken. En als Isco zijn woorden juist heeft aangehaald, had dr Phil een prima punt. Dat je het niet eens bent met dr Phil wil niet zeggen dat hij per definitie ongelijk heeft.

14 september 2020 om 09:30

isco, heel grappig, je hebt namelijk hartstikke ongelijk. Dr Phil kan de prullenbak in. Als mijn zusje net verkracht is, reageer ik gevoeliger op opmerkingen refererend naar die kant dan wanneer ik überhaupt geen zusje heb. Je reageert gevoeliger als je adrenaline hoog is. Maar Dr Phil heeft natuurlijk gelijk, sorry. Kan dit echt niet serieus nemen. Edit: en ik leg de schuld niet bij Neymar. Ik merk op dat ie met een hoog adrenaline gehalte zijn emoties vaker niet onder controle heeft en daardoor emotioneler reageert. Ik geef hem nergens de schuld oid. Alleen de gradatie is anders.

14 september 2020 om 09:44

@Feye88, Dat ontken ik ook niet. Racisme is nooit oké. Dat lijkt mij helder.

14 september 2020 om 09:49

Dr. Mario. Je beschuldigt mij dus ergens van om het vervolgens goed te praten dat je het zelf doet? (jouw eerste reactie op mijn reactie op Formus). Precies dit is waarom ik geen discussie wilde over de wel of niet van een toon waarmee iets gezegd wordt. Dus omdat de toon in jouw ogen niet goed is, wordt de boodschap in de prullenbak gegooid? Dat is wel een hele makkelijke. Jij wijst mij echter op mijn toon en zei 'ik zal d;r aan werken" Dus dat zal ik ook zeker doen. Ik wilde namelijk niet Formus als racist neerzetten, ik zei ook he le maal niet dat Dr. Phil gelijk heeft. Het enige wat ik wilde bereiken is dat Formus bij zichzelf te rade gaat of hij wel nagedacht had over zijn reactie en gaf daarbij als voorbeeld iets wat Dr. Phil ooit heeft gezegd (en als je d'r over nadenkt klopt het wel). Vaak gaan mensen namelijk "het spijt me, maar..... " En na de maar komt dan de reden waarom je iets deed waarvoor je je moet verontschuldigen. "het spijt me, maar jij deed dit waardoor ik dat deed" Met andere woorden, ik al het in het vervolg nog een keer doen want ik vond dat ik in mijn recht stond. Oftewel, 'het spijt me niet'. Zo is dat ook in Formus' reactie. "racisme is not done, maar Neymar lijkt zich niet te kunnen realiseren dat er emoties bij komen kijken."

14 september 2020 om 09:57

@formus/ Ik heb nooit gezegd dat dr. Phil gelijk heeft. Excuses als je denkt dat dat het geval was. Mag ik wel vragen waarom je 'zeker weet' dat Neymar anders had gereageerd als hij 4-0 voor zou staan? Volgens mij zijn er namelijk meerdere voorbeelden van spelers die racistisch bejegend werden helemaal emotioneel werden (zij het met huilen, of van het veld lopen etc.) en ook voor stonden of zelfs de wedstrijd al afgelopen was terwijl ze gewonnen hadden. Racisme of je racistisch bejegend voelen (als er daadwerkelijk racistsiche woorden gebruikt zijn) valt of staat namelijk niet met een positief of negatief gevoel bij jezelf. Dat is nou juist waarom deze discussie nooit goed gevoerd kan worden. Omdat men zich nou eenmaal niet volledig kan verplaatsen in de ander (en dat bedoel ik 2 kanten op). Een donker persoon weet niet hoe het voelt als blanken weeeer beschuldigd worden van racisme terwijl dit niet zo bedoeld was of helemaal niet aan de orde was en een blanke weet niet hoe het voelt als een donker persoon uitgescholden wordt voor 'aap' of 'katoenplukker' wat op zichzelf geen vreemde woorden zijn.

14 september 2020 om 10:17

Isco, geaccepteerd, no problem. Sorry voor mijn felle toon. Maar neymar is al vaker racistisch bejegend of hard aangepakt en dan komt ie met een lach op zijn gezicht, ludieke acties via insta of dolt ie mensen etc etc. Persoonlijk denk ik zelf altijd: sta hierboven. Wat er ook gezegd wordt. Maar als je beter in je vel steekt, kan je meer hebben. Dat zegt niet alleen de amateur-psycholoog in mij . Dat het nooit gezegd mag worden staat helemaal buiten kijf he. En dat we ons niet kunnen verplaatsen in de ander is zeker ook waar. Alleen, en dan heb ik het over alle lagen, rassen, leeftijden etc: De een is veel gevoeliger dan de ander. En reageert ook heel anders. En onze narcist Neymar is nou eenmaal niet de emotioneel meest stabiele blijkt uit de geschiedenis en reageert sneller. Zo zijn er ook veel voorbeelden te noemen (zidane als mooi voorbeeld). En je emoties nemen sneller een loopje met je als het minder goed gaat (stoffen in je lijf die daar voor zorgen, allemaal heel verklaarbaar). Ergo: Neymar reageert nog heftiger als ie verliest. Maar Isco, we hoeven elkaar niet te overtuigen. Over 1 ding zijn we het eens: racisme mag niet! Met of zonder maar

14 september 2020 om 10:38

@isco, Het is lachwekkend dat mensen die er niet mee te maken hebben ineens gaan bepalen hoe anderen het moeten opvatten...zou je wat duidelijker willen zijn. Ik heb namelijk het gevoel dat je het over de blanken hebt en als dat zo is praat je enorme onzin. Er worden op dit moment blanken gewoon vermoord omdat ze blank zijn, onder de naam Blm. Dus als het klopt dat je de blanke elite noemt, ga niet de wijsneus uithangen en met iedereen meelullen want t is feitelijk onjuist en strafbaar.

14 september 2020 om 10:40

Absoluut. Neymar is denk ik wel de meest irritante persoon op de voetbalvelden. Wat mij echter nog meer stoort dan zijn trekjes (en dat is misschien mijn tekortkoming) zijn de mensen die Neymar zijn naam zien en er dan maar vanuit gaan dat het door Neymar zelf komt. Dat las ik ook in jouw reactie, dus vandaar mijn reactie daarop. Blijkbaar bedoelde je het niet zo en was ik te snel in mijn conclusie. Al met al een enerverende ochtend Fijne dag nog en tot een volgende

14 september 2020 om 10:44

@groninger Hopp. Ik heb werkelijk waar geen idee waar je het over hebt of ergens 'blanke elite' uit kan halen?

14 september 2020 om 11:12

Sorry hoor Isco, dat is echt onzin. Met die retoriek laat je alle ruimte voor nuancering weg. Ik kan niet voor dr. mario spreken, maar als ik bij mezelf te rade ga: ja, al het racisme is fout. Dan heb ik het over werkelijk racisme, als dit echt gezegd is kun je daar zelfs nog over twisten, en niet dat kleinzerige gedoe wat we vandaag de dag massaal zien. Dat racismegeroep als justificatie van het eigen falen, want iedereen is tegen je, het aanpraten van de mentaliteit van lage verwachtingen 'het maakt niet uit of ik mn best doe, iedereen is toch tegen me dus ik kan net zo goed niks doen'. <- dit gaat zoveel problemen veroorzaken in dezelfde groepen, waardoor de linkse politiek met oplossingen vanuit de staat (lees: afhankelijkheid) deze mensen de komende generaties alsnog in hun zak heeft. Het is nog altijd zo met beledigingen, dat niet de reactie van de ontvanger, maar de intentie van degene die het uitsprak bepaalt of het strafbaar is of niet. En ik denk dat we dit allemaal graag zo willen houden, zeker als je reacties vandaag de dag ziet.

14 september 2020 om 11:31

Het is lachwekkend dat mensen iets racistisch opvatten terwijl het misschien totaal niet zo bedoeld is. Natuurlijk kan zoiets iemand kwetsen, maar dan vind ik deze reactie toch wel erg overdreven.

De "ik ben niet racistisch hoor, want ik heb gekleurde vrienden"-reactie. Erg voorspelbaar. Als bewezen kan worden dat hij zich racistisch gedragen heeft moet hij keihard aangepakt worden. Welke idioot haalt deze reacties nou in zijn hoofd?!

14 september 2020 om 08:39

Moord en brand schreeuwen om het woordje aap. Ik kan ergere dingen indenken dan zo'n scheldwoord.

14 september 2020 om 08:41

Dus jij bepaalt even voor Neymar wat erg is? Jij bent vast ook zo een dat als er oerwoud geluiden worden gemaakt dat je dan aan geeft dat er ergere dingen zijn.

14 september 2020 om 08:42

Wat? Als dat is gezegd dan is dat gewoon racistisch.

14 september 2020 om 08:43

Lol. Het gaat om de overduidelijk racistische ondertoon. Het gevoel dat iemand je om je huidskleur minacht. Maar jij zal Balotelli, Kevin Prince Boateng en Onana ook wel gigantische aanstellers vinden vanwege het aankaarten van oerwoudgeluiden. Kom uit je bubbel en leef je een keer in in andere mensen. Je bent een wereldvreemde snuiter zonder emphatie.

14 september 2020 om 08:44

@barcalover123, ik vind het ook aanstel, en als blanke krijg ik hier toch wel een gevoel van weerzin van. Ik was voorheen wel een Neymarfan, maar hij heeft voor mij hier wel afgedaan, mietjesgedrag ipv mannengedrag.

14 september 2020 om 08:46

Arsenallz, vind toch dat je dit vaak benoemt. Aap kan door donkere mensen heel negatief en racistisch opgevat worden en daardoor heeft dit een grote lading. Dat weten we allemaal. Of jij het persoonlijk nou niet als zo erg ziet, doet niet echt ter zake. Dat moet goed gescheiden blijven.

14 september 2020 om 08:48

Zodra het Neymar betreft is het zijn eigen schuld. Ben benieuwd of Kante ook voor je was afgedaan als hij op deze manier gereageerd had. Echt bijzonder dat we bijna in 2021 zitten en men nog steeds dergelijke opmerkingen als oke kunnen kwalificeren door te zeggen 'de ontvanger stelt zich aan' of 'ik ken wel ergere scheldwoorden'. De woorden zelf zijn misschien erger die Arsenalzz bedoelt, maar je kan je niet voorstellen hoe het voor de ander is om zulke teksten te moeten ontvangen. Maar goed, gewoon doorgaan en niet piepen he.

14 september 2020 om 08:57

@isco: ja, ik vind Neymar’s reactie compleet fout. Stel dat er zoiets geroepen zou worden, natuurlijk hoort dat niet thuis op het veld, maar dan nog ga je niet iemand van achter fysiek aanvallen. Wat denk je daar mee te bereiken dan? In dat geval zijn ze beiden fout en mogen er voor beiden flinke schorsingen volgen. Kleine ereronde kindjes zijn het!

14 september 2020 om 08:58

Natuurlijk reageren mensen er anders op bij Neymar dan bij Kante. Als een Tadic iets als dit zou doen dan komen daar ook gewoon veel negatieve reacties op.

14 september 2020 om 08:59

@Isco24, het gaat om een bepaalde schijn die mensen hebben. Wanneer Kante met zoiets naar voren komt is er bij 90% van de mensen geen twijfel of het waar is. Dat mensen bij Neymar twijfelen geeft aan hoe menigeen Neymar denkt. En dat gehele beeld is door het gedrag van Neymar zelf gevormd. Let wel, racisme is niet goed. Laat dat duidelijk zijn. We weten van Neymar dat hij net zo makkelijk is met tegenstanders uitschelden. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

14 september 2020 om 09:03

Afca - Laat ik voorop stellen dat ik geweld sowieso afkeur hoor. Neymar had zich natuurlijk nooit zo moeten uiten. Ook is er nog helemaal niet bewezen dat Alvaro dit gezegd heeft, echter vind ik wel dat men het (zeker als het Neymar betreft) weer te makkelijk weg zet als aanstellerij of ineens gaan komen met 'ik ken veel ergere dingen'. De dingen die voor persoon A erg zijn, hoeven voor persoon B niet erg te zijn en andersom. Dat maakt de discussie gewoon al onmogelijk, omdat we het ineens allemaal niet erg vinden om uitgescholden te worden..

14 september 2020 om 09:12

Bergkamp en Lierse. Het zit hem ook niet in het uitschelden. Het zit hem in de racistische opmerking (mocht deze hebben plaatsgevonden). Iemand een puta of iets dergelijks noemen wordt meerdere malen op elk voetbalveld geroepen. Echter zie je dat er een andere emotie vrijkomt wanneer je iemand racistisch bejegend. Dan heb je het namelijk niet meer over alleen die persoon. Dat moet degene die dergelijke uitspraken doet ook weten en dat weet die persoon ook ,want dan lok je dus iemand uit de tent. 'klootzak' helpt niet meer, dus gaan we 'aap' of 'bananenplukker' roepen. Dan komt er wél een reactie. En het heeft geholpen, want Neymar kreeg rood. Dus ja, het doel heiligt de middelen.

14 september 2020 om 09:47

@hupvandedonk, precies als blanke, hoe kan jij dan in godsnaam vertellen of een donker persoon zich wil of niet aanstelt? Aangezien je niet exact weet hoe dit is.

14 september 2020 om 09:59

@isco24 ik noem mn broertje meerdere keren per dag aap, hij is nog nooit boos geworden ;-) Ik denk ook dat het Neymar in principe koud laat dat hij aap genoemd wordt. Hij is vooral boos dat iemand zo'n actie maakt, omdat hij weet wat die persoon er mee wil bereiken/bedoelt.

14 september 2020 om 10:01

@isco24,wat mij betreft is er geen verschil tussen iemand een puta noemen of iemand een aap noemen. Het is beide bedoelt om iemand denigrerend te behandelen en het 1 telt niet zwaarder als het ander. Het is beide niet goed te praten en het moet beiden veroordeeld worden. Waarom weegt aap zwaarder dan hoer (of hoerenjong?) Beiden zijn toch ongegrond en onterecht? Alvarez is net zo min een hoer als dat Neymar een aap is. En Neymar is net zo min een aap als dat Alvarez een hoer is. Waarom word daar onderscheid in gemaakt?buiten het feit blijft, mocht het niet bewezen worden, gaan we dan Neymar ook zwaar schorsen voor het publiekelijk aan de schand paal nagelen en uitschelden?

14 september 2020 om 10:06

Isco, ik zie jou Dr Phil naar boven halen. Zullen we ons verdiepen in Freud? Lijkt me wat verstandiger. En neem dan zjjn beschrijving van een narcist eens in je op. En kijk vanuit die positie eens naar Neymar? Dan zie je waarom Neymar zoveel weerstand oproept. En nogmaals he, maar dat mag ik niet zeggen, racisme is not done. Maaaaar: de ontvanger bepaalt hoe kwetsend iets wordt opgevangen. Blijf in je kracht en sta er boven. Dat het kwetsend en verkeerd bedoeld is, tuurlijk, dat weten we. Maar jij zelf bepaalt hoe hard iets aankomt. En bij Neymar, net als bij iedereen, komen dingen harder aan als ie slecht in zijn vel zit. ik heb altijd geleerd: schelden doet geen pijn. En zoals ik al vaker geschreven heb hier op deze site: als iemand mij probeerde aan te pakken, fysiek of mentaal, draaide ik het om en wist ik dat ik hem in de knip had en dat ik dus beter was. Dat gaf me nog meer zelfvertrouwen en dan dolde ik hem net nog een keertje harder. En dat is heerlijk!

14 september 2020 om 10:14

D-Bergkamp. Klopt, in mijn ogen is schelden bijna altijd even erg, maar vind 'klootzak' wel iets mindere lading hebben dan k-lijer. Formus zegt hierboven wel iets nuttigs, namelijk \ het ligt aan hoe het ontvangen wordt. En daarom is voor Neymar het woord 'aap' heftiger dan 'puta'. Dat weet elke tegenstander en dus zullen ze eerder aap roepen dan puta tegen Neymar want om puta lacht ie en dan gaat ie weer verder. Maar ik had al geantwoord op je laatste vraag he? Zie mijn ractie hieronder op jouw reactie om 09:04 uur.

14 september 2020 om 10:19

@isco24, in jou ogen heeft het een mindere lading, zoals je terecht zegt: in jou ogen. De zwaarte van een belediging word bepaald door de ontvanger en niet door de verzender. Iemand een K-lijer noemen kan voor iemand vele malen zwaarder aan voelen dan een aap genoemd worden. Iemand een hoer noemen kan vele malen zwaarder voelen dan een k-lijer. Het is een perceptie van de ontvanger die bepaalt. Vandaar dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen een Puta, Aap, k-lijer of dergelijke. Wanneer je het 1 veroordeelt, moet je het ander ook veroordelen.of gaat Neymar ook rekening houden met zijn tegenstanders wanneer hij deze Puta noemt? Misschien heeft 1 van zijn tegenstanders wel een familie lid die (gedwongen) in de prositutie moest en voelt hij zich enorm gekwetst door puta?en laten we beginnen met Neymar een schorsing geven voor de term Hond, als je zelf racistisch bejegend voelt door het woord aap. Iemand een hond noemen is dan de meest domme tegen reactie.

14 september 2020 om 10:23

Isco: het ligt eraan hoe het ontvangen wordt inderdaad. En dat impliceert ook direct dat wie de ontvanger is, ook bepalend is. Niet alleen het woord dat gebruikt wordt. En ik denk dat Neymar minder kan hebben dan Kante. En dat Zidane minder kan hebben dan Jeroen Verhoeven

14 september 2020 om 10:32

Ik kan het verkeerd hebben hoor, maar ik heb heel sterk het gevoel dat je heel erg je best doet om mij in te laten zien dat Neymar slecht bezig is? Je zegt bijvoorbeeld dat hond van 'blanke hond' afkomstig is maar ik heb daar nog nooit over gehoord en kan hier ook niks over vinden eerlijk gezegd. Wel weet ik dat hond absoluut kwetsend bedoeld is omdat honden als straatdieren gezien worden die afval aten en vaak bij vuilnis te vinden waren. Zeker in Brazilië is dit het geval. Daarmee zeg ik niet dat Neymar zijn opmerking minder is dan die van Alvaro maar trek in twijfel of het een racistische opmerking is zoals jij hieronder aangeeft. Ik vind -en dat zal vast niet doorkomen- dat elk scheldwoord, groot of klein (want waarheid is perceptie, dus ook 'kleine' scheldwoorden kunnen groot zijn) bestraft moet worden op het veld. Ook wanneer je dit naar je teamgenoten roept. Het moet gewoon verdwijnen van het veld. Maar zo ver zijn we natuurlijk nog lang niet.

14 september 2020 om 10:45

@Formus: Zo leuk als mensen met namen beginnen te gooien, zonder eigenlijk te weten wat de persoon daadwerkelijk erover zei. Freud sprak over narcisme als een ego die vorm geeft aan de (seksuele) relaties die de persoon heeft. Dit heeft hij als ik me niet vergis in 1914 geschreven. De definitie van narcisme is sindsdien ook best dik veranderd. Dus als jij niet refereert naar Neymar’s libido of de definitie van narcisme uit 1914 hanteert, heb je naar mijn inziens geeeeeen idee waar je over praat. Even een tip: lees nogmaals wat isco tegen je zei, want hij heeft echt een goed punt. Door een statement te maken en die daarna zelf te relativeren is je eerste statement niets meer dan gebakken lucht. Of dat door Dr. Phil, Einstein of door Barbie uit Oh Oh Cherso is gezegd, verandert geen fuck aan dat isco gelijk heeft.

14 september 2020 om 10:58

@isco24, nee ik zeg gelijke monnikken gelijke kappen. Wanneer Neymar zichzelf beledigt voelt door woorden. Moet hij ook beseffen dat andere mensen zichzelf beledigt kunnen voelen door zijn woorden. Goed gedrag begint bij jezelf en goed gedrag begint bij Neymar. Wanneer je wilt dat iemand geschorst word omdat hij (naar verluid) Neymar een aap noemt. Dan meoten we ook Neymar schorsen wanneer hij iemand Puta of Hond noemt. Alle woorden zijn beledigend en alle woorden horen niet thuis. Het één telt niet zwaarder als het ander, aangezien het om de perceptie gaat van de ontvanger.

14 september 2020 om 11:17

Barcalover, niemand hoeft dat voor Neymar te bepalen; eigenlijk voor Gonzalez: de intentie is wat uitmaakt, niet hoe je de boodschap ontvangt. Anders zouden heel veel mensen in de bak zitten voor 'micro-aggressie'. Iemand vond bijvoorbeeld Wiskunde racistisch, dan zouden alle docenten bij die werkwijze nu in de bak zitten. Niemand gaat er van uit dat Neymar evt iets verkeerd verstaan kan hebben?

14 september 2020 om 11:20

Nou Formus, qua reactie van de persoon heb je gelijk, daar maakt uit wie de ontvanger is en wat daarvan de reactie is; qua recht maakt de intentie van degene die de boodschap verzend uit.

14 september 2020 om 12:19

@reuglator, natuurlijk heb je gelijk over Freud, ik zal het niet meer zo letterlijk benoemen, maar je begrijpt prima wat ik met narcisme bedoel en die term heeft Freud de wereld ingebracht. De term is geevolueerd, echter de idee erachter is natuurlijk duidelijk. En ik ben me bewust dat '"maar" je punt ervoor kan downsizen. Echter heeft mijn "maar" hier totaal niet die bedoeling, echter alleen de reactie van Neymar ook te veroordelen.ik benadruk nota bene mijn punt met de woorden: laat dat duidelijk zijn! Maar ik zal het even voor jullie goed doen: "de gevoeligheid en emotie van de situatie waarin de ander zich verkeert speelt heel erg mee, maar racisme is not done, laten we daar duidelijk over zijn". Lesje Nlp. Beter zo?

14 september 2020 om 08:54

En als het niet zo is, mag Neymar keihard worden aangepakt!

14 september 2020 om 11:21

Dit gebeurt in Europa helaas nooit.

14 september 2020 om 09:03

@Suarez je moet je wel een beetje verplaatsen in de persoon. Dat wij zoiets hier niet gauw uitspreken, betekent niet dat dat in andere culturen ook normaal is. Zijn cultuur is veel uiteriger, en wat grover in het taalgebruik. Ik zou hem zeker geen idioot noemen.

14 september 2020 om 10:21

Nou andersom, welke hypocriete zak aardappelen heeft nog het recht om racisme te roepen nadat je godbetert aap zou zijn genoemd, als je nog steeds openlijk Bolsonaro steunt. Een man die herhaaldelijk zich extreem racistisch uitlaat over indianen, bijvoorbeeld door te zeggen dat indianen bijna op mensen lijken of te zeggen dat Afrikanen zelf verantwoordelijk waren voor de slavernij. Als je overduidelijk racisme niet aankaart of zelfs goedkeurt omdat dat jezelf goed uitkomt, maar meteen gaat lopen huilen als het jezelf betreft ben je het niet eens waard om gehoord te worden. Dan ben je gewoon een opportunist.

14 september 2020 om 11:03

"de "ik ben niet racistisch hoor, want ik heb gekleurde vrienden"-reactie." Tja, weet jij dan een betere manier om aan te tonen dat je niet racistisch bent zodra je daar van beschuldigd wordt?

14 september 2020 om 11:23

Niet reageren, de professionele racisme roepende boze menigte haalt toch altijd alles onderuit met non-retoriek. Ben je blank? Dan ben je een racist, het is alleen een kwestie van tijd tot je ze een stok(je) geeft om mee te slaan. Alles wat niet lukt of ze niet zint is zo'n stok.

14 september 2020 om 12:23

Het is toch ook zo, Als je een racist bent, dan heb je geen vrienden met een ander huidskleur. Ik vind het ook kwalijk dat men iemand voor racist uitmaakt, terwijl degene juist vrienden heeft van andere afkomsten. Dan ben je juist geen racist. Het is toch mooi dat iemand geen racist is en dan wordt dit iemand aangepraat. Dat is nog veel kwalijker.

I'm not racist, my sister's boyfriend's black.i'm not racist, my sister-in-law's baby cousin Tracy got a brother and his girlfriend's black. Met andere woorden, als je met donkere mensen omgaat kan je nog wel racistische opmerkingen maken. Er zijn genoeg camera's dus de waarheid komt toch wel boven water. Als hij daadwerkelijk racistische uitlatingen heeft gedaan, moet hij zeker geschorst worden. Als supporters verwijderd worden van de tribunes, geldt dit natuurlijk ook voor spelers zelf.

14 september 2020 om 09:00

@Isco24, en als het niet bewezen word door camera’s. Gaan we dan ook Neymar schorsen voor het publiekelijk aan de schandpaal nagelen?

14 september 2020 om 09:04

Absoluut! Gelijke monniken, gelijke kappen. Iemand beschuldigen is makkelijk en zeker in de tijd van social media. als je iemand valselijk beschuldigd horen daar gewoon consequenties aan te zitten.

14 september 2020 om 10:16

@iscoen gaan we, na het statement van Neymar, Neymar ook alvast veroordelen dat hij iemand een hond noemt? Zoals je weet is iemand een hond noemen afkomstig van de term: Blanke hond. Ik zie persoonlijk geen verschil tussen iemand een aap noemen of iemand een hond noemen. Beiden zijn in mijn ogen onzinnig, dat staat er voor de rest buiten. Als Neymar zichzelf aangevallen voelt omdat hij een aap genoemd, dan is het natuurlijk belachelijk dat hij riposteert met de term hond... Schorsen die handel, klaar met de zielige mannetjesgedrag.

14 september 2020 om 10:49

D-Bergkamp: ik geloof dat je de hele contextuele lading mist tussen aap en hond. Weet je uberhaupt wel waar het vandaan komt dat zwarte mensen apen worden genoemd? Hint: het is niet alleen de ‘kleur’.

14 september 2020 om 10:56

@regulator, ik snap heel goed waar die vandaan komt. Ik plaats hem alleen in de juiste context tov andere scheld woorden die (ook door Neymar) veelvuldig gebruikt worden. Neymar kan er niets aan doen dat hij uit Brazilië komt en zijn familie ook waardoor hij een gekleurde huid heeft. Dat hij zich beledigd voelt, als het benoemt is, is dan ook op basis van zijn ervaring logisch. Hoe vaak scheld Neymar iemand uit voor Puta (kan je vertellen dat het veel is). Mag iemand anders zich, op basis van zijn eigen ervaring, daar ook beledigd door voelen? Moeten we dan ook mensen maar eens gaan straffen die iemand een hoer noemen? Of op de nederlandse velden het woord K-leijer uit bannen. Dit word ook veelvuldig gebruikt en kan voor mensen ook enorm kwetsend zijn.het geen dat ik probeer uit te leggen is dat een woord pas een belediging word aan de hand van de ervaring van de ontvanger. En aangezien iedereen zichzelf bij andere woorden aangesproken/beledigt voelt gaat het om de perceptie en niet om het woord zelf. En zoals zovaak begint goed gedrag bij jezelf, wil Neymar racisme uitbannen (wat goed is) dan doet hij er goed aan om zelf te stoppen met woorden als Puta en Hond. Dat is voor andere mensen net zo beledigend als voor Neymar aap beledigend is. En wil Neymar dat mensen een schorsing krijgen voor het woord aap? Dan moeten we ook Neymar schorsen voor het woord Puta of Hond.

14 september 2020 om 11:24

Heel graag schorsen in dat geval, of Gonzalez moet dan een rechtzaak aanspannen voor smaad

14 september 2020 om 09:27

Je kunt het ook anders bekijken. De ploegmaats van Alvaro met een andere etniciteit vertrouwen hem genoeg om met hem op de foto te gaan na dit incident.

14 september 2020 om 09:40

Tuurlijk Lierse. En sterker nog, eerst moet blijken dat hij daadwerkelijk Neymar racistisch heeft bejegend. Hij zegt echter van niet, dus als beelden uitwijzen dat hij het wel heeft geroepen ga ik wel oprecht mijn twijfels trekken in het 'ik ben niet racistisch-gedeelte'. Alvaro had bijvoorbeeld ook direct na de match kunnen zeggen "neymar, excuses. Ik heb inderdaad 'aap' gezegd en bedoelde dat absoluut niet racistisch. Ik hoop dat we het hier een keer over kunnen hebben ". Als je ontkent en het blijkt toch gezegd te zijn sta je namelijk minder sterk. Maar dan moet wel blijken dat hij het gezegd heeft natuurlijk. Maar met donkere mensen op de foto staan zegt mij niks. Een voorbeeld (die heel dicht bij huis staat): Mijn vrouw is half Indisch, waardoor zij uiteraard een kleurtje heeft. Mijn opa is - zoals vaak de wat oudere generatie- nog wel van de uitspraken 'waarom zijn de handen en voeten van donkere mensen lichter? Omdat ze op handen en voeten moesten staan toen ze gespoten werden' en dit dan super grappig vindt. Maaaaar, zegt ie er bij, jij bent voor mij gewoon blank (en dan wijst hij naar mijn vrouw). Dus omdat je iemand accepteert of toevallig wel mag ondanks zijn/haar kleurtje, ben je niet direct geen racist of kan je nog steeds racistische opmerkingen maken... Overigens, racistische opmerkingen maken je ook niet direct een racist hoor, maar dan ratel ik wel te veel door

14 september 2020 om 10:13

Wat een held is jouw opa!

14 september 2020 om 12:06

Maar is iets racistisch zeggen erger dan bv zeggen K-m*** bv? Ik hoor iedereen overal k*** dit en dat zeggen, maar zodra het bv aap wordt is het schandalig. Waarom is dat erger? Schelden doe je om iemand te kwetsen, dus mensen zeggen waarvan ze denken dat iemand het meest gekwetst wordt. Daarom dus aap, daarom dus het voorbeeld wat ik net noemde. Ik vind het ook grote onzin om iemand racist te noemen als diegene éã©n racistische opmerking maakt. Als ik tegen een donker iemand stomme aap zeg, wil dat niet zeggen dat ik een racist ben. Ik maak een racistische opmerking, dat komt omdat ik het wil uitschelden en dus hem wil kwetsen. Hoe doe je dat? Door het meest kwetsende te zeggen. Het wil niet zeggen dat ik een heel ras haat omdat ze donker zijn.

Hahaha, mooi dit. Dus omdat hij op de foto gaat met een stel zwerte teamgenoten, wil automatisch zeggen dat hij een dergelijke opmerking nooit naar Neymar zou hebben geroepen? Dit is echt die ‘Ik ben geen racist, want ik ken een persoon, wiens achterbuurvrouw, haar aangetrouwde achterneef en daar weer een achteroom van, een zwerte is.’ Als mensen met dit soort ondoordachte statements komen, ga ik juist aan je verhaal twijfelen. Had dan tenminste een foto gemaakt met heel je team man 😂.

14 september 2020 om 09:56

zwerte? Wat is dat? Is dat net zoiets als mensen die dan gaan zeggen kenker ipv met een a? Aangezien je meerdere keren zwerte zegt? Ik snap er niks van. Je kan gewoon zwarte zeggen toch?

14 september 2020 om 11:30

Dat is brabants

Je hebt blanke apen, rode apen, bruine apen en zwarte apen. Toch is het alleen een racistische opmerking als je aap zegt tegen een donker persoon, terwijl de aap waar mensen het meest op lijken (chimpansee) blank is. Het woord aap werd vroeger gebruikt om gedrag aan te duiden (apenstreken etc.) niet ten aanzien van uiterlijk. Blijft gek dat een onschuldig woord en dier zo'n betekenis heeft gekregen.

14 september 2020 om 09:05

‘Het woord aap werd vroeger gebruikt om gedrag aan te duiden (apenstreken etc.) niet ten aanzien van uiterlijk.’Oh, nee hoor. Backkk in tha good old days werden zwarte en bruine mensen al voor aap uitgescholden. Dat heeft niks met gedrag te maken, maar alles met hun huidskleur.

14 september 2020 om 09:39

Het een sluit het ander niet uit. Nu weet ik niet of de Spaanse variant van aap hetzelfde is - maar in Nederland is ‘aap’ ook gewoon een aanduiding voor iemand die kattenkwaad uithaalt, brutaal is, clownesk etc. In de context van iemand die overdreven reageert of theater maakt kan je in Nederland iemand prima ‘aap’ noemen zonder dat het per se racistisch is. Maar goed - ik weet niet hoe dat in het Spaans is (of Engels of hij het dan ook geroepen zou hebben)

14 september 2020 om 10:25

Klopt helemaal maykel. Ik noem mijn kinderen vaak genoeg aapje. Als ik dit tegen een kindje zou zeggen die getint is zou ik gelijk racistisch zijn terwijl het zo dan helemaal niet bedoeld is.

14 september 2020 om 10:38

Kijk daar komt de aap uit de mouw.

14 september 2020 om 10:53

Ik heb soms het gevoel dat racisme gemaakt wordt. Toen ik zelf 10 was ongveer had ik mm haar. Ik werd door een groepje zwarte mensen staande gehouden met de vraag ben je een racist of een k*** patiënt. Het grappige is, ik ben blanke elite, dus ik mag niks zeggen, ik kan niet gediscrimineerd worden, ik heb alle witte privileges... Waar Wilders onder politieke bescherming, minder minder minder roept, waarbij die uitgelegd heeft dat het om minder crimineel Marokkanen, door dubbele paspoorten te willen innemen, strafbaar gesteld wordt, maar ik trap alle zwarte pieten in hun gezicht (plus nog miljoenen doodsbedreigingen die vandaag de dag nog op twitter te vinden zijn), 2 verschillende uitkomsten heeft, ik kan je alleen zeggen de witte privileges gaan in dit geval totaal niet om. Een zwarte man steelt iets uit een museum en is activist, maar een boerenactivist die zijn baan wilt behouden is een hooligan. Welke witte privileges? Er zijn zelfs enorm veel linkse werkgevers in Nederland dat laten zien dat ze zoveel % vrouwelijke leidinggevende hebben, zoveel % allochtonen in dienst. Bedrijven zijn juist steeds meer bezig om onderscheid te maken door het 'goed' te doen. Er zijn zelfs al werkgevers die aangeven mensen aan te nemen op basis van die percentages om gelijkheid uit te stralen, het is echter geen gelijkheid, het is discriminatie. Als ik beter ben dan een allochtoon, verdien ik die baan en hoor ik niet afgewezen te worden omdat ik een roomblanke man ben. Overigens zijn de meeste mensen die roepen dat racisme zo dramatisch is in Nederland, de mensen die op Groenlinks stemmen, de meest roomblanke partij van Nederland. Sylvana Simons die op TV gaat huilen omdat ze vindt dat we de vluchtelingen moeten helpen in Griekenland. Nee dat hoeven we helemaal niet, die mensen hebben daar geeneens recht op, we moeten mensen uit oorlogsgebieden halen die op een eerlijke manier asiel aanvragen. Mensen die overal de racismekaart maar trekken, denken nooit 2 stappen verder vooruit.

14 september 2020 om 11:00

Hebben sommige mensen hier een iq van een visstick? Het gaat erom dat aap doorgaans het woord is met een discriminatoire karakter dat wordt gebruikt tegen donkere mensen. Als ik iemand die dik is een olifant noem dan kan ik ook hetzelfde zeggen cq dat het slechts een dier is.

14 september 2020 om 11:43

En toch maakt de olifant geen kans in een rechtstaat en de aap wel. Ik zou enorm graag een echt debat willen zien hierover, maar dan ook het doorvragen. Dat een Marokkaan zegt geen baan te kunnen vinden is triest, maar dan hoort wel de vervolgvraag te zijn, hoeveel sollicitaties heb je gedaan, wat is je CV en solliciteer je ook binnen je eigen kennis? Kan je ook laten zien waar je hebt gesolliciteerd en hoe je sollicitatiebrieven eruit zien. Ik moet namelijk ook 30x solliciteren om aan1 baan te komen. Als blijkt dat die persoon dan inderdaad binnen zijn vak gebied continu solliciteert kan je vragen stellen, als hij uiteindelijk alleen de uwv eisen voldoet, om het voldoen, krijg je een hele andere discussie.

14 september 2020 om 11:47

@tunnelvisie? Aap wordt ook veel gebruikt voor mensen met rare streken of mensen met flaporen. Ik denk dat veel forumleden naar een nuance zoeken, zie je dat nu zelf niet? Er wordt gemakshalve vanuit gegaan dat er maar één vorm van racisme of discriminatie is.

14 september 2020 om 11:41

Is dit een grap ofzo, als wie dan ook een gekleurd persoon aap noemt weet je bij voorbaat al met welke bedoeling dat gezegd word toch? Die Spanjaard zat niet uren te denken of die de goede keuze had gemaakt in zijn woordkeuze. Ik noem hem maar aap want ja je heb tientallen apensoorten dus het zal niet rasictisch gezien worden.

14 september 2020 om 12:36

Komt omdat witte mensen deze stereotype hebben gemaakt. Sterker nog, zij probeerden te bewijzen dat witte en zwarte mensen van een verschillend ras zijn: dat witte mensen afstammen van Adam & Eva en zwarte mensen van apen. Maar goed dat wist jij niet, omdat jij nooit aap bent genoemd vanwege jouw huidskleur.

14 september 2020 om 13:33

Alsof een Neymar dit in zijn achterhoofd heeft wanneer hij aap wordt genoemd...... Echt jij bent niet voor niet de eerste op dit hele forum die dit stukje onzin naar voren weet te werpen, dat zegt ook wel veel. Maar goed, dan alsnog. Neymar is toch niet zwart? Die alvara is ook niet echt roomwit ofwel. Die 2 lijken nog op elkaar ook. Hoe kan deze redenatie van jou dan ooit nog kloppen?

14 september 2020 om 13:49

“Neymar is niet zwart” verwijder zijn comment aub admin niet serieus te nemen dit.

Kan iemand mij uitleggen waarom Aap 1000000 erger is dan u moeder is een h**r. Sorry ik zou het wel weten hoor. Al die commotie rond racisme. Tegenwoordig is alles racisme.

14 september 2020 om 09:27

Dat jij het niet meemaakt of voelt hoe dat is kunnen wij niks aandoen want jullie komen altijd met je ALLES IS RACISME TEGENWOORDIG

14 september 2020 om 10:06

'wij' en 'jullie', lekker alles in hokjes stoppen en iedereen over 1 kam scheren. Je bent zelf geen haar beter

14 september 2020 om 10:17

Ik scheer niemand over 1 kam met wij bedoel ik de mensen die met racisme te maken hebben en met jullie de mensen die het altijd onzin vinden etc

14 september 2020 om 10:54

Inderdaad, we moeten naar gelijkheid streven. Niet naar wij en jullie. Teambully is ook af

14 september 2020 om 11:07

Mensen die het altijd onzin vinden kunnen ook met racisme te maken hebben. Mooie valse vergelijking wel.

14 september 2020 om 11:21

Dan is het toch geen onzin?

14 september 2020 om 11:49

@teambully hoe weet je dat ‘zij’ daar nog nooit mee te maken hebben gehad? Ik heb het ook veel meegemaakt maar ik mag er niks over zeggen want ik ben blank (zo voelt het althans voor mij).

14 september 2020 om 11:47

@Doomdoom789 dat is toch vrij logisch ofniet? Je noemt een gekleurd persoon aap met een bedoeling. Niemand noemt de blanke mens aap, maar donkere mensen worden vaak uitgemaakt voor aap. Dat is racistisch klaar uit. Als iemand mij h**renkind noemt dan boeit dat mij niet. Uiteindelijk weet je zelf toch ook wat je moeder voor beroep doet. Woorden doen niet pijn, maar als je om andermans huidkleur iemand gaat uitmaken voor een dier met hetzelfde huidskleur dan weet je hoelaat het is. En voor de mensen die heel makkelijk roepen van tegenwoordig is alles racisme; ik ben Turks en heb vaak met racisme te maken, niet alles is racisme nee, maar dankzij de racisten zijn we ervaren zat om te onderscheiden wat wel racisme is. Ook zijn we zo ervaren dat we kunnen zien wanneer het echt een grap is en wanneer niet. Klopt, niet alles is racisme, maar er is zoveel voor de ‘grap’ racisme of ik bedoelde het niet zo racisme dat we inderdaad heel veel dingen als racisme zien.

14 september 2020 om 17:24

het woord AAP naar zwarte mensen heeft een Historische Racistisch verleden .. weer zo een leeghoofd die zijn hele leven onder een steen heeft gelegen .. zulke woorden hebben veel meer gewicht dan een woord als hoer of slet .. maar mensen zoals jouw willen dat niet begrijpen .. dus heeft geen zin om uit te leggen ..blijf in je bubbel leven

16 september 2020 om 09:33

Nederlandse les zou niet misstaan @Football2019. Mijn kinderen zijn half Marokkaans , elke dag zeg ik tegen hun aap. Nou en .. omdat ze bruin zijn, nee . Omdat ze zich gedragen als apen .

‘Kijk, ik heb zwarte vrienden dus ik ben niet racistisch’ is natuurlijk een enorm zwaktebod. Ik snap wat Alvaro ermee wil zeggen, maar dit is niet helemaal de goede reactie. Hij reageert niet op of hij al dan wel of niet gezegd heeft wat er beweerd wordt, dat is een kwalijke zaak.

Vraagje: als blijkt dat er geen sprake was van rasisme, is dan Neymar juist niet de rasist hier? Of werkt rasisme maar van één kant?

14 september 2020 om 09:19

Als het niet waar is wat Neymar heeft gezegd, is het een hele smerige beschuldiging en daar zou hij ook voor bestraft moeten worden. Maar leg eens uit, hoe is dat racisme dan?

14 september 2020 om 09:25

Hoezo is neymar dan een racist?

14 september 2020 om 11:43

Teambully zo moeilijk is dat niet om te begrijpen, als je iemand van een ander ras beschuldigd op basis van zijn of haar afkomst, dan zou je kunnen zeggen dat dit ook racisme is.

Maar stel dat Alvaro Neymar inderdaad een aap heeft genoemd, is dit dan meteen van een racistische aard?

14 september 2020 om 09:23

Dat lijkt me een kort en bondig: nee

Wat een eng ventje is die Neymar ook. Laat hij zich drukker maken om zijn theatershow binnen de lijnen, dan om iets wat waarschijnlijk helemaal niet gebeurt is.

14 september 2020 om 11:08

Heeft hij sowieso zijn excuses al aangeboden voor het gebruiken van fysiek geweld?

Neymar heeft er moeite mee omdat hij 'aap' is genoemd. Gaat los op Twitter en noemt Alvaro 'hond'. Ik snap het nu echt even niet meer...

14 september 2020 om 09:23

Precies wat ik dacht. Hou er dan zelf ook mee op.

14 september 2020 om 09:32

Snap je het dan echt niet?

14 september 2020 om 09:38

Nee, ik snap het niet meer. Maar ik hoop dat jij bereid bent om het mij uit te leggen.

14 september 2020 om 09:56

Ja, waarom is aap erger dan hond?

14 september 2020 om 10:39

Leg het eens uit Soccerfan.

14 september 2020 om 10:50

Een donker persoon uitschelden voor aap heeft een racistische ondertoon. Hond is ook geen nette opmerking, maar dat ligt duidelijk minder gevoelig. Oftewel, een donkere man aap noemen komt over het algemeen veel harder binnen dan iemand een hond noemen. Dat is duidelijk te zien in het verschil in reactie wanneer deze woorden gebruikt worden om iemand te beledigen.

14 september 2020 om 11:08

En het gevolg is dat bepaalde groepen alleen donkere mensen geen aap mogen noemen. Dat is maken van onderscheid, terwijl wij gelijkheid willen, Benzema. En trouwens Neymar is niet echt een donker persoon, nu ik het zo bewust moet zien tegenwoordig.

14 september 2020 om 11:15

Het gaat mij om het hele plaatje. De definitie van racisme (volgens Van Dale) is 'opvatting dat mensen met een bepaalde huidskleur beter zouden zijn dan mensen met een andere kleur, gebruikt als rechtvaardiging om mensen met een andere kleur slecht te behandelen'. Alvaro zou Neymar 'aap klootzak' hebben genoemd tijdens de wedstrijd. Of het werkelijk is gezegd, laat ik in het midden. Het is in ieder geval nog niet onomstotelijk bewezen dat het wel is gezegd. Wat er voor mij wel duidelijk is, is dat Alvaro iets heeft gezegd om Neymar in de wedstrijd te provoceren en ik denk ook om hem te beledigen. Dat vind ik al verwerpelijk, maar ik ben dan ook een eersteklas moraalridder. Neymar gebruikt na de wedstrijd social media om Alvaro te beledigen. Racisme gaat om de opvatting, niet om het gebruik van het woord 'aap' zelf. Pas als Alvaro het woord gebruikt omdat zijn opvatting is dat iemand met een andere kleur (neymar in dit geval) slecht te behandelen, dan is Alvaro racistisch bezig. Neymar heeft na kunnen denken over zijn reactie. Iets kunnen schrijven en weer weg kunnen halen. Uiteindelijk post hij iets waar een bepaalde boodschap vanuit gaat. Het woord 'hond' is in deze situatie absoluut als belediging bedoeld. Het is niet bedoeld als in de uitdrukking 'hondstrouw'. Als Neymar het woord 'hond' gebruikt omdat hij als opvatting heeft dat Alvaro minderwaardig is vanwege zijn (andere) kleur, is Neymar racistisch bezig. Voor Alvaro kan het woord 'hond' enorm gevoelig liggen. Zeker omdat door Neymar bewust gekozen is voor deze bewoording, met als doel om te kwetsen, snap ik niet goed waarom 'aap' superslecht is richting Neymar en 'hond' richting Alvaro minder erg is. Het gaat uiteindelijk om de intentie. Die intentie is bij beide niet vastgesteld dat deze racistisch is. Het is allebei een belediging. In dit opzicht snap ik niet waarom je het scheldwoord 'aap' beantwoordt met 'hond' en 'racist' als je de intentie niet weet.

14 september 2020 om 11:24

Donkere aap is niet hetzelfde als aap. Dat is nou net een zeer belangrijk nuance verschil.

14 september 2020 om 11:26

Daarbij komt ook nog dat een aap een hoger IQ heeft dan een hond.

14 september 2020 om 13:04

Benzema, 'hond is ook geen nette opmerking, maar dat ligt duidelijk minder gevoelig.' Ik ga hier waarschijnlijk geen vrienden mee maken, maar in the United States of ku klux klan, Zuid-Afrika, Congo en nog een aantal Afrikaanse landen werden zwarte mensen, met name zwarte vrouwen in dit geval, dogs genoemd. Niet omdat zij op honden lijken, maar puur om hen te dehumaniseren. Ditzelfde geldt ook voor het gebruik van het woord (porch)monkey...

Nog los van het feit dat je niet weet of hij “aap” heeft gezegd, kan je ook nog betwijfelen of aap in deze wel of niet racistisch bedoeld is. Ik noemde mijn blanke zusje ook vaak genoeg aap. Dus dan gaat het erom welke woorden er nog meer gebruikt zijn want alleen het woordje aap staat gewoon in dezelfde context als sukkel, mafkees, eikel etc. Het wordt alleen eventueel racistisch in de context met andere woorden.

14 september 2020 om 09:24

Neymar spreek zelf van “aapklootzak”, dat lijkt me dus wel niet als compliment bedoelt. Maar ja die journalist spreekt dan weer over “vieze aap”.

14 september 2020 om 09:28

Tja maar aapklootzak zou ik dan eerder als scheldwoord zien dan als per definitie racistisch. Jungles, bananen, ga terug waar je vandaan komt etc. dat is wat het racistisch maakt. Iemand ‘gewoon’ een aap noemen is schelden en niks anders dan het woord ‘hond’ bijvoorbeeld...

14 september 2020 om 11:18

Dat is nog altijd geen 'zwarte aap', pas dan geef je een racistische context mee. Het probleem is nou juist dat aap niet aan gekleurd verbonden zou moeten zijn, maar gekwalificeerd moet worden als algeheel scheldwoord. Maargoed sommigen voelen zich overal slachtoffer van...

14 september 2020 om 10:53

Een gekleurd persoon aap noemen is gewoon racistisch. Totaal niet dezelfde situatie als wat jij tegen je zusje zegt.

14 september 2020 om 11:20

Jij bent degene die daarover mag oordelen? Dat JIJ het zo interpreert wil nog niet zeggen dat het zo is, laat staan dat het zo bedoeld is. Dus terughoudendheid zou hier op z'n plaats moeten zijn, maargoed, tegenwoordig moet het meteen in het racisme hokje geplaatst worden. Waarmee het woord zelf minder gewicht krijgt, want het wordt misbruikt.

14 september 2020 om 12:54

@benzema. We willen met zijn allen gelijkheid toch? Dat loop je hier in ieder geval overal te verkondigen. Waarom is er dan volgens jou een verschil tussen een zwart persoon aap noemen en een blank persoon aap noemen? Hierdoor maak je juist zelf weer onderscheid tussen blank en zwart.

14 september 2020 om 13:31

Omdat donkere mensen zich beledigd voelen door zo'n opmerkingen, en blanken niet. Er zal vast een enkele uitzondering tussen zitten maar over het algemeen is dat wel zo. Zo moeilijk is dit niet jongens.

14 september 2020 om 17:01

Maar als ik iedereen aap noem als die aan het kloten is, dan boeit het niet of ik dat tegen een zwart iemand of een wit iemand zeg. Mijn intentie om iemand te kwetsen in 0. Het leven wordt steeds vermoeiender met al dat zielige gedoe over wat we wel en niet mogen zeggen.

14 september 2020 om 17:28

comments van o.a jouw en andere hier laten zien hoe zwaar Achter Nederland ligt kwa kennis over racisme ... het feit dat aap hier word verdedigd ...dit lijkt wel een episode van de Simpsons .. het aantal leeghoofd reacties wat ik hier zie

14 september 2020 om 20:10

Gooner4 als je gewoon even nadenkt weet je dat donkere mensen dat beledigend op kunnen pakken. Wat jouw intenties zijn doet er dan niet toe.

14 september 2020 om 21:29

Het kwam er ook een beetje lomp uit wat ik zei. Ik ben het met je eens dat je iig kunt opletten met wat je zegt tegen bepaalde mensen. Ik vind het echter ontzettend overdreven wat nu gebeurd. Iemand noemt een ander aap, so what? Is een racistische belediging erger dan een andere belediging? We geven zo'n zware ladingen aan woorden die misschien racistisch kunnen zijn, dat we uit het oog verliezen wat racisme nu echt is. Daarnaast blijf ik er wel bij dat ook de intentie belangrijk is. Heb je de intentie om iemand te kwetsen of niet, dat telt ook mee.

14 september 2020 om 21:32

Ja wat ligt Nederland ver achter zeg, ongelooflijk wat een racistisch land. Leer eens lezen. De meeste mensen snappen het, maar vinden het overdreven. Tegenwoordig mag je zelfs geen grappen meer maken over bepaalde groepen, dat is toch treurig.

Blijkbaar kennen deze 9 teamleden, die dagelijks met hem werken, hem niet als racist. Het is anno 2020 ook wel heel makkelijk en goedkoop om met dit soort beschuldigingen te strooien.

14 september 2020 om 09:30

Kenden mensen Suarez ook als racist voordat hij nare dingen ging roepen? Wat denk je nou, dat hij bij z’n team waar hij elke dag mee moet werken racistische dingen gaat roepen? Natuurlijk niet. Dan ligt ie er meteen uit. Beetje vreemde reactie. Iemand een aap noemen kan gewoon niet. Het is ook heel gemakkelijk om in het veld iemand uit te schelden en dan naderhand lekker ontkennen want ja er hangt toch geen microfoon onder. Wie doet je wat.

14 september 2020 om 09:36

Dus zijn teamleden, die meer van deze situatie mee krijgen dan wij doen, laten zich nu door hem gebruiken om zijn reputatie hoog te houden?

14 september 2020 om 10:05

Jij gaat er wel erg vanuit dat Neymar de waarheid spreekt. Hij kan net zo goed liegen en die kerel belachelijk willen maken. Heel gevaarlijk wat je doet soccerfan. Wat jij doet vind ik nog erger dan iemand aap noemen. Je weet nog helemaal niks en trekt zelf maar even een conclusie. Zulje mensen zoals jou zijn echt een gevaar voor de samenleving

14 september 2020 om 10:19

@soccerfan1 Neymar scheld hem zelf uit voor ‘hond’? Daar hoor je niemand over. Wat een belachelijke poppenkast. Racisme is erg maar er zijn ook gewoon gevallen dat hier misbruik van wordt gemaakt, dat kan je niet ontkennen. Ik zeg niet per definitie dat dat nu het geval is maar het lijkt me wel aannemelijk. Dit vanwege de (soms nare) trekjes welke Neymar laat zien. Daarbij ‘Aap’ is net zoals ‘hond’ of ‘smeerlap’ een scheldwoord zonder dat het racistisch hoeft te zijn. Als er werd gezegd donkere/zwarte aap lijkt mij het een ander verhaal. Enfin je weet niet hoe Neymar het zelf ervaart, dat maakt het lastig lastig in deze situaties.

Het plaatsen van die foto zegt al genoeg. Nee hoor ik ben geen racist, kijk mij eens shinen met m’n donkere matties. Lekker makkelijk. In het veld snel vanalles roepen want niemand hoort het toch en dan ontkennen. Neymar is een draak maar die gaat echt niet zo overdreven iemand voor racist uitmaken als er niets aan de hand was.

14 september 2020 om 10:10

Het plaatsen van die foto zegt niks. Jij doet gewoon wat aannames. Je bent een simpele kerel om zomaar Neymar te geloven. Zolang er geen geluid van is of beelden kun je niet zomaar een kant kiezen.

14 september 2020 om 11:18

Wauw, wat een onmogelijke positie. Geluid of beelden? Wat voor geluid wil je precies? Even eerlijk zijn? Wil je dat elke speler een soort van microfoon bij zich draagt. Je weet dat het onmogelijk is en je derhalve een verkeerde meetlat gebruikt. Men gebruikt hier de meetlat in het strafrecht - onschuldig totdat tegendeel is bewezen. De Uefa en de daaraan gerelateerde bonden maken zich altijd zo sterk op voor ' NO to racism' dat elk vermoeden daarvan verbannen moet worden. Mijn inzien is er genoeg vermoeden indien Neymar dit zomaar aanhaalt en behoorlijk specifiek is tegen de grensrechter. Er is geen reden voor Neymar om dit plotseling aan te kaarten, bij een klein vermoeden moet Alvaro geschorst worden en niet zozeer bij een standvastige discriminatoire opmerking. Dat is niet te her-repliceren.

14 september 2020 om 11:11

Het plaatsen van die reactie van Neymar zegt al genoeg. "nee hoor ik ben geen gewelddadig persoon, Kijk mij eens slachtoffer zijn van deze racist." Lekker makkelijk. In het veld snel mensen slaan want iedereen heeft het naderhand toch over het uitschelden wat zijn woord tegen het mijne is. Neymar is een draak die ech overdreven iemand voor racist gaat uitmaken als het ervoor zorgt dat hij niet of nauwelijks geschorst gaat worden en niemand het over zijn gruwelijke spel en gedrag hoeft te hebben.

Ik geloof Neymar! Racisme moet kei en keihard aangepakt worden! Desnoods een heel seizoen schorsen!

14 september 2020 om 10:18

Vraag: op basis waarvan? Ben je er bij geweest? Heb je liplezers ingeschakeld? Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf de wedstrijd niet gezien heb maar tot nu toe lijkt mij dit echt een gevalletje "zijn woord tegen de mijne" in een duel waar de emoties hoog opliepen. Tenzij je zeker weet wat wel of niet gebeurd is moet je ook niet met het vingertje wijzen

Neymar simuleert wel vaker, ik ben dan ook graag voor iets bewijzen en dus acht ik zijn uitspraken tot die tijd als onwaar.

Het gebruik van racistische taal moet hard worden gestraft indien aangetoond. Daar is geen plek voor, hoe boos je ook bent. Dit zijn woorden die je niet gebruikt. Ben je echt een racist (denk je dat sommigen superieur zijn aan anderen) als je in een woedeaanval racistische taal gebruikt? Je algemene gedrag in je hele leven telt dan mee, niet een momentopname.

14 september 2020 om 09:46

Ben ik het deels mee eens, al ben ik het ook met Derksen eens. Het is namelijk zo wat is je intentie ik noemde vroeger ook wel eens iemand blank een aap. en zeg dat ook vieze aap moet je een schop hebben, huidskleur deed het hem bij niet. Of Vuile Rat. Hier probeer je uiteraard frustratie van jezelf eruit te halen maar ook je tegenstander te irriteren. Huidskleur was bij mij igg geen reden om het dier te veranderen... En ook ik ben geen rascist maar goed we snappen nu wel dat het bij de een wat gevoeliger zou kunnen liggen als de ander. Maar zo zijn er ook veel jongens met veel haar die aap of beer genoemd worden in het veld... Neymar moet ook niet zo zeuren is zelf ook vaak irritant en heeft centjes genoeg, ik zou me er weinig van aantrekken van die Paredes die alleen jaloers mag zijn op wat Neymar al bereikt heeft...

14 september 2020 om 11:34

Racisme is (volgens de Van Dale) een opvatting. Dus inderdaad, als ik iemand van een andere kleur uitscheld, dan ben ik niet direct racist. Wel als ik hem puur en alleen uitscheldt vanwege het feit dat hij een andere kleur heeft.

Dus als je iemand een aap noemt ben je een racist. Ik snap dat het een racistisch scheldwoord, maar maakt dat je een racist? Of is het gewoon een woordje waarmee je weet dat je iemand kan pakken. Ik denk dat vrijwel iedereen racistisch is als je hen gaat pakken op scheldwoorden die racistisch zouden kunnen zijn. De essentie van schelden is nu eenmaal dat je iemand wilt raken. Dat is het eenvoudigst met uiterlijke kenmerken, waarvan je weet dat t gevoelig kan liggen. “Oeh ja precies dat is fout!!”. Nee, je hierdoor racistisch bejegend voelen is fout. Hoe moet iemand met rood haar zich dan voelen? Of iemand met een wijnvlek? Of iemand met een gigantische neus? Oh nee wacht, dat doet er allemaal niet meer toe. Alleen wanneer een donker persoon wordt beledigd maken we er nieuwsartikelen van. Laten we het echte racisme uitbannen. Daarvan is ook onderdeel dat je je niet meer continu racistisch beledigd voelt en als donker persoon alles maar onder racisme schaart. Blijkbaar zie je zelf continu kleurverschil.

14 september 2020 om 10:29

@bruma goed verwoord man. Heel erg ironisch eigenlijk dat er bij racisme vaak wordt gemeten met twee maten. Ik ben zelf blank maar heb mij vaak genoeg gediscrimineerd gevoeld (wel toen ik wat jonger was). Echter lijkt het niet altijd dezelfde lading mee te krijgen. Het belangrijkste is gewoon dat racisme in zijn geheel wordt uitgebannen. Ik vraag me alleen af of dat mogelijk is, racisme komt nog veelvuldig voor. Als je dagelijks het nieuws leest dan krijg je er weinig vertrouwen in. Wat dat betreft vind ik Nederland nog ‘meevallen’ wat betreft extreme racisme.

Er zijn maar 2 mensen die weten wat er gebeurt is en ik denk dat we nooit zullen weten wat er precies is gebeurt. Maar racisme is altijd fout. Dat is duidelijk. Maar we weten gelukkig ook allemaal dat Neymar een voorbeeldige profvoetballer is waar andere een voorbeeld aan kunnen nemen.

Dat mensen kritiek hebben op het feit dat die jongen een foto van zichzelf plaatst met donkere medespelers is hartstikke leuk, maar hoe zien jullie voor je dat hij zichzelf tegen dit soort beschuldigingen verdedigt dan?

Sinds wanneer is iemand een dier , in dit geval een aap, noemen racistisch? Als dat so is dan is neymar ook racistisch aangezien hij die spanjaard een hond noemt. Echt, waar gaat deze wereldnaar toe.

Iemand een hond noemen is ook niet aardig hoor, Neymar

Het blijft een kleuter die Neymar, zie hem nog getroost moeten worden door de tegenstander, de president van QSG en al zijn medespelers na de CL finale, als enige van het team. De Neymar rol na het WK was legendarisch en ook nu lijkt het er erg op dat hij weer overdrijft. Het is zooo populistisch mensen neer te zetten als racist, dat makkelijk in hokjes plaatsen je wordt er kotsmisselijk van, die fake correcte maatschappij. Neymar moet niet janken en zichzelf verantwoordelijk houden voor zijn prestaties die niet overeenkomen met het verwachtingspatroon van zichzelf en anderen. Hij zit gewoon te hoog op het paard en heeft wat lesjes nodig in zelfreflectie en nederigheid.

Is er iemand die Neymar überhaupt als negroïde beschouwd? Wat een aansteller is hij toch altijd. Plus hij wordt dan alleen een aap genoemd, helaas wordt dat vaak door racisten misbruikt maar ik noem witte mensen/vrienden ook gewoon apen. Vind ik trouwens ook een stuk vriendelijker dan hond

Als ik onschuldig zou zijn, zou ik denk ik aangifte doen tegen Neymar wegens smaad en laster.

Ergens heeft ie gelijk dat ie m een aap heeft genoemd, beetje zwak van Neymar om het dan meteen op discriminatie te gooien, het is toch overduidelijk dat ie zijn apen gedrag ermee bedoelde...

Ik ben er nou onderhand wel klaar mee met dat hele kleinzerige blm gedoe.. Grow up allemaal man.. Zielige kinderachtige gedoe.. O, mama hij zei dit, dat.. tegen mij.. Huilie huilie.. Wordt eens volwassen man.. Als ik met alles waar ik voor uitgescholden of uitgemaakt ben door de jaren heen had ik nu ergens huilend in zelfmedelijdend onder een brug gelegen. Maar ik heb schijt men wat over mij zegt.. Ene oor in andere weer uit.. Maar tegenwoordig is het niks meer aan. Alles moet online en het liefst met foto en een boekwerk.. Men kan nergens meer tegen, en is gelijk op zijn of haar teentjes getrapt, en dan werkt die verdomde corona ook nog eens niet mee.. En leven we in een zielige, hypocriete, laffe maatschappij.. Zak allemaal maar in elkaar met je zooitje..

14 september 2020 om 11:13

Sluit ik mij bij aan, als ik het woord racisme al hoor, zap ik weg en anders loop ik wel weg. Is bij mij geen issue en ik heb een enorme hekel aan politieke correctheid. Ga er nul energie aan verspillen.

Kunnen ze Neymar niet gewoon lekker van social media verbieden. Ik erger me zo erg aan deze man. Neymar gedraagd zich als een klein kind en kan echt nergens tegen zo te zien. Ja mensen roepen allemaal dat hij wel eens mag reageren na al die trappen tegen zijn benen. Maar dat is gvd voetbal!alvaro scheld waarschijnlijk Neymar uit voor iets en meteen is het een racist, hoe kan dat? Als ik een getint persoon uitscheld voor iets hoeft dat toch niet te betekenen dat het voor alle getinte mensen bedoeld is. Nogmaals, grow up Neymar of ga van social media af!!!! Ik ben hem echt zat, huilebalk.

14 september 2020 om 10:57

Als je donker bent en je wordt een aap genoemd dan vind jij dat niet discriminerend? Als ik tegen een Jood zeg dat hij zijn ster is vergeten kan je dat op vele manieren opvatten, maar dat vind jij dus oke?

14 september 2020 om 11:55

Doorgaans gaan Joden daar niet zo zielig om doen of mensen uitschelden voor hond. Momenteel is dat namelijk het enige aantoonbare. Neymar heeft iemand uitgescholden voor hond. Daar is wel bewijs voor, ook racistisch toch?

14 september 2020 om 12:42

Hij heeft ruzie met Neymar, Neymar scheld hem uit en hij Neymar. Dan betekend het niet dat hij meteen elke donker persoon een aap vind. Daarom vind ik het zo raar dat Neymar op zijn foto moet reageren met racist. Een racist haat een ras voor zijn leven en niet 1 persoon. En dat je denkt dat ik het oke vind? Nee ik vind dat ook niet oke. Het zijn een stelletje kleuters die teveel geld en macht hebben.

Begrijp de reacties niet dat je blijkbaar een negroïde afkomst moet hebben en 'aap' dan pas racistisch is. Natuurlijk is iedereen overgevoelig wanneer het om racisme gaat en de aap wordt vaak als scheldwoord gebruikt om een gekleurd persoon te beledigen wegens zijn huidskleur. Je kan echter iemand ook 'uitschelden' voor aap of ezel, hond etc wegens zijn gedrag in jou ogen. Is dit dan racistisch? Denk het niet. Mocht hij uitscholden zijn voor aap, wat werd er dan bedoeld? Dat zal altijd lastig blijven. Verder kan je een racistische opmerking maken (bewust/onbewust), maar ben je dan ook echt een racist? Racisme gaat veel verder dan alleen woorden die uitgesproken worden en gaat uiteraard ook om de intentie.

14 september 2020 om 11:13

Intentie speelt geen rol mijn inzien. Het is algemeen kenbaar dat het maken van oerwoudgeluiden bij donkere mensen racistisch is. Idem dito voor het uitschelden van aap bij een donker persoon. Gaan we nou echt allemaal achterlijk zitten te doen en te zeggen dat een persoon het niet racistisch bedoelde toen hij een ander donker persoon voor aap had uitgemaakt?

14 september 2020 om 11:53

En dat Neymar hem nu een hond noemt? Wat is dat dan?

14 september 2020 om 12:16

Intentie is juist belangrijk. Iedereen maakt weleens een grap over iemands uiterlijk. We moeten niet doorslaan.

Volgens mij is nienand van ons hierbij geweest. Op de beelden die ik gezien heb valt niks op te maken. Wat ik wel weet is iemand s'nachts uitschelden op social media niet slim is. Verder erg dam van Neymar dat hij zich er met rood laat afsturen. Wanneer leerd hij nu eens zijn focus op voetbal te houden zonder al die vervelende domme randzaken. Nu wordt hij geschorst en dat is niet meer dan terecht maar wel compleet onnodig. Hij moet zich gewoon inhouden en op focus op voetbal hebben

Dus aap is racistisch (mijn persoonlijke mening is dat dit aan de context ligt), maar de reactie van Hond mag wel van Neymar?! Bijna racistisch dat we onderscheid gaan maken met welke dieren we wel en niet mogen schelden (al moet je het bij voorkeur helemaal achterwege laten). Het gaat mij erom dat er (te) veel spanning op opmerkingen komt te staan. Ik ben 1000 tegen racisme, maar het is ook makkelijk alles op racisme te gooien.

Ik snap het niet. Beide spelers zijn getint en totaal niet donker bruin. Ik ben dit soort zaken over huidskleur wel beu. We zijn allemaal apen.

Uitgescholden worden voor aap, zelf uitschelden voor hond.. Je zou bijna denken dat het om kleine kinderen bij de club om de hoek ging..

Het is moeilijk te geloven wat Neymar beweert. Zelf niet de makkelijkste op het veld en een groot ego. En een 0 op 6 zal ook vies smaken denk ik. Maar goed, dit mag niet al te veel aandacht meer krijgen want Alvaro is zich van geen kwaad bewust. Denk niet dat een normaal mens zoiets zou zeggen want je weet wat je te wachten staat.

14 september 2020 om 12:22

Daarnaast is zo'n uiting niet eens per definitie racisme. Bewust oerwoudgeluiden maken van de tribune ja.. maar mensen moeten eens goed de definitie van racisme opzoeken. Het wordt tegenwoordig overal opgeplakt.

14 september 2020 om 12:28

Oerwoudgeluiden maken fans zichzelf eigenlijk belachelijk mee. Racisme, dat is toch een serieuze beschuldiging die Neymar maakt en zoiets zou je echt nooit mogen zeggen tegen iemand zonder geldig bewijs. Mensen zijn het woord gaan misbruiken door de jaren heen en nu zitten we met deze situaties die ons echt nergens brengt. Gisteren weer uitgelegd dat 'vieze aap' niet per se racistisch is, en je kan het al raden he. Het is het ene woord tegen het andere en dat is nooit productief.

Mag Neymar iemand wel hond noemen dan? Lijkt me net zo erg als aap.

Voor Alvaro aangepakt wordt: je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Als hij het daadwerkelijk gezegd heeft hoop ik dat hij heel lang geschorst wordt. "Ik had hem in zijn gezicht moeten slaan" is natuurlijk stoer om achteraf te beweren. In de praktijk gaf hij van achter een teamgenoot een slap van achteren.

Is Alvaro nu een racist omdat hij hem klootzak of aap noemde ? Mag je hem wel pussy, mafkees, eikel of iets dergelijks noemen om niet voor racist uitgemaakt te worden ? Volgens mij heeft Neymar zich te veel op de kast laten jagen en is ontspoort tijdens de wedstrijd. Het is altijd makkelijk om achteraf dan iemand maar racist te noemen om hem terug te pakken. Wat een kinderlijk vertoon dit zeg.

Ik heb ook eens zo’n tik gehad, maar ik ging niet tegen de grond voor een minuut. Bij zo’n tik ga je naar de grond als je een ander een kaart aan wilt naaien. Een kaart die hij sowieso had gekregen al was hij wel blijven staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Lille OSC2214
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
M. BakkerVerdediger110
Ander HerreraMiddenvelder111
Pablo SarabiaMiddenvelder112
K. MbappéAanvaller89
K. NavasKeeper80
L. ParedesMiddenvelder70
K. Ruiz-AtilMiddenvelder60
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

1284 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Paris Saint-Germain 6 3 1 1
2019/2020 Paris Saint-Germain 15 13 3 1
2018/2019 Paris Saint-Germain 17 15 2 0
2017/2018 Paris Saint-Germain 20 19 5 1
2016/2017 Barcelona 30 13 7 1
Laatste voetbalnieuws

PSG lijdt vooral door missers van Mbappé opnieuw puntenverlies

Paris Saint-Germain heeft zaterdag voor de tweede keer op rij punten laten liggen. De ploeg van trainer Thomas Tuchel kwam in een vermakelijke wedstrijd, die beide kanten op had kunnen vallen,...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 29 november
Manchester United overweegt om Jonny Evans na dit seizoen transfervrij terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren