Coup in Nederland: Ajax niet blij met nieuwe NL League

Dinsdag, 29 juni 2021 om 11:21Dominic Mostert • Laatste update: 11:26

De KNVB is buitenspel gezet bij de beoogde samensmelting van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie (CED), zo meldt Voetbal International dinsdagochtend. Eerder deze maand stemde de meerderheid van de profclubs in met het besluit om samen toe te werken naar een nieuwe, gezamenlijke voetbalorganisatie. In een persbericht werd gesproken van een historische beweging, die in lijn is met de ontwikkelingen in Spanje (LaLiga), Duitsland (DFL), Frankrijk (LFP) en Engeland (EPL)'.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

297 reacties (laatste reactie door ajaxdudeje)

Ajax wil gewoon die BENELUX competitie voor meer tegenstand...

29 juni 2021 om 11:46

Benelux? Over een Bene-liga wordt serieus gesproken toch? En niet een samenwerking met Luxemburg, alsof je daar wat aan hebt? OT: ik weet nog dat het in ongeveer in de jaren 2003 - 2009 financieel best slecht ging met Ajax. Deze club is gaan groeien dmv goed beleid, filosofie en soms een beetje geluk. Als je als tegenstander je dan zo gedraagt, met name Psv... Achterbaks is dan goed verwoord. Ik vraag me af hoe Ajax beschreven zou worden als Ajax zich zo had gedragen.

29 juni 2021 om 11:31

Knap om je zo tegen te spreken. Roepen dat Ajax een Benelux competitie wil voor meer tegenstand. Alsof de tegenstand groeit als je er Luxemburg bijneemt.

29 juni 2021 om 14:57

Alsjeblieft geen Luxemburg!! Differdange flashbacks 0.o

29 juni 2021 om 11:32

@fct en terecht dat Ajax Bene competitie wil.

Kijk hoe sneaky de andere clubs zijn. Ajax dwingen om meer geld af te staan die zij zelf eerlijk verdienen met goed beleid. Bah smerige streek van die infuus clubjes.

Daarom hoop ik zo samen gaan en laat die andere clubs maar vallen. Die willen geen verantwoordelijkheid nemen en intussen wel verwachten dat Ajax even nog meer gaat afstaan.

Bah bah bah

29 juni 2021 om 11:40

Ik kan het hier niet meer mee eens zijn. Ajax is de competitie overstegen en de rest profiteert alleen maar. Tijd om ze af te splitsen van de rest. Ajax competitie en de Eredivisie. Ajax altijd verzekerd kampioen, hoeven niets te delen en de supporters staan elke week op de dam. De rest voetbalt en geniet van spannende wedstrijden tegen elkaar. Leuk!

29 juni 2021 om 12:22

En Europees zonder Ajax nog steeds geen potten kunnen breken en minder inkomsten genereren, want zonder Ajax zullen er heel wat minder mensen naar de Eredivisie kijken en minder sponsors zijn. Prima plan hoor.

29 juni 2021 om 13:45

Het gaat denk ik gewoon om de kampioen/CL-speler die meer geld moet afstaan. Niet Ajax an sich dus.

29 juni 2021 om 13:49

Best een leuk grapje, maar veel andere clubs hebben er een puinhoop van gemaakt, maar willen wel graag de centjes. Het is geen verdienmodel wat men voor ogen heeft, maar een solidariteitsmodel.

29 juni 2021 om 12:10

@fct_jelle: In ieder geval beter (neem wel aan dat je een BeNe-liga bedoelt) dan clubs die meer geld willen hebben van Ajax omdat ze zelf geen goed beleid voeren. Ik zou als Vd Sar en Overmars zijnde ook keihard erin zitten.

Ach, gaat lekker in voetballand. En al die smoesjes die er gebruikt worden, maar natuurlijk gaat het weer om 1 ding: geld. Wat een "peep"sport is het geworden zeg. Überhaupt geennsportmeer, pure business.

29 juni 2021 om 11:32

Welkom in de grote mensenwereld.

29 juni 2021 om 11:33

In de egowereld bedoel je?

29 juni 2021 om 11:40

Nee, in de grote mensenwereld. Formus leeft misschien op Utopia, maar aan de andere kant van je paradijsje draait het inderdaad om geld. Maar om dat nou alleen naar voetballand af te schuiven..

29 juni 2021 om 11:54

Weet je, ik ga niet meer in op dat ik anders in het leven sta dan vele anderen. Ieder zijn keuze. Maar dat de voetbalwereld niet meer om voetbal draait moeten jullie toch ook te zot voor woorden vinden?

29 juni 2021 om 11:56

Het draait tegenwoordig eerst om geld, dan om geld, dan nog om geld en dan pas om de sport. Lachen man!

29 juni 2021 om 11:58

Oh, en je ziet het aan de Diva's in Oranje. En bij Frankrijk. Voetballen ho maar. Het gaat niet meer om de sport, het gaat om de grootst mogelijke contracten. En mensen maar verdrietig zijn om dat hun vaderland, hun trots wordt uitgeschakeld. En jullie waarschijnlijk vooraan. Maar die voetballers interesseert het geen lor. Nou, ik geniet van een Kante die in zijn Dacia naar de training komt. Ik geniet van de Zwitsers die keihard knokken om terug te komen. En ik geniet er van dat de primadonna's er allemaal hard af gaan. Als de Mbappe's, Depays, Pogba's en weet ik veel van deze wereld de mentaliteit van een Weghorst of Dumfries hadden, dan prima. Maar ze hoeven niet te werken, dat doen arbeiders. Zij staan in de spotlights, zijn het rare en verkeerde voorbeeld voor veel jongeren. En gelukkig komt de laatste wedstrijden vaak ook uit dat hard werken talent verslaat. Heerlijk!

29 juni 2021 om 12:02

Waar draait de American football wereld om? Waar draait de basketbalwereld om? Waar draait de muziekwereld om? Waar draait de filmwereld om? Waar draait de klerenwereld om? Waar draait de uitvaartwereld om? Moet ik nog even doorgaan? Denk jij dat de Zwitsers en Tsjechen voetballen voor een appel en een ei? Ook die staan er gewoon geld naar binnen te harken op een EK hoor. Veel mensen levens draaien eerst om geld en daarna pas iets anders. Of je moet als de familie tofu gaan leven, dan kom je er misschien nog onderuit, maar zonder geld kan je niet veel. Of denk jij dat alle mensen uit Afrika hun leven op het spel zetten omdat het hier zo'n mooi weer is?

29 juni 2021 om 12:02

Beste Formus, ik kan het niet meer met je eens zijn. Alleen is dit al heel lang aan de gang en hebben we dat onder andere te danken aan Cruyff.

29 juni 2021 om 12:06

Nick, dat weet ik hoor. Maar ik vind het zo raar dat mensen het vergoelijken. Ze zeggen: "Voetballers zijn topsporters die het in 15 jaar moeten verdienen. En ook voor de komende generaties moeten veilig stellen". Nou, dat vind ik zo raar. Er is niks mis met hard werken. En topsporters zijn het al helemaal niet. Wielrenners, atleten, roeiers. Dat zijn topsporters.

29 juni 2021 om 12:07

Formus, het gaat om PROFESSIONELE sport. Dat betekent dat iedereen betaald moet worden en geld inderdaad een hele belangrijke factor is. Dat is altijd en overal zo. Sport die alleen om sport draait bestaat bijna niet, zelfs bij de amateurs worden mensen stiekem betaald om bij een andere club aan de gang te gaan. Ik begrijp je probleem niet zo als ik heel eerlijk ben. Bij Formule 1, American football, basketball, honkbal, hockey, ijshockey en bij voetbal speelt geld gewoon een doorslaggevende rol. Zoals dat het ook doet in het dagelijks leven!

29 juni 2021 om 12:12

Duvktaildo: en daarom kies ik voor andere dingen dan de standaard. Bewust met het oog op een goede toekomst voor mijn kinderen. Waar het veel minder om winst, om geld gaat. Geen Zara, geen H&M, geen eten waarvan de producenten weten dat ze het zelf niet eten omdat er teveel gif op gespoten is. Maar wat iedereen wel koopt. Ach, ieder zijn ding. Maar die grote mensen wereld waar jij het over hebt is niet de mijne.

29 juni 2021 om 12:13

YoeiCFC, geld prima. Maar je hebt geld en je hebt pakhuizen vol met geld. En daardoor zijn veel voetballers helemaal de weg kwijt.

29 juni 2021 om 12:18

Hoe zou jij het dan regelen Formus? Wat zou jij doen om de wereld wezenlijk te veranderen dat mensen geen pakhuizen vol met geld hebben? Geld afpakken? Mensen verbieden om grote winsten te behalen? Geld afschaffen? Uiteindelijk ben jij onderdeel van de groep kijkers waardoor voetballers zoveel geld (kunnen) verdienen. Ben jij dan eigenlijk niet onderdeel van het probleem?

29 juni 2021 om 12:28

Ik vind het een nogal simplistische kijk als je stelt dat al het slechte aan voetbal door het geld komt, en dat het nergens op slaat dat die voetballers zoveel verdienen. De reden dat er veel geld omgaat in het voetbal is voornamelijk toch omdat wij met z'n allen kijken en geld over hebben om naar stadions te gaan of TV-abonnementen af te sluiten. Dat er dus in zijn geheel veel meer geld omgaat in het voetbal dan pak 'm beet 20 jaar geleden is volstrekt logisch, en is in principe ook niet per definitie schadelijk. Zolang de financiã«le huishoudingen maar in balans zijn en het geld ook terecht komt op de juiste plekken. Wat nu mis gaat is bijvoorbeeld het feit dat een club als Barcelona het nu zo zwaar heeft. Dat laat zien dat hun huishouding volledig uit balans is, dat zal dus moeten herstellen. Clubs lopen elkaar op te naaien en nemen steeds meer financieel risico om een speler maar binnen te hengelen of te behouden, en dat gaat op een gegeven moment klappen. Ook de hoeveelheid geld die in de zakken van belangenbehartigers belandt is scheef, evenals de mogelijkheid om via verkapte constructies eigen geld van rijke eigenaren in het voetbal te laten vloeien. Dit soort rotte plekken moeten worden hersteld.

29 juni 2021 om 12:30

Ik ben het voor een groot gedeelte eens met Formus. En Nee ik ben geen onderdeel van het probleem, ik wordt misbruikt! En als ik niet misbruikt wil worden zou ik volgens jou maar niet meer moeten kijken…. Dat is hetzelfde als tegen een vrouw zeggen dat zij zich maar moet laten ombouwen als ze niet meer verkracht wil worden. De wereld op z’n kop. Als ik ergens naar wil kijken mag een ander daar een vergoeding voor vragen. Maar het geeft hem geen recht om daar misbruik van te maken!

29 juni 2021 om 12:30

Geld afpakken lijkt me geen goed plan. Daar wordt al genoeg belasting over geheven. Wat wel eerlijker zou kunnen werken, is een salarisplafond (wereldwijd?). Dat voetballers soms tot een half miljoen per week aan salaris aantikken, is in mijn optiek ook van de zotte. Een salarisplafond waarbij je maar max een aantal spelers mag hebben die meer dan 1 miljoen verdienen o.i.d., een schaal lager mag je er 2x zoveel van hebben en nog een schaal lager en dan zit je aan 4x zoveel. Je hebt werk- en luxepaarden en die blijf je houden natuurlijk. Maar het hoeft niet zo exorbitant (wat mij betreft) dat je elke maand een vrijstaande villa in 't Gooi kunt kopen, natuurlijk.

29 juni 2021 om 12:44

@frizz: Dat lijkt me in de wereld van nu helemaal geen slecht plan. En dat geldt niet alleen voor het voetbal maar ook voor F1 en andere sporten waar ze nog grotere bedragen binnenharken

29 juni 2021 om 12:44

@Frizz, waarom is dat van de zotte? Over de hele wereld kijken mensen voor die spelers? Waarom zouden zij dan de laatste zijn die er van mogen profiteren? Jij en ik kijken bepaalde wedstrijden misschien omdat we affiniteit hebben met de club die speelt, maar 90% van de wedstrijden die wij kijken gaan om de poppetjes op het veld en niet het kleurtje en het logo wat ze op het shirtje hebben toch?

29 juni 2021 om 12:54

Ducktaildo, ik ben ook geen voorstander van geld nee. En ja ik ben ook onderdeel van het probleem, ik kijk ook voetbal ja, dat klopt. Maar het boeit me oprecht steeds minder. Als je gaat spelen om niet te verliezen, haak ik af. Maar even over het probleem: ik doe mijn best om zo min mogelijk bij te dragen aan het probleem. En ook om oplossingen aan te dragen voor dit soort dingen. Bewuste keuzes voor mij en voor iedereen die nog op deze wereld goed wil leven na mij. Biodynamische teelt, bewust geproduceerde kleding, elektrisch rijden of openbaar vervoer. Doe ook veel pro deo werk en als cliënten mij niet kunnen/willen betalen omdat ze geen geld hebben of gewoon er anders in staan, hoeft het niet of kunnen ze er vaak een dienst tegenover zetten. Dat is in een notendop hoe ik in elkaar zit. En over de sport: het wordt nu juist te elitair. Zorg ervoor dat spelers een salarisplafond hebben, zorg ervoor dat de gewone man ook weer het stadion in kan. Was ontzettende Arsenalfan, maar sinds de Kroenkes ben ik afgehaakt. Bij hen draait het om geld en is het voetbal waar Arsenal voor stond volledig verdwenen. Als velen zullen volgen, zullen ze het voelen uiteindelijk. Doe anders inkomensafhankelijke seizoenkaarten oid. (Net als boetes, kilometerheffing etc etc). Het elitaire moet er af. Notendop he 😉

29 juni 2021 om 12:58

@Forums ok als je het niet leuk vindt, hockey is een leuke sport waar het nog niet om geld draait. Maar er zijn genoeg mensen die de commercie ondersteunen, dus je moet meedoen of je valt af...

29 juni 2021 om 13:00

Jan, ben zelf van origine hockeyer, dus misschien daarom 😉. Maar meedoen of afvallen, daar ben ik het zo niet mee eens. Je kan ook een bijdrage leveren door het anders te doen. En als iedereen dat zou doen, dan komen we ergens. Maar dat is een utopie. Dat weet ik. Maar een betere wereld begint bij jezelf toch? 😉

29 juni 2021 om 14:30

@janmetdekorte,

Ook bij hockey draait het gewoon om geld hoor, maar daar liggen de bedragen niet zo hoog als bij voetbal, omdat voetbal nou eenmaal de grootste sport ter wereld is.

29 juni 2021 om 11:44

cool he, een hele businesstak met als doel dat jij je portemonnee trekt en geld overmaakt

29 juni 2021 om 11:53

Jup, maar laat ze lekker hun gang gaan bij Ajax. Interesseert me ook geen reet meer.
Kunnen die clubs elitair met elkaar gaan doen, de supporters die bij een succesvolle club willen horen kunnen dan daar naar toe, en ik kan ik lekker in het weekend met een biertje naar wat lager niveau voetbal kijken met wat minder poespas erom heen.
Uiteindelijk is het een spelletje wat leuk is om naar te kijken en dan mogen de 'grote mensen' in de 'grote mensenwereld' lekker de 'grote mensen' uit gaan hangen. Veel plezier ermee

29 juni 2021 om 14:32

@handigeherrie,

Ben je nu al vrij in hoor. Je kunt gewoon bij je plaatselijke FC gaan kijken, maar je doet (onbewust) gewoon meer in het financieren van het betaalde voetbal.

29 juni 2021 om 12:15

Pure business, maar wel business die in het merendeel van de gevallen gewoon bar slecht gerund wordt. Een gebrek dat nu over de rug van een club met goed beleid moet worden gecorrigeerd. Er zijn in de laatste jaren tal van jeugdopleidingen samengevoegd uit het oogpunt van kostenbesparingen, om vervolgens non-EU spelers te halen die meer verdienen dan dat de jeugdopleiding van pak 'em beet VVV kost in een jaar. Dat is geen beleid, dat is kortzichtigheid.

Een Super League variant dus; opknopen aan de hoogste boom! Toren hoge boetes en niet meer laten mee doen in de KNVB beker, mocht dit, vast en zeker, overwaaien

29 juni 2021 om 11:30

Heb je überhaupt het artikel op VI gelezen? Ajax wil wel meedoen en de tv-gelden en sponsorgelden van de Eredivisie anders verdelen waarbij Ajax minder geld krijgt. Maar het geld dat ze Europees verdienen willen ze houden. Wat is daar raar aan?

29 juni 2021 om 11:34

Maurootje reageert enigszins sarcastisch Kyle 😉

29 juni 2021 om 11:37

Ah! Dat had ik niet door. Mea culpa!

29 juni 2021 om 11:41

Zijn club werd natuurlijk ontzettend bekritiseerd na de oprichting vd SL en kreeg ontzettende bedreigingen met boetes, schorsingen, terugzetten naar Serie Z, licentie afnemen etc etc. Daarom reageert ie ff zo. Vond het wel ok

29 juni 2021 om 13:25

Vind de parallel met de Super League nog zo gek niet. Er zitten ratten boven Ajax die de club proberen uit te sluiten en ratten eronder die het geld proberen af te troggelen. Er is geen bond in Europa die dwingt een club Europese gelden af te staan, maar in Nederland hebben we weer 30 clubs 'rupsje nooitgenoeg'.

29 juni 2021 om 15:41

Iedereen is een rat, behalve Ajax!

29 juni 2021 om 17:32

In ieder geval die 16 voorzitters van de Super League en de 30 voorzitters hier in Nederland ja.

Haha nogal een naaistreek van PSV en AZ als je het mij vraagt.

29 juni 2021 om 11:27

Gewoon enorm achterbaks, omdat je zelf niks presteert moet je de betere club maar gaan verzwakken.

29 juni 2021 om 11:28

Zijn we wel gewend van AZ toch???

29 juni 2021 om 11:30

Ennook: "PSV heeft geen bezwaar tegen de verdeling van Europees geld". Nee, want Ajax heeft per seizoen 40 miljoen meer te verdelen. Lekker makkelijk gesproken vanuit Eindhoven.

29 juni 2021 om 11:30

Dit hele idee was niet nodig geweest als we Ajax niet zo ver weg lieten lopen (ik kan AZ vrij weinig verwijten gezien hun goede beleid de laatste jaren) maar bij PSV hebben ze er jarenlang Europees met de pet naar gegooid. Dan kun je het verwachten dat de verschillen zo groot worden.

29 juni 2021 om 11:34

Ja maar je moet toch wat Zytto? Ik snap AZ en PSV wel. Die gaan steeds verder achterlopen en kunnen op deze manier proberen een tikje uit te delen aan ons. Verder eens met Geelen hoor, wij presteren goed in Europa en bouwen alles zelf op en dan moeten we nu aan een stel bedelaars nog meer geld gaan geven. Als ze nou zelf eens normaal beleid gaan voeren, begin daar eens mee. AZ laat zien hoe je bijvoorbeeld goed kan verdienen en toch competitief kan zijn.

29 juni 2021 om 11:34

Dus omdat PSV slecht beleid heeft gevoerd, moet Ajax de Europese gelden nu maar meer afstaan?

29 juni 2021 om 12:00

Formus

"nee, want Ajax heeft per seizoen 40 miljoen meer te verdelen."

Dat is alleen zo als Ajax de CL haalt en PSV niet. ALs pSV de CL haalt en Ajax niet, dan heeft PSV 40 miljoen 'meer te verdelen'. Je zicht schiet tekort. Laat staan je visie.

29 juni 2021 om 12:15

En stel nu dat PSV of AZ kampioen word en de CL ingaat? Het is toch geen gegeven dat Ajax de komende 10 jaar kampioen wordt?

29 juni 2021 om 12:24

@kante
Dat is niet correct. Prijzengeld in de CL gaat naar Europese club rating. Heb je een lage rating, dan verdien je stukken minder dan een club met een hoge rating.

29 juni 2021 om 13:02

Hier is het wachten op een: "niet onderbouwd, voegt niets toe...". Maar je hebt helemaal gelijk. AZ kan niet leven met de regels en sleept het regelement naar de hoogste rechter.

29 juni 2021 om 13:33

Kante: kom op, je beseft echt wel dat PSV veel minder kans heeft op CL dan Ajax de komende jaren en hoe vaker Ajax het haalt, hoe groter het gat wordt. Maar ik begrijp dat je mijn zicht tekort vindt schieten, maar dat is omdat je niet in je straatje past als PSV'er. Wees dan gewoon een vent net als rubentje in dit topic en zeg gewoon dat PSV alle zeilen moet bijzetten om Ajax te dwarsbomen, want het gat groeit en groeit. Ik dacht niet dat het zo zou zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat we het Bayern worden van NL. Iets dat ik niet toejuich. Want ik hou van spanning. De ontknoping van 2007, 2010, 2016. Dat soort spanningen zijn onbetaalbaar, ook als je verliest.

29 juni 2021 om 13:36

Oh en Kante: iedereen heeft het erover dat Ajax meer verdient Europees en dus meer af moet dragen (het lijkt wel een standaard 🤔). Ook bijna alle PSV'ers. Dat je dan net tegen een Ajacied in moet gaan.....

29 juni 2021 om 14:07

Die inkomsten worden verdiend. Er wordt Ajax niets cadeau gedaan. De tegenstander die na jarenlang goed beleid een voorsprong pak gaan straffen is pannenkoekenbeleid. Word zelf beter met lange termijnplanning!

29 juni 2021 om 16:58

Formus, ook ik als PSV’er ben het grotendeels eens met je betoog. Tot je verhaal dat Aja steeds meer en meer op de Bayern gaat lijken. Dingenen roepen is 1, maar onderbouwen is lastiger. Kan je iig vertellen dat Bayern het niet hoeft te doen met 2 kampioenschappen in 7 jaar, het is een status die je moet verdienen en niet voorbarig al moet aanpraten.

29 juni 2021 om 17:36

Dat Ajax geen Bayern is ben ik met je eens. Maar ik moet wel lachen om je tijdspanne van 7 jaar. Ik kan een andere aanhalen die veel gunstiger is voor Ajax. Maar ja, dit is makkelijker voor jou?

29 juni 2021 om 22:08

PSVlid, Ajax gaat steeds meer op Bayern lijken zei ik he. En twee kampioenschappen in 7 jaar zeg je. Dat zou onderbouwen dat Ajax Bayern niet is. Maar, ik zei dat Ajax steeds meer op Bayern ging lijken. En dat is echt zo als je de laatste 3 seizoenen neemt. Jij noemt het twee kampioenschappen, ik noem het 3 in 3 jaar (3 eerste plaatsen dan). En dat is 100% en dan begint het er ter dege wel op te lijken. Maar nogmaals, ik wil het niet hoor. Vond afgelopen jaar ook niks aan. Veel te groot verschil na de winterstop.

30 juni 2021 om 13:00

Speedy

" Prijzengeld in de CL gaat naar Europese club rating. "

Dat klopt ja. Maar waar hebben we het dan, concreet, volgens jou over? Het is echt niet zo dat Ajax met deelname aan de CL (even los van de landenpot die gedeeld zou moeten worden als beide clubs de CL in gaan) 40 miljoen startgeld verdient en PSV 15 miljoejn of zoiets. Dus hoeveel is dat dan in jouw ogen?

En als je dan toch bezig bent, reken dan ook even voor dat naast het verschil in inkomsten (ik reageer op de stelling dat Ajax 'per seizoen 40 miljoen 'meer te verdelen heeft'' als Ajax de CL niet haalt en PSV wél, wat het financiéle gat dan is voor Ajax dat dan op een andere manier moet worden gedicht.
Want feit is dat PSV geen rekening houdt met het halen van de groepsfase CL, terwijl Ajax dat wél doet. Ajax moet nu al, naast die 40 miljoen startgeld, 55 miljoejn per seizoen aan spelers verkopen, en dan draait Ajax precies Quitte. Dus hoe groot is het financiéle slagveld dan voor Ajax in elk seizoen dat ze géén CL halen?

Ik ben benieuwd naar je berekeningen.
En nogmaals, ik reageer op de stelling van Formus. Die stelt dat Ajax dus verzekerd is van 40 miljoen per seizoen aan CL inkomsten. Ben jij het eens met zijn steling dan Speedy?

30 juni 2021 om 13:17

Formus

"kante: kom op, je beseft echt wel dat PSV veel minder kans heeft op CL dan Ajax de komende jaren en hoe vaker Ajax het haalt, hoe groter het gat wordt. "

Kom op he, natuurlijk besef ik dat Ajax een grotere kans heeft op het winnen van de landstitel dan Ajax. Maar jij beseft, mag ik hopen voor jou, ook wel dat Ajax geen enkele garantie heeft op het halen van de landstitel van komend seizoen, laat staan dat zij de komende tig jaar elk jaar verzekerd zúllen zijn van de inkomsten uit de CL. Want als jij hier echt zou beweren dat Ajax die inkomsten de komende tien jaar gegarandeerd zeker zullen, dan roep je gewoon wat uit een glazen bolletje. Oftewel, jouw stelling dat Ajax 'per seizoen 40 miljoejn meer te besteden heeft' is gewoon op geen enkele manier vol te houden noch te bewijzen.

"wees dan gewoon een vent net als rubentje in dit topic en zeg gewoon dat PSV alle zeilen moet bijzetten om Ajax te dwarsbomen, want het gat groeit en groeit."

Ik ben een vent als ik jou naar de mond praat? Okay. Maar dan stel ik voor dat je eerst begint met het snijden van hout. Met je stelling dat Ajax '40 miljoejn meer te besteden heeft' snijdt je geen hout. Dan sla je de plank mis. En nogmaals, sluit jij soms 100% uit dat Ajax de CL niet haalt en PSV wél? Seriously? En dan vertel je mij dat ik een 'vent' moet zijn?

Sorry hoor, maar ik maakte de positie waar Ajax nu in zit tweemaal eerder mee. Alleen was toen PSV de club waar het allemaal om draaide. En destijds was heel Nederland ervan overtuigd, in 1988 en rond de eeuwwisseling, dat PSV op eenzame hoogte stond. De competitie was niet spannend meer, PSV kon al in februari de platte kar gereed maken, etc. etc. PSV was toen het Bayern van Nederland. Nu zegt men dit over Ajax. En zo zal die pendule ook weer ricjting PSV gaan slingeren. En als je afgelopen seizoen goed hebt gekeken dan weet je dat Ajax alleen voetballend al niet mijlenver boven PSV staat. En yep, PSV moet aan de bak ja. Maarmet je stelling zeg je dat dit onmogelijk zou zijn. Nou, ben dan zelf even een vent en erken dat je daarmee hooguit een voorspelling doet. En dat er uiteraard geen enkele garantie is voor Ajax op 40 miljoen meer besteden.

Hoe dan ook, blijft een vreemd fenomeen dat sommige Ajaxsupporters altijd wel hele stoere stellingen in kunnen nemen, maar vervolgens hele gevoelige en ultra lange teentjes hebben als iemand het waagt om die stoere stellingen te nuanceren.

Okay, Ajax heeft meer kans ja. Maar PSV heeft, dus, ook nog steeds kans. En dus valt een landstitel voor PSV aankomend seizoen uiteraard én vanzelfsprekend op geen enkele manier uit te sluiten. En sterker nog, kenneljik mag ik van jou niet zeggen dat PSV helemaal niet zo ver van Ajax af staat als dat jij, en met jou wel meer Ajaxfans, denken dat ze staan. Maar het is gewoon die ongemakkelijke waarheid waar mensen nogal moeite mee hebben om te horen. Ajax zal elke landstitel elk seizoen opnieuw moeten verdienen. En dat zogenaamde gat dat bestaat, dat is echt zwaar relatief. Ajax zet geen 300 miljoen om. Ajax heeft geen begroting van 250 miljoen. En jij, Formus, bent het archetype dat puur naar één cijfertje kijkt (40 miljoen startgeld CL) maar niet naar het feit dat Ajax jaarlijks ruim 90 miljoen aan salarissen betaald (gaat weer groeien met het aantrekken van grootverdiener Berghuis die een contract krijgt in de categorie Tadic, Blind, Haller, dus tussen de vier en vijf miljoen per seizoen). PSV betaalt dergelijke bedragen niet. PSV hoeft ook niet jaarlijks voor 5 mljoen aan spelers te verkopen om quitte te draaien. Dus Ajax heeft meer inkomsten maar Ajax maakt dus niet 40 miljoejn per seizoen meer winst dan Psv. En dat is nou net de suggestie die jij wekt met je stelling. En dat is onzin. Als ik twee keer zoveel verdien bruto dan jij, maar ik drie keer zoveel onkosten en vaste lasten heb, dan is mijn financiéle positie niet twee keer zo sterk.

30 juni 2021 om 13:19

Formus

"oh en Kante: iedereen heeft het erover dat Ajax meer verdient Europees en dus meer af moet dragen "

Eh ja, en dus? Wat heeft dat te maken met jouw stelling? Ik houd je net voor dat er ook gevallen mogelijk zijn dat er Europees géén CL gehaald word. Dus wat dat te maken heeft met wat anderen zeggen over Europese verdiensten, dat snap ik niet.
Als Ajax geen CL groepsfase haalt, dan zetten ze sowieso 40 miljoen minder om. Wat snap jij daar niet aan?

30 juni 2021 om 13:26

Formus

"jij noemt het twee kampioenschappen, ik noem het 3 in 3 jaar (3 eerste plaatsen dan). En dat is 100% en dan begint het er ter dege wel op te lijken. "

Wat je hier doet begint vooral te lijken op zelfdelusie. Ajax is niet drie keer op rij kampioen geworden, en klaar! Daarmee staat vast dat je voor je stelling in ieder geval geen steun kunt vinden in de feiten. Hooguit in een mooi staaltje 'reken jezelf rijk'. En in die context zie ik je stelling waar ik op reageerde ook. Pure speculatie.

En voordat je daarover begint, ja Ajax staat er beter voor dan Psv. Maar dát is echt wat anders dan de stelling die je poneerde en waar ik op reageerde. Want beter ergens voorstaan is geen garantie. En kijk nog even naar dit EK. Jij wist vooraf toch ook wel dat Frankrijk wel van Zwitserland ging winnen toch?

En tenslotte, ik kan je melden dat jij je echt geen enkele zorgen hoeft te maken over de competitie. Want wat jij niet wilt, dat het allemaal snel beslist is, dat gaat niet gebeuren. Dus je wens komt gewoon uit hoor!

29 juni 2021 om 11:32

Misschien een onpopulaire mening, maar als PSV sta je op dit moment gewoon relatief ver achter Ajax en als je op deze manier het gat kan verkleinen, waarom zou je dat dan niet doen als Psv? Misschien niet heel netjes, maar je moet toch iets? Uiteindelijk wil je doorgroeien als club, en als ze het zo weten te framen dat heel veel andere clubs er ook beter van worden, dan is het wel gewoon een slimme strategie.

29 juni 2021 om 11:34

@eubentje

"en als je op deze manier het gat kan verkleinen, waarom zou je dat dan niet doen als Psv? Misschien niet heel netjes, maar je moet toch iets?"

Dit is gewoon achterbaks. Weet je laat ze maar ook deel transfers verdelen. Kijken of jouw PSV dan ook nog voor is.
Deel van Malen, Dumfries, Madueke en Gakpo verdelen met die infuus clubjes

29 juni 2021 om 11:35

Ben ik niet met je eens. Dus als PSV zijnde vindt jij het OK dat ze denken: we achterhalen Ajax niet meer voorlopig, laten we ze dan maar raken waar het pijn doet en lekker geld aftroggelen. Ik zou me schamen als supporter maargoed.

29 juni 2021 om 11:35

Je groeit niet door als club, dat is juist het domme aan dit plan. Als je Europees niet presteert, dan verlies je de rechtstreekse CL plek. Kwalificatie via de voorrondes is alleen mogelijk met een heel sterk elftal.
De gevolgen laten zich raden, geen CL deelanmes meer, geen CL inkomsten meer en een eredivisie die steeds meer afglijdt.

29 juni 2021 om 11:35

Zou het liever op een andere manier zien gebeuren.

29 juni 2021 om 11:36

Krillin er is toch niks achterbaks aan joh. Dit is gewoon een wanhoopspoging (zo zie ik het, behoorlijk treurig maar niet achterbaks) Als Ajax hier niet aan mee gaat doen kan dat hele plan de prullenbak in natuurlijk, wij zijn de grootste en meest betalende club.

29 juni 2021 om 11:37

Dit is wel next level hoor. Dit is niet "niet heel netjes", dit is schofterig graaien.

29 juni 2021 om 11:37

Niet achterbaks, gewoon sneu. En rubentje brengt het wel goed vind ik. Hij realiseert zich dondersgoed dat het een impopulaire mening zal zijn, maar hij wil graag dat zijn club meedoet om het kampioenschap. Op welke manier dan ook. En ik vind het sneu van PSV, maar snap de kant van rubentje wel. Het lijkt echter pure wanhoop

29 juni 2021 om 11:39

Als je geen ideeen hebt om meer geld te verdienen, kan je het natuurlijk altijd nog stelen van een ander. Tja....

29 juni 2021 om 11:43

Respect dat jij het beestje gewoon bij de naam noemt rubentje! Het is inderdaad niet netjes, zelfs behoorlijk achterbaks. Eigenlijk wel treurig dat dit nu het niveau is waar PSV naar is afgezakt. Strategisch gezien te verantwoorden maar je plaatst jezelf wel buiten het rijtje topclubs.

Ik zie overigens wel uit naar hoe Ome Toon met mooie zalvende woorden dit weer probeert recht te l*llen.

29 juni 2021 om 11:43

Spaanse Bas: Maar als het binnen de kaders is, is het geen stelen hè. Zo praten heel veel bedrijven en personen hun stappen helemaal goed.

29 juni 2021 om 11:46

Netto draagt PSV ook gewoon af. Het geld dat Ajax extra zou moeten verdelen (en PSV met Europees ook, maar minder) gaat naar alles onder de top 3-5.

En daarbij zou ik dat prima vinden. Formule 1 is ook pas nu weer spannend aan het worden. Het is leuk als er competitie is en spanning tot het einde. Als je als Ajax zijnde strijd om een maximale bankrekening te hebben ga je de financiële sector maar in. En Europese top is leuk, maar in mijn ogen ook alleen interessant als de top inlevert (en daar profiteert 'infuusclub' Ajax dan van).
Voetbal is er voor de supporters, dus geen honderden euro's per maand of jaar om te 'mogen' kijken. Ik geef liever geen financieel infuus aan Messi met zijn achterlijke 500 miljoen deal. Maar goed er wordt onder zo'n bericht altijd alleen voor eigen parochie gepraat.

29 juni 2021 om 11:48

Eagles, schofterig graaien is het absoluut niet. Het is niet alsof PSV geld van Ajax zou krijgen. Het gaat om een extra verdeling van de Europese gelden als ik t goed begrijp. Dus hoe verder je komt in Europa, des te meer je moet afdragen. En tegenover de huidige situatie zouden topclubs dus meer moeten afdragen (en aangezien Ajax het meeste verdient in Europa moeten die dan het meeste afdragen). PSV zelf krijgt niets van Ajax. Het enige wat PSV ermee bereikt is dat de financiã«le voorsprong van Ajax t.o.v. de rest van Nederland (en dus ook Psv) verkleind wordt. Dus schoftering graaien, of stelen zoals ik hieronder zie, daarvan is absoluut geen sprake. Bovendien, als het gaat binnen de regels, dan handel je dus volledig legaal. Nogmaals, het is niet netjes om op deze manier Ajax te dwingen geld in te leveren (ik denk dat je ook gewoon met eigen beleid een hoop goed kan maken), maar strategisch gezien is het volledig te begrijpen.

29 juni 2021 om 11:53

Als elke club een miljoen euro uit het Europese prijzengeld zou krijgen, denk je dan echt dat die clubs ineens met de top drie kunnen gaan concurreren?
Het gevolg is dan alleen dat Ajax 32 miljoen euro kwijt is. En daarmee moet Ajax dan flink bezuinigen en kan dan op termijn Europees niet meer mee.
Wordt een andere club kampioen, dan heb je meteen het probleem dat er helemaal geen 32 miljoen euro Europees prijzengeld te verdelen is. Het CL prijzengeld gaat namelijk naar club ranking.
Gewoon eventjes goed nadenken en dan zie je zelf al meteen dat dit plan niks gaat opleveren.

29 juni 2021 om 11:53

@speedy daar heb je uiteraard volledig gelijk in. Zonder prestaties in Europa kan je ook niet groeien. In absolute zin schiet PSV hier niet zo veel mee op, alleen in relatie met Ajax wordt de afstand dus kleiner en dat is hier ook een vooruitgang. Om volledig de impact in te kunnen schatten is het wel relevant om inzicht te krijgen in hoe veel Ajax dan zou moeten afstaan aan de rest van de clubs: is dat enkele miljoenen extra per jaar of gaat het om tonnen? En wat is daarvan de impact op de rest van de competitie? Als bijvoorbeeld de competitie sterker wordt, en daarmee de concurrentie hoger, dan zal de competitie aantrekkelijker worden en kan je dus betere spelers aantrekken. Maar als de te winnen vooruitgang maar marginaal is, dan is het misschien niet zo verstandig. Er is mij nog te weinig bekend om volledig een mening te kunnen vormen, maar vanuit strategisch oogpunt vanuit PSV is het met de informatie die we hebben, volledig te begrijpen, al is het niet de meest nette manier.

29 juni 2021 om 11:53

@nuenenaar Vreemd he. Een club heeft jarenlang op omvallen gestaan. Door een top beleid te voeren en succes te boeken staan ze er nu eindelijk zeer goed voor en kunnen ze Europees weer eea betekenen en direct staan de andere alweer met hun handjes klaar. Wij hebben bepaald dat je vanaf nu geld gaat afstaan aan ons omdat jullie het goed voor elkaar hebben. Zoals eerder vermeld. Vorm van afpersing en zou er als Ajax zijnde absoluut niet in meegaan. Ze storten al genoeg.

29 juni 2021 om 11:54

Het is gewoon heel sneu om het op deze manier te proberen, als ik dit artikel goed kan volgen. Laten we wel wezen, PSV kan zeker nog op eigen kracht kampioen worden en dat moet je ook uitstralen. Nu geef je na 3 jaar geen kampioen worden al bij wijze van spreken op, ook Ajax heeft zich daartoe nooit verlaagd.

29 juni 2021 om 11:59

Misschien niet heel netjes maar je moet toch iets. Zou je dat ook zeggen als het andersom was geweest?
Dat vraag ik me dan oprecht af. Ik vind het achterbaks. Dan moet je het zelf maar beter doen. Nu worden clubs die goed beleid voeren vreselijk genaaid en de achterlopers gaan lekker profiteren en graaien een deel van dat geld weg. Nooit!

29 juni 2021 om 12:04

@mrkrillin het gaat als het goed is niet om verdeling van de transferinkomsten. Het gaat geloof ik om de verdeling van prestatie-inkomsten als Europese gelden (ik weet te weinig ervan, die informatie is niet uit het artikel te halen, dus ik kan het ook fout hebben). Dus als Ajax een grote speler verkoopt, zijn al die inkomsten voor Ajax. Als PSV een grote speler verkoopt, dan zijn al die inkomsten voor Psv. De impact van de nieuwe verdeling van Europese gelden blijkt voor mij niet duidelijk uit het artikel en daarom kunnen we er eigenlijk nog niet zo veel over zeggen. Puur vanuit strategisch oogpunt is het gewoon een logisch stap: als club wil je meer kans maken op de titel, en als dit daarbij helpt, dan is dat goed te begrijpen vanuit PSV-perspectief. Vanuit Ajax-perspectief kan ik ook goed begrjpen dat het niet leuk is: je hebt zelf hard gewerkt om die Europese gelden binnen te krijgen en vervolgens word je gedwongen om een groter gedeelte af te staan dan nu het geval is, terwijl je al het meeste afdraagt.

29 juni 2021 om 12:07

Je moet ook kijken naar waarom deze clubs het beter doen als de rest. Vaak mede doordat ze structueel Europa ingaan wat ze veel geld op levert. Als buitenstaander is het heel lastig om daar tussen te komen

29 juni 2021 om 12:35

@rubbentje13 Het gaat om afdracht per club, elk bedrag mag je dus keer 32 doen. De KKD clubs zullen echt zoveel mogelijk willen plukken dus reken maar dat het om serieus geld gaat. Linksom of rechtsom, het zal Ajax dan tientallen miljoenen euros gaan kosten dus een serieuze teruggang in begroting. En daarmee kan de ambitie om Europees een subtopper te worden de ijskast in. Vanuit strategisch oogpunt is het onbegrijpelijk van Psv. Dan worden ze over drie jaar kampioen maar mogen ze de CL helemaal niet in omdat de rating van nedeland te laag geworden is. Verder geeft het PSV ook nimmer meer de kans om de CL zilvervloot binnen te halen, want ook PSV moet afdragen als ze de CL al een keertje halen. Deze eeuw is PSV vaker kampioen geworden dan Ajax. Ook in de huidige situatie is dat gewoon mogelijk, Ajax speelt PSV niet van de mat ofzo. Het zijn altijd spannende potjes die PSV ook gewoon zomaar kan winnen. Het is echt maar de vraag of PSV er op termijn wat mee op schiet of dat het ook hun een hooop geld gaat kosten.

29 juni 2021 om 12:44

Maar wie zegt dat het bedrag x32 wordt? Ik denk niet dat het Ajax tientallen miljoenen euro's gaat kosten, want dan zouden PSV en AZ zich ook in de voet gaan schieten wanneer zij een keer een flink geldbedrag binnenharken in Europa. Dat gaat dus nooit gebeuren. Ik dacht dat de huidige situatie was dat Ajax zijn gelden verdeelde over eredivisie clubs die niet in Europa spelen. Dat een bedrag ook uitgekeerd gaat worden aan eerste divisie clubs, betekent dat het bedrag van Ajax iets omhoog zal gaan, maar niet met tientallen miljoenen euro's. Ik kwam net een artikel uit 2019 tegen van VI waarin beschreven staat dat de clubs 5% van hun gelden moeten inleveren, wat voor Ajax in het topjaar in de CL zo'n 4 miljoen euro was. Stel dat dat iets omhoog gaat omdat de afdracht in het algemeen omhoog gaat (bijv. naar 7%) en omdat nu ook eerste divisie clubs geld moeten krijgen, dan wordt dat misschien 6 mljoen euro (als Ajax wederom de halve finale zou halen). In elk geval niet de tientallen miljoenen Euro's waar jij over spreekt. Het verschil is dus relatief klein en kost Ajax enkele miljoenen meer. Alsnog niet leuk, maar zoals jij het schetst is het iets te overdreven.

29 juni 2021 om 12:44

@rubentje13 Je noemt het slim en misschien niet heel netjes. Slim zou ik dit allerminst willen noemen. Niet netjes is een behoorlijke understatement.

Ajax heeft een financieel een behoorlijke zware tijd gekend en is daar zelf met zeer goed beleid weer bovenop gekomen. Het probleem van de meeste clubs uit de Eredivisie en KKD is dat ze dit jarenlang juist niet gedaan hebben. Sterker nog, er werden voornamelijk buitenlandse spelers binnengehaald die totaal onnodig of gewoonweg eigenlijk niet betaalbaar waren. Ook de minder grote clubs deden hier aan mee. Wat overigens ook de reden is dat er minder Nederlands voetbal talent is doorgestroomd de afgelopen jaren. Al is dat uiteraard een andere discussie.

Zowel PSV als Feyenoord hebben financieel (en dus ook sportief) alleen achteruitgang geboekt, met name de laatste 5 jaar. Wat overigens opvallend is, want PSV heeft lang een voorsprong op Ajax gehad. Ook financieel gezien. Dus dat juist PSV hier een duit in het zakje wilt doen vind ik zeer kwalijk. Met name omdat ze het de afgelopen jaren Europees zo af hebben laten zien en superzwak gepresteerd hebben. Ik zou zeggen, neem een voorbeeld aan het beleid dat Ajax voert en doe er wat aan. Zelfs met deze actie gaat PSV niet aanhaken, daar is veel meer voor nodig. Al toont dit wel aan waar PSV toe bereid is om die financiële stappen te maken. Iets wat velen met mij PSV niet zouden aanraden.

29 juni 2021 om 12:51

@rubentje13
De KKD clubs hebben allemaal dezelfde stem als de topclubs. Ze mogen dus een plan indienen en er zelf over stemmen. Als ze rode cijfers schrijven, wat denk je dat die clubs gaan doen? Denk je dat een voorzitter van Telstar bezig is met de lange termijn of alleen maar bezig is met jaarlijks overleven?
Hoe denk je dat een club als Ado, die bijna failliet is, erin staat? Twee miljoen euro extra kan voor hun een faillisement afwenden. Wat denk je dat die zullen voorstellen? Een ton of twee miljoen euro per club?
Het is mij duidelijk, dit gaat om echt serieus geld dat een enorme impact op de begroting van Ajax zal hebben.

29 juni 2021 om 12:57

Over de vorm en manier waarop volg ik je punt zeker. Overleg moet voorop staan.

Het gaat mij meer over het grote plaatje. Elke club moet een voordeel van eigen beleid houden, ook dat hoort bij het spel. Maar ik ben het wel eens met een druppel systeem waarbij het geld van boven naar beneden doorgaat. Rijk minder rijk en arm minder arm. Die balans ga ik hier niet vinden, wij allemaal niet. Maar zonder de kloven te verkleinen gaat het sowieso niet lukken.

29 juni 2021 om 15:35

Goed, doek je jeugdopleiding maatlr op. Waarom zou Ajax met überhaupt nog iemand rekening houden. Alles en iedereen volledig leegroven. Vinden vast wel 2 kkd clubs waar we de spelers kunnen stallen om zo de top 3 te gaan bepalen. Wat moet je anders.

29 juni 2021 om 16:18

rubentje13, Aan je reacties te zien lijk je me best een aardige gast, maar je komt op zijn minst amateuristisch over. 6.000.000 delen door 33 clubs levert iedere vereniging nog geen 182.000 euro op en dat zou het een sterkere competitie opleveren? Misschien geloof je het zelf, maar ik niet.

29 juni 2021 om 16:41

@leeuw. Haha dankjewel voor je compliment. Het was inderdaad een pure inschatting en 182.000 euro is wel erg weinig inderdaad. Maar goed, het gaat ook een beetje om t idee en om te ontkrachten dat t tientallen miljoenen zou kosten. We moeten ook niet vergeten dat Ajax niet de enige club is die miljoenen verdient in Europa, in veel mindere mate (afgelopen jaren althans) verdienen PSV en AZ ook wel een aantal miljoenen. Desalniettemin zullen PSV en AZ dan ook meer moeten afstaan. In elk geval kunnen we nog te weinig zeggen hoe veel het iedereen gaat kosten en opleveren.

29 juni 2021 om 17:14

rubentje13, Bij 20 miljoen ontvangt iedere club nog geen 607.000 euro. Ben bang dat ze daarmee ook de Europese top niet mee gaan bedreigen, echter voor Ajax is dat een groot verlies. ps. wil net als jij een sterkere competitie, maar dit is niet de weg daar naar toe.

Dan vier je zelf uitstekend beleid om vervolgens hier niet de vruchten van te kunnen plukken en door te groeien. Ik snap volledig dat Ajax dit niet ziet zitten.

29 juni 2021 om 11:59

Dat ze er in eerste instantie niet blij mee zijn is begrijpelijk. Maar het is ook in het belang van Ajax dat de rest van de Nederlandse clubs mee kunnen komen.

29 juni 2021 om 12:00

In het belang van Ajax dat ze hun verdiende geld weg graaien?

29 juni 2021 om 12:08

In het belang van Ajax dat het een spannende competitie wordt waar veel belangstelling voor is.

29 juni 2021 om 12:13

Dat doe je door goed beleid te voeren, niet door maar even een coup te plegen. Omdat jezelf niet door de voorrondes CL komt en niets presteert in de Europa League ga je maar proberen het geld van andere clubs af te troggelen. Wat een zielig en achterbaks plan. Zou nog liever willen dat Ajax zich aansluit aan de Belgische competitie dan dit. Laat PSV en AZ lekker stikken.

29 juni 2021 om 12:25

Volgens mij zijn het altijd veelal ajacieden die klagen dat de rest niks presteert in Europa. Als mijn club de Europa League in gaat krijg je commentaar. Aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant, wat wil je? De kleinere clubs krijgen nou eenmaal veel minder cash binnen dan bijvoorbeeld een ajax of Psv, hoe wil je dan aanhaken bij de rest van Europa? De kleinere clubs geraken steeds verder achterop. En nee, van ajax mee snoepen is ook niet de bedoeling, jullie hebben er ook hard voor gewerkt, maar dat er iets veranderen moet is evident.

29 juni 2021 om 12:38

Sorry, maar de Europese wanprestaties van die clubs waren gewoon beschamend. Verliezen tegen een team uit Luxemburg, Feyenoord dat door AS Trencin werd afgemaakt. En dan vergeet ik er wel een paar. En Ajax heeft ook Europese wanprestaties geleverd waar we gezien onze kwaliteiten gewoon hoorden te winnen. Dus Europees aanhaken los je niet even op door wat geld af te snoepen.

29 juni 2021 om 12:46

En hoe kun je voorkomen dat Nederlandse clubs zich blameren? Door meer weerstand onderling te creëren. Voor een paar jaar terug wouden vooral Ajacied de eredivisie inkrimpen om meer weerstand te creëren. Omdat ze niet meer warm of koud worden van wedstrijden tegen RKC of Excelsior die ze toch wel gaan winnen. Laten we dan proberen de boel meer gelijk te trekken.

29 juni 2021 om 12:59

FCT_Tuulk Nee, dan ga je zelf goed beleid voeren en niet teren op andermans zakken. Dit is gewoon ordinair nivelleren, iets wat mij enorm tegenstaat. Waarom? Omdat Ajax jarenlang gezond en goed beleid heeft gevoerd waardoor ze meerdere keren op rij kampioen zijn geworden. Denk je dat dit budget wat Ajax heeft komt door puur en alleen CL voetbal te spelen? Nee, dit beleid over een veel langere periode waar de directie en rvc van Ajax gekozen heeft voor het op eigen kracht doen waarna er pas duurdere spelers werden gekocht.

29 juni 2021 om 13:00

En meer weerstand los je op door maar geld af te gaan snoepen? Misschien eens een keer in de spiegel kijken en gewoon je beleid verbeteren. Wat was voor Ajax het moment om de boel helemaal om te gooien? Die beschamende nederlaag tegen Real Madrid. Toen ging er bij de club een knop om. Terug naar de tekentafel gegaan, vol in de jeugd geïnvesteerd, alleen spelers proberen te halen die echt wat toevoegen etc. Dat beleid heeft goed uitgewerkt. Psv heeft sinds 2015 drie kampioenschappen gewonnen, maar zijn alleen maar verder afgegleden. Rara, hoe kan dat? Kan je een pot met geld gaan geven, maar als je hetzelfde beleid blijft voeren kom je nergens. Maar vooral denken dat je het op deze manier allemaal op kan lossen hoor...

29 juni 2021 om 13:03

@fct_tuulk Volgens mij hebben de meeste Nederlandse clubs die Europees spelen genoeg weerstand. Of wil jij beweren dat het Feyenoord dat door Trencin, en Wolfsberger AC werd uitgeschakeld vanwege gebrek aan weerstand? Die krijgen genoeg weerstand hoor in de Eredivisie hoor, vandaag dat ze al 16 jaar niet meer bij de rivaal gewonnen hebben en slechts als 5e zijn geeindigd. Een FC Utrecht heeft zich laten uitschakelen door een Mostar en Differdange. Alsof die clubs in de Eredivisie in het linkerrijtje zouden spelen. Vitesse dat zich laat uitschakelen door Zulte Waregem en FC Basel. Alsof de weerstand die Ajax, PSV en AZ bieden zoveel minder is. De mindere Europese prestaties van de meeste clubs hebben niks te maken met gebrek aan weerstand. Sterker nog ze gaan conditioneel en fysiek helemaal kapot als ze nog meer weerstand zouden krijgen.

29 juni 2021 om 13:07

Deels wel. Als je voor iedere wedstrijd een miljoen aan prijzen geld verdient. Ja dat heeft een FC Utrecht niet. Het is toch overduidelijk dat de top structueel bevoordeeld wordt met prijzen geld? En het is voor die clubs ook makkelijker om aan grote sponsors te komen. Dit alles speelt wel mee waarom Ajax zo het zo goed doet. Op Europees gebied heeft Ajax precies het zelfde probleem. Heel graag willen aanhaken bij de top maar dat is lastig met al die clubs die met miljoenen smijten.

29 juni 2021 om 13:09

Nee! Helemaal niet, Ajax heeft europa waar ze echt getest worden. Lekker geld weggeven aan de kleine clubjes in NL is niet nodig. Losers zijn het stuk voor stuk. Was totaal geen voorstander van de BeNeLeague maar hoop nu toch dat ie snel komt

29 juni 2021 om 13:13

PSV en AZ weten als geen ander dat Ajax nog amper in te halen en op deze manier goed beleid bestraft met het afromen van de winsten dat naar de handophouders gaat. Ik heb liever nog een kleinere eredivisie dan als subsidieverstrekker gaan fungeren voor clubs die nooit genoeg hebben.

29 juni 2021 om 13:20

Hahaha. Dus dat FC Utrecht wordt uitgeschakeld door een club uit Luxemburg ligt allemaal aan het geld wat niet verdeeld wordt. Hou op hoor. Ben wel een beetje klaar met dit calimero gejank. Al die clubs die nu zo voor het verdelen van het Europees geld zijn, moeten eens in de spiegel gaan kijken. De meesten voeren gewoon wanbeleid. En PSV en AZ willen met dit zielige plan snel proberen Ajax achterna te gaan. Misschien je beleid gewoon verbeteren. Kom je al verder mee dan dit zielige gedoe.

29 juni 2021 om 13:36

Jullie snappen het punt niet. Dat er een BENE liga moet komen of dat de eredivisie wel of niet ingekrompen moet worden is volgens mij precies de zelfde discussie. Dit is alleen een andere aanpak. Ik wil Ajax niet straffen voor goed beleid. Ik wil de eredivisie meer recht trekken zodat we als Nederland in zijn geheel voor uit gaan. Het is tegenwoordig gewoon heel moeilijk om structueel bij de top aan te sluiten mede doordat de budgetten zo scheef gegroeid zijn. En daar kun je verder over discussiëren over hoe en wat.

29 juni 2021 om 13:44

In welke competitie is het makkelijk om structureel bij de top aan te sluiten dan? Dat kan alleen maar als er een suikeroom aan te pas komt en/of wanneer een club voor de lange termijn goed beleid voert. AZ is daar goed mee op weg, maar willen niet wachten. FC Twente was daar goed mee op weg, maar wilde op korte termijn al meedoen en ging boven haar stand leven. Wat is er mis mee om gewoon je lange termijn visie te volgen? Met je handje ophouden ben je gewoon zielig aan het doen en ga je in andermans zakken graaien.

29 juni 2021 om 13:49

Ach hou op hoor. Ajax heeft jaren niets gepresteerd waardoor er feitelijk geen geld was. Maar door goed te presteren en goed beleid te voeren heeft Ajax nu een goedgevulde bankrekening.
Dat heeft Ajax zelf gedaan!

Meer geld krijg je binnen door te presteren, en dat doe je zelf.

29 juni 2021 om 14:12

@ Supernico31 Precies en het ergste is nog dat het vaak gebeurde doordat de tegenstander fysiek en mentaal in staat waren om op zijn minst inzet/strijd te leveren. En in staat waren om gewoon op te letten, de meeste minimale voorwaarden om te kunnen presteren is vaak al te veel gevraagd voor die zogenaamde prof clubs.

29 juni 2021 om 12:09

Het is juist oliedom. Je gaat de club die het goed doet geld afnemen, waardoor deze club op den duur minder kan concurreren in Europa. Het geld is heel hard nodig om de internationale competitie aan te kunnen. Gevolg zal zijn dat Nederland Helemaal Nooit het zesde voetballand van Europa zal worden en bijv. Belgie en Portugal ons keihard uit zullen lachen....

29 juni 2021 om 14:36

Dit klopt natuurlijk. Maar als Ajax is dat ook wel makkelijker met de status die ze hebben. Kijk naar PEC bijvoorbeeld. Met uitstekend beleid van de eerste divisie doorgegroeid naar de subtop van de eredivisie maar ze verdienen nog steeds geen cent.

Uiteraard wordt Ajax in de titel genoemd vanwege de vele clicks die het opbrengt, terwijl Feyenoord ook tegen is.

Maar wat ontbreekt is dat Ajax verklaard heeft dat ze wel akkoord gaan met een andere verdeling van tv-gelden maar niet met die van de Europese inkomsten. Dat is logisch aangezien Ajax ook de investeringen doet om Europees te groeien.

29 juni 2021 om 11:42

En ook de enige is die in Europees verband weet te presteren. Zonder Ajax hadden we geeneens een ticket voor de voorronde te verdelen.

29 juni 2021 om 11:46

Juist. Grotendeels dankzij Ajax is Nederland zo omhoog geklonken op de ranglijst. Een paar jaar geleden moesten we voorrondes spelen. Ook voor de clubs die aan de EL meedoen, heeft het succes van Ajax gunstige gevolgen.

29 juni 2021 om 12:04

Misschien is het wel zo dat we als land nog hoger zouden staan als Ajax de verdiensten had gedeeld met de andere eredivisie clubs. Daar is moeilijk een uitspraak over te doen. Dat is in ieder geval geen argument in mijn ogen.

Wel is het een vrij vergaande maatregel, die nergens anders wordt doorgevoerd. En dat Ajax dit niet ziet zitten is volkomen logisch. Desalniettemin zou het voor de competitie als geheel inderdaad niet verkeerd kunnen zijn. Je ziet in de PL ook dat het de vruchten afwerpt als alle clubs een fatsoenlijke begroting hebben. Maar het issue blijft natuurlijk dat het voor Ajax als individuele club helemaal niet per definitie beter is.

Ik vraag me overigens wel af om welk deel van de inkomsten het gaat. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit om een significante hap gaat. Want daar gaat Ajax natuurlijk nooit mee akkoord en heel redelijk zou dat ook niet zijn.

29 juni 2021 om 13:00

Ja daar hebben ze tv gelden die elke club minimaal 120miljoen oplevert. Dat is meer dan de begroting van ajax per jaar. Dus dat je de premier league erbij haalt is geen vergelijkingsmateriaal. Ajax neemt risico’s en het levert geld op en nu willen de anderen daar in meedelen zonder een essentiele bijdrage zelf te leveren op het veld.

29 juni 2021 om 13:52

Precies! Ajax investeert ook naar ratio.Dus als Ajax nu opeens veel geld moet afstaan dan klopt de financiële huishouding niet meer.Prima, maar dan moeten de andere clubs dit maar compenseren.Dit is achterbaks om zonder overleg met Ajax en Feyenoord zomaar dit in te voeren. Als je nou he gezegd dat je dit plan over 5 jaar wilt invoeren dan kan je je beleid er alvast op aanpassen, nu is dat niet mogelijk waardoor Ajax terecht nee zegt.

Ik snap Ajax wel op basis van het VI pro artikel. Ajax is al de hoofdsponsor van het betaalde voetbal en zouden ze nog meer moet afdragen, hou eens op. Ze zullen wel anders piepen wanneer Ajax en ook Feyenoord hun eigen rechten gaan verkopen, dan ben je minimaal de helft minder waard. Succes dan met je buissiness plan.Het is toch raar dat je alas Ajax zijnde uitstekend beleid voert, en dan vervolgens clubs moeten gaan sponseren die er een bende van maken.

De competitie is je product. Sterkere concurrentie is aantrekkelijker voor het publiek en onderaan de streep voor alle belanghebbenden het beste. Doe mij sowieso maar het Amerikaanse stelsel met salary cap en drafts. Dat is pas competitie!

29 juni 2021 om 11:37

Helaas werkt het zo niet. Zonder de CL inkomsten zal er Europees niet meer gepresteerd kunnen worden. Dan verliest Nederland terrein op de coefficienten lijst, heb je geen CL deelnames meer en valt er ook niks te verdelen. Gevolg is dat Ajax en anderen minder sterk worden, minder geld uitgeven aan binnenlandse transfers, minder spelers kunnen uitlenen waarmee over de hele linie alle clubs achteruit gaan. Drafts is in de Europese wetgeving niet mogelijk. Een werknemer mag zelf bepalen waar hij wil werken. Dat kan je niet opleggen via drafts.

29 juni 2021 om 13:11

Amerikaanse stelsel werkt niet, daar is europa niet op gebouwd in de lagere leagues en in de jeugd.

29 juni 2021 om 13:55

Precies zoals je zegt, elke jeugdspeler kan over in Europa een contract tekenen. Hoe wil je de beste jeugdspeler van Nederland dan dwingen om in Nederland een profcontract te tekenen bij FC Dordrecht, de nummer laatst in de Kkd?
Dat gaat dus helemaal never nooit gebeuren. De grootste onzin die er maar is.
Mensen roepen altijd maar wat, maar het raakt kant noch wal. Een draft systeem in Nederland is onmogelijk.

Het valt me op dat dergelijke nieuwsberichten vaker voorkomen sinds Ajax wat sterker is in Europa. Misschien eens in de spiegel kijken in plaats van je handje ophouden bij de club die jullie continu uitkotsen?

29 juni 2021 om 11:33

Ik snap wat je bedoelt, en dat zal ook wel ergens zo zijn, maar geld begint natuurlijk ook wel steeds belangrijker te worden waardoor bijvoorbeeld de Franse en Duitse competitie ons nu flink voorbij is gegaan. Begin deze eeuw was de Eredivisie gewoon sterker dan de Franse league en niet veel minder dan de Duitse, althans dat is hoe ik het me herinner. Laat staan het onoverbrugbare verschil met bijv de Engelse en Spaanse competities.

29 juni 2021 om 11:36

Dat is ook geen schande. Kijkend naar inwoneraantal is het gewoon onmogelijk voor NL om te concurreren met dat soort landen. We moeten ons richten op Portugal, die uit een vergelijkbaar vaatje tappen.

29 juni 2021 om 12:12

Zeker voor de Franse competitie geldt dat ze sterker zijn geworden door de individuele ontwikkeling van de clubs. PSG en Monaco hebben lange tijd, of nog steeds oneindige financiële middelen gehad. Bij Lille staat goede scouting centraal met een degelijk en realistisch bestuur. Een club als Marseille is in de periode dat jij het je herinnert (2000-2010) eigenlijk alleen maar minder geworden, Lyon was vroeger nog wel eens een outsider in die het topclubs in de CL erg lastig maakt. Voor beide grote clubs is dat toch wel een stuk minder geworden.

Voor Duitsland geldt dat de voetbalcultuur daar sterk is ontwikkeld. Duitse voetbaltrainers domineren als trainers van topclubs. Hier en daar zijn daar nog clubs met grote geldschieters (hoffenheim, Wolfsburg, Leipzig). Maar ook daar zijn traditionele clubs zonder goede beleidsvoering ten onder gegaan (bremen, Hsv).

En beide landen hebben een veel groter afzetgebied dan Nederland. Dat (met name de top van) de Nederlandse competitie Europees erg sterk was, had ook te maken dat Nederland ver boven haar stand leefde destijds. PSV en Feyenoord zijn decennia lang vet gemest door Phillips en de havenbedrijven in Rotterdam. Met Ajax als grootste club van het land resulteerde dat drie ploegen in een relatief klein Europees land toch ook Europees een belangrijke rol konden spelen.

29 juni 2021 om 11:38

Dit is al jaren aan de gang hoor, ook begin deze eeuw toen PSV de dienst uitmaakte in Nederland. Dat het je nu pas opvalt heeft er misschien mee te maken dat je het negatief associeert en daardoor beter onthoud of je geheugen gaat niet zo heel ver terug.

En iedereen apreekt voor eigen parochie, ik weet niet wat er precies meer verdeeld wordt maar het kan zijn dat bijvoorbeeld AZ er ook financieel op achteruit gaat. Dat wil niet zeggen dat je niet moet kijken naar een andere opzet om uiteindelijk hoger uit te komen op termijn.

29 juni 2021 om 12:01

Het uitkotsen heeft hier niks mee te maken. Vergelijk deze opzet met hoe Nl is opgebouwd. De rijke dragen meer belasting af dan de armen, zodat we een gezonde samenleving hebben. Zijn de rijken dan nog rijk? Ja. Zijn de armen iets minder arm? Ja! Dit stimuleert de economie omdat er domweg meer te besteden is. Dat ze elkaar onderling uitkotsen is een feit, maar is verder irrelevant.

29 juni 2021 om 13:31

Wat is dit nou voor gelul? Dit gebeurt toch niet bij bedrijven (wat BVO’s zijn). Het zou wat zijn zeg, heb je een succesvolle zaak opgezet moet je een deel van je winst weggeven aan de concurrent die z’n zaakjes niet op orde heeft in plaats van dat je zelf kan investeren en doorgroeien.

29 juni 2021 om 13:55

Dat doet Ajax al dmv het Coronafonds.

30 juni 2021 om 14:13

Een beetje simpel om het gelul te noemen natuurlijk. Als Bvo's elkaar nodig hebben om een economie (competitie) te maken dan zouden ze elkaar liever niet failliet willen concurreren neem ik aan. Een voetbalclub is natuurlijk in dezen nooit te vergelijken met een normale Bvo.
Ik ben ook tegen dit voorstel, maar ik snap dat Ajax gebaat is bij een sterkere competitie.

Heel lastig voor Ajax, maar misschien dat ze kunnen laten opnemen dat dit een tijdelijk iets is of alleen onder bepaalde voorwaarden geld afgedragen moet worden aan de rest. Het is ook, vooral misschien wel, in het voordeel van Ajax als de rest van de Eredivisie naar een hoger niveau getild kan worden. Nu staat Ajax op eenzame hoogte en is er bijna niemand buiten Nederland die echt even gaat zitten voor een potje Eredivisie, wie weet verandert daar wat in als de rest gewoon beter wordt. Aan de andere kant heeft Ajax zichzelf deze positie toegeëigend door hun eigen werk, het zij met een beetje geluk hier en daar, dus de andere hebben geen enkel recht op dat geld.. Ajax moet de afweging maken wat beter is voor ze op de lange termijn: een sterkere competitie en af en toe je centen missen of domineren in de Nederlandse competitie en een Europees plafond hebben waar je eens in de tien/vijftien jaar eens een keer doorheen breekt.

29 juni 2021 om 11:30

Ajax ajax ajax...feyenoord staat met ajax he.

29 juni 2021 om 11:34

Maakt het heel veel uit wat Feyenoord wil dan? Feyenoord is niet degene die het meest te verliezen of te winnen heeft, zij zijn gewoon niet interessant genoeg.

29 juni 2021 om 11:35

Oke stel je wil die 40 miljoen verdelen over 30+ clubs. Heb je allemaal net meer dan een miljoen. In Engeland krijgen 20 clubs meer dan 100 miljoen per jaar. Je gaat er hoe dan ook niet op vooruit. Kan elk team misschien net 1 betere speler halen. Daar schiet je echt niks mee op als Ajax zijnde.

29 juni 2021 om 11:42

Zeker als die 40 miljoen van jou gebruikt wordt waar je zelf 3 topspelers/talenten voor kan halen.

29 juni 2021 om 11:43

Het gaat er ook niet om dat je Engeland in haalt. Het gaat er om dat je eerst aanhaakt bij bijvoorbeeld Frankrijk, de miljoenen iets anders onder verdeelt in de hoop dat AZ, PSV en misschien Vitesse misschien ook eens naar de kwartfinale van de EL komen of misschien zelfs de kwalificatie voor de Champions League doorkomen en zij dus op eigen benen staan om geld te verdienen en weer onder te verdelen zodat Ajax het geld terugkrijgt en er in plaats van jaarlijks 40 miljoen er misschien wel 80 of 90 miljoen binnenkomt. Het is een spel voor de lange termijn, daar moet heel zorgvuldig naar gekeken worden en ik ben heel benieuwd of het aan gedurfd wordt om te kiezen voor competitie op de lange termijn.

29 juni 2021 om 12:00

Ook psv en az moeten dus ook gewoon inleveren, dus die gaan er ook op achteruit qua mogelijkheden. Enige reden dat ze dit willen is omdat zij 5 miljoen krijgen in de EL en Ajax 50 miljoen in de CL. De enige reden dat ze dit willen is zodat Ajax een paar jasjes (tientallen miljoenen) uit moet doen en zij zelf maar een sok (paar miljoen) zodat ze het gat met Ajax kunnen verkleinen. Stond ook bij VI dat az en psv met dit plan kwamen met als hoofdreden Ajax te verzwakken. Daarnaast werd er verewacht dat de Eredivisie er Europees op de lange termijn er juist op achteruit zou gaan, omdat Ajax die goed is voor 50% van de punten heel veel moet inleveren en de overige clubs die ook punten pakken ook een aantal miljoenen. Op de lange termijn is het een waardeloos plan voor de Europese ambities van Nederland. Je stopt alleen Ajax af die straks een potentiele Bayern Munchen/PSG/Juventue wordt (van de competitie). Een pec zwolle en emmen met 2 miljoen extra zijn nog steeds matige elftallen.

29 juni 2021 om 12:11

Maar uiteindelijk gaat dit toch twee kanten op? Mocht PSV weer een wederopstanding krijgen (wat historisch gezien een logische cyclus zou zijn) dan worden zij toch ook zelf benadeeld hierdoor? Ik ben ook een tegenstander begrijp me niet verkeerd, maar er bestaat niet alleen 1 club die dit zou kunnen bereiken, al doe je nu van wel.

29 juni 2021 om 12:13

@yoericfc Het feit dat AZ, Psv, Vitesse en Feyenoord de kwartfinale EL niet halen komt natuurlijk in beginsel niet door een gebrek aan geld. Het komt door slecht beleid. Vitesse leeft bijvoorbeeld al jarenlang boven zijn stand en geeft veel meer geld uit dan er binnen komt, hetgeen aan het eind van het seizoen door de eigenaar wordt bijgestort. Kortom meer geld uitgeven werkt daar niet. Feyenoord heeft al jaren iets van 3x zoveel geld als AZ en qua begroting lopen ze slechts enkele miljoenen achter PSV aan. Toch presteren zij Europees de laatste pak hem beet 10 jaar veel slechter dan zowel PSV als AZ. Het budget is dus ook daar geen verklaring voor de Europese prestaties. AZ heeft zelfs met het lagere budget een paar keer de kwartfinale EL gehaald. PSV heeft de laatste jaren ook meer grote transfers gedaan zowel qua inkomsten als qua uitgaven. Waren daar niet altijd gelukkig mee met een Bruma en Baumgartl maar juist daar zie je dus dat er meer geld uitgaat. Hoezo hebben die dan wat extra geld van Ajax nodig? En geloof je nu zelf dat mochten deze clubs Europees aanhaken dat zij uit solidariteit zorgen dat Ajax het geld terugkrijgt? Natuurlijk doen ze dat niet. Die bedanken Ajax vriendelijk voor de poen en gaan verder met rivaaltje spelen, want dat zijn de clubs nu eenmaal van elkaar.

29 juni 2021 om 12:15

Zoals je zelf al zegt staat dat niet tot elkaar in verhouding. Wat mij betreft zou dit plan best voor verbetering binnen de competitie kunnen zorgen, maar mag Ajax best wat clausules eisen. PSV weer in de groepsfase of de ronde erna naar huis? Fluiten naar je geld! Feyenoord weer de vroegst mogelijke exit te pakken? Fluiten naar je geld! Weer een PEC Zwolle, Go Ahead of andere zwakke broeder Europa in die niet eens door de eerste kwalificatieronde van de EL komt? Fluiten naar je geld! Als dit plan bedacht is om het Nederlands voetbal in de lift te zetten zou Ajax dit met beide handen aan moeten pakken, maar als dit echt gedaan is om Ajax een oor aan te naaien dan staan ze in hun volledige recht om een hele dikke middelvinger op te steken naar de rest en lekker op hun centen te gaan zitten..

29 juni 2021 om 12:16

Het is toch helemaal geen gegeven dat die 40 miljoen ieder jaar naar Ajax gaat??

29 juni 2021 om 12:35

@MasterD, misschien kijk ik er met een te roze bril naar. Dat zou kunnen. Ik hoop het alleen heel erg niet, want dat zou betekenen dat de mensen die 6 van de 7 grootste voetbalclubs in Nederland runnen op alle vlakken incapabel zijn! Van bestuur tot aan coaches/trainers/managers! Dat zou voor mij een veel grotere, zorgwekkendere en ergere constatering zijn dan dat ze alleen wat poen nodig hebben en dat uit het zakje van Ajax proberen te pikken…

29 juni 2021 om 13:14

Van een aantal clubs weten we dat de bestuurders incapabel zijn helaas. Zou overigens niet alle trainers zo willen omschrijven. Afgelopen jaren zijn er in een aantal clubs tientallen miljoenen gepompt en ze zijn er niks mee opgeschoten. Dan vraag ik mij af of dat miljoentje van Ajax verschil gaat maken. Zo'n Vitesse is in 10 jaar vanaf Jordania 150 miljoen+ ingepompt aan faciliteiten, transfers salarissen, etc. Zie jij het er aan af in het veld of de Europese prestaties? Meneer van Seumeren is een echte Utrecht fan en heeft er denk ik wel 50 miljoen+ ingestoken sinds hij de aandelen overnam. Die eindigen nog steeds waar ze altijd eindigden. ADO Den Haag waar de Chinezen er in een paar jaar 20 miljoen hebben ingestoken met als resultaat dat ze nu KKD spelen. Heerenveen en Groningen die al jaren alle eindjes aan elkaar moeten knopen en jaarlijks rekenen op verkopen om het gat op de begroting van enkele miljoenen te dichten. In al deze gevallen zou een miljoen dat ze eventueel van Ajax krijgen niks veranderen of meer kwaliteit brengen. Dat eindigt gewoon in dat het te kort iets kleiner is.

29 juni 2021 om 14:32

@royverhaegh zeker niet, maar de afgelopen 12 jaar heeft Ajax 9 keer de groepsfase gehaald. In de 3 jaar dat ze de EL haalde zijn ze 1 keer tot de finale gekomen (was ook pak hem beet 25 miljoen, dus ook een flink bedrag). Ajax heeft de afgelopen 12 jaar dus 10 keer goed gecasht. Als je dat vergelijkt met de rest. Vgm zat az in 2009 voor het laatst in de CL, twente in 2010, feyenoord heeft sinds 2002 alleen nog maar 2017 CL voetbal gehaald en ook psv heeft sinds 2008 maar 3 keer de groepsfase gehaald. Ajax heeft wat dat betreft wel duidelijk het meeste geld binnen gehaald. Met de huidige financiele verschillen is de kans alleen maar groter dat Ajax nog vaker de groepsfase haalt.

Ik heb geen idee wat ik hiervan moet vinden. Het artikel maakt mij niet duidelijk wat nou de voor- en nadelen zijn van een dergelijke league opzet. Leuk dat je zelf de licenties kan verdelen en het competitieschema kan opstellen, maar in hoeverre levert dat extra geld op t.o.v. de huidige situatie? Hoeveel zou het de topclubs kosten of opleveren op lange termijn? In hoeverre is het zeker dat de competitie daarvan competitiever wordt?

29 juni 2021 om 12:38

Precies dit. Het gaat alleen nu om een nieuwe structuur met een nieuwe geld verdeling. Maar ik mis het plan! Wat ga je doen? Hoe denk je de zgn 6e competitie in Europa te worden? Wat is daarvoor nodig? Wat kost dat dan? Binnen welke tijd kun je dat realiseren? En daarna pas: Wat is dan de beste structuur hiervoor?

29 juni 2021 om 13:23

Ik snap er ook de ballen van. Wat hier (voor mij) doorsijpelt is dat NL clubs willen profiteren van alle inkomsten die gegenereerd worden en een grotere vinger in de pap willen. Momenteel houdt de Knvb de topclubs te vriend en kunnen plannen niet gerealiseerd worden omdat bijvoorbeeld de topclubs niet instemmen met een voorstel. Met de nieuwe constructies kun je deze clubs buitenspel zetten. Zoals de regel:
"het zogeheten One Tier Board zal de meeste beslissingen nemen en bestaat uit vier onafhankelijke leden: één lid namens de vier topclubs, één uit de middenmoot van de Eredivisie, één lid van de clubs onderin en één vertegenwoordiger uit de Keuken Kampioen Divisie"

Vraag 1: Hoe kun je onafhankelijk zijn als je bepaalde clubs vertegenwoordigd? Vraag 2: Als drie van de vier leden ergens mee instemmen dan is het er door? Dat wordt leuk dan...
Laat Ajax en Feyenoord dan maar eens oriënterend gesprek openen met de Belgische topclubs, daar geloof ik meer in dan deze opzet.

Dus eigenlijk wordt Ajax gewoon onder druk gezet om meer geld af te staan vanwege hun eigen prestaties? Ik neig zelfs naar afpersing. Als Ajax iets doet is het al veel geld in de hele Nederlandse competitie stoppen. Ook nu weer met corona. En dan krijg je dit soort dingen. Echt idioot.

29 juni 2021 om 12:40

Misschien een max transferbedrag van 6 miljoen als Ajax bij een nederlandse club een speler wil kopen als tegenprestatie.

Misschien kan charlatan Jan de Jong nog een keer roepen wat voor fantastisch model dit ook alweer is. Ze vechten elkaar zoals verwacht nu al de tent uit. Er is geen saamhorigheid. Die komt er ook niet, want iedereen denkt vooral aan het eigen belang. Ajax mag nu lekker betalen voor het wanbeleid van alle andere clubs. Dat krijg je als je maar 1 van de 34 stemmen hebt en net zo veel invloed op de uitkomst als Helmond Sport. Het kaalplukken gaat beginnen.

Ik snap Ajax wel. Week in week uit worden ze overal uitgejoeld en nu willen die clubs profiteren van de europese prestaties van Ajax?

29 juni 2021 om 11:43

Er vanuit gaande dat ze deze prestaties blijven behalen natuurlijk. Na 1995 kon de wereld ook niet meer stuk toch? Het kan zomaar binnen 2 seizoenen gedaan zijn en dan zit je helemaal op een dieper punt dan met een andere opzet. Niet dat deze opzet heilig is en het raakt voor nu de portemonnee van alle Europees spelende eredivisie ploegen. Je weet niet in hoeveree PSV, AZ en Feyenoord er op achteruit of vooruit gaan, gezien de reactie van Feyenoord zal het niet echt een vooruitgang zijn.

29 juni 2021 om 13:43

Ajax eindigt al 12 jaar in de top 2 (dus in ieder geval voorronde cl) en sinds 2000 slechts 3x niet in de top 2. De kans dat Ajax structureel de CL misloopt is, op basis van de geschiedenis en op basis van het huidige beleid, gewoon erg klein. In de laatste 10 jaar 8 keer CL gehaald, PSV 3x en Feyenoord 1x en AZ 0x. Natuurlijk is Ajax niet verzekerd van Cl, maar het is wel de club die het vaakst CL haalt en dus het meeste te verliezen heeft.

Dit heeft maar 1 doel: Ajax verzwakken en meeliften op het succes van de Amsterdammers. Krankzinnig. Wat zijn de gevolgen als Ajax weigert?

29 juni 2021 om 11:37

@eagles gewoon weigeren en voor laten komen bij de rechter.
Dit kan gewoon niet. Je kan toch een bedrijf niet dwingen meer te betalen omdat aantal clubs geen beleid kunnen voeren.

Baas in eigen huis.

29 juni 2021 om 11:45

Wat zijn de gevolgen als PSV ineens 5 jaar achtereen begint te lopen en het kampioenschap pakt? Iedereen gaat uit van de situatie van nu maar zekerheid heb je in de huidige eredivisie niet.

29 juni 2021 om 11:55

Dan heeft PSV dat geld verdient en niet al die pannenkoeke clubs die wanbeleid voeren. Met meer geld los je wanbeleid niet op

Begrijpelijk dat Ajax hier niet mee in wil stemmen. Jarenlang topbeleid wordt op deze manier de grond in geboord omdat de rest niet mee kan komen. Onacceptabel Amerikaans model waar ik volkomen van walg.

Wat een ongelooflijke naaistreek om Ajax zijn zuurverdiende inkomsten uit Europa af te laten staan. Wat denken ze wel niet. Prima om te kijken naar een betere verdeling van gelden, maar Europese inkomsten zijn een direct gevolg van goed beleid en nu lijkt dat bestraft te worden. Terecht dat Ajax niet akkoord gaat.

Volgens mij snapt Ajax niet dat je ook andere clubs nodig hebt om te concurreren. Als Ajax een keer een minder seizoen heeft en 2e wordt komen ze niet direct in de CL groepsfase en met de Nederlandse pech in voorrondes vlieg je er dan al gewoon uit.

29 juni 2021 om 11:39

Ajax begrijpt juist dat de andere clubs ook sterker moeten worden en daarom gaan ze akkoord met een andere verdeling van de tv-gelden en sponsorgelden van de Eredivisie.

29 juni 2021 om 11:40

Volgens mij snap je niet dat zonder de Europese prestatie van Ajax, de Uefa ranking desastreus is en er helemaal geen clubs CL mogen spelen. Dit is echt korte termijn denken. Straks is de halve KKD financieel afhankelijk van Europese inkomsten, En als die er dan niet meer zijn, hoe los je dat dan op?

29 juni 2021 om 12:04

Volgens mij snap jij niet, dat als Ajax 2e wordt, het komt door eigen falen, je hebt namelijk zelf niet goed genoeg gepresteerd. Dan heb je risico gelopen en verloren (zoals ajax het nu speelt). Als je dan de CL niet haalt in de voorrondes, is dat ook door eigen falen. Je was namelijk niet goed genoeg. Als ajax de risico's blijft nemen om CL te spelen dan dien je daar voor beloond te worden; je loopt risico voor bepaalde beloningen. Nu word (met de huidige opzet) ajax juist gestraft voor de gelopen risico's, waardoor ze op dit moment ver boven de concurrent staat en de verdiende beloning meer moeten gaan verdelen.
En dan als vd Sar te horen krijgen als je wil spreken, ga je gang ik heb de stemmen toch al binnen lekker puh heeft geen nut haha jullie zijn ajax en jullie gaan betalen (zo ziet het er namelijk uit haha)

29 juni 2021 om 12:18

Ajax snapt dat heel goed. Sterker nog, ze zijn juist één van de aanjagers van de Beneliga.

Hele rare gang van zaken ook hoor. 34 profclubs gaan stemmen over wat er moet gebeuren met o.a. Europese inkomsten, terwijl 80/90% van deze clubs nooit Europees inkomen genereren.

Achja begrijpelijk dat Ajax niet mee wil doen want dat kost ze geld. Aan de andere kant zou ik dit voor het Nederlands voetbal wel toejuichen. Dan ligt er toch een betere basis om als de competities naar een hoger niveau te laten groeien en steeds betere spelers aan te trekken. Wat op lange termijn natuurlijk ook positief is voor Ajax.

29 juni 2021 om 11:41

Dus niet, het is precies andersom. Als Ajax niet meer kan presteren in de CL, vallen de ranking punten weg en heb je helemaal geen CL voetbal meer met een Nederlandse club.
Het leidt juist tot een mindere competitie, we gaan eerder richting Denemarken dan richting protugal met dit model.

29 juni 2021 om 11:59

Nee totaal niet. Ajax zit op haar max nu. Er zijn nauwelijks mogelijkheden om verder te groeien simpelweg om dat de Nederlandse competitie geen aantrekkingskracht heeft. Meer geld naar andere clubs betekent dat het niveau uiteindelijk omhoog gaat waardoor er meer topspelers interesse hebben om naar Nederland te komen. Dan kan Ajax juist betere spelers aan gaan trekken. Hier gaan natuurlijk jaren overheen maar op lange termijn is dit zeker wel voordelig voor Ajax en andere clubs.

29 juni 2021 om 12:04

Je snapt het niet. Als Ajax een miljoen euro aan elke club moet gaan betalen, dan is dat een rekening van 32 miljoen euro per jaar. Dus bijna honderd miljoen euro minder in drie jaar tijd. Ajax zal dus behoorlijk terug moeten in haar begroting. De Europese prestaties zullen dus minder worden. Dat betekend veel minder coefficienten punten. Daarmee zal Nederland de komende jaren gaan zakken. En dat extra miljoentje maakt de andere clubs niet ineens zodanig sterker dat die het Europees stukken beter gaan doen. Heb je over drie jaar geen rechtstreekse CL deelnemer meer, dan vervalt het extra miljoen per club. Wat zijn we er dan nou precies mee opgeschoten?

29 juni 2021 om 12:08

Benzema, en dat gaat de Nederlandse competitie ook echt niet meer krijgen. Op basis van historie kennen mensen de clubs uit Nederland. Vraag ze in het buitenland naar een PSV en ze kennen het vaak niet.. Als je door wil groeien naar de 6e competitie van Europa moet je juist niet het europese geld van ajax af pakken maar de andere dingen verdelen. Juist Europees presteren maakt de nationale competitie in mijn ogen aantrekkelijker. En wat ga je doen, juist de grootste inkomstenbron van ajax afpakken en verdelen onder clubs die er op de korte termijn iets beter van worden maar waardoor we Europees echt niet meer gaan voorstellen. Fijn deze opzet.. maar op de korte termijn echt niet de beste oplossing. Het Europese geld van Ajax (en PSV en AZ) moet voor deze clubs blijven.

29 juni 2021 om 12:35

Nee, jij snapt het niet. Ik zeg toch duidelijk op lange termijn. Nogal logisch dat het de eerste jaren alleen maar nadelig zal zijn. Misschien even iets verder kijken dan je neus lang is. Ajax zal nooit naar een Europese topclub toegroeien in de huidige setup. De competitie is daar gewoon niet interessant genoeg voor. Met het scenario in dit artikel is dat gewoon een stuk realistischer, maar daar gaan logischerwijs veel jaren overheen.

29 juni 2021 om 12:44

@benzema Jij bent degene die het niet wil snappen. Er is helemaal geen langere termijn. Zodra de Europese coefficienten rating van Nederland naar de klote is, zijn er geen CL miljoenen meer te verdelen. En dat gaat veel sneller dan je denkt, in twee, drie jaar is het al gebeurt.

29 juni 2021 om 13:12

Omdat ze geen Antonys en Hallers meer aan kunnen trekken? Ajax kwam juist het verste zonder grote bedragen uit te hoeven geven.

29 juni 2021 om 13:30

@benzema. Dus jij wilt beweren dat de competitie over de langere termijn interessanter wordt als clubs vanuit de pot van Europese gelden allemaal maximaal 1 miljoen zouden krijgen? Juist omdat de bedragen waar wij in Nederland over spreken zo laag zijn wordt het nooit aansprekend of competatief. Ook niet gerekend naar de lange termijn.

29 juni 2021 om 13:35

Hou nou toch op zeg. Ajax kwam het verst toen de Tadic en Blind konden terug halen voor tientallen miljoenen euro's en dikke salarissen. Toen ze spelers als Ziyech langer konden vasthouden dankzij een dikke contractverbetering.

29 juni 2021 om 16:20

In Nederland zal er nooit een interessantere competitie ontstaan. Gewoon omdat 90% van de clubs geen historie hebben. Gewoon niks. Wat interesseert een willekeurige buitenlander zich nu voor een potje heerenveen Rkc. Helemaal niks, ze kijken alleen maar naar de NL competitie door Ajax (en in mindere mate PSV en Feyenoord). daar gaat die enkele miljoen niks aan veranderen. Of denk je dat door dat geld ineens een topper in zijn prime naar Groningen gaat. Nee we moeten het als Nederlandse competitie hebben van de goede scouting, een Suarez die opgepikt wordt door Groningen. We kunnen als Nederlandse competitie groeien doordat Ajax ver komt, want een talent kan zich in Nederland ontwikkelen en zich dan in de kijker spelen bij een Ajax. Dan maakt hij daarna weer een stap. De betere verdeling van tv gelden en zo zal daar veel meer aan bij dragen dan dat geld bij ajax weg te halen. Want als ajax zich dan meld bij een ploeg in de eredivisie wordt de prijs ook direct 5 keer hoger.
Maar ja, ajax heeft geld en moet in zijn eentje de eredivisie maar voorzien. Daar komt het op de lange termijn op neer?

Ben benieuwd hoe hoog dit op gaat lopen. Er zal vast en zeker nog eea extern getoetst gaan worden. Ik voorzie iig een gigantische puinhoop, want dit gaat Ajax niet pikken.

Hoe sterk of zwak ze staan, dat weet ik niet. Die discussie wil ik ook niet starten, maar ik geloof niet dat Ajax zich hierbij neerlegt.

29 juni 2021 om 11:42

De Knvb is hierin ook nog altijd een partij. Het is maar de vraag wat die willen.

Stond dat ook in die clausule van Berghuis ofzo? Dat Feyenoord, Ajax steunt met dit soort initiatieven ;-)

29 juni 2021 om 11:43

Feyenoord heeft geen jong elftal in de Kkd. Met het wegvallen van degradatie in de Kkd, komt die er ook niet meer. Daarom is Feyenoord tegen.

29 juni 2021 om 11:55

het is wat dat betreft jammer dat Feyenoord initieel de boot gemist heeft. De andere jong- clubs zijn er ook niet via een piramide ingekomen maar op basis van een besluit van de knvb.

29 juni 2021 om 12:00

Muv Jong-AZ, die zijn via de 2e divisie naar de KKD gepromoveerd.

29 juni 2021 om 14:32

@29er
Dat is niet geheel correct. De andere clubs zijn verzocht toe te treden. Dit verzoek is ook aan Feyenoord gedaan. Grondslag was dat ze de KKD rechten niet konden verkopen. Fox heeft toen gezegd de rechten wel te willen kopen maar alleen maar als de grote clubs mee zouden doen met hun jong teams. Op die manier hoopte ze kijkers te trekken. Feyenoord vond destijds de kosten te hoog en weigerde.

Degradatie niet mogelijk? Dit is/was toch een vereiste van de UEFA of zelfs EU? Verder zeggen ze meer eenheid te willen creëren, moet je vooral aan het geld van clubs komen die Europees spelen. Dat is geld wat je moet verdienen door een jaar lang goed te presteren.

Als het puur om meer inkomsten gaat dan zou je bij de multinationals moeten wezen. Meer reclame inkomsten door een andere opzet van de competitie. Bijvoorbeeld de oude situatie en daarnaast in januari een paar extra wedstrijden (ja meer!) bijvoorbeeld de top vier tegen elkaar nummer 5 tot en met 8 tegen elkaar enz. en dat in een poule, waarbij je dus niet 1 wedstrijd extra speelt, maar afhankelijk van de grootte van de poule meerdere wedstrijden
Nu lijkt het alsof het slechts een andere verdeling van de poet is, terwijl je de poet moet zien te vergroten

We hebben kunnen zien gisteren hoe kleinere landen meer inzet kunnen vertonen dan de Nederlandse voetballers. Dit hangt volgens mij ook samen met het pamperen van de jongens hier

29 juni 2021 om 12:45

Dat laatste hoeft niet perse natuurlijk, maar feit blijft wel dat er een enorme commercieel scheefgroei is ontstaan tussen Nederland en de Top 5 competities. En dat moet je ergens terugwinnen. Dat is niet alleen Europese prestatie, want een Watford of Brighton pakt jaarlijks meer dan Ajax op bijv TV gelden, en die clubs spelen nooit Europees.
De vraag is dus: want kun je als Eredivisie doen om de competitie aantrekkelijker te maken.
Dus helemaal eens met wat je zegt: je moet de poet vergroten. Is dat bijv Kunstgras verbannen, is dat zorgen dat grote, internationale talenten zich hier kunnen ontwikkelen? Hoe dan? Is dat meer teams in de top die ook Europees hoge ogen gooien? Wat ga je doen?

Eigenlijk beschamend dat Ajax voor hun prestaties geld moet afstaan aan de andere clubs. Ajax wordt een soort sponsor van alle andere clubs nu. Natuurlijk ben ik blij als Vitesse hierdoor meer inkomsten krijgt, kunnen we zéker goed gebruiken, maar fair is het niet.

29 juni 2021 om 11:53

Zonder die andere clubs geen competitie en dan heeft Ajax die inkomsten ook niet.

De hele vraag is wat je eigenlijk wil als Nederlands voetbal. Wil je een competitie waarin iedereen kans maakt op het kampioenschap. Of wil je een competitie waarbij er 1 of 2 bovenuit steken door een overschot aan middelen, maar waardoor je er wel voor zorgt dat die 1 of 2 in Europa af en toe potten kunnen breken?

29 juni 2021 om 11:57

Dat 2e natuurlijk. Het is geen NBA waar alles en iedereen elk jaar kans heeft kampioen te worden ondanks dat ze het jaar ervoor mega slecht waren. Als je een competitie wilt met allemaal gelijke teams dan kan je ED net zo goed opdoeken en de Europese tickets weggeven aan een land dat wel een normale competitie heeft.

29 juni 2021 om 12:01

Teams hoeven wat mij betreft ook niet allemaal gelijk te zijn, maar het slaat nu wel erg door naar de andere kant.

Ik denk dat je op langere termijn in Europa misschien wel beter gaat presteren als je de verschillen kleiner kunt maken.

29 juni 2021 om 12:08

Natuurlijk hebben clubs elkaar nodig om een competitie te vormen.

Beleid en visie moeten er toe leiden dat je als club gaat groeien. Niet door de hand op te houden. En in geen enkel land is er een competitie waarin alle 18 clubs kampioen kunnen worden. Als we dan toch van meer gelijkheid zijn, dan mogen we ook Europees naar meer gelijkwaardigheid streven. Nu krijgen ze bijna overal in Europa enorme bedragen aan TV gelden en NL blijft hierin achter. Geen wonder dat Engelse, Spaanse en Duitse clubs Europees overheersen. En wat te denken van Ffp, hierin NL wordt daar nauwgezet naar gekeken, maar dat is ook niet overal zo.

29 juni 2021 om 12:11

Een Real Valladolid, Eibar en Elche zitten ook altijd aan de onderkant van Primera Divion. En een Real Madrid, Barcelona en Atletico aan de bovenkant, daar is toch niets nieuws aan.

29 juni 2021 om 12:17

Iedereen kans maakt op het kampioenschap. Ja tuurlijk. Met deze hele nieuwe en doordachte opzet maken clubs als RKC en Sparta ook opeens kans op het kampioenschap. Hou op hoor.

29 juni 2021 om 11:56

de andere clubs zijn wat dat betreft een soort trainingsobjecten voor Ajax. Ajax heeft toch een sterke competitie nodig om te presteren

29 juni 2021 om 11:56

Reken je maar niet rijk. Als Ajax aan elke club een miljoen moet afstaan, dan is de rekening al 32 miljoen euro.
Nog onafhankelijk van de fiscale aspecten kom je met die miljoen niet zo ver. Alleen zijn de gevolgen voor Ajax wel groot, 32 miljoen euro minder inkomstne betekend dikke bezuinigingen. Dus geen Europese prestaties meer. Geef het twee, drie jaar en dan mag Nederland geen rechtstreekse CL deelnemer meer afvaardigen. Valt er ook niks meer te verdelen.
En dan, als Telstar en co hun miljoen euro niet meer krijgen, gaan we dan de inkomsten uit de merchandising verdelen onder alle clubs?

En PSV gaat hier mee akkoord dat begrijp ik dus niet. Wel een prima besluit van Ajax en Feyenoord. Ajax voert prima beleid en Feyenoord wil weer prima beleid gaan voeren

Kan aan mij liggen, maar het wordt me volstrekt niet duidelijk hoe dit plan het algemeen belang van de Nederlandse competitie in Europa gaat dienen. Het leest alsof de kleine clubs gewoon meer geld opeisen en de kracht van het collectief daarvoor gaan gebruiken, maar dat het verkleinen van de kloof met de KKD tot een 'positievere associatie regionaal, nationaal en wereldwijd' (hebben we daar een probleem dan?) gaat leiden lijkt me ontzettende bullshit. Sowieso is de KKD een lachertje man, de sociale werkplaats van het Europees voetbal, een comapatient.

Die clubs zouden ook eens naar zichzelf moeten kijken. Wat zijn ze van plan om met dat extra geld te doen? Gaan de kunstgrasliefhebbers daar eindelijk eens een echt veld voor planten? Of echt eens een keer een speler opleiden? De meeste clubs leiden nauwelijks spelers op die op Eredivisieniveau een bal van A naar B kunnen spelen en trekken vervolgens obscure vervangers uit het buitenland aan die dat - voor veel meer geld - ook niet kunnen. Wanneer er dan wel eens een Joey Veerman tot wasdom lijkt te komen hebben ze direct de arrogantie om daar 12 miljoen voor te vragen, los van de vraag in hoeverre dat realistisch is; de praktijk wijst steevast uit dat ze in de top gewoon niet slagen.

Intussen is het Ajax dat de kastanjes voor Nederland uit het vuur haalt en naar mijn mening zich al erg correct opstelt richting de clubs onder hen. Dat precies AZ en PSV dan wel al akkoord zijn met het delen van inkomsten met clubs die helemaal niets bijdragen aan de positie van Nederland in Europa is wel erg saillant. AZ laat met al zijn net-niet-prestaties in Europa steevast zien waarom het niet de topclub is die het pretendeert te zijn, om over PSV nog maar te zwijgen: zonder clubgedragen voetbalvisie en met geld- en talentverkwistend transferbeleid grossieren in verkeerde keuzes je club zo omlaag helpen dat obscure bedelclubs uit Griekenland en Cyprus al gauw een maatje te groot zijn en al drie jaar geen enkele prijs meer winnen. Fraai dat je dan wel voor gedeelde inkomsten bent. Wie geen inkomen heeft, kiest sneller voor socialisme natuurlijk.

Neemt overigens niet weg dat ik me wel kan voorstellen dat de clubs frustruties over de bondsrol hebben. De Knvb is een lethargisch instituut dat niet in staat is snelle en goede beslissingen te maken, die aansluiten bij publiek en de clubs die ze vertegenwoordigen. Hoe ver van de beleving men in Zeist afstaat werd duidelijk toen FC Emmen eerst niet en - na kritiek vanuit de publieke opinie - later wel met Easytoys op de borst mocht spelen, terwijl ook de recente ontwikkelingen van en rondom Oranje wel duidelijk maken hoe onprofessioneel deze organisatie is. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan daadkracht tijdens de coronapandemie.

29 juni 2021 om 13:05

Speciaal even ingelogd om te zeggen. Wat een prachtig verwoorde en mooi onderbouwde post. Heb er van genoten om te lezen. Hulde hiervoor!

Ontopic: hier gaat de knvb niet mee akkoord en hier gaat Ajax ook niet mee akkoord. Ik kan me niet voorstellen dat dit plan er doorheen komt. Wat ergens ook jammer is. De verdeling van Europees geld is achterlijk maar er zaten ook ideeën achter die wel redelijk klinken. Ik moet altijd wel lachen om die modellen die ten grondslag liggen aan zulke beslissingen. Ze lijken leuk (vooral voor de mensen die hun gelijk willen halen) maar komen bijna nooit uit..

29 juni 2021 om 13:45

Top reactie, temeer dat je die als PSV supporter schrijft. Nu had ik al wel vaker gemerkt dat je redelijk objectief naar de situatie kijkt en je clubvoorkeur niet bij voorbaat al bepaald in welk "kamp" je zit, maar ik waardeer het er niet minder om.

Inhoudelijk helemaal eens. Het plan wordt verkocht met allemaal positieve termen die op geen enkele manier te koppelen zijn aan de plannen zelf. Er is geen causaliteit te ontdekken tussen de positieve gevolgen die ze hun beleid aanmeten en de daadwerkelijke plannen die daartoe zouden moeten leiden. Eerder het tegenovergestelde. Alsof ze aanprijzen om zoutzuur te drinken omdat het "verfrissend, sprankelend en lekker" is oid.

Ik verbaas me ook over het gebrek aan langetermijnvisie bij de (sub)topclubs die het plan steunen.

AZ wil zichzelf in de media altijd voordoen als topclub en pretendeert dat bv een stap naar Feyenoord een stap terug is en een stap naar Ajax geen stap vooruit. Claimen graag een kampioenschap zonder dat daarvoor grond is in de reglementen omdat "ze het zelf het meest eerlijk vinden". Maar ze laten hiermee toch zien dat die uitgesproken ambitie om de subtop te ontgroeien en zich echt te meten met de top, een grote farce is. Er is kennelijk geen geloof dat ze dit op eigen kracht gaan halen en dus moeten ze Ajax maar laten plukken om het gat te verkleinen. Typisch de mentaliteit van een provincieclub.

Van PSV valt het me nog het meest tegen. Dat is toch met Ajax dé topclub van Nederland. De grootste concurrent voor de titel en hoe groot de verschillen met Ajax ook zijn: hoogstwaarschijnlijk wordt je als PSV "gewoon" kampioen als je alle wedstrijden wint behalve die tegen Ajax. Als je maar constanter presteert tegen "de rest" hoef je niet eens onderling beter te zijn. Het is dus een kwestie van tijd tot PSV zelf ook "gewoon" weer kampioen wordt. De aankopen voor komend seizoen zijn op zich veelbelovend. Maar ook hier kennelijk niet het geloof dat ze op korte termijn écht kunnen aanhaken. Liever Ajax tot kniehoogte afzagen zodat ze kleiner zijn dan zelf groeien om zich ook Europees weer (als vanouds) met grote clubs te kunnen meten. Er staalt geen internationale ambitie of langetermijnvisie vanuit. Dan krijg ik het idee dat ik als Ajacied een hogere pet op heb van PSV dan de directie van de club zelf...

29 juni 2021 om 15:26

Net als de leden hierboven, speciaal ingelogd om een compliment uit te delen. Ik schrik ervan dat het merendeel van de clubs reeds positief hebben gestemd op zulke algemene en nauwelijks onderbouwde plannen die zouden moeten bijdragen aan het verkleinen van een kloof die in mijn ogen niet verkleind hoeft te worden. Hoezo moet de onderste laag van het Nederlandse voetbal (inter)nationaal competitiever worden, als de subtop van Nederland al nauwelijks aan de bak komt. Dit plan neigt naar een poldervariant van de zogenaamde Superleague, waarover de meeste clubs uit fans wereldwijd vrij recentelijk nog hun walging over uitspraken.

Op basis van bovenstaande artikel vind ik het inhoudelijk lastig beoordelen. Overigens lijkt mij dat alle leden (lees clubs) van het Nederlandse voetbal akkoord moeten gaan met zo'n organisatorische wijziging, alvorens deze ook doorgevoerd kan worden? Zolang Ajax, maar ook Feyenoord, MVV en de Graafschap voet bij stuk houden veranderd er dus niks?

Tja. Je moet ook meer belasting betalen als je een hoger inkomen hebt. Ik snap dat Ajax t niet ziet zitten, maar het lijkt mij dat Ajax ook wel baat kan hebben bij een uitdagendere competitie. Ik ben het ook niet per se eens, maar het blijft een democratisch besluit.

29 juni 2021 om 11:59

Leg mij dan eens uit hoe een extra miljoen euro per club voor maximaal twee tot drie jaar leidt tot een uitdagender competitie?
Het heeft niets met democratie te maken. De Knvb wordt juist buitenspel gezet, alle andere clubs hebben niks meer te vertellen en kunnen nimmer meer promoveren naar de Kkd. Inclusief jong Feyenoord.

29 juni 2021 om 12:04

Een miljoen per club zal voor de bovenste ploegen weinig uitmaken, maar voor de onderste ploegen is het veel geld natuurlijk. Als deze club dit gebruiken als kwaliteitsinjectie voor hun selectie gaat het niveau omhoog natuurlijk. Dat zal ik niet uit hoeven leggen hoop ik.

29 juni 2021 om 12:08

Denk je dat werkelijk? Nu maken die clubs verlies en wordt dat door lokale sponsoren jaarlijks bijgepast. Als ze geen verlies maken, zullen die lokale sponsoren dan nog steeds bijpassen?
En het is maar voor twee of drie jaar. Daarna is de coefficienten rating van Nederland naar de klote en hebben we helemaal geen rechtstreekse CL deelnemer meer. Dus valt die miljoen euro ook meteen weer weg.
Dus leg mij maar eens uit hoe twee of drie jaar een miljoen euro extra ineens tot een behoorlijke verbetering leiden bij al die clubs?
Ik zie een veel groter risico als die miljoen euro dan weer wegvalt, hoe gaan ze dat gat dan dichten?

29 juni 2021 om 12:31

Dat denk ik werkelijk inderdaad. Dit moet dan natuurlijk wél als extra gezien worden inderdaad, dus niet ipv ander geld. Daar heb je gelijk in. Een miljoen investeren in een speler kan wonderen doen. Een betere keeper leverde fc emmen al flink wat punten op bijvoorbeeld. Maar nu eens de andere kant op gedacht: Leg mij eens uit hoe Ajax hierdoor in 2-3 seizoen zo vervalt dat ze eerde Europa uitvliegen dan normaal?

29 juni 2021 om 12:42

@enriqued
Als Ajax 32 miljoen euro per jaar terug moet in begroting, dan leidt dat tot dikke bezuinigingen. Daarmee zullen de Europese prestaties meteen onder gaan leiden. Ajax zal de spelers met dikke salarissen moeten verkopen en geen nieuwe meer aan kunnen trekken. Besef goed, de prestaties van Ajax begonnen toen Ajax dure spelers uit het buitenland kocht voor tientallen miljoenen euro's en hen vele miljoenen aan salaris begon te betalen.
Een club die met die paar extra miljoen euro een goede, dure speler aantrekt, die heeft een ook meteen een probleem zodra dat extra geld ineens niet meer binnekomt. En aangezien de concurrent het ook doet, leidt het niet tot betere prestaties.

29 juni 2021 om 12:42

Perfect verwoord SpeedyAFC, geen enkele sponsor zal geld toegeven wanneer er geen nood is, vind het een waardeloos idee tenzij clubs zwart op wit laten vastleggen waarvoor het geld is bestemd en zodra het voor iets anders word gebruikt een boete van 2M.

29 juni 2021 om 13:08

Zo kan je t ook bekijken, echter verschillen wij hier gewoon van mening. 22,5 milj aan Haller uitgeven gaat je geen ronde verder brengen. De kracht van Ajax is de jeugdopleiding, altijd al geweest. De ligt en de jong, dát zijn je cash cows. Die jongens oefenpotjes in de competitie laten spelen brengt ze geen meter verder

29 juni 2021 om 13:15

Die keuze hoe Ajax het aanpakt moet je toch aan Ajax zelf laten en niet aan andere clubs die beslissen waar het geld van Ajax heengaat?

29 juni 2021 om 13:20

Ik ben ook niet voor deze regel, maar (zoals ik al aangaf) werkt het in NL met de belasting ook zo. Zo'n gekke gedachte is het dus niet.

29 juni 2021 om 13:42

@enriqued
Ajax begon in de CL te presteren toen ze dure jongens terug haalde, te weten Tadic en Blind. Aangevuld met de eigen jeugd en dure aankopen als Ziyech.
Die combinatie bleek de winnende te zijn.
Met alleen eigen jeugd sla je een modder figuur in de CL, zoals we in de jaren onder Frank de Boer zagen.
Vergelijken met belasting is echt grote onzin. Het probleem hier is dat de Uefa coefficient bepaald of je uberhaupt directe CL plaatsing hebt of niet. Zonder de prestaties van Ajax in Europa valt de directe CL deelname gewoon weg en daarmee dus ook de CL miljoenen.
Iedereen aast op de gouden eieren maar om daarvoor de kip te slachten is gewoon oliedom.

29 juni 2021 om 13:46

De vergelijking met belasting slaat natuurlijk op het verhaal dat ze de gelden moeten verdelen. Net als bijvoorbeeld de tv gelden. Daarmee doel ik dus niet op de coefficientenlijst. Wij gaan t niet eens worden, prima.

29 juni 2021 om 16:18

@speedyafc en de prestaties van Ajax in de CL stortte net zo hard in toen diezelfde eigen jeugd verkocht werd, terwijl Tadic en Blind er nog steeds spelen.

29 juni 2021 om 16:52

@banana Echt pure onzin, afgelopen jaar haalde Ajax 19 punten. In het halve finale jaar waren het 27 punten. Qua punten is het dus niet zoveel minder. Soms zit het wat tegen zoals verleden jaar uit bij Chelsea, dubbele rode kaart en een onterechtte strafschop. En dat allemaal in een enkel spelmoment. Een andere keer zit het mee. Het blijft voetbal, geluk en pech horen er ook bij. Ajax vergaarde sinds de aankopen in drie jaar 59 punten, PSV haalde er in dezelfde periode 22. AZ kwam op 15,5 en Feyenoord op 10 punten. Kortom, Ajax haalde in haar eentje meer punten dan de rest bij elkaar.

29 juni 2021 om 23:06

@speedyafc Dat is helemaal waar. Ajax heeft zeker meer punten dan de rest bij elkaar opgeteld. Je pakt alleen wel het jaar erbij dat ze met precies de verkochte spelers waar ik het over had de halve finale haalden.
Maar als Ajax zich met "de top van Europa wil meten" zoals Overmars zei zal je jezelf niet met Psv, AZ en Feyenoord moeten vergelijken maar met Man City, Chelsea, Real Madrid, PSG etc. En dan valt het best wel in het niets helaas.

Het is ook lastig om eredivisiespelers op te leiden, als elke goede speler direct uit de jeugdopleiding wordt weggehaald door de topclubs.

29 juni 2021 om 12:00

Alsof dit plan daar ook maar iets aan veranderd. De meeste Nederlandse talenten worden juist door buitenlandse clubs gehaald. Ajax koopt daarom al jaren jonge spelers uit het buitenland, uit landen zoals Denemarken en Brazilie.

29 juni 2021 om 12:02

Was eigenlijk een reactie op gomes1psv dat de kleine clubs naar zichzelf moeten kijken, aangezien ze geen fatsoenlijke spelers op kunnen leiden.

Wat lees ik nou allemaal. Dit "plan" geeft geen kans van slagen als Ajax niet mee wil. Dan kan je nog 37 (eredivisie) stemverklaringen hebben, prima, maar Ajax hoeft hier zeker niet in mee te gaan. Lekker gang naar de rechter maken, dit hele plan valt zo in duigen als de grootste stake holder hier oprecht niet in mee wil gaan. Zorgvuldig gevoerd beleid en prestaties op Europees niveau hebben Ajax zover gebracht. Ook Psv had het een tijdlang zelf in de hand maar die voelen het langzaam wegglippen.Men wil uiteindelijk toewerken naar nivellering van niveau?? Nu weet ik niet aan welk percentage men zit te denken maar kan me prima voorstellen dat Ajax zeker niet zomaar de portemonnee gaat trekken!

Geen degradatie uit de Eerste Divisie? Enorm jammer dit, clubs komen en gaan nou eenmaal.

29 juni 2021 om 12:00

Vooral jammer voor Feyenoord dat ambiteuze plannen had met jong Feyenoord.

29 juni 2021 om 12:05

Probleem is dat er in de amateurrangen weinig animo is om naar de KKD te promoveren. Het klinkt allemaal heel romantisch om als kleinere club de weg omhoog in te slaan, maar in de praktijk komt daar nu weinig van terecht.

Je kunt als amateurclub ook beter Tweede Divisie spelen. Minder regels waar je aan moet voldoen en toch een mooi niveau.

29 juni 2021 om 12:15

Die voetbalpiramide is al decennia onderwerp van gesprek. Maar het verschil tussen KKD en 2de divisie is inderdaad enorm als het aankomt op regels. Daar moet eens serieus naar gekeken worden. Een piramide kan het voetbal immers wel gezonder maken.

De houding van Ajax in deze is volledig te begrijpen. Een hoop clubs in Nederland maken er een potje van. Ajax mag als een soort infuus gaan fungeren om de boel overeind te houden. Maar elk dubbeltje heeft Ajax zelf keihard nodig om tot de subtop van Europa te kunnen blijven behoren. Het is PSV en AZ duidelijk te doen om het beperken van de dominantie van Ajax in Nederland.

Geld geld geld! Van mij had de super league wel mogen komen! Lekker alle topclubs tegen elkaar. Heb ook liever een eredivisie met 12 clubs die kunnen voetballen dan 18 met een paar teams die niet eens geld hebben voor de eredivisie.

Degenen die met dit plan op de proppen zijn gekomen snappen zelf toch ook wel dat dit geen enkele kans van slagen heeft? Er is geen enkele reden die ook maar een beetje te begrijpen is om zoveel geld van Ajax af te pakken. En dan heb ik het nu over Ajax, maar dat kan op een dag ook een andere club zijn.

Ajax verdient het meest, heeft de meeste centen dus weet je wat? Ajax gaat meer betalen. Rot toch op joh.

En zou er nog enige logica in dit plan zitten, waarom zou Ajax dan akkoord gaan? Als Ajax op de deur klopt gaat de prijs altijd 3x omhoog omdat iedereen weet dat Ajax geld heeft (en dat kan ik nog wel ergens begrijpen). Dan nu ook nog extra gaan betalen voor de overige clubs maar ondertussen niet de waardering krijgen waar je recht op hebt. "ja, geef maar even een paar miljoen extra maar je blijft een k*tclub".

Die 4 clubs zouden moeten proberen of ze kunnen aansluiten bij de Belgische competitie. Een soort BeNe-liga met enkel 4 Nederlandse clubs en de rest alleen maar Belgische clubs

Wat een achterbakse bloedzuigers zijn alle clubs en hun supporters die dit toejuichen. Jaar in jaar uit de pure haat richting Ajax ventileren maar wel als eerste in de rij staan met hun handje omhoog om wat centjes te krijgen. Ik hoop dat van der Sar dit nog kan omdraaien, hij moet z’n poot stijf houden.

29 juni 2021 om 12:28

Jij maakt daar pure haat van, en alsof iedereen zo negatief naar Ajax kijkt, nogal overtrokken.

Het geld wordt gewoon totaal niet goed verdeeld in het voetbal. Met Ajax, dat zoveel meer mogelijkheden heeft op alle gebieden, en steeds met gemak kampioen zou moeten worden in deze eredivisie, loopt Ajax alleen maar verder en verder uit, ook vanwege de zwakke eredivisie.

Ajax verdient dus ook zoveel dankzij een zwakke eredivisie. Dat heeft inderdaad ook deels met zeer matig beleid bij de concurrentie te maken, maar dat zie je in zoveel competities.

Het is ook een kwestie van solidariteit, je maakt er het hele Nederlandse voetbal veel sterker meer, ook opleidingen kunnen in de breedte veel beter worden, met meer Nederlands talent, waar Ajax ook weer de vruchten van kan plukken door ze goedkoop over te nemen of te scouten.

Die extra weerstand is verder voor Ajax ook broodnodig, het verschil tussen Europa en de eredivisie is enorm, dat moet je zien te verkleinen om beter voorbereid Europa in te gaan.

Ajax moet niet zeiken, en dat zeg ik als fan van Ajax.

Het zal maar een heel klein deel zijn wat je afstaat, en Ajax speelt en heeft ook zoveel CL gespeeld door een zwakke eredivisie. Lekker makkelijk om dan te roepen dat ze 'jouw' geld afpikken. Geld dat heel makkelijk verdiend is ten opzichte van de andere eredivisieclubs.

Daarbij, Ajax is veel meer gebaat bij een paar miljoentjes minder per jaar, en meer weerstand en kwaliteit in de eredivisie. Met betere tegenstanders wordt de competitie spannender, kwalitatief beter, en zullen spelers/talenten mogelijk minder snel vertrekken vanwege zeer matige en niet aansprekende competitie.
Ook Europees kan je samen beter presteren, waardoor je die directe toegang tot de CL en meer plekken in Europa toebedeeld krijgt.

De extra weerstand is ook beter voor de topclubs, ook onderling. Het maakt dat je scherper moet zijn en blijven, en je meer uitgedaagd wordt en beter 'traint' voor de wedstrijden in de Europa. Dat verschil in niveau is nu enorm, hoe meer dat verkleint wordt, hoe beter.

29 juni 2021 om 12:31

Dat je dit als Ajacied toejuicht. Clubs die wanbeleid voeren en Europees geen potten weten te breken steken nu hun handje op om het geld wat Ajax verdiend heeft te verdelen. Doei. Laat ze lekker stikken. Laat ze eerst lekker zelf ervoor zorgen dat ze als club zijnde een goed beleid voeren ipv mee te profiteren van wat Ajax de afgelopen jaren heeft weten neer te zetten.

29 juni 2021 om 12:57

Hoe kom je er bij dat het maar een heel klein deel zal zijn? De KKD clubs en de clubs in de eredivisie uit het rechterrijtje hebben de macht in het nieuwe model. Als die per club een miljoen willen hebben, hoe hou je dat dan tegen?
En zelfs dat extra miljoentje zal de tegenstand niet ineens veel groter maken.
En samen Europees beter presteren, kom op zeg. Voor AZ, PSV en Feyenoord maakt die miljoen bruto geen enkel verschil en presteren doen ze nu al niet (op AZ na dan).

Het is gewoon duidelijk dat de helft van de eredivisie clubs simpelweg te klein zijn voor de eredivisie.. in plaats van deze rare constructies om die clubs levend te houden, is het simpelweg tijd voor een Beneliga

Blijkbaar wil iedereen gewoon Ajax, PSV en de rest blijven kijken😂 ik vindt er werkelijk waar geen kut meer aan heel de Eredivisie niet. Echt een Mickey mouse competitie van niks.

29 juni 2021 om 12:30

Vandaar dus deze nieuwe opzet, waarbij er wat meer geld stroomt naar de subtop, middenmoot en laagvliegers.

Ajax had het overigens dit seizoen tot rond de winterstop en heel vorig seizoen nog heel erg moeilijk tegen clubs uit de subtop en middenmoot, en denkt zelfs een non-voetballende breker nodig te hebben die al het voetbal uit je middenveld haalt, om die clubjes van scoren af te houden.

29 juni 2021 om 13:02

Meer geld, kom op zeg. Hoeveel geld denk je dat die clubs er netto bij krijgen? Het zal geen enkel verschil maken, de clubs hebben elk tientallen miljoenen euro's nodig om tot significanten prestatie verbetering te komen.
Wat denk je dat voor een club een elftal verbetering kost aan transfergeld en salaris?
Soms geloof ik echt mijn ogen niet wat ik allemaal lees. Alsof je met een miljoen euro bruto ineens de pannen van het dak speelt. Die extra miljoen euro zal eerder meteen in het begrotingsgat gestopt worden, wat de meeste clubs hebben.
Het enige waar je wel in gelijk hebt, het zal Ajax keihard raken en die zullen minder worden. Maar er wordt werkelijk niemand beter van.

Ik hoop dat dit gebeurd, clubs zoals psv en az willen gwn meer geld hebben vooral een club zoals psv wil gwn bij ajax aansluiten. Ik vind dat ajax niet zo moet janken om dat geld, ze zijn de bayern München van nl en hebben geld zat om de competitie leuk te houden moeten ze dit gwn doen, maar t zegt ook weer genoeg over ajax gwn een walgelijke club.

29 juni 2021 om 13:05

@ Royschoen965

Dus bij deze kan iedereen die geld nodig heeft en gewoon wilt groeien bij jou aankloppen om een deel van jouw inkomen op te eïssen.

29 juni 2021 om 13:16

Hahahaha. Ajax heeft dat geld gewoon netjes verdiend, wordt wekelijks uitgejoeld door alle andere teams/fans. De rest van de Nederlandse clubs, die zijn walgelijk, echt gruwelijk smerig, slechte verliezers!

Wat een kansloos idee, puur diefstal en meeliften op het topbeleid bij Ajax. Een wanhopige poging van clubs die eruit gaan in de voorrondes EL tegen nietszeggende tegenstanders en clubs die weigeren hun kunstgras te verwijderen. Ajax doet al meer dan genoeg voor het NL voetbal sterker nog zonder hun prestaties was het NL voetbal dood en begraven.

Dat er grote veranderingen moeten plaats vinden is duidelijk, persoonlijk ben ik ook voor een Beneliga. Die clubs zijn echt van de pot gerukt door te denken dat zij Ajax kunnen dwingen om meer geld af te staan. Hoe dit plan zal leiden tot meer internationale exposure en een structurele financiã«le groei van de clubs is mij ook een raadsel, zo ie zo heeft het geen enkele kans van slagen als Ajax en Feijenoord niet mee doen.

Velen hier doen net alsof PSV en AZ dat met die Europese gelden hebben verzonnen. Zij gaan er wel mee akkoord en Ajax niet. Dat is toch hun goed recht. Of moet iedereen altijd vinden wat Ajax vindt.

29 juni 2021 om 12:59

@ Boris Die twee clubs gaan er anders wel mee akkoord om een ander te dwingen om geld af te staan, dus of zij het verzonnen hebben doet er niet toe. Zowel AZ als PSV zijn compleet van de pot gerukt en zijn net zo fout als die andere clubs. Dit heeft helemaal niets maar dan ook niets te maken met jouw onzinnige redenering dat clubs altijd maar moeten doen wat Ajax wilt.

29 juni 2021 om 13:04

Lekker dramatisch. Dwingen om geld af te staan? Overigens zullen AZ en PSV ook geld afstaan wat ze verdienen in Europa. Het is niet zo dat zij geld van Ajax krijgen. Ik denk ook niet dat het een belachelijk groot percentage gaat worden. Die paar miljoen die de grote clubs dan afstaan, kan voor de kleine clubs heel belangrijk zijn. Je kunt mss wel opnemen dat dat geld gebruikt moet worden voor structurele investeringen. Dus niet aan de transfer van een speler.

29 juni 2021 om 13:29

@ Boris19

Wellicht moet jij het artikel even lezen, en daarna de definitie van "dwang" opzoeken in het woordenboek. Er staat toch heel duidelijk dat deze clubs compleet eenzijdig zonder dat Ajax daar een stem in had; er voor gekozen hebben dat Ajax meer geld moet afstaan. Als dat geen dwang is dan weet ik niet wat dwang is, ongeacht wat het percentage is. Dus ga lekker een eindje fietsen met je "lekker dramatisch". Daarnaast kan Ajax niet verantwoordelijk worden gehouden voor het wanbeleid van anderen, en al helemaal niet Psv. Ajax mag dan in vergelijking met de rest van de Nederlandse clubs het meest vermogend zijn, maar dat betekend niet dat de financiële bomen in Amsterdam tot in de hemel groeien. Daarnaast is Ajax net zoals elk andere club gewoon een bedrijf met haar eigen financiële huishouding, waar je niet zomaar even iets uit kunt halen. Iets wat je overigens ook niet kunt doen met iemand zijn privé financiële huishouding.

29 juni 2021 om 14:00

Het plan komt bij PSV en AZ vandaan. Extreem klein denken. Ipv proberen aan te haken en Ajax te volgen moeten de Amsterdammers naar beneden gehaald worden. Niet goed voor de Internationale prestaties dit.

29 juni 2021 om 17:04

Beste Boris19,

Hierbij even een stukje uit het VI interview, waaruit duidelijk wordt wat de rol van AZ en PSV is.

"plan komt bij PSV en AZ vandaan

Uit de analyse van Voetbal International blijkt dat naast Jan de Jong (directeur Eredivisie CV) ook AZ-directeur Robert Eenhoorn en PSV-directeur Toon Gerbrands de bedenkers zijn van het plan.

De conclusie die getrokken wordt is echter dat PSV en AZ vooral bezig zijn met het verzwakken van Ajax in plaats van het versterken van de competitie.".

Zou eerst eens proberen de materie tot je te nemen, voor je een reactie geeft.

29 juni 2021 om 17:12

Ik heb inderdaad geen artikel van VI gelezen, maar alleen het knip en plak stukje van vz.
Dan nog vind ik het sterk van az en psv om Europese gelden ook in de Nederlandse competitie te laten doorvloeien. Dat Ajax dat niet wil, is ook hun goed recht. Overigens gaat dit pas vanaf nu in, dus als psv of az kampioen wordt, zijn het ook hun CL miljoenen.

29 juni 2021 om 18:46

Analyse op vi.nl geeft weer dat AZ en PSV de aanjagers waren van dit idee. Op en top Calimero gedrag.

Als Ajax zijnde gewoon geen geld afstaan. Punt. Presteer zelf lekker beter man. Wat een losers, zeker bij psv en az

Als Ajax zijnde zou ik voorstellen om dan ook alle lasten te delen. Wedstrijd premies, reiskosten, huur stadion etc.

Meest merkwaardig vind ik eigenlijk dat clubs blijkbaar denken dat ze hier iets over te zeggen hebben? Deze geldstromen worden compleet buiten de Nederlandse competities gegenereerd. Waarom beginnen we dan niet direct over sponsordeals en stadioninkomsten? En als we toch bezig zijn - salariskosten worden gewoon over alle clubs verdeeld? Dat Tadic hier rondloopt is immers ook in het belang van Top Oss.

29 juni 2021 om 17:14

Ben ik met je eens. Voorstellen mag, maar zolang Ajax niet akkoord is, vind ik niet dat je ze kan verplichten. Lijkt me logischer om dan de tv-gelden beter te verdelen. Of de grote clubs moet het allemaal eens kunnen worden over een bepaald percentage van de Europese gelden.

Ajax en Feyenoord kunnen toch gewoon met z'n tweeen een competitie gaan vormen als ze denken dat ze onmisbaar zijn. Iedere week een klassieker. Leuk hoor. Evt. de Graafschap en MVV erbij. Graafschap uit. Altijd lastig!!

29 juni 2021 om 13:55

@ wondersloff Liever dat dan toegeven aan deze vorm van afpersing, laat de gemeente Alkmaar (en al die andere gemeenten van die clubs) lokaal de belasting verhogen of een lokale club tax invoeren. Aangezien jullie toch zo van de solidariteit zijn ga ik er vanuit dat jullie die tax met alle club liefde van de wereld betalen.

29 juni 2021 om 16:55

Goed idee. En dan betalen jullie alle bijdragen van de gemeente A'dam terug die is ontvangen bij de bouw van de Arena

Dan stel ik voor dat iedere club die Europa in gaat hetzelfde bedrag in de pot stort, niet afhankelijk van de inkomsten die je daarmee binnenhaalt. Goed presteren in Europa moet gemotiveerd worden, dat moet niet bestraft worden met extra geld inleveren.

Of zou dat PSV en AZ tegen het zere been stoten als ze hetzelfde als Ajax moeten betalen?

29 juni 2021 om 14:35

Overigens zou zo'n stemming toch moeten gebeuren op basis van het aantal Europese punten dat momenteel achter de naam staat. De teams die dat geld binnen krijgt zouden de beslissing moet kunnen nemen. En dan krijg je gewoon voor elk punt op de UEFA coëfficiëntenlijst een stem. Ajax krijgt er dan 82,5. PSV 29, AZ 22,5, Feyenoord 21, Willem II 2, Utrecht 3, Vitesse 6 en Heracles 1.

Tuurlijk joh. Jouw wanbeleid wat resulteert in het niet behalen van Europees voetbal verhalen op de club(s) die wel Europees halen proberen te verhalen. Dezelfde clubs die er ook nog eens voor gezorgd hebben dat men uberhaupt voorrondes mag spelen.

Ajax straffen omdat ze vanuit goed beleid een voorsprong hebben opgebouwd in eigen land lijkt me echt het domste wat je kan doen.
Je haalt de beweegredenen om internationaal te presteren weg. Nederland zal weer afglijden. Minder NL clubs in CL.
Laat Ajax een voorbeeld zijn voor andere clubs. PSV en Feyenoord moeten zelf beter worden. Niet Ajax naar beneden halen om zelf wat beter voor de dag te komen. Heel klein gedacht dit van PSV en AZ.
Tvgelden eerlijker verdelen prima maar Europese gelden echt niet!

Meer geld aan andere heeft totaal geen nut. Laat men gewoon eens beginnen met goed beleid. Ik kan nog begrijpen dat je de kk onder hetzelfde dak wilt hebben, maar een voetbalspelletje en vrouwen voetbal ook?. Dit slaat werkelijk nergens op.

Dit plan komt bij mij over als, AH moet zijn winsten afromen om de buurtsuper overeind te houden. Goed beleid wordt afgestraft om slecht beleid te gaan financieren. Ik voorspel nu al hevige weerstand van Ajax kant.

Dit lijkt weer het andere uiterste. Ik denk oprecht dat het al heel erg scheelt dat je de TV gelden anders gaat verdelen. Wat je in Europa verdient is gewoon van de clubs zelf.

Hoeveel TV gelden ontvangt de ED en de KKD samen? 90mln?

Elk team in ED krijgt 2mln startgeld in de KKD 1mln. Vervolgens krijgen de clubs op echt gras een vergoeding voor het onderhoud zo'n 3ton (ik meen dat dit de kosten van jaarlijks onderhoud gemiddeld is). de rest (zo'n 24mln) wordt verdeeld obv de laatste ranglijst (niet 10jaars punten systeem) waarbij nr 1 van KKD op plek 19 is enz tot de laatste van de KKD plek. 38.

Als we dan direct het minimale salaris voor een niet EU speler vervanger voor max 3 niet EU spelers in het veld kunnen de kleine clubs ook profiteren van een grotere vijver waar ze spelers uit kunnen halen. je krijgt dan vanzelf meer weerstand al zou de leiding van de clubs wellicht ook aan minimale eisen qua niveau moeten voldoen om beter bestuur te garanderen.

Groot gelijk dat zoveel clubs voor stemmen en eigenlijk niet raar. Gezien veel beslissingen van de Knvb, zelfs tegen de regels in, in het voordeel van Ajax en Feyenoord worden vallen. Je ziet nu dat de overige teams terugslaan. 30 voor en 4 tegen is een duidelijke stemming. Je kan het dan hebben over de verdeling van geld. (dat vooral Ajacieden roepen). Ik denk dat de andere teams veel kijken naar de onterechte beslissingen van de Knvb. Zie bekerfinale vorig jaar bij Feyenoord Utrecht. Zie de eerste plaats voor Ajax in het seizoen waar ze twee keer werden vernederd door AZ. De vele rode kaarten die Ajacieden niet kregen. Ik denk dat de 30 clubs meer hier naar kijken, alleen lees ik dit niet terug in de media.

Ja joh laten we het hele voetbal socialiseren zoals in Amerika.
Wat een debiele beslissing hier zeg, echt vooral van PSV en AZ vind ik dit uiterst zwak. AZ heeft het prima gedaan hier en daar in Europa, maar ga nu niet lopen zeiken en geld in pikken van Ajax dat het letterlijk zelf heeft verdiend. Ik ben een beetje klaar met het Ajax is te groot aan het worden en dit en dat. Ik heb in de jaren 2000 als jochie jarenlang de dominantie van PSV moeten aanzien terwijl mijn club beleid hanteerde van een Zaterdag amateur ploegje, nu is dat 10 jaar later juist wel goed gegaan en zit Ajax in een lekkere flow en moet Ajax het hardverdiende geld nu gaan af staan? Dat de Knvb een rot orgaan is dat geen goed werk levert is een ding, maar dit lijkt mij gewoon illegaal.
En nee dit helpt niks. Je kan wel extra geld krijgen, maar dat betekent niet dat je dat dan opeens slim investeert of goed gebruikt. Vooral geld dat niet zelf verdiend is, is zo makkelijk en snel weer uit gegeven.
Wil nog wel even mijn nek uit steken voor de PSV en AZ fans hierro die dit ook niet vinden kunnen, niet dat het speciaal is om het met mij eens te zijn, maar dit is gewoon stelen als je het mij vraagt. Nee hoor en dan schreeuwen als een wedstrijd verzet moet worden of als de clubs boos worden omdat een speler 2 maanden er uit ligt vanwege een kunstgras veld. Iedereen is klaar met de onkunde van de Knvb op elk level van de organisatie, maar dit kan echt niet.

30 juni 2021 om 07:15

Wat een calimero's daar in Amsterdam. DIe geloven dus blijkbaar echt dat PSV en AZ uit zijn op het geld van Ajax. Maar dat is natuurlijk complete onzin. Het gaat ze niet om het verzwakken van welke ploeg dan ook. Maar om andere ploegen sterker te maken zodat je het gehele Nederlandse voetbal omhoog duwt. Wat natuurlijk ook goed is voor alle clubs. Het is natuurlijk niet zo dat geld van Ajax doorvloeit naar bv PSV of AZ. Integendeel zelfs. Want ok die clubs dragen hun steentje bij.

Ik mis hier een plan waarmee je sponsoren aan trekt. Waardoor je geld genereert, die Europese inkomsten van Ajax gaan ons echt geen 6 de club van Europa maken. Het is mij nog te onduidelijk, moet wel zeggen dat ik niet het artikel in de VI heb gelezen.

Ajax moet gewoon lekker die Super League in, dan wel of niet met Engelse teams, die komen vanzelf wel. Nederland is te klein voor Ajax, er is geen eer te behalen, ze moeten wel iets doen willen ze overleven want die grote leagues worden alleen maar groter.

gaat toch niet gebeuren zonder knvb is geen uefa dus ook geen europese competitie. Geen Ek's en geen wk's. Uefa laat het nu echt niet doorgaan met de superleague debacle in hun achterhoofd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren