Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Nederland volgt voorbeeld van toplanden: voortaan één league-organisatie

Laatste update:

De meerderheid van de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie heeft ingestemd met het besluit om samen toe te werken naar een nieuwe, gezamenlijke voetbalorganisatie. De beide competities zullen daardoor vallen onder dezelfde league-organisatie, zo meldt de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) in een persbericht. Daarin wordt gesproken van een 'historische beweging, die in lijn is met de ontwikkelingen in Spanje (LaLiga), Duitsland (DFL), Frankrijk (LFP) en Engeland (EPL).'

De nieuwe organisatie zal zich sterk maken om 'beide competities zowel sportief, commercieel, organisatorisch, sociaal-economisch en als merk te laten groeien'. "De nieuwe voetbalorganisatie krijgt meer zeggenschap over de sportieve en commerciële aspecten van de competities. Ook vergroten de clubs de slagvaardigheid door een dagelijks bestuur en een one-tier board met meer bevoegdheden te benoemen. Daarnaast stemmen zij in met het nieuwe businessplan, waarvan alle clubs in het betaald voetbal profiteren", leggen de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie uit in het gezamenlijke bericht.

Volgens het bericht zal de samenvoeging onder meer leiden tot betere sportieve prestaties binnen en buiten Nederland, meer inkomsten voor de clubs en een 'positievere associatie regionaal, nationaal en wereldwijd'. Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, geeft aan dat er door de nieuwe league-organisatie vaker 'één geluid vanuit Zeist' zal komen. "Zowel naar de supporters, de commerciële markt als naar de politiek. Hiermee wordt een betere lobby mogelijk en is het makkelijker om het imago van de sector te verbeteren. Verder zorgt het voor meer daadkracht. Meer zeggenschap over het sportieve en het commerciële, creëert aanzienlijke mogelijkheden om de inkomsten voor de clubs structureel te verhogen."

"En daarmee willen wij de 6e competitie in Europa worden. Dan kunnen we ook het geld iets anders gaan verdelen waardoor de professionaliteit bij alle clubs toeneemt. Daarnaast is het nu vooral zaak om iedereen aangesloten te houden, alle 34 clubs in beide divisies en de KNVB", voegt De Jong eraan toe. Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, stelt dat ook dat de nieuwe league-organisatie kan optreden als 'ideale belangenbehartiger' van de 34 betaaldvoetbalclubs. "De doelstelling om de kloof tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie te verkleinen en de competitive balance binnen de Keuken Kampioen Divisie te versterken, maakt het Nederlands betaald voetbal nog spannender."

De RvC van de Eredivisie is intensief betrokken geweest bij het proces, vertelt directeur Thijs van Es van FC Utrecht namens de RvC. "Het goede van het plan is dat iedereen iets inlevert ten behoeve van het grotere geheel, maar daar heel veel voor terug krijgt, namelijk: een aanzienlijke waardevermeerdering van het Nederlandse voetbal. Het is indrukwekkend dat het zeer grote collectief van clubbesturen deze toekomst nu samen wil realiseren." Het doel van de betaaldvoetbalorganisatie is om in 2025 vijf competities onder één dak te hebben. Naast de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, de KPN eDivisie en de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie, is ook de Pure Energie Eredivisie Vrouwencompetitie dan volwaardig onderdeel van de league organisatie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk, alleen 6e worden gaat wel moeilijk met een Portugal die gewoon goed blijft presteren.
Landen als Rusland, Turkije en Oekraine blijven ook niet stil zitten en hebben veel mogelijkheden.

Persoonlijk blijf ik het samenvoegen met Belgie beste optie. Maar dan voor alle prof niveau's. Dan krijg je meer een sterkere piramide. Kans bestaat dan dat wij 3e divisies hebben met profclubs.

Ook het samenvoegen - ondanks alle sentimenten - lijkt mij enige optie ipv doormodderen. In Limburg en Brabent te veel clubs die zelf weinig kunnen doen. Zou geweldig zijn als er vanuit Zuid Limburg 1 sterke club komt van fusie Roda, MVV en Fortuna.

Samen sta je sterker en sentimenten verdwijnen na tijd. Ook nieuwe fans groeien op zonder die sentimenten.

18 juni 2021 om 13:55

Sure, waarom fuseren we niet gewoon Nac en willen 2?! Serieuze concurrent voor PSV. Hou aub op over FC limburg. Niemand wilt het en is 0,0 draagvlak. Daarbij voeren ze bij Fortuna goed beleid.. die kan een stabiele eredivisie ploeg worden. Bij MVV zetten we eindelijk de juiste stapjes, bij Roda zitten er genoeg miljonairs.. die gaan uiteindelijk wel weer promoveren.

18 juni 2021 om 13:56

Turkije ben ik niet bang voor, want die zijn ingestort door de Financial Fairplay regels. Oekraine vind ik buiten Kiev en Shakthar ook geen gevaarlijke concurrent. Ik denk dat Belgie en Rusland onze grootste concurrenten zijn en Portugal als de stip op de horizon. Nederland kan echt wel 6de worden als de Nederlands clubs aanzienlijk beter gaan presteren. Ajax en PSV hebben dit jaar het prima gedaan. AZ en Feyenoord zijn door het ijs gezakt en Willem II kunnen we niets kwalijk nemen als ze eruit gaan tegen Rangers. Hopelijk gaat de KNVB komend seizoen meedenken met het speelschema van de clubs in Europa zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op de belangrijke wedstrijden. Dat zou al heel wat helpen denk ik.

18 juni 2021 om 14:01

Je krijgt geen sterkere onderlaag als de helft van de kleinere teams failliet gaat omdat er geen enkel uitzicht meer is op voetballen op het hoogste niveau. Integendeel, je krijgt net een zwakkere onderlaag. En fuseren? Wat is het volgende? Real Madrid en Atletico Madrid laten fuseren zodat er 1 super sterke club uit Madrid komt? Misschien ook PSV, AZ, Ajax en Feyenoord laten fuseren zodat er 1 echt sterke club uit Nederland komt.

18 juni 2021 om 14:02

denk juist dat je door samenvoegen geen sterkere piramide krijgt, want er zullen minder clubs europees voetbal gaan spelen dan nu het geval is, dus zal er qua financieën voor veel clubs een stap teruggedaan moeten worden, niet gelijk, wanteerst is er een kleine financiele injectie maar geleidelijk krijg je een top/subtop en alles wat er onder hangt, zoals dat nu ook het geval is dus op den duur is er geen winst meer te behalen dan dat er nu is, we zullen portugal niet voorbij gaan en we hebben dan als belgie en nederland europese plekken in moeten leveren en ben je zelfs nog verder terug geworpen, er zullen clubs omvallen, jeugdspelers zullen minder snel naar profclubs gaan omdat er gewoon minder zijn, en een gokje nemen met het inpassen van een jeugdspeler in een 1e elftal is dan gewoon een te groot risico.
Ook zal je een terugval zien bij zowel oranje als de rode duivels, want de topclubs zullen minder talenten opleiden, die gaan eerder voor zekerheidjes uit het buitenland. ik snap dat dit voor iemand uit amsterdam weinig tot geen gevolgen heeft, die zullen de schifting zeker overleven maar ik denk voor een heleboel andere supporters uit andere windstreken zal dit het einde van hun club betekenen.

18 juni 2021 om 14:30

Het verschil met Portugal is dat ze 4 clubs hebben die structureel goed presteren in Europa. Porto en Benfica halen bijna elk jaar de laatste 16 of 8 in de CL en Sporting + Braga doen het ook vaak goed in de EL. Ik denk dat het grote verschil met Nederland vooral het gebrek aan ervaring is. Hier spelen we veel met halve jeugdspelers terwijl de Portugese teams vaak ervaren selecties hebben die weten hoe je een wedstrijd over de streep kan trekken.

18 juni 2021 om 18:48

Andres er zit natuurlijk nog wel een erg grote kanttekening bij Portugal waardoor het verschil groter is, wat in Nederland vanwege de regelgeving niet (dan wel heel moeilijk) gaat/mag. Ze werken daar heel veel met investeringsmaatschappijen voor spelers en halen ze dan ook via schimmige constructies binnen. Het gros van deze (ster)spelers is maximaal voor de helft maar eigendom van de club en vaak wordt ook nog het salaris voor een deel gefinancierd via alternatieve methodes (investeerders en dergelijken). Hiernaast hebben ze ook het voordeel dat het natuurlijk een bijzonder prettige plek is voor Zuid-Amerikaanse spelers vanwege de lagere taalbarrière en een kleinere cultuurshock. Het leuke hierbij is ook dat de FFP bij sommige van dit soort landen toch wel op een bijzonder andere manier wordt nageleefd dan bij ons, waar we natuurlijk altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de shows als er wordt gewisseld van voorzitter bij een Sporting, waar een beoogde nieuwe voorzitter zijn eigen trainer heeft plus een aantal transfers beloofd (destijds bijvoorbeeld met die show waar de een Rijkaard had als potentiële trainer en de ander van Basten). Stel dat hier in Nederland een dergelijke investeerder komt dan zit de Knvb er meteen met de neus bovenop en mag eigenlijk alleen extra inkomsten vanuit de bedrijfsvoering (laat dit transfers zijn, verkochte/verhuurde grond, etc.) naar voren komen. Dergelijke constructies maken het dan ook makkelijker om je 'ervaren' spelers vast te houden, waar hier deze spelers gewoon niet blijven dan wel terugkomen omdat er elders veel meer te verdienen is.

Ik moet het allemaal nog maar zien of dit nu echt zo'n verschil gaat maken zoals onze WC-eend verkopers ons proberen voor te spiegelen. We weten allemaal dat die clubs elkaar het licht in de ogen niet gunnen en zich over het algemeen nergens bij neer willen leggen als ze zich benadeeld voelen. Waarom zou dat in deze club anders zijn en dat ze dan wel als collectief gaan optreden. Het komt op mij vooral over als het zoveelste voorbeeld van gelul in de ruimte en luchtfietserij die meneer Jan de Jong in zijn voorgaande functies ook altijd verkondigde. 'positievere associatie regionaal, nationaal en wereldwijd' Doe normaal man. Je bent de Eredivisie en wereldwijd komt men niet verder dan Ajax, op afstand PSV en Feyenoord en nog een beetje AZ. Dat zal echt niet veranderen. Als je de 6e competitie van Europa wilt worden moeten clubs goed beleid gaan voeren, iets waar deze nieuwe organisatie weinig invloed op heeft. Dat gat tussen de KKD en onderkant Eredivisie is al verwaarloosbaar. Daarom gaat de ploeg uit de onderkant Eredivisie heel vaak nat in de play-offs. Veel gelul, weinig orgineels en geneuzel in de marge. Een typisch Jan de Jong model.

18 juni 2021 om 14:59

Dat het verschil steeds groter word komt vooral dat de prioriteiten hier gesteld zijn om de grote clubs wat te laten voorstellen in Europa. TV-gelden, Jong teams in Kkd, makkelijk overnemen van jeugdspelers. Willen we het niveau verschil kleiner maken is er wel wat aan te doen, zal alleen betekenen dat je Europees waarschijnlijk een stapje terug doet. Het is maar net wat je wil.

18 juni 2021 om 15:08

Dat stapje terug doen Europees willen ze duidelijk niet. Ze hebben immers nu weer de doelstelling om de 6e competitie van Europa te worden. Ik zie weinig veranderingen wat dat betreft.

18 juni 2021 om 15:20

Nee klopt, ik ook niet. Maar in theorie kan je best wat aan het niveauverschil doen. Ik vind het jammer dat het net lijkt of de kleinere clubs teveel achterblijven maar het word ze ook gewoon erg lastig gemaakt. Om in deze tijd te groeien met een kleine club is erg moeilijk.

Als het geen corrupte bende wordt, is het alleen maar goed. Minder gezeik en meer slagvaardigheid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren