Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB: ‘Nouri zowel mondeling als schriftelijk geïnformeerd’

Laatste update:

De KNVB heeft Abdelhak Nouri in 2014 en 2016 geïnformeerd over zijn hartafwijking, zo zegt een woordvoerder van de voetbalbond tegenover RTL. Tijdens medische testen kwam tot twee keer toe aan het licht dat de middenvelder een hartafwijking had en dit is volgens de KNVB zowel mondeling als schriftelijk met Nouri gedeeld.

NRC Handelsblad bracht zaterdag naar buiten dat de KNVB en Ajax op de hoogte waren van een hartafwijking bij Nouri. De familie van de middenvelder stelde in een reactie dat hij zelf hiervan niet op de hoogte was. Volgens de KNVB wist Nouri dus wel degelijk dat er tijdens de medische testen een hartafwijking was geconstateerd. “We hebben Nouri zowel mondeling als schriftelijk geïnformeerd. Ook zijn club Ajax is daar destijds van op de hoogte gebracht”, aldus een zegsman van de KNVB.

Bij beide gesprekken met Nouri was een medisch specialist aanwezig en de KNVB heeft verder alle protocollen gevolgd. Dat betekent dat de ouders van de middenvelder niet op de hoogte gebracht werden. “Aangezien Nouri toen ouder was dan 16 jaar is alleen het informeren van de voetballer zelf voldoende geweest”, concludeert de voetbalbond. Johan Legemaate, hoogleraar Gezondheidsrecht, onderschrijft dat iemand vanaf zijn zestiende voor de wet volledig zelfstandig is als het om medische beslissingen gaat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed dat de KNVB direct reageert. NRC heeft gewoon half werk geleverd. De sensatiezoekers zijn ook meteen de mond gesnoerd.

6 januari 2018 om 12:22

'sensatiezoekers'? Dus een krant mag geen onderzoek meer doen?

6 januari 2018 om 12:23

Maar dan moeten ze het ook goed doen en aan de knvb vragen of ze Nouri ook op de hoogte gesteld hebben.

6 januari 2018 om 12:26

Deden ze maar eens onderzoek, maar daar is tegenwoordig geen geld meer voor omdat iedereen liever z'n nieuws van Facebook haalt want daar is het gratis.

Onderzoek doen is alles tot de bodem uitpluizen en het liefst empirisch. In ieder geval niet stoppen en conclusies trekken zodra je het gevoel hebt dat er iets op tafel ligt wat wel lekker kan scoren, los van het feit of dat hier gebeurd is.

6 januari 2018 om 12:29

een krant mag uiteraard onderzoek doen, graag zelfs. Maar wanneer ze maar half werk leveren en zo met een zeer subjectief verhaal naar buiten komen dat dus van geen kant blijkt te kloppen, dan kan je het onder sensatie zoeken noemen.

6 januari 2018 om 12:29

nrvier, dit is geen nieuws. Er stond al in het onderzoek van de NRC dat zowel Ajax en de speler schriftelijk en mondeling waren ingelicht over de hartafwijking. Echter gelooft de familie niet dat Abdelhak op de hoogte was.

6 januari 2018 om 12:29

deze krant in het bijzonder levert de afgelopen tijd wel vaker broddelwerkjes af onder het mom van onderzoeksjournalistiek. Lekker voor de familie ook om met dit soort vage beschuldigingen te komen, verhult als 'scoop'. Alles voor de winst.

6 januari 2018 om 12:30

@boubkerc, iedere krant mag een onderzoek doen maar dan wel graag goed en nauwkeurig. Nrc levert half werk.

6 januari 2018 om 12:31

De NRC slaat de laatste tijd de plank wel vaker mis. Zie ook de hele affaire rond Pieter Omtzigt. Ik denk dat de term sensatiezoekers wel op zijn plek is aangezien dit de tweede keer in twee maanden is dat ze met 'breaking' nieuws komen waarin het toch iets gecompliceerder blijkt dan zij opschrijven. Uit hun stuk leek het of de Knvb en Ajax een grote fout hebben begaan wat achteraf wel mee blijkt te vallen.

6 januari 2018 om 12:40

Pietfriet01

Tuurlijk na een half jaar krijgt iedereen pas te horen wat de oorzaak waarschijnlijk is geweest. Ik vind het allemaal maar raar en als er niks te verbergen was geweest dan had Ajax meteen open kunnen zijn. Ajax zit in ieder geval niet op zulke verhalen te wachten en ze willen natuurlijk geen imsgo schade.

6 januari 2018 om 12:48

Kijk dan ook naar de mestfraude en Nrc, over goede journalistiek gesproken.

6 januari 2018 om 12:53

En de 'virtuele veerkrachtig' van dumpertreeten. Haha, mafketels daar bij de NRC, ik ben overigens wel benieuwd wat voor spul ze snuiven.

6 januari 2018 om 13:02

Ooit gehoord van medische beroepsgeheim of privacy. Denk dat de ouders van nouri in deze wat eerder opheldering hadden kunnen geven. Als is de vraag in hoeverre hun hoofd hiernaar staat.

6 januari 2018 om 13:03

@memphisdepay
Uit een artikel van de NOS van 9 juli 2017 blijkt dat al vrij snel duidelijk was wat de oorzaak was (niet pas na een half jaar). Daarnaast impliceert hetgeen door de geïnterviewde deskundigen wordt gezegd ook dat hartritmestoornissen niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn voor sporters (een recent voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld wielrenner Lars Boom).

Verder als een speler ouder is dan zestien jaar, hoeft de Knvb de ouders niet te informeren. Dat is aan de voetballer zelf. Er is dus eigenlijk niets wat imagoschade zou kunnen opleveren tenzij de sportartsen van Ajax en de Knvb nalatig zijn geweest in het opstellen van hun behandelplan/monitoring.

6 januari 2018 om 13:08

NRC heeft er de laatste tijdje een hand van. Met Omtzigt, Eurlings en nu Nouri. Wat een baggerkrant

6 januari 2018 om 13:15

Er is niets dat imagoschade op zou kunnen leveren? Deze artikelen leveren al imagoschade op. Ajax zit niet te wachten op deze verhalen dat begrijpt toch iedereen. Dat je achteraf niks van die hartafwijking hebt vertelt aan die ouders is ook fout al zou je de wet overtreden daar zou je op zo'n moment gewoon schijt aan moeten hebben. Niemand weet hoe goed hij onderzocht is en ook daar kunnen fouten bij worden gemaakt maar het lijkt mij de normaalste gang van zaken als je een speler verplicht zich uitgebreid te laten onderzoeken.

6 januari 2018 om 13:19

Helaas gebeurt dat dagelijks. Geen enkele nieuwsoutlet doet nog gedegen onderzoek omdat zij met commerciële belangen zsm nieuws willen publiceren. Er is ook zelden een gevolg voor het plaatsen van een vals nieuwsbericht. Hooguit het publiceren van een rectificatie. Kijk maar naar al die voetbalnieuws outlets die berichten over voetbaltransfers e.d. publiceren. Die verrichten veel imago schade maar worden zelden echt gestraft. Zoals The Sun, en ander roddelkranten.

6 januari 2018 om 13:47

Niet alleen media broddeld maar wat raak. Kijk voor de gein eens naar dat MH17 onderzoek, waar miljoenen in is gestoken en waar men uiteindelijk uitkwam bij de resultaten van een clubje door google en facebook gesponsorde wannabe journalisten die aan de hand van wat facebook en geluidsknutselwerkjes hun conclusies hebben getrokken. Vervolgens neemt de media dat lekker lui 1 op 1 over.

6 januari 2018 om 14:21

@spandoek:
Ze lijken niet te beseffen dat goed onderzoek doen, juist meer dan ooit, het belangrijkste is wat ze kunnen doen. Geld of geen geld. Dat is namelijk wat ze onderscheid van platformen als Facebook. Ze zijn juist in deze positie gekomen omdat ze conservatief en star waren, zoals de meeste traditionele kranten, in de nieuwe media, ipv die te omarmen. En er nu voor lijken te kiezen de waan van de dag te laten regeren om wat zieltjes te winnen.

Het moment dat een krant z'n geloofwaardigheid verliest is het moment dat ze kunnen inpakken. Want dan is er helemaal geen reden meer om niet gewoon op FB te gaan kijken.

Ja, de kranten hebben een flinke markt verloren. Maar hun echte markt die is overgebleven zijn de mensen die goed onderzocht nieuws willen lezen en niet die groep die eigenlijk geen reet om de waarheid of echt nieuws geeft, maar gewoon leuke verhaaltjes willen lezen op FB. Eigenlijk zijn die nooit de doelgroep geweest.

Grappig om te zien dat de kranten dat maar niet lijken te beseffen. Dat zegt heel veel over het niveau van zo'n krant. Kijk alleen al naar https://decorrespondent.nl/. Die kunnen 't toch ook? Je moet gewoon meegaan met je tijd. Die markt blijft echt wel. Je kunt zo wel voorspellen dat 't niet de goede kant op gaat met de Nrc, zowel inhoudelijk als financieel.

6 januari 2018 om 14:25

Zal de familie hier wel helemaal zuiver zijn in de teleurstelling en het verdriet? Aan hem kan je het helaas niet meer vragen...

6 januari 2018 om 16:16

Veel van de mainstream media tegenwoordig levert voor zeker de helft fake news af and insinuaties om een eigen subjectieve mening kracht bij te zetten. En dat laatste is op zich hun goed recht waare het niet dat ze wel pretenderen objectief te zijn. Daarnaast, vanwege tegenvallende verkoopcijfers, proberen ze de politiek toe te zetten om censuur toe te passen op internet, want door internet zijn ze namelijk niet meer de nieuwsbron, maar een nieuwsbron en dat is lastig als je de pastoor wilt uithangen.

Elke media moet je met een korreltje zout nemen en eerst zelf op onderzoek uitgaan: meerdere bronnen bekijken, kijken of er echte bewijzen zijn en gewoon logisch nadenken.

6 januari 2018 om 12:24

Ik denk niet dat hiermee het verhaal ten einde is, want er zijn nog voldoende onduidelijkheden in het verhaal.
Ik las gisteren over de gebeurtenissen op de betreffende dag (bv de clubarts en hoe hij handelde); daar zal gegeven de polemiek die is ontstaan nog het nodige op volgen.

6 januari 2018 om 13:24

Ik vond destijds al dat er te lang was gewacht met het beginnen van reanimatie. Ik heb een EHBO cursus gehad en nog een aantal aansluitende cursussen gericht op medische hulp in een noodtoestand. Daar wordt geleerd zsm te beginnen met reanimatie. Ookal weet je niet zeker wat er precies mis is met het hart. Reanimatie zorgt ervoor dat het bloed blijft stromen en zuurstof wordt vervoerd door het lichaam waaronder de hersenen. Als ik mij het filmpje nog kan herinneren duurde het meer dan 20 minuten voordat zij begonnen met reanimeren en dan is het vaak al te laat. Ik had na het zien van het filmpje vrij direct het vermoeden dat ze echt te laat waren begonnen met reanimatie. Dit wil uiteraard niet zeggen dat Nouri gered had kunnen worden.

6 januari 2018 om 14:28

@manan, mijn interpretatie is dat jouw reactie precies de reden is waarom dit balletje is gaan rollen.

Er zijn allerlei mensen met Ehbo cursussen en wellicht zelfs medici die de rouwende familie dit soort dingen ingefluisterd hebben. Ze weten het allemaal niet helemaal zeker, maar toch moesten ze het even zeggen, waardoor die familie steeds verder in de war is geraakt. De familie, die toch al zoveel moeite heeft te accepteren hoe Appie er voorstaat, is daarom ontzettend boos geworden en zoekt naar een zondebok.

Ik voorspel dat er minstens een medicus de zondebok wordt en dat Ajax minnelijk schikt met de familie. Wat mij hieraan stoort, is dat er iemand die geen kwaad in de zin had helemaal kapot gemaakt gaat worden. Iemand die het al zwaar genoeg heeft omdat hij Appie's leven niet kon redden en die nu ook door anderen met de nek gaat worden aangekeken en misschien zelfs uit zijn beroep gaat worden gezet, hoewel ik aanneem dat dat niet gaat gebeuren. Natuurlijk moet er grondig onderzocht worden wat er gebeurd is, maar het is mijnziens onnodig dit via de media en advocaten uit te vechten waardoor er mensen kapot worden gemaakt. Dit verhaal kent alleen maar verliezers.

6 januari 2018 om 22:57

@doncoxxx

Ik lees in de stukken dat er de eerste 5 minuten niet is geranimeerd. Dat is in het geval van een hartstilstand een behoorlijke tekortkoming met permanente hersenschade als mogelijk gevolg.
Een arts weet dat en behoort er naar te handelen. Dat is volgens de verhalen niet gebeurd en dat behoort consequenties te hebben.

Wel helemaal met je eens dat niemand dit gewild heeft en dat mensen met de beste bedoelingen beschadigd gaan worden, Triest, maar dat is wel hoe het straks gaat werken. Nouri schiet er nietss meer mee op, maar misschien dat deze aandacht een volgend slachtooffer wel redt.

6 januari 2018 om 12:25

Hoezo half werk? NRC heeft onderzoek gedaan en daar is dit uitgekomen en wat NRC schrijft klopt toch. Alleen ze kunnen niet aan Nouri vragen of dit klopt. En Ajax en de knvb zullen zeggen: over medische zaken doen wij geen uitspraken. Het lijkt er in ieder geval wel op dat de knvb en Ajax aan hun verplichtingen hebben voldaan. Persoonlijk zou ik wel liever zien dat familie ook wordt ingelicht. Als iemand 17 is en nog thuis woont, vindt ik het echt nog een kind en dus ook onder verantwoordelijkheid van ouders vallen. Blijkbaar is dat in de medische wereld anders

6 januari 2018 om 12:31

Ik denk hoogstwaarschijnlijk dat hij dit niet aan zijn ouders wou vertellen. Daarnaast was hij zo gek op voetballen dat hij denk ik onder die omstandigheden niet wou geloven dat ie een afwijking had? Vind et wel een erg dat het nu pas allemaal aan het locht komt terwijl ze dit misschien hadden kunnen vermijden. Maar dan zou Appie dus in principe nie meer kunnen voetballen neem k aan met een hartafwijking? Dus denk ook al wist appie dat ie een afwijking hAd hem kennende zou hij er nooit aan toegeven ook niet aan z'n ouders...

6 januari 2018 om 12:32

Volgens mij vanaf 16 word in de medische wereld iemand als "volwassenen gezien" en hoefen de ouders niet geã¯nformeerd te worden. Wel zou het netjes zijn natuurlijk. De NRC kan onderzoek doen maar ze moeten bij dit soort berichtgeving wel echte de feiten in orde hebben.

6 januari 2018 om 12:44

@superman. Nee het is zelfs verboden om zijn ouders te informeren. Hiervoor is de toestemming van de 16 jarige nodig. Het zou dus zeer kwalijk en tegen de wet ingegaan zijn om zijn ouders in te lichten.

6 januari 2018 om 12:54

Exact. De enige die de ouders in mocht lichten was Nouri zelf. We is de vraag gerechtvaardigd of je van een 16 jarig talent, dat op het punt van doorbreken staat, kan verwachten dat hij vertelt dat hij een carrièrebrekende afwijking aan zijn hart heeft....

6 januari 2018 om 13:27

Je hebt gelijk. Het was zijn verantwoordelijkheid. Maar wat heel belangrijk is dat Ajax en de medische staf van Ajax deze info ook heeft. Toen Nouri ter aarde stortte hadden ze kunnen vermoeden dat Nouri hartproblemen heeft en veel eerder beginnen met reanimatie. Ik denk persoonlijk dat de familie op dat punt een sterke zaak heeft.

6 januari 2018 om 13:58

Voor medische instanties is dit verboden, maar voor ajax als voetbalclub niet

6 januari 2018 om 14:47

Ff serieus hee... Als het voor de instantie die het onderzocht heeft verboden is om te doen is het dat voor een derde partij natuurlijk ook... Wat denk je dan? Ajax kreeg vertrouwelijke info van de KNVB over een 17-jarige speler en dus mag ook Ajax dat niet melden aan derden zonder toestemming van degene die het betreft.

6 januari 2018 om 12:26

Zonder deze “sensatiezoekers” was dit nooit aan het licht gekomen en waa het gewoon dood gezwegen. Ik ben juist blij dat in er van af weet, geeft toch een hele andere kijk op het hele gebeuren (blijft nog steeds erg natuurlijk).

6 januari 2018 om 12:32

Wat is er dan precies aan het licht gekomen? Het feit dat Nouri zelf (!) waarschijnlijk niets gecommuniceerd heeft naar zijn familie toe omtrent zijn hartafwijking? Die verantwoordelijkheid ligt dus niet bij Ajax en niet bij de Knvb, zoals je ook kunt lezen in het artikel, maar bij de speler zelf.

6 januari 2018 om 12:43

Maar er ligt wel een verantwoordelijkheid bij Ajax dat zo'n speler niks overkomt wat dus helaas wel gebeurd is. Daarnaast is er dus ook aan het licht gekomen dat Ajax dingen achter gehouden heeft voor de familie en de eigen supporters.

6 januari 2018 om 12:49

Nogmaals, de bal ligt niet bij de Knvb of bij Ajax om zoiets te vertellen aan de familie, maar altijd bij de speler zelf.

Wanneer jij bijvoorbeeld van de dokter te horen krijgt dat je een SOA hebt of iets dergelijks, dan wil je toch ook zelf bepalen of je het vertelt aan je omgeving, en als je het vertelt, aan wie je dat doet?

6 januari 2018 om 12:51

Waarom moeten fans dit weten dan ? Als een speler hiv heeft moet iedereen het ook lekker weten ? Is niet je zaak. Ajax test alle spelers regelmatig. Specialisten constateren een onschadelijke hartafwijking. Wat kun je doen als Ajax zijnde dan?

6 januari 2018 om 13:01

Natuurlijk. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je achteraf niet aan die ouders vertelt dat een hartafwijking waarschijnlijk de reden is geweest. Ik weet niet precies hoe het zit maar als iemand dood of met een ziekte in het ziekenhuis belandt dan mogen artsen dat toch ook gewoon tegen familieleden vertellen wat de oorzaak is. Het is te hopen dat Ajax hem heel erg goed getest heeft maar als ze dat niet hebben gedaan zou dat wel heel ernstig zijn.

6 januari 2018 om 13:04

Welk ander licht? De knvb en ajax hebben toch niks verkeerd gedaan. Als de regels zo zijn dat alleen nouri wat mocht zeggen.

6 januari 2018 om 13:05

Jouw huisarts uitslagen worden toch ook niet met je familie gedeeld ? De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf om te melden aan je ouders hoor.

6 januari 2018 om 13:05

Niks acher gehouden, ze mochten niks zeggen. Lees je eerst even in voordat je wat roept.

6 januari 2018 om 13:19

Maar als jij met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis belandt en in coma raakt dan gaat de arts dat toch ook niet achter houden en wachten tot je bijkomt? Nouri ligt met een coma in het ziekenhuis Ajax had dus best kunnen vertellen tegen de ouders dat hij een hartafwijking had. Ik krijg nu de indruk dat ze er pas een half jaar na dat moment er pas achterkomen.

6 januari 2018 om 13:29

Idd. Maar de medische staf van Ajax wist van het hart van Nouri. Als de arts hem vervolgens ter aarde ziet storten moet ie meteen ingrijpen en reanimatie beginnen en de AED gebruiken en dat is niet gebeurd. Pas na meer dan 20 minuten is er ingegrepen

6 januari 2018 om 13:31

Ze mogen idd niets zeggen totdat de patiënt zelf niet meer in staat is te beslissen. De dokter van het ziekenhuis had nadat Nouri in coma was alles kunnen vertellen aan de familie omdat zij beslissingen moeten nemen over wat er moet gebeuren.

6 januari 2018 om 14:49

Dat is totaal wat anders. Vandaar dat nouri zijn familie ook alles weet over hetgeen wat zich afspeelt in het ziekenhuis. Echter een uitslag wordt nooit gemeld aan ouders.

6 januari 2018 om 12:26

Zonder deze “sensatiezoekers” was dit nooit aan het licht gekomen en waa het gewoon dood gezwegen. Ik ben juist blij dat in er van af weet, geeft toch een hele andere kijk op het hele gebeuren (blijft nog steeds erg natuurlijk).

6 januari 2018 om 12:26

Zonder deze “sensatiezoekers” was dit nooit aan het licht gekomen en waa het gewoon dood gezwegen. Ik ben juist blij dat in er van af weet, geeft toch een hele andere kijk op het hele gebeuren (blijft nog steeds erg natuurlijk).

6 januari 2018 om 14:52

Daar zit nu net het probleem, jij, ik, wie dan ook, heeft geen enkel recht te weten welke medische gegevens met wie zijn gedeeld in deze.
Dus wat is er wezenlijk veranderd in jouw kijk? Nouri had een afwijking aan het hart, die vooraf klaarblijkelijk geen beletsel was om te voetballen. Achteraf zou nu misschien anders kunnen blijken. Spiijtig voor alle betrokkenen en Nouri als eerste.

Dat wil dan nog niet direct zeggen dat er schuldigen zijn. Helaas worden mensen ziek en raken gehandicapt of erger, die overlijden.

6 januari 2018 om 12:36

Over snel conclusies trekken gesproken Finalvoetbal. Laten we nou even afwachten. Als de NRC met zo'n verhaal komt dan is dat echt niet volledig uit de lucht gegrepen. Ik kan me niet voorstellen dat Ajax moedwillig dingen zou verzwijgen, maar het gemak waarmee jij nu het straatje schoonveegt is weer het andere uiterste.

Want ook al heeft iedereen netjes gehandeld. Speler heeft hartafwijking, speler, bond en club weten dat, speler bezwijkt aan hartafwijking tijdens wedstrijd Ajax. Dan kan je je op z'n minst afvragen of Ajax dit wel helemaal goed heeft onderzocht. Het feit dat er een hartafwijking jaren eerder is ontdekt en dat hij uiteindelijk door een hartafwijking in een kasplantje verandert maakt het nog steeds heel erg de moeite om dit verder te onderzoeken. Dat Nouri het wel heeft geweten doet er voor mij weinig aan af eerlijk gezegd, dat een hartafwijking al bekend was, dat vind ik het schokkendste eigenlijk.

6 januari 2018 om 12:44

NRC staat bekend om verdraaien en verzwijgen van feiten. Dat is in mijn ogen nog erger dan een compleet verzonnen verhaal

6 januari 2018 om 12:49

Ik vind het met afstand de beste krant van Nederland.

edit: Maar goed, dat doet er niet eens zo toe. Ik heb het stuk gelezen en zie nergens verdraaiingen ofzo. Jij wel? Of heb je het stuk helemaal niet gelezen?

6 januari 2018 om 12:53

Hier gaat het om inderdaad, er werd verteld dat het wel meeviel en uiteindeljk is zijn leven voorbij.
Hoe kan dat?

6 januari 2018 om 13:44

Wat een volslagen onzin. Iedere krant heeft weleens een canard maar de NRC staat niet bekend om het verdraaien van feiten. Een erg goede krant met bovengemiddeld veel ruimte voor diepgravend journalistiek onderzoek.

6 januari 2018 om 14:25

Mensen die roepen dat NRC een slechte krant is lezen of zelf de Telegraaf of helemaal geen krant. Kom aub niet aan met de bewering dat het NRC een slechte krant is, dat is niveau Trump fake news roepen. Ik heb het stuk ook gelezen en het is zeker geen sensatieverhaal, vrij helder stuk.

6 januari 2018 om 19:15

Toch wel een redelijk suggestief stuk. Ik vind dat de journalist eerst navraag had moeten doen bij de familie of hij dit stuk mocht plaatsen. Dat de familie geschrokken is kan ik mij heel goed voorstellen.

7 januari 2018 om 08:57

Het is voorgelegd bij de familie, waarom denk je dat ze het niet mochten plaatsen? Gisteren de advocaat en woordvoerder voor de tv gezien? Die staan hier meer dan achter kon je wel uit hun woorden opmaken. De familie heeft het idee dat ze niet alle informatie krijgen, de NRC heeft o.a. dat van die hartafwijking en dat Ajax en de Knvb het al wisten aan de familie kunnen vertellen. Blijkbaar hadden ze dit vanuit Ajax of de Knvb nog niet gehoord.

6 januari 2018 om 12:46

Zeker niet. Dit is totaal geen antwoord op de vragen die de NRC met hun onderzoek de wereldkundig heeft gemaakt.

Het is zelfs totaal geen nieuws dat de Knvb claimt dat Abdelhak, dat stond namelijk al in het initiã«le artikel van de Nrc:

"de Knvb deelde de informatie over de hartafwijking schriftelijk met Ajax. Volgens de bond worden in dit soort gevallen altijd de voetballer en diens ouders op de hoogte gesteld, maar schriftelijk bewijs dat dit in het geval van Nouri is gebeurd, ontbreekt. Volgens éã©n betrokkene is het mondeling meegedeeld aan de toen zeventienjarige middenvelder. De familie Nouri is ervan overtuigd dat Abdelhak er niet van op de hoogte was – net als zijzelf tot enkele weken geleden. Onduidelijk is of er een verband is tussen de gevonden hartafwijking en het ongeval in Oostenrijk."

Een artikel dat de vragen en problemen van de familie van Nouri aan het licht stelt zomaar afdoen als sensatiezoekerij vind ik dan ook behoorlijk kwalijk. Het artikel is grond voor gedegen onderzoek, zonder de resultaten daarvan mogen we geen conclusies trekken.

Hoe dan ook is het pijnlijk dat de familie van Nouri zich niet fijn voelt bij het proces. Ik hoop dat ze niet verstrengeld hoeven te raken in een juridisch steekspel, die mensen verdienen dit in rust te kunnen verwerken.

6 januari 2018 om 15:00

Welke vragen precies? Of het verwijtbaar is dat Nouri heeft gevoetbald met een hartafwijking? Dat de clubarts iets te verwijten valt.....?

Het eerste lijkt mij zeer sterk, waarom zou de knvb en /of een medisch specialist iets verzwijgen en daarmee de gezondheid van een speler bewust in gevaar brengen. Daar geloof ik helemaal niets van!

Over de behandeling op het veld kan ik niets zeggen, jij evenmin. Maar zelfs als als als, wat heeft het voor jou en mij voor zin dit te weten? Het zegt hooguit iets over de inschatting of kwaliteiten van de bewuste arts. Helaas is, hoe pijnlijk ook, de wereld niet maakbaar!

6 januari 2018 om 15:09

Je vraagt mij welke vragen dit precies oproept en komt vervolgens met een stuk of 3 prima antwoorden.

"maar zelfs als als als, wat heeft het voor jou en mij voor zin dit te weten?"
Volgens mij zeg ik vrij expliciet dat het voor de familie belangrijk is om antwoord te hebben op de vragen waar zij blijkbaar nog mee zitten.

6 januari 2018 om 12:51

Schande inderdaad. Ik erger mij daar ook aan. En de andere kranten (AD) nemen het ook nog eens klakkeloos over. Kopieer gedrag zonder beiden partijen te informeren. Belachelijk.

6 januari 2018 om 13:01

In het stuk van NRC staat toch duidelijk dat het is voorgelegd aan de betrokkenen, of heb je het niet gelezen?

6 januari 2018 om 14:27

Ik word echt treurig van het niveau hier. Niemand heeft dat stuk gelezen anders zouden zie niet zo reageren.

6 januari 2018 om 14:29

Leidsehood, die indruk heb ik inderdaad ook, terwijl het stuk gewoon te lezen is zonder abonnement, mits je nog geen vijf andere artikelen heb gelezen deze maand in de Nrc. Gezien het niveau van de reacties die blijk geven het artikel niet te hebben ga ik er gemakshalve van uit dat ze nog niet aan hun limiet van vijf artikelen zitten deze maand.

6 januari 2018 om 14:45

Het stuk is kritisch op de clubarts van Ajax die niet meteen uitging van een hartstilstand terwijl dat volgens protocol zou moeten. Vervolgens is er geen melding gemaakt van een calamiteit bij de inspectie voor gezondheidszorg. Dat zijn absoluut geen sensatieverhalen maar terechte vragen die je mag of zelfs moet stellen wanneer zoiets gebeurt. Vervolgens bleek de KNVB al problemen te hebben geconstateerd in een eerder stadium. Dat is wel gecommuniceerd met Ajax maar er ontbreken documenten dat dit ook schriftelijk met Nouri is gecommuniceerd. Ook dat moet gewoon bevraagd worden. Zo nu weten de niet lezers van het stuk ook waar het wel over gaat.

6 januari 2018 om 13:08

Ik duur net al en bericht maar in 2014 was hij nog geen 16 jaar hoe zit het met toen dan

6 januari 2018 om 13:17

In 2014 was hij 17!

6 januari 2018 om 13:18

Hij is in april 1997 geboren. Pak je telraam er maar weer bij en probeer het opnieuw. Dan zul je tot de conclusie komen dat hij 16 of 17 was in april 2014, toen de Knvb zijn hartafwijking voor het eerst constateerde.

6 januari 2018 om 13:22

ik zat verkeerd te kijken op internet stond dat 19 was dus dacht net 15 jaar ofzo mijn fout

6 januari 2018 om 13:25

Nouri is geboren op 2 april 1997. Ik weet niet wanneer dat onderzoek in 2014 precies was maar stel dat het voor 2 april was dan was hij op dat moment 16 jaar.

edit:
Iemand was mij voor, dit kan dus weg.

6 januari 2018 om 13:45

Wat ook weer en beetje apart is dat hij in 2014/2106 getest word maar in 2012 niet toen hij voor het eerst kwam. Tenminste ze zeggen van niet. Maar wie weet.

6 januari 2018 om 15:04

Hou nou toch eens op met dat misselijk makende geïnsinueer dat er schuldigen zijn! Als die jongen daadwerkelijk een afwijking had die volgens inschatting van de specialisten gevaarlijk was om te voetballen, denk je dat de knvb dat zou hebben toegelaten.....?

6 januari 2018 om 13:34

Helemaal mee eens. Begrijp niet wat ze bij het NRC dachten toen ze dat bericht publiceerden. Half werk.

6 januari 2018 om 14:31

Nrc sensatiezoekers? Natuurlijk is elke krant gebaat bij sensatie, maar over het algemeen een betrouwbare krant met diepgaande analyses en soms verrassend onderzoek. Het stuk over Nouri is ook geen sensatiestuk maar meer een reconstructie van het proces. Daarnaast lijkt het me belangrijk om te weten dat al bekend was dat Nouri een hartafwijking had. Als je dat sensatiezoeken noemt, vind ik echt dat je er flink naast zit. Lees het stuk sowieso even, dan merk je dat het een interessant verhaal is waar helemaal niet meteen van alles en iedereen beschuldigd wordt.

Tuurlijk was hij geïnformeerd en Ajax ook, dit kan niemand ontkennen. Vraag is alleen wat hebben Ajax en Nouri zelf met deze informatie gedaan.

6 januari 2018 om 12:27

Dan nog mag de arts van Ajax niet met deze gegevens de ouders informeren omdat het onder medisch geheim valt. Ik vraag mij af of Ajax het wel wist want welk belang zou daarmee gemoeid zijn om alles te verzwijgen.

6 januari 2018 om 12:27

Dat ligt eraan wat de ernst van de situatie was. Als het om een niet bedreigende hartafwijking ging waarbij er gewoon topsport bedreven kon worden dan hoeft daar niet veel aan gedaan te worden. Ajax zal sowieso alle spelers goed in de gaten houden medisch gezien. Daar twijfel ik niet aan.

6 januari 2018 om 12:35

Het feit dat het zo lang deed totdat nouri in Ajax 1 mocht spelen terwijl hij er allang klaar voor was zegt veel. Voorzichtigheid namelijk. Het feit dat nouri nooit verhuurd wilde worden geeft aan dat hij misschien niet wilde dat andere clubs het ook wisten. We zullen het nooit weten.

6 januari 2018 om 13:04

Nouri wilde niet verhuurd worden omdat hij een rasajacied is. Ajax 1 halen was zijn droom en hij wilde dat niet via omwegen doen. Maar natuurlijk weet je het inderdaad nooit, misschien had het er wel mee te maken.

6 januari 2018 om 15:06

Lee112, wat een misselijk makend geïnsinueer! Je zuigt het ter plekke uit je duim. Het zou je sieren hiermee te stoppen. Het gaat immers over de gezondheid van een mens.

Prima als het daadwerkelijk zo is gegaan. De documenten zullen er vast nog wel zijn. Hoop niet dat mensen een slaatje willen slaan over de rug van Nouri dat zou echt ziek zijn.

Bijzonder dat de ouders aangeven niet op de hoogte te zijn geweest. Dit lijkt me niet iets wat je als zoon verzwijgt voor je ouders (maar dit is speculatie).
De Knvb geeft aan 2x gesproken te hebben met Nouri en eea op schrit te hebben gesteld. Dat laatste wordt nu belangrijk.

Wat ook belangrijk is, is wat deze informatie betekende (het zou om een onschuldige hartafwijking gaan, maar dat vind ik bijzonder) en hoe Nouri en Ajax hier vervolgens mee om gingen.

Wordt hoe dan ook (nog vele malen) vervolgd.

6 januari 2018 om 12:29

Schriftelijk informeren is ook lastig te bewijzen. Heeft Nouri tijdens dat mondelinge gesprek met de arts het ook meteen op schrift overhandigd gekregen? Dan heeft ie daar vast niet voor getekend qua ontvangst. Is is per post geinformeerd, dan hebben ze alleen een kopie van de brief in het archief maar dat zegt ook niet dat ie verzonden is. Wellicht is het per mail gegaan, dan heb je wel bewijs. Als de Knvb de waarheid spreekt is het inderdaad bijzonder dat Nouri zijn familie niet zou hebben geinformeerd.

Vooral je tweede alinea is belangrijk inderdaad. Wat betekende de informatie en hoe is men hiermee omgegaan? Als een speler gevaar loopt neem je niet zo'n risico zou je zeggen. Zeker gezien de ervaringen die Ajax met Sno heeft opgedaan die bij jong Ajax werd gereanimeerd. Nog heel veel vragen staan open.

6 januari 2018 om 12:33

Een met je opmerking over bewijslast.

Maar dit is nog lang niet ten einde. Vervelend voor alle betrokkenen.

6 januari 2018 om 13:36

Misschien wist ie wel dat ze niet zouden willen dat hij door zou gaan met professioneel voetbal? Helaas is het zo dat degene die het antwoord op het waarom van deze vraag naar alle waarschijnlijkheid het antwoord nooit meer kan geven. Triest voor de familie. En triest ook dat dit alle sensatiezoekers de kans geeft met hun idiote speculaties.

6 januari 2018 om 12:31

Tenzij Nouri bang was dat zijn ouders hem voetbal zouden verbieden ivm zijn gezondheid. Ik had wel het idee dat voetbal alles voor hem was, dus in dat opzicht kan het wel te begrijpen zijn. Al helemaal als Nouri hoort dat het risico klein is.

6 januari 2018 om 12:33

Een hypothese, maar pure speculatie.
Dat weet jij ook.

6 januari 2018 om 12:37

Voetbal was ook alles voor Appie, die jongen ging nogsteeds op pleintje staan met de jongens uit de buurt spelen. Die jongen leefde voor de sport, maar denk volgens KNVB was uitkomst 'ongevaarlijk', zou zomaar kunnen dat Nouri het gezin niet ongerust wilde maken, maar dat is natuurlijk niet te bewijzen.

6 januari 2018 om 12:37

Zijn vader is niet de gezondste. Misschien uit bescherming niks verteld

6 januari 2018 om 12:41

Als je Nouri bezig zag met voetbal, dan zag je dat hij werkelijk bezeten was van het spelletje. Zijn hele leven bestond uit voetbal. Wanneer je dan te horen krijgt van de Knvb dat je een (onschuldige) hartafwijking hebt, dan kan je dat zien als iets waar je ouders zich zorgen om zullen maken en dus een risico dat je je voetbaldroom niet kunt laten uitkomen. Ik zou me best kunnen inbeelden in elk geval dat je dan als 17 jarige de keuze maakt om zoiets te verzwijgen zodat je je dromen kunt blijven vervolgen.

6 januari 2018 om 12:27

Er staat toch zowel mondeling als schriftelijk. Het lijkt mij dat de knvb dit niet zegt als ze het schriftelijke gedeelte niet aantoonbaar kunnen maken

6 januari 2018 om 12:27

Mondelinge gesprek niet nee, alhoewel ze wel kunnen bewijzen een gesprek te hebben gehad wellicht. Het schriftelijke is ook te bewijzen, dat staat zwart op wit. Ze hebben alle recht zichzelf te verdedigen tegen het half afgeraffelde werk van een hopeloze nrc journalist. Geen volledige informatie is tegenwoordig het standaard in de media

6 januari 2018 om 13:33

Je weet niet of ze liegen, het kan ook prima zijn dat nouri het zelf thuis verzwegen heeft omdat die gewoon wilde voetballen. En dat kan je ook niet meer navragen. Dus iemand leugenaar noemen in deze situatie is natuurlijk onzin. Waarom zou de knvb hier toen niets mee gedaan hebben? wat voor baat hebben ze erbij om iemand er niet over te informeren?

Nu wordt het spannend. Waarom publiceerde ze dit niet eerder, waarom reageer Ajax niet op de specifieke vragen van NRC, waarom stelde Eberhard zelf een advocaat voor?

Dit gaat zeker nog een hele lange staartje krijgen.

Mensen die komen met 'geld geld geld'... Dude dit is geen Amerika. Je gaat echt geen 50 miljoen krijgen als je dit 'wint'

6 januari 2018 om 12:40

Ajax heeft zelf aangegeven dat het niet via de media doet communiceren omdat het over een persoonlijke dossier gaat. Communicatie gebeurd rechtstreeks met de familie, niet via de Media, zeker niet zolang er nog een onderzoek loopt. De kans is aanwezig dat Ajax op sommige van die vragen wettelijk nieteens mág antwoorden.

6 januari 2018 om 12:40

Waarschijnlijk wilde nouri het stil houden hè. Waarom zal Ajax iets onschadelijks de wereld ingooien ? Men vertrouwt de geschoolde specialist.

Ik hoop intens dat dit geen juridisch gevecht gaan worden maar dat alle kracht van de familie kan uitgaan naar de verwerking van de tragedie rondom Appie. Wat de uitkomsten ook zijn het blijft verschrikkelijk dat een jonge voetballer nooit meer kan doen wat hij het liefste deed.

Dit alles maakt voor Nouri op dit moment geen verschil. Het lijkt mij daarom ook zeer gepast, maar in hoeverre kan dit nog, dat het buiten de media wordt uitgezocht en men met elkaar in gesprek gaat. Het gaat toch nergens over dat partijen zich nu via de media melden of zie ik dat verkeerd?

6 januari 2018 om 12:32

Voor Nouri maakt het inderdaad helaas geen verschil. Voor toekomstige “nouri’s” maakt het wel iets uit wanneer de Knvb of de club Ajax ergens verkeerd heeft gehandeld en daarvoor bestraft wordt zodat ze in de toekomst wel kordaat handelen.

6 januari 2018 om 12:42

Zij hebben niet verkeerd gehandeld. De regels zijn gevolgd.

6 januari 2018 om 12:45

Jij en ik en alle andere personen hier op dit forum hebben werkelijk waar geen idee wat de feiten zijn. In dit geval de media ook niet, die publiceren immers ook niet, voordat alle partijen ondervraagd zijn. Daarbij vind ik het niet meer dan normaal dat deze kwestie wordt onderzocht om hier leerring uit te trekken voor de toekomst. Ik stoor me persoonlijk aan het feit dat, en ik maak me daar ook schuldig aan, we op dit soort fora hier ook met elkaar op ingaan en daarbij ook geen enkel idee hebben wat de waarheid is. De discussie met elkaar aangaan, maar om wat eigenlijk?

6 januari 2018 om 12:48

Of de wet aanpassen dat de leeftijd van 16 jaar opgehaald wordt naar bijvoorbeeld 18 of 21 jaar?

6 januari 2018 om 15:11

Absoluut niet! Onzin natuurlijk.
Er is iets geconstaeerd dat niet belette te gaan voetballen, inschatting specialisten. Wat zou het helpen als zijn ouders deze informatie wel hadden gehad, als ze het al niet hebben gehad......?

Eigenlijk ook wat je mag verwachten van degene die een dergelijke medische test heeft laten uitvoeren. Dat de ouders niet zijn geïnformeerd dat is de wet, al begrijp ik zeker dat de ouders dit hadden willen weten en er niet blij mee zijn dat de Knvb of Ajax dit niet gedaan heeft. Blijft de vraag er vanuit gaande dat de Knvb de waarheid spreekt waarom Nouri zijn familie niet heeft geïnformeerd. Hij lijkt mij geen type die hier binnen zijn familie niet over zou willen praten. Ook zit je nog met de vraag of aanvullend onderzoek nodig was en/of Ajax hierop heeft aangedrongen omdat dit hartfalen meerdere keren is vastgesteld schijnbaar. Aan de andere kant geeft zo'n arts geen toestemming om een speler te belasten als dat een direct gevaar voor zijn gezondheid vormt.

6 januari 2018 om 12:36

Als aangetoond was dat het om een ongevaarlijke hartafwijking ging waar je topsport mee kan begrijven (dat weet ik niet zeker maar lijkt me wel), wat moet je dan verder onderzoeken? Blijkbaar is het risico op wat nouri nu is overkomen destijds als nihil beschouwd.

Heftig hoor. Appie wilde waarschijnlijk zijn ouders niet "onnodig" bezorgd maken en vooral er op vertrouwd dat er goed met hem werd gehandeld

6 januari 2018 om 14:06

Er is ook goed gehandeld. Hij wist ervan en elke hartafwijking is op z'n minst een beetje gevaarlijk als het om topsport gaat. De laatste jaren betrof het voornamelijk gevallen van (kleine) hartafwijkingen als een speler hartproblemen kreeg op het veld.

Ik vond het destijds ook al vreemd hoe voorzichtig Ajax was met Nouri als je ziet hoe snel andere spelers doorschuiven naar het eerste van Ajax. Misschien was die afwijking dan wel de reden, al blijft dat natuurlijk speculeren.

Waarom is er op het veld zo onkundig gehandeld en zolang gewacht met het gebruik van een defibrillator als de medische staf wel op de hoogte waren van een hartafwijking bij de speler.

6 januari 2018 om 12:31

Omdat je zo'n ding niet gelijk gebruikt. Er was blijkbaar verwarring wat er nou precies aan de hand was. Het blijven mensen en die kunnen fouten maken hoe pijnlijk ook.

6 januari 2018 om 12:34

Jij weet precies wat er gebeurd is dat jij de conclusie al kan trekken dat er op het veld onkundig gehandeld is en wat de gevolgen van dit onkundig handelen zouden zijn geweest? Wij weten niet wat er in de hoofden van de medische staf op dat moment speelde, wat zij aantroffen en hoe zij gehandeld hebben. Ga daar dan ook niet op speculeren. Zelfs wanneer ze direct met reanimatie waren begonnen, had dat geen enkele garantie gegeven dat ze hem terug konden krijgen zonder blijvende schade. Het had wellicht de kans groter gemaakt, maar garanties zijn er niet.

6 januari 2018 om 12:47

Weet jij veel, misschien ademde Nouri eerst nog wel. Dan gebruik je zo'n defribrillator niet.

Jammer dat dit allemaal gebeurt. Maar misschien hadden ze wel een kansbereking erbij dat als je iets zou overkomen procents gewijs klein was. En Nouri was wel een supertalent. Zou een je zelf zomaar je passie opgeven als je een groot voetballer kan worden......

Het is 2x bij hem ontdekt en toch laten ze hem voetballen.ze weten wat er kan gebeuren maar nemen toch de risico.denk niet dat appie een jongen is dat dingen verbergt voor z’n Ouders.

6 januari 2018 om 12:36

Tja dat weet je niet. Afgelopen zomer is die onwel geworden op vakantie en is er gecommuniceerd dat hij dat niet was maar een vriend. Terwijl er later toch is bevestigd dat het om Appie ging. Al met al een triest verhaal met alleen maar verliezers. Onbegrijpelijk dat mensen hier ook gelijk alles al denken te weten en zoeken naar een schuldige. De KNVB, Ajax de dokter. Alles komt voorbij. Al met al krijgen wij Nouri er niet mee terug.

Mondeling is niet na te gaan natuurlijk, maar van dat schriftelijke zal dan toch wel ergens een kopietje moeten zijn. De Knvb staat dan in ieder geval sterk in een eventuele rechtszaak.
Wat ik wel vreemd vind is dat Nouri 2 dagen voor het ongelukkige noodlot nog helemaal onderzocht zou zijn door Ajax en dat toen niets vreemds geconstateerd zou zijn. De Knvb heeft blijkelijk niets achter gehouden, maar in hoeverre is Ajax schuldig? Het zou namelijk ook niet de eerste keer zijn dat Ajax nalatig is geweest of zelfs heeft gezwegen rondom een speler met een hartafwijking.
Hopelijk wordt dit alles tot de bodem onderzocht. Voor Nouri zelf en zijn familie is het helaas te laat, maar eventuele toekomstige “nouri’s” kunnen zo van een vreselijk lot bespaard blijven.

6 januari 2018 om 12:33

Verklaar je nader. Wanneer heeft Ajax dit dan gedaan? Bovendien is het niet aan Ajax om zulke informatie te versterken aan wie dan ook behalve de speler zelf. Ajax heeft er totaal geen baat bij om dit te verzwijgen aan spelers.

6 januari 2018 om 13:16

Kanu en Rijnders. Een speler met een hartafwijking verkoop je makkelijker als de desbetreffende speler niet weet van zijn afwijking.

6 januari 2018 om 15:16

Mensen gaan nu eenmaal dood, of raken in het geval Nouri gehandicapt, zonder dat dit vooraf aantoonbaar is. In mijn persoonlijke kring is iemand overleden aan hartproblemen, terwijl die de dag ervoor in een academisch ziekenhuis binnenste buiten was gekeerd....... Heel verdrietig, maar niets kunnen constateren. Fact of life!

Dit gaat een beetje welles nietes verhaal worden. Nouri wist het dus maar de vraag die nu in me opkomt is: waarom vertelde Nouri het niet aan zijn ouders? Was het omdat de artsen zeiden dat het niet erg was? Maar als het niet erg was waarom is het dan twee keer geconstateerd? Dan moet er toch een lichtje branden lijkt me.

6 januari 2018 om 12:39

Als men een hartafwijking constateert hoeft dat niet meteen ernstig te zijn. Hartafwijkingen heb je namelijk in verschillende vormen en maten. Als het een afwijking die structureel is, maar niet gevaarlijk dan komt die constatering ook in navolgende tests naar boven. Maar goed, wij zijn geen deskundige om te bepalen hoe gevaarlijk het is.

Kan mij niet voorstellen dat de Knvb hem laat testen in 2014 voor een jeugdtoernooi, vervolgens blijkt dat er een afwijking is die gevaarlijk is en men hem aan dat toernooi laat meedoen, met het risico dat ie tijdens de wedstrijd neer gaat en later bekend zou worden dat iemand laten spelen met een gevaarlijk hartprobleem.

Je bent als 16 jarige jongen natuurlijk nog jong en waarschijnlijk ook naief. Je wilt alles doen om het te maken als prof voetballer en waarschijnlijk vertel je dan niets tegen je ouders om toch je dromen na te kunnen gaan in plaats van misschien gedwongen te zijn om te stoppen.

We moeten in deze niemand voor leugenaars uit maken, hoe gevoelig de gespreksstof ook ligt.

benieuwd of iemand in de medische wereld of de sportwereld aanstalten zal maken om wijzigingen te laten brengen in het protocol rondom informatievoorziening over dergelijke zaken. De een is met 16/17 mentaal al volwassen en kan hierin zijn verantwoordelijkheden nemen, de ander is nog zo kinds als wat en zal dergelijk nieuws laten overwaaien. Lijkt me toch dat het beter is dat zaken als hartafwijkingen in ieder geval bij degene die wettelijk gezien zorg/voogdij over personen onder de 18 jaar bekend worden gemaakt? Gevolgen kunnen echt desastreus zijn, die in sommige gevallen misschien wel voorkomen kunnen worden (dus niet alleen bij nouri, maar ook andere mensen).

Voordat men met vingers gaat wijzen, is het goed om de resultaten van het onderzoek maar eens af te wachten. Ben ook wel benieuwd hoe dat gaat met schriftelijke informatievoorziening en het mondelinge gedeelte. Wordt er ergens vastgelegd dat betreffende persoon kennis heeft genomen van de medische uitslag (handtekening op de papieren? gesprek op tape vastgelegd?)? Als dat niet zo is, dan kan iedereen wel roepen dat de patient op de hoogte is gesteld zonder dat het waar hoeft te zijn natuurlijk.

Als ze niet oppassen gaat dit een wellis nietis spelletje worden. Ik denk dat het beter is als alle betrokken partijen gewoon een keer een afspraak maken en dit gaan uitpraten. Van een discussie via de media wordt niemand beter.

Vind dit nu wel een redelijke moeilijke en lijnlijke kwestie/zaak worden; Was toch niet waar men op uit was, gezien Appie Nouri zijn situatie. NRC was naar mijn idee altijd een redelijk betrouwbare en sobere krant, dus weet niet wat ik in deze moet geloven (de waarheid zal vermoedelijk in het midden liggen). Nalatigheid, smartengeld en letselschade zijn termen die hier dan rond kunnen zweven. Hoop alleen dat deze zaak geen zure nasmaak met zich mee gaat brengen waarin de familie van nouri door zo'n advocaat tegen Ajax of KNVB in de rechtszaal tegen over elkaar komen te staan, want de situatie van Nouri lijkt mij voor nu toch wel het belangrijkste van alles. Mocht de club arts onjuist gehandeld hebben bij het ongeluk, dan moet je dat onderzoeken, maar voor mij als buitenstaander blijft dit toch een moeilijke en pijnlijke zaak.

6 januari 2018 om 13:11

Die Belgische hoofdredacteur is als je het mij vraagt niet te vertrouwen.

6 januari 2018 om 13:30

Heb de krant 9 jaar geleden voor het laatst gelezen; Toen was het nog sober en aardig betrouwbaar. Met die nieuwe eigenaar zou ik dat niet met overtuiging durven zeggen; Je zou best gelijk kunnen hebben.

6 januari 2018 om 13:58

Ik ben al jaren abonnee, maar ik vind het echt een heerlijke krant. Juist de uitgebreide stukken onderzoeksjournalistiek vind ik een verademing. Zoals de mestfraude, maar ook dat artikel over de stroomstoring bijvoorbeeld was echt hoogwaardige journalistiek. Ook dit artikel vind ik gewoon netjes overkomen, niet schreeuwerig of sensatie, maar vrij sec de dingen die onduidelijk zijn. Het stuk is volgens mij vrij te lezen voor mensen die deze maand nog geen of nauwelijks artikelen bij nrc hebben gelezen. Ik zou zeggen, lees het en oordeel zelf. Ik kan wel zeggen dat het goed is, maar je kan dat beter zelf beoordelen.

6 januari 2018 om 14:07

Zal vandaag eens kijken 👍 . Een stukje onderzoeksjournalistiek met goed opgebouwde feiten en informatieve informatie lijkt mij altijd wel interessant om te lezen.

Heel triest deze situatie. Jammer dat we zijn talent nooit zullen zien. Ik vind het wel erg dat de familie nu ergens genoegdoening probeerd te halen door een partij daar financieel aansprakelijk voor te stellen. Ik denk dat nouri het zelf ook wel wist maar met de gedachte dat het niet ernstig was en daarom zijn familie niets heeft gezegt.


Echt schandalig dat de KNVB het niet tegen de ouders heeft gezegd. Zo'n jongen is nog maar 16 jaar, die denkt alleen maar aan voetbal...wat een ** regel..hier hebben ze echt een grote fout begaan vind ik....

6 januari 2018 om 12:45

Als de KNVB dat wel had gedaan was deze strafbaar bezig, klinkt misschien raar maar de KNVB (lees, alle betrokken van arts tot afgevaardigden) konden zonder toestemming van patiënt (in dit gevallen Abdelhak Nouri) niets doen.

6 januari 2018 om 12:56

Dat hadden ze dan inderdaad niet kunnen doen. Maar het is te hopen dat de KNVB en zeker Ajax hem hebben verplicht uitvoerig onderzoek te volgen. Het gaat toch om jonge spelers en als Ajax moet je dan eigenlijk gewoon zeggen je speelt niet meer tot dit tot de bodem uitgezocht is.

6 januari 2018 om 12:46

Ze hebben een fout begaan door zich aan de wet te houden? Je kan het oneens zijn met de wet, maar daar heeft de Knvb weer niks over te zeggen.

6 januari 2018 om 12:53

De Knvb mocht zijn ouders niet eens informeren. Vanaf 16 jaar is het verboden om medische gegevens aan wie dan ook door te geven. Dat is de wet. De Knvb zou in overtreding zijn geweest als ze de ouders wel geïnformeerd hadden.
Dit is nu de privacy wet waar velen zich zo aan vast houden.

6 januari 2018 om 12:55

@lucasvermeulen:

Ooit gehoord van medisch beroepsgeheim?

Ik vind dat de ouders van Nouri hier een domme set hebben gemaakt, Nouri zit nog steeds in de selectie van Ajax wat inhoud dat hij betaald krijgt, volgens mij is dit helemaal op het begin ook gezegd door Ajax.

Stom heel stom dit.

6 januari 2018 om 12:52

Ze kunnen er niks aan doen. De NRC geeft hun iets om stoom af te blazen en publiciteit te pakken. Iedere ouder zou dan een advocaat om armen om te weten wat er nu precies gaande was. Dit is een smerige streek van de NRC

6 januari 2018 om 13:12

Die advocaat vertrouw ik voor geen meter. Bloedzuiger eerste klas.

6 januari 2018 om 15:20

Misschien is dat wel de definitie van een letselschade advocaat?!

6 januari 2018 om 13:51

Ik denk niet dat je als ouders bezig bent met geld op zo'n moment. Het feit dat zij een advocaat in de arm hebben genomen zegt ook niet over hun relatie met Ajax. Je geeft ook zelf aan dat Nouri nog betaald krijgt dus als het om het geld ging dan hadden zij juist niet gedaan. Daarbij beland Nouri nu in de WAO dus dat is ook geen probleem

Advocaten ad bal. Wordt smerig zaakje. Beetje onderscheid maken tussen advocaten praat en andere betrokkenen. Daar zit heel veel ruimte tussen

Jammer dat de NRC via dit tragedie hun publiciteit willen pakken. Diep en diep triest.. dit is iets wat intern moest blijven tussen de famm (als ze het wisten) de KNVB en Ajax. Vind dit echt laag dat ze dit zo naar buiten brachten om chaos te creeren.

Het is te bizar voor woorden dat de knvb en ajax iemand met een hartafwijking überhaupt op het hoogste niveau laten presteren. Het is natuurlijk de keuze van Nouri geweest maar er zou gewoon een regel moeten zijn dat je met een hartafwijking niet wordt goedgekeurd voor topsport.

6 januari 2018 om 13:18

Dat bepaald nog altijd de speler zelf. Er zijn genoeg spelers/sporters met geboren afwijkingen waar niks mee gebeurd, die mogen opeens dan geen professionele sport beoefenen?

Een club kan iemand afkeuren en hem geen contract aanbieden (arouna Koné bijvoorbeeld kwam niet door de keuring bij Ajax destijds, bij PSV wel) maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid altijd bij de sporter zelf.

6 januari 2018 om 15:22

Hazelsi, beetje simpele reactie niet.....? De knvb heeft er geen enkel belang bij risico's te nemen met de gezondheid van een voetballer. Zou het heel misschien kunnen dat de afwijking vooraf bezien niet als beletsel werd gekwalificeerd door de specialisten?

Goed om te lezen die verklaring van Ajax.
Alle kanten zijn nu belicht en zoals het lijkt heeft het NRC oud nieuws de wereld ingeholpen.
Als ik het zo lees treft niemand de volle blaam gezien ook gewezen wordt naar de geheimhoudingsplicht.
Ik vind het een beetje riooljournalistiek en NRC onwaardig.

6 januari 2018 om 13:37

Het klinkt vrij cru, maar de blaam ligt momenteel bij Nouri zelf in deze kwestie. Ajax en de Knvb hebben correct volgens het boekje gehandeld en de familie is boos omdat ze van niks weten, omdat Nouri het dus heeft verzwegen.

6 januari 2018 om 13:48

Dat wordt nu dus onderzocht. Wat ook interessant en belangrijk is is of de medische staf van Ajax de doktoren van Nouri op de hoogte hebben gebracht. Wanneer werden de ouders van Nouri op de hoogte gebracht van de bekende hartafwijking? Wat in het proces ook belangrijk zal zijn in de tijd tussen het neergaan van Nouri en het starten van de reanimatie. Als dit veel te lang duurde met de info die de medische staf van Ajax had over de hartafwijking van Nouri dan zijn de doktoren van Ajax juridisch verantwoordelijk. Vandaar ook dat er advocaten bij zijn gehaald om uit zoeken of alles volgens de wet is gegaan.

6 januari 2018 om 13:15

Nouri kent zijn familie het best. Hij is moederskindje. Wellicht dat hij geen onnodige stress wilde bezorgen? Weten wij veel. Het is niet aan Ajax of de KNVB om in te schatten of hij het kan vertellen. Die vrijheid heeft hij totdat hij een operatie had moeten ondergaan als minderjarige. Dan heb je toestemming van de ouders nodig en dan moet je melden. Misschien ging Ajax ervan uit dat hij het al had gezegd we dont know.

Als ik Nouri was en een dergelijke mededeling kreeg op die leeftijd en zo enorm gefocust op een succesvol voetbalcarière bij 'mijn' Ajax, zou ik het denk ik ook niet snel aan mijn ouders vertellen wetende dat hij daarmee wellicht zijn ouders mentaal belasten.
Zou me ook goed voor kunnen stellen dat Ajax hem aanbod om met zijn familie te praten maar dat Nouri dat niet wenste en/of hij zelf zijn familie zou informeren.
Stay strong Appie#

6 januari 2018 om 13:16

Ik had het wel gezegd hoor, maar ja iedereen is anders.

Als ik Nouri was en een dergelijke mededeling kreeg op die leeftijd en zo enorm gefocust op een succesvol voetbalcarière bij 'mijn' Ajax, zou ik het denk ik ook niet snel aan mijn ouders vertellen wetende dat hij daarmee wellicht zijn ouders mentaal belasten.
Zou me ook goed voor kunnen stellen dat Ajax hem aanbod om met zijn familie te praten maar dat Nouri dat niet wenste en/of hij zelf zijn familie zou informeren.
Stay strong Appie#

6 januari 2018 om 13:29

Het is en blijft een ongelofelijk groot drama voor ALLE partijen, achteraf zal het Ajax zondermeer aan hun geweten knagen juist omdat zij lang hebben gewacht om hem zorgvuldig en gelijdelijk te laten debuteren, Ajax is natuurlijk ook een ambitieus topvoetbalbedrijf, zo vreselijk jammer vooral voor Nouri zelf!

6 januari 2018 om 13:31

...geleidelijk...

6 januari 2018 om 13:29

Het is en blijft een ongelofelijk groot drama voor ALLE partijen, achteraf zal het Ajax zondermeer aan hun geweten knagen juist omdat zij lang hebben gewacht om hem zorgvuldig en gelijdelijk te laten debuteren, Ajax is natuurlijk ook een ambitieus topvoetbalbedrijf, zo vreselijk jammer vooral voor Nouri zelf!

“aangezien Nouri toen ouder was dan 16 jaar is alleen het informeren van de voetballer zelf voldoende geweest”

kut regel!!!!!!

16 jaar en dan oud en wijs genoeg? Wtf is dit?! Heel snel veranderen!!!
Die jongen kan het verzwegen hebben uit angst, of het risico hebben genomen om zijn familie financieel onafhankelijk te ballen, of wat voor reden dan ook.

Zelfs op je 18de weet je nog maar 20% van waar de wereld uit bestaat. Wat een triest uitgangspunt in het ''volwassen'' land dat Nederland heet. Ga je schamen!!

6 januari 2018 om 13:41

Topsport is hard en juist bij voetbal al op zeer jonge leeftijd toekomstbepalend. Wanneer is een mens volwassen, in veel buitenlanden wordt Topsport bedreven op zeer jonge leeftijd bv. atletiek waar ouders nauwelijks worden geïnformeerd.

Het lijkt me simpelweg een vorm van miscommunicatie. Nouri heeft het zelf te horen gekregen, maar misschien nooit verteld aan zijn ouders en dergelijke omdat hij dan wellicht moest stoppen met voetballen? Allemaal suggestief hoor. Hierdoor hebben de ouders van Nouri nu het idee van: Wij wisten van niks! Maar waarom gaan ze nu zo moeilijk doen? Willen ze nog meer geld zien van Ajax? Laat het rusten en ga geen ruzie maken om een situatie die al ernstig genoeg is.

Hoe je het went of keert ik vind dat als een kind bij zijn ouders woont ongeacht zijn leeftijd dat men altijd dit soort dingen hoort te melden bij de ouders.
Woont hij op ze eigen dan is het zijn eigen keuze wat hij ermee doet mijn mening

6 januari 2018 om 15:26

Wat een onzin! Als je ouder bent, ben je nog geen eigenaar van je kind. Iemand van 40 die om een reden weer bij zijn ouders gaat wonen moet z'n medisch doopzeel lichten? Nogmaals, onzin.

Laten we het onderzoek gewoon ff afwachten. Het is wel duidelijk dat er iets niet goed is gegaan in de communicatie. Het artikel geeft aan dat familie niet op de hoogte was van de hartafwijking van Nouri, maar Nouri was toen ouder dan 16 dus zijn familie hoefde het niet te weten. Het zou netjes zijn geweest als Ajax zijn familie destijds op de hoogte had gebracht maar zij zijn het niet verplicht. Het inschakelen van advocaten zeg niet veel. Het is een normale procedure zodat beide partijen openheid kunnen krijgen in een proces.

Hopelijk ontaardt dit alles niet een ordinaire partij moddersmijten, maar wordt er met de uiterste zorgvuldigheid de voor de familie bestaande vragen naar behoren beantwoord. Want de situatie rondom Nouri is daarvoor eenvoudigweg niet mee gebaat. Het leek me overigens wel heel sterk dat er met de hartproblemen van Nouri lichtzinnig zou zijn omgesprongen. Hoe dan ook, mij lijkt het beter dit delicate onderwerp te laten waar het hoort, namelijk bij de direct betrokkenen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren