Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ajax kreeg 2,25 punten te weinig, Feyenoord kreeg 3,25 punten te veel’

Laatste update:
/

Het Algemeen Dagblad heeft de rol van de scheidsrechter in alle competitiewedstrijden van de top zes in het voorbije Eredivisieseizoen onderzocht. Aan de hand van videobeelden werden de beslissingen rond doelpunten en rode kaarten geëvalueerd en gecontroleerd op hun juistheid. Met behulp van een kansberekeningsmodel werd geschat wat de uitkomst zou zijn geweest als de scheidsrechter bij verkeerde beslissingen hulp gehad zou hebben van videobeelden.

Het dagblad constateerde 84 foute beslissingen rond doelpunten en rode kaarten in de 174 wedstrijden van Ajax, Feyenoord, FC Twente, PSV, sc Heerenveen en Vitesse. In 48 van die wedstrijden (29,6%) hadden foute beslissingen van de dienstdoende arbiter een directe invloed op winst, verlies of gelijkspel. Kortom: in drie op de tien duels was een cruciale fout van de scheidsrechter mede van invloed op de verdeling van de punten.

Volgens het kansberekeningsmodel kreeg Ajax 2,25 punten te weinig en had Vitesse eigenlijk 2,46 punten meer moeten hebben. De overige clubs mogen niet klagen. Feyenoord had eigenlijk 3,25 punten minder moeten hebben, terwijl Heerenveen liefst 4,84 punten meer kreeg dan men eigenlijk had moeten hebben. De uitkomst zou geen gevolgen voor de ranglijst hebben gehad. Alleen Vitesse, dat als zesde eindigde, zou het seizoen op een vierde stek hebben afgesloten.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En Roda? Weet iemand dat?

7 mei 2014 om 09:28

Inderdaad, dat is misschien nog wel de belangrijkste.

7 mei 2014 om 11:15

Ja naar Roda was ik ook benieuwd. Het verbaasd me niks hoor dit onderzoek. Scheidsrechter geven in de kuip als een penalty als je iemand omblaast.

7 mei 2014 om 11:50

Feyenoord kreeg dit seizoen 4 pingels thuis en 0 uit.......

7 mei 2014 om 12:05

Daarom toch..

7 mei 2014 om 12:16

Henk-80,

Ondanks dat is dit onderzoek zo nutteloos als maar kan. Hoe kan je bijvoorbeeld een situatie in de 20e minuut zo beoordelen. De kans dat daarna de wedstrijd nog anders was gelopen als de penalty / rode kaart niet gegeven was, is enorm. Dit onderzoek kan dus ook weer de prullenbak in.

7 mei 2014 om 12:41

Ik vind t als vitessenaar het belangrijkste dat de spelers er een jaar de tijd voor hebben gehad meer punten te halen. Dit is achteraf gelul

7 mei 2014 om 09:29

Kijken ze niet naar alleen het ad heeft 2 wedstrijden van feyenoord zeker niet gezien waar de schieds de wedstrijd verklote

7 mei 2014 om 09:35

@michael Hoe kun je zo simpel zijn. Natuurlijk hebben ze die gezien. Alleen feyenoord had blijkbaar nog veel vaker geluk met de scheids. Alleen dat vergeet jij natuurlijk

7 mei 2014 om 09:36

Haha het AD is pro Feyenoord en nog betwist jij het onderzoek

7 mei 2014 om 09:39

AD is dat niet de Feyenoord krant ?

7 mei 2014 om 09:43

Heel dit onderzoek is natuurlijk een wasse neus.
Want een mens is nooit objectief dus n scheidsrechter ook niet.
Er zijn zoveel gevallen waar bijv ajax wel een pingel krijgt voor aangeschoten hands en een dag later krijgt bijv roda geen pingel voor exact dezelfde situatie. Is op dat moment de interpretatie van de referee....deze gevallen worden niet meegenomen in het onderzoek. Maw er blijft altijd discussie wie wel of niet punten terecht of onterecht hebben gehad.

7 mei 2014 om 09:46

Die gevallen worden wel meegenomen in dit onderzoek. De regels zijn hier heel duidelijk over

7 mei 2014 om 09:54

Dan vraag ik mij af in welke duels wij het voordeel gekregen hebben. Ik kan ze niet zo 1,2,3 opnoemen. Als je de duels tegen FC Twente thuis/uit kijkt en dan nog NAC uit erbij meeneemt zou dit al in feit 6 punten meer opgeleverd kunnen hebben.

7 mei 2014 om 10:02

@tandpasta

Hoezo worden die gevallen niet meegenomen in het onderzoek Tanpasta? Deze moment worden juist onderzocht, lijkt me

De bedoeling van het onderzoek is juist om alle situaties volgens de regels te interpreteren, en dus niet op de interpretatie van de scheids af te gaan.

7 mei 2014 om 10:24

Ben het wel een beetje met je eens, weet niet of je gisteren Man United tegen Hull City heb gezien?

Man United had zeker 4x een penalty moeten/kunnen krijgen door (al dan niet aangeschoten) hands.
De scheids liet het allemaal maar gaan, maar wat is hier de reden van? Zou hij geel moeten geven aan de speler die hands maakt, waardoor diegene het risico loopt de FA-cup finale te missen? Niemand zal het weten.

Scheidsrechters nemen allerlei dingen mee in hun beslissingen terwijl ze objectief moeten blijven en gewoon moeten fluiten wanneer er hands gemaakt wordt, en uiteraard moeten ze daarbij ook de gepaste straf geven, ongeacht de gevolgen voor die speler. Regels zijn immers regels!!

Wanneer scheidsrechters op die manier optreden zal die discussie over wel of niet terechte punten er nooit zijn. Maar goed, dat lijkt me een Utopie.

7 mei 2014 om 11:05

Dat het een keer bewezen mag worden wat we allemaal wisten. Echter denk ik niet dat het de factor geluk is voor Feyenoord maar pure intimidatie.

Scheidsrechter kunnen simpelweg de druk niet aan in de kuip, of, zo heb ik gelezen van een oud scheidsrechter, zijn er sommige arbiters die een lichte voorkeur hebben voor Feyenoord.

7 mei 2014 om 11:08

Ik denk dat je beter kan zeggen: een scheidsrechter is een mens en mensen maken fouten. De scheidsrechters doen hartstikke hun best om net zoals Kuipers in dit geval de CL finale te fluiten. Dit heeft totaal niets te maken met subjectiviteit.

7 mei 2014 om 11:40

@tandpasta

Nu weet ik dat jij jouw comment puur als voorbeeld gebruikt, alleen wil ik wel vermelden dat ajax dit seizoen geloof ik twee penalties heeft gekregen, dus het aangeschoten hands verhaal is niet geheel objectief en dus niet echt bruikbaar als voorbeeld :P. Nogmaals ik weet dat je het puur gebruikt als voorbeeld maar het klopt dus niet haha

7 mei 2014 om 16:56

Ajax heeft wel meer dan 2 penalty's gekregen. Tegen Heerenveen 2 en Feyenoord 1 volgens mij, verder kan ik me er ff geen bedenken, maar wss nog wel enkele.

7 mei 2014 om 09:54

Ze hebben alleen de top 6 onderzocht helaas. Daarvan hebben ze wel alle(!) wedstrijden onderzocht. Het onderzoek is bovendien verricht door Thijs Zonneveld, een wielrenner en niet de grootste voetbalfan van Nederland (en een andere onderzoeker die ik niet ken) dus qua objectiviteit zit het ook wel aardig goed denk ik. Al blijft het natuurlijk altijd de interpretatie van de onderzoeker die hier de doorslag geeft.

Voor de volledigheid. De punten volgens de papieren krant zelf.

1. Ajax
Punten die ze hadden moeten hebben 72,25
Punten die ze hebben 70

2. Feyenoord
Punten die ze hadden moeten hebben 63,65
Punten die ze hebben 67

3. Twente
Punten die ze hadden moeten hebben 58,00
Punten die ze hebben 63(!)

4. Vitesse
Punten die ze hadden moeten hebben 57,48
Punten die ze hebben 55

5. Psv
Punten die ze hadden moeten hebben: 57,15
Punten die ze hebben 59

6. Heerenveen
Punten die ze hadden moeten hebben 52,16
Punten die ze hebben 57

7 mei 2014 om 13:52

Ajax heeft 71 punten behaald, dus dat zouden er dus 73,25 moeten worden.

Gelukkig was het niet andersom, anders hadden we hier nog hele pittige discussies over gehad.

7 mei 2014 om 13:27

Vorig jaar was het overigens net zo. Ajax kreeg ook toen enkele punten te weinig en Feyenoord te veel.

Ik vind dat de scheidsrechters het dit jaar aardig goed gedaan hebben, bijna nooit gezeur geweest. Ik vind het wel opvallend dat Feyenoord juist veel kreeg, vanuit die hoek kwam juist de meeste kritiek.

Het zou toch wat zijn als Ajax teveel had gekregen en Feyenoord te weinig, waardoor Feyenoord eigenlijk de titel zou moeten krijgen

Edit:

Vittesse had gewoon 4e geweest als we videobeelden hadden gebruikt.. (direct EL)

7 mei 2014 om 09:26

Dat is precies de reden waarom ik een glimlach op mijn gezicht kreeg. Vanuit Feyenoords kant leek het net alsof ze week in week uit benadeeld werden en dan komt het AD met zo een onderzoek....

7 mei 2014 om 09:39

Arie,

Het AD is verre van pro feyenoord naar mijn mening, verder ben ik het eens met Fr12jules, ze hebben het een aantal wedstrijden zelf verkloot met name bij Pec, Rkc, Nac, Heracles.

Maar ik begrijp en ik doe daar zelf ook aan mee, dat wanneer je in de laatste seconde een buitenspel doelpunt tegen krijgt en het daardoor 2-2 word dat je daar van baalt. Voor mijn gevoel is dit niet met veel wedstrijden gebeurd en is het vaker, zoals ik al zei, verkloot door de spelers zelf, mijn verbaasd dit onderzoek dus ook niet,

Wat ik wel zorgelijk vind is het feit dat Vitesse nu in de play offs speelt en Roda waar je niets over hoort misschien niet eens gedegradeerd zou zijn.

7 mei 2014 om 09:50

Ja en de Telegraaf verre van pro Ajax..

7 mei 2014 om 09:54

Het is inderdaad niet vaak voorgekomen dat jullie onterecht een doelpunt tegen kregen. Ik heb de resultaten vanochtend gelezen en daar zag je dat Ajax zelfs nog vaker onterecht een doelpunt tegen kreeg.

Natuurlijk ligt het aan de spelers zelf en is zo een onderzoek niet veelzeggend. Toch kan ik een glimlach niet onderdrukken, omdat alle andere VZ leden (niet Feyenoordleden*) erg vaak gezeur over de scheidsrechter voorbij zagen komen. Feyenoord werd vreselijk benadeeld en Ajax had de Knvb aan zijn zijde.

Zo zie je maar..men laat zich teveel/te vaak leiden door emotie. Dit tot grote ergernis van anderen. Dan is zo een onderzoek wel even lekker.

7 mei 2014 om 10:02

Dat populistische gelul van andere over knjb en pro ajax daar kan ik niets mee.

Maar het is toch logisch dat ook supporters klagen als ze in de blessuretijd een strafschop wel of niet krijgen, of een buitenspel doelpunt in de laatste minuut.

7 mei 2014 om 10:18

Het is heel logisch dat je baalt na een discutabele beslissing en meteen na zo een wedstrijd let ik ook niet op dit soort uitspraken. Men moet alleen niet overdrijven. Een heel seizoen lang de schuld in de schoenen van de scheidsrechter/knvb schuiven omdat de resultaten tegenvallen, is kinderachtig. Dat probeer ik duidelijk te maken .

7 mei 2014 om 11:01

@ Justbecause

Jij bent dan ook een Feyenoord supporter die redelijk kan relativeren. Men baalt inderdaad na dat gedoe met Twente. Dat is goed te begrijpen. Alleen zijn er veel supporters die dat niet kunnen en gelijk roepen dat Feyenoord structureel benadeeld word. Vele Ajax supporters doen dit ook trouwens, zal wel aan de term supporter liggen.

Maar het is voor mij wel tekenend dat Ajax "kampioen van de armoede" is geworden terwijl ze dus eigenlijk gewoon bijna 9 punten los staan van de nummer 2 wanneer je dit onderzoek mee telt.

AL met al is het weer een leuke statistiek die naar voren komt. 3e jaar op rij dat Feyenoord met een aantal punten bevoordeeld is volgens hetzelfde onderzoek. Het beroemde en befaamde geval van "kuipvrees" bestaat schijnbaar dus nog steeds. Iets waar Feyenoord supporters wel trots op mogen zijn.

7 mei 2014 om 11:07

Maar ik vind het dus niet kinderachtig. Nu voor de top 3 maakt het geen verschil maar wel voor vitesse en ik denk ook roda. Overigens vind ik niet dat we scheidsrechters de schuld moeten geven maar dat de belangen zo groot zijn dat ze serieus moeten gaan nadenken over extra hulpmiddelen, dat zou de discussie moeten zijn denk ik.

7 mei 2014 om 11:12

Volgens mij was die "storm" van kritiek na 2 wedstrijden op rij waar we gelijkspeelden en het gevoel hadden door de scheidsrechter bestolen te zijn.

Het gaat hier om NAC uit en een week later Twente uit. Beide werden gelijk gespeeld met discutabele momenten van de scheidsrechter.

7 mei 2014 om 11:25

D-bergkamp,

Dat we het voordeel in de Kuip hebben is toch verwaarloosbaar als je kijkt naar de 3,25 punten die we teveel hebben? Er word gezegd dat we van dat aantal punten het meest geluk hadden in eigen huis, dus laten we zeggen 2 punten? Dat is misschien 1 wedstrijd waar we de winst haalde in plaats van een gelijk spel, dat kan je denk ik niet spreken van "kuipvrees".

De Kop van het AD zegt "alleen Vitesse is door scheidsrechters echt benadeeld" plus ze hebben Roda niet meegenomen begreep ik, zoals ik al zei zou deze discussie niet moeten gaan over Feyenoord en Ajax maar over het feit dat het misschien wel tijd zou zijn over extra hulpmiddelen voor scheidsrechters. De belangen zijn gewoon te groot geworden naar mijn mening.

7 mei 2014 om 11:34

@m1ch43ll,
Het was het hele seizoen raak. Ajax wedstrijden werden afgezeken (even los van het spel) en Feyenoord werd continu genaaid. Tijdens Feyenoord-Ajax zongen de fans: "we worden weer genaaid". Overdrijven is ook een vak. Elke club heeft wel eens wedstrijden waarbij de scheidsrechter een beslissing maakte waar later bleek dat het niet terecht was. Nogmaals..ik snap dat men gefrustreerd is na zo een wedstrijd, maar om het hele seizoen "knjb", "knvb is voor Ajax" etc. te roepen, gaat mij echt te ver. En daarom moet ik toch wel lachen om dit soort onderzoeken.

7 mei 2014 om 11:58

@ Justbecause

Probeer ik een compliment aan Feyenoord te geven, is het weer niet goed! En de kuipvrees is dan ook een losse mening. Maar als het je per seizoen aan 2 punten extra helpt zoals nu misschien. Dan kan dat op lange termijn wel eens gunstig uit pakken. Dat het dit seizoen toevallig niet uitpakt in een groot voordeel is verwaarloosbaar. Maar er zijn genoeg situaties waar in 3 punten een wereld van verschil maakt.

Kijk bijvoorbeeld de huidige titelstrijd in Spanje of in Engeland wat een verschil van 3 punten daar doet. In de laatste 10 jaar hebben we in Nederland kampioenschappen gehad die op de laatste dag beslist werden en zelfs op basis van doelpunten beslist werden.

Als je op basis van een "kuipvrees" per seizoen 2 of 3 punten kan pakken moet je daar trots op zijn als supporter, maar ook zielsgelukkig mee zijn. Tenslotte is het dit jaar verwaarloosbaar, maar misschien heb je ze volgend jaar hard nodig!

7 mei 2014 om 12:01

Maar goed Arie, dat begrijp ik ook wel dat ze dat zongen, de wedstrijd was net na NAC en Twente waar we dus echt genaaid zijn, als er dan een paar vreemde beslissingen genomen worden (ik zeg niet dat de uitslag anders zou zijn) dan is de emotie die bij supporters opkomen dat je inderdaad dat gaat zingen, emotie hoort bij het supporteren van je club en dit gebeurd bij alle supportersgroepen.

Maar inderdaad, die mensen die dit het hele jaar roepen moeten maar eens stoppen denk ik.

7 mei 2014 om 12:12

hahahaha, D-Bergkamp bedankt man, wist wel dat je het niet rot bedoelde

Het is alleen dat men niet moet overdrijven met het gegeven Kuipvrees, want eigenlijk val het statistisch gezien wel mee natuurlijk.

7 mei 2014 om 13:48

Mensen deze onderzoeken gaan echt nergens over,hoe kan je zeggen dat een club 2 punten te weinig krijgt als je t vervolg van een wedstrijd niet kan beïnvloeden hahaha tja helemaal gek zijn deze mensen! De penaltys zijn namelijk bij ieder persoon anders dus deze mensen vonden de 1 terecht en de ander onterecht maar zijn t scheidsrechters? Nee net zoals wij dat niet zijn. Feyenoord heeft t gewoon zelf laten liggen door t weg te geven tegen ajax en Twente had je die gewoon gewonnen was er niks aan de hand.

7 mei 2014 om 14:04

Ik denk dat we nu in ieder geval wel kunnen stellen dat het begrip 'lucky-ajax' nergens op slaat. Evenals 'KNJB'

9 mei 2014 om 11:14

Als je goed leest zie je dat ik dit niet echt serieus neem (ook al hebben ze er nogal wat uurtjes in zitten). Dat dit een glimlach op mijn gezicht tovert heeft er niet mee te maken dat ik dit meteen geloof.

Bespaar ons voortaan je leuke verhaaltje.

7 mei 2014 om 09:29

@bassieforajax

Ach, dan hadden onze helden maar wat beter hun best moeten doen. Ze gaven het tevaak toch echt zelf uit handen.

On:

Hoe berekenen ze dit, stel je had een penalty tegen moeten krijgen, rekenen ze die meteen tot doelpunt?

7 mei 2014 om 09:51

Waarschijnlijk hebben ze ook hier een berekening voor dat 80% van de penalty's raak zijn. Het blijft natuurlijk altijd een benadering en je koopt er niets voor.
Wat al eerder is aangegeven, scheidsrechters zijn mensen en beoordelen iets vanuit hun oogpunt. Hierbij worden nou eenmaal fouten gemaakt. Je zou wel al heel wat cruciale fouten kunnen voorkopen door camerabeelden tijdens de wedstrijd op te vragen en te bekijken.

7 mei 2014 om 09:55

@znathan

Inderdaad, een videoscheidsrechter is een prima oplossing. Maar dan krijg je dalijk weer dat het spel word stil gelegt..

Ik vind het wel wat hebben, af en toe een foutje van de arbitrage. Het komt zelden voor dat een club alleen maar benadeelt word.

7 mei 2014 om 09:55

FR12: ze hebben alleen onderzoeksresultaten gepubliceerd. Dus we kunnen gissen naar de verschillende meet methodes.
Maakt verder niks uit ook. Geinig statistiekje dat wanneer het klopt geen verdere invloed zou hebben op de huidige ramglijst(op Vitesse na dan). Ze hadden beter Roda JC kunnen onderzoeken.

7 mei 2014 om 10:12

Dat jullie hier allemaal nog serieus op ingaan, uit onderzoek blijkt dat 3 van de 10 onderzoeken niet klopt!

7 mei 2014 om 11:42

@chrisz1908, grote kans dus dat ook dat onderzoek niet klopt.

Toch wel belachelijk veel fouten, 3 op de 10 wedstrijden wordt t beïnvloedt?!

Ik zou trouwens wel willen weten hoe het onderaan de ranglijst zit. Volgens mij heeft Roda de nodige pech gehad met oa onterechte rode kaarten enzo..

Jammer, Marja die scheidsrechters doen ook gewoon hun best en je kan nou eenmaal niet alles zien. Ik zou, als ik het voor het zeggen had, een videoscheidsrechter inzetten.

7 mei 2014 om 09:28

Inderdaad, fouten maken is menselijk, maar als er een videoscheidsrechter werd gebruikt waren wij wellicht wel 4e geworden. Nu is het verschil niet heel groot, maar dat zou het wel kunnen zijn.
Is overigens geen excuus dat dit de reden is dat vitesse geen 4e is, dat hebben ze aan zichzelf te danken.

Achteraf makkelijk praten, dit weten we toch allang? Zolang er zo moeilijk gedaan wordt over camerabeelden zullen we dit blijven houden. Soms krijg je dan een beslissing mee en soms krijg je de beslissing tegen.......

Helaas zijn de NL scheidsrechters de laatste seizoenen van een dermate slecht nivo dat dit nog wel even door zal blijven gaan. Misschien wordt het tijd voor een andere methode van opleiden?

Mag ik even lachen?? Heb hele andere verhalen gehoord dit seizoen. Gelukkig heeft dit niet het kampioenschap gekost!

7 mei 2014 om 11:18

Klopt inderdaad dat er dit seizoen vele andere verhalen zijn gehoord. Uit mijjn geheugen kan in AZ (2-2) Nac (1-1) en Twente (2-2) herinneren waarin Feyenoord echt benadeeld. Daar tegenovet kan in alleen Psv (2 rode kaarten) zetten waarin Feyenoord is bevoordeeld. Ik ben dan ook benieuwd wat de andere wedstrijden zijn, want ze zullen dat onderzoek echt wel goed uitgevoerd hebben. Al is gebleken dat 3 van de 5 onderzoeken niet klopt ;-)

7 mei 2014 om 11:38

Ze hebben 174 wedstrijden uitvoerig bekeken, dus er is wel wat voor te zeggen. Elke club heeft de scheidsrechter wel eens tegen in een seizoen. Maar het leek dit seizoen wel elke wedstrijd raak bij Feyenoord.

Je laatste zin is wel grappig...3 van de 5 onderzoeken klopt niet. Dat is gebleken uit een onderzoek...?? Haha!

Ik neem het ook niet al te serieus, het is alleen wel een komisch bericht op de woensdagochtend.

7 mei 2014 om 12:50

Dan zijn ze dan thuis toch best vaak bevoordeeld, want op het laatst is het een optelsom en ondanks de wedstrijden tich nog positief uit komen....

Op basis van het voetbal krijgt ajax teveel punten, hebben voor mn gevoel heel vaak met geluk nog 3 punten gepakt. Maar mag je na 4 x kampioen worden nog spreken over geluk, of is dat kwaliteit?

7 mei 2014 om 09:30

Dat geluk waar je het over hebt, was misschien meer het scoren in de laatste paar minuten? Zoals uit mijn hoofd bij Roda en bij Cambuur en vast wel vaker. Maar dat heeft hier verder niets mee te maken

Toch begrijp ik wel dat men klaagt over de op dat moment verkeerd genomen beslissing, immers weet je niet wat de stand zou zijn of wat er zou gebeuren als dit alles zou worden mee genomen op dat moment.

Toch geeft dit wel aan hoe belangrijk zo'n video ref eigenlijk is, Vitesse speelt nu play offs en mochten ze dat missen, missen ze ook geld en ervaring voor de spelers, het verschil had ook kunnen zijn CL of geen CL en dat is 10 miljoen ongeveer als ik me niet vergist?

Ik ben ook wel benieuwd naar wat deze analyse voor Roda JC zou betekenen...

Zoals wordt aangegeven heeft het geen tot weinig gevolgen gehad voor de ranglijst. Is toch altijd zuur als je een paar punten wordt benadeeld en dit grote gevolgen heeft gehad.

''de uitkomst zou geen gevolgen voor de ranglijst hebben gehad. Alleen Vitesse, dat als zesde eindigde, zou het seizoen op een vierde stek hebben afgesloten.''
zegt genoeg, als dat wel anders was geweest was het zuur . nu niet

7 mei 2014 om 09:32

Viel mij ook; ook vreemd dat deze eigenlijk belangrijkste constatering uit het onderzoek, niet in de titel staat.

Ajax wordt al jaren aan alle kanten benadeeld door de arbitrage. Als je bijvoorbeeld ziet hoe vaak Ajax dit seizoen een penalty onthouden is, puur omdat de scheidsrechter niet durft te fluiten, dan word je akelig. In seizoen 12/13 verloor Ajax als ik het goed heb alleen al 6 punten door het onterecht afkeuren van loepzuivere doelpunten (tegen Twente, Heracles en de derde weet ik zo snel even niet). Dat zou normaal gesproken het verschil tussen de 1e en 2e plaats kunnen maken.

7 mei 2014 om 09:29

2 tegen Ado

7 mei 2014 om 09:30

@gulio

Blijft allemaal giswerk naar mijn mening. Stel de doelpunten waren goedgekeurd, wie weet hadden ze alsnog de wedstrijd verloren..

7 mei 2014 om 09:39

@fr12jules, is geen giswerk, de wedstrijden die ik noem werden allemaal kantjeboord een gelijkspel. Twente en Heracles kwamen bijvoorbeeld laat in de wedstrijd nog terug op gelijke hoogte. Zonder die afgekeurde doelpunten had Ajax die wedstrijden gewoon gewonnen.

7 mei 2014 om 09:32

Wat dacht je van de thuiswedstrijd tegen Heerenveen? Waar 2 zuivere penalty's werden ontnomen!

7 mei 2014 om 09:46

Discussie hoeft niet gevoerd te worden.. AD heeft uitgezocht, die 2 momenten zijn echt wel meegenomen..

Wij zijn dus het meest benadeeld, het verbaasd me niets, ik zei het toevallig gisteren. Toen werd ik nog voor gek verklaard

7 mei 2014 om 09:43

Goede genade, ben je vier keer achter elkaar kampioen en loop je nog zo verongelijkt te doen. Troost jullie zelf, door net zulke objectieve onderzoeken als deze zijn er wel Ajacieden tot beste voetballer en grootste talent van de Eredivisie uitgeroepen.

7 mei 2014 om 09:51

Dus wij mogen niet 'zeiken' omdat we 'toch' vier keer op een rij kampioen geworden zijn. Met andere woorden, het maakt niet uit dat Ajax genaaid is, want ze hebben de titel toch gepakt. Dus als jij in je rug geschoten wordt en je overleefd het, dan doe jij geen aangifte bij de politie? Je hebt het toch immers overleefd? Waarom zou je zeiken dan?

7 mei 2014 om 10:16

In welke mate zijn jullie genaaid dan? Dit soort onderzoeken zijn totaal niet serieus te nemen omdat ze arbitrage proberen te verabsoluteren tot een exacte wetenschap. Dan kan je wel meteen moord en brand schreeuwen maar je kan ook even kritisch nagaan of een dergelijk werk van het AD ook maar enigszins serieus genomen hoeft te worden.

7 mei 2014 om 10:30

@Orgullo tuurlijk kun je dit niet juist beoordelen met exacte wetenschap. Want dan zou je in je berekening ook telkens mee moeten nemen hoe ver een scheidsrechter stond, of hij die ochtend toevallig ruzie had met zn vrouw, of dat er een broodje paté toevallig dwars zat waardoor hij alles minder kon beoordelen. Maar t geeft wel een indicatie. En daar gaat t om. Overigens was dit toch wel een objectiever onderzoek dan die verkiezingen maar dat terzijde. En Ajax is de laatste jaren ook gewoon flink genaaid geweest. Degene die me nog het meeste dwarszit is die tegen Real Madrid waar twee zuivere doelpunten worden afgekeurd. Maar telkens wanneer 'wij' daarover begonnen, werden we de grond in geboord door feyenoorders die vonden dat zij nog veel zieliger waren doordat het altijd tegen zat met de scheids enz enz. Dan geeft dit onderzoek misschien niet exact het juiste beeld, maar het zal als ze het nog verder gaan onderzoeken niet ineens andersom zijn. Dus laat ons ajacieden dan ook een beetje lol hebben dat wij eindelijk 'bewijs' hebben tegenover die feyenoorders.

7 mei 2014 om 10:39

Maar welke indicatie geeft het dan? Dat is het hele punt van arbitrage, het is arbitrair, het is per definitie subjectief. Maar goed, dan de wedervraag: wanneer is Feyenoord dit seizoen op een dusdanige manier bevoordeeld dat een wedstrijd die ontegenzeggelijk leek af te stevenen op een nederlaag voor Feyenoord, een overwinning werd door een arbitrale fout?

7 mei 2014 om 10:48

Het onderzoek is wel degelijk serieus te nemen. Het aantal punten meer of minder is geen 100% zekerheid. Maar het is een kansberekeningsmodel. Dus een penalty krijgen in de 80ste minuut bij 0-0 stand vergroot de kans op een overwinning aanzienlijk. De kans op een overwinning wordt dan op basis van gegevens uit de geschiedenis bepaald en deze kans levert een bepaald aantal punten op. Het is duidelijk op te schrijven als je over de juiste gegevens beschikt. Natuurlijk zal het aantal punten + of - niet correct zijn, maar het geeft wel een duidelijk beeld over welke ploeg wel of niet benadeeld is door arbitraire beslissingen.

7 mei 2014 om 10:53

Per definitie subjectief? Vind ik niet hoor, het leiden van een wedstrijd hangt in principe van regels aan elkaar. Wel is het zo dat de scheidsrechter enigszins speelruimte heeft om de regels op zijn eigen wijze toe te passen. Maar bijvoorbeeld hands in het strafschopgebied is gewoon een penalty, daar heeft de scheidsrechter geen speelruimte in. En zo zijn er nog wel meer situaties waarin de scheidsrechter vrijwel geen eigen invulling kan geven. Het is dus per definitie niet subjectief.

7 mei 2014 om 11:46

@ Orgullo

Stel je voor dat Ajax en Feyenoord de punten meer en minder hadden gekregen. Dan had Ajax met 9 punten verschil kampioen geworden en 2 wedstrijden voor de bekerfinale al klaar geweest. Natuurlijk is dat geen garantie maar misschien had er wel een hele andere bekerfinale plaatsgevonden?

Ajax had 3 wedstrijden eerder kampioen kunnen zijn. Dus spelers hadden meer rust gehad tussen nu en het WK. Meerdere talenten hadden kunnen spelen. Spelers met een lichte blessure kregen eerder rust en hadden dus andere wedstrijden kunnen spelen of minder blessures gehad (boilesen gaat nu niet mee op reis bijvoorbeeld)

Alles bij elkaar zijn de 5 punten verschil tussen Ajax en Feyenoord een mogelijk doorslag gevend feit op vele gebieden.

7 mei 2014 om 12:19

@gulio, goed, dan zeggen we voor het gemak dat er een zekere mate van objectiviteit in arbitrage valt te realiseren (wat mijn kritiek niet weg neemt), blijft mijn vraag staan: wanneer is Feyenoord dit seizoen op een dusdanige manier bevoordeeld dat een wedstrijd die ontegenzeggelijk leek af te stevenen op een nederlaag voor Feyenoord, een overwinning werd door een arbitrale fout?

7 mei 2014 om 12:43

@ Orgullo

2 wedstrijden die ik binnen 2 seconden bedenk. Feyenoord tegen Vitesse en andersom. BMI ontsnapte aan rood wat overduidelijk rood was, en Pelle ontsnapte aan rood wat duidelijk rood was.

Die wedstrijden speelde Feyenoord gelijk en won het een partij. Zeker de partij die het won was het laatste half uurtje kantje boord. Bal van de lijn, bal op de paal, paar reddingen van de keeper. Als je daar met een man minder had gestaan had het zomaar anders kunnen zijn.

En tja, als er een gelijkspel op het bord staat en je komt met 10 man te staan dan moet je ook het gelijkspel nog maar over de streep zien te trekken.

Feyenoorders klagen nog steeds over Twente, terwijl al meerdere malen volgens oud scheidsrechters, huidige scheidsrechter en het spelreglement is aangegeven dat de goal terecht werd toegewezen.

Pelle die niet geschorst werd na zijn gigantische schop partij in de catacombe, waar een jaar eerder wel een Jeremain Lens geschort werd voor een shirtje beetpakken.

Al met al had Pelle zo 4 wedstrijden extra kunnen missen dit seizoen. Had BMI er zomaar 3 extra moeten missen dit seizoen. Waren de punten tegen Vitesse te betwisten en ga zo maar door. En dan noem ik een paar meest voor de hand liggende voorbeelden.

7 mei 2014 om 13:00

Tja, ik vind het veel 'als' argumentatie, ik herinner mij ook genoeg wedstrijden waarin wij zeker niet van geluk mochten spreken (NAC-uit, Ajax-uit, AZ-thuis), daar ga ik ook niet over klagen, want ik geloof dat het aan het einde van het seizoen allemaal wel op quitte uitkomt. Maar dan ga ik geen absurd artikel schrijven waarin ik pretendeer een ranglijst te kunnen verzinnen als er 'goed' gefloten was. Alleen het idee al is tamelijk bespottelijk.

7 mei 2014 om 14:07

@ Orgullo

Je vraagt om wedstrijden en voorbeelden die mogelijk veranderd zouden zijn door een arbitrale beslissing die correct genomen had moeten worden. Dan geef ik je voorbeelden en vind je het een hoop ALS argumentatie omdat je het niet kan tegen spreken. Bedenk wel dat deze "als" argumentatie ook een aantal keer in het voordeel van bijvoorbeeld Feyenoord heeft gewerkt. Alleen dat durf je niet te benoemen.

Je gelooft dat het aan het einde van het seizoen allemaal quitte uit komt. Dat is natuurlijk onzin, je zult nooit allemaal precies break even uitkomen op het einde van het seizoen. Er zullen altijd clubs zijn die een voordeel hebben gehad over het gehele seizoen gezien en ook altijd clubs die een nadeel hebben gehad over een geheel seizoen gezien. Of wil je beweren dat elk van de 18 clubs precies evenveel arbitrale blunders mee en tegen heeft gehad?

En dit seizoen, en vorig seizoen, heeft Feyenoord geluk gehad met de arbitrage. Betekent dit dat ze volgend seizoen weer hetzelfde hebben? Natuurlijk niet, volgend jaar kunnen ze het zomaar tegen zich hebben. Maar dat betekent niet dat ze dit jaar geen voordeel hebben gehad.

Een artikel schrijven gebaseerd op argumenten, statistieken en gegevens is absoluut een geen absurd artikel. Het is een weergave van wat er afgelopen seizoen gebeurt is.

Dat jij keer op keer op argumenten overtroffen word zegt genoeg over jou mening en standpunt, die is namelijk ridicuul. Prima als je niet wilt geloven dat Feyenoord voordeel heeft gehad. Maar zeg dat dan gewoon. Probeer niet alles en iedereen belachelijk te maken, daarmee maak je alleen jezelf belachelijk.

7 mei 2014 om 14:25

Maar als je dan met Twente komt neem dan ook de Rode kaart mee die Marsman had moeten hebben, dat was vroeg in de wedstrijd.

Citaat van die scheidsrechter waar ik de naam niet van kan uitspreken:

#De scheidsrechter kreeg een vier voor het duel in De Grolsch Veste. "die wedstrijd in Enschede is inderdaad breed uitgemeten in de media. Ik had in de openingsfase keeper Nick Marsman rood moeten geven voor een overtreding op Lex Immers. In de slotfase was er de gelijkmaker van FC Twente. Cuco Martina scoorde, volgens Feyenoord was er sprake van buitenspel, maar dat was niet zo. Al begreep ik dat er kritiek was. De situatie leek heel erg op buitenspel", aldus Gözübüyük.#

Dit soort onderzoeken zegt geen ene fluit, verkeerd beoordeelde situaties zoals vrije trappen, gele kaarten, hoekschoppen, achterballen en uitballen hebben allemaal invloed op het verdere verloop van een wedstrijd en daardoor is het gewoon niet te berekenen. Als er even daarvoor geen vrijetrap was gegeven had die ene goal of strafschop ook niet gekomen, als die uitbal goed beoordeeld had geweest idem.....zo kan je doorgaan, een onderzoek achteraf heeft weinig zin.

7 mei 2014 om 14:34

@ Justbecause

Natuurlijk moet je dat ook meenemen, en zoals gezegd zijn zulk soort dingen ook meegenomen in een onderzoek. niemand weet wat de uitkomst per wedstrijd is gewest behalve de onderzoekers zelf. Zo zullen feyenoord en Twente allebei een positief punt en een neagtief punt hebben overgehouden aan de wedstrijd onderling.

een onderzoek achteraf heeft weinig zin, vooraf kan je helemaal niets zeggen. Zoals eerder al uitgelegd aan Orgullo zit je altijd met een hoop variabelen die je waarschijnlijk niet kan berekenen. Betekent dit dat het gehele onderzoek onzin is? Absoluut niet. Het gaat er alleen om dat je een aantal marges moet meeberekenen in je onderzoek voor mogelijke fouten. En zolang je dat doet kan je een prima onderzoek neerzetten met realistische resultaten.

7 mei 2014 om 14:40

'zoals eerder al uitgelegd aan Orgullo zit je altijd met een hoop variabelen die je waarschijnlijk niet kan berekenen. Betekent dit dat het gehele onderzoek onzin is?'

Kort gezegd, ja. Zeker als je daar een exact fenomeen als een ranglijst aan wilt koppelen. Maar goed, ik zie dat jij dat punt vooral niet wil begrijpen en mijn argumentatie in de hoek wilt zetten als een gefrustreerde Feyenoorder die niet blij is dat zijn club er slecht vanaf komt in dit onderzoek. Let wel, dit stuk was net zo flut geweest als er stond dat Feyenoord eigenlijk met 20 punten verschil kampioen was geworden, het gaat er mij om dat je kritisch kijkt naar iemand die zich beroepsjournalist noemt. En kritisch kijken doe je alles behalve als je in een eerdere post het volgende beweert. 'maar het is voor mij wel tekenend dat Ajax "kampioen van de armoede" is geworden terwijl ze dus eigenlijk gewoon bijna 9 punten los staan van de nummer 2 wanneer je dit onderzoek mee telt.'

Zou zijn we ook weer van dit ALS argument af waarom Ajax geen kampioen had moeten worden...

Dat is in elk geval een stuk beter dan vorig seizoen. Alleen het gaatje tussen Ajax en Fey zou dus groter moeten zijn. En het meeste geklaag uit Rotterdam, die dus eigenlijk niks te klagen hebben zoals vorig jaar.

Laat ze in Rotterdam nooit meer zeggen dat ajax altijd makkelijk meekrijgt tegendeel bewijst zich weer gelukkig

Dus de Knvb is voor Ajax en het AD is gevestigd is Rotterdam? ik zeg matchfixing!! Anders kan het nooit zo zijn dat de uitkomst is dat Ajax benadeeld is. Ajax krijgt namelijk altijd het voordeel van de twijfel tijdens de wedstijden. Tenminste dat heb ik hier het hele jaar moeten lezen..

Dit onderzoek slaat nergens op. Er valt helemaal niets over te zeggen wat de uitslag van een wedstrijd was geweest als een bepaalde fout van de scheidsrechter niet was gemaakt omdat je in zo'n geval een heel ander wedstrijdverloop had gehad. Bovendien weet je bijvoorbeeld bij situaties als wel of geen penalty nooit of een niet gegeven penalty er uberhaupt in was gegaan.

De enige situatie waarin je echt kunt zeggen dat je punten hebt gewonnen of verloren door de scheidsrechter is als er ver in de blessuretijd een treffer onterecht wordt goedgekeurd of afgekeurd.

7 mei 2014 om 09:34

Dat, en bovendien kan je over een hoop situaties simpelweg twisten wat de juiste beslissing is geweest. Arbitrage heet arbitrage omdat het arbitrair is. Neem de penalty in de klassieker in de Arena dit seizoen, zelfs na 10 keer de beelden te zien was men het er niet over eens of Vormer Fisher haakte. Onzin onderzoek dus.

7 mei 2014 om 11:11

Hij haakte hem ook niet, hij trapte op de achterkant van z'n schoen.

7 mei 2014 om 09:42

Dat je niet kunt voorspellen hoe de uitslag wordt wanneer deze beslissingen niet zouden zijn genomen heb je volkomen gelijk in.

Wel is het zo dat het zeer aannemelijk te maken is dat je een positiever resultaat behaald bij verkeerde beslissingen in je voordeel dan verkeerde beslissingen in je nadeel.

Ik stel je twee keuzes voor en het antwoord hierop zou dan het aannemelijke moeten zijn.
1. Liever een onterechte penalty mee, of tegen?
2. Liever een rode kaart mee, of tegen?

Denk je dat je hierdoor eerder een beter of minder resultaat behaald, of dat het de uitkomst van de wedstrijd geheel niet beïnvloed?

7 mei 2014 om 09:53

Ik kwam gisteren met lijstje pech momenten van Vitesse..

BMI had rood moeten hebben toen we tegen Feyenoord speelden. (Heeft ons niet direct een doelpunt gekost)
Pingel hadden we moeten krijgen tegen Twente, Ajax, GAE (kost je direct een doelpunt, uitgaant dat je hen er inschiet. Daarbij had GAE als de pingel gegeven was nooit gescoord)
Tegen PSV kregen we onterechte pingel tegen (laat ik maar niets zeggen ober hoe die er vervolgens in ging) en urecht scoorde vanuit buiyenspey positie de 2-1

Vitesse is dus vooral de 2de seizoenshelft besloten.

7 mei 2014 om 09:49

@nec77: Natuurlijk kun je niet met 100% zekerheid zekker dat Ajax 2,25 meer had moeten krijgen en Feyenoord 3,25 minder. Los van het feit dat 0,25 punten onmogelijk zijn om te behalen. Echter, dit soort onderzoeken komen tot deze conclusie omdat ze van de afgelopen 10/20/30 jaar in kaart hebben gebracht wat voor invloed een rode kaart of penalty op een wedstrijd heeft. Gemiddeld genomen levert dat plus of minpunten op. En die statistiek kun je prima doorberekenen op dit seizoen. Vorig jaar heeft het NRC ook iets soortgelijks gedaan.
On: Op een seizoen waar 102 punten te verdelen zijn is een foutmarge van 2-3 punten door invloed van een scheidsrechter zo veel nog niet..

Dit zijn zulke onderzoeken waar je echt helemaal niets mee kan. Zelfs zelfbenoemde journalisten van professionele kranten kan je niet aan de wijs brengen dat je arbitraire beslissingen niet kan verabsoluteren.

Fouten maken is menselijk, maar als je dit te horen krijgt voelt het toch wel zuur.. Maar nu gaat het om de fouten van de arbitrage die de 'doorslag' geven, maar als we de tweede seizoenshelft gewoon beter hadden gepresteerd, dan had deze uitkomst niet eens uit gemaakt. Dan voelt het alsnog een beetje zuur, maar dat had gewoon voorkomen kunnen worden.

7 mei 2014 om 09:55

Hadden we zelf toch ook wel kunnen verzinnen, na de winterstop veel pech gehad met de abitrage. Vooral in de topwedstrijden

Wat een kansloos onderzoek! Hoe weet men zo zeker dat foute beslissingen uiteindelijk hadden geleid tot puntverlies of -winst. Hoe een team reageert op een meevaller of tegenslag is echt niet te berekenen.

7 mei 2014 om 09:59

Feit is dat wij na de winterstop veel pech hadden met de beslissingen vd scheids.. Dat het ons punten heeft gekost gaf ik hier al aan, denk aan PSV thuis, Ajax thuis, gae thuis, Feyenoord uit, Twente uit, utrecht uit... Allemaal wedstrijden na de winterstop dat we aardig benadeeld werden

Fc Twente-Feyenoord en NAC-Feyenoord ben ik nog niet vergeten we werden daar flink genaait en Nijhuis en Guzubuyuk hebben na die tijd nooit meer Feyenoord mogen fluiten.

7 mei 2014 om 09:45

Klaarblijkelijk hebben de onderzoekers nog veel meer situaties gevonden waarbij Feyenoord duidelijk voordeel heeft gehad van de arbitrage.

Gelukkig is het verschil al een stuk kleiner. Uit een vergelijkbaar onderzoek vorig jaar bleek dat Feyenoord destijds nog veel meer voordeel had gehad. Blijkbaar maakt de Kuip toch meer indruk op scheidsrechters dan alle andere stadions.

7 mei 2014 om 09:51

@ Palop. Dat is makkelijk lullen. Geef dan even wat voorbeelden aan waar Feyenoord zichtbaar is bevoordeeld door de arbitrage?

7 mei 2014 om 09:59

Palop is toch niet de onderzoeker? Hij baseert zich (wat mij betreft terecht) op de resultaten van een door het Rotterdamse dagblad gedane onderzoek.

Met zijn laatste punt heeft hij overigens ook gelijk. Uit een vergelijkbaar onderzoek over het vorige seizoen had Ajax zelfs 6 punten te weinig, PSV er 9 te veel en Feyenoord ook 3 te veel meen ik me te herinneren maar pin me hierop niet vast. Het is dus inderdaad een stuk beter geworden inderdaad.

7 mei 2014 om 10:08

Tja, dat is Palop inderdaad niet. Maar dat er lang nagedacht moet worden bij welke wedstrijd Feyenoord dit jaar echt teveel punten heeft gekregen door de arbitrage geeft al wel te denken. Iedereen heeft een geheugen.

7 mei 2014 om 10:10

Blind is verkozen tot beste speler van de eredivisie, dat is dus ook gelijk het juiste? Zo'n onderzoek zegt niets. Misschien heeft Feyenoord bij een 2-0 voorsprong onterecht een buitenspel goal gehad of een niet gegeven gele kaart.
Denk je nou werkelijk dat ze alles onderzoeken? Als dat het geval is vraag ik me af hoe het zit met de overduidelijke niet gegeven rode kaart van marsman, de handbal van Nac. GA JE mij vertellen dat Feyenoord dan 4 punten die ons is bestolen weg valt tav 7 onterechte punten? Ik ben benieuwd waar en wanneer dan, dat staat er niet.

7 mei 2014 om 12:02

Blind is verkozen tot beste speler door De Telegraaf, iedereen weet toch dat daar alles met een Ajax-bril wordt bekeken?

Volgens het artikel hebben ze alles teruggekeken inderdaad. Ze zullen de situaties die jij op noemt inderdaad wel meegenomen hebben.

Overigens ben ik niet degene die het onderzocht heeft Kan je mij er op aanvallen en het zal misschien wat naïef zijn maar ik ga hier maar even uit van de objectiviteit van het AD, nogmaals, een Rotterdamse krant.

Edit; D-Bergkamp hieronder geeft wel een paar aardige voorbeelden

7 mei 2014 om 10:03

Vitesse thuis werd je flink geholpen. BMI had er toen gewoon met rood afgemoeten..

In Arnhem had Pelle er afgemoeten met rood na een elleboogstoot.

Maar het gejank uit Rotterdam was ik tijdens de competitie al zat. Mede omdat ik al het idee had dat ze niks te janken hadden in Rotterdam. Dit bewijst alleen maar dat ik gelijk had

7 mei 2014 om 10:06

Die 2 wedstrijden zijn niet mee geteld omdat Feyenoord dan te veel genaaid zou zijn en het verhaal niet meer klopt. .

Wat een onzin. Feyenoord is juist flink tegen gewerkt ipv punten te veel.

7 mei 2014 om 11:53

@ Fcda

Zo naief, het AD doet al jaren lang onderzoek en laten verschillende rekenmethodes op feiten los. Als je puur op gevoel zegt dat Feyenoord is tegen gewerkt ipv punten teveel terwijl statistieken anders bewijzen is er geen discussie met je te voeren.

Afgelopen jaar heeft Feyenoord statistisch het meeste voordeel gehad van de scheidsrechter. Dit jaar hebben ze wederom geluk gehad met de scheidsrechter over het gehele seizoen gezien.

Tegen Twente word je misschien genaaid, alhoewel het volgens de spelregels gewoon correct was. Alleen weigeren de Feyenoord supporters dat te geloven. Maar toen Pelle er tegen Ajax niet direct met een rode kaart af ging, toen hij tegen Vitesse mocht blijven staan. Toen BMI tegen Vitesse mocht blijven staan. Daar hoor je niemand van Feyenoord over?

Toch wel jammer, dat subjectief verontwaardigd zijn en blijven. Terwijl statistieken je ongelijk weergeven. kinderachtig.

7 mei 2014 om 12:23

@ D-Bergkamp

Jij begrijp de onderliggende kritiek niet. Er zijn geen onderliggende statistieken te maken op basis van een arbitraire beslissing. Arbitrage is er niet om hogere wiskunde uit te voeren, een scheidsrechter heeft een bepaalde bewegingsvrijheid om de letter van de wet te interpreteren in de voetballerij. Jij zegt dat Feyenoord niet is benadeeld bij Twente uit, anderen wel. Daarom zijn dit soort onderzoeken bij voorbaat al waardeloos en vooral gericht om veel mensen naar hun krant en website te trekken.

7 mei 2014 om 12:54

@ Orgullo

Een scheidsrechter heeft een bepaalde vrijheid, maar dat betekent dus wel dat je statistieken binnen bepaalde marges kunt berekenen. En als je bepaalde marges berekent binnen een onderzoek kan je alsnog met een feitelijk statistisch gegeven komen. Tegelijkertijd heeft elke club last van deze bepaalde marges en is dit dus over de gehele linie te betrekken. Een onderzoek zoals dit is dan ook vrij betrouwbaar mits je maar met een bepaald emogelijke marge werkt.

Wanneer je bijvoorbeeld, zoals gedaan is, een aantal vaste richtlijnen neemt voor de basis van het onderzoek dan kom je al op aardig betrouwbare resultaten. Een strafschop is nooit 100% een doelpunt, maar je kan wel onderzoeken hoeveel % van de strafschoppen daadwerkelijk een doelpunt is. Dat is een feitelijk gegeven, kan je simpel narekenen.. En wanneer je die cijfers dus meeneemt in je onderzoek onderbouw je daarmee al je eigen statistische gegevens.

Ook als je van alle clubs die je vergelijkt hetzelfde aantal wedstrijden bekijkt heb je alweer een solide statistische basis om mee te starten. Elke club word dan gelijktijdig beoordeeld. En zo heb je nog een aantal feitelijke statistieken die je kan gebruiken om een solide basis te maken voor een onderzoek En als je het onderzoek op basis van (vele) solide basissen start is de uitkomst van je onderzoek automatisch ook feitelijk veel meer correct. Wederom moet je dit natuurlijk met een bepaalde fout marge rekenen.

En daarbij komt natuurlijk ook nog dat dit onderzoek niet voor het eerste is gehouden. De afgelopen 5 jaar is het AD al bezig met onderzoeken naar arbitrale dwalingen en ze hebben dus ook cijfers, reglementen en statistieken van vorige jaren om zichzelf op te baseren.

En als je dan helemaal in het "niet feitelijke gedeelte" wilt treden kan je altijd nog een opinie peiling doen zoals wekelijks bijvoorbeeld gebeurt door Maurice de Hond. In een (goed uitgevoerde) opinie peiling zitten alle smaken en soorten. Kinderen, volwassenen, bejaarden, ajacieden, feyenoorders, psv-ers etc etc. Ook deze statistieken kan je weer gebruiken, mits je een zekere marge in bouwt.

Al met je al kan je met niet precieze statistisch gegevens alsnog een erg duidelijk, overzichtelijk en realistisch onderzoek doen. Of dacht je dat alle onderzoeken ter wereld allemaal precies statisch 100% correct waren. Er is in vrijwel elk onderzoek een kleine ruimte/marge om twijfelgevallen mee te nemen. Zo ook in dit onderzoek.

Maar blijf het vooral afkraken, lees het onderzoek eens zou ik zeggen. Naar mijn idee heb je totaal geen idee waarover je praat.

ps: feyenoord benadeeld bij Twente. Tja, als de bond, oud scheidsrechters en huidige scheidsrechters verklaren dat Feyenoord niet benadeeld is en het doelpunt legitiem is. Dan heb je alleen de subjectieve supporters nog die dat tegenspreken. Wie je gelooft is persoonlijk, maar de reglementen spreken overduidelijk voor zich. Feyenoord is niet benadeeld.

7 mei 2014 om 16:00

Presenteer het dan niet als een exacte wetenschap maar als louter een (zeer vage) indicatie. Dat is waarom het stuk mij irriteert en het gemak waarmee iedereen het aanneemt voor waarheid ook. Dan mag de afgelopen vijf jaar het AD haar research gedaan hebben, het blijft op natte vingerwerk. Maar goed, blijf jij dit soort onderzoekjes lekker als zoete koek slikken.

het lijkt me geen toeval dat Kansberekeningsmodel en Koffiedikkijken allebei met een K beginnen. Als dit, als dat, zo lust ik er nog wel een paar. Je kunt nooit weten of een ploeg met elf man wel stand had gehouden, of dat je juist wel had gescoord tegen 10 man in plaats van elf. Je kunt nooit weten of die teruggevlagde spits wel had gescoord als hij niet onterecht buitenspel was gegeven.

Ik heb anders nog nooit een scheids een doelpunt zien maken.. en zoals Cruijf zegt: wie niet scoort, wint niet.

7 mei 2014 om 10:07

Ik heb wel spitsen uit een onterechte pingel zien scoren. Sterker nog ik heb een spits een onterechte pingel zien missen en een ander toen uit buitenspel positie zien scoren..

wat een onzin onderzoek zeg, zoals andere inderdaad ook al aangeven. Je kunt nooit zeggen dat door 1 fout een ploeg punten heeft verloren, zonder een onterecht gegeven rode kaart had betreffende ploeg bijvoorbeeld ook wel verloren. Dit is speculeren en totaal natte vingerwerk, ik zet dit onderzoek echt weer onder het kopje 'banencreatie' en 'tijdverspilling'. Echt als je wilt bezuinigen dat stop je toch als eerst met financieren van dit soort rotzooi onderzoekjes, dit heeft echt 0,0 waarde.

Met wederom al die onterechte rode kaarten was ik wel heel benieuwd naar de status van Groningen..

Geeft in iedergeval aan dat Ajax de meeste pech heeft gehad dit jaar.
Misschien geen Lucky Ajax meer gebruiken......

7 mei 2014 om 10:08

Vitesse bedoel je..

7 mei 2014 om 11:52

Ja sorry idd Vitesse.
Stel je voor dat ze het niet halen die EL.

7 mei 2014 om 12:06

Natuurlijk is het zuur voor Vitesse, neemt niet weg dat ze met hun spel de tweede seizoenshelft nog veel meer punten hebben verspeeld dan die 2,46 die ze door scheidsrechterlijke dwalingen hebben verloren. Het verval was echt gigantisch groot..

Dat is dan weer typisch dat ze alleen naar deze clubs kijken terwijl ze ook eens naar zeker 11 wedstrijden van roda moeten kijken

1. Feyenoord-Roda JC 4-0: Graziano Pelle begaat een schwalbe bij een 1-0 stand voor de thuisclub, maar krijgt geen geel. Even later krijgt hij wel geel, wat dus zijn tweede geel had moeten zijn. Pelle maakt vervolgens 2-0. Roda verliest met 4-0, waarbij de 3-0 een meter buitenspel is.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
2. Roda JC-PEC Zwolle 0-0: Roly Bonevacia krijgt rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler en PEC krijgt een strafschop. Op de beelden is contact tussen beide spelers niet waarneembaar. Later krijgt Demouge rood vanwege een vermeende elleboogstoot. Deze kaart wordt geseponeerd. 2x seponeren in één wedstrijd is de Knvb te gortig, waardoor de kaart voor Bonevacia blijft staan.
Scheidsrechter: Higler
3. Roda JC-FC Twente 1-2: Roda JC staat op een 1-0 voorsprong als Twente met nog 20 minuten te gaan aanzet voor de gelijkmaker. Die valt uiteindelijk, maar wel uit een duidelijke buitenspelpositie.
Scheidsrechter: Gözübüyük
4. Roda JC-Heracles Almelo 1-3: Scheidsrechter ziet bij een 1-0 stond voor Roda JC een duidelijke handsbal van Cziommer in de 16 van Heracles over het hoofd.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
5. NEC-Roda JC 4-3: Knotsgek duel waarin Roda een 0-2 voorsprong uit handen geeft en met 4-2 achter komt. Men knokt zich terug tot 4-3 als in de laatste minuut een speler van NEC hands maakt in de 16. Ook hier blijft de strafschop uit. Scheidsrechter erkent na afloop ook zijn fout.
Scheidsrechter: Kamphuis
6. SC Heerenveen-Roda JC 2-2: Finnbogason is op zoek naar een strafschop en ontsnapt eerder aan geel voor een schwalbe. Halverwege de tweede helft trapt de scheidsrechter toch in een valpartij van de Ijslander. Roda komt op achterstand, maar maakt uiteindelijk alsnog gelijk: 2-2. Vreemd genoeg vond de scheids in de eerste helft een situatie waarbij Biemans zijn shirt bijna aan stukken wordt gescheurd géén strafschop.
Scheidsrechter: Van Boekel
7. Roda JC-AZ 0-2: Scheidsrechter weigert Roda JC twee strafschoppen te geven. Allereerst wordt Luijckx in een houdgreep naar de grond gebracht, waarna in de tweede helft Németh in de 16 wordt aangetikt. Beide keren blijft het fluitsignaal uit. Németh mag wel gaan douchen nadat deze zijn emoties niet meer de baas kan.
Scheidsrechter: Gözübüyük
8. PEC Zwolle-Roda JC 3-1: bij een 1-1 stand dringt Roda aan op de winnende. PEC Zwolle wordt vastgespijkerd op de eigen helft, totdat een kwartier voor tijd de eerste gevaarlijke uitbraak leidt tot een valpartij in de 16 van Roda. Thomas loopt tegen Biemans aan en gaat liggen. Tot verbijstering van iedereen (ook van PEC-trainer Jans) gaat de bal op de stip. Roda verliest in de blessuretijd nog met 3-1. De arbiter geeft ook hier na afloop toe ernaast te zitten.
Scheidrechter: Kuipers.
9. NAC-Roda JC 2-0: Jeffrey Sarpong pleegt bij een 0-0 stand een aanslag van achteren op de enkel van Biemans. Donkerrood, maar hij komt weg met geel. NAC-coach Gudelj telt zijn zegeningen en wisselt Sarpong direct voor Tighadouini, die 5 minuten later de 1-0 maakt.
Scheidsrechter: Van Sichem
10. Cambuur Leeuwarden-Roda JC 1-0: de Knvb stelt Bas Nijhuis aan voor deze wedstrijd. Onbegrijpelijk, want Nijhuis ligt sinds de play off wedstrijd Roda JC-Cambuur in 2009 onder een vergrootglas in Leeuwarden. Nijhuis doet er dan ook alles aan om vooral Cambuur te pleasen. Roda trapt erin en krijgt in de persoon van Luijckx een terechte rode kaart. De tweede gele kaart voor Ramos (vanwege het wegschieten van de bal na een overtreding, terwijl het fluitsignaal nog klinkt) is echter ridicuul. Roda moet de blessuretijd met 9 man zien door te komen, maar verliest in de laatste seconden alsnog: 1-0.
Scheidsrechter: Nijhuis.
11. Roda JC-RKC Waalwijk 0-1: Bij een 0-1 stand wordt Roda-speler Donald omver gekegeld in het strafschopgebied van Rkc. 16.000 man zien het, behalve de man in het zwart. Diezelfde man die onder nummer 8 wel een duw waarnam die verder niemand zag. In de tweede helft wordt Németh vast gehouden in de 16 van Rkc. Ook nu ziet de scheids het niet. Wel erkent hij na afloop er in beide situaties naast te hebben gezeten. Prima, maar meneer heeft dus duidelijk niets geleerd. En dat gaat naar het Wk!
Scheidsrechter: Kuipers

7 mei 2014 om 10:02

Het zit je nog steeds dwars of niet? Dat ze gedegradeerd zijn.

Neemt niet weg dat ze ook voor de staart van de eredivisie dit hadden kunnen uitzoeken. Dat is namelijk minstens zo belangrijk.

7 mei 2014 om 12:49

Ik ken niet alle wedstrijden van Roda, maar Cambuur-Roda was volledig terecht: een bal wegtrappen is gewoon geel, ook als je er al een had. Dit was gewoon domheid van de Roda-speler en dus absoluut geen fout van de scheidsrechter.

Roda-AZ 0-2 noem je, maar dat is geen competitiewedstrijd, dus had Roda sowieso geen punten kunnen opleveren (competitieduel werd 1-1).

De rest van de wedstrijden weet ik zo niet of het klopt wat je zegt, dus kan ik geen uitspraken voor doen.

Overigens had je dan ook moeten kijken naar de wedstrijden waarin Roda misschien bevoordeeld werd en ook naar de wedstrijden van Nec, want pas dan kun je stellen of Roda tekort is gedaan of niet.

7 mei 2014 om 13:41

Het was al na het fluitsignaal, niet in het fluitsignaal ;-)
Bovendien kon je aan de speler al zien dat hij wist dat het spel al stil lag, want anders trap je een bal niet op deze manier weg.
En commentatoren vonden het niet onterecht, ze vonden het flauw. Maar volgens de regels had Nijhuis volledig gelijk.

Dit neemt overigens niet weg dat stooter op de andere punten misschien gelijk kan hebben, maar in dit specifieke geval heeft hij geen gelijk.

Overigens denk ik dat je zo'n lijstje met nadelige gebeurtenissen ook voor enkele andere clubs kan maken.

edit: misschien een belangrijk stukje info: ik ben zelf gediplomeerd scheidsrechter.

7 mei 2014 om 14:16

Ik ben zelf ook scheidsrechter Superghost maar ik kan je zeggen dat die 2 wedstrijden alleen al van kuipers wat toe geeft dat hij blunders gemaakt heeft roda 6 punten gekost heeft en tel die 6 punten erbij was roda veilig geweest ma

7 mei 2014 om 15:17

Ik weet me die 2 wedstrijden niet voor de geest te halen, dus dat zou best kunnen.

Alleen de conclusie dat Roda dan veilig was ben ik het niet mee eens. Je noemt alleen de situaties op waarin Roda benadeeld zou zijn, maar niet de situaties waarin ze bevoordeeld waren. Tegelijk noem je ook niet de dubieuze situaties bij NEC-wedstrijden. De conclusie is dus nog te voorbarig, omdat je die situaties ook mee moet nemen om zo'n conclusie te onderzoeken. Misschien kom je uiteindelijk wel tot de conclusie dat Roda dan op plek 17 (let op: dit is dus nog zeker niet veilig) was gekomen, maar dat weet je nu dus nog niet.

En PSV wordt weggelaten omdat...?

7 mei 2014 om 09:57

"psv, dat vorig jaar nog een statement op de eigen website plaatste waarin werd geklaagd over het niveau van de arbitrage, had aan het eind van de rit 1,85 punt te veel"

Minste voordeel gehad van de top 6, was wel ingehaald uiteindelijk en zou dus 1 plekje lager zijn geëindigd.

7 mei 2014 om 12:12

Ik zie het echt niet staan haha, raar.
Van jouw cijfers uitgaande (bedankt ervoor), verbaast het me eigenlijk wel, ik had gedacht dat PSV iets minder voordeel zou hebben

7 mei 2014 om 12:16

PSV is door VZ weg gelaten, niet door het onderzoek zelf. Volgens het onderzoek hebben zij 1,85 punten te veel gekregen.

7 mei 2014 om 12:52

Minste voordeel gehad tegen top-6? Misschien vergeten hoe ze in Arnhem de 1-2 scoorden? Eerst een onterechte penalty en vervolgens in de 'rebound' ook nog eens buitenspel. Vervolgens de hele wedstrijd door ook de ene schwalbe (met name van Willems) na de andere die niet door de scheidsrechter gezien werd en waar PSV dus gewoon een vrije trap mee kreeg?

Ik heb geen enkel duel tussen de top-6 gezien waarin een club zo enorm voordeel had gehad.

7 mei 2014 om 17:34

Over het hele seizoen heeft psv 1,85 punten teveel gehad. Bij de rest waren dat meer punten teveel of veel punten te weinig. Komt er dus op neer dat PSV het minste voordeel of nadeel heeft gehad van scheidsrechterlijke beslissingen van clubs in de top6.

Dus VAN de top 6, niet tegen de top 6.

Precies dit dus, Feyenoorders lopen te janken, en dan komt hun eigen Rotterdamse krant en nee niet de Telegraaf met dit onderzoek en resultaten, haha prachtig! We hebben hier ook maar 1 scheidsrechters en dat is Kuipers de rest is allemaal te slecht voor woorden met de nieuwe garde als toppunt want die fluiten echt voor elk regeltje om punten te scoren bij de Knvb.

Hmm, vorig jaar had Ajax er 9 te weinig en Feyenoord 12 teveel, nogal een verschil. Lijkt me onwaarschijnlijk dat hetzelfde rekensysteem gebruikt is. Wel leuk dat het AD nu eens met zoiets komt, kan de hele Telegraaf-KNJB complottheorie ook weer de prullenbak in.

Ach, het AD is al lang geen kwaliteitskrant meer (al beweren ze zelf van wel) maar gaat steeds meer de kant uit van de Telegraaf. Dit "onderzoek" moeten we dan ook maar met een korreltje zout nemen. De ranglijst zoals die nu is, is gewoon terecht. De enige club die misschien meer had verdient als ze betere scheidsrechters hadden is Roda. Dat is de enige club waarvan ik denk, die hebben gewoon echt door toedoen van de scheidsrechters zodanig veel punten verloren dat het ze fataal is geworden.

7 mei 2014 om 10:28

Sterker nog, het sportkatern van de Telegraaf is een stuk sterker dan dat van het AD. Dat zie je in bijvoorbeeld het stadiondossier ook terug. Zelfs bij de Telegraaf begrijpen ze dat ze arbitrage niet kunnen verengen tot een exacte wetenschap.

7 mei 2014 om 12:54

Bedoel je dat sportkatern van De Telegraaf dat Blind voor een wanprestaties tegen NEC nog een 7 gaf, omdat die het klassement moest winnen? Sorry, maar dat De Telegraaf sterker zou zijn geloof ik weinig van.

Okee, dit is absoluut niet wat ik verwacht had. Ik zou toch zweren dat Feyenoord dit seizoen best vaak benadeeld is en zelden bevoordeeld. Maar als dit de juiste cijfers zijn dan zal ik in bepaalde wedstrijden wel door een gekleurd brilletje hebben gekeken. Ik geloof het allemaal wel.

De top zes onderzoeken, maar de uitslag van 2 clubs uit de top 6 niet vermelden. Netjes gedaan zeg. Hoe en of deze onderzoek daadwerkelijk plaats heeft gevonden. Dat doet er niet toe. Want de schrijver wou duidelijk even maken, dat er maar 1 club recht heeft op klagen. Want het gaat tenslotte om ajax. Dat vittesse eigenlijk recht op europaleugue voetbal had, is niet belangrijk. Want ajax is benadeeld, dus niet klagen.

7 mei 2014 om 10:09

Psv, dat vorig jaar nog een statement op de eigen website plaatste waarin werd geklaagd over het niveau van de arbitrage, had aan het eind van de rit 1,85 punt te veel.

Twente wordt ook in het stuk in AD niet genoemd met punten. Wel dat ze geen reden tot klagen zouden hebben gehad. Echter waren ze in de ranglijst gewoon derde geweest.

Ah het AD heeft onderzoek gedaan? Dan is het bij voorbaat 100% onbetrouwbaar. Lees het artikel over de top 10 miskopen maar eens terug. Bij hun zijn gratis spelers en gehuurde spelers ook miskopen. Zelfs spelers die weinig in salaris kosten. Verder melden ze daar dat Mokthar gehaald is omdat Corona het niet waar kon maken. Voor de goede orde, Mokthar kwam 5 dagen na Corona.

7 mei 2014 om 10:24

Je doet net of het AD een dramatische kans is en je wilt het al niet eens meer geloven als ze iets met feiten presenteren. Misschien moet je gewoon eens niet meteen zo sceptisch zijn, want als ik het zo een beetje lees klopt dit verhaal gewoon met wat we door het seizoen heen hebben gezien.

7 mei 2014 om 10:36

Geef dan even aan wat feiten zijn Vitessenl. Je begrijpt de onderliggende (terechte) kritiek niet op een dergelijk onderzoek. Arbitrage is per definite subjectief en kan nooit als exacte wetenschap gepresenteerd worden. Een ranglijst maken op basis van 'goede beslissingen' is dan ook compleet absurd en een journalistieke gostpe.

7 mei 2014 om 10:59

Natuurlijk kan je het aantal punten dat hierdoor gewonnen of verloren zijn nooit hard maken, tenzij er een onterechte goal valt in de 96e minuut ofzo, maar desondanks kan je gewoon zien welke beslissing er is gemaakt en of die volgens het boekje juist is als je de beelden ernaast legt. Natuurlijk zijn er dan ook weer twijfelgevallen, maar ik geloof wel dat dit een heel redelijke indicatie is van hoe de beslissingen in ieder geval uit zijn gevallen.

7 mei 2014 om 18:18

Dus jij, Vitessenl, wilt beweren dat Gozubuyuk daadwerkelijk beter is dan Makkelie en Kuipers? Die man heeft veelvuldig fouten gemaakt en niet alleen in de wedstrijd van Feyenoord.

Daarnaast ontbreken concrete voorbeelden en gooien ze met wat statistieken. Als je een echt onderzoek heb gedaan naar deze feiten, dan wil ik er nog altijd bij zien hoe het is berekend, op basis van welke wedstrijden en welke beslissingen zijn meegenomen. Hebben we het hier over ontnomen kansen/penalty's, teveel gegeven penalty's etcetera? Gaat het vooral om beslissingen in de slotfase die dus crucialer zijn omdat de herstelperiode korter is dan in het begin van de wedstrijd? Hebben ze daar ook beslissingen meegenomen in de zin dat je een penalty ergens voor kunt geven en dat dus rechtvaardigd hebben (handsbal Nelom bijvoorbeeld tegen NAC uit)?

Ik weet ook wel dat we mazzel hebben gehad bij sommige beslissingen en bij sommige beslissingen juist pech. Dat heet balans. Maar het gaat mij om de betrouwbaarheid van het onderzoek. En laten we de volgende zin massaal met ons allen in onze hoofden opnemen: "de bal is rond"

Ik wil daarmee zeggen dat als een penalty niet gegeven is, dat dat nog niet betekent dat je 2 punten meer had kunnen hebben (wanneer het gelijkspel geëindigd is). Om de volgende redenen:

A. Was de penalty erin gegaan? Dat is nooit te berekenen. Dat is 50/50.
B. Was de tegenstander dan alsnog gaan tegenhouden etcetera of wilde de tegenstander dan 2x zo hard rennen om de stand weer gelijk te brengen?

Ben toch ook erg benieuwd naar de feiten van Roda. Volgens mij hadden hun wel zeker 9 punten meer verdiend!

Dit seizoen is het me niet zo opgevallen, maar vorig seizoen wel dat feyenoord met dat mooie publiek erachter in de kuip, vaak makkelijk een penalty kreeg

7 mei 2014 om 10:20

Leuk onderzoek, maar zijn de wel en niet gegeven gele kaarten hier ook meegenomen. Hoe berekenen ze dan de volgende wedstrijd als zo speler wel geschorst zou zijn of juist niet. Of overtreding rond om de zestien waar niet voor gefloten wordt, hoe berekenen ze die vrije trap, die dan wel een doelpoging oplevert. Leuk onderzoek maar natuurlijk volstrekte willekeur.

En maar aangevallen worden door een pak hongerige wolven als je iets zei over Feyenoord en de scheids mee hebben. Nu heb je nota bene een onderzoek van het A.d. dat hetzelfde zegt. Maar dat zal dan wel weer niet representatief zijn ofzo, dat krijg je dan weer.

7 mei 2014 om 11:32

Precies. De druiven zijn gewoon in Rotterdam erg zuur. In principe kan mij dit soort onderzoeken niet boeien, maar het is leuk om te zien hoe mensen nu met van alles komen om het AD geen gelijk te geven.

Snap de teleurstelling van de Feyenoorders, maar het AD is ver van een pro Ajax krant...

Man wat een interessant onderzoek, als er een extra doelpunt valt komt er toch een heel andere wedstrijd? Moet ik als Ajax fan nou zeggen: 'Zie je wel, wij zijn meer genaaid'?

Nou arbiters, mijn complimenten, dat gaat de goede kant op, want vorig jaar kregen we door jullie geblunder liefst 12 punten te weinig. Volgend jaar een 'plusje' dan maar als goedmaker ...?

Dit leert ook iets anders; zoals ik al eerder zei is het onzin om te verkondigen 'dat F'noord een gouden kans op de titel heeft laten lopen'. Ajax was gewoon de allerbeste.

Verder hoort R Koeman zich met terugwerkende kracht te gaan schamen voor zijn gejammer over de arbiters na FCT-F'noord. Per saldo had hij ze mee, ongetwijfeld niet in de laatste plaats door de beroemde Kuip vrees van arbiters, wat zoveel betekent als strooien met kaarten voor tegenstanders van F'noord, dubieuze penatlies geven aan F'noord en tegenstanders van F'noord pingels onthouden.

En tenslotte, laat niemand het ooit nog hebben over lucky Ajax' !

7 mei 2014 om 11:12

er klopt geen ene kut van dit onderzoek.
Simpel zat.
Zie mijn post hieronder.

Wel opvallend dat Vitesse dus 4e had kunnen staan, dat zou betekenen dat PSV Play-Offs zou moeten spelen.
Vind ik groter nieuws dan dat over Feyenoord en Ajax.

Vreemd dat Twente niet wordt genoemd met hoeveel punten zij meer of minder moeten hebben

7 mei 2014 om 10:50

Wordt ook in AD niet benoemd. Enige wat benoemd is, is dat Twente ook niet mocht klagen over arbitrage. Verder geen evt punten.

7 mei 2014 om 13:20

In de krant zelf wordt het wel vernoemd, dit is het volledige lijstje:

1. Ajax
Punten die ze hadden moeten hebben 72,25
Punten die ze hebben 70

2. Feyenoord
Punten die ze hadden moeten hebben 63,65
Punten die ze hebben 67

3. Twente
Punten die ze hadden moeten hebben 58,00
Punten die ze hebben 63(!)

4. Vitesse
Punten die ze hadden moeten hebben 57,48
Punten die ze hebben 55

5. Psv
Punten die ze hadden moeten hebben: 57,15
Punten die ze hebben 59

6. Heerenveen
Punten die ze hadden moeten hebben 52,16
Punten die ze hebben 57

7 mei 2014 om 13:20

Zie mijn reactie hierboven. Ze hebben volgens AD 5 punten te veel gekregen.

Bijzonder. Kan me voorstellen dat je een punt of wat meer zou moeten hebben, maar het is me een raadsel hoe ze op die 0,25 uitkomen? rare berekening lijkt me.

Oke jongens, NU even serieus.

Dit "journalistieke hoogstandje" van het AD is aardig slecht.

Er wordt gerept over "het kansrekening model".... en hoe gaat dat model?
Ook staat er bv. Ajax heeft 2,25 punten te weinig.
Ik weet niet hoor, maar volgens mij wordt er niet in komma's gewerkt. Dus dit slaat al nergens op.

Ook het gemekker over"als de scheids videobeelden had" moet eens afgelopen zijn. Want dat zullen ze never nooit niet krijgen. Ja, alleen als doellijntechnologie. En zoveel momenten van dat waren er niet.

Ook wil een rode kaart krijgen niet per se zeggen dat je opeens de wedstrijd zou verliezen (zie AZ -Roda geloof ik) toen AZ met 9 tegen 11 stond.

Kortom:
Journalistiek erg slecht stuk

7 mei 2014 om 11:15

Dat model staat in het AD, daar moet je VZ op afrekenen dat ze dat hier niet plaatsen. Is overigens nog steeds een slecht model, maar VZ plaatst het hier niet.

Ze hebben alleen gekeken naar goals en rode kaarten. Wut? Ja, dat dus, gat 1 in het onderzoek. Verder hebben ze verschillende waardes toegekend aan de uitslagen die daaruit volgden en ook die zijn compleet arbitrair. Het is een leuk onderzoek, maar een onderzoek van Diederik Stapel is betrouwbaarder

7 mei 2014 om 12:11

Jongens, het is ook gewoon niet 100% accuraat te onderzoeken, dat moge duidelijk zijn. Het zijn allemaal wat/als situatie's.

Je moet het ook niet te serieus nemen natuurlijk. Het is echter wel een aardige indicatie van hoe het over het gehele seizoen is gegaan. De statistieken zijn, wanneer je je gezonde verstand gebruikt, daarom wel aardig betrouwbaar. Neemt niet weg dat de verschillende waardes die toegekend zijn inderdaad door de onderzoekers zijn toegekend.

Nogmaals, wetenschappelijk verantwoord is het niet, het geeft wat mij betreft echter wel een aardig beeld.

Onzin onderzoek.wil ik de wedstrijden en punten wel eens zien.
Ik bedoel ajax kreeg wel heel makkelijk penalty's in de thuiswedstrijden tegen Hveen en Groningen. Penalty's die Twente en cambuur weer niet kregen in de Arena.en zwolle werd ook al in de arena benadeeld.
En twente zal meer punten hebben gekregen ?!
Utrecht uit benadeeld, doordat een loepzuiver winnend doelpunt werd afgekeurd. Den haag uit en thuis benadeeld. Tegen vitesse uit werd een doelpunt niet toegekend, die wel over de lijn was.groningen uit weer andersom.

7 mei 2014 om 12:40

Vitesse thuis had je bij 1-0 stand een pingel tegen moeten krijgen, had de 1-1 betekend en dan had Vitesse dat ene punt kunnen gaan verdedigen.

7 mei 2014 om 12:44

waarvoor ?
Het was sws een makkelijke overwinning toch ?

Dit is het mooiste bewijs tegen al die lui die roepen 'knjb'. Als zelfs het AD het roept dan mogen de haters nu even uitleggen waarom Feyenoord weer 'te veel' punten krijgt.

Ajax heeft dit seizoen te weinig goed voetbal laten zien, maar in ieder geval hebben we dus de scheidsrechters niet mee...

7 mei 2014 om 12:06

Nee, al die goedkope penalty's die ajax heeft gekregen zijn niet meegenomen in het onderzoek. Deze uitkomst zegt helemaal niks

7 mei 2014 om 12:14

Welke goedkope penalty's? Ajax heeft er in totaal 4 gekregen dit seizoen, 2 tegen Heerenveen, 1 tegen Groningen en 1 tegen Feyenoord. Je zal het wel weer over de laatste hebben? Nogmaals, Fischer zijn schoen ging uit doordat Vormer op zijn hak ging staan, die discussie lijkt me dus gesloten.

7 mei 2014 om 12:41

Alle 4 waren ze goedkoop. En over alle 4 hebben de trainers van de tegenpartij geklaagd over de arbitrage en de makkelijk gegeven penalty's.

7 mei 2014 om 13:36

Aah, jij bent er zo 1.. Voel alweer een ontzettend zinloze en wellus-nietus discussie aankomen dus hier laat ik het maar bij.

7 mei 2014 om 14:26

@ J Staatsen

Haha, haha, haha, haha
Echt, sommige mensen zijn zo zielig. Hoe ging dat befaamde dingetje ook alweer. Zij zijn groot en wij zijn klein, dat is niet eerlijk?

Alle 4 waren ze goedkoop, zo simpel.
Tegen Heereveen steekt er 1tje zijn hand uit in de 16, geen tegenstander in de buurt. Is natuurlijk erg goedkoop. Of de eerste penalty waar Joey van der Berg het been van Siem de Jong haakt waar de bal allang weg was. Ook goedkoop. Die tegen Feyenoord kan je overduidelijk zien dat Vormer op de hak van Fisscher staat. Ook erg goedkoop. En Botteghin tegen Bojan, met 2 handen en een hoog rechterbeen Bojan tegen houden. Erg goedkoop natuurlijk.

Zullen we 2012/2013 erbij pakken en dan de penalties van Feyenoord en Ajax. Ajax kreeg er over het gehele seizoen welgeteld 1, Feyenoord kreeg er maar 10. Die van Ajax was denk ik erg goedkoop en die van Feyenoord waren terecht.

J Staatsen, zoek een leven. Of beter, koop een leven. Misschien is dat wel mogelijk in je eigen wereldje!

7 mei 2014 om 15:20

En vervolgens pakt Veltman na 3 min. , in de arena tegen twente , met 2 handen Luc vast in de 16 en dan is het ineens weer geen strafschop. Of maakt ajax hands thuis tegen Cambuur en ook geen strafschop....
Hoe ging dat befaamde dingetje ook alweer. .... Gelijke monniken, .....# klassenjustitie # Lucky ajax

7 mei 2014 om 15:47

J.staatsen

Een gemakkelijk gegeven penalty wilt nog niet zeggen dat er geen sprake was van een overtreding.

Maar blijkbaar weet je iets meer van die onderzoeken, vanwege jouw bewering dat die "gemakkelijk" gegeven penalty's niet onderzocht zijn.

7 mei 2014 om 16:12

Nee, daarom zegt dit onderzoek juist zo weinig.
Als ajax het hele seizoen wel kleine overtredingen kan maken, maar de tegenstanders juist zwaar bestraft worden.

7 mei 2014 om 17:28

Hoezo zijn die penalty's ineens niet meegenomen? Denk toch even 3 sec na.
Er wordt toch niet alleen gekeken naar alle beslissingen die geen punten hebben opgeleverd maar ook naar dingen die wel punten hebben opgeleverd.
Dus ook alle penalty's die wel zijn gegeven en er geen waren maar ook de penalty's die niet zijn gegeven. Waarom zouden die 4 pingels van ajax niet worden meegenomen maar alle penalty's die ajax niet tegen heeft gekregen wel.
Doe even je bril af en kijk gewoon realistisch. Het gaat hier om alle scheidsrechterlijke beslissingen die een wedstrijd hebben doen bepaald of een wedstrijd zouden hebben kunnen bepaald. Dus ook de pingels die WEL zijn gegevens aan Ajax en ook de Pingels die Niet zijn gegeven tegen Ajax. Of denk je dat dit bij die andere clubs wel allemaal is meegenomen en bij ajax niet zodat Ajax er alsnog positief uit zou komen?

Ik zou het hele onderzoek wel willen zien. Die eindresultaten zeggen mij weinig zo.

"De uitkomst zou geen gevolgen voor de ranglijst hebben gehad. Alleen Vitesse, dat als zesde eindigde, zou het seizoen op een vierde stek hebben afgesloten "

Kan aan mij liggen maar waar zou PSV de nr 4 dan hebben gestaan ?

7 mei 2014 om 12:18

PSV heeft volgens het onderzoek 1,85 punten te veel gekregen. Zij zouden hierdoor op de 5e plek zijn geëindigd, 0,15 punten voor Heerenveen.

Aldus het AD.

7 mei 2014 om 13:40

Precies , dus de bewering in het stuk hierboven dat het alleen voor Vitesse gevolgen zou hebben is onzin. Als er een ploeg van plek wisselt heeft dat sowieso gevolgen voor minimaal 1 andere ploeg. Daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Trouwens, In dit zelfde journalistieke hoogstandje van het AD zeggen ze dat Gozubuyuk de beste scheids van Nederland is.

Dan vindt ik het toch wel verassend dat Kuipers de CL finale fluit en niet Gozu.

Die puntjes maken geen klap uit voor Vitesse. De meeste punten hebben ze zelf weggegooid door na de winterstop als een krant te voetballen. Hadden ze fatsoenlijk voetbal op de mat gelegd, waren ze met gemak 2e geworden.

Het zoveelste flutonderzoek. Net of je alles in cijfers kunt zetten en beredeneren. Wie bepaalt wat objectieve criteria zijn? En wat zou er gebeurt zijn in de wedstrijden als de scheidsrechter "juist"gehandeld zou hebben? Ik denk dat een onterechte rode kaart in het begin van de wedstrijd op een "spannend"moment meer invloed KAN hebben dan een onterechte goal tegen in dezelfde minuut. Maar ook dat is geen garantie. Als je 1 ding verandert dan gaat alles anders lopen. dus ... we zullen het nooit weten. En de onderzoekers scoren weer met nutteloze info

IIG een duidelijk statement waar mee we eindelijk van het "knvb voor Ajax" gelul af zijn.
Zoals bevestigd zijn schdeidsrechters het meest onder de indruk in de kuip.
Dus Feyenoord fans, vooral veel lawaai maken en schreeuwen, scheelt je iend van de rit misschien weer vier punten.

7 mei 2014 om 12:24

Ik vind dat Ajax de scheidsrechters helemaal niet vaak meehebben. En ik ben PSV-supporter. Ik zie ze zelfs vaak de scheids tegen hebben, zoals in het begin van het seizoen waar Blind rood en een strafschop tegen kreeg voor niks.

Wel is het erg opvallend dat de aanklager zelden tot nooit in actie komt tegen Ajax, waar concurrenten ieder jaar wel een veeg uit de pan krijgen. Die vinger zit daar wel stevig in de pap.

7 mei 2014 om 13:19

Duidelijk vasthouden van Blind. Het shirt van de az speler was een tent, zo hard werd er vastgehouden. Dus strafschop en rood.

Zullen we de term knjb dan ook gelijk maar veranderen in knfb ?.
Waar zijn nu de azijnzeikers die overal Ajax de schuld van geven ( zelfs als hun club tegen een andere tegenstander speelde ) en bij hoog en bijlag volhielden dat de knvb op de hand van Ajax was en er in hun ogen alles aan doet om ze kampioen te maken?
Nu blijkt dus weer dat in vergelijking tot de concurrentie Ajax net zoals voorgaande jaren juist benadeeld is door deze zogenaamde knjb.

Een beetje mosterd na de maaltijd-onderzoeken dit. Het zal best wel kloppen, maar het is nu toch allemaal achteraf praten en er is niets meer aan te veranderen. Bovendien krijgen we hier elk jaar mee te maken. Volgend jaar krijgt Feyenoord misschien weer te weinig en Ajax te veel. Zoiets trekt zich in mijn ogen over een aantal jaren toch wel gelijk.

7 mei 2014 om 12:26

Tuurlijk dit kan je ook moeilijk vooraf gaan onderzoeken :s
En je kan er niets meer aan veranderen maar wel gebruiken voor in de toekomst als je ziet dat er veel wedstrijden beinvloed worden door fouten dan moet je dus de mensen (die overigens fouten mogen maken) gewoon helpen met technologie om ze wel de juiste beslissing te laten nemen.
Het gaat tegenwoordig om zoveel miljoenen die ze kunnen verdienen dat het voor een club gewoon heel veel kan betekenen.

Ze rekenen alleen rode kaarten en onterechte doelpunten?

Een wedstrijd wordt wel meer beslist dan alleen dat...
Niet gegeven penalty's, beslissingen die doorwerken week erna (twente - Feyenoord, Feyenoord - Ajax, Nac- Feyenoord). en ga zo maar door.

Daarnaast, hoe kan je nou onderzoeken of iets terecht of niet terecht is? In sommige gevallen is het te zien, maar vele gevallen verschillen de meningen dusdanig dat het niet te meten valt.
Mooi onderzoek, maar op te weinig gebaseerd en ook nog niet erg objectief, omdat meningen nou eenmaal verschillen.

Tsja, je kan dat nooit zo zwart wit concluderen toch? In hoeverre een beslissing van de scheidrechter je wel of geen punten kost, het gaat om het totale wedstrijd beeld na zo'n beslissing.

Als ajax een goedkope penalty krijgt tegen heerenveen thuis en daardoor op 1-0 komt heeft het ajax geen punt opgeleverd als het uiteindelijk 3-0 wordt
Terwijl je wel in het zadel geholpen wordt.
Ik neem Ajax als voorbeeld maar dat geld voor alles natuurlink

Zo'n onderzoek zegt natuurlijk helemaal niets; jammer dat journalisten zo proberen de mensen iets wijs te maken.

Een scheidsrechter die een wedstrijd bewust wil beinvloeden doet dat vaak vooral niet alleen bij doelpunten of rode kaarten. Een snelle (onterechte - of ''je kan hem geven, maar meestal niet'` gele kaart aan de centrale verdediger, wel of geen hoekschop is vaak al even beslissend. Denk even de WK finale, waar Spanje scoorde in de counter nadat Webb de corner onterecht niet aan Oranje gaf. (nadat hij Heitinga ten onrechte 2x geel gaf na schwalbes van Iniesta.)

Of Kuipers, die niet floot voor een strafschop in de bekerfinale AZ-PSV ondanks het wegslaan van de bal (die er zeker had ingegaan) en ook niet nadat de schoen van Mertens werd uitgetrapt na een tackle in de 16. Daarna snel iedere scramble in de 16 van AZ snel affluiten en je maakt het een team onmogelijk om te winnen.

Zo'n onderzoek zou de Knvb eens over een aantal seizoenen moeten doen.
Want als je met de top6 al uitkomt op een gemiddeld van 3 van de 10 wedstrijden die beinvloed worden door de arbitrage door fouten lijkt het me nog best wel rendabel om extra middelen te gaan gebruiken om de arbitrage te helpen.

Kijk de kampioen blijft ondanks die punten tekort of teveel nog wel hetzelfde maar hoe zou het zijn bij de onderste clubs? Zou toch zuur zijn dat je als een Roda zijnde veel punten bent misgelopen door fouten van de arbitrage terwijl een Nec misschien wel meer punten hebben gewonnen daardoor.

Lijkt me opzich voor de Knvb zeker wel een goed onderzoek waard om hier de arbitrage in de toekomst gewoon extra hulp mee te geven door het ze makkelijker te maken en gebruik te gaan maken van de technologie. Tegenwoordig is een puntje meer of minder al zo beslissend voor veel inkomsten of toch heel wat minder dus zo'n fout kan best wel fataal zijn.

Ajax krijgt altijd te weinig vorig jaar 5 punten en het jaar daarvoor zelfs ruim 8

Ben ik de enige die denkt dat dit een geheel aantal moet zijn? Volgens mij kan je alleen maar decimalen krijgen wanneer je per wedstrijd gaat kijken, maar het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat Feyenoord 3,25 punt per wedstrijd meer had moeten krijgen..

AFC Ajax :

2009/2010 : 3,5 puntente weinig
2010/2011 : 0,2 punten te weinig
2011/2012 : 3 punten te weinig
2012/2013 : 6 - 12 punten te weinig
2013/2014 : 2,25 punten te weinig

Ach het is een traditie als we de onderzoeken mogen geloven. Er komt vast wel een moment dat het omgekeerd zal zijn, misschien zelfs op een moment wanneer het een belangrijker verschil maakt dan afgelopen 4 seizoenen. Want als we nu 2 punten meer hadden gehad hielden we feitelijk hetzelfde eindresultaat over (het kampioenschap).

Tdat is gewoon matchfixing. Die penalty feyenoord psv was belachelijk of d eerste doelpunt tvan pecegen ajax dat toen afgekeurd werd door een blunder van de.doelman

Wat een grap, we hebben zeker een stuk of 9 punten te weinig gehad. We zijn zelfs vakkundig uit de titlerace gegooid toen het echt spannend bleek te worden (twente Nac). Ik wacht wel op het Nrc, kijken of het bij hun wel een beetje klopt. Heb het zelf ook redelijk bijgehouden dit seizoen.

Edit: Ze kijken dus alleen naar kaarten en doelpunten. Het kan dus echt de prullenbak in.

7 mei 2014 om 22:09

Vorig jaar werkte Thijs Zonneveld nog voor het NRC en toen had hij geconstateerd dat Ajax 12 punten was benadeeld. Dit jaar werkt voor het AD en is hij opeens niet geloofwaardig meer? Hoezo?

Wedden dat jij elk onderzoek afwimpelt als onzin zolang Ajax benadeeld en Feyenoord bevoordeeld wordt?!

Grappig dat het voornamelijk de mensen die geregeld roepen dat de Knvb en van Praag pro Ajax zijn die deze onderzoeken onzin noemen. En dat terwijl de onderzoeken van de afgelopen jaren altijd in Rotterdam zijn gedaan.

Zo zie je maar. Het populisme en het geroeptoeter tiert welig in Nederland.

Wat een onzin dit.
Beslissingen van scheidsrechters zullen altijd discussie punten blijven en de een vind dat de scheids gelijkt had en de ander juist niet.
Hoe kan je hier nu een onderzoek over instellen.
Zo kan iedereen wel een onderzoek beginnen en zullen ze allemaal een andere uitslag hebben.
AD dit is weer een van die belachelijke onderzoeken van jullie net als die van die oliebollen en haringen.
De een vind de oliebol of haring lekker en de andere vind hem niet te vreten.
Dit nemen jullie toch niet werkelijk serieus!!!!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren