Fresia Cousiño Arias: ‘Jongens, jullie hoeven niet zo boos te worden!’

Donderdag, 25 februari 2021 om 06:30Justus Dingemanse • Laatste update: 07:08

In het programma Kopstukken vertellen bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek aan Voetbalzone over hun werk en loopbaan. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In de vierde aflevering schuift presentatrice Fresia Cousiño Arias van ESPN aan bij Justus Dingemanse in Hofman Utrecht. In de uitzending wijdt ze onder meer uit over haar eerste ontmoeting met Johan Derksen, haar leerzame tijd bij clubkanaal Ajax TV, haar verbazing over de keiharde machowereld en haar eigen rol daarin.

Kopstukken is te zien op YouTube en als podcast te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts!

Door Justus Dingemanse & Thijs Verhaar

“Ik denk niet dat Humberto Tan het nog weet, maar mijn allereerste TV-item was met hem”, grinnikt Cousiño Arias. Tan was destijds presentator van Eredivisie Live en kreeg een hyperactieve TMF-reporter van zestien jaar op bezoek. “Ik moest hem vragen hoe het is om als journalist met spelers om te gaan. Mijn redacteur zei vooraf dat ik niet alles uit mijn hoofd hoefde te leren en dat we alles rustig konden bespreken of stilzetten als het nodig was”, memoreert ze. “Alleen Humberto kwam anderhalf uur te laat en had nog maar tien minuten voor de uitzending begon, dus ik werd steeds zenuwachtiger. Mijn regisseur zei ‘okee Fresia, het moet er in één keer opstaan’. Vreselijk, maar wel gewoon gerockt, haha!”

Het is de ESPN-presentatrice in een notendop. Ze wil altijd het liefst alles tot in de puntjes voorbereid hebben en was als kind al iemand die nooit tevreden was met een zesje. “Ik ben gewoon zó fanatiek. Met werk kan ik ook geen simpel item afleveren. Als ik voor mezelf weet dat het beter kan worden als ik er nog twee uur extra werk in stop, doe ik dat.” Haar grote doorbraak beleefde ze als gezicht van Ajax TV en tegenwoordig is ze één van de smaakmakers bij ESPN. Daarmee had het niet mooier gekund voor de vrouw wier vrienden zich afvragen hoe het mogelijk is dat ze dag en nacht over voetbal praat. “Als ze over de vloer komen, kunnen we gerust een spelletje doen en een wijntje drinken, maar de Champions League staat wel gewoon aan. Duh. Voetbal verveelt me gewoonweg nooit.”

Vooruit, podcasts en het ‘gebrei eromheen’ laat ze tijdens in de zomerstop wel even voor wat het is, maar ook op een zonnig eiland is een topdag pas compleet als er ergens een wedstrijd te zien is. “En na drie weken vakantie heb ik wel weer zin om iedereen allerlei conclusies te horen trekken die ze dan een paar weken later weer heel anders uitleggen”, glimlacht de 29-jarige presentatrice met roots in Chili.

Ook het vrouwenvoetbal ligt haar nauw aan het hart en ze stoort zich aan de kansongelijkheid die nog altijd bestaat: “We hebben het nog steeds niet voor elkaar in Nederland dat jonge meiden dezelfde kansen krijgen als de jongens. Ze kunnen niet trainen op het hoogste niveau.” Dat de lat intussen wel even hoog wordt gelegd vindt ze onrechtvaardig: “Die meiden krijgen pas op hun zestiende of achttiende de faciliteiten om zich volledig op het voetbal te richten, maar we beoordelen die meiden aan de bovenkant wel alsof ze vanaf kleins af aan hun hele leven tegen een bal aan hebben kunnen schoppen.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fresia Cousiño Arias (@fresia.ca)

Ook de stortvloed aan kinderachtige reacties hebben wat haar betreft hun langste tijd gehad: “Ik negeer al die reacties van ‘Maar kan ze ook koken?, ‘Ga terug naar de keuken' en weet ik wat allemaal. Er gaat geen post voorbij over vrouwenvoetbal waar dat niet gebeurt.” En ook in het geklaag over wedstrijden op televisie kan ze zich niet vinden: “Als ik de discussie hoor, ‘We gaan toch FC Bal op het dak 5 tegen Schubbekutteveen 6 ook niet uitzenden, want dat is het niveau!’, dan denk ik: jongens jullie hoeven niet zo boos te worden. Het één gaat niet ten koste van het ander. Niemand zegt dat je moet kijken en je kunt gewoon de televisie uitzetten!”

In 2017 werd Cousiño Arias tijdens een vakantie in Barcelona plots geconfronteerd met één van de moeilijkste momenten uit haar loopbaan. “We zaten in de metro en zouden naar een festival gaan, tot ineens iedereen mij appte: ‘Wat is er met Nouri?’ Ik had op dat moment geen idee, maar al snel werd het duidelijk. Toen hoefde ik al niet meer naar dat festival...” Het tragische nieuws omtrent de Marokkaanse groeibriljant van De Toekomst zorgde voor een inktzwarte periode bij Ajax, waar zij als frontvrouw van Ajax TV dagelijks mee werd geconfronteerd. “Ik zag de pijn bij Donny van de Beek, Hakim Ziyech en al die jongens. Die gesprekken hoor je te voeren omdat het op dat moment speelt, maar prettig is het niet. Zeker niet omdat je daar zelf ook een gevoel bij hebt.” Het was dan ook pittig toen ze Van de Beek in de uitzending had en met hem sprak over de situatie van zijn beste vriend.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fresia Cousiño Arias (@fresia.ca)

“Je weet dat het er over moet gaan, maar als mens denk je: laat die jongen gewoon met rust. Dat gevoel trof mij steeds meer.” Ze vond het ook lastig dat trainer Marcel Keizer werd ontslagen toen de emotionele druk een negatief effect begon te hebben op de sportieve resultaten: “Ik snap dat het bij de voetbalwereld hoort dat hij er dan uit moet, maar persoonlijk vond ik het moeilijk. Het is ook gewoon waar dat het toen niet goed ging met de club, maar als mens kijk je ook naar wat deze groep allemaal meemaakte. Dan maar een jaartje niet, denk ik dan.”

Ze noemt haar tijd bij de clubzender de meest leerzame periode van haar loopbaan, maar kreeg in het laatste jaar het gevoel dat ze toe was aan iets anders. “Er was dat seizoen helemaal geen Europees voetbal of iets en ondanks alle negativiteit ging het alsnog heel makkelijk. Als je zover bent, moet je gaan”, meent de ambitieuze presentatrice, die ondanks een goede aanbieding van Ajax besloot te gaan voor een kans bij FOX Sports, dat tegenwoordig onder de vlag ESPN vaart. “En nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik me focus op één club. Het is juist leuk om elke week ergens anders heen te gaan.”

Fresia Cousiño Arias interviewt trainer Henk Fraser voor FOX Sports

Toch was het geen vanzelfsprekendheid dat ze ‘ja’ zou zeggen tegen een aanbod van de televisiezender. “Bij Ajax hoefde ik nooit in het weekend te werken. Hier natuurlijk wel, dus het was fijn geweest als de wedstrijden op maandag- of dinsdagochtend zouden kunnen. Dan zou ik in het weekend ook nog eens te diep in het glaasje kunnen kijken”, lacht ze. Wel stond ze erop om op zaterdag te kunnen blijven voetballen: “Dat was één van de eerste dingen die ik zei, haha. Zij wilden mij hebben en ik wilde ook graag, maar ik wil wel zelf blijven voetballen. Nu kan dat even niet door de omstandigheden, maar als je mij vraagt wat ik het meeste mis, zeg ik meteen de naar opgedroogd bier stinkende kantine. Daar ga ik van genieten zodra het weer mag!“

Voorlopig moet ze haar plezier echter vinden in korte interviewtjes langs de zijlijn. Cousiño Arias weet dat veel journalisten daar de neus voor ophalen omdat ‘er weinig te halen is’, maar zelf vindt ze het heerlijk om met haar notitieblokje langs de kant te staan, aantekeningen te maken en het gesprek aan te gaan met spelers en trainers. “Die diepgang moet je zelf creëren. Je kunt vragen ‘Wat vond je ervan?’ en ‘Hoeveel vertrouwen geeft dit voor het volgende duel?’, maar je kunt het ook anders doen. Ik denk dat trainers ondertussen wel weten dat ik mee kan praten over tactiek en dat ik daar op kan reageren. Toch denk ik dat ik meer uit de gevoelskant kan halen. Verder vind ik het vooral belangrijk om normaal te blijven doen en echt contact te maken met iemand. Dat vind ik het voornaamste voor een goed gesprek.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fresia Cousiño Arias (@fresia.ca)

Een rondvraag op straat leert dat mensen over het algemeen positief denken over de presentatrice, maar ze weet zelf ook dat het als publiek persoon onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. “Ik denk dat sommige mensen mij een beetje veel vinden. Te hoog in de energie, te aanwezig. Natuurlijk wil je graag leuk en aardig gevonden worden, maar soms moet je erbij neerleggen dat dat niet altijd kan. Zelf moet ik er ook op letten dat ik rustig aan doe in mijn gesprekken, maar het belangrijkste is dat ik mezelf ben. En dan is het maar zo dat niet iedereen me leuk vindt.” Ook krijgt ze ‘best veel’ reacties via sociale media: “Ik kijk wel eens in die aparte inbox van mensen die ik niet volg, maar dat ik ga dat niet allemaal af. Er zitten ook heel rare dingen tussen. Foto’s… Moet ik verder gaan? Nee toch? Of reacties van ‘Oh, daar heb je haar weer!’”

Cousiño Arias is van mening dat het ‘erbij hoort’ als bekende Nederlander. Vervelender vindt ze het als ze merkt dat haar geslacht van belang is voor de mening van anderen. “We moeten het niet groter maken dan het is, maar vrouwen worden anders beoordeeld dan mannen. Als ik een beetje kritisch ben op een trainer, ben ik meteen een dominant type, een temperamentvol, pittig ding. Maar als een man het doet, is het een goede journalist die strak interviewt.” Ook geeft ze aan dat dit niet alleen in de voetbaljournalistiek het geval is. “Ik wil hier niet als een of andere extreme feministe klinken, want daarvoor sta ik niet 24/7 op de barricade. Alleen we moeten niet doen alsof het niet zo is, want het is wel zo. Dat zit gewoon helemaal geworteld in onze maatschappij. Niet dat we het daar elke dag over moeten hebben, maar het is wel goed om te beseffen. Het is niet voor niets dat ik vaker de vraag krijg hoe het is om als vrouw in een mannenwereld te werken dan de vraag hoe het met me gaat.”

Om gelijk antwoord te geven op die twee vragen: het gaat goed met de presentatrice en ze hoopt dit werk nog zo lang mogelijk te kunnen doen. De komende vijftien jaar moet dat volgens haar ook nog wel lukken, maar daarna vreest ze voor haar houdbaarheidsdatum op televisie. “Het is zo dat we niet graag naar oude vrouwen kijken. Bij mannen kijken we naar de inhoud en bij vrouwen moet het er ook leuk uitzien. Denk je dat ik ook de kans had gekregen als ik twee tanden in mijn smoel had gehad en mijn ogen helemaal scheef stonden? Nee hoor. Voor mannen ligt dat toch anders.” Ze vervolgt: “Ik vind dat er best wel veel lelijke mannen op tv zijn. Natuurlijk had ik het ook zonder inhoud niet gered, maar het uiterlijk speelt wel mee.”

Bij haar debuut bij RTL noemde Johan Derksen haar een schatje met verstand van voetbal. “En een andere keer vindt ie me weer veel te bijdehand en daar heeft hij ook wel gelijk in, haha.” Ze is positief over de eerste kennismaking die plaatsvond nadat de uitvoerend producente haar de kleedkamer van een slapende Derksen in had gestuurd: “Hij had wat beelden doorgekregen en wist dat ik verslaggeving voor ze ging doen. Hij was geïnteresseerd, vriendelijk en aardig.”

Drie dagen later was Derksen die kennismaking kennelijk vergeten toen ze haar debuut maakte: “Ik was zó zenuwachtig en stond bij Groningen tegen Olympique Marseille. Ik hoorde de mannen wel praten in mijn oor, maar het was ook heel luidruchtig in het stadion. Wilfred probeerde mijn hele naam te zeggen, Wim Kieft had geen idee waar het allemaal over ging en Johan keek ook verbaasd. Pas toen ik in beeld kwam zei hij opeens ‘Oh die, ja dat is een schatje!’ En toen moest ik, haha. Ik was een spraakwaterval en supergespannen. In de studio zeiden ze toen gelijk dat de man met wie ik later trouw niet veel aan het woord zou komen. Gelukkig zei Johan wel dat ik een meisje was met verstand van voetbal.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fresia Cousiño Arias (@fresia.ca)

En met die reputatie weet Cousiño Arias talloze voetballers en trainers aan het praten te krijgen. Op haar eigen manier, zonder Ajax-stempel. “Ik ben fan van Barcelona, daarvan kocht ik mijn eerste voetbalshirt. Het klopt dat mijn eerste poster van Rafael van der Vaart was, maar dat kwam door zijn looks. Ik was stiekem wel een beetje verliefd op hem.” In haar contract staat in elk geval niet dat ze Eredivisie-neutraal moet zijn en gevoelsmatig remt haar carrière bij clubtelevisie haar niet: “Nee hoor, je afkomst hoeft sowieso geen issue te zijn, toch? Nu geniet ik er juist van dat ik bij allerlei clubs kom.” Ook vertelt ze dat ze daardoor ook de minder mooie kanten van alle clubs ziet: “Het staat me wel eens tegen hoe mensen soms gepiepeld worden of hoe er over spelers wordt gepraat. Zeker in de Eredivisie, waar het nog zulke jonge jongens zijn. Het hele wereldje kan hard en af en toe super manipulatief zijn.”

Ze vergelijkt het reilen en zeilen op clubs wel eens met een aflevering van Wie is de Mol? Niets is wat het lijkt, je moet altijd op je hoede zijn en je kunt niemand vertrouwen. “Kijk bijvoorbeeld eens hoe het een poosje jaar geleden bij FC Twente ging. Mensen hadden onderling een gesprek en vijf minuten later konden journalisten alles al vertellen. Dat lijkt me geen prettige of veilige werkomgeving.” Ze begint er steeds meer aan te wennen, maar af en toe merkt ze dat ze nog met een onschuldige blik kijkt: “Ik kan me soms heel erg verbazen hoe dingen soms gaan in de voetballerij. Zoals met Arne Slot bijvoorbeeld. Collega’s die langer meelopen zeggen dan: ‘Ja, zo gaat toch dat gewoon?’. Maar ik snap gewoon niet hoe mensen dat elkaar kunnen flikken. Toch zou ik nooit ander werk willen. Ik kan het me nog steeds maar moeilijk voorstellen dat ik ervoor betaald word om te doen wat ik het allerleukste vind.”

Kopstukken is te zien op YouTube en als podcast te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts!

‘De vrouw van Manolev vroeg me: ‘Waarom maken jullie mijn man zo kapot?’’

Kopstukken #1: Frank Evenblij

Soufiane Touzani: ‘Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done’

Kopstukken #2: Soufiane Touzani

Sjoerd Mossou: ‘Hoezo haalt Ajax een voetballer die twintig kilo te zwaar is?’

Kopstukken #3: Sjoerd Mossou


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

80 reacties (laatste reactie door xstream)

Leuk interview om te lezen. Zij geeft vooral kleur aan de zender. Is altijd vrolijk en stelt simpele doelgerichte vragen😁

23 februari 2021 om 11:21

Echt he ... net als Helene en dat jonge mannetje vind ik ook wel ok, ben z'n naam ff kwijt. En dan zit je vervolgens naar de meest saaie persoonlijkheden van de NOS te kijken ... Bij de NOS kreeg ik altijd een gezellig gevoel, maar sinds die nieuwe pipo's er zitten kijk ik er met weinig plezier meer naar. Snap niet dat de NOS daar niet een keer een vernieuwing in doorvoert.

23 februari 2021 om 11:42

Persoonlijk vind ik helene 3x niks, vind dat zij het beter gewoon bij presentator/ interviewer in de eredivisie moet houden. Bij de CL erger ik mateloos aan haar, ze begrijpt het spelletje niet. Daarnaast maakt ze ook rare vergelijkingen met de eredivisie.

23 februari 2021 om 12:04

Wytze van der Goot?

23 februari 2021 om 12:05

Ze is wel wat van haar glans verloren ja. Langs de lijn doet ze idd beter. Maar ik doel ook op haar tijd bij Fox/espn ... maar, ze vinden ze wel, kun je van de NOS niet zeggen. En dan nog kijk ik veel liever naar Helene dan naar Henry Schut, kan het nog saaier?

23 februari 2021 om 14:57

Ik denk dat hij Milan van Dongen bedoelt. iig dacht ik meteen aan hem. Goeie presentator, weet wanneer hij stil moet zijn, heeft verstand van voetbal.

Sowieso zitten er over het algemeen prima mensen bij Espn. De commentatoren zijn ook beter dan bij de Nos, maar ook de analisten. (eén of twee uitzonderingen daargelaten). Ik mag graag naar Kenneth Perez, Ronald de Boer en Kees Kwakman luisteren.

23 februari 2021 om 14:57

@hoekiewouter.. Ik denk Milan van Dongen. Die vind ik zelf ook erg sterk.

23 februari 2021 om 19:22

Yes, Milan van Dongen. Het half-broertje van Jeroen Stekelenburg en de zoon van Jan. Op mediavlak zeer talentvolle familie.

25 februari 2021 om 11:26

Milan inderdaad, thanks guys. Gewoon wel een frisse ad rem gozer die weet wanneer die moet praten en wanneer niet. Geen gezever voordat die een vraag stelt. Ik vind 'm een beetje als een jonge Wilfred Genee.

23 februari 2021 om 13:25

Een geweldig pleidooi voor meer vrouwen in dat achterlijke en versteende mannenbolwerk dat voetbalwereld heet.

23 februari 2021 om 13:39

Gelijk ook 'dat achterlijke en versteende' eraan toevoegen... het blijft moeilijk voor mensen om het ene te prijzen zonder iets anders ook gelijk te verketteren.

23 februari 2021 om 14:07

En over een paar jaar ga je zeker klagen dat vrouwen alleen worden aangenomen vanwege hun uiterlijk. In die reacties zie ik alleen maar positieve reacties, maar jij moet weer woorden als 'achterlijk' en 'versteend' gebruiken. Zuurpruim.

Heerlijk mens, ben echt dol op haar. Stiekem ook wel een kleine crush als 30-jarige op haar, maar dat is wat anders. Zij geeft echt een positieve draai aan de interviews en kan volgens mij ook uitstekend overweg met spelers en analisten als bijvoorbeeld Verbeek. Past er prima tussen, doet blijkbaar haar huiswerk en lult geen onzin. Samen met Hélène absolute favorieten.

23 februari 2021 om 12:24

Oef, ik ben dan weer geen fan van Helene Hendriks, blijf haar een hockeytrutje vinden die er niet zit vanwege voetbalkennis maar vanwege iets anders (wat dat is mag je zelf invullen). Daar heeft Fresia geen last van, ze voetbalt zelf ook en heeft bij Ajax tv rondgelopen, ze zit daar vanwege voetbalkennis. Ik vind haar verder een goede verschijning met goede vragen.

23 februari 2021 om 13:00

Als je gelooft dat ze haar hebben aangenomen vooral om haar voetbalkennis dan heb je wel een beetje een bord voor je kop. Bedoel ze weet er best wel wat van maar laten we niet overdrijven dat dat de reden is geweest.

23 februari 2021 om 13:19

Helene Hendriks is een redelijk goede presentator, maar ze is gewoon zo beroemd geworden omdat Hans elke keer over haar te geilen was en haar steeds aan het ophemelen was. Fresia is wel een stuk beter imo

23 februari 2021 om 21:47

Wat is dat nou voor onzin V-Watcher, menig mannelijke verslaggever lult maar een slag in de rondte, maar deze dame die duidelijk verstand van zaken heeft zou aangenomen zijn om andere redenen? Waarom zou zij niet veel meer van voetbal kunnen weten dan sommige mannelijke verslaggevers?

24 februari 2021 om 00:21

Gaalmeister

100% met je eens, Fresia heeft echt kijk op voetbal, de tijd dat alleen mannen wat van voetbal weten is echt voorbij, iets meer respect is wel op zijn plaats.

23 februari 2021 om 12:59

Martyn helemaal mee eens! Al ben ik geen fan van Hendriks net als Heracles, en zie ik liever die tropische Fresia.. 😍

23 februari 2021 om 19:04

Ik ben ook geen fan van Helene. Ik vind haar in sommige interviews best arrogant overkomen. Volgens mij was er ook een akkefietje om haar persoon dat sommige spelers liever niet door haar worden geïnterviewd. Doe mij die kleine Fresia maar. Heeft veel meer inhoud naast dat mooie gezicht. Ze is veel completer als het om voetbal gaat. Aletha is ook leuk. Achter en voor de schermen komt ze heel spontaan over.

23 februari 2021 om 19:14

Tropisch?

23 februari 2021 om 20:01

Gilli helemaal eens, precies zo denk ik er ook over na. Aletha vind ik ook erg geschikt, maar Fresia vind ik de beste.

23 februari 2021 om 20:02

Tropisch ja, ze komt oorspronkelijk Chili dus een Latina. En dat vind ik persoonlijk tropische vrouwen. 🙂

24 februari 2021 om 14:13

Heb soms het idee dat er verwacht wordt dat ze harder moet knokken dan mannelijke analysten. Zonde, want vind haar op veel vlakken vele malen beter!

Leuk interview! Leuke opzet om zo wat meer achtergrond te krijgen van deze personen die in Kopstukken op YouTube voorbij komen. De moeite waard om ook het volledige interview te kijken /luisteren! Top!

Haar vind ik dus echt heel leuk en helaas heeft ze het als vrouw echt moeten verdienen, omdat je in de voetballerij helaas toch altijd een label hebt als je een knappe meid bent. Ik was ook sceptisch aan het begin, omdat ik niet wist of ze wel echt voetbalverstand had. Ze heeft het tegendeel bewezen en echt een gunfactor. Dit in tegenstelling tot haar collega Milan van Dongen. Dat vind ik zo'n irritant corpsballetje dat niet oprecht overkomt.

23 februari 2021 om 09:10

Snap wat je bedoelt hoor. Dat sceptisch zijn is een vooroordeel ,wat ik ook had puur omdat ze een vrouw is. Maar eigenlijk is dat wel slecht, vooral als je ziet wat de mannelijke analisten ervan bakken op tv. Je gaat me namelijk niet vertellen dat deze fresia en helene hendriks minder voetbalverstand hebben dan johan derksen en van der gijp bijvoorbeeld.

23 februari 2021 om 10:31

Zij heeft meer verstand van voetbal dan menig presentators bij andere tv-programma's. Bij Ajax tv was ze niet weg te denken en had ze een klik van hier tot Tokio met de spelers. Was jammer dat ze Ajax verliet aan de andere kant bij een grote TV concern liggen meer groeimogelijkheden.

23 februari 2021 om 11:57

Was idd jammer dat ze vertrok. Haar vervangster vond ik dan ook 3x niks. Merkte gelijk dat ik stuk minder keek. Degene die er nu zit vind ik dan wel weer prima

25 februari 2021 om 21:31

Zijn ook heel snel met die nieuwe presentatrice gestopt. Terecht overigens.

Prima hoe ze het doet. Viel bij Ajax-tv al positief op, in tegenstelling tot de vrouw die na haar kwam. De stap naar Fox/espn echt verdient en ook daar gewoon een prettige verslaggeefster. Als iemand gewoon goed is maakt het ook bij voetbal niet uit of je man of vrouw bent. Zij straalt echt plezier uit in haar werk en dat is voor een kijker toch ook belangrijk.

23 februari 2021 om 10:33

Denk samen met Herlene wel de paradepaardjes van Espn in alle opzichten. Niet alleen qua verstand hebben van voetbal maar ook qua duidelijke interviews, medeleven, begrip, kritisch zijn etc. Waar vele van de mannen louter negatief zijn over spelers en hun kijk mij is stoer zijn gedrag interviews en analyses gaat het bij hun echt over voetbal!

Niet alleen omdat ze aantrekkelijk is , maar ook om hoe ze is en hoe ze het doet een absolute aanwinst. Ik zou het wel willen zien dat zij de plek van Jan Joost of Milan gaat innemen. Jan Joost vind zch zelf vooral belangrijk en Milan is een balletje die het gewoon niet heeft.

23 februari 2021 om 11:54

Het is allemaal erg persoonlijk, natuurlijk. Ik deel je mening over Fresia en Jan Joost. Maar ik kan Milan juist wel goed hebben..

23 februari 2021 om 13:05

Lwd12 met Milan heb ik geen problemen, de plek van Jan Joost mag ze per direct innemen. Op ieder gebied is dat een vreselijk figuur. Milan van Dongen heb ik niks op tegen.

23 februari 2021 om 16:08

Echt problemen hebben, is misschien te, als het om Milan gaat. Maar ik vind hem minder sterk dan haar. Ik kijk regelmatig Eredivisie op zondag. maar hij heeft het in mijn ogen niet. Het gaat niet echt lekker spontaan, het is in mijn ogen te veel ingestudeerd en autoque. Maar heb dan Milan weer liever dan Koert. Want ik ben voor Cambuur en helaas mocht hij afgelopen vrijdag Cambuur jong Ajax doen Ik heb de muziek aangezet en alleen beeld gehouden kon het niet aanhoren. Dus ja het kan veel erger.

Ik vind het sinds er ook wat vrouwen rondlopen veel leuker geworden in de verslaggeving. Die wisselwerking is gewoon leuker dan al die ouwe dikke knarren onder elkaar.

23 februari 2021 om 09:48

Helemaal eens. Net zoals de meeste organisaties er beter van worden als er meer variatie in zit. Zo kun je er ook op wachten dat er ooit een vrouwelijke trainer een eredivisieclub zal trainen, en dat lijkt me een verademing. Ik hoopte op Sarina Wiegman maar zij gaat helaas naar Engeland.

23 februari 2021 om 10:35

Klopt en dat werd ook eens tijd. Meeste praatprogramma's met mannen gaat over afzeiken en lacherig doen en weinig meer over echte voetbal analyses met inhoudelijke teksten. Ook mooi om te zien dat de financieel directrice het uitstekend doet bij Ajax.

23 februari 2021 om 10:37

Klopt ja, die gedateerde mannen zorgen amper voor diepgang in de interviews. Het zijn eigenlijk altijd dezelfde vragen die er gesteld worden, zodat ze daarna in de studio iedereen compleet doormidden kunnen zagen.
Respect voor Fresia en Hélène dat zij zich met hun vastberadenheid tussen deze mannen hebben weten te knokken. Hopelijk volgen er nog velen!

Fresia Cousiño Arias en Hélène Hendriks zijn de beste bij Espn. Ze geven ook eerlijk toe dat de 1 voor Ajax is en de ander voor NAC Breda. Vind ik helemaal niks mis mee. Daarnaast komen ze gewoon oprecht over bij interviews. En ow ja, ook een lust op het oog

23 februari 2021 om 11:08

Vind Aletha Leidelmeijer ook goed hoor. Ze hebben daar toch wel oog voor kwaliteit.

23 februari 2021 om 11:11

Aletha Leidelmeijer vind ik persoonlijk wat minder als analiste.

Erg leuk interview. Ik was al van haar onder de indruk bij Ajax tv en naar mijn mening 100% verdiend, dat ze die overstap heeft kunnen maken. Ze zegt dat ze het meest bij Ajax TV heeft geleerd, maar ik denk eerlijk gezegd dat Ajax op dat gebied ook veel van haar heeft geleerd.

Vaak wordt er gezegd dat vrouwen geen verstand van voetbal hebben. Nou dat is grote bullshit natuurlijk. De dames bij Espn kunnen bij meer bekoren dan sommige mannelijke presentatoren en dat ligt niet aan dat ze vrouw zijn. Dat jonge guppie bij goedemorgen eredivisie vind ik bijv ontzettend irritant omdat hij heel ergwilfred Genee na probeert te doen. En Jan Joost..... daar kan ik al jaren niet naar kijken.

23 februari 2021 om 11:21

Milan van Dongen bedoel je denk ik?

23 februari 2021 om 12:13

Ja die milan idd. Krijg daar altijd zo'n gevoel bij van nee jongen, doe maar niet.

23 februari 2021 om 11:34

Ik vind het team van Espn eigenlijk best leuk met z'n allen. De presentatoren gaan over het algemeen leuk met elkaar om. Je ziet dat ze er plezier in hebben. Ieder misschien met z'n eigen stijl. Dat is uiteraard persoonlijke smaak. Voor mij is het enige irritante aan de zender dat ze mensen met duidelijke club voorkeuren vaak bij bepaalde wedstrijden neerzetten. Als ze dan tenminste nog doen alsof ze neutraal kijken, zou het ok zijn. Laatst hoorde ik Been letterlijk zeggen dat hij het jammer vond dat Feyenoord niet won (niet omdat ze het zouden verdienen, maar puur vanwege voorkeur). Dat is een keuze die de zender blijkbaar bewust maakt, maar ik zou persoonlijk liever wat neutralere analisten zien.

23 februari 2021 om 11:55

De verdeling is anders weer prima met Been (feyenoord), Bruggink (psv/twente), de Boer (ajax), Perez (az/ajax), Vink (psv/ajax). En dan nog de analisten die niet bij een topclub gespeeld hebben zoals Kwakman en Cziommer.

23 februari 2021 om 12:14

Perez heeft geen "voorkeur" hoor. Die is zo neutraal als de pest en zeikt alles af als het moet.

23 februari 2021 om 17:22

Volgens mij geef ik vrij duidelijk aan dat ik 'persoonlijk' liever wat neutralere analisten zie. Je geeft in je reactie precies aan wat dus de invulling is die ik minder prettig vind. Zolang je ze inzet bij wedstrijden die bij hun geen sterke gevoelens oproepen vind ik het allemaal prima. Maar als ik een analist hoor zeggen dat hij het jammer vindt dat zijn club niet won, terwijl dat in die wedstrijd niet terecht was (dus enkel op persoonlijke voorkeur gebaseerd), dan vind ik dat persoonlijk niet top. Maar ieder z'n voorkeur.

23 februari 2021 om 11:36

Milan van Dongen is wel een beetje een wijsneus inderdaad. Echter vind ik wel dat ook hij wat stappen heeft gemaakt. Wat mij betreft mag hij ook wel op Genee lijken, want dat is gewoon een erg goede interviewer/presentator in mijn ogen. Jan Joost ben ik ook geen fan van, dan luister en kijk ik liever naar Fresia.

23 februari 2021 om 11:53

Liever dat hij op Wilfred Genee lijkt dan op zijn vader die bij de NOS werkt (jeroen Stekelenburg). Jan Joost heeft daarnaast weer iets te veel Jack van Gelder trekjes, die wilt 'er' iets te graag bij horen.

23 februari 2021 om 13:07

Ik wist niet dat er zoveel animo was, Jan Joost kan ik ook al jaren niet uitstaan! Fresia mag van mij zo zijn plek overnemen.

Zoals beloofd VZ, deze keer verzin ik ook een titel voor jullie!
Als clickbait: "mijn eerste keer was met Humberto."
En een serieuze: "fresia Cousiño Arias; Nooit tevreden met een zesje"

Zonder gekheid, weer een leuk inhoudelijk artikel en de clickbait in de titel kan veel erger

23 februari 2021 om 13:19

Haha, dat zouden wij zelfs niet durven! 'mijn eerste keer was met Humberto!'

Uiteraard snap ik dat toen FOX belangstelling in haar toonde dat zij natuurlijk de overstap maakte, maar als Ajacied blijf ik het jammer vinden. Naar mijn mening was zij de eerste echt goede host van Ajax TV, en zijn helaas haar "opvolgers" niet van hetzelfde niveau. Zij kwam veel natuurlijker/oprechter over waardoor zij leuke gesprekken/interviews losweekte bij de Ajacieden. Het succes dat ze nu beleefd is haar van harte gegund, en ik ben benieuwd hoever ze het uiteindelijk zal schoppen.

Wederom een goed interview en artikel, leest lekker weg! Pluim aan Justus.

Ben ik de enige hier die zowel Helene als Fresia totaal niet aantrekkelijk vind? Verder ben ik geen fan van de verslaggevers, analisten en presentators van Fox/espn, Veronica en Sbs. Naar mijn mening is Ziggo in dat opzicht echt een stuk beter.

24 februari 2021 om 00:15

"ben ik de enige hier die zowel Helene als Fresia totaal niet aantrekkelijk vind?"

Is dat relevant? Ze worden betaald om voetbalprogramma's te presenteren, niet om eye candy te zijn.

24 februari 2021 om 11:47

Ja ik denk dat het relevant is. Als je ziet hoeveel mensen hier op VZ alleen al zeggen dat ze hen aantrekkelijk vinden en dat ze de afwisseling van al die oudere analisten met wat jongere analistes aanmoedigen en leuk vinden.. Denk je dat het dan niet relevant is voor een Espn en de kijkers? Lees alleen de titel van dit artikel. Dat beantwoord toch wel een beetje je vraag.

24 februari 2021 om 14:32

Over smaak valt niet te twisten, maar vind het wel bijzonder om ze 'totaal niet aantrekkelijk' te noemen. Ik zou zelf zeggen dat ze er zeker wel bovengemiddeld goed uit zien. Ik vind zelf de meeste journalisten, analisten en commentatoren bij Ziggo juist vreselijk irritant.

Toch wel even credits voor Fox/espn: de voetballerij is een macho-wereldje waarin vrouwen doorgaans met heel veel moeite getolereerd worden, maar met Hélène Hendriks, Fresia Cousiño Arias en Aletha Leidelmeijer slagen ze er toch heel aardig in om presentatrices te vinden die zichzelf prima staande weten te houden.

Ze maakt zeker goeie punten. Enige wat ik wel zou zeggen is: een man met 2 tanden komt ook niet op tv, hoor. Van mannen wordt ook snel gezegd dat ze saai zijn, of pedant tegenover een vrouw. Maar zij doet het hartstikke goed en er zouden prima veel meer vrouwen in die voetbalshows kunnen komen.

Leuk interview VZ, heb het helemaal gekeken! Fresia is echt een leuke vrouw en weet zich, net als Helene, uitstekend te redden in een wereld vol macho mannetjes.

Wat een leuk en goed interview. Wat fijn dat Fresia toch opnieuw een lans breekt voor het meiden en vrouwenvoetbal in Nederland. De ontwikkelingen zijn er, maar het gaat niet snel genoeg. We moeten jonge meisjes toch ook een perspectief kunnen bieden als profvoetballer? Goed dat dit opnieuw aan de kaak gesteld wordt. Verder is het een prettige bijkomstigheid dat Fresia op televisie niet alleen goed overkomt in haar kennis over voetbal, het is ook gewoon een hele prettige verschijning.

Ik heb maar een stuk van dit interview gelezen. Een ding is mij van haar bij gebleven: Humberto tan zat zo verschrikkelijk te flirten, terwijl toen net zijn andere affaire speelde dat het gãªnant was om te zien. Zelf de studiogasten vonden het een ongemakkelijke zaak. Toen hij het weer ded en zei, vanuit het stadion hem hoorde trok ze een vies gezicht. Hahaha. Heerlijk. Man je hebt een vrouw, je bent net vreemd gegaan (en het is je vergeven) en dan ga je zo op tv jezelf en je partner voor schut zetten . bah Aangezien ik niet alles heb gelezen zou ik wel willen weten of er later in het interview over eten en koken ging . Ja, ik weet dat dit geen leuk grapje is, maar daarom vind ik het leuk. Haar kennis en interviews zijn top. Ze staat daar niet even zichzelf belangrijk te vinden.

Waanzinnig leuke en spontane vrouw. En bovendien een kanjer van een journalist. Opdat we nog veel jaren van haar mogen genieten langs de lijn

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ2011
2.Ajax1917
3.PSV1815
4.Feyenoord1711
5.FC Twente1610
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder83
B. BrobbeyAanvaller83
S. BerghuisAanvaller82
R. PasveerKeeper80
S. BergwijnAanvaller86
D. TadićAanvaller80
C. BasseyVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Correspondent
6 fans
36 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren