Soufiane Touzani: ‘Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done’

Donderdag, 11 februari 2021 om 13:54Justus Dingemanse • Laatste update: 23:09

In het programma Kopstukken vertellen bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek aan Voetbalzone over hun werk en loopbaan. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In deze aflevering schuift programmamaker Soufiane Touzani aan bij Justus Dingemanse in Hofman Utrecht. In de uitzending wijdt hij onder meer uit over hoe hij het profvoetbal inruilde voor straatvoetbal, zich inschreef als ondernemer en zowel op YouTube en nationale televisie doorbrak met interviews met internationale supersterren zoals Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne en Ruud van Nistelrooij.

Kopstukken is te zien op het YouTube-kanaal van Voetbalzone en te beluisteren via o.a. Spotify!

Door Justus Dingemanse & Thijs Verhaar

“Eeeey, zooo. Normaal moet ik het altijd zelf benoemen in interviews, maar jij zegt het gewoon. Ik ben inderdaad ook nog international geweest bij de zaalvoetballers”, grinnikt Touzani. De 34-jarige Rotterdammer vindt het door zijn vele uiteenlopende bezigheden moeilijk om zichzelf een etiket op te plakken en kiest uiteindelijk voor straatvoetballer en daarna programmamaker. “Ik denk dat de meeste mensen mij toch vooral zien als die jongen die die vette trucs doet. Toch ben ik - zonder arrogant te willen zijn - veel meer dan dat. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ik Tika Taka Touzani van A tot Z zelf maak. Dat is weer een heel andere tak van sport, maar uiteindelijk komt het in de kern allemaal op hetzelfde neer”, concludeert hij. “Ik wil de jeugd inspireren en hen een stapje verder brengen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Touzani: ‘Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done’
Meer videos

Touzani weet door zijn achtergrond als geen ander wat het is om tegenslagen te overwinnen en het beste te maken van de situatie. Hij wilde als kind dolgraag profvoetballer worden, kwam er toen achter dat zijn rugwervel krom groeide en een ijzeren pin van dertig centimeter maakte pijnlijk duidelijk dat zijn droom om in het stadion uit te groeien tot wereldster nooit werkelijkheid zou worden. Toch is het hem gelukt dagelijks met zijn hobby bezig te zijn. Door zijn freestylevideo’s is hij bovendien alsnog in contact gekomen met wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne en Pierre-Emerick Aubameyang. “Mijn scoliose is dus eigenlijk het begin geweest. Ik kon een jaar lang alleen maar hooghouden en leerde trucjes. Een vriend van mij was handig met een camera en zette een video online. Daarna ging het hard. Ik weet nog dat ik een opname deed met Eden Hazard en hij zei mij dat hij naar die video keek toen hij een jaar of tien jaar oud was.”

Inmiddels is het achttien jaar geleden dat Touzani’s allereerste video online ging en in die tijd heeft hij zijn bereik gestaag uitgebreid. Sociaal netwerksite LinkedIn riep hem in 2018 zelfs uit tot een van de tien meest invloedrijke Nederlanders. “Daar ben ik heel trots op, al zeggen die cijfers alleen wat als je er wat nuttigs mee doet. Als iemand een miljoen euro heeft, terwijl zijn buurman niet kan eten, vind ik dat miljoen niets waard. Tegelijkertijd heb je niets aan een miljoen volgers als je bijvoorbeeld alleen maar complottheorieën deelt. Getallen hebben pas waarde als je er iets goeds mee doet”, aldus Touzani. Bij de start van zijn carrière nam Touzani zich voor dat hij ‘geen dansend aapje’ wilde zijn en hij slaagde erin zichzelf als interviewer op de kaart te zetten door bekende voetballers van een andere kant te laten zien. Dat doet hij niet door hen het vuur aan de schenen te leggen met pittige vragen, maar juist door hen uit te dagen de trukendoos open te gooien, op een ontspannen manier te kletsen en zich altijd op respectvolle wijze in de ander te verplaatsen.

“Ik zou me er niet goed bij voelen om met een microfoon langs de lijn te staan, doe het liever op mijn manier. Als je goed kijkt, zie je dat ik op mijn manier ook best wel kritisch kan zijn, maar ik oordeel niet. En ik zorg dat diegene ook begrijpt waarom ik iets vraag”, legt hij uit. Tegelijkertijd vindt Touzani het ook belangrijk om het te benadrukken als iemand iets bijzonders doet. “Als iemand als Ryan Gravenberch zegt dat hij in zijn eerste seizoen bij Ajax met shakende benen op het veld stond, kan ik daar snel aan voorbij gaan met een volgende vraag. Ik sta daar echter juist graag bij stil omdat dat kwetsbare iets bijzonders is in de machocultuur.” Touzani wil zijn volgers graag laten zien dat het okee is om onzeker te zijn en verwijst daarom in zijn video’s bijvoorbeeld geregeld naar zijn eigen grote neus. “Er is niets mis met een beetje zelfspot en je bent gewoon zekerder van jezelf als je minder onzeker bent. Dat is bijna Cruijffiaans, he? Alleen roepen kinderen op straat nu soms ‘grote neus’ naar me, dus ik heb mijn bedoeling misschien niet helemaal goed uitgelegd, haha. Niet erg, zo lang er maar kinderen zijn die er wel mee geholpen zijn.”

Twee Marokkaanse Rotterdammers: burgemeester Ahmed Aboutaleb en straatvoetballer Soufiane Touzani.

Het is een typisch voorbeeld van Touzani’s bijzonder positieve houding. Hij zoekt altijd het positieve in mensen en waar in de voetbalmedia de negatieve toon vaak de overhand heeft, zul je hem er nooit op betrappen dat hij een ander bewust naar beneden haalt of bekritiseert. “Ik ben van nature positief, het is niet dat ik een knop om hoef te zetten ofzo. Toch ben ik ook heus niet altijd relax, hoor. Ik probeer veel energie te geven aan aan het einde van de dag gaat de kaars uit.” Dat ziet dan niemand, behalve zijn vrouw. “ Als zij vraagt wat ik heb gedaan, zeg ik soms alleen maar dat ik een leuke dag had omdat ik moe ben. Ik hoor ook met haar honderduit te praten, maar ik vind dat ik weleens tekort schiet naar haar toe”, klinkt het schuldbewust. Anderzijds zou hij er ook niet aan moeten denken dat hij een kantoorbaan had en de hele avond op de bank zou spenderen. “Ik zou niet uren achter een bureau kunnen zitten. Ik ben het liefst de hele dag on the road en krijg energie van nieuwe omgevingen.”

Marokkaanse Moeder Theresa
Touzani is zich door zijn werk terdege bewust van zijn voorbeeldfunctie en geeft aan altijd op zoek te zijn naar verbinding tussen mensen. “Of ik daarom de Marokkaanse Moeder Theresa ben? Hahaha, nou... Ik heb wel in me dat ik iets tofs wil doen voor een ander. Ik wil de wereld graag ietsjes beter maken, maar wie ben ik om te zeggen dat een ander het anders moet doen? Toch is het wel belangrijk, man. Bruggen bouwen tussen mensen. Ik wil mensen niet verbeteren, maar probeer zelf wel een verbetering te zijn.” Als voorbeeld vertelt hij een verhaal over zijn vroegere buurjongetje Buddy. “Zij gingen altijd om zes uur eten en als ik daar toevallig was, zeiden ze: ‘Het is etenstijd’. Dus ik zei ‘okee, lekker. Wat eten we?’ ‘Neeeee, wij gaan eten. Jij eet thuis’. Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done. Een gast moet je juist het meeste eten geven. Anders ben je een slechte gastheer. Maar ik ken die vrouw; zij is helemaal niet slecht. Ze vroeg me juist altijd mee naar de dierentuin of naar de Efteling. Echt leuke mensen, maar je krijgt nu eenmaal heel snel afstand als je niet de moeite neemt elkaar te leren kennen.”

Touzani probeert met initiatieven zoals FC Straat de jeugd in beweging te krijgen.

Touzani kreeg die waardevolle les al vroeg mee van zijn opa, die zich vanuit Marokko in Rotterdam vestigde en de keuze had om in een wijk te gaan wonen met arbeidsmigranten of in een volledig Nederlandse wijk. “Hij heeft toen heel dapper samen met twee andere gezinnen gekozen om niet voor de makkelijkste weg te gaan. Ik ben dus opgegroeid met verbinden. Er waren ook Surinaamse en Turkse gezinnen en zo was mijn klas ook. Een mix van van alles. De juffrouw zat in een rolstoel en we hadden kinderen van alle achtergronden.” Uiteraard werd er ook volop gevoetbald en daarmee beschrijft Touzani zijn eigen ideaalbeeld voor de toekomst. In de coronatijd heeft hij zijn eigen voetbalclub opgericht, waar ieder kind gratis lid van kan worden: FC Straat. “Kinderen vroegen mij jarenlang bij welke club ik voetbalde en ik zei altijd voor de grap FC Straat. Dat begon een dingetje te worden en vorig jaar heb ik besloten dat ik daar echt iets mee moet gaan doen. Er is geen land ter wereld met zo veel voetbalpleintjes als in Nederland, maar die pleintjes zijn wel leeg.”

In ‘zijn’ tijd was dat volgens Touzani wel anders. “Toen moest je een uur langs de kant wachten als je een potje verloor. Ik speelde vaak tegen oudere gasten en als ik dan door een trucje de bal verloor, kreeg ik dat van iedereen te horen. Daar word je uiteindelijk beter van en ik hoop echt we dat in de toekomst weer te zien krijgen.” Van zijn club kan iedereen lid worden die een bal heeft en lekker buiten wil gaan voetballen. Zij krijgen op de website diverse video’s te zien en voor de periode na corona staan er al diverse toernooien en evenementen gepland. “Ik droom van volle pleintjes waarop heel veel werelden bij elkaar komen. Dan zie ik naast voetballers ook moeders samen brood smeren, rappers hun eerste lines spitten en ga zo maar door.” De bal die mensen bijeen brengt. Het is de visie van de door zijn geloof gestuurde Touzani in een notendop. “Ik zeg altijd dat ik iets tastbaars achter wil laten en ik zou echt heel trots zijn als FC Straat een platform wordt waar mensen nieuwe dingen ontwikkelen en elkaar inspireren. Nu zijn we al de grootste club van Nederland en we zijn nog niet eens echt begonnen. Ik hoop echt dat we dit heel succesvol kunnen maken. Dat zou de kers op de taart zijn voor mijn carrière.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Soufiane Touzani (@touzanitv)

Ronaldo
Touzani hoopt kinderen met zijn project het gevoel te geven dat iedereen erbij hoort en ze daarmee het benodigde zelfvertrouwen te geven wat nodig is om hun dromen na te jagen. “Zo ben ik er zelf ooit in geslaagd om een item te maken met Cristiano Ronaldo.” Die video is meer dan zestien miljoen keer bekeken en betekende voor Touzani de doorbraak bij het internationale publiek. “Eigenlijk mocht ik in eerste instantie maar één vraag stellen op een persconferentie van zijn sponsor Nike. Daar heb ik ‘nee’ tegen gezegd, omdat ik dat niet de manier vond waarop ik mijn idool wilde ontmoeten. Wekenlang hoorde ik niets, maar toen hoorde ik opeens dat de plannen gewijzigd waren. Ik mocht een video met hem opnemen, kreeg de kans op een normaal gesprek en dat terwijl die man een programma heeft waar je U tegen zegt. Ik ben er dus best wel trots dat ik ‘nee’ heb durven zeggen tegen het voorstel van Nike en daar uiteindelijk een mooi item met Ronaldo voor terug heb gekregen.”

Wat Touzani betreft is de Portugees momenteel de beste voetballer ter wereld. “Ik heb meer met spelers dan met clubs. Tot mijn twaalfde was ik wel voor Feyenoord omdat twee neven ook fan waren, maar ik was er nooit op die manier mee bezig. Ik juichte voor spelers en was als kind helemaal gek van Ronaldo Luís Nazário de Lima”, verhaalt de Rotterdammer. “Ik was te jong om mee te krijgen wat hij bij PSV deed, maar ik werd fan van Barcelona omdat hij daar speelde. Toen hij naar Inter ging, werd ik voor Inter en later ook voor Real. Zo ging dat bij mij. Toch bleef Barcelona altijd wel een beetje hangen en mijn neven vroegen wat ik zou doen als Barcelona tegen Feyenoord moest spelen. ‘Allebei goed, toch?’ reageerde ik. ‘Nee, je moet kiezen’, zeiden ze. Toen ik aangaf dat ik dan voor Barcelona was vanwege Ronaldo, noemden ze mij een nepsupporter. ‘Okee, dan ben ik geen supporter meer van Feyenoord’. Zo ben ik eruit gestapt, haha.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Soufiane Touzani (@touzanitv)

Touzani heeft in Nederland dus geen clubvoorkeur en dat scheelt volgens hem ‘veel gedoe’ bij zijn werkzaamheden. “Ik krijg geen negatieve reacties van andere clubs omdat ik echt alleen om spelers geef”, legt hij uit. “Nu is Cristiano mijn favoriet. Ik ben dus nog steeds fan van een Ronaldo, lekker makkelijk, haha. Niet vanwege dat filmpje, maar omdat hij echt by far de beste is. Kijk, je kan Messi niet zijn, omdat hij buitenaardse dingen doet. Dat kan je niet trainen. Ronaldo heeft zijn prestaties juist neergezet door keihard te werken. Ruud van Nistelrooij heeft mij ooit verteld dat Ronaldo op zijn eerste training bij Manchester United zei dat hij de beste speler ter wereld zou worden en het is hem nog gelukt ook. Hij is een rolmodel”, vindt Touzani. “Mensen kunnen zeggen dat het alleen om voetbal gaat, maar voor mij niet. Ik kan me geen interviews van Messi herinneren en wel van Ronaldo. Heb je gehoord hoe hij het hele team van Juventus fit houdt? Bij Real Madrid heeft hij dat jarenlang gedaan. Al die spelers waren machines. Ramos, Modric, Benzema, Kroos, Marcelo. Allemaal werden ze dertig procent fitter door de aanwezigheid van Ronaldo”, verzekert Touzani.

“Voetballend is hij misschien net ietsje minder dan Messi, maar als je heel het team van Real Madrid beter maakt en vier keer de Champions League wint, terwijl je met Portugal het EK pakt, dan ben je een hele grote meneer. Dan kan je als Messi in je eentje misschien meer talent hebben en groter zijn, maar voor mij is het Ronaldo”, besluit Touzani, die in de toekomst nog dolgraag een video wil opnemen met andere wereldsterren als Zlatan Ibrahimovic en Neymar. “Ik denk dat het ooit wel goed gaat komen, maar het moment moet goed zijn. Ik kan niet zomaar even opbellen en zeggen dat ik een filmpje wil maken met Zlatan. Daarin moet je niets forceren”, verzekert de 34-jarige balkunstenaar. “Soms gaat het gelukkig ook makkelijker. Toen Aubameyang nog bij Dortmund speelde, stuurde ik hem ooit een berichtje dat ik in de stad was. Ik wist dat hij me volgde op Instagram en hij wilde gelijk meewerken. Hetzelfde deed ik bij Nigel de Jong, die me gelijk voorstelde aan allerlei andere gasten van Manchester City en Ouasim Bouy regelde ooit voor me dat ik naar de training van Juventus mocht om daar met al die toppers te spreken. Daar stonden zelfs de mannen van hun sponsor adidas van te kijken, haha. Dat zijn mooie dingen om mee te maken en ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheden die ik krijg.”

Kopstukken is te zien op het YouTube-kanaal van Voetbalzone en te beluisteren via o.a. Spotify!

‘De vrouw van Manolev vroeg me: ‘Waarom maken jullie mijn man zo kapot?’’

Lees artikel


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

96 reacties (laatste reactie door esbjerg fb)

Leuk interview! Ik hoop dat zijn positieve levensvisie voor anderen aanstekelijk werkt en dat men inziet dat altijd blijven hangen in de slachtofferrol je niet verder brengt.

Heel veel respect voor Touzani. De man is eerlijk en oprecht en zo komt die ook echt op mij over. Vond vooral Tiki Taki Touzani met Van Persie schitterend. Het respect wat hij daar toonde voor de 'grote' Van Persie. Verder natuurlijk enorm knap dat die jongen na het instorten van zijn 1e droom niet bij de pakken is gaan neerzitten, maar is gaan werken en knallen om een andere droom te realiseren. Respect! Keep it up!

Het verhaal van Touzani gaat onder meer over bruggen bouwen en elkaar beter leren begrijpen. Gezien de reacties van een aantal leden misten enkelen dit punt. Mocht je naar aanleiding van dit interview (ook) de neiging hebben wat onaardigs te zeggen over een andere cultuur, kijk of luister dan even de aflevering. Wellicht steek je er wat van op.

9 februari 2021 om 11:57

Heerlijke gast. Kijk er graag naar maar luister ook zeker naar wat hij te zeggen heeft. Dat verpakt hij mooi in goede vragen. Ben benieuwd wat hij als prof had kunnen bereiken. Vraag me wel af of hij dan ook in het veld de bizarre moves zou gebruiken. Zie ik toch uberhaupt te weinig. Depay laat af en toe leuke dingen zien, net als Neymar. Mag best wat vaker, zoals Johan dat kon. Dan gaat het maar een keer verkeerd..

9 februari 2021 om 12:29

iedereen mag kritiek hebben vind ik, als het maar onderbouwd is. ik heb de bewuste comments niet gelezen. maar onaardige dingen zeggen over de Nederlandse of andere cultuur heeft inderdaad geen meerwaarde, ik heb ook enkele comments met kritiek op de Nederlandse cultuur gerapporteerd deze week

9 februari 2021 om 12:38

Onaardige onderbouwde dingen zeggen mag dus wel? Soms is de waarheid hard, maar dat betekent toch niet dat het gezegd mag worden?

9 februari 2021 om 12:45

@scirea1897 - Je kunt het wellicht niet eens zijn met specifieke punten uit de tekst; ieder zo z'n smaak. Echter, dat stuk over bruggen bouwen en elkaar beter leren begrijpen; ik zou niet weten wat voor kritiek je daar op zou kunnen hebben. Ik denk dus dat VZ kritiek hebben prima vind, maar je hebt er nou eenmaal figuren bij die elke mogelijkheid aangrijpen om er weer een politieke discussie van te maken waar dit interview helemaal niet voor is.

9 februari 2021 om 13:06

puntnaarachter ''onaardige onderbouwde dingen zeggen mag dus wel?'' dat zijn jouw woorden. even mijn tekst lezen

9 februari 2021 om 13:08

Natuurlijk wel puntnaarachter. Wie bepaalt wat 'omaardig' is en wat niet? Juist door open te zijn en te durven zeggen wat je wilt, komen we verder als maatschappij. Je hebt niets aan neppe gedoe

9 februari 2021 om 13:37

Kritiek op een cultuur moet nog wel kunnen, toch? Wat Touzani bijvoorbeeld zegt over de Marokkaanse cultuur en de gastvrijheid die daar bij komt kijken: ik vind dat de Nederlandse cultuur daar wel wat van kan leren. Zo kun je ook kritiek hebben op culturen die het homohuwelijk niet accepteren, bijvoorbeeld. Echter, het moet niet doorslaan en niets accepteren wat ook maar een beetje met een andere cultuur te maken heeft.

Deze man is in mijn ogen toch ook wel echt een legende. Echt over heel de wereld bekend, en probeert altijd een leuke draai aan z´n interviews te geven. Geweldige trucs, en ook een doorzettingsvermogen waar veel mensen nog van kunnen leren.

Touzani is een toffe gast en echt een rol model voor de jonge gasten die naar hem kijken.

Ik vind het een heel mooi interview. In de basis ben ik niet zo'n fan van zo'n "circusact" maar hij trekt het zo ver door dat het zoveel meer is dan alleen trucjes. En je kan hem bijna niet betrappen op negativisme. Natuurlijk, hij kan in zijn interviews naar mijn mening wel eens iets kritischer zijn, maar hij is geen opgeleide journalist. Ken genoeg journalisten die dat ook niet doen. Ik zie hem ook echt als bruggenbouwer met een mooie persoonlijkheid. Hulde voor het mooie interview VZ!

9 februari 2021 om 11:25

Het is zijn bedoeling ook niet om kritisch te zijn. Dan kan je dat ook niet echt als kritiek op hem geven. Ik kan mijn vergissen maar ik denk dat zijn grootste groep volgers tieners en kinderen zijn die gewoon touzani met hun voetbalhelden willen zien. En ik kijk ook wel eens, is gewoon een leuk voetbalshow way hij er van kan maken en dan bedoel ik niet zijn truukjes maar allerlei challenges die hij doet.

9 februari 2021 om 11:51

Dat begrijp ik ook hoor, is ook geen kritiek van mij wat mij betreft, maar daarin kan hij misschien wel groeien door een nog grotere groep mensen te interesseren. Maar niets moet, dus moet hij vooral doen wat voor hem goed voelt!

9 februari 2021 om 13:29

Gewoon even uit interesse, maar waarom vind je dat interviews kritisch moeten zijn? Valt me op dat een kritische blik soms eerder een keuze is dan van toegevoegde waarde is. Ik moet dan altijd denken aan het verschil in commentaar. Waar je in Engeland eerder zou horen 'goed schot', hoor je in Nederland vaker 'slecht verdedigd'.

9 februari 2021 om 13:57

@regulator: Dat ben ik eigenlijk ook wel. Nogmaals, zoals ik hierboven aangeef, hij moet niets. Als ik met iemand echt in gesprek ben (zowel zakelijk als prive), en ik weet dat er iets speelt met hem/haar wat ik niet begrijp, dan vraag ik dat altijd. Je laatste zin is ook wel treffend, dat is denk ik ook gewoon zo. En dat is ook iets wat in mij zit, waarbij ik daar ook van tijd tot tijd van mezelf van baal. Alleen maar hosanna, daar krijg ik toch een beetje een gek gevoel bij. Geen enkel leven gaat over rozen. Om maar een fout (nederlands) cliche erin te gooien: zonder wrijving geen glans

snapte oprecht ook niet waarom ik niet bij mijn Nederlandse vrienden kon avond eten. In de Turkse of Marokkaanse cultuur was dit juist het leukste wat je kon doen.

9 februari 2021 om 12:49

Ik heb zelf die ervaring niet gehad als kind, at altijd bij mijn Nederlandse vrienden. Wat wel zo is is dat Nederlanders erg van het plannen zijn. Vooral de oude generatie. Die willen niet verrast worden. Ik ben zelf voor de helft Nederlands, waar we wel altijd grappen over maakten is dat de koekjestrommel in Nederland altijd dicht gaat nadat je er een uit hebt mogen pakken. In het zuiden van Europa zet je als er bezoek komt alles op tafel en iedereen kan los gaan op lekker eten en drinken. Eten en drinken is daar veel meer onderdeel van de cultuur. Je zit er zo uren aan tafel in het weekend. In Marokko is dat volgens mij ook zo.

9 februari 2021 om 14:02

@wilshere.10: Dat is denk ik ook echt typisch Nederlands (en in mijn ogen ook niet iets goeds). Het komt alleen niet voort uit iets slechts (meer dat je in staat bent voor jezelf te zorgen denk ik). Ik ben autochtoon Nederlands maar m'n familie komt uit Nederlands Indie. Bij mij thuis werd altijd meer gemaakt dan voor ons was, om zo ook plotselinge gasten eten te kunnen geven. En als er toch minder was, dan deelden we gewoon met elkaar. Als ik kijk naar m'n schoonfamilie, daar zijn ze nog steeds zo. Sterker nog, die gaan zelf ook weg voor het eten om ons niet tot 'last' te zijn of 'omdat ze al boodschappen hadden gedaan'. Sommige familieleden blijven daarin (en ook prima), maar heb gelukkig genoeg anderen daarin wel overtuigd inmiddels (misschien wel met mijn kookkunsten )

9 februari 2021 om 18:00

Jullie hebben gelijk hoor. Gezellig uiteten gaan bij vrienden is top. Deed ik vroeger ook als kindje bij vrienden al was dat inderdaad wel altijd gepland. Het is vooral de oude generatie die dit heeft hoor. Ik heb zelf twee kindjes en merk dat het tegenwoordig heel normaal is ok ergens te blijven eten als kind. Er wordt wel geappt overigens: hij eet hier okay? Maar dat is meer om te weten waar je blaag uithangt.

Mooi artikel Mooiste woord in dit artikel: respectvol Respectvol met anderen omgaan Bruggen bouwen. Je hebt ook, in mijn ogen zwakzinnigen, die aandacht vragen enkel alleen voor henzelf door anderen te beschadigen. Zij zouden wel een pondje Touzani kunnen gebruiken Ik wist inderdaad niet dat hij de hele productie zelf verzorgde. Hier komt veel bij kijken., zeker als je tegenslag hebt. Klasse hoor

Persoonlijk vind ik dat je niet teveel over respect moet praten en het zeker niet moet eisen, maar dit moet tonen en verdienen door middel van je gedrag.

9 februari 2021 om 13:45

Ik heb dat exact andersom. Iedereen krijgt van mij van start aan alle respect. Respect kan je daarna alleen verliezen. Respect verdienen vind ik zo achterhaald waarom zou iemand mijn respect moeten verdienen je behandeld iedereen met respect zoals je zelf behandeld willen worden.

9 februari 2021 om 17:21

Nou ja, het is maar net hoe breed je het begrip oprekt. Een jeugdspeler die direct respect eist zal niet veel vrienden maken schat ik zo in. Een zeker natuurlijke hierarchie houd je altijd.

10 februari 2021 om 11:33

Respect moet je ook niet eisen, maar krijgen.

Wat een heerlijke kerel dit. Ik hou van zijn vibe en inslag. Waanzinnig knap ook wat hij opgebouwd heeft en hoe groot hij het gemaakt. Ik wist niet dat je bij mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond (sneller) wordt uitgenodigd bij het eten. Lijkt mij geweldig. Sowieso vind ik verschillende culturen en achtergronden mooi. Geeft alles zoveel meer kleur dat we anders mogen zijn.

Mooi interview, keek ook altijd zijn video's. Iedereen met ik wie voetbalde kende hem. In Antwerpen zaten de pleintjes vroeger ook vol. Je speelt met je team en wie eerst 2x scoort blijft staan. Aangezien er veel teams waren wou niemand verliezen want dan moest je half uur weer wachten. Ging er echt hard aan toe. Heerlijke tijden!

Mooi stuk, echt een toffe gozer vind ik dit en hij doet echt goed werk met jeugd. Overigens vind ik de vergelijking met moeder Teresa wat ongelukkig. Dat was een corrupte heks.

Een mooi stuk en het is mooi dat hij de jongeren weer op straat wil krijgen. Vroeger stond je soms meer dan een half uur te wachten tot er een doel of veldje vrij was en dat deed je dan ook gewoon omdat je graag met vrienden wou voetballen. Tegenwoordig kun je naar elk willekeurig (voetbal)veldje lopen in de wetenschap dat je toch wel een doeltje vrij hebt. Dat is toch wel generatie-dingetje waar ik niet aan kan wennen. Vroeger deden we partijtjes met de hele buurt en over achtergronden werd helemaal niet gesproken. Gewoon kinderen en pubers in beweging die ontzettend veel lol met elkaar hadden. Je hebt het niet door als je jong bent, maar je leert er onbewust ontzettend veel over respect en dat ieder mens hetzelfde lacht, huilt, is en bloedt.

Als het iemand is waar ik tegen op kijk dan is het Touzani wel. Eerlijk en oprecht, mooi om hem eens aan de andere kant te zien. Voelt zich voor niemand te groot ondanks zijn opgebouwde status. Vroeger altijd naar hem en Jermaine Vanenburg kijken!!

''als iemand een miljoen euro heeft, terwijl zijn buurman niet kan eten, vind ik dat miljoen niets waard. Tegelijkertijd heb je niets aan een miljoen volgers als je bijvoorbeeld alleen maar complottheorieën deelt. Getallen hebben pas waarde als je er iets goeds mee doet”, aldus Touzani.'' Mooie mindset.

Leuk dat ik nu even geen last heb van niveau 2 of 3 zodat ik kan duidelijk maken dat ik Touzani een mooi mens en mooie voetballer vind die ook een mooie manier heeft gevonden om toch met zijn hobby en liefde voor de bal bezig te blijven.

"twee Marokkaanse Rotterdammers"
Bij de foto staat deze quote, die niet had gehoeven.
Voor mij zijn het gewoon twee Nederlanders die mij als Nederlander zonder migratie achtergrond ook vertegenwoordigen.

9 februari 2021 om 19:25

Het is mooi om te horen dat je je vertegenwoordigd voelt. De term Marokkaanse Rotterdammer komt voort uit een interview met Touzani bij Op1 (google maar eens) waarin hij zichzelf boven alles een Rotterdammer noemt. Wat ons betreft impliceert Rotterdammer reeds (gedeelde) Nederlandse komaf, waarmee recht wordt gedaan aan beide nationaliteiten. Zo is het in elk geval wel bedoeld.

Mooi artikel en een topgozer. Staat positief in het leven en is een inspirator voor velen. Sidenote, ik begin me wel te irriteren aan de werkwijze van Vz zeg de laatste tijd. Proberen alles maar uit te melken en uit te lokken. Zo'n mooi stuk tekst en dan zo'n titel plaatsen. Ik vind dat het echt niet juist wordt gewerkt maar goed dat is wat ik er van vind. Je hoeft niet aandacht (clicks e.d.) te sprokkelen door sluw bezig te zijn.

9 februari 2021 om 22:28

Bedankt voor je feedback Sociofan1. In dit geval is er naar ons idee niet zo heel veel mis met de titel, mits bekeken in de context. Wij vinden het juist mooi dat Soufiane uitlegt dat hij het vanuit zijn perspectief eerst verontwaardigd was, maar door zich te verplaatsen in een andere cultuur tot een hele andere conclusie kwam. Dat er een groep lezers is die niet verder kijkt dan de kop is helaas evident.

In het verlengde van jouw bericht leggen we ook graag de spagaat waarin we ons bevinden uit: het maken van een productie als Kopstukken is een enorme tijdrovende en dure klus. Om dit te kunnen rechtvaardigen, is het belangrijk dat het ook goed scoort. Na twintig jaar weten wij goed waar ons publiek wel en niet op reageert.

Op dit moment is dit artikel ongeveer 70.000 keer bekeken, als we een andere kop gekozen hadden, was dit waarschijnlijk slechts een fractie geweest. Dat is zonde en daarom doen we soms - met frisse tegenzin - gedwongen concessies op journalistiek vlak. Hoewel we daadwerkelijke misleiding vermijden en de context in stand houden, kan dit aanvoelen als een goedkoop trucje. Deze extra 'clicks' zorgen er echter ook voor dat een deel van ons publiek een kwaliteitsstuk leest dat hij anders nooit gezien had. Dat zie je ook terug in de reacties. Daarnaast zorgt het ervoor dat we dit soort content kunnen blijven maken. En daarmee heiligt het doel voor ons de middelen.

Hopelijk snap je onze beweegredenen een beetje. Nogmaals dank voor je reactie!

9 februari 2021 om 23:00

Bedankt voor de response. En moet zeker aangeven dat ik met bepaalde delen het eens ben hoor. Dat snap ik ook zeker. Alleen bepaalde keren merk je gewoon dat er enig frictie en uitlokking het gevolg is van en dat lijkt me toch geen goede zaak ondanks het dan uiteraard veel aandacht gaat krijgen. Er moet ergens wel een empatisch en fatsoenlijle grens zijn. Anders verlies je in mijn ogen het gezonde ethiek in de werkwijze. Niet alles hoeft nodig te zijn om veel aandacht te creeeren. Maar idd ik snap bepaalde beweegredenen van jullie kant in deze ook wel. Bedoel naast dit, verrichten jullie gewoon top werk en een aamgename platform voor velen.

9 februari 2021 om 23:11

Laat het vooral weten als je dit bemerkt, want we doen erg ons best een gezonde ethiek te waarborgen. Je kunt ons altijd een privébericht sturen.

Ik ben zelf half Portugees half Nederlands. En woon in Portugal ( olhos de água ). Wat hij zegt over het eten om zes uur en dat delen van het eten dat klopt precies. Als wij eten klaar hebben en er komt iemand langs is dat helemaal geen probleem eet hij gewoon mee. Sorry voor de schrijf fouten maar ben al heeel lang verhuist uit Nederland praten gaat prima schrijven een stuk minder 😅

Dit was al zo met de Indo's en Molukkers, dat je bij ons altijd kon eten, op elk denkbaar tijdstip.

10 februari 2021 om 15:21

Bij ons ook. Als Nederlands gezin aten we alleen een beetje laat, rond 20h meestal dus vriendjes waren dan al weg :P

Even props voor Justus! Echt een fijne interviewer die op een relaxte manier niet om de boel heendraait. Tof dat dit ook op vz komt, want de clickbait en overload aan artikelen staat me steeds meer tegen. Deze interviews en de longreads compenseren echter genoeg voor me Trouwens, het hele programma zit echt leuk in elkaar. Goed over nagedacht!

10 februari 2021 om 16:11

Thanks man, mooi om te horen!

Dat over dat mee mogen eten geldt mijn inziens natuurlijk maar voor een beperkt deel van de Nederlanders. Vroeger was bij mijn ouders thuis een ieder welkom rond etenstijd, ook als er niet genoeg was, dan werd er gewoon iets makkelijks te bereiden als extra op tafel gezet. Zo werd het eten gedeeld binnen ons eenvoudige Zwolse arbeidersgezin, het was vaak zelfs de zoete inval. Het mooie is dat er daardoor ook regelmatig mensen langs kwamen met een door hen bereidde maaltijd, mensen van allerlei verschillende achtergronden. Bij mijzelf staat de voordeur ook altijd voor een ieder open en wordt er een extra pan op het vuur gezet als dat nodig is. Het is goed dat Soufiane Touzani over de nodige zelfspot beschikt en alles zoveel mogelijk van een positieve kant bekijkt, maar daarbij ook realiteitszin aan de dag legt. Uit eigen ervaring weet ik dat dit het leven een stuk plezieriger maakt. Wie goed doet, goed ontmoet: het klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar doet nog steeds opgang.

Vind het altijd wel mooi om te zien hoe andere mensen met scoliose omgaan. Ben net als Touzani er ook aan geopereerd. Liep al vanaf mijn 9e met een brace om het tegen te gaan.

Het heeft mij wel dan geïnspireerd om orthopedisch chirurg te worden

Er is hierboven al veel gezegd over hoe goed het stuk was, waar ik het helemaal mee eens ben! Om nog een ander goed stuk aan te halen: mooi hoe hij beschrijft fan van Ronaldo te zijn en daar Messi bij benoemd, zonder daar gelijk een 'welles-nietes'-gedoetje van te maken. Het alsof hij echt op alle vlakken genuanceerd en positief in het leven staat. Heel prettig om naar te kijken en luisteren en hoopvol dat je over alle zaken in het leven, ja, zelfs de voetbalgerelateerde, op deze manier kunt praten. Een voorbeeld.

bedankt voor de mooie interview, touzani en voetbalzone!

ben het nu aan het luisteren, goede podcast ! Zeker een blijvertje

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger343
J. ToornstraMiddenvelder338
S. BerghuisAanvaller3319
B. LinssenAanvaller309
N. JørgensenAanvaller255
L. SinisterraAanvaller224
N. MarsmanKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

3873 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 33 29 3 0
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
Laatste voetbalnieuws

Özil neemt opvallende naam uit Turkse selectie op in EK-dreamteam

Bij FC Twente en Sparta Rotterdam zullen ze vermoedelijk enkele keren met de wenkbrauwen hebben gefronst toen bekend werd dat Halil Dervisoglu tot de definitieve EK-selectie van Turkije behoorde. De voormalig...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren