Van Gaal wuift kritiek op Ajax weg: ‘Juist het grote voorbeeld voor iedereen’

Maandag, 11 januari 2021 om 08:52Rian Rosendaal • Laatste update: 09:20

Louis van Gaal keek zondagmiddag met bewondering naar het optreden van Ajax in de topper tegen PSV (2-2). De clubloze trainer is van mening dat Erik ten Hag in Amsterdam over meer kwaliteit beschikt dan zijn Duitse collega Roger Schmidt. Van Gaal vindt het daarnaast zeer begrijpelijk dat Ajax 22,5 miljoen euro heeft neergelegd voor de komst van Sébastien Haller.

De comeback van Ajax na de 0-2 achterstand heeft indruk gemaakt. "Dan blijkt toch dat de kwaliteit van Ajax een stukje hoger is dan die van PSV", zei Van Gaal zondagavond in Humberto, de nieuwe talkshow van Humberto Tan. "Ik vond dat PSV achteruit liep in plaats van dat ze door bleven gaan met vooruit pressen. Je kunt ook zeggen dat Ajax steeds beter ging spelen doordat ze onder die druk vandaan konden spelen en PSV het niet meer kon uitvoeren. Ik zei tegen mijn Truus: 'Het is nog niet gedaan en Ajax gaat winnen'. Maar dat bleek niet het geval te zijn."

Ten Hag: 'Hoe wij de rug rechten, dat is geweldig' | Reactie na Ajax - PSV

In de optiek van Van Gaal is het volstrekt logisch dat Haller, die tegen PSV debuteerde als invaller, tussentijds van West Ham United is overgenomen. "Ajax moet kampioen worden, willen ze die premie van de Champions League ontvangen. Dat is heel veel geld. Eigenlijk is het een voorschot om kampioen te worden. Haller kan echt het verschil uitmaken aan het einde van het jaar", aldus Van Gaal, die het ook vreemd vindt dat er kritiek is op de jeugdopleiding. Volgens hem kan de club wel degelijk talenten opleiden, ondanks de komst van Haller. "Ajax doet dat toch met Lassina Traoré, Brian Brobbey en Ryan Gravenberch? Ajax is juist het grote voorbeeld voor iedereen."

Van Gaal vindt het niet erg dat een derde ambstermijn als bondscoach van Oranje niet tot de mogelijkheden behoorde. De KNVB ging uiteindelijk met Frank de Boer in zee. "Als ik zoiets zou doen, neem ik mijn eigen staf mee. Ik wil een bepaalde structuur waarin ik kan werken. Dat wist de KNVB, want die waren ook al langs geweest in Portugal vóór Ronald Koeman benoemd werd. Toen heb ik het ook niet gedaan. Ik heb het al twee keer gedaan. Dan is het niet normaal om het nog een derde keer te doen", zo concludeert de voormalig keuzeheer van het Nederlands elftal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

107 reacties (laatste reactie door lierse1997)

Ik begrijp de conclusie dat Ajax zoveel beter is niet. Ik lees dat Van Ten Hag, van Gaal en andere mensen op dit forum. Maar als ze zo veel beter zijn....waarom winnen ze dan niet? Waarom staan ze dan maar een schamel puntje voor? Waarom staat Feyenoord die volgens iedereen zoveel minder kwaliteit heeft, ondanks blessures van de halve basis op 2 punten? Die eerste twee goals van PSV die vallen niet omdat Ajax even niet aan het opletten was, maar door kwaliteiten van PSV en door zwaktes van Ajax achterin. Dat heeft ook gewoon met kwaliteit te maken....zeker als ze dezelfde fouten blijven maken. Er is echt wel een verschil in niveau, maar dat verschil wordt schromelijk overdreven.

11 januari 2021 om 09:04

Ja ik vind het ook wonderbaarlijk als ik eerlijk bent. Goed, Ajax had het beter van het spel zo tussen de 40 en 80ste minuut maar Ajax moest ook wel want het stond ook vrij snel 2-0. Psv had moeite om eruit te komen. Maar goed de eerste half uur was PSV echt beter en de laatste 10 minuten kregen ze meer grip. Overigens over de talenten wat van Gaal aangeeft is onzin natuurlijk. Traore is geen talent het de jeugd opleiding, als dat wel is dan is dat malen bij PSV ook. En als je , je talenten zo goed vind dan ga je geen spits halen van 22.5 mil en dan geef je Brobbey zijn kans. Je kunt gewoon rouleren met brobbey, Huntelaar , traore en tadic in de spits. Maar goed ik snap dat ze haller wel halen hoor want ik vind die andere niet goed genoeg maar dat weet iedereen alleen Ajax wil dat natuurlijk niet toegeven. Je eigen spelers afvallen en zeker je talenten dat doe je niet.

11 januari 2021 om 09:39

Traore komt van Ajax Cape Town ( een opleidingsclub van Ajax in Zuid-Afrika, nu weliswaar niet meer). hij heeft daar gevoetbald en is vervolgens naar Nederland gehaald en in de jeugd geplaatst en nadat hij het in de A jeugd en in Jong liet zien, mocht hij overgeheveld worden. Dus weldegelijk een jeugd speler van Ajax, maar geen Nederlander en dus uit het buitenland gehaald.

verder ben ik het mee eens dat haller gewoon een goede aankoopt lijkt met de bezetting tot nu toe. Traore: niet goed genoeg voor de toppers en Europa (tot nu toe, kan nog komen) Brobbey: nog niets laten zien op het hoogste niveau en verdient zeker zijn kans, maar ook dat kan nog komen. Tadic lijkt de ideale spits, maar Ajax/ Ten Hag heeft de laatste tijd vaker een linksbuiten in hem gezien door onder andere de blessure van Neres en Huntelaar is simpelweg niet meer fit genoeg voor meer dan 20 minuten tegen toppers.

11 januari 2021 om 09:42

Schei uit met Brobbey man. Meneertje wilt niet eens verlengen. Je gaat toch niet wachten op een 19jarige en hem zn zin geven? Hij is niet eens zo goed. Technisch pover. Doet alles op kracht. Hou op zeg. Tadic wilt overduidelijk niet in de spits spelen. Anders had hij er echt wel gespeeld. KJH is te oud en mist alleen maar en Traore is niet fit.
Als je geen kwaliteit in huis hebt, dan haal je het elders. Zag je Haller gisteren? Won nagenoeg al zijn duels, won kopduels. Gaf zelfs de assist en scoorde op randje van buitenspel. Voor het eerst sinds lange tijd leek Ajax een soort van compleet en dan is Kudus niet eens fit. Neres er niet eens bij.

11 januari 2021 om 09:43

Verder als toevoeging heeft Malen in de jeugd van Ajax en Arsenal gezeten voordat hij naar de jeugd van PSV ging. Dus officieel volgens de normen van de Uefa zal Malen ook deels een jeugdspeler van PSV zijn, maar dan vind ik persoonlijk een Traore meer een jeugdspeler van Ajax, door het vroeg scouten en hem naar een opleidinsclub te brengen waar hij al beter inzicht is en vervolgens naar de eigen beloften te sturen.

11 januari 2021 om 11:27

@Lee Volkomen mee eens. De spits positie was tot nu pover ingevuld. Traore is een leuke spits maar meer niet . Brobbey moet het nog waar maken en kan je nu nog niet op bouwen. Haller is een ervaren spits van 26 . Compleet en klinisch , als deze jongen goed wordt gebruikt dan komt het kampioenschap dichterbij .

11 januari 2021 om 12:37

Precies. Zodra Ajax Haller niet had gekocht en de spits zoals nu niet al te best presteerde had men gezegd. Miljoenen op de bank en maar geen spits kopen.

11 januari 2021 om 09:16

Omdat meer dan de helft van de eredivisie niks voorstelt en de topteams daar tegen winnen op 20%?

11 januari 2021 om 15:11

Wat aantoonbaar niet juist is. Waarom dan de verliespunten van Ajax, Psv, Feyenoord en Az?
Populistisch gelul.

11 januari 2021 om 21:44

Populistisch gelul? Ajax wint toch gewoon 80% van zijn wedstrijden op zijn dooie gemak?

11 januari 2021 om 09:16

Feyenoord heeft echt veel wedstrijden met geluk gewonnen. Zoals Advocaat ook al aangaf staan ze echt veel te hoog. Psv heeft wel veel kwaliteit, maar houden het geen 90 minuten vol.

11 januari 2021 om 09:29

Maar nogmaals, Feyenoord miste de halve basis en daarbij ook nog hele belangrijke spelers. En ze hebben ook wedstrijden met pech juist niet gewonnen. Dat vergeet je dan maar even?

11 januari 2021 om 09:33

Advocaat heeft nergens aangegeven dat Feyenoord te hoog staat. Hij heeft aangegeven dat na januari iedereen weet waar hij hoort te staan, dat is iets anders. En dat Feyenoord z'n wedstrijden met zoveel geluk wint hoor ik ook al anderhalf jaar.

11 januari 2021 om 09:34

Ajax en PSV hebben toch ook voldoende basisspelers gemist? Bij Ajax mistte Kudus, Mazraoui, Neres en Traore voor langere tijd en bij PSV hoeven we niet eens te beginnen.

11 januari 2021 om 09:36

En Ajax speelt al vrijwel het hele seizoen met 10 man zolang Labyad speelde. Daarnaast was al vrij snel in het seizoen direct 1 van de betere spelers, Kudus, geblesseerd. Mazraoui heeft een hoop wedstrijden gemist.
Toegegeven, het is nog veel te vroeg om een oordeel te vellen over Haller, maar je kon toch gister in 45 minuten al zien wat een wereld van verschil het is tussen Haller of Labyad in de spits. Geld is geen garantie op prijzen, kijk maar hoelang het bij Manchester City duurde. Kijk maar naar Psg, waarbij de nationale competitie een stuk minder voorsteld maar zij kunnen Internationaal toch ook niet echt potten breken. Feit blijft gewoon dat de Eredivisie eigenlijk altijd wel spannend is. Ajax en PSV strijden altijd om het kampioenschap en AZ en Feyenoord lijken ook steeds een beetje meer aan te haken. Gelukkig is Nederland geen Schotland of Frankrijk...

11 januari 2021 om 09:46

Ik zeg nergens dat geld een garantie voor prijzen is, maar men moet niet doen alsof Ajax mijlenver voor staat. In de breedte zijn ze beter en op kwaliteit ook wel wat, maar een Labyad wordt gewoon opgesteld door jullie trainer, dat is dus geen excuus. En Kudus? Speelde idd 3 wedstrijden goed, maar is hij dan een sterkhouder die het grote Ajax niet kan opvangen?

11 januari 2021 om 09:55

Welke wedstrijden dan? Uitwedstrijd tegen Emmen hadden ze de overwinning niet verdiend, veel meer is het niet geweest hoor. Sterker nog, we hebben (terecht) gelijk gespeeld tegen Rkc, Sparta en Heracles. Hadden dus gemakkelijk 6 punten meer kunnen hebben, waar het niet dat Feyenoord geen winst verdiende in die potten.

11 januari 2021 om 10:04

@dr. Mario, over PSV hoeven we niet eens te beginnen? PSV heeft voornamelijk last gehad van een Corona uitbraak in de selectie. Qua langdurige geblesseerden daar is het wel andere koek dan wat Feyenoord en Ajax voor de kiezen kregen. Uit mijn hoofd zijn dit al spelers die langere tijd gemist zijn vanwege blessures: Bijlow, Nieuwkoop, Haps, Malacia, Sinisterra, Jorgensen, Bozenik, Conteh, Botteghin, Kokcu, Fer, Texeira, Van Beek en Spajic. Niet om zielig te doen, maar met continu zoveel man missend vind ik 32 uit 15 nog best knap en ben ik benieuwd hoe het zal vlotten in een tweede seizoenshelft met minder blessureleed.

11 januari 2021 om 10:19

Minder blessureleed, maar veel zwaarder programma. Ik verwacht Feyenoord gewoon bij de eerste 3/4, alles minder zou een schande zijn.

11 januari 2021 om 10:26

Dat minder zware programma klopt, maar vooral dan Vitesse. Doordat de top-4 geen wedstrijden tegen elkaar heeft gespeeld voor januari hebben die allemaal een relatief voordeel genoten van de ommezwaai in speelschema.

11 januari 2021 om 11:15

Idd, Feyenoord heeft ook met pech juist punten laten liggen. Twente thuis bv. In het kampioensjaar viel het vaak de goede kant op (soms ook niet), nu is het redelijk in balans voor mijn gevoel.

11 januari 2021 om 11:31

Als ze geen winst verdiende in die potten dan klopt je beredenering toch niet dat ze makkelijk 6 punten meer hadden moeten hebben of zie ik dit verkeerd?

11 januari 2021 om 15:02

Twente thuis is een slecht voorbeeld. Laatste paar minuten had Feyenoord kans op winst, maar die 80 minuten daarvoor niet.

11 januari 2021 om 15:12

Daarom is het gat met Ajax en PSV ook maar 1 en 2 punten, dus het kwaliteits verschil valt dus nog wel reuze mee vind ik. Maar we moeten deze maand maar afwachten.

11 januari 2021 om 09:21

Adriaanse noemde dit ooit scorebordjournalistiek. Feyenoord is beter dan de rest van de eredivisie die kleine achterstand is dus niet zo vreemd.

11 januari 2021 om 09:32

Noem het hoe je het wil noemen, feit blijft dat het verschil kleiner is dan dat iedereen altijd wil doen geloven. Psv heeft het vooral aan zichzelf te danken dat ze de 3 punten niet pakken

11 januari 2021 om 09:37

De achterstand is op papier niet zo groot. Dat wordt ook nooit heel groot doordat Ajax, PSV en Feyenoord een stuk beter zijn dan de rest en normaliter 9 van de 10 potjes behoort te winnen. Dan kun je geen groot gat slaan. Ajax won tot gisteren gewoon 11 van de 14 potjes en had slechts 7 verliespunten uit 14. Dat is gewoon prima. Dat de rest dan dichtbij staat is hun verdienste en daarnaast de zwakte van de eredivisie, dat zegt weinig over het onderlinge krachtsverschil.

11 januari 2021 om 10:01

Qua punten op zich prima, maar tegen Vitesse kregen ze te veel, de wedstrijden die ze verloren hebben waren echt om te janken zo slecht. Het is totaal niet stabiel en in balans nu bij Ajax (bij PSV ook niet), ik had het eerder begrepen als ze een ervaren/ sterke (centrale) verdediger erbij hadden gehaald, waardoor de balans wel klopt.
Natuurlijk is het spelletje bij Ajax aanvallen, maar als je 11 aanvallers opstelt verlies je de wedstrijden gewoon.

Het onderlinge krachtsverschil is er op papier wel maar in praktijk niet of nauwelijks. Als het verschil met PSV en Feyenoord (die terecht in mijn optiek ook (veel) beter worden geacht dan het gros in de Eredivisie), waarom kan Ajax dan niet op halve kracht eenvoudig winnen van de mindere clubs? Zoals gezegd, op papier is het verschil erg groot, want vooral goede/ dure spelers, maar een elftal in balans die voor elkaar door het vuur gaat (zoals in het goede CL seizoen) bereikt hetzelfde, zonder daar al dat geld aan uit te geven.

Kijk bijvoorbeeld bij Barça, City, Real dit seizoen, daar loopt voor miljoenen en miljoenen (zo niet miljarden) rond op de velden, maar het voetbal is niet om aan te gluren, het is geen team, of het is wel een team, maar niet in balans (ajax bijv, maar ook PSV met achterin relatieve zwakte). Ik vind dat Ajax op de transfermarkt heeft gefaald door eigenlijk alleen maar te focussen op middenveld en aanval, dat moeten scorende spelers zijn. Een 'dienende speler' waardoor de rest gewoon vrijelijk kan aanvallen was wel wat je met de Jong had. Natuurlijk, vindt maar iemand die dat op dezelfde manier kan, maar het geeft in mijn optiek wel te denken.

Ik meen overigens opracht dat als Ajax echt zoveel beter is dan de rest dat ze potjes op 50 - 70% ook moeten kunnen winnen, maar bij 50 - 70% komen de zwakheden (de onbalans, maar ook dat men dan niet meer echt als een team opereert) pijnlijk bloot te liggen.

11 januari 2021 om 10:14

Tsja, ik kijk naar punten niet naar teveel krijgen of niet. PSV kreeg er gisteren mijns inziens ook 1 teveel en Ajax 2 te weinig, daar hoor ik je dan weer niet over. Tsja, op halve kracht wint geen enkele ploeg zomaar. Leeds verliest gisteren met 3-0 van een derde klasse, Atletico vliegt uit de beker tegen een derde klasser, en Ajax geraakt niet voorbij Willem 2. Kwaliteit is een, motivatie en mentaliteit is twee. Zonder een van beide ben je sowieso 50% minder. Ajax heeft het aardig gedaan op de transfermarkt. Ze hebben erg veel, ik overigens niet, vertouwen in Schuurs dan is het logisch dat je geen centrale verdediger aantrekt.

11 januari 2021 om 11:43

Omdat het ook niet waar is wat je zegt. 2-2 is een prima uitslag voor beide clubs.
PSV was beter tot aan de pak een beet minuut 40? vervolgens was Ajax tot minuut 80 daarna gelijkwaardig.
Ik ben ook verbaasd dat mensen het raar vinden dat Ajax op een gegeven moment de overhand had? ze staan met 0-2 achter in eigen huis! Dan ga je toch ook vol gas naar voren zonder handrem? tuurlijk dring je PSV dan terug op eigen helft. Als je dat niet doet dan weet je zeker dat je gaat verliezen. En Ajax deed dat gewoon erg goed. Wat je PSV kwalijk kunt nemen is dat te weinig eruit kwamen de tweede helft terwijl daar best de mogelijkheden voor waren. laatste 10 minuten was het ook weer gelijkwaardig. 2-2 stond het en Ajax wilde ook niet meer vol want die waren ook bang om de deksel op de neus te krijgen maar dat is toch ook logisch?
Ajax was een groot deel van de wedstrijd de betere qua balbezit maar ja zoals ik al aan gaf, ze stonden ook met 0-2 achter.

11 januari 2021 om 12:24

@jeroen, dan vind jij dat het verschil er nauwelijks is prima toch. PSV heeft het aan zichzelf te danken dat het geen 3 pnt pakt maar zo redeneren heeft iedereen het aan zichzelf te danken. Ajax heeft het aan zichzelf te danken dat het te slap begon tja en daarna PSV niet meer gezien. Zeg het maar. Volgens mij is het verschil in kwaliteit lastig aan te geven maar je ziet dat Ajax voetballend wel erg veel kwaliteit heeft toch? Dat Malen buitencategorie is maar dat Ajax er meer van heeft die in een hoge categorie vallen? Als jij dan ook nog Feyenoord als voorbeeld wil nemen qua pnt aantal dan heb je volgens mij deze competitie opzeg gemist. Punten zeggen in deze fase wel erg weinig over kwaliteit lijkt mij.

11 januari 2021 om 12:47

Maar Thamike, ik geef dat toch ook aan, maar hoe kan iedereen blijven zeggen dat ze mijlenver voorstaan? En ik neem niet alleen dit seizoen mee, ook vorig seizoen. Ook toen stonden ze niet mijlenver voor.

11 januari 2021 om 13:48

Ach woordgebruik. Ajax komt vanaf een uitermate unieke periode met EL finale en CL halve finale met een paar toppers in het team die kunnen doorstromen naar Juve, Barca, Man U etc. Dat je dit weer terug ziet met een Gravenberch, Rench en misschien wel Timber en Schuurs en je behoud Tadic, Blind en Onana, Nico en je koopt een Haller en je speelt zo n 2e helft. Is dat toch niet heel gek en je ziet bv een Feyenoord echt struggelen tegen elke tegenstander ondanks de 3 pnt en je ziet welke spelers Dick kan of juist niet kan halen is dat ook zeker meegenomen denk ik.

11 januari 2021 om 09:38

Wat je doet is zelf iets verzinnen wat niet gezegd is en dan stellen dat je dat niet begrijpt. Van Gaal zegt dat hij vind dat Ajax over meer kwaliteit beschikt, dat is alles. Nergens zegt van Gaal dat Ajax zoveel beter is dan Psv, alleen maar dat Ajax over meer kwaliteit beschikt. En dat beetje meer kwaliteit maakt het dat Ajax eerste staan en PSV tweede.

11 januari 2021 om 09:53

Haha ach dat is toch hetzelfde. Net als Ten Hag " dan zie je dat de nummer 2 van Nederland het niet meer bij kan benen"

11 januari 2021 om 12:25

Konden ze het na 30 minuten nog wel bijbenen dan? Ik snap dat je dit liever niet had gezien maar na de openingsfase van PSV die als een bliksem van start gingen met een geniale Malen was het toch echt Ajax die het tempo omhoog gooide en PSV kon dat idd niet meer bijbenen. So whats youre point?

11 januari 2021 om 12:54

Thiamine, Kon Ajax het de eerste 30 minuten niet bijbenen dan? En ging daarna t tempo van Ajax omhoog of dat van psv omlaag? Ik denk dat we zien wat we willen zien. Voor mij verraste psv in de eerste 30 minuten. Ook aan de bal. Maar dat verval na 30 minuten, dan kun je zeggen dat Ajax dat goed doet. Maar dat zag ik in alle Europese duels van psv ook. En tegen Twente, Heerenveen, Vitesse, Utrecht etc. Dat was voor mij dus niet uniek. Zoals gezegd, ik was eerder verrast dat Ajax zo breekbaar was en dat psv daar van kon profiteren. PSV heeft voor mij een structureel probleem met de conditionele inhoud en tactiek. Je hebt er namelijk geen bal aan als dat maar Max 30 minuten per wedstrijd werkt, zoals al het gehele seizoen het geval is.

11 januari 2021 om 12:54

Dus kon de nummer 1 het van af het begin niet bijbenen tegen de nummer 2? De wedstrijd begint na het eerste fluitsignaal he.

11 januari 2021 om 13:51

@ Jeroen, ja klopt toch. Ajax kon de eerste 30 min het niet bijbenen om wat voor reden dan ook.

@yoda PSV kon het daarna 60 min lang niet bijbenen. Ajax heeft iig laten zien goed te kunnen voetballen nadat ze weer bij waren gekomen van 2 harde directe stoten toch? Ajax begint wel vaker slap aan een wedstrijd en moet het vaker goed maken. Dat is zeker een probleem. Maar dan nog klopt het toch gewoon?

11 januari 2021 om 16:25

Dat erkende Schmidt toch ook? Zie zijn interview gisteren: Schmidt erkende dat Ajax in de tweede helft soms fitter oogde dan Psv.

11 januari 2021 om 09:46

Zullen we eerst alle topwedstrijden even afwachten voordat je gaat analyseren op basis van het scorebord? Verlies je alle toppers dan is de achterstand ineens heel anders. De meeste top 3-5 ploegen kunnen winnen van de kleintjes, dat zie je wel aan hoe Feyenoord af en toe met dramatisch spel toch de 3 punten binnen harkt.

11 januari 2021 om 09:50

Ik verwacht niet dat we gaan winnen van Ajax volgende week. We verliezen daar vrijwel altijd en een paar sterkhouders zijn net pas terug of nog niet. Dat scheelt bij Feyenoord veel, omdat men in de breedte zeker minder is, wat wel samenhangt met de financiële middelen. Daarnaast ligt het tempo van Ajax hoger. Maar men doet ook alsof Ajax veel meer kwaliteit heeft dan PSV. Onzinnig, dan hadden ze PSV gisteren weggevaagd

11 januari 2021 om 10:08

Feyenoord zal zeker niet winnen van Ajax, daar gelooft praktisch niemand in, maar de defensie staat daar (momenteel) wel stabieler dan die van Ajax, maar Ajax heeft weer een (veel) sterker middenveld en een sterkere aanval.
Feyenoord staat in mijn optiek waar het moet staan, iedereen schrijft dat het allemaal zo droevig is, dat er alleen maar 3e/ 4e rangs spelers lopen, geen speler zou bij Ajax basis staan.
Ik moet zeggen dat (bijvoorbeeld) Senesi ipv blind helemaal niet zo gek zou zijn geweest, Senesi kan ook voerballen (minder een pure afbraak verdediger) en heeft ook een goede pass in de benen, maar brengt in de huidige fase verdedigend veel meer.

Ajax heeft ook wedstrijden met dramatisch spel net gewonnen, en krijgt van de 100% kansen die ze tegen krijgen relatief weinig goals tegen nog. Natuurlijk heeft Ajax van VVV gewonnen met 11 doelpunten, maar het werd ze ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Wanneer de aanvallers en middenvelders letterlijk vrijelijk kunnen voetballen is Ajax wel een machine die niet/ nauwelijks te stoppen is, echter tegen wat sterkere tegenstanders is het altijd direct gevaarlijk bij balverlies, omdat de verdediging het zwakste punt is, dus daarmee kunnen de middenvelders/ aanvallers ook minder vrijelijk voetballen.

Gisteren tegen PSV zag je dat ook, in het begin voetbalde Ajax niet vrij, want beducht op tegenstoot (en nog ging het 2 maal mis), maar nadat ze de schroom in de kleedkamer van zich af hadden gegooid, gingen ze wel vrij voetballen en liep het een stuk beter.

In mijn optiek ook een zwakte van Ajax overigens, het lijkt wel alsof ze niet met een opdracht het veld in kunnen, want dan gaat de speelsheid er vanaf, wordt het stroperig en weten spelers niet wat ze moeten doen. Daarmee is er maar 1 tactiek mogelijk, wat wel een gevaarlijke is, omdat je zo tegen goed georganiseerde teams in het mes kan lopen.

11 januari 2021 om 12:16

Senesi ipv blind is net zo slecht. Die bewierookte senesi kan namelijk totaal niet met ruimte in zijn rug spelen. Is die net zo kwetsbaar en opbouwend minder dus volstrekt onlogisch. Bazoer ipv blind kan ik nog inkomen. Bijlow ipv stekelenburg ook. Haps erbij bij Ajax, Berghuis ook. Maar daar stopt het langzaam. Mensen lijken echt te vergeten dat Feyenoord niet voor niets geen meters in de rug laten van de defensie. Gisteren voetbalde Ajax niet vrij door een andere manier van druk zetten en Labyad in de spits. Dat werkte gewoon niet. Toen ze dat loslieten kwam het betere spel vanzelf en was in dat meslopen ook snel afgelopen. Zelfs de backs met veel drang naar voren kwamen er bij de tegenstander niet meer uit. Sterker nog, met Haller erbij ontstond er een volledig nieuw probleem. Opeens moesten alle lijnen richting spits afgesloten worden om het midden dicht te houden. Het simpele dwing Ajax naar de buitenkant en hou het midden dicht was niet langer voldoende. Gevolg, dubbele dekking op de zijkanten verdween. 2e ballen werden voor Ajax middenvelders en aan alle kanten lopende mensen. Spelers die in de 16 opeens tijd en ruimte hadden om ballen aan te nemen. Ik vond gisteren een duidelijke aankondiging van zowel PSV als Ajax dat zij het onderling gaan uitvechten. PSV mistte Gotze nog. Bij Ajax missen ze Kudus nog en hebben ze eindelijk de spits. Het tempo in die wedstrijd was gigantisch. En itt eerdere wedstrijden werd dat tempo ook nog eens gekoppeld aan fases van behoorlijk voetbal ipv een grote flipperkast 90 minuten lang.

11 januari 2021 om 09:55

@Jeroen Over de nationale competitie heb je gelijk, maar vergeet niet dat Ajax Europees enorm veel meer presteerde dan PSV, Feyenoord en AZ. Daar draait het uiteindelijk om. Ik denk verder dat PSV op dit moment de enige is die in de buurt komt van Ajax. AZ gaat denk ik een enorm pak rammel van zowel PSV als Ajax krijgen.

11 januari 2021 om 15:16

Mag ik je glazenbol even lenen. Dat dachten we vorig jaar ook allemaal.

11 januari 2021 om 16:39

Daar hoef je geen glazen bol voor te hebben. AZ is gewoon beduidend minder dan vorig jaar.

11 januari 2021 om 09:55

Beste Jeroen, zoveel meer kwaliteit dan psv heeft Ajax niet. Wanneer je beide teams naast Feyenoord legt moet je het verschil toch echt kunnen zien als voetballiefhebber. Maar ook kwalitatief minder goede teams kunnen gewoon hun punten sprokkelen, en dat is het knappe van dit Feyenoord. En aangezien de eredivisie in breedte gewoon erg matig is kun je in de subtop overleven.

11 januari 2021 om 10:13

Ik zie het verschil ook wel, dat schrijf ik letterlijk op. Maar mijlenver voor en de hooghartigheid van Ten Hag na de wedstrijd doet lijken of het een immens verschil is. Men is na de halve finale in de CL wel erg gaan geloven dat ze de competitie zijn ontstegen. Als dat zo zijn had ik gisteren wel wat meer verwacht. Overigens kan Feyenoord er volgende week echt wel met 4 0 afgaan, dan nog denk ik dat de kwaliteitsverschillen overdreven worden.

11 januari 2021 om 10:01

Ja maar Jeroen als er tegen Ajax wordt gescoord dan is Ajax niet aan het opletten hoor, ligt nooit aan de kwaliteiten van de tegenstander. De manier hoe Malen die bal met Zahavi mee geeft.. dat komt doordat Ajax niet oplet.. het afstraffen van de fouten van Ajax komt door Ajax. Ligt nooit keer aan de tegenstander. Maar wanneer Ajax scoort..zo dan kan de tegenstander het gewoon niet bij benen zo goed is het.. Eens dat Ajax beter is hoor maar ben het ook eens dat wordt overdreven hoeveel beter ze zijn. Als je een spits van 22 mil kan af tikken, 16 mil voor een buitenspeler en 20 mil voor 2 middenvelders (klaassen, Kudus) dan dien je gewoon thuis te winnen van Psv. Maar blijkt toch dat het niveau dus niet zo groot is als de media doet blijken.

11 januari 2021 om 10:46

Haha ook fijn dat we het een keer eens zijn

11 januari 2021 om 10:56

Goed dan voor deze ene keer.

11 januari 2021 om 10:58

Nou als je naar het voetbal kijkt en de combinaties enz. zijn ze idd beter. Je hebt er alleen niks aan als je zo goals weggeeft. Dus dan zou je ook kunnen zeggen: dat is onderdeel van het spel en dus zijn ze niet zo goed. Ik vind de polonaise die ten hag en van gaal hier lopen ook wat overdreven (ik ben Ajacied). De eerste helft zat ik me echt op te vreten, hoe iemand het in zn hoofd haalt om labyad in de spits te zetten in de moeilijkste wedstrijd van het jaar, en promes op 10...echt bizar. Daar werken ze zichzelf al in de nesten. PSV maakte daar mooi gebruik van, maar die hebben in de resterende 70 minuten ook bar weinig meer laten zien.

11 januari 2021 om 11:38

@jeroenf222: als er iemand nog had kunnen winnen was het op basis van het veldspel Ajax. Maar dat gebeurde niet. PSV heeft z'n goals vanuit de counter gemaakt (zoals gewoonlijk) en dat staat minder 'sexy' dan 90 minuten balbezit willen hebben. Ik lees echter nergens dat mensen vinden dat Ajax "zoveel beter" is dan Psv. Ik vond 2-2 (helaas) een prima afspiegeling, ondanks het vele balbezit van Ajax (met balbezit scoor je niet). En je opmerking over Feyenoord. De grote wedstrijden komen nu. Wat er is geweest, doet er minder toe. Het is logisch dat de topclubs nog veel hebben gewonnen.

11 januari 2021 om 11:59

De conclusie dat Ajax beter is, is gebaseerd op het daadwerkelijke spelbeeld. PSV is effectiever. 3 grote kansen 2 goals, maar wist een stuk meer kansen bij elkaar te voetballen. PSV wist Ajax 25 minuten vast te zetten, Ajax wist datzelfde PSV 55 minuten vast te zetten. Die zogenaamde zwakte leidde tot 3! Kansen voor PSV. Ik laat in het midden of het onoplettendheid is of zwakte, maar Ajax wist dat gebrek in iedergeval uitstekend op te vangen. Die blessures van de halve basis. Die had Ajax dan niet volgens jou? Bij Feyenoord missen ze sinistera zo lang. Neres missen ze bij Ajax nog langer. Jorgensen is zoveel geblesseerd. Bij Ajax waren alle spitsen geblesseerd. De rechtsback konden ze ook maar zeer beperkt inzetten. En een 18 jarig talent moet zo ongeveer alles spelen door blessures op het middenveld. Het verschil Ajax/PSV - Feyenoord is zo groot als het verschil Gravenberch/ihattaren - Kokcu. Niet voor niets zijn PSV en Ajax beide nog actief in Europa. Dat wil niet zeggen dat Feyenoord kansloos is, ze hebben zeker hun wapens en Twente en Groningen wisten ook te winnen. Vermoedt wel dat Feyenoord ontploft als de onderlinge confrontaties op het tempo gaan dat gisteren gespeeld werd. Maar om antwoord te geven op je vraag. Het verschil in punten is zo klein, omdat zowel PSV, Ajax en Feyenoord gewoon beter zijn dan de rest van de eredivisie (Vitesse daargelaten). Het echte verschil moet gemaakt worden in onderlinge confrontaties.

11 januari 2021 om 12:29

Feyenoord staat op 2 punten met zoveel minder kwaliteit omdat ze nog geen wedstrijd tegen een top team hebben gehad (los van Vitesse, als je dat een top team kan noemen).

Ook heeft Feyenoord veel minder kwaliteit dan AZ, Ajax en Psv. Niet minder kwaliteit dan Groningen (6e), Twente (7e) of Heerenveen (8e).

Ik geloof dat dat de reden is waarom Feyenoord nog mee kan in de top in het eerste seizoenshelft.

11 januari 2021 om 12:50

AZ heeft niet tegen topteams gespeeld en staat 4 punten achter Feyenoord dat de gehele seizoenshelft 4 tot 6 basisspelers heeft gemist. Blijf vooral geloven dat zij meer kwaliteit hebben.

11 januari 2021 om 13:02

@jeroenf222 omdat Ten Hag het moeilijker maakt dan dat het is. de langste verdediger van PSV is 1.83 meter maar dan zet je gisteren de lange, kopsterke Haller er niet in maar dan kom je aanzetten met Labyad die niet goed genoeg is voor dit soort wedstrijden. dan verspeel je punten ja

11 januari 2021 om 18:46

Misschien omdat het voor andere goede ploegen de eerste seizoenhelft ook een relatief makkelijk programma heeft gehad? Pas nu gaan de goede clubs elkaar treffen en zouden we de topploegen moeten kunnen gaan onderscheiden van de ploegen die leuk meedoen. Ajax-PSV was daarvoor de eerste test en ondanks dat het eindigde in een gelijkspel ben ik, maar ik ben natuurlijk niet onpartijdig, van mening dat Ajax de betere ploeg was.

Ik vond Ajax wel de morele winnaar en ook een terecht gelijkspel , want er zullen weinig ploegen zijn die een 2-0 achterstand goedmaken tegen PSV hoor . ik vond het een topwedstrijd met twee verschillende helften en de tweede helft was echt voor Ajax maar ik kan leven met het gelijkspel PSV heeft toch ook geen koekenbakkers team nee deze twee ploegen gaan het kampioenschap uitvechten imo .

11 januari 2021 om 10:01

''ik vond Ajax wel de morele winnaar en ook een terecht gelijkspel , want er zullen weinig ploegen zijn die een 2-0 achterstand goedmaken tegen PSV hoor'' Houd op hoor, je verspilt punten in eigen huis tegen een ploeg die net zo veel heeft gekost als je spits. Hoe dan morele winnaar?

11 januari 2021 om 10:09

Ja want die spelers houden allemaal rekening met hoe 'duur' de tegenstander is geweest. Als je na 20 minuten op 0-2 achter staat, tegen een klassieke counterploeg als Psv, en je komt nog terug tot 2-2 dan ben je wel de morele winnaar ja. Ze hadden de winst weliswaar nog verdient, maar 2-2 is zeker niet slecht.

11 januari 2021 om 10:14

Als je als PSV zijnde naar Ajax gaat, die volgens iedereen met afstand de beste is van het land en die met afstand kampioen gaat worden en je gaat daar weg met 1 punt dan ben je de morele winnaar. Ajax die zo geweldig is volgens iedereen verspilt in eigen huis 2 punten dan kan je niet spreken van een morele winnaar.

11 januari 2021 om 11:17

Schattig, natuurlijk is Ajax hier de morele winnaar want ze buigen een achterstand om naar een punt. PSV de directe concurrent loopt niets op ze in. Dat PSV heeft Malen die alleen al volgens velen hier 50 miljoen of meer waard is en dan nog niet kunnen winnen van Ajax die maar een spitsje heeft van 22,5 miljoen

11 januari 2021 om 11:31

Gravenbergh is volgens velen ook 50 mil of meer waard. Ajax heeft gewoon meer kwaliteit kunnen kopen en staat ondanks Ten Hag verdient eerste. Het is dat gisteren Tadic besloot op eigen houtje besloot om diepe spits te gaan spelen, anders had het nog weleens fout kunnen gaan door het gebrek aan tactisch inzicht van de trainer.

11 januari 2021 om 11:36

haha sinds wanneer gaan we kijken naar wat een spelers gaat opleveren? Uiteindelijk kan je alleen kijken naar hoeveel geld er is uitgegeven dat een speler een x miljoen gaat opleveren is natuurlijk subjectief.

11 januari 2021 om 11:38

De boodschap is dat je niet enkel naar transfersommen moet kijken en daarop baseren dat je dan wel even kampioen moet worden. Als ik een team heb waar vanuit de jeugd mega talenten door komen (frenke, Donny, de Ligt bijv) die dus praktisch gratis zijn versus een team die daarin minder heeft en dus moet aankopen - dan kan je niet zeggen dat die laatste dan maar kampioen moet gaan worden. Dat is zo'n kortzichtige trend die hier steeds weer geplaatst wordt. Kijk naar de vertegenwoordigde waarde op het veld als je dan iets wil vergelijken ipv enkel transfersommen. -- Als ik op transfermarkt kijk dan heeft de basisselectie van Feyenoord meer gekost dan wat er bij PSV gisteren op het veld stond. Is Feyenoord nu ook verplicht veel beter te zijn dan Psv? Nee, want er staat veel meer kwaliteit op het veld met een vertegenwoordige waarde die daarbij hoort.

11 januari 2021 om 11:40

Niet mee eens, Ajax wordt door heel Nederland gezien als beste van de Eredivisie. Als je dan maar 2-2 speelt, dan geloof ik er niets van dat Ajax daar zelf heel tevreden mee is. Op het moment dat het 2-2 wordt verwacht je ook dat Ajax doordrukt, maar dat is er bijna niet van gekomen. PSV hield zich (na hun beste spelers gewisseld te hebben) ook nog redelijk goed staande. Tussen de spitsen zit denk ik niet veel verschil, enige is dat Malen een stuk jonger is en dus meer potentie heeft.

11 januari 2021 om 11:54

@barcalover123, je zou toch mogen verwachten dat PSV verder zou zijn. Afgelopen zomer door kunnen selecteren en eigenlijk alleen Lammers die kans op minuten maakte zien vertrekken terwijl ze 7 (?) nieuwe spelers haalde waarvan er 5 normaal basisspeler of zelfs sterkhouders zijn. Ze halen zelfs de speler die Duitsland wereldkampioen maakte binnen. Bij Ajax vertrokken deze zomer 4 basisspelers waar we hoogstens op rechtsback zelfde niveau kunnen overleggen als vorig jaar. Nu zal Haller hopelijk kwaliteitsimpuls geven maar dit Ajax team is minder dan het Ajax van vorig jaar en komt nieteens in de buurt van het team van 2 jaar geleden. Klaassen is een (veel) mindere speler als vd Beek, Antony heeft (nog?) niet het niveau van Ziyech. Schuurs is een mindere speler dan Veltman en Mazraoui en Dest is prima vergelijkbaar qua niveau. Terwijl we jaar ervoor ook al een flink jasje uit hebben gedaan. Op papier zou PSV vs Ajax een enorme mismatch moeten zijn voor Ajax. Hebben een ploeg die het in centrum dicht kan zetten met een defensief blok voor de defensie terwijl ze veel snelheid, directheid en kwaliteiten voorin hebben die zich zouden moeten tonen in wedstrijden waar ruimte valt. Het centraal duo van Ajax staat belachelijk hoog zonder de duidelijke kwaliteiten om daar mee om te gaan. PSV maakte dat eerste 20 minuten duidelijk. Dat PSV erna 5 grote kansen weggeeft ondanks een vrij defensieve tacktiek (waarom ze niet gewoon Ajax rond 30m op deden vangen is mij onduidelijk, op Antony na hadden we geen snelheid eerste helft) en zo wedstrijd volledig uit handen geeft zijn gewoon verloren punten voor Psv. Over hele seizoen zal Ajax tegen andere ploegen waarschijnlijk net iets meer punten gaan pakken maar in onderlinge wedstrijden zou PSV verschil moeten kunnen maken. AZ en PSV zijn de twee ploegen die gezien snelheid voorin en kwaliteit om centrum dicht te timmeren de 2 ploegen die 2x niet van Ajax zouden hoeven te verliezen. De rest moet Ajax van kunnen winnen.

11 januari 2021 om 12:00

@JK-Ajax Ik zit de boel te plagen met die transfersommen. Ben het met je eens dat geld niet leidend is maar toch is het wel zo dat Ajax net iets meer kwaliteit heeft (mede door het geld). Ik denk dat je gister heel objectief niet kan zeggen dat er een team de morele winnaar is. PSV verspilt gewoon een voorsprong weg en Ajax heeft ondanks het geweldige team wel 2 oren in eigen huis om de oren gekregen waardoor ze alleen maar bezig zijn met voorsprong weg poetsen in plaats van de overwinning zelf.

11 januari 2021 om 12:09

@wolterx ik denk dat je beetje je team tekort doet. Anthony is gehaald als een grote aankoop en die doet het dit seizoen toch gewoon goed. Met Tadic, Gravenberch, Klaassen en Mazraoui en Nico heb je gewoon veel kwaliteit om de spelers op te vangen die vorig seizoen weg zijn gegaan. Dat zou dus geen excuus moeten zijn.

Verder is het makkelijk om te roepen dat PSV iemand haalt die Duitsland heeft kampioen gemaakt. Het klopt wel maar die jongen heeft heel lang niet gespeeld en veel mensen hadden niet eens verwacht dat hij zo veel zou gaan spelen. Ook speelt PSV met een verdediging die is geïmproviseerd door Schmidt, wat uiteindelijk goed uitpakt. Bij PSV is het de afgelopen weken beter aan het lopen maar is het nog niet helemaal waar het moet zijn. Komt ook vanwege de corona gevallen, blessures en het feit dat het team tijdje niet compleet heeft kunnen trainen.

Wie er kampioen wordt ga ik nog niks over zeggen want ik vind beide ploegen gewaagd aan elkaar en zowel PSV en Ajax zijn niet altijd overtuigend tegen de kleintjes. Wel weet ik dat het gewoon weer tussen hun 2 gaat.

11 januari 2021 om 12:10

Haha i know, vandaar mijn opmerking omtrent Malen! Wat ik wel vind is dat de transfersommen verbloemen dat we ook veel kwaliteit hebben moeten laten gaan en als je dat wil terughalen dit tegenwoordig ook veel geld kost. Ik ben wel jaloers op de mogelijke transferwaarde die PSV behaalt met de huidige selectie. Voor weinig geld of zelf opgeleid waarbij spelers als Malen echt een fortuin gaan opleveren. Voor beide partijen kan je denk ik argumenten vinden wie de morele winnaar is. Ik denk dat dit bewust/onbewust voornamelijk de kant van de eigen club op zal vallen . Ik vond het wel een enorm leuke pot om naar te kijken ondanks dat ik al mijn nagels heb opgegeten. Echt bij vlagen een heel hoog tempo, dat mis je soms wel eens.

11 januari 2021 om 11:51

Over het algemeen ben je de " morele winnaar" als je uit bij je concurrent niet verliest. Dat zou in dit geval dus PSV moeten zijn. Daarnaast zij ook Feyenoord en Vitesse de morele winnaars. Waarbij Vitesse deze maand grote stappen kan maken. Zij zijn de enige van de topploegen die geen grote wedstrijden spelen.

11 januari 2021 om 11:59

Het is denk ik lood om oud ijzer. Voor beide valt in principe genoeg te zeggen. PSV pakt een punt uit Amsterdam (zonder publiek dus hoe spannend is uit en thuis nu echt) maar loopt niet in op de grootste concurrent terwijl ze 0-2 voor stonden. Ajax buigt een achterstand om naar een gelijkspel, slaat de aanval op de koppositie af en blijft koploper daarmee. Ze waren misschien net iets beter overall dan PSV wat een flinke boost zal geven aan de selectie.uiteraard zijn Feyenoord en Vitesse nu de grote winnaar van de speelronde nu zij een makkelijke wedstrijd hadden.

Ik vind Ajax helemaal niet de morele winnaar. Ja de ploeg is knap terug gekomen. Maar staat ook zomaar binnen de kortste keren 0-2. Gewoon weggespeeld. Dat is veel zorgelijker en daar hoor je niemand over. Volgens Daley Blind kon Ajax alleen nog maar van zichzelf verliezen. Nou niet dus. Als psv het een beetje beter uitspeelt en zakelijker is, dan werd het gewoon een afgang voor Ajax. En zo is het.

11 januari 2021 om 09:34

Maar dat deden ze niet en werd Ajax sterker naarmate de wedstrijd vorderde. Dan zie je ook de zwakheden van PSV

11 januari 2021 om 09:37

Als Ajax de kansen benut wonnen ze met 3 goals verschil. Het is maar waar je op let. PSV maakte 2 goeie goals en kwam 2 x ook goed eruit met Mo en Zahavi. Mo bij 1-2 stand en Zahavi bij 2-2 stand. Dat was het. Ze kwamen er makkelijk vs het trage Ajax centrum doorheen en dat was puur de verdiensten van de 2 spitsen. De rest van PSV zag je aanvallend amper. Dumfries bijvoorbeeld maar 1 x mee naar voren. Max niet eens. Daar waar de backs daarom geprezen werden (ook door mij). Gakpo en Mo amper gezien. Sangare zeer goed. Verdedigend stond hij als een tank. Rosario eerste helft verdedigend ook goed. Echter was PSV aanvallend puur afhankelijk van de spitsen. Dat lijkt me juist zorgelijker voor Psv. Je ziet ook meteen als Malen (moe??) is dat PSV amper wat forceert. Daarnaast zag je ook de zwakheden van Psv. Het centrum wordt geprezen maar is ook slecht. Met name die Teze is gewoon zeer overschat. Dat zag je toen Ajax (eindelijk) met een echte spits speelde en dat zag je Europees ook.

11 januari 2021 om 09:38

Wat je nu zegt is natuurlijk wel erg zwart wit.
"als Psv het een beetje beter uitspeelt en zakelijker is, dan werd het gewoon een afgang voor Ajax"

Als ajax gewoon met spits begonnen was en niet zo slap de duels in was gegaan dan waren we nooit zo snel achter gekomen.
daarnaast als je zelf de kansen afmaakt win je hem uit eindelijk ook nog met 4-2.
de individuele klasse van Malen was fantastische en die bezorgd Psv uit eindelijk het punt.

Uiteindelijk zijn wij gematigd tevreden met de 2-2, terug knokken van 0-2 achterstand is natuurlijk fantastische, alleen vond ik dat Ajax na de 2-2 wel erg ging consolideren.

11 januari 2021 om 09:38

Inderdaad. En als Ajax 15 jaar geleden Messi had gescout hadden we nu al 7 keer de Champions League gewonnen. In voetbal win je dus helemaal niks met als als als. Als Tadic die bal 5 centimeter verder naar links had geschoven en Haller 1 stapje verder terug stond had Ajax misschien 4-2 gewonnen. Wie zal het zeggen. Een gelijkspel leek mij de terechte weerspiegeling van deze wedstrijd.

11 januari 2021 om 09:39

Als, als, als. Als Ajax beter was gestart, dan hadden ze gewonnen. Zo ken ik er ook nog een paar. PSV had een prima start maar kon dat niet lang vol houden. Daarna was het Ajax dat sterk kwam opzetten. Dat is de realiteit en daarmee staat ajax nog altijd bovenaan.

"de clubloze trainer is van mening dat Erik ten Hag in Amsterdam over meer kwaliteit beschikt dan zijn Duitse collega Roger Schmidt" Hier vind ik Louis niet zo objectief. Vind Ajax eerder wat volwassener en wij hebben wat meer talent/zijn wat jeugdiger. Denk dat beide ploegen een mooi restant van het seizoen tegemoet gaan en dat het een mooie strijd zal worden in de Eredivisie en misschien ook wel in de Europa League

Ik vind Ajax helemaal niet zoveel meer kwaliteit hebben dan Psv. Vind het achterin eigenlijk al een poos lang erg broos met Blind en Schuurs die een bedenkelijk niveau halen. Aan de bal is het zeker goed en ze scoren veel, maar als je in de laatste vijf wedstrijden punten hebt laten liggen tegen Psv, Willem II en Twente in wedstrijden waar het achterin toch zwak oogt vind ik de statements van Van Gaal nogal overdreven.

11 januari 2021 om 09:46

Het is maar hoe je ernaar kijkt. Ajax staat gewoon boven aan met maar weinig goals tegen. De eerste goal van PSV kan je niet aan de verdediging van Ajax verwijten. In die fase van de opbouw mag je de bal niet verspelen op het middenveld. Was er nog niets aan de hand, die stuiter pass naar Malen was niet goed, de verdedigers wilde meteen druk zetten om de counter te neutraliseren. Krijg je een briliante aanname waarmee Malen de spits meteen een op een zet met de keeper. Gewoon een wereld goal dankzij Malen, daar kan de verdediging helemaal niets aan doen.

Verdedigen bij Ajax is altijd erg lastig omdat je veel ruimte in de rug hebt. Elke verdediger heeft het lastig wanneer ze achterin een op een komen. Bij PSV zie je dat minder omdat ze achterin met een centraal blok van vier spelen, PSV geeft achterin veel minder ruimte weg. Maar dan zie je ook dat ze moeite hebben de bal daar weg te krijgen. En daarvan wist Ajax dan weer te profiteren.

11 januari 2021 om 09:54

Fijn dat jij zegt dat de eerste goal eigenlijk puur op kwaliteit van PSV is, dat zal ik Ten Hag nooit horen zeggen namelijk. Je zou misschien nog aan kunnen voeren dat Schuurs te gretig instapt, maar het is ook wel gewoon de ervaring van Zahavi dat hij het moment en de kwaliteit van Malen herkent en het hakje van absolute topklasse van Malen wat hier het verschil maakt. Soms zijn dingen niet te verdedigen en moet je gewoon bewondering hebben voor de kwaliteit van de tegenstander. Dat vond ik ook mooi van Schmidt gisteren na de wedstrijd, die zei dat Ajax gewoon een goed team had en goed gespeeld had.

11 januari 2021 om 09:54

Natuurlijk zijn beide tegendoelpunten wel aan de Ajax defensie te wijten. Schuurs maakt twee keer een inschattingsfout, doodzonde. Als hij bij de eerste goal geen stap naar voren maakt en bij de tweede niet domweg vol instapt, vallen beide doelpunten niet. Als Fortuna supporter baal ik daar natuurlijk van. Zie Schuurs het liefst zo snel mogelijk voor een top bedrag vertrekken, maar dat gaat op deze manier niet gebeuren.

11 januari 2021 om 10:00

De tweede goal kun je Schuurs niet aanrekenen dat was balverlies van Antony je wel alle fouten op Schuurs afschuiven maar wel alles een beetje in het juiste perspectief zien aub

11 januari 2021 om 12:26

Ja, als je nog naar voetbal kijkt als bij de F-jes dan is het inderdaad zo. Dan was je nog schuldig aan elk tegendoelpunt van je directe tegenstander met uitzondering als de keeper een blunder maakte. Daarna zijn we wel een beetje opgeleid hoop ik? Beide doelpunten komen voort uit balverlies op en nabij het middenveld waarna PSV heel goed schakelde en alleen voor de keeper kwam. Je bent bijna nooit alleen schuldig aan een treffer. En in deze is ook ten Hag schuldig. Promes en Labyad laten al tijden zien niet goed genoeg te zijn voor Ajax 1. Het blijven opstellen van deze twee hakt een gat in de as van Ajax waardoor het makkelijk is voor PSV om te verdedigen en in ieder geval een extra middenvelder over te houden in balbezit. Tevens klopt het dat in de topwedstrijden Schuurs en Blind wat missen. En in plaats van met een 10 te spelen, zou je ervoor kunnen kiezen met een 6 te spelen als Klaassen, die sowieso meer gedrag achterin heeft nu. Nico is nog wel goed maar niet wat hij twee jaar terug was, toe het balbezit zo zeker was op het middenveld dat hij kon opkomen. Met een 6 moeten hun wat vaker achterin blijven en worden de linker en rechtermiddenvelder belangrijker voorin. Met Gravenberch heb je nog iets wilde maar zeer talentvolle linkerkant, op rechts kan dat Kudus zijn, maar je zag gisteren toch ook dat hij nog veel moet leren. En dat ws voor zijn blessure lokaal zo, ondanks wat goals en imponerende acties tegen het rechterrijtje. Elke middenvelder in de top moet ook kunnen verdedigen, Promes en Labyad kunnen en doen dat niet. Ten Hag heeft 50 miljoen geïnvesteerd nu in 'eigen' spelers, waarbij hij aan sommige vast blijft houden ondanks de trieste prestaties. Als het nog kan, verkoop Labyad, Alvarez en Promes, tezamen voor 20-30 zodat je in ieder geval Haller terug hebt verdient met deze overbodige spelers, haal gratis Schone op voor rechtshalf en wissel hem af met Ekkelenkamp, een talentvolle middenvelder met diepgang, scorend vermogen die zijn verdedigende taken niet verwaarloost. Of huur vd Beek voor een half jaar

Ik vond PSV sterk spelen. Ajax had meer moeite met PSV dan met een Liverpool of Atalanta. Dus vind 't wel erg opportunistisch. Ajax kreeg zeker optisch de overhand naarmate de wedstrijd vorderde. Maar dat resulteerde sowieso in de eerste helft niet in heel veel opgelegde kansen. Vind 2-2 gewoon een reële afspiegeling vd wedstrijd. Tweede helft met Haller werd Ajax wel gevaarlijker maar het laatste kwartier vond ik PSV nog behoorlijk gevaarlijk. Was trouwens een mooie wedstrijd.

11 januari 2021 om 09:45

PSV begon sterk, maar viel wel erg ver terug. En dat had Ajax net andersom, die begonnen heel slap en kwamen daarna prima terug. Inderdaad een heerlijke wedstrijd om te zien.

PSV beschikt over zeer specifieke kwaliteiten met name voorin. Extreem veel snelheid en toptalent bij met name Malen, Ihattaren, Gakpo en bij vlagen ook een Madueke. Voor de rest kan het elftal niet mee met het tempo en het niveau van Ajax, dus dan moet je die rappe getalenteerde jongens in hun kwaliteit brengen. Dat hebben ze in de eerste helft best goed gedaan. Wellicht kunnen ze nu eens stoppen met dat achterlijke pressiespel en inzien dat de kwaliteiten van je spelers daar niet aan voldoen. Ietwat leunen en in de tegenstoot toeslaan is de tactiek die bij dit elftal pas.

11 januari 2021 om 09:55

Ik ben het met je eens dat ze af en toe meer achterover moeten hangen, maar de tweede goal van PSV was wel gewoon ontstaan door het drukzetten op het goede moment op de helft van de tegenstander en in 4 passes lag ie in het netje. PSV kan goed omschakelvoetbal spelen, wat vind ik net iets anders is dan countervoetbal, en ik denk dat Schmidt dat er goed in kan brengen bij Psv, als ze beter de momenten gaan herkennen.

Van Gaal kijkt teveel naar het verleden, Gravenberch is de uitzondering die de regel moet zijn, toonbeeld dat goed genoeg, oud genoeg is. Haller voldoet qua kwaliteiten wel, maar je kunt je afvragen of je die 22,5 miljoen niet beter kan besteden. Zoals het nu gaat is Haller kopen is Brobbey afschrijven in mijn ogen, dat was nog anders geweest als Ten Hag Brobbey wat vaker had opgesteld ipv Traore.

Dan hadden we de kans gehad om Brobbey goed te kunnen beoordelen en pas daarna moet je de knip gaan trekken voor een spits. Dat had Brobbey ook een heel ander perspectief gegeven.

Liever een CV met snelheid en kracht, aangezien Alvarez met Schuurs kan concurreren zou ik voor een linksbenige gaan. En een creatieve middenvelder zoals Eriksen, maar als je beide wilt halen voor 22,5 miljoen moet je misschien wat creatiever zijn en zoeken in de range van 10 miljoen.

Positief was dat Ten Hag Rensch bracht voor Mazraoui in plaats van Klaiber, meteen de reden dat je ook die 5 miljoen voor Klaiber beter had kunnen besteden.

11 januari 2021 om 10:15

Ergens heeft Brobbey natuurlijk ook zijn eigen ruiten ingegooid met het (nog) niet verlengen van zijn contract. Ik zeg niet dat Haller anders niet gekocht was, maar vanuit Ajax oogpunt bekeken loopt zijn contract deze zomer af en is hij dus weg, heel simpel gezegd. Vind het bizar hoeveel 'macht' en eisen deze jeugdspelers tegenwoordig hebben. Ja Brobbey is een talent, maar vroeger waren talenten enorm blij als ze de kans kregen in het 1e elftal. Nu lijken ze dat niet meer dan normaal te vinden, en zijn ze al snel ondankbaar naar de club toe, en nemen ze al expres die Italiaanse pizzabakker in dienst als zaakwaarnemer die de boel dan nog wat meer gaat opruien. Van mij mag Brobbey de deur uit.

11 januari 2021 om 10:47

@silverfront Ik denk dat het een kip-ei verhaal is. De kans was een stuk groter geweest dat Brobbey wel had getekend als hij niet steeds Traorã© voorrang had moeten verlenen. Die heeft in vergelijking met Brobbey veel meer speeltijd gehad. Vervelende is, Brobbey kan absoluut een Donyell Malen verhaal worden en hij is niet de eerste die niet bij Ajax wil blijven vanwege een gebrek aan perspectief, dat heeft ons ook al Noa Lang en denk ook Botman gekost dit jaar. Het zegt genoeg dat we Brobbey nog niet echt hebben kunnen beoordelen, Traorã© is nou niet het supertalent dat je altijd voorrang moet geven boven Brobbey imo. Ik denk dat het relatief makkelijk te verbeteren is, sla gewoon die middelmaat met Labyad en Klaiber over en geef die minuten aan grote talenten uit de opleiding. Leuk voor de breedte en tegen het rechterrijtje maar ze zitten talent in de weg en bovendien kun je het geld dat je bespaard beter uitgeven aan 1 echt toegevoegde waarde, zoals een Eriksen.

11 januari 2021 om 11:44

Heeft weinig te maken met afschrijven. had Ajax moeten wachten tot Brobbey besluit toch een nieuwe contract te ondertekenen?

Dit is beleid maken. Had Brobbey een contract getekend was deze keus niet gemaakt. Nu is die jongen slachtoffer van zijn eigen uitstelgedrag. Als hij zijn heil ergens anders wil zoeken ook prima.
We gaan niet onze sportieve toekomst af laten hangen van een 18/19 jarige.

Het mooie hieraan is dat Ajax anticipeert en dat het dan alsnog niet goed is. Hadden ze afgewacht en had Brobbey een mooie deal ergens anders gekregen dan had Ajax niet pro actief gehandeld.

Ik moet zeggen dat ik wel vind dat jij praat in zekerheden. Spelen wel een aantal factoren mee hierin wil Eriksen al terug naar Ajax? Daarnaast duurt de transferperiode nog wel even he. Niemand zegt dat ze al klaar zijn. Denk dat er nog wel wat uit de hoge hoed komt. Aangezien het geld van Haller verspreid zal worden over meerdere jaren heeft Ajax in principe maar 5 miljoen van het transferbudget gebruikt. Dus naast een goede deal ook een slimme deal omdat imo er dus ruimte blijft voor andere versterkingen.

11 januari 2021 om 15:04

Ajax had Brobbey iets meer vertrouwen en kansen moeten geven in mijn ogen, zeker als Traore die kansen wel krijgt. Dan was de kans in mijn ogen toegenomen dat Brobbey zou bijtekenen en had je er als Ajax alles aan gedaan, nu blijft het jammer en met de komst van Haller is de situatie voor hem uitzichtlozer geworden. Ajax zijn toekomst hangt af van dit soort talenten, dit zijn de cash cows voor Ajax, kosten niks en leveren een hoop op. Als je dat niet omarmt dan takelen we weer helemaal af. Ik praat niet in zekerheden, ik zou alleen zorgen dat ik een potje van 25-30 miljoen heb door kosten te besparen op middelmaat om daarmee voor een echt toegevoegde waarde te gaan, bij Haller vraag ik mij af of hij het waard is en of we onze hand niet overspelen qua uit gaven nu. Want het is EN dure aankopen EN dure breedte aankopen. Maargoed een prima spits, maar twijfel of hij dit bedrag waard is. Dat spreiden is juist een ramp, Ajax leidt structureel verlies door hogere salarissen die nu betaald worden. Die salarissen steun ik, want daar haal je Tadic en Blind mee binnen, echter heb je daarvoor juist gespreide transferinkomsten netto nodig om je verlies te dekken. Nu gaan we EN hoge salarissen betalen EN transferuitgaven spreiden. Ajax moet nu gaan oppassen in mijn ogen financieel, we boeren achteruit.

Ajax kwam op achterstand door een uitstekende actie van Malen, die met een verfijnde hakbal Zahavi vrij voor Onana zette. Bij Ajax hief Tagliafico, die geen directe tegenstander op dat moment had buitenspel op, waardoor Schuurs door alles en iedereen de zwarte piet kreeg toegespeeld. Het was geen mooie actie van Malen, het was niet goed afgerond door Zahavi, het was geen zonefout van Nico. Nee, het was Schuurs die een fout maakte. Hij deed het niet goed, maar hij was niet de enige en het briljante van de assist van Malen krijgt geen waarde.
Vervolgens krijgt Ajax de 0-2 om de oren. Wat zegt Ronald de Boer: "schuurs was gedesoriënteerd". Ik noem het de media napraten en de fouten van:
1) Antony, die de bal inleverde
2) Klaassen, die veel te veel risico nam door het gevaar niet in te schatten. Dan moet je nooit offesief risico nemen in zo'n situatie, maar blijven staan. Je zag de fout namelijk aankomen.
3) Blind. Ja wat die daar deed en hoe hij mee terug rende sloeg alles
4) Schuurs zag er ook niet super uit, maar had wel de pech dat hij de assist van Malen niet blokte.
5) Onana zag in mijn ogen ook niet super uit in die situatie.
Conclusie is dat Schuurs zeker zwak verdedigde in de beginfase, maar in mijn optiek was hij de beste verdediger over 90 minuten aan Ajaxzijde.

11 januari 2021 om 10:20

Het was een geniale hakbal van Malen, maar Schuurs stapt net daarvoor al veel te vroeg in. Die lijkt te denken dat ie de bal al kon onderscheppen voordat hij bij Malen terecht kwam. Dat Nico buitenspel ophief vind ik ook overdreven, want juist doordat Schuurs naar voren stapt staat Zahavi vrij. Dat had Nico waarschijnlijk ook niet aan zien komen.
De 2e goal was inderdaad vooral een fout van Anthony. En na de kaats van Zahavi loopt niemand met hem mee, waardoor hij vogeltje vrij staat om die 0-2 binnen te schieten.
Schuurs maakt elke wedstrijd enorme fouten, en ik kom zo langzamer hand ook steeds meer bij het kamp van Schuurs out.
De beste verdediger overall was toch echt Mazraoui, die speelde weer een weergaloze pot, was vooral aan de bal erg sterk. Ook heb ik zijn directe tegenstander Gakpo amper in het spel gezien.

11 januari 2021 om 10:33

Mazraoui was vooral aanvallend heel erg sterk, maar al met al ben ik dat wel met je eens ja. Verdedigend was het toch echt Schuurs die het meeste moest doen en ik denk ook de meeste duels heeft gewonnen. En ik vind dat je de kwaliteiten ook mag afwegen a.d.h.v. het prijskaartje wat eraan hangt. Dan kost Alvarez 15 mln en Schuurs 2 mln.schuurs is de enige centrale verdediger van Ajax, want Blind verdedigt niet. Schuurs is voor een verdediger jong en ik zie zeker potentie. En probeer hem niet te vergelijken met de Ligt, want zo'n verdediger zie je eens in je leven (bij Ajax) al op die leeftijd zo goed. En Blind ontspringt bij de media de dans telkens omdat hij aanvallend o zo goed is. Dat valt ook wel mee hoor.

Mooi ook dat je bij de inspeelbal op Malen geen kritiek uit op Labyad. Die deed niets om de lijn af te schermen.

11 januari 2021 om 10:27

Ik vind dit zo'n grote onzin. Elke keer als Schuurs cruciale fouten maakt krijg je te horen dat hij verder wel sterk speelde. Hij staat er toch juist om solide te zijn en de boel dicht te houden achterin? Mazraoui en Tagliafico vond ik trouwens veel sterker spelen, met name Tagliafico was echt de aanjager na de achterstand.

11 januari 2021 om 10:35

Ja klopt, bij de goal van Maradona op het WK 86 maakte 6 spelers een cruciale fout, want een aanvaller kan het nooit goed doen. Een aanvaller kan alleen scoren door de fout van een verdediger.

11 januari 2021 om 10:40

Goede vergelijking imo. Gaat mij om het hele seizoen waarin Schuurs continu loopt te stuntelen en cruciale fouten maakt. Ook bij deze goals zag hij er weer niet goed uit, ondanks dat het natuurlijk geniaal was van Malen. Hij stapt weer verkeerd in, hij maakt gewoon te vaak verkeerde inschattingen waardoor hij te laat is. Op dit moment gewoon niet goed genoeg voor het niveau dat Ajax nastreeft in mijn ogen.

11 januari 2021 om 10:52

Bij goal 1 was Schuurs zeker een van de drie die er niet goed uitzagen. Nico hief buitenspel op en Labyad was een toeschouwer in het veld.
Ik geef hem nog steeds het voordeel van de twijfel, want zet eens iemand naast hem die wel kan verdedigen en die ook de zwarte piet krijgt toegespeeld als hij structureel fouten aaneenrijgt.
Blind maakt namelijk ook veel defensieve fouten. Zelfs zoveel dat het wel lijkt alsof Ajax met één verdediger speelt centraal achterin.

Ik ben het helemaal eens met Louis van Gaal.
Geen speld tussen te krijgen.
Hallèr, prima investering.
Ajax tegen PSV knap teruggekomen.
Jeugdopleiding, uitstekend!

Ik denk ook dat de tactiek van PSV , Ajax weer in het zadel heeft geholpen. Die trainer van PSV moet toch ook wel inzien dat zijn ploeg niet 90 minuten lang zijn spelletje kan spelen ? Dit kan je wel doen tegen mindere ploegen , hopen dat je met voorsprong de rust in gaat , maar tegen een ploeg als Ajax komt meer kijken. Ajax heeft nog steeds een goede jeugdopleiding, alleen is het opleiden van een goede spits al jaren een probleem

ik heb genoten van deze wedstrijd , historisch gezien is de klassieker tussen ajax en feyenoord de top clash maar eigenlijk is ajax -psv gebleken de afgelopen decennia de topper van het jaar te zijn omdat het eigenlijk al jaren tussen deze 2 clubs gaat als je over de titel praat , laten we dan voortaan praten over de klassieker tussen ajax en fey en over een topclash tussen psv - ajax , net zo goed als dat fey-psv geen echte topper meer is jammer genoeg .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
398 fans
Coach, 69 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren