Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Promes schuldig bevonden aan grootschalige invoer cocaïne: jarenlange celstraf

Laatste update:

De rechtbank veroordeelt Quincy Promes tot 6 jaar cel voor zijn rol bij de invoer van twee grootschalige partijen cocaïne. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de 32-jarige aanvaller van Spartak Moskou zich laten leiden door geldelijk gewin. Marylio V., de neef van Promes, krijgt eveneens 6 jaar cel.

Tegen de vijftigvoudig international van Oranje was in eerste instantie liefst 9 jaar cel geëist. Woensdag werd duidelijk dat Promes door de rechtbank in Amsterdam bij verstek veroordeeld is tot 6 jaar cel. De voormalig buitenspeler van onder meer FC Twente, Ajax en Sevilla stond terecht voor zijn betrokkenheid bij de invoer van ruim 1.350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen.

Promes was opnieuw niet aanwezig bij de uitspraak. De rechtspoot verblijft nog altijd in Rusland, waar hij tot medio 2024 onder contract staat bij Spartak Moskou. Volgens Russische media zijn club en speler in gesprek over een langer dienstverband bij Spam. Volgens het Algemeen Dagblad is het goed mogelijk dat Promes nog in beroep gaat tegen de jarenlange celstraf in Nederland.

Promes zelf heeft tot op heden nog geen verklaring afgelegd over de feiten die hem ten laste zijn gelegd. Volgens zijn advocaten ontkent de aanvaller betrokkenheid bij de smokkel. Promes stond in 2020, tijdens de invoer van de twee partijen cocaïne, onder contract bij Ajax.

De eerste partij, die werd verstopt in een container met zakken zout, is tot op heden niet gevonden. Een tweede partij werd wel onderschept. De rechtbank neemt Promes zijn deelname aan dit proces behoorlijk kwalijk. “Cocaïne vormt een bedreiging voor de volksgezondheid en de grootschalige handel in cocaïne kan in verband worden gebracht met zeer ernstige geweldsdelicten. Door de invoer van deze partijen cocaïne hebben Promes en Marylio V. bijdrage geleverd aan deze aantasting.”

Belangrijke rol


De veroordeling van Promes is landelijk nieuws. Zo pakt ook de NOS ermee uit. “Volgens het OM was Marylio V. de rechterhand van Promes. De voetballer speelde een belangrijkere rol volgens het OM, omdat hij veel geld in het transport zou hebben geïnvesteerd.”

Promes kreeg in juni 2023 al 1,5 jaar celstraf voor het neersteken van een andere neef tijdens een feest in Abcoude. Daartegen ging de hoofdstedeling al in beroep. Het AD verwacht dat nu opnieuw. “In beroep gaan helpt Promes in de discussies over zijn positie die ook in Rusland soms worden gevoerd. Zolang de straffen niet onherroepelijk zijn, krijgt hij in Rusland vaak het voordeel van de twijfel.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oei oei oei.. Gaat lekker zo hè.. Zal hij zijn Russische paspoort al hebben?

14 februari 2024 om 10:40

Russen blijkt het niet zoveel uit te maken of je mensen vermoordt. Maat als je in de drugs zit, zijn ze niet zo schappelijk meer. Dus deze veroordeling gaat niet meewerken in het verkrijgen van het paspoort. En dan heeft ie binnen max 8 jaar (zit nu 2 jr daar en paspoort max 10 jr geldig) geen paspoort meer en dat wordt heel ingewikkeld voor hem. Kan ie ook daar niet heel veel meer.

14 februari 2024 om 10:51

Dat zal vast wel meevallen, anders hadden ze al lang zijn contract ontbonden. Ben vooral benieuwd wat de fifa hier mee gaat doen.

14 februari 2024 om 10:53

Want? Gaat Spartak Moskou tegenwoordig ook al over paspoorten?

14 februari 2024 om 10:55

Als zijn contract afloopt bij Spartak heeft die geen enkele sportieve waarde meer. Dan zal het wel gedaan zijn denk ik dan.

14 februari 2024 om 11:02

FCVoetbal23, nope, ten eerste was ie dus nog niet veroordeeld. En ten tweede: ik had het specifiek over het verschaffen van een paspoort. Daar blijken ze veel moelijker over te doen als iemand een definitieve veroordeling heeft voor drugshandel.

14 februari 2024 om 11:04

AjaxNL!, Spartak kan een positief advies geven en dat kan het ministerie meenemen. Dus in die zin: ja. Maar daar houdt het wel bij op verder. Maar hij heeft nu geen streepje meer voor door deze veroordeling. Het tegenovergestelde is zeker waar.

14 februari 2024 om 11:07

Lierse1997, dat klopt. Geen idee of dit van invloed is op een eventuele verlenging. Zou best kunnen. En dan krijgt ie het echt heet onder de voeten. En Rusland kan hem dan zelfs evt uitleveren, ondanks dat dat niet hoeft.

14 februari 2024 om 11:19

Begint ook gewoon al oud te worden natuurlijk. Langer dan 5 jaar zal die daar niet meer voetballen.

14 februari 2024 om 11:20

@formus hij is al veroordeeld voor het neersteken van zijn neef, alleen dat al zou genoeg moeten zijn toch? Met bovenop ook nog eens deze zaak.

14 februari 2024 om 11:22

@ajaxNL! Je begrijpt toch dat Spartak onderdeel is van de FIFA en dat alle contractspelers ook geregistreerd staan bij de FIFA? Of geldt dat alleen voor technische directeuren? Volgens mij horen spelers zich te gedragen naar de normen en waarden van de FIFA.

14 februari 2024 om 11:25

@Lierse is het raar als ik dat een beetje kort door de bocht vindt? Hij kan allerlei andere rollen krijgen binnen Spartak of de Russische bond. Je weet zelf hoe clubs omgaan met spelers die een bepaalde staat van dienst hebben bij een club. Het blijft Rusland, het zegt al genoeg dat hij daar nu nog vrij rond loopt en dat ze hem überhaupt gekocht hebben met een lopende zaak.

14 februari 2024 om 11:53

FCVoetbal23, sorry, maar heb het gevoel dat je het gewoon niet goed leest en dat je alles door elkaar haalt, maar ok, nogmaals: ze nemen het met dat soort vormen van misdrijven niet zo nauw (mishandeling e.d.). Maar drugshandel vinden ze daarentegen wel heel erg in Rusland. Dus dat neersteken van zijn neef heeft nauwelijks tot geen consequenties voor Promes en zijn aanvraag voor een Russisch paspoort. Dat werkt daar nou eenmaal zo. Drugshandel daarentegen vinden ze daar dus wel heel erg. En deze veroordeling zou Promes dus wel heel erg in de weg kunnen zitten. Capiche?

14 februari 2024 om 13:51

De veroordeelde drugsdealer als vertegenwoordiger van de Russische bond of Spartak? Ik zie het niet meteen voor me.

14 februari 2024 om 15:14

@Formus

Promes heeft tot op heden geen Russisch paspoort, hij is werkzaam daar op een visum. Zijn aanvraag tot paspoort loopt.

Rusland heeft geen uitleveringsverdrag, dus alleen als ze vrijwillig Promes het land uit willen gebeurt dat.

14 februari 2024 om 15:24

Rusland heeft met verschillende landen een uitleveringsverdrag als het gaat om buitenlanders. Ook met Nederland. Alleen leveren ze op dit moment niemand uit aan landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland. Burgers met een Russisch paspoort leveren ze aan niemand uit.

15 februari 2024 om 00:15

@D-Bergkamp, dat is toch precies wat ik zeg? 🤔

14 februari 2024 om 12:31

Tja, die zullen we wel nooit meer in Nederland zien.

Nou die blijft mooi met zijn ballen in Rusland voor de rest van zijn leven. Zou dit ooit kunnen verjaren als je niet gezeten hebt?

14 februari 2024 om 10:40

Ken me er niet helemaal in uit, maar verjaring is wanneer de dader gepakt wordt tegenover het misdrijf, niet tegenover de uitspraak. Dus zodra hij ergens komt met uitleveringsverdrag aan NL, hangt ie.

14 februari 2024 om 10:46

Correct. Verjaring gaat over vervolging van een misdrijf. Dat is hier al gebeurd.

14 februari 2024 om 10:42

Nee gelukkig verjaren ernstige misdrijven niet. Als die slim is gaat hij gewoon even 4 jaar op de blaren zitten. Lijkt me niet prettig leven in de wetenschap dat je Rusland niet uit kan omdat je anders alsnog moet gaan brommen.

14 februari 2024 om 10:44

Sorry, lees net dat het helemaal niet zo zwart wit is als ik dacht. Bovenstaande klopt dus niet van mijn kant.

14 februari 2024 om 10:46

Dit heeft, gelukkig, niks met verjaring te maken. Verjaring ziet op het plegen van het feit en de vervolging ervan. Nu er een vonnis ligt, moet Promes zich de rest van zijn leven zorgen maken om de tenuitvoerlegging ervan. Ik hoop dat hij geen Russisch paspoort krijgt en hij op de internationale opsporingslijst wordt gezet. Vroeg of laat zal hij gepakt worden.

14 februari 2024 om 11:08

Kan de straf nog hogerworden doordat hij zich schuil houdt in Rusland? Stel hij komt pas over een jaar of 5 terug?
Of kan hij nu eerst nog even lekker tot zijn 35-36e zakken vullen in Rusland en daarna pas terugkomen om even 4 jaartjes te zitten(bij goed gedrag zal het wel minder dan 6 jaar zijn) om dan alsnog op zijn 40e lekker van zijn miljoenen te kunnen genieten?

14 februari 2024 om 12:12

Gelukkig zijn we daar nu al een paar jaar vanaf. Met goed gedrag kan, in opdracht van het OM, maximaal twee jaar van een straf af gaan. De eisen zijn echter wel flink geworden, de meeste straffen worden de gewoon uitgezeten.

15 februari 2024 om 16:38

Het vonnis staat in principe en op vluchten of voortvluchtig zijn staat opzich geen straf.

Nou gefeliciteerd hoor je eindelijk bij de grote jongens!

Nou die zien we dus nooit meer terug in ons landje...

14 februari 2024 om 11:04

Toch een leuke meevaller op de woensdagochtend.

heeft dus om bekende te helpen zich laten omlullen om de investering te doen gezien hij die heeft en dat zij het wel allemaal regelen. tenminsten zo lijkt het. heb je je dus goed laten naaien vooral door jezelf. ze zeggen altijd als mensen geld verdienen zien ze je niet meer staan maar vaak blijkt dat toch verstandiger.

Was dat ook de neef die hij had neergestoken?

14 februari 2024 om 10:46

Nope, daar heeft hij 1,5 jaar voor gekregen. Maar die zaak loopt ook nog omdat hij in hoger beroep is gegaan.

14 februari 2024 om 11:01

Nee, de neef die hij heeft neergestoken heet Esajas, dit is weer een andere neef dus.

Phoe, 6 jaar. Op het moment dat ie een voet over de grens zet, kan hij worden opgepakt.
En dit is voor cocainesmokkel. Dit staat los van dat steekincident met zijn neef? Daar kreeg ie toch ook iets van 1,5 jaar celstraf voor?

En dan te bedenken dat ie miljoenen met voetballen had opgehaald. Bizar.

14 februari 2024 om 10:46

Inderdaad, ik denk dat 1,5 jaar cel nog te overwegen viel voor hem. Maar voor 7,5 jaar cel zal hij niet meer terugkomen in Nederland.

14 februari 2024 om 10:49

Hij claimde zelf in een ontsleuteld bericht of afgetapt telefoontje dat hij vele malen meer verdiend met de cokehandel dan met voetbal.

14 februari 2024 om 11:15

Ja, want een paar miljoen is niet genoeg blijkbaar....

14 februari 2024 om 10:49

Schadevergoeding moet hij betalen voor dat steekincident. Hij was in hoger beroep tegen die eis van 1,5 jaar.

Dat die jongen niet al te slim is was me al duidelijk, maar als je bakken met geld verdient als voetballer probeer je daar toch op een legale manier meer van te maken? Met een dergelijk startkapitaal heb je daar alle kansen toe. Koop lekker wat vastgoed, beleg een deel, investeer in start ups of als je echt van wat meer risico houdt gok er een deel van weg of probeer crypto.
Nee Promes denkt dat het handig is om het in cocaïne te stoppen....

14 februari 2024 om 10:50

Als je miljoenen verdient kan je vastgoed kopen en zeker met het geld wat hij heeft verdient. Personeel in een vastgoed BV die alles zakelijk regelen en de staat van de huizen onderhoud. Lekker achterover leunen en de rekening loopt vol.

14 februari 2024 om 10:58

Beetje rappen ernaast. Wat een leven.
Al is hij nu wel een ‘gangster-rapper’ :P.
OT: je zou bijna denken dat voetbal z’n dekmantel is geweest. Kan me niet voorstellen dat dit allemaal tijdens z’n Ajax tijd is ontstaan.

14 februari 2024 om 12:04

Kunt het ook gewoon in ETFs en andere fondsen stoppen. Vastgoed is flink overschat in Nederland.

Maar komt inderdaad op hetzelfde neer.

Promes zit lekker in Russia! Wie gaat die man ophalen? Deze man is niet 100 man heeft geld zat gaat die gangster spelen. Heeft geluk dat hij niet in Rusland moet zitten dan komt die rennend terug naar Nederland. Die teamgenoten hebben leuke verhaal te vertellen aan hun kleinkinderen. “ heb 10 assist gegeven aan een crimineel”

Promes Tuig van het jaar!

14 februari 2024 om 11:01

Zo moet je niet over hem praten. Hakim Ziyech zal met een insta post komen waarin hij zijn mattie Promes steunt en eventjes uitlegt dat 'de haters' hem niet snappen.

14 februari 2024 om 11:09

Vergeet Depay niet, die zal ook wel met een foto en steunbetuiging komen voor deze crimineel.

Toen ik en mijn maten 18 werden, hadden we ook al van alles geflikt maar ik ging andere keuzes maken (verstandiger). 1 van mijn beste maten ging echter door waar hij mee bezig was.
Ik heb hem uitgelegd niet meer mee te kunnen/ willen. Afstand genomen en nooit meer gezien.
Ik denk dat dit de juiste keuze was. Kies waar je voor staat, welke mensen wil je om je heen. Vriendschap is waardevol als het gelijkwaardig is, op een zelfde niveau. Anders komt er enkel ellende.

Mensen die een ander wat aandoen, tkv een ander beter worden, als vriend (blijven) beschouwen is grenzeloos. Een gebrek aan moraal, normen en waarden. Tevens een gebrek aan zelfcompassie en liefde voor de medemens.
Al zal een ziyech en depay dit nog moeten leren....voetballen kunnen ze wel. Echter uiteindelijk brengt voetbal je weinig aan innerlijk bezit, vooral materieel gewin. Waar gezonde normen en waarden je innerlijk veel meer en verder brengen.

14 februari 2024 om 15:10

Mooie reactie Toss. Verstandig van je dat je afstand hebt genomen, is ook moeilijk zeker op die leeftijd. Zijn ook jongens waarmee ik op school zat waar ik soms aan denk van waar zijn die nou beland.

Achteraf natuurlijk een schande dat de Boer hem mee heeft genomen. Iedereen voelde toen al aan dat dit niet pluis zat...

14 februari 2024 om 10:49

100% eens. Was vanuit coachend oogpunt sowieso al een zeer dom besluit. Al die ruis rondom die aanstaande rechtzaak van die steekpartij had al genoeg reden moeten zijn hem niet op te roepen om de rest vd spelersgroep te beschermen en focus te houden.

14 februari 2024 om 11:02

Achteraf maar goed dat we zijn uitgeschakeld door de Tsjechen. Sowieso een klote EK.

14 februari 2024 om 11:38

Achteraf praten slaat nergens op. Promes was op dat moment nog onschuldig.
Mendy was ook een tijdje non-actief, bleek hij onschuldig te zijn.
Johnny Depp & Kevin Spacey waren ook een tijdje non-actief. Bleken ook onschuldig te zijn.
De Boer heeft prima gehandeld als hij dacht dat Promes op dat moment van waarde was en dus in de veronderstelling was dat Promes onschuldig was

Nu maar weer wachten op z'n instagrampost.

14 februari 2024 om 11:01

En wat likes van zijn mattie Ziyech.

Het resultaat van zijn eindeloze hebzucht. Treurig.. al betwijfel ik of die de straf ooit gaat uit zitten. Hem kennende zal die wel een keertje tegen de lamp lopen omdat die denkt dat die paar voetbalmiljoenen hem onschendbaar maakt.

Pfoe, 6 jaar celstraf. Dat heeft mijn vader niet hoor.

14 februari 2024 om 11:24

Ondergewaardeerde reactie.

14 februari 2024 om 11:58

Haha, ik had geen idee waar dit over ging. Nog nooit iets gehoord of gezien van hem. Dus toch maar ff opgezocht. Wat een sneu figuur zeg 😂😂😂. En de reactie van Sitostick wordt bij deze weer eentje meer gewaardeerd 😉

Poeh en dan nog te bedenken dat de Knvb, Ajax, Erik ten Hag en Frank de Boer hem nog het hand boven water hebben opgehouden. Echt schandlig van deze 2 personen en 2 organisaties.
Gelukkig heb ik niks met deze 2 personen en organisaties te maken daar zou ik meteen m'n handen vanaf trekken.

14 februari 2024 om 11:40

Totaal onjuist wat je nu zegt en zeer makkelijk praten achteraf.
Promes was op dat moment nog onschuldig.
De KNVB en De Boer dachten dat Promes op dat moment van waarde was. Promes was nog niet veroordeeld en dus Promes 'onschuldig'

14 februari 2024 om 11:59

Nota bene: Promes was nog niet eens officieel aangeklaagd. Er waren verdenkingen, maar voor de rest niets. Dus idd, zo makkelijk praten.

14 februari 2024 om 13:23

Dat de KNVB en Frank de Boer hem als waardig genoeg achten om met zulke zaken in verband gebracht te worden en alsnog hadden geselecteerd te hebben voor het EK is en blijft compleet belachelijk.
Zulke mensen moet je niet in het nationaal elftal willen hebben. Die gasten hebben allemaal een voorbeeldfunctie naar de jeugd toe. Door alleen al met zulke zaken in verband gebracht te worden zou al een uitsluiting an sich moeten zijn.
'
Maarja de KNVB en principies en normen en waarden gaat niet samen dat is bewezen.

14 februari 2024 om 15:27

Tijdens het selecteren van de spelers voor het EK, was er nog geen aanklacht tegen Promes. Hem thuislaten vanwege een mogelijke vervolging zou zou juridisch geen stand houden.

16 februari 2024 om 09:06

Bedankt voor de toevoegingen, @formus & @thomas Angelo

14 februari 2024 om 11:49

Man man wat een onzin weer!

14 februari 2024 om 12:41

Wat een bak onzin. Je bent toch onschuldig tot het tegendeel bewezen is?

Wacht, als ik jou nou ergens van beschuldig, moet Voetbalzone jouw account dan voor de zekerheid van de site af mieteren?

14 februari 2024 om 12:59

Eens zien wat er gebeurd als iemand jou van iets ernstigs beschuldigd en jij daardoor je baan / leven kwijt raakt.

Die blijft toch wel in Rusland die crimineel, kunnen hem inmiddels wel zo noemen ook na het steken van zijn neef. Bizar dat hij nog aan criminele zaken gaat zitten terwijl die al miljoenen verdient met voetballen. Kijken of die het eeuwig kan volhouden om in Rusland te verblijven voor de rest van zijn leven.

14 februari 2024 om 11:04

Ik kan me niet voorstellen dat die Russen op zulk volk zitten te wachten als ze niks terugleveren. Nu is dat nog wat voetballen bij Spartak, maar als dat gedaan is dan is het gewoon een extra criminele idioot erbij voor hen.

Ik vraag me trouwens toch ook wel af hoe de voetbalgemeenschap in Rusland hier op reageert.

14 februari 2024 om 15:17

Dat is waar inderdaad. We zullen zien wat Promes straks gaat betekenen als die stopt met voetballen voor Rusland.

Nu krijgen we gelukkig geen discussie meer of hij wel of niet schuldig is. Het is alleen de vraag of hij ooit de bak in gaat. Zolang hij in Rusland blijft zal er niets gebeuren.

Ik ben benieuwd wat de volgende move van Promes zal zijn. Als hij geen Russisch paspoort krijgt en zijn voetbalcarrière is ten einde, waar gaat hij dan naar toe? Als hij echt dit allemaal heeft geregeld dan zal hij ook wel contacten hebben die hem verder kunnen helpen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren