Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Organiserende landen van het EK 2028 en EK 2032 zijn bekend

Laatste update:

Het EK 2028 wordt gespeeld in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, zo heeft de UEFA dinsdag bevestigd. Het EK van 2032 gaat naar Italië en Turkije, dat zich vorige week terugtrok in de race om het volgende EK te organiseren. Daardoor bleven het Verenigd Koninkrijk en Ierland als enigen over.

De Turkse voetbalbond besloot om zich te richten op het EK 2032. De Turken voegden zich bij het bid van Italië en gaan dus gezamenlijk het Europees kampioenschap organiseren.

Italië en Turkije waren de enige twee gegadigden voor het EK van 2032 en dus stond de FIFA voor een makkelijke opgave.

Engeland organiseerde eerder het WK 1966 en het EK 1996. Ook de finale van het over Europa verspreide EK vond twee jaar geleden plaats op Wembley in Londen. Engeland verloor toen na penalty's van Italië.

Nu slaan de Engelsen de handen ineen met Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. Voor drie landen is dat een primeur: Ierland, Noord-Ierland en Wales hebben nooit eerder een groot voetbaltoernooi georganiseerd.

Deelnemers automatisch geplaatst?
Organiserende landen zijn doorgaans automatisch gekwalificeerd voor de eindronde. Normaliter gaat dat om één of twee nationale teams, maar bij het EK 2028 ligt dat anders. Er zijn twee organiserende landen (het Verenigd Koninkrijk en Ierland), maar vijf nationale teams.

Engeland wees de mogelijkheid om automatisch te kwalificeren voor het eindtoernooi af, aangezien het vindt dat een kwalificatiecyclus een betere voorbereiding is. Daarnaast is dat ook commercieel interessanter. De UEFA houdt naar verluidt wel twee gegarandeerde tickets achter voor de organiserende landen, mochten zij zich niet via de reguliere weg kwalificeren.

Voor het EK over vijf jaar zijn tien stadions geselecteerd, waarvan er nog twee gebouwd moeten worden. Het gaat om het Casement Park in Belfast en Bramley-Moore Dock van Everton (in Liverpool).

Tien stadions voor EURO 2028
1. Wembley Stadium (Londen) (90.652)
2. Principality Stadium (Cardiff) (73.952)
3. Tottenham Hotspur Stadium (Londen) (62.322)
4. Etihad Stadium (Manchester) (61.000)
5. Everton Stadium (Liverpool) (52.679)
6. St James' Park (Newcastle) (52.305)
7. Villa Park (Birmingham) (52.190)
8. Hampden Park (Glasgow) (52.032)
9. Aviva Stadium (Dublin) (51.711)
10. Casement Park (Belfast) (34.500)

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Waarom wordt er in dezelfde week gestemd voor de organisatie voor het EK 2028 en het EK 2032? Er zit vier jaar tussen die toernooien, dan zou je verwachten dat ze nog even de tijd nemen voor het EK 2032? Of eerder stemmen voor het EK 2028? Erg raar dat er vier jaar tussen zit maar de beslissing bijna gelijktijdig valt

4 oktober 2023 om 12:51

Beslissing voor Rusland en Qatar viel ook op dezelfde dag toch? volgens is dat vaker het geval. correct me if i'am wrong

10 oktober 2023 om 13:44

Vreemd dat er zo weinig kandidaten waren. NL/België hadden nu best wat kans gehad als ik het zo begrijp.

4 oktober 2023 om 12:51

Er wordt niet gestemd want er is voor elk EK 1 bid. Normaal voorziet de procedure in een eerste selectie van kandidaten en later een stemming. Maar als er maar 1 kandidaat is ...

4 oktober 2023 om 12:55

Ja, maar dat is dus wat ik bedoel. Over het EK 2028 wordt nu gestemd, vijf jaar voor aanvang. Het EK 2032 negen jaar voor aanvang. Als je daarmee een paar jaar wacht kunnen zich wellicht ook meer kandidaten melden. Het is toch gek dat je voor het ene toernooi vijf jaar voorbereidingstijd krijgt als land en voor het andere negen jaar?

4 oktober 2023 om 13:35

je begrijpt me verkeerd. het proces bestaat uit twee stappen. stap 1: je selecteert geschikte kandidaten. stap 2: je maakt een keuze uit de kandidaten.

formeel zal in het geval van EK 2032 later een keuze worden gemaakt maar omdat er geen meerderde kandidaten zijn is het feitelijk al bekend,

4 oktober 2023 om 12:52

Is qua steekpenningen makkelijker te organiseren.

4 oktober 2023 om 13:01

Volgens gegevens van voormalige Wereld en Europese kampioenschap organizaties duurt het gemiddeld 7 jaar om alles wat te maken heeft met het organizeren van een kampioenschap te regelen.

Dit betreft kwalificaties, bouwen van infrastructuur zoals weg, spoor & lucht routes, investering en bouwen van accomodaties, nieuwe stadions, sponsor contracten en contracten voor het leveren van benodigheden zoals voedsel en alles wat erom heen zit.

Dit zal voor meer ontwikkelde landen dan wellicht meer dan 7 jaar zijn en bijvoorbeeld voor landen als Duitsland, Frankrijk, Japan of het VK wellicht korter zijn dan 7 jaar maar bijvoorbeeld voor een Brazilie, Zuid-Afrika of Turkijke meer dan 7 jaar duren.

bron: FIFA

4 oktober 2023 om 15:54

Voor 2028 hoeft er weinig meer aan de stadions te gebeuren in die landen.

10 oktober 2023 om 13:36

Geen Old Trafford en/of Anfield? Stamford Bridge, Emirates Stadium? Dat soort stadions links laten liggen en in landen als Zuid-Afrika en Qatar hele stadions bouwen voor 6 weken gebruik.

Al zijn die steden natuurlijk wel allemaal al vertegenwoordigd met andere stadions. Italië en Turkije wel interessant. Milan heeft dan wellicht een nieuw stadion en veel Italiaanse stadions kunnen best een upgrade gebruiken. Ook Istanbul heeft een paar mooie heksenketels staan.

4 oktober 2023 om 20:43

Sommige landen moeten nog een (of meerdere) stadion(s) bouwen of renoveren en daar krijgen ze dan deze tijd voor.

10 oktober 2023 om 13:19

Je ziet nu dat Turkije zich bij Italie voegt en zich terugtrok voor 2028. Dat kan niet zo goed als er dan in de tussentijd concurrenten komen. Ik vind het wel prima zo.

Jammer geen old Trafford en anfield Road

4 oktober 2023 om 12:51

Old Trafford begint oud en vervallen te worden. Triest dat het grootste clubstadion van Engeland in deze staat is. Maar dat krijg je als je er niet in investeert

Het Verenigd Koninkrijk én Ierland? Dus Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland én Ierland zijn al geplaatst? Is toch van de zotte dit?

4 oktober 2023 om 12:50

Begrijp sowieso niet waarom landen als Italië en Engeland een EK organiseren met andere landen. Staan toch genoeg stadions in die landen om het alleen te organiseren? Lijkt me voor de infrastructuur en het milieu ook veel beter.

4 oktober 2023 om 12:55

Complete onzin inderdaad mits ze allemaal geplaatst zijn. VK valt nog mee qua reistijden natuurlijk, maar Italië en Turkije is toch waanzin. Het zijn niet eens buurlanden van elkaar dus waarom in godsnaam die 2 samen? Oostenrijk Zwitserland kon iedereen begrijpen, maar dit slaat alles.

4 oktober 2023 om 13:06

Istanbul-Rome is misschien een driekwartier langer vliegen dan London-Dublin. Die afstanden vallen op zich wel mee.

Dat neemt niet weg dat zowel Italie als Turkije dit ook prima zelf hadden kunnen organiseren, maar het lijkt een trend te worden dat meerdere landen het samen gaan organiseren

4 oktober 2023 om 13:15

Waarschijnlijk met geld te maken, als je het deelt met andere organisaties/landen zal je ook minder kosten dragen. Voor Turkije betekend dit dat er wellicht maar een handje vol stadions gebruikt gaan worden en waar in geinvesteerd moet worden en voor Italie telt dit ook.

Dit zal betreft de infrastructuur hetzelfde zijn, en voor sponsoren zal het wellicht aantrekkelijker zijn om geld op tafel te leggen om mee te betalen aangezien bijvoorbeeld Coca-Cola de markt voorwaarde van 2 markten krijgt in plaats van een.

Voor het VK zullen er veel mensen zeggen dat het een 4 landen zijn met 1 hoofdregering maar elk land binnen de unie heeft een eigen regering met eigen budget en belastingheffing. Er zal bij sommige gebieden best wat bijkomen vanuit andere regios maar de kosten worden toch gedeeld en daarbij hebben de landen in het VK & Ierland al ervaring in het hosten van grote evenementen met de betreffende infrastructuur.

in 1991 hebben de landen uit het VK & ierland al het wereld kampioenschap rugby gehost en in 2015 Engeland zonder hulp.

4 oktober 2023 om 13:30

Voor Turkije geldt ook dat ze nu meer kans maken om het uberhaupt te kunnen organiseren. Zowel in 2016 als in 2020 had Turkije een zeer sterke bid en zijn ze feitelijk genaaid door de Uefa. Dus nu lijken ze het zekere voor het onzekere te nemen.

Qua stadions hoeft Turkije niet veel te investeren, dus dat zal zeker geen probleem zijn. Volgens mij is er een stadion in Ankara in aanbouw en wordt het Olympische stadion in Istanbul gerenoveerd. De overige stadions staan er allemaal en zijn ze ook allemaal behoorlijk nieuw.

4 oktober 2023 om 13:59

Je mag maar 1 stadion per stad gebruiken. Dus dat betekent dat de stadions van Chelsea, Arsenal, Spurs, Fulham, Manchester United, Liverpool etc. wegvallen. Je zou dan 4 stadions moeten vervangen die nu naar de overige landen gaat, buiten de grootste steden. Dan heb je Hillsborough Stadium, Elland Road, Riverside Stadium (mits ze 12 stoeltjes ergens kunnen plaatsen) die de enige opties zijn. De rest is te klein. Dus dat betekent al dat je een stadion in een willekeurige stad moet bouwen, Southampton en Leicester zijn dan mogelijk de meest logische. Maar ik denk dat je hiermee conflicten voorkomt en gewoon een heel goedkoop toernooi hebt. Denk ook aan de stikstof crisis etc. Dan wil je zo min mogelijk bouwen, zeker als het daarna amper tot niet gebruikt gaat worden.

Ik vind het verstandig dat ze hiervoor gekozen hebben. Daarnaast zijn dit allemaal steden waarin ze supporters perfect kunnen faciliteren.

4 oktober 2023 om 14:10

Het gaat mij inderdaad om de combinatie van de 2 landen. Als Turkije of Italië het alleen zou doen is het in mijn optiek een stuk beter. Je noemt de reistijd naar Instanbul, terwijl dat het minst ver vliegen is van allen. Daarnaast vind het meer hebben dat een eindtoernooi door 1 land of regio georganiseerd wordt. Ondanks dat je er knettergek van werd hadden bijvoorbeeld de vuvuzela's in Zuid-Afrika wat. Ik denk dat het toch anders is als er verschillende culturen het organiseren qua charme.

4 oktober 2023 om 15:04

Toch wel opvallend dan Strandje Larse, aangezien blijkbaar zowel Wembley als Tottenham Hotspur Stadium zijn geselecteerd. Dat zijn 2 stadions in Londen. Dus die regels zijn blijkbaar enigszins flexibel...

Als ik de regels goed lees, hoeven ze niet 4 stadions te vervangen. In ieder geval niet om aan de regels te voldoen. Er moeten blijkbaar 3 stadions zijn met meer dan 60k capaciteit. En alle 10 de geselecteerde stadions moeten boven de 30k capaciteit hebben.

In Engeland zouden ze dan Wembley, Tottenham Hotspur Stadium en Old Trafford kunnen nemen. Dan heb je al aan de 1e eis voldaan. Dan kom je met de overige 7 stadions echt wel aan de meer dan 30k capaciteit eis. Dus het is zeker prima mogelijk. Met Anfield en St James' Park heb je overigens al nog 2 stadions die boven de 50k zitten extra.

Maar gezien het huidige lijstje van gekozen stadions, waar zelfs nog 2 van gebouwd moeten worden.., wil de FIFA gewoon eigenlijk 10 stadions met 50k+ capaciteit. Oftewel: meer geld.

4 oktober 2023 om 16:06

Jackieboy10 - Ik denk dat Wembley is uitgekozen voor de finales en het Tottenham Hotspur Stadium voor de groepsfase. In Wembley worden alle finales in Engeland gespeeld. Om het uniek te houden zal dit de reden zijn.

4 oktober 2023 om 13:00

2 van de 5 plaatst zich automatisch als ze het niet via de kwalificatie halen geloof ik.

4 oktober 2023 om 13:11

Slaat idd nergens op. 4 Europese plaatsen al ingenomen.. echt bizar.

4 oktober 2023 om 13:18

Gaat toch om het EK, dus sowieso alleen Europese landen
Zou wel apart zijn overigens

4 oktober 2023 om 13:21

zo... goedemorgen. ik las 2 keer wk haha. oeps!

4 oktober 2023 om 14:16

Misschien een optie om het EK uit te breiden naar 48 landen en de hele kwalificatie over te slaan ??

4 oktober 2023 om 14:27

Ierland plus VK zijn 5 landen he, geen 4.

4 oktober 2023 om 16:16

Vergeef me. ik was er niet bij.

4 oktober 2023 om 13:34

Nee daar houden ze wel rekening mee denk ik. Was voor 2020 ook niet het geval toen we zo'n 10 organisatoren hadden. Toen moest ook iedereen zich plaatsen.

4 oktober 2023 om 14:37

Goed excuus van de UEFA om het aantal landen uit te breiden naar 32.

10 oktober 2023 om 13:20

Heb je het artikel gelezen? Daar staat toch duidelijk iets over directe plaatsing.

10 oktober 2023 om 14:53

Maar daaronder staat ook duidelijk iets Vernon:

'dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.'

In het artikel stond in eerste instantie niks over de eventuele directe plaatsing.

10 oktober 2023 om 13:33

@Pimpelman. Engeland gaat sowieso voor eigen kwalificatie en zoals het er nu uitziet gaan alle landen de kwalificatie reeks spelen en krijgen alleen de beste 2 die zich niet direct plaatsen alsnog een ticket.

Dus stel Engeland en Schotland plaatsen zich middels de kwalificatie en Wales, Noord-Ierland en Ierland niet gaan van die laatste 3 alleen de beste 2 alsnog naar het EK. Dat lijkt althans nu de opzet.

nice! Eindelijk weer eens een eindtoernooi in de UK. (afgezien van Euro 2020). Mooie herinnering aan Euro96

4 oktober 2023 om 12:55

Ben benieuwd of de Engelsen weer een voorkeursbehandeling krijgen, net als met euro 2020. Alle ploegen mochten heel Europa rondreizen, Engeland speelden 6 van de 7 potjes thuis.

4 oktober 2023 om 12:55

Ja dat Euro 2020 was wel een visitekaartje van Engeland... Snap niet dat zo'n land kort nadien doodleuk een toernooi krijgt toegewezen. Had ze lekker een rondje over laten slaan.

4 oktober 2023 om 14:11

Ze slaan toch een rondje over. Of is er het EK 2024 in Duitsland ineens afgelast?

4 oktober 2023 om 14:16

Almachtig. Want het EK 2024 werd na Euro 2020 aan een land toegewezen?

Jammer dat door de megalomane eisen die de UEFA stelt tegenwoordig landen niet meer in staat zijn zelfstandig dit toernooi te organiseren. Je hebt onderhand een continent nodig tegenwoordig om dit toernooi te organiseren zonder enorme verliezen op te lopen.

De sport staat nu al tijden op plek twee bij de EK’s en WK’s en is voor mij persoonlijk de reden dat ik totaal geen interesse meer heb in internationaal landenvoetbal.

4 oktober 2023 om 12:54

Uiteindelijk is Nederland daar wel samen met België mee begonnen. Ik heb er niet veel op tegen, hoop dat wij zo ook weer eens een EK of WK kunnen organiseren.

4 oktober 2023 om 13:00

Voor kleinere (voetbal)landen vind ik dat wel een beetje anders.

4 oktober 2023 om 13:49

Maar dat bid kwam ook deels door de eisen.
Je hebt al 3 stadions nodig waar meer dan 50.000 man in moeten kunnen en in totaal 10 stadions waar meer dan 30.000 mensen in kunnen.
Voor de grote 5 landen is dat wel te doen, al zullen in Frankrijk, Italie en Spanje een aantal van de stadions ook even een opknap beurt nodig hebben om aan alle aanvullende eisen te voldoen.
Maar met de huidige regels komen we met Nederland en Belgie samen, toch ook niet de kleinste voetbal landen binnen de Uefa, niet verder dan vier van de 10. Misschien 5, als de Grolschveste ook mee telt, heeft net iets meer dan 30.000 plaatsen, maar in die 30.000 mag je de plekken voor media e.d. niet mee tellen, alleen die voor "echte" bezoekers.

Mochten we ooit weer een EK willen organiseren dan ontkomen we er bijna niet aan om dat samen met Duitsland te doen, eventueel in combinatie met Belgie.

4 oktober 2023 om 14:58

@london Calling

Ik lees net van iemand anders dat er ook slechts 1 stadion per stad mag tellen? Bovenop die eisen die jij noemt. Dan snap ik dat het voor Engeland ook lastig organiseren gaat worden. De stadions die aan de criteria voldoen zijn:
- Wembley: 90.000
- Tottenham Hotspur Stadium: 62.062
- Emirates Stadium: 60.338
- Olympic Stadium: 60.000
- Stamford Bridge: 42.055
- Boleyn Ground: 35.647

Van dat hele rijtje mag dus slechts 1 stadion gekozen worden blijkbaar. Dat is dan Wembley. Maar dat vind ik vrij frappant, aangezien je dan 3 stadions van 60k niet mag mee tellen en nog 2 stadions die 30k+ zijn ook niet mag mee tellen. Dit terwijl er in Londen met het clubvoetbal ook wel meerdere thuiswedstrijden worden gespeeld. Daar hebben ze volgens mij ook al standaard regels voor, hoeveel dat er per speeldag mogen zijn.

Dan hebben ze nog wel:
- Old Trafford: 76.100
- Etihad Stadium: 55.000
- Anfield: 54.074
- St. James' Park: 52.401
- Stadium of Light: 49.000
- Villa Park: 42.785
- Goodison Park: 40.569
- Hillsborough: 39.812
- Elland Road: 37.900
- Riverside Stadium: 35.100
- iPro Stadium: 33.597
- Cardiff City Stadium: 33.300
- Bramall Lane: 32.702
- St. Mary's Stadium: 32.689
- King Power Stadium: 32.500
- Ricoh Arena: 32.500
- Molineux Stadium: 31.700
- Ewood Park: 31.367
- City Ground: 30.576
- Portman Road: 30.300
- American Express Community Stadium: 30.278
- St. Andrew's Stadium: 30.016

Ze moeten er dus makkelijk komen. Maar van dat laatste rijtje zullen er ook genoeg niet voldoen aan de huidge eisen gok ik. Maar ik vind het wel vrij streng. Snap wel dat het dan moeilijk wordt voor landen om het in hun eentje te doen..

4 oktober 2023 om 15:23

Conclusie is dus dat ze tegelijkertijd een EK voor mannen en een WK voor de vrouwen kunnen organiseren. Je kunt zelf alleen al in London een EK organiseren,
vanwaar dan die keuze voor Schotland, Ierland, Wales en Noord-Ierland.

10 oktober 2023 om 15:26

Tegen die tijd heeft Everton een nieuwe stadion dat voldoet aan circa 60.000 man!

10 oktober 2023 om 15:46

Mee eens, maar in 2040 tot en met 2048 kunnen we poging wagen om samen met Duitsland en België om het EK of WK voetbal binnen te halen, want FIFA heeft stadioneisen versoepeld. Het betreft de bestaande stadions hoef je niet ingrijpend te verbouwen, zeg maar, wel vernieuwen. Dit biedt ook kansen voor Nederland en België, maar Duitsland heeft genoeg grote stadions die aan eisen van UEFA en FIFA voldoen. Ik kan vermoeden dat in toekomst wel grote stadions in Nederland komen, van Az(15.000 toeschouwers naar ongeveer 40.000 toeschouwers),, Groningen en Heerenveen kunnen hun stadions verbouwen. In Rotterdam houden we rekening mee dat er toch een groot nieuw stadion komt in verre toekomst, na debacle van stadionproject aan de Maas, het betreft een groot stadion van 70.000-80.000 zitplaatsen met een atletiekbaan omheen, geschikt voor de finales en Olympische Zomerspelen.

Landen kunnen het niet meer in hun eentje organiseren?Iedereen tevreden houden op deze manier.

4 oktober 2023 om 13:51

Denk dat het met geld te maken heeft.

Ik noem even een willekeurig bedrag. Stel dat Italie bereid is max. 100 miljoen te betalen en Turkije ook.... maar max 60 miljoen hoeven te betalen als ze het beide organiseren.... Dan is natuurlijk zowel Italie als Turkije als de Uefa weer blij... Laatstgenoemde haalt er 20 extra uit en de anderen 40 minder...

Italië en Turkije? Wat is dat nu weer voor combo. Zelfs historisch gezien is dat er al wat aan de haren bijgetrokken.

4 oktober 2023 om 13:00

Ik vind het sowieso van de zotte om landen die niet naast elkaar liggen het te laten organiseren. Had dan eerder Italië en Frankrijk of Griekenland en Turkije verwacht. Net als dat Oekraïne met Spanje en Portugal het WK 2030 wil organiseren. Dat slaat echt helemaal nergens op, dat land ligt 3000 kilometer van Spanje vandaan, en je vliegt heel Europa door. Om nog maar te zwijgen over het feit dat dat land momenteel in oorlog verkeert en er (voorlopig) nog geen einde in zicht is.

4 oktober 2023 om 13:02

Dat is inderdaad een hele andere casus.

4 oktober 2023 om 13:10

Griekenland heeft het geld en de infrastructuur niet (hun bid voor het WK met saudi en egypte zou worden gefinancieerd door de saudiers, was vgm maar 1 enkel stadion). Frankrijk heeft het nog 2 edities terug helemaal alleen georganiseerd in 2016.

4 oktober 2023 om 13:12

was even vergeten dat Oekraine ook het WK organiseert samen met Spanje en Portugal. Er zit totaal geen logica in. Ik vind dat Nederland zich volgende keer ook kandidaat moet stellen samen met India en Mexico.

4 oktober 2023 om 13:45

Ik vind het al van de zotte dat het land dat bijna voor 100% niet in europa ligt, mee mag doen. Laat staan organiseren

4 oktober 2023 om 16:00

Ach gossie, vind je dat van de zotte joh? Turkije ligt gewoon deels in Europa met ongeveer 13-14 miljoen inwoners. Dan is het logisch dat je als land zowel bij de UEFA als de Aziatische tegenhanger kunt aansluiten en Turkije heeft voor UEFA gekozen.

Wat is daar zo gek aan (behalve je bekrompen gedachtegoed)?

Dat wordt weer allemaal thuiswedstrijden voor Engeland dus net zoals het laatste EK. En dan mogen fans van andere landem weer lekker mishandeld worden door de hooligans. UEFA is Engeland weer mooi gezind

Een prachtige beloning voor de uitstekend verlopen EK finale in 2021. Football is coming home?

4 oktober 2023 om 13:04

Hopelijk verliezen ze weer een mogelijke finale

Tja de vorige finale was nog in Engeland… nu weer. Ik vind het maar vervelend dat meerdere landen toernooien. Ik snap als Turk ook niet waarom de Turkse bond een bid met Italie uitbrengt, terwijl wij het in ons eentje ook gewoon kunnen doen. Voor onze vorige bid hadden we al 8 van de 10 stadions klaar, 1 moest nog gebouwd worden in Ankara, en het Olympische stadion wordt gerenoveerd tot een volledig overdekte voetbalstadion, maar daar heb je tot 2032 nog genoeg tijd voor.

Toch wel jammer dat je als Turkije zijnde niet alleen een EK mag organiseren. 2016 werd verloren met één stem en 2024 werd het ook niet vanwege (voornamelijk) politieke redenen. Nu zullen die paar wedstrijden in Turkije zeker ook alleen gespeeld worden in het westen van het land en blijft het oosten weer in de shaduw.

4 oktober 2023 om 13:10

Voor Turkije is dit lekker makkelijk plaatsen voor het EK, want op het veld bakken ze er niks van. De gezamelijke kandidatuur met Italie slaat nergens op.

4 oktober 2023 om 13:17

Turkije heeft zich voor het vorige ek ook makkelijk geplaatst. Dat we tijdens het ek zelf opeens walgelijk speelden is een ander verhaal.

4 oktober 2023 om 13:21

Sinds dat er 24 landen meedoen met het EK heeft Turkije zich beide keren geplaatst. En we hebben het hier over negen jaar later he.

4 oktober 2023 om 13:24

Pp het EK waren ze inderdaad echt slecht. Zonde. Als Turkije het goed doet blijft het leuk om de fanatieke turken op straat te zien.

4 oktober 2023 om 13:20

Het oosten van Turkije is ook geen Europa. Logisch dat het dan in het Europese deel wordt gespeeld.

Combinatie Türkiye en Italië slaat helemaal nergens op. Net als dat een combinatie van Saudi-Arabië en Griekenland voor een WK ook nergens op slaat. Persoonlijk hou ik totaal niet van eindtoernooien die plaatsvinden in meerdere landen. Neemt enigszins de charme weg van zo 'n eindtoernooi.

Italië én Turkije is toch gewoon waanzin eigenlijk. Dat buurlanden samen een toernooi organiseren is nog enigszins te begrijpen, maar Italië en Turkije samen slaat echt nergens op

4 oktober 2023 om 13:10

Misschien kan NL een bid samen met Australie en Canada neerleggen 🤗

4 oktober 2023 om 13:22

Zowel Turkije als Italie hadden dit zelf kunnen en zelfs moeten organiseren. Ik ben ook geen fan van een toernooi in meerdere landen, maar dit is nu wel een beetje de trend geworden. Vrijwel alle bids lijken nu met meerdere landen te zijn, waarbij die landen soms niet eens aan elkaar grenzen. Zo spelen we het komende WK in 3 landen met immense onderlinge afstanden, gaat het EK in 2028 in vijf (!) landen gespeeld worden en zal het WK in 2030 in drie (marokko, Spanje, Portugal) of vier (argentinie, Uruguay, Chili, Paraguay) landen gespeeld worden.

VK en Ierland. Dan zijn alle thuislanden al geplaatst. Bizar dat dit er doorheen komt.
Italie en Turkije samen snap ik ook niet. Er liggen 4 landen tussen. Krijgen we straks ook een WK in Brazilie en Polen?

Hele rare combinatie om het in Italië en Turkije te houden. Je zou zeggen dat je kiest uit landen die wat naast elkaar zitten zoals de VK en Ierland.

Waarom moet het altijd een combinatie van landen zijn, die het organiseren? Kan het niet zoals vroeger veel vaker het geval was, gewoon 1 land zijn? Een EK met Turkije en Italië is net zo gek als het WK bid van Spanje, Portugal en Marokko. Of het WK van 2026 in Canada, VS en Mexico. Slaat nergens op dat er spelers zijn die aan een toernooi meedoen, terwijl zij duizenden kilometers moeten reizen. Straks heb je een land dat de groepsfase in Canada speelt en even later voor de halve finale naar Mexico-Stad moet afreizen….

4 oktober 2023 om 14:19

Het kan wel, alleen dan moeten de UEFA en de FIFA iets doen aan de huidge eisen waar stadions aan moeten voldoen en aan de hoeveelheid stadions die nodig zijn (al moet je voor dat laatste mogelijk ook het aantal wedstrijden aanpassen).

Voor de Wk's vanaf 2026 moet een organisatie al minimaal 14 stadions hebben waar minimaal 40.000 bezoekers in kunnen en vanaf de kwart finale moeten ze in een stadion spelen waar minimaal 60.000 bezoekers in kunnen.

Voor Spanje geld bijvoorbeeld al dat om het WK te mogen organiseren ze op dit moment minimaal 4 of 5 stadions te kort komen (het gaat uiteindelijk niet alleen over de stadions maar ook hoe deze bereikbaar zijn e.d.). Waarvan 1 waar meer dan 60.000 man in kunnen. Dat hoeven natuurlijk geen compleet nieuwe stadions te zijn. Om aan 60.000 man te komen zou dat bijvoorbeeld door een kleine uitbreiding van het Betis stadion kunnen. En je hebt een heleboel stadions in Spanje met een capaciteit rond de 30.000 waar je een extra ring op kan zetten.

Probleem is dat je na zo'n WK ook nog iets met die nieuwe - grote stadions moet. De meeste clubs zitten niet te wachten op een half leeg stadion of om de kosten van die verbouwing - nieuwbouw te dragen. Denk in Nederland alleen al aan hoe lastig het voor Feyenoord is om een nieuw stadion te bouwen.

Te gek! Nu al zin in het WK van 2038 in Vietnam, Congo en Honduras!

Turkije probeert al meerdere keren een EK te organiseren, maar tevergeefs. Nu wil men een EK organiseren samen met Italië. Die landen liggen niet eens naast elkaar. Op zich snap ik wel de insteek, want als Turkije alleen had geboden zou de kans bestaan dat ze het niet zou krijgen. Maar had het dan met Griekenland/Georgië/Bulgarije gedaan of zo. Tenminste nog landen die naast elkaar liggen.

Vooral Turkije en Griekenland zou mooi zijn, haha.

4 oktober 2023 om 13:29

Georgië ligt totaaaal niet in de buurt van Griekenland en Bulgarije kerel. Heel Turkije zit nog tussen het Europese vasteland en de kaukasus, waar Georgië zich in bevindt. Dat is dus toch wel een goeie 1500km.

4 oktober 2023 om 13:53

Maar Georgië ligt wel naast Turkije?
Tenminste zo lees ik zijn voorstel.

4 oktober 2023 om 18:34

Shiraz, dat weet ik ook wel kerel. Ik bedoelde idd TR/GR of TR/BG of TR/GE

4 oktober 2023 om 14:28

Turkije en Griekenland hebben dat in het verleden al een keer geprobeerd, ik weet alleen niet meer voor welk jaar dat was. Die zitten daar waarschijnlijk ook niet op te wachten vanwege economische redenen en de instabiele politieke relatie. Al helemaal voor een toernooi dat negen jaar later wordt gespeeld. Zou anders inderdaad de meest logische bid zijn voor Turkije als het met een ander land moet.

Als ze in Scandinavië slim zijn dan organiseren ze het ook gezamenlijk. Wellicht Estland, Letland en Litouwen erbij meenemen, heb je al een hele waslijst aan deelnemende landen. Treurig als dit kan en doorgaat.

Hoezo staat het emirates er nu tussen maar wel everton stadion en newcastle??

En dan speel je niet in het stadion van Manchester City?

Turkije en Italië? Het idee was ooit dat kleine landen (nederland en België) ook een EK konden organiseren. Zo ook bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk. Prima om in twee landen die dichtbij elkaar liggen zo'n toernooi te houden. Inmiddels zijn ze de constructie aan het misbruiken om extra te cashen. Turkije en Italië zijn afzonderlijk groot genoeg en prima instaat een EK te organiseren. Geef Turkije 2032 en laat Italië lekker 2036 doen.

Met het Verenigd Koninkrijk en Ierland heb ik iets minder moeite. Het ligt allemaal dichtbij elkaar en is redelijk aan elkaar verwant. Te klein om zelf een EK te houden, dus dan maar samen. Maar zullen we ophouden met constructies waarbij Albanië, Estland, Ijsland, Portugal en Azerbeidzjan besluiten samen een toernooi te organiseren?

Hahahaaha wat een flauwekul. Maar liefst vijf gastlanden voor het EK 2028, daar kunnen wij maar vast en zeker van uitgaan.

En dan heb je ook nog het EK 2032 met Italië en Turkije. Nog een onlogische combinatie. Organiseer met een buurland of nog beter niet, deze twee landen kunnen het vast alleen. Man, voetbal is niet meer wat het was geweest. Om nog te zwijgen over het WK…

Dat is goed nieuws voor Turkije, ze willen al heel lang dit toernooi organiseren en nu gaat het dan eindelijk lukken. Turkije heeft al moderne stadions alleen nu de vraag in welke stadions precies de wedstrijden gespeeld gaan worden. En met Italie overeenstemmen waar de finale gespeeld wordt.

Was het zo moeilijk geweest om het toernooi gewoon aan Turkije of Italië te geven in plaats van allebei. Beide landen hebben genoeg stadions om een toernooi te organiseren. Snap niet waarom er nu weer onnodig gevlogen moet worden wat ook veel geld kost voor mensen die er heen willen. Zo wordt voetbal alleen nog maar duurder en duurder.

10 oktober 2023 om 12:40

Alles in het moderne voetbal staat in het teken van korte termijn cashgrab

10 oktober 2023 om 12:46



Dat was niet zo moeilijk geweest, gewoon een stemronde. Maar aangezien Turkije zich bij het bid van Italiã« gevoegd heeft, is dit niet nodig en is er maar een bid binnengekomen bij de Fifa.

Edit: bedoel natuurlijk de UEFA niet de Fifa.

10 oktober 2023 om 13:01

De FIFA doet hier niets mee, is een UEFA toernooi. Maar verder kan de UEFA inderdaad weinig, als de landen zich gezamenlijk opwerpen.

10 oktober 2023 om 13:11

Bedankt voor de oplettendheid, bedoel inderdaad de Uefa.

Italie en Turkije, beide erg mooie voetballanden. Alleen strategisch slaat het weer helemaal nergens op. What's next, Zweden en Griekenland? Ben sowieso niet zo'n fan van meerdere gastlanden, maar laat het dan op z'n minst buurlanden zijn zoals Oostenrijk/Zwitserland en Polen/Oekraine.

Al die stadions in Turkije zijn gebouwd om een EK te organiseren en nu kunnen we er maar 5 aanwijzen, waarvan waarschijnlijk 2 het Olympisch stadion en het stadion van Galatasaray of Fenerbahce zullen zijn. Pure geldverspilling, hier heb je niks aan. We kunnen beter gaan voor het EK van 2036.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren