Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Cruijff trekt zich terug bij Ajax: 'Ik stop ermee'

Laatste update:

De wegen van Johan Cruijff en Ajax scheiden. De adviseur van de club uit Amsterdam schept maandag duidelijkheid in De Telegraaf. "Ik stop ermee", zo benadrukt Cruijff, die tot de conclusie is gekomen dat de kern van zijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. "Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee."

Cruijff had goede hoop dat het reilen en zeilen bij een paar ervaren bestuurders in goede handen zou zijn en dat deze de oud-voetballers (het Technisch Hart, red.) zouden helpen en begeleiden met onder meer vergaderen en besturen. "Maar als ik alles op een rij zet, dan kom ik tot de conclusie dat de voorzitter van de raad van commissarissen gefaald heeft." Cruijff liet al eerder weten dat hij ermee zou stoppen indien hoofd jeugdopleiding Wim Jonk wordt ontslagen. Daar lijkt de clubicoon niet op te gaan wachten.

Cruijff zette het beleid van Ajax in 2011 naar zijn hand nadat hij eind 2010 scherpe kritiek uitte op het spel van het eerste elftal onder coach Martin Jol. In de zogenoemde fluwelen revolutie legde Cruijff de macht bij de oud-spelers Frank de Boer (hoofdtrainer), Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Later werd Marc Overmars daaraan toegevoegd als directeur voetbalzaken. Begin 2015 ging het mis. Jonk schoof niet meer aan bij overleg met de rest van het Technisch Hart. Ook directeur marketing Edwin van der Sar, eveneens oud-speler, kreeg de partijen niet meer op één lijn. Dat leidde vorige week tot een aangekondigd vertrek van Jonk, die echter weigert op te stappen.

/

Cruijff vindt het jammer dat Hans Wijers een directeur als Michael Kinsbergen via de achterdeur buiten Ajax heeft gezet en stelt dat Theo van Duivenbode niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. "Uiteindelijk is hij zo’n beetje met alles akkoord gegaan." El Salvador is ook teleurgesteld in de nieuwe voorzitter van de RvC, Leo van Wijk. Hij was het immers eens met de inhoud van het rapport van Tscheu La Ling. "Om uiteindelijk toch het tegenovergestelde te doen."

De benoeming van Dolf Collee vanuit de RvC als algemeen directeur zorgt ook voor vraagtekens bij Cruijff. "Op grond waarvan? Ook hij heeft het jarenlang laten gebeuren." Het ergste vindt Cruijff dat voorzitter Hennie Heinrichs vijf clubiconen heeft laten vallen om de RvC te dekken. "Zo’n mentaliteit past niet bij onze club." Hij hoopt dat een mogelijkheid wordt gevonden om 'Ajax weer Ajax' te laten worden. "Misschien door alle aandelen op te kopen of zo. Zodat we weer terugkeren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan."

Cruijff hoopt dat het Technisch Hart snel bij elkaar gaat zitten en aan zelfreflectie doet. Ajax moet centraal staan, zo stelt Cruijff. "Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit."

Een wijze beslissing van Johan Cruijff

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ontzettend jammer dat de grootste ajacied aller tijden niets meer met ajax van doen wilt hebben, maar aan de andere kant geef ik hem groot gelijk. Wat een zooitje wordt er daar van gemaakt zeg...

16 november 2015 om 06:58

Ja, de naam Cruijff is leuk om aan de club te kunnen binden maar zoveel heeft Ajax niet aan hem gehad de afgelopen jaren. Hij was er nooit, schreef belachelijke columns over tactisch inhoudelijke keuzes van de hoofdtrainer en zijn plan werd door niemand uitgevoerd. Jonk heeft zich in zijn functie onmogelijk gemaakt waardoor ontslag de enige mogelijkheid was. Vind ik niet zo schokkend. Deze reactie van Cruijff zal mij eerlijk gezegd niets uitmaken. Zoals gezegd, hij was er toch nooit. Neem nu svp Co Adriaanse aan als hoofd jeugdopleiding. Laat in de toekomst Van Gaal directeur worden. Daar heb ik veel meer vertrouwen in.

16 november 2015 om 07:26

Meest belachelijke vond ik nog die filmpjes voor de wedstrijd. Iedereen zei daarin; ik ben.... en ik ben ajacied maar hij zei; ik zou ajacied kunnen zijn. Of woorden van gelijke strekking. Vind het altijd zo'n uitgenaste man, blij dat dit hoofdstuk is afgesloten. Prachtige voetballer, fantastische stichting, maar binnen Ajax nooit aanwezig en alleen maar ruis. Klaar!

16 november 2015 om 08:35

En dan nog te hopen dat ie het eerst aan Ajax heeft laten weten voordat ie het in de krant zet om zo voor heel NL zijn straatje schoon te vegen. Het plannetje van 5 jaar geleden is niet geslaagd en nu doet ie het enige goede....zijn handen er vanaf trekken. Geef dan toe dat je een filosofie nagestreefd hebt die alleen bij echte topclubs gehanteerd kan worden die miljoenen aan salaris en transfers kunnen uitgeven en niet bij clubs uit mindere competities. Nu begin ik me als Psv supporter pas echt zorgen te maken en denk ik dat Ajax langzaam maar zeker weer op hun oude niveau gaat komen.....
Succes Ajax

16 november 2015 om 08:39

Ik denk ook dat het goed is dat hij zich heeft teruggetrokken. Hij eist constant van iedereen verantwoordelijkheid, maar heeft zelf nooit zijn eigen verantwoordelijkheden genomen om zijn eigen gelanceerde plan tot een goed einde te brengen, door fysiek in Amsterdam aanwezig te zijn op de momenten dat de situatie daar om schreeuwde en de kibbelende partijen weer persoonlijk bij elkaar te krijgen.

Hij uitte vooral kritiek vanaf de zijlijn vauit Barcelona. Vervolgens schoof hij de door half Ajax ongewilde Ling naar voren, om een 'neutraal' rapport te schrijven. Lijkt me logisch dat zo'n constructie gedoemd was te mislukken zonder een breed draagvlak.

Laat Ajax een mix maken van het goede en uitvoerbare uit het plan Cruijff en het goede uit de bestaande opleiding en de organisatiestructuur. De meerderheid van leiding bepaalt uiteindelijk de te volgen lijn en werknemers horen zich daar aan te conformeren, i.p.v. muiterij te willen plegen om het Cruijf-dogma te willen drukken.

Ajax is nu het meest gebaat bij eensgezindheid en één duidelijke lijn in werkwijze en organisatie. Zoals de organisatie na de Fluwelen Revolutie werd neergezet, was het op papier al één grote organisatorische chaos waarin iedereen in de praktijk zijn eigen onbegrensde positie wilde veiligstellen.

Hopelijk wordt Ajax weer gewoon de voetbalclub, die het ooit was en hoort te zijn. Waar het om voetbal op het veld gaat en niet om een een machtsstrijd op bestuurlijk niveau met als gevolg onoverzichtelijke onrust op de werkvloer.

16 november 2015 om 10:39

Ik vind het ontzettend jammer dat dit gebeurt. Ik sta volledig achter de visie Cruijff. Het mag duidelijk zijn dat die visie niet wordt nageleefd. Er worden spelers aangetrokken die niet direct een versterking zijn voor het eerste elftal. In het eerste wordt er anders gespeeld dan in de jeugd. Het voetbal is niet vrij en aanvallend, maar volledig gechoreografeerd en controlerend. Dat is dan ook nog eens zonder succes. En nee, ik vergeet de kampioenschappen niet. Maar die kampioenschappen betekenen niets als er verder helemaal niets verandert. En er is niets veranderd. De bankrekening is gespekt. Dat is prima. Maar het voetbal is verschrikkelijk en is niet beter dan het was. Het gaat de laatste tijd een heel klein beetje beter. Dat heeft te maken met het langzaamaan wat volwassener worden van de ploeg. Dat het niet heel veel beter gaat, heeft te maken met de speelwijze. Het is de speelwijze van Van Gaal. Die speelwijze werkt alleen maar als je een topteam hebt zoals in 1995 en dat is nu eenmaal zeldzaam. Cruijff wil Ajax-spelers die intuïtief zijn en simpelweg meer willen scoren dan de tegenstander. Die jongens moeten worden aangevuld met wat meer doorgewinterde voetballers die genoeg klasse hebben om onomstreden te zijn binnen het team. Het eerste type is langzaam aan het terugkomen. Het tweede type moet worden gescout en gehaald en daar wordt keihard op gefaald. Als je ze niet kan vinden, dan zegt Cruijff: dan maar niets halen en jeugd inpassen. En dat is niet gebeurd. Er zijn allerlei kwalitatief te zwakke spelers gehaald, die niets hebben toegevoegd. Spelers als Milik zijn interessant. Maar het is weer een talent en niet iemand die nu volledig brengt wat het elftal nodig heeft. Je had daar dus jeugd in moeten/kunnen passen (zelfs als die niet het gewenste niveau hadden, want dat heb je nu dus ook niet gehaald). Dus is het geen goede aankoop. Heitinga is leuk en aardig, maar heeft niet het onomstreden niveau. Dus is het geen goede aankoop. Sinkgraven is een groot talent, maar nog niet op het gewenste niveau. Je had dus jeugd in moeten/kunnen passen. Dus geen goede aankoop.

Als Cruijff achter Jonk staat, dan is Jonk in zijn ogen bezig met zijn beleid. Jonk heeft problemen met de uitvoering, dus is het waarschijnlijk dat dat zit in dit aankoopbeleid (dat is ook uitgesproken door hem). De ideeën van Cruijff over doorstroom in combinatie met aankopen is helder en logisch. Als daarvan wordt afgeweken, is dat dus vrij dom en heeft het geen effect. En dat is gebleken. En dan kun je zeggen dat er een aantal treffers tussen zitten, dat klopt. Maar die treffers zijn 1) jonge spelers die voor de jeugd zijn gescout en langzaam doorbreken (El Ghazi, Bazoer) of 2) het zijn er zo weinig, dat het niet opbokst tegen het geld dat is gestoken in spelers die er uiteindelijk niet toe hebben gedaan.

Je kan vinden dat Cruijff onvoldoende zelf aanwezig is geweest. En misschien is dat waar. Aan de andere kant is de basis van zijn ideeën niet bijzonder ingewikkeld. Als je dat niet kan uitvoeren, dan is dat waarschijnlijk omdat je dat niet wilt. Daar kan Cruijff weinig aan doen (tenzij je vindt dat hij een functie had moeten nemen waarbij hij mensen had kunnen aannemen en ontslaan, maar dat was gezien zijn gezondheid geen aannemelijke keuze). Daarbij had Cruijff blijkbaar vertrouwen in de aangewezen personen. Het zou slecht beleid zijn om die personen dan ineens weer aan de kant te schuiven, in plaats van proberen hen beter binnen het beleid te laten functioneren.

Ik ben misschien erg gekleurd. Ik word - net zoals Cruijff - namelijk liever 2e met voetbal waar iedereen de mond vol van heeft, dan dat ik kleurloos een prijs binnen sleep. De hele wereld was in 1998 onder de indruk van het Nederlands elftal. Net zoals de wereld onder de indruk was van Juventus in 1996 en het Barcelona onder Guardiola. De ene keer levert het een prijs op, de andere keer niet. Maar dat mensen erover spraken had niets te maken met prijzen, dat had alles te maken met het voetbal zelf.

16 november 2015 om 12:31

Ben het niet eens met je eerste gedeelte maar je ideen zijn de moeite waard

16 november 2015 om 15:08

Lees alsjeblieft dat rapport van Ling, als je echt wilt meepraten. Het is absoluut niet Jonk die zich onmogelijk heeft gemaakt, er gaat een hele geschiedenis aan vooraf voordat Jonk weigerde aan te sluiten.

Als Jonk met Cruijff vertrekt, is alles weer bij het oude en blijven passanten het spel van Ajax bepalen. Je moet je toch niet voorstellen dat ze straks daadwerkelijk het spel van het eerste doortrekken naar de jeugd..?!

16 november 2015 om 15:53

Hè ja laten we opper schoolmeester Adriaanse de baas maken. Weten we in ieder geval zeker dat het binnen afzienbare tijd niet weer goed komt. Dat je het niet eens bent met het plan Cruijff à la, maar Adriaanse? Snap ik helemaal niks van.

16 november 2015 om 10:08

Ik vind de basis van het plan Cruijff geweldig. Eigen jeugd en aanvallend voetbal is de enige toekomst voor het gehele Nederlandse voetbal.
Wat wel jammer is, zeker in zijn column nu, is dat ie Weer de schuld in de schoenen van 'de bestuurders' probeert te schuiven.
Als er iets aan het plan Cruijff niet klopte, was het dat het te vaag was en dat er niet was nagedacht over wie de leiding moest nemen. Cruijff dacht dat 5 voetballers bij elkaar zetten, met 600 interlands achter hun naam de oplossing zou zijn, maar zoveel bestuurlijke onervarenheid in combinatie met grote ego's is juist wat de oorzaak is van de mislukking. En niet Weijers, Leo van Wijk of Hennie Henrichs.

16 november 2015 om 10:24

helemaal mee eens... maar dat was nu net het "plan Cruijff". Nu dit niet blijkt te werken "stopt ie ermee".

nog nooit iemand gehoord met zo weinig verantwoordingsgevoel. Ik ben echt zwaar teleurgesteld in hem. Ik had grote verwachtingen maar hij heeft er niets van waargemaakt.

16 november 2015 om 10:32

Cruyff heeft nooit gezegd 'hee hier is mijn plan en ik ga er persoonlijk op toezien dat het ook helemaal zo wordt uitgevoerd.' Hij heeft een visie neergelegd, een plan. Hij heeft dit voorgelegd aan ambitieuze Ajaxminded mensen en die zeiden 'ok Johan, wij geloven hier ook in en gaan dit in de praktijk brengen'.

Dat hebben ze vervolgens gewoon niet gedaan (de meesten). Alsof Cruyff onbereikbaar was voor inbreng ofzo. En sowieso kom op hee, had hij daar dan als een schoolmeester toezicht moeten gaan houden? Die man is bejaard en heeft een medisch verleden. Het is toch geen kinderklas? Grow up! Zeg dan gewoon gelijk nee en ga je eigen weg.

En dan zeuren over zn column. Ach ach, wat een gehuil. Ajax moet die pruillip intrekken en zich gewoon eens als een grote jongen gaan gedragen.

Men wist waar men aan begon, met het voor zover aanwezig volle verstand en hart voor Ajax. Dat het dan toch weer een zooitje ongeregeld blijkt, kan me voorstellen dat Cruyff het dan nu opgeeft. Laat ze het maar lekker uitzoeken Johan, beter richt je je op je herstel.

En dan dat walgelijke, zure misbaksel van een Arno Vermeulen bij Studio Voetbal. Serieus, dat deze onbenul nog openbaar zijn mond mag opendoen om zijn minderwaardigheidscomplex weg te praten, wat een respectloze, humorloze kwal, blech!

16 november 2015 om 10:50

ik hoor je over "grote jongens"praten en "kinderklas".
Cruijff heeft gewoon verkeerd ingeschat dat 4 voetbaljongens op een rij niet een club kunnen leiden. Leiding van een organisatie heb je hierarchie voor nodig en bestuurlijke ervaring. je ziet toch ook wel dat het hier aan ontbreekt of niet? Dan moet Johan ook een vent zijn, en niet weer de schuld richting bobo's schuiven.

16 november 2015 om 11:39

@ de neutrale kijk

Cruijff heeft natuurlijk niet alleen zijn plan neergelegd. Hij heeft de poppetjes, de kleuterklas zoals jij die noemt, neergezet op vitale positisies binnen de organisatie.

Als sommige poppetjes het er vervolgens niet met elkaar eens zijn en elkaar het licht in de ogen niet gunnen, had Cruijff best wat meer als een schoolmeester de touwtjes in handen mogen nemen om ze weer in het gareel te krijgen.

Als intiator van een visionair plan is het toch niet meer dan logisch om naar de plek te komen waar het plan in uitvoering moet worden gebracht en op het moment dat er onenigheid is en men het niet eens wordt over de te volgen route? Om vervolgens als de visionair knopen door te hakken.

16 november 2015 om 16:01

Eindelijk eens een verstandige mening. Voor zover ik weet is het inderdaad zo gegaan. Cruijff heeft nooit gezegd dat hij het zelf zou gaan doen. Daar komt nu zijn gezondheidstoestand nog eens bij. Niet zo heel raar dat hij het langzamerhand wel goed vindt. Blijkbaar voor velen hier moeilijk te begrijpen.

16 november 2015 om 12:00

Hij roept hard maar doet nada. Preken voor eigen parochie en de schuld bij een ander leggen. Ajax moet hetzelfde wat Barca doet met Veuijd, niets ;-)

Typisch Cruiff weer. Gaat het goed en word je 4 jaar op rij kampioen dan komt het door het Cruijff plan en hoor je er niks van. Gaat het minder en spelen ze belabberd dan is het weer ik trek mijn handen er vanaf, plan wordt niet gevolgd.

16 november 2015 om 02:08

noem je dat goed , 4 jaar kampioen worden en voor de rest in de beker en europees niks voor te stellen . het zou helemaal een echte schande zijn als je met zo'n begroting niet elk jaar bij de bovenste 2 hoort .

16 november 2015 om 02:27

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het hele plan Cruijff van begin af aan een grote grap is en op niks is gebaseerd. Als het qua prijzen meezit dan eist Cruijff wel eventjes snel zijn credits op zoals de afgelopen paar jaar toen Ajax 4x achtereenvolgens kampioen werd. Nu zit het qua prijzen tegen en wat betreft spel is het al helemaal belabberd. Er komt terecht kritiek op het zogenaamde heilige plan van Cruijff. En ja hoor, dan is het weer plan wordt niet goed gevolgd, en Cruijff weet niet hoe snel mogelijk hij zijn handen terug moet trekken.

Dat hele plan is gewoon een grote faal project. PSV keert na lange afwezigheid voor het eerst weer terug in de CL en zij staan op het punt van overwinteren in de CL. Zo dicht is Ajax nog niet eens geweest sinds dat plan in werking is getreden. En dat was wel het hele streven van dat hele plan. Nou wat Ajax dus in al die jaren niet lukt, gaat het PSV waarschijnlijk wel lukken. En dit gebeurt gewoon met een normale technische staf zoals voorheen altijd al is geweest.

16 november 2015 om 02:41

cruijff moet zowieso stoppen , de man heeft wel wat anders aan zijn hoofd . de echte fout wat bij ajax nog steeds wordt gemaakt is dat er nog altijd de hoop is dat ajax nog een keer gaat meespelen met de europese top en dat is gewoon een fabeltje , dat gaat niet meer gebeuren al heb je voor nederlandse begrippen 11 toppers op het veld staan . we hebben het lang kunnen camoufleren met het nl elftal , maar ik ben bang dat het nu een aflopende zaak aan het worden is , en dat we ons moeten gaan vergelijken met bijv Bulgarije of Roemenië . er zijn een stuk of 20 , 25 ploegen , die betalen voor 1 speler net zoveel als de hele begroting van ajax en psv . dat wat cruijff gezegd heeft , aansluiting krijgen met de europese top , sorry maar dat gaat never meer gebeuren . zelfs de subtop is voor europese begrippen niet meer bij te benen . het was mooi zolang het duurde , maar we krijgen nu het loon voor " de hollandse school " , een systeem dat al een jaar of 15 achterhaald is .

16 november 2015 om 03:14

Wat ik heb begrepen is het plan nooit uitgevoerd. Alleen de mensen van het technisch hart noemen het een plan Cruijff. Ook een Piet Keizer zegt dat het plan Cruijff nooit is uit gevoerd.
Ze zijn kampioen geworden, maar dat is totaal geen kunst en daar heb je geen plan voor nodig. In Europa stelde het, op een paar zinloze overwinningen na, niets in de CL voor. Ook daar heb je geen plan voor nodig.
Cruijff wilde in 2011 de terug keer van Maarten Fontein maar de RvC van Ajax kraakte dat. Sinds dien rommelt het maar wat aan onder de noemer "plan Cruijff".

16 november 2015 om 03:16

Als et PSV lukt, begrijp je toch zelf ook wel dat ze door als eerste geplaatste de loting in te zijn gegaan, wat alleen dit jaar kon geschiedden in deze opzet, en volgend jaar alweer wordt opgeheven, kortom et nodige geluk, en daardoor in een wel vrij makkelijke poule terecht te zijn gekomen. En uiteraard daarmee de kans aanzienlijk groter is om te overwinteren. En dat dat totaal niet in vergelijking staat met Ajax dat alle jaren als derde de loting inging. Wolfsburg, Moskou, en ManU in deze staat, is niet meer dan subtop. Als je dat dan wegzet tegen de tegenstanders van Ajax de afgelopen jaren met; Real Madrid, Barcelona, Manchester City, PSG, AC Milan en Dortmund is dit jaar CL natuurlijk totaal niet te vergelijken en zegt et niks over et niveau van PSV, maar over de tegenstanders van PSV. Want ook PSV overwintert niet met de tegenstanders die Ajax heeft gehad afgelopen jaren, en tegen wie ze et niet eens onverdienstelijk hebben gedaan; winst tegen Barcelona en Manchester City, gelijk tegen PSG, Milan en Manchester City. Groot verschil tussen top en subtop.

16 november 2015 om 03:47

Ja dat begrijp ik.. dus dat hele plan van Cruijff slaat van begin af aan nergens op. Het is inderdaad een kwestie van geluk. Heeft niks te maken met een bepaald lijn structureel te volgen om in CL te overwinteren/aansluiten bij Europese top.

Mijn punt is ook dat als Ajax de afgelopen jaren dat geluk wel heeft gehad, dan zou iedereen roepen dat het door het plan van Cruijff komt. Cruijff zou dan ook niet de beroerdste zijn om de credits op te eisen. Maar ja, het loopt totaal anders dan werd voorzien. De door Cruijff zelf neergezetten pionnen maken er een zooitje van, het geluk zit in Europa totaal niet mee, zelfs in Europa League presteren ze belabberd. Dus ja, kritiek komt, want ja Cruijff had gezegd, binnen 5 jaar zal er resultaat komen. Maar ja dat resultaat ziet er verre uit van wat het moet zijn. Plan Cruijff is toch niet helemaal de verlossing, sterker nog Ajax is geen meter ermee opgeschoten. Dus dan maar snel je handjes ervan aftrekken voordat Ajax nog dieper in een gat gaat zinken.

16 november 2015 om 04:51

Je hebt helemaal gelijk! Ik snap Ajax wel..... Met Alleen maar jeugdspelers ga je het niet redden, dus moet je aankopen doen. Echter, degene die de laatste aankopen heeft gedaan mag wel ontslagen worden! Er presteert er niet één!! Milik en Younes zijn talentvol, en heb ik ook wel vertrouwen in, maar v.d Hoorn, Duarte, Heitinga, Viergever en noem ze allemaal maar op stellen toch niets voor?
Laat ze maar beginnen met diegene die daar verantwoordelijk voor is te ontslaan, en er iemand neer te zetten die wel een paar goede aankopen durft te doen. PSV legt gewoon een paar miljoen neer voor Luuk de Jong en Guardado, en kijk eens hoe die jongens het doen!!! Het kost iets, maar dat soort jongens maken je kampioen!

16 november 2015 om 05:09

Dat is wel mooi wat je zegt @kaiserkiez. Maar je vergeet dat zij in de Uefa door nog mindere teams zijn uitgeschakeld. En gebaseerd op dat zou Ajax het ook slecht doen in de poule van Psv. Ryjuee heeft een punt. Het plan van Cruijf zou nooit werken. goed voor de Nederlandse competitie maar ga je de grens over dan houdt het helaas op.

16 november 2015 om 07:00

Ajax kwam ooit onder de Boer een doelpunt te kort voor de tweede ronde CL dus geen idee waar jij het over hebt. Ajax kwam zo vaak dichtbij, maar aan het einde van de rit vergeet men dat, omdat je het niet hebt gered. Zul je ook merken bij PSV zodra zij het niet redden.

@ Koftheprof.

Appels met peren vergelijken. PSV is sinds Frank bij Ajax zit ook telkens uitgeschakeld door mindere ploegen dan de ploegen die zij nu treffen. Waarom? De EL motiveert gewoon stukken minder dan de CL. Denk je nou serieus dat die spelers wachten op dit soort wedstrijden? Misschien als je amper Europees voetbal gewend bent en het uiteindelijk weer eens haalt ben je tot op het bod gemotiveerd, maar anders echt niet.
Dat zie je ook bij de fans. Kijk hoe snel die CL tickets waren uitverkocht, maar in de EL zie je maar de helft verschijnen en dat terwijl die kaarten stukken goedkoper zijn.

16 november 2015 om 07:39

@Ryjuu: hij heeft nooit gezegd dat de 4 titels door plan Cruyff kwam eerst je feiten op rijtje zetten inplaats van onzin roepen.
Hij heeft al van dag 1 gezegd dat er niet volgens zijn plan gewerkt wordt en dat Jonk de enige is die zijn plan volgt.
Dus AUB hou op met onzin verkondigen.

16 november 2015 om 07:43

RYJUU, zullen we even afwachten waar PSV staat na de laatste twee wedstrijden?
Vergeet niet dat toen Ajax speelde tegen de kampioenen!! van de drie grootste competities ter wereld, PSV ook faalde tegen Europese subtop. De poule van PSV is nu ongeveer zo sterk als de zwakste drie tegenstanders van Ajax in de CL van de laatste jaren. Daarnaast herhaal ik nogmaals, wacht even af tot alles gespeeld is. Ik hoop dat ze het redden.

On topic: Cruijff heeft groot gelijk. De club misbruik zijn naam. Ze willen hun eigen beleid kunnen bepalen, maar durven het plan Cruijff niet af te vallen. Dat zou de achterban niet pikken, en dat weten ze. Daarom krijg je nu zo'n schijnvertoning: we staan achter plan Cruijff, maar ondertussen..

16 november 2015 om 08:50

Voor geen enkele Nederlandse club bestaat een makkelijke loting. Qua budget alleen al leg je het tegen bijna elke CL club af.

16 november 2015 om 09:22

PSV heeft inderdaad beter gepresteerd dan Ajax mochten ze een ronde verder komen. E.e.a. heeft wel te maken met de nieuwe opzet (loting en potten). Ajax had de pech altijd 2 absolute topclubs te loten (op de poule met AC Milan na dan)

16 november 2015 om 10:27

@ryjuu, De vergelijkingen die je maakt slaan werkelijk nergens op. Gevoelsmatig twijfel ik tussen lachen en huilen om je reacties... Heb je ook gekeken tegen welke ploegen Ajax voetbalde en PSV nu voetbalt? Barcelona Psg, dortmund en city waren ploegen die ver kwamen in het toernooi... geen club uit deze poule gaat ver komen.... Al hoop ik het wel alleen al omdat het een nederlandse club is

16 november 2015 om 15:20

Je weet dat wat het eerste doet los staat van plan Cruijff? Een van redenen dat Jonk zo boos is, is omdat Frank weigert volgens het plan van Cruijff te werken. Frank wilt het spel van het eerste zelfs doortrekken naar de Jeugd.

In de jeugd heeft Wim de plannen en de visie van Cruijff uitgewerkt en zie waar het toe lijd. De jeugdopleiding doet het geweldig. Ouders zijn tevreden en het aantal jeugdinternationals en internationals groeit.

Afscheid nemen van Cruijff is de doodsteek voor de jeugdopleiding, er zijn al ouders die hun kind er weg gaan halen als Jonk vertrekt. Jonk heeft ze met het plan van Cruijff binnen gehaald. Voordat er weer iest draait op de jeugdopleiding ben je jaren verder.

16 november 2015 om 21:28

@vierdag

leg dan eens helder uit wat er niet uitgevoerd is van dat plan?

Fortijn was marketing directeur, met het huidige contract met Ziggo heeft de marketing het toch gewoon utistekend gedaan?

16 november 2015 om 06:49

Je schrijft een heel betoog, maar na de tweede zin kon iedereen als stoppen met lezen. Want, vertel eens, waar vraagt Cruijff de credits voor de kampioenschappen? Het zijn allemaal anderen die dat doen. Cruijff is het nooit eens geweest met wat er bij het eerste elftal gebeurt. Hij heeft het beste voor met de club en weet ook waar hij het over heeft, als voetballer, als trainer. Dus hartstikke leuk dat je hem probeert af te branden, zoals velen hier, maar dat is meer rancune dan objectief vermogen.

On: het is zo jammer, maar eigenlijk zag je dit al aankomen. Tijdens de 'revolutie' waren er al een paar oud-spelers die niet echt wilden gaan voor de lijn Cruijff, maar meer voor Van Gaal (zoals F, de Boer), maar zich erin hebben geschikt. Uiteindelijk hebben ze toch gedaan wat ze zelf wilden en dan krijg je een tweespalt. Ik vind 't verschrikkelijk zonde, want de kennis van deze man gaat flink verloren.

Kampioen of niet, bij Ajax willen we ook goed voetbal zien. En zeker ook rust bij de club. Jammer genoeg zijn deze oud-spelers daar ongeschikt voor. Tja, allemaal Van Gaal-adepten, dus binnenkort Louis terug bij Ajax als adviseur.

16 november 2015 om 10:28

Louis zou in ieder geval zijn verantwoording nemen en aanwezig zijn bij de club en leiding geven. Iets waar Cruijff een voorbeeld aan kan nemen. Die heeft de hele club afgebroken en niet weer opgebouwd. Dat is gewoon een schande. Slechter als Cruijff zal van Gaal het dus echt niet doen.

Leiding kunnen ze nu wel gebruiken bij Ajax volgens mij. Zou niet weten wie het anders moet doen.

16 november 2015 om 11:41

Louis zou er zeker zijn, daar heb ik ook geen twijfel over. Maar qua voetbal en hoe het spelletje gespeeld moet worden schat ik Cruijff hoger in dan Van Gaal. Maar goed, we gaan het zien. Belangrijker is gewoon dat Ajax eens goed gaat presteren en ook internationaal. En dan niet met spelers als Viergever aankomen, want dan zie ik liever Riedewald die dezelfde fouten maakt dan zo'n gast kopen.

Maar goed, laten we hopen dat het gewoon wat rustiger wordt.

16 november 2015 om 10:18

@ryjuu, je reactie is wel heel kortzichtig.... Jij bent typisch een niet ontwikkelde supporter , zomaar wat roepen. Op geen enkele manier heeft Cruijff de 4 titels aan het plan Cruijff gelinkt. Hoe je daar bij komt is me een raadsel. Om het plan goed uit te voeren gebeuren een aantal goede dingen en een aantal minder goede dingen. Hij heeft het goed recht dat als men niet meer aan het door allen omarmde plan voldoet, geef het dan ook niet die naam en misbruik de naam Cruijff ook niet. Als ik jou was zou ik me heel erg gaan schamen over je post....

16 november 2015 om 11:22

typisch cruijf? waar heeft hij de credits van geeist dan de laatste jaren? hij is alleen maar negatef geweest ondanks de resultaten (terecht), maar kies vooral het kamp tegen cruiijf dan komt het vast goed

16 november 2015 om 14:26

Als hij het al vanaf dag 1 al er niet mee eens was geweest hoe zijn plan wordt uitgevoerd had hij vanaf dag 1 moeten gaan ingrijpen. Het is zijn plan, zijn plan die ook dezelfde figuren heeft aangesteld... Waarom dan 5 jaar later als het een grote rotzooi is geworden pas je bek opentrekken en zeggen dat je ermee kapt? Waarom? Omdat er de afgelopen 5 jaar niet veel aan de hand was doordat Ajax steeds kampioen werd. Als je het dan over zelfreflectie hebt begin dan bij jezelf. Dat hij de credits niet ala Van Gaal opeist klopt, maar hij laat het wel aan zich toeschrijven zodra het goed gaat. Nu het minder gaat wil hij alle banden los snijden om zijn naam hoog te houden. Dat is gewoon typisch Cruijff. Altijd lullen en als het niet mee zit lafjes je handen ervan aftrekken en niet de verantwoordelijkheid durven nemen. Als dat plan het heilige middel is om Ajax terug aan de top te brengen, dan doe je er toch alles aan om het door te trekken? Neem dan de verantwoordelijkheid, en ga niet lafjes aan de zijkant boehoe roepen. Per slot van tekening is het zijn eigen plan. En ja dat is typisch Cruijff, neemt nooit de verantwoordelijkheid, want ja stel dat het niet goed gaat... dan schaadt het alleen maar zijn naam.

17 november 2015 om 13:33

je hebt zeker een punt, hij had absoluut zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, dat is het enige wat je hem kwalijk kan nemen wat dan wel weer een zwaar punt is, maar aan zijn kennis zal het niet hebben gelegen, alleen de daadkracht ontbreekt helaas.

16 november 2015 om 16:03

Onzin hier heeft Cruijff nooit de credits voor opgeëist! Maar goed blijkbaar is het nu bijltjesdag.

Triest dat dit gebeurd. Triest dat F. De Boer, Overmar, Bergkamp en vd Sar de club kapot maken alleen om er zelf geld mee te verdienen in de vorm van niet terechte bonussen. Triest voetbal, triest en niet realistisch commentaar na de wedstrijden en een ajax dat geen eigen identiteit meer heeft zowel bestuurlijk als op het veld. Uniek zijn we al jaren niet meer en dat is doodzonde. Jaren geleden was de roep om Johan erg groot en hij is zo'n grote Ajacied dat hij erin gestapt is en word respectloos afgedankt. Ik ben enorm teleurgesteld in dit Ajax en vraag me af of het ooit nog goed komt. De naam en het stadion maken een hoop goed, maar voor je plezier kom je er al een tijdje niet meer.

16 november 2015 om 02:46

Wat een jankerds bij Ajax. Wim Jonk is terecht ontslagen, weigerde bij vergaderingen te zijn en sloeg elke voorziening op. Leuk maar dat kan je niet maken op je werk en in je functie, snap de gekrenkte ego wel maar hij is niet de baas van alles.

Jaar in, jaar uit wordt je door concurrentie en de top voorbij gestreeft omdat je met alleen jeugd het niet redt, zelfs Barca koopt nu meer in dus Overmars en De Boer besloten om te blijven dat er ervaring en kwaliteit ingekocht moet worden.

Jonk wilt niet meer samenwerken met de rest want ze moeten lekker doen wat hij willen zonder gemaar en ze luisteren zogenaamd helemaal niet naar hem en uiteindelijk komt het bestuur tot het punt om Jonk te ontslaan, Jonk gaat niet akkoord, de jeugdafdeling staat achter hem en Cruffy stapt op.

Alle werk weg om wat kinderen en omdat ze hun zin niet krijgen, blijf weg zou ik zeggen

16 november 2015 om 06:56

Jankerds, omdat Jonk niet wilt samenwerken? Ik denk dat Jonk net zo fout zit als de rest. En daar zeg ik 't eigenlijk al: ze zitten allemaal fout! En dus zouden ze allemaal weg mogen van mij. Die gasten maken er een bende van. Kampioenschap, ok, leuk. Maar we presteren verder bar weinig. Zowel op als buiten het veld. CL en EL zijn drama geweest, voetbal is belabberd, elke week andere samenstelling, aankopen zijn drama, organisatorisch is het drama, scouting is drama, oftewel heel veel is slecht en dat kan niet komen door één man. Dat is wat Cruijff zegt, namelijk de mensen die dit moeten organiseren maken de verkeerde keuzes en ook nog eens tegenover de gemaakte afspraken.

Dus jankerds, nee. Wij willen meer van onze club dan alleen kampioen worden. We willen een voorbeeld zijn en dat zijn we nu verre van. Het is kommer en kwel.

16 november 2015 om 07:46

@wickedmen

Volgens mij snap jij het niet helemaal. Wim jonk wilde niet meer aanschuiven omdat er niet volgens plan van Cruijf werd gehandeld en dan is het logisch dat je zeg van ik kom er niet meer bij zitten totdat andere ook gaan inzien dat we niet op eenzelfde visie zitten van Cruijf. Wim jonk heeft ook nooit geroepen dat hij er alleen maar jeugd naar voren geschoven moet worden, hij heeft alleen gezegd dat hij het zinloos vind om spelers als Sanogo, Zimling, Duarte, van der Hoorn etc. te kopen terwijl je daar op die plek ook eigen jeugd naar voren had kunnen schuiven. Wim Jonk is een voorstander van gerichte aankopen die ook wel wat toevoegen aan het elftal en niet zomaar een aankoop in breedte terwijl je breedte ook wel kan aanvullen met jeugd.

16 november 2015 om 08:10

@caribbean

En wat zijn precies gerichte aankopen? Geen enkele aankoop geeft garantie. Ik ben de laatste die gelukkig is met het aankoopbeleid de laatste jaren maar tegenover een mislukte Zimling en Sanogo kun je ook een geslaagde Pantelic en Poulsen zetten. In de vijver waarin Ajax vist kun je namelijk wel eens tegen een zeperd aanlopen.

Nogmaals, ik ben de laatste om te zeggen dat de aankopen bij Ajax succesvol zijn maar het is te makkelijk om te zeggen dat dat anders zou zijn als 'de lijn Cruyff' zou zijn gevolgd. Zo was Cruyff een voorstander van het huren van Bojan en Cuenca destijds, en dat pakte ook matig uit.

Cruyff zelf heeft in zijn tijd aan het roer bij Ajax Frank Stapleton, een Ier vam 29 met 2 versleten knieëen, Hennie Meijer en Jan Sorensen aangekocht. Ik heb respect voor de voetbalideeen van Cruyff maar niet alles wat Cruyff brengt is goud.

16 november 2015 om 10:00

Pantelic ?
Dat is al even terug, en ver ver voor overmars.
En dat je tegen een zelerd kan aanlopen klopt abosluut, maar je heb toch ook gelezen hoe transfers tot stand zijn gekomen ?
Overmars op eigen houtje met 3 afkeurende scoutingsrapporten etc etc.

Maar goed er is niet 1 speler gekocht voor het eerste door Overmars de strucutreel wat toevoegd..

16 november 2015 om 21:30

@masrcore

Hoe kan je gericht aankopen als je minder dan een miljoen euro bruto salaris te bieden hebt? Bij een club als Stoke verdien je al een veelvoud van dit bedrag.

Ajax moet nou zo gigantisch blij zijn dat ze heel wat centen hebben. Op die manier kan je nog verschillende koersen varen en is de druk op het bestuur toch wat minder als wanneer je mindere middelen hebt. Het feest is nu in ieder geval wel compleet. Plan Cruijf kan nou meteen de prullenbak in en de spanning tussen de medewerkers op de Toekomst en de heren wat verderop zal er absoluut niet beter op worden. Benieuwd hoe het nu met Jonk zal af lopen. Verder zal het een helse karwei voor Frank de Boer worden om de spelersgroep optimaal te laten presteren zonder het hele circus eromheen. Frank de Boer kennende lukt hem dat wel maar het zou me niks verbazen als zijn koffer hierdoor al half ingepakt is om volgend seizoen elders te coachen.

Verder kunnen we van Cruijff van alles zeggen en de beste man heeft vast een punt maar als hij de revolutie echt geslaagd wilde hebben dan had 'ie gewoon vaker aanwezig moeten zijn.

En hij zal wel wat anders aan zn hoofd hebben lijkt me. Ik snap sowieso niet dat de ajacieden meer verwachten dan dit. Je speelt met allemaal jeugdspelers en je kunt geen fatsoenlijke spelers aantrekken want wie wil er nou naar ajax komen en in de eredivisie spelen? Je kunt een keer mazzel hebben met een speler als suarez maar verder haalt fdb er het maximale uit in mijn ogen. Stel dat plan cruijf tot in de perfectie uitgevoerd zou worden,.zou het misschien 5% beter worden, want financien in de overige competities laten niet toedat nederlandse clubs ook maar ooit nog iets zullen presteren. Het is ook wel typisch iets voor ajax supporters om te denken dat je ht beter weet dan de trainer die je weer succes heeft gebracht.

Hoe kan Cruijff zich terug trekken terwijl hij er amper is geweest? Als het hem zo aan het hart ging dan had hij wat minder in Barcelona moeten zitten en de boel weer naar zijn hand moeten zetten op het moment dat hij vond dat het de verkeerde kant op ging, misschien had hij deze situatie dan voorkomen. Iedereen is blijkbaar verantwoordelijk behalve Cruijff zelf, hij heeft die mensen er toch neergezet?

16 november 2015 om 10:32

dat vroeg ik me inderdaad ook af. "hij stopt ermee".... met wat?? Hij doet volgens mij niets...

Begrijpelijke keuze. De man is al op leeftijd en heeft longk***. Die heeft geen zin om zich met zo'n wespennest bezig te houden, en ik geef hem groot gelijk.

16 november 2015 om 10:34

volgens mij gaat het niet om zijn ziekte maar om de situatie bij Ajax.... maar wel goed om te weten dat jij hem gelijk geeft... :-)

16 november 2015 om 11:25

zijn ziekte zal er zeker mee te maken hebben, als je tegen zo'n ziekte vecht is het niet zo slim als je zoveel energie in de club steekt en al het gezeik over zich heen krijgt, het word tijd voor actie, het word tijd voor een nieuwe coach, overmars mag vertrekken en wat vdsar heel die jaren heeft gedaan weet hij zelf wss nog niet eens.

De beste keuze voor iedereen. Cruijff wilde graag dat zijn naam aan dit rare project gehangen werd, maar hij wilde zoals wel vaker geen enkele verantwoordelijkheid dragen. Cruijff moest zo nodig die hele club van '95 in het bestuur en in het Technisch hart hebben, Cruijff moest iedereen die voor 2011 bij Ajax werkte slachtofferen en er is geen reet van zijn plannen terecht gekomen! Op de Toekomst komen alleen nog maar halve primadonnas door die zich weigeren in te spannen in een wedstrijd, maar wel vingertjes op de lipjes doen als ze er per ongeluk 1 in lopen. De gedroomde spits is er nog steeds niet en zal in de komende 4 jaar ook nog niet komen, verder is het op bestuurlijk niveau één grote grap aan het worden bij Ajax... Die rare Van der Sar en Overmars zijn de lachertjes van het Nederlandse voetbal en om het helemaal af te maken is de A-selectie van Ajax ook nog eens niet eens meer in staat om zich te plaatsen voor de volgende ronde in de EL: Cruijffie, niet de directeur heeft gefaald maar jijzelf door in rare utopieen te geloven over een "terugkeer van Ajax bij de Europese top!"

Het huidige bestuur kan trots zijn op zichzelf, wat een puinhoop maken zij ervan. Het zou het bestuur en de rvc sieren als zij ook zouden opstappen. Corruptie en machtsspelletjes zijn schering en inslag. Iedereen liegt en bedriegt, niemand denkt aan de club, men denkt alleen aan zichzelf. Dat krijg je met nobody's als Overmars,van der Sar en consorten. Aankoopbeleid faalt voortdurend en niemand die er iets van zegt of wat aan doet. Onze club gaat kapot en wij mogen dit vanaf de zijkant aanschouwen. Johan bedankt voor alles wat je gedaan hebt voor Ajax, concentreer je nu op je herstel dat is veel belangrijker. Hennie Henrichs is zeker schuldig in dit geheel, oude man met wrok, lekker weggaan en ook niet meer terug komen. Alleen capabele mensen kunnen Ajax nog redden maar die zullen zeker niet in deze puinhoop willen stappen. Bedankt hoge heren, maar niet echt dus

Cruijff stopt er mee? Waarmee? Met van grote afstand colums schrijven over de club en het naar voren schuiven van mensen die iets anders doen dan hij wil?

En wat gaan we daar dan van merken?

16 november 2015 om 08:49

Colums schrijven? Telefonisch contact onderhouden met Jaap de Groot van de Telegraaf, waar dan diezelfde Jaap weer zijn eigen draai aan geeft. Gaat natuurlijk weer helemaal nergens over. 3 dagen geleden 130 man neergeschoten in Parijs en wij discussieren hier over het opstappen van een ooit eens goede voetballer die door de mand valt met een onuitvoerbaar wazig plan waarvan niemand bij Ajax daadwerkelijk weet wat het nou eigenlijk inhield. Lekker terug naar vroeger met Ajax- PSV en Feyenoord aan de top.die frank en vrij kunnen voetballen zonder dat er een filosofie nagestreefd dient te worden en die het Nederlandse voetbal weer naar een hoger niveau tillen, zodat we internationaal weer wat aanzien krijgen.

16 november 2015 om 08:58

Ja lekker vrij voetballen zonder filosofie erachter ... klinkt geweldig.

Plan Cruijff is net als een recept van de dokter, je moet het complete recept volgen anders werkt het niet. Als je 10 weken pillen moet slikken elke dag en je stopt na 5 weken kan je niet klagen dat het niet werkt.

Plan Cruijff is iets voor de lange termijn. Eigenlijk begint dat bij de D,c,b en A'tjes van de club. Die worden opgeleid volgens de filosofie en moeten dan aan een bepaald niveau voldoen. En dat duurt wat jaren voordat die in het eerste elftal komen. De toptalenten uit eigen jeugd vul je aan met toptalenten uit overige landen en dat moet de club weer helpen naar een acceptabel niveau Europees.

Nu gaan roepen dat Cruijff gefaald heeft of dat het niet werkt is hetzelfde als wat ik in het begin aanhaalde als voorbeeld.

Overigens denk ik dat deze rotzooi voor de Boer een extra motivatie is om komende zomer eens om zich heen te gaan kijken.

16 november 2015 om 08:52

Oneens! Cruijff heeft de grote lijnen uitgezet en zet vervolgens mensen neer die zijn plan uitvoeren. Vervolgens heeft Cruijff enkel een adviserende rol.

Als je dan je naam verbind aan een club die roept volgens 'plan Cruijff' te werken maar van o.a. Jonk hoor je compleet andere verhalen en worden er mensen op functies gezet die helemaal niet volgens jouw richtlijn aangesteld hadden mogen worden... tjah dan snap ik wel dat je er na een aantal keer over praten een punt achter zet.

Ajax gaat langzaam weer terug naar het oude niveau. Het is wachten op het vertrek van de Boer, dan komt trainer X er te zitten en geeft 40 miljoen uit aan spelers die er niks meer van kunnen als de huidige en na 10 jaar denkt iedereen; shit, we moeten weer terug naar het idee van Cruijff.... die was zo gek nog niet

Jammer dat hij zich volledig terug trekt bij Ajax, maar vanwege zijn gezondheid en de vele "backstabbers" bij Ajax snap ik heel goed dat hij nog weinig zin heeft om hier steeds tegen te blijven vechten. Persoonlijk ben ik blij dat Jonk nog door vecht, maar hij moet in zijn eentje wel opboksen tegen een grote groep "backstabbers".

Wat betreft Cruijff zijn frustratie en teleurstelling in de de raad van commissarissen; en dan met name in van Duivenbode en van Wijk begrijp ik heel goed en deel ik volledig. Met name van Duivenbode had voor, tijdens en na de revolutie zo´n grote mond. Alleen toen de eerste onenigheid en signalen dat het beleid niet werd uitgevoerd zoals afgesproken de oppervlakte bereikte de boel gewoon met zijn mede commissarissen heeft laten escaleren. Die ervaren bestuurders zaten er nu juist om er voor te zorgen dat de technische/dagelijkse bestuurders nu eens het beleid zoals afgesproken eens zouden uitvoeren. Ook was het de bedoeling dat ze hun zouden adviseren en bijsturen, maar daar is helemaal niets van terecht gekomen.

Het is ook wel veelzeggend dat die padjakker van een Henrichs ook zijn positie weer gebruikt (misbruikt) om extra olie op het vuur te gooien en zoals vanouds weer lekker de boel probeert te traineren. Een van de grootste Coronel aanhangers, waarvan ik nooit heb gesnapt hoe hij zijn huidige functie rondom Ajax heeft gekregen, en achter de schermen helaas maar zoals verwacht weer flink bezig is. Aangezien we de opper padjakker Coronel ook weer in de media horen; zou het mij niets verbazen dat hij of meerdere van zijn adepten binnenkort weer proberen serieuze voet aan de grond te krijgen in de Arena.

Het zegt alles dat een Piet Kiezer die tijdens de revolutie tegen Cruijff was (omdat hij iets wat rancuneus was) en in het kamp van Coronel en van Gaal zat; nu zegt dat Jonk en Cruijff gelijk hebben en de kritiek op de Boer, Overmars, van der Sar, Collee en de voltallige raad van commissarissen volledig deelt.

Hoe nu verder te moeten bij Ajax, ik waardeer het dat Jonk door strijdt en mijn steun en zegen heeft hij, maar het zou goed zijn dat hij niet alleen het personeel van de jeugdopleiding met zich meekrijgt, maar bijvoorbeeld ook het personeel van het scouting apparaat achter zich krijgt. Aangezien zij het bloed van het technische hart ook wel kunnen drinken moet dat niet zo moeilijk zijn. Gelukkig heeft hij ook het merendeel van de Ajax supporters achter zich.

Er zal denk ik snel duidelijk komen, want op 17 december komt de Ledenraad van de vereniging Ajax (waar de echte macht zit) bijeen voor de ledenvergadering. Dan moet de bestuursraad verantwoording afleggen. De ledenraad is "not amused" over het functioneren van het technische hart, de dagelijkse leiding, de raad van commissarissen en de kant die de bestuursraad heeft gekozen, zij kunnen dan de bestuurdersraad weg stemmen zodat alle posities weer opnieuw ingevuld kunnen worden. Gezien hun verontwaardiging vertrouw ik erop dat zij dus weer korte metten zullen maken met al die padjakkers; die eerst zeiden het beleid te zullen gaan uitvoeren.

Alleen na een jaar hun eigen gang gingen zonder over enig mandaat van de club te beschikken. Die zich maar blijven verschuilen dat het allemaal zo moeilijk is, terwijl ze het niet eens serieus geprobeerd hadden; en voor wie opeens alles onduidelijk was. Terwijl Overmars onlangs bij Fox Sports bij de "tafel van Kees" zich weer eens verlulde/toegaf dat het duidelijk in de contracten vermeld stond wie wat moest doen en wat ieders verantwoordelijkheden waren. Net zoals hij vorig seizoen toegaf dat er binnen Ajax de laatste vijf jaar; en helemaal in de paar jaar dat hij er zat niets gedaan heeft om serieus en intensief te gaan scouten. Net zoals het vanaf het begin af aan glashelder was dat er geen ruimte meer zou zijn voor anders denkende.

Iedereen was op de hoogte waarvoor hij tekende, daarom vertrouw ik erop dat de ledenraad volgende maand doet wat het moet doen. In het belang van Ajax zou ik persoonlijk graag willen zien dat Molenaar een officiële functie (algemeen directeur) bij Ajax krijgt, alleen denk ik niet dat dit omwille van zijn familie en zijn liefde voor de advocatuur niet zal gebeuren. Er vanuit gaande dat de ledenraad doet wat het moet doen; is er iemand nodig waarvan we 100 procent er van op aan kunnen dat hij achter de visie van Cruijff staat. Hopelijk is Molenaar nu wel bereid om in te stappen nu de nood echt hoog is.

Voordat er mensen op mij reageren die niet verder kunnen komen dat Cruijff zogenaamd steeds geen verantwoording neemt kunnen ze zich de tijd en energie besparen. Feitelijk klopt daar niets van gezien zijn eerdere commissariaat, maar goed dat is hier al een miljoen keer (zo niet meer) besproken de afgelopen jaren. Daarnaast is en was het niet Cruijff die herhaaldelijk de gemaakte afspraken niet na kwam. Wel is het zo dat we wel kunnen concluderen dat zijn "screening proces", niet goed was, alleen aan de andere kant kun je ook weinig doen wanneer mensen (o.a. mensen waarmee je samen streed) zeggen te zullen doen wat jij voor ogen hebt, maar vrijwel meteen daarvan af stappen als ze hun baantje hebben. Er is weer helaas weer een grote schoonmaak nodig, waarvan ik echt hoop dat dit voorlopig de allerlaatste keer is. Uiteindelijk zijn wij de supporters (ongeacht in welk kamp je zit) en onze mooie club de dupe van al dit onnodige gedonder.

Cruijff bedankt voor al het moois wat je de club als speler, technisch directeur en trainer gegeven hebt. En bedankt dat je een serieuze poging hebt gewaagd om ons aller Ajax weer Ajax te laten worden.

16 november 2015 om 10:08

Amen!

17 november 2015 om 10:42

@ albertino en Neder85

Bedankt voor jullie complimenten, ik weet het, het is een hele lap tekst. Alleen de situatie bij Ajax is nu eenmaal niet in een paar zinnen uit te lichten.

17 november 2015 om 13:46

Nee ik weet het, en nog is niet alles besproken.
Ik ben blij dat er we toch met een aantal zijn die wel iets weten van de situatie.
Jammer ook dat er zoveel weer de kans grijpen om Cruijff aan te vallen.

16 november 2015 om 11:03

Mee eens, mooi geschreven!

16 november 2015 om 11:39

Mooi stuk, al ben ik het er grotendeels niet mee eens. Ik heb maar een hoofdvraag voor je, vindt je dat Cruijff foutloos is geweest in zijn revolutie?

Bv. dat hij duidelijk taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft opgesteld oftewel, randvoorwaarden om afspraken uit zijn plan na te komen? Heeft hij goed gekeken of afspraken wel nagekomen konden worden? En indien dat niet duidelijk was, heeft hij gezorgd voor de duidelijkheid die nodig was, was hij er toen? Was het inderdaad kraakhelder waarvoor iedereen tekende en dan bedoel ik, tot in detail.

Ik antwoord op al deze vragen, nee. Dat is de reden dat mensen die allemaal achter het 'pure' plan Cruijff zoals Bergkamp, van Wijk, Jonk en van Duijvenbode nu tegenover elkaar staan. Overigens in de pure plan zou Cruijff voorzitter zijn van een technisch geweten, waar is hij, waar is het technisch geweten? Dat zou bij uitstek het middel zijn om de impasse te doorbreken.

Er wordt nu getracht dit op een andere manier te doorbreken, daarin wil bv. Jonk niet meer praten en overleggen en dan houdt het helaas op.

17 november 2015 om 10:40

@ afcanats

Allereerst thanks voor het compiment, uiteraard sta ik er niet van op te kijken dat wij het niet helemaal met elkaar eens zijn.

Nee, ik vind zeker niet dat Cruijff foutloos is geweest in zijn revolutie, maar als we naar de feiten kijken is hij niet degene geweest die de boel heeft laten ontsporen. Hij is eerder door de rechtbank al in het gelijk gesteld en zelfs opper verrader Uri Coronel heeft na de revolutie in een publiekelijke brief toegegeven dat hij en zijn kamp verantwoordelijk waren voor de escalaties door een bedrijf in te huren met als doel om Cruijff zwart te maken en om des informatie de wereld in te slingeren. Waarvan hij ook nog eens claimde spijt van te hebben, iets wat ik betwijfel gezien zijn recentelijke uitspraken, en dat hij er toch weer in geslaagd was om een aantal van zijn minions (sorry, ik heb echt weinig tot geen respect meer voor die mensen) toch weer na de revolutie in en rondom Ajax te houden. Dan heb ik het over Henrichs en Slop; ik ben ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren voordat ook naar buiten zal komen dat hij zich ook weer eens ouderwets misdragen heeft.

"bv. dat hij duidelijk taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft opgesteld oftewel, randvoorwaarden om afspraken uit zijn plan na te komen? Heeft hij goed gekeken of afspraken wel nagekomen konden worden? En indien dat niet duidelijk was, heeft hij gezorgd voor de duidelijkheid die nodig was, was hij er toen? Was het inderdaad kraakhelder waarvoor iedereen tekende en dan bedoel ik, tot in detail."

De hoofdlijnen waren voor iedereen duidelijk, en ik het het er volledig mee eens dat de details op papier gezet hadden moeten worden. Dat heb ik in het verleden ook aangegeven, maar hier komt nu het leuke van allemaal, ik weet niet of jij je een beetje in het rapport van Ling verdiept het ? Daar komt nou juist naar voren dat Jonk degene is en was die alle details zoals bevoegdheden en besluit processen op papier wilde vast leggen, maar dat het technische hart, de directie, de raad van commissarissen en Henrichs dit allemaal niet wilden.

Onder die omstandigheden kan ik mij er alles bij voorstellen dat het in de ogen van Jonk geen zin had om nog om de tafel te gaan zitten. De ironie is dat het kamp Cruijff verweten word dat Cruijff en zijn kompanen geen verantwoording willen dragen, maar door zaken niet op papier te willen zetten; zijn het juist het technische hart, de directie, de raad van commissarissen en Henrichs dit dit niet willen.

Waarbij Overmars zich onlangs bij de "tafel van Kees" zichzelf versprak, want daar zei hij letterlijk dat volgens hem alle afspraken duidelijk in de contracten vermeld stonden, maar niet zo heel lang geleden riep hij en zijn kornuiten nog dat er zoveel onduidelijkheden waren. Ze spreken zich continue tegen en nu zal blijken dat ze vast zullen lopen in hun eigen leugens.

De aanklacht tegen Jonk vind ik absurd, en al helemaal wanneer naar het rapport van Ling kijken waaruit naar voren komt dat Bergkamp en Overmars degenen zijn die voor een deel van hun werkzaamheden structureel niet kwamen opdagen. Ik raad jou echt aan om het artikel "analyse Ajax-crisis: Plan Cruijff heeft zichzelf ten gronde gericht" van catenaccio.nl te lezen. Zij hebben alles overzichtelijk en in begrijpelijke taal op een rijtje gezet, daar komt heel duidelijk naar voren wat voor smerige zaken de mensen die jij verdedigd hebben uitgespookt. Dan heb ik het nog niet eens over het beroerde functioneren van Overmars en Bergkamp als het gaat om hun functies.

Als jij perse wilt van mij wilt horen wat Cruijff fout heeft gedaan zijn dat maar een paar dingen naar mijn mening. Ja, ik vind en vond dat men ook de details op papier had moeten zetten, ook al ben je vrienden kan er nog van alles fout gaan. Daarnaast vind ik dat er iets verkeerd is en was met zijn "screening procedure", maar aan de andere kant kun je er vrij weinig aan doen; wanneer mensen die je vertrouwd zeggen je te zullen volgen. Maar die vrijwel meteen hun eigen weg opgaan zodra ze hun baantje hebben. Persoonlijk had ik liever ook gezien dat hij vaker in Amsterdam zou zijn geweest, maar vanwege zijn gezondheid problemen (voordat er k*** geconstateerd werd) kan en kon ik daar wel begrip voor opbrengen.

Waar ik echter totaal geen begrip voor kan opbrengen is achterbaks en laf gedrag, en wanneer ik kijk naar het technische hart, de directie, de raad van commissarissen en Henrichs hebben die zich net zoals hun voorgangers zich hieraan behoorlijk schuldig gemaakt. Dat blijkt ook wel uit her rapport van Ling, ik hoop dat jij het artikel wilt lezen wat ik hier boven noemde en dan nog eens bij mij terug te komen. Ik ben erg nieuwsgierig hoe jij dan over de zaken denkt.

Eerlijk is eerlijk, ik heb jou in het recente verleden jou het een en ander verweten. Bijvoorbeeld dat jij nooit echt inhoudelijk inging op mijn bijdrages of die van anderen, en mensen heel snel als nep Ajacied of dom bestempelde omdat ze een ander mening dan de jouwe hadden. Dit zijn bijdrages waar ik iets mee kan, en als wij op deze manier discussies aangaan vind ik dat geen enkel probleem en kijk ik er zelfs naar uit.

Tenslotte kijk ik reikhalzend uit naar 17 december aanstaande, want dan komt de ledenraad van Ajax bijeen. Dan moet de bestuurdersraad zich verantwoorden, en de leden kunnen de raad dan naar huis sturen met als gevolg dat alle verraders binnen Ajax hun biezen kunnen pakken. De reden waarom ik hoopvol gestemd ben; is omdat er vorige week een bericht verscheen waarin stond dat de ledenraad achter Jonk een Cruijff staat en "not amused zijn" (dat is nog zacht uitgedrukt over hetgeen wat het technische hart, de directie, de raaf van commissarissen en Henrichs allemaal hebben uitgevreten.

De waarheid zal net als toen des tijd bij de kliek van Coronel weer naar buiten komen, uiteindelijk zijn zij het die op de blaren zullen moeten zitten voor hun misselijkmakende gedrag. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat de arbitrage commissie van de knvb of een rechtbank Ajax in het gelijk zullen stellen wanneer zij naar het rapport van Ling kijken en de pogingen om Ling tegen te werken om een fatsoenlijk beeld van de situatie te krijgen. Of je Ling nu wel of niet leuk vind, het was een officieel rapport. Beide organen zullen denk ik de zaak terug verwijzen naar de ledenraad van Ajax zoals ook in het verleden gebeurd is; omdat het veel te prematuur is om nu al naar 1 van die organen te stappen. Om het simpele feit dat echte machthebbers bij Ajax; de ledenraad zich nog niet uitgesproken hebben.

17 november 2015 om 16:44

We hoeven het niet eens te zijn om een discussie te kunnen voeren.

In je eerste alinea lees ik aannames richting Slop en Henrichs, over zwart maken gesproken. Daarnaast is in mijn ogen de kern van het hele probleem dat er zoveel onduidelijk is, niet dat er iemand het plan niet wil volgen.

De verantwoordelijkheid voor de onduidelijkheid liggen in mijn ogen bij Cruijff, op hoofdlijnen kun je geen plan uitvoeren. Jonk wou het inderdaad vastleggen maar de rest denk ik ook. In mijn ogen is juist het verschil in inzicht hoe dat te doen, het probleem. En daarvoor moet je overleggen, dat wou hij niet meer. Daarnaast vindt ik het rapport Ling op bepaalde punten gebrekkig, hij weet zeer duidelijk wat Jonk wou en deed maar weet dat minder van de rest. Komt gewoon omdat hij niet neutraal was als onderzoeker, hij had al een verleden.

Wie zegt dat ze dit niet wouden? Omdat Ling dat niet goed in kaart heeft kunnen brengen? Voor mij is duidelijk dat het initiële plan gebrekkig was, een gebrekkig plan kun je niet tot in de details volgen.

Ach de tafel van kees, het is media, niet echt een betrouwbare bron. Spelers zeggen zo vaak ik ben gelukkig maar zijn het ondertussen niet. Kortom het gaat om de waarheid en volgens mij liep daar alles door elkaar qua contracten.

Ik kan mijn eigen analyses doen, catenaccio heb ik daar niet voor nodig. Een analyse op een gebrekkig rapport, ken je de term shit in = shit out? Juist! Transferbedragen kloppen bv. totaal niet in Lings rapport. Er staat duidelijk in bij aanbevelingen dat Jonk moet praten maar dat gebeurde niet, restte nog maar een ding voor ajax, weg met jonk.

Gewoon impasse doorbreken, Jongkind, Cruijff en Jonk weg en Kreek en Ladru erin. En gebruik maken van de ervaring die er nu is opgedaan, dan een helder plan maken van waar ze heel willen en een goede en duidelijke verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Ook zou een technisch geweten opzetten en 6 mensen in het technisch geweten zetten, 3 uit de opleiding (ladru, Kreek, en onderbouw), 3 van het eerste elftal (overmars, van der Sar, Bergkamp) en de voorzitter van een club van oudgediende ervaren spelers/trainers. Denk aan Piet Keizer of een Barry Hulshof, wellicht Adriaanse. Als men er niet uit komt of er ontstaat een conflict kunnen deze mensen stemmen wat er moet gebeuren, je hebt 7 stemmen dus altijd een uitkomst.

Ik ben er klaar mee dat alles op de schop moet om de 3 jaar, ik vind dit al erg genoeg, de ervaring van Overmars en van der Sar moeten behouden blijven. Al vind ik het goed dat Overmars een waarschuwing heeft gekregen, dat is exact wat hij nodig had, niet meer, niet minder.

Een wijs besluit, hoe jammer dan ook. Benieuwd wat er verder gaat gebeuren. Misschien tijd voor een nieuw FC Amsterdam; met Cruyff, Jonk, La Ling en consorten. Zo jammer dat er zoveel fout gegaan is !

Ook maar niet meer terugkomen met zijn halfgebakken werk. Op afstand bepalen wat er moet gebeurwn werkt nergens.

16 november 2015 om 09:46

Hij bepaalde niks. Hij adviseerde. Hij had een plan uitgedacht en hield alleen controle of dat wel goed ging. Dat je hem via de media hoorde wil niet zeggen dat dat de enige manier was waarop hij betrokken was.

Ik kan hem hier alleen maar gelijk in geven.
Hij heeft de opzet tot een nieuw beleid gemaakt in zijn plant,anderen zouden dit moeten uitvoeren, met Cruyff zelf als adviseur op de achtergrond.
Ondanks alle mooie toezeggingen is het nooit uitgevoerd, er is een begin gemaakt en daarna is er een onduidelijke weg ingegaan.
Jonk heeft in de basis gelijk, zijn fout is dat hij uiteindelijk geen overleg meer wilde bijwonen, dal lijkt sterk op werkweigering, maar misschien was dit wel de enige manier om de zak met rommel te openen.
De RvC en later de bestuursraad, vooral van deze laatste valt dit enorm tegen, hebben duidelijk he plan laten vallen, ook al door het rapport van Ling in een la te laten verdwijnen. er van uitgaande dat de informatie die uit dit rapport gepubliceerd is de juiste is.
Over de rol van de verschillende "spelers' in dit toneelstuk kan ik niet oordelen,alle informatie die we krijgen vanuit Ajax, en de mensen die hier binnen Ajax bij betrokken zijn, zelf is gekleurd.
Van wat we in de buitenwereld zien, en dat is vooral het vreemde aankoopbeleid, waarbij je bij de meeste spelers zelfs met hele goede wil de toegevoegde waarde niet kan zien kan je wel opmaken dat er in ieder geval met dat deel van het plan plan niet goed is omgegaan.
Aan de ander kan is er duidelijke gemaakt dat je met jonge spelers wel degelijk succes kan hebben door in Nederland 4x kampioen te worden, maar ja dat wordt dan meteen week kampioen van de armoede genoemd omdat de andere clubs zo slecht waren. Feyenoord speelt ook met een zeer jong team, en die zijn geweldig ( wat zo is), zonder ook maar ooit een prijs te winnen,
Gerichte, versterkende aankopen waren in het plan weg degelijk mogelijk, en ook hier heeft Ajax gefaald, deze aankopen zijn uitgebleven, wat Ajax nodig heeft zijn 1 of 2, meer ervaren spelers, die ook leiding kunnen geven aan het team en het zo op een hoger plan kunnen brengen, Bij PSV lukt dat wel en je ziet dat de jonge spelers daar wel bij varen, waarom bij Ajax niet.
Het aantrekken van Heitinga, zonder de kwaliteiten van deze speler te kort te willen doen, valt daar niet onder, hij is niet het soort speler die een elftal op sleeptouw kan nemen. Belangrijk is de kleedkamer is mooi, maar dan had je ook Sjaak Swart kunnen vragen.
Overigens zou ik geen speler uit het recente Ajax verleden kunnen opnoemen die hier wel geschikt voor zou zijn, maar je mag ook verder kijken ( wederom zie Psv).
Ik denk zelf dat als het plan op een juiste manier zou zijn uitgevoerd, dit succes gehad zou kunnen hebben, maar helaas is het, wellicht bewust, verkeerd uitgevoerd.
er zijn ook goede dingen, de jeugdopleiding is goed, de scouting naar jeugdspelers in binnen en buitenland schijnt ook redelijk te werken, de scouting naar meer ervaren spelers faalt.
Daarbij moeten we niet vergeten dat als jonge spelers doorbreken en van grote kwaliteit zijn, het buitenland, meteen in de rij staat en que geld kunnen we daar niet aan tippen, dat is nou eenmaal zo

Lijkt me meer een statement om het publiek meer aan hun kant te krijgen. Hij leek me al niet al te betrokken bij uitvoering van het plan. Dat zegt ie eigenlijk al door te zeggen dat ie hoopte dat zijn plan in goede handen zou zijn bij ervaren bestuurders.

16 november 2015 om 09:49

Hij hoefde ook niks uit te voeren. Volgens mij is hij als adviseur juist zeer betrokken. Wat echt schandalig is, is het beleid. A zeggen maar B doen. Dat kan toch niet?

17 november 2015 om 11:28

Nou voor mij is dat een vraag, of hij als adviseur zeer betrokken is..

Zal al allemaal wel, betekent dit dat we nu gewoon normale aankopen gaan doen en aantrekkelijk voetbal zullen spelen? Niemand treurt hierom hoor Jopie, met alle respect naar u toe.

16 november 2015 om 07:38

Volgens mij heb je nooit gelezen wat hij zei, want Johan is helemaal voor kwaliteitsaankopen

16 november 2015 om 21:34

Ik blijf het zeggen, hoe wil je kwaliteit kopen als je minder dan een miljoen bruto aan salaris te bieden hebben? Hoe wil je kwaliteit kopen als je zoemrs om tien miljoen voor een spits vraagt maar je maar 2,5 mag besteden?

Cruiff is altijd een wegloper geweest. Dus dit stond bij aanvang al vast. Alleen de gebruikte reden nog niet.

Het is heel simpel. Iedereen wil dat Ajax weer een voetbalclub wordt maar de RvC willen dat Ajax een winstgevend bedrijf wordt. Dus wat moet er gebeuren...........? RvC eruit gooien en alles aan doen om van die beurs af te gaan.

16 november 2015 om 07:47

Zo simpel ligt het natuurlijk niet. En waarom zou je zo nodig van de beurs af willen? Daar moet je echt jaren krom voor liggen en het effect is volgens mij minimaal, want behalve dat je af en toe iets voor moet leggen aan de aandeelhouders heb je er weinig last van. Je zou hooguit kunnen zeggen dat je organisatiestructuur aan meer regels moet voldoen en je daar last van hebt, maar zo anders is de organisatiestructuur niet dan die van andere voetbalclubs.

Joh, wat een verrassing...not. Ik wil de beste man heel veel kracht en energie wensen om z'n longk*** te verslaan, maar voor mij staat al van het begin vast dat dit hele gedoe van af dag een één grote poppenkast is geweest.

Helaas kon Cruijff wel een revolutie beginnen, maar verantwoordelijk nemen en zelf de boel gaan leiden? Nee, dat wilde hij niet. De beste man wilde een overwinning boeken zonder z'n handen vies te maken. Sorry, maar zo zit het leven niet in elkaar. Cruijff wilde nooit de risico nemen omdat hij z'n goede naam niet wilde verliezen. Nu kan hij weer iedereen de schuld geven, maar gelukkig zijn mensen geen marionetten. De hele visie om terug te keren op het hoogste podium in Europa is gebaseerd op gebakken lucht want zonder mega money kom je nergens. Ajax rol in de CL is al lang uitgespeeld. Ik heb geen probleem om ook het huidig beleid af te kraken. Het spel is slecht, maar de Boer heeft wel vier titels op rij gewonnen. Dat betekent niet dat spelers als Sanogo bij Ajax moeten spelen.

Laat ik het zo zeggen, beide kampen hebben er weer een potje van gemaakt. Overmars en de Boer verdienen veel kritiek, maar zeer zeker ook Cruijff. De twee kampen hebben hun best gedaan om de club weer terug bij af te krijgen. Hulde aan al de mensen...

16 november 2015 om 09:30

Heerlijk dit. Ik ben het helemaal met je eens. Dit is het beste nieuws voor Ajax sinds jaren.
En waar ik helemaal blij mee ben is dat de Telegraaf nu langzaam zijn invloed bij Ajax aan het kwijtraken is.

Laten we nu gaan bouwen aan een topclub.

16 november 2015 om 12:02

Je kunt niet verwachten dat ajax zich momenteel kan meten met een Barca, Real, Munchen. Maar verliezen van Molde, Fenerbache, Celtic en weet ik veel wat voor zeer matige ploegen, dat hoeft ook weer niet. Als al dat geld voor middelmatige spelers was uitgegeven (sinkgraven, vd Hoorn, Sanogo, Duarte, etc.) voor 2 echt goede spelers a la Guardado, zou ajax fluitend door deze poule komen. Beleid zou worden om geen geld aan spelers die niks toevoegen en niet beter zijn dan eigen spelers en dit is aan de laars gelapt, tot begrijpelijke onvrede van Jonk.

Het technisch hart, of hoe je het ook noemt, wordt ontzien en dat snap ik niet. Het zijn gewoon 5 oud-voetballers die het zich samen, zonder enige sturing, moeten uitzoeken. Zij huren toch Zimling en kopen vd Hoorn? Daar ligt toch ook het probleem dan?!
Een club laten leiden door alleen maar oud-voetballers ziet alleen op papier leuk uit. Van der Sar als Agemeen Directeur, dat is toch lachwekkend? Het is goed dat die man zegt dat hij er niet klaar voor is, want dat is hij ook niet. Hij kon vroeger goed keepen, laat hem dan keeperstrainer worden. Het directeurschap van het beursgenoteerde bedrijf Ajax kun je bet overlaten aan iemand met ervaring hierin.

Kortom: maak een mix van oud-voetballers en sterke bestuurders.

Hoorde Cruijff vanmorgen op de radio zeggen dat hij de mensen op hun plek heeft gezet maar dat het aan de directie en RVC was om deze mensen te sturen.
Maar was de directie ook niet door Johan aangedragen? Waarom zet Johan dan niet direct capabele mensen op de juiste plek? Zijn filosofie heeft gewoon gefaald. Leuk allemaal ex voetballers maar zakelijk/bestuurlijk schieten deze mensen gigantisch te kort.

16 november 2015 om 09:07

Soms kun je je dus ook vergissen in capabele mensen ....

Je hebt mensen, die recht in je gezicht 'ja' zeggen en tegelijkertijd aan 'nee' denken.

En ja ik ben het wel met je eens, dat er teveel voetbalmensen bij elkaar zaten.

En meneer Cruijff bedankt voor bewezen diensten. Nou ja Diensten!!! Op jonge leeftijd al Ajax de rug toegekeerd samen met zijn schoonvader. In het Nederlands elftal had meneer Cruijff ook al geen zin meer. En dan dat roken, goed voorbeeld geweest voor veel jonge mensen. Zoals hij destijds zei, "het liefst voetbal ik met een saffie in mijn bekkie". Nu maar hopen dat er een medicijn voor hem is, want die dood verdient hij niet. Oh, ja en dan die zogenaamde Foundation. Ik kijk graag naar de boys en girls op zijn veldjes, alleen wat ze missen zijn pleisters op hun knieën. De nieuwe generatie zijn doetjes geworden, bedankt meneer Cruijff. En nog wat, die zogenaamde Cruijff School, sporters(top) vooral op bestuurlijke en beslissende functies zetten. Nooit doen meneer Cruijff, schoenmaker houd je bij je leest, weet u nog die investering in Spaanse hammen!!! Ook vergeef ik je nooit die opmerking tegen Ronald Koeman na afloop van de CL wedstrijd tegen Milan voor de ingang van het spelershome en de bestuurskamer: "je hebt laf gespeeld". Toen wist ik al dat Koeman nooit bondscoach kon worden. Tegengas wenst meneer Cruijff niet en gaat over lijken. Sorry blijf lekker in Barcelona en bemoei je zeker niet met politiek. Probeer een bemiddelende rol te spelen, voordat er echt bloed gaat vloeien tussen de Catalanen en Spanjaarden, want ook hier ben je een beetje schuldig aan dit vuurtje, en Waarom???
Ik haat dit van je, Altijd commentaar maar Nooit een oplossing. Maar toch, als je nog een keer naar Amsterdam wil komen gaan we samen een eindje lopen door Betondorp, het einde van lijn 9.
Want ik blijf zielsveel van je houden.

16 november 2015 om 08:45

Ik heb zelden zoveel tegen gestelde meningen gezien in één berichtje. :-)

Waar ik me bij Cruijff het meest aan stoor is dat hij een plan heeft, het niet zelf wil uitvoeren maar wel telkens gaat zeiken. Hij is nooit in Amsterdam maar iedereen moet het doen zoals hij het wil. Wat nou als iets in de praktijk niet blijkt te werken? Cruijff is als sinds medio jaren 90 niet meer officieel betrokken bij een voetbalclub.

Ajax heeft altijd verschillende stromingen gehad en dat is een probleem, alleen een leider waar iedereen respect voor heeft en waar iedereen naar wil luisteren kan iedereen bij elkaar brengen. Cruijff is alleen altijd iemand geweest die conflicten creëerde, met Michels, rijkaard, vanenburg, nunez, van Basten etc. Dat blijkt nu ook weer. Ik ben bang dat Ajax zijn eigen grootste vijand is. Het is een kwestie van tijd totdat het doordringt tot het eerste elftal.

In principe is dit zwak: het loopt even niet lekker en in plaats van de boel op te lossen ren je zo snel mogelijk weg. Door zijn ziekte komt dit natuurlijk wel in een ander perspectief te staan. Hij zal nog weinig energie kunnen opbrengen voor dit gedoe. Al met al zijn er alleen maar verliezers. Hopelijk kan de boer de problemen weer buiten het eerste elftal houden.

Triest, triest en nog eens triest dit. Weer vijf jaar weggegooid. Een nieuwe hoofd jeugdopleiding, dus nieuw beleid, weer anders jeugd trainers, afkoopsommen etc. ....wat heeft dit de club allemaal wel niet gekost de afgelopen 10 jaren

Dat krijg je ervan als je alleen maar sukkeltjes hebt die liever van gaals visie volgen als die van cruyf groot gelijk lekker aan je gezondheid denken laat se elkaar maar de afgrond in brengen

Prima dat je er mee stopt. Wil je nog even je rotzooi opruimen? Wil je vooral een paar oud-voetballers meenemen die toch niet voldeden als managers (vooral Overmars)? Wil je ook niet meer met Ajax bemoeien?

Jammer dat Cruyff stopt, maar hij heeft wel groot gelijk. Het andere kamp doet wat het wil. En inmiddels heeft hij wel andere zorgen aan zijn hoofd.

Het andere kamp heeft dus gewonnen. Maar die zullen er ook lang nog niet zijn. Want onder de supporters is er ook een enorme verdeeldheid.

Ajax zal nu kampioen Moeten worden ! Europees gezien is Ajax al een nobody geworden. Als de resultaten en het vertoonde spel in de Eredivisie verder tegen gaat vallen, dan zal er uit de hoek van de supporters ook nog wel een opstand komen.

16 november 2015 om 09:09

We zijn niet minder nobody geworden, ook niet meer. Europees laten de resultaten nlg op zich wachten, denk dat we daarvoor toch echt kwaltatief goede ervaring nodig hebben (huntelaar, Sneijder bv.) maar dat soort spelers zijn (nog) niet haalbaar. We trekken telkens net aan het korte eind.

16 november 2015 om 09:19

Ze schieten nu al te kort tegen Rapid Wien, Celtic, Molde etc en winnen ternauwernood van Jabolek. Nou jaren terug, had je dat soort clubs toch wel in de zak.

Hoezo trekt Ajax net aan het kortste eind ? Het gokken op Eto'o was al een farce. Overmars en directe versterkingen voor het 1e elftal gaan al niet samen. Maar goed jij zal wel weerleggen, dat Duarte, Vd Hoorn, Younes, Sinkgraven, Sana, Viergever etc goede aankopen zijn geweest....

16 november 2015 om 10:13

Ja dat is zinloos Nufc_u2, je krijgt afcanats niet zover om kritiek op Ovemars te hebben

16 november 2015 om 11:32

@nufc_u2

Dat was eerder niet anders tegen Kopenhagen bv. Bovendien het is niet dat we weggespeeld worden, het is vaak ongelukkig. Tegen Rapid waren we veel beter, hadden we gewoon op 0-5 moeten staan de eerste helft maarja, kansen afmaken en dan matig verdedigen.

Goede aankopen, dat is een groot woord. Het waren en zijn logische aankopen omdat je posities dubbel wilt bezetten en door wilt selecteren in het geval Sinkgraven.

16 november 2015 om 13:08

Als je altijd pech hebt, moet je daar ook eens over nadenken...

En verder geef je over de aankopen zelf al het antwoord; je wilt de posities dubbel bezet hebben. Terwijl je normaal gesproken je probeert te versterken. Ajax haalt dus geen versterkingen, alleen maar breedte aankopen om de posities dubbel bezet te hebben.

Ik kan me meer en meer inleven in Wim Jonk !

16 november 2015 om 13:56

@nufc_u2

Ja dat moet ook gebeuren, maar het is niet zo dat we niet domineren tegen een Rapid, wellicht is dat omdat we niet alleen op jeugdspelers kunnen leunen bv. Maar er zijn meer oorzaken denk ik. En Jonk wil nog meer jeugd spelers, kortom.. kun je ook je vraagtekens bij zetten.

Fenerbahce, Molde, Celtic geef je ook makkelijk weg. Tegen Milan krijg je ook net de beslissende penalty tegen (balotelli).

Een positie dubbel bezetten is in mijn ogen een versterking. Want als je het niet dubbel bezet ben je zwakker bij een blessure. En het is niet alsof er nooit blessures zijn met zo'n druk programma.

Kortom je kunt je afvragen of breedte aankopen echt overbodig zijn. Als ze de jeugd in de weg zitten dan ben ik het eens, maar dat is in bv. het geval Viergever, van der Hoorn, Duarte, Sanogo, Boer, Younes niet het geval. Ik zeg niet dat ze daarmee meteen goede aankopen zijn.

we noemen dit in gewoon nederlands ook wel weglopen voor je verantwoordelijkheid.

Spelletjes liet hij spelen door vrindjes als Molenaar en Ling.tot voor een half jaar was er niets aan de hand!!!!

Maar Johan, we kennen je ondertussen. Weglopen en weggestuurd worden is niet vreemd voor je. Zoals iedereen nog wel weet was dit ook het geval bij oranje, ajax en barcelona.

Het zal weer rustig worden in de arena nu de praatjesmakers vertrokken zijn.

16 november 2015 om 09:01

Eens. Een zegen voor ajax dat ie ermee stopt. Een onrustxaaier die nooit volledige verantwoordelijkheid neemt. Laat altijd anderen het werk doen en als die niet normaal functioneren dan loopt hij voor het probleem weg. Net een klein kind.

Van de beurs af!!!
Ego's (en bonusses ed.) en winst blijven op #1 staan bij een beursgenoteerd bedrijf. Wordt nu weer eens een sportclub waar sport op #1 staat!

16 november 2015 om 09:05

Ajax zelf heeft de meeste aandelen in bezit. Dus wat praat je voor onzin met winst blijft op 1 staan. En trouwens als een voetbalclub structureel geen winst, maar verlies maakt, gaat die gewoon failliet.

Opzich een goede beslissing, eigelijk laat meegekomen, hoe goed ook bedoeld was van Johan maar je kan toch geen project leiden op afstand.

Ben er van overtuigd dat we met van Gaal heel wat verder waren geweest.
Het hele j c verhaal heeft nooit geklopt, kan toch niet, de baas is nooit aanwezig
geweest misschien 10x in 5 jaar.
Ook zonder j c blijft Ajax wel bestaan hoor.

Ik zie het verschil niet Johan, je was er de afgelopen jaren toch nauwelijks en aangezien de taken, verantwoordelijkheden en bevoegheden nog niet bekend zijn, heb je tekort geschoten in het plan Cruijff. Jij als bedenker van het plan had dat of duidelijker moeten maken of zekf van dichtbij moeten regiseren.

Neemt niet weg dat Ajax de ingeslagen weg zoals aangekondigd gewoon blijft volgen, want laten we wel wezen, qua opleiden gaat het geweldig, daar pakt zijn plan goed uit, alleen er is meer dan dat. Het eerste moet beter presteren en dat gaat ook de goede kant op.

Nu duidelijkheid creëren op organisatorisch vlak, de boel professionaliseren. Met een dergelijke opleiding, voldoende geld, meer en meer sponsors, opgedane ervaring in de directie kan Ajax goede stappen zetten.

Vooral, moeten beide kampen eens goed na gaan denken of ze niet zelf ook fout zijn geweest aan deze rotzooi. Jonk heeft met de beslissing te nemen geen deel meer te nemen aan de vergadering een soort werkweigering te doen en ajax bestuur, had daar al veel eerder met jonk moeten gaan praten en hier geen genoegen mee moeten nemen.
Cruiff zelf had vanaf het begin meer betrokken moeten zijn en zijn verantwoording moeten nemen en nu is het voor hem makelijk om zijn handen er van af te trekken. Ondanks dat is ook zijn ziekte een bron hiervan, ook al zal hij dit nooit zeggen.
Men moet begrijpen, dat je het nooit met de jeugd alleen kan bereiken om in de CL als de EL wat te bereiken, hier heb je ook ervaren spelers voor nodig en hier is het ook al lastig om die aan te trekken, met dat salaris plafond, wat ze hebben, wat wel terecht is vindt ik.
Hopelijk komt er weer rust in de tent en richten ze zich waar het hoort en dat is Ajax voorop stellen en niet hun eigen positie's.

16 november 2015 om 09:12

Ik hoor vaker de kreet 'dat alles met eigen jeugd moest gebeuren', maar dat klopt natuurlijk niet.

De jeugdopleiding moest verbeterd worden, waardoor er meer jeugd door zou breken. Maar waarin niet door de jeugd voorzien zou worden, daar zouden echte versterkingen voor gehaald worden. En dan wordt er dus niet gedacht aan een Younes, Duarte, Vd Hoorn, Sinkgraven, Sanogo etc.

Nou die rust in de tent komt er zeker niet. Sommige media zullen randzaken op blijven zoeken en het zogenaamde Technisch Hart zal nog meer onder het vergrootglas komen. Daarbij zal een gedeelte van de supporters zich meer en meer gaan roeren, als het voetballend matig blijft.

16 november 2015 om 11:08

@nufc_u2

7-9 van de 11 zijn afkomstig van de opleiding ajax, kortom dat loopt juist prima. Verder wil je posities dubbel bezetten, dat betekend dat:

Younes moet je halen omdat Kishna niet wilt verlengen
Duarte omdat Eriksen te vroeg vertrekt.
Sinkgraven omdat Andersen niet presteert en Nouri fysiek te zwak is.
Vd Hoorn omdat Alderweirld vertrekt en je aan een RCV (veltman) uit de jeugd niet genoeg hebt
Sanogo, daar zit een structureel probleem vanuit de opleiding, er worden nauwelijks goede spitsen opgeleid. Dan moet je wat kopen.

Kortom al deze aankopen zijn een aanvulling op de opleiding, omdat Ajax door de realiteit ingehaald wordt namelijk dat toppers op hun 21ste kunnen vertrekken (eriksen), Kishna zich te goed voelt om te verlengen en een sluwe zaakwaarnemers heeft of omdat een jeugdspelers er nog niet meteen staat.

De rust kan nu juist terug keren, media legt altijd druk op, dat is niet anders.

16 november 2015 om 12:04

Een leuk betoog. En ik heb je al zo vaak deze miskleunen van Overmars horen verdedigen. Wat denk je Afcanats.... als ik het maar genoeg herhaal, dan ga ik het ook zelf geloven...

Alles waarin de jeugd niet voorziet, moet je dan van buiten halen. Dit dienen dan echte versterkingen te zijn. En dat is geenszins het geval.

Waarom switcht De Boer continu met zijn spits (dan Milik, dan Schöne, Klaassen, Fischer, El Ghazi).
Waarom switcht hij elke keer met zijn vleugelspelers (dan Fischer, dan younes, dan Sinkgraven, dan Schöne)
Waarom zitten er 2 Rcv's op de bank ?

Eens; niet elke aankoop kan raak zijn. Maar Overmars maakt er echt een potje van.

16 november 2015 om 12:22

@nufc_u2

Ik verdedig Overmars niet, ik zeg alleen dat aankopen logisch waren en dat de situatie daarom vroeg. Sterker nog ik vind Duarte een miskoop en Sanogo is ook niet heel lekker gestart.

Ik herhaal het omdat iedereen herhaalt dat men hun afspraken niet nakomt, in mijn ogen is dat te makkelijk, er zit meer achter. Kortom het is een herhaalde reactie op een herhaald verhaal.

Echte versterkingen, nog zo eentje, wat is een echte versterking? Ik vind het een versterking als je bv. bij een blessure van Riedewald, een Viergever kan brengen ipv. een milan vissie. Daar zijn de meningen over verdeeld, maar dat is onder andere weer het probleem: onduidelijkheid.

Details over de tactiek en verschil van inzicht zal er altijd zijn, ik denk dat dit nu niet tot de kern van het probleem behoord. Hierin geldt, de winnende coach heeft altijd gelijk, als Siem de Jong de derde ster bezorgt als middenvelder in de spits hoor je niemand. Verlies je punten met El Ghazi in de spits dan is het helemaal fout.

De tweede Rcv, tja ik denk dat het niet meer dan een ervaren man is en extra Cv/vm bij de selectie. Aangezien we op LB krap zitten zijn er dan wat meer mogelijkheden om door te schuiven.

16 november 2015 om 16:39

nefc-u2, wat wordt nu over de spits positie gezegd, deze hebben ze niet voldoende, daarom milik en sanogo, milik doet het matig tot goed en sanogo is no go. Dan heb je bij het eigen jeugd een sam hendrixs lopen, maar daar doet men nog voorzichtig mee, dus moet je aankopen doen en met dat salaris plafond is het lastig.

16 november 2015 om 09:23

Het is wachten tot Jonk gaat en dan gaan er een hoop trainers weg. PSV of Feyenoord kunnen alvast beginnen met kapen.

16 november 2015 om 11:08

Dan is toch duidelijk waar hun hart ligt? Niet bij Ajax in ieder geval.

Betekent dit dan ook dat Jonk dus gaat vertrekken?

16 november 2015 om 09:32

Die kans is heel erg groot. Wegens het niet verschijnen op de vergaderingen geeft hij de overige lieden een stok om mee te slaan.

Nu Cruyff zijn handen ervan af trekt en Jonk straks vertrokken is, kunnen de heren op het pluche weer heerlijk achterover leunen. Ajax kan weer verder gaan breien....

16 november 2015 om 09:33

Ja en de andere jeugdtrainers. Van der sar doet dus juist ze werk.

Oke, prima... dit liep toch al nooit lekker. Om te beginnen zijn afwezigheid, dus ik vind het goed zo.
We hebben het geprobeerd en nu is het duidelijk. Terug naar een gezond Ajax met juiste managers op management posities en oud spelers op posities waar voetbalkennis gevraagd wordt.

Credo: de juiste mensen op de juiste posities, net zoals in het veld gevraagd wordt.

16 november 2015 om 11:30

Juist en iedereen kan lekker zeuren. Maar er zitten nog steeds voetbalmensen in de directie, ja dat gaat met vallen en opstaan maar die hebben nu wel de nodige ervaring opgedaan. Financieel staan we er zeer goed voor. De opleiding is op dit moment goed, de uitdaging zal zijn om dat gewoon door te zetten en ja dat kan ook zonder Jonk of Jongkind. Spelers liggen lang vast, er wordt steeds gerichter ingekocht, er staan 7-8 spelers uit de opleiding in het eerste.

Jong Ajax is een goede leerschool, er is een interne school bijgekomen, stadion is uitgebreid en wordt gemoderniseerd. sponsors loopt zeer goed we hebben de sponsordeal zelfs verbeterd.

Kortom er gaat juist heel veel goed bij Ajax!

Zoveel rollen, zoveel fouten van alle 'partijen' want het is altijd vingertje wijzen. Het plan Cruijf moet je gewoon een plan noemen en maken zoals het hoort: plan Ajax! Cruijf heeft hele goede ideeen maar ook teveel ouderwetse gedachtes, gedachtes die bij Bayern en Barca kunnen omdat die hun sterspelers kunnen behouden.. Geld speelt gewoon een te grote rol, je zal naast de focus op jeugd wat iedereen het lieftst ziet ook moeten investeren, en ja dat is een groter risico maar zonder risico's te nemen komt niemand verder. Je moet zorgen dat scouting en alles zo goed staat dat het risico minimaal is, maar alleen jeugd werkt niet.
Oke dit is Fifa/fm gedoe, maar dan kan je bv. beter Nigel de Jong proberen terug te halen voor 3 miljoen per jaar als Singraven en Gudelj te kopen..

Cruijff zegt eerst: Ik vertrouw op de bestuursraad.

Een dag later brandt hij ze volledig af.

Geweldig deze man.

Van mij mag hij een enkeltje bejaardentehuis krijgen. Misschien kan hij een column krijgen in het AD, net als van Hanegem. Die laatste is volkomen ongevaarlijk, dat is met Cruijff helaas anders.

whahaha , typisch Cruijff, als het te heet onder de voetjes wordt stapt hij op, is zijn kenmerk altijd geweest bij oranje als speler en ook toen hij het roer over kon nemen als trainer. Grote mond hoe alles beter moet en beter kan maar als het niet lukt dan stapt hij op maar als het gelukt had dan is hij zogenaamd de ""verlosser"" waardeloze vent bah !

Zullen we overigens om die eikel te pesten het gewoon het Plan Cruijff blijven noemen als het slecht gaat met Ajax? en anders als het goed gaat?

Eigenlijk illustreert dit wel alles.

Communiceren via Telegraaf en niet via Ajax. Overigens wordt het nu wel intrigerend hoe de Telegraaf positie zal kiezen. Cruijff bemoeit zich er niet meer mee, waarmee moet jaap de groot nu komen? Keje Molenaar?

Het was de laatste jaren moeilijk voor de Groot.
Ajax 4x kampioen ondanks dat de Boer niet naar Cruijfff luisterde....
van Gaal die uiterst succesvol was met oranje :-)

Jammer dat er straks zoveel voetbalkennis verloren gaat. Maar gelukkig blijft Ajax nu zitten met deskundigen zoals Overmars ( wat een slecht transferbeleid en dan ook nog de eer opeisen ) Van der Sar die niet eens zijn eigen k... kan afvegen en totaal geen uitstraling heeft. Het voetbal op zich is de laatste jaren niet om aan te zien en zeg nou niet dat die 4 kampioenschappen komt van het fantastische spel. PSV en Feyenoord waren ong dramatischer. De club die Jonk biine kan halen mag gezegend zijn want die neemt geheid ook veel talenten mee.

16 november 2015 om 10:14

Niemand is groter dan de club, ook Jonk niet

Ja en dan over 5 jaar (als al het geld op is gegaan aan zeer discutabele aankopen en er geen prijzen meer zijn gewonnen) weer roepen, hadden we nou maar dat plan uitgevoerd.

ok. stop met wat? hij deed volgens mij niet zo veel. Ik had echt veel hoop op zijn visie en uitvoering maar ben echt zwaar teleurgesteld in hem.

Het bevreemdt mij dat er zoveel Ajacieden (?) de beslissing van Johan Cruijff, om terug te treden, afkeuren of verheugd zijn over het feit dat hij nu ook werkelijk bij Ajax verdwijnt.

Wat heeft Johan fout gedaan? Ik zou het niet weten. Men komt, na veel heisa, tot een overeenstemming om onder andere Jonk een bepaalde positie binnen het zgn technisch hart te geven. Men maakt bepaalde afspraken en vervolgens gaat men na enige tijd, deze afspraken terzijde schuiven. Alleen Jonk wenst zich aan de afspraken te blijven houden. Ik heb daar veel respect voor. Afspraken zijn afspraken. Ajax is een aantal jaren achter elkaar kampioen geworden. Dit was het gevolg van de capaciteiten van de diverse spelers en die van de trainer. Daarnaast van veel geluk. Maar ik geef wel toe dat Ajax ook in de jaren daarvoor, veel pech heeft gehad.
De spelers, die van buiten Ajax, werden aangetrokken waren/zijn geen hoogvliegers.het spel dat op de mat werd gelegd, in het vorige seizoen en ook nu, was/is vaak niet om aan te zien. Ajax onwaardig. Dit was het gevolg van het niet (volledig) accepteren van de inhoud van het JC-Plan van aanpak. Dat is dan ook de oorzaak van de breuk met Jonk, die zich wel aan dit geaccepteerde plan wenste te houden. Van A tot Z. Voorts valt mij de opstelling van Van Duivenbode op en ook zeer zwaar tegen. Hij is in mijn ogen de Judas.

Spijtig, zeer spijtig vind ik het dat Johan Cruijff zich verder distantieert van enige betrokkenheid bij Ajax.
Dit gaat Ajax in het land veel sympathie kosten.

On

16 november 2015 om 11:20

Tja, het is een heet hangijzer, als de naam Cruijff wordt genoemd komen er altijd rare krachten vrij.

Ik denk dat we zijn plan een kans hebben gegeven, maar dat die gewoon niet voldoende uitgediept was in eerste instantie en dat Cruijff ook te ver weg was om voor die verdieping te zorgen. Neem niet weg dat zijn ideeën goed zijn, dat is het controversiële eraan.

Afspraken? Welke afspraken? Bv. minder spelers kopen? Geen breedte aankopen? Probleem is juist dat, dat soort dingen inderdaad afgesproken worden, echter niet wat men dan exact een breedte aankoop vindt, wanneer dat goed of fout is.

Is het fout als je een reserve RCV hebt in de vorm van van der Hoorn? Op het moment dat hij kwam was alleen Veltman er uit de opleiding, moet je dan met een RCV gaan werken? Nee, het lijkt mij dat je bv. de norm stelt dat alle posities dubbel bezet moeten zijn. Mocht je een positie niet dubbel kunnen bezetten vanuit de opleiding, dat je dan ook extern een aankoop kan doen, en ja dat kan dan een breedte aankoop worden. Dat moet duidelijk en helder zijn en juist die details zijn onduidelijk.

Je kan geen beleid voeren met, we halen geen breedte aankopen. Je moet breedte aankopen goed defineren, wanneer mag het wel, wanneer niet. Je moet ook kijken of je afspraken nog haalbaar zijn en hoe je dat invult.

Het is bv. prima mogelijk om te zeggen dat je ervaren toppers wilt halen, dat kun je afspreken, echter als je maar 1 miljoen salaris uit kunt geven en dit soort spelers vragen 2 miljoen, dan wordt je door de realiteit ingehaald. En is het onmogelijk je afspraken na te komen.

Nog erger is als afspraken botsen zoals, ja we willen posities dubbel bezetten en nee we willen geen breedte aankopen. Welke afspraak ga je niet nakomen als je na een verkoop van Alderweirld nog maar een RCV uit de opleiding hebt? Wil je dan een topper kopen? Dan loop je weer fin. risico plus dat Veltman onder kan sneeuwen, dan kijk je weer niet naar de opleiding (ook weer een afspraak).

Kortom er is al 3-4 jaar een gebrek aan duidelijke afspraken, bovendien is het onduidelijk wat je moet doen als afspraken conflicteren, wie er dan beslist.

16 november 2015 om 14:02

Of hij die adviserende rol heeft ingevuld of dat genoeg was, dat denk ik niet. Hij had samen vanuit een technisch geweten ook een stem moeten hebben. Daarnaast heb ik het idee dat Cruijf teveel op de opleiding en dus Jonk gefocust was.

Zoals hij zelf zegt, resultaat zonder kwaliteit is saai, en kwaliteit zonder resultaat is nutteloos. Resultaat en kwaliteit koppelt men aan het eerste van Ajax, niet aan de opleiding. Daarom is het ergens raar dat hij zich daar niet meer mee bemoeid heeft, het weegt zwaarder op korte termijn.

De onduidelijkheid heeft een kloof geslagen tussen oude voetbalvrienden, helaas.

16 november 2015 om 16:50

@afcanats, jij gaat te diep op de inhoud van de destijds gemaakte afspraken in! Ken jij de totale inhoud van het rapport Cruijff? Ik niet en daarom wil ik mij beperken tot de gemaakte afspraken na de omwenteling bij Ajax.
Mensen hebben met hun volle verstand het plan Cruijff omarmd. Een zeer groot percentage van deze mensen zijn aanhangers van Ajax in hart en nieren. Zij gingen akkoord met de zienswijze van Johan en zij gingen akkoord met zijn adviserende taken en zij gingen akkoord met het feit dat hij dit vanuit Barcelona zou doen met zo nu en dan een aanwezigheid bij een vergadering van Ajax in Amsterdam. Wat is hem dan te verwijten?

Ling werd na diverse perikelen ingeschakeld met het verzoek om het e.e.a. door te lichten. Toen zijn rapport klaar was (ik meen voor een deel) werd het aan het bestuur overhandigd.
De honden lustten geen brood van van de inhoud van dit rapport. Er klopte Niets van de gehele organisatie bij Ajax en dit werd door de heer Collee ook niet ontkend.
Het plan Cruijff stond op papier, maar was terzijde geschoven en men ging rücksichtslos aan de gang. Slechts één persoon hield zich aan de inhoud van het rapport en dat was Jonk. Alhoewel Ling vond dat op de werkwijze van Jonk ook wel iets was aan te merken.

De enige vraag die de Ajax-aanhang zich zou moeten stellen is: Werd het plan Cruijff door iedereen uitgevoerd en in het verlengde daarvan: is Johan Cruijf door het bestuur van Ajax netjes behandeld? Mijn antwoord zal voor iedereen duidelijk zijn, namelijk Nee, nee.

Om mijn verhaal af te ronden wil ik nog iets aangeven: Ik was nooit een voorstander van het binnenhalen van JC. Hij was een zeer grote voetballer en een persoon met zeer goede ideeën, maar niet iemand met bestuurlijke vaardigheden.

Voor Ajax hoop ik dat deze perikelen geen druk op de prestaties in de 'ere' zullen leggen.

Erg laf van Ajax in de wetenschap dat de man doodziek is. De Telegraaf zal nu vol op de aanval gaan en net zo lang blijven stoken totdat alle tegenstanders van Cruijff zijn verdwenen. Ajax is 4 keer kampioen geworden bij gebrek aan beter. Ajax werd dit met slaapverwekkend voetbal. Europees heeft Ajax in welk toernooi dan ook helemaal niets laten zien. Iedereen heeft zich zand in de ogen laten strooien door die kampioenschappen.

Of je nu voor of tegen Cruijff bent is niet zo interessant. Feit is dat oud voetballers die de top hebben gehaald geenszins topbestuurders blijken te zijn. Voorts zitten er ook figuren die er voor eigen eer en glorie zitten. Collee, van Wijk en wellicht dadelijk ook de publiciteitsgeile kameleon Keje Molenaar. Ajax is onder Overmars, Van der Sar, Bergkamp en De Boer zijn gezicht kwijtgeraakt.

Overigens had Ajax nooit in zee moeten gaan met Cruijff. Die wil de club leiden op afstand. Dat is natuurlijk te dwaas voor woorden. Het gaat mij er om dat men nu afstand van Cruijff neemt. En waarom wordt er niets met het rapport van Ling gedaan? Vast omdat hij de vinger op de zere plek legt. Organisatie, aankoopbeleid en spel lijken helemaal nergens op.

Overigens ben ik persoonlijk van mening dat Louis van Gaal de beste oplossing was/is. Toen die man trainer coach was klopte het helemaal. Organisatie, trainer, opleiding spel en resultaten. Die waren met beperkte middelen in één woord te omschrijven. Fantastisch.

Cruijff heeft in zijn leven nog nooit iets afgemaakt. Dus zo verrassend is dit niet.
Hij heeft ajax helemaal overhoop gehaald, twee besturen weg, complete nieuwe Rvc, allemaal vriendjes benoemd en dan nog je handen ervan aftrekken. Je moet maar durven.

Als hij een vent was, had hij gezegd: Ik zie dat het plan niet werkt, heb daarin gefaald en stop er daarom mee.

Gebruik je energie om weer beter te worden, dat is veel belangrijker.

16 november 2015 om 10:36

Je bent duidelijk niet goed op de hoogte hoe het werkelijk zit. Zijn plan kan niet goed werken omdat er totaal van zijn plan wordt afgeweken. Hij is in zijn rug gestoken door mensen die beweerden dat ze voor het plan Cruijff waren.

Cruijff heeft helemaal gelijk. Er wordt doelbewust tegen het plan Cruijff ingegaan door mensen die eerst beweerden voor het Cruijff plan te zijn. Maar als het er eenmaal om gaat zijn ze tegen. Hier wordt gewoon een smerig spelletje gespeeld binnen Ajax en het is begrijpelijk dat Cruijff daarin niet wilt meewerken. Het is een schande dat er zo met het plan van Cruijff wordt omgegaan terwijl hij zijn nek heeft uitgestoken om Ajax te helpen. Hij heeft hier geen vergoeding voor gevraagd. Ik zie Ajax nu nog verder afglijden met de huidige gladjakkers aan het roer. Bedankt voor het kapot maken van de club ****zakken!

Laten ze eerst eens de trainer van Ajax 1 de opdracht geven aantrekkelijk en aanvallend voetbal te spelen want dat is nl de grootste ergernis van Cruijff maar zolang wij opgescheept zitten met een ordinaire resultaat trainer die voetbalt om niet te verliezen dan wordt het nooit wat , de visie van Cruijff wordt tot en met de A1 prima uitgevoerd maar daarna gaat het mis want dan worden als die jongeren met allerlei opdrachten het veld ingestuurd en op plaatsen neergezet waar ze in de jeugd nooit speelden, Klaassen in de spits terwijl Milik op de bank zit en zo zijn en nog wel meer dingen die de jeugd dwars zit in de ontwikkeling zoals steeds maar weer breedte aankopen die totaal niet opleveren en niets toevoegen maar niets kosten en hopen dat er wat tussen zit ,je kunt best spelers kopen maar die moeten inderdaad wat Cruijff bedoeld een directe versterking zijn maar dat kost iets meer geld en dat is uit den boze en zo krijg je nooit het niveau wat hij voor ogen had , ze hebben nu zoveel geld uitgegeven aan mislukkelingen dat je er wel 1 of 2 goede voor had kunnen halen , ik zou de Boer vervangen door Jonk want die heeft een veel betere visie die aansluit wat Cruijff ooit bedoelde veel jeugd en versterkingen die werkelijk iets toevoegen maar dat zal wel niet gebeuren helaas .

Cruijff heeft veel betekend voor het NL voetbal. Nu is het tijd om zich terug te trekken en al zijn energie moet steken in zijn gezondheid en zeker niet meer in slangenkuil Ajax.
Wel valt Cruijff best veel te verwijten. De beredenering dat een club geleid kan worden door ,,streetwise ex-voetballers'' is volstrekt onjuist gebleken net als de aansluiting krijgen met de (sub)top van Europa d.m.v. eigen opgeleide jeugdspelers. Dan is de kern van het plan al mislukt, al helemaal als de doelstelling niet smart genoeg wordt omschreven in een goed plan, maar op een bierviltje. De echte toppers zijn al weg nadat ze 3 goede wedstrijden hebben gespeeld in de B1 naar een Europese topclub en is het profiel van het potentiële talent ook niet juist. De huidige talenten van Ajax halen het eerste, maar zijn absoluut niet in staat om de volgende stap te maken. Cruijff heeft volgens mij nooit iets geroepen over de mentaliteit van het huidige talent, mentaliteit en culturele achtergrond en niet te vergeten die verschrikkelijke parasieten van zaakwaarnemers die dag en nacht rondhangen op De Toekomst (inclusief al die oud-spelers die precies weten hoe het allemaal moet, maar geen poot uitsteken, maar de jongste talenten zo snel mogelijk in ,,hun stal'' willen hebben).
Tel daarbij op het zeer slechte aankoopbeleid van ,,woordenbreker'' Overmars, de onaantrekkelijke en onnavolgbare tactiek van De Boer en co., en het resultaat is Mislukt. Natuurlijk roept de verstokte Ajax-fan 4-keer-KAMPIOEN, is ook waar, maar voor de rest is Ajax niet meer de voetbalclub Ajax.
Schoon schip maken op zowel technisch als organisatorisch vlak, zonder Cruijff. Maar ja, machtstrijd hoort bij Ajax en dan is het wachten op de volgende machtsconflicten. Jammer, club samen met PSV de meeste Europese potentie.

Als straks blijkt dat Jonk definitief de wacht wordt aangezegd en daarmee het Plan Cruyff ten gronde wordt gericht, zien ze mij niet meer daar in Amsterdam.

De principes uit dat plan zijn voor mij wat Ajax is en waarom ik hoop heb / had op betere (en vooral aantrekkelijker) tijden. Dit is mijn Ajax niet meer.

16 november 2015 om 11:26

Mijne wel, ik steun mijn club altijd. Zoals Johan zegt: Elk nadeel hebt z'n voordeel.

Waarom zou je zonder Cruijff als bestuur zijnde zijn principes in bv. de opleiding niet op kunnen volgen? Dat heeft men al meerdere malen uitgesproken. Het is echter tijd dat er helderheid komt in de organisatie, er zijn afspraken die of conflicteren met de realiteit of met elkaar. Links of rechtsom, je komt de afspraken niet na, zonder duidelijke keuze blijf je stuurloos.

Het moet gewoon duidelijk worden wie er bv. contracten voor jeugdspelers gaat afhandelen, wie de scouting nou op zich neemt, wie budgetten vast stelt en hoe die vastgesteld worden etc.

Ajax wordt van binnenuit kapot gemaakt. Dood en dood zonde dit. De aandeelhouders moeten de bestuurders dwingen om op te rotten, voordat het te laat is.

Ik denk dat dit de enige juiste keuze is, maar uiteraard wel jammer. Ik zei het in een ander topic al meen ik.

Cruijff lijkt me een prima kapitein, maar het is nogal moeilijk besturen als je aan wal staat. Het feit dat Cruijff in Spanje zit en via stromannen op afstand een plan tracht uit te voeren in Amsterdam zonder zelf frequent aanwezig te zijn, lijkt mij het erg moeilijk maken om het plan uit te voeren. Dan kan je -en dit is geen verwijt ofzo- maar beter ermee stoppen denk ik.

Ik weet niet hoe vaak Cruijff in Amsterdam is, maar ik las her en der dat het bijzonder weinig was. Ik denk dat Cruijff, om het plan te laten slagen, minstens 1 of 2 keer per maand in Amsterdam aanwezig moet zijn.

Een plan over de schutting gooien en dan maar hopen dat er in de club vol ego's uitvoering aan wordt gegeven klinkt bijna te onnozel voor woorden. Leuke ideeen hebben is 1, ze ten uitvoer (laten) brengen is een ander verhaal. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus het verhaal Cruijff maar snel afsluiten en de schouders er maar weer onder. Er zijn meer clubs in de wereld die het zonder een plan van Cruijff ook prima doen, dus voorwaarts.....

16 november 2015 om 11:47

Juist naar mijn idee zorgt hij ook voor veel onduidelijkheid er zijn afspraken die met elkaar conflicteren.

Een club als Ajax moet in het huidige moderne voetbal met veel wedstrijden gewoon een selectie hebben waarbij elke positie dubbel bezet is. Ja dit moeten veelal jeugdspelers zijn en dat zijn het op dit moment ook echter is het wel zo dat je dan soms niet ontkomt aan breedte aankopen (ook gezien het budget).

Ja een Viergever en van der Hoorn zijn er voor de breedte, maar ik vraag mij werkelijk af wat daar mis mee is? We kunnen het ruimschoots betalen en ze zitten geen jeugdspelers in de weg. Toch zijn er mensen die beweren dat dit de kern van het probleem is, ik begrijp dat niet.

16 november 2015 om 12:08

Ik begrijp dat wel. Tel al dat geld bij elkaar...vd Hoorn 4,5 miljoen, Sinkgraven 6,5 miljoen, Duarte 3 miljoen, Sanogo 1 miljoen, Viergever 1,5 miljoen en dan vergeet ik volgens mij nog een paar. Salaris van dit soort mensen zo'n 2-3 miljoen per jaar. Had dat geld uitgegeven aan 2 goede spelers van het niveau Guardado. Met 2 echte toppers kun je het niveau van het hele elftal behoorlijk opkrikken. OK, niet dat je dan ineens Real Madrid verslaat, maar eens een keer tot de kwart of halve finale van de europa league moet best kunnen.

16 november 2015 om 12:28

Als je al telt, begin dan goed met tellen, van der Hoorn koste 3,8 miljoen, Sanogo kost geen huur alleen salaris en dat is een ander potje.

Ook al zou je dat lukken en doe je alles goed, je wilt 2 goede spelers halen voor 5 posities, waar gaat het mis? Stel je zou nu van Dijk voor 8 miljoen hebben gehaald en Guardado voor 2,5. Waar is de reserve Lcv/lb? Andersen op het middenveld dan maar weer? en wie is de reserve spits?

Kortom je hebt je posities niet dubbel bezet. Daarbij vraag ik mij af wat er met Veltman en Bazoer gebeurd als je een 'topper' koopt.

Daarbij komt dat ajax met deze aankopen het fin. gewoon keurig op orde heeft gehad, dus wat is het probleem?

De Raad van Commissarissen dient per direct te worden ontslagen. Het is een regelrechte puinhoop. We gaan zo direct de afgrond in. Snappen ze daar bij Ajax dan niet Dat Johan Cruijf een god is en de enige echte. Het bestuur van Ajax mag zich kapot schamen. Er is gewoon niemand hoger in rang in Nederland dan Cruijf. Het seizoen is eigenlijk al lang voorbij. Geen beker, geen europese prijs, kans op de titel schat ik niet hoog in met die flutaankopen die er gedaan zijn. Je mag als Ajax blij zijn als je 3de wordt.

Logisch besluit van Cruyff. Toch vind ik dat hij ook de hand in eigen boezem moet steken. De regie was/is volledig zoek. Ook Cruyff had deze niet. Het is onmogelijk gebleken om vanaf grote afstand te sturen. Verder vind ik het verbijsterend dat volwassen mannen, die nog niet zo lang geleden samen voetbalden, nu rollend over straat gaan.

Hoe kan je met iets stoppen, als je er nog niet mee begonnen bent....?

Tja. Cruijff heeft de afgelopen jaren ja knikkende marionetten neergezet op alle belangrijke plaatsen in de club. Dat is op z'n minst mede zijn verantwoordelijkheid. Zo'n rapport van Ling kan wel zeggen dat het overal aan schort binnen de club en dat velen van die mensen niet goed functioneren maar ook dit is in ieder geval deels Cruijff z'n verantwoording. Nu de poppenspeler afhaakt stort het theater in elkaar want deze mensen blijken totaal niet zelfstandig te kunnen opereren. Triest voor de supporters en het hele Nederlandse voetbal. Ik ben oprecht verbaast dat het nog zo lang heeft geduurd want deze puinhoop kon een ieder die een beetje door de Cruijff goednieuws show van de afgelopen jaren heen prikte echt van mijlenver zien aankomen.

16 november 2015 om 14:07

Gelukkig zijn ze niet allemaal ja knikkers. Men ziet in de praktijk, met name waar de druk groter is, bij het eerste dat delen van zijn plannen (nog) niet haalbaar zijn en men moet wat anders bedenken. Maar dan komt Jonk in opstand dat ze het plan niet volgen, je moet je alleen wel afvragen of je het plan wel kan blijven volgen op alle punten.

Als Cruijff het geheel op zijn manier wou, dan had hij dagelijks op de club moeten zijn of een kraakhelder plan moeten schrijven met taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Beide heeft hij nagelaten en dat is inderdaad de oorzaak van de chaos.

Neemt niet weg dat hij op gebied van opleiden en geweldig plan heeft neergezet, dat ook werkt in de praktijk. Maar er is meer dan alleen een opleiding binnen een Bvo.

16 november 2015 om 15:36

Ja knikkende marionetten? Jij praat wel over dat rapport van Ling, maar je hebt het zeker niet gelezen.

Hoe kan het nou zijn schuld zijn? Als zijn plannen niet uitgevoerd worden, kan je niet zeggen dat het zijn schuld is.

Top Cruijff, heel erg bedankt. Het Ajax van nu is een Europese subtopper en dat was het 5 jaar geleden niet.. Not. 5 jaar geleden is iedereen weggestuurd en is het helemaal omgegooid. Wat uiteindelijk tot helemaal niets heeft geleid helaas. Ik had er wel vertrouwen in. Maar dit is toch het bewijs dat Cruijff er niks mee heeft bereikt. Maar ja wat wil je.. Alles vanuit Barcalona regelen?

16 november 2015 om 15:31

Je weet dat Jonk niet aanschoof omdat ze de plannen van Cruijff niet wilde uitvoeren? Alleen op de toekomst is wat veranderd, de rest is allemaal hetzelfde gebleven.

Cruijff kan misschien ook een keer zeggen dat hij ook fouten kan maken , net als elk mens of zou zijn ego daar te groot voor zijn? En daarnaast via de telegraaf aangeven dat je stopt en dus niet eerst met Ajax overlegt , typisch crijff die wegloopt als het fout begint af te lopen, als kapitein het eerst het schip afspringen, daar staat hij bekend om............goede voetballer , waardeloos als manager

Het voorspeld weinig goeds voor de toekomst als mensen als Cruijff, Ling en Jonk het niet meer zien zitten in Ajax. Straks gaan die incapabele beleidsbepalers de opgebouwde miljoenen er door heen brassen aan flutaankopen. En zullen ze wel weer een trainer halen die Ajax nog saaier voetbal laat spelen.

Bedenk even wat je van de jeugdopleiding vind, zoals die nu gaat. Dat is het enige dat van Cruijff is uitgevoerd en zelf in de jeugd hebben ze Jonk flink tegen gewerkt met het niet aannemen van de mensen die hij wilde en het weigeren financieel bij te dragen aan zijn plannen.

De keuze is simpel, de lijn van de toekomst, of de lijn van het eerste.

Ik weet niet of jij Ajax volgt, maar ik blijf dan liever thuis, als het sleutelwoord in de toekomst

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren