‘Wat hoort er wel en niet op Voetbalzone?’ en andere redactionele keuzes

Woensdag, 3 augustus 2022 om 08:15Justus Dingemanse • Laatste update: 10:30

Voetbalzone is sinds 2001 niet meer weg te denken uit het sportjournalistieke landschap. In ruim twintig jaar groeide het platform uit tot de best bezochte voetbalwebsite met maandelijks tussen de 4,5 en 6,5 miljoen unieke gebruikers en gemiddeld zo’n tweehonderdmiljoen pageviews. De achterban is trouw en, mede door deze nauwe betrokkenheid, regelmatig ook kritisch. Op 1 augustus begint voor de redactie het nieuwe voetbalseizoen en Justus Dingemanse, sinds dit voorjaar Head of Voetbalzone, vertelt in een open brief over de plannen en inhoudelijke keuzes.

“Allereerst enorm bedankt! Zonder jou bestaat Voetbalzone niet, want het succes is gebouwd op de grote gemeenschap voetballiefhebbers die dagelijks op de hoogte wil zijn van het belangrijkste voetbalnieuws en het meningencircus daaromheen. Veel gebruikers, onder wie ikzelf, lezen soms nog liever de reacties op de berichten, dan het nieuws zelf. Vandaar dat ‘Meepraten over Voetbal’ jarenlang bovenaan de website stond. Naast de onderlinge pennenstrijdjes, is Voetbalzone zelf ook regelmatig het lijdend voorwerp. Voor mij een belangrijke graadmeter van de publieke opinie, naast het contactformulier waarvan de reacties de laatste tijd rechtstreeks zijn doorgezet naar mijn inbox. Met name om een goed beeld te krijgen van wat er speelt en te werken aan een beter product.

Achter de schermen is er namelijk veel veranderd. Voetbalzone is onderdeel geworden van Footballco, een netwerk van grote (online) voetbaluitgevers, waaronder het wereldwijde Goal.com met edities in achttien talen, het Duitse SPOX, het Italiaanse CalcioMercato, het Arabische Kooora, talentplatform NXGN, vrouwenvoetbalplatform INDIVISA en voetbalcultmedium MUNDIAL. Daarnaast is onze eigen (hoofd)redactie het afgelopen jaar vrijwel compleet vernieuwd en zul je misschien gemerkt hebben dat deze transitie helaas af en toe gepaard ging met een misser, soms zelfs voor open doel. Inmiddels is het team compleet en hebben we een nieuwe, transparante visie voor de toekomst die we graag delen met jou als gebruiker.

Deze koers laat zich het best vatten in ‘Alles rond voetbal’. Door de grote hoeveelheid gebruikers lopen de voorkeuren enorm uiteen en proberen we een zo breed mogelijk aanbod te creëren van aan voetbal gerelateerde zaken. De redactie monitort daarbij de hele dag het succes van onze artikelen en berichten, en weet daardoor als geen ander wat de VZ-bezoeker graag leest. De conclusies hiervan zijn soms verrassend. Ook voor ons. Zo is het best scorende artikel op Voetbalzone ooit een bericht over Yolanthe en haar nieuwe vlam met de reactie van Wesley Sneijder daarop: de pagina werd 1.364.466 keer bezocht. Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen.

Tegelijkertijd stuit dit type berichten ook op veel weerstand. Want hoewel de cijfers voor zich spreken, gruwelt een deel van de gebruikers juist van deze berichtgeving. Als makers lezen we soms zelfs opmerkingen als: ‘Dit hoort niet op Voetbalzone!’ wat aangeeft hoe hoog de betrokkenheid is. En ook binnen ons team is er altijd discussie gaande over wat wel en niet binnen het aanbod past. Ons korte antwoord daarop: alles wat ons publiek graag wil lezen, ethisch verantwoord is én (indirect) verband houdt met voetbal. Dat vertaalt zich in een keuzemenu met voor elk wat wils. De mogelijkheid specifieke, herkenbare content links te laten liggen, speelt daarin een centrale rol.

Ook over wat de meest gebruiksvriendelijke werkwijze is, wordt vaak gesproken. Schrijven we bij een aanvullend nieuwsfeit bijvoorbeeld een compleet nieuw artikel of voorzien we het bericht van een update waardoor de comments minder actueel zijn? Na suggesties uit de gemeenschap gebruiken we vanaf nu alleen nog updates als dit geen invloed heeft op de reacties van gebruikers. Verder zijn uitnodigende koppen die de bezoekers nieuwsgierig maken sinds de start een kenmerk van onze berichtgeving. Hiervoor bestaan inmiddels wel heldere richtlijnen waardoor duidelijk blijft waar het artikel over gaat en jij als lezer weet wat je kan verwachten na het klikken op een headline.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Voetbalzone blijft immers een gratis, maar commercieel product dat afhankelijk is van groot bereik. Het belangrijkste deel van het aanbod zal blijven bestaan uit herverpakt (inter)nationaal nieuws, waardoor een vrij compleet overzicht ontstaat van al het relevante voetbalnieuws van dat moment. We baseren ons veelvuldig op andere media als bron, die we daarbij direct in de eerste alinea vermelden. Daarnaast bedrijft Voetbalzone ook zelf journalistiek met dagelijkse eigen content wat een steeds groter deel van ons pakket vormt. Daarbinnen is er oog voor meer dan alleen scorende content en ruimte voor specifieke doelgroepen en niches: achtergrondverhalen, interviews, reportages, wedstrijdbezoek, podcasts, video’s en onze programma’s Kopstukken, Meepraten, In the Zone en Vloggertje bijvoorbeeld. Ook het partnerschap met UEFA Futsal EURO 2022 en de verbintenis met de Keuken Kampioen Divisie passen daar uitstekend bij.

Omdat het steeds lastiger wordt de hoofdrolspelers uit de voetballerij zelf te spreken, is de (digitale) omgeving van topsporters een grotere rol gaan spelen. Gesprekken met mensen rond de voetballer, zoals familie, vrienden, partners en journalisten zijn regelmatig een bron en ook de sociale kanalen van spelers zelf zijn belangrijk geworden. Daardoor hebben het privéleven en de entertainment-kant van de sport meer aandacht gekregen. Omdat sommige gebruikers hier weinig interesse in hebben, maken we deze content duidelijk identificeerbaar met behulp van de kop en het icoontje op de frontpage. Zo worden alle boulevard-berichten inmiddels voorzien van een helder ‘Goals & Gossip’-label en staat er een disclaimer bij precaire content. Daarnaast staan de reacties onder dit soort artikelen vaak uit omdat ze weinig aanleiding geven tot discussie en regelmatig een vergaarbak worden voor klachten van gebruikers waarvoor het artikel eigenlijk sowieso niet bedoeld was.

Het monitoren en begeleiden van de reacties gebeurt sinds jaar en dag door een groep actieve gebruikers die onafhankelijk van de redactie opereert. Deze (hoofd)moderators hanteren een objectieve set regels om de digitale omgeving leefbaar te houden. Dit is een tijdrovende bezigheid waarbij er soms sprake is van verwijten en oplopende emoties. Veel online media hebben daarom de mogelijkheid om te reageren door de jaren heen laten verdwijnen. Omdat Voetbalzone draait om jou als gebruiker, kiezen wij ervoor om deze optie – zo goed en kwaad als het gaat – in stand te houden. Off-topic discussies worden daarbij vaak verwijderd, ook al liggen klachten over censuur en clubvoorkeur op de loer. Tegelijkertijd is er via berichten en het contactformulier ruimte voor (opbouwende) feedback en wordt hier tegenwoordig vrijwel altijd persoonlijk op geantwoord.

‘Waar gaat het heen met de grootmachten van de Bosporus?’

In de tweede 'Tribunegeluiden' stond een uitgebreid stuk over de Turkse grootmachten centraal.Lees artikel

Verder zijn we gestart met de lezersrubriek Tribunegeluiden om ruimte te bieden aan stukken van enthousiaste gebruikers. Vroeger had Voetbalzone vele Club Experts en andere liefhebbers die met interessante verhalen kwamen over hun kennisgebied. Ook experimenteren we met nieuw aanbod. Zo besloten we in aanloop naar WEURO 2017 af en toe wat over de Oranje Leeuwinnen te plaatsen, wat een substantieel deel van het publiek waardeerde en daardoor deel van ons aanbod is gebleven. Aandacht voor de eDivisie viel op zijn beurt minder in de smaak en is daardoor bijna volledig van het platform verdwenen. Hierdoor vormt Voetbalzone automatisch een organische weergave van de wens van het publiek en is dat proces behoorlijk democratisch. De claim dat Ajax bij ons veruit de meeste aandacht krijgt, is door hun enorme supportersschare dan ook gerechtvaardigd en waar. Gelijktijdig proberen we ook de clubs waarvoor minder belangstelling is goed in beeld te brengen.

Om het complete aanbod mogelijk te maken, zijn advertentie-inkomsten noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering. Hoewel banners, advertorials en reclamefilmpjes als vervelend kunnen worden ervaren, ontleent Voetbalzone zijn bestaansrecht hieraan. Een groot pluspunt van dit (kleine) ongemak is dat het aanbod hierdoor gratis blijft voor jou als bezoeker. Inmiddels wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een compleet nieuwe website om de gebruikerservaring verder te verbeteren. De verwachting is dat dit na het WK langzamerhand zichtbaar zal gaan worden op de website.

Tot zover dit kleine inkijkje in onze overwegingen en plannen. Heb je zelf ideeën over hoe Voetbalzone beter kan worden of wil je jouw visie op ons beleid delen? Hieronder kun je eindelijk eens on topic reageren en wij zullen de reacties met interesse volgen. Daarnaast kun je altijd via het contactformulier of de colofon rechtstreeks bij ons aankloppen. Nogmaals dank voor je bezoek en namens het hele team een mooi voetbalseizoen gewenst!”Gerelateerd

Meer sportnieuws

162 reacties (laatste reactie door orwell)

Fijn om eens te horen van de organisatie achter Vz. Ik ben erg blij met de verandering dat updates vanaf heden een nieuw bericht krijgen want de berichten met achterhaalde comments werden wel irritant.

1 augustus 2022 om 16:49

Helemaal mee eens

1 augustus 2022 om 22:30

Eens! Wat een leuk artikel Voetbalzone. Tevens veel respect voor jullie als redactie maar zeker ook voor de moderators. Keep up the good work!

1 augustus 2022 om 22:54

Een paar dingen rondom dit artikel dat ik wil toelichten, te beginnen met de gebruikers ervaring/UX/UI.

1. Is het niet mogelijk om content per relevantie te bieden ipv tijds gerelateerd? Zo krijgen Ajax fans Ajax berichten eerder te zien en VI fans (die een andere club supporten) quotes van een Johan Derksen Oid. Zo krijg je hopelijk minder gezeik van reaguurders. Deze data moet er zijn bij jullie.

2. Om terug te komen op de gebruikers ervaring. Ik heb nu een klein weekje mijn account. Wat mij stoort is dat ik ik enerzijds geen overview heb van de geplaatste comments, en anderzijds geen notificatie ontvang wanneer men reageert op mijn bericht. Met zulke kleine veranderingen maak je de app VZ meer social en toegankelijk voor het houden van discussies. Mij zie je iig niet constant refreshen om een discussie op gang te houden.

Wellicht is hier al een handige oplossing voor en kan iemand mij dit vertellen hoor.

2 augustus 2022 om 09:52

Ha Gs020, bedankt voor je reactie!

Wat betreft punt 1: dit doen we nu alleen nog met pushberichten over specifieke clubs. We onderzoeken of er op het nieuwe platform uitgebreidere mogelijkheden voor zijn. De punten rond de comments staan genoteerd. Op onze website (desktop) krijg je overigens wel een melding van een reactie op je post.

2 augustus 2022 om 13:16

Hi VZ,

Bedankt voor je comment. Ik wacht met geduld op het nieuwe platform. Mijn aanname is dat het merendeel gebruik maakt van de mobiele app. Ben er van overtuigd dat er veel winst te behalen valt wanneer VZ besluit (meer)de move gaat maken naar ‘social’, met bovenstaande punten als kleine voorbeelden. Had ik wellicht eerder kunnen reageren tussen het werken door ;-).

Ik wacht af!

3 augustus 2022 om 09:42

Goede suggesties. Overigens qua app lijkt het ook onmogelijk om een reactie aan te passen. Al is het om er snel een typo uit te halen of een vergeten woordje toe te voegen.
@VZ, overigens merk ik niet het filter dat er club-specifieke pushberichten komen. Ik support PSV en Fortuna, krijg daar inderdaad altijd netjes een push van, maar dat is bij elkaar nog steeds net zoveel, als alle pushberichten van Ajax bij elkaar. Dus zo goed lijkt die filter niet te werken.

3 augustus 2022 om 10:22

Ook opgeschreven, thanks!

3 augustus 2022 om 10:56

Maar als je op Voetbalzone kritsch bent op Ajax dan wordt 9 van de 10 keer je post weggehaald. Dat is wel een beetje schandalig vindt ik.

3 augustus 2022 om 22:52

Ik kan je wat dat betreft mededelen dat moderators met een voorkeur voor Ajax al jaren een minderheid vormen. Clubs als PSV, Feyenoord, FC Utrecht en Heerenveen zijn veel beter vertegenwoordigd in het moderatorteam. En daarmee is jouw klacht dus ongegrond.

Als er zoveel bezoekers zijn die Yolanthe en Sneijder en hun privé levens zo interessant vinden, is het natuurlijk begrijpelijk dat daar ruimte voor is. Als een artikel je niet aanstaat kan je hem simpelweg vermijden door er niet op te klikken.

Tribunegeluiden vind ik wel een mooie toevoegingen, vaak erg interessant om te lezen. Zou het ook.mooi vinden als de Club Experts terug keren, natuurlijk hangt dat wel af van de leden zelf of ze die nog wel willen schrijven.

Vz zou(voor mij iig) een stuk prettiger zijn als er duidelijke regels zijn en niet alleen leden maar ook moderators zich daaraan houden. Vroeg had je die regels nog wel en vaak was het duidelijk dat moderators zich niet aan die regels hielden. Nu zijn de regels veranderd in een halve A4tje en doen moderators nog steeds alles op eigen voorkeur.

1 augustus 2022 om 17:24

Poh, club experts, dat weet ik nog goed! Dat is al 8 jaar weg toch? Ik weet nog dat je je eigen stuk kon inleveren, en mits het aan bepaalde regels voldeed(netjes, beetje objectief en politiek correct) werd het geplaatst volgens mij. Ik heb ooit een stukje geschreven over, je raad het nooit, AC Milan, alleen ik weet niet meer of het door is gekomen. Ik hoop echt dat dat weer terug komt! Zou het leuk vinden om af en toe VZ leden hun mening of verhaal over hun club te lezen. “De wederopstanding van club X” of hoe speler X de club naar grotere hoogtes brengt” of juist andersom.
En juist omdat VZ zich daar niet over bezig houd, of weinig, over de diepere stof van een bepaalde club, zou ik het erg graag willen lezen!

Kom op VZ brengt club-expert terug! En als daar waslijst aan regels aan verbonden is en je het artikel honderd keer opnieuw moet schrijven, so be it!

1 augustus 2022 om 17:25

Dank voor de suggesties! We zullen met de moderators overleggen of we een vernieuwde heldere en transparante set regels kunnen opstellen om gelijke behandeling te stimuleren. Het blijft altijd een stuk interpretatie, maar een soort 'tien geboden' schept wellicht meer duidelijkheid.

Wat betreft 'club Experts', hiervoor is zeker ruimte binnen 'tribunegeluiden'!

1 augustus 2022 om 18:00

Dank voor de reactie! tribunegeluiden kan ik op de app niet vinden. Wel via de website. Maar wel door eerst op het woord te zoeken in de zoekbalk. graag zou ik dit wat overzichtelijker hebben. Mits hier wel al een knop voor is, en ik dit over het hoofd heb gezien, trek ik mijn keutel in

1 augustus 2022 om 18:05

Tabblad 'premium' staan ze tussen!

1 augustus 2022 om 20:44

Duidelijke regels zal ik ook fijn vinden! Dan weet een nieuweling ook op het forum wat wel en niet wordt toegelaten op dit platform. Toen ik net op deze website kwam kreeg ik een ban vanwege ''laag postniveau'', maar gelukkig heb ik uiteindelijk uitleg gehad dat de reacties meer onderbouwd moesten worden. Duidelijke regels hadden dit misschien voor mij meteen duidelijk gemaakt wat mijn ban het kunnen voorkomen.

Verder zal ik het ook leuk vinden als er een soortgelijk artikel komt over de Moderators. Dat zijn nu ook mensen die af en toe feedback geven op je reacties, maar hoe ze te werk gaan heb ik geen idee van. Daar ben ik ook wel benieuwd na. Zal het leuk zijn (als dat mogelijk is) om daar een artikel van te maken?

2 augustus 2022 om 09:55

Hoi Heinazijn,

Afgelopen september is er over hoofdmoderator Jamie een dergelijk stuk verschenen: 'een dag in het spoor van de moderators: ‘Ik kon er niet echt van slapen’'. Als je zoekt op 'hoofdmoderator' in de zoekbalk, vind je hem meteen.

2 augustus 2022 om 09:59

Diepe buiging voor dit artikel. Mbt Ajax is dat ook heel duidelijk. Om daar actueel over te zijn. Vandaag is Monaco-PSV. Als t Monaco-Ajax was zijn er rond 10 uur s ochtends minstens 3 topics over. Advies.
Een topic over de voorhoede vd tegenstander die niet misselijk is.
Eventuele opstellingen met eventuele wisselingen tov zondag
Uitleg belang coëfficiëntenlijst weer even uit de doeken doen tov Frankrijk
RVN heeft al een paar dingen over deze wedstrijd gezegd, nog niks over gezien.
Clement heeft al t 1 en ander over de wedstrijd van vanavond gezegd.
Statistieken uit t verleden
Zo ff uit de losse mouw.
Als ik zie wat er vanaf vanmorgen 6 uur gepost is houdt t ook niet over qua clicks en reacties.

2 augustus 2022 om 13:08

Dank voor de reactie ik heb het artikel gelezen en heb nu een betere indruk ! Leuk artikel is dat zeg!

3 augustus 2022 om 10:05

@voetbalzone daar ben ik absoluut voor. Een helder en transparant moderatiebeleid. Iets waar ik (en meerdere) de laatste tijd steeds meer tegenaan loop.

1. Zo heb ik gisteren een melding gedaan van discriminatie. Ten strengste verboden volgens de regels. De reactie wordt verwijderd, maar het betreffende lid krijgt geen ban? Hoe kan dat dan? Eenduidigheid hierin zou fijn zijn en wellicht een sticky topic maken waarin hierover openlijk over gediscussieerd kan worden. Dit zorgt voor duidelijkheid.
2. Een moderator die zelf behoorlijk pittig mee discussieert, waarbij zijn collega's zelf ook aangeven dat hij soms nogal uit de bocht vliegt in een discussie. Vervolgens krijg ik een ban vanwege op de man spelen? Vreemd dat een moderator die zelf in de discussie zit die beslissing zelfstandig mag maken. Hier heb ik vragen over gesteld, maar geen reactie terug. Het is vrij gangbaar dat op een forum een moderator niet mee discussieert. Dit vanwege de machtsverhouding. Wellicht overwegen om dit hier ook door te voeren? Als dit toch blijft bestaan dat wellicht overwegen om de discussiërende mod. geen recht op verwijdering / aanpassing te geven en al helemaal niet het recht om een ban uit te delen te geven.
3. Taalgebruik en onderbouwing van moderators in reacties naar leden toe. Op het onbeschofte af (mijn onderbouwing is gelul, ik moet stoppen met zaniken, mij betichten van liegen en stemmingmakerij en als ik door ga krijg ik een ban)
4. Gebrek aan onderbouwing. Dit is de meest voorkomende reden dat er lukraak reacties worden verwijderd. Als dit stringent wordt toegepast dan kunnen er zeker 3 op de 10 berichten worden verwijderd. Hier zit nu geen enkele lijn in en zorgt voor frustratie.
5. Steeds vaker merk ik dat scherpe discussies worden vermeden, omdat moderators onderliggende relaties niet (her)kennen. Dat is jammer. Er zijn best veel leden waar ik een historie mee heb. Voor een buitenstaander lijken die discussie soms ver gaan, maar zo wordt dat onderling dan niet ervaren. Oplossing zou kunnen zijn om te kijken wie er een melding maakt voordat er overgegaan wordt tot verwijdering. Stel Pietje en Klaasje zijn in een discussie en Jantje maakt een melding. Moet dan de reactie verwijderd worden als Pietje of Klaasje zich er niet aan storen 9en niet de forumregels overtreden?)

Ik hoop dat mijn reactie in deze blijft staan aangezien deze perfect aansluit bij de post van VZ en dat dit niet wordt gezien als stemmingmakerij. @voetbalzone mocht je behoefte hebben aan verduidelijking in bovenstaande dan kun je me ook een bericht sturen. Uiteindelijk maakt het discussieplatform onderdeel uit van het succes van voetbalzone, dus heeft eenieder er belang bij dat dat goed en correct verloopt.

3 augustus 2022 om 10:40

Ha Rochus,

Bedankt voor je reactie. Een aantal van je punten zijn persoonlijk of situatie specifiek, daar kunnen we (zonder context) weinig over zeggen. V-Watcher zegt hieronder in de reacties wat over de manier waarop je deze zaken het beste kunt adresseren, hij helpt je graag.

Globaal kunnen we zeggen dat het lastig is om in iedere situatie maatwerk te bieden en met alles rekening te houden. Voetbalzone heeft meer dan 250.000 geregistreerde gebruikers en slechts een dozijn (hoofd)moderators. Versterkingen voor dit team zijn lastig te vinden en ze uitsluiten van discussie zal dit alleen maar moeilijker maken. Rekening houden met onderlinge verhoudingen is bij dit soort aantallen ondoenlijk en wekt de indruk van willekeur terwijl we juist rechtlijnigheid nastreven.

Dat het systeem zijn tekortkomingen heeft, is evident. Het team doet echter enorm zijn best het zo leefbaar mogelijk te houden zodat iedereen kan blijven reageren op het nieuws. Wat clementie en mildheid van de gebruiker is wat dat betreft erg welkom.

3 augustus 2022 om 12:53

Hey Voetbalzone, dank voor de verwijzing naar het vorige artikel over moderators.

Wat ik niet snap is de subjectieve toepassing van het al dan niet punten aftrekken voor "niets toevoegende" reactie.

In het artikel schrijft Jamie zelf "“bij een reactie op een aangepaste of verwijderde reactie, dubbelpost en offtopic of niets toevoegend worden er doorgaans geen punten afgehaald. "

Hoe bedoel je doorgaans? En wanneer dan wel? Ik denk dat het beter is om of altijd of nooit punten voor "niets toevoegend" af te trekken. Nu laat je het weer in het midden hangen en is het niet duidelijk.

Ik heb een mail gestuurd naar de moderators op een reactie die ze niets vonden toevoegen (ging over salaris van de bondscoaches bij de vrouwen) waar ik een reactie plaatste dat ze van Gaal ook de vrouwen moesten laten coachen. Dat zou een primeur zijn. Dat werd als niets toevoegend beschouwd en punt voor afgetrokken. Maar met van Gaal als dubbelcoach heb je dus een coach met een hoog salaris die de vrouwen coach en een primeur omdat niemand ooit eerder de vrouwen en mannen tegelijkertijd onder hun hoede heeft gehad.

Hoezo is dat dan "niets toevoegend" en een punt aftrek waard.

Mijn punt is, probeer subjectiviteit zoveel mogelijk te vermijden, stel een duidelijk beleid op en deel dat met iedereen.

Dank voor dit artikel trouwens.

2 augustus 2022 om 11:39

Club Experts was inderdaad mooi. Mooi om te zien hoe werd gedacht over clubs en mooi hoe dit dan een discussie ontstond. Ik zou wel een Club Expert willen lezen van Barca, mét feiten en goede bronnen over de huidige financiele situatie.

Een nieuwe app zou ook geen kwaad kunnen, eentje waarin je kunt zien of er op jouw reactie is gereageerd, of überhaupt dat er een reactie in je postvak zit. Zit nooit op de website dus kan ik nooit zien of er iets in mijn postvak zit. Niet zo belangrijk dat het mij de website laat bezoeken, zou het een prettige aanvulling vinden, that's it

1 augustus 2022 om 17:27

Wandering je slaat de spijker op de kop! Heel regelmatig krijg ik persoonlijke berichten van leden, maar omdat ik misschien 1x per maand inlog via de browser zie ik dat altijd laat. Maar een notificatie als iemand op je reactie reageer zou ook fijn zijn, maar ook weer alinea's kunnen maken is belangrijk. Er zijn voetbalsites met misschien niet eens een kwart van het voetbalzone budget, die alles op orde hebben. 🤦🏾‍♂️

1 augustus 2022 om 17:35

Inderdaad, ik zit altijd op de app en gebruiksvriendelijk is het niet altijd. Zou een stuk schelen als deze een update zou krijgen, voornamelijk alinea’s en persoonlijke berichten.

1 augustus 2022 om 17:48

En het zou ook leuk zijn dat het woord update blijft staan 😅.

1 augustus 2022 om 18:11

Psvld precies, helemaal waar. Ik vind het niet netjes om dan na een maand te reageren. Voor mij is het belangrijkst een notificatie voor persoonlijke berichten, reacties en alinea's dat zou echt super zijn.

2 augustus 2022 om 09:55

Dank, staat genoteerd!

1 augustus 2022 om 18:51

Ik log daar ook amper in. Daarnaast word je ook elke keer uitgelogd omdat ik geen social media heb.

1 augustus 2022 om 21:33

Guido ik ook niet, ben anti social media. Instagram, Tiktok Snap chat etc heb ik het dan over.

1 augustus 2022 om 22:13

Heb ik ook niet, dus moet ook iedere x opnieuw inloggen, vind ik gedoe

2 augustus 2022 om 00:08

Precies wat ik ook heb haha.
Dacht dat het aan mij lag 😁

En lees nu net in de discussie hier over inbox etc, serieus nooit geweten.
Net voor het eerst via de webbrowser ingelogd.

2 augustus 2022 om 10:38

Ik zou er nog aan willen toevoegen dat polls en bijvoorbeeld de bovenstaande Instagram post (voor de helft) verdwijnen achter de advertentie en comments in de app.

Ik krijg zelf vaak psuhmeldingen waar ik helemaal niet geinteresseerd in ben, denk aan transfers van ajax psv of feyenoord. Mij lijkt het wel leuk om meer artikelen te zien van kleine clubs, ook al begrijp ik dat het minder clicks oplevert

2 augustus 2022 om 09:57

Op dit moment zijn er algemene pushes (groter nieuws) en clubpushes (op basis van voorkeur). Wellicht een interessant idee om eens na te denken over aanvullende opties.

Sorry om zo vervelend te zijn, maar de website en de app lijken ook sinds 2001 niet meer ontwikkeld of aangepast. Het kan echt niet meer in deze tijd. Levert echt vaak frustraties op. Te beperkt en functioneert gewoon niet (de app) goed.

Wat leuk zou zijn, meer buitenlands voetbal nieuws, meer inhoudelijk ipv story/prive.
Ook spelers opzoeken en veel info kan zien (zoals transfermarkt). Nu ga je vaak van pagina af om daar te zoeken. Voor commerciële effecten, lijkt mij winstgevender als bezoekers langer op de site blijven.

1 augustus 2022 om 17:31

Hi Mrkrillin!
Er is behoorlijk wat aangepast, maar de site draait inderdaad nog steeds op dezelfde code. Dit werkt soms moeilijk samen met de (nieuwere) app. Vanwege de enorme database community is het een flinke klus dit over te zetten zonder opnieuw te beginnen. Op dit moment is er een speciaal team mee aan de slag om dit proces te begeleiden.

1 augustus 2022 om 17:47

De app zelf ziet er voor mij prima uit en voor het lezen van het nieuws werkt hij voor mij prima (alleen kan ik helaas niet tegelijk muziek luisteren en berichten lezen).

Ik weet niet of andere leden dit probleem hebben, maar het is mij nog nooit gelukt om in te loggen op de via app (en inmiddels ben ik denk ik toch minimaal 3 of 4 iphones-ipads verder).

1 augustus 2022 om 17:52

Het punt van de muziek is geadresseerd en hopelijk snel opgelost! Voetbalzone is de enige site in ons netwerk met een reageer-functie die later is toegevoegd aan de app. Helaas heeft die integratie zijn beperkingen. We hopen dat dit na het grote onderhoud zal verbeteren. Het staat in elk geval op de agenda!

3 augustus 2022 om 15:41

Datzelfde geldt ook als je tv kijkt op je iphone / tablet en snel VZ wil checken. TV stopt dan met afspelen (volgens mij omdat er dan via VZ ook filmpjes worden afgespeeld) geen wereldprobleem maar wel vervelend.

"De claim dat Ajax bij ons veruit de meeste aandacht krijgt, is door hun enorme supportersschare dan ook gerechtvaardigd en waar."

In mijn beleving maakt Voetbalzone hier een hele belangrijke denkfout, hoewel ik het waardeer dat dit artikel geplaats wordt.

Gerechtvaardigd vanuit het perspectief van het aantal clicks is de handelswijze absoluut. Maar wat je nu in de discussies ziet, is dat de kwaliteit daarvan steeds verder achteruit gaat. Voetbalzone zit in mijn beleving namelijk in een negatieve nieuwsspiraal. Meeste Ajacieden, dus steeds meer Ajax-nieuws. Steeds meer niet-Ajax supporters haken af, doordat een goede discussie steeds minder goed mogelijk is en het aantal niet-Ajax artikelen steeds kleiner wordt. Een tegengeluid wordt bovendien vaak totaal niet gewaardeerd. Gevolg is dat het relatieve aantal Ajax supporters alleen maar groter wordt en de roep om Ajax nieuws derhalve ook. Goed om na te denken hoe je dat kunt stoppen. Want één van de gevolgen is ook dat er trolls ontstaan, die geen vertier meer halen uit de nu vrij vaak onmogelijke discussies, waardoor de kwaliteit van het forum nog weer eens lager wordt. Vind dat Voetbalzone zich er nu te makkelijk van af maakt en onder het mom van het aantal clicks de handelswijze maar rechtvaardigt. De bijzin dat er aandacht is om een compleet beeld te schetsen van de overige clubs, neem ik dan ook met een flinke korrel zout en zie ik graag terug in specifieke daden.

1 augustus 2022 om 17:41

Het is een goed punt dat we moeten oppassen voor het zelfversterkende effect. Een meer evenwichtige aandachtsverdeling is dan ook een belangrijk aandachtspunt. De negatieve invalshoek is inderdaad een algemene tendens in de journalistiek, maar het is zeker belangrijk dat dit in balans blijft. Goed punt! Van onze geregistreerde leden is de clubvoorkeur overigens als volgt:

1: 9.181 - Ajax
2: 4.953 - Barcelona
3: 4.454 - Feyenoord
4: 4.279 - Real Madrid
5: 3.536 - PSV

1 augustus 2022 om 17:59

@voetbalzone dat zijn op zich natuurlijk duidelijke cijfers. Maar zelfs als Ajax fan valt het mij op dat de verhouding, ook met de cijfers hierboven wel scheef lijkt te liggen. Ik hoor het graag als ik er compleet naast zit. Maar ik denk zelf niet dat de verhouding in het aantal Ajax - Feyenoord stukken 2:1 is.

Daarnaast zou ik jullie willen vragen om de cijfers toch ook een keer in de context van de openings zin in dit, overgens mooie, open en verhelderende verhaal, te plaatsen.

Met maandelijks tussen de 4,5 en 6,5 miljoen unieke gebruikers geeft 9.000 vs 4.500 ongetwijfeld gebruikers met een club voorkeer een aardige indicatie maar mag die ook wel een beetje in perspectief worden gezien. Samen kom je met deze top 5 dan immers op ongeveer een half procent van het aantal unieke gebruikers.

1 augustus 2022 om 18:14

Met dit aantal respondenten is het statistisch gezien wel zeer significant. Tenzij de Ajax-fans meer geneigd zijn om openlijk hun clubvoorkeur aan te geven natuurlijk. Dat is niet uit te sluiten.

De verhouding artikelen meten we (nu) niet specifiek. In de afgelopen drie dagen (inclusief Johan Cruijff Schaal) werd Feyenoord zo te zien 28x genoemd in artikelen en Ajax 35x. Slechts een steekproef natuurlijk, die een stuk minder significant is.

1 augustus 2022 om 19:10

Voetbalzone, top dat jullie op veel reacties in dit topic reageren. Ik heb twee (verdere) suggesties:

1. Reageer vaker op reacties. Laat zien hoe jullie tegen zaken aankijken en maak daarmee zaken inzichtelijk. Maak bijvoorbeeld ook kenbaar waarom bepaalde reacties worden verwijderd.

2. Via de mobiele site (dus geen app of desktopsite) is het voor zover ik weet niet mogelijk om gebruikers/reacties te rapporteren. Ik vind het prima om mijn steentje bij te dragen en de kwaliteit van het forum enigszins te bewaken, maar heb daarvoor via de mobiele site geen simpel te gebruiken mogelijkheden.

Oh, en als laatste: die verhouding artikelen zou ik zeker eens gaan meten als ik jullie was 😉

1 augustus 2022 om 19:59

Ik heb het voor de gein eens een maand lang bijgehouden een paar maanden geleden.
Toen ging bijna 31% van de artikelen over Ajax. Dat is wel erg veel......
Dat geeft een hoop frustratie bij andere fans, zeker als je 10 artikelen op 1 dag hebt over Ihattaren en dan iedere zin uit een interview een nieuw artikel opleverde.
Je kan ook te ver gaan zeg maar.....

2 augustus 2022 om 14:29Er zijn ook meer Barca dan Real artikelen terwijl verhouding bijna zelfde is. Als Barca fan baal ik zelf. Want bij elk vaag gerucht over een transfer of speler bij Barca begint men weer te reageren dat club failliet is, spelers slecht behandeld, niet weet wat ze willen etc.

2 augustus 2022 om 16:37

@voetbalzone

Dank, heel goede discussie zo. Ik ben een van die Ajacieden en kom hier niet om alleen nieuws over Ajax te lezen. Ik ben juist op zoek naar een interessant gesprek met anderen die ook een normaal gesprek kunnen voeren. Ik denk dat dat voor anderen ook leuker is om te lezen. Dus vooral niet alleen Ajax-nieuws, ik ben net zo geinteresseerd in een aansprekende Feyenoord-transfer als in een Ajax-transfer.

1 augustus 2022 om 17:43

@diegelbereds: je hebt het heel goed verwoord. Iedere scheet, kuch of ander nieuws uit Amsterdam staat volop bovenaan op VZ.

Elke niet vol lof sprekende reactie in een Ajax kan rekenen op heel veel commentaar uit het Ajax Supportersschare. In discussies onder een PSV of Feyenoord topic wordt al snel geprovoceerd, of weet men niet hoe snel het onderwerp op Ajax te betrekken.

Het zou fijn zijn om die verhouding Ajax vs de rest eens te veranderen.

Ook zou het fijn zijn als er eens opgetreden wordt tegen de vele provocerende commenta in een topic. Vaak worden eerst de ( boze) reacties verwijderd. Helaas zie ik vaak veel provocaties van kinderlijke Ajax fans.

NB er zijn zat Ajax fans die heel prima en volwassen reageren.

Als laatste: laten we het hier netjes houden en dat het geen voetbalsite als *primeur wordt.

4 augustus 2022 om 06:26

De hoeveelheid trolls onder Ajax-topics is ook ongelofelijk hoog hoor, dat is niet exclusief bij PSV en Feyenoord artikelen.

1 augustus 2022 om 22:56

Volledig mee eens. Het zou over al het belangrijke en interessante voetbalnieuws moeten gaan, ongeacht de club. Wat boeit het dat er veel meer ajacieden aanwezig zijn? Ik ben hier zelf een hele tijd weggebleven omdat het wel erg veel Ajax was. Er waren toen ook veel reacties dat het leek alsof je op een supporterssite van Ajax zat. VI publiceert nieuws ongeacht de clubvoorkeur van de bezoekers en zo moet het ook zijn wil je als site iedereen bedienen.

3 augustus 2022 om 00:59

Vind dit een heel sterke reactie en hoewel ik de openheid van VZ waardeer vind ik de visie slap: doen wat de meeste mensen willen. Politici zijn al op het niveau dat een ideaal zo breed wordt gedefinieerd dat het zoveel mogelijk mensen aanspreekt en het hele ideaal zelf vervaagt of verdampt. Maar als voetbalsite kun je nog gerust ergens voor staan toch? Hoef je niet elke klapscheet van de zus van Ronaldo op social media uit te lichten. In mijn ogen zou je zelf grenzen moeten stellen aan wat een site als deze authentiek houdt. Als je de leidraad ‘doen wat t volk wil’ kun je hier net zo goed een pornosite van maken en geldt in de woorden van Theo Maassen slechts nog het excuus: ‘Er is kennelijk behoefte aan, dus wie zijn wij dan om daar niet in te voorzien.’

Maar sinds het wel die kant op is gegaan en men het toch nodig vindt om 1 op 3 berichten over Ajax te laten gaan: breng dan ook echt nieuws. Drie artikelen trekken uit een interview of de headline zo tot Ajax-nieuws verbuigen dat het interessanter lijkt om te lezen hoe een verondersteld transfertarget van Ajax acht jaar eerder nu bij een ambitieuze subtopper in pakweg Kosova aanbelandt… als dit soort volksverlakkerij stopt zou t al een stuk leuker zijn. Zoek inmiddels veel meer mijn heil op andere fora, waar ik meer en betere informatie vindt over voetbalonderwerpen. Wel jammer, want ik heb ik kom hier al vanaf het prille begin zo’n beetje.

3 augustus 2022 om 10:57

Ha gomes1psv,

Het is wellicht goed om onderscheid te maken tussen een partij die een maatschappelijk belang dient (zoals de politiek) of een commercieel doel beoogt (zoals Voetbalzone). Waar we voor staan en wat daarbij past hebben we middels deze brief geprobeerd uit te leggen. 'wat het volk wil' speelt daarin inderdaad een belangrijke rol, zolang het ethisch verantwoord en (indirect) aan voetbal gerelateerd is. Het blijft daarbij ook goed te begrijpen dat we een gratis product bieden zonder grote pretenties. Er zijn een heleboel (betaalde) aanbieders op de markt die andere (meer journalistieke) uitgangspunten hebben. Zo is er voor ieder wat wils.

Blijven doorgaan met de rubriek Over de Grens! Ik als Belg leer op die manier onbekende Nederlandse spelers kennen, en kom meer te weten betreft de club(s) en competitie(s).

We doen het voor het geld, niet voor de sport. Scheelt toch al gauw 2000 woorden. Grapjeee (toch?) Serieuze vraag, waarom kan je geen alineas meer maken. Kon vroeger wel.

1 augustus 2022 om 17:33

Aldus de man met 28.029 posts!

1 augustus 2022 om 18:07

Voetbalzone, het is een soort van grapje van migi, maar hij staat wel voor een groep van trouwe bezoekers die zich steeds minder kan identificeren. Ikzelf heb daar ook last van. Ik ben vanaf 2007 (volgens mij) lid als feye88 en nu onder deze naam. heb tussendoor een break genomen omdat er op een gegeven moment 11 van de 13 berichten over Ajax gingen.

Helaas is er geen andere website die op deze manier voetbalnieuws faciliteert, dus kwam ik toch weer terug.

Ik snap de keuzes die gemaakt worden wel , want de bezoekers zijn het product en de inkomsten uit reclame de business.

Toch heb ik hier geweldige discussies meegemaakt in eerdere jaren, toen er nog een veel meer gebalanceerd publiek aanwezig was en het nieuws niet zo ver 1 richting op kantelde.

Wat me het meest stoort is de belabberde manier om contact te hebben met moderators. De dialoog waar moderators voor claimen open te staan is er niet. Dus dan geef je je mening in de comment sectie, want verder voel je je niet gehoord. Daar wordt je verwijderd en daar zit wat mij betreft de kern van de frustratie.

Er hoort voor mij een beetje voetbalromantiek bij vz. Dit is dé plek waar discussies mogelijk zijn en is vrij uniek in Nederland. Waak er aub voor dat het niet te ver doorslaat. De groep niet-ajacieden komen hier graag en leveren behoorlijk wat traffic op. Als er een nieuw alternatief komt kun je ze zo kwijt raken. De echte ajacieden zitten toch voornamelijk op showtime en komen hier ook om ander nieuws te lezen.

1 augustus 2022 om 18:13

Hahaha, ja als jullie stoppen ga ik inderdaad huilen, maar zoals ik laatst al gekscherend zei; ik kom hiervoor de reacties en lees de artikelen nog nauwelijks. Maakt jullie niet uit, want ook voor de reacties moet ik erop klikken, maar ik vind het persoonlijk wel jammer. Ik geniet overigens wel van de longreads die er tegenwoordig op staan.

1 augustus 2022 om 18:19

Dank voor je uitgebreide reactie @feye_88!
Na de Conference League-stunt hebben we binnen de redactie ook uitgebreid gesproken over het feit dat we Feyenoord best wat nadrukkelijker (positieve) aandacht kunnen geven. Deze maand start onder meer een redacteur die overkomt van Fr12. Hoewel we niet specifiek selecteren op clubvoorkeur, zal hij er mede voor gaan zorgen dat we sterkere stukken kunnen aanbieden op dit vlak. Hopelijk zal dit in de komende periode meer naar voren komen in ons aanbod.

3 augustus 2022 om 13:59

Als hij maar niet vele leden daar meetrekt naar hier. Mogen de moderators overuren maken 😉😅.
Clubvoorkeur hoeft niet erg te zijn lijkt me, als je als journalist maar professioneel bent en een goede balans vindt.

Overigens ben ik vanaf 2003 lid, toen nog via de webbrowser en was blij met de app versie. Ik heb periodes niet gereageerd omdat ik geen notificaties kreeg via de app. De comments hier al geliked die dit graag zien veranderen in de mobiele app. Verder blijft VZ me dagelijkse bezoekje en is de eerste site die ik bezoek. Al met al bedankt voor die 19 jaar.

Het zou al een verademing zijn als er niet lager elke quote of opmerking van Gijp of Derksen hier als een item wordt opgevoerd. Soms staan er na een uitzending van Vandaaginside de volgende dag wel vijf citaten uitgeschreven.

2 augustus 2022 om 10:04

Daar kunnen we wel inkomen. Tegelijkertijd worden dit soort artikelen vaak geweldig goed gelezen en voorzien ze dus duidelijk in een behoefte. Daardoor heeft het overigens ook een zelfversterkend effect: als een redacteur veel tijd stopt in het bekijken van de uitzending zal hij er ook wat uit willen halen.

2 augustus 2022 om 18:18

@voetbalzone dit is misschien lastig om aan te brengen maar wat ik soms mis is het onderscheid tussen opinie en nieuws.

Veel journalisten zijn tegenwoordig via columns, podcasts, tv optredens, vlogs, e.d. naast journalist ook analist of volgers die gewoon hun mening geven. Nou begrijp ik dat die mening ook nieuwswaarde heeft. Maar waar het bij veel analisten duidelijk is dat het om hun mening gaat, waar we het dan mee eens kunnen zijn of niet, is dat bij journalisten die daarnaast ook als analist hun mening geven minder duidelijk.

Vaak kan ik in de bron (bijvoorbeeld in een podcast) het verschil tussen een mening en nieuws of een feit door de context of het langere verhaal nog wel kan maken. Alleen heb ik (en afgaande op het aantal reacties op sommige van die posts een hoop anderen met mij), vaak moeite om dat onderscheid hier te maken wanneer het word overgenomen.

3 augustus 2022 om 11:01

Dank London Calling!

Wie je als je een concreet voorbeeld tegenkomt deze eens aan ons doorsturen (bericht naar dit account)? Opinie is in elk geval altijd verpakt in citaten (met aanhalingstekens). Dit kan bij feiten ook, maar is minder gebruikelijk.

3 augustus 2022 om 12:09

ga ik doen

Helder stuk, met het meeste kan ik leven.. een automatische tekst met wie je quote zou wel fijn zijn, in de app is het vaak niet duidelijk op wie er nou gereageerd wordt.Behalve de reacties die uitgezet worden bij bepaalde artikelen, censuur is nooit goed! En ik ben daar fel tegen.. mensen die niet om kunnen gaan met die vrijheid kan je ook gewoon een ban geven.. beetje als in een stadion, een aantal misdragen zich en er gaat een heel vak dicht, uefa praktijken

1 augustus 2022 om 17:47

Dat is een zeker helder standpunt. Tegelijkertijd proberen wij onze moderators ook enigszins te beschermen en niet onnodig te belasten. Content over WAGs wordt bijvoorbeeld bijzonder goed bekeken, maar levert doorgaans enkel reacties op als 'golddigger' en 'zou ze ook met hem zijn als hij vuilnisman zou zijn?' In dat soort gevallen vermijden we dit liever, ook omdat het niet per se uitnodigt tot discussie. Je vindt het leuk om naar te kijken of niet.

1 augustus 2022 om 17:56

Mischien een goede vraag om te stellen hahaha, mikkey, zou je ook met frenkie zijn als hij vuilnisman was geworden , hangt natuurlijk wel van de vragen af of er ruimte is voor discussie..

2 augustus 2022 om 19:05

Terecht hoor. Grappig om eens te lezen. Zinloos om over te discussiëren.Mooi transparant, maar ik ben van mening dat de hoeveelheid Ajax nieuws (als dat dan zo nodig moet) niet ten koste moet gaan van andere clubs. VZ is verre van het enige voetbalmedium waar de middenmoot niet bestaat, maar er moeten toch manieren zijn om dat een beetje recht te trekken. Clubwatchers ofzo, iets in die trant. Zodra 80 van je artikelen over de traditionele top3 gaat is het ook geen verrassing dat het grootste deel van je publiek uit supporters van die clubs bestaat. Dat dan gebruiken om de hoeveelheid top3-artikelen te verantwoorden maakt er een beetje een vicieuze cirkel van.

Qua website zou er veel mogelijk veranderen naar mijn mening:

1. Site zelf is erg gedateerd, maar ik las al dat daar aan gewerkt wordt.
2. Automatisch ingelogd blijven werkt niet.
3. Andere (standaard) sortering voor comments. Blijkbaar zijn er mensen die er storen of zelfs op munten om #1 post te maken. Imo zou de sortering moeten zijn op basis van hoeveel ratings de comment heeft.

Edit2: Ik kan niet reageren blijkbaar op je account, Voetbalzone. Geeft wel de mogelijkheid én bevestiging dat het gelukt is...

4. Bij het aanpassen van een reactie komt trouwens een hele reeks aan spaties.
2.a Gewoon, op deze site. Ik moet telkens weer terug naar https://login.voetbalzone.nl/actions/user_login.as... om in te loggen.2 augustus 2022 om 10:08

Hoi Settler11,

Het eerste punt wordt aan gewerkt. Waar blijf je niet automatisch ingelogd? Punt drie hebben we genoteerd, zelf kunnen bepalen hoe de reacties gesorteerd worden, zou een mooie toevoeging kunnen zijn!

2 augustus 2022 om 18:28

@voetbalzone ik heb hetzelfde met automatisch inloggen, Ik moet elke keer wanneer ik een nieuwe browser open opnieuw inloggen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld facebook, outlook of amazon die gewoon onthouden wie ik ben).
Mijn browsers onthouden mijn gebruikersnaam en passwoord wel, maar de checkbox met onhouden doet niet veel. Voor mij is dit in zowel internet explorer, edge en firefox het geval.

2 augustus 2022 om 22:46

Edit2: Ik kan niet reageren blijkbaar op je account, Voetbalzone. Geeft wel de mogelijkheid Ãâ©n bevestiging dat het gelukt is...

4. Bij het aanpassen van een reactie komt trouwens een hele reeks aan spaties.
2.a Gewoon, op deze site. Ik moet telkens weer terug naar https://login.voetbalzone.nl/actions/user_login.as... om in te loggen.

2 augustus 2022 om 22:47

IE moet je sowieso niet gebruiken.

Helder verhaal, bedankt voor dit inkijkje in jullie beweegredenen en beargumentatie. Met een aantal dingen zal ik het nooit eens zijn/worden, maar ik begrijp nu in elk geval op welke keuze dit is gebaseerd.

Het verhaal over het aantal clicks op Wesley’s reactie op Yolanthe d’r nieuwe vlam zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat veel leden (waaronder ik) in de reacties wilden kijken hoeveel mensen het niet vonden kunnen dat dit soort dingen op Voetbalzone worden geplaatst, maar goed, hierover valt te discussiëren.

Een groot irritatiepunt vind ik het ‘gebruiksgemak’ van jullie app en in mindere mate jullie website. De app heeft (bij mij) veel tijd nodig om te laden op een gloednieuw toestel met bijgewerkte updates. Ga ik even uit de app om snel een Whatsappje te beantwoorden en wil ik weer terug de app in (zonder deze volledig te hebben afgesloten, hij staat dus nog open op de achtergrond) dan heeft deze weer net zoveel tijd nodig om te openen als wanneer ik hem volledig heb afgesloten. Dit stoort me meer dan zou moeten. Tevens vind ik de filmpjes die jullie onder de inleiding van jullie artikelen hebben staan op de website irritant. Wanneer je hier ‘overheen’ scrollt, verplaatst het filmpje naar rechtsonder in het scherm en verspringt de tekst op het moment dat je het filmpje wegklikt, waardoor ik dus eerst voorbij het filmpje moet scrollen, vervolgens het filmpje weg moet klikken en ik dan ongestoord een artikel kan lezen.

Dit zijn wellicht kleine frustraties, maar wel dingen waar ik al langer tegenaan loop en ik vond dit een mooie manier om het kenbaar te maken.

1 augustus 2022 om 18:22

Helder, bedankt voor deze uiteenzetting; we schrijven met je mee!

Een nachtmodus op de app zou wel fijn zijn

De focus op Ajax doet mij regelmatig twijfelen of ik nog wel op de goede site zit. Ik snap dat deze club de meeste clicks genereert. Daar is niets mis mee en in die zin ook logisch dat er de meeste aandacht voor is. Het is alleen nu wel erg uit proportie. Verder heb ik geen enkele behoefte aan reaguurders onder PSV artikelen die dan toch weer een link met Ajax willen leggen. Daar zit echt geen enkele PSV'er op te wachten. Tot slot zou ik het op prijs stellen als er scherper gemodereerd werd op clubnamen. Als je wil reageren op een andere club, gewoon de naam normaal opschrijven.

1 augustus 2022 om 19:15

Daar zou ik nog aan willen toevoegen dat wat mij betreft de vereiste kwaliteit van het betreffende lid ook scherper in de gaten gehouden mag worden. Als je in staat bent om enigszins fatsoenlijk te reageren, kom je in principe nooit onder een bepaalde grens qua punten. Ik zie nu te veel leden waarbij dat wel het geval is. Eerder ingrijpen zorgt er wellicht voor dat het aantal leden lager ligt, maar de kwaliteit en daarmee het plezier voor de goedwillenden gaat er wel van omhoog. Kosten-baten afweging voor Voetbalzone

1 augustus 2022 om 23:02

Geld zal toch de boventoon voeten. Dat zie je op VI ook waar Pro leden erg veel mogen trollen omdat men daar blijkbaar bang is dat een ban ook inkomsten scheelt door opzeggen van het Pro lidmaatschap

Mooie artikel en ook leuk om te weten wat de gedachtegang is van de mensen werkzaam binnen Voetbalzone.

Wat mij een beetje stoort is dat jullie nieuws brengen dat waar je ergens anders voor moet betalen. Misschien zie ik het verkeerd maar ik heb geregeld bijvoorbeeld een artikel in het Eindhovens Dagblad gelezen. Een artikel waar je voor moet betalen bij die krant omdat zij het geschreven hebben en het recht hebben er geld aan te verdienen.
Vervolgens wordt dat ene artikel over drie verschillende topics hier verspreidt. Beetje aanpassen en klaar. Buiten dat dit soort praktijken voor mij geen journalistiek is gaan jullie geld verdienen met het werk van een ander.

2 augustus 2022 om 10:15

Het klopt dat andere (betaalde) media veelvuldig gebruikt worden als bron. Dit mag binnen de wettelijke kaders. Zo moet het beperkt blijven tot een aantal citaten en moet de bron moet vermeld worden. Dit kan op zijn beurt ook zorgen voor nieuw verkeer naar de betreffende website.

Overigens doen veel van deze (betaalde) partijen dit zelf ook (steeds meer), zeker wanneer het buitenlandse bronnen zijn. De grote nieuwssites hebben tegenwoordig praktisch allemaal een internetredactie.

Thanks voor dit bericht en de transparantie erin. Afgelopen jaar zijn de kritieken in de reacties (al dan niet terecht) aardig toegenomen, dus wat duidelijkheid kan geen kwaad. Voor artikelen als die over Yolanthe en Sneijder kan ik wel begrijpen dat jullie ze posten als je inderdaad ziet hoeveel clicks het oplevert. Ik hoef het zelf niet te zien, maar als dat de site gratis en begaanbaar maakt, prima.

Wat aanmerkingen die ik zelf heb:
- Het notificatie-systeem mag op de schop. Als er meerdere mensen in een thread op elkaar reageren krijg je vaak geen notificatie binnen, terwijl de reactie wel duidelijk aan jou gericht is. Bovendien zou het prettig zijn als dit in de app kan.
- Muziek stopt vaak als ik een artikel open door de reclames die automatisch starten. Bovendien duurt de app ook relatief lang om op te starten, zelfs als ik 1 seconde van de app af ben.
- Club-experts zou ik graag terug zien. Ik heb het idee dat er vanuit leden best wat animo is om daarover te schrijven en er zijn genoeg leden die prima kunnen schrijven.

Ja! Het topic waar ik al best een tijdje op zit te wachten. Ik heb hier namelijk best wel een mening over. Idealiter had ik graag deze zin willen opvolgen met; 'snel meer...', maar toen bedacht ik mij dat dit best wel kansloos zou zijn. Desalniettemin vat het Voetbalzone wel een beetje samen voor mij. Onder het motto: zo snel mogelijk mensen voorzien van nieuws, al dan niet met spelfouten en onderdachte titels. Het leidt tot veel ergernis onder gebruikers. Reacties gaan meer over de fouten in het artikel of de (bijna) provocerende titel of een titel waarbij je moet gokken of je er in geïnteresseerd bent of niet. Het komt wat amateuristisch over en drijft de discussie weg van waar het daadwerkelijk om gaat. Het geeft daarnaast ook nog eens een slecht signaal af. Ik zie het namelijk vaak zat gebeuren dat er gebruikers zijn die na een wedstrijd alleen met één leesteken reageren om maar de eerste te zijn. Echter, met dit soort 'snel meer' artikelen wordt dit soort gedrag eigenlijk ook wel gerechtvaardigd. Dit is even in het kort een ergernis vanuit mijn kant. Ik vind het goed dat dit artikel er is en dat er wat feedback gegeven kan worden. Houden jullie ook wel eens kwalitatieve (focus groep?) of kwantitatieve onderzoeken? Ik heb het zelf nooit voorbij zien komen, maar mocht dit niet zo zijn, dan kan het heel veel goede inzichten opleveren. Succes met het verwerken van de feedback en hopelijk zien we snel het één en ander aan verbeteringen terug.

2 augustus 2022 om 10:21

Dank voor je reactie T-Star.

'later meer', doen we in principe alleen (nog) bij breaking news. Dat doen we om onze bezoekers zo snel mogelijk te voorzien van het laatste nieuws. In de koppen proberen we één feit aan de verbeelding over te laten, zodat niet meteen alles weggeven wordt. Mocht je (in de toekomst) concrete voorbeelden hebben, dan horen we het graag!

Waar ik ook een opmerking over wil maken is de "snelheid" waarmee de moderators werken.
Het is meerdere keren voorgekomen dat een post pas 3 tot 4 dagen later verwijderd wordt. Dan heeft het in mijn ogen geen zin meer.

1 augustus 2022 om 20:48

Ja dat is mij ook weleens opgevallen, maar het hangt er ook vanaf of de Moderators wel actief zijn. De moderatros zijn ook maar vrijwilligers volgens mij en kunnen daarom niet 24/7 actief zijn, omdat ze waarschijnlijk ook een baan hebben of studeren of misschien zelfs wel kinderen hebben. De laatste tijd heb ik wel vaker dat schokkende reacties er lang staan (sommige staan er nu nog steeds), maar ik denk dat vakantie er ook een rol in speelt.

2 augustus 2022 om 07:29

He Bobo25. Zelf ben ik net een week gestopt als moderator, maar geloof mij dat er echt een gepassioneerd team achter zit. Volgens mij hebben ze allemaal een fulltime baan en combineren dit vrijwillig met het modereren van de site. Als er soms een reactie doorheen glipt is dit naar mijn weten niet uit luiheid of iets dergelijks, maar gewoon vanwege drukte.

Mooi artikel ook goed dat jullie eens een kijkje achter de schermen laten zien. Ik ben vrij nieuw op dit platform en vind het erg leuk om artikelen te lezen en daarbij een bijdrage te plaatsen in de sessie. Ik zie inderdaad de klachten ook voorbij komen over voetbalzone en vind ze niet terecht. Ik ben namelijk wel geã¯nteresseerd in de nieuwe vlam van Yolanthe of de geheime minnaar van pietje puk ( ik vond alleen een keer een artikel over Renato Sanches zijn geslachtdeel wat vreemd).

Ik kan alleen maar zeggen ga zo door en jullie bedanken voor het aanbieden van dit platform!

Ondanks mijn groene balkje en mijn soms verhitte meningen over bepaalde onderwerpen in de voetballerij kijk ik denk ik relatief weinig voetbal in vergelijking met andere leden. Ik ben verknocht aan ADO en nog wat mooie clubs en kijk sporadisch wat wedstrijden als het uitkomt, echter ben ik juist van voetbal gaan houden om het circus eromheen en ik zal bekennen dat ik dan ook graag de 'gossip'-achtige berichten lees en het ook altijd leuk vind om instagram berichten van voetballers hier uitgelicht te zien (aangezien ik op instagram hoogstens ADO, Omroep West Sport, Memephis Depay en Thomas Verheydt volg, gezien ik zulke zaken probeer te scheiden). Wat ik zelf heel jammer vindt is dat deze artikelen standaard op slot zitten voor reacties, ergens begrijpelijk wegens de grote weerstand van de meesten hier, maar ik zelf zou een groot voorstander zijn en nu blijkt dat het het meest gelezen bericht is geweest zouden jullie het misschien kunnen overwegen? Hoe dan ook, succes met de website en leuk stukje met een inkijkje achter de schermen!

Mijn grootste ergernis op Voetbalzone:

Het gebeurt hier best regelmatig dat iemand een domme, niet onderbouwde, of gewoon ronduit nare reactie plaatst, maar dat daar dan wel tientallen hele interessante, sterke en goed onderbouwde reacties op volgen en dat het uiteindelijk echt een boeiende discussie wordt. Maar dan komt er een moderator langs, die ziet dat de originele reactie niet aan de regels voldoet, en ineens is de volledige discussie verdwenen. Dit kan anders aangepakt worden. Bestraf desnoods de plaatser van de originele reactie, zet desnoods een disclaimer onder de reactie, maar laat a.u.b. de discussie gewoon staan.

1 augustus 2022 om 22:27

Eens met je bijdrage Cabinessence, dank daarvoor!

Ik ken het ook wel en reageer bewust nooit op provocerende, niet onderbouwde of nare reacties omdat dat toch wordt verwijderd. Misschien is het in de situatie die jij benoemd dat de Moderator niet de reactie verwijderd, maar gewoon de inhoud in de reactie weghaalt en er neerzet "deze reactie is verwijderd door een moderator". Zo is de inhoud van de 'slechte' reactie weg , maar blijft de inhoudelijke wel intact!

Dat is mijn idee voor voetbalzone. Hopen dat meer leden hun ideeen kunnen brengen, dan krijgen we een steeds betere omgeving!

2 augustus 2022 om 10:32

Interessant punt, we gaan het bespreken!

2 augustus 2022 om 19:08

Dat doen jullie toch al? Ik zie best vaak bijdrages staan waarbij het lijntje omhoog stuk loopt, omdat het origineel weg is.

2 augustus 2022 om 10:44

Helemaal eens. Echter is dit geloof ik omdat reacties zo zijn geprogrammeerd dat alle reacties ook verdwijnen als de originele comment (terecht) wordt verwijderd. Aan de redactie: misschien een idee hoe Dumpert het doet d.m.v. 'wegjorissen'? De reacties op die reactie blijven namelijk gewoon staan. Het is namelijk inderdaad erg jammer als alle corrigerende/onderbouwde reacties verdwijnen.

Ik vind het echt ontzettend top dat jullie zo'n artikel neerzetten. Ik heb niet per sé iets nieuws geleerd maar het is fideel hier open kaart over te spelen. Mijn hoofdproblemen met de site zouden alleen zijn:

1. De relatief arbitraire redenen tot het sluiten van reacties op artikelen (misschien een disclaimer toevoegen waarom er geen reacties mogelijk zijn op een artikel). Ik noem het arbitrair, omdat het zo lijkt; er wordt geen verklaring gegeven.

2. Het niveau van de moderators. Niets toevoegend/gebrek aan onderbouwing is een stopwoordje geworden voor zomaar reacties verwijderen; ik ben een keer een week lang(!) gebanned omdat ik tegen iemand zei dat ik zijn/haar vergelijking tussen Ryan Gravenberch en Frank Rijkaard totaal niet zag, behalve misschien qua huidskleur. De communicatie valt wat dat betreft tegen en als bijzonder groot conglomeraat zou het misschien goed zijn om werkelijk betaalde mensen met inzicht neer te zetten in het moderatieteam ipv vrijwilligers die hun eigen opvattingen toepassen.

3. Het lage niveau van veel snel geplaatste artikelen. Vaak kunnen hier grove fouten in voorkomen, zowel grammaticaal als inhoudelijk, die nooit worden toegelicht en gewoon worden weggeschrobt. Kleine moeite als je weet dat je zo'n enorme 'reach' hebt als platform.

4. Jullie reactiesysteem is echt zwaar verouderd. Dikwijls zie je door de bomen het bos niet meer en ik krijg talloze notificaties van boomers die op 'mijn' bericht reageren terwijl ze op een reactie op mijn reactie willen reageren. Veel van de rest van de layout en navigatie op de site is ook heel erg web 2.0. Elk onderdeel zouden jullie kunnen laten verbeteren door een enkele student MBO informatica.

1 augustus 2022 om 22:48

Hallo bedankt voor je feedback Bongiorno. Dat zijn een hele boel punten zeg!

Punt 1 leggen ze eigenlijk al uit. Ze zien bij dat soort artikelen geen aanleiding voor discussie en daarnaast willen ze moderators niet onnodig belasten.


Punt 2 ben ik het niet mee eens. Het niveau van de Moderators is vrij prima. Mijn reacties worden bijna nooit verwijderd. Als je je aan de regels houdt dan wordt je reactie niet verwijderd. De regels staan bij de policies of onder FAQ. Heb je deze weleens doorgelezen? Ik zal dat maar eens doen want dan zie je vast zelf ook wel dat je veel punten overtreed. Sowieso is het uithangen van de taalverbeteraar niet toegestaan op voetbalzone, "vergeef andermans taalfouten'' en moet je ook inhoudelijk op het artikel reageren. Jij plaats altijd bijdrages die denigrerend zijn en erg op de man gespeeld. Zo ook weer in deze bijdrage die je nu plaatst "door een enkele MBO student", MBO had je echt wel weg kunnen laten hoor. En ik begrijp dat de Moderators niet bij elke reactie een heel verhaal met uitleg gaat typen terwijl je zelf ook gewoon de regels door kan lezen.

Punt 3: Leggen ze ook al uit: Ze willen ons snel van nieuws voorzien en daarom kan het zijn dat er soms wat foutjes zitten. Ik persoonlijk zie liever snel het nieuws met een d of t foutje dan dat het nieuws veel later komt.

Punt 4: Ben ik het wel mee eens, maar dan zijn technische Barriers waar ik geen verstand van heb. Het zal vast niet zo eenvoudig zijn als jij zegt.

1 augustus 2022 om 22:54

Ik begrijp werkelijk niet waarom jij, of all people, op mijn reactie reageert. Zie daar de toegevoegde waarde niet van in.

2 augustus 2022 om 00:20

Je bewijst zijn punt alleen maar door weer op de man te spelen…

2 augustus 2022 om 00:25

Dat is in deze gerechtvaardigd, omdat Hein en ik al geen goede verstandhouding hebben, ik zijn gedrag hier niet respecteer maar bovenal omdat hij niet degene is die ik een vraag stel.

2 augustus 2022 om 19:14

Misschien gewoon eens proberen om niet de hele tijd de confrontatie op te zoeken met kleine of grotere sneren. Dat verhoogt de kwaliteit van de discussie en verlaagt de kans op verwijderde bijdrages of zelfs bans. Elk punt dat je wil maken kan je maken zonder onnodig onder de gordel te slaan.

2 augustus 2022 om 10:42

Ha Bongiorno,

Bedankt voor je heldere uiteenzetting! Toevallig zijn disclaimers in de maak (de reden is inderdaad doorgaans zoals in de brief beschreven). 'niets toevoegend/gebrek aan onderbouwing' is een van de opties die je als moderator kunt aanvinken. Hier valt vrij veel onder, dus wellicht goed om te kijken of we dit verder kunnen specificeren. Punt drie is terecht en had ook te maken met een hoog verloop dit voorjaar. Nu we weer op krachten zijn, zal spellingscontrole meer aandacht dan ooit krijgen. De afweging snelheid vs. zorgvuldigheid blijft wel grotendeels afhankelijk van de urgentie van het nieuws. Bij precaire zaken hebben we de afspraak zorgvuldigheid altijd de voorkeur te geven. Tot slot heeft het vernieuwen van de website hoge prioriteit. Dit is lang vooruitgeschoven vanwege het feit dat de originele codetaal niet veel meer wordt gebruikt en het de nodige expertise vereist. Je zult begrijpen dat dit voor ons als makers ook een belangrijk pijnpunt is. Bear with us!

2 augustus 2022 om 19:15

Hehe, bare with us… in een bijdrage over taalfoutjes gaat. Nu kan ik het niet laten: bare with us betekent naakt met ons Vermoed dat jullie bear bedoelden!

3 augustus 2022 om 11:06

Haha, dat krijg je met dit onnodige Engelse taalgebruik! Met zoveel reacties kon het natuurlijk niet missen dat het ergens misging (en dan dit opgemerkt zou worden)!

2 augustus 2022 om 12:05

Over het algemeen krijg je best snel reactie als je een moderator vraagt waarom je bericht verwijderd is en je het er niet mee eens bent. Heb meerdere malen zelfs gehad dat het ongedaan werd gemaakt. Ze schieten soms een beetje hun doel voorbij, maar dat is denk ik meer door drukte dan onwil. De afkorting mbo is trouwens met kleine letters (sorry).

2 augustus 2022 om 13:13

Het beste is gewoon om ervoor te zorgen dat je reacties niet verwijderd worden. Dan hoef je ook geen bericht naar de Moderatoren te sturen Het is toch ook nergens voor nodig om continu het randje op te gaan zoeken. Wees gewoon vriendelijke en onderbouw je reacties goed dan worden ze heus niet verwijderd.

2 augustus 2022 om 14:27

Er is een tijd voor vriendelijkheid en een tijd voor bijtend sarcasme. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden.

Nog een ergernis van mijn kant: steeds maar weer die vraag of ik pushberichten wil. Eh, nee. Ik wil van geen enkele website pushberichten. Ik zit al meer dan genoeg op internet, ik zoek zelf wel op wat ik wil lezen, ik wil echt niet nog meer extra informatie ongevraagd opgedrongen krijgen. Daarom vind ik het irritant dat ik steeds alleen kan kiezen tussen "ja" en "later". Heb iets meer respect voor je volgers en voeg ook een knop met "nee, geen interesse, vraag het me niet meer" toe.

2 augustus 2022 om 10:44

Waar heb je hier precies last van (en gebruik je toevallig een Vpn)? De bedoeling is dat je deze melding maar een keer te zien krijgt.

Goed om eens jullie kant te horen. Begrijpelijk dat de vele Ajax en Yolanthe nodig zijn voor de clicks en om het gratis te houden maar hiermee haal je wel de kwaliteit omlaag. Ben ook blij dat er nu laatste tijd meer artikels komen over Belgische clubs. Waar ik me nu vooral aan stoor is het steeds opnieuw inloggen en het punten/niveausysteem waardoor het jaren duurt voor je op alles mag reageren. Gaat gewoon niet vooruit.

1 augustus 2022 om 23:03

Als je tien keer per dag reageert of een paar keer in een discussie verwikkelt raakt, dan loopt dat puntenaantal razendsnel op. Valt reuze mee dat 'jaren'. Kijk maar hoe oud mijn account is. Je komt ook al snel weg met een 'inhoudelijke' post.

Wat ik heel irritant vind is dat je uitgesloten word van reageren omdat je score te laag is. Ik snap niets van die score en ik zou ook niet weten hoe je die verbetert. Maar eigenlijk intreseert het me ook geen hol. Als bepaalde artikelen te controversieel zijn om op te reageren voor bepaalde mensen is het beter om helemaal de reacties uit te zetten. Met name tijdens de corona periode waren er veel artikelen waar de meeste van ons gewoon uitgesloten van waren om te reageren. Nu snap ik dat ergens wel want het kon hard tegen hard gaan. Maar dan vraag ik me af of je dat hele circus überhaupt wel op VZ wil hebben?

1 augustus 2022 om 23:01

De niveaus duiden eigenlijk alleen maar dat je veel kan posten zonder dat het continu wordt weggehaald. De veronderstelling is dan dat je genoeg inhoudelijk hebt gepost om op een niveau mee te praten met gevoeligere discussie, omdat anders de spam van mensen die even snel een account fiksen niet te houden is.

2 augustus 2022 om 12:09

Elke 25 reacties zonder dat er een verwijderd wordt levert 3 punten op. Dat is al meer dan vroeger toen het geloof ik 1 punt per 50 was oid.

2 augustus 2022 om 19:19

FCT

Zoals Bongiorno en Migi al aangeven. Maar nog een tip: als je wil zeggen dat het je niks boeit, is dat prima, maar door te zeggen dat het je geen hol boeit, vergroot je de kans op een verwijderd bericht en dus minpunten. Vriendelijk bedoelde tip is dus: hou het taalgebruik gewoon een beetje oké.

Allereerst, erg leuk dat gebruikers weer de ruimte gaan krijgen om content te maken! Vond Club Experts vroeger erg leuk om te lezen. Ben benieuwd hoe de herlancering onder Tribune Geluiden zal zijn. Verder heb ik begrip voor de keuzes qua inhoud, want ik stoor me niet zo aan artikelen waar ik niet op hoef te klikken haha. En als ik dan toch in de clickbait trap kost het me ook maar één seconde om weer weg te zijn.

VZ heeft mijns inziens één echt groot probleem, waardoor ik vaker met de gedachte speel om maar eens af te haken, en dat zijn de trolls. En dan zijn de ergste de terugkerende met hun geheel eigen unieke stijl. Deze mensen zitten alleen maar op VZ om te provoceren en eindeloze discussies uit te lokken. Vind ik erg vermoeiend, vooral omdat het zo'n gigantische topic vervuiling oplevert. Vaak zorgen ze ervoor dat ze ergens bovenaan bezig gaan, door de eerste reactie te claimen, of door een provocatieve reactie onder de eerste te plaatsen (die dan vaak niet eens betrekking op die eerste reactie heeft). Met als resultaat dat de kwalitatief goede reacties volledig ondersneeuwen. Ik snap dat het door VPNs erg moeilijk is voor de moderaters om hier adequaat tegen op te treden. En ik zie ook dat sommige mensen heel erg op het randje gaan zitten zonder er 'officieel' overheen te gaan, maar wel continu en bewust lopen te stoken om het stoken. Dus verder geen verwijt. Ik zie de oplossing ook niet zo 1,2,3. Nu is dit in de schoolvakantieperiode wel altijd erger, maar ik ben wel benieuwd of VZ dit probleem erkent en of er aan eventuele oplossingen gedacht wordt?

Ander ergernisje is dat topics van andere clubs vaak gekaapt worden door (meestens) Ajacieden die zich door allerlei bochten wringen om het nieuws op hun club te betrekken. Een tijdje geleden werd dit ook als soort humor gedaan, maar als niet-Ajacied is dat gewoon irritant. Het heeft dan ook geen zin meer om wel on-topic te reageren, want de meeste van medesupporters van jouw club scrollen even door het topic; zien dat het 90 procent over Ajax gaat, en haken dan af. Nu vind ik een meerendeel Ajax topics niet erg, maar er mag van mij wel wat strenger opgetreden worden tegen dit soort topic claimen. Lijkt me ook gerechtvaardigd, want er zijn genoeg mogelijkheden om je Ajax ei kwijt te kunnen.

2 augustus 2022 om 10:50

Dank Mt87,

Het controleren en modereren is een flinke klus en kun je onmogelijk voor iedereen goed doen. Enerzijds wil je de drempel laag houden en anderzijds moet het leefbaar en werkbaar blijven. Daarom zetten we sommige topics ook dicht of op niveau 3 (waarbij alleen gebruikers met aantoonbaar goed gedrag kunnen reageren). We staan zeker open voor nieuwe suggesties met betrekking tot het beleid rond reacties. Zeker met het oog op het feit dat de site volgend jaar vernieuwd zal worden.

Overigens zoeken we ook altijd enthousiaste gebruikers die als moderator willen helpen. Op die manier kun je ook invloed uitoefenen op de vorm van het debat.

2 augustus 2022 om 14:55

Bedankt voor de reactie!

Die laagdrempeligheid moet inderdaad de kracht blijven. Eigenlijk is dat het probleem ook niet, maar meer de bovengenoemde topic vervuiling. De enige potentiële oplossing die ik dan zie is de positie van de comments dynamisch maken. Door clubvoorkeuren kun je niet werken met downvotes, dat was echt een shitshow vroeger haha, maar misschien is het wel een idee om goede comments te laten stijgen (dmv upvotes + reacties (en diens respectievelijke upvotes + reacties) ofzo, evt door groene randjes, maar het liefst zo natuurlijk mogelijk).

Ik denk dat dat wel zou kunnen werken, want je ziet vaak dat de top comment, als die niet de eerste is, toch extra vlucht en aandacht krijgt. Ook al staat hij ergens middenin of laag tussen de andere comments. En vaak zijn dat ook kwalitatief goede on topic comments.

Denk dat je zo de moderators ontlast, want nietszeggende of dom provocerende posts bungelen dan ergens onderaan. En zo stimuleer je leden om echte discussies aan te gaan, in plaats van het over en weer gooien van loze kretologie. Dat laatste kan dan nog steeds, alleen staat het dan wat lager. Als zulke comments / discussies dan toch hoog staan, hebben we dat als community aan onszelf te wijten. Immers, wij geven de duimpjes of reageren.

Goed, er zitten nog wat haken en ogen aan, maar ik zou het in die hoek van dynamische comments zoeken. Kwalitatieve discussies stimuleren en tgt moderators ontlasten is toch een mooi streven.

Ben zelf eens gevraagd voor het moderatorschap, en ik heb daar goed over nagedacht, maar ik kom niet aan de uren en ben waarschijnlijk te streng. Daarbij zou ik me dan minder vrij voelen om te reageren, want als moderator moet je toch echt altijd het goede voorbeeld geven. En ik wil nog wel eens mijn cynische humor de vrije loop geven. Voor de mannen die het wel doen, niets dan respect.

Succes!

Ben heel benieuwd naar de nieuwe site.

Nieuwste reacties bovenaan ipv onderaan zou ook een verademing zijn

2 augustus 2022 om 10:51

De mogelijkheid om zelf de keuze te kunnen maken, staat genoteerd!

In de korte tijd dat ik nu op Voetbalzone actief ben reageren (na jaren van alleen lezen) moet ik toch zeggen dat ik mij aardig goed vermaak hier. Veel discussies die soms best hard zijn, en ook niet verwijderd worden, dat vind ik echt een pluspunt. Ik vind de moderators aardig coulant, wat de discussies ten goede komt. Natuurlijk moet uitschelden en alles aangepakt worden, maar verder vind ik wat er toegelaten word erg goed.Enige wat ik heel irritant vind is dat de app geen functie heeft waar je kan zien dat iemand op je heeft gereageerd. Ik werk veel vanaf mijn telefoon en soms vanaf de laptop, dus kan dan alleen vanaf de laptop zien wie op mij gereageerd heeft. Ik hou wel van dicussies dus zou deze optie graag op de app zien komen!Verder ben ik voor Barca en Feyenoord, maar snap heel goed dat Ajax de meeste berichten krijgt, aangezien, zoals jullie ook aangeven, jullie ook geld moeten verdienen met kliks. Ook als jullie clickbait titels gebruiken vind ik volkomen logisch.

2 augustus 2022 om 10:52

Dank R.vatros, het punt over notificaties hebben we genoteerd!

2 augustus 2022 om 19:20

Ik krijg persoonlijk de notificaties vaak pas na een dag. En soms heel snel. Klein puntje, maar wel de moeite.

Als ajacied moet ik zeggen dat ik alsnog graag veel meer nieuws van andere clubs zou willen zien.

De grootste ergernis is nog altijd de namen van goksites. Natuurlijk moet er reclame gemaakt worden. Dat begrijp ik ook wel. Als met het niet eens is met b.v. verwijdering van berichten en je stuurt daar een reactie heen dan worden ze niet beantwoord. Jammer.

Diepe buiging voor dit artikel. Mbt Ajax is dat ook heel duidelijk. Om er actueel over te zijn. Vandaag is Monaco-PSV. Als t Monaco-Ajax was zijn er rond 10 uur s ochtends minstens 3 topics over. Advies.
Een topic over de voorhoede vd tegenstander die niet misselijk is.
Eventuele opstellingen met eventuele wisselingen tov zondag
Uitleg belang coëfficiëntenlijst weer even uit de doeken doen tov Frankrijk
RVN heeft al een paar dingen over deze wedstrijd gezegd, nog niks over gezien.
Clement heeft al t 1 en ander over de wedstrijd van vanavond gezegd.
Statistieken uit t verleden
Zo ff uit de losse mouw.

Ik begrijp dat t om clicks gaat maar zie vanaf 6 uur vanochtend ook topics met nauwelijks reacties bij onderwerpen die minder belangrijk zijn dan de wedstrijd van vanavond(kijk maar na). Misschien ontbreekt dan ook een bepaalde wil..?
Op t kwalitatief mindere VP kan t ook. Ben verder tevreden over VZ. Maar dat t konijn van t neefje van Tadic uit zn bek stinkt hoeft van mij geen topic over als jullie begrijpen wat ik bedoel

2 augustus 2022 om 10:58

Dank Sir Paul!
Goed actueel voorbeeld, we gaan er direct mee aan de slag. Overigens is het zwaartepunt van het nieuws altijd (direct) na de wedstrijd en niet ervoor. Tegelijkertijd kan het zeker geen kwaad als er een logische plek is om te kunnen voorbeschouwen bij zo'n belangrijk duel.

2 augustus 2022 om 11:04

Topper,bedankt voor je antwoord. Fijne dag!!

Wat betreft de reacties zou het fijn zijn als er duidelijk is op wie je reageert, dus dmv een @diegenezijnnaam ofzo, en zoals ik al vaker lees een melding of berichtenbox waar je kan zien dat iemand op je heeft gereageerd.

2 augustus 2022 om 10:37

En opzich dat ik ik deze vreselijke profielfoto heb die ik op Facebook had in 2010 irriteerd me ook wel. En nee ik kan het niet aanpassen in mijn profiel als ik daar kijk staat er helemaal geen profielfoto maar op het moment dat ik reageer staat die er opeens weer..

Als er dan och ruimte gegeven wordt om je te verwonderen: ik mag al een aantal jaren niet reageren op een bepaald niveau. Werkelijk geen idee waar dat aan te danken is en/of welk niveau dat dan behelst. Wanneer is een artikel van welk niveau ? Ergens kreeg ik het idee dat het met discriminatie van doen had, maar daar doe ik niet aan. Zelfs verstop ik mij niet achter een schuilnaam om van daaruit walgelijke of lullige teksten los te laten. Ik verstop mij niet en ik zit ook nooit te trollen. Ik heb gewoon een mening. En die is niet altijd positief natuurlijk. Als ik kijk naar wat er momenteel in Barcelona gaande is dan zit ik niet te trollen als ik zeg dat ik daar niet vrolijk van word. Tot hoe ver mag je dus gaan in je kritiek ? Ik weet het niet, want kennelijk ben ik een keer over de schreef gegaan terwijl ik in mijn beleving doorgaans niet alleen zeg wat ik van mening ben maar ook waarom ik iets van mening ben. Ik heb geen idee wie voor mij namens voetbalzone bepaalt dat ik ergens niet over mee mag discussieren en waarom niet. En vooral ook al zo lang niet. Vertel het mij maar.

Ik zou persoonlijk wel meer dingen willen lezen van de niet topclubs. Zoals de KKD die dit jaar heel spannend gaat worden. Als ik kijk naar het nieuws rondom Valencia en de niet Barcelona of Real Madrid clubs dan is dit naar mijn inzien ook erg magertjes, graag zou ik daar nog wel meer over willen lezen. En je hebt genoeg mensen hier die alles volgen van een bepaalde club, misschien kan hier informatie bij worden opgevraagd om zo achter nog meer feitjes te weten te komen.

Even een serieuze suggestie van mijn kant. De laatste tijd (of altijd al misschien) wordt de site overspoeld door mensen die een nieuw account maken na een ban en vrolijk verder gaan met de online treurwilg uithangen. IP-bannen is lastig door Vpn's, maar wellicht is het een idee om nieuwe accounts een beperkt aantal reacties te geven (doen ze op een aantal andere fora ook) als een soort proefperiode. Dat weerhoudt mensen met een ban er misschien van om direct na die ban direct weer onder ieder artikel hun zelfde verbale diarree uit te storten. Scheelt de mods misschien ook werk.

2 augustus 2022 om 19:22

Hear hear

2 augustus 2022 om 20:27

Goede suggestie. Dit werkt bij meerdere serieuze forums hetzelfde inderdaad. Zo mocht ik vroegers op Tweakers forum 1 reactie per dag plaatsen tot de 50 reacties en daarna gingen andere onderdelen van het forum open. Dan is de lol er snel af voor beginnende gebruikers die grappig of irritant willen doen.

3 augustus 2022 om 11:09

Interessante optie! Gaan we overleggen.

Bij het verwijderen van reacties wordt er de mogelijkheid geboden om een mail te sturen als je het er niet mee eens bent. Ik heb dit een maand geleden gedaan en heb nog steeds geen reactie gehad. Ik vind dit best wel slecht eerlijk gezegd. Ik weet niet waar het aan ligt, misschien dat jullie meer mails krijgen dan jullie aankunnen of zo, maar toch vind ik dit wel jammer.

2 augustus 2022 om 13:23

Hoi Superflurps,

Normaliter worden mails aan [email protected], als daar aanleiding toe is, altijd in behandeling genomen. Dit proces staat overigens los van de redactie en wordt dus verzorgd door medegebruikers. Wellicht dat ze er door de drukte er in dit geval niet aan toe gekomen zijn. Mocht je nog steeds een reactie willen, dan kun je het beste even een bericht sturen aan een van de hoofdmoderators.

2 augustus 2022 om 14:25

Ik haak hier even kort op in. De snelste manier om ons te bereiken is via het account Moderators. Je kan daar gewoon een persoonlijk berichtje naar sturen en dan zal het zo snel mogelijk worden opgepakt. Mailen kan natuurlijk ook maar daar kijken wel minder mensen per dag naar.

Als je mij persoonlijk eens een berichtje stuurt over je klacht dan kijk ik met je mee

Ik denk dat er zeer waardevolle feedback tussen zit van leden.

Waar ik me persoonlijk vaak aan stoor, zijn de (toch vele) spelfouten in artikelen. Iets wat door een eindredacteur toch voorkomen kan worden, lijkt me.

2 augustus 2022 om 15:13

Sinds gisteren is ons team weer compleet en worden alle artikelen nagelezen. Dit zal de nauwkeurigheid zeker ten goede gaan komen!

goed verhaal, en nog beter is dat jullie er zelf mee komen en zo nadrukkelijk de dialoog zoeken met de trouwe gebruikers. Hulde!

Vanuit mijn optiek een paar punten:

1) Zorg dat je aan de titel goed kan zien wat voor soort artikel je aanklikt. Jullie hebben overduidelijk een soort partnership met de Telegraaf, gezien het aantal artikelen waarin Verweij en Driessen aangehaald worden, terwijl je bijna nooit iets uit bijvoorbeeld het AD hebt, wat vrij breed gezien wordt als een betere sportkrant dan de Telegraaf (en dat zeg ik als Ajacied). Als ik aan de titel kan zien dat het over die twee van de Telegraaf gaat, dan klik ik er gewoon niet op en besteed ik mijn tijd aan een artikel wat ik wel ga lezen en op ga reageren. Dan erger je je bezoekers niet en krijg je betere kwaliteit comments.

2) Vaker differentieren vanaf welk niveau je kan reageren. Levert veel betere discussies op. Voorkomt zinloze oneliners en provocaties.

3) Meer artikelen over Feyenoord en PSV. Ik wil als Ajacied niet in een bubbel terecht komen. Dan ga ik wel naar een Ajax-forum. Ik wil juist gesprekken met mensen die een andere invalshoek hebben.

4) Waarin jullie je echt onderscheiden, zijn de artikelen over vergeten voetballers, mensen die via Indonesie en Thailand een carriere hebben gemaakt. Erg boeiend om te lezen vaak ook (veel) beter geschreven dan de standaard artikelen. Dus dat vooral houden.

2 augustus 2022 om 18:45

@vernon het telegraaf stuk is mij ook wel eens opgevallen.
Mijn issue met "die twee van de Telegraaf" is deels hoe het hier gebracht wordt. Vaak is het een mening die uit een podcast of iets dergelijks wordt gehaald maar dan hier als nieuws verschijnt. uit de oorspronkelijke context, bijvoorbeeld in de kick-off podcast vd Telegraaf zelf, is het vaak wel duidelijk dat ze gewoon iets roepen of speculeren. Dat kan best vermakelijk zijn, maar buiten een paar extra feitjes die ze kennen heeft die discussie niet veel meer waarde dan wanneer wij hier over het zelfde onderwerp een discussie zouden voeren.
Alleen komt zo'n discussie vervolgens hier (en op andere sites) te staan alsof het nieuws is. En dat is het vaak niet.

Waar ik vooral benieuwd naar ben is waarom vaak reacties uitgeschakeld zijn. En dan vooral bij topics waar Ajax negatief behandeld word (destijds met Overmars, rellen op tribunes, covid). Terwijl bij iedere andere club is het altijd vrij spel en zijn er zat, plagende, reacties die dan wel weer mogen staan. Ik heb hierdoor ontzettend het gevoel dat de "Ajaxzone" des te meer versterkt wordt. Wat ronduit zonde is. M.i. kunnen discussies juist gezond zijn

3 augustus 2022 om 10:53

@keyboardheld Dat zal vooral te maken hebben met de (onsmakelijke) en respectloze reacties die ze gewend zijn op dat soort artikelen. Daarnaast heb ik genoeg van die artikelen m.b.t. Overmars of bijv. Promes gezien waar je gewoon op kon reageren. Die stonden dan ook goed gevuld met onacceptabele reacties, dus ik snap Voetbalzone bij deze prima, anders blijven ze eindeloos bezig als moderator om het netjes te houden.

3 augustus 2022 om 18:39

En het gekke is dat die onsmakelijke en respectloze reacties wel standhouden, en discussies open blijven, bij andere topics. Mijn punt is, het oogt naar willekeur. Helemaal bij topics waar ajax klaarblijkelijk fout zat, mag men daar uberhaupt niet eens op reageren. Terwijl bij ieder ander er wel een opening is. Doe dat dan ook bij ajax topics, ook zij mogen kritiek krijgen op acties die niet kunnen. Of reguleer andere topics ook beter.

3 augustus 2022 om 20:09

Opzich niet heel vreemd, want helaas kunnen diezelfde mensen die dat soort reacties plaatsen dat wel nog steeds bij andere topics doen. Ik heb weinig ervaring met reacties die verwijderd zijn, enkel doordat de persoon waar ik op reageerde zijn reactie verwijderd werd en daarbij die van mij dus ook. Ik weet ook niet of er een pro-Ajax beweging is onder de moderators, maar ik hou me over het algemeen ook niet bezig met die moddergooi reacties

''helemaal bij topics waar ajax klaarblijkelijk fout zat, mag men daar uberhaupt niet eens op reageren'' Toch wel mogelijk zoals ik net al aangaf, maar blijkbaar zijn ze het bij Ajax topic nummer zoveel over hetzelfde onderwerp gewoon zat en gooien ze er (paar) dicht . Er worden immers in verhouding heel veel Ajax topics gepost t.o.v. bijv. PSV en Feyenoord topics.

Goed bericht en denk voor de gebruikers ook fijn om te lezen hoe het er achter de schermen aan toe gaat. De reactie van onder andere Die Gelbereds snap ik ook wel. Hoewel ik Ajax-fan ben kom ik voornamelijk om nieuws van alle Nederlandse clubs en het belangrijkste internationale voetbalnieuws te zien. Voor uitsluitend Ajax nieuws ga ik naar een andere site.

Verder nog een laatste irritatie, die ik vorige week ook heb gemeld bij de moderators en waar begripvol op werd gereageerd is dat VZ hier, enigszins begrijpelijk, regelmatig berichten plaatst met een uitdagende titel. Ik snap dat dit geplaatst word, want het trekt views en reacties aan. Hierop wordt door serieuze reageerders af en toe een reactie plaatsen met (opbouwende) kritiek of soms een lichte sneer, met regelmatig een humoristische inslag. Ik vind dat dat moet kunnen, zolang het taalgebruik maar binnen de grenzen van normaal beschaafd Nederlands blijft. Een uitdagende kop lokt ook dit soort berichten uit. Waar mijn irritatie zit ik dat deze berichten steevast worden verwijderd onder het mom dat het niets toevoegt. Het lijkt er op als of de we de moderators dan op de tenen hebben getrapt terwijl het eigenlijk een signaal is naar de redactie. En het tweede deel van mijn irritatie is dat onder dezelfde berichten kwetsende en totaal niets toevoegende reacties dagenlang blijven staan.

Maar zoals ik al zei, heb dit al richting de moderators gestuurd, niet als persoonlijke aanval op welke moderator dan ook, maar om mijn mening te ventileren. ik hoop dat er iets mee gedaan wordt. Als we de trollen er eerder uit kunnen krijgen en de soms misschien wat kritische reacties van de serieuze forumgasten niet gelijk weren denk ik dat het er op het forum ook een stuk gezelliger wordt en er echt goede discussies kunnen ontstaan. Een goede discussie ga ik namelijk niet snel uit de weg :-)

Ik vind het echt van enorme cojones getuigen als je zo open en kwetsbaar communiceert. Waarvoor mijn absolute complimenten.

Ik ben een vrij old school gebruiker. Voor mijn gevoel vanaf dag 1 maar dat weet ik niet zeker. Zelfs een paar keer clubexpert mogen zijn. In alle eerlijkheid was het vooral van filosofische aard en gebruikte ik mijn club puur als uitgangspunt voor deze filosofische invalshoeken. Wat mij betreft geven jullie Wolterx ook een eigen podium. Die beste man weet alles op het gebied van jeugdvoetbal. Ik scrol vaak op zijn reacties op te zoeken.

Qua inhoud mag het van mij ook wel wat diverser. Meer verschillende clubs. Qua reageren ben ik wat afgehaakt merk ik. Voor mijn gevoel werd er voorheen meer op inhoud gediscussieerd. Heb ik mij ook erg mee vermaakt. Om samen met mensen waarvan ik qua standpunt erg kon verschillen tot common ground te komen vond ik fantastisch. Tegenwoordig wordt er mij iets teveel op de man gespeeld en zitten mensen iets teveel vast in eigen gelijk. Heb ik niet zoveel mee. Want in mijn ogen luisteren mensen minder goed als ze denken dat ze gelijk hebben.

Tot zover mijn overpeinzing. Bedankt hoor dit artikel. Leuk om te lezen!

3 augustus 2022 om 16:55

Leuk om te lezen Filip! We moedigen Wolterx van harte aan om stukken in te sturen.

He is meer Ajaxzone dan voetbalzone.
Qua artikelen en qua posts verwijderingen.

Blijft een apart fenomeen dat als mensen een duur horloge hebben, ze dan altijd met een arm omhoog op foto’s staan, tot de meest onnatuurlijke houdingen aan toe haha😅

Ik snap dat Ihattaren gelezen wordt, maar het is toch vrij belachelijk dat er meer Ihattaren artikelen zijn dan artikelen van PSV of Feyenoord.

Voor mij persoonlijk zou ik graag meer artikelen lezen van mijn club, Heerenveen, of andere niet-topclubs. Ik begrijp dat dit niet veel lezers oplevert, maar bijvoorbeeld een post-wedstrijd interview van de trainer zou ik enorm interessant vinden. Nu kan ik voor voetbalnieuws over mijn club, op de einduitslag van een wedstrijd na, niet terecht op voetbalzone. Maar ook bijvoorbeeld over Sparta, ADO, Heracles of Volendam zou ik graag meer diepgaands lezen dan enkel einduitslag en af en toe een transfer.

De punten die mij het meeste storen zijn de gebruikersvriendelijkheid van de app. Dit is in andere comments al meer dan genoeg aangedragen, en door jullie aangegeven dat daar verandering in komt dus ik zal daar dan ook niet verder in herhaling mee vallen. Een ding wat ik nog niet voorbij heb zien komen is dat ‘draadjes’ van reacties soms enorm lang worden en ik dan kilometers naar beneden moet scrollen om het tweede topcomment van het artikel te lezen. Wat hierbij zou helpen is als het mogelijk zou zijn de reactie ‘in te klappen’ zodat alle reacties van die draad in elkaar schuiven. Een systeem wat ook Reddit gebruikt. Groetjes en bedankt voor dit artikel in het algemeen, ik denk dat veel gebruikers hier al best lang op aan het wachten waren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren