‘Waar gaat het heen met de grootmachten van de Bosporus?’

Maandag, 25 juli 2022 om 11:45 • Laatste update: 12:18

In de rubriek ‘Tribunegeluiden’ draait Voetbalzone de rollen om! Wekelijks krijgt een VZ-lezer met schrijfambities de kans om een opiniestuk, column of ander interessant artikel over voetbal te publiceren op onze website. Vorige week hadden we een opiniestuk van een ongeruste Ajax-fan, die met de komst van Calvin Bassey, Brian Brobbey en Francisco Conceição aardig verwend is. Deze week is het de beurt aan een fan van het Turkse voetbal. Deze voetbalfanaat ziet de Turkse topclubs steeds verder afglijden en vraagt zich af waar dit gaat eindigen. In dit artikel lees je waarom dat zo is!

Door: Anonieme inzending

Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray zijn de vaandeldragers van het Turkse voetbal. De clubs claimen ieder 20 tot 25 miljoen fans te hebben in Turkije. Ook ver daarbuiten hebben ze een trouwe fanschare. Zo zijn deze clubs door heel Europa goed vertegenwoordigd. Een grote fanbase zegt echter niet alles. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze Turkse grootmachten van weleer zich bevinden in een ratrace naar de onderste regionen van het internationale voetbal. Dat alles heeft te maken met verschillende factoren.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Economie
Turkije is als land verwikkeld in een langdurige economische crisis. De waarde van de Turkse lira zinkt als een baksteen ten opzichte van waardevaste valuta als de dollar of de euro. Dit proces is al een aantal jaren aan de gang, maar lijkt ieder jaar nog harder te gaan. Het logische gevolg daarvan is dat de Turkse lira nog meer van zijn waarde verliest. In het overzicht hieronder is dit proces goed terug te zien:

2015 1 EUR = 3,02 TL
2016 1 EUR = 3,34 TL
2017 1 EUR = 4,12 TL
2018 1 EUR = 5,70 TL
2019 1 EUR = 6,35 TL
2020 1 EUR = 8,04 TL
2021 1 EUR = 10,50 TL
2022 1 EUR = 16,25 TL
Bron: ECB

Dit legt direct het grootste probleem van het Turkse voetbal bloot. De inkomsten zijn in Turkse lira terwijl de meeste grote uitgaven in euro of dollar worden betaald. Dat gaat dan vooral om transfersommen en salarissen van buitenlandse spelers. Nu is het zo dat Turkse clubs in de afgelopen jaren een aantal keer succesvol spelers goedkoop hebben binnengehaald en later tegen hoge bedragen (voor Turkse begrippen) hebben doorverkocht, maar dat is een uitzondering op de regel.

Pepe arriveerde in 2017 als een ware filmster op de luchthaven van Istanbul

Eigenlijk is er een bekend patroon te ontdekken in het Turkse voetbal, met name bij de clubs in Istanbul. Aan het begin van het seizoen worden oudere sterspelers uit Europa zonder restwaarde op het vliegveld onthaald als de grote verlosser. Bij het uitblijven van sportieve successen beginnen zowel het bestuur als de fans met morren. In een mum van tijd vertrekt diezelfde verlosser in alle stilte vanaf het vliegveld in Istanbul. Dit terwijl de investeringen in deze sterspelers hoog zijn: Een transfersom en/of tekengeld plus daarnaast een fors salaris dat netto wordt uitbetaald om deze sterren te verleiden tot een avontuur in Istanbul. Het resultaat is een almaar groeiende schuldenlast. Hieronder is een overzicht te zien van de huidige financiële stand van zaken bij de Turkse topclubs.


De financiën van de Turkse topclubs in 20212021 Besiktas Fenerbahçe Galatasaray
Tot. bezittingen (activa) € 218.573.355 € 343.259.284 € 284.569.153
Tot. eigen vermogen + schulden (passiva) € 417.662.463 € 451.504.651 € 373.201.447
Totale schuld -€ 199.089.108 -€ 108.958.953 -€ 88.616.398
Winst/verlies -€ 37.728.493 -€ 12.530.260 -€ 16.549.600

De drie meest vermogende clubs van Turkije hebben torenhoge schulden, waarbij Besiktas de scepter zwaait met bijna 200 miljoen euro netto schuld. Ook de resultaten van de bedrijfsvoering duiden niet op betere tijden, want de resultatenrekeningen van de clubs schrijven donkerrode cijfers.

Tv-gelden
De tuimelende wisselkoers van de Turkse lira is dus een hele duidelijke oorzaak voor de val van Turkse topclubs. Dit wordt nog eens versterkt door het twisten met de uitzendgemachtigde beIN Media Group. Het netwerk heeft sinds 2017 de uitzendrechten van de Süper Lig in bezit. Destijds werd een langdurig contract afgesloten waarbij de pot met tv-gelden circa 500 miljoen dollar bedroeg. Dit bedrag werd verdeeld over de clubs, waarbij een verdeelsleutel werd toegepast aan de hand van het aantal overwinningen, gelijke spelen en behaalde kampioenschappen in het verleden.

Nu is het volgens de Turkse publieke omroep TFF & TRT Spor zo dat deze contracten werden afgesloten in Turkse lira. Dat betekent dat de pot met tv-gelden in een paar jaar tijd is geslonken van 500 miljoen dollar in 2016 naar een kleine 140 miljoen dollar voor het seizoen 2022/23. Deze bedragen staan in schril contrast met wat andere competities ontvangen aan tv-gelden, maar beIN weerlegt de bezwaren met geldige tegenargumenten. De prestaties van Turkse clubs in Europa vallen zwaar tegen. Dat heeft effect heeft op de kijkcijfers en de omzet van beIN. De laatste grote Europese successen dateren alweer van tien jaar terug.

Prestaties
Galatasaray veroverde in het jaar 2000 zowel de UEFA Cup als de Super Cup. Dit waren tot dusver de eerste en laatste Europese prijzen voor een Turkse voetbalclub. Sindsdien speelde Galatasaray nog twee keer in de kwartfinale van de Champions League. De laatste keer was in het seizoen 2012/13, toen Gala met Wesley Sneijder en Didier Drogba in de gelederen werd uitgeschakeld door Real Madrid. In het afgelopen seizoen werd de club in de achtste finale van de Europa League geëlimineerd door Barcelona.

De Europese hoogtijdagen van Galatasaray met onder anderen Wesley Sneijder en Didier Drogba

Fenerbahçe speelde in 2008 de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea. In 2013 moest Fener eraan geloven in de halve finale van de Europa League tegen Benfica. In het afgelopen seizoen werd Fenerbahçe uitgeschakeld door Slavia Praag in de Conference League.

Het laatste Europese succes van Besiktas dateert uit 2017 in de Champions League, toen de club met veertien punten overtuigend groepswinnaar werd in een poule met Porto, RB Leipzig en Monaco. In het afgelopen seizoen achtte de club zich kansrijk in een Champions League-poule met Ajax, Borussia Dortmund en Sporting. Dat viel vies tegen. Besiktas werd laatste in de groep met geen enkel punt, terwijl Ajax foutloos doorging naar de knockout-fase.

Deze aftakeling in Europa komt ook naar voren in de Coëfficiëntenlijst van de UEFA. Besiktas staat op plek 52, Galatasaray volgt op plek 54 en Fenerbahçe staat op plek 107. Daartussen staat nog Istanbul Basaksehir op plek 65. Kenmerkend voor de situatie van het Turkse voetbal is dat de kersverse kampioen Trabzonspor, ook wel aangeduid als de vierde club van Turkije, zich op plek 226 begeeft. Turkije staat als land op plek 20 bij de UEFA.

Bij sportieve malaise is een wisseling van de wacht bij deze drie clubs nooit vreemd. Bij tegenvallende prestaties wordt de trainer vrij snel de laan uitgestuurd en vergeet men de langetermijnvisie. Vanwege de immense druk willen voorzitters snel prestaties leveren om hun baan niet binnen afzienbare tijd kwijt te raken. Ondanks de torenhoge schuldenlast schromen deze voorzitters niet om gigantische bedragen uit te geven aan nieuwe spelers. Vaak blijken dit achteraf paniekaankopen. Aan het begin van ieder seizoen worden deze clubs door de Turkse media al snel gebombardeerd tot kampioenskandidaat. Daarbij geldt: wie de meest aansprekende spelers naar Istanbul haalt is de gedoodverfde favoriet.

In het nabije verleden zijn Galatasaray en Fenerbahçe onder verscherpt toezicht geplaatst van de UEFA, waardoor verschillende financiële restricties werden opgelegd. Galatasaray wist zich snel van deze restricties te ontdoen, maar Fenerbahçe werd vrij lang belemmerd door dit toezicht en kon niet teveel uitgeven. Voorheen kozen grote namen als Roberto Carlos, Nicolas Anelka, Robin van Persie (Fenerbahçe), Wesley Sneijder, Didier Drogba, Younes Belhanda (Galatasaray) Quaresma, Demba Ba en Guti (Besiktas) voor de Süper Lig. Al deze spelers werden voor gigantische bedragen ingelijfd, maar tegenwoordig worden de portemonnees minder snel getrokken.

Robin van Persie begroet oud-teamgenoot Michael Carrick als speler van Fenerbahçe

Fenerbahçe heeft wel het geluk dat voorzitter Ali Koç de vice-president is van de Turkse conglomeraat Koç Holding. In de afgelopen jaren heeft hij veel geïnvesteerd in de club door middel van sponsoring via zijn tientallen bedrijven. Maar de schuldenlast blijft zwaar en het is ook bedreigend voor de onafhankelijkheid van de clubs. Er gaan al stemmen rond over het verkopen van Turkse clubs aan vermogende partijen in het Midden-Oosten of Azië, maar de meeste fans zien dat niet zitten.

Turkse Voetbalbond
De vorige voorzitter van de Turkse voetbalbond was Nihat Özdemir. Özdemir is een voormalig bestuurder van Fenerbahçe en een bouwmagnaat die geldt als vertrouweling van president Erdogan. Zelfs hij heeft de sportieve malaise niet kunnen ombuigen en heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid na strubbelingen met beIN over de tv-gelden.

De huidige voorzitter Mehmet Büyükeksi was voorheen voorzitter van de Turkse Exporteurs Vereniging. Vanuit verschillende hoeken wordt geïnsinueerd dat Büyükeksi partijdig zou zijn en daarnaast ook nauwe banden zou hebben met verschillende ongewenste belangengroepen. In een interview heeft Büyükeksi openlijk aangegeven dat hij in het verleden lid is geweest van Galatsaray. Nadat hij voorzitter werd van Gaziantep FK is hij lid geworden van die club. Büyükeksi beweert nu alleen nog het nationale elftal te supporten en zegt dat hij onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Het zal moeten blijken of dit waar is en wat zijn aanstelling gaat betekenen voor het Turkse voetbal, maar de klad zit er al een tijdje in en het zal heel wat moeite vergen om een ommekeer teweeg te brengen.

Zelf schrijfambities of een mooi verhaal dat een groter publiek verdient? Speelt er iets bij jouw club dat je echt kwijt moet of heb je een mooie anekdote over voetbal? Voetbalzone plaatst wekelijks een inzending. Mail jouw verhaal (max.1500 woorden) naar [email protected] en wie weet is het binnenkort te lezen op Voetbalzone!


Poll

Gaan Turkse clubs in de toekomst weer aansluiten bij de Europese top?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door tosp)

Het gaat daar inderdaad echt wel niet goed in het Turkse voetbal. Dat is gewoon een land dat minstens even voetbalgek is als Duitsland en ook vergelijkbare inwoneraantallen heeft. Daar zit dus gewoon gigantisch veel potentie (ook qua spelers zou je dat eigenlijk verwachten).

Het probleem van de Turkse lyra is echter wel niet aan te pakken voor Turkse clubs en zolang dat de economie daar niet stabiliseert (hangt er van af of Erdogan de macht uit handen wil geven is mijn persoonlijke opinie) moet je eigenlijk gewoon aan schadebeperking doen.

Persoonlijk hoop ik dat het er ooit uit komt. Want eigenlijk heeft Turkije gewoon meer potentie dan een Portugal, Nederland, Schotland of België om uit te groeien tot de nummer 6 competitie.

23 juli 2022 om 14:53

Niet juist, Potentie heeft niets met inwoners aantal te maken, Turkse topploegen hebben nooit iets betekent in het Europese voetbal en dat komt omdat toppers daar niet willen spelen, uiteraard wel na hun top periode elders.

23 juli 2022 om 15:03

Natuurlijk wel. Een grotere afzetmarkt (dus meer potentiële inkomsten, zowel qua tv-gelden als qua merchandise) plus statistisch meer kans op grote talenten die doorbreken. Verder willen toppers ook niet in België, Nederland, Schotland of Portugal spelen hoor.

25 juli 2022 om 12:15

Het heeft toch ook met het BBP van een land te maken Lierse... Leuk als je als land 4x zoveel inwoners hebt, maar het BBP van Turkije is 30% lager dan hier. Afghanistan heeft ook meer inwoners dan Nederland.

25 juli 2022 om 14:30

Speelt ook een factor natuurlijk. Maar echt de enige is het niet.

23 juli 2022 om 15:06

Dit is echt klinkklare onzin. Turkije is wel voetbalgek, maar niet meer dan andere landen. Verder heeft het Turkse voetbal nauwelijks fundament, ze hebben middelmatige jeugdopleidingen en (ondanks een slechte Lira) financieel gewoon geen stabiele clubs. De leiding van de club is een populariteitswedstrijd, i.p.v. een club filosofie te hebben. Verder heeft het Turkse voetbal geen voetbal DNA, het is heel treurig maar alleen de fans zijn in het stadion topclub waardig. Wat een sfeer, deze supporters verdienen gewoon meer.

23 juli 2022 om 15:09

Dus er wordt slecht beleid gevoerd. Heeft volgens mij geen enkele invloed op de intrinsieke potentie.

23 juli 2022 om 15:44

Met andere woorden; ze halen het potentie er niet uit.

23 juli 2022 om 16:08

Alleen zal dat wel op heel erg lang termijn zijn. 3 jaar geleden stonden ze nog boven Nederland op de Europese ranglijst en nu dus 20e en dan gaan ze aan het eind van dit jaar nog een relatief goed jaar kwijt raken. Waar besiktas vorig jaar dus nog direct in de groepsfase champions league kwam, zal de aankomende kampioen daar eerst 3 voorrondes voor moeten overleven. Je overige 3 Europese teams zullen 2 of 3 voorrondes voor de conference league door moeten komen. Zeg maar gedag tegen het grote Europese geld. Dat met de slechte stand van de lira zal er voor zorgen dat buitenlandse spelers nou niet snel warm zullen lopen voor een Turkse club. Dat zal je het toch vooral van je jeugdopleidingen moeten gaan hebben en volgens mij is dat niet het sterkte punt van de Turkse clubs. Voordat je dat hebt staan en de vruchten er van plukt ben je flink wat jaren verder.

23 juli 2022 om 16:13

Zeker en vast. Daar gaat minstens 10 jaar over en dat kan 20 duren. Niet dat je zo lang moet wachten om progressie te zien natuurlijk, maar constante langetermijneffecten zullen inderdaad nog lang op zich laten wachten.

25 juli 2022 om 14:02

Jeugdspelers opleiden is leuk maar als ze allemaal rap voor een fooitje naar het buitenland gaan omdat de salarissen in Turkije zo laag liggen, dan schiet je daar als clubs weinig mee op.

Zie ook bv Kroatische clubs: de ene na de andere topper wordt daar opgeleid, maar zelf beter worden ho maar.

25 juli 2022 om 12:27

Tja potentie zeg je. Ik vind het een enorm simpel argument om het aantal bewoners als reden te geven. Turkije is niet een vrij westers land met een goede infrastructuur waar vrijwel alles goed geregeld is. Er heerst veel corruptie en zelfzucht en dat is een structureel sociaal/cultureel probleem. Ik denk dat de meeste spelers het liefst in een stabiel land in West Europa spelen.

25 juli 2022 om 12:37

Denk je dat het toevallig is dat zowat alle echt grote voetballanden zoveel inwoners hebben? Turkije heeft de potentie, maar dat an sich is niet genoeg natuurlijk.

25 juli 2022 om 13:41

Dat heeft er helemaal niets mee te maken, de meeste spelers spelen het liefst in een westerse club in het bezit van een arabische dictator die eventjes met 200M kan smijten. Fenerbahce en de overige grote Turkse clubs zijn wat dat betreft 100% supporter owned en zijn dus westerser en democratischer dan de olie clubs waar jouw spelers “graag willen spelen”.

Je hebt wel gelijk, aantal inwoners is niet genoeg je hebt ook infrastructuur nodig, en het klopt dat Turkije dat nog maar de afgelopen 15 jaar erg aan het verbeteren is, en dus achterloopt op de rijkere grote landen, maar goed Turkije grenst aan Syrie, Irak en Iran, en word in haar ontwikkeling al meteen geremd puur door de geografische ligging. Andere minder ontwikkelde grote landen in Uefa hebben dat ook, Rusland en Polen bijvoorbeeld.

Heel interessant om dit te lezen, dank voor het schrijven! Dat laatste blokje met financiële cijfers zegt eigenlijk alles voor de "tobclubs". De schuldenlast is vrij schrikbarend zonder dat het nou echt interessant is voor derden om te gaan investeren. Het is hopen op betere tijden mbt de lyra maar de clubs hebben zelf natuurlijk geen invloed op het desastreuze economische beleid van Erdogan.

Zonde dat het Turkse voetbal zo achteruit gaat. Fans zijn zo fanatiek niet normaal. Ben ooit is naar Fenerbahçe Galatasaray geweest en die wedstrijd had alles. Sfeer, knokpartijen, veel kaarten. Hoe een derby hoort te zijn.

23 juli 2022 om 16:11

Ah ja, de ouderwetse knokpartijen mogen niet ontbreken.

25 juli 2022 om 12:28

Zonder knokpartij geen wedstrijd

Voor mijn gevoel hebben de Turkse clubs hun jeugdopleiding ook veel te lang geslachtofferd. Daar waar kleinere landen als Nederland, Belgie en de Scandinavische competities op de been blijven door talenten op te leiden en voor veel geld te verkopen, trekken de Turkse topclubs zoveel vergane glorie aan dat er geen ruimte is voor de talenten, of in ieder geval niet genoeg. Die ''sterren'' moeten natuurlijk spelen. Veel talenten die dan maar naar het buitenland gaan. Het is die grootheidswaanzin die de clubs nekt; er moeten per se grote namen staan, anders gaan de fans morren. Als men nou weer eens in eigen jeugd gaat investeren levert dat een veel duurzamer beleid op. Turkije is gigantisch en voetbalgek, er loopt echt genoeg talent rond.

25 juli 2022 om 15:23

Jeugd opleiden is leuk voor het Turkse nationale team, maar daar wordt je als club niet noodzakelijk veel sterker van. Op het moment verdwijnt elke fatsoenlijke jeugdspeler rap naar het buitenland.

Allereerst bedankt voor je bijdrage. En je verhaal bevat zeker een aantal zaken die grote invloed hebben op het Turkse voetbal. Maar toch mis ik wat. Om te verduidelijken ga ik eerst even naar het kleine Nederland waar we er keer op keer in slagen om kwalitatief goede spelers op te leiden. Dit komt door een goede structuur van de voetbal Pyramide. Van jongs af aan worden spelers door gekwalificeerde trainers geholpen en is er een duidelijke competitie structuur. Hierdoor komen er steeds weer talenten boven drijven. Die structuur ontbreekt grotendeels in het Turkse voetbal bij mijn weten. Hierdoor gaat er veel talent verloren. De talenten die wel doorkomen worden zo op een voetstuk geplaatst dat ze gemakzuchtig worden en niet tot het uiterste gaan om alles uit hun carrière te halen. Het aantal Turkse spelers die het echt tot wereldtoppers hebben geschopt is natuurlijk heel beperkt en dat heeft meer met mentaliteit en gebrek aan ambitie te maken dan met kwaliteit. In een groot land als Turkije moet een geweldig potentieel aan talent zitten. En ik hoop dat Turkse spelers door de economische crisis meer kans krijgen bij de topclubs die geen “over the hill” buitenlanders kunnen halen op dit moment. Alhoewel ik dan vandaag weer lees dat Babel er weer een jaartje Turkije aan vastknoopt

Heerlijk dit. Vroeg me al een tijdje af wat er aan het gebeuren was daar in turkije en heb nu eindelijk het antwoord waar ik naar opzoek was. Hartelijk dank voor deze informatie

Eigenlijk is de huidige situatie juist heel goed voor het Turkse voetbal. Gewoon even een tijdje met bijna alleen maar jeugdspelers gaan spelen. Geen buitenlanders halen. Maar ja dat wil men niet begrijpen.

25 juli 2022 om 16:41

Dat is goed voor de Turkse spelers (en het Turkse nationale team) maar niet zozeer voor de Turkse clubs. Het is maar net wat je wilt.

Het is de laatste jaren inderdaad nog minder dan daarvoor, maar het hele turkse voetbal heeft slechts twee Europese prijzen (lees: prijsjes) gewonnen in zn hele bestaan. Dan tel je dus gewoon niet mee. De ontwikkeling vd Lira helpt zeker niet, maar het zit veel dieper dan dat. Zo’n groot land, zo voetbalgek, maar de grote Turkse voetballers zijn op 1 hand te tellen (en zijn waarschijnlijk nog steeds geen absolute wereldtop), de clubs hebben in 100 jaar twee europese prijsjes gewonnen, en de successen vd nationale ploeg zijn ook niet om over naar huis te schrijven.Waar ligt dit aan?

23 juli 2022 om 19:42

Die twee Europese prijzen zijn er anders nog altijd wel net zoveel als Frankrijk (1x CL voor Marseille, 1x Cup winners cup voor Psg).

23 juli 2022 om 22:51

Die hebben ook nog genoeg finales etc gehaald

25 juli 2022 om 12:22

Daar noem je ook een land op... Rugbyland Frankrijk is ook echt de negatieve uitzondering op de regel. Servië doet het ook beter dan Frankrijk.

Leuke en interessante artikel voor mensen die willen weten waarom de Turkse league zo slecht geworden is. Dit jaar hebben Turkse clubs ook uitschieters met transfers. Marcao van Galatasaray naar Sevilla voor 12 miljoen + 3 miljoen bonus en Kim Min Jae gaat binnenkort voor 20 miljoen naar Napoli. Hopelijk worden zij een succes bij hun nieuwe clubs, zodat zij meer spelers scouten en kopen van de Turkse league. Dan zien de Turkse clubs vanzelf ook wel dat je geen oude vedettes moet halen en meer moer focussen op de jongere spelers.

Met eenzelfde vraagteken kijk ik altijd naar mijn moederland: Polen heeft bijna 40 miljoen inwoners en sinds euro 2012 een zeer goede voetbalinfrastructuur. Maar er wordt geen geld gegenereerd, het geld dat er is wordt niet goed geinvesteerd en de jeugdopleidingen worden bijna helemaal genegeerd, m.u.v. Lech Poznan. En dan vraag ik me altijd weer af, hoe dat kan. Turkiye (zo wil 's lands buitenlanddienst dat we het schrijven) is zo niet een nog groter vraagteken. Met name de clubs uit Istanbul zouden toch echt beter moeten kunnen. Vroeger kreeg je het ook Spaans benauwd als je een Turkse club lootte. Tegenwoordig denk je: zes punten, uit en thuis, is niet onmogelijk. Ik denk dat er veel geleerd kan worden van clubs uit Noordwest Europa: Rangers, Club Brugge, Ajax - goed beleid en/of aandacht voor eigen jeugd kan je ver brengen, zelfs in Europa.

Activa en passiva zijn niet gelijk. Hoe kan dit?Schulden zijn een onderdeel van de totale passiva. Waaruit bestaat de rest van de activa?

25 juli 2022 om 15:58

Remco, Turkse topclubs bezitten veel activa in de vorm van onroerend goed her en der. Anders dan bij ons zijn ze op papier dus vermogender, in de wetenschap dat deze bezittingen in werkelijkheid veel meer waard zijn dan de waarde op de balans. Te vergelijken met de waarde Ozb/woz en de werkelijke marktwaarde zoals deze geldt bij ons in NL. Deze bezittingen worden dus als onderpand gebruikt om leningen los te peuteren bij banken. Een aantal jaren geleden wou de toenmalige voorzitter van Gala een deel van deze bezittingen verkopen om de club gezonder te maken door meer liquiditeit te verwerven. De beste man werd bijna afgemaakt om dit voorstel en is vervolgens vertrokken. Activa verkopen is dus "not done" voor deze clubs.

Allereerst wil ik zeggen dat dit een leuk stuk is, mijn complimenten.Vind dit soort dingen veel leuker te lezen en te discussiëren dan een topic over barca, real, frenkie etc.Het begint toch echt bij structuur, die ontbreekt volledig en is er eigenlijk nooit echt geweest, toch echt de korte termijn waar altijd aan gedacht wordt.Ook in de betere tijden was dat het geval al viel alles de goede kant op, dit was rond de eeuwwisseling.Het ongeduldige zit ook diep in de cultuur, er moeten snel mensen verantwoordelijk gehouden worden en als er dan een nieuw iemand komt als verantwoordelijke dan schermt degene gelijk met grote namen.Hetzelfde zie je ook bij de grote griekse clubs.En zo zijn/waren er meer heel erg slecht geleide grotere clubs in europa.Denk aan een Inter in de jaren 90, een Napoli toch wel erg vaak, atletico had dit tot Simeone kwam ook heel erg.Vaak zijn dit imo wel mooie onrustige clubs, vaak clubs met een heel erg emotionele aanhang en daarom zie je vaak de ad hoc beslissingen binnen dit soort clubs. Er heerst een gigantische druk.

Leuk om te lezen! En ja, zo zie je maar wat een bepaalde regering en wetten je land kunnen verknallen.

Het Turkse voetbal heeft een masterplan nodig om uit deze malaise te komen, zoiets als België jaren geleden heeft doorgevoerd. Er moet geconcentreerd worden op de jeugdopleidingen want er stroomt nu te weinig door. De talenten die er zijn worden wegekocht door buitenlandse clubs, moet je nagaan! De huidige buitenlander-regel moet je aanpassen naar een verplichte binnenlandse spelersregel, bijv. minimaal 5 jeugdspelers in de selectie en minimaal 3 jeugdspelers in de opstelling. Hopelijk komt het ooit nog goed.

Leuk artikel. Snap alleen niet dat Özdemir hier als een messias wordt afgeschilderd en dat er twijfels zijn over Büyükeksi. Letterlijk iedereen is blij dat we af zijn van Özdemir.

& dat Turken voetbalgek zijn is onzin in zijn reinste soort. Turken zijn kleurengek, ja. Ze supporten Gala, Fener en al de rest tot de dood. Maar voor de rest hebben Turken echt niks met voetbal. Denk trouwens dat nog geen 2% van de Super Lig kijkers ook Premier League kijkt. Constant lege tribunes ook. Meer bezig met het afkraken van de tegenstander dan je eigen ploeg vooruit te stuwen. Nee, voetbal zit echt niet in de cultuur in Turkije. Er is geen topsportmentaliteit in dat land. Enkel show, suspense, roddels. Dat is de Turkse voetbalmedia.

25 juli 2022 om 17:14Galaga, volledig eens met je tweede alinea! Het voornaamste probleem zit 'm hierin, hetgeen ik al jaren roep. In TR heb je "amigo's" en geen voetballiefhebbers. Alles draait om de verrichtingen van de eigen club, 0 verstand van voetbal. V.w.b. de voorzitters van deze clubs; deze zijn allemaal mediageil, die zitten daar enkel en alleen om de camera's. Het is voor deze "voorzitters" een "must" om ieder jaar uitgerangeerde vedettes binnen te halen om de amigo's stil te krijgen zodat ze ietwat langer op die voorzittersstoel kunnen zitten. Moet je 's hier in NL op straat aan mensen gaan vragen of ze de namen van voorzitters van de grote drie kunnen opnoemen. Zelfs ik als voetballiefhebber weet het niet, laat staan de rest. Dit zegt genoeg toch?

Leuk stuk inderdaad! Het korte termijn beleid doet deze clubs inderdaad de das om, terwijl hun potentieel gigantisch is. Leuk om te lezen!

Ben ik de enige die van mening is dat het dieptepunt bereikt is in Turkije.
Dit jaar voelt aan als de wederopstanding van het Turkse voetbal.
Talenten die kansen krijgen, spelers die goed verkocht worden (voor Turkse begrippen), nieuwe TFF voorzitter die in mijn ogen tot nu toe foutloos handelt en goed beleid voert. Trainers die langer dan 1 seizoen blijven zitten, met eventuele meer jarenplan (Konyaspor, Antalyaspor, Basaksehir, Trabzon).
Aankomend seizoen gaat leuk worden in de Super Lig.

24 juli 2022 om 15:33

Hoop het voor je gap.
Maar denk dat het veel dieper zit en dat er rigoreuze veranderingen moeten komen, helemaal vanaf de bodem. En dit gaat een lang proces zijn.
Overigens geldt dit in iets mindere mate ook voor Italie.

25 juli 2022 om 12:24

Zolang de politieke/economische instabiliteit niet wordt opgelost blijft het niks. Turkije heeft echter wel enorme potentie.

Nadat de lira er weer bij werd gehaald, ben ik gestopt met lezen. Het falen van het Turkse voetbal wordt weer gerelateerd aan de val van de lira.

Te oude spelers halen?
Te hoge salarissen aan amateurs geven?
Omkoping? (Fener en Bjk staan zelfs op de officiële site van de Uefa als omkoopclubs)
Geen structuur? Geen filosofie? Etc… nee, het is de schuld van de lira!

Om mensen een beeld te geven. Ryan Donk verdiende jarenlang bijna 2,5 miljoen euro netto (!). Dit zijn salarissen die misschien alleen een Tadic verdient in NL. Fener had een reserve keeper Kameni voor een vergelijkbaar salaris op de loonlijst. Reservekeeper!

Maar dit is tegelijk wat mij betreft het probleem van het Turks voetbal. Teveel naar anderen wijzen, te weinig naar jezelf. Een Ajax heeft geen jaren voorsprong op de Turkse clubs, maar zelfs een beleid er welke nooit in Turkije zal zijn.

25 juli 2022 om 13:29

volledig mee eens, omkoping wordt niet gestraft omwille van politieke redenen, geen fatsoenlijke visie, jeugdopleiding ...

Eigenlijk gaat er veel mi s in het turks voetbal maar nu we zonder geld zitten moeten ze kijken naar hun Jeugd. Maar daar hebben we dan weer dit probleem, zodra we een jongen hebben die wat talent heeft en kan voetballen is hij minimaal 20-30 miljoen waard. We beseffen al te goed dat er weinig clubs dit zullen betalen.

Fener verdient nu 20 mil met Kim wat schitterend is maar ik zie een turkse verdediger die alleen in Turkije heeft gespeeld niet vertrekken voor 20 mil.

Talent is er en heel veel zelfs maar de jongens worden niet goed begeleid.

je voorbeeld met Tadic zal ook wel niet kloppen want Donk krijgt dat geld Netto Tadic zal in NL 5 miljoen moeten verdienen om dat te krijgen.

25 juli 2022 om 14:05

“Fener staat als omkoopclub op de officiele site van UEFA” kun je daar een link van sturen lol? Fener is uitgesloten van Europees voetbal als gevolg van de Turkse federatie zelf, deze uitsluiting staat alleen op de site, alleen heeft deze zelfde federatie Fener later VRIJGESPROKEN, daarom zit Fener nu in een rechtszaak om een deel van de gemiste inkomsten vergoed te krijgen. In plaats van te zeggen “binnen het Turkse voetbal zijn ze zo kinderachtig, dat invloedrijke aanhangers van clubs als Galatasaray hun rivalen kapot proberen te maken met laster, om vervolgens zelf helemaal niets te bereiken op een aantal extra kampioenschappen na”... en daarmee het hele Turkse voetbal vermoorden. Fenerbahce was in deze periode verreweg de grootste club van Turkije, haar clubwaarde was LETTERLIJK groter dan Galatasaray + Besiktas + Trabzonspor bij elkaar, maar nee we moesten zeker clubs omkopen. Dat seizoen hebben zowel GS als BJK Fenerbahce niet kunnen verslaan, terwijl Fener 8 punten heeft gepakt, hebben we jullie ook omgekocht? Alsjeblieft zeg... op de officiele site van UEFA LOL.

25 juli 2022 om 20:38

Google op ‘Uefa Integrity Cases’ en gij zult vinden… vgm 3e resultaat op google. Mooie vermelding voor Fenerbahce tussen alle omkoop cases, en het aantal Turkse clubs op dat lijstje zijn wel erg hoog.

Tevens staat op die pagina dat de cases zijn bevestigd door de CAS…. Maar een 1 of andere Turkse rechter heeft - in tegenstelling tot wat de CAS vindt - jullie vrij gesproken! Dus het zal wel allemaal een campagne van de Uefa en Cas tegen Fener zijn… ok man

26 juli 2022 om 16:27

@nederturk, Malta is ook wel erg goed vertegenwoordigd op die lijst. Vooral individuele spelers die betrokken waren bij matchfixing.

26 juli 2022 om 19:36

Grootste omkopers van Turkije zijn die Fetö aanhangers van Galatasaray. Als er 1 club in Turkije is die competities heeft beinvloedt, scheidsrechters en scheidrechtersbonden onder druk heeft gezet, speelschema’s heeft gemanipuleerd etc dan is het Galatasaray wel. En dan heb ik het niet eens over financiële trucjes met zusterclubjes om toch transfers te kunnen verrichten.Niemand vergeet de winstpremies en nieuwe auto’s die beloofd werden aan tegenstanders van concurrenten in de titelstrijd, of trainers van tegenstanders die later verklaarden dat er opeens heel veel blessures waren of spelers die opzichtig in de fout gingen tegen Fetösaray.Sterker nog, jullie clublegendes Hakan Sukur en co zijn het land uit gevlucht omdat ze lid waren en zelfs achter de coup stonden in Turkije.Het zou me dus ook niks verbazen als deze organisatie achter de zogenaamde omkoopbeschuldiging van de concurrenten zitten die overigens beiden zijn vrijgesproken.Ik heb met eigen ogen gezien hoe vaak Gs een titel heeft behaald met bizarre praktijken binnen en buiten het veld dus meneertje Nederturk praat geen onzin hier.

Het artikel is een beetje te algemeen, ik vind dat we er veel dieper op in moeten om met juiste antwoorden te komen, maar het klopt dat geld uitgeven aan spelers zonder er winst op te maken zeer slecht heeft uitgepakt voor onze clubs, het scheelt dan ook dat we dit sinds de devaluatie van de munt niet veel meer doen, vooral Fenerbahce heeft daar grote stappen mee gezet. Overigens is er naast het hele punt van “oh Turkse clubs kunnen zich niet aansluiten bij de Europese top” ook nog een andere verhaallijn, kan Feyenoord dit wel dan? Of Ajax? Of in de sterkere competities, kan een Lille of een Monchengladbach dit wel? Nee....! Zelfs PL clubs als Arsenal zitten al jaren in een droogte, of het grote AC Milan. Over HEEL EUROPA kunnen clubs gewoon niet vechten tegen de status quo, de norm van het Europese voetbal is veranderd, dankzij corrupte dictators die het beheren van een club als een soort van investering en hobby zien... zelfs als we alles juist doen dan nog zal het nog jaren duren voordat er echt iets kan veranderen.

Dit artikel is veel te summier om de situatie van het Turkse voetbal te beschrijven. Daarvoor zal een 8-delige boekenreeks a la ‘Harry Potter’ voor geschreven moeten worden. Over de inhoud laat ik mij dus (net als jurist die een niet-ontvankelijke bezwaarschrift beoordeeld) niet uit aangezien deze maar ca. 1/100 ste van de situatie beschrijft

Ik denk niet dat het zooooooooo slecht gaat met de 3 grote clubs uit istanbul. Ik zeg je eerlijk over de financiele kant weet ik niet zo veel dus dat skip ik voor nu even. Er zijn ook positieve veranderingen in het Turkse voetbal, namelijk dat we niet meer alleen op oude vedettes jagen. De afgelopen jaren heeft zowel bes,gala,fener twintigers gehaald uit de middenmoter van topcompetities en dit zal alleen nog maar toenemen. Ook zie ik dat besiktas, galatasaray en fenerbache de afgelopen jaren steeds vaker spelers uit eigen jeugd de kans geven. Vooral Besiktas met Ridvan, Emirhan, Ersin, Guven Yalcin. Ben zelf ook Besiktas supporter. Hieruit kan ik opmaken dat de jeugdopleiding ook echt vooruit gaat in Turkije.

26 juli 2022 om 19:41

Guven komt niet uit eigen jeugd..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Turkije

FIFA ranking: 42
356 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
C. ÜnderAanvaller30
E. ÜnalAanvaller00
U. ÇakırKeeper30
K. AyhanVerdediger30
Z. ÇelikVerdediger30
M. DemiralVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren