Hard betoog van Derksen: ‘Het domste, naïefste mannetje van Nederland’

Zaterdag, 27 februari 2021 om 21:10 • Laatste update: 21:10

Johan Derksen vindt dat één voetballer een signaal moet afgeven door het WK van 2022 in Qatar te boycotten. De analist komt in Veronica Inside met een vurig betoog tegen het toernooi in het Midden-Oosten, dat eerder deze week in diskrediet werd gebracht door het nieuws van the Guardian dat er bij de bouw van de stadions reeds 6500 mensen zijn overleden. “Het is eerder aan de orde geweest. Maar doordat the Guardian nu dit openbaart, weten we hoeveel mensen het zijn. We dachten duizend, misschien tweeduizend mensen. Dat is ook veel. Maar 6500...”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.180 reacties (laatste reactie door schop1989)

Ik ben het praktisch nooit met hem eens, maar dit keer slaat hij de spijker wel op z'n kop, naar mijn idee Edit: dan doel ik overigens niet op het verhaal De Boer, maar meer op de algehele boodschap omtrent de hypocrisie

26 februari 2021 om 22:19

Ik wilde exact hetzelfde typen. Ze hebben wel een grote mond tegen Derksen, maar ben benieuwd of ze hier ook maar iets over gaan zeggen. Ik hoop voor het voetbal dat iedereen gewoon gaat. Maar ik zou het mooi vinden als hele teams weigeren

26 februari 2021 om 23:18

100% Meijer, de spelers van NL hoeven hier op zich ook nog niks over te zeggen, want we moeten ons nog plaatsen en dat is geen vanzelfsprekendheid voor Oranje met twee miskleunen bij de drie laatste pogingen. Maar ik hoop eigenlijk dat niemand gaat, daarom dat er ergens anders gespeeld gaat worden, en we anders gewoon een alternatief toernooi gaan spelen 😉

27 februari 2021 om 08:05

Ik ben er totaal niet mee eens. Er zijn in de wereld tal van problemen. Wat Derksen hier doet is racisme kleiner maken door naar een ander probleem te wijzen. Hij vergelijkt 2 totaal verschillende problemen. Het kan best zijn dat een bepaalde groep meer raakvlakken heeft met een probleem en zich daarvoor inzet, prima toch? Misschien moet Derksen iets organiseren wanneer hij een probleem ziet. Misschien met z'n omroep het wk boycotten? Of een campagne optuigen? Uiteindelijk heeft hij ook status en zou ik niet weten waarom hij zich niet kan inzetten.

27 februari 2021 om 08:23

Genieter, er zijn tal van problemen in de wereld inderdaad. Maar hoeveel van deze zijn direct te linken aan het voetbal? Hier is er sprake van vele doden door een aankomend WK. Daar mag van mij wel anders tegen worden opgetreden.

27 februari 2021 om 08:45

En toch.....als Nederland wél mee gaat doen met al zijn voetballer, zit iedereen hier op het forum gewoon keurig netjes voor de buis te kijken naar dat "schandalige WK".

27 februari 2021 om 10:23

Hij maakt het niet kleiner. Hij stelt zich duidelijk gewoon vragen bij de boycot van VI vorig jaar. Hij heeft zelf nooit geboycot namelijk (voor zover ik weet).

27 februari 2021 om 10:36

Genieterr,Zowel bij Akwasi als Qatar gaat om de slavernij. Wat is erger: een verwijzing naar het verleden van slavernij waar een Akwasi van over de rode raakt, of het feit dat slavernij nog steeds voorkomt in Qatar?

27 februari 2021 om 10:36

Bedoel je dat b.v. Van Dijk, Wijnaldum, Depay, etc., dit niet hoeven te benoemen, maar wel moeten ageren op een onschuldig grapje over Akwasi? Lekker veilig, dat laatste, maar je mag als speler ook best opkomen voor misstanden die het gevolg zijn van arbeid aan stadions waarin jij straks je wedstrijden kan spelen. En dat die misstanden hebben geleid tot talloze doden. Of vind je dat te ver gaan? Volgens mij zijn juist spelers, nationale- en internationale organisaties degenen die dit aan de kaak moeten stellen. Het is hun speeltje. Maar ik kan je gerust stellen: de Fifa heeft juist dit WK aan Qatar gegund, dus de afgevaardigden van deze organisatie laten zich een paar weken vakantie, ook nog eens ondergebracht in de meest luxe hotels, niet ontnemen. Dus gaan we gewoon door als b.v, in Engeland, knielen voor de anarchistische en exclusieve BLM beweging. Zo doen we dat anno 2021/2022!

27 februari 2021 om 11:21

En wat voegt weigeren van hele teams toe? Wat wordt ermee bereikt? Dat de wereld niet langer geintresseerd is in olie dollars? Kom op zeg, er zullen altjd zaken gedaan worden met regimes die het niet zo nauw nemen met mensen rechten. Met regimes waaar het nog minder is dan in Qatar.

Vraag jezelf maar eens af, wie produceren eigenlijk als die Voetbal Inside onbroeken en badjassen?

27 februari 2021 om 12:10

Waarom zou je per definitie ergens iets mee moeten bereiken? Ik doe ook dingen in mijn leven, waar niks door verandert maar mij wel een goed gevoel geeft. Ik ga persoonlijk geen seconden van dit WK kijken. Verandert dat iets? Nee. Voel ik mij daar goed bij? Ja. Tevens vind ik het vreemd dat je zegt 'er zullen altijd zaken gedaan worden met regimes die het niet zou nauw nemen met de mensenrechten'. Er zijn 6500 mensen overleden om dit WK te organiseren, dat vind jij geen reden om eens na te denken of het allemaal wel zo'n goed idee is om daar te gaan voetballen? Je voetbalt bijna letterlijk op de botten van mensen. Een beetje mens met principes en ruggengraat gaat daar niet voetballen, maar dat is mijn mening.

26 februari 2021 om 22:23

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of er tijdens het wk ook weer een dagelijkse voetbal inside is waar johan derksen zn zakken gaat vullen in samenwerking met alle adverterende partijen rondom het programma. Die boeren ook leuk dankzij dat toernooi... of gaat het beeld principieel op zwart?
Ben het overigens verder wel met hem eens als het gaat om de oranjespelers en Ronald de Boer specifiek!

26 februari 2021 om 23:00

@ijsmuts - Maar hij is ook niet diegene die overal oproept tot boycots en dat soort zaken. In dat opzicht mag Derksen dan zeker een irritante man zijn, maar hypocriet is hij op dat vlak niet. Hoe anders is dat bij de spelers van Oranje die maar graag op de voorgrond treden als het ze niet nadelig raakt, maar in dit soort gevallen de kaken stijf op elkaar houden en doen alsof ze van niets weten. Het is hypocrisie van de bovenste plank.

27 februari 2021 om 08:09

Ik ben het met je eens dat de spelers van Oranje hypocriet bezig zijn geweest. Wat ik echter zwak vind in Derksen zn betoog is dat hij hoopt op een boycot namens spelers om een statement te maken. Derksen vindt dat een voetballer morele overwegingen heeft maar normaal gesproken alleen zijn zakken zit te vullen. Ik vraag me af of je die als maker van een amusementsprogramma niet meer hebt. Derksen vult ook zijn zakken en teert als een parasiet op de voetbalwereld. Dat vind ik bijzonder zwak.

27 februari 2021 om 08:52

Sorry Ijsmuts, maar wat Derksen hier zegt is juist wel de vonger op de zere plek leggen. Racisme, discriminatie moet aangepakt worden, maar dat is iets dat de gehele wereld aangaat en daar zijn wereldwijd vele organisaties mee bezig. De uitbuiting van goedkope arbeiders uit 3e wereldlanden tot het niveau van moderne slavernij is iets wat onzichtbaar gehouden moet vinden, volgens die omhoog geschoten sjeiks in Qatar. En zoals Ronald de Boer spreekt over Qatar heb je het idee dat het inderdaad een vreedzaam paradijs is, maar ondertussen worden worden tienduizenden jonge vrouwen uitgebuit als huismeid (en meer voor de rijke heer), arbeiders moeten hun paspoort inleveren zodat ze niet tussentijds na de slechte behandeling er vandoor gaan en dus werekn tot je er letterlijk bij neer valt.

Inderdaad, nu hoor ik die 2 helden van Oranje, Van Dijk en Wijnaldum, niet. Of een van hun collega’s uit binnen- of buitenland. Nee, lekker wegkijken tijdens het WK e vooral de zakken met bonussen vullen.

27 februari 2021 om 10:51

Volgens mij zijn we het op dat gebied eens. Dat ontken ik ook niet. Derksen zelf echter is al langere tijd uitgesproken tegen een wk in Qatar (en schuift nu de oranje internationals naar voren) maar zie ik ook geen actie ondernemen. Wat mij betreft vind ik zowel derksen als de oranje internationals zwak

27 februari 2021 om 12:38

@ Ijsmuts, je hebt waarschijnlijk gelijk als je zegt dat Derksen gewoon aan tafel schuift tijdens het wk en zijn zakken vult. Maar zoals Derksen al aangeeft maakt het geen indruk als onze premier en/of onze koning daar niet naartoe zullen gaan en het zal nog minder indruk maken als Derksen zijn werk als analist tijdens dat wk niet zal uitoefenen. Het maakt natuurlijk wel indruk als er 1 speler zou zijn die bij een toonaangevende club speelt en zegt, ik weiger om in dat land te spelen. Ik heb net als Derksen heel makkelijk praten maar ik kan me niet voorstellen dat wanneer ik het talent zou hebben om in oranje te voetballen, ik gezellig een balletje zou trappen in Qatar met de wetenschap dat er duizenden doden voor nodig waren en een veelvoud daarvan op mensonterende wijze uitgebuit moesten worden om die stadions te bouwen.

27 februari 2021 om 13:40

@IJsmuts, op zich heb je wel een beetje een punt over hypocrisie van Derksen, maar een belangrijk verschil vind ik wel dat het voor dat hele toernooi natuurlijk geen drol uitmaakt of Derksen daar een programma over maakt of niet. Als voetballers of hele teams niet op komen dagen is dat iets heel anders. Bovendien kan Derksen in een eventueel programma ook dagelijks de misstanden aan de kaak stellen. Is het dan nog steeds hypocriet of juist een goed podium om dit te doen? Hoe dan ook heeft Derksen gewoon in deze gelijk dat de voetbalwereld echt hopeloos hypocriet is ten aanzien van Qatar. Wat zijn al die campagnes tegen racisme waard als je een toernooi ondersteunt waar een vorm van slavernij plaatsvindt en vele doden bij vallen? Er is bijna geen voetballer of persoonlijkheid in de voetbalwereld die zich uitspreekt. Dat is toch hopeloos?

27 februari 2021 om 13:42

Dat is toch gewoon de verantwoordelijkheid afschuiven? Derksen lacht om de boycot van de spelers richting VI maar opeens is het platform van de spelers wel groot en interessant genoeg om een statement te maken naar een paar oliesjeiks aan de andere kant van de wereld?

27 februari 2021 om 14:22

Dit vind ik een kromme vergelijking. Voetballers zijn natuurlijk van cruciaal belang voor een WK. Het belang voor een programma als VI is veel minder groot. Hoe vaak werden daar spelers van het Nederlands elftal geïnterviewd? Maar zonder voetballers geen WK.

27 februari 2021 om 14:33

Ijsmuts heeft wel gelijk, Johan derksen schuift verantwoordelijkheid af. Als alle voetbalprogrammas en media etc het WK boycote dan is er ook geen WK want dan word het niet uitgezonden zijn er geen interviews en maak je ook een statement. Maar nee ze doen allemaal mee en het publiek hier op dit forum dat nu roept dat spelers moeten boycotten zijn net zo hypocriet. Wanneer het WK begint zullen jullie allemaal kijken terwijl als niemand kijkt het ook een statement is. Maar wanneer het WK begint zie je die zelfde moraalridders voor de buis :.

27 februari 2021 om 14:53

Omdat het ene belang kleiner is dan het andere hoeft het kleine belang geen verantwoordelijkheid te tonen?
Zonder voetballers misschien geen wk, zonder media-aandacht geen exposure voor Qatar, precies daar waar het ze om te doen is.

27 februari 2021 om 15:49

Ik weet niet of Derksen verantwoordelijkheid afschuift maar we krijgen het natuurlijk nooit voor elkaar dat alle media het wk boycotten. Er hoeft echter maar 1 speler van een groot voetballand te zeggen dat hij daar niet wil voetballen en je hebt de aandacht van de gehele wereld. Ik ben helemaal geen moraalridder maar ik zou daar niet kunnen voetballen in de wetenschap dat het stadion waarin ik zou spelen zo ontzettend duur betaald is.

26 februari 2021 om 22:24

Nu wil ik helemaal niet zeggen dat Qatar een zuiver land is of dat er daar goede werkomstandigheden zijn of wat dan ook. Echter zijn zulk soort cijfers al vaak genoeg ontkracht aangezien het hier gaat om arbeiders die dood zijn gegaan in de periode dat ze gewerkt hebben in Qatar. Dus ook niet direct gerelateerd aan werk. In Engeland is dit getal procentueel niet veel minder.

26 februari 2021 om 22:29

Zijn dat de cijfers van heel Engeland dan? Want ik neem toch aan dat die 6500 gewoon over de mensen die aan de voetbalstadions in Qatar gewerkt hebben. En dus niet alle arbeiders in het hele land.

26 februari 2021 om 22:40

zijn die niet gewoon afgekocht ipv echt ontkracht? ik denk niet dat Amnesty International die getallen gaat verzinnen, waar ik de elite iets minder vertrouw in dit soort zaken want dan voert geld vaak de boventoon

26 februari 2021 om 23:55

@ Lierse, De Engelse krant The Guardian berichtte na onderzoek dat er bij werkzaamheden voor het WK zeker 6500 arbeidsimmigranten tussen 2010 en 2020 zijn overleden in Qatar. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat de Filipijnen en Kenia geen sterftecijfers van immigranten bijhouden in tegenstelling tot India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Zonder voorbehoud dramatische cijfers. De enige nuancering is dat de 6500 doden niet volledig WK-gerelateerd zijn, maar gelden voor alle activiteiten in Qatar waarbij arbeidsimmigranten zijn betrokken. Aldus Valentijn Driessen

27 februari 2021 om 00:04

@Kaassie, hartelijk bedankt voor de opheldering!

26 februari 2021 om 22:29

het is wel frappant ja. de slaverij viert daar nog steeds zijn hoogtijdagen en er zijn aardig wat mensen gestorven voor het trappen van een balletje bij de bouw van die stadions, dus je bent direct betrokken bij het in stand houden van de slavernij daar. als onze internationals dan toch gaan, hoop ik dat ze op een andere manier een statement gaan maken, want als je gaat doen of er daar niks aan de hand is dan is dat wel apart als je strijdt voor gelijkheid. wat die andere landen gaan doen weet ik niet, maar ik hoop dat Oranje wel het goede voorbeeld gaat geven

27 februari 2021 om 00:50

Hoezo praktisch nooit eigenlijk? Derksen zegt heel vaak echt zinnige dingen. Het enige wat tegen hem werkt, is dat hij heel vaak in herhaling valt. Maar ik betrap hem zelden op een belachelijke statement. Het is zijn mening uiteindelijk, en die weet hij sterk te onderbouwen.

27 februari 2021 om 16:32

Het is wel duidelijk waar dit vandaan komt . Ze hebben Derksen en zijn programma aangevallen en nu is het payback time....Zo kennen we Derksen weer ...

28 februari 2021 om 10:16

Dat zou me niet verbazen maar paybacktime of niet, ik kan niet ontkennen dat hij wel een goed onderbouwd punt heeft deze keer. Het zou mooi zijn als Oranje een statement gaat maken daar

28 februari 2021 om 19:38

Ze zouden iets als een statement kunnen maken ja . Ik denk dat dat beter is dan een boycot. Wat heeft het boycot van het Nederlands elftal tegen vi opgeleverd?

Johan op z’n best . Als die 100% gelijk heeft.

27 februari 2021 om 11:23

1 ding vind ik dat we makkelijk aan voorbij gaan: Als je je afzet tegen racisme betekent dat niet dat je ook meteen verplicht bent om je af te zetten tegen moderne slavernij/uitbuiting. In die zin dat ik vind dat Van Dijk en Wijnaldum op geen enkele manier meer verplicht zijn om Qatar te boycotten dan bijvoorbeeld een Frenkie of Depay of Marten de Roon. Wij schreeuwen nu hard, maar onze kleren zijn genaaid door 11-jarigen, de mineralen in onze laptops komen uit bloedmijnen en de technologie in onze Huawei smartphone wordt gebruikt om oeigoeren te bespioneren. Waarom zijn wij daar niet boos op, maar vinden we wel iets van .... vul maar in. Je kan je maar echt druk maken om so many issues, anders ben je de hele dag op de barricades. Dat ben ik dus niet eens met Derksen. Wat ik wél met hem eens ben en wat ik een sterk statement vind, is dat er iets tegen Qatar moet gebeuren en dat dat bij sporters of bonden of trainers zou moeten beginnen, omdat dat effect heeft. Wat ook effect heeft en wat ome Johan vergeet: de fans. Als wij met zijn allen niet kijken, niet naar Qatar gaan, geen Qatar airways vliegen. Dat raakt ze ook. Maar dat doen we niet, want ook wij zijn hypocriet.

27 februari 2021 om 11:55

Je vergelijking gaat ook niet helemaal op. Ik heb nooit de plaatselijke Blokker geboycot omdat ze hun kassapersoneel onderbetaalden en slecht behandelen. Als ik dat wel had gedaan dan zou je wel kunnen zeggen “en waarom niet bij die andere bedrijven?”. Dat gebeurt er nu met Wijnaldum, depay en van dijk. Vanuit ethische motieven hebben zij VI geboycot en daarom vinden velen het schijnbaar vreemd dat ze nu dit dan ook niet boycotten.

27 februari 2021 om 13:12

Er zit wel een verschil tussen je niet afzetten tegen slavernij of direct mee te helpen aan het in stand houden van de slavernij door in stadions te gaan voetballen waar 6500 slaven voor zijn gestorven. Al helemaal als je zegt voor gelijkheid te strijden. Indirect geef je dan aan dat jij persoonlijk gelijk behandeld wil worden maar dat gelijkheid verder niet boeit als het voor jou persoonlijk geen nadelen heeft

27 februari 2021 om 13:36

@lierse, ja en die logica klopt dus niet. Je hoeft niet Qatar te boycotten omdat je VZ boycotte. Je hoeft niet H&M te boycotten als je de Blokker boycot. Waarom zou dat zo moeten zijn? Je kan je toch druk maken om 1 en ervoor kiezen om (net als alle andere mensen) iets minder stellig in discussie te gaan over 2? Dat is mijn punt. Dat doen we namelijk allemaal constant elke dag: kiezen waar we ons wel en niet voor inzetten.

27 februari 2021 om 13:59

An sich geef ik je daar gelijk in. Maar het is wel een beetje vreemd dat je echt de lijn trekt bij het ene (dus personeel in de blokker dat slecht behandeld wordt) maar dat je dan voor het personeel dat slecht behandeld wordt in de Ikea blijkbaar niet hetzelfde doet. Dan gaan zeker mensen die het al niet eens waren met die eerste boycot, je over dergelijke dingen beginnen aanspreken.

27 februari 2021 om 14:40

@Leidsehood Oranje strijdt voor ongelijkheid en tegen racisme en dan gaan ze voetballen in stadions waar slaven voor zijn gestorven. Hoe rijmt dat met elkaar?

Dan hebben ze tijdens het bouwen van de stadions de lijkzakken weg kunnen dragen. Die arbeiders hadden geen paspoort want die waren afgenomen zodat ze niet weg konden. De hypocriete voetballers die zich wel in bepaalde discussies willen mengen om even een statement te maken houden zich nu stil. Want zij kunnen zich in de spotlight voetballen en zij kunnen daar straks meer roem en geld mee krijgen. Wat er verder voor mensenrechten in dat land zijn en hoe die stadions daar gekomen zijn maakt ze dan even niet uit. Hypocriet.

26 februari 2021 om 22:59

Als je nou echt een grote voetballer bent en je komt er echt voor uit en weigert daar te voetballen.... volgens mij krijg je dan de grootste roem van allemaal! Wie begint, waarschijnlijk volgen er meer...

26 februari 2021 om 23:00

Laten we hopen van wel. Al vrees ik er voor. ‘Gelukkig’ is Qatar nu niet zo machtig want je ziet wat er met je gebeurt als je je tegen een enorm machtig land uitspreekt (zie de casus Özil-China).

26 februari 2021 om 23:32

als bijvoorbeeld Nederland Spanje Duitsland Italië Engeland Portugal Brazilië Belgje en Argentinië bij elkaar komen. en samen een statement uitbrengen van wat er ook gebeurt we gaan niet voetballen in dat land.. dan heeft de Fifa maar 2 keuzes, of ze spelen het WK in Qatar met kleine landen en weinig kijkers of ze verplaatsen het wk naar veiligere landen. alleen dan krijgen ze een enorme rekening van Qatar

27 februari 2021 om 08:04

Denk dat in de spotlights voetballen en roem/geld verdienen niet de grootste reden is dat ze willen gaan. Het hypocriete zit um in het feit dat als het om hun 'black community' gaat ze in alle staten zijn, maar dit zijn niet 'hun' mensen dus boeit het niet. Zo'n beeld ontstaat sws al sinds BLM.

WK van 1994 waren we toch ook bij? Die van 2018 niet maar dat wil ik geen boycot noemen.

27 februari 2021 om 00:41

Leg even uit waarom het WK in 1994 in Amerika relevant is. Ik zie vaak mensen hier Amerika bestempelen als het grootste terroristen land ter wereld en dat soort onzin, natuurlijk is Amerika verre van t speciale goede land dat ze willen spelen, maar dit is nog al een hele andere zaak. Het is iets als een land fout is en slechte dingen doet, dan zou je misschien moeten boycotten, maar het gaat er hier vooral om dat het hele gebeuren can het wk, het bouwen van de stadions zelfs echte slavernij is en dat die mensen gewoon geen rechten hebben, dat is wat anders dan je met alle andere dingen bezighouden. Niet dat dat niet mag aangekaart worden, maar ik begrijp je reactie niet echt, vind m vrij goedkoop.

27 februari 2021 om 05:16

In Amerika werken veel illegale mexicanen in de bouw. Die vaak geen paspoort hebben en in slechte omstandigheden wonen en werken. Het aantal doden bij bouwwerkzaamheden in Amerika ligt ook significant hoger als elders in Westerse landen. Tot zover een vergelijking in deze. Mensenrechten worden in dit land ook aan de lopende band geschonden, al hoor je daar hier uiteraard niet veel over.

27 februari 2021 om 05:26

Edit. Meer dan 900 doden jaarlijks in de bouw.

27 februari 2021 om 08:24

900 op 330 miljoen inwoners of 6500 op nog geen 3 miljoen inwoners. Dat lijkt me, hoewel beide natuurlijk verschikkelijk is, een compleet andere orde grootte.

27 februari 2021 om 09:13

Die 6500 waren geen inwoners. Dat waren immigranten die daar tijdelijk kwamen om te werken

27 februari 2021 om 09:19

Klopt inderdaad, die 'illegale Mexicanen' waar Steef71 over spreekt zijn echter ook geen inwoners. Naar schatting zijn er een kleine 2 miljoen immigranten in Qatar, wat het totaal aantal 'bewoners' op zo'n 4.5 miljjoen brengt. Ik maakte die vergelijking meer om de omvang van beide landen te vergelijken. De VS is zoooooo veel groter en daar wordt logischerwijs ook heel erg veel meer gebouwd dan in Qatar. Als je dan ziet dat het aantal doden per aantal bewoners van het land (zij het permanente burgers of immigranten die daar werken) op jaarbasis een factor 1000 (!) verschilt dan durf ik wel te concluderen dat het niet een super goede vergelijking is.

27 februari 2021 om 10:44

Heeft toch niks met inwoners te maken man. Het waren allemaal illegalen mensen. Dat de VS groter is maakt het dus erger. Want Qatar heeft te weinig man en moet mensen halen uit andere landen. De VS is groot maar hun willen hun eigen man dit niet laten doen

27 februari 2021 om 10:52

Sacana refereerde naar De VS en Rusland omdat deze land erg veel bloed aan hun handen hebben. Bijna een kwart miljoen Irakezen zijn omgekomen in een oorlog die nergens voor nodig was. Nu wordt er hier gezegd dat de doden in Qatar wel voetbal gerelateerd waren. Maar dat is volgens The Guardian zelf niet het geval., het getal gaat namelijk om hoeveel arbeiders uberhaupt overleden in de afgelopen 10 jaar, daar zitten bijvoorbeeld ook auto ongelukken bij. Ik vind het daarom buitengewoon hypocriet dat er nooit wordt omgekeken naar sportevenement als het om bijvoorbeeld de VS gaat. Volgens mij is elk doden 1 te veel.

Ach waarom hoor ik Derksen niet over het WK in Rusland. Het land waar er veel homo's worden mishandeld. Waarom hoor ik hem niet over Nederlandse clubs die Israel bezoeken. Het land waar Palestijnse baby's worden vermoord en honderdduizenden onschuldige kinderen vastzitten in een openlucht gevangenis. Zo kunnen we wel door blijven gaan. Ja ik zou ook voor een boycott gaan tegen Qatar. Maar zeker ook tegen Rusland en IsraHel

26 februari 2021 om 22:27

Nu ja net zo makkelijk jij hem er nu op pakt. Waarom noem je de USA niet of China of weet ik veel welk van de honderden landen op de wereld die ook afschuwelijke dingen doen.

26 februari 2021 om 22:32

‘Klein’ verschil hier is alleen dat we het over voetbalgerelateerde misstanden hebben, niet over politieke agenda’s of stromingen. Dan kan je beter Zuid-Afrika of Brazilië aanhalen waar links en rechts een sloppenwijk werd geruimd ivm het WK.

26 februari 2021 om 22:35

Ook waar inderdaad. Maar in 2026 gaat het WK naar de verenigde Staten als ik het juist heb (samen met Canada en Mexico).

26 februari 2021 om 22:36

Amerika hoort niet in dat rijtje dan eerder saudi arabie waar je de doodstraf kunt krijgen voor je geaardheid en waar vrouwen bijna geen vrijheden hebben. maar je moet toegeven dat dit alles zegt over de mens Van Dijk en Wijnaldum en hoe hypocriet ze zijn wel huilen om Akwasi maar je mond houden als er 6500 mensen overlijden die behandeld werden als moderne slaven. en lekker in die stadions gaan voetballen omdat het anders een gemis is voor je Carrière want je speelt niet al teveel WK wedstrijden

26 februari 2021 om 22:40

Hoort Amerika er niet bij? Ik denk dat er geen land de afgelopen 100 jaar meer oorlogsmisdaden (en überhaupt oorlogen) op zijn geweten heeft, landen is binnengevallen en totale chaos in landen heeft veroorzaakt.

26 februari 2021 om 22:40

Dat je doodstraf voor geaardheid het ergste van Saudi Arabie noemt terwijl ze een genocide houden in Yemen, met hulp van VS uiteraard. VS hoort zeker wel in het rijtje thuis als een land die oorlogsmisdaden pleegt in het Midden Oosten

26 februari 2021 om 23:13

ja maar daar hebben ook enorm veel andere landen aan meegeholpen waaronder Nederland zelf. ze hebben ook genoeg mensen gered en landen geholpen dan kan je uiteindelijk nergens meer voetballen, want als je maar diep genoeg graaft dan heeft ieder land wel verschrikkelijke dingen in hun verleden. ik ben het wel met je eens dat Amerika genoeg slechte dingen op hun geweten heeft. we moeten wat meer naar recente tijden kijken en minder naar het verleden maar we moeten natuurlijk wel altijd het slechte verleden kunnen benoemen en leren van de fouten die gemaakt zijn.

26 februari 2021 om 23:18

Nu ja zelfs heel recent zal dat nog vies tegen vallen wat die Amerikanen allemaal aan het doen zijn.

26 februari 2021 om 23:25

Ronaldogoat We praten niet over het verleden. Amerika is op dit moment een genocide aan het plegen in Yemen, en oorlog aan het voeren in het Midden Oosten. Ze hebben niks geleerd van het verleden want ze krijgen winst met wapenverkoop olie en macht. Ze maken geen fouten, het is hun business model. En inderdaad dan kan je uiteindelijk nergens meer voetballen, dat is het punt. Of je boycot alles of je boycot niks

26 februari 2021 om 23:38

ja maar ieder land heeft uiteindelijk wel slechte dingen op hun geweten dus dan kan je nergens meer voetballen. kijk bijvoorbeeld naar het slavernij verleden je kan zeggen iedereen die blank is moet zich schuldig voelen, of je zegt verschrikkelijk dat het gebeurt is en het mag nooit meer plaatsvinden maar de mensen die daarvoor verantwoordelijk waren zijn allang dood en de mensen die nu leven zijn niet verantwoordelijk voor hun daden. want anders zouden wij nog steeds de Duitsers moeten haten en iedere duister als een slecht mens moeten zien. puur door hun Nationaliteit terwijl de Duitsers van nu niks te maken hebben met de 2e wereldoorlog. en ik snap dat de Amerikaanse daden wat Recenter zijn

26 februari 2021 om 23:41

'amerika hoort niet in dat rijtje'

Als het op het schenden van mensenrechten komt, dan is Amerika Usain Bolt, Michael Jordan, Maradonna, Tiger Woods, Roger Federer, Michael Phelps, Eddy Merckx, Babe Ruth etc. Ze zijn the Goat als het op dit onderwerp aankomt. Qatar staat nog in de kinderschoenen.

'maar je moet toegeven dat dit alles zegt over de mens Van Dijk en Wijnaldum en hoe hypocriet ze zijn wel huilen om Akwasi maar je mond houden als er 6500 mensen overlijden die behandeld werden als moderne slaven'

Wat heeft Akwasi met de wantoestanden in Qatar te maken? Moet je, als je de racistisch getinte praatjes van Derksen onacceptabel vindt, dan ook automatisch iets vinden van de slavernij in Qatar? Er zijn zat voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat dit niet zo werkt.

En het zegt inderdaad iets dat van Dijk, Wijnaldum, maar ook Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt of Daley Blind, bijvoorbeeld, hun mening kenbaar hebben gemaakt. Sommige mensen hebben opeens een afwijking aan hun ogen, oren en hersentjes als het hierop aankomt.

27 februari 2021 om 01:06

@apocalyps De kwestie akwasi ging over zwarte piet en racisme. En daar wordt altijd het slavernij verleden bij gehaald. Dat is onderdeel daarvan. En dit gaat ook letterlijk over slavernij. Stadions worden letterlijk door slaven gebouwd. Zwarte slaven zijn niet goed maar moslim slaven wel blijkbaar volgens de internationals? Daarom is het vergelijkbaar. Je hebt het over mensen met afwijkingen maar je snapt er zelf ook niks van blijkbaar.

27 februari 2021 om 01:26

@apocalyps toch komt het vreemd over. je wil terecht gelijk behandeld worden en af van racisme, maar je gaat wel voetballen in stadions waar minderheden die zijn gebruikt als slaven voor zijn gestorven. wat voor signaal geef je dan af? wat er in het buitenland met de minderheden gebeurd boeit niet, wij gaan alsnog voetballen in die stadions, zolang we zelf maar gelijk behandeld worden. ik snap daarom wel dat veel mensen onze internationals teleurstellend vinden handelen in deze situatie. je verwacht begrip voor je eigen situatie, maar hebt geen begrip voor andermans ellende want je gaat vrolijk voetballen in stadions waar 6500 slaven voor zijn gestorven

27 februari 2021 om 02:07

Welk land hebben ze de afgelopen 50 jaar geholpen? Geen 1. Alle landen zijn er slechter aan toe, dan in eerste instantie waren.

27 februari 2021 om 09:16

Wie hebben ze gered dan? Alleen maar verkrachten en plunderen

26 februari 2021 om 22:29

Er gebeuren in veel landen mensonterende dingen. Maar toch vind ik dit een andere situatie; dit gaat om mensen die overlijden bij de bouw van een voetbalstadion voor het Wk. Het heeft dus 1 op 1 te maken met hetgeen waarvoor de voetballers daar zijn. Tuurlijk kun je moreel bezwaar hebben om te sporten in een land dat oorlogsmisdaden pleegt; mensenrechten aan zijn laars lapt etc. Maar ik denk dat je daar als sporter, hoe egoïstisch misschien ook, je ogen voor kunt sluiten. Deze verschrikkelijke misstanden zijn echter veroorzaakt om HUN sportwedstrijd door te kunnen laten gaan. Ik zie hierin weldegelijk een heel groot verschil.

26 februari 2021 om 22:42

exact! onze internationals zijn op het moment van deelname direct betrokken bij wat er daar is gebeurd bij de bouw van die stadions. het WK boycotten zullen ze niet doen schat ik zo in, maar hopelijk maken ze dan wel een statement

26 februari 2021 om 22:44

Ik weet niet man ik vind het wel krom. USA veroorzaakt 100duizenden doden in het Midden-Oosten = ok. Zie WK in 2026. 6500 mensen dood voor stadions = niet te accepteren ? China pleegt een genocide en daar worden de Olympische Spelen gehouden, zolang ze maar geen Oeigoeren gebruiken voor het bouwen van een stadion? IK snap je logica maar toch

26 februari 2021 om 22:50

wat voor sportevenement er in de USA recentelijk is geweest zou ik niet exact weten maar China had natuurlijk ook geboycot moeten worden of hadden de sporters het niet geboycot hadden ze op zijn minst een statement kunnen maken. dat kan op veel manieren

26 februari 2021 om 22:51

China is nu wel al even geleden natuurlijk. Waren er voor de Olympische spelen in Peking ook verhalen zoals deze eigenlijk want ik kan me dat niet echt meer herinneren.

26 februari 2021 om 22:57

@lierse1997 - Zo gaat het altijd. Ethiek is belangrijk als mensen er beter van kunnen worden of er geen nadeel van ondervinden. Is dat wel zo, kijken ze zo stevig mogelijk de andere kant op en houden ze de kaken stijf op elkaar.

26 februari 2021 om 23:15

Om eerlijk te zijn bijna al onze producten gemaakt met slaven/kinderarbeid. Is het dan ook niet hypocriet om voetballers erop te wijzen dat ze hypocriet zijn terwijl we zelf geen producten boycotten wegens slavenarbeid ?

26 februari 2021 om 23:16

@lierse Er was toen ook slavenarbeid gebruikt + de gebruikelijke controversies met China

26 februari 2021 om 23:22

@japie. Inderdaad. Helaas maakt het sporters weinig uit. Zie ook hun kleren, sportschoenen en sponsoren van de standaardmerken die slavenarbeid gebruiken.

26 februari 2021 om 23:49

wij zelf kunnen niet van elk product precies weten hoe het gemaakt is, terwijl hun nu precies weten hoeveel doden er zijn gevallen en ze toch lekker in die stadions gaan spelen. en ik vind producten die gemaakt zijn door kinderarbeid en laagloon werkers natuurlijk ook verkeerd. maar dat is wat anders dan 6500 doden voor het bouwen van stadions. en dan is er nog een verschil tussen laagloon werk 16 uur per dag en kinderarbeid. kinderarbeid is natuurlijk verschrikkelijk zag ooit een documentaire over Afrika waar kleine kinderen in grotten werken opzoek naar een [product voor in Make-up wat het glimmend maakt. en dat ze omdat vrouwen dit kopen op jonge leeftijd al zeer slechte longen hebben of overleiden als een steen op ze valt. als het erop aankomt is uiteindelijk iedereen hypocriet alleen in verschillende maten

27 februari 2021 om 00:40

@ziyechgoat daar heb je zeker een punt. ook wij moeten zoveel mogelijk ons steentje bijdragen om deze slavenarbeid te boycotten. wat ik alleen wel jammer vind is dat ze VI boycotten wat je opzicht nog als terecht kan bestempelen maar dat je ze dan over een Qatar niet hoort. het zou mooi zijn als ze ook daar stelling tegen nemen om juist hun punt wat betreft racisme en ongelijkheid te versterken

27 februari 2021 om 02:44

@ronaldogoat7 - Als wij ons gaan bemoeien met de situatie in Qatar, is het ook zaak dat wij weten waar onze levensmiddelen vandaan komen. Wij kunnen namelijk wel degelijk weten hoe een product gemaakt is als we er research naar doen. Ik kan enkel voor mezelf spreken dat ik dat niet doe en daardoor dit onderwerp vooral benader vanuit de noemer 'hypocrisie'.

27 februari 2021 om 09:20

@sirius: er zijn al diverse organisaties in het westen die de dubieuze praktijken van de grote merkennamen tegen het licht houden. En dat heeft ook best wel resultaat. Hilfiger had bijv. de verbastering hellbringer omdat het door kinderen werd gemaakt. Nu heeft men in India etc naaiateliers waar volwassenen werken en controle is door dezelfde organisaties.

Punt is dat het de meeste westerlingen totaal geen bal interesseert, zolang hij maar heel goedkoop een merk shirt kan kopen.

27 februari 2021 om 15:26

@fr_ronnie - De meeste westerlingen staan er gewoon niet bij stil. Als ik een product in de winkel zie liggen die ik wil kopen en ik weet dat het door kinderarbeid ontstaan is, dan koop ik het niet. Als ik het echter niet weet, dan koop ik het wel. Ik ga ook niet doen alsof ik bij elk product wat ik bezit weet waar het vandaan komt. Het is dus mogelijk dat ik producten bezit waarvan de productie niet of verre van jofel is.

Echter is dat risico tegenwoordig toch wat kleiner. Designers kunnen tegenwoordig grof geld verdienen en het meeste is grootschalig productiewerk geworden. Ik benader het ook meer vanuit de noemer "hypocrisie". Ik vond Zlatan wel een goed punt hebben door te stellen dat (in dit geval) sporters zich niet met politiek moeten bezighouden en al helemaal niet op hun social media. Ze hebben een enorm bereik, maar ze zijn absoluut geen expert.

27 februari 2021 om 00:42

Israhel? Ga alsjeblieft echt normaal doen man ga ergens anders met je gestoorde praatjes gek

27 februari 2021 om 11:06

Leuk en aardig dat je hem voor gek verklaard. Maar is de UN ook gek. Want volgens hun is de staat Isreal schuldig aan een boel illigale activiteiten die ook de mensenrechten schenden.

27 februari 2021 om 11:16

Hij reageert toch nogal duidelijk enkel op het IsraHEL gedeelte? En voor zover ik weet noemt de UN Israël niet Israhel.

27 februari 2021 om 11:44

Volgens mij ging het eerder over de negatieve lading die het woord hel met zich meebrengt en dat vind ik wel terecht bij een land met zoveel misstanden. S het alleen ging over het verminken van de naam, heb ik niks gezegd.

27 februari 2021 om 15:24

Ja Interm, je zou even moeten checken wat de UN doet. Zijn niet serieus te nemen. Volgens de UN schend Israël meer rechten dan noord Korea China Venezuela Saoedie Arabia, en Syrië bij elkaar. Dus kom niet met je praatjes over de verschrikkelijk anti-semitische UN. Je bent erg slecht ingelezen over het onderwerp dat is duidelijk. Voetbalzone, hoe laten jullie deze reactie staan?

27 februari 2021 om 22:01

Geen idee waar je het over hebt, en aub niet direct je anti semitisme kaart erbij halen wat echt helema nergens op slaat. Isreal staat niet gelijk aan joden en daarmee is alles gezegd.

28 februari 2021 om 11:46

Je moet een keer de ballen hebben om iets te boycotten. Niet naar andere dingen wijzen, want daar gaat het nu niet over. Nu begin je over de hypocrisie bij andere landen en zwak je dit punt alleen maar af. Simpel houden en boycotten die hap. Laten voor eens is een keer het voortouw nemen met ons kikker landje.

Hij heeft wel een punt. Een boycot uitvoeren op iets waar je toch nooit deel aan zult nemen maar je mond houden als je echt de kans hebt om een boodschap af te geven. Bij deze zie ik dan ook af van deelname aan het WK, Ronald Koeman kan mij zovaak bellen als hij wilt, maar ik ben het zat. Ik zal geen minuut meer uitkomen voor het Nederlands Elftal. Dat zal ze leren.

26 februari 2021 om 22:28

Dit is het eerste dominosteentje dat alles in beweging zal zetten!

26 februari 2021 om 22:44

Exactly! Jullie waren er als eerste bij!

27 februari 2021 om 11:33

Ja maar wat heb je daaraan als leden als Japie Krekel, Sirius, Guaporta, Sulejmanii, genieterr etc. geen ruggengraat hebben en niet met je meedoen? Die staan vooraan in de rij om met Koeman (ik ontken het bondscoachschap van De Boer ook gewoon) naar Qatar te gaan. Ik heb gehoord dat lid Skede jouw plek in de spits inneemt. Ben je mooi klaar mee.

27 februari 2021 om 12:58

De rest van de wereld heeft er niets aan als ik niet zou gaan voetballen op het wk in Qatar maar ik kan mezelf wel in de spiegel aankijken en dat is ook iets waard

hier heeft Johan 100% gelijk echt hypocriet en laf zegt genoeg over de mens Van Dijk en Wijnaldum dat ze nu wel hun mond houden.

26 februari 2021 om 22:39

Jonge, waarom ga je nu al oordelen terwijl dit misschien nog niet eens ter sprake is gekomen? Bij Derksen werd het enorm groot gemaakt in Nederland toen hij die zwarte piet grap ging maken en we hebben veel donkere Nederlanders in het Nederlands elftal. Dus dat werd nog gevoeliger. Dit werd vervolgens ook besproken met destijds Koeman en de selectie, waarbij Koeman de mening deelde van de selectie en toen kwamen die posts met het boycotten van Veronica Inside. Nu dit een item is en weer door veel media in de wereld is opgepakt, wordt dit vast wel inhoudelijk besproken als de selectie weer bij elkaar komen. Echter is Van Dijk wel geblesseerd en die hoort bij de spelersraad van het Nederlands elftal. Dus wacht effe af op een tegengeluid/tegenaanval voordat je de spelers gaat afkraken.

26 februari 2021 om 22:43

Je hebt gelijk Fcgrun, maar dit is natuurlijk makkelijker
Mochten ze niks doen dan vind ik het persoonlijk ook hypocriet. Echter, hypocriet zijn betekent niet dat ze de vorige keer ongelijk hadden.

26 februari 2021 om 22:44

Nu ja de kans dat ze dit gaat boycotten lijkt me vrij klein. Zou ook wel dubbel zijn enerzijds . Als ze eerder in actie waren gekomen dan hadden die doden namelijk niet moeten vallen.

26 februari 2021 om 22:48

ze hadden allang moeten reageren bij Akwasi waren ze er als de kippen bij als ze echt zo sterk geloven in gelijke rechten, dan zouden ze meteen moeten zeggen in dat land ga ik niet voetballen ongeacht of het goed is voor mijn Carrière. en dan bedoel ik 2 jaar geleden al toen ze hoorden hoe die mensen behandeld werden en er doden vielen

26 februari 2021 om 22:53

haha wat zit je toch fout, dit wisten ze 2 jaar geleden al dat de mensen zeer slecht behandeld werden en er doden vielen. als ze dan echt zo voor de mensenrechten en gelijke rechten waren dan hadden ze 2 jaar geleden al moeten roepen ik ga niet naar het WK. ongeacht of het slecht is voor mijn carrière want ik ga niet spelen in een land en stadion die gebouwd is door slavenarbeid en waardoor mensen zijn overleden. als ze straks vlak voor het WK met een paar instagram post komen en op het WK een shirtje aantrekken met 6500 doden. dan zegt dat alles over hun namelijk Hypocriet want ik geef zogenaamd wel om de mensenrechten maar niet als het mijn Carrière in de weg staat.

26 februari 2021 om 22:56

Toch heeft hij hier toch wel gewoon een punt? Die spelers gaan hier zich niet over uitlaten. Daar hoef je geen waarzegger voor te zijn. Ethiek is belangrijk als het ze niets kost of als het ze iets oplevert. Op het moment dat het voor hun nadelen heeft, kijken ze weg en houden ze de kaken stijf op elkaar. Nog geen moment heeft 1 speler van Oranje zich uitgelaten over Qatar. Hij heeft hier wel gewoon gelijk. Je kunt niet bij de ene kwestie de moraalridder uit gaan hangen en bij de andere kwestie stevig wegkijken omdat je geen trek hebt in de nadelen. Dat vind ik zeer kwalijk. Een beetje als een politicus die elke mogelijke wet er doorheen duwt om het klimaat te verbeteren hoeveel het ook kost, maar zelf doodleuk 20 keer per jaar met het vliegtuig reizen en in grote Bmw's aan komen zetten in Den Haag.

26 februari 2021 om 23:35

@sirius, ''een beetje als een politicus die elke mogelijke wet er doorheen duwt om het klimaat te verbeteren hoeveel het ook kost, maar zelf doodleuk 20 keer per jaar met het vliegtuig reizen en in grote Bmw's aan komen zetten in Den Haag.''

Je beschrijft echt precies Rob Jetten Bewuste omschrijving?

27 februari 2021 om 00:21

Het is toch niet sinds gisteren bekend dat het WK in Qatar gehouden wordt en daar gewoon 'moderne' slavernij met vele doden gaande is!? Is al vaker besproken, maar zodra en zolang het hun portemonnee vult zullen ze de andere kant opkijken.

27 februari 2021 om 02:41

@primetime - Onder andere. Hij is overigens niet de enigste politicus met die extreme vorm van hypocrisie. Ze kunnen er allemaal wel wat van met als hoogvliegers de politici die dan verwijzen naar hun hybride auto. Best pijnlijk nu blijkt dat de productie van zo'n batterij nog zoveel schadelijker is voor het milieu. Het is 1 grote poppenkast.

Ik heb er geen problemen mee als de spelers ervoor kiezen om hun menselijke principiele waardes overboord te gooien voor geld en faam. Maar wat mij wel enorm stoort is dat diezelfde immorele spelers, wel vrolijk en uitbundig de moraalridder gaan lopen uithangen zolang het hun financieel en sportief maar niets kost. Dan ben je echt de grootste schijnheilige hypocriete eikel die er bestaat.

Wow dat ik dit nog mag mee maken. Johan, terug op zijn niveau van 15-20 jaar geleden toen VI meer was dan "lach of ik schiet" en goedkope opmerkingen?

Hier heeft hij wel gewoon een heel goed punt. Niet dat dit iets nieuws is, want ten tijde van de boycot destijds las ik dit argument met grote regelmaat en het snijdt ook gewoon hout. Als je dan toch principieel wilt zijn en bovendien geloofwaardig wilt overkomen, moet je je nu als speler van Oranje ook niet gaan verschuilen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want op het moment dat het nadelen heeft voor een speler, dan is ethiek ineens niet meer zo belangrijk.

27 februari 2021 om 01:15

Maar het stomme is dat het waarschijnlijk niet eens nadelen heeft. Als er een speler nu een statement maakt volgt de rest ook wel. Als bijv Wijnaldum nu aankondigt dat hij daar niet gaat voetballen dan komt ongetwijfeld een vraag over op de persconferentie van Liverpool. Wijnaldum zelf maar ook Klopp en andere teamgenoten. Wat gaan die dan zeggen? Ja Wijnaldum heeft gelijk maar wij gaan toch want geld? Op camera voor de hele wereld. Dan zet je je echt voor lul. Dus eigenlijk kunnen ze toch alleen maar solidariteit verklaren?

27 februari 2021 om 02:37

Het heeft zeker wel nadelen, want een boycot betekent geen WK en alle belangen die daarbij komen kijken en de Uefa vind het doorgaans niet fijn als mensen dwars gaan liggen. Het gaat mij overigens ook niet om het feit dat ze gaan. Het is niet zo dat je voetballers aan kunt kijken op de situatie in Qatar en daar gaat het mij ook niet om. Als je je als voetballer eenmaal laat gelden als moraal kompas, zul je ernaar moeten leven. Zo niet, dan wordt het tegen je gebruikt. Dat is nu het geval en dat is ook meer dan terecht.

27 februari 2021 om 18:40

Een boycot betekent gewoon een WK in een ander land. Engeland en Duitsland kunnen dat op korte termijn makkelijk organiseren.

Het was een heel sterk betoog van Derksen. Alleen is het voor deze voetballers ook onmogelijk om standpunten in te gaan nemen in dit soort politieke kwesties. Dat gaf Johan dus ook terecht aan: de spelers van Oranje begonnen zelf met een politiek standpunt na dat racisme incident in Den Bosch. Mede daarom wordt er nu iets van de voetballers verwacht. Ze hebben zelf een stok aan Johan, of wie dan ook gegeven om mee te slaan. Hoop niet dat het einde nu zoek is, maar om dit soort zaken is een voetballer niet ooit een voetballer geworden.

26 februari 2021 om 22:58

je kan daar inderdaad geen politieke statement maken, maar als ze zo begaan zijn met de mensenrechten dan hadden ze 2 jaar geleden al wel kunnen zeggen. in dat land ga ik geen WK spelen toen ze hoorden dat de mensen als slaven werden behandeld en er doden vielen bij het bouwen van stadions. als ze nu toch daar gaan voetballen dan zegt het maar 1 ding dat ze hypocriet zijn.

27 februari 2021 om 00:33

"je kan daar inderdaad geen politieke statement maken"

Waarom niet. Ze gaan een Depay of de Jong echt niet wegsturen hoor, dan heb je helemaal wereldnieuws te pakken.

27 februari 2021 om 00:52

omdat het niet helpt en de leiders er niks om geven. wat je eigenlijk zou moeten doen als je echt wilt opkomen voor de mensenrechten is het volgende, met meerdere landen samen komen en zeggen dat ze dit WK boycotten bijvoorbeeld Spanje Nederland Duitsland Italiã« Portugal Engeland Frankrijk Argentiniã« Braziliã« Belgje. als al deze landen samen naar buiten brengen we doen niet mee aan dit WK. dan heeft Qatar en de Fifa een groot probleem want dan kunnen ze alleen het wk met kleine landen spelen wat minder kijkers en minder geld oplevert. of de fifa moet het WK verleggen naar een ander land. en dan krijgen hun een enorme rekening van Qatar, dus je pakt of Qatar of de Corrupte fifa en laat zien dat wij dit niet pikken in het westen. dan zullen ze het zich niet meer in hun hoofd halen om op die manier stadions te laten bouwen voor een wereldwijd event en de Fifa leert dan dat ze het WK niet kunnen verkopen aan verkeerde landen.

26 februari 2021 om 23:02

Daarom moeten ze het ook niet doen. Ze hadden kunnen weten dat ze omtrent dit soort onderwerpen de bal keihard teruggekaatst zouden krijgen.

26 februari 2021 om 23:53

Niks is onmogelijk als voetballer. Het WK van 1978 in Argentinië is een prima voorbeeld. Een behoorlijk aantal Nederlandse spelers gingen daar niet heen.

Je kan vinden wat je vindt, maar Johan heeft hier 100% gelijk. Het is buitengewoon hypocriet en in Qatar zijn alle mensenrechten aan de laars gelapt ten bate van het WK. Werkelijk een schande. Leuk hoor, Frenkie en Wijnaldum, die armpjes bij elkaar na een goal. Mooi hoor, Depay, van Dijk en Wijnaldum die VI boycotten, maar waar zijn jullie nu? Nu kun je het verschil maken en niet gaan, maar dat is dan ineens zo prettig meer he? Hypocrisie ten top.

26 februari 2021 om 23:02

dan heb je ook nog de situatie Akwasi je hoorde ze meteen toen Johan die grap maken, die afhankelijk van wie je bent normaal of onsmakelijk kan noemen. maar je hoorde ze niet toen Akwasi op een vol plein openlijk aanzette tot geweld. wat gewoon strafbaar is in Nederland dan zeggen ze niet in ben tegen aanzetten tot geweld en hij hoort vervolgd te worden. naar dan heb je een Nederlandse politiekleider die Akwasi een woordkunstenaar noemt.

De argumentatie klopt niet helemaal, maar denk dat het belangrijk is dat er aandacht is voor de manier waarop de mensenrechten geschonden worden om een voetbaltoernooi te organiseren. Uiteindelijk zijn het onze landgenoten die staan te voetballen in stadions waar per speelminuut een mensenleven voor is opgeofferd. Volgens mij is het een behoorlijke tijd geleden dat er een inhoudelijke discussie aan die tafel werd gevoerd. Het is in mijn ogen alleen vreemd dat Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay worden aangewezen als de spelers die een statement moeten maken, puur omdat zij 'ook tijdens de Black Lives Matter protesten een belangrijke rol vervulden'. Dat slaat natuurlijk nergens op. Blijkbaar vonden die jongens het enorm belangrijk dat er aandacht kwam voor racisme en de manier waarop we in Nederland met dat onderwerp omgaan. Moeten zij daarom bij iedere maatschappelijke discussie vooraan staan? Nee. Voor de ene persoon zijn bepaalde zaken belangrijker dan voor de andere persoon. Eerlijk gezegd ben ik allang blij als er een international is die zich geroepen voelt om zich uit te laten over deze praktijken. Of dat nu Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Denzel Dumfries of Frenkie de Jong is. Het betoog van Johan Derksen is zoals gewoonlijk niet vrij van persoonlijke verwijten, maar als je daar doorheen kijkt staat er toch wel een standpunt waar ik het volledig mee eens ben.

26 februari 2021 om 23:09

Lijkt me wel logisch waarom Derksen net hen eruit licht. Ze hebben hem natuurlijk persoonlijk aangevallen toen in die hele Akwasi-rel. En dan is dit nu natuurlijk een makkelijke (en misschien wel terechte) manier om hen terug te pakken. Ik snap trouwens wel wat hij bedoelt. Als je omwille van een onsmakelijke mop dingen gaat beginnen boycotten dan zou je toch verwachten dat je voor slavernij en moord dat ook zou doen. Trouwens ook wel makkelijk om te roepen van de zijkant uiteraard. Want laten we eerlijk zijn, doe het maar even heel je interlandloopbaan (en misschien zelfs verdere carrière) op de helling zetten met het risico dat het niets oplevert.

26 februari 2021 om 23:25

'ze hebben hem natuurlijk persoonlijk aangevallen toen in die hele Akwasi-rel'

Wie hebben Johan Derksen exact persoonlijk aangevallen en wat hebben diegenen precies gedaan volgens jou?

26 februari 2021 om 23:33

Logisch? Terecht? Nee. Makkelijk? Ja. Het is natuurlijk geen verrassing dat Johan Derksen de kans aangrijpt om die jongens te betrekken in deze discussie. Zou trouwens ook niet beide situaties met elkaar willen vergelijken. Het ene gaat om een slechte grap over een gevoelig onderwerp (zoals hij dat wel vaker onsuccesvol doet) en over een onderwerp waar onze samenleving in bredere zin mee te maken heeft. Het andere gaat om een situatie die direct gelinkt is aan het toernooi waar onze internationals gaan spelen. Het zijn twee situaties die niets met elkaar te maken hebben. En de laatstgenoemde zou eigenlijk iedere selectiespeler aan moeten gaan, ongeacht de keuze die de groep uiteindelijk maakt.

26 februari 2021 om 23:34

Het Nederlands voetbalelftal heeft VI geboycot omdat ze vonden dat de uitspraken van Derksen niet konden. Zijn tv-programma door een tv-uitspraak van hem. En dat zal hij dus wel persoonlijk hebben opgenomen.

26 februari 2021 om 23:38

@Guaporta, ze hebben inderdaad niet veel met elkaar te maken. Maar de link is wel eenvoudig gelegd natuurlijk. Ik neem aan dat Derksen denkt “nu als jullie moreel hoogstaand gaan doen over mijn uitspraken en mijn programma, nu waar zijn jullie dan in deze casus?”. Want dat is natuurlijk wel het probleem bij boycotts. Als ik een kippenboerderij ga boycotten omdat ze hun kippen slecht behandelen maar daarna niet hetzelfde doe bij een varkensboerderij dan zal die eerdere kippenboer ook wel kritiek op mijn individu hebben.

26 februari 2021 om 23:44

'het Nederlands voetbalelftal heeft VI geboycot omdat ze vonden dat de uitspraken van Derksen niet konden. Zijn tv-programma door een tv-uitspraak van hem. En dat zal hij dus wel persoonlijk hebben opgenomen.' Is dat het? Hoe kan het dan toch dat bijna iedereen de namen van Frenkie de Jong, Daley Blind, Matthijs de Ligt, Wout Weghorst etc. weglaat? Ook zij hebben op niet mis te verstane wijze kenbaar gemaakt dat de racistisch getinte uitspraken van Derksen onacceptabel zijn en dat ook zij VI gingen boycotten.

26 februari 2021 om 23:55

je weet dat het niets oplevert maar je kan jezelf wel recht aankijken in de spiegel en zeggen ik heb het juiste gedaan. want als je wel opkomt voor een man die aanzet tot openlijk geweld maar je niet laat horen als het over echte slavernij en doden gaat dan is er iets goed mis met je. en liggen je prioriteiten verkeerd

27 februari 2021 om 00:01

inderdaad het 1e is zwaar overtrokken want je kan hedendaags niet eens meer een grap maken.. en het 2e is 10x zo erg. want de Slavernij is al lang voorbij en de mensen van nu hebben daar niks mee te maken en dragen daar geen schuld voor. Racisme bestaat maar is ook kleiner dan ze het doen voorkomen. als jij gewoon de juiste keuzes maakt in het leven hard je best doet en een goed diploma haalt dan heb je in het westen gewoon gelijke kansen ongeacht je huidskleur, en natuurlijk zijn er ook racistische momenten of werkgevers en als dat gebeurt dan kan je naar de rechter of politie stappen.

27 februari 2021 om 00:06

Nu omdat Depay toen toch wel het luidste geroepen heeft en omdat Van Dijk en Wijnaldum volgens Derksen dus de aanzet gaven voor de boycot.

27 februari 2021 om 13:17

@Apocalyps die spelers zijn net zo zwak als ze daar gaan voetballen zonder een statement te maken. Het is makkelijk om een programma te boycotten waar je kritiek krijgt na een slechte wedstrijd want tegen kritiek kunnen ze niet, maar als het gaat om in een discutabel land te gaan voetballen in stadions waar slaven voor zijn gestorven, om wat geld te verzamelen voor nieuwe velgen voor onder je Maybach, blinkt zo een boycot opeens een stuk lastiger te zijn

Zelden met Derksen eens maar nu wel. Hypocriet om tegen racisme te zijn en dan fluitend naar Qatar gaan. Lekker voetballen in het zonnetje, niets aan de hand. En ja Ronald de Boer heeft het zeker niet voor niets gedaan. In de tijd dat de missstanden in Qatar nog niet zo aan de orde waren heeft hij zich voor hun karretje laten spannen. Ik zou wel eens willen weten welke uitleg Wijnaldum heeft om tegen racisme te zijn maar wel naar het wk in Qatar te gaan. Maar ja, iedereen zal zich achter elkaar verschuilen. De spelers achter de KNVB, de KNVB achter de politiek en de politiek achter de belangen.

Waar waren dit soort praatjes toen het WK voetbal in '94 in Yankkee Disneyland werd gehouden? Toentertijd hield iedereen hun kaken nog stijver op elkaar, dan een doorgedraaide pitbull die zijn tanden in z'n slachtoffer zet. Als wij zonder problemen de vliegtuig kunnen pakken naar The United States of ku klux klan, dan kan Qatar er echt wel bij . Als we het over het schenden van mensenrechten hebben, dan staan Amerika fier op 1. Qatar is een koorknaap, nog onschuldiger dan een baby vergeleken met Amerika. En waarom worden alleen de namen van Memphis, van Dijk en Wijnaldum steevast genoemd als het op dit onderwerp aankomt? Daley Blind, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Wout Weghorst en andere spelers hebben de boodschap omtrent het boycotten van VI ook uit eigen beweging uitgedragen. Doen jullie niet alsof Quincy hen met de mes op de keel heeft gedwongen een statement kenbaar te maken. Ook zij benoemden de boycot, dus noem hun namen dan ook.

26 februari 2021 om 23:46

Het grote verschil is dat de mensen in Qatar zijn gestorven voor het WK. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Amerika. Elk land heeft wel iets om over te zeuren, dus dat kan nooit een reden zijn. Zou een WK ook nooit in Nederland gehouden mogen worden vanwege de vreselijke toeslagenaffaire? Ik hoop dat je dat verschil inziet. Overigens vind ik slavernij niet echt een "koorknaap", maar goed...Verder worden die 3 spelers genoemd omdat zij de grootste mond hadden destijds, maar goed, ik wil best erkennen dat de rest ook mee deed, als je dat graag wilt horen.

27 februari 2021 om 00:08

Er is ook een verschil tussen een toeslagenaffaire en medeverantwoordelijk zijn voor een genocide in Yemen. Ik hoop dat je dat verschil inziet.

27 februari 2021 om 10:10

Joh, echt?

Mijn punt is dat er in elk land wel een politieke reden als excuus te gebruiken is. Maar het probleem in Qatar is dat die slaven zijn gestorven met het WK als oorzaak. De KKK in Amerika is geen gevolg van het WK. De toeslagenaffaire in Nederland is geen gevolg van het WK en de genocide in Jemen is geen gevolg van het WK. Daarom zou je heel kritisch moeten zijn op een WK in Qatar en zou je veel minder kritisch moeten zijn op een WK in Amerika of Nederland. Apocalyps wijst naar Amerikaanse politiek die niets te maken heeft met het WK, terwijl dit dus in Qatar wel het geval is.

27 februari 2021 om 11:12

Zo kan je van alles zeggen, het is niet voetbal gerelateerd. Lees aub het originele artikel van the guardian zelf. Daarnaast kan je ook zeggen dat alles doden die de VS op haar geweten heeft voor meer welvaart en geld zorgde in dat land(wapenverkoop oliediefstal etc.) Met dat geld hebben zij weer hun mooie sportevenementen opgebouwd. Zoals je leest behoorlijk krom, maar ja dat is het resulaaat van hypocriete uitspraken als die van jou, elk doden is 1 te veel of het nu iemand is die een weg aanlegd of iemand die overleden is aan een Amerikaanse kogel

27 februari 2021 om 11:13

Zo kan je van alles zeggen, het is niet voetbal gerelateerd. Lees aub het originele artikel van the guardian zelf. Daarnaast kan je ook zeggen dat alles doden die de VS op haar geweten heeft voor meer welvaart en geld zorgde in dat land(wapenverkoop oliediefstal etc.) Met dat geld hebben zij weer hun mooie sportevenementen opgebouwd. Zoals je leest behoorlijk krom, maar ja dat is het resulaaat van hypocriete uitspraken als die van jou, elk doden is 1 te veel of het nu iemand is die een weg aanlegd of iemand die overleden is aan een Amerikaanse kogel

27 februari 2021 om 12:05

Ja, dus wat is nou je punt? Dat we het volgende WK maar op Mars moeten spelen? Of misschien kunnen we op internationale wateren nog wat stadions aanleggen..

27 februari 2021 om 13:12

Dus gewoon in een land spelen als ze een genocide plegen maar o wee als ze het volk waarop ze genocide plegen, gebruiken om een stadion te bouwen. daar wordt de grens getrokken

27 februari 2021 om 13:12

Het punt is of je boycot alles of je boycot niks

27 februari 2021 om 22:03

Inderdaad wat Ziyech zegt, of gewoon lekker met niks meedoen of gewoon accepteren.

27 februari 2021 om 00:11

altijd dat verleden ja de kkk was vroeger flink aanwezig tegenwoordig hebben ze gelukkig nog amper leden. en ja er was een slavernij in Amerika maar de mensen van nu hebben daar niks mee te maken en zijn daar niet voor verantwoordelijk. en hoeven zich al helemaal niet schuldig te voelen. de meesten vinden het gewoon verkeerd wat toen gebeurt is en hopen dat het nooit meer gebeurt. en in Amerika hebben de allerrijkste meer kansen. maar het maakt niet uit of je een arme zwarte of blanke bent. als jij de juiste keuzes maakt hard werkt goed leert een diploma haalt en een baan vind dan kan iedereen zichzelf uit de Ghetto halen. Eminem blank had geen enkele blanke privileges Obama schopte het tot president Ben Carson neurochirurg Michael Jordan basketballer Lebron James Basketballer Tiger Woods Golfer Don Lemon presentator als je de juiste keuzes maakt hard werkt en talent hebt dan kan je het ver schoppen ongeacht je huidskleur de uitkomst heeft vaak ook te maken met wil ik mijn hele leven professioneel slachtoffer spelen en klagen over dingen die ze zelf niet hebben meegemaakt. of je zegt deze generatie is niet verantwoordelijk en ik heb het zelf niet meegemaakt, dus ik zet mijn schouders eronder en maak iets van mijn leven. of je keuze 1 of 2 maakt bepaalt vaak ook een groot gedeelte van je toekomst.

27 februari 2021 om 09:23

Bagatelliseren en wijzen naar andere problemen Apocalyps. Dat is wat je nu doet. Wat vind jij van expliciet deze overweging voor wel of niet een boycot v Qatar? Daar gaat het om, zonder te wijzen naar Amerika. Het lijkt erop dat je zegt: Qatar is ok, want usa is kutter. Wijzen naar anderen om een aanwijsbaar probleem te omzeilen doen kinderen ook.

27 februari 2021 om 09:29

@apocalyps? : rare vraag misschien, maar bij jij van arabische afkomst? Anders snap ik niet dat je Qatar als een koorknaap bestempeld. De rijke arabische landen staten zijn het school voorbeeld van ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw (man mag alles van de koran, vrouw niks), er is heel veel moderne slavernij in die lanen en Arabieren behandelen de meeste mensen (en vrouwen) als vuil ( vrouwen geen hand geven bijvoorbeeld). Ze zijn in mijn ogen nog verrotter dan de Usa.

O ja, voordat je denkt dat ik maar wat zeg, ik heb 3 jaar voor Saoedische oliemaatschappij gewerkt dus veel onrecht met eigen ogen gezien.

27 februari 2021 om 11:24

Buiten het feit dat ik met je eens ben dat de houding van een groot deel van de Arabieren op het schiereiland er denigrerend is tegenover anderen. Moet ik wel zeggen dat je na die 3 jaar veel te weinig hebt begrepen van de cultuur al daar. "Mag alles van de Koran, vrouwen niks". Geeft al wat voor misvattingen je allemaal hebt. En dat van het geen hand geven is al helemaal een non argument. Omdat het niet in je straatje past is het direct slecht. Ooit gedachten dat sommige vrouwen daar zelf ook geen hand geven aan mannnen. Betekent het dan dat de vrouwen daar mannen als vuil behandelen. Laat ik wel stellen dat ik het met je eens ben dat de situatie van vrouwen daar verbeterd moet worden. Maar jij baseerd dit op religieuse achtergronden. Terwijl dit meer een culturele iets is.

27 februari 2021 om 11:04

Omdat Memphis, Van Dijk en Wijnaldum de 3 grote jongens van Oranje zijn. Als Woutje Weghorst aangeeft dat hij het WK gaat boycotten is er geen haan die er naar kraait omdat Wout geen vaste plek bij Oranje heeft.

Toen ik hetzelfde zei, maar vergeleek met de Premier league, waar ze allemaal gaan knielem voor 1 dooie, een politiek statement, maar daarna allemaal naar hun villa's gaan en naar WK in Qatar gaan, werd mn reactie verwijderd. Johan heeft gewoon gelijk. Boycotten die handel.

26 februari 2021 om 23:47

'toen ik hetzelfde zei, maar vergeleek met de Premier league, waar ze allemaal gaan knielem voor 1 dooie'

Ik denk niet dat 1 dooie de trigger is geweest in de (wereldwijde) protesten. Of je leeft onder een steen of je doet alsof je achterlijk bent.

28 februari 2021 om 20:21

Wereldwijde protesten waren voor de buhne. Als je dat niet realiseert leef je onder een steen of doe je of je achterlijk bent

De FIFA moet eigenlijk ook een statement maken en het WK daar gewoon weghalen. Dan maar een keertje geen WK, want een ander land zou te weinig tijd hebben om alles klaar te krijgen. De FIFA had gewoon voor Australië moeten kiezen in plaats van die oververhitte zandbak. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat het WK gewoon gespeeld gaat worden en dat er niet één speler zal zijn die niet gaat...

27 februari 2021 om 03:40

even een sprookje weghalen de Fifa is nog steeds Corrupt en als ze dat doen dan kost het de Fifa leiders miljoenen, en het zal alleen werken als alle topsterren en toplanden het WK in Qatar overslaan maar dit zal nooit gebeuren . maar je hoorde Wijnaldum en Van dijk wel huilen voor BLM maar Ze geven niks om Slavernij als je huidskleur niet zwart is. want ze verdedigde een Akwasi een man met een zwarte huidskleur terwijl hij openlijk aanzette tot geweld. dus een korte omschrijving Van Dijk en Wijnaldum riepen van de daken en beschermde een man die oproept tot Geweld maar ze houden hun mond over hedendaagse slavernij en 6500 doden omdat ze graag een wk spelen in een stadion die gebouwd is door niet zwarte slaven,

Je moet gewoon gaan in mijn ogen, anders zijn deze mensen voor niks gestorven. Je brengt ze niet terug door niet te gaan.

27 februari 2021 om 02:41

precies! gewoon gaan, dan kunnen er op die manier in de toekomst nog meer slaven sterven voor de bouw van voetbalstadions en dan blijft de Fifa met dit soort praktijken wegkomen. je hebt het over 6500 doden voor wat volksvermaak wat voetbal is. zie je de ernst daar niet van in?

27 februari 2021 om 03:46

met deze opmerking ben ik het helemaal eens. en als je het verder uitbreidt dan Huilen zwarte spelers als Wijnaldum en Van dijk meteen om 9 tot 15 onschuldige zwarte doden door een kleine groep racisten binnen de politie. maar houden ze hun mond als het over hedendaagse slavernij gaat en 6500 doden. mijn vraag is de huidskleur van een slaaf bepalend? want weinig mensen durven het te benoemen maar we hadden ook blanke slaven en licht getinte slaven

27 februari 2021 om 11:28

Beetje selectieve verontwaardiging dit. Menig Nederlander schreeuwt moord en brand als we de 'beloofde 1000 euro van Rutte' niet krijgen , maar roepen weinig als er massamoorden in andere delen van de wereld plaatsvinden. Mensen komen over het algemeen altijd wel op voor bepaalde belangen, maar weinigen die dat consequent en structureel doen. Vindt het dan ook jammer dat je opkomen tegen racisme afdoet als huilen van zwarte voetballers, simpelwegomdat ze hier momenteel nog niets over zeggen.

27 februari 2021 om 13:22

Dat doet niemand maar dit is een hele andere situatie. Er zijn mensen gestorven bij de bouw van die voetbalstadions. Wat doen onze internationals die strijden voor gelijkheid vervolgens? Die gaan gewoon voetballen daar. Dan werk je dus direct mee aan het in stand houden van de moderne slavernij. Wat ze dus indirect overbrengen is, wij willen gelijk behandeld worden maar die slaven die zijn gestorven zodat wij een balletje kunnen gaan trappen die boeien ons niet. De internationals zullen het niet zo bedoelen maar dat is wel hoe het nu overkomt

Sport en politiek het blijft een lastig verhaal. Wel vind ik dat de mensen die vanaf de zijlijn roepen dat Oranje het WK moet boycotten, dat zelfde ook moeten doen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat men dit roept en dan tegelijkertijd tijd thuis op de bank het WK zit te kijken met chips en bier , of er verslag van doen

27 februari 2021 om 10:50

Precies en om die reden ook moet zo'n besluit van hogerhand genomen worden. Als een of twee spelers uit het Nederlands elftal niet gaan en een handjevol mensen niet meer gaat kijken verandert er echt niets natuurlijk.

Je moet een grote beslissing als boycotten van een eindtoernooi toch niet bij de spelers neer gaan leggen eigenlijk? De knvb, of de regering kan ook gewoon zeggen 'we gaan niet'. Waarom hoor ik daar niets over?

Geinig dit. Sinds wanneer houden voetballers zich bezig met wat moreel juist is? Ze lopen toch allemaal rond met Nike schoenen waar kinderarbeid aan te pas komt? En dan zouden ze nu opeens wakker liggen van volwassen slaven?

Vaak oneens met Derksen op voetballend vlak, maar wat slaat hij hier de plank raak. Ergerde mij gisteren ook al kapot hier op de burelen. Toen politici hier iets van zeiden lag het allemaal aan hun hypocriete gedrag. Wat moet je dan? Je mond maar houden over die 6500 doden? We hebben op dat massagraf helemaal niets te zoeken.

In de basis eens met Derksen. Heb in mijn hoofd daarbij wel een dilemma. De rijke wereld is nl gebouwd op bloed en als je altijd consequent wil zijn, dan moeten we onze hele manier van leven ombuigen. Maw als je hier een statement wil maken, waar trekken we dan de grens en zijn we dan echt bereid om persoonlijk in te leveren in onze manier van leven? Derksen praat heel makkelijk over hypocrisie bij anderen, maar vraag me af hoe bereidwillig hij zou zijn.

Iedereen inclusief Derksen praten altijd hun eigen straatje schoon voor zelfverijking. Voetballers zijn niet veel anders dan iedereen. De hele kapitalistische wereld is opgebouwd met maar een doel en dat is winst, ten koste van alles. PR en marketing, dat ook zijn intrede heeft gedaan in wat nieuws was en nu gewoon propaganda is, praat dat of goed door de waarheid te bedekken of spreekt er schande van als het je tegenstander betreft. Iedereen probeert moraalridder te spelen alleen is niemand dat, ook Johan niet die zich graag schaart achter de VS en het VK die nou ook niet echt bekend staan als landen die de wet naleven met onechtelijke bombardementen op Libie, Irak, Syrie, Servie en ga zo maar door. Hoeveel mensen hebben zij wel niet vermoord met als zogenaamd uitgangspunt de 'vrijheid', maar in realiteit olie of ander strategisch gewin. Het is altijd goed erover te praten en een soort van moreel te behouden, welke kant dat ook op is, maar die 6500 doden zijn ten eerste niet geverifieerd en worden misbruikt voor propaganda tegen Qatar nu. Dat Johan zich daarvoor leent om dat zo maar even te kopiëren zonder zichzelf te informeren waarvoor hij zichzelf nu weer leent is geen doordachte journalistiek. Hij zou zich beter met wat luchtigere onderwerpen bezighouden.

27 februari 2021 om 13:43

Eindelijk iemand die objectief naar zaken kijkt. Bedoel kijk als het echt allemaal zo is, dan is het gewoon fout. Laat dat duidelijk zijn. Maar die selectieve verontwaardiging zeg, zo hypocriet. Mannetje wil enkel goedkoop scoren en zichzelf belangrijk maken. De beste man zou genegeerd moeten worden. De beste man hoorde je idd niet over die kwesties of spreekt zich niet zo uit als het om China e.d. gaat. Of hoorde je niet over Israel toen daar de songfestival werd gehouden. Hopeloos gedoe.

27 februari 2021 om 17:15

Je richt je op de boodschapper en niet op de boodschap. Dat is jammer. Lees je eens in in de materie, misschien dat je er dan anders over denkt. Een songfestival in Israël? Serieus?

Ik geef Derksen hier gelijk. Eigenlijk zou je heel dat WK moeten boycotten. Dan wordt er wel gezegd, ''nee we moeten het door laten gaan, anders zijn die 6500 doden voor niets geweest'', maar naar mijn mening laat je juist zien door niet op te dagen bij dat WK dat je het niet okã© vind dat er zoveel doden zijn gevallen alleen om het WK door te laten gaan. Neemt iedereen wel deel aan het toernooi, zullen ze er gewoon goed geld aan verdienen oftewel, het raakt ze niet. Ik vraag me trouwens af mochten die 6500 doden zijn gevallen in Europa, wat er dan zou gebeuren. Ik denk dat er dan heel anders naar gekeken wordt..

Ik vind Johan Derksen erg leuk een beetje de kers op de taart en hij hoort er bij en mag zijn mening geven. De 1 vind die dom de andere niet. Gelukkig is van der Gijp zo inteligent dat maakt het weer goed met zijn gehinnik en domme opmerkingen. Altijd zeuren over Feijenoord of ze goed of hélaas te vaak slecht zijn voor Renee is het nooit goed Ach zo heeft iedereen zijn voorkeur maar ik vind het misselijk om Johan zo neer te zetten. Zonder hem haakt de helft van de kijkers af. En hij weet er wel degelijk veel van. En hij durft wat te zeggen

Derksen heeft helemaal gelijk. Alleen kun je echt wel iets doen door toch die kant op te gaan. Veel voetballers kennen elkaar. Als spelers onderling afspreken dat ze in de poulefase bijvoorbeeld op 0-0 spelen en de bal zinloos overspelen (of om de beurt 65x hooghouden) is het WK niet om aan te gluren. Bovendien moet dan door loting (loting bij FIFA moet je met een korreltje zout nemen, maar toch) worden bepaald wie er doorgaat naar de 8e finale. Of je spreekt af dat de spelers de eerste helft niet spelen (alleen overspelen, beetje hooghouden) en juist de 2e helft tegen elkaar gaan strijden. Dan worden wedstrijden in 45 minuten beslist. Daarmee zorg je namelijk wel voor lagere kijkcijfers en feitelijk doe je Dan toch iets. Je dwarsboomt de FIFA en Qatar hiermee. De hele wereld zal er dan verslag van doen. Als ik topspeler zou zijn geweest zou ik zoiets afspreken. Mbappe met Neymar en Veratti, Messi met Frenkie en Pique, Blind met Alvarez, und so weiter. Uiteindelijk heb je ze allemaal wel te pakken.

Ik was al geschokt toen het in 1e instantie om 10tallenn ging maar werd weggewuifd maar nu gaat het om duizenden, ben bang dat standpunt van div. bonden wo ook Nederland, niet veel anders zal zijn. Bij de volkenmoord in Argentinië door Videla werd er ook naar de andere andere kant gekeken.

27 februari 2021 om 13:39

De enige hoop die er een beetje is, is dat het natuurlijk een compleet andere tijd is dan in 78. Toen was het algemene 'morele kompas' van de wereld toch nog wat minder en door de afwezigheid van social media konden bepaalde zaken veel meer verborgen gehouden worden voor de buitenwereld.

Voetballers die op die velden een balletje trappen kunnen nooit meer in hun leven over discriminatie beginnen. Er liggen meer dan 6500 lijken van slavenarbeiders onder die stadions en daar heb je dan willens en wetens lopen te spelen. Ik kan onze jongens niet kwalijk nemen dat ze daar toch willen gaan voetballen. Zo een tornooi is het hoogst haalbare voor een voetballer. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk het wel niet moet zijn nee te zeggen tegen zo een tornooi als je hele leven om voetbal draait. Maar voor deze groep voetballers betekent ook dat ze nooit meer over de slavernij kunnen praten. Zo een discussie kan je nooit meer aangaan.

Goed betoog van Derksen, die terecht uitkijkt naar de reactie van onze internationals op het onrecht in Qatar. Hun morele kompas sloeg collectief op tilt toen Derksen een misplaatste grap over een zwarte rapper maakte, als je echt zo maatschappelijk betrokken bent went je je invloed of ten minste je bereik als international, individueel of in groepsverband, aan en als je echt ballen hebt weiger je.

Overigens ben ik ook benieuwd in hoeverre Derksen zelf wegblijft van de buis om over interlands te analyseren. Hij moet denk ik niet onderschatten dat dit veel discussie over het thema zal brengen, meer in ieder geval dan ons nationale en bovendien vermoeiende geweten Freek de Jonge die in zijn zoveelste show ook oproept tot een boycot. Niettemin denk ik dat Derksen dat niet doet en om dezelfde reden als wij toch gaan kijken: als het toch plaatsvindt, kun je het niet tegenhouden er net zo goed wel naar kijken.

Sterk, treffend en passievol gesproken door Derksen. Youp van 't Hek heeft hier ook een mooie column over geschreven in het Nrc. Dit is een uitgelezen kans voor een groots en belangrijk statement, ik vrees alleen dat alleen krekels hoorbaar zullen zijn.

Als de heren voetballers van Oranje echt ballen hebben, komen ze inderdaad met een statement dat zij niet gaan. Dan pas zouden zij stijgen in mijn achting. Doen zij hier niets mee, vind ik ook het statement dat zij maakten n.a.v. Akwasi een lachtertje!

Voordeel is wel dat die velden in Qatar nooit gesproeid hoeven te worden. Ze zijn namelijk al doordrenkt met het bloed van de dode bouwvakkers. Trouwens moeten ze daar allemaal douchen in hun onderbroek!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Dinsdag 13 april
Sergio Peña wordt gevolgd door clubs uit België, Spanje en Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren