Valentijn Driessen maakt gehakt van oproep tot WK-boycot van Sigrid Kaag

Vrijdag, 26 februari 2021 om 11:14Jeroen van Poppel • Laatste update: 12:02

De oproep van Sigrid Kaag van D66 en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie om het WK 2022 in Qatar te boycotten, valt volledig verkeerd bij Valentijn Driessen. De journalist noemt de oproep in zijn column voor De Telegraaf 'goedkoop scoren' en 'de Haagse reflex'. Driessen gelooft niet dat het impact zal hebben als het Nederlands elftal niet naar Qatar gaat en vindt dat Oranje juist moet afreizen om misstanden aan de kaak te stellen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.94 reacties (laatste reactie door sirius)

Allemaal voor de bühne joh! Niemand weet, op ons na, dat er een handelsmissie in Qatar is. Het zijn allemaal een stelletje hypocrieten bij elkaar, ook de voetballer die zo vol zijn over ons slavernij verleden. Zeggen dat het een schande is dat ons land op bloedvergieten is gebouwd om vervolgens in een stadion te gaan voetballen waar duizenden zo niet tien duizenden mensen zijn overleden! Bah, het is om te kotsen!

26 februari 2021 om 11:26

Vooral dat laatste steekt mij, de hypocrisie bij de voetballers is echt walgelijk als het gaat om dit soort onderwerpen. Lekker in je luxe jacht in de golf vertoeven om vervolgens hypocriet je mening te verkondigen over ons slavernijverleden. Brr walgelijk.

26 februari 2021 om 12:20

Wat ook behoorlijk hypocriet is is de boycot van een tv programma vanwege een misplaatste grap, om vervolgens wel naar een wk te gaan waar 6500 man voor is gestorven. Ben het ook wel met Driessen eens dat een actie tijdens het toernooi beter is dan een boycot. Maar hierover zwijgen is vanuit de knvb behoorlijk hypocriet.

26 februari 2021 om 12:31

Echt dit dus! Zo'n Depay die regelmatig in een van de Emiraten te vinden is. Gote bek over slavernij verleden, maar wel leuk in een land zijn waar moderne slavernij is. Hypocrieten.

26 februari 2021 om 12:38

Nederland heeft gewoon een slaven verleden en daar mag over gesproken worden. Het lijkt er eerder op dat je het er niet over wil hebben dus dan wijs je maar je vinger naar iets anders.

26 februari 2021 om 12:56

@ramires ik denk dat Nederland juist een land is wat extreem open is over haar verleden. Het is al een hele lange tijd gelden dat ik op de basisschool geschiedenis les had, maar ook daar werd het al duidelijk gemaakt dat onze Gouden Eeuw niet alleen pracht en praal was.

26 februari 2021 om 13:00

Onzin Ramires, er wordt genoeg over gesproken. Maar het draait volledig door richting punten als het eisen van excuses voor iets wat in een hele andere tijdsgeest is gebeurd tegenover mensen die er nu al lang niet meer zijn.

26 februari 2021 om 13:20

Consy, mee eens! Neem de spelers van Oranje. Niet met Derksen praten, wel afreizen naar Qatar. Moderne slavernij. Bij BLM is het ook angstvallig stil. Maar het zijn geen blanken, dus dan word het verhaal ongemakkelijk. Stelletje pipo's...

26 februari 2021 om 14:44

consy
"er wordt genoeg over gesproken."
Dat is jouw mening. Punt is dat andere mensen daar een totaal andere visie op hebben. En aangezien het gaat om het recht van mensen op het uiten van een vrije mening (ik ga er maar even vanuit dat jij een voorstander bent van het recht pp een vrije meningsuiting en dat je daar niet tegen bent), is het vanzelfsprekend niet aan jou om te bepalen dat het wel 'genoeg' is en dat het volledig door zou draaien. Althans, jij mag dat vinden, maar er vinden overduidelijk heel erg veel mensen iets heel anders.
Escuses zijn wat mij betreft trouwens ook zinloos in dit verband. Wat hebben donkere mensen nu eraan dat Rutte, die niets met de slavenhandel te maken heeft gehad, sorry zegt? Maar dat mensen er niet meer over zouden mogen praten omdat hij het door vindt slaan (doorslaan, hoe dan??) is absurd.

Misschien een tip om te aanvaarden dat als je vrijheid van meningsuiting huldigt, daarbij de verantwoordelijkheid hoort om te erkennen dat ook anderen exact dezelfde vrijheid hebben die jij jezelf toeeigent. Weet je wie Voltaire was? Aan hem wordt de uitspraak toegeschreven: 'ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.' Iets om over na te denken consy! Tijd voor jou om het recht van donkere mensen om over slavernij te praten met je leven te gaan verdedigen. Tenzij je tegen de vrijheid van meningsuiting bent natuurlijk. Dan niet.

26 februari 2021 om 14:46

alsjemenou
Prima dat er weer een boel mensen hier verketterd worden, maar ben jij ervan op de hoogte dat Johan Derksen, al een jaar of zes lang, ook al tig keer heeft gepleit voor een boycot van dit WK? Ik weet natuurlijk niet of je toen dat gebeurde ook zo bent uitgevaren tegen Derksen, maar mijm gevoel zegt me dat je hier nogal selectief en hypocriet bent in je beoordelingen. En kennelijk vind je Derksen dus een pipo.

26 februari 2021 om 15:07

Kante. Waarom zou ik boos worden op Derksen in deze? Een boycot vind ik prima hoor, zoveel doden en toch afreizen. Ik begrijp werkelijk niets van jouw betoog. Wat zeg je nu eigenlijk? Ik begrijp er oprecht niks van.

26 februari 2021 om 15:43

@fc ramires, er wordt over gesproken, maar er zijn een aantal beroepsactivisten die geen baat hebben bij een gesprek. Er worden feiten verdraaid, b.v. de VOC wordt in de schoenen geschoven wat de onsuccesvolle WIC heeft geflikt, het Paleis op de Dam zou gebouwd zijn met geld uit slavenhandel, terwijl graan uit Oost Europa de hoofdmoot van de handel was, later de specerijen. Men is erop uit de maatschappij met alternatieve feiten te ontwrichten om er financieel van te kunnen profiteren. Nu terug naar het onderwerp. Men gaat de koninklijke familie van Qatar aanspreken; we hebben bij het WK voor clubteams van de Fifa gezien hoe dat werkt. Een koninklijk lid, dat de prijzen uitrijkte, negeerde de vrouwelijke arbiters. En in Rusland hebben we o.a. kunnen zien hoe bobo van Basten glimlachend op de foto met allerlei dictators staat te poseren, terwijl hij een hartig woordje zou gaan praten...... die beloftes om het gesprek aan te gaan zijn een grote hypocriete schertsvertoning, het gaat ordinair om poen. Het geleuter dat sport verbind gaat ook helemaal nergens over. De burgers die daar wonen kijken niet naar sport en doen niet aan sport. Hoe dan ook, als we ballen hadden gingen we niet. Ik vrees ook dat die donkere jongens die nu al de flappen uit het Middenoosten pakken, indirect via sponsoring vanuit het Middenoosten, niet thuis gaan geven. Kan hun het verrotten dat hun brothers als horigen(praktisch slaven) zijn gestorven. Zolang Akwasi verbaal geen draai om de oren heeft gehad is alles goed en slapen ze er geen minuut minder om. Stelletje Facebook activisten. Overigens is de verontwaardiging vanuit de politiek ook rijkelijk laat, want wij discussieren hier al jaren over.

26 februari 2021 om 18:16

@constant kante Waar zeg ik dat mensen er niet over mogen praten? Je valt me aan terwijl we het met elkaar eens zijn. Ik vind dat de discussie doorgeslagen is richting het eisen van excuses. Jij vindt dat zelf ook onzin en thats it. Ik zeg nergens dat er teveel over gesproken wordt, ik zeg alleen dat er genoeg over gesproken wordt. Er werd namelijk gezegd dat ik het er zogenaamd niet over zou willen hebben, wat een onzin. Wat ik aan de kaart stel is de hypocrisie van mensen die het erover willen hebben maar vervolgens wel naar landen gaan om lekker vakantie te vieren waar vandaag de dag nog steeds sprake is van verkapte slavenarbeid.

26 februari 2021 om 11:34

Dus spelers mogen hun mening over de geschiedenis, die ze niet meer kunnen veranderen, niet meer geven? Volgens mij boycotten ze Nederland daarom toch niet. Dat ze af en toe een relatief klein statement maken lijkt me juist prima. Maar nu zouden ze dus wel een gigantisch statement moeten maken om iets dat ze niet eens direct raakt. Heel raar.

26 februari 2021 om 11:40

Oh dus het slavernijverleden van Nederland raakt ze persoonlijk, maar zodra dit ergens anders gebeurt ten behoeve van hun carrière raakt het ze niet persoonlijk? Dat is de wereld op zijn kop! Als je een statement wilt maken tegen slavernij is niemand daar tegen, maar dan moet je niet je ogen sluiten voor de slavernij die je wel goed uitkomt. Blijkbaar zijn de slaven van 200 jaren geleden wel belangrijk, maar de huidige slaven niet. Of gaat het alleen om zwarte slaven? Dat kan ook, dat de slaven in Qatar gewoon niet het juiste kleurtje hebben...

26 februari 2021 om 11:52

Spelers mogen en kunnen prima hun mening weergeven over de geschiedenis die ze niet kunnen veranderen. Ik kan de geschiedenis ook niet veranderen en geef ook mijn mening. Ik kan me echter niet voorstellen dat als ik in Nederland een grote mond zou hebben over racisme en slavernij, ik dan wel gezellig een balletje ga trappen in een stadion dat door slaven is gebouwd.

26 februari 2021 om 12:19

Dat is inderdaad de blinde vlek die je vaak, niet alleen in NL, ziet. Omdat het zo lang geleden is zou het je niet direct kunnen raken. De effecten van die tijd zijn er in bepaalde mate nog steeds, maar er mag steeds minder over gesproken worden. Het gaat mij erom dat een statement proportineel moet zijn. Statements van spelers die de slavernij aanhalen hebben toch nooit geleid tot een boycot van een toernooi of land? Waarom moeten ze dan wel een toernooi boycotten dat verder van ze af staat? Ik heb geen enkele binding met Qatar, maar vind het wel verschrikkelijk hoe er met gastarbeiders om gegaan wordt. Wat je wel vaak proeft is dat 'nederlanders' snel in de verdediging schieten over het slavernij verleden. Logisch, omdat dat ook dichter bij jezelf is.

26 februari 2021 om 12:45

Wat mij betreft staat dit toernooi dichter bij ze dan welke vorm van slavernij van 200 jaren geleden dan ook. Hoeveel Nederlanders stammen nou daadwerkelijk af van slaven? En zelfs als ze afstammen van slaven, wat pijnlijk kan zijn, heb je geen recht van spreken als je nu ten behoeve van je eigen voetbalcarrière zelf indirect gebruik maakt van andere slaven.

26 februari 2021 om 12:56

En waar vergelijk je de situatie in China mee?

26 februari 2021 om 13:19

Nou dat is vrij makkelijk. Laten we zeggen dat zeggen dat 80% van de niet Hindoestaanse Surinaamse Nederlanders en 80% van de Antilliaanse Nederlanders afstammen van slaven.

Vraag is hoeveel Nederlanders stammen af van slavenhouders/handelaren... dat is echt bijna te verwaarlozen en totaa niet dichtbij de gemiddelde Nederlander.... alleen heeft de Nederlandse staat wel baat gehad op het verhandelen, dat staat vast. Net zoals de Afrikanen die handelden, de Amerikanen Britten Fransen etc.

26 februari 2021 om 13:21

Vooral met je laatste zin haal je denk ik iets juist aan. Ik heb het gevoel dat veel donkere mensen denken dat slavernij enkel te maken heeft met donkere mensen. Ook met betrekking tot het slavernij verleden van Nederland. Dat het enkel de Antillen en Suriname betreft, terwijl er in Nederlands- Indië veel meer slaven waren, maar daar horen we nauwelijks iets over. BLM is namelijk belangrijker.

26 februari 2021 om 15:56

Slaverij is nog nooit zo groot geweest als dat het nu is. Een persoon die daar zo mee begaan is, kan heel veel goed werk verrichten in het hier en nu. Mensen die op social media in de vorm van een post of een like " actie voeren" tegen dingen die 400 jaar geleden gebeurt zijn en ondertussen bloedgeld aannemen uit het Middenoosten, daar op vakantie gaan en daar gaan voetballen of coachen, zou ik niet serieus nemen. Ookal omdat heel veel beweringen feitelijk onjuist waren, b.v. dat Johan Derksen een racistische grap had gemaakt, wat Hans Teeuwen feilloos heeft weerlegd. Ik zou die in benzineverslindende Maybachs rondjesrijdende mensen wereldvreemd durven noemen. @pavol_demitra3, slaven in Europa hadden een andere naam: horigen of lijfeigenen. Er is ook een ander hardnekkig misverstand, dat slavernij uit de Amerika's komt(althans, dat draagt men vaak uit), maar totaan de Middeleeuwen had vrijwel iedere beschaving slaven. Zelfs de meeste slaven uit Afrika gingen naar het Middenoosten en Azie, niet eens naar Westindie zoals het gebied van Noord en Zuid Amerika inclusief de eilanden na de Middeleeuwen genoemd werd. Sterker nog, in Oman werd de slavernij officieel pas in 1970 verboden, maar onofficieel is het er nog steeds(zie Qatar). Blijft staan dat het logisch is dat mensen uit Suriname en de voormalige Antillen zich vereenzelvigen met de Noord Amerikaans kijk op het slavenverleden, alleen vind ik dat er wel wat kritischer naar gekeken mag worden, omdat de effecten van de slavernij in de VS veel heftiger zijn.

26 februari 2021 om 16:19

@DonCoXxX, inderdaad. Momenteel zijn er op aarde meer slaven dan ooit tevoren (ik dacht iets van 350 miljoen of iets dergelijks). En toch wordt er steeds over slavernij uit het verleden gesproken.

Het is makkelijk roepen om een boycot, maar in de praktijk zal dit natuurlijk nooit gebeuren, ook al zien wij allemaal dit het liefste. Het draait allemaal om geld en de KNVB zal nooit als enige bond het toernooi gaan boycotten, want dat betekent een schorsing van jaren voor internationaal voetbal. Andere voetbalbonden gaan het ook niet doen, want als puntje bij paaltje komt gaan ze echt wel vanwege het geld, de druk om te gaan en de prestige. Voetballers zullen vanwege hun ego en eigen marketingpositie ook echt geen WK willen missen. Bij het NL-elftal hebben spelers als Depay, Wijnaldum en van Dijk hun woordje klaar als het gaat om racisme en dan media gaan boycotten, maar over Qatar hoor je ze niet, terwijl daar elke dag doden vallen en paspoorten worden afgepakt. Frank de Boer was volgens mij zelfs ambassadeur van het WK in Qatar en heeft daar ook gevoetbald, dus van zijn kant hoeven we ook niets te verwachten.Let maar op, niemand zal het WK helaas boycotten, daar hoeven we niet op te rekenen. Een statement afgeven hebben we ook weinig aan, want dat scheelt geen doden en Qatar zal er niet wakker van liggen. De FIFA laat zijn hoofd ook hangen naar Qatar en zullen ook het WK niet verplaatsen.

26 februari 2021 om 11:42

Toch heb ik altijd het idee dat de spelers juist wel alle macht kunnen uitoefenen. Als het Nederlands elftal er iets tegen wil doen, kan je toch andere landen erbij betrekken? Je hebt een Frenkie de Jong bij Barca, Wijnaldum en van Dijk Liverpool. Als die alleen al een balletje laten vallen bij hun clubselecties, dan kan het hard gaan met spelers van verschillende nationaliteiten die er wat tegen willen doen. Misschien heel makkelijk gedacht maar als er één speler hierin tegenin gaat denk ik dat het heel hard kan gaan.

26 februari 2021 om 12:07

Mee eens. Ik denk dat het juist goed zou zijn als Nederland uitgesloten zou worden van toernooien door de fifa. Klinkt misschien gek. Maar dan veranderd er wel wat. Stel je de krantenkoppen voor. "Nederland maakt statement tegen slavernij en wordt uitgesloten door fifa". Daar duikt de hele internationale media op. Ook van buiten de sport. Dan komt er echt een shitstorm. En dan zegt Duitsland waarschijnlijk dan gaan wij ook niet. Engeland zegt dan ook dat ze niet gaan, daarna belgie, daarna de rest. En dan veranderd er wat. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat als NL echt uitgesloten zou worden, dat de rest van de wereld daar niks over zegt en het gewoon prima laat gebeuren. Dat kan gewoon niet.

26 februari 2021 om 19:14

Hypocriet gedoe. Maar wel genieten van Euro songfestical in Israel. Maar wel stil zijn betreft Myanmar. Agh hou gewoon op! Nederland heeft zelf bloed aan hun handen! Laten we dan zo eerlijk zijn tegenover zelf! Goedkoop dit helaas. Laten we anders ook niet meer op vakantie gaan naar Amerika e.d.

Ik geloof niet dat dit goedkoop scoren is en zie niet in waarom je niet kan zeggen "genoeg is genoeg, we gaan niet". Tegelijkertijd is het natuurlijk wel enigszins hypocriet als je allerlei handelsmissies doet met datzelfde land, maar ik vind dat toch nog wat anders dan een voetbalfestijn op de graven van duizenden doden.

26 februari 2021 om 11:29

Maar waarom is het niet goedkoop dan? Driessen legt, verrassend genoeg, goed uit waarom zo'n 'genoeg is genoeg' nergens op slaat. Alsof het dit jaar ineens zoveel slechter gaat in die regio? Dezelfde problemen spelen er al jaren. Dat ze er nu mee komen is leuk voor de verkiezingen, maar voor echte impact had de boycot jaren terug moeten plaatsvinden

26 februari 2021 om 11:32

Waarom zou je het nu wel moeten zeggen en eerst niet? Dat maakt het zo goedkoop. Mevrouw Kaag heeft 4 jaar in een kabinet gezeten en 4 jaar lang haar mond niet opengetrokken. Was het aantal omgekomen arbeiders toen te laag of zo dat we haar, haar partij of het kabinet niet gehoord hebben? Nee, nu er verkiezingen zijn moet er een wit voetje gehaald worden bij het electoraat. Terwijl er niks is veranderd t.o.v. de afgelopen jaren behalve het dodenaantal. Ik kan het niet anders zien dan goedkoop scoren.

26 februari 2021 om 11:34

Is het niet goedkoop om spierballen taal te uitten vlak voor de verkiezingen als je verder altijd je snavel hebt gehouden over dat onderwerp? Goedkoper ga je het niet krijgen, net een beetje als de VVD die nu de verkiezingen eraan komen ineens wat wil doen aan de immigratie terwijl ze hier jaren lang de kans voor hadden. Goedkope onzin.

26 februari 2021 om 11:37

Ja akkoord met jullie. Denk een te positief mensbeeld van die twee politici.

26 februari 2021 om 12:05

Ik ben geen CU fan, maar Segers heeft in 2014 al aangegeven dat hier naar gekeken moest worden. Dus dat was ruim op tijd. Maar ja, voetballers zien geld, dus BLM ja, Qatar boycot, nee. Dan maar hypocriet, zoals grootste deel van de politiek

26 februari 2021 om 14:49

Dan is Segers daarin uiteraard gewoon goed bezig zonder het goedkoop willen scoren. Maar iemand als Kaag met al haar verleden moet echt rustig haar mond houden. @gl, toch mooi dat je een positief mensbeeld er op na houdt, het is ook zeker geen commentaar uiteraard.

26 februari 2021 om 15:40

Denk je niet dat bij de bouw van al die andere bedrijven, olievelden e.d. geen doden vallen?
Volgens een rapport van Amnasty is de situatie in de stations niet goed, maar buiten de spotlights die op de bouw van de WK stadions schijnen is de situatie nog erger.
Dus wat mij betreft is het zeker goedkoop scoren. Dan zouden we iets boycotten waar de situatie niet goed (en niet goed te praten is) is terwijl we de rest, waar de situatie nog veel erger is, laten voor wat het is.

26 februari 2021 om 19:24

Natuurlijk is dit goedkoop scoren. Dit soort uitspraken doen het goed bij links-Nederland, maar het is zo hypocriet als wat. Ze maken zich hard voor het klimaat, maar hebben zelf een aanzienlijk grote ecologische voetafdruk dan de gemiddelde Nederlander en bovendien reizen ze veel vaker per vliegtuig en dat soort zaken. Ze keuren oorlog af, maar hebben er geen enkele moeite mee dat we olie uit die gebieden winnen. Ze pleiten voor meer belasting, maar zorgen zelf dat ze zo weinig mogelijk hoeven af te dragen. Dit zijn praatjes voor de buhne met oog op de verkiezingscampagne. Waar waren dit soort woorden toen het kabinet nog niet demissionair waren? En denk je dat deze woorden nog voorbij komen als D66 weer in een kabinet zit? Natuurlijk niet.

Hij heeft zowaar een keer gelijk. Ineens komen politici interessant doen in tijden van verkiezingstijd, terwijl deze misstanden al heel lang bekend waren.

Ik ben vooral benieuwd wat de internationals van Oranje gaan doen. Ze maken zich heel sterk als Derksen een (mislukte) grap over Akwasi en zwarte piet maakt. Gaan ze dan wel een WK spelen dat letterlijk mogelijk gemaakt is door slavenarbeid? Dat zou zeer hypocriet zijn. Ben zeer benieuwd naar de werkelijke integriteit van Depay, Wijnaldum, van Dijk en Frenkie de Jong als ze er minder mee kunnen scoren.

26 februari 2021 om 11:37

Zijn gedeelte dat het goedkoop scoren is dat heeft hij gelijk in, maar zijn gedeelte dat we juist moeten gaan om misstanden aan de kaak te stellen is onzin. De knvb gaat zich nergens mee bemoeien en helaas zullen al die voetballes met de grote mond als Derksen wat roept nu ook hun mond houden

26 februari 2021 om 11:45

Wat de Knvb en de spelers ook kiezen, het gaat kritiek opleveren. Mijns inziens moeten ze lekker gaan voetballen op het WK. Voetbal heeft niks met politiek te maken en voetballers kunnen deze problemen ook niet oplossen. De politieke mening van voetballers is ook helemaal niet belangrijk.

26 februari 2021 om 12:09

Voetbal en politiek hebben inderdaad niets met elkaar te maken, maar het gaat hier ook om het voetbal. Je gaat dalijk in een stadion spelen waar 6500 slaven zijn overleden door de omstandigheden. Daar kan je je toch niet lekker bij voelen lijkt mij.

26 februari 2021 om 12:17

En wie wordt er geholpen met een statement? Het maakt geen enkel verschil of voetballers daar wel of niet gaan spelen. Het zijn politici en beleidsbepalers die integriteit missen en moeten veranderen om dit op te lossen. Overigens snap ik heel goed dat je je als speler niet fijn voelt om zo'n WK te spelen.

26 februari 2021 om 12:35

Als je je er niet fijn bij voelt, moet je dat ook gewoon zeggen. Dat lukte ze ook bij de Akwasi rel...

26 februari 2021 om 12:37

@hernanes vind jij 6500 doden iets politieks? Ik vind dat iets sociaals: misstanden tegen de mensheid.

26 februari 2021 om 12:37

@Hernanes, als er wat meer over gesproken wordt dan is de kans groter dat politici er wat meer aandacht aan besteden.

26 februari 2021 om 12:01

Ik vind het echt iets heel anders als je je hard maakt om BLM en om zaken die vrienden, familie en jijzelf meemaken of hebben meegemaakt of iets, hoe erg ook, wat geen invloed heeft op jouw dagelijks leven of dat van je kennissen. Neemt niet weg dat NL en de Knvb wel een statement zou moeten maken, maar om nu te zeuren (want dat is het) over mensen die begaan zijn met slavernij, BLM en tegen zwarte piet zijn, dat is spijkers of laag water zoeken. Want is het zo dat omdat je een mening hebt over een onderwerp je vanaf nu je altijd moet uitspreken? Dat is toch absurd?

26 februari 2021 om 12:16

Ik schat de problematiek rond het WK, waar minstens 6500 mensen gestorven zijn onder barre omstandigheden (lees:slavernij), erger in dan de zwarte pieten discussie. Als de internationals zich drukmaken en fel uitspreken om zwarte pieten, Akwasi en Derksen, zouden ze dit zeker bij dit WK moeten doen.

26 februari 2021 om 12:24

Nu dan vind je racisme en discriminatie an sich niet erg maar alleen racisme en discriminatie die jezelf raken. Dat haalt elke morele onderbouwing van een dergelijk statement volledig onderuit. Want ze hebben zich heel stevig uitgesproken over VI en dergelijke (ze riepen echt op tot een boycot van het programma).

26 februari 2021 om 13:09

Ja, en het is ook erger dan wanneer je stroom uitvalt en je je favoriete kookprogramma mist. Neemt niet weg dat je ooit met het 1 wel te maken krijgt en met het ander wellicht minder. Als je je druk maakt om je (let's say) stroomuitval of een van die andere relatieve luxe problemen die we hier hebben, dan moet je je ook druk maken om slavernij, maar dan ook de barre omstandigheden in de farfalla's, de genocide van de Oeigoren en ga maar een uurtje zo door.

26 februari 2021 om 13:15

Ik zeg niet dat het ene racisme / discriminatie erger is dan het andere, maar wel dat ik niet verwacht van een stel twintigers dat zij het morele kompas van de natie worden en dus alle wereldproblematiek aankaarten dan wel oplossen.

Zullen we dan ook de handel met China stoppen vanwege een identieke herhaling van de 2e WO omtrent het opsluiten van een bevolkingsgroep (oeigoeren) in concentratiekampen of draaien de heren en dames in Den Haag daar wel gewoon hun hoofd voor weg? Kilo's boter op het hoofd in Den Haag. Makkelijk proberen te scoren zo dicht voor de verkiezingen, maar het interesseert ze geen hol wat er met die mensen in Qatar gebeurd.

26 februari 2021 om 11:58

Ik weet zeker dat 99% over me heen gaat vallen, maar identiek? Ik raad mensen eens aan om zich te verdiepen in de onderzoeken die zijn uitgevoerd en door wie deze zijn uitgevoerd. Vrijwel alle onderzoeken (miljoenen Oeigoeren opgesloten, massa sterilisatie etc.) komen van ene Adrian Zenz (theoloog en uitgesproken homofoob). Hij werkt voor een anti-communistische organisatie in de VS en in zijn onderzoeken is er geen enkel 'hard bewijs'. Enkel vermoedens. Waarom wordt er geen onafhankelijk onderzoek uitgevoerd? En niet een Amerikaans anti-communistische organisatie?

Disclaimer: Uiteraard is er wel onderdrukking en dat moet aangepakt worden. Ik ben echter geen fan van de berichten in de media hierover. Ik vind het alleen vrij bizar dat de onderzoeken van Zenz blindelings wordt overgenomen door bijna iedereen. Massa sterilisatie en miljoenen Oeigoeren opsluiten is niet zomaar een accusatie.

26 februari 2021 om 12:28

Eerst ontkende China dat ze bestonden, daarna werden het ‘heropvoedingskampen’. Er is trouwens onderzoek gedaan door de New York Times en het internationaal consortium voor journalistiek. Dat onderzoek doen is trouwens niet makkelijk als je als onafhankelijk journalist de regio niet eens binnen mag en alleen strikt georchestreerde tours mag volgen.

26 februari 2021 om 12:52

Klopt, daarom ben ik er ook van overtuigd dat ze worden onderdrukt en dat ontken ik ook absoluut niet. Maar ik heb het specifiek over de termen zoals "massa sterilisatie" en dat er "twee miljoen Oeigoeren in kampen zitten". Ik vind het persoonlijk lastig om te oordelen of de bronnen hiervan wel betrouwbaar zijn (zoals hierboven aangegeven). Er is een Koude Oorlog tussen de VS en China bezig en wij bevinden ons meer in het VS-kamp en krijgen daarom vooral éã©n kant van de media te horen. Als normale burger is het eigenlijk onmogelijk om een goed geã¯nformeerde mening hierover te vormen, dus ik vind het wel verontrustend dat 99 van de mensen zulke extreme accusaties klakkeloos overnemen. Overigens, als de onderzoeken van Zenz wel waar zijn en er genoeg bewijs is, waarom gebeurt er niks? Ik vind het nogal een clusterfuck. Ik ben absoluut ook niet pro-China, maar probeer wel een beetje kritisch te zijn op de VS, want die hebben ook geen schoon track record.

26 februari 2021 om 12:55

Ik vind zowel de vs als China echt afschuwelijke landen en de vs is gewoon het land met de grootste oorlogsmisdaden ooit maar ze zijn er wel gewoon mee weggekomen (Hiroshima en Nagasaki). Maar er gebeurt niets tegen China omdat niemand dat durft. Net zoals dat lang met de USA geweest is. Jammer maar het is gewoon zo. Ze hebben geld en dan mag je meer.

26 februari 2021 om 13:12

Inderdaad, maar het enige waar ik mensen een beetje op wil attenderen is dat ze te snel een mening hierover klakkeloos overnemen (en dan doel ik dus enkel op die extreme beschuldigingen van Zenz). Het past in hun narratief en daarom snap ik het deels wel, maar we moeten ook kritisch blijven op de VS en zeker op onderzoeken die worden uitgevoerd door de "victims of Communism Memorial Foundation" (a.k.a. door Zenz). Aan de andere kant, misschien juist met deze extreme beschuldigingen wordt er eindelijk actie ondernomen. Ik vind het maar lastig. Time will tell

26 februari 2021 om 13:28

Hoe had jij de Japanners gedwongen tot overgave dan Lierse? Als je het dan toch over landen met oorlogsmisdaden hebt...

26 februari 2021 om 13:38

Nu niet door twee steden vol met burgers plat te bombarderen. Eind 1945 waren er al tussen de 140.000 en 226.000 mensen door overleden en dat houdt nog niet eens rekening met de overige slachtoffers aan stralingsziekte en k*** die er later kwamen (plus een opvallende stijging van het aantal miskramen in die regio).

26 februari 2021 om 15:05

Lierse
Wilde net zeggen. De brandbom campagne van Generaal Curtis Lemay, die nagenoeg álle Japanse steden met fosforbommen in de as gelegd had in het voorjaar van 1945 heeft veel meer doden en gewonden opgeleverd dan die twee atoombommen. En zijn er bij het bombardement op Dresden in maart 1945 niet ook iets van 70.000 mensen omgekomen?

Niet dat het argument is, 'ze waren al oorlogsmisdadigers, dus dan kon die atoombom er ook nog wel bij', want dat is een loos argument. Maar meer dat het plegen van oorlogsmisdaden (door de VS) niet bij de atoombommen is begonnen.

26 februari 2021 om 15:09

Was Dresden niet een actie van de Britten? Ook een afschuwelijke oorlogsmisdaad. Want de geallieerden wisten meer dan goed genoeg dat Dresden vol zat met Duitse vluchtelingen.

Ik ben het hier volledig mee eens, de overheid heeft veel meer middelen om misstanden daar aan de kaak stellen en moeten het Nederlands elftal daar niet mee opzadelen. Ik denk ook dat het weinig verschil zal uitmaken of Nederland daar wel of niet heen zal gaan als ze het alleen doen. Inderdaad, we hebben genoeg sterren van internationale allure in ons elftal die al vaker krachtige statements hebben gemaakt die internationale aandacht kregen, als ze dat willen, kunnen ze dat nu weer doen. En laat politiek alsjeblieft politiek blijven en het voetbal daar los van trekken als het even kan.

26 februari 2021 om 19:27

De overheid moet zich bezighouden met hun eigen kompas. Die mensen gaan over lijken en ze willen het zelf niet eens doorhebben. Nederland profiteert ook van dit soort oliestaten en dat doen ze graag, maar wil zo veel mogelijk anoniem. Daarom zijn dit soort uitspraken ook niet slim, want je kunt een politicus (en zeker een politicus met enige macht) altijd ergens op pakken.

Het is wel frappant dat je over zogeheten ''misstanden'' in het midden-oosten van alles en nog wat hoort, maar als het aankomt op de rest van de wereld is iedereen verdacht stil.. China *kuch*

26 februari 2021 om 11:29

Inderdaad. China is het grootste probleem om dit moment. Maar ze durven daar niets over te zeggen ivm economische belangen. Overigens maakt dat de misstanden in Qatar niet minder erg

26 februari 2021 om 11:44

Zo valt er over elk land wel wat te zeggen . Zo zijn er westerse strijdkrachten een land binnen getrokken en helemaal verwoest op basis van een leugen , massavernietigingswapens. Dus ja .....

26 februari 2021 om 12:28

Om diezelfde reden zeggen ze toch ook niks over Saoedi-Arabië?

26 februari 2021 om 11:35

Misschien moet je teletekst pagina 128 even lezen.

26 februari 2021 om 11:41

Ja, de wereld op zijn kop dus....

26 februari 2021 om 11:47

Hoe bedoel je? Het punt is dat de Kamer de behandeling van Oeigoeren aldaar als genocide bestempelt. Wat op zich raar is en een veel hardere benaming dan de daadwerkelijke genocide die begin vorige eeuw door de Turken werd gepleegd. Het zal ongetwijfeld verkiezingsretoriek zijn, maar er wordt vanuit de Kamer wel iets gezegd over de misstanden in China.

26 februari 2021 om 12:09

Ik had het over de reactie van China

26 februari 2021 om 11:40

Vlak Rusland niet uit waar feitelijk de oude KGB het land heeft overgenomen. Politieke moorden zijn aan de orde van de dag.

Het is inderdaad goedkoop scoren van D66 voorzitter Kaag. Daar weet de meester van goedkoop scoren Valentijn Driessen alles van.
Slaat nergens op dat we naar Qatar gaat overigens. Gelukkig gaat de koning niet.
Overigens: "volgens het organiserende WK-land zijn de 6500 doden ‘niet abnormaal hoog’ op een totaal van twee miljoen arbeidsmigranten in het land, die bovendien - volgens een regeringswoordvoerder" (AD)
Nee joh, niets aan de hand. Maar 6500 doden is helemaal prima.
En dan moeten ze in de Premier league voor elke wedstrijd knielen voor de dood van een man uit Amerika.

Als Oranje niet zou gaan worden ze uitgesloten van Europese toernooien en kan misschien doorwerken op de clubs.
Dus dan zouden Kaag en kornuiten het Nederlandse voetbal de nek omdraaien.
Ach ja, het is bijna tijd om te stemmen dus even populistische uitspraken doen nu van de politici.
Al worden die door voetbalsupporters toch al grotendeels uitgekotst.

In deze zaak kun je eigenlijk nooit iedereen tevreden stellen. Ik vind ook dat je het moreel gezien eigenlijk niet kunt maken om naar Qatar te gaan. Aan de andere kant is het ook goed om daar juist een boodschap uit te dragen, wat Valentin dus voorstelt. Tot slot speelt ook mijn sentiment hier een rol. Ik wil gewoon weer een WK meemaken, want het is te lang geleden. En laat ik ook eerlijk zijn: ondanks dat er veel mensen zijn gestorven voor dit WK, lig ik daar geen minuut wakker van. Het is me in ieder geval duidelijk geworden dat de actie van de voetballer destijds tegen VI iets is geweest wat gewoon lekker makkelijk bekt en waar ze zelf lekker geen last van hebben. Maar als ze wel last hebben van de actie, zoals het overslaan van het WK, dat het ineens veel minder belangrijk is.

26 februari 2021 om 12:07

Wout Weghorst hoorde ook bij de spelers die Veronica Inside zou boycotten. Tot hij afgelopen week een prijs voor beste speler van ze mocht ontvangen, toen praatte hij wel weer gewoon met ze.
Je hebt gelijk, het is allemaal activisme voor de bühne dat verder inhoudsloos is.

Ja, en Disney dankt een provincie waar ze concentratiekampen hebben voordat ze een actrice wegsturen die een meme plaatst die niet direct over concentratiekampen gaat. De boterberg die we ooit in Europa kenden is verdwenen naar de hoofden van machthebbers. Dat er überhaupt mensen zijn die Kaag serieus nemen is een mysterie voor me, maar dat uitgerekend zijn een handelsmissie leidt naar een land dat ze anderen oproept te boycotten is natuurlijk een gotspe. Ben het dan ook volledig eens met de heren Driessen en Zonneveld.

Haha onze Kaag, de dame die als speciaal gezant een aantal omstreden ontmoetingen heeft gehad met despoten. En nu het NL elftal willen gebruiken om een statement te maken. Had ze in haar oude functies ook kunnen doen, maar koos voor de meest diplomatieke. Hoe krom veelal ook.

ik wordt altijd zo moe als we achteraf gaan mauwen. Toen Qatar een optie was had je dit hard moeten aanpakken en nieuws van moeten maken. Niet na het kiezen en bouwen van de stadiums. Nu maak je er een probleem van de sport van ipv een politiek probleem.

Die Kaag is zelf van het discrimeren. Vrouwen mogen alles en mannen niks, het principe van mevrouw Kaag.

26 februari 2021 om 12:02

Alles onder het nom van 'positieve discriminatie'. Hoe zou een vrouw zich voelen als je alleen maar bent aangesteld door een quotum denk ik dan. Dan zit je ook niet helemaal lekker op je stoel.

De uefa had het daar niet moeten houden!
Maarja wie t meeste bied he die denken alleen maar aan geld

26 februari 2021 om 11:48

De Fifa, niet de Uefa, wijst Wk's toe.

En terecht, dit is wat hypocriet en goedkoop scoren nu de verkiezingen er aan zitten te komen...
Dat het WK in Qatar zou plaatsvinden en er veel arbeiders aan omgekomen zijn is al lang en breed bekend, had er dan eerder mee gekomen als het je echt interesseert, niet om zieltjes te winnen.

Kaag en Segers moeten zieltjes winnen want we hebben binnenkort verkiezingen. Politici zijn tot de bot hypocriet. Dit is voor de bühne, niet serieus te nemen. Dat geldt ook voor de spelers want ohh wat waren ze boos op alles en iedereen rond het gedoe in Amerika met George Floyd (deze man verdiende de dood niet, maar was geen heilige). Nu hoor je ze ook niet. Al die moderne slaven die dood gaan voor hun spelletje zijn ineens niet zo belangrijk. Het is één grote poppenkast en gelukkig zien meerdere mensen dat nu.

Ach en dat zegt mevrouw van een partij die ons land wil uitleveren aan Europa dat we straks helemaal niets meet te zeggen hebben in ons eigen land , even zieltjes winnen zo net voor de verkiezingen , er zijn zat landen on het midden oosten die gewoon weg niet deugen maar we blijven wel gewoon zaken doen met deze landen want olie is erg belangrijk voor ons en andere landen maar wel nu hypocriet doe door op te roepen door een we te boycotten waar waren deze. mensen met hun commentaar toen Qatar als land werd gekozen ? Toen heb ik kaag en Zegers niet gehoord .

Dat het allemaal hypocriet is van de politici, en te laat, en te halfslachtig, en om zieltjes te winnen ben ik het wel mee eens, maar dat betekent niet dat je maar lekker moet gaan. Je hebt daar gewoon helemaal niets te zoeken. Als je daar doodleuk een WK voetbal gaat houden op een veredeld massagraf pis je op de nabestaanden van de slachtoffers.

Alles voor de bühne en het geld...

Naja het wk boycotten is juist niet goedkoop scoren. Een minuut stilte en daarna lekker de schouders ophalen, dat is goedkoop scoren. Als niemand naar dat WK gaat, zet je zoden aan de dijk, maar dat raakt de portemonnee en idealen zijn leuk, maar ze moeten wel gratis zijn natuurlijk. Swso wel grappig Driessen die iemand beticht van goedkoop scoren, koekoek.

Valentijn komt weer met de irritantste mening ooit hoor. Kaag heeft helemaal gelijk! Boycotten. Ik ga dat WK ook absoluut niet kijken.

Het beste statement en de meeste impact maak je door niet te gaan. Het gaat er niet om of dit direct tot verandering leidt. Het gaat erom dat je trouw blijft aan menswaardige principes. Uiteindelijk leidt dit echt wel tot aandacht voor de situatie en verandering er van. Er moet 1 land de eerste zijn, wellicht volgen meerdere.

Misschien moet je accepteren dat ruim de helft van onze wereld nog afhankelijk is van arbeidsvormen die bij ons al bijna niet meer voorkomen. Wil je een WereldKampioenschap? In een woestijn? Dan krijg je dit resultaat. De mensen die daar gestorven zijn, verkozen werken in Qatar boven wat ze thuis hadden. Het meerendeel zal niet gedwongen zijn daarheen te gaan. Hun sterfte is verschrikkelijk, maar gewoon het gevolg van vraag en aanbod ter plaatse. En vraag je af wanneer is een gebouw dat gemaakt is door arbeid icm sterfte wél toegankelijk? Er overlijden 40 mensen per jaar innederland in de Bouwsector. Voor de pyramides van Ghiza stierven tienduizenden. Voor de eiffeltoren, de kerken, de bruggen. Honderden, duizenden doden. Wanneer is een sterfte lang genoeg geleden dat we er wel profijt uit mogen halen? Enorme morele complicaties omtrent qatar 2022

Ze hadden hun les moeten leren na brazilie en afrika. Brand je handen toch hier niet aan. Meerkoppig probleem wat alleen maar meer problemen produceert.

Is misschien wel makkelijk gezegd door politici maar hoe vaak roept driessen iets alleen maar om te scoren. Eng gluiperig mannetje

China, rusland, qatar, israel, turkije,brazilie, saodie arabie, misschien usa en nog veel meer landen kan je case maken dat ze mensenrechten schenden. Dan kan je straks alleen binnen EU nog sporttournooien houden

26 februari 2021 om 17:22

Wij zijn zelf ook geen haar beter hoor. De vluchtenlingendeal met Turkije, België die wapens verkoopt aan Saoedi-Arabië ook al weten we dat ze gebruikt worden tegen onschuldige Jemenitische burgers,...

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren