Bas Dost kan contractontbinding vergeten: ‘Wij zijn niet gek’

Dinsdag, 12 juni 2018 om

Bas Dost wil transfervrij vertrekken bij Sporting Portugal. De spits diende maandag net als vijf ploeggenoten bij de clubleiding een verzoek in om zijn contract te laten ontbinden. Het verzoek van Dost lijkt direct verband te houden met een aanval van hooligans vorige maand op het trainingscomplex. De 29-jarige spits liep daarbij een hoofdwond op.

In de nasleep besloot trainer Jorge Jesus op te stappen en dienden Rui Patrício, Daniel Podence, Bruno Fernandes, William Carvalho, Gelson Martins en Dost een verzoek tot contractontbinding in. De omstreden voorzitter Bruno De Carvalho ligt er niet wakker van. “Als het bestuur het probleem is, dan hadden ze een brief moeten sturen waarin ze de wens uiten dat het bestuur aftreedt. Als we de verkiezingen winnen, gaan we gewoon op dezelfde voet verder”, zei de hoogste sportbestuurder op een persconferentie.

De Carvalho zal de ontevreden voetballers aan hun contract houden. “We vinden het jammer dat Sporting dit moet meemaken: de twijfel, de angst, de onzekerheid. Dat is niet het doel van de directie. Maar we moeten naar de club kijken en knopen doorhakken.” Dost maakte dus geen kans, zo klinkt het. “Ik heb de zaak van Bas Dost nog niet bekeken. Maar op basis van de eerste vijf zaken geloof ik dat er ook bij de zesde geen poot is om op te staan. Wij zijn niet gek.”

“We weten waar we het over hebben.” Dost heeft nog een contract voor twee jaar bij de Portugese club, maar hoopt transfervrij op zoek te kunnen naar een nieuwe werkgever. Hij zou in de belangstelling van onder meer Sevilla staan. Dost werd in zijn eerste seizoen met 34 goals meteen topscorer van Portugal. In totaal kwam de oud-speler van FC Emmen, Heracles Almelo en Heerenveen in 61 competitieduels tot liefst 59 doelpunten.

Tal van spelers voelen zich niet meer veilig bij Sporting. Niet in de laatste plaats omdat ze vermoeden dat De Carvalho achter de gewelddadige actie zat. De Portugees ligt al langer overhoop met zijn sterspelers en heeft nauwe banden met de harde kern van Sporting. Tientallen heethoofden vielen vorige maand coach Jorge Jesus en een aantal spelers aan op training, uit onvrede over de sportieve gang van zaken. Dost hield een flinke hoofdwond over aan de aanval en moest zich laten hechten in het ziekenhuis.Gerelateerd

56 reacties (laatste reactie door freshzone)

Bezopen, zal zich nooiy meer helemaa veilig voelen en dus niet 100% in kunnen zetten

Het lijkt me dat als hij een rechtszaak aanspant op basis van een onveilige werkomgeving (o.i.d.) dan zal hij die toch wel winnen?

12 juni 2018 om 08:14

Ja idd, die voorzitter doet net alsof de voetballers zich aanstellen. Geen grijntje inlevingsvermogen. Wat had er dan moeten gebeuren? Moest iemand een blijvend letsel hebben gehad om een “poot om op te staan” hebben. Wil niet eens weten wat er zou gebeuren als Sporting bij wijze van gedegradeerd zou zijn

12 juni 2018 om 08:53

Ik heb geen idee hoe andere spelers er aan toe waren na die aanval, maar Bas Dost had gewoon wonden op z'n hoofd. Hij is fysiek aangevallen en had het risico om weet ik veel wat voor extra (zelfs blijvende) schade eraan over te houden.

Als het CAS hem gewoon aan z'n contract houdt lijkt me dat heel erg bijzonder.

12 juni 2018 om 09:49

Dost was er inderdaad ook erg emotioneel onder na de aanval, waarbij hij meen ik met de gesp van de riem een flinke jaap opliep op het voorhoofd. Een vijftal cm naar beneden en hij zou zomaar een blind oog hebben kunnen oplopen. Weg carrière en inkomsten, weg 100% zicht voor de rest van je leven.

Op de foto staat hij met betraande ogen van de schrik. Mentaal doet zo’n ervaring ook op termijn wat met je. Je zal waarschijnlijk altijd over je schouder heen achterom kijken.

Ik zou me zelf in die situatie niet meer veilig voelen op de club met zulke agressieve psychopaten op de loer. Volgende keer klimmen ze over de boarding tijdens wedstrijd en is het rennen voor je leven.

Een stap naar het CAS lijkt me niet meer dan terecht. De club kan de veiligheid van de werknemers blijkbaar niet waarborgen. Ontbinding van het contract voor de zes lijkt me niet onlogisch.

Bas Dost heeft wel een minder positieve ervaring met rechtspraak in het verleden. Destijds wilde hij via een uitspraak bij de arbitragecommissie van de KNVB een transfer van Heerenveen naar Ajax afdwingen. Die zaak, die veel media-aandacht trok, viel voor hem negatief uit.

Zal me niks verbazen als dat ook nog eens in zijn achterhoofd meespeelt in de emotie voor het aangaan van een nieuwe rechtszaak. Gelukkig staat hij hier sterker en niet alleen met zijn vijf collega’s.

12 juni 2018 om 12:23

Maar die voorzitter laat z'n spelers natuurlijk niet transfervrij vertrekken. Dan zijn de verliezen voor de club echt enorm. Dat je als voorzitter banden hebt met de harde kern, betekent overigens niet dat hij achter de aanvallen zit. Ik keur absoluut af wat er gebeurd is, maar de spelers melken het nu ook wel uit. Zij weten heel goed dat zij bij een eventuele contract-ontbinding erg aantrekkelijk zijn voor andere clubs.

12 juni 2018 om 13:06

@ sirius

"maar de spelers melken het nu ook wel uit. "

Je weet dat meerdere spelers al op het punt stonden te vertrekken maar dat de voorzitter al door de deals in het water laat vallen? De voorzitter geen verliezen had willen maken had hij ze al kunnen verkopen maar dat doet hij niet. Dit is de enige manier voor de spelers weg te kunnen. Dat is helemaal niet uitmelken, ik zou ook weg willen.

12 juni 2018 om 08:55

Ik denk niet dat het zo simpel is. Daarnaast moet je je afvragen waarom Sporting gestrafd moet worden want uiteindelijk zijn het een stel gekken die deze acties ondernemen, niet mensen binnen de club. Als iedereen zijn contract inlevert dan kan Sportinf beter stoppen. Ook kost een rechtzaak veel tijd en zal die waarschijnlijk niet afgelopen zijn wanneer het nieuwe seizoen begint.

12 juni 2018 om 09:03

Heel simpel, omdat Sporting weigert actie te ondernemen tegen de aanvallers. Ze noemen de aanval een logisch gevolg van de onvrede over de inzet van de selectie. Dan kun je je als speler simpelweg niet meer veilig voelen. Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen gewoon op de middenstip gaan zitten en elke volgende wedstrijd de bal op eigen doel schieten. Dan laten ze je als de bliksem gaan.

12 juni 2018 om 09:07

"tal van spelers voelen zich niet meer veilig bij Sporting. Niet in de laatste plaats omdat ze vermoeden dat De Carvalho achter de gewelddadige actie zat. De Portugees ligt al langer overhoop met zijn sterspelers en heeft nauwe banden met de harde kern van Sporting."

Tuurlijk is het moeilijk bewijzen, maar dit is niet de eerste keer dat er een vermoeden is van vooropgezet spel en van wat ik van mensen in Portugal hoor (of de mensen die NOS liga volgen) is de Carvalho geen zuivere koffie..

Dus of het daadwerkelijk om een 'aantal gekken' of een vooropgezet plan gaat, moet blijken. Als dat kan worden bewezen is het heel simpel zelfs.

Ook maakt het niet uit of het (evt. rechtszaak) afgelopen is wanneer het nieuwe seizoen begint, want ze zijn dan transfervrij en kunnen dus overal heen wanneer ze willen.

On: het is echt te bizar voor woorden dat de voorzitter enkel zegt: “we vinden het jammer dat Sporting dit moet meemaken: de twijfel, de angst, de onzekerheid."

Je kan je ook eens inleven in de spelers en oud-trainer. De angst, de onzekerheid, de onveiligheid..

12 juni 2018 om 09:13

Remcob, Dat zou wel een goede reden zijn om inderdaad te vertrekken. Maar expres verliezen of staken zal niet in je voordeel gaan werken. Voor hetzelfde geldt zetten ze je dan een half seizoen op de tribune en dan blijft het toch lastig je terug te knokken.

12 juni 2018 om 09:18

Isco24, het bewijzen van opzet van die voorzitter zal inderdaad erg lastig worden. Toch is het voor een speler verre van ideaal om naar een club te gaan wanneer het seizoen al begonnen is. De Cl spelerslijst zal al ingediend zijn, clubs zullen andere spelers aantrekken als de spelers van Sporting niet komen, geen voorbereiding etc.

12 juni 2018 om 10:55

@memphis

Die voorzitter doet er aan zijn kant ook te simpel over. Alsof het een gunst is, die de spelers vragen. En die hij zomaar kan weigeren. Zo werkt het niet, dit zijn zaken die juridisch aangepakt worden. Er zijn natuurlijk zeker gronden om zo'n 'verzoek' tot ontbinding op te baseren. Nu de voorzitter weigert, kunnen ze naar de rechter. Dan weet je op voorhand niet zeker of je wint, dus in die zin heb je gelijk dat het niet zo simpel is. maar hij maakt wel degelijk een kans.

En verder vraag je je af waarom Sporting gestraft moet worden. Maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Het is geen strafzaak, het is een arbeidsrechtelijke zaak. De spelers willen hun contract ontbinden en geven daarvoor een duidelijke reden. Dat is geen straf, maar een zakelijk geschil, dat Sporting kan verliezen.

Een voetbalcontract is natuurlijk wel anders dan een huis-tuin-en-keuken arbeidscontract, dus hoe het nu uitpakt moeten we afwachten.

12 juni 2018 om 11:01

@memphisdepay

Je schrijft: "ik denk niet dat het zo simpel is. Daarnaast moet je je afvragen waarom Sporting gestrafd moet worden want uiteindelijk zijn het een stel gekken die deze acties ondernemen, niet mensen binnen de club. Als iedereen zijn contract inlevert dan kan Sportinf beter stoppen. Ook kost een rechtzaak veel tijd en zal die waarschijnlijk niet afgelopen zijn wanneer het nieuwe seizoen begint".

Het is juist wel heel simpel. Een club is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar spelers en uit de gebeurtenissen is duidelijk gebleken dat Sporting die niet kan garanderen en zelfs de eigen supporters niet in de hand heeft. Geen enkele werknemer kan worden gedwongen om te moeten werken in een omgeving die onveilig is, ook voor een voetballer gelden Arbo regels. Ik zou het heel opmerkelijk vinden als het contract van Dost niet zou worden ontbonden omdat het me niet zo moeilijk lijkt om aannemelijk te maken dat Dost door de aanval van eigen supporters zowel lichamelijk als geestelijk zo is geraakt, dat hij niet meer in staat is om zijn werk op een normale manier uit te voeren. En dat lijkt me meer dan voldoende aanleiding om zijn contract te ontbinden. Wellicht heb je gelijk en kan een eventuele zaak niet meer voor het begin van het seizoen worden afgehandeld. Maar dat is geen probleem omdat hij bij een positieve uitkomst transfervrij is en ook na sluiting van de transferwindow kan tekenen bij elke willekeurige club.

12 juni 2018 om 12:05

@memphisdepay

VZ heeft niet het volledige verhaal geplaatste de afgelopen weken en daardoor bestaan er wat misvattingen. Er kan redelijkerwijs worden aangetoond dat de voorzitter een flinke vinger in de pap heeft gehad bij de uiteindelijke aanval zelfs en al helemaal dat Bruno de Carvalho zelf persoonlijk heeft bijgedragen aan deze vijandige sfeer richting de spelers door selectief berichten te lekken. Daarnaast was de beveiliging op de dag van de aanval zelfs 'toevallig' slechter dan normaal, terwijl BdC de dag van tevoren de fans nog meer tegen de spelers heeft op zitten jutten en de coach geschorst. Allemaal indirect bewijs, maar volgens Portugese rechts experts heeft Sporting geen poot om op te staan en dat weten ze.

In eerste instantie wilden de spelers zoals Patricio nog enigszins meewerken voor de club, maar BdC besloot bij transfers alsnog te proberen het onderste uit de kan te halen (er was 18 miljoen geboden op Patricio en geaccepteerd, vervolgens kwamen er allerlei extra voorwaarden vanuit BdC als ik het me goed herinner. Ook een bod van 30 van Arsenal op Gelson zou zijn geweigerd). Op zich het goed recht van Sporting om dat te proberen, maar als je bedenkt dat deze spelers puur uit goodwill richting de club nog niet transfervrij vertrokken zijn. Probleem voor BdC is dat al deze spelers Jorge Mendes als zaakwaarnemer hebben en deze het allerbeste is in zijn vak, zelfs beter dan Raiola. Mendes heeft dan ook de bluf van BdC beantwoord en waarschijnlijk al tientallen clubs klaarliggen die voor een tiental miljoen tekenpremie een gratis speler ter waarde van 50 miljoen binnenkrijgen. Lijkt me sterk dat Mendes met zijn miljarden ter beschikking niet perfect onderzocht heeft of ze het contract konden ontbinden, de brief van Patricio was dan ook echt juridisch gezien perfect in elkaar gezet.

BdC is de voorzitter die Sporting weer terug op de kaart heeft gezet, ontzettend veel goeds voor de club heeft gedaan. Niet alleen de voetbaltak, maar ook allerlei andere sporten in geinvesteerd waardoor Sporting daarin voor het eerst in decennia weer relevant is (hockey voor het eerst in 30 jaar kampioen, handbal ook zoiets). De club stond er financieel beter voor, hadden eindelijk weer een kampioenswaardige selectie en de fans konden weer trots zijn. Hierdoor is hij dan ook nog steeds gigantisch populair bij de aanhang en is ie in staat geweest om de fans zo te manipuleren dat een groot deel nog steeds hem aanhangt en de spelers ook vandaag het liefst iets zouden aandoen zowat. Bruno Fernandes heeft doodsbedreigingen ontvangen bijvoorbeeld. Kortom, het is een onveilige werksituatie voor de spelers als ze blijven.

Conclusie: Bruno de Carvalho is een geweldige voorzitter geweest afgelopen jaren maar heeft zijn hand overspeeld. Er kan met relatief goed indirect bewijs worden aangetoond dat hij persoonlijk de aanval heeft geincentiviseerd, en zelfs al zou dit niet het geval zijn, heeft Sporting dusdanig tekort geschoten in de beveiliging van de spelers dat ze hoe dan ook hun contract mogen inleveren. Superzaakwaarnemer Jorge Mendes maakt hier geen fout in en Bas Dost volgt alleen maar omdat hij gezien heeft van de clienten van Mendes dat het kan.

Dan gaat Basje naar het CAS, onveilige werksituatie en dan mag basje denk ik ergens in Juli/Augustus eens rustig gaan kijken waar die volgend jaar gaat flaneren.

12 juni 2018 om 09:50

Zo eenvoudig zal dat natuurlijk niet gaan.

Het CAS weegt alle feiten en omstandigheden in onderling verband af. Dat Basje, dus, gegarandeerd een vrije transfer in zijn schoot geworpen krijgt dat lijkt mij niet zo vanzelfsprekend.

12 juni 2018 om 10:59

Het CAS staat ook niet bekend om zijn snelle procesgang.

Ik zou naar de Portugese rechter gaan, kort geding aanspannen, en als het allemaal niet lukt, heb je op zijn minst een verziekte werkrelatie. Dan kom je ook makkelijker weg dan anders. Sporting zal dan op zijn minst genoegen gaan nemen met een lagere transfersom, dus al met al zal het moeten lukken.

12 juni 2018 om 13:23

Ik denk niet dat de Portugese procesgang echt snel te noemen is. Je kan tegen alles in beroep (oneindig tijdrekken) en er is een administratieve achterstand. Weet niet of een kort geding proces daar wel functioneert.

Zo zie je maar wat ee schade zogenaamde supporters kunnen aanrichten voor een club. Sporting was al jaren op de goede weg en zette steeds stapjes omhoog. En dan komen die hooligans en wordt alles te grabbel gegooid.

Ik snap de frustratie maar nogmaals ik denk dat Sporting geen voetstuk heeft om op te staan. Als Dost echt weg wilt en naar het CAS stapt, zou Sporting toch moeten instemmen vrees ik. Je kunt beter de spelers laten gaan en je even goed op de fans richten want die 50 man mogen dan maar lekker de transferwaarde van die jongens bijlappen.

12 juni 2018 om 08:17

@rjckoempel: nu was de gebeurtenis belachelijk en hebben de selectiespelers die hun contract willen laten ontbinden gelijk. Het verschil is wel dat alle belangrijke spelers ineens niets meer waard zijn voor de club. De enige voetballers waar ze een geldklapper mee kunnen maken. Weg; foetsie. Zo'n voorzitter laat ze dan toch ook niet zomaar gaan?

12 juni 2018 om 11:02

@mexicano

Die voorzitter heeft op dat punt natuurlijk gelijk, want dan gaat de club straks keihard onderuit. Het zou hem gesierd hebben om dat te zeggen: "we begrijpen de wens om weg te gaan, want we schamen ons voor deze situatie en wat ze hebben moeten ondergaan. Maar we kunnen het ook niet toestaan dat de club failliet gaat, dus we gaan in goed overleg een redelijke oplossing zoeken".

Nou weet ik ook wel dat de voetballerij niet overloopt van de redelijke mensen, maar deze situatie is wel echt uitzonderlijk, wat mij betreft. Dus de huidige opstelling van de voorzitter is wel heel erg bot.

12 juni 2018 om 09:52

Rjckoempel

Wat jij voorstelt is dat de club dus eventjes een bedrag van meer dan 100 miljoen Euro door de plee spoelt (de transferwaarde van die spelers) en dan bij 50 sloebers dat bedrag weer eventjes ophaalt (... lekker bijlappen...). Bepaald geen realistisch scenario, of waren het 50 multimiljonairs die zich hebben misdragen?

Hup hup, naar het CAS om dit te regelen. Zo'n voorzitter en zulke hooligans verdienen het niet om naar juweeltjes als Gelson Martins, Carvalho, Fernandes en Dost te kijken. Benieuwd wat men bij het CAS in Lausanne hier van zegt.

12 juni 2018 om 08:18

Schandelijke 'supporters'. Mocht dit doorgaan loopt Sporting straks gewoon +/- 150m aan transferinkomsten mis. Die club gaat dan weer enorm afzakken en alles dankzij die leeghoofden. Zullen vast trots op zichzelf zijn...

Als er een speler is die hier echt sterk staat als er een zaak van gemaakt wordt is het wel Bas Dost. Hij heeft er ook echt fysiek leed aan overgehouden. Speelt hij het op de wond die hij heeft opgelopen met wellicht mentale problemen dan is hij zo weg.

Ik zag het stukje: 61 wed. - 59 dlpn... Jemig, ik had wel door dat hij op dreef was, maar dat zijn echt zieke nummers!

12 juni 2018 om 09:12

Hahaha ja en VZ heeft het verkeerd vermeld, want hij loopt letterlijk 1 op 1.

In 2016/2017 34 goals in 31 wedstrijden.
In 2017/2018 27 goals in 30 wedstrijden.

Dat is wel een serieuze zaak als ze denken dat De Carvalho achter de geweldadige aanval zit. Dan moeten ze hem per direct de deur uitschoppen en verbannen van het voetbal. Wat betreft Dost, die gaat gewoon weg als een speler of meerdere zichzelf niet veilig voelen presteren ze ook niet volgend seizoen. En willen er uberhaupt nog wel spelers naar sporting nu door deze aanvallen?

Geloof jij ditnou? Is toch onbegrijpelijk dat die gast zo in het laadje wordt gelegd? Bas Dost moet een mooie club uitkiezen want die keuze heeft ie, en Sporting de Lisboa heeft daar maar mee akkoord te gaan. Zelfs al zou het gaan om een bedrag van max 3 miljoen. Alsnog een mooie easy deal voor Bas Dostt en sporting de Lisboa houdt er nog wat aan over

Dost kan miljoenen verdienen in saudi Arabië. Jorge Jesus heeft een contract getekend bij AlHilal en de club heeft hem gevraagd Dost binnen te halen.

Bas Dost moest door de aanval op zn leven zelfs bedanken voor de spitspositie in Oranje. Dit zal elke rechter zien als een belangrijk punt.

12 juni 2018 om 11:04

Huh? Dat heeft er helemaal niks mee te maken. Hij was er ziek van dat hij weinig speelt, en als hij speelt, dat het dan niet lekker loopt. Daar voelde hij zich zo rot over, dat hij heeft bedankt.

Waar haal jij vandaan dat het door deze aanval kwam?

Als het CAS deze spelers in het gelijk stelt dan is deze club geruïneerd door tientallen van hun eigen supporters.
Dit is dus de reden waarom de clubs dadelijk 99% van de tijd achter gesloten deuren gaan trainen.

Lijkt me nog geen uitgemaakte zaak. Had Sporting Dost echt moeten beschermen tegen deze paar idioten? Hoe zijn ze precies tekortgeschoten dan? Had er bewapende beveiliging moeten staan? Dat is volgens mij bij vrijwel geen enkele club het geval. Tenzij Dost kan aantonen dat deze hooligans zijn gestuurd door die voorzitter, lijkt het me lastig worden om aan te tonen dat de club is tekortgeschoten.

12 juni 2018 om 09:50

De voorzitter heeft op het incident gereageerd met "kan gebeuren". Hij vindt het een logisch gevolg na dat slechte seizoen. En dát kan de club volgens mij wel opbreken. Want als er geen maatregelen worden genomen kan je als speler relatief makkelijk stellen dat er geen veilige sfeer is.

12 juni 2018 om 10:38

Nee hoor als werkgever ben jij verantwoordelijk voor werknemers op je bedrijfsterrein, de jongens zijn aangevallen op het trainingscomplex waarvoor Sporting verantwoordelijk is.

Of een club tekort geschoten is is helemaal niet van belang.

Dost hoeft niks aan te tonen, enigste wat hij hoeft te doen is tegen de rechter vertellen dat hij zijn contract wil inleveren en zich niet veilig voelt bij zijn werkgever (waar hij een goede reden voor zou hebben). Goede kans dat de rechter zal bepalen dat hij een gedeelde van zijn contract moet afkopen en klaar.

Het zijn geen vage dreigingen die hij heeft gehad, hij is fysiek aangevallen en fysiek schade opgelopen. Als hij wil kan hij Sporting zelfs nog aanklagen en zal hij een goede zaak hebben ook nog.

Sporting heeft geen poot om op te staan als Dost naar het gerecht gaat, weten zij ook en spelen nu gewoon bluf poker want ze kunnen niet anders.

12 juni 2018 om 12:44

Freshzone

Uiteraard zal een rechter, alvorens hij een contract ontbindt op grond van wanprestatie/schending van de zorgplicht van een werkgever, eerst zorgvuldig alle feiten en omstandigheden tegen elkaar afwegen en uiteraard is het daarvoor wel degelijk noodzakelijk dat sprake is van een fout in de zin van een tekortkoming. Dat het zo is dat een werkgever het wel heel lastig gaat krijgen omdat je nu eenmaal te maken hebt met een rechtsnorm die zwaar leunt op de verantwoordelijkheid van een werkgever maakt niet dat dus iedere procedure voor de werknemer zó eenvoudig zou zijn.

Vergelijk het even met de zaak Nouri/ajax. In die discussie zie ik dat er ook opvallend veel mensen dáár heel simpel en heel snel grijpen naar het 'ja jeetje, dáár kan Ajax niks aan doen, is niet hun fout of schuld' terwijl ze hier zonder nadenken wél vinden dat de club 'natúúrlijk' aansprakelijk is en dat Dost dus transfervrij mag vertrekken.

12 juni 2018 om 13:37

Er zit ook nog een verschil in de gronden voor aansprakelijkheid (voor schade) en de gronden voor ontbinding van het contract.

Kijk naar bijvoorbeeld die aanslag op de Borussia-bus. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat dat een grond is voor ontbinding van het contract. Want Borussia kon daar niks aan doen. Ik kan me wel voorstellen dat het een grond is voor aansprakelijkheid voor medische kosten, want die spelers waren aan het werk ten tijde van de aanslag. Enige vorm van schuld is daarvoor niet nodig.

12 juni 2018 om 14:14

Edo

"er zit ook nog een verschil in de gronden voor aansprakelijkheid (voor schade) en de gronden voor ontbinding van het contract."

Klopt, het zijn twee totaal verschillende procedures met totaal verschillende vorderingen en beoordelingskaders.

Maar, de overeenkomst is wel dat er nu eenmaal een hele zware zorgplicht drukt op een werkgever om een veilige werkplek te creëren. En de schending daarvan kan, in mijn ogen, dus zowel leiden tot aansprekelijkheid voor de ontstane schade én onafhaknelijk daarvan als grond dienen voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst (eventueel ook nog met een billijke vergoeding daarbovenop vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever).

13 juni 2018 om 13:50

Constant kante

Ontbinding van het contract zie ik niet gebeuren, zie eerder gebeuren dat Dost zijn contract gewoon kan afkopen zonder schadekosten aan Sporting te hoeven te betalen.

Het geval Nouri is totaal anders. Daar heb je het over eventueel individuele fouten van werknemers.

Wauw dat de Carvalho banden heeft met de harde kern is een nieuw stukje info voor mij. Nu moeten ze al helemaal weg daar.

Ik had eigenlijk verwacht dat hij na die wond zich erg gehecht ging voelen met de club en fans.

Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Mensen geven hier nu wel aan dat Sporting geen schijn van kans heeft, maar dat betwijfel ik. Hoe schokkend dit voorval ook was, het is een voorval, en ik denk dat Sporting die kaart ook zal spelen.

Er zijn geen tekenen dat dit op consistente basis zich gaat voordoen, dat is ook niet gebeurt in het verleden. Anders zou er bij een merkwaardig incident een club de hele selectie kunnen verliezen, dan kun je zo ongeveer ook direct de club opdoeken.

Mocht Bas echt zo de deur uit lopen kan Hakim Ziyech hetzelfde doen bij Ajax ,is ook aangevallen door “supporters” en als dat gebeurt is iedereen er op tegen naar bij Bas is iedereen het er over eens dat hij weg moet gaan.

Mocht Bas echt zo de deur uit lopen kan Hakim Ziyech hetzelfde doen bij Ajax ,is ook aangevallen door “supporters” en als dat gebeurt is iedereen er op tegen naar bij Bas is iedereen het er over eens dat hij weg moet gaan.

Mocht Bas echt zo de deur uit lopen kan Hakim Ziyech hetzelfde doen bij Ajax ,is ook aangevallen door “supporters” en als dat gebeurt is iedereen er op tegen naar bij Bas is iedereen het er over eens dat hij weg moet gaan.

Wat een pijnlijke situatie voor de supporters van deze club zeg! Dan heb ik het uiteraard niet over die koekenbakkers die klappen hebben uitgedeeld, maar de normale supporters die nu zenuwachtig toekijken waar dit allemaal toe zal leiden.

Balen ook voor Dost, die zijn plek helemaal gevonden leek te hebben bij Sporting. Wat een prachtige herinnering had kunnen zijn, zal mogelijk vervangen zijn door een traumatische ervaring. Begrijpelijk dat hij bij voorkeur nu een nieuw mooi avontuur wilt aangaan, want het is nu één grote puinhoop daar in Lissabon en de sfeer in de kleedkamer zal er niet beter op zijn.

Typisch weer iets mediteraans. Waarom heb je altijd in die landen van die megalomane voorzitters die denken dat ze de absolute monarch zijn? Dat zijn gewoon maffiafiguren. Rechtstaat? Daar trekken wij ons natuurlijk niks van aan haha. Wat een belachelijk figuur. Ik dacht dat dit enkel in Turkije en Griekenland gebeurde, maar kennelijk dus ook in Portugal. Ik wist trouwens helemaal niet dat er een vermoeden is dat die voorzitter achter de aanval zat. Als hier bewijs voor kan worden gevonden, dan moeten die spelers sowieso maken dat ze wegkomen.

12 juni 2018 om 12:13

Bruno de Carvalho is wel een uitzonderlijk figuur hoor. Niet typisch Portugees. Natuurlijk, de voorzittter van Porto, Pinto da Costa, heeft zo nu en dan ook de verdenking van corruptie over zich, maar gewelddadig misdadig gedrag zoals bij de Carvalho is wel heel zeldzaam. By the way, Portugal is niet mediteraan. Zowel geografisch niet als cultureel niet. Kijk maar even goed op een landkaart. Vaak gemaakte vergissing.

Snap best dat gratis de deur uitlopen wel erg extreem is, maar bij ieder redelijk bod zullen ze toch wel mee (moeten?) werken lijkt me. Deze jongens willen weg om begrijpelijke reden

Sporting kan hier eigenlijk niets meer mee winnen. Of ze verliezen die zaak, dan loopt en voor een fortuin aan spelers gratis de deur uit. Of ze winnen, maar dan zitten ze met een totaal gedemotiveerde selectie en het imago van een club die geregeerd wordt als een dubieuze bananenrepubliek.

Sporting is sowieso grote verliezer na de rellen. Of spelers vertrekken, of moeten noodgedwongen vanwege hun contract in Lissabon blijven. In een voor hen onveilige werksituatie. Dus zullen de resultaten daaronder lijden en krijgen de hooligans weer de ruimte om de spelers “tot de orde te roepen”. Hoe lang, denkt de voorzitter, zal dit stand houden? Al begrijp ik vanuit zijn positie wel dat je al je sterkhouders niet zo maar voor noppes kunt laten vertrekken. Daarom zal er een redelijke afkoopsom op tafel moeten komen voor Dost & Co. Dat lijkt me de enige en juiste oplossing. Een status quo zal alleen verliezers opleveren....

De voorzitter is wel degelijk gek of op zijn minst dom. Hij en zijn woordvoerder zittencontinu Benfica aan te vallen alsof die corrupt zouden zijn. Aantonen kunnen ze niets (vorige week nog een zaak verloren bij Uefa) maar wel de hele tijd kwaad spreken en jan en alleman beschuldigen. Hij wilde een contractueel toegezegd bedrag aan Doyen niet betalen maar heeft ook die rechtzaak verloren. Hij heeft de voorzitter van een andere club in het gezicht gespuugd. Heeft de voorzitter van West Ham beledigd. Loopt overal op hoge poten zaken te beweren en mensen voor de schenen te schoppen om het vervolgens niet waar te maken. Op een gegeven moment is ook binnen de eigen club mensen tegen zich gaan keren. Het team speelde gewoon goed uit tegen Atletico Madrid maar haalde niet een goed resultaat binnen. In plaats van zijn spelers en trainer te steunen gaat hij ruzie maken en onrust scheppen. Door dat opgefokte gedrag fokt hij ook zijn harde kern op. Fanatieke gekken waren al verhaal gaan halen op het vliegveld na een verloren uitwedstrijd op Madeira en later dus op het trainingcomplex voor een beker finale. Prompt verliezen ze de finale ook die ze 9 van de 10 keer zouden winnen. Een grote investeerder die veel aandelen heeft wil hij langs de kant zetten. Door al dit gedrag hebben ook binnen de club veel mensen een hekel aan hem. Mensen vergelijken hem met de populistische Trump omdat hij allerlei dingen beweert die niet kloppen, of die hij niet waar kan maken of waarvan je weet dat het verkeerd uit gaat pakken voor de club. Maar de mensen die simpel denken steunen hem daardoor. Deze man maakt de club op allerlei manieren kapot. Zijn grootste fans zijn inmiddels Benfica fans die lachend zeggen dat hij vooral zo verder moet gaan.

Dost kan het gooien op veiligheid. Denk dat Caravalho zich eigen eerst maar eens goed moet nadenken waarom en hoe dit heeft kunnen gebeuren?! Meneer heeft een dikke vinger in de pap bij de harde kern. Volgens mij moet hij op 23 juli nog het één ander gaan verklaren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sporting Portugal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto3019
4.Benfica2613
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Bryan RuizAanvaller348
Joao MarioMiddenvelder336
Islam SlimaniAanvaller3327
William CarvalhoMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Sporting Portugal.

70 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Sporting Portugal 7 8 1 0
2017/2018 Sporting Portugal 30 27 2 0
2016/2017 Sporting Portugal 31 34 4 0
2016/2017 VfL Wolfsburg 1 0 0 0
2015/2016 VfL Wolfsburg 22 8 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘We kenden hem van Ajax en wisten niet wat we moesten verwachten’

Marcel Keizer stapte een maand geleden in bij Sporting Portugal en won afgelopen donderdag in de Europa League tegen Vorskla Poltava zijn vijfde wedstrijd op rij sinds zijn aantreden in Lissabon....Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 15 december
Denis Suárez is aangeboden bij Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren