Edo
Algemeen
Vrienden (2)
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


 • Woensdag, 29 oktober 2003
 • Edo
 • 200 punten
 • Lid
  + Bewezen lid
 • Geen ban
 • 7.359
 • 44 jaar (24-12-1976)
 • Voorburg
 • Universitair
 • jurist
 • 2
Persoonlijke berichten
13 oktober 2016 om 14:57
#25

"@denkku; eindelijk iemand anders op dit forum met een Finland-link? Zelf Fins, of gewoon fan van het land?"

Ja. Ik ben geboren in Nederland en op papier (nog) Nederlands, maar ik ben door de jaren heen zo 'verfinst' dat ik me Fins voel -- niet Nederlands.
Mijn vriendin is Fins, vandaar mijn eerste echte link met Finland. Jaren terug voor het eerst naar Finland gegaan, toen puur met het oog om bij mijn vriendin te zijn. Echter eenmaal in Finland geweest te zijn ben ik ook van het land gaan houden. Voelde me daar meteen thuis in de mentaliteit, cultuur, etc. Ik ben zoveel als ik kan in Finland (joensuu).
Door het vele contact met m'n vriendin, familie, kennissen daar, etc kan ik een beetje Fins praten, aardig lezen/luisteren, schrijven is nog matig. Verder eet ik Fins (ruisleipä meenemen is een must), lees ik Fins nieuws, luister ik Finse radio, etc.
Ik ben daar dus zoveel als ik kan (afgelopen zomer bijv. heel juli-augustus geweest), maar ben momenteel nog helaas gebonden aan mijn studie in Nederland (2e jaar Ba). Zodra ik hier klaar ben hoop ik mijn MA aan de Itä-Suomen Yliopisto te kunnen doen, en me met 'n vriendin permanent te kunnen vestigen in Finland.

Blijkbaar heb jij ook een link met Finland? Ben benieuwd.

14 oktober 2016 om 10:12
#26

Ha, leuk zeg! Het is alleen jammer dat die Finnen op 1 na niet kunnen voetballen, maar anders zou het daar perfect zijn ;-) Mijn vriendin is ook Fins en haar familie komt oorspronkelijk uit Heinavesi, voor Finse begrippen dichtbij Joensuu. Ik ben er helaas nooit geweest, ze zijn met zijn allen lang geleden naar Helsinki verhuisd. We hebben zelf een blokhut in Kustavi, dus dat is de andere kant op. De omgeving rond Joensuu moet wel heel mooi zijn, maar goed dat is heel Finland eigenlijk. Je zegt dat je in Finland op de mentaliteit en de cultuur viel; dat valt me op omdat de meeste buitenlanders de zwijgzaamheid van de Finnen vaak moeilijk vinden? De natuur is wat de meeste mensen aantrekt. Zelf vind ik de zwijgzaamheid soms ook wel lastig, maar het tempo van leven vind ik in Finland wel heel prettig. En de natuur dus, die mis ik in NL steeds meer. De taal leren valt ook niet mee, het is alsof je opnieuw moet leren praten... TV kijken en radio luisteren is wel heel goed. Ik vind ruisleipa overigens vreselijk, dat neemt mijn vriendin altijd mee. Dus jij bent beter geassimileerd dan ik ;-)

Veel overeenkomsten, ook al voel ik me maar een beetje Fins en verder "gewoon" Nederlander. Mijn vriendin is dus ook Fins, ik ben nu bijna 40 en we zijn al 20 jaar samen. Zij woont in Nederland, spreekt inmiddels vloeiend Nederlands en we hebben een zoon samen die tweetalig is opgevoed.

14 oktober 2016 om 14:35
#27

Haha ja het is jammer dat het voetballend allemaal niet zo best is. Sinds 2014 tegen Faroër niet meer gewonnen volgens mij. Al werd er tegen Ijsland en Kroatië aardig gevoetbald, alleen zonder resultaat.

Leuk om over je situatie te horen. Toevallig ligt 'ons' (officieel van m'n schoonouders) mökki net over de grens van de gemeente Heinävesi, aan Juojärvi. Kustavi ben ik nog nooit geweest, maar qua locatie klinkt het wel mooi zo bij de archipelago. Ben wel in Turku geweest bij mijn zwager dus heb de regio daar wel een beetje gezien. De regio Joensuu/pohjois Karjala is prachtig inderdaad, met Koli meestal als het voorbeeld voor de toeristen, maar zoals je zegt geldt dit eigenlijk voor heel Finland .

De mentaliteit heb ik nooit problemen mee gehad. De zwijgzaamheid, gereserveerdheid, maar ook de mentaliteit wat betreft andere zaken, etc. past eigenlijk precies bij mijn karakter, dus voor mij was het een verademing om in een land terecht te komen waar mensen niet zo 'in je gezicht zitten', luidruchtig zijn en 'praten om het praten', en dergelijke.
Wat betreft het tempo van leven ben ik het met je eens, op de een of andere manier voelt het allemaal veel minder gehaast en gestresst. Meer geordend en rustig. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen
Qua natuur sluit ik me ook helemaal bij je aan. Wat ik zelf ook heerlijk vind is dat wanneer er in plaats van de natuur een keer een 'grote' stad is (e.g. Joensuu, maar hetzelfde gevoel had ik toen ik afgelopen zomer in Helsinki was), het niet zo druk voelt doordat de stad zoveel ruimer lijkt te zijn.

Tja ..de taal is berucht, al helpt het wel dat je alles uitspreekt zoals het geschreven is. Vooralsnog is mijn Fins puur gebaseerd op wat ik om me heen gehoord heb, en zeer uitgebreid is het dan ook nog niet, maar daar zal de toekomstige cursus uiteindelijk bij helpen. Hoe is jouw Fins inmiddels?
Haha ieder zijn smaak Heb je wel eens karjalanpiirakka gehad? Weet niet of je er in aanraking mee hebt kunnen komen doordat het meer een regionaal iets is, maar het lijkt meer en meer over heel Finland verspreidt te worden.

Jouw huidige situatie klinkt erg goed. Ik hoop mezelf later in een soortgelijke situatie te kunnen krijgen met mijn vriendin. Naar het tweetalig opvoeden ben ik op zich wel benieuwd. Bedoel je met tweetalig Nederlands/fins of Nederlands/engels? Aangezien ik kan begrijpen dat je eerder Engels sprak met je vriendin toen zij het Nederlands waarschijnlijk nog niet machtig was?
Maar goed, mooi om te horen dat er nog iemand is met een sterke link met Finland, en die de afstand tot de partner heeft weten te overbruggen. Sterker nog, je bent de tweede op dit forum waarmee ik erover in contact kom, zoals je aan Jeronsaik's bericht(en) misschien hebt gezien.

16 oktober 2016 om 13:07
#29

Yep, Karjalanpirakka check. Ook niet mijn ding, maar ik ben ook gewoon niet de makkelijkste eter op aarde. Ik ben wel dol op de vis in Finland, diverse soorten silli enzo.

Klinkt alsof je inderdaad goed past in de volksaard, erg leuk. Ik vind het ook prettig hoor, als het af en toe gewoon stil kan zijn. Alleen gebeurt het dan ook vaak dat er dingen verzwegen worden die wat mij betreft beter even besproken kunnen worden. Nou ja, cultuurverschillen horen er bij. En het is ook weleens gebeurd dat een Finse vriend met een paar woorden een meer oprechte vraag stelde dan ik in Nederland in tijden gehoord had. Ook dat is mooi.

Tweetalig opvoeden is inderdaad Nederland - Fins. Mijn vriendin sprak al vloeiend Nederlands toen onze zoon werd geboren. Omdat we in NL wonen (en omdat ik gewoon meer klets) is Nederlands wel dominanter, maar hij spreekt het allebei en verstaat sowieso alles. Erg leuk, en bovendien in de eerste 6 maanden van het leven van een kind is het een bonus voor de hersenen die je later in het leven nooit meer kan krijgen. Dus gelijk mee beginnen.

25 oktober 2016 om 14:48
#30

Ach ieder z'n ding. Moet bekennen nog geen silli gehad te hebben, ben wel prettig bekend met kuha.

Verzwijgingen zijn inderdaad niet fijn, hier heb ik gelukkig geen ervaring mee gehad. Kan me wel vinden in wat je zegt.

Wat je beschrijft betreft de tweetaligheid klinkt als een pedagogisch succes Vraag me wel af of tweetaligheid lastig is aan te leren (ik denk hier bijv. aan verwarringen qua syntax, woordenschat), maar het is te doen blijkbaar. Voor een kind is het een schat van een eigenschap om te hebben lijkt me, en het maakt het qua communicatie misschien ook wat makkelijker.

25 oktober 2016 om 20:34
#31

Ik ben geen expert, maar ik heb weleens gehoord datbij een klein deel van de kinderen de tweetaligheid inderdaad tot wat problemen kunnen leiden. Maar voor de meeste heeft het alleen voordelen. In de eerste zes maanden krijgen de hersens een voordeel dat je daarna in je leven nooit meer kan krijgen, al leer je nog tien talen.

3 november 2016 om 09:42
#32

Ik ook niet. Er zit wel aardig wat taalkunde in mijn studie dus misschien dat het ooit een keer voorbij komt. Vind het op zich wel interessant. Wat je zegt over dat voordeel in de hersenen; hoe moet je je zo'n voordeel voorstellen? Is het in de zin van dat de hersenen gewend zijn aan twee verschillende taalsystemen en zo later makkelijker met talen om kunnen gaan of is het iets totaal anders?

3 november 2016 om 23:32
#33

Wat ik las is dat het zelfs breder werkt: de hersens leren twee systemen van elkaar te scheiden en kunnen dan in algemene zin daarna niet-relevante info van relevante info scheiden. Maar het verhaal was dat dat voordeel alleen aangeleerd kan worden als je in de eerste zes maanden die twee talen consequent hoort.

3 november 2016 om 23:44
#34

http://www.learninglandscapes.ca/images/documents/...
dit is niet hetzelfde stuk, maar wel heel boeiend

3 november 2016 om 23:45
#35

artikel van Byers-Heinlein en Lew-Williams

3 november 2016 om 23:54
#36

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/

article-3524180/Bilingual-babies-smarter-

Children-grow-listening-two-languages-

better-memory-problem-solving-skills.html

even aan elkaar plakken

5 november 2016 om 19:15
#37

Bedankt voor je reactie en zeker bedankt voor de artikelen, met name het Canadese artikel.

Ik heb op het moment helaas niet de motivatie om het uitgebreid door te lezen aangezien ik de hele dag al met een taalkundig wetenschappelijk essay ben bezig geweest in het kader van mijn studie, maar ik heb het even globaal doorgelezen en het ziet er erg interessant uit.
Ik zal het PDF bestand opslaan zodat ik er binnenkort goed naar kan kijken.

Zoals gezegd, bedankt. Vind het onderwerp zeker interessant en wellicht heb ik er ook later nog iets aan...

8 november 2016 om 20:00
#38

Snap ik succes met je studie!

28 november 2016 om 13:15
#39

Het is makkelijk zeggen jaren erna, dat je niet trots was op dat lijstje. Ik heb nergens gezegd dat het iets te maken heeft met winnen, maar met het niveau dat teams hebben. Ik zei ook zelf dat wedstrijden, wedstrijden op zich zijn en daarom ook het idee onzin vond dat een 'makkelijke route' aan Portugal besteed was. Ik zeg wel dat de lijst een daadwerkelijk goede afspiegeling is van de kracht van teams. Daarbij maakt de vorm van de dag het verschil maar het is gewoon geen onzin lijst en dat is wat jij en Gooner niet feitelijk kunnen verklaren, dat is een mening. Feitelijk gezien is het de beste manier om een dergelijke lijst op te stellen. Kijk even naar de landen die de laatste 10 jaar in de top 5 en vooral op plaats 1 stonden. Het sluit echt met nagenoeg perfectie aan op de periode die ze ervoor hadden.

4 februari 2018 om 15:16
#40

Edo het is geen eens een discussie als mensen van jou niet iets mogen denken over een bepaald onderwerp.
Ik op mijn beurt vind het jammer als mensen posts helemaal gaan omdraaien.
Wat ik in die 1e post meldde was al duidelijk maar je geeft r een nare draai aan.
verder jij ook veel plezier hier etc


10 februari 2018 om 12:07
#41

Edo het spijt me zeer maar ik ga niet blijven herhalen aangezien je niet begrijpend kan lezen. Tot je dat kan hoef je niets naar me te posten.. bijvoorbaat dank.

Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Noni Madueke heeft zich in de kijker gespeeld bij Crystal Palace en Leicester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren