Verbeek: 'Misschien wil een enkeling daarom niet uit de kast komen'

Woensdag, 7 augustus 2013 om

De KNVB deed met een voetbalboot mee aan de Gay Pride en dat heeft voor de nodige discussie gezorgd. Analist René van der Gijp vroeg zich maandag af waar de bond mee bezig was en stelde dat er simpelweg weinig homofiele voetballers zijn. "Voetbal is geen sport voor homo's", zei de voormalig aanvaller. De KNVB baalde van de teksten en noemde het 'onzinnige uitspraken'.

/

AZ-coach Gertjan Verbeek gaf woensdag ook zijn mening tijdens een interview op Radio 1. Hij snapt wel wat Van der Gijp bedoelde te zeggen: homo's kom je amper tegen in de profvoetballerij. "Ik zit zelf al dertig jaar in het vak en in het betaald voetbal zijn gewoon weinig homo’s. Ik heb het nog nooit meegemaakt. Er is heel veel tolerantie in de kleedkamer: iedereen heeft een kleur of ras en wordt geaccepteerd."

Verbeek kan alleen raden naar de oorzaak van weinig coming-outs in het betaald voetbal. "Als je kijkt hoe groot de mentale druk en weerbaarheid moet zijn om topsporter te zijn, dan maak je het jezelf niet makkelijk. Misschien is dat waarom een enkeling niet uit de kast wil komen tijdens zijn carrière.”

Van der Gijp voelde dinsdag nog de noodzaak om te reageren op de ophef die zijn uitspraken veroorzaakt hadden. "Ik word nu op Twitter weggezet als homohater en dat zegt me helemaal niks. Als er iemand altijd zegt dat iedereen moet doen wat hij wil, ben ik het wel", zei Van der Gijp tegen BuzzE. Hij is niet van plan zijn uitspraken terug te nemen: "Wat willen ze dan van mij horen? Dat het wemelt van de homo's? Dat is gewoon niet zo."


Poll

Gertjan Verbeek heeft gelijk


Gerelateerd

Meer sportnieuws

88 reacties (laatste reactie door thucan)

Ja maar dat is toch precies waarom het gaat? Die mentale druk is er omdat homo's niet geaccepteerd worden in de voetballerij.

7 augustus 2013 om 15:42

Onzin. Wie accepteert ze niet dan?
Dat wordt alleen maar gedacht door ons doemdenkers. Zal allemaal best meevallen.

Ik vind deze discussie zo triest. We doen net alsof we in NL nog in het stenen tijdperk zitten. De homoacceptatie is hier in een vergevorderd stadium en het feit dat we er open en vrij over discussieren met zijn allen zegt daar al genoeg over.

7 augustus 2013 om 16:13

Als iedereen ze zou accepteren dan zou het ook niet moeilijk zijn voor mensen om uit de kast te komen. Toch heeft het merendeel van de homoseksuelen dat als moeilijk ervaren. Van acceptatie, net als een heteroseksueel persoon vanzelfsprekend geaccepteerd wordt, is lang niet altijd sprake. Laten we daar onze ogen niet voor sluiten..

7 augustus 2013 om 16:39

Wie heeft het over accepteren van homo's, waar haal je dat in godsnaam vandaan? Het onderwerp is het aantal homo's in de voetballerij, en er zijn nou eenmaal weinig homo's in deze sport. En Verbeek en vd Gijp leggen uit waarom.

7 augustus 2013 om 16:49

Men DENKT dat het er weinig zijn. Er zijn er veel meer maar die durven er niet voor uit te komen en bij veel zie je het ook echt niet hoor. Geen wonder dat ze dan zeggen ik kom ze nooit tegen.

7 augustus 2013 om 17:02

Healer

Dat een homo het moeilijk vindt om uit de kast te komen is op zich niet zo raar. Dat heeft ook te maken dat zij veruit in de minderheid zijn. Het is en blijft een bijzonder iets. Een soort afwijking zoals sommige mensen het noemen.
Het zal nooit zo natuurlijk worden als het hetero zijn.
Er zullen dan ook altijd mensen 'rare' reacties blijven geven, al is het maar uit geloofsovertuiging.

7 augustus 2013 om 17:19

Ronzon,

Als een modale voetballer als Kees Kwakman nu uit de kast zou komen, weet ik zeker dat hij overal scheef wordt aangekeken, dit gaat zoveel energie kosten en binnen 2 jaar zal zijn voetbalcarrière dan ook klaar zijn.
Helaas maar waar, het zou naïef zijn om dit niet te onderkennen.

8 augustus 2013 om 09:38

Alsjeblieft denken mensen nou serieus dat de helft homo is ofzo? Er zijn ook gewoon mannen die het zelf niet willen zeggen of iets, dat heeft niks met de buitenwereld te maken. Zoals Verbeek zegt als je prof ben kom je vaak in de spotlights en moet je tegen die druk kunnen. Is iets waar je zelf voor kiest homo, hetero of bi. Prof is maar voor een enkeling weggelegd en laten we nou niet van een mug een olifant maken...

8 augustus 2013 om 10:20

Malafronte9

Jouw gedachte is doemdenken. Er zijn te weinig voorbeelden van voetballers die uit de kast komen om maar van jouw veronderstelling uit te gaan.

De enige manier om erachter te komen is uit de kast te komen.

7 augustus 2013 om 15:51

Ik dacht precies het zelfde ansjo! Ik vind de titel nogal misleidend ik was van plan al een betoog te schrijven dat het onzin is dat homoseksuelen niet tegen druk van sport aankunnen. Gelukkig lees ik een heel artikel voordat ik reageer. Verbeek heeft wel een punt zonder dat hij het zelf doorheeft, je ziet hoe mensen er op reageren als de KNVB een goed initiatief neemt om aan de gay pride mee te doen. Te triest voor woorden. Een voetballer in de mls wilde al stoppen omdat hij homo is. Er moet veel meer acceptatie voor de homoseksuelen in het voetbal. Ik walgde van de uitspraken van kezman en hoop ook dat de FIFA hem er voor straft. De KNVB heeft er heel goed aangedaan om een stap te zetten in de goede richting en het voortouw hier in te nemen.

7 augustus 2013 om 16:07

'Hoop dat de FIFA kezman straft' Mag ik vragen waarom?? Hij geeft gewoon zijn mening, wat is het probleem. Als meneer Wilders de islam een ziekte noemt, is het opeens vrijheid van meningsuiting en helemaal geen probleem..? Hou toch op met die homo-haat gedoe, het zijn de homo's zelf die doen alsof ze niet geaccepteerd worden. Tegenwoordig is het heel normaal in Nederland en iedereen wordt geaccepteerd.

7 augustus 2013 om 16:38

Robbie Rogers is just weer gaan voetballen zins hij uit de kast is gekomen. Hij speelt nu bij LA Galaxy.

7 augustus 2013 om 16:59

Kezman gestraft? Gaan we daarna alle Russische clubs en het land verbannen omdat ze net de anti homo wet hebben aangenomen?
De reden van echt getalenteerde spelers ligt mijns inziens niet hier in Nederland. Ze zitten meer met een eventuele internationale transfer in hun maag. Buiten Nederland is het allemaal een stuk extremer.

7 augustus 2013 om 15:57

Hoe kunnen we homo,s accepteren in het voetbal Als ze niet uit de kast komen...

7 augustus 2013 om 16:13

Door een homovriendelijker klimaat te creëren, waardoor ze sneller uit de kast komen.

7 augustus 2013 om 20:26

Waarom moeten homo's in de voetballerij uberhaupt uit de kast komen? Dat hoeft toch helemaal niet? Ik bedoel, wat is daar het nut van? Ik denk dat de meeste voetballers zich er prettiger bij voelen om gewoon lekker in de kast te blijven, waarom zouden wij ze pushen om eruit te komen? Daarnaast geloof ik net als Van der Gijp niet dat er veel homo's in het voetbal voorkomen. Homo's hebben nu eenmaal vaak wat vrouwelijkere trekjes (als je dat ontkent heeft elke discussie geen zin meer, ik ken genoeg homo's) en daar hoort voetbal niet bij.

7 augustus 2013 om 16:01

Het is gewoon een tijdsproces. Heb laatst een film gezien van een negroide man die als eerste zwarte meedeed aan honkballen. Ook toen was het dikke drama. Na hem kwamen nog duizenden en momenteel wordt het geheerst door negroide mannen.

Maar wat de Knvb doet, slaat ook nergens op. Die doen niet mee met de pride om te laten zien dat het voetbal er voor open staat, maar om een witblaadje te halen bij het algehele publiek. Als Knvb echt homo's supporten, dan moeten ze ook ingrijpen als spelers of publiek homo schreeuwt. Dat doen ze namelijk ook bij oerwoudgeluiden.

7 augustus 2013 om 16:17

Emancipatie is niet een tijdsproces. Dat Jackie Robinson als zwarte man mocht meedoen is niet gebeurt vanwege tijd, maar omdat daar mensen keihard voor gevochten hebben, ook al waren de meeste mensen het er niet mee eens, vonden ze het onzin, etc. Er waren heel veel blanken die het totaal niet nodig vonden dat er zo moeilijk werd gedaan over zwarte honkballers, dat zwarte mensen gewoon mentaal zwakker waren, dat ze dom waren, etc. Dezelfde stereotype-argumenten worden nu aangehaald over homoseksuelen.

7 augustus 2013 om 17:06

@healer: eindelijk iemand die het snapt. Helaas zijn het er maar weinig op voetbalzone.. Voor emancipatie is keihard gestreden. Ander voorbeeld is de apartheid in Zuid Afrika. Wat Mandela voor de donkere mensen in Zuid Afrika ((eigenlijk voor de hele wereld) heeft betekend, is ongekend. Als je dan nog komt aanzetten met een een tijdsproces ben je een ongelooflijke dwaas. Homoseksualiteit is ook niet iets wat "met de tijd zich oplost". Ook hiervoor moet voor gestreden worden. Het is goed dat dit onder andere met de gaypride gebeurt. Het is alleen jammer dat veel mensen hierdoor het beeld hebben dat elke homo zo'n uitbundige, excentrieke vent is. De meeste homo's zijn gewoon doorsnee mensen, die er uit zien zoals jij en ik met alleen een andere geslachtsvoorkeur.

7 augustus 2013 om 16:08

Weet je wat zo jammer is aan het voetbal?
Heel veel mensen schreeuwen van de daken dat men geen moeite heeft met homo's maar zodra het heel dichtbij komt wordt het opeens heel eng.
Ik heb in het vriendenteam waarin ik speelde jarenlang een homo in het team gehad en niemand had daar moeite mee.
'ik kom om te voetballen, als ik op mannenjacht ben dan ga ik wel naar een daar voor bestemde club" was zijn opmerking als het al eens ter sprake kwam.

7 augustus 2013 om 16:16

Persoonlijk vind ik de hele campagne vd Knvb overdreven, zelfs voor het amateurvoetbal. Blijkbaar wil men een wit voetje halen.
Niet uit te sluiten is dat Verbeek gelijk heeft, zou interessanter zijn als hij zijn betoog met een (anoniem) voorbeeld (uit de jeugd) zou kunnen onderbouwen.
.
Zelf durf ik de mening van vd Gijp wel te onderschrijven, heb diverse collega's gehad die homo zijn. Geen daarvan voetbalde en hadden vaak een hobby die ver weg stond vh amateurvoetbal (kunst. cultuur)
In het verleden waren er bij de Knvb diverse homosexuele scheidsrechter, bijv. Ingance van Swieten en John Blankenstein (beiden te vroeg overleden) en dat gaf geen enkel probleem.
Bij voetballers kun je geen spreekkoren voorkomen, maar dat geldt ook voor voetballers die op een andere manier negatief of opvallend in het nieuws zijn geweest waarop supporters van een andere/rivaliserende club reageren met ludieke en/of kwetende spreekkoren. .

Uit ervaring weet ik dat bijv. in het damesvoetbal de lesbo's meer dan over vertegenwoordigd zijn, dat is de Knvb blijkbaar ontgaan. Er is bijv. in Groningen een club die alleen dames heeft en waarvan de voorkeur vd meeste dames duidelijk is

7 augustus 2013 om 16:19

Gisteren was er een oud-speler van Volendam op tv die homo is. Hij zegt ook meerdere betaald voetballers te kennen die gay zijn.

Gisteren heeft ook Ben Saunders gezegd dat hij een jongen kent die regelmatig in het geheim seks heeft met profvoetballers.

De mening van v/d Gijp is dus onjuist. Het is niet 1 op de 1000, het zijn meerdere spelers die als de dood zijn dat mensen er achter komen.

7 augustus 2013 om 16:50

Ach, Van der Gijp zegt zelf geen voorbeelden van spelers te kennen maar dat klopt niet helemaal. Ik weet in ieder geval dat hij eens op vakantie is geweest naar Spanje en daar samen met John de Bever in één team speelde tijdens een zaalvoetbaltoernooi. Ze trokken tijdens die vakantie ook regelmatig met elkaar op maar kennelijk heeft hij toen niet doorgehad dat John de Bever homoseksueel was. De Bever heeft nog even bij Fc Dordrecht in het betaalde voetbal gespeeld.

Blijkbaar heeft Gijpie er niet zulke goede voelsprieten voor als hij zelf denkt.

Blij dat Dr Phil Verbeek ook even een duit in het zakje doet. Wat een klets allemaal!
Of er nou wel of geen homo's in het betaalde voetbal rondlopen, who gives a crap?

7 augustus 2013 om 15:47

De Knvb gives a crap blijkbaar? Al is het naar mijn mening puur een imagostuntje van de knvb.

Ik kan me heel erg in de woorden van Gijp vinden.
Wij hebben toevallig één homo bij ons op de voetbalclub rondlopen, en die wordt prima geaccepteerd door iedereen. Als er meer waren geweest, hadden die echt wel uit de kast gekomen... kortom, ze zijn er simpelweg niet.

7 augustus 2013 om 15:55

iedereen met een fatsoenlijk functionerend brein. Grote kans dat er in heel het betaalde voetbal homo's zijn, maar niet uit de kast durven te komen. Een van de weinige voetballers die ooit uit de kast kwam was Fashanu, maar pleegde zelfmoord door de overvloed aan negatieve reacties. Het slaat toch nergens op dat je niet kunt zijn wie je wilt zijn. Och maar ik zal volgens jou wel weer Dr Phil Jr. zijn...

7 augustus 2013 om 16:03

Waar baseer je precies op dat de kans groot is dat er veel homo's in het betaald voetbal zijn, maar niet uit de kast durven komen?

7 augustus 2013 om 16:08

drogba96

Je noemt een voorbeeld van 20 jaar geleden. Dat is dus wat mensen blijkbaar niet begrijpen. We zijn niet alleen 20 jaar ouder, de homoacceptatie is ook 20 jaar verder.

7 augustus 2013 om 16:17

Omdat homoseksualiteit bij een mens al heel vroeg start. Het is niet zozeer genetisch maar wel epigenetisch bepaald. Dit wil zeggen dat homoseksualiteit niet genetisch is aangelegd, maar wel start in de baarmoeder. Andere studies zeggen weer dat het wel genetisch is aangelegd, maar hier is veel discussie over. Iniedergeval zijn de meeste onderzoekers het er mee eens dat het heel vroeg in de levensfase van een mens (voor een groot deel) bepaald wordt. Het betaald voetbal heeft een enorm aantal spelers (weet niet het exacte cijfer natuurlijk). Aangezien het bij veel mensen tot de puberteit of zelfs langer duurt tot ze erachter komen, zal het statistisch gezien wel voorkomen dat er homoseksuele spelers zijn gezien het enorme aantal betaald voetbalspelers.

Edit: Dat ik had geschreven veel homo's was wellicht overdreven, maar iniedergeval een aanzienlijk aantal homo's.

@ronzon: We zijn 20 jaar ouder, maar de homoacceptatie is ook 20 jaar verder? Het gaat er niet om of die homoacceptatie verder is, maar of die vooruit is gegaan of juist achteruit is gegaan. Dat er sindsdien maar weinig voetballers uit de kast zijn gekomen kun je als voorbeeld zien dat we maar weinig opgeschoten zijn.

7 augustus 2013 om 20:52

Drogba96 als je een voorbeeld noemt, graag dan wel een correct verhaal neertikken over Fashanu. Meneer Fashanu vond het nodig om aan jonge jongetjes te zitten, toen er meerdere aangiftes gedaan waren in de VS! pleegde hij zelfmoord dat had niks met zijn uitkomen voor homote maken.

7 augustus 2013 om 21:53

@toldos: Die aanrandingen waren pas in 1998, 8 jaar later na zijn bekendmaking dat hij homo was, wat plaatsvond in 1990. Toen hij in 1990 uit de kast kwam kreeg hij iedereen over zich heen dat hij homo was, inclusief zijn trainer en zelfs zijn broer. 8 jaar later werd hij beschuldigd van seksueel misbruik en aanranding maar Fashanu heeft het immer ontkent. Het is sowieso onzeker of het daadwerkelijk is gebeurt. Gezien de homo haat is het heel makkelijk om Fashanu zo in een kwaad daglicht te zetten.

9 augustus 2013 om 08:06

Het who gives a crap slaat dan ook op het feit dat het geen zak uitmaakt of je homo bent of niet. Je bent voetballer, klaar. Lijkt me eerder dat dit soort campagnes belangrijk zijn in Rusland, die lopen (kuch) wat achter...
Daarnaast vind ik de opmerking van Dr Phil Verbeek een beetje kort-door-de-bocht, gezien het feit dat er in de professionele sportwereld genoeg homo's rondlopen, die allemaal te maken hebben met grote druk.

7 augustus 2013 om 16:03

Alle medespelers.....de meeste denken dat die met een boner zitten te douchen als ze paar naakte teamleden zien.

9 augustus 2013 om 08:11

Ja ,want elke hetero loopt met een stijve in de kroeg rond, vanwege het hoge aantal aantrekkelijke dames.

Nee maar de Knvb probeert een veel algemener signaal af te geven. Niet alleen het profvoetbal. Een homo jongen is niet heel veel anders dan een hetero jongen. Althans dat is mijn mening. Het blijft dezelfde jongen waar je voorheen ook mee kon lachen en die misschien wel goed kon voetballen. Dat veranderd niet door één mededeling.

Laten we de druk voor die jongens wegnemen door het gewoon te accepteren. Meiden die op meiden vallen is sexy maar als een jongen een andere jongen leuk vind is het opeens raar?

7 augustus 2013 om 15:52

meiden die op meiden vallen vind ik totaal niet sexy.... Betekent alleen maar meer concurrentie.

Maar ik ben het met je eens dat een persoon gewoon hetzelfde blijft, homo of hetero. Hier in nederland worden homo's redelijk tot goed geaccepteerd in de maatschappij. Het is prima dat de Knvb een statement wilt maken, maar naar mijn idee is het veel te veel gedaan om het imago van de Knvb op te poetsen.

Lastige discussie dit. Wat verbeek zegt is niet ten nadele van homo's, hij zegt gelukkig niet dat homo's zwak zijn maar dat het homo zijn meer druk met zich meebrengt waardoor ze uiteindelijk het betaald voetbal niet halen.

Hij heeft een punt, maar als iedereen zich daar maar bij neerlegt verandert er nooit iets. Het zou mijns inziens beter zijn om te kijken of die mentale druk weggenomen kan worden waardoor iedereen kan doen wat hij of zij het liefst doet, ongeacht geaardheid.

Dus dan zou er ook geen vrouwen voetbal moeten zijn... Het is ook algemeen bekend dat voetballers over het algemeen wat simpeler zijn en zulke uitspraken doet mijn vermoeden kloppen.
Wat zijn ze weer lekker kortzichtig, denken dat ze het grote orakel zijn zonder enige vorm van onderbouwing of studie naar dat onderwerp. Door zulke mensen lijkt het me logisch dat wanneer je homo bent en voetbalt dat je het liever voor je houdt.
Ben wel van mening dat door allemaal aparte vieringen zichzelf geen goed doen, hiermee creeer je zelf een splitsing tussen je zelf en anderen.

Tegenwoordig wordt het hele homo emancipatie gebeuren zo erg overdreven. Als we de media moeten geloven zijn ze hun leven niet zeker hier op straat. Het wordt zo ontzettend overdreven. Nu moet elke homo dat maar zo hard mogelijk schreeuwen. Maar dat is de oplossing niet. Als alle hetero's nu homo's moeten zien als normaal, wat ook gewoon hoort, dan moeten homo's ook doen als zodanig.

Als een speler uit de kast komt heb je sowieso mensen die flikker of homo roepen. Maar als een donkere gozer aan de bal komt heb je ook nog altijd termen als aap of k*nker zwarte. Dat is de hele maatschappij nou eenmaal. Maar of ze dan gelijk ook gehaat worden? Het is meer een grote bek en een klein hartje cultuur in het voetbal. Maar je moet niet het hele emancipatie gebeuren door onze strotten duwen. Mensen die hun tweets moeten verwijderen vanwege geintjes over de gaypride. van der Gijp die nooit meer iets goeds kan zeggen. de Boer die eerst door het stof moest. en Verbeek krijgt waarschijnlijk ook weer vegen uit de pan. Hou toch op man.

7 augustus 2013 om 15:55

Zelfs als je geen homo bent, wordt je al uitgemaakt voor homo op het veld. Dus, ik denk dat de "echte" homo's het onderhand wel gewend zijn.

Wow Verbeek, dit is misschien wel het domste wat je kan zeggen. En dan is 82% van de stemmers het daar ook nog mee eens. Domme mensen.

7 augustus 2013 om 15:50

Verbeek praat altijd zo lekker makkelijk, alles over een kam scheren er zijn toch geen verschillen. Wie is hij om te zeggen dat homo's geen weerbaarheid hebben en daarom niet uit de kast komen en dus niet op het hoogste niveau spelen. Ik hoop echt dat er iemand op het hoogste niveau uit de kast durft te komen en dat die dan even in discussie gaat met Verbeek en Gijp.
Ik weet dat voetballers niet al te slim zijn, maar dan moeten ze zich ook niet in ulke discussies verwikkelen waar ze echt niks toe te voegen hebben en alleen maar domme mensen zijn mening kopieren, aangezien die geen eigen mening hebben.

7 augustus 2013 om 16:06

Bender

Je veroordeelt Verbeek omdat hij alles over een kam zou scheren om even later zelf te beweren dat voetballers niet al te slim zijn.
Wie scheert er nu alles over 1 kam?

Volgens mij een typisch gevalletje van de pot en de ketel

Edit:
Speciaal voor jou en alle andere vooringenomen typetjes die niet kunnen/willen lezen en niet kunnen/willen begrijpen wat een ander zegt heb ik de volgende link http://lnkr.nl/226. Als je Verbeek hebt aangehoord mag je me nog eens vertellen waar hij zegt dat homo's geen mentale weerbaarheid hebben. Die domme mensen waar jij over rept die de mening van een ander kopiëren en zelf geen mening hebben, daar ben jij er zelf 1 van.

8 augustus 2013 om 10:22

Mijn mening is mijn mening en kopieer ik niet van andere, het kan zijn dat andere mensen dezelfde mening hebben maar ik kopieer niet klakkeloos iemands mening over zonder daar zelf eerst een oordeel over te vellen. Eigenlijk is ingaan op de mening van Gijp ook zinloos, waarschijnlijk doet hij het er gewoon om. Met zulke uitspraken zorgt hij wel voor ophef.
Ik reageer alleen op dit artikel en heb inderdaad niet het volledige interview gehoord, voetbalzone heeft er een handje van om alleen bepaalde delen uit een interview te belichten. Ik reageer eigelijk alleen op de zijn die hij uitspreekt:
"als je kijkt hoe groot de mentale druk en weerbaarheid moet zijn om topsporter te zijn, dan maak je het jezelf niet makkelijk. Misschien is dat waarom een enkeling niet uit de kast wil komen tijdens zijn carrière."
Alleen al het feit dat hij zegt een enkeling is al op niks gebasseerd. Niemand weet hoeveel homo's er op topniveau spelen, maar je kan mij niet vertellen dat dit niet het geval was. Volgens mij was er laatst een NBA speler uit de kast gekomen, dus moet het ook wel op het topniveau van het voetbal zijn. Tot de tijd dat niet iedereen er open en eerlijk over durft/wilt zijn, kan je hier eigenlijk niks over zeggen. Daarom ben ik het iig niet eens met Gijp en waarom Verbeek dat wel is snap ik dan ook niet dat verbeek Gijp wel snapt.

7 augustus 2013 om 15:51

Dat kan toch of niet dan. Je komt als homo uit de kast als betaald voetballer, denk je dat je van je trainer, spelers, de club en fans niks te horen krijgt ofzo? Je denkt er wel heel makkelijk over, uit de kast komen kan best heftig zijn.

7 augustus 2013 om 22:07

Ja eens, je hebt helemaal gelijk. En je krijgt ook zeker een hoop shit over je heen. Maar ik denk dus niet dat homo's niet blijven voetballen of uberhaupt niet mentaal sterk genoeg zijn. Ik denk dat ze hun geaardheid helemaal verborgen houden.

7 augustus 2013 om 17:17

@stretfordend: Jij bent juist de stompzinnigste persoon die deze pagina bezocht heeft in plaats van de poll stemmers. Verbeek geeft gewoon een duidelijke, mogelijke oorzaak van de gebeurtenis. Logisch dat mensen zich daar in kunnen vinden. Dat jij deze mensen veroordeelt om hun mening zegt genoeg over jou. Wat heb je dan te zoeken op dit "voetbalforum"?

7 augustus 2013 om 22:11

Hij geeft een simpele en niet langer dan 3 minuten over nagedachte mening, dat jij daar dan in meegaat zegt eigenlijk dat jij net zo'n simpele boer bent. Ik denk dat homo's weldegelijk net zo rijk vertegenwoordigd zijn in de voetbalwereld als in de normale wereld. Ik denk alleen niet dat homo's het niet redden in de voetbalwereld omdat ze ook nog uit de kast moeten komen. Ik denk dat ze het gewoon verborgen houden en niemand het eigenlijk weet. Ik oordeel dus over alle mensen die in mijn optiek een minuutje langer hadden na moeten denken. Je zou het zelf eens moeten proberen. Volgens je profiel studeer je, intelligent genoeg zou je moeten kunnen zijn. Misschien ben je gewoon wat jong hiervoor. Komt goed kerel, over een paar jaar ben je ook wat wijzer.

8 augustus 2013 om 00:50

Stretfordend

Voordat je een ander voor dom uitmaakt is het misschien handig om, in dit geval de woorden van Verbeek, nog eens te lezen en dat goed tot je door te laten dringen. Verbeek doet niets anders dan een mogelijke oorzaak geven waarom homo's uit het profvoetbal niet uit de kast komen. Net als drogba96 vraag ik me ook af wat jij op een forum te zoeken hebt als jij mensen die een andere mening hebben dan jij voor simpele boer uitmaakt. Het is werkelijk hilarisch hoe je een ander wijst op het feit dat hij misschien wat jong is om te begrijpen terwijl jijzelf met je 25 jaar net uit de luiers bent gekropen.

Wat een onzinnnnnnnnnn. Degenen die het zo nadrukkelijk in de media brengen zijn de schuldigen, niet simpele zielen als van der Gijp.

Proberen we nu een wedstrijdje te houden over wie de domste uitspraak kan doen?
Iedere zin die begint met "homo's zijn/kunnen/willen..." slaat bij voorbaat al helemaal nergens op. Homo zijn zegt iets over je seksuele voorkeur en verder nergens iets over. Niet over je vermogen met druk om te gaan, niet over je voetbaltechnische kwaliteiten en niet over welk ander talent dan ook...

De discussie zou erover moeten gaan of het überhaupt nodig is dat wij ons interesseren voor de seksuele voorkeur van voetballers en als wij dat zouden moeten doen, dán is de discussie of de voetbalwereld open genoeg is om die te uiten misschien van belang.

Edit: Het hele artikel is inmiddels aangepast. Door de toon van de uitspraken van Verbeek te veranderen is de inhoud van wat hij gezegd zou hebben/heeft compleet veranderd. Zoals hij het nu zegt is het veeeel redelijker dan wat er eerst stond. Ik ben bewust van het gebrek aan journalistieke kwaliteit van VZ, maar dit slaat wel zo'n beetje alles. Site zou zichzelf een korte ban moeten geven...

7 augustus 2013 om 16:01

jij hebt gelijk. Wel denk ik dat homos over het algemeen minder snel voor voetbal kiezen of zich er volledig op focussen.

Ik zeg niet dat het niet gebeurt maar denk wel een lager percentage van de homo's.
Je hebt homos die zich gewoon mannelijk gedragen maar ook een groot deel dat zich verwijft gedraagt en liever met zn vriendinnen gaat shoppen en naar het theater gaat.

De Knvb had kunnen verwachten na hun acties dat er ook reacties zouden zijn die niet echt homo lievend zijn.
Van Der Gijp en Gertjan Verbeek hadden naar mijn menig beter niets kunnen zeggen en dat was de "homowind" overgewaaid, maar nu gaat de discussie weer los en ergens vind ik dat de Knvb ook hier verantwoordelijk voor is.

Homo of Hetero mij een rotzorg, voetbal is een sport voor iedereen die er van houd.

De Knvb moet ook stoppen met zoeken naar problemen, maar de bestaande problemen aanpakken.
Racisme is het grootste probleem in het voetbal, vooral in het amateurvoetbal, doe daar iets aan, want dat is een probleem waarvan we weten dat het bestaat.

Wees eens slim en laat je niet verleiden tot uitspraken die tegen je kunnen gebruikt kunnen worden, goedbedoeld of niet... Dit heeft niet eens iets met voetbal te maken en is eerder een sociale aangelegenheid. Het maakt me echt geen zak uit of er al dan niet homo's in het voetbal zijn.

Verbeek heeft daar wel een punt, maar dat is juist hetgeen wat de Knvb tegen wil gaan. En voetbal een machowereld? Tja daar zijn de meningen over verdeeld, in Amerika zien zij voetbal als een sport voor watjes. Maar dat vind ik ook van American football, speel dan rugby. Enfin, ook de hele gay pride mag van mij afgeschaft worden. Zo'n pride geeft juist een verkeerd beeld van homo's, doordat zij allemaal worden afgeschilderd als losbandige nichten

Hahaha, wat een geweldige man is dit!
Een landelijke discussie en Verbeek gooit heerlijk nog wat olie op het vuur

Wat een druktemakers: de knvb en de mensen die de publieke opinie op tv denken te tonen..

7 augustus 2013 om 16:09

Verbeek had natuurlijk ook nog wel een appeltje te schillen met de Knvb

Verbeek draait de boel nu om. Hij kent geen homo's omdat ze niet uit de kast durven te komen, dat zegt gelijk dat ze er niet zijn omdat uit de kast komen heel lastig is in de voetbalwereld. Dan sluit je nogal dom uit dat er genoeg zijn die ''in de kast'' blijven zitten door die voetbalwereld i.p.v. dat ze dan de voetbalwereld niet halen. Het is nogal struisvogelgedrag, omdat je ze niet openlijk ziet zijn ze er nooit gekomen...

Nou dan vind ik de uispraak van vd Gijp nog minder. Die gaf gewoon op zijn manier aan dat er weinig homos in het voetbalwereldje zit ( prof ).
En dat ze op een bepaalde leeftijd andere interesse hebben dan voetbal.

Ik snap al die comoties niet. Je hoef de tv maar aan te zetten en er is een praat progamma met een homo erin die helemaal ontdaan zijn. vd Gijp kraken ze aan alle kanten af.

Ze kunnen ook allemaal overdrijven zeg. Van mij part zijn alle voetballers homo, ze slaan elkaar op de kont als ze gescoord hebben. Duiken boven op elkaar bij een goal. Maken een omarmde rondje met zijn alle voor de wedstijd begint. Doen allemaal de haartjes voor ze het veld op gaan. Hebben tegewoordig allemaal roze schoentjes aan. Diamanten oorbelletjes. Duurste kleding om met de mode mee te gaan. Tja, laat iedereen zoals ze zijn. Mensen hebben een meening die ze geven. We leven in een vrij land. De ene meening is de andere niet. Maar maak je er aub geen drama van.

Het is gewoon zo homo's houden van shoppen enzo en echte mannen van voetballen.
Het is ook gewoon geen probleem maar die homo's reageren zo opgefokt en voelen zich beledigt

Wat een ophef weer om niets. Frank de Boer zei vorig jaar nog dat homo's de motoriek missen voor betaald voetbal en daar was ik het mee eens. Dat is helemaal niet beledigend bedoeld en er zijn ongetwijfeld legio uitzonderingen maar als ik in mijn omgeving kijk dan klopt dat gewoon. Nederland loopt qua homotolerantie ver voorop maar dat betekent blijkbaar ook dat je geen mening over ze mag hebben. Ik vind die hele Gay Pride ook altijd een aanfluiting. Ze willen normaal en gelijk behandeld worden maar gaan dan in het leer gekleed nichterig gedrag vertonen op een boot. Dan ben je dus niet normaal en vraag je om reacties. Ik ga ook niet in een bananenpak op de tribune zitten omdat ik hetero ben.

7 augustus 2013 om 16:23

Jij bent wel echt koning over één kam scheren of niet?

7 augustus 2013 om 16:33

Vind je Koninginnedag ook een aanfluiting? Nederlanders willen door de rest van de wereld gerespecteerd worden maar gaan dan als idioten in oranje pakken de hele dag zuipen.

Een mens heeft het recht zich te gedragen zoals hij wil zonder direct verantwoordelijk te zijn voor het beeld dat anderen hebben over de gehele groep waar hij deel van uitmaakt.

7 augustus 2013 om 16:39

Met Koninginnedag zijn het hetero's en homo's die dat allebei doen, bij Gay Pride gedragen de homo's zich zoals de meeste mensen juist niet willen. Ze worden al geaccepteerd, ze hoeven zich niet te onderscheiden.

7 augustus 2013 om 16:45

Bij Gay Pride is ook meer dan de helft hetero. "de homo's" doen helemaal niks op Gay Pride. Waarom zou elke individuele homo zichzelf verantwoordelijk moeten voelen voor wat er op de Gay Pride gebeurt?

Verbeek heeft een punt.

Het is echter een kip en het ei verhaal, omdat er weinig homo voettballers er openlijk vooruit komen blijft het een taboo. Dus moet we eerst accepteren, maar wie dan, of moeten ze eerst uit de kast komen en dan accepteren.

Zag laatst een documentaire over een Rugby speler, een echte prof, hij kwam uit de kast en was bang voor de reactie van zijn medespelers, die accepteerde het, echter zijn familie werd er wel mee geconfronteerd en dat was best hard.

Hoezo? Ze hoeven toch ook niet uit de kast te komen als ze in het profvoetbal terecht komen?

7 augustus 2013 om 16:29

Er zullen volgens mij niet veel homo's zijn die het liefst niet uit de kast komen en een dubbelleven willen leiden. Je wil toch het liefst geaccepteerd worden en je geen zorgen hoeven te maken over hoe anderen je identiteit bezien, toch?

Zolang er niemand in NL in het profvoetbal de kast uitkomt, kan je ook moeilijk zeggen dat ze niet geaccepteerd worden. Wellicht zijn er inderdaad gewoon heel weinig homo's die professioneel voetballer worden. Het is helemaal geen rare gedachte dat ze gewoon andere interesses hebben over het algemeen lijkt mij.

Waarom er nou zo'n grote discussie over ontstaat als dat gezegd wordt, is mij echt een raadsel.

Ten eerste: is het überhaupt mogelijk om op een fatsoenlijke manier te reageren op artikels via een app? Pfff. On: Deze hele discussie is al zo racistisch als wat. Zolang wij mensen in hokjes blijven stoppen blijft racisme bestaan. Een gay parade? Serieus? Om mensen te laten zien hoe anders "homo's" zijn? Draait het niet om gelijkheid? We zijn toch allemaal mensen? Alleen met andere voorkeuren, kleuren, geloven, clubliefdes etc. Zolang we blijven hameren op andere behandelingen van bijvoorbeeld "homo's" blijft racisme bestaan. Is het niet aan de persoon in kwestie of hij de kast uit wil komen ja of nee. Bepaalt hij of zij niet altijd nog wat hij of zij wel of niet met de wereld wil delen. Het idee dat "homo's" hier baat bij hebben is toch van de zotte? Nu heeft weer iedereen het over "hun". Over hoe zwaar ze het hebben, over hoe anders ze wel niet zijn. Blijven benadrukken jongens, dat houdt racisme alleen maar in stand. Wie bepaalt dat "homo's" uit de kast MOETEN komen. Doen ze dat niet nog altijd zelf? Misschien is het veel handiger mensen voorlichting te geven over hoe om te gaan me verschillen en toch andere mensen te accepteren. Daar hebben we veel meer aan dan andere mensen op te leggen wat "wij" vinden dat ze moeten doen.

7 augustus 2013 om 16:28

Discriminatie houdt niet op door verschillen niet meer te benadrukken. Dat leidt er toe dat mensen hardop zeggen niet te discrimineren, maar het wel (onbewust) blijven doen. Uit onderzoek blijkt dat de enige manier om discriminatie aan te pakken is om jezelf bewust te zijn van culturele verschillen die bestaan tussen groepen en die juist te benadrukken, zodat je ook goed kunt blijven waarnemen wanneer iemands rechten geschonden worden.

7 augustus 2013 om 16:40

Het klopt wel wat je zegt. Echter vind ik dat een andere discussie. Ik betwijfel ten zeerste of discriminatie tegen te gaan is en als dat al het geval is zal het misschien nog honderden jaren duren voordat de hersens zo ontwikkeld zijn dat we uit een natuurlijk proces niet meer discrimineren. Ik snap wat je bedoelt. Je moet het benoemen om het bespreekbaar te maken. Maar ik ga er vanuit dat inmiddels iedereen begrijpt dat een homoseksuele man, op andere mannen valt (de comment hieronder is erg sterk, ook onder de "homo's" zijn er uiteraard wezenlijke verschillen). Op kinderen na dan. Waar het mij om gaat, is het constant anders blijven behandelen. Nu wil de KNVB gaan promoten dat homoseksuelen uit de kast moeten komen. Waarom? Moet ik ook aan iedereen laten weten dat ik hetero ben? En ligt die keuze niet altijd nog bij de persoon zelf? Verschillen aankaarten is 1 ding, handelen naar verschillen neigt toch naar racisme. (Ook met goede bedoelingen kan je discrimineren)

7 augustus 2013 om 16:48

De hele campagne van de Knvb vindt natuurlijk niet uit het niets plaats. Die heeft te maken met geluiden vanuit homo-organisaties dat dit taboe binnen het voetbal aangepakt moet worden.

Natuurlijk ligt de keuze bij de persoon zelf, maar iedereen die een geheim heeft, zou het liefst een veilige omgeving willen waarin hij zijn geheim kan vertellen, zodat hij geen dubelleven meer hoeft te leiden, dat lijkt me logisch.

7 augustus 2013 om 17:09

Dat is nou de essentie van het probleem. Het zou geen geheim moeten zijn. De term uit de kast komen op zich is al fout. Daarmee suggereer je al dat iemand anders is. Dat is die gene ook, maar je geeft er lading aan. Wat maakt mij het uit welke seksuele voorkeur iemand heeft? Tenzij ik geïnteresseerd in diegene ben, eigenlijk niks. En zolang iemand niet geïnteresseerd in mij is, zal die gene ook nooit 100% kunnen weten of ik heteroseksueel ben. Nu wordt er gedaan alsof mensen in de voetballerij het verschrikkelijk zouden vinden wanneer iemand homoseksueel is. Daar heb ik al mijn vraagtekens bij. Daarnaast vraag ik mij af of er nu ineens allemaal mensen opstaan en zeggen ja ik ben homo. Wat doet de KNVB nu precies om ervoor te zorgen dat er ineens een veilige omgeving bestaat, wat de maatschappij niet al zelf doet?

Zoals de Engelsen zeggen: "a little knowledge is a dangerous thing".

Veel mensen hebben een beetje kennis over iets en denken dan dat ze expert zijn. Maar dat is een van de domste dingen die je kan doen. Ik zie hier heel veel mensen bijv. praten over "de homo's in mijn omgeving" of hun uitspraken baseren op de paar homo's die ze kennen van tv. Wat mensen niet beseffen is dat ze door te denken dat de meeste homo's zo zijn, een complete groep mensen, die net zo divers is als heteroseksuelen, over een kam scheert en generaliseert.

De kop van dit artikel mist het vervolg van Verbeeks betoog waar ik denk dat de zere plek ligt. Persoonlijk denk ik ook dat teams en spelers onderling niet zo snel moeite zullen hebben met een homofiele medespeler. Door de geluiden van fans kan ik me voorstellen dat een homofiele voetballer denkt ik zal niet uit de kast komen.

Wanneer Nac ergens op bezoek komt dan hoor je vaak het zijn de homo's uit Breda, een homofiele voetballer zal dan eerder denken ik blijf liever in de kast dan dat ik er uit kom. Valt het publiek dit af te leren? Een groot gedeelte misschien tot ja, er zullen altijd mensen zijn die dit soort onzin blijven roepen.

Dat bedoelt Verbeek met de mentale druk dat moeten ze aankunnen en ze moeten dat zelf kunnen kiezen of ze die confrontatie met de buitenwereld wel of niet aangaan.

Waarom is het überhaupt zo'n issue?
Buiten het voetballen om is het toch een priveleven van zo'n iemand?
Ik vind het ook helemaal niet boeiend om te weten of een voetballer hetro of homo is.

Grappig dat er wordt gezegd dat voetbal geen sport is voor homo's, terwijl aanstellen, zeuren, janken en je laten vallen nou niet bepaald mannelijke eigenschappen zijn maar wel het vaakst voorkomt in de voetballerij.

7 augustus 2013 om 18:58

Het spelletje zal niet de reden, want vrouwen doen het ook.. Voetbal is voor iedereen weggelegd; mannen, vrouwen, elke huidskleur, geaardheid, geloofsovertuiging of wat dan ook.

Bij mijn vriendengroep heeft iemand een soort van vriendenkroeg gebouwd in de schuur van zijn pa's bedrijf. Daar komt af en toe ook iemand die op mannen valt. Niks geks, maar hij zit niet in het vriendenteam en voetbalt dus niet mee. Nou zal dit wel toeval zijn (de uitspraken van van der Gijp), maar hij is echt een kappersopleiding aan het doen. Een andere jongen die op jongens valt is er nog minder vaak en hij zit op de toneelschool. Beiden hebben ze 0,0 niks met voetbal. Ik weet ook niet waarom, maar het is gewoon zo.

Nou wil dit niet zeggen dat er geen homo's zijn die voetballen. Die zullen er namelijk heus wel zijn, maar ik geloof wel dat het landelijke percentage homo's hoger ligt dan het percentage homo's in de voetballerij.

Nu ik dit zo typ vraag ik mij ineens af of dit niet ook door een vooroordeel komt..

Misschien hebben homo's ook hun vooroordelen over de voetballerij en mijden ze het daarom (bewust of onbewust). Het staat bekend als ''echte mannen wereld''. Waar nu gedaan word alsof homo's in de voetballerij niet geaccepteerd zouden worden (wat totaal nergens op gebaseerd is, want ik kan me niet herinneren dat een actieve profvoetballer in Nederland weggepest is om zijn geaardheid, het is dus een vooroordeel over een vooroordeel (waar eindigt het in Nederland...)). Homo's denken hierdoor misschien juist weer dat het een probleem is om, als profvoetballer, uit de kast te komen in Nederland; ''waarom zit de Knvb zich anders zo erg in te spannen?'' (er word door de Knvb gedaan alsof er een probleem is dat opgelost moet worden).

7 augustus 2013 om 19:21

Ik kan het nog meer generaliseren.

Ik heb in het verleden gevoetbald bij een (studenten)voetbalvereniging met diverse damesteams.
Van een flink aantal dames was bekend dat ze lesbisch of bi waren, de verhouding was hoger dan in de normale maatschappij.
Je zou kunnen stellen dat de "manwijven" bijv. eerder kiezen voor een mannensport en daarvan waren er daar destijds een flink aantal. .

N.b. Voor zover bekend had niemand problemen met de eventuele geaardheid vd leden en was het niet echt een item. Hoogstens werd er onder het genot van een biertje over gesproken.

Volgens mij is het niet zo zeer het probleem dat vd Gijp een ander mening heeft. Hij mag zijn mening hebben, alleen hij had het moeten laten bij: "dat hij het overtrokken vond en dat volgens hem er niet zoveel homo's rondlopen in het voetbal (maw het landelijk percentage niet op voetbal kan omslaan). Het is overigens nergens op gebaseerd aangezien je aan heel veel homo's aan hun doen en laten niet kan zien of zij homo zijn. Toen hij de kappers erbij haalde en zei dat voetbal geen sport is voor homo's vloog hij uit de bocht. Dat heeft mij in ieder geval vreselijk gestoord. Zulk soort praat bevorderd het ruim denken en de discussie niet en maakt het gewoon niet gemakkelijker om voor je geaardheid uit te komen. Bijzonder dat blijkbaar vd Gijp verbaasd is over al die reacties op zijn opmerkingen. Natuurlijk is hij geen homohater. Maar volgens mij wordt hem dat ook niet verweten, maar gewoon zeer domme opmerkingen. Waarschijnlijk wordt het a.s vrijdag tijdens het programma weer afgedaan dat mensen ze ook niet heel serieus moeten nemen, dat doen ze namelijk altijd als het te heet onder de voeten wordt.

Het schijnt dat Van Gaal van de Knvb zoveel mogelijk homo's in zijn team moet opnemen. Het Wk2014 in Brazilie is de kans om de homo op de kaart te zetten. Verbeek is duidelijk zo ver nog niet. Hij merkt op dat de Knvb wel voor de homo's opkomt, maar niet voor hem. Dat is niet eerlijk.

De verzorger van psv heeft vorig gezegd dat in de selectie van dat jaar 4 homo's zaten. Hij heeft toen geen namen genoemd

De verzorger van psv heeft vorig gezegd dat in de selectie van dat jaar 4 homo's zaten. Hij heeft toen geen namen genoemd

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

AZ

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1314
2.PSV1311
4.Vitesse111
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

118 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Zondag 15 september
Christian Eriksen is niet van plan om in te gaan op het aanbod van Tottenham Hotspur om zijn aflopende contract te verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren