Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

UEFA wijst Nederlanders aan voor restant van PSG - Basaksehir

Laatste update:

Danny Makkelie leidt woensdagavond het restant van de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, zo heeft de UEFA in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. Het duel wordt vanaf minuut veertien om 18.55 uur hervat. De scheidsrechter wordt in Parijs vergezeld door Mario Diks en de Pool Marcin Boniek. Ook de vierde scheidsrechter is een Pool: Bartosch Frankowsky. De VAR komt in handen van de Italianen Marco Di Bello en Maurizio Mariani.

De Champions League-wedstrijd tussen PSG en Basaksehir werd dinsdag gestaakt vanwege een racisme-incident rond de vierde scheidsrechter. Uit televisiebeelden bleek dat arbiter Ovidiu Hategan aan vierde official Sebastian Coltescu, beiden van Roemeense komaf, had gevraagd welk staflid van Basaksehir hij een rode kaart moest geven vanwege commentaar op de leiding. "Ala negru ('zwarte man' in het Nederlands, red.)", verwees Coltescu naar assistent-trainer Pierre Webó.

Vierde man Sebastian Coltescu noemt Pierre Webo van Basaksehir 'die zwarte'. Gesprek in het Engels tussen een woedende Demba Ba en de Roemeense scheidsrechter! ? ? ?

Geplaatst door voetbalzone op Dinsdag 8 december 2020

Na de rode kaart voor Webó en het daaropvolgende tumult stapten de spelers van Basaksehir en PSG van het veld, om vervolgens helemaal niet meer terug te keren. De bezoekers eisten dat Coltescu zou worden vervangen, maar dat was alleen mogelijk als de VAR de plaats van de vierde arbiter zou innemen. In dat geval had Coltescu de wedstrijd als videoscheidsrechter af moeten maken, maar daar gingen de spelers van Basaksehir niet mee akkoord. Op Twitter plaatste de Turkse club direct de slogan ’No To Racism’ die de UEFA al jaren hanteert, gevolgd door de hashtag #respect.

President Recep Tayyip Erdogan, die fervent supporter is van Basaksehir, sprak zijn afschuw uit en gaf aan te verwachtten dat de UEFA een onderzoek zou starten. Dat is inderdaad het geval. De Europese voetbalbond heeft een grootschalig onderzoek naar het incident aangekondigd. Hessel Steegstra, net als Diks een vaste assistent van Makkelie, stapt woensdagmorgen niet in het vliegtuig naar Parijs. Volgens De Telegraaf kan niet hij mee omdat hij in tegenstelling tot Makkelie en Diks geen recente negatieve coronatest kan overleggen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Verstandig. Wij Nederlanders staan dan toch bekend om niet rascistisch te zijn

9 december 2020 om 00:28

En die Fransen en Turken verstaan het woord “zwart” toch niet 😉.

9 december 2020 om 00:31

Mitchell bakker en Deniz Turuc wel xd

9 december 2020 om 00:33

Hij zou als zwarte piet die de boot heeft gemist moet op komen dagen. Dan is de sensatie compleet

9 december 2020 om 00:34

Moet je anders kijken hoe ze uit hun vel springen als je zegt dat je ze negeert.

9 december 2020 om 01:02

Chadli verstaat het ook wel

9 december 2020 om 06:39

Hahahaha je hebt mijn dag al gemaakt in de vroege ochtend. Hulde.

Kijk dat zijn onze toppers. Weet je iig dat het een goede wedstrijd wordt.

Als hij in het vervolg naar die Webo zou refereren als ''donkere'' kan hij daar in ieder geval niet voor worden zwart gemaakt omdat het op een racistische term uit een andere taal lijkt

9 december 2020 om 00:42

Zolang hij hem geen dierenfokker noemt voorzie ik geen problemen

9 december 2020 om 14:14

Waarom zou hij niet gewoon de naam Webo gebruiken? Of zeggen, die assistent trainer, desnoods hem even aanwijzen? Waarom een raciale verwijzing gebruiken, ongeacht of het nou nergu of nergo was, wat hij heel hard riep zodat iedereen inclusief Webo het kon horen?

Ik snap niet dat dit niet wordt omgezet in een reglementaire verlies voor Basaksehir. Zo kan je overal wel een probleem van maken.

9 december 2020 om 00:54

Dat vind ik dan wel weer ver gaan. Vind het wel jammer dat de UEFA direct een andere arbitrage aanwijst. Geen hoor en wederhoor van de andere kant. Paniekerig handelen zeg. Had gewoon dezelfde arbitrage opgesteld als het allemaal een storm in een glas water blijkt te zijn

9 december 2020 om 00:56

Omdat het een statement is tegen racisme. Je hebt tientallen manieren om naar iemand te refereren. 'Die zwarte' zou er geen moeten zijn. Overigens wel ironisch dat Erdogan zijn afschuw uitspreekt, aangezien hij niet vies is van discriminatie.

9 december 2020 om 01:02

Dit is geen racisme dit is een misverstand,in Roemenië word een zwart iemand Negru genoemd zelfde als in Zuid Amerika,daarom moet een Neymar helemaal niet schijnheilig gaan doen die heeft dat woord elke dag gebruikt in Brazilië voor een zwart iemand.

9 december 2020 om 01:13

Tientallen manier is overdreven. Als mens benoem je gewoon het verschil wat er het meest uitspringt ten opzichte van de rest. Wat ook ontzettend logisch is, dat is namelijk het duidelijkst. Het gaat hierbij erom met welke intentie, dat moet niet vergeten worden. Als dit in Afrika was gebeurd waar de assistent trainer de enige blanke was van de assistent trainers zou daar ook de aanduiding blanke gebruikt worden. Het is een heel natuurlijk iets voor mensen omdat te doen.

9 december 2020 om 07:34

Verdiep je eens in wat racisme is:"racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen" : bron Amnesty International. Hoe is datgene wat de vierde official heeft gezegd van toepassing op de betekenis van racisme?

9 december 2020 om 01:10

Hoezo? De spelers van PSG hebben het veld ook verlaten als steun voor Basaksehir en Webo, zie de tweet van Mbappe maar. En wat bedoel je met overal een probleem van maken? Zo’n incident komt toch ook niet iedere dag voor?

9 december 2020 om 07:22

@theresonlyone: helemaal met je eens. Ik vind deze actie walgelijk van de Turkse club. Ergens racisme in willen zien wat geen racisme is, werkt juist averechts. Die Webo heeft een steekje los zitten als je zo reageert. Uefa had hier een voorbeeld moeten stellen en een reglementair verlies moeten noteren inderdaad. Zo zwak dat ze dat niet durven.

9 december 2020 om 07:46

Gaat moeilijk als beide teams van het veld stappen.

9 december 2020 om 08:17

Als jij nu naar een afrikaans land gaat en homoseksuele handelingen gaat verrichten. Dan krijg je ook gewoon een zware straf. Dan kan je wel zeggen in onze cultuur is het niet verboden maar je bent op andere grond. Het was slim geweest van de arbiter als hij rekening had gehouden met dat hij in frankrijk was en niet in roemenie

9 december 2020 om 09:19

Fijn dat je de nuance zoekt. Dat kan ik wel waarderen.
Ik denk dat het goed is om de spelers en de scheidsrechters van de wedstrijd bij elkaar te zetten en rustig hun verhaal te laten doen. Volgens mij is t nogal een misverstand, waarbij ik niet het gevoel heb dat er vanbeide kanten slechte intentie was

Om toch maar even wat nuance te bieden aan dit incident. Negru betekent zwart als je het letterlijk vertaald. In nederland is het gebruik van de term zwart en wit (refererend naar een huidskleur) volkomen neutraal. Het zou zomaar kunnen dat de vierde man het niet gemeen bedoelde. Heb het dus wel een beetje met hem te doen als ie nu de hele wereld over zich heen krijgt. Het lijkt mij meer op een onschuldige taalbarriere dan een racistische uiting.

9 december 2020 om 01:07

"negru betekent zwart als je het letterlijk vertaald. In nederland is het gebruik van de term zwart en wit (refererend naar een huidskleur) volkomen neutraal."

Als je als Nederlander iemand aanwijst en zegt, "hij daar, die zwarte", dan krijg je daar ook problemen mee, hoor.

9 december 2020 om 01:17

Er zit wat mij betreft een enorm verschil tussen: die zwarte, en: die zwarte/donkere man. Waarvan ik de eerste uitspraak niet vind kunnen, maar die tweede een neutralere duiding vind van een persoon. Die zwarte man staat wat mij betreft gelijk aan die man met rood haar.

9 december 2020 om 07:38

Dat zegt dan ook helaas heel veel over hoever we in Nederland bereid zijn om mee te denken in de waanbeelden van een hele kleine groep die zich structureel zonder enig reden te kort voelt gedaan. Er is hier in Nederland helemaal geen sprake van institutioneel racisme. Dat is een term die in het leven is geroepen om het eigen falen af te schuiven op een ander om op die manier alsnog je zin te krijgen.

9 december 2020 om 08:12

"er is hier in Nederland helemaal geen sprake van institutioneel racisme."

Ik heb zelf lang bij een club uit een boerendorp gespeeld en daar werd de ene na de andere donkere speler weggepest, met structurele vernederingen, racistische opmerkingen en desnoods wat geweld.

9 december 2020 om 08:37

@cabinessence,

Klopt, in nederland zou dat heel vreemd, maar in veel landen is dat oke, dat bedoel ik met de taalbarriere.

9 december 2020 om 16:10

@cabinessence, en hoe is dat institutioneel racisme. Een dorpsvoetbalclub is niet maatgevend voor de NL maatschappij.

9 december 2020 om 16:45

@rochus:

Ik heb lang in dat boerendorp gewoond en woon inmiddels al een hele tijd in de stad. In dat dorp hadden mensen minder moeite zich racistisch te uiten, omdat ze toch amper een weerwoord kregen. Dat is in de stad misschien anders, maar ik heb niet de illusie dat de mensen daardoor echt veel minder racistisch zijn.

Ik denk dat dit een probleem is dat je niet moet onderschatten en waar je sowieso niet over kunt oordelen als je er zelf nooit het slachtoffer van bent geweest.

9 december 2020 om 07:12

Er is niks neutraals aan zwarte of witte. Heb jij ooit iemand gezien die compleet zwart is of compleet wit? Geloof me, als jij je hele leven als 'die zwarte' wordt gerefereerd wordt je echt niet blij en plaats je deze 'nuance' niet.

9 december 2020 om 08:40

@rannio, deze termen worden zelfs in de tweede kamer gebruikt. En de nuance slaat op het feit dat we niet echt weten met welke toon deze scheids het bedoeld, spreek jij roemeens? Voor de duidelijkheid, ben tegen racisme zonder meer, en vervelend om te horen dat jij hiermee te maken hebt gehad.

9 december 2020 om 09:46

Niemand zei ook die helemaal zwarte man. Het is bedoeld als referentie om op een makkelijke manier naar een persoon te referen. Heel menselijk ook. Al helemaal in een situatie waar snel gehandeld moet worden. Daar is geen tijd voor allerlei nuances. Als die nou gezet had dat hij weg moest omdat hij zwart is dan spreken we over racisme. Je kan niet ontkennen dat er een verschil in huidskleur is, het gaat erom hoe je dit gebruikt en niet of je het gebruikt. Ik ben het in het grondbeginsel eens met het opstaan tegen racisme, want het bestaat zeker nog wel. Alleen moet je wel oppassen om niet alles als racisme te zien omdat je zelf (helaas) veel negatieve ervaringen hebt

9 december 2020 om 09:48

We hebben te maken met iemand die emotioneel onstabiel is en 2 weken gelden door de FIFA van de arbitterlijst is gehaald, als hij die zwarte zegt vind ik dat niet netjes en absoluut niet duidelijk naar de arbitter toe.Webo was niet de enige “zwarte” op de bank. Als jij door Amsterdam loopt en je wil iets vragen aan iemand met een donkere huidskleur, zou ik je niet adviseren om naar hem toe te lopen en te zeggen, hey zwarte mag ik jou een vraag stellen. Ik ben nog steeds van mening “als zwarte man” dat wij de realiteit omtrent racisme helemaal anders zien.

9 december 2020 om 13:05

Als je de naam van de speler niet kent en je zegt op een normale manier die ene zwarte jongen/man dan vind ik dat dat moet kunnen. Als je daar aanstoot aangeeft kun je daar over in gesprek. Dan hoeft niet meteen iemand voor het leven ontslagen te worden. Ik vind de reactie overtrokken als iemand het niet verkeerd bedoelt, dan moet je erover praten. Als die daarna door blijft gaan is het al een ander verhaal.

9 december 2020 om 14:10

Grappig die reacties hier, iedereen vindt 'dat het moet kunnen', 'het is toch normaal' en 'in de Tweede Kamer doen ze het ook zo (wie dan, vraag ik me af). Klopt het dat dit reacties zijn van mensen die nooit 'die zwarte' hebben gehoord? Het is behoorlijk denegrerend en hard, je gaat je als kind echt afvragen of jij minder bent en je gaat vooral hopen dat je minder zwart wordt. Ik heb serieus regelmatig in de spiegel gestaan met 'ben ik echt zo zwart?'. Punt is dat je geen idee hebt in welke discussie je mengt als je het niet hebt meegemaakt hebt. Net zoals ik ervan overtuigd ben dat er genoeg mensen met een lichte huidskleur dit meemaken in landen waar de meerderheid een donkere kleur heeft. Iemand wit of zwart noemen slaat nergens op, is feitelijk onjuist in 99% van de tijd. Omdat men dit gewend is betekent nog niet dat het oke is.

De wedstrijd verplaatsen is misschien wel de beste optie, maar om gelijk alle arbiters te verwisselen vind ik zwak. Zo kan je die 4e man z’n licentie beter gelijk afnemen zonder zijn kant van het verhaal gehoord te hebben. Waar wij in West-Europa rekening mee moeten houden, is dat landen uit het oostblok minimaal 20 jaar ‘achter’ lopen, en het misschien niet eens zo kwalijk bedoelen.

Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat Coltescu het racistisch bedoelde, maar feit blijft dat dit natuurlijk gewoon oliedom en onprofessioneel is. Leer namen of wijs de persoon in kwestie aan, maar ga geen termen gebruiken die misschien in het Roemeens onschuldig zijn, maar in veel andere landen een hele negatieve lading hebben. Je bent aan het werk op het hoogste niveau, kom op man. Btw over die laatste alinea, Erdogan is geen supporter van Başakşehir maar van Fenerbahçe. Başaksehir is wel een speeltje van de AK-partij bobo’s, maar dat is een ander verhaal. En Erdoğan heeft van elke willekeurige Süper Lig club een foto met een sjaaltje of een shirtje, zoek maar op.

Goed om te weten in het vervolg. Heb je het vermoeden dat de scheids tegen je is, dan stap je van het veld en kreeg je een andere scheids. Ook een beetje hypocriet als je bekijkt waar het geld vandaan kwam waardoor de club staat waar het nu staat.

Het is natuurlijk iets van deze tijd om overal een probleem van te maken en iedereen is blijkbaar racistisch.

Vroeger bij voetbal werd je ook altijd vernoemt naar datgene wat er op viel; Die rooie, die dikke, die lange, dat kleintje, bij mij was het 'die witte'.... nooit wakker van gelegen.

Daarnaast zou het wel heel erg dom zijn van deze scheidsrechter om zo iets in een stil stadion te roepen als het daadwerkelijk racistisch zou zijn.

De hele samenleving gaat kapot aan zulke mensen
Ze worden steeds mieteriger , en leggen overal maar slakken zout op
Wees een man en ga voetballen

waar is die tijd dat je elkaar een hand kon geven en weer verder kon gaan?

Ik heb het niet meekregen en moet het enkel hebben van dit artikel, maar naar iemand verwijzen met de woorden zwarte man is toch helemaal niet racistisch? Of is de intonatie hetgeen wat de ophef veroorzaakt?

9 december 2020 om 08:39

Is het ook niet. Het woord zwart zorgt voor de ophef. Blijkbaar mag men ook niet meer die zwarte man zeggen om iemand aan te geven. Mensen sporen niet meer en hebben totaal geen idee meer van racisme.

Overtrokken gedoe allemaal. Die man is toch zwart, sinds wanneer is zwart een racistisch woord. Je moet gewoon trots zijn op je huidskleur, zou mij geen bal interesseren als iemand mij witte of blanke man noemt, want dat ben ik ook. Valt me nog mee dat de uefa als statement geen “donker” arbitraal trio gestuurd heeft.

Offtopic en toch weer ontopic
Grappig hoe de turkse team dit laten ontploffen als het gaat om racisme.
Blijkbaar is racisme bij basaksehir alleen geldig als het om pigment gaat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren