Europa smult van Ajax: ‘Dortmund werd belachelijk gemaakt’

Woensdag, 20 oktober 2021 om 08:54Yanick Vos • Laatste update: 09:28

Ajax heeft diepe indruk gemaakt met de manier waarop Borussia Dortmund dinsdagavond werd verslagen. De Duitse topclub werd met 4-0 opzijgezet in een wedstrijd waarin de Amsterdammers kansen op meer lieten liggen. In de Duitse media wordt Dortmund hard aangepakt, terwijl de kranten en online media in de rest van Europa lovend spreken over de ploeg van Erik ten Hag.

“Wat een blamage!”, schrijft BILD. “Wat een ondergang! Dortmund op bezoek bij Ajax: 4-0! 4-0! 4-0! 4-0! De grootste nederlaag van de zwart-gelen in de hele Champions League-historie. De spelers van Dortmund leken wel verdoofd.” Ajax was op eigen veld heer en meester, zag ook Sport1. “Dortmund werd duizelig gespeeld. Ajax had BVB voortdurend in een houdgreep. Een-tweetjes, droomcombinaties; Dortmund kon het allemaal niet bijbenen.” Kicker roemt Ajax om het ‘uitstekende combinatievoetbal’. “Nadat de door de fans veroorzaakte nevel was verdreven, belandde Dortmund in nood. En dat bleef zo”, doelt het tijdschrift op de enorme rookontwikkeling vanaf de tribunes door het afsteken van fakkels door supporters.

Blind blinkt uit tegen Dortmund: 'Dit is een stukje erkenning'

The Guardian zag Ajax een ‘dominante show’ geven tegen Borussia Dortmund. “Dortmund-keeper Gregor Kopel moest meerdere keren reddend optreden om de score halverwege nog enigszins respectabel te houden.” Ook de Daily Mail zag Ajax heersen. “Vooraf werd gedacht dat deze ploegen aan elkaar gewaagd zouden zijn, maar niets bleek minder waar. Borussia Dortmund werd verlamd door Ajax in een meedogenloze vertoning. Borussia Dortmund is afgemaakt door Ajax.” “Dortmund werd meerdere keren belachelijk gemaakt door Ajax”, schrijft de Italiaanse tak van Eurosport.

The Sun keek met speciale aandacht naar de Engelse middenvelder Jude Bellingham en Haaland. "Ze speelden de hele wedstrijd, maar waren machteloos en konden de 'surprise romp' van Ajax niet tegenhouden. Een vroege eigen goal van Marco Reus en een inzet van Daley Blind tilden de stand in de eerste helft naar 2-0. Antony krulde de volgende treffer winnen en Sébastien Haller (ex-West Ham United) kopte alweer zijn ZESDE goal in drie Champions League-wedstrijden binnen."

Ook in Spanje is met verwondering naar Ajax gekeken. “Ajax overrompelt Dortmund en laat Haaland ongemoeid”, schrijft Mundo Deportivo. “Dortmund was te allen tijde overgeleverd aan Ajax, dat topvoetbal op de mat legde door de bal op hoge snelheid en met maximale precisie rond liet gaan.” Volgens de Spaanse sportkrant was Dortmund ‘machteloos’ door de beweeglijkheid van de Ajacieden. “Ajax, dat dit seizoen in alle competities slechts drie doelpunten tegen kreeg, speelde in alle opzichten een perfecte wedstrijd.” Ook Marca deelt complimenten uit aan het team van Ten Hag. “Ajax verpletterde Dortmund, dat niet eens de kans kreeg om op adem te komen.”

‘Ajax leert Dortmund een lesje’, kopt L’Équipe. De Franse sportkrant zag de Amsterdammers Dortmund ‘verpletteren’. Volgens de verslaggever ziet het huidige Ajax eruit als in het seizoen 2018/19, toen de halve finale van de Champions League werd bereikt. “Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn inmiddels vervangen door Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Devyne Rensch. Ook al is hij niet door Ajax opgeleid, Antony blijkt geen mismatch en tekende voor het derde doelpunt. Daarnaast zijn er veteranen om deze talenten te begeleiden. Remko Pasveer, die drie keer een doelpunt van Erling Haaland voorkwam, is daar de belichaming van.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

105 reacties (laatste reactie door vernon)

“donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn inmiddels vervangen door Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Devyne Rensch."

Deed Rensch mee dan? Zou dan eerder iets over Berghuis neerzetten in mijn oneindige objectiviteit.

20 oktober 2021 om 09:06

Ze noemen en vergelijken natuurlijk 3 spelers die uit de Ajax-jeugd cq. Jong Ajax zijn doorgestroomd, voordat mensen beginnen dat de Jong geen Ajax-jeugd is. Alleen had dan Mazraoui genoemd ipv Rensch….

20 oktober 2021 om 09:14

Nous stond er echter al in 2019.

20 oktober 2021 om 09:19

Mazraoui was dan een betere geweest idd ja.

20 oktober 2021 om 09:41

Nee niet, dat is vrij onlogisch als die in dat Cl seizoen ook al basisspeler was

20 oktober 2021 om 13:23

Ben wel blij dat ze Mazraoui niet noemen. Hij heeft vooralsnog niet bijgetekend. Maar zo’n avond als gisteren kan zo’n jongen doen overtuigen toch voor Ajax te kiezen. Net als Onana. Die moet toch gewoon bijtekenen als je dit zo zag? Gewoon een tekenbonusje geven en een lang contract. Een goeie keeper gaat jaren mee.

20 oktober 2021 om 09:06

Rensch viel volgens mij kleine 10 minuten voor tijd in, heel vreemd om hem te noemen inderdaad. Ik denk dat ze heel graag 3 andere talenten wilden noemen, waardoor Rensch alsnog als 3e werd toegevoegd aan dit rijtje.

20 oktober 2021 om 09:07

Rensch viel in, denk dat ze persé drie zelf opgeleide spelers wilde benoemen omdat ervoor De Ligt, De Jong en Van de Beek werden benoemd.

20 oktober 2021 om 09:07

Het gaat denk ik om spelers die vanuit de jeugd het eerste halen en belangrijk kunnen zijn in de Champions League, al is Frenkie ook geen jeugdspeler van Ajax natuurlijk. Maar wel met die route gevolgd dan de transfer van Berghuis.

20 oktober 2021 om 11:31

We hebben het hier over de CL. Dat is Uefa voetbal. Bij de Uefa is iemand een eigen jeugd speler (home grown) wanneer die tussen zijn 15de en 21ste tenminste drie seizoenen bij de club speelt.
Frenkie de Jong is dus gewoon eigen jeugd van Ajax want hij speelde van zijn 17de tot zijn 21ste bij (jong) Ajax.

20 oktober 2021 om 10:14

Ja en de posities komen ook niet overeen, alleen de CV kan je vergelijken.
Maar wat maakt het uit, het gaat erom dat drie toppers weg zijn en dat anderen het overnemen. Ajax heeft geen Frenkie meer die onder de druk van de tegenstander uitvoetbalt. Ajax zet nu zelf meer druk dan drie seizoenen geleden. En vanuit de achterste linie doet Timber soms wat Frenkie deed, plotseling een man uitspelen en de diepte pakken. Maar ook dat is dus anders dan De Ligt. Die was meer meedogenloze verdediger.

20 oktober 2021 om 10:37

De vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op, maar weten die Fransen veel Wel leuk (en moeilijk) om die basisteams tegen elkaar af te zetten. Ik heb een poging gewaagd

Onana > Pasveer
Mazraoui toen < Mazraoui nu
De Ligt = Timber
Blind toen = Martinez
Tagliafico toen = Blind nu
Schöne < Alvarez
Frenkie > Gravenberch
Donny < Berghuis
Ziyech = Anthony
Tadic toen > Haller
Neres < Tadic nu

Ik denk dus dat de basis nu nipt sterker is dan toen, terwijl je nu een véél sterkere bank hebt met oa Klaassen, Neres en Tagliafico. Ik word er helemaal enthousiast van!

20 oktober 2021 om 11:29

Vind deze Timber eerlijk gezegd wel beter dan de Ligt toen hoor. Niet helemaal eerlijk omdat de Ligt veel jonger was natuurlijk.

20 oktober 2021 om 11:30

@Tegengif; leuk zo'n vergelijking... maar de invloed die Matthijs had moet ik bij onze grote vriend Timber nog maar zien. De Ligt was echt onwerkelijk goed eah. Die kon dat seizoen bij wijze van moeiteloos bij elke topclub in de basis spelen en nu denk ik ook nog steeds. Nee De Ligt was voor mij in verschillende facetten verder. Verder was Frenkie echt ontiegelijk goed. Zijn bekende truc die hij keer op keer inzette waardoor die linies kon overbruggen... dat was weergaloos. Gravenberch stelt daarentegen echt teleur. Daarnaast word ik echt niet blij van Pasveer. Met Onana wist je gewoon dat er een topkeeper in doel stond... tja zo kan ik nog wel doorgaan. Ajax doet het echt goed, maar vergeet niet dat we destijds Bayern 2x van de mat veegden (althans mijn mening, want Bayern werd veelal overklast) en Benfica van toen schaar ik ook hoger in dan het Sporting van nu. Ik snap het doel van je vergelijking, alleen de invloeden die de spelers van toen hadden waren naar mijn idee groter dan die van nu.

20 oktober 2021 om 11:34

Over Onana moet men nog een beslissing nemen. Die zou na de winter kunnen keepen als men het wil.

20 oktober 2021 om 12:00

Met alle respect voor wat Timber laat zien maar de Ligt was dat seizoen nog wel iets indrukwekkender wat mij betreft. Alleen al zijn sliding tegenover Gnabry in de wedstrijd tegen Bayern is al goud.

20 oktober 2021 om 12:22

Ik vind Timer agressiever en feller. Hij voetbalt ook makkelijker dan de Ligt.

20 oktober 2021 om 14:41

Timber is vele male stabieler en vooral zekerder aan de bal. Enige waar de ligt beter in was vergeleken met toen zijn de fysieke duels. Timber voelt veel makkelijker mee en voegt veel meer toe aan het spel dan de Ligt toen.

20 oktober 2021 om 16:46

De ligt was 19 en timber is 20 zoveel jonger was de ligt niet...

20 oktober 2021 om 21:55

De ligt was 3 klasses beter. Vergeet niet dat de ligt alleen achterin stond. Nous en nico stonden 9 van de 10 x voorin en als daley weg was, dan had je alleen mathijs. Timber en martinez staan altijd met zn tweeën.

En het is ook niet zo dat Dortmund in een dioje zit. En Ajax heeft ook niet echt spelers die het bij Man City gaan maken. Maar wat een prestatie zeg

20 oktober 2021 om 09:20

Ik denk Antony en Gravenberch, zijn jong..., maar binnen 2 jaar met groei, kunnen ze daar wel spelen. Ze spelen daar ook het voetbal wat ze gewend zijn. Waarom denk je dat sommige jonge spelers sneuvelen als ze bij Ajax vertrekken. Kijk naar Donny...in mijn ogen komt hij niet te kort, hij past gewoon niet in het team.

20 oktober 2021 om 09:23

Ik vind dat altijd zo makkelijk gezegd, dat spelers het niet zouden redden bij een bepaalde club. Het gaat erom dat een speler kan renderen in een bepaald systeem. Dat is veel belangrijker dan het individu. Ajax is nu een echt hecht team waarbij iedereen daardoor goed tot zijn recht komt binnen de positie waar hij speelt. Als een Tadic/antony bij een andere ploeg gaat spelen die totaal ander voetbal spelen, dan is dat een stuk lastiger.

20 oktober 2021 om 10:03

Nog een zo'n wedstrijd en City haalt Haller en Pasveer in een package deal van 100 miljoen

20 oktober 2021 om 10:18

Haller had gisteren vier doelpunten kunnen maken😂

20 oktober 2021 om 10:16

Ik zie vooral Timber prima in een City-achtig elftal terecht komen. Eerste nog 1-2 jaar bij Ajax en dan de laatste stap naar de top.

20 oktober 2021 om 10:45

Als Aké er kan spelen kan Timber dat ook, voetballende CV in de top met zijn postuur kan eigenlijk alleen bij Man City op zelfde manier spelen.

20 oktober 2021 om 11:15

Timber, Martinez, Mazzaroui, Anthony. Allemaal basismateriaal voor Man C. En zelfs de ervaren mensen Blind, Tadi c en Berghuis zijn basismateriaal voor Man C.

20 oktober 2021 om 15:22

Lekker belangrijk of ze het maken bij City. Ze maken het bij Ajax. Een club met oneindig veel meer CL bekers in de kast voorlopig.

Heerlijk opgestaan, met een smile op het gezicht de krantjes gelezen. En met een hele grote lach op mijn gezicht lopend over de werkvloer. Wat een ongekend geweldige avond hebben we met zijn allen beleefd. Maximaal genieten!

20 oktober 2021 om 09:59

Ik ben hier alleen maar om de reacties van Ajacieden te lezen. Geweldig avondje gehad gister. Gefeliciteerd!

Wat een show! Genoten vanaf minuut 10 tot aan de 90ste minuut. Berghuis die weergaloos speelde en die Alvarez.. Geen ajax speler vaak genoeg gelezen, maar wat is die man belangrijk! Gister de beste 11 aan het werk gezien! Speel je hier nog maar eens in. Ik zie voor Davy hetzelfde lot als Nico, spelen in de eredivisie potjes tegen de teams onder de top 6 en de beker. Genoten!

20 oktober 2021 om 10:08

Ja gaat sowieso nog schorsingen en blessures krijgen en dan zitten Klaassen, Nico en Rensch op de eerste rij. Klaassen was mister 1-0, praktisch onmisbaar en was zelfs beslissend voor oranje toen hij ineens geblesseerd raakte. En kijk hoe het er nu voorstaat. Andersom kan dat net zo goed gebeuren en dan laat Ten Hag het ook staan als hij zich bewijst. Ik denk dat het allemaal pijnlijker is voor kudus eerlijk gezegd. Die jongen kwam binnen, liet gelijk potentie zien en is nu door de ontwikkeling van berghuis op 10 ineens op geen enkele positie meer de 2e keuze.

20 oktober 2021 om 11:12

De enige reden dat Dortmund nog iets te vertellen had tot minuut 10, is doordat het gele shirt beter te zien is door de witte rook heen dan het voornamelijk witte shirt van Ajax. De vergelijking met Ajax een paar jaar geleden is prachtig. Ik zou Timber boven de Ligt verkiezen, heeft een stuk minder duels nodig en heeft meer voetballend en verdedigend inzicht. hoewel de Ligt natuurlijk een baas blijft. Frenkie en Ziyech zouden aan dit team nog iets toevoegen. Maar er zit veel meer dreiging naar voren in Gravenberg t.o.v. de Jong. Gravenberg had er wel 1 of 2 kunnen en moeten maken.

Tsja niet meer dan logisch. Ajax overklaste Dortmund echt. Dat niveau heb ik bij PSV sinds 2006 niet meer gezien. Zondag maar de bus parkeren en hopen op wat uitbraken.

20 oktober 2021 om 09:18

Ik denk ook inderdaad dat dit het enige is dat PSV kan doen zondag.
Je moet hopen dat Ajax net wat minder scherp is en dat PSV de wedstrijd morgen tegen Monaco ook goed doorkomt. Voetbal is en blijft een vreemd spelletje, ook Ajax kan in 1 week tijd
Dortmund van de mat spelen en verliezen van PSV.

20 oktober 2021 om 10:19

@Teesboer, precies, PSV heeft eerder dit jaar nog van Ajax gewonnen en Ajax verloor ook van Utrecht. Het kan allemaal.

20 oktober 2021 om 10:37

Sja, en PSV wint afgelopen zaterdag weer met pijn en moeite van hekkensluiter PEC, met afstand de zwakste ploeg in de Eredivisie. Zul je zien dat ze tegen Monaco weer goed en scherp voor de dag komen. Raar spelletje, dat voetbal!

Ben echter wel blij dat Ajax zo'n goed gevoel meeneemt naar de topper tegen PSV. Als je zondag thuis wint van ze kun je toch een gaatje van 4pt (plus doelsaldo) slaan, dat is altijd lekker!

20 oktober 2021 om 10:42

Je kunt je bijna niet voorstellen dat Ajax niet wint van PSV en ze zullen zeker met heel veel zelfvertrouwen die wedstrijd in gaan. Het is wat dat betreft wel een hele belangrijke wedstrijd zondag, Ajax kan een belangrijk gat slaan naar PSV. Ik heb wel zin in zondag, met de toppers in Nederland, Engeland en Spanje!

20 oktober 2021 om 10:54

Ik heb ook zin in zondag, ik baal alleen dat al die toppers op hetzelfde moment zijn zo ongeveer.. El Classico om 16:15, Ajax - PSV om 16:45 en United - Liverpool om 17:30. Via twee schermen kan ik nog wel wat doen, maar 3 schermen wordt denk ik teveel van het goede

20 oktober 2021 om 10:58

Ja wordt een mooie Super Sunday inderdaad. United - Liverpool, El Classico, Inter - Juve en ook nog andere leuke duels zoals Atletico - Sociedad, Marseille - PSG, Roma - Napoli, etc. Genoeg kijkplezier in ieder geval haha!

20 oktober 2021 om 11:04

Ja eigenlijk begrijp ik ook niet dat ze daar tegenwoordig niet naar kijken. Ze doen alles voor de kijkcijfers en bedenken de meest onmogelijke tijden voor wedstrijden. Echter lijken ze Europees hier niets op uit te doen, zo moeilijk kan het toch niet zijn om dit wat beter te regelen?

20 oktober 2021 om 11:29

@teesboer,

Onzin, Antony buikgriep en Ajax is gedegradeerd tot een veel te statische aanval. Precies het probleem tegen Twente en Utrecht. Alvarez geblesseerd en de balans op het middenveld is ongeveer direct zoek waardoor Ajax uiterst kwetsbaar wordt in de omschakeling. Pasveer zijn kleine teen gebroken en dan moet Ajax op draven met een keeper die 0 eredivisie wedstrijden in de benen heeft (denk dat hij uitstekend kan invullen, maar eerst nog maar eens zien). Zijn al 3 voorbeelden waardoor de kaarten direct opnieuw geschud worden.

20 oktober 2021 om 11:41

Dat valt reuze mee, Neres en Daramy zijn ook dynamisch. Het is alleen dat Anthony momenteel in de vorm van zijn leven is. Die heeft afgelopen zomer reuze sprongen gemaakt.
Alvarez geblesseerd kan men oplossen met Klaassen of Blind op zes. Kan Kudus extra creativiteit toevoegen.
Dit Ajax heeft zo'n sterke bank, dat is echt anders dan vroeger.
Beetje flauw om dan over Twente en Utrecht te beginnen. Zulke wedstrijden heb je er elk seizoen tussen zitten. Zelfs het elftal in 95/96 haalde niet de maximale punten.
De kaarten worden niet zomaar eventjes opnieuw geschut, juist omdat Ajax die enorm sterke bank heeft.

20 oktober 2021 om 12:54

En het team van 94-95 pakte slechts 2 punten tegen een Roda jc...

20 oktober 2021 om 13:45

Niet onbelangrijk om te vermelden dat Roda dat seizoen wel 2e werd boven PSV en Feyenoord, voetbalfreak

20 oktober 2021 om 14:55

In dat jaar eindigde Roda tweede als ik me niet vergis. Enige ploeg die punten afpakte van dat Ajax in dat jaar. Roda wist toen AC Milan ook nog bijna te verslaan, die waren on fire destijds. Kun je je nu niet meer voorstellen.

20 oktober 2021 om 15:24

Ajax speelde zeven keer gelijk dat seizoen, dus tenzij we zeven keer tegen Roda moesten, klopt dat natuurlijk niet. Dat zou ook wel erg extreem zijn. Vertaald naar 3 punten per overwinning kom je dan op 98 van de 102 punten.

20 oktober 2021 om 09:27

PSV ligt Ajax totaal niet en ik durf bijna zeker te zeggen dat Ajax het zwaarder gaat krijgen dan gisteren

20 oktober 2021 om 09:57

Vraag het me af. PSV gaat tegen monaco ongelooflijk veel moeten rennen omdat Sangare er niet bij is om verdedigend de boel dicht te houden. Ajax in een flow met twee extra rustdagen is natuurlijk torenhoog favoriet tegen psv.

20 oktober 2021 om 11:18

Hoewel Alvarez er niet bij was in de JC schaal, dat is de lijm voor onze verdediging. Ben ik die wedstrijd nog niet vergeten. Laten we maar zeggen: de bal is rond. Ik krijg het benauwder van Madueke en Gakpo dan van Malen gisteren. Helemaal Blind moet zondag scherp zijn andere ziet hij alleen maar de hielen van Madueke. En hoewel Haaland een fenomeen aan het worden is, Zahavi heeft de ervaring en slimmigheidjes die zeer vervelend zijn. Uiteraard is dit geen vergelijking tussen die 2 spelers maar meer om aan te geven dat het een compleet andere wedstrijd is

20 oktober 2021 om 14:10

@cali88mero,

denk dat blind niet speelt en alleen ingebracht wordt als het echt nodig is. PSV gaat hem niet vrij laten in de opbouw en als hij contact achter een verdediger moet, is het verstandiger om Rensch of Nico op linksback te zetten (voorkeur Rensch omdat die gewoon minder kaarten pakt en minder makkelijk is te provoceren).

Zahavi zegt me bar weinig. Leuk die slimmigheidjes, maar dat is ook de man die open kansen mist. Wat ik van PSV gezien heb is het ook voornamelijk Gakpo waar ze op leunen als het lastig wordt en niet zozeer Zahavi.

En het allerbelangrijkste. Niet alleen Alvarez ook Antony was niet aanwezig. Een voorhoede Tadic, Haller en Berghuis is te statisch. Dat werd ook duidelijk tegen Twente, Utrecht en Heerenveen. Ik ga er vanuit dat zowel Antony als Alvarez erbij zijn en dan krijg je serieus een hele andere wedstrijd. In de JC schaal moest PSV vooral het midden dichthouden Ajax naar de zijkanten douwen en counteren. Dat is de manier om weinig kansen tegen te krijgen tegen het statische Ajax. Het Ajax met Antony wil je die tactiek echt niet toepassen.

Daarbij wil ik opmerken dan anders dan de uitslag doet vermoeden het verre van makkelijk was gisteren. Elke kleine verslapping in concentratie was gelijk een kans tegen en Ajax was in de eerste tien minuten echt zoekende naar de juiste tegenzet op de tactische aanpassingen van Dortmund. En datzelfde tactischer steekspel verwacht ik tegen PSV. Ook zij hebben meerdere wapens en mogelijke samenstellingen. Hopelijk wordt er net zo snel een antwoord gevonden als gisteren, maar de vorige edities (in de competitie) was daar 30 minuten voor nodig waarbij je telkens tegen een achterstand aan keek.

20 oktober 2021 om 09:29

Gewoon van eigen kracht uitgaan en voetballen, of zijn we nu alweer de wedstrijd tegen Utrecht of PSV in de Johan Cruijf schaal vergeten. Zondag is weer een wedstrijd opzich. Ajax zal zich elke wedstrijd weer zo moeten opladen om dit op de mat te kunnen leggen anders zijn ze gewoon te pakken.

20 oktober 2021 om 09:47

Compact spelen wel, ingraven niet, dan roep je t echt over jezelf af. Dat hebben de vorige wedstrijden tegen Ajax ons wel geleerd. Ik vind dat Ajax ook niet bijster veel snelheid heeft voorin, dus je kan t je denk ik best veroorloven om wat hoger te gaan staan. Uitgaan van eigen kracht, fel in de duels, snel schakelen, en gebruikmaken van de ruimtes die Ajax weggeeft en je hoeft echt niet te verliezen. Denk wel dat Ajax de favoriet is voor zondag.

20 oktober 2021 om 09:57

@psverein sorry, maar zulk voetbal heb ik nog nooit bij psv gezien....

En zondag is weer nieuwe ronde nieuwe kansen. PSV is zelden een eitje voor Ajax en dat zal ook t uitgangspunt van Ten Hag zijn

20 oktober 2021 om 10:22

Klopt, maar als we het over hetzelfde seizoen hebben, dan was PSV toen wel een zeer goede en gedisciplineerde ploeg. Zo’n 0-0 tegen een sterk Atletico was echt knap en on-Nederlands. Minder spectaculair, wel heel sterk.

20 oktober 2021 om 10:27

atletico was toch ergens in 2013 of zo? Dat zijn voor Nederlandse ploegen idd knappe wedstrijden

20 oktober 2021 om 11:54

Wij hebben het fantastische Milan van Shevchenko, Cafu, Kaka, Seedorf, Maldini etc. weggetikt met 3-1 thuis in de halve finale CL. Daar doelde ik op, misschien ben je daar nog te jong voor.

20 oktober 2021 om 12:30

je hebt het nu tegen vernon neem ik aan.
Ik weet dat je die bedoelde.

20 oktober 2021 om 16:24

Pracht wedstrijd was dat, Milan was buiten Ajax echt mijn club, toch zat ikbijna te janken als kind omdat i zo hard voor PSV was. Mauro Ambrosini, zo italiaans als maar kan zijn.

20 oktober 2021 om 12:11

Zegt niet zoveel. Kijk Utrecht terug en je hebt weer ander beeld. Blijft 11 tegen 11.
We moeten niet gaan overdrijven, zelfs Ajax niet (Nouja, we avondje dan)

20 oktober 2021 om 14:04

Sangare op Berghuis en dat scheelt meteen een hoop. Berghuis was blijkbaar de missing link. Hoe hij gisteren en de afgelopen weken speelde was op een heel hoog niveau, waardoor de anderen ook konden uitblinken. Daarnaast maak ik me ook wel zorgen om de koppel Antony vs Max. Max kan niet verdedigen, waardoor de LCV (wie ook gaat spelen) kort achter max moet spelen. Ben het met je eens dat bus parkeren en vervolgens op de counter proberen uit te spelen.

20 oktober 2021 om 14:14

Grappig,

ik hoop dat Schmidt dat ook denkt, wat de missing link is antony. Alle wedstrijden met Antony in de basis verlopen soepel, alle wedstrijden waar hij niet in de basis staat moeizaam. JC schaal, Twente uit, Utrecht thuis en ook Heerenveen uit.... Berghuis deed in al die wedstrijden gewoon mee. En als rechtsbuiten is zijn heat map, zeker aanvallend bijna hetzelfde als op de tien positie. Alleen is de rechtsbuitenpositie van Ajax dan leeg, is er weinig snelheid en nauwelijks diepgang.

Wat een bizar niveau tikte Ajax gisteren aan. Iedereen speelde zo ontzettend goed. Gravenberch speelde een wat ongelukkige wedstrijd, maar maakte dat weer goed door keihard te werken en overal tussen te zitten. Timber en Martinez, wat een beesten duo is dit achterin zeg. Zo ontzettend sterk in verdedigen en dan ook nog zo behoorlijk kunnen ballen. Als je speelt zoals gisterenavond kun je het elke ploeg lastig maken. Al kunnen PSG, City en Bayern natuurlijk ook zo'n dag hebben, dan blijven ze kwalitatief toch een maat te groot.

20 oktober 2021 om 09:18

Ik ben overtuigd: Zoals Ajax gisteren speelde is geen enkel team een maat te groot.

Het probleem zal zijn dat je dit niveau hooguit 2x per jaar aantikt, want dit was wel echt bizar goed!

20 oktober 2021 om 09:30

Ajax kan zeker voetballen, als je ze de ruimte en de tijd geeft kunnen ze hele mooie dingen laten zien. Maar ik wacht nog steeds totdat een ploeg a la RB Salzburg gewoon weer vol en fatsoenlijk druk zet. Dat is toch nog steeds de manier om deze ploeg uit te schakelen lijkt mij, maar in de CL gaan ploegen uit van hun eigen kracht waardoor ze Ajax alle ruimte in de wereld blijven geven.

20 oktober 2021 om 09:42

Is toch geen vergelijking, RB Salzburg won omdat Ajax kwalitatief een slechte selectie had. Is momenteel niet het geval.

20 oktober 2021 om 10:19

Als ze dit niveau iets vaker dan twee keer per jaar kunnen aantikken maken ze een goede kans om in Europa ver te komen.

20 oktober 2021 om 10:35

City, Bayern en Liverpool (Chelsea misschien ook) zou ik nog wel echt een rijtje hoger zetten. Maar in deze vorm maakt Ajax tegen de rest gewoon best veel kans.

20 oktober 2021 om 13:34

Mooi dat baggetaliseren! Als Bayern of Liverpool met 4-0!! Van Dortmund wint (op deze manier) zegt iedereen Wow… maar nu Ajax t doet is t nog wel een niveautje lager….

Vraag me af of je t door hebt maar indirect zeg je: Bayern-Dortmund 6-0 is een normale uitslag..

20 oktober 2021 om 15:29

Ik zou zeggen: ga met Slot aan de babbel en probeert het straks in de Kuip. Als je er 6 om de oren wil hebben. Dit Ajax is compleet niet te vergelijken met het Ajax van toen. Als je er nu zo vol opklapt, zonder te doseren, wordt je helemaal scheel getikt en zijn je spelers na een helft op. De trainer van het Salzburg van toen zit momenteel bij onze grootste concurrent op de bank en zelfs hij mimict die taktiek niet eens.

Ik denk dat ik de beste wedstrijd van Ajax (sinds ik Ajax kijk ca. 25 jaar) gezien heb! Alles klopte! En Dortmund mag blij zijn dat t geen 7-0 was.

20 oktober 2021 om 09:54

Van mij blijft het toch tegen het grote Real Madrid 1-4 in 2019.


Als je zo redeneert doe je de gemiste kansen van Haaland ook te kort. Had ook minstens drie kunnen maken. 7-3 is ook mooi. Wel objectief blijven he

20 oktober 2021 om 10:00

voor mij Real uit in het najaar van 1995, 0-2 met een paar onterecht afgekeurde goals.

Maar dat is al zo lang geleden en ik heb zulke mooie herinneringen aan die wedstrijd en aan het ovationele applaus wat Ajax toen kreeg in het Bernabeau, dat ik die wedstrijd wellicht iets romantiseer, maar t was in ieder geval geweldig.
En real spreekt natuurlijk ook iets meer tot de verbeelding dan Dortmund

20 oktober 2021 om 12:02

Hoeveel had real er kunnen maken in 2019? Wel objectief blijven hè. 😉

20 oktober 2021 om 10:25

Voor mij ook de 1-4 tegen Real. Verder in het toernooi, grotere tegenstander, we waren toen ook nog iets meer verrast dat Ajax dit kon. En het vernederen van die vreselijke Ramos was een leuke bonus.

20 oktober 2021 om 13:39

Real 1-4 was meer euphories, maar lang niet zo goed en zeker niet zo dominant. Real raakte voor de 0-1 de lat. Ajax speelde veel meer op de counter. Na rust was t billenknijpen bij 0-2 en ook na de 1-3… Benzema knalde nog een keer net voorlangs. Dan was Chelsea uit nog veel beter totdat die scheidsrechter rare dingen ging doen!

Gisteren was echt een absolute masterclass.

De interviews zeiden genoeg. Bij real waren ze boos. Trainer en spelers van Dortmund konden echt geen woord vinden! Volledig afgedroogd.

Snap best wel dat real iets hoger aangeschreven staat dan Dortmund maar toch

20 oktober 2021 om 14:18

Voor mij de 2-2 tegen Bayern in dat zelfde jaar. Daar presenteerde Ajax zich aan de europese top. De trainer van Bayern schrok zich te pletter en werd zelf uitgelachen toen hij riep dat dit een top ploeg was waar bayern net tegen gespeeld had.

Nu ik erover nadenk, met dat in het achterhoofd, is de wedstrijd van gisteren toch de mooiste. Dortmund is jaarlijks op zoek naar een resultaat tegen Bayern en dat lukt haast nooit. Ajax doet het twee keer in een paar maanden tijd en vervolgens kom je als Dortmund op bezoek en krijg je net zo hart klop van Ajax als dat je het normaal van Bayern krijgt........

21 oktober 2021 om 12:03

@shenkie daar ben ik het wel mee eens. Maar die euforie was wel zo lekker, dat wint het dan toch bij mij. Dat dinsdag waarschijnlijk beter was, is prima. Maar de uit-mijn-dak-factor was toch wat lager.

Gisteren was genieten! Maar we moeten ons koppie er wel bij houden en hopelijk pakken we ook de winst in Dortmund.

20 oktober 2021 om 09:22

Uit wedstrijden zijn al sinds europa league finale seizoen eigenlijk alleen maar leuk los van die paar incidentjes bijvoorbeeld Chelsea uit of Atalanta. Zelfs Chelsea uit speelde we ze van de mat tot die scheids raar ging doen. Uitwedstrijden laat ajax meestal wel van zich horen. En ajax creert altijd kansen tegen wie dan ook.

20 oktober 2021 om 09:51

Je noemt het incidentjes, maar ik teken voor een uitslag zoals in die wedstrijden hoor. Want dan heb je ook nog maar 1 punt nodig om je te kwalificeren voor de volgende ronde. En 3 ounten om groepswinnaar te zijn. Dus een leuke 2-2 of 4-4....... Helemaal prima

20 oktober 2021 om 10:27

Thuis gelijk tegen Sporting of uit winnen van Besiktas is genoeg. Maar als je 9 uit 3 haalt moeten we niet gaan zitten rekenen. Gewoon geconcentreerd blijven en gaan voor die 15-18 punten. Voor de eeuwigheidswaarde.

20 oktober 2021 om 15:40

En de eerste plek in de poule, ook niet onbelangrijk.

3 tegendoelpunten in alle competities is belachelijk natuurlijk. PSV gaat tegen een heel andere defensief blok spelen dan toen in de Jc schaal.

Hoe mooi en fantastisch ik het ook vind voor Ajacieden en Nederlandse voetbal fans in het algeheel. Hoop ik dat er vandaag ook nog iets anders te lezen valt. Gewoon voor de afwisseling weetje.

20 oktober 2021 om 09:31

Haha, kan ik me als Ajacied wel voorstellen hoor. Maar helaas hebben Ajacieden daar verder geen invloed op. Al kan ik er eerlijk gezegd geen genoeg van krijgen. Het leek wel alsof Ajax tegen Nac speelde ofzo.

20 oktober 2021 om 09:49

Hahaha ja snap ik wel dat je er geen genoeg van kan krijgen. Dortmund werd van het kastje naar de muur gespeeld. Sowieso Europese avonden in Amsterdam zijn magisch en moet je als uitspelende ploeg nooit onderschatten. Wat een sfeer! Daar krijg je als speler een ongekende boost van en dat hebben ze laten zien op het veld.

20 oktober 2021 om 10:52

Inderdaad, die sfeer! Toen de Arena nog vrij nieuw was kregen we vaak het verwijt dat het sfeerloos was in de Arena, en dat klopte ook wel in zekere zin. Maar wauw, wat is dit verbeterd zeg. Sfeer in de topwedstrijden in de Arena is echt ongekend goed de laatste jaren. Die entradas voor de CL wedstrijden ook bijvoorbeeld in 18/19, geweldig gewoon

Dat Ajax thuis van Dortmund kan winnen is geen verrassing. Zelf dacht ik aan een gelijkspel. Maar het is de manier waarop, dit was niet eens een wedstrijd. Het blijft Ajax en ze zullen nog wel een uitglijder maken, maar ze zijn wel tot veel in staat als het allemaal net even lukt. Het gaat erom dat Ajax deze piek kan halen tegen dit soort tegenstanders. Het is wel duidelijk dat het in de competitie een gebrek aan concentratie is, zij kunnen een niveau aantikken waarbij PSV niet in de buurt komt. Maar toch zie ik dat komend weekend niet gebeuren.

Wat een ontwikkeling heeft de hele club toch doorgemaakt. 8-10 jaar geleden zou de uitslag juist andersom zijn geweest. Marc Overmars verdiend gewoon een standbeeld. Hoe die man zijn visie erdoorheen heeft gedrukt is echt een inspiratie. Ook het team dat er nu staat is gewoon absurd. Alvarez, Martinez, Anthony pakken allemaal goed uit. Maar die credits gaan natuurlijk ook naar Ten Hag. Dit seizoen bewijst hij dat hij definitief een toptrainer is die echt wel een stap hogerop kan. Hoe hij spelers als Alvarez en Anthony weet te motiveren is ongelofelijk. Ook eindelijk een Nederlandse coach die niet met Zuid Amerikaanse spelers botst.

De Europese avonden bij Ajax beginnen meer en meer een feestje te worden. Gisteren was wel een hele speciale wedstrijd. Een niveau dat je in mijn ogen lang niet altijd kan halen of zelfs nastreven, maar gisteren paste alles. Die ambiance in het stadion, fantastisch. Mensen bleven nu eindelijk ook eens tot het laatste fluitsignaal zitten. Hopelijk straalt dit ook af naar de andere Nederlandse clubs. Het begint in ieder geval met het durven geloven in jezelf.

Dortmund werd als ploeg in stukken gescheurd en de makkelijkst scorende spits van Europa veranderde in een mak lammetje. Alle lof voor Ajax voor war ze gisteren hebben laten zien. Ik hoop dat het team zichzelf beloont en de groepswinst veilig stelt, dat zou loon na werken zijn.

Ik moet ook zeggen dat ik Bellingham echt verrassend tegen vond vallen. Waar Haaland ondanks het slechte spel van zijn ploeg toch zo had kunnen scoren en zichzelf 3 goede kansen weet te verschaffen wist Bellingham echt helemaal niets klaar te spelen en was hij veel aan het mopperen. Bewees voor mij dat Dortmund toch echt Haaland is.

Ik wil niets af doen aan de prestaties van Ajax maar het leek wel of Dortmund het veld was ingegaan met de gedachte "dit doen we wel ff". Wat zijn die van een koude kermis thuisgekomen. Ajax kreeg alle ruimte en zelfs in de 16 konden ze doen wat ze wilden. Maar in dit Ajax maakt het ook helemaal niet uit wie waar speelt. Dat is toch ook de verdienste van Ten Hag. Want al deze spelers blinken toch niet echt uit bij hun land en ook bij een ander team kunnen de meesten geen potten breken. Want haal je nu bijv. een Donny v/d Beek terug dan weet ik zeker dat ie direct moeiteloos mee kan spelen.

20 oktober 2021 om 10:24

Toevallig had ik het er gister over met een vriend van me: donny van de beek. Zou die nou gister gekeken hebben en denken: man man man stond ik daar maar.
Overigens kan die wel meedraaien ja, maar hij is stukken minder dan Berghuis. Die moet je gewoon komende jaren op 10 laten staan, want die wordt met de wedstrijd beter.

20 oktober 2021 om 11:30

Hij verdient nu wss wel het dubbele dan dat hij bij Ajax deed. Maar zijn vertrek heeft Ajax eigenlijk alleen maar goed gedaan. Vorig seizoen vulde Klaassen de positie beter in dan in het laatste jaar van Donny, en nu vult Berghuis die positie nog beter in. Ajax heeft dus goed geprofiteerd van dat topjaar en lekker 39 miljoen gecasht.

Het was van Ajax zijden nooit de intentie geweest om Dortmund belachelijk te maken maar willen duidelijk maken over wie de sterkste is binnen de poule. 9 punten met 11 doelpunten voor en maar 1 tegen spreekt voor zich.

Nou viel Dortmund mij ook wel heel erg zwaar tegen zeg. Die stonden echt op het veld alsof ze er totaal geen zin in hadden. Ik denk toch dat Leipzig als team een stukje verder is. Die spelen leuk aanvallend voetbal. Ook gewoon tegen City en PSG in de poule. Gisteren verloor Leipzig in Parijs maar als er een ploeg was die het verdiende om te winnen dan was het Leipzig die hebben zoveel kansen gehad. En ze hebben ook gewoon 4 doelpunten gemaakt in Manchester. Die spelen echt heel leuk.

20 oktober 2021 om 14:03

Altijd hetzelfde riedeltje, lag weer aan de tegenstander...

Ajax speelde gewoon zo goed dat Dortmund er niet aan te pas kwam en er moedeloos van werd..

20 oktober 2021 om 19:04

Zou dat niet misschien een heel klein beetje te maken hebben gehad met het spel van Ajax? Ideetje maar hoor.

En leuk dat je Leipzig verder vindt dan Dortmund, maar ondertussen staat Leipzig met 0 uit 3 stijf onderaan in hun poule en staan ze 8e in de competitie waar Dortmund 2e staat met 1 punt van Bayern.

Derksen in oktober 2020: 'martínez en Álvarez zijn waardeloze aankopen'
Indachtig zijn meningen over bijvoorbeeld vriendje Munsterman ("de beste voorzitter die we ooit in het Nederlandse voetbal hebben gezien" vermoedde ik al dat deze spelers ("zonder Ajax-flair en -techniek" wel eens een aanwinst zou kunnen blijken te zijn.
Wat wordt het? Bijdraaien zoals Driessen over ten Hag of het ouderwetse recept: "dat heb ik nooit zo gezegd of bedoeld"?

Ik vraag het me af. Ik hoor dat salarissen tegen de 4 miljoen aanzitten bij Ajax. Je bent elk jaar kampioen en je verbaasd iedereen in Europa van magistraal voetbal in de Champions League. Je voelt je thuis en je bent helemaal gewend aan het Ajax systeem. Je weet nu als dit team bij elkaar blijft dat het alleen maar beter word. Zoals ze elkaar aanvoelen op het moment dat is zeldzaam. Wat in godsnaam is dan je motivatie om Ajax als tussenstap te gebruiken en naar een andere club te gaan? Gaat het dan echt puur om geld? Gaat het nog steeds om geld als je 4 miljoen per jaar aantikt? Wil je dan perse 6 of 10 miljoen verdienen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
1996-2002 FC Twente
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen: ‘De Eredivisie is hierdoor een Mickey Mouse League’

Valentijn Driessen is van mening dat kunstgras ervoor zorgt dat de Eredivisie het imago van een Mickey Mouse League heeft. Het kunstgras van Sparta Rotterdam zorgde zondagmiddag voor flink wat irritatie...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 29 november
Orkun Kökçü wordt al een aantal weken gevolgd door drie Europese clubs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren