Clarence Seedorf kraakt KNVB: ‘Onder druk is er gekozen voor Van Gaal’

Maandag, 9 augustus 2021 om 17:26 • Laatste update: 17:36

Clarence Seedorf plaatst zijn vraagtekens bij de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal. De oud-middenvelder schrijft in zijn column in NRC dat er ‘zo weinig frisse ideeën’ naar buiten komen bij de KNVB. Seedorf stelt dat er ‘onder druk’ is gekozen voor Van Gaal en had hem liever in een andere rol aangesteld zien worden.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

195 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Leuk dat je kritiek kan hebben op de keuze van Gaal dat is ook niet zo lastig, alleen ik zou zeggen kom dan met alternatieven want die zijn er haast niet.

9 augustus 2021 om 09:38

Ik denk dat hij zichzelf als alternatief ziet, maar dit niet duidelijk wil benoemen.

9 augustus 2021 om 10:01

hij zegt dat Fraser in een te lage positie zit

9 augustus 2021 om 10:06

Dan heeft die echt last van grootheidswaan want er is niks wat dat zou rechtvaardigen.

9 augustus 2021 om 10:07

Seedorf zelf heeft nog minder gepresteerd als coach dan een Frank de Boer. Ook Fraser voor de groep gooien lijkt me een uiterst slecht idee. Dat is een prima coach gebleken voor degradatieclubs en heeft met Vitesse ook geen bijzondere prestaties verricht. Dus ik zou niet weten waarom je ten koste van alles Fraser voor de groep zou zetten.

9 augustus 2021 om 10:18

Volgens mijn was het Fraser die de eerste prijs voor Vitesse pakte als trainer.
Dus dat hij niks gepresenteerd heeft bij Vitesse is ook een beetje raar om te zeggen.

9 augustus 2021 om 10:21

Ik vergat inderdaad de beker, dat was heel knap! Toch vind ik het niet overtuigend genoeg, maar ben ik gelukkig ook niet degene die de bondscoaches benoemt. Fraser kan beter de druk leren ervaren van een absolute topclub. Dus dan zou hij aan de slag moeten bij een Ajax, Feyenoord of PSV waarbij ik denk dat een Feyenoord dan afgelopen seizoen al bij hem had aan moeten kloppen.

9 augustus 2021 om 10:43

Volgens sommige moet je topclubs hebben getraind om bondcoach te worden.
Kijk Duitsland met Low en Engeland met Southgate, je hoeft geen topclub te trainen om een goede coach te zijn voor je land.

9 augustus 2021 om 11:11

Dat dachten we ook met blind en de boer, maar een goede voetballer maakt nog geen goede trainer. Seedorf heeft als coach zelf ook nog niks gepresenteerd.

9 augustus 2021 om 18:15

Stuttgart was destijds een grote ploeg in Duitsland. Low werd er vierde mee. Fenerbache is een grote club in Turkijke, Low werd er derde mee.
Southgate heeft na Middlesbrough getraind te hebben zijn trainings carriere bij de bond gemaakt. Opleider geweest bij de bond om daarna drie jaar U21 te doen. Uiteindelijk tijdelijk bondscoach geworden waarbij hij die jonge gasten die jaren bij U21 zaten kon laten doorstromen. Omdat dat goed liep, werd hij naar ene jaar permanent bondscoach.
Beide heren hebben dus heel wat trainers bagage opgedaan voordat ze bondscoach werden.

9 augustus 2021 om 19:20

Het Duitse trainersvak is een echte vakopleiding, compleet verschillend als dat in Nederland. Het is uitgesloten dat als bondscaoch eindigt, als je geen uitgebreide trainersvakopleiding heb gevolg en gewerkt hebt vanaf het laagste niveau.

10 augustus 2021 om 02:48

Dat bleek dan ook bij de pingels bij Engeland- Italie..: liet 2 spelers een pingel nemen die in de 90e minuut ingevallen waren
.

9 augustus 2021 om 09:56

Hoezo dat kunnen de meeste toch vaak niet die kritiek hebben? Altijd kritiek hebben, maar niet met alternatieven komen of met alternatieven komen die gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur en totaal geen serieuze kandidaten. Ik zie van Gaal als ideale trainer voor Nederland. Je kunt niet gaan gokken net voor de WK kwalificatie, je staat 2e in de poule en moet alles winnen om 1e te worden. Dan heeft de KNVB nu 2 jaar de tijd om een goede alternatief te vinden voor na het WK.

9 augustus 2021 om 10:20

Seedorf heeft toch volledig gelijk en brengt het ook netjes naar buiten. Hij gooit niet met modder en geeft zijn mening over een beleid van de KNVB waar we met zijn allen ook al jaren kritisch over zijn. De aanstelling van een bondscoach, de dramatische communicatie en het plaatsen van vriendjes in belangrijke bestuur rollen, allemaal zaken waar je grote vraagtekens bij kan zetten. Van een Frank de Boer naar een Louis van Gaal in een jaar tijd, om je profielschets in te vullen, terwijl het verschillende trainers zijn. Op zoek naar succes zonder een duidelijk verhaal en vooral niet toekomstgericht. En dan kunnen we roepen dat hij geen alternatieven kan noemen, maar dat is precies de kritiek, waar zijn de opvolgers? En als die niet in Nederland lopen, dan zoek je in het buitenland. Of je gaat alsnog bouwen en neem je tijdelijk je verlies. Maar nu kiezen we voor veiligheid voor een paar maanden met de hoop dat het succes oplevert, maar is er op langer termijn nog steeds heel veel ruis.

9 augustus 2021 om 10:59

Je kan het ook anders zien. Juist omdat we geen alternatief hebben nemen we van Gaal als tussenoplossingen en man die alles mee heeft gemaakt. Misschien dat wanneer t wk geweest is er wel iemand op staat om het te gaan doen.

9 augustus 2021 om 11:05

Dat is precies het probleem! Je kunt niet rekenen op misschien en dat is wat Seedorf hier aangeeft. Stel je beleid erop in en stop met hopen.

9 augustus 2021 om 11:53

Precies dit. Totaal niet toekomst gericht, constant maar terug vallen op de oude garde wie komt er na Louis? Advocaat of toch maar weer Hiddink... Zo komen we nergens in de toekomst, bouwen en je verlies nemen. Daarnaast snap ik die directe hetze tegen Seedorf hier op het forum niet hij zegt inderdaad niets vreemds maar schijnbaar heeft het volgens vele hier met kleur te maken maar dat kan ik nergens op uit maken.

9 augustus 2021 om 12:04

Wat voor beleid moet je dan voeren? Zodra je een goede bondscoach hebt die presteerd komen er clubs met aanbiedingen. Dan verlies je dus Ronald Koeman. Welke alternatieven heb je dan, hoe krijg je een coach van dat niveau zo gek om voor een realtief bescheiden salaris bondscoach te worden?

9 augustus 2021 om 13:01

Ja dat blijft toch gokken dan? Je kan nu wel een bepaalde lijn kiezen en dan een contract weggeven van 4/5 jaar maar als diegene dan niet Bevalt wat dan? Je kan ook een kort prestatiecontract geven maar dan ben je je coach zo weer kwijt na goede resultaten. De knvb betaald nu eenmaal maar een miljoen per jaar dus toptrainers vasthouden is een utopie.

9 augustus 2021 om 13:13

Speedyafc Maar dat is juist het mooie, het hoeven geen gearriveerde coaches te zijn of coaches die in prime van hun carrière zitten. Kijk naar afgelopen EK, dan zie je Mancini, Low, Southgate, Hjulmand, Martinez. Zijn dat momenteel de grote namen? En hoeveel bondscoaches zie je weggekaapt worden door clubs? Naast Koeman kan ik er geen opnoemen. Enigste wat je van KNVB vraagt is een profiel te schetsen en daar een coach bij te vinden. Desnoods is het eentje zonder ervaring, maar kies niet plotseling voor hele andere profielen. De omschakeling van Koeman naar de Boer naar van Gaal is lachwekkend.

9 augustus 2021 om 14:39

@speedy maar het gaat seedorf helemaal niet over het kiezen van een bondscoach. Het gaat erom dat de knvb geen lange termijn beleid heeft waar je trainers mee opleidt. Kijk naar Duitsland. Daar hebben ze een serieus systeem om coaches op te leiden aan de hand van kernwaarden voor het Duitse voetbal op een innovatieve manier. In Nederland hebben we geen fatsoenlijk beleid waarmee coaches klaargestoomd worden. Kijk naar wat de knvb de laatste jaren heeft voortgebracht. Van bommel, cocu, de boer, van bronckhorst etc. Allemaal coaches die niet boven het maaiveld uit komen. Pure middelmaat zonder dat je er enige visie in ziet. Door dit gebrek aan beleid en innovatie val je constant terug op mannen als advocaat en van gaal die in hun tijd redelijk innovatief zijn, maar nu volgevreten zijn waardoor ze het verliezen van buitnlenlandse coaches die nog steeds innovatief zijn. De keuze voor van gaal is juist een symptoom van het gebrek aan beleid en innovatie binnen de knvb waar seedorf het dus over heeft.

9 augustus 2021 om 10:29

In Nederland misschien niet. Maar er lopen genoeg goede buitenlandse coaches rond. En dan hoef je echt niet meteen Conte of Guardiola te vragen (je moet het natuurlijk altijd proberen), maar kijk gewoon eens wat verder dan dat kleine Nederlandse kikkervijvertje waar je de keuze hebt tussen een paar bejaarden (Van Gaal, Advocaat, Hiddink), of een paar faalhazen (de Boer, Blind, Cocu, in mindere mate Gio). Vrijwel alle spelers van het NL elftal spelen in het buitenland onder buitenlandse coaches, waarom zou dat bij het NL elftal ineens een probleem moeten zijn? De KNVB zou gewoon een profiel op moeten stellen en dan gewoon binnen heel Europa een coach zoeken die binnen dat profiel past. Natuurlijk is Nederlanderschap een pre maar het zou geen must moeten zijn.

9 augustus 2021 om 10:50

Jawel die is er.... Van Bronckhorst...

9 augustus 2021 om 15:45

Eens. Had lekker Gio naast Henk gezet als assistenten. Kunnen zij even kijken hoe de baas het doet en na het WK waar we met Louis uiteraard weer de laatste 4 gaan halen kan een van hen het overnemen.

9 augustus 2021 om 17:47

De keuze die ik graag zie is of Bosz of Ten Hag. Dus of kamikaze voetbal, waardoor we zoiezo vermaakt gaan worden of de beste tacticus van dit moment. Maar aangezien beide niet beschikbaar zijn, sluit ik me aan bij Gio. Gooi je er nog een uithangbord (rijkaard/gullit/seedorf) bij en je hebt een leuke combi voor de groep staan.

10 augustus 2021 om 02:53

Hij mag zijn mening geven, wrom.ook niet.
Probleem met Seedorf was vroeger zijn onvoorstelbare zelfoverschatting; zelfs na 3 overgeschoten pingels moest ie alsnog de vierde nemen in Oranje. Maar als columnist zou ie wellicht n aanvulling kunnen zijn
Nb ik had vr Bosz gegaan

9 augustus 2021 om 18:07

Seedorf geeft opbouwende kritiek en ik snap zijn verhaal helemaal. Grote voorbeeld is Frank Rijkaard! 0,0 ervaring maar werd wel aangesteld als bondcoach. Degradeerde met Sparta maar werd aangesteld als trainer van Barca. Soms gaat het niet om ervaring of wat de trainer op z’n CV heeft staan maar gaat het om potentiële kwaliteiten en vertrouwen. Het is nu gewoon tijd voor generatie 1998, 2000 en 2002. Dat zijn Cocu, Van Bronckhorst, Stam, Seedorf, De Boer, Reiziger etc. De meest geschikte persoon was Seedorf voor de functie. Heeft namelijk autoriteit, people management, tactisch inzicht en is een persoonlijkheid waar de selectie tegen op kijkt t.o.v. F. de Boer. Maar Nederlanders hebben een enorme afgunst richting Seedorf dat het onmogelijk lijkt.

9 augustus 2021 om 23:27

Zou het afgunst zijn of gewoonweg omdat hij wel een geweldige voetballer was, maar zich als trainer nog alles behalve bewezen heeft?

10 augustus 2021 om 17:13

Als voetballer werd hij ook al verguist en heeft hij ook nooit de erkenning gehad die hij verdient. Dus ik hou het op afgunst als je Danny Blind en F. de Boer wel een kans geeft maar Seedorf niet. Soms hoeft een trainer zich niet te bewijzen in welke vorm dan ook maar moet je hem vertrouwen geven. Zie nogmaals Rijkaard als voorbeeld. Hij had ook nog niks bewezen maar werd wel bondscoach van het NL elftal.

Snap de strekking van Seedorf denk ik wel, maar hij komt niet met alternatieven. Het is altijd makkelijk om ideeen of oplossingen van anderen af te kraken, maar kom dan ook met alternatieven.

9 augustus 2021 om 10:23

Hij komt wel met andere ideeen maar je wilt het gewoon niet horen.
Zien we wel vaker helaas.

9 augustus 2021 om 10:30

Het enige, verkapte, alternatief dat hij aandraagt is Fraser als hoofdcoach. Iemand die als hoofdcoach zeven jaar bezig is en in die periode ADO, Vitesse en Sparta heeft gecoacht. Dat vind ik persoonlijk geen serieuze optie om hem voor de leeuwen te gooien in zijn eerste functie als bondscoach, zeker niet als je kijkt in welke situatie Oranje nu zit.

9 augustus 2021 om 10:44

Zie Duitsland en Engeland??

9 augustus 2021 om 11:07

Zijn idee is niet perse een bepaalde bondscoach maar een beleid en structuur. Je moet zorgen als knvb dat je dit probleem niet meer hebt, want hoevaak wil je terugvallen op LvG, Hiddink of Advocaat? Ze worden alsmaar ouder en er is geen nieuwe oogst.

9 augustus 2021 om 12:27

Maar fraser komt toch ook gewoon van de knvb opleiding en uit de Nederlandse competitie. Wat is daar dan vernieuwend aan?

9 augustus 2021 om 14:45

Niks, maar ik zie dan ook niemand roepen dat Fraser de ultieme keuze is. Seedorf noemt hem alleen om dan toch nog een alternatief te noemen, maar het gaat hier om het gebrek aan beleid waardoor onze coaches geen standaard minimum niveau halen die boven het niveau van het huidige gemiddelde ligt. Je kunt moeilijk iemand noemen vanuit een vernieuwend concept als dat vernieuwende concept er nog niet is. Misschien dat Steven Janssen het kan. Hij moet alleen nog geboren worden en er moet nog een beleid komen binnen de knvb. Ik denk dat we met de huidige bezetting bij de knvb wel die 40 jaar die daarvoor staat mogen wachten voordat er een vorm van beleid komt. Nu is het nog hopen dat dat beleid innovatief is.

9 augustus 2021 om 23:31

Duitsland heeft een coach zitten die er al 300 jaar zit. Enorme resultaten, maar ook wel wat dieptepunten voor een land als Duitsland. Voor Löw was het zeker ook niet fantastisch. Verder is het nou ook niet zo dat ik in het hedendaagse voetbal 10 Duitse (of Engelse) topcoaches kan benoemen.

Geen gek verhaal met wat Seedorf aangeeft.
Fraser had best van mij de kans als bondscoach mogen krijgen.
Blind is gewoon passee, niks gepresteerd als trainer/ liet hem lekker bij zijn bestuursfunctie.
Maar de optie om van Gaal als opleider/mentor voor de nieuwe lichting neer te zetten is toch gewoon een goed idee?

9 augustus 2021 om 09:45

Blind is totaal niet geschikt als hoofdcoach. Maar wellicht is het een goede trainer. Heeft toch alles mee gemaakt en had in zijn tijd bij Ajax een hele belangrijke rol als doorschuivende verdediger. Ik denk dat hij onze verdedigers nog wel het een en ander bij kan brengen.

9 augustus 2021 om 11:02

Dat was in de functie van hoofdcoach. En ik zei al dat hij daar totaal ongeschikt voor is. Maar dat wil niet zeggen dat hij een slechte veldtrainer is.

Maar jij hebt natuurlijk jarenlang met Danny Blind gewerkt, dus jouw oordeel zal vast wel de juiste zijn...

9 augustus 2021 om 11:46

Misschien kan hij goed koffie zetten en een beetje pionnetjes neerzetten. Als het zo een geweldige assistent coach was had hij namelijk wel veel vaker een baantje als assistent coach gehad in de voetballerij lijkt mij

9 augustus 2021 om 11:59

Blind heeft zelf al verklaard dat hij de functie als bondscoach onderschat heeft en vooral het managen. Het veldtrainer in de luwte is toch meer zijn ding en vergeet niet, hij werd uit nood bondscoach toen Hiddink er al een sooitje van gemaakt had.

9 augustus 2021 om 12:16

@japie: Heeft Blind je iets misdaan ofzo, dat je hem zo aan het afzeiken bent? Het begint echt een beetje treurig te worden. Ik heb het moment waaraan Janta refereert ook gezien en vind het juist goed dat je van jezelf weet wat je fout hebt gedaan.

Als assistent trainer is Blind gewoon prima.

9 augustus 2021 om 13:06

Hij heeft me zeker iets misdaan. Dankzij Blind en zijn pokermaatje Van Basten speelt Ziyech niet voor Oranje en hebben we nu nul creativiteit in het Nederlands elftal waardoor een leuk voetballemd elftal ook een utopie is geworden

9 augustus 2021 om 13:40

Als Blind de 'billenmattie' van Van Gaal is omdat Louis van Gaal de persoon Danny Blind graag mag, ben jij dan de billenmattie van Ziyech en Ihatarren, Japie?

On: Seedorf had beter niks kunnen zeggen. Hij geeft geen alternatieven, maar zegt wel dat het beter had gemoeten. Momenteel hebben we niks beters aan Nederlandse coaches en blijkbaar lukt het niet om een goede buitenlandse coach te strikken. Nieuwe, jonge coaches voor een lange-termijntraject is idd beter, maar die moeten dan eerst nog worden opgeleid.

9 augustus 2021 om 14:09

Beiden hebben als speler iig meer laten zien dan wat Blind heeft laten zien als trainer. De aanstelling van Blind als assistent is gewoon volstrekt belachelijk en helemaal nergens op gebaseerd dus die zit er idd enkel en alleen bij omdat hij Van Gaal goed naar de mond kan praten want een andere duidelijke reden is er niet. De beste man heeft overal hopeloos gefaald

9 augustus 2021 om 14:16

@japie: Nu weten het wel weer. Jij hebt een andere mening. En dat wat Blind jou heeft misdaan is iets wat je voor jezelf hebt bedacht, want het Nederlands elftal is er niet voor jou alleen.

9 augustus 2021 om 14:35

We zijn door hem een EK misgelopen. Moet ik nu dan hossanna roepen dat hij terug is? Ik geniet er van om in de zomer een terrasje te pakken, Oranje te kijken en een overwinning te vieren maar dankzij Blind werd dat door mijn neus geboord

9 augustus 2021 om 14:42

Tja, in het leven komen er wel meer teleurstellingen op je pad. Maar Blind is jouw niets verschuldigd en jij gaat niet over de aanstellingen bij de Knvb, dus je kunt door blijven mekkeren, maar het gaat niets meer veranderen.

9 augustus 2021 om 14:53

@japie, hebben we door blind geen creativiteit meer of hebben we door de manier van opleiden van spelers geen creativiteit meer? Als 1 iemand voor creativiteit moet zorgen doe je het als opleiding gewoon dramatisch. Dat ligt niet aan 1 persoon. En zijn we door hem het ek misgelopen of zijn we door een gebrek aan opleiding het ek misgelopen? Als je je niet weet te plaatsen voor een uitgebreid ek dan ligt dat niet aan de trainer maar aan een gebrek aan kwaliteit op het veld. Vanuit de knvb worden coaches slecht opgeleid. Die coaches trainen vervolgens jeugd spelers en volwassen spelers. Er komt vervolgens geen creativiteit uit de jeugdopleiding. Hoe komt dit dan? Een land waar altijd creatieve spelers hebben gespeeld brengt opeens geen creativiteit meer voort en het algemene niveau van de spelers daalt. Dat heeft toch nooit allemaal met de bondscoach die er 1 jaartje zit te maken? Nee dat heeft te maken met een voetbalbond waar maar wat gedaan wordt zonder enige vorm van beleid.

9 augustus 2021 om 16:48

Weer zo'n reactie dat bol staat met aannames, het lijkt wel een persoonlijke oorlog tegen Blind want de haat tegen hem spat er van af. De rol van Hiddink wordt stends in de luwte genouden.

9 augustus 2021 om 17:57

@Janta op het moment dat Hiddink er zat konden we ons gewoon nog plaatsen voor het EK. Bovendien is Hiddink niet meer aangesteld als assistentcoach van Oranje na die periode. Wat is de reden dat Blind wordt aangesteld buiten het feit dat hij Van Gaal graag naar de mond praat. Is dat zijn indrukwekkende CV of zijn geweldige bewezen trainerskwaliteiten?

9 augustus 2021 om 18:01

@BlackYjought bij de KNVB gaat er idd enorm veel fout ook en deze aanstelling van Blind die opnieuw nu op de loonlijst komt is imo het symbool van het wanbeleid wat daar gevoerd wordt

9 augustus 2021 om 19:00

Helemaal met jou eens, Japie! Dat Blind terugkeert bij Oranje na hard te hebben gefaald als bondscoach is niet uit te leggen.

9 augustus 2021 om 23:33

Blind was bij de aanstelling van Hiddink al bekend als opvolger.

10 augustus 2021 om 11:04

Alweer aannames. Ik wil echte feiten van je lezen. Onder Hiddink werd er al zeer belabberd gespeeld en met geluk dan wijsheid werd er gewonnen. Het was daarom ook niet voor niets dat Hiddink zich terug trok.

10 augustus 2021 om 23:53

wat voor feiten wil je horen? het feit dat hij het EK misliep door onnodige punten te verspelen na het vertrek van Hiddink of het feit dat hij ons destijds grootste talent Ziyech negeerde omdat zijn maatje Van Basten hem niet aardig vond?

9 augustus 2021 om 09:45

Denk dat het voor Fraser ook niet verkeerd is nu in de luwte met Van Gaal te werken en van hem te leren, want dat kan hij echt (nog) wel. Daarna kan ie het wellicht overnemen.

9 augustus 2021 om 10:03

Fraser heeft toch eigenlijk ook nooit wat gewonnen als trainer? Je hoeft niet per se een WK te winnen (al zal het eens tijd worden zeg ) maar je moet wel een winnaar voor de groep hebben staan. Frank de Boer heeft duidelijk afgedaan terwijl hij uit een ver verleden wel weet hoe je 4x achter elkaar een competitie moet winnen en kan verrassen tegen topclubs in Europa. Na Frank is het echt wel tijd voor een winnaar en helaas kom je dan uit bij de categorie 70-jarige trainers. Ten Hag is al bezet en verder kan ik ook geen coaches opnoemen die echte winnaars zijn en vrij zijn voor deze job. Tsja, Rijkaard, maar die heeft al een poosje afgezwaaid helaas.

9 augustus 2021 om 10:17

Ten hag Koeman en Bosz zijn de enige trainers in de leeftijdscategorie 45-60 ongeveer, die Europees wat hebben laten zien. Ten Hag is nog te veel trainer, wil dagelijks op het veld staan. Bosz zat net bij Lyon, Koeman is bekend.
Buiten deze 3 ken ik geen Nederlandse coach die al iets heeft laten zien en die ook wel een beetje de hardheid kan hebben naar bepaalde spelers toe. Cocu en v Bronckhorst hebben dat niet. V bommel wellicht maar moet nog erg veel leren op clubniveau.

9 augustus 2021 om 10:20

Bosz noemde ik inderdaad niet. Als die weer vrij kom zou een poging na het WK best een goed idee zijn. Cocu, Van Bronckhorst zijn categorie Frank de Boer. Van Bommel heeft even weinig gepresteerd als Seedorf.

9 augustus 2021 om 10:54

Fraser heeft als hoofdtrainer de enige hoofdprijs in de hele historie van Vitesse binnengesleept, de KNVB-beker in 2017, dus wel wat. Maar Fraser speelde toen ook betonvoetbal en het was niet om aan te gluren.

9 augustus 2021 om 11:32

De Boer staat voorlopig wel ff stijf onderaan wat mij betreft na 5 keer op rij mislukken.

9 augustus 2021 om 11:58

Op termijn misschien toch kijken naar trainers als wim jonk, jonker, kees van wonderen en fraser. Dr moet iets. Gio zie ik zelf wel zitten is een degelijke trainer maar bij cocu heb ik dat totaal niet. Toch flink mislukt na psv. Van bommel doet het momenteel ook nie zo denderend.

9 augustus 2021 om 10:28

Mijn god wat heeft Fraser ooit gedaan om een bondscoachschap te verdienen. Dat is maximaal een middenmoot eredivisie trainer. Kijk anders eens naar een buitenlandse bondscoach, dat is pas echt divers.

9 augustus 2021 om 10:42

Wat had de Boer gedaan om bondscoach te worden?
Ten Cate, werd veel vuldig genoemd, wat heeft die gedaan?
Gio was misschien een topper, wat heeft dit gedaan?
Rijkaard heeft voor NL ook niks laten zien, van Basten het zelfde..

Fraser heeft het gewoon goed gedaan bij zijn ploegen.. in elk land wordt een bondscoach dit met eigenlandse teams goed doet en hoeft niet perse een topclub te zijn.
Kijk Southgate en Low

& Nederland moet gewoon proberen een Nederlandse trainer, zijn toch zo geweldig met de Hollandse school?

9 augustus 2021 om 11:59

Rijkaard heeft toch gewoon net zoveel gepresteerd als Van Gaal met Oranje met een halve finale plek? Dat dan 6 internationals een penalty missen tegen Italië daar kan een coach weinig aan doen

9 augustus 2021 om 12:44

Bedoel gewoon voordat hij bondscoach werd.

9 augustus 2021 om 22:26

Ik snap er ook totaal niks van. Fraser heeft Vitesse de eerste en enige prijs uit de geschiedenis bezorgd en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor, maar ik heb wel 2 jaar naar niks zitten kijken. Ik denk dat de meeste supporters hier nooit een wedstrijd van Fraser zien.

9 augustus 2021 om 23:40

Is wellicht een kwaliteit, met mooi voetbal win je niet altijd prijzen. Voorbeelden te over en van Gaal zijn laatste kunstje was nou ook niet met bepaald mooi voetbal

9 augustus 2021 om 11:01

Maar waarom Fraser dan? Wat heeft Fraser gepresteerd om in aanmerking te komen voor bondscoach? Dat is eigenlijk vooralsnog ook maar een lichtgewicht. Na drie mislukte experimenten (Van Basten, Blind en De Boer) kun je dat risico niet meer nemen. Hij wist het bij Vitesse niet eens vol te houden.

9 augustus 2021 om 13:02

Nee ma pakt wel een prijs met Vitesse, iets wat een Peter niet is gelukt volgens mij

9 augustus 2021 om 18:47

Fräser heeft het misschien niet bij een topclub laten zien, maar hij heeft het werkelijk bij al zijn clubs goed gedaan

10 augustus 2021 om 02:57

Kans?
Oranje is er niet vr om kansen te krijgen.

Van Gaal is gewoon de beste coach die beschikbaar was voor het Nederlands elftal, de rest van de Nederlndse coaches is van matige kwaliteit of niet beschikbaar en een buitenlandse topcoach gaat niet voor een laag loon bondscoach worden. Deze kritiek kan ik dus niet echt volgen eerlijk gezegd.

9 augustus 2021 om 09:55

Heb het idee dat Seedorf de discussie in een bepaalde richting probeert te duwen zonder daar echt voor uit durven te komen.

9 augustus 2021 om 11:07

Dat idee krijg ik ook, want op basis van eigenlijk niets omschrijft hij Fraser als "en met Henk Fraser, die al jaren goed bezig is in Nederland maar zich nu moet neerleggen bij een rol als assistent”. Henk Fraser die aardig gepresteerd heeft bij ADO en nu Sparta en ontslagen is bij de enigste enigszins relevante club op zijn CV, Vitesse. Dat is ook gewoon een lichtgewicht die nog niets relevants heeft laten zien.

9 augustus 2021 om 13:04

Klopt want de southgates en low hadden enorm veel gepresteerd toch? Jullie manier van meten klopt voor geen meter.

9 augustus 2021 om 23:44

Dat mag je alleen uiteraard niet insinueren, terwijl op alle vlakken de diversiteitsdiscussie de kop opsteekt. De vrouwen hockeyploeg is ook te wit. Wie boeit dat, de beste moet spelen. Genoeg donkere atleten en genoeg donkere mensen in andere sporten waar donkere mensen beter presteren dan blanke mensen. Kwaliteit moet voorrang krijgen, altijd! Alleen zou ik op t moment geen geschikte kandidaat weten te bedenken van welke kleur dan ook

10 augustus 2021 om 03:00

Dat idee heb ik.nou al.24 jaar bij Clarence...de Ronny Brunswijk van de Ned voetballerij.
Kijk ik.vind Gaal ook niet ideaal, oa wat op leeftijd en te 1dimensionaal. Ten Hag, Gio, Bosz....maar ze moeten wel willen/ kunnen

Misschien had Seedorf dan zelf te rade moeten gaan bij van Gaal voor zijn trainerscursus. Want die is niet echt van de grond gekomen. We hebben het de laatste tijd vaak over Frank de Boer, Cocu en van Bommel en Stam, maar Seedorf is denk ik toch wel de overtreffende trap van allerslechtste trainer ooit. Misschien moet de KNVB eerst maar eens ophouden met die versnelde cursus voor oud internationals, en aangepaste cursussen voor een Stam en een Seedorf, omdat ze niet in een klaslokaal kunnen functioneren. Misschien was dit al een eerste voorbode dat ze niet geschikt zijn als coach.

9 augustus 2021 om 12:00

Alsof je echt wat leert van een lading B-trainers op die opleiding in Zeist. Een goede coach dat ben je of dat ben je niet, daar gaan een paar schoolboeken niks aan veranderen

9 augustus 2021 om 21:12

En daarom zijn de beste trainers in Nederland de trainers die de hele opleiding doorlopen hebben, jeugd en of amateurs hebben getraind, en niet het papiertje bij wijze van spreken in de hand gedrukt hebben gekregen. Kijk naar Michels, van Gaal, Hiddink, de Haan en nu Koeman, ten Hag, Fraser etc. Zo kunnen we nog wel even door gaan. Misschien is de enige echte uitzondering Johan Cruyff. Maar ja, das logisch

10 augustus 2021 om 03:03

Mee eens. Jockey of ruiter zijn is heeeeeel wat anders dan speler zijn. De Boer bewees dat in overtreffende trap, n fantastiese voetballer die buiten het veld geen 3 zinnen Nederlands kon produceren

Waarom is 'frisse ideeën' zo'n doel op zich? Waarom per se een jongere trainer? Van Gaal is de beste optie en zolang hij er fit genoeg voor is, waarom zou je hem dan niet gebruiken?

9 augustus 2021 om 10:35

Ik heb niet het idee dat Seedorf zozeer ageert tegen de huidige keuze voor van Gaal. Dat is momenteel de beste keuze die we hebben omdat de KNVB al 20 jaar lang nauwelijks innoveert. De jongere trainers hebben de kwaliteiten niet. Ten Hag en Bosz zijn dan nog de uitzonderingen, maar dat is allemaal wel erg karig.
In de laatste zin geeft Seedorf juist aan dat hij vindt dat er (betere) begeleiding moet zijn voor nieuwe coaches en dat van Gaal daar uitermate geschikt voor is.
Ik denk dat het juist voor een organisatie als de knvb goed is om continue bezig te zijn met frisse ideeen. Dan kun je zelf bepalen of je er je voordeel mee kunt doen. Naar frisse ideeen wordt echter nauwelijks gekeken. Een inmiddels achterhaalde opleiding voor coaches waarbij spelers met veel interlands ook nog eens een shortcut mogen nemen getuigt niet echt van een moderne organisatie.

Iets zegt me dat Clarence door een donker brilletje kijkt. Dat mag, maar doet automatisch afbreuk aan je argumentatie. Er zijn geen goede en "frisse" opties, waardoor er voor van Gaal is gekozen.

9 augustus 2021 om 10:17

Seedorf kijkt niet door een donker brilletje dat is wat jij ervan maakt. Hij heeft gewoon een goed punt en dat mag hij uitspreken maak dingen aub niet groter dan ze zijn.

9 augustus 2021 om 10:41

Als je over frisse ideeën praat maar enkel tot Fraser kunt komen lijkt het me vrij duidelijk.

9 augustus 2021 om 11:13

O nee? Hij maakt Blind "met de grond gelijk", beweert dat er onder druk voor Van Gaal is gekozen en benoemt bij Fraser enkel het positieve om vervolgens te stellen dat Fraser opgezadeld word met een klein bijrolletje als assistent. Fraser die ontslagen werd bij Vitesse en verder leuk presteert met ADO en Sparta met alle respect. Tja, dan neigt dat naar subjectiviteit waar kwaliteit geen factor meer speelt. Het enigste wat Seedorf hier doet is klagen, maar zoals zoveel analisten komt ook Seedorf niet met een oplossing. Die trainerscursus moet gewoon helemaal op de schop. Prop ze niet vol met een opgelegde visie, maak de cursus "coach Betaald Voetbal" toegankelijk voor een breder scala aan mensen en maak een begeleidingspiramide zodat die coaches goed begeleid worden richting het betaalde voetbal. Het probleem is niet dat onze coaches geen kwaliteiten hebben, maar die cursus verheft voetbal tot een wetenschap en dat is voetbal simpelweg niet.

9 augustus 2021 om 11:38

Het is niet aan Seedorf om met frisse ideeen te komen dat is toch precies zijn punt! Dat is de taak van de knvb en die kunnen dat niet. Daarnaast spreekt Seedorf zich uit over wat er nu in de trainersstaf zit en dat is Blind die allang heeft bewezen er niets van te kunnen maar er toch bij zit(waarom?), Louis heeft zich natuurlijk allang bewezen maar dat moet je niet willen als je verder vooruit wilt kijken en dan heb je Fraser in de staff en dan is het logisch dat Seedorf dit zegt want Fraser is de enige in de huidige staff met potentieel voor de toekomst dus niet geks aan wat Seedorf hier zegt maar schijnbaar heeft het met kleur te maken.

9 augustus 2021 om 23:55

Right, Seedorf brandt het beleid af, maar hoeft zelf niet met ideeën te komen, maar het enige wat hij wel min of meer aangeeft is dat Fräser wel een stapje hoger had mogen worden neergezet. Zeg dan niets of benoem naast Fräser nog een paar reële opties, want zo reëel is de optie Fräser nou ook weer niet. Vind het wel een supergave gast, heeft het zelf ook nooit over discriminatie was te pas en te onpas wordt geroepen. Hem 2 jaar of langer naast van Gaal zetten, levert waarschijnlijk meer op dan die hele flutcursus onder leiding van een enorme pannenkoek als Gert Aandewiel.

Beetje makkelijk praten. Volgende maand hebben we een paar hele belangrijke interlands. Zet er een onervaren coach neer en die wordt helemaal afgemaakt door de media wanneer ze niet allemaal gewonnen worden. Als we uit tegen Noorwegen en thuis tegen Turkije niet winnen, dan kunnen we het WK in 2022 vergeten. Elke onervaren trainer had hier direct een valse start gemaakt.

Ik zag alleen Fraser als serieuze Nederlandse kandidaat, maar die heeft het tegen dat hij nooit bij de top 3 eindverantwoordelijke is geweest. Ik zeg niet dat dat een vereiste is, maar het is wel graadmeter. Dus als assistent van Van Gaal snap ik het wel. En bij goed functioneren zou hij Van Gaal eind 2022 op kunnen volgen.

9 augustus 2021 om 11:14

Nou ja, een ontslag bij Vitesse spreekt overigens ook niet echt in het voordeel van Fraser. Ik snap dus ook niet waarom die naam ineens boven komt drijven. Of nou ja, ik snap wel waar het vandaan komt, maar het is natuurlijk discriminatie ten top.

9 augustus 2021 om 11:44

Je benoemd in iedere reactie het ontslag van Fraser, dan lijkt het mij wel zo eerlijk om ook te benoemen dat onder Fraser Vitesse de enige prijs in hun bestaan heeft gehaald

9 augustus 2021 om 12:03

Als je 8e wordt met deze selectie van Sparta en je helpt Vitesse aan hun enige prijs ooit zal je heus wel wat kunnen. De aanstelling van Blind vind ik een stuk vreemder. Die heeft nog nooit wat gepresteerd maar zit er bij omdat hij Van Gaal goed in zijn hol kan kruipen

9 augustus 2021 om 12:12

@sirius: Als we ontslagen trainers niet meer aan mogen stellen als Bondscoach blijven er echt heel weinig over. Onervaren trainers die aan hun eerste klus bezig zijn. Tegenover het ontslag van Fraser staat dat hij Vitesse naar de eerste prijs uit de clubgeschiedenis heeft geleid en dat hij met Sparta vorig jaar de Play-offs voor Europees voetbal wist te bereiken.

Dat heeft totaal niets met zijn huidskleur te maken, zo kortzichtig ben ik in ieder geval niet.

9 augustus 2021 om 12:14

@japie: Je afkeur tegen Blind is nu wel duidelijk. Stop er maar mee.

Blind als assistent/trainer is gewoon prima. Iedere coach heeft zijn eigen assistenten waar hij mee wil werken.

9 augustus 2021 om 13:09

Leg mij maar eens uit dan waarom ik de aanstelling van Blind wel moet begrijpen. Wat is er indrukwekkend aan zijn CV en wat zijn zijn geweldige bewezen kwaliteiten dan?

Geen woord dat hier niet klopt. Een land als Nederland mag toch wel iets anders kunnen bedenken dan weer terugvallen op oude glorie. Dat excuus van de korte tijd tot het WK komt nu gewoon erg gunstig uit. Dat neemt niet weg dat de creativiteit ver te vinden is bij de Knvb. Geen twijfel over de kwaliteiten van vgaal. Ben zelfs liefhebber. Maar ik ben bang dat we na het WK ook weer niks kunnen bedenken voor erna.

9 augustus 2021 om 09:52

Moeten we iets bedenken dan? Volgens mij moet je gaan voor de beste keus. Wat betreft de 'jongere generatie trainers' zijn dat Koeman, Bosz en Ten Hag. Echter is geen van allen beschikbaar en is het niet gek terug te vallen op Van Gaal. Sterker nog: ik vind met huidige ongeïnspireerde slappe zooitje een duidelijke en harde trainer als Van Gaal ontzettend passend.

9 augustus 2021 om 10:30

We kunnen ook eens stoppen met die ziekelijke verjongingsdrang die er in Nederland altijd overheerst. Van Gaal is 10 keer de coach die Fraser of welke andere optie dan ook ooit zal zijn.

9 augustus 2021 om 12:24

Verjongingsdrang? van Gaal is de oudste bondcoach ooit. En je moet ook nu al beginnen met denken aan een opvolger voor van Gaal. Of zie je hem na het wk 2022 nog bondscoach blijven? daar heeft Seedorf hert over, een adviseur die de nieuwe generatie nederlandse coaches veel beter kan maken dan ze nu zijn

9 augustus 2021 om 15:21

Volgens mij was Advocaat in zijn laatste termijn als bondscoach nog iets ouder

9 augustus 2021 om 23:58

Niet alleen verjongingsdrang, het liefst stellen we een donkere persoon aan die nog niet weet of hij man of vrouw is

Ik denk dat het juist een goed idee is om Van Gaal aan te stellen. Het team is toe aan verjonging en er moet een fundament gelegd worden voor de komende jaren, de oude gasten dragen of kunnen dit team (nog) niet dragen (depay/wijnaldum). Wie is er nou beter met jonge spelers dan Van Gaal? Ik zou het zo snel niet weten, ik verwacht op het komende WK nog geen wonderen maar het EK erna zou voor NL gewoon een mogelijkheid moeten zijn, er zijn namelijk zat jonge talenten die er over 3 jaar moeten staan!

9 augustus 2021 om 10:55

Als hij zijn worst maar niet laat zien in de kleedkamer... dat is toch niet iets wat ze bij Ajax altijd doen? Ik neem aan dat dat daar aangeleerd is?

9 augustus 2021 om 12:20

Haha blijkbaar brengt het wel succes met zich mee...
Alleen in deze tijd heb je gelijk Me2 gezeik omdat 3/4 van de bevolking snel op de teentjes getrapt zijn.

Kennelijk ziet Seedorf zich zelf als alternatief. Maar wat heeft hij zelf als trainer gepresenteerd.

10 augustus 2021 om 03:12

3 x ontslagen binnen 19 maanden..best n record

Hoewel ik het ook armoedig vind dat je weer bij van Gaal uitkomt; zou ik het ook anders ook niet weten. De beste andere optie die genoemd werd was Giovanni van Bronckhorst. Nou dan snap ik, zeker na de Boer, best dat je voor van Gaal kiest. De kritiek op de Boer was dat hij te veel tussen de groep stond in plaats van erboven. Met van Bronckhorst gaat dit natuurlijk precies hetzelfde zijn.

Een buitenlandse trainer was een andere geopperde optie; maar dan waren mensen als Seedorf helemaal teleurgesteld geweest. Het was gewoon het mooiste geweest wanneer Koeman gebleven was; maar daar kan de KNVB weinig aan doen. Fraser als bondscoach had ik ook vreemd gevonden. Natuurlijk doet hij het meer dan prima op dit moment bij Sparta; maar er zijn zo vaak trainers die een goede periode hebben bij een mindere club. Wanneer hij niet wilt, gaan we dan voor Sjors Ultee?

Fraser maakt al kennis met het bondscoachschap en zal mogelijk van Gaal opvolgen. Natuurlijk is zijn rol als assistent anders dan als bondscoach; maar hij kan gewoon Sparta ernaast blijven doen en zich ook daar blijven ontwikkelen. Wel ziet hij al hoe het er aan toe gaat bij Oranje zodat hij een makkelijkere start kan maken.

9 augustus 2021 om 10:06

Ik denk dat Gio overigens wel op termijn een goede bondscoach kan zijn, ik denk dat Gio wel te licht is om een hoofdtrainer te zijn bij een club. Zo zijn er ook waanzinnig goede club trainers die geen goede bondscoach zijn.
Een bondscoach is een ander vak, je moet in dit geval meer een manager zijn dan daadwerkelijk een veldtrainer omdat er te weinig tijd is en je niet week in week uit bij elkaar bent.
Gio is wel een type die een groep achter zich kan krijgen.

Tja, komt eerder dat de generatie van Seedorf en co allemaal als trainers zijn gezakt of zichzelf gruwelijk overschatten door middel van te grote clubs te trainen. Van de huidige nieuwe generatie trainers, heb ik alleen nog vertrouwen in Ten hag, Bosz, Fraser, Koeman, mindere mate Slot, en ik denk persoonlijk dat Jonk en Van Wonderen nog wel mooie stappen gaan zetten als trainer. Van laatstgenoemde, is zijn voetbal niet altijd even sprankelend, heel veel op de verdediging leunend toen ik hem bij Jong oranje zag, maar het is wel effectief. Alleen moeten Jonk en Van Wonderen nog wel wat stappen maken natuurlijk. De rest word ik niet heel erg warm en koud van. Van Bronckhorst is van de nieuwere generatie coaches nog degene met een clean slate, ten opzichte van Van Bommel, Cocu, Seedorf, Stam, Kluivert (doet van alles en nog wat natuurlijk) en De Boer, maar dan moet hij wel eerst even een club vinden om weer zijn trainerskunsten te laten zien.

Van Gaal is toch totaal geen mentor. Die wil alles naar zijn hand zetten. Kun je hem maar beter ook gelijk zelf verantwoordelijk maken.

9 augustus 2021 om 17:53

Het is een man van discipline, actie en niet van die slappe hap. Een man met een visie. Heerlijk is dat, en ook wat nodig is in het Nederlandse elftal.

Waarom moet er een “frisse” coach komen? Louis van Gaal is de beste Nederlandse coach ooit! Voor mij misschien zelfs de beste coach ooit van de wereld. Je zou hier niet eens over moeten nadenken, kom nou.

9 augustus 2021 om 12:06

Voor mij is Cruyff de beste Nederlandse coach ooit maar Van Gaal is van de nieuwe nog actieve coaches idd de beste die er is in Nederland

9 augustus 2021 om 13:14

@japie: je wekte de afgelopen maanden toch erg pro- Gio of Ten Cate te zijn. Wat is er veranderd?

9 augustus 2021 om 13:45

Ik ben nooit pro Ten Cate geweest. Dat vind ik helemaal niks. Ik was idd een voorstander van Gio maar ik ga niet beweren dat het een betere coach is dan Van Gaal. Ik denk alleen wel dat het een betere coach was geweest voor deze spelersgroep maar de tijd zal uitwijzen of er een chemie is tussen Van Gaal en de huidige selectie

Ook zo'n over het paard getild mannetje net als Sneijder die weliswaar goed kon voetballen maar gewoon beter zijn mond kan houden. Ongelooflijk irritante ventjes, waanzin dat dit soort oelewappers überhaupt nog om een mening gevraagd wordt.

9 augustus 2021 om 13:11

Hun mening lijkt me juist wel relevant. Seedorf heeft geloof ik 5 keer de CL gewonnen en Sneijder heeft ook wel mooie dingen laten zien in de Europese top. Die hoor ik dan liever over voetbal praten dan een Daniel De Ridder, Bruggink of Perez ofzo

10 augustus 2021 om 03:16

Als speler niet als coach..
Paard " Dreamon" won ook 2 x goud op de OS...maar zonder ruiter draafde het paard doelloos rond en begreep weinig van de oxers, sloot en driesprong

Kijk eens aan, vanuit de werkloze luwte laat zijne majesteit Clarence Clyde Seedorf eens weer van zich horen hoe de wereld in elkaar steekt en zou moeten steken. Respect na zijn glorieuze carriere als speler natuurlijk, maar na vier even uiteenlopende als roemloze avonturen als trainer die zijn zelfoverschatting buiten het veld wel kenschetsen is het wel potsierlijk dat Seedorf, die zelf op 45-jarige leeftijd al twee jaar geen klap meer uitvreet, hier even alles en iedereen de maat neemt.

Dat de KNVB in vrijwel alle opzichten beleidsmatig een lachertje is en voorlopig ook zal blijven, staat buiten kijf. Maar misschien kan de weledelgeboren heer Seedorf zelf als ambassadeur van het mondiale voetbal iets gaan doen in het Nederlands voetbal, waar het Nederlands voetbal mee vooruit kan? Wordt eens gewoon trainer in de Eredvisie bij een bescheiden club. Niet alleen om kennis over te brengen, maar ook gewoon stelselmatig op te doen om zelf het vak eens echt te leren. En wie weet wordt dan aantoonbaar dat hij zelf op termijn geschikt is voor een rol als die Van Gaal. En hebben we daadwerkelijk vernieuwing én kwaliteit. Want ik pas er graag voor om weer zo'n onervaren 'coach' die zoekt naar rehabilitatie op die troon te hebben. Ben alleen bang dat dit wishful thinking is: zoals eerder Frank de Boer in al zijn dedain al eens te kennen gaf, zal ook Seedorf zijn neus ophalen voor pakweg Heerenveen, Groningen of Zwolle.

9 augustus 2021 om 10:20

Helemaal gelijk, alle trainers die er zijn uit de generatie De Boer, Cocu, en ook Van Bronkhorst zijn gewoon matige trainers die in NL nog redelijk hebben gepresteerd. Maar schijnbaar is dat dus niet zo moeilijk. Wat Seedorf doet is lekker makkelijk kritiek hebben zonder een mogelijke oplossing te noemen. Ik snap dat die niet makkelijk is, maar er hangt weer een bepaalde sfeer aan die me niet aanstaat....

9 augustus 2021 om 10:32

Vind het te vroeg om Gio als een matige trainer neer te zetten. Van De Boer en Cocu weten we inderdaad wel dat ze niet voor het vak in de wieg zijn gelegd. En Seedorf ook niet, denk ik.

9 augustus 2021 om 10:30

Ben het met vrijwel alles eens dat je zegt. Alleen dat van die bescheiden Eredivisie-club is lastig, want die moet zich natuurlijk wel aandienen. Heb niet het idee dat de (nederlandse) clubs in de rij staan voor deze betweter.

9 augustus 2021 om 16:45

Klopt, maar ik denk dat Seedorf sowieso zijn neus wel ophaalt voor een leerzaam avontuur in de middenmoot. Bovendien, waar De Boer en Cocu faalden, krijgt Van Bronckhorst na Feyenoord niet eens de kans om te falen.

Clarence heeft een fantastische carrière gehad, maar hij denkt al héél lang dat hij daardoor ook veel kennis heeft. Hij is teveel in zichzelf gaan geloven, een echte narcist.

Hij heeft zelf helemaal niets geprestreerd na zijn voetballoopbaan. Deze man komt netjes en welbespraakt over, maar schijn bedriegt. Lijkt me ook een vervelende man in je organisatie, want een betweter staat nergens voor open muv zijn eigen ideaal. En bij Clarence is bekend wat hij graag zou willen zien, alleen dat wel te verstaan en niks anders.

Het is maar voor een jaar, mensen, een jaar. Ik ben wel een beetje klaar met die hele discussie, alle argumenten zijn al twintig keer herkauwd. De komende 12 maanden kijken we naar Louis van Gaal, zo is het nou eenmaal. Daarna kan iedereen weer gaan knokken.

Tja, na enkele volzinnen komt de aap uit de mouw: de nieuwe bondscoach moet gekleurd zijn. En dat zou ik prima vinden hoor, er mogen van mij ook elf zwarte spelers in het veld staan, maar uiteindelijk gaat het om kwaliteit. En als Seedorf daadwerkelijk iets voor heeft met de samenleving of de mensheid in zijn algemeenheid, dan zou hij het volledige aankomende WK boycotten. Maar nee, Seedorf wil op sneaky wijze zichzelf aanbieden zonder man en paard te noemen. Geweldige voetballer, verder een vreselijk persoon. Lijkt me een ramp om deze betweter in je familie te hebben en hem bij iedere verjaardag weer tegen te komen.

Prima keuze uit de mogelijkheden die voorhand zijn. Als de selectie iets heeft laten zien het afgelopen ek dan is dat dat ze een bondscoach nodig hebben die boven de groep staat en aangeeft wat er moet gebeuren. In de groep zit te weinig corrigerend vermogen.
Fraser is wat dat betreft ook een prima assistent op dat gebied en hij heeft een jaar om te laten zien dat hij eventueel ook als bondscoach aangesteld kan worden. Ik neem eigenlijk aan dat dat ook het plan van de knvb is.

9 augustus 2021 om 10:26

Ik zou na het assistenschap Fraser eerst onder de druk van een absolute topclub willen zien. In Nederland bij Feyenoord, PSV of Ajax. Die eerste is momenteel geen topclub, maar er is wel de druk van een topclub.

11 augustus 2021 om 12:18

ja, wellicht zou dat een mooie tussenstap zijn, maar ik betwijfel of die 3 clubs hem als coach in de toekomst zien.

Ik denk dat hij zich het komende jaar zal moeten laten zien en zich dusdanig laat opmerken dat hij de logische keuze wordt als volgende bondscoach

Seedorf hoeft niet met alternatieven te komen: zijn taak als columnist is om mensen aan het denken te zetten, een discussie op gang te brengen. Dat doet hij goed! Meer van dit, graag!
Alternatieven moet de knvb en de media verzinnen. En wij! Dus bij deze: Fraser. Reiziger. Gio. In duo’s desnoods. En met een ervaren rot erbij als assistent eventueel.

9 augustus 2021 om 10:35

Daar heb je zeker gelijk in, al gingen mijn gedachten tijdens het lezen van zijn column naar eventuele (beschikbare) alternatieven. Helaas kon ik er geen bedenken.

Als termijnvisie heeft Clarence gewoon gelijk. Het getuigt inderdaad niet van veel visie als een bedrijf een 70 jarige ex manager na jaren weer terugneemt als topmanager. En over Fräzer is iedereen het wel eens: goede trainer, goede vent en het goede (niet zeuren maar poetsen) profiel.Maar misschien kan de KNVB wel iets met deze suggestie: in verband met de korte termijn is gekozen voor het breekijzer van Gaal. Laat hem Oranje naar de eindronde lootsen met Frazer als assistent en laat Frazer het afmaken als bondscoach.

Er is misschien weinig alternatief in Nederland maar waarom durft de KNVB niet over de grens te kijken? Ik vind dit een gemiste kans eerlijk gezegd!

Seedorf denkt dat fraser gewoon meteen bam als hoofdcoach aan de gang kan gaan. Laten deze gasten hun mond gewoon ff houden. Seedorf zal zichzelf ook wel als kandidaat willen zien. Maar dat gaat never nooit gebeuren. Daarvoor moet je namelijk wel wat kunnen als coach. Laat fraser lekker assisteren en daarna als het kan het overnemen. Maar nu nog niet definitief vastleggen

Het is natuurlijk ook omdat de generaties erna, waar Seedorf bijvoorbeeld deel van uitmaakt, stuk voor stuk hebben efaald als trainer. Seedorf, Davids, Kluivert, Jonk, Bergkamp, Heitinga, F de Boer, Van Bommel, Blind, Cocu, het zijn stuk voor stuk tot dusver geen waardige bondscoaches dus dan kom je weer bij een hoogbejaarde uit. Misschien moet de opleiding tot coach op de schop en moet je stoppen met mensen die er te dom voor zijn een makkelijker traject aan te bieden omdat ze goed konden voetballen.

Omdat het Seedorf is pareert iedereen, 80%, zijn verhaal. De strekking snap ik wel. Na van gaal hebben we een nog moeilijkere fase die gaat aanbreken. Bepalende spelers zijn misschien op hun retour althans worden niet meer beter. En er komt wellicht een coach met weinig ervaring in de absolute top. Er is gewoon geen trainer die in de echte top werkt en daar heeft gewerkt voor lange tijd. Van had misschien beter een bestuurlijke rol kunnen nemen. Hij kan wel de juiste mensen aanstellen. En heeft autoriteit en kennis. Nu zitten er lichtgewichten boven hem. Na deze periode moet er weer iemand bondscoach worden. Weer komt hoogma dan weer mee. Dit wordt een repeterend verhaal.

Clarence heeft een fantastische carrière gehad, maar hij denkt al héél lang dat hij daardoor ook veel kennis heeft. Hij is teveel in zichzelf gaan geloven, een echte narcist.

Hij heeft zelf helemaal niets geprestreerd na zijn voetballoopbaan. Deze man komt netjes en welbespraakt over, maar schijn bedriegt. Lijkt me ook een vervelende man in je organisatie, want een betweter staat nergens voor open muv zijn eigen ideaal. En bij Clarence is bekend wat hij graag zou willen zien, alleen dat wel te verstaan en niks anders.

Zeg me dat je een gekleurde bondscoach wilt, zonder te zeggen dat je een gekleurde bondscoach wilt...
Seedorf slaat de plank hier volledig mis. Zelf niks bereikt als trainer, maar wel kritiek willen uiten en de KNVB zijdelings aan willen praten dat ze voor een gekleurde bondscoach had moeten kiezen.

Al dat gezeur over welke kleur een trainer moet hebben begint mij zo zoetjes aan aardig de keel uit te hangen. Wat mij betreft is hij groen , geel of paars als ze maar iets kunnen en iets presteren. En dat gezeur dat een zwarte trainer geen kansen krijgt slaat ook nergens op . Waarom zouden zwarte voetballers wel kunnen slagen en zwarte trainers niet? Als je goed genoeg bent kom je er heus wel en vooralsnog blijken ze (nog) niet goed genoeg.

Ergens heeft Seedorf wel een punt. Van Gaal is 70 en al jaren met pensioen. Het getuigt niet van veel ambitie bij de Knvb. Een combi van Cocu en van Bronckhorst had me wel aardig geleken.

Vind het gek dat Seedorf iets zegt en dan gaan mensen hier vertellen dat hij zelf bondscoach wilt zijn. Dat komt werkelijk nergens naar voren. Ook dat hij er op tegen is dat er een donkere bondscoach komt. Dat wordt werkelijk benoemt, zelf geen hint eraan. Hij geeft alleen aan dat hij van Gaal graag in een andere rol zou willen hebben gezien en dat de KNVB zich laat leiden door angst.

en 80% maakt het over het gegeven dat hij bondscoach wilt zijn en maakt het weer over kleur. Veel mensen op dit platform zijn onbewust racistisch. echt heel jammer vind ik dat

Je zou bijna denken dat Seedorf bedrijfskunde heeft gestudeerd. Wat hij hier aangeeft is zo klassiek.

En mensen het gaat echt niet erom dat hij bondscoach wil worden. Het kiezen van een bondscoach is eigenlijk niet meer dan het gezicht van het gekozen beleid. Dit is gewoon een hele goede analyse van buiten af.

Er moet wat veranderen en er zijn genoeg slimme koppen in Nederland om het voor elkaar te krijgen.

Ik vind het altijd zulk standaard gelul dat alles "vernieuwend" en "innovatief" moet zijn. Ik denk juist dat Van Gaal het team vooruit kan helpen door ze weer een winnaarsmentaliteit bij te brengen. Dat hij al eens coach is geweest betekent niet dat we terug gaan naar het oude. Tevens heeft het merendeel van het team nooit onder Van Gaal getraind.

Seedorf was onbetwist een van onze beste voetballers maar is onbetwist niet een van onze beste columnisten. Wat een verspilling van woorden. Blijf bij je leest zou ik zeggen. Of doe de opleiding schrijf een goed stuk. Trainerschap valt niet te leren. Dat een gave. Daarom zijn er zo weinig goeie van. Één Cruijff één van Gaal. Voetballers net zo worden geboren. Één Cruijff één van Basten één Seedorf. In de favela worden de beste voetballers van de wereld geboren. Não Educação

Ik kan de uitspraken van Seedorf alleen maar plaatsen in de roep om meer inclusie bij de Knvb. Daar kun je voor pleiten maar we missen duidelijk ook vakmensen om van de KNVB een hoge mate van inclusiviteit te verwachten. Vanuit dat standput valt het wel te billijken dat er gekozen wordt voor van Gaal. Er resteert maar een klein jaar om je én te kwalificeren voor het WK en een groep neer te zetten die van enige betekenis kan zijn op dit toernooi. Jammer dat er dan op de achtergrond en via de media zoveel discussie over gevoerd wordt.

Ik vrees dat Seedorf er eigenlijk vooral mee zit dat van Gaal blank is.Deze man slaat de laatste tijd echt door.Leuk dat Seedorf elke keer roept dat er meer diversiteit moet komen maar dan moeten er ook wel meer trainers met kwaliteit komen met een getinte huidskleur.Zelf heeft hij die kwaiteiten gewoon niet dus daarom zal geen club zich bij hem melden.

Allemachtig zeg, wat wil iedereen hier graag woorden in de mond van Seedorf leggen. Dat hij zichzelf naar voren wil schuiven, of per sé meer inclusiviteit wel. Dat zegt hij toch helemaal niet? Als je maar genoeg tussen de regels leest kan je je door alles aangevallen voelen blijkt maar weer. Ik vindt dat Seedorf hier eigenlijk niks geks zegt. Van Gaal is inderdaad een uitmuntende trainer. En inderdaad, na de generatie trainers van Van Gaal is er qua trainers bar weinig van kwaliteit van de KNVB opleiding af gekomen. Dat mag je inderdaad het beleid van de KNVB aanrekenen. Een trainer als van Gaal hebben die helpt om een nieuwe generatie trainers op te leiden is dan toch een logisch idee? Hij heeft door zijn carriere bewezen talenten te laten groeien, dus misschien kan hij hetzelfde met talentvolle trainers. Ook niet gek dat hij Fraser naar voren schuift, die gewoon veel potentie heeft laten zien met kleinere clubs. Enige prijs in de kast van Vitesse, play-offs met Sparta. Tuurlijk, geen grote clubs, maar dat zijn betere prestaties dan Frank de Boer sinds hij weg is bij Ajax. Had hij voor de bã¼hne Ten Hag naar voren moeten schuiven, die van te voren al aan had gegeven niet geinteresseerd te zijn? Of Bosz, die net een nieuw contract had getekend? Of toch maar Koeman, die nog geen twee jaar geleden is vertrokken van Oranje naar Barcelona?

''en met Henk Fraser, die al jaren goed bezig is in Nederland maar zich nu moet neerleggen bij een rol als assistent''

Henk Fraser moet zich neerleggen bij een rol als assistent? Het wordt steeds gekker. Henk Fraser mag god op zijn blote knieen bedanken dat hij assistent van het Nederlands elftal wordt. Hij heeft bij Vitesse, Sparta en Ado prima gepresteerd. Niks geks gedaan maar ook niks geweldigs. Prima trainer maar de functie bondscoach van het Nederlands elftal is voor de top 100 trainers wereldwijd, daar zit Henk Fraser niet bij. En Frank de Boer trouwens ook niet.

Ik snap zijn opmerking wel, maar op het moment is er toch echt geen betere Nederlandse coach dan Van Gaal. Jammer genoeg is het de laatste decennia een hype om grote namen direct (snel) trainer te laten worden, terwijl de historie uitwijst dat juist blijkt dat de beste trainers heel vaak mindere (lees: geen sterspeler) voetballers zijn geweest (Van Gaal, Advocaat, Van Marwijk, Hiddink). Uitstraling/bekendheid lijkt wel belangrijker te zijn geworden dan kunde in het trainerschap. Tijd om die zienswijze eens te veranderen, kijk bijvoorbeeld naar Duitsland

Geweldige man, ik denk echt de allerbeste Surinaams Nederlandse middenvelder die Nederland ooit gekend heeft. Maar........1996 ging dat niet ergens mis met een tweedeling in de selectie? Was het niet een jonger deel van de Ajax selectie Danny Blind niet kon luchten of zien? Ik vermoed dat er pas echt gekozen kan worden voor diversiteit als er ook trainers zijn die in die hoedanigheid echt gepresenteerd hebben. Seedorf ( als voetballer, de beste ) als trainer moeizaam en zo kan je er nog wel een paar opnoemen. Top coach is moeilijk, daar moet je alles voor hebben doorlopen. Neem van Gaal na het WK 2014. Was toch zo dik met van Persie? Bij MU pest hij hem erna gewoon weg. Zo krom is het dus. Daarin heeft Seedorf dus wel gelijk. Het is een bizarre rare wereld de voetballerij. 🙂

Ik ben het helemaal met Seedorf eens. Hij geeft een genuanceerd beeld zonder oordeel over personen, heel afgewogen en de spijker op zn kop.

Genoeg alternatieven genoeg.
Het is niet moeilijk om een bondscoach te zijn. Alleen wordt er helaas gekeken naar ervarenheid wat geen bal uitmaakt.
Je kunt makkelijk een onervaren trainer voor de groep gooien die een klik heeft met de spelersgroep. Als de klik er is komt de rest vanzelf. Het is niet moeilijk om de juiste spelers te selecteren en hun op de juiste positie neer te zetten.
Men doet alsof bondscoach een moeilijke functie is. Als je spelersgroep crap is ewa dan heb je het moeilijk als bondscoach al heb je Jurgen Klopp als bondscoach.

Wat is het alternatief, Clarence?

Ik vind dat eigenlijk van Gaal hiermee wel een beetje te kort wordt gedaan, want je praat wel over een absolute topcoach, Ik vind juist dat de KNVB had ingegeven aan 'de druk' wanneer men had gekozen voor een Ten Cate die eigenlijk nog nooit wat gepresteerd heeft. Anderzijds worden vaak de namen aangeroepen van Van Bronckhorst (wie natuurlijk een echte gentleman is en uithangbord, maar nog amper ervaring heeft en ook relatief weinig gepresteerd nog te betrappen is op echt tactisch vernuft) en Henk Fraser (wie wel reputatie heeft, goed presteert, maar het probleem heeft dat zijn voetbal vaak niet om aan te zien is voor teams in de hogere regionen, waar je ook maar net voor moet willen kiezen waar ik niet verwacht dat de meesten hierop zitten te wachten gezien dit juist de kritiek was bij Frank de Boer). Ik denk dat de enigste wie je echt als goed alternatief zou kunnen zien, al lijkt die allang met pensioen en nergens meer zin te hebben, Frank Rijkaard. Maar ook hem haal je puur op basis van zijn reputatie, personality en verleden. Maar goed, schreeuwen van de zijlijn is erg makkelijk (wat natuurlijk voor ons allemaal ook zo is echter heeft Seedorf wel degelijk wat kansen gekregen maar er helaas gewoon weinig van gebakken).

Ik heb Clarence ‘n meer bij collegetour gezien. Wat ‘n arrogante zelfingenomen vent is hij zeg. Wat dat betreft zit hij op dezelfde lijn als King Louis. Met dit verschil dat Clarence nog nooit ergens iets gepresteerd heeft.

Snap hem wel, maar wie moet het dan worden. Die ook wil, want goede coaches opnoemen kan ik ook. Met Van Gaal weet je wat je binnenhaalt.

Mag zeker van hem geen witte Nederlander meer op de bank zitten...
Waar gaat deze betweter eigenlijk nog over..

9 augustus 2021 om 19:32

Dat zegt hij niet. Het is alom bekend dat Seedorf dat maar al te graag zegt, maar dat doet hij hier niet. Wellicht de tekst de volgende keer lezen. Hij heeft kritiek op het gebrek aan creativiteit en wederom de gefaalde Blind als assistent. Ik lees eigenlijk grotendeels woorden van lof over Louis hier.

Eindelijk een genuanceerde toon van Seedorf, dat werd ook een keer tijd. Creatief is de keuze voor van Gaal allerminst, maar wat zijn de alternatieven? Er zijn maar een paar Nederlandse coaches die het goed doen, waaronder Bosz en Ten Hag. Verder is het allemaal middelmaat zoals de Boer. Ik zie Seedorf geen alternatieven aandragen, wat zijn verhaal natuurlijk verzwakt. Wie anders dan van Gaal?

Klopt, mensen schreeuwen om het schreeuwen. Fraiser heeft het bij Vitesse perfect gedaan. Ik heb zelf een donkere huidskleur, maar als Seedorf en Davids gaan praten ga ik gelijk kokhalzen. Vind ik zo'n beetje de domste, meest discriminerende mensen in de voetballerij. Het ergste is dat ze zooooo dom zijn en zichzelf de hele tijd in de slachtoffer rol gooien dat ze niet een beseffen dat zij de genen zijn die discrimineren. Hij vind in deze dat het een donkere coach moest worden. Ik vind dat je altijd voor de beste moet gaan. Maakt niet uit welke kleur. Gullit, nee, Seedorf, nee, Davids, nee, Rijkaard, nee. Zo kan ik doorgaan. Maar met Fraiser zou ik het zeer zeker durven. Praat nooit onzin, doet het naar behoren met het materiaal wat hij tot zijn beschikking heeft. En is een persoonlijkheid die wat mij betreft respect afdwingt. Van zijn hele generatie ben ik eigenlijk van niemand gesharmeerd. V Bronkhorst, Cocu, de Boer zijn wat mij betreft geen van allen geschikt.

Hij mag zijn mening zeggen net als die miljoenen bondscoaches...

Denk dat de KNVB de best beschikbare kandidaat met Nederlandse nationaliteit heeft gekozen.
Buitenlandse trainers zijn meestal niet te betalen met het budget wat de KNVB maximaal wilde betalen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
453 fans
Coach, 45 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren