Arnautovic in aanloop naar Oranje in problemen door extreem juichen

Dinsdag, 15 juni 2021 om 13:20Rian Rosendaal • Laatste update: 14:19

Het gedrag van Marko Arnautovic na de derde treffer van Oostenrijk in het EK-duel met Noord-Macedonië (3-1) wordt nader onderzocht, zo heeft de UEFA dinsdag naar buiten gebracht. De voetbalbond van de tegenstander van afgelopen zondag had reeds om een sanctie voor de aanvaller gevraagd na zijn uitbundige reactie op zijn doelpunt in de slotfase. Arnautovic zou tegenstander Ezgjan Alioski hebben beledigd, terwijl hij ook het verwijt kreeg zich racistisch te hebben geuit.

De UEFA verwijst in de zaak-Arnautovic naar Artikel 31(4) van de reglementen. Daarin is opgenomen dat de Europese voetbalbond een onderzoek mag en kan instellen als een speler de disciplinaire regels overtreedt. Het is derhalve mogelijk dat de aanvaller van Oostenrijk wordt geschorst en hierdoor de ontmoeting met het Nederlands elftal van donderdag in de Johan Cruijff ArenA moet missen. De Oostenrijkse voetbalbond heeft Arnautovic in ieder geval nog geen sanctie opgelegd na de gebeurtenissen van zondag.

Arnautovic reageert op verbale uitbarsting: ‘IK BEN GEEN RACIST!’

De aanvaller ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten zondag.Lees artikel

Servische en Kroatische media meldden daags na het veelbesproken incident dat aan de lippen van Arnautovic duidelijk is te zien dat hij 'Ich f***e deine Shiptar-Mutter' riep. Vrij vertaald: 'Ik neuk je Shiptar-moeder'. In het Servisch is Shiptar een denigrerende racistische term voor Albanezen. De spelers van Noord-Macedonië hebben dit echter nog niet bevestigd. Arnautovic is geboren en getogen in Wenen, maar zijn familie komt uit Servië, waar nog veel van zijn familieleden wonen.

Zelf zei hij ooit: "Er zit een Serviër in mij". Zijn vermeende beledigingen na het doelpunt waren waarschijnlijk specifiek gericht tegen Ezgjan Alioski, die voor Leeds United speelt en van Albanese afkomst is. Beide spelers zouden gedurende de wedstrijd al met elkaar in een verbale strijd verwikkeld zijn geraakt. Na de wedstrijd was op beelden te zien hoe Arnautovic en Alioski in alle rust op het veld stonden na te praten. Het etnische conflict tussen Servië en Albanië heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de Middeleeuwen. Servië erkent Kosovo, waar etnische Albanezen veruit de grootste etnische groep vormen, nog steeds niet als onafhankelijk land.

Ook over een vermeend handgebaar van Arnautovic ontstond veel ophef. De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar. Arnautovic herhaalde dat zijn woorden na het doelpunt 'absoluut niets met politiek te maken hadden'. "Aan alle mensen die zich aangesproken voelden: het spijt me. Laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal."

Arnautovic, die bij het extreme vieren van het doelpunt moest worden tegengehouden door ploeggenoot David Alaba, liet zich maandag via Instagram uit over het incident van zondagavond. "Er zijn gisteren enkele verhitte woorden gevallen in het heetst van de strijd", zo opende de aanvaller zijn relaas. "Ik wil daarvoor mijn EXCUSES aanbieden, vooral richting mijn vrienden uit Noord-Macedonië en Albanië. Ik wil één ding heel duidelijk zeggen: IK BEN GEEN RACIST! Ik heb vrienden in bijna elk land en ik sta voor diversiteit. Iedereen die mij kent weet dat."Gerelateerd

Meer sportnieuws

143 reacties (laatste reactie door kefa83)

Ik zou deze jongen sowieso al niet bij de selectie hebben genomen. Zorgt altijd en overal alleen maar voor gedoe. Wat een vervelende gozer.

15 juni 2021 om 13:37

Scoort wel de 3-1

15 juni 2021 om 13:38

Mja zonder zijn goal hadden ze dus 2-1 gewonnen en heel wat minder gedoe.

15 juni 2021 om 13:48

Liever fatsoenlijk verliezen dan kampioen worden met zo'n dwaas in je team. Maar dat is mijn mening.

15 juni 2021 om 13:52

zo toe maar de 3-1.. was nou niet echt een verlossend doelpunt, en had net zo goed iemand anders kunnen maken.

15 juni 2021 om 13:57

Doe 5 minuten mee en alles draait om hem, zonder zo een type kom je net zo ver in het toernooi

15 juni 2021 om 14:18

Onvolgroeit jongetje dat een spelletje speelt maar als een idioot overkomt. Was jaren geleden al, en heeft het blijkbaar niet overwonnen. Sneu.

15 juni 2021 om 14:50

Jij mss, Ik win toch echt veel liever met een dwaas dan dat ik 'fatsoenlijk' verlies

15 juni 2021 om 15:08

Dat gaf hij ook aan met het gebaar dat Oostenrijk er drie gemaakt hadden

15 juni 2021 om 13:39

beter dan al die brave jongetjes die over zich heen laten lopen.

15 juni 2021 om 13:46

Is dat zo? Waarom is dat beter? Als ik naar het carrière verloop van Arnoutovic kijk blijkt dat niet. Nu krijgt hij misschien een schorsing, kan hij niet meedoen. Is dat beter? En wie zijn dan al die brave jongetjes waar constant overheen wordt gelopen. De rest van Oostenrijk? Ik heb dat in de wedstrijd niet gezien.

15 juni 2021 om 13:46

Tot hij geschorst wordt, dan was zijn actie wel zinvol geweest.

15 juni 2021 om 13:54

Er is een flinke tussenweg tussen je mannetje staan, of dit achterlijke gedrag! Mooi altijd dat het gelijk beter zo dan over je heen laten lopen. Een Ramos heb ik nog nooit zo debiel zien doen. Een Chielini of een Vidic om maar een paar te noemen en die laten echt niet over zich heen lopen!

15 juni 2021 om 14:22

Doe mij dan maar Buffon, Del Piero, Henry, Puyol etc. Spelers die door goed fatsoen respect afdwingen én wedstrijden voor je winnen.

15 juni 2021 om 15:07

Henry wilde zijn hand nog weleens gebruiken...

15 juni 2021 om 15:09

Jij hebt Ramos nooit raar zien doen?
Kan me genoeg momenten herinneren

15 juni 2021 om 16:41

Ik vind dit zo’n beperkte opmerking, alsof hij over zich heen laat lopen als hij dit niet gedaan had. Schoolplein niveau en dat is voor kleuters, niet volwassen mannen die blijkbaar een haantjes complex hebben.

Beetje overbodig lijkt me. Het is een mafkees, maar te extreem juichen lijkt me nou niet iets waar je een straf op wilt geven. Racistische uitspraken zijn altijd lastig te controleren, en wordt (helaas) nog vaak misbruikt als slap excuus door vermeende slachtoffers. Laat niet weg dat in geval van racisme (blijft lastig te bewijzen), dat een flinke straf meer dan terecht is.

15 juni 2021 om 13:39

Jou reactie is redelijk overbodig. Met deze redenatie kan je iedereen alles laten zeggen. Lijkt me logisch dat je onderzoek doet wanneer iemand hiervan verdacht word, want je zegt zelf al, een straf is dan op zn plaats.

15 juni 2021 om 13:46

Niemand weet wat hij gezegd heeft, daar kan de Uefa ook niet achterkomen.
Daarnaast was Alioski diegene die hem direct na z’n invalbeurt uit ging dagen.

15 juni 2021 om 13:50

@Mr-Pink, er staat letterlijk dat ze een onderzoek in gaan stellen. Daarmee probeer je erachter te komen wat er is gebeurd. Geen idee waar jij vandaan haalt dat de Uefa daar ook niet achter kan komen. Ook geen idee wat het uitdagen te maken heeft met het al dan niet doen van een racistische uitspraak.

15 juni 2021 om 13:52

Het zal nu meer en meer worden gezien als 'extreem' maar ik ben voor een samenleving waar we inderdaad 'iedereen alles laten zeggen'. Absolute vrijheid van meningsuiting, zonder institutionele consequenties, tot aan het dreigen van fysiek geweld. Zoals het in eerste instantie in de wet is opgenomen en nu al een aantal jaar flink onderuit is gehaald. Wil best uitleggen waarom ik dat by far het beste vind voor een complexe samenleving als de onze.

15 juni 2021 om 14:04

Dus in jou optiek mag je iemand de meeste vreselijke ziektes wensen, en daar zijn we in Nederland heel goed in. Maar mag je niet dreigen iemand een schop te geven wanneer iemand je moeder doodwenst? Je maakt de regels dan ook wel redelijk complex....

15 juni 2021 om 14:05

Leg uit, makker. Wat mij betreft zetten we jou samen met types als deze arnautovic samen op een onbewoond eiland. Mogen jullie daar lekker “eenieder alles laten zeggen”, kijken hoe lang het duurt voor jullie elkaar de hersenen (waar het toch al aan ontbreekt als je het mij vraagt) inslaan.

15 juni 2021 om 14:16

Voordat ik het uitleg (kijkende naar de vijandigheid niet bijzonder veel zin in) een vraag Koos; waarom zet je mij op hetzelfde niveau als Arnautovic? Omdat ik voor volledige vrijheid van meningsuiting ben? Wel geinig aangaande je inslaan-voorbeeld; niet kunnen zeggen wat je denkt, hoe naar ook, zorgt JUIST voor meer agressie, onduidelijkheid en onbegrip. Helemaaal op samenlevingsniveau. Is meermaals onderzocht. Op een zwerende wond (racisme) plak je ook geen pleister (inperken vrijheid van meningsuiting) en doet alsof het wel goed komt. Die wond zweert gewoon verder als het niet behandeld is. Ik heb liever dat de wond geopenbaard ligt zodat ik en de gehele samenleving weet waar we aan toe zijn. Daarnaast is waarheid het allerbelangrijkste daar je goede keuzes enkel kan maken als je een realistisch (lees: waar) perspectief hebt. Daar kom je sneller als je ALLE perspectieven hoort, ook al zijn ze dom, slecht of racistisch. Zo kun je racistische perspectieven direct verwerpen, bijvoorbeeld. Als laatste is het een gladde helling naar 'accepted speech'. Zo glad dat we daar al lang en breed gepasseerd zijn. Wie bepaalt wat 'accepted' is? Dit gaat mij helemaal niet om racisme perse, veel meer het principiele goed en belang van absolute vrijheid van meningsuiting. Is echt nog veel meer over te zeggen.Vergeet mijn eerste zin; heb het toch al uiteengezet haha. Al dit betekent helemaal niet dat je maar racistisch moet zijn, fatsoennormen gelden altijd. Op samenlevingsniveau is het, voor en na de streep, van levensbelang. VEEL belangrijker dan nare woorden gezegd door domme mensen.

15 juni 2021 om 14:26

Je mag altijd zeggen wat je denkt. Maar als het discrimenerend van aard is dan moet je daar ook de consequentie van dragen. Dat is voor nu waarschijnlijk een schorsing.

15 juni 2021 om 14:38

Vrijheid van meningsuiting is per definitie vrijheid van consequentie. In ieder geval zonder consequentie vanuit insituties, daarvoor is het letterlijk in de beginne aangenomen en verzonnen. Door de dingen die Arnaud zegt en doet is het mijn goed recht en de algemene consequentie dat ik niks met die vent te maken wil hebben. Nogmaals; voor mij heeft absolute vrijheid van meningsuiting helemaal niks te maken met (vermeend) racisme. Het gaat veel dieper, politicologisch gezien, dan dat. Al ben ik wel wat hypocriet in deze; Marko is zo'n droeftoeter en dit heeft zo overduidelijk niks met voetbal te maken dat ik een boete toejuich

15 juni 2021 om 14:45

@powned_nl. Dat is dus niet waar. Je draagt consequenties voor je handelen. Maar ik denk dat jij weer een half onderzoek naar Vrijheid van Meningsuiting hebt gedaan. Want de vrijheid van meningsuiting geldt in relatie overheid tot burger. In jouw idee is dat ook voor burger tot burger, maar hoeft niemand daarvoor consequenties te dragen?

15 juni 2021 om 14:54

Exact waarom ik heel vaak al verschil maak tussen 'institutionele consequenties' en persoonlijke. Al wel 3 keer aangegeven. Net als dat ik meermaals heb aangegeven dat interpersoonlijk het anders werkt; iedereen zijn goed recht niet met Marko om te gaan, iets wat ik zelf ook niet wil. Geloof me, ik heb HEEL veel onderzoek gedaan naar vrijheid van meningsuiting en waarom het een basisprincipe is van de westerde samenleving. Een essentieel principe om nog wel meer redenen dan mijn stuk hierboven. Vanuit mijn afgeronde studie, politicologie. Het is niet enkel overheid overigens maar instituties in het algemeen. Je bent vrij het er niet mee eens te zijn natuurlijk, nog zo'n mooi voordeel. Zie je het probleem echt niet met het subjectief aanwijzen van verkeerde spraak? Zoveel historische voorbeelden te vinden waarom het geen goed idee is.

15 juni 2021 om 15:12

@powned Dus hoe moet de Uefa deze zaak oppakken? Beledigingen aan het adres van Albanië toelaten?
Je zet je tekst behoorlijk verwarrend uiteen voor iemand met een afgeronde opleiding Politicologie. Zeker toen je 'heel' in Caps Lock schreef ben ik afgehaakt. Er is moeilijk een touw aan vast te knopen.

15 juni 2021 om 15:23

Als je na 2 zinnen al afhaakt heeft dit weinig zin maar ik ben blij dat je het aangeeft. Weet ik waar ik aan toe ben. Maar zoals ik al zei; wellicht een boete. Het is een staatsm*** met een trackrecord. In het algemeen ben ik een absolutist aangaande vrijheid van meningsuiting. In mijn vrij lange stuk hierboven heb ik aardig wat redenen uiteengezet waarom dat wenselijk is. Daar heb je enkel op gereageerd dat spraak consequenties heeft. Je gaat helemaal niet in op de andere, politicologische, redenen. Gebruikte ik weer vroeg in het stuk hoofdletters? Fijne dag man.

15 juni 2021 om 15:25

Maar wat zie je als beledigend? Ik vind dat te subjectief om daar wetten aan te hangen. Daarom ben ik het 100% met @powned-nl eens.

Zou bijvoorbeeld: "domme blondjes" grapjes niet meer gemaakt mogen worden?

15 juni 2021 om 15:43

Er is een verschil tussen je mening zeggen en iemand beledigen op basis van afkomst,ras,kleur etc en ook aanzetten tot haat en geweld vrijheid van meningsuiting heeft hier niks mee te maken altijd die vrijheid van meningsuiting misbruiken om de haat te rechtvaardigen

15 juni 2021 om 16:01

@powned_nl. Wie legt die boete op dan? Dan lijkt mij toch een instantie? En daarna komt er inderdaad een vrij lang stuk van woorden, maar weer geen samenhangende tekst is. Fijne dag! Politicologisch kan je van alles aanhangen, het sociaal contract, de Leviathian en utililarisme. In alle gevallen is er iets van een instituut nodig om die waarden te handhaven, zeker in complexe samenlevingen. Academici gebruiken over het algemeen inhoudelijke en volgbare argumenten en stellen niet dat ze "heel" veel hebben gelezen inderdaad.

15 juni 2021 om 16:27

hoe willen ze daarachter komen dan? via liplezen? je kunt bij zijn invalbeurt al zien dat alioski hem verbaal aanvalt, en was de hele wedstrijd al bezig met vervelende dingen. dat hij dan iets terugroept na een goal is gewoon heel normaal.

15 juni 2021 om 16:30

Zoals ik al zei; het gaat mij helemaal niet perse om dit Arnaud-verhaal. Want ja, die boete komt van een institutie. Dat lijkt me ergens redelijk en ergens ongewenst. Je haalt er allemaal interessante maar volledig irrelevante principes bij. Ziet er leuk uit maar werkt bij mij niet. Je kan het ook gewoon hebben over hetgeen we bespreken. En dat kan een stuk breder dan enkel wel/niet een boete voor Arnaud. Daarnaast; het gaat niet om het 'politicologisch aanhangen' van iets. Het gaat om politiek filosofische argumenten voor vrijheid van meningsuiting. Zonder consequentie. Die ik heb uitgeschreven maar waar jij niet inhoudelijk op ingaat. Enkel met politicologische principes die niks te maken hebben met waarover we spraken. Het is vooral interessant doen van jouw kant.De enige reden dat ik aangaf (heel) veel onderzoek gedaan te hebben naar vrijheid van meningsuiting is omdat jij stelde dat dat wel 'half onderzoek' geweest zou zijn. Jongen, alleen al het gegeven dat je zo lang blijft hangen op het woordje 'heel' zegt mij genoeg over je 'tactiek' in deze hele discussie.

15 juni 2021 om 13:40

Extreem juichen? Hij maakte blijkbaar met zijn handen een teken van ‘white power’… een straf lijkt me dus wel op zijn plaats.

15 juni 2021 om 13:46

het is geen white power , het is 3x 6 = 666 , satanisch handgebaar veelvuldig gebruikt door menig artiest in de muziek industrie .

15 juni 2021 om 13:50

Je moet dat 'white power'- teken maar eens verder onderzoeken. Is oprecht een leuk verhaal. Media in de VS duikt op ALLES wat mogelijk racistisch is, zonder iets te checken. Het 'a-okay-teken' wat je ziet bestaat natuurlijk al fucking lang en niet als white power-symbool. Dat idee is namelijk volledig verzonnen door 4chan. Net als de waterdichte iPhone. Of de in magnetron oplaadbare iPhone. Niet dat het iets uitmaakt, mensen nemen klakkeloos over wat 'autoriteiten' en 'experts' zeggen zonder zelf wat onderzoek te doen. Verder is Arnaud een ontzettende droplul, altijd geweest, en het zou me niets verbazen als hij zich racistisch heeft uitgelaten. Dat maakt hem geen racist maar wel knetterdom. Maar goed, dat is geen nieuws.Ps: haha, geinig. Twijfelde om wat Rowdy zegt toe te voegen want ja, inderdaad, daarvoor is het WEL historisch gebruikt. Mensen als Lavey en Crowley bijvoorbeeld.

15 juni 2021 om 14:01

Nee ik wist ook niet dat dat teken ' white supremacy' betekende. Die gozer is niet eens 'wit'

15 juni 2021 om 14:19

Aah, staat op 4chan ook wat dit gebaar in de Balkan betekend? Ik denk dat jij iets vaker naar andermans onderzoeken moet luisteren, want die van jou raken kant noch wal.

15 juni 2021 om 14:29

In plaats van de les te lezen zonder daadwerkelijk les te geven; wat betekent dit teken in de balkan? Wat ik zeg is gewoon waar en verifieerbaar.Ps: daarmee bedoel ik; meerdere dingen kunnen tegelijkertijd waar zijn

15 juni 2021 om 14:46

Ja beste vriend maar door die gasten van 4chan heeft het symbool ondertussen toch een racistische lading? Ergo: Arnautovic maakt een racistisch gebaar ( ongeacht de al dan niet ‘grappige/onschuldige’ herkomst van dat gebaar)

15 juni 2021 om 15:10

Ja hij maakt een white power teken naar iemand die net zo blank is als hijzelf.... logisch

15 juni 2021 om 16:33

Al die symbolen met dubbele betekenis. Net als straattaal: ga er maar eens aanstaan om het allemaal te begrijpen wat er achter een handgebaar (mogelijk eventueel zou kunnen) zitten. Ik heb een keer een hele groep doven en slechthorenden beledigd door een verkeerd handgebaar te maken (still dont know).

15 juni 2021 om 13:40

En waarom niet? Er zijn gedrag grenzen. Als hij die overschreden heeft moet hij bestraft worden.

15 juni 2021 om 13:41

Deze is vrij duidelijk te bewijzen. Met z'n mond naar de camera en liplezen is prima te doen. Er werd daarna direct al gezegd dat het anti-Albaneze leuzen waren. Dat zal met z'n voorouders te maken hebben. Het blijft een bijzonder mannetje die Arnautovic. Zou hem als bondscoach niet eens oproepen want overal zorgt ie voor problemen.

15 juni 2021 om 14:55

Mitonkeynes, Racisme is echt niet iets wat mensen als een slap excuus gebruiken. Waarschijnlijk weet jij niet eens hoe het voelt dus hoe kun jij je inleven met iemand die racistisch wordt bejegend? Het is alleen maar lastig te bewijzen omdat men de slachtoffers nooit serieus neemt, of omdat het simpelweg niet 'racistisch' genoeg was.

15 juni 2021 om 15:39

Racistische uitspraken waren hier duidelijk en altijd maar ontkennen als het over racisme gaat

15 juni 2021 om 17:14

Er zijn maar weinig mensen die de discriminatie* ontkennen. Bovenal blanke mannen in de balkan hoor.

Hier zat ik op te wachten. Wat hij deed was redelijk debiel en zijn uitleg na de wedstrijd sloeg nergens op.

Nou, als deze jongen zijn dagje heeft is er weinig tegen te beginnen… maar even vaak heeft ie zijn dagje niet en dan speel je met 10. Moeilijk in te schatten of dit een voordeel is voor Oranje of niet! Maar met of zonder deze mafketel moet Oranje altijd winnen van Oostenrijk natuurlijk.

Lekker bezig die jongen. Wil gewoon altijd in de spotlight staan. Je kan nog beter Promes bij de selectie hebben.

15 juni 2021 om 13:49

Inderdaad, want die haalt ook nooit het nieuws..

Ik moest helemaal opzoeken wat nou zo rascistisch was aan de juichend Arnautovic, en blijkbaar is de, voor onze “perfect” betekende symbool, nu een teken voor white power…sorry what has been seen, cannot be unseen, nu kan je nooit meer normaal dat teken gebruiken op whatsapp… en in het dagelijks leven.Ach, misschien wel beter dat je het weet, niet dat je uit het niets een boze menigte achter je Aan komt, en jij maar denken wat je verkeerd heb gedaan

15 juni 2021 om 13:43

Volgens mij heeft het meer te maken met hetgeen dat hij allemaal riep in plaats van het juichen/houding, maar ik kan het ook goed mis hebben!

15 juni 2021 om 13:49

Riep en z’n gebaar is wat ik las

15 juni 2021 om 13:54

@maurootje, je hebt gelijk, ik had daar overheen gelezen! Dan is het wel dubbel zo dom van Arnautovic. Wat roepen en een gebaar erbij..

15 juni 2021 om 14:11

Riep idd. Dit gaat terug naar de Kosovo oorlog. Je kunt makkelijk terughalen dmv liplezen. Dit artikel is echt overbodig, als je de beelden hebt gezien. En helemaal als je de taal spreekt. Dit gaat een stuk verder als het juichen.

15 juni 2021 om 13:45

Ik was ook al verbaasd dat een handgebaar die ik vaak genoeg gebruikt heb blijkbaar zo'n zieke betekenis heeft. Maar er stond in het eerste artikel volgens mij dat Arnautovic zijn hand erbij draaide en dat zou dan het verschil zijn tussen "perfect" of "subliem" en "white power". Snap jij het nog? 😅

15 juni 2021 om 14:38

Dat hele gedoe met dat teken van white supremacy is bedacht door een paar achtergestelde individuen. Niet teveel van aantrekken.

15 juni 2021 om 13:46

De oorsprong van het gebaar is wel redelijk hilarisch. Een stel kneuzen op 4chan vroegen zich gewoon af of ze de media zover konden krijgen dat ze het 'ok' gebaar racistisch zouden noemen en dat is ze nog gelukt ook, zelfs bij VZ. Op wikipedia valt er wel het een en ander te lezen over de oorsprong van het 'white power ok gesture'. Overigens vind ik het ook wel grappig dat een Buddhistisch handgebaar nu ook al racistisch is. Ik zou wel wat linkjes willen plaatsen maar dat staat deze site om redenen mij onduidelijk niet toe.

15 juni 2021 om 13:57

Haha en dat laat zien dat de 'kneuzen' de media + onkritische volgers zijn.
Oh, en 4chan. Dat zijn beroepskneuzen en ze weten het!

15 juni 2021 om 14:02

Je hebt inderdaad gelijk dat 4chan de oorsprong is van het vervormen van de betekenis. Dat betekent echter niet dat een voorheen onschuldig teken niet als racistisch gebruikt kan worden. Grappig dat je het Buddhisme aanhaalt, want zoals je wellicht weet was de swastika eerst ook een onschuldig en vroom teken. Dat is het nu echter niet meer volledig. Zo zie je dat symbolen meer dan een betekenis kunnen dragen, en de verkondiger ervan bepaalt hoe hij of zij het gebruikt.

15 juni 2021 om 14:07

Wat de 'kneuzen op 4chan' zich blijkbaar niet realiseren is hoe taal werkt. Als wij hier nu op dit forum zouden afspreken dat "bloemkool" iets verschrikkelijks zou betekenen, dan is dat (naarmate mensen volgen) uiteindelijk zo. Door het 4chan verhaal zijn de lieverdjes van white supremacy het teken daadwerkelijk gaan gebruiken. Wat Arnautovic zelf met het symbool bedoelde weet ik niet en is misschien niet eens zo van belang omdat je in een welles-nietes terecht komt. Een schorsing voor een x-aantal wedstrijden lijken me voor zijn andere uitlatingen sowieso wel op zijn plek.

15 juni 2021 om 14:09

Dat klopt helemaal, maar ik wacht nog op het bewijs dat daadwerkelijke 'white supremacists' het gebaar ook echt gebruiken, en dat het niet een uit de klauwen gelopen trollactie is. Sterker nog, omdat het overduidelijk als een grap begonnen is zouden zelfs racisten het gebaar ironisch kunnen gebruiken.

15 juni 2021 om 14:16

Alleen hebben 'de kneuzen op 4chan' niet de link gelegd tussen white power en dat gebaar, maar de media. Dat zou je wellicht iets moeten zeggen over de rol die de media in het debat speelt.

15 juni 2021 om 15:14

Ze hebben wel de link gelegd tussen white power en dat gebaar, dat staat letterlijk in de originele post op 4chan

15 juni 2021 om 15:35

@para_20 Dadelijk is het duimpje van Eriksen ook alweer racistisch zeker? Het begint een lachwekkend probleem te worden dat racisme, maar dat krijg je bij symptoombestrijding.

Het huis staat in brand maar we kijken wel de andere kant op en dan lijkt het opgelost..

15 juni 2021 om 13:58

Het is niet het 'perfect' symbool maar eigenlijk gewoon 3 vingers omhoog houden (duim, ringvinger en middelvinger). Maar ach met zijn hersencapaciteit is dat ook heel lastig natuurlijk.

Maar ik zou het als Uefa zijnde gewoon lekker laten gaan, maar mochten ze hem straffen dan is een lesje geschiedenis wel handig voor hem.

15 juni 2021 om 14:06

Ik heb deze redenatie al vaker gelezen, blijkbaar is half Nederland vergeten wat het begrip 'context' inhoudt. Bij ons betekent zo'n handje 'perfect', in Frankrijk is het meer eten-gerelateerd voor zover ik weet en op de Balkan is het gebruikt bij gedoe tussen de verschillende volken daar. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen in welke context het bij Arnautovic gebeurde.

15 juni 2021 om 14:40

Precies; net zoals je in Engeland beter geen twee bier kunt bestellen door je wijs en middelvinger tegelijk op te steken.

15 juni 2021 om 14:43

Of als je met een Nazi-officier in een kelder van een bar zit met een cinema-ster en doet alsof je Duits bent.

15 juni 2021 om 14:50

Huh

15 juni 2021 om 15:25

Ken je klassiekers obst. Inglourious basterd die je bent.

Toch redelijk postief nieuws voor ons als Oranje fans. Is altijd gevaarlijk en Ake heeft ook aangegeven dat deze jongen moeilijk te verdedigen is. Zijn snelheid is echt een wapen en de snelheid van onze centrale een absoluut minpunt.

Haha, oliedom. Dat is iig weer een wisseloptie minder voor de Oostenrijkers. Mooi meegenomen.

We moeten een nieuw woord bedenken voor mensen die iemands etniciteit beledigd, want dit is geen racisme. Het betekenins begint nu vager te worden.

On topic: tsja, dit is typisch Marko, kan zn gevoelens niet in bedwang houden en nu moet ie mogelijk op de blaren zitten

15 juni 2021 om 13:41

goed dat je het zegt dat we iets aan moeten passen, ik ga direct aan de slag om een woord te bedenken.

15 juni 2021 om 13:58

Dat woord bestaat al: discrimineren.

15 juni 2021 om 15:38

Ik vind dit beledigend dus jij discrimineert mij..

15 juni 2021 om 15:58

Er bestaan geen rassen binnen de Homo sapiens dus daar heeft racisme ook niks mee te maken.

15 juni 2021 om 17:40

Heeft Southpark allang gedaan N-guy.

Indien een speler zich racistisch uit op z'n toernooi direct verwijderen uit de selectie en naar huis!

Dan moeten ze het juichen allemaal aanpakken niet alleen hij maar iedereen doet achterlijk met arm/ vinger gebaren. Doe normaal.

Ik vind het ook wel amusant om te beseffen dat ze waarschijnlijk continu op hem in praten om aan te geven dat hij zich moet beheersen, z'n selectie lag al onder vuur in eigen land gezien z'n gedrag, je zou denken dat hij misschien gezien hij ook al een dagje ouder wordt denkt van ik hou me voor een keertje in, of ik doe op z'n minst m'n best in het begin, en dan bij het eerste de beste doelpuntje flipt hij hem volledig de pan uit. Wonderbaarlijk.

als ze na de wedstrijd samen stonden te praten , zal het wel meevallen denk. Zal wel met een sisser aflopen.

Voetbal is emotie. Liever dit soort gasten dan brave schooljongetjes en robots zoals de meesten zijn tegenwoordig. Nooit enig emotie tonen en altijd zeggen wat het gros van de supporters wil horen.

Of voetballen wij ook in de weekenden zonder emotie? Iedereen wilt winnen en wordt boos, vooral in de lagere klasses met ploeggenoten die geen bal naar een teamgenoot kunnen spelen.

Bij Arnautovic ligt de heerlijke viering van Shaqiri (last minute winner tegen Servie) nog diep. Is toch prima dat hij nu wraak probeert te nemen. Ik kies iig kant: Free Kosovo!

15 juni 2021 om 13:58

Weer zo 1... Je hebt deze debiel of anders direct brave schooljongetjes... zit niks meer tussen! Wat een onzin liever dit, zulke gasten benadelen hun eige team keer op keer. Zich zelf ook maardat is hun eigen probleem! Ken zat voetballers die een stuk harder en beter zijn dan dit ventje en niet zo debiel reageren. Heeft niks met schooljongetjes te maken heeft er alles mee te maken dat deze jongen niet helemaal goed is.

15 juni 2021 om 14:06

Capis, waar heb ik het over spelers die er tussen zitten? Ik zeg dat ik liever te emotionele spelers heb dan brave koorknaapjes. Waar heb ik het over spelers die er tussen zitten? Of moet ik direct alle type spelers opnoemen?

15 juni 2021 om 14:12

Dat is mijn punt.. Liever dit dan Koorknaapjes...
Je moet dit niet willen ook niet liever dan koorknaapjes!

Hebben ook niks met elkaar te maken, je hoeft geen braven Hendrik te zijn. Maar liever dit te hebben slaat nergen sop. Dit soort gasten benadelen je team en heb je helemaal niks aan.

15 juni 2021 om 14:23

Arnautovic gooit zn glazen en die van Oostenrijk in en die heb je nodig voor je team?

Als ik aan die spelers denk dan denk ik aan Wouters en het elleboogje op Gaza etc. De ippon van Ramos tegen Salah.

15 juni 2021 om 14:42

Letterlijk iedere sport is emotie. Bij alle andere sporten hebben ze gewoon een strict beleid en in het voetbal wordt het nog steeds gebagatelliseerd. Waarom? Als emotie een onderdeel van sport is, dan is emoties onder bedwang kunnen houden dat ook.

Bij ook maar één racistische uitlating direct uitsluiten van het toernooi! Zer tolarance.

Laat vooropstellen dat hij voor mij met die zin alleen al geschorst mag worden. Los van wat dat ene woord betekend.
Wat ik wel weer gek vind is dat er dus nu gekeken wordt naar de betekenis in een bepaalde land /cultuur terwijl dit bij Cavani niet gebeurde toen hij ‘Negrito’ over een vriend schreef op IG.. wees dan consequent.

Het gebaar wordt soms gezien als teken van White supremecy....
Soms......
Daarbij is niet duidelijk of arnautovic hiermee bekend is en of hij dit er mee bedoeld.
Ben benieuwd of dit tot een schorsing zal leiden.
Klinkt nogal vaag en voor meerdere mogelijkheden opvatbaar

15 juni 2021 om 14:00

Die gozer is toch niet eens 'wit'? Dus ik snap nou niet wat het punt is.

15 juni 2021 om 14:54

Hij lijkt me wel behoorlijk wit eigenlijk, maar tegenwoordig weet ik het ook niet meer. Ik weet wel vrij zeker dat hij niet paars is.

15 juni 2021 om 15:58

Hun herkomst landen liggen in de Balkan en zijn daarom niet 'wit'. Ze zijn in ieder geval even 'wit'

15 juni 2021 om 15:41

Of hij heeft net lekker gegeten bij een Frans restaurant.

Ik hoorde een paar dagen geleden bij VI Live dat Arnautovic het bij Inter toen Mourinho daar de trainer was voor elkaar kreeg om op 1 dag 3 keer te laat te komen. Dat zegt natuurlijk heel veel over zijn mentaliteit hij doet gewoon wat hij wil en luistert naar niemand. Maar Mourinho gaf hem toen een gouden rolex in de hoop dat hij daarna altijd op tijd zou komen. Dat hielp niet. Maar Arnautovic draagt hem nog steeds omdat hij het een mooi cadeautje vind. Knettergek die idioot.

'laten we het allemaal vergeten'. Haha, ja.. Dat zou wel lekker makkelijk zijn he? Lijkt me niet dat je dit soort gedrag wilt zien op het voetbalveld. Prima dat er grondig onderzoek wordt gedaan.

De reactie van de aanvoerder Alaba zegt toch genoeg lijkt me... je ziet zelfs wat angst in arnautovic zn ogen.... kwaliteit of niet, zo'n man wil je niet in je selectie hebben..

Ik begrijp niet dat ze deze dorpsgek überhaupt hebben meegenomen naar het EK. Lijkt me zeer storend. De reactie van Alaba zei ook veel, die pakt hem gewoon gelijk bij zijn hoofd omdat er blijkbaar geen andere manieren zijn om hem tot rust te krijgen. Verder even de oproep aan veel voetbalvolgers om je even te verdiepen in het begrip 'context'! Hetzelfde woord, gedrag of handgebaar kan in verschillende situaties een andere lading of zelfs betekenis hebben. Dus houdt je 'oh mag dat nu ook al niet meer' even voor je. Dat mag gewoon, tenzij je het in combi met beledigende woorden over Albanezen (als ik het goed begrijp) of iets dergelijks doet.

Het is mij niet duidelijk of hij het gebaar met racistische intentie heeft gebruikt. Toch is de de beleldiging die hij zei genoeg om een schorsing te verdienen, tijd voor een zero tolerance beleid stuur hem maar naar huis.

Dus een oostenrijker roept tegen een noord-macedonier iets wat betrekking heeft op een servier en een albanees, snappen we het nog? ook maakt hij een handgebaar wat opgevat kan worden als white supremacy, maar bij ons vooral bekend staat als prima/ok, ik zie in de wedstrijd ook wel eens een scheidsrechter zijn rechterhand omhoog doen met een vlakke hand om aan te geven voor wie de bal is, maar blijkbaar doet die dan ook heimelijk een hitlergroet. Hij ging te veel uit zijn plaat, dat is waar, maar om hier nou een heel onderzoek voor in te gaan stellen, hebben we tegenwoordig echt niks beters te doen? er wordt op een voetbalveld wel meer geroepen, al dan niet om te provoceren? De heren stonden na afloop van de wedstrijd gewoon met elkaar te praten op het veld dus het zal allemaal wel niet zo heel kwetsend geweest zijn voor de speler.

15 juni 2021 om 15:30

Bij Noord Macedonië spelen 6 of 7 Albanezen uit Macedonië,( Bardhi, Alioski, Ademi, Bejtullai, elmas enz.
Arnaud begon tegen Alioski te schelden. Die 3 vingers hebben niks met White supremacy te maken. Dat gebruikten de serven ook in Bosnië zo van dood aan moslims

15 juni 2021 om 16:12

Elmas heeft Turkse roots, niet Albanese.

15 juni 2021 om 17:06

Oh, dood aan moslims...als het dat maar is he

Als hij dit echt heeft gezegd moet hij weg, zo simpel is het.

Racistisch of niet het feit dat hij zei: ik n..k je moeder tegen die speler is voor al reden genoeg om deze gek naar huis te sturen klaar!

15 juni 2021 om 15:42

Hahaha mag dat ook al niet meer? Nederlanders in het verleden spuugde in de nek of kneep in de tegenstanders ballen. Wat een jankcultuur zijn we geworden.

15 juni 2021 om 16:56

Nou ja laten we niet doen alsof we allemaal nog maar 5 jaar zijn. Het is voor een volwassen kerel toch wel een klein beetje raar om dat zo te roepen? Iemand uitschelden omdat je gescoord hebt? Come an zeg. En er is niemand die roept dat je wel tegenstanders mag knijpen en spugen...

15 juni 2021 om 17:10

@baabman, naar iemand roepen dat je zijn moeder gaat pakken, en als dat nog niet beledigend genoeg was ga je nog eens iemand denigreren. Ja, we zijn nogal een jankcultuur. Je moet bepaalde zaken kunnen onderscheiden. Als zulke zaken plaatsvinden, moet je daar wat aan doen. We gaan niet alles wat gebeurt classificeren als belachelijk of kleinzerig, dit is gewoon respectloos en ranzig gedrag. Maarrrr, ik zeg wel dit: ik ben wel voor onderzoek zodat we zeker weten hoe of wat.

15 juni 2021 om 19:48

Was het ook niet tadic die zoiets zei tegen dumfries na die penalty?
Toen vond 90% hier het niet zo erg en een teken van Servische mentaliteit.
Weet je hoe ze zoiets noemen? Selectieve verontwaardiging.

15 juni 2021 om 19:55

Tadic is ook maar een druif

Arnautovic is altijd al een losertje geweest. Meneer scoort de nietszeggende 3-1 en voelt zich geroepen om mensen te beledigen. Hoepel dan ook maar lekker op. Opgefokt ventje. Of we dit nou als iets racistisch moeten zien laat ik dit keer in het midden. Ik zou hem sowieso schorsen vanwege zijn walgelijke gedrag. Wellicht een goed idee om hem naar huis te sturen als bondscoach zijnde. Puur vergif die vent.

Zou geweldig zijn als hij ooit de verkeerde tegenkomt en hem een lesje leert. In de eredivisie zei hij ook vreselijke dingen tegen spelers zoals neger. Deze jongen heeft ze volgens mij niet helemaal op een rijtje.

Best zielig. Geboren in Oostenrijk en dan maak je ouderwetse problematiek van je (voor) ouders eigen. Ga gewoon voetballen jongen.

Deze gozer wil het maar niet leren. Jammer dat alleen z'n grote bek en ego gelijkwaardig zijn aan die van Zlatan Ibrahimovic...

15 juni 2021 om 16:29

Ik zie Ibrahimovic geen rasistische uitlatingen doen. Die is tegen iedereen gelijk :D

Had hij Kargbo in zijn tijd dat hij bij Twente speelde ook niet racistisch bejegend? Staat me iets van bij. Blijft een raar mannetje.

15 juni 2021 om 15:12

Klopt en klopt. Moet eerlijk zeggen dat hij in zijn Twente tijd ook niet erg toegankelijk was voor supporters. Niet een erg leuke vent. Wel leuk om naar te kijken op de flank destijds samen met Elia op de andere flank. Ik denk dat ze nog veelvuldig in contact geweest zijn.

Het lijkt mij niet meer dan normaal dat zulk gedrag onderzocht wordt.

De voetbalbond kan en mag een onderzoek instellen als de speler de disciplinaire reglementen overtreedt... haha wat een idioot en nietszeggend artikel in de reglementen. Duh. Maar welk artikel geeft aan dat hij in overtreding is? Dat lijkt me veel interessanter toch

Ik vind het sneu om uitgerekend het domste jongetje van Oostenrijk aan te pakken als UEFA, hij heeft al zoveel tegen

Ik vind het allemaal zwaar ovetrokken, laat lekker gaan joh. We weten ook niet wat die Albanese speler allemaal geroepen heeft toch tijdens die pot ? Hij biedt inmiddels ook op Insta al excuses aan. Hij is vaak irritant , maar ik zou hem maar wat graag bij Twente weer terug in de spits hebben.! Geweldige spits, die door zijn verkeerde vorm van explosiviteit lang niet alles uit zijn carriere gehaald heeft....zou er met gemak 25 intrappen/koppen in de eredivisie momenteel.

15 juni 2021 om 16:08

stefanototti, dit hoort bij de moderne tijden schijnt. Ik praat zijn gedrag niet goed, maar ik had het zelf anders aangepakt. Een lach en hem netjes verteld dat hij daarvoor eerst naar de dokter zou moeten gaan en vragen om een iets ander formaat van apparaat omdat ze er anders niks van zou voelen.

Verbaasd me niks dat deze omhooggevallen randdebiel zich zo gedraagt.

Mensen die hier geen racisme in zien, dan vraag ik mij af wat nog wel racistisch is volgens hen. Hij zegt letterlijk 'ik neuk je Albanese moeder'. Dit zegt hij tegen Allioski puur en alleen omdat hij Albanese roots heeft, en Arnautovic zelf Servische roots heeft. Pure racisme als je het mij vraagt en een schorsing is wel op z'n plaats. Natuurlijk is een nationaliteit biologisch gezien geen ras, maar juridisch gezien kan het wel onder ras en dus racisme worden geplaats. Daar is inmiddels veel jurisprudentie over. En Alaba die hem gehoord heeft en tot de orde probeert te roepen, geeft ook aan dat het onacceptabel is

15 juni 2021 om 16:31

Ik begrijp niet wat er rasistisch is aan een moeder to be honest. Schofterig en redelijk kinderachtig, maar verder snap ik de link ook niet zo goed. En dat symbool? Echt de eerste keer dat ik daarvan hoor in mijn (naieve) leven :D.

15 juni 2021 om 16:36

Hij heeft gezegd ‘Albanese moeder’. En in de context van dat Kosovo-conflict , is dat onmiskenbaar racistisch

15 juni 2021 om 16:41

Waarom? Is albanees een (minderwaardig) ras dan? Of iets dat je kan benadrukken als zodanig? Net als Amsterdamse/ Rotterdamse/ Brabantse moeders. Ik vind de zin nogal kansloos, maar begrijp het rasisme gehalte niet zo.

15 juni 2021 om 16:44

Dan ben jij niet op de hoogte van het Servisch-Albanese conflict. Dat is wel apart, want daar is nogal wat bloed gevloeid. Dat is namelijk een conflict dat vooral om ras/etniciteit gaat.

15 juni 2021 om 16:54

En daar mag je niet mee naar bed? Een Turkse moeder, Duitse moeder of Marrokaanse moeder is ook rasisme? Of een constatering? Iemand uit Albanie is toch een Albanees?

15 juni 2021 om 16:58

Als jij tegen een Marokkaan zegt, ‘ik neuk je Marokkaanse moeder’, dan is dat gewoon racisme. Waarom moet het woord ‘Marokaanse’ erbij gevoegd worden? Dit is hetzelfde als wat Arnautovic deed. Hij voegde het woord ‘Albanese’ erbij puur uit racistische motieven.

15 juni 2021 om 17:41

Westend, in welke tijd leef jij? Je lijkt wel iemand van jaren 1920, toen wist men niet wat racisme of wat dan ook betekende.

15 juni 2021 om 19:59

Wat maakt “ik neuk je moeder” anders dan “ik neuk je Marrokkaanse moeder” als je speelt tegen Marrokko? Daar zit volgens mij toch niks raars achter? Ik iemand uit 1920 😂. Ok dat is wel echt een hele schattige vergelijking.

Heeft Alioski een aanklacht tegen hem ingediend?
Niet? Laat het dan gaan zeg.. ook hij is mogelijk niet geheel vrij van schuld.

Ik doe dat handgebaar weleens op whatsapp om te kijken of het ook nog mag als duim omhoog. Gelukkig nog wel. Maar ik app nooit mensen van 4chan.

ppff wat een gezeik, dit is nu geweest. Ze hebben gewonnen, we kunnen gewoon door. Wat heeft het echt voor nut om dit nog verder te onderzoeken. Ze kunnen dan ook meteen uitzoeken wat de rest tijdens de wedstrijd wel niet naar elkaar roept ppff

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Oostenrijk

FIFA ranking: 23
8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. DragovićVerdediger40
M. HintereggerVerdediger40
D. BachmannKeeper40
S. LainerVerdediger41
D. AlabaVerdediger40
C. BaumgartnerMiddenvelder41
K. LaimerMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Oostenrijk.

26 fans
Aanvaller, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren