Arnautovic reageert op verbale uitbarsting: ‘IK BEN GEEN RACIST!’

Maandag, 14 juni 2021 om 15:56Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:01

In de slotfase van de gewonnen EK-wedstrijd van Oostenrijk tegen Noord-Macedonië (3-1) was het Marko Arnautovic die de aandacht op zich vestigde. De spits kwam een half uur voor tijd binnen de lijnen en besliste het duel in de slotfase met de 3-1. Bij het vieren van zijn doelpunt richtte hij zich tot enkele spelers van Noord-Macedonië. Arnautovic liet zich verbaal gaan en moest worden tegengehouden door zijn aanvoerder David Alaba. Daags na het incident reageert hij via Instagram op zijn uitlatingen.

"Er zijn gisteren enkele verhitte woorden gevallen in het heetst van de strijd", begint Arnautovic zijn reactie. "Ik wil daarvoor mijn EXCUSES aanbieden, vooral richting mijn vrienden uit Noord-Macedonië en Albanië. Ik wil één ding heel duidelijk zeggen: IK BEN GEEN RACIST! Ik heb vrienden in bijna elk land en ik sta voor diversiteit. Iedereen die mij kent weet dat." Arnautovic liet zijn emoties volledig de vrije loop toen hij Oostenrijk op een 3-1 voorsprong had gezet. De aanvaller schreeuwde het uit en moest in bedwang worden gehouden door enkele teamgenoten, onder wie Alaba. De aanvoerder probeerde Arnautovic tot kalmte te manen, waar de aanvaller op zijn beurt weer niet van gediend was.

Servische en Kroatische media melden daags na het veelbesproken incident dat aan de lippen van Arnautovic duidelijk is te zien dat hij 'Ich f***e deine Shiptar-Mutter' riep. Vrij vertaald: 'Ik neuk je Shiptar-moeder'. In het Servisch is Shiptar een denigrerende racistische term voor Albanezen. De spelers van Noord-Macedonië hebben dit nog niet bevestigd en ook de UEFA heeft nog geen melding gemaakt van racistische uitlatingen. Arnautovic is geboren en getogen in Wenen, maar zijn familie komt uit Servië, waar nog veel van zijn familieleden wonen.

Zelf zei hij ooit: "Er zit een Serviër in mij". Zijn vermeende beledigingen na het doelpunt waren waarschijnlijk specifiek gericht tegen Ezgjan Alioski, die voor Leeds United speelt en van Albanese afkomst is. Beide spelers zouden gedurende de wedstrijd al met elkaar in een verbale strijd verwikkeld zijn geraakt. Na de wedstrijd was op beelden te zien hoe Arnautovic en Alioski in alle rust op het veld stonden na te praten. Het etnische conflict tussen Servië en Albanië heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de Middeleeuwen. Servië erkent Kosovo, waar etnische Albanezen veruit de grootste etnische groep vormen, nog steeds niet als onafhankelijk land.

Arnautovic zorgt voor verbijstering na doelpunt: ‘Een klassieke engnek’

Na zijn treffer namens Oostenrijk liet Arnautovic zich zondagavond gaan tegenover een speler van Noord- Macedonië, maar daar was aanvoerder David Alaba niet van gediend.Lees artikel

Ook over een vermeend handgebaar van Arnautovic ontstond veel ophef. De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar. Arnautovic herhaalde dat zijn woorden na het doelpunt 'absoluut niets met politiek te maken hadden'. "Aan alle mensen die zich aangesproken voelden: het spijt me. Laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal."Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door ea_snorts)

Deze man heeft serieuze begeleiding nodig. Heeft door zijn arrogante karakter helaas nooit het optimale uit zijn carriere weten te halen.

14 juni 2021 om 16:30

Laat ze eens beginnen met te stoppen dit soort figuren uberhaupt te contracteren en te selecteren. Anautovic, Balotelli, Ibrahimovic, Pepe (in zijn hoogtijdagen), wat moet je met dat soort lui. Als ik me zo gedraag op het werk dan heb ik een groot probleem maar deze hijsen we op het schild, betalen we miljoenen en juichen we toe. Vreemde wereld.

14 juni 2021 om 16:36

Exact, deze jongen is een Ibrahimovic ‘light’: even arrogant, ongemanierd en onbeschoft. En toch zijn er meer mensen die ze geweldig vinden als mensen die ze niet kunnen uitstaan. Bizar.

14 juni 2021 om 17:52

Ik heb Ibrahimovic anders nog nooit racistische termen horen schreeuwen op het veld. Ibra is grotendeels show, dat zie je onderhand toch ook wel? En oke, je kan hem arrogant noemen, maar vind hem i.t.t Arnoutovic absoluut NIET ongemanierd en onbeschoft. Maar er zijn hier op VZ altijd een stel moraalridders die een kruistocht tegen humor en Ibrahimovic voeren. Arnoutovic is gewoon knetter, Ibra arrogant. Wereld van verschil.

14 juni 2021 om 21:42

Je houdt jezelf voor de gek als je Ibrahimovic niet ongemanierd en onbeschoft vindt. Vraag anders aan Lukaku wat ie van Ibrahimovic vindt.

I'm not racist. My friend got a black eye. Emoties kunnen hoog oplopen, Sure. Maar je zou toch wel kunnen bedenken wat de consequenties zijn als je bepaalde dingen gaat roepen, zeker als je vaker in problemen ermee bent gekomen. Wel klasse van Alaba om gelijk z'n gezicht te pakken om hem te stoppen.

14 juni 2021 om 16:26

Dan ken jij meneer Arnautovic niet. Die kan zoiets helaas niet bedenken. Als die opgefokt is om wat voor reden dan ook is dit het resultaat wat je krijgt.

14 juni 2021 om 20:53

Ik plak niet snel een etiket op iemand, maar deze man zou iemand serieus iets aan kunnen doen. Niet omdat hij per definitie een fout persoon is, maar omdat deze beste man totaal niet zijn emoties onder controle kan houden. Als het zwart wordt voor zijn ogen is hij de weg volledig kwijt. Echt een eng figuur.

Och gutte gut, daar gaan we weer. De oneindige racisme discussie, geloof toch echt niet dat iemand hem ervan beschuldigde van racist te zijn. Media die weer lekker kliks scoren door een beladen onderwerp. Zoeken naar iets wat er niet is on deze. Gewoon een opgefokt haantje met babbels tegen de tegenpartij, komt niet in de buurt van racisme lijkt me zo. Toevoeging: oké, artikel letterlijk niet gelezen zie nu pas dat het tegen Macedonië was en hij ook uit de Balkan komt dus misschien op gespannen voet/geschiedenis, ook zn gebaren ging ik voorbij. Ik dacht, daar gáán we weer, dus zonder te lezen dacht ik dat zn arrogantie tegenwoordig al als racisme wordt gezien. Maar inderdaad, nogal dubieus dit soort nationalistische gebaren etc

14 juni 2021 om 16:10

Blijkbaar heeft in 2018 een Servisch hooggerechtshof bepaald (als ik de site albanianews mag geloven) dat dat woord “shiptar” een pejoratieve term is voor etnische Albanezen in Kosovo. Echt netjes zal het dus wel niet zijn.

14 juni 2021 om 16:20

Pure provocatie en achterlijk gedrag - heeft niets met "kliks scoren" te maken maar met Arnautovic die ontzettend goed weet waar 'ie mee bezig is. Onderstaande (uit het VZ artikel) doe je toch niet "per ongeluk" joh? De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar.

14 juni 2021 om 16:26

Ah, ik had het artikel niet goed gelezen en dacht dat zn grote muil opeens als racistisch werden beschouwd, wist natuurlijk niet dat hij dit soort dubieuze gebaren maakte die blijkbaar een diepere betekenis hebben, al dan niet racistischnationalistisch. Neemt niet weg dat de media wel degelijk elke scheet over al dan niet vermeend racisme opblazen voor de kliks (zeg niet dat er geen groeiend racisme probleem is maar de media gooit juist steevast olie op het vuur want het verkoopt zo lekker met als gevolg een uiterst gepolariseerd maatschappij

14 juni 2021 om 19:03

Vraagje: waarom reageer op je op iets als je het artikel niet hebt gelezen?

14 juni 2021 om 19:52

En hij heeft ook in nederland gespeeld en hier, en wellicht in een heleboel landen is het niet iets rascistisch maar is het het handgebaar voor ‘oké’

15 juni 2021 om 09:41

Volgende keer misschien eerst lezen en daarna as reageren

Tjah, mocht dit waar zijn dan verbaasd het me niets van Arnautovic. Kon destijds in de PL goed voetballen, maar haalde zich iedere wedstrijd wel problemen op de hals, voornamelijk vanwege provoceren. Snap het niet zo goed, laat gewoon je voeten spreken man en laat die randzaken met rust.
Zelf nog zeggen: ''laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal'' en vervolgens wel continu gezeik opzoeken in plaats van met voetbal bezig te zijn. Moet echt eens in de spiegel kijken, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk afwachten of hij daadwerkelijk iets geroepen heeft of wat zijn intenties waren met bepaalde gebaren. Maar gezien zijn historie werkt dit natuurlijk niet in zijn voordeel.

Vooraf wel even knielen, maar tijdens de wedstrijd je als een idioot gedragen. 'ik heb Albanese vrienden'. Arnaut = Albanees, misschien zijn je voorouders wel 'shiptar', Marko. Maar goed, ik denk dat geen ene Albanees het boeit wat deze mafkees te zeggen heeft.

14 juni 2021 om 16:22

Als je een echte man bent blijf je gewoon bij wat je hebt gezegd en ga je niet zo snel terugkrabbelen. Waarschijnlijk goed aangesproken door zijn Albanese 'vrienden'.

14 juni 2021 om 16:30

Vind Arnautovic ook veel meer weg hebben van een Albanees. Wist niet eens dat hij Servische roots heeft, en dat boeit ook niet eens. Zou me echt verbazen als hij dit echt gezegd zou hebben.

Enige wat ik dan denk ik is....
Wij zijn even oud en als je, je dan nog niet zelf in de hand hebt is het wel erg triest.

Ik ben ook geen racist, maar als ik boos of geïrriteerd ben weet ik mij altijd nog goed te beheersen om iemand niet op zijn persoonlijkheid aan te spreken.

Maar goed ok, je bent dan wat snel ontvlambaar
Maar dat dan de hele selectie aan je hangt en de aanvoerder nota bene je vastgrijpt en je bent dan nog niet te kalmeren is het wel wat zorgwekkend.

Ik zou mij niet zo druk maken over wel of geen racist
Meer over wel of niet controle hebben over jezelf

Het valt me op dat Oostenrijkers en Zwitsers (zie vorig WK) met Servische of Albanese roots die rivaliteit/ haat gewoon meenemen. Op het vorig WK waren het Shaquiri en Xhaka die het niet konden laten om de Servische spelers en supporters uit te dagen, en nu is het andersom met Arnautovic. Zo ziet men hoe diep dat soort dingen toch kan zitten.

14 juni 2021 om 17:42

Xhaka en shaqiri werden de hele wedstrijd uitgefloten en uitgescholden. Was meer dan terecht dat ze iets terug deden. Nog mooier was dat ze beide scoorden en de Servische fans in het stadion de mond snoerden

14 juni 2021 om 19:11

Oh ja dat geloof ik best. Ik heb sowieso sympathie voor Kosovo, maar dat is wss omdat ik als Catalaan hetzelfde ervaar. Spanje is ook 1 van de weinige Europese landen die Kosovo niet wilt erkennen. Maar ik begrijp het gewoon niet van de kant van Arnautovic. Voelt hij als Servier dan een superioriteitsgevoel jegens Albanezen? Dat vind ik toch gek aangezien hij gewoon in Oostenrijk is geboren en opgegroeid.

14 juni 2021 om 21:47

Ken je Salva Sevilla nog? Nationalist die een hekel heeft aan Catalanen en Basken. Zul je vast ook hebben met Serven ten opzichte van Kosovaren.

Arnautovic is geen tiener meer die in z'n emotie domme dingen roept. Dit soort woedeuitbatstingen met verbale tirades zijn gewoon overbodig.

Oké laten we even één ding duidelijk maken. Het hebben van vrienden/familie uit een ander land/cultuur/huidskleur/geslacht etc maakt niet dat je geen racist/antisemiet/homofoob of wat dan ook kan zijn. Alleen al dat je naar dit soort niveau excuses loopt te zoeken roept de nodige vraagtekens. Sorry agent, ik reed te niet hard op de snelweg, mijn oma durft niet harder dan 90 km/h...

Of hij die exacte woorden heeft gesproken zullen we dus moeten afwachten. Dat het ook via de Servische media wordt gebruikt maakt het in ieder geval betrouwbaarder dan alleen de Noord-Macedonische. Indien ze gelijk hebben kan er niets anders dan een lange schorsing volgen.

"aan alle mensen die zich aangesproken voelden: het spijt me. Laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal."
Dit is wel heel gemakkelijk natuurlijk, ongeacht wat zijn exacte woorden waren vind hij zelf dus blijkbaar ook dat er iets niet goed is. Je roept niet zomaar iets, specifiek gericht tegen een speler. En al helemaal niet bij een simpele 3-1. Om het maar te vergeten omdat het geen voetbal is komt een beetje te laat. Al helemaal als het de gewraakte woorden zijn zoals hierboven aangegeven.

haha - zo iets specifieks doen en dan het alsnog zonder twijfelen "het is niet bekend of Arnautovic bekend is met het gebaar" kunnen typen.

De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar.

Ik wist niet dat Albanezen een ras waren joh. Dat het discriminerend is, ja. Alleen is het wel makkelijk oordelen vanaf de zijlijn want ze kunnen daar elkaars bloed wel drinken. En die Albanezen zijn óók echt geen schatjes.

14 juni 2021 om 16:54

De huidige definitie van racisme beslaat allang niet meer alleen ras. Vandaar. En dat Albanezen geen schatjes zijn, tja. Wat wil je met zo'n uitspraak? Net als elke groep van zoveel miljoen mensen zullen er schatjes tussen zitten en hele nare mensen.

14 juni 2021 om 17:07

Ik hou vooralsnog de definitie van Amnesty aan als je het geen probleem vindt.:

"racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen."

Vergeet ook het woord groep niet. Hij heeft het tegen één persoon. Niet sjiek, maar dus geen racisme. Des te meer omdat het niet om raciale redenen is.

Ik heb me redelijk verdiept in beide kanten en mensen van beide kanten daar gesproken. Ondanks dat ik niet kan indenken dat je zoveel haat in je hebt, is dit hét onderwerp waarmee je elkaar kunt raken. Dat dit dan gebeurt tijdens een voetbalwedstrijd praat ik niet goed, maar het verrast me niet. Jou wel?

14 juni 2021 om 17:26

Je beseft hopelijk toch dat er geen rassen bestaan? De mens is gewoon 1 universeel ras. Racisme heeft dus niks te maken met rassen want dat is gewoon een imaginair concept van mensen die moesten verklaren waarom anderen mochten uitbuiten.

14 juni 2021 om 17:09

Ras bestaat eigenlijk überhaupt niet als biologisch concept. En je kunt je vast voorstellen dat in een gebied van de wereld, namelijk het voormalig Joegoslavië, waar mensen om hun afkomst vervolgd en gedood zijn het allemaal iets gevoeliger ligt. Maar als jij je er prettiger bij voelt om een andere term te bedenken, prima. Etnisme of zo. Enfin, ik zie ook niet wie hem daarvan beschuldigt (mensen op twitter denk ik), ik zie het hem alleen ontkennen. En ik snap je mening op zich wel, maar waar trek je de grens? Was het problematischer geweest als het tegen een Turkse speler was geroepen? Of een Egyptische? Of pas bij een Nigeriaanse?

14 juni 2021 om 17:10

Ras onder mensen is sowieso een arbitrair begrip. In de tijd van apartheid in Zuid-Afrika deden ze een potlood in je haar en als het bleef zitten had je kroeshaar, slaat natuurlijk nergens op, je kan ras bij mensen niet meten of iets dergelijks. Er zijn geen verschillende rassen onder mensen en dat kan biologisch onderbouwd worden.

15 juni 2021 om 09:08

Ben het met jouw definitie van racisme t.o.v. discriminatie eens. Echter! Dat Albanezen als geheel geen schatjes zijn is natuurlijk onzin. Sterker nog, uit eigen ervaring tijdens een vakantie in Albanië (best een aanrader om eens te bezoeken) ondervonden dat de gemiddelde Albanees zeker wel schatjes zijn. Zeer behulpzaam en geïnteresseerd volk, dat er een groep uitzonderingen zijn is natuurlijk altijd zo.

Tja. We kunnen net doen alsof het allemaal alleen vanuit Arnautovic komt, maar als ik de tekst lees is het over en weer gebeurd tussen hem en spelers van Macedonië.

Als Albanees doet dit mij eigenlijk helemaal niets eerlijk gezegd snap ook niet waarom er een ophef zou moeten ontstaan. En ik heb ook niet echt de indruk gekregen dat andere Albanezen hier niet van hebben kunnen slapen gister.

15 juni 2021 om 08:57

Daar heb je een punt. Ik heb helemaal niets met mensen die zich onmiddelijk slachtoffer voelen als iemand iets onverkwikkelijks zegt. Aan de andere kant begrijp ik dat een UEFA niet op een hellend vlak wil terecht komen en liever alle onverkwikkelijkheden op en om het veld in de ban doet.

Als dit kan worden bewezen lijkt het me einde toernooi voor deze pipo. Wat een vermoeiend figuur, had veel talent maar er zit echt een steekje los. En zo goed is ie nou ook weer niet, mis je niks aan

Ja achteraf ontkennen en zeggen ik ben geen racist terwijl alles bewezen is en feit dat Serviërs niet allemaal maar veel te maken hebben met racisme en white supremacie en daarom heeft het geleid tot die oorlogen vroeger

14 juni 2021 om 19:04

Nouja, ook zeer belangrijk geweest in het verslaan van de nazis die gesteund werden door bijvoorbeeld de Albanezen, Kroaten e.d. En dat hele Kosovo gebeuren zit heel Europa nog steeds dwars. Kosovo mag wel onafhankelijk maar de Krim mag niet zeg beslissen noch Catalunya. Snap jij het nog. En wat Kosovo wil is aansluiting bij Albanie uiteindelijk, en zo'n strijdje zijn ze ook al jaren aan het voeren in Noord-Macedonie. Anyway, niet voetbal relevant natuurlijk en Arnautovic moet zich bezig houden met voetbal, geen politiek.

Er is nu eenmaal zero tolerance voor rasisme in voetbalsport. Net zoals met doping (ook al slik je per ongeluk tablet van je vrouw) of voor gokken (ook al ben je stille vennoot in gokkantoor maar heb je nooit zelf gegokt op wedstrijden). Zijn uitspraken zijn duidelijk politiek bedoeld en er zal een staartje volgen als hij dat inderdaad heeft gezegd.

Als je geen racist bent, moet je misschien stoppen met racistische dingen te roepen. En niet achteraf gaan schermen met 'ik heb vrienden in alle landen'.

Er is ook altijd wat aan de hand met hem. Bij westham was het bijna wekelijks raak en had hij het met iedereen aan de stok. Kan mij nog een wedstrijd herinneren tegen stoke man man man ...

In dit geval laat iemand zich racistisch en beledigend uit tijdens een wedstrijd. Het lijkt me evident dat hij voor lange tijd moet worden geschorst. Het is natuurlijk oliedom.

Als je heel hard moet schreeuwen dat je geen racist bent, dan zegt dat vaak al wel genoeg.

Wat een Verschrikkelijke Irritante Speler.. Zorg dat Dumpfries op rechts meer in de verdediging Staat/Komt
En geef Timber 1 opdracht als die Oostenrijker binnen de lijnen komt...Speel hem kapot.
1 op 1 en niet meer loslaten
Hele vel rond Irritant en Nadrukkelijk bij hem blijven
DAT kan Timber En een perfecte uitdaging.Wie weet trapt hij in de val En mag hij met 2x geel OF Rood... 😇

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Oostenrijk

FIFA ranking: 33
8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. WeimannAanvaller
M. FraislKeeper
P. PentzKeeper
K. DansoVerdediger
S. KalajdzicAanvaller41
Voor de complete selectie: Clubpagina Oostenrijk.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Oostenrijk.

26 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Bologna 0 0
2021/2022 Bologna 33 14 6 0
2021 Shanghai SIPG 4 3 2 0
2020 Shanghai SIPG 18 7 2 0
2019 Shanghai SIPG 11 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

Transferplannen van Erik ten Hag worden met ongeloof ontvangen in Engeland

De interesse van Manchester United en trainer Erik ten Hag in Marko Arnautovic is in Engeland met hoongelach ontvangen. Gary Neville en Micah Richards, analisten van Sky Sports, reageerden vol ongeloof...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren