Van der Sar weet waar Ajax-fans al 30 jaar over dromen: ‘Je weet het nooit’

Zaterdag, 6 maart 2021 om 13:35Rian Rosendaal • Laatste update: 13:35

Edwin van der Sar sluit niet uit dat het oude logo van Ajax ooit weer terugkeert. De algemeen directeur van de koploper in de Eredivisie gaf vrijdagavond in een live-sessie op de Instagram-pagina van Ajax zijn mening over het vooral door de supporters zo geliefde logo, dat in 1928 werd geïntroduceerd en dat tot 1991 zichtbaar was op het shirt van de Amsterdamse club. Van der Sar waarschuwt echter ook dat er niet op korte termijn al een wijziging zal plaatsvinden in de Johan Cruijff ArenA.

"Ik denk dat het oude logo nooit helemaal is weggeweest", zo benadrukt Van der Sar vrijdagavond in het video-interview op Instagram. "We zijn als club ook erg trots op ons erfgoed. Ik heb zelf in het begin van mijn lopbaan (in het seizoen 1990/91, red.) nog één jaar gespeeld met het oude logo en daarna werd het veranderd. Maar het oude logo is nooit ver weg. Het is nog steeds zichtbaar in het stadion en we gebruiken het soms bij bepaalde merchandise." De Ajax-directeur weigert evenwel om loze beloftes te doen aan de achterban.

Het oude logo is nog steeds zeer geliefd bij de Ajax-aanhang.

"Je weet het nooit, we zullen zien wat de toekomst brengt. Maar op dit moment is het niet aan de orde", geeft Van der Sar duidelijk aan. "We moeten ons nu richten op de sportieve zaken." De algemeen directeur is ondanks de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt tevreden over de hudige stand van zaken in Amsterdam. "Ik hoop dat iedereen ziet dat we het op sportief en commercieel vlak goed doen", aldus de oud-doelman, die niet hoeft te kiezen tussen zijn oude vak en zijn huidige baan. "Dit is niet leuk", zegt hij met een kwinkslag. "Als je kunt keepen en in een kleedkamers met 22 spelers kan zitten, dan is dat geen keuze."

Het oude logo van Ajax kwam in december ook al ter sprake, toen via het doorgaans goed ingevoerde Footy Headlines een Ajax-shirt uitlekte met het voormalige embleem. Met ingang van komend seizoen zou het oude logo naar verluidt terugkeren op het shirt van de lijstaanvoerder, al is daar door de Ajax-leiding nog niets over gecommuniceerd. Door de jaren heen hebben supporters tijdens thuisduels regelmatig acties gevoerd om het dertig jaar geleden vervangen logo terug te krijgen op het shirt.

Gelekt nieuw thuisshirt van Ajax toont het oude clublogo

Er zijn geruchten dat Ajax in het seizoen 2021/22 weer met het oude logo speelt.Lees artikel


Poll

Ajax zou er goed aan doen om het oude logo weer te gaan gebruiken


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Geef ajax zn gezicht terug!Dit is geloof ik sinds 2002 al echt gaande (dat wij supporters dit logo terug eisen) , weg met dat spaghetti logo aub.Dit zou super zijn

5 maart 2021 om 22:38

Het schijnt, dus ik kan het niet met zekerheid zeggen, dat het thuis shirt aankomend seizoen voorzien is van het oude logo. Het zou ook maar om 1 seizoen gaan.

5 maart 2021 om 22:42

Zou prachtig zijn, ik snap ook niet wat de beleidsbepalers tegenhoud om het oude logo terug te halen.

6 maart 2021 om 00:12

Het feit dat er al 30 jaar een ander logo gebruikt is, waar evenveel identiteit aan vastzit? Ik ben in 1991 geboren. Heb het oude logo nooit meegemaakt. Voor mij hoef 't niet. Zal daar ook vast niet de enige in zijn. Voor mij is dat "spaghetti logo" gewoon het Ajax logo.

6 maart 2021 om 14:02

Ik sta er hetzelfde in als Deem. Ben uit hetzelfde jaar en voor mij is het huidige logo ook gewoon het Ajaxlogo. Niet dat ik het oude logo niet mooi vind, maar ik vind het ook wel lachwekkend dat volwassen mannen zich daar nu zo druk om maken. Het oude logo vind ik persoonlijk grafisch minder bij deze tijd passen zelfs.

6 maart 2021 om 15:04

Ik ben uit 69 en heb zowel shirts gehad met oude logo en nieuwe. Ik heb me altijd bijzonder verbaasd hoe mensen zich druk kunnen maken hierom. De wijzigingen die bijvoorbeeld het PSV shirt hebben doorgemaakt zou ik bij Ajax ook niet toejuichen bijvoorbeeld. Maar die paar lijntjes in dat logo dan denk ik, lekker belangrijk. Zelfde geldt voor de strepen van Adidas. Levert een hoop geld op waar je je selectie mee kan versterken. Daar kijk ik dan eerder naar en is iets om je meer druk om te maken

6 maart 2021 om 15:07

Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van smaak, ik persoonlijk ben dol op Adidas strepen. Ik vind het ook prima dat anderen het oude logo mooier vinden, maar die groep heeft vaak de neiging om zichzelf als echte supporters te zien en daarmee mij om mijn mening diskwalificeren. Ik kan niet anders dan lachen om dat soort types.

6 maart 2021 om 16:00

Zo zie ik het ook...het is een kwestie van smaak. Voor mij maakt het niet uit...ðÿ¤·ðÿ¾â€â™‚️ Wat mijn clubje uitstraalt op het veld vind ik veel belangrijker. Voorkeur....voor mij het oude logo, maar dat is puur smaak. Ik pleit er in ieder geval niet voorðÿ˜‰

6 maart 2021 om 16:34

Wou zelf ook al over de Adidas strepen beginnen. Dat vind ik ook zo'n overbodige discussie inderdaad. Zeker gezien een hele hoop die dat verafschuwt wel nostalgisch terugkijkt op de Umbro kraag. Of de breedte van de rode baan. Het is nou niet alsof we à la Barça opeens in een rood-wit dambord spelen. En zoals Shorty ook aangeeft, vaak wordt je om die mening gewoon afgeschoten als nepfan. Terwijl de realiteit gewoon is dat wij gewoon niet van het "vroeger was alles beter" zijn... Behalve uitshirts dan. Die worden met het jaar lelijker, hahaha. Maar goed. Staat het je niet aan, koop je het toch gewoon niet. Draag lekker wat je wel mooi vond. Hoe oud 'ie ook is. Ik kan me er gewoon allemaal niet druk om maken.

6 maart 2021 om 14:02

Ja geef Ajax zijn gezicht terug! Ik vind dit oude logo ook veel meer uitstraling hebben i.pv. die kabouter.

Ze moeten natuurlijk een redesign doen en daarbij voor een moderne uitvoering van die oude stijl gaan. Niet gewoon die oude weer in gebruik nemen, die is zo verouderd en zou er echt niet goed uit zien op die moderne tenues. Het hoeft sowieso niet zo rigoureus. Kijk hoe het logo van atletico door de jaren evolueert, zo moet je het doen. Niet zo'n volledige omslag als juventus.

5 maart 2021 om 23:05

Ik denk dat dat oude logo juist fantastisch zou staan op de huidige moderne tenues. Marketingtechnisch ook onbegrijpelijk dat Ajax die niet al jaren geleden gedaan heeft maar beter laat dan nooit. Veel mooier dan de huidige natuurlijk.

5 maart 2021 om 23:40

Redesign? Het oude logo 1 op 1 overnemen is goed genoeg. Dat voortdurende gedoe met die beer en de boom bij Atletico of de vorm van het schildje ... Ik zie werkelijk geen enkel punt waar iets aan moet veranderen bij het oude Ajax logo, van vorm tot letters : zo hoort het gewoon. Laat die design bureaus asjeblieft afblijven van ons Ajax logo. Ze hebben de afgelopen jaren genoeg gepruts bij veel clubs in de grote competities.

Het enige wat je de komende jaren aan het logo van voor 1991 moet veranderen is het aantal gouden sterren boven het logo aanpassen,

5 maart 2021 om 23:59

Ja die design bureaus hebben al meerdere clubs naar de afgrond geleid! Maar Ajax wilt een club met wereldwijde aantrekkingskracht worden en doet dat niet met een schets uit 1991.

6 maart 2021 om 14:14

Vooralsnog gaat dat anders prima. Ons logo is wereldwijd bekend, net als de naam. Er is absoluut niets mis met het huidige logo.

Ben ik bekrompen als ik zeg dat ik het overdreven vind dat er supporters zijn die al 30 jaar 's nachts liggen te woelen over wel/niet een kabouter als logo?

5 maart 2021 om 22:41

Persoonlijk ben ik opgegroeid met het huidige logo, maar vind ik het oude logo meer karakter uitstralen. Al vind ik de betekenis van het huidige logo ook wel wat hebben. Deze is opgebouwd uit 11 lijnen dat, je raad het al, de 11 spelers op het veld moet voorstellen.

5 maart 2021 om 22:48

Wist ik niet van die 11 lijnen! Zo denk je alles wel te weten en word je toch weer verrast.

5 maart 2021 om 23:21

En de 6 lijnen in de cirkel staan voor de reserve spelers wat er bij invoering maar 6 mochten zijn

6 maart 2021 om 01:03

In dat geval moeten ze het sowieso weer aanpassen met meerdere lijnen.

6 maart 2021 om 13:56

Nee. Vind het oude logo niet eens mooi. Bij Arsenal heb je ook zoiets dat men het oude logo willen, wat ik veel lelijker vind dan het huidige.

Dit zou wel heel gaaf zijn. Het oude logo is, in mijn optiek, zo veel mooier als het logo van nu. Dat oude logo had ook zo op bijvoorbeeld een Griekse munt kunnen staan. Het logo van nu had ook een 'kladje' kunnen zijn,van iemand die zich verveeld en dan maar wat gaat zitten tekenen.

5 maart 2021 om 22:58

Het oude logo is dan ook op een Romeins beeld gebaseerd (dat dan weer een kopie was van een Griekse beeldengroep), als ik het goed heb staat dat beeld in de Vaticaanse musea.

5 maart 2021 om 23:06

Heb ook ooit gelezen dat het logo überhaupt niet eens de held Ajax was maar dat er ooit een foutje is gemaakt met verwisseling van beelden. Maar kan mis zitten. Edit: ah, gevonden op kunstvensters.com. Sluit aan bij jou uitleg mbt de beeldengroep. Er schijnt onder historici wat twijfel te bestaan of het logo wel gebaseerd kan zijn op de held Ajax gezien een aantal details in deze beeldengroep die daar niet mee stroken. Maar goed, dat is misschien allemaal wat te veel geschiedenis voor dit forum 😅

5 maart 2021 om 23:17

Ja inderdaad ik heb dat ook eens gelezen (onder een vorig topic over dit onderwerp ergens eind vorig jaar heb ik er toen eens een heel epistel over geschreven 😅). Ik heb het nog even opgezocht en het zou een beeld van de “Pasquino group” zijn (als je dat googelt vind je de achtergrond wel terug). Die naam heeft het trouwens van het beeld van Pasquino, een wereldberoemd beeld in Rome.

Het probleem met het oude logo is toch dat het niet vast te leggen is? Als het makkelijk na te maken is zonder dat Ajax tegen dat soort piraterij op kan treden kan dat een hoop geld gaan kosten. Dat was destijds het argument om voor dit logo te kiezen. Is daar iets in veranderd dat ik heb gemist?

5 maart 2021 om 23:19

Dat is inderdaad gewoon gebaseerd op een oud beeld en als Ajax dat mag gebruiken dan mag iedereen dat lijkt me. Wel zonder de naam en dergelijke uiteraard.

6 maart 2021 om 13:59

Die F van Feyenoord is op zich ook behoorlijk makkelijk na te maken, ik kan me niet herinneren ooit te hebben gelezen dat ze daardoor een hoop geld mis zijn gelopen.

6 maart 2021 om 14:27

Als jet het vast kan leggen kan je iedereen aanklagen en leegtrekken als ze geld verdienen met de reproductie. Als het plaatje publiek eigendom is kan dat niet. Nogal een groot verschil.

6 maart 2021 om 23:34

Een hoofdletter F is toch ook publiek eigendom?

Niet nodig hoor Edwin! Ik vind het leuk om het oude logo zo nu en dan tegen te komen, maar meer ook niet. Ik ben opgegroeid met het huidige logo, het huidige logo is voor mij het echte Ajax logo. Andere mensen zullen het andersom hebben, die zijn opgegroeid met het oude logo en hebben daardoor minder met het huidige logo. Het maakt niet uit welk logo je pakt, beide zijn mooi en stralen Ajax uit. Maar ik zou het jammer vinden wanneer ze het huidige logo zouden veranderen in iets anders. Toch komt het zo nu en dan wel voor, kijk onder andere naar Juventus. Wellicht is het inderdaad leuk, voor de afwisseling maar ook om de andere mensen tevreden te stellen, om een keer een seizoen lang een wedstrijdshirt te dragen met het oude logo. Gewoon een seizoen, een uitzondering. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het toch wel vrij zielig vind dat er mensen zijn die al 30 jaar lang vechten om een oud logo terug te krijgen. Er hangen spandoeken in het stadion, er zijn Facebook-groepen, er zijn protesten bij een huldiging.. Diep en diep triest.

Als de fans het willen waarom niet , zou ik zeggen.. fans brengen ook heel wat op aan hun schatkist.. dus luisteren mag ook wel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
250 fans
50 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren