Ajax boekt winst van 20,3 miljoen en ziet eigen vermogen stijgen

Donderdag, 28 februari 2019 om

Ajax heeft over de eerste zes maanden van het boekjaar 2018/2019 een netto winst van 20,3 miljoen euro geboekt. De club uit Amsterdam heeft donderdag de halfjaarcijfers gepresenteerd en daaruit blijkt dat het operationale resultaat 27,5 miljoen euro positief is. De goede cijfers heeft de club voornamelijk te danken aan deelname aan de groepsfase van de Champions League en de verkoop van Justin Kluivert aan AS Roma.

De netto omzet van Ajax over de eerste zes maanden van het boekjaar 2018/2019 bedraagt 104,3 miljoen euro en kent daarmee een stijging van 56 miljoen euro. Tegenover de netto omzet staat ook een stijging van de netto bedrijfslasten. Deze zijn met 25,6 miljoen euro omhoog gegaan naar een bedrag van 76,8 miljoen euro. Het eigen vermogen is met 20,4 miljoen euro gestegen naar 178,7 miljoen euro.

Ajax meldt dat de voetbalomzet is gestegen van 52,5 miljoen euro naar 71,9 miljoen euro. Dit heeft de club vooral te danken aan de wedstrijden in de voorrondes van de Champions League en kwalificatie voor de groepsfase van het toernooi. Bovendien zijn de Europese recettes gestegen van 2,1 miljoen euro naar 8,4 miljoen euro. De opbrengsten uit de seizoenkaarten zijn met 800.000 euro gedaald naar 6,1 miljoen euro. Ajax verkocht 39.543 seizoenkaarten, 800 minder dan een jaar eerder.

Ajax laat weten dat de selectie van het eerste elftal, in het eerste halfjaar van het genoemde boekjaar, uit 25 spelers bestaat. Twee contractspelers zijn verhuurd, terwijl 41 spelers een jeugdcontract hebben. De club is in het betreffende boekjaar hogere salarissen gaan betalen. Hierdoor zijn de salariskosten met 16 miljoen euro gestegen naar 41,3 miljoen euro, mede door premies die zijn uitgedeeld door het behaalde resultaat in de Champions League.

De afschrijvingen op vergoedingssomen zijn met 7,8 miljoen euro gestegen naar 18,5 miljoen. Dit komt onder meer door het aantrekken van Dusan Tadic, Daley Blind, Hassane Bandé, Rasmus Kristensen, Nicolás Tagliafico en Zakaria Labyad. Mede door de transfer van Kluivert naar Roma kwam er in totaal 17,9 miljoen euro binnen. Ajax spreekt de verwachting uit over het gehele boekjaar 2018/2019 een operationele winst te boeken en te eindigen met een positief netto resultaat. Deze verwachtingen baseert de club op de inkomsten vanuit de Champions League en de transferinkomsten in het tweede halfjaar uit de transfers van Frenkie de Jong en Maximilian Wöber.Gerelateerd

153 reacties (laatste reactie door constant kante)

Nu nog prijzen! Dit jaar een dubbel en een schitterend Europees avontuur (bedenk, we kwamen vanaf tweede voorronde CL) zou fantastisch zijn.

28 februari 2019 om 11:44

Een paar topspelers erbij halen en de groep een beetje intact houden is ook gewenst!

28 februari 2019 om 11:46

Dat eerste zeker, maar dat tweede zit er niet in. Je zult nog steeds bijna elk seizoen je beste spelers zien vertrekken en die moeten vervangen door nieuwe spelers.

28 februari 2019 om 12:03

Onmogelijk.
Die zijn niet meer te houden

Ziyech +- 40 mil
Neres +- 50 mil
De ligt +- 60-80 mil
V.d. Beek +- 30 mil
Onana +- 20-30 mil

Aan de andere kant Bande, Labyad, De Wit, Magallan, Schuurs. Eiting, Cerny en dergelijke kunnen de gaten opvullen met enkele nieuwe aankopen.

Zou jij de spelers niet verkopen voor zulke bedragen.
Ze zijn gewoon niet te houden denk ik.

28 februari 2019 om 12:12

Neres, vd beek en onana zijn opzich wel te houden. Contract opwaarderen is dan wel belangrijk. Ziyech vertrekt sowieso, evenals de Ligt. Dan mis je 3 basisspelers van dit jaar. Je hebt magallan, schuurs, labyad, bande, cerny, de Wit.. allemaal een niveautje te laag op dit moment maar wie weet bloeien ze komend jaar op.

28 februari 2019 om 12:13

Ziyech gaat weg, die zou eigenlijk afgelopen zomer al gaan en daar zijn afspraken mee gemaakt. De Ligt is ook niet meer te houden als de juiste club concreet wordt voor hem, en dat zal wel gebeuren.
Neres, v/d Beek en misschien ook Onana moet je gewoon proberen te houden. En ja, je hoeft ze niet te verkopen voor zulke bedragen, dat kan dat jaar er na ook nog wel. Zijn alledrie jong, worden echt niet eens minder waard, behalve als ze zwaar geblesseerd raken of er ineens niets meer van kunnen. Dat risico kan Ajax nemen. Met de verkoop van de Ligt, Frenkie en Ziyech haal je al zo'n 200 miljoen binnen. Als je daarbij bedenkt dat Ajax er nu al geweldig voor staat, financieel, dan kan je inderdaad een bod van 30 miljoen op Onana of v/d Beek rustig afslaan, of 50 miljoen voor Neres. Het argument van Overmars moet gewoon zijn dat hij niet de basis ineens kan verkopen. Met de Ligt, Frenkie en Ziyech gaan drie dragende spelers weg, dat is wel genoeg voor ée'n zomer, dan kunnen Neres, v/d Beek en Onana misschien het jaar daarop een transfer maken.

28 februari 2019 om 12:21

Moet het nog zien of Zyech vertrekt. Zijn speltype past niet overal. Hij is gemaakt voor Ajax.

28 februari 2019 om 12:35

Ik snap niet dat Onana voor zo'n laag bedrag weg gaat. Heeft hij een kortlopend contract?

28 februari 2019 om 12:41

Ziyech die deze zomer al weg mocht voor minder dan 30 mln gaat nu 40 kosten? Neres de bankzitter 50 mln. Ik hoop dat de Ajax boekhouder iets voorzichter incalculeert wat er binnen gaat komen.

28 februari 2019 om 12:42

Maak Zyech de belangrijkste speler van Ajax, geef hem wat hij in het buitenland kan verdienen.

28 februari 2019 om 12:44

@vergruiser

Je hebt gelijk, die spelers zijn niet meer te houden. Maar kijk eens naar die bedragen, met het geld van Frenkie erbij kan het in totaal oplopen naar 300 miljoen euro aan transferinkomsten. Komen nog tientallen miljoenen uit de CL bij die nog niet ingeboekt zijn.

Tel je het huidige eigen vermogen erbij op, dan kan het oplopen naar een eigen vermogen van een half miljard euro! Dat is echt onwerkelijk.

28 februari 2019 om 12:53

Speedy

Kan Ajax met dat halve miljard eindelijk een eigen stadion bouwen en dat in eigen beheer gaan exploiteren! En dán kan je pas echt gaan praten over het structureel verhogen van de inkomsten en dan pas kun je zeker gaan werken aan gaten met de rest. Tot die tijd is dat nog even rustig afwachten.

28 februari 2019 om 13:12

@manutd13 keepers zijn vaak iets minder waard dan veldspelers.

28 februari 2019 om 13:20

Constant kante

Die gaten zijn natuurlijk allang geslagen met iedere club behalve Psv. Wel fijn om te lezen dat er nog anderen zijn die beseffen dat de begroting omhoog zal moeten om afstand te nemen van Psv. Ben ook al jaren benieuwd wat de plannen zijn met het opgebouwde saldo. Denk niet dat ze een nieuw stadion gaan bouwen nu de Arena eindelijk vernoemd is naar onze held, maar de Arena kopen zou wel een optie kunnen zijn.

Erg veel rek zit er helaas niet in onze competitie dus Ajax zal creatief moeten zijn.

28 februari 2019 om 13:29

Met psv is het gat ook al geslagen. Alleen psv is nog de enige die een beetje kan aanhaken.
Champions league zal een crusiale rol hierin spelen.
PSV heeft wel een paar goede jongens om te verkopen maar goed ze moeten ook weer herinvesteren.
Dat pakt niet altijd goed uit. En je weet ook niet wat ze allemaal overhouden na alle transfers. Ik denk bij Lozano niet zoveel.

28 februari 2019 om 13:33

Origineel, Ajax gaat van de beurs af denk ik.

28 februari 2019 om 13:39

@vergruiser, Welk gat is er met PSV geslagen dan? Op basis van financiën misschien maar PSV doet het met zijn huidige selectie meer dan prima en qua punten beter dan Ajax. Tuurlijk liggen ze uit de beker en CL maar daar heb je meer variabelen voor nodig om onderscheidt te kunnen maken en die is nog niet aanwezig.

Ajax zal eerst van de beurs af willen en dan kijken of ze een deal kunnen sluiten om de Arena te kopen. Ajax zal ook steeds meer afhankelijk zijn van de spelers die ze niet kunnen opleiden maar moeten kopen met alle risico van dien.

28 februari 2019 om 14:04

Eiting? Cerny.. ? die gaan geen enkel gat vullen

28 februari 2019 om 14:58

Laag bedrag? Ik vind hem veel te wisselvallig, je kan elk seizoen een mooi rijtje blunders samenstellen van hem....en dat terwijl hij bij Ajax speelt. De keeper van Ajax krijgt meestal weinig te doen....laat staan als deze jongen het echt druk krijgt. Circus Renz zou hem willen halen.

28 februari 2019 om 15:02

Waarom zou Ajax van de beurs af willen? Daar zit totaal geen meerwaarde aan op dit moment, en voor ons is het natuurlijk mooi dat we meer info hebben.

Ajax moet proberen de exploitatie rechten van de Arena te bemachtigen, dan kan je meer uit je stadion halen dan nu het geval is.

28 februari 2019 om 15:55

Het Is te hopen dat de kampioen van Nederland zich direct plaatst voor de CL.. Maar ja zitten ploegen zoals Feijenoord, AZ, Vitesse daar wel op te wachten. Daardoor wordt het gat tussen Ajax en PSV nog groter

28 februari 2019 om 16:00

@ oenieboy; de koers van Ajax stond nooit hoger. Verkeerde moment om van de beurs te willen. Helaas..

28 februari 2019 om 16:14

origineel

"wel fijn om te lezen dat er nog anderen zijn die beseffen dat de begroting omhoog zal moeten om afstand te nemen van Psv. Ben ook al jaren benieuwd wat de plannen zijn met het opgebouwde saldo. "

Precies! Het grote probleem dat Ajax altijd zal hebben, in ieder scenario, is dat Nederlandse clubs nu eenmaal in een kleine markt zitten. Daar was Harrie van Raaij al in 1999 mee bezig destijds, omdat die dat ook al inzag. Je kunt veel geld verdienen met transfers en met Cl voetbal, zeker als er straks die elite competitie komt, maar structureel is gewoon bijzonder moielijk om je inkomsten te vergroten. De markt is verzadigd en je moet super creatief zijn om blijvende extra geldstromen te vinden en behouden. Vandaar dat Ajax zo actief is in China, de VS en andere landen. Hier in nederland is het geld echt niet meer op te halen en de inkomsten uit bijvoorbeeld TV gelden zijn een fractie van die van de grotere landen die een grotere markt hebben.

Exploitatie van een eigen stadion is daarbij veel lucratiever dan het van de beurs af gaan dat feitelijk alleen geld kost én geen geld oplevert. Cruijff wilde dat alleen maar om van de wetteijke vereisten van de beursnotering af te komen, maar de beursgang ongedaan maken is alleen maar duur en verder eigenljik niks.

28 februari 2019 om 18:21

@thamike.....arena kopen? Van de beurs af? Wat denk je dat laatste nu kost? Drie - vier jaar geleden is besloten dat niet te doen. Dat geintje gaat nu denk ik tussen de 300-400 miljoen kosten.

28 februari 2019 om 18:53

De Arena kopen levert juist geld op. De begroting moet omhoog en waar nodig moeten vaste lasten omlaag. Ajax betaalt per seizoen meer dan 10 miljoen euro aan huur en ontvangt volgens mij vrijwel niets aan de exploitatie ervan tijdens wedstrijden.

Over de jaarlijkse winst betaal je ten eerste heel veel belasting, en ten tweede is je salarishuis berekend aan de hand van je begroting dus voldoende redenen om de Arena wel in eigen beheer te krijgen lijkt me.

Van de beurs af gaat ze inderdaad heel veel geld kosten en levert ze verder bijna niets op. Ajax is al grootaandeelhouder.

28 februari 2019 om 11:46

Zonder goed elftal is het moeilijk om deze financiële groei te handhaven. Ben benieuwd hoe het elftal van Ajax er volgend jaar uitzien. Voorzie vertrek van De Ligt, Onana, Ziyech en mogelijk Tagliafico. Naast vertrek van De Jong en leeftijd Huntelaar een bijzonder lastige puzzel. Heeft iemand suggesties?

28 februari 2019 om 11:53

@ Abe Korneev, mochten al die spelers vertrekken dan heb je voor meer dan € 200 miljoen aan spelers verkocht. Als je daarvan de helft investeert kan je toch wel een hele goede selectie neerzetten.

28 februari 2019 om 12:15

Deze financiele groei duurt al jaren voort en dit jaar hebben ze de beste selectie in misschien wel 15 jaar. Na deze zomer zullen die financien nog eens exponentieel groeien als De Jong, De Ligt, Ziyech en Onana officieel verkocht zijn.

Dit Ajax kan nog jaren groeien op financieel gebied zonder daar uitzonderlijk voor te hoeven presteren. Zolang de talenten zich blijven ontwikkelen en Overmars er blijft zitten, zal Ajax financieel alleen maar machtiger worden.

28 februari 2019 om 12:35

Abe Korneev, suggesties vraag je om?:-) fosu-mensa, Vertonghen, shabani, odegaard. Zoiets zal het wel worden. Daarnaast erg gecharmeerd van Vlap, maar dat is persoonlijk;-) verwacht dat die nog iets te licht is voor Ajax.

28 februari 2019 om 13:19

Fosu-Mensah en Vertonghen lijkt me inderdaad goed met de verdediging. Die hebben ze allebei al wel in het vizier.
Dan heb je de verdediging al goed bezet, en een nieuwe aanvoerder in huis met Jantje. Blind kan dan doorschuiven naar het middenveld. Eventueel behalve die twee nog een linksback als back-up voor Nico.

28 februari 2019 om 14:03

Sirius

Quote: "deze financiele groei duurt al jaren voort en dit jaar hebben ze de beste selectie in misschien wel 15 jaar. Na deze zomer zullen die financien nog eens exponentieel groeien als De Jong, De Ligt, Ziyech en Onana officieel verkocht zijn.
Dit Ajax kan nog jaren groeien op financieel gebied zonder daar uitzonderlijk voor te hoeven presteren. Zolang de talenten zich blijven ontwikkelen en Overmars er blijft zitten, zal Ajax financieel alleen maar machtiger worden".

Leg mij maar eens uit hoe Ajax "nog jaren zou kunnen groeien op financieel gebied zonder daar uitzonderlijk voor te hoeven presteren", zoals jij beweert, terwijl de begroting van Ajax van Ajax met de razend snel oplopende bedrijfslasten binnen de kortste keren weer verliesgevend zal worden zonder de inkomsten uit deelname uit de CL en de verkoop van spelers en die bijna voor 100 samenhangen met het leveren van prestaties. De winst van Ajax komt immers voor de volle 100 uit deelname aan de Cl en de verkoop van spelers en dat zijn geen structurele maar incidentele inkomsten, terwijl iedere transfer wel structurele uitgaven tot gevolg heeft. Wat je beweert, lijkt mij daarom kant en klare onzin. Ajax heeft een groot eigen vermogen waardoor de kans dat de club om zal vallen niet meer zo groot is als voor de revolutie, maar als de begroting van de club weer net zo verliesgevend wordt als toen omdat de uitgaven geen gelijke tred houden met de (structurele) inkomsten die worden vergaard, is het snel gedaan met de pret en zal 170 miljoen ineens niet zoveel blijken te zijn als iedereen denkt. Niet dat het zover zal komen, Ajax is immers niet een gewone voetbalclub, maar een beursgenoteerde onderneming waar transparantie een vereiste is en er veel sneller zal worden ingegrepen als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. En de tering weer naar de nering zal worden gezet in de vorm van bezuinigingen.

28 februari 2019 om 15:18

Ajax heeft met het aantrekken van Blind en Tadic laten zien dat ze een andere koers zijn gaan varen. Niet meer (met alle respect) spelers van wie de houdbaarheidsdatum is verstreken terughalen. Maar spelers in de kracht van hun carrière en een goed salaris bieden, kans op cl en altijd vechten om de titel (ja Ajax is al bijna 5 jaar geen kampioen maar dan wel altijd 2e en twee keer verdraaid dichtbij). Brands had creatieve constructies met spelers als guardado en Moreno maar dit is heel lastig geworden voor psv. Het knappe van Overmars is dat hij geen paniekaankopen heeft gedaan (Ziyech wel te laat gehaald) maar stug is doorgegaan om de financiële voorsprong uit te bouwen. Wel een omwenteling want vanaf het moment dat ik het voetbal volgde was psv altijd de rijkste club maar dat ligt nu anders.

28 februari 2019 om 16:19

@Scepticus38 dat zal allemaal wel. Vraag is echter of Sirius dit zo bedoeld. Naar mijn mening genereerde Ajax het meest van alle clubs. Ze hebben een financiëel gat geslagen zonder CL inkomsten terwijl PSV nog in de buurt kon blijven door die CL inkomsten. Vertel eens, als Ajax gewoon door gaat. Wat gebeurd er dan op het moment dat PSV geen CL inkomsten heeft? Als Ajax het financiële plaatje dat er nu ligt kan houden komt er vanzelf een moment dat ook PSV het niet meer bij kan houden. Dan kun je wel over incidenteel of niet praten, maar uiteindelijk gaat het over de totaalbalans.

28 februari 2019 om 17:43

Tipptopp

Okay, what if?

Maar what if de mega omzetten van Ajax, door CL inkomsten en transferinkomsten, gaat opdrogen? Dan geldt toch exact hetzelfde? Wat nu als De Ligt, Ziyech, Tadic, Onana en Vdbeek zijn verkocht, wat dan? Gaat Ajax dan Eiting en De Wit ook voor 80 miljoen van de hand doen? Moet nog maar blijken. Wat nou als die markt (zoals we in de periode na 2002 ook gezien hebben) gaat instorten en er geen bedragen van honderden miljoenen meer rondgaan? Wat nu als PSV wel inkomsten blijft halen uit de CL dan?

Prima vraag, what if Ajax 'gewoon door gaat' maar er is natuurlijk geen enkele garantie dat dit zo zal zijn. Dát is nou precies wat deze inkomsten (uit CL en transfers) incidenteel maakt en niet structureel. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om ervan uit te gaan dat Ajax wel elk seizoen een paar zelf opgeleide talenten uit de oven kan verkopen voor heel veel geld, zoals bijvoorbeeld Speedy vandaag de hele tijd aanneemt.

Nee, Scepticus doet zijn naam misschien veel eer aan maar hij heeft gewoon heel erg gelijk.

28 februari 2019 om 18:25

@Constant Kante: ook in het europeesloze jaar deed Ajax het structureel beter dan de rest, wat voor een deel komt door hogere sponsorinkomsten. Qua marketing doet Ajax het zoveel beter dan de rest, wat redelijk constante inkomsten zijn. De kans dat Ajax daarnaast 3e of lager wordt, is gezien de laatste 20 jaar echt klein. Overmars heeft er juist voor gezorgd dat je niet alleen van sportieve prestaties afhankelijk bent, wat juist super knap is voor een Nederlandse club.

28 februari 2019 om 21:02

Het klopt allemaal wat je hier zegt 4 Ever maar het punt is Ajax in een kleine markt zit. Ji hebt het over 'hogere sponsorinkomsten' maar dat is echt maar een marginaal bedrag. Contarcten zoals met Ziggo zijn mooi, maar ook Ajax gaat geen shirtsponsor vinden die Ajax 15 miljoen per jaar, of meer, gaat betalen. En de rest van de nationale markt is echt verzagdigd. Die zal de komende jaren eerder achteruit gaan dan vooruit. Hooguit internationaal is er nog rek te behalen, maar niet zodanig dat je heel snel de begroting, structureel en dus zonder rekening te houden met CL voetbal en (toekomstige en dus onzekere) transferinkomsten, van 90-100 miljoen naar 200 miljoen gaat tillen.

Punt is gewoon dat mensen, Speedy is daar vandaag een Meester in maar hij is niet de enige, denken dat het eigen vermogen hetzelfde is als je balans of als je begroting. Dat is niet zo. Dat zijn allemaal gewoon totaal verschillende dingen die boekhoudkundig niet zo heel veel met elkaar te maken hebben. Balans gaat over je waarde op de laatste dag van je boekjaar. Dat is puur een momentopname. Je inkomsten dat gaat over je Verlies- en Winstrekening. Die dingen moet je uit elkaar houden anders krijg je die discussies dat mensen maar blijven hameren op het feit dat je 'structureel' je begroting kunt opkrikken met je eigen vemogen, omdat je gewoon salarissen kunt betalen. Is onzin.

28 februari 2019 om 20:31

Ik ga maar even bovenaan reageren.
Ajax heeft dus
41.3 mln aan loonkosten in een half jaar, hoeveel is incidenteel (prestatieafhankelijk) en hoeveel structureel?
18.5mln aan afschrijving transfersommen. Dankzij de verkoop van Wober daalt dit met 1.4mln.
Dat is het grootste stuk van de kostenzijde van de balans.
Dan het eigen vermogen dat is dus de transferwaarde op de balans + liquide gelden op de bank. Bedenk dat Blind en Tadic samen voor ongeveer 25 tot 30mln op de balans staan en je ziet dat een groot deel van het eigen vermogen transferwaarde van de spelers is
Ajax heeft dus een forse omzet nodig om die salarissen en afschrijvingsvoet te 'betalen'. Even simpel gesteld 80mln ivm salarissen en 20 mln ivm transfers. Dat betekent dat Ajax een structurele omzet nodig heeft van meer dan 100mln, anders gaat het ten koste van de liquiditeit. Ik denk dat dat dat realiseerbaar is maar dat Ajax daarvoor naast de vaste inkomsten uit sponsoring, recettes en prestatiesvergoedingen jaarlijks wel wat geld nodig heeft uit transfers en Europees voetbal maar niet zoveel. Ajax heeft dus voldoende potentieel om te groeien maar de incidentele inkomsten van een transfer van de Jong a 60mln of een Ziyech die misschien 20mln boekhoudkundige winst oplevert gaan daar vooral de liquiditeit helpen maar niet perse de structurele begroting.
Die bankruimte kan gebruikt worden om verlieslatende begroting in te calculeren door hoge salarissen en grote transfers te doen. Daarbij moet het Ajax bestuur wel rekening houden met de periode waarvoor die investeringen op de balans komen en wat het resultaat na afloop van de contractperiode is op de financiele positie. (Het investeringsrisico)

Kortweg Ajax kan Pavon kopen voor 40mln met een 5 jaars contract (begrotingseffect 8mln op afschrijvingen) en hem 4 mln salaris bieden.
Dat kan je leiden als je voldoende middelen hebt, zelfs als die transfervrij weggaat na 5 jaar. Effect is 12 mln op je begroting en je kan beslissen dat te doen op basis van je huidige financiele positie. Je kan ook je investeringen spreiden, allemaal keuzes waar het Ajax bestuur voor staat. Want de huidige positie biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook grote risico's met zich mee

Nu op naar zilverwerk want dat is belangrijk en hopelijk een mooie match in Madrid

28 februari 2019 om 21:05

Magikhetweten

Zou je voortaan wat vroeger op de dag willen reageren? Dat bespaart een heleboel discussies!


28 februari 2019 om 21:44

Sorry, ik sliep nog zit in de USA en moest het dus op mijn telefoon typen met goede wifi Vind het wel lastig om balans, winst en verliesrekening, begroting en liquiditeitspositie uit elkaar te trekken, zelf te doorgronden en goed uit te leggen. Thanks voor het compliment

Ziet er goed uit in Amsterdam, en een zak geld scoort geen goal, maar het kan je wel helpen om mensen aan te trekken die die goal kunnen scoren.

Elke zes maanden groeit het eigen vermogen van Ajax en het einde is nog lang niet in zicht. Nu komt de transfer van Frenkie eraan maar als je verder in het veld kijkt, wat daar aan kapitaal rondloopt, het is echt niet normaal meer.

Het kan bijna niet anders of Ajax gaat echt loskomen van de rest. Ik zie de andere clubs dit echt niet meer goedmaken, het verschil is zo immens groot geworden. Moet je kijken wat een moeite en gedoe het is voor Feyenoord om het salarishuis met 7,5 miljoen euro op te krikken. Terwijl Ajax eigen vermogen jaarlijks met een veelvoud daarvan groeit.

28 februari 2019 om 11:41

Precies! Het eigen vermogen zal aan het eind van dit jaar alleen maar hoger worden door uitgaande transfers. Natuurlijk zullen ze ook wel wat spelers halen, maar dat weegt niet op tegen het bedrag ze zullen ontvangen. Er wordt op dat gebied gewoon prima beleid gevoerd door Ajax en daar kun je dan ook weinig over zeggen. En dat de bedrijfslasten stijgen is ook logisch. Bijvoorbeeld: contracten worden opgewaardeerd en spelers als Tadic komen niet voor een appel en een ei voetballen. Door het geld wat Ajax verdiend kunnen ze in een andere vijver vissen, maar dan moet het salaris wel omhoog. En dat is niet erg als de omzet stijgt.

Btw moet het wel structureel zo zijn dat Ajax deze inkomsten krijgt. Als ze straks weer 4 jaar geen CL spelen, hakt dat er behoorlijk in.

Nu nog hopen dat ze dit seizoen de dubbel kunnen pakken, want ondanks de ruime financiele voorsprong, is dat tot nu toe niet uitgedrukt in prijzen.

28 februari 2019 om 12:05

Er komt ook een cup voor de kampioenen van de Champions League.
Als dat definitief is was het startgeld al 50 mil

28 februari 2019 om 12:17

In die 4 jaar zonder CL groeide het vermogen al hard. Ajax heeft de CL inkomsten niet echt nodig als het ware.

28 februari 2019 om 12:20

Nee dat klopt ook wel, maar het scheelt wel een hoop geld. Ajax is vooral erg goed (en dat zijn ook de ontwikkelingen in de markt) in het verkopen van zijn spelers. Echter zijn dit dingen waar je geen zekerheid over hebt.

28 februari 2019 om 11:44

Speedyafc

"het kan bijna niet anders of Ajax gaat echt loskomen van de rest. Ik zie de andere clubs dit echt niet meer goedmaken, het verschil is zo immens groot geworden"

I hate to break up a good party, maar zolang we niet praten over structurele inkomsten (en dat doen we niet, aangezien het om incientele transferinkomsten en geld uit Champions League voetbal gaat) zal dat met dat 'echt loskomen' en 'nooit meer goed maken' nog even meevallen.

Pas als Ajax erin slaagt om aan de inkomstenkant structureel een enorme slag te maken kun je gaan spreken over gaten die lastig nog gedicht kunnen worden. Ajax is financieel uitstekend bezig, zolang ze de kostenkant goed in de gaten houden en niet zo dom zijn om het salarisgebouw nog veel verder uit te breiden zonder daar een structurele inkomstenstijging tegenover te zetten, en deze cijfers zien er uitstekend uit. Maar loop niet op de zaken vooruit zou ik zeggen.

28 februari 2019 om 11:49

Pas a;s Ajax 4/5 jaar op rij kampioen wordt en de overige ploegen spelen geen CL dan pas kan Ajax helemaal weglopen. Ik zie dat echter voorlopig nog niet gebeuren.

28 februari 2019 om 11:50

Bij Ajax zijn de transferinkomsten inmiddels constant te noemen. Elk jaar worden er nieuwe transfer record gevestigd en het einde is nog lang niet in zicht als je kijkt wat er op het veld rondloopt maar ook wat er allemaal weer aan zit te komen in de jeugdopleiding.

Het salarishuis is dit jaar met 16,6 miljoen euro verhoogd naar 41,3 miljoen euro en nog werd het eigen vermogen met 20 miljoen euro opgekrikt. En dat is zonder de transfer van Frenkie, de Ligt, Ziyech, Onana enzovoort.

Met al die honderden miljoenen euro's die er binnen gaan komen aan transfers van dit elftal kan Ajax nog jaren en jaren doorgaan met het nieuwe salarishuis.

Dit kan de concurrentie nooit bijbenen. Kijk eens hoe lastig het is voor Feyenoord om van 17,5 miljoen euro naar 25 miljoen euro aan salaris te gaan. Die kunnen het gat simpelweg nooit meer dichten.

28 februari 2019 om 12:06

Kan snel gebeuren. Als je tegenwoordig een paar punten mist loop je gelijk achter. Je ziet nu al enorme verschillen in de competitie

28 februari 2019 om 12:16

Speedy

"bij Ajax zijn de transferinkomsten inmiddels constant te noemen. Elk jaar worden er nieuwe transfer record gevestigd en het einde is nog lang niet in zicht als je kijkt wat er op het veld rondloopt maar ook wat er allemaal weer aan zit te komen in de jeugdopleiding."

Supporters mogen elke bron van inkomsten constant en structureel noemen natuurlijk en daar verwachtingen over uitspreken. Maar geen boekhouder of accountant zal die lezing onderschrijven. Structurele inkomsten zijn strucurele inkomsten en transferinkomsten zijn dat niet, daar hoeven we echt niet over te discussieren verder. En ik weet niet waar je op doelt met het salarisgebouw van 41,3 miljoen maat Ajax betaalde anderhalf seizoen geleden al meer dan 50 miljoen aan salaris. Dus met de recente verhogingen daarvan is dat bedrag dus eerder naar de 60 miljoen+ gegaan.

Los hiervan: how quickly we forget! Zet de klok een jaar of vijftien terug en je zag exact hetzelfde. 'joh, we maken zoveel geld elk jaar, we kunnen makkelijk alles betalen.' En in 2009 was Ajax technisch al bijna falliet. Ik weet wel zeker dat de huidige directie en RvC van die fouten heeft geleerd. Nu de fans nog.

Maar terug naar mijn eerste zin hoor, laat je feestje door onheilsprofeten zoals mij niet verstoren hoor! Het is Carnaval dit weekeinde!!

28 februari 2019 om 12:34

Kante, het staal letterlijk in de tekst, " De club is in het betreffende boekjaar hogere salarissen gaan betalen. Hierdoor zijn de salariskosten met 16 miljoen euro gestegen naar 41,3 miljoen euro, mede door premies die zijn uitgedeeld door het behaalde resultaat in de Champions League"

Dat je op moet blijven letten op je kosten is logisch, 15 jaar geleden is 15 jaar geleden. Het beleid wat er nu gevoerd wordt is gewoon goed en zal logischerwijs op den duur wat gaan opleveren, daar de concurrentie het niet kan bij benen.

De tijd zal het leren.

28 februari 2019 om 12:51

@constante kante

Zie het artikel in het AD van vandaag: De salariskosten liepen sinds het einde van vorig seizoen met 16 miljoen euro op. De totale salarispost bij Ajax ligt nu op 41,3 miljoen euro.

Anderhalf jaar geleden betaalde Ajax geen 50 miljoen euro aan speler salarissen, dat is echt niet juist. Ajax zat op ongeveer de helft.

Ajax heeft een eigen vermogen van bijna 180 miljoen euro. Er komt nog 75-85 miljoen euro binnen voor Frenkie. Nog tientallen miljoenen moeten er binnenkomen van de CL. En de resterende selectie is meer dan 200 miljoen euro waard.

Tel je het allemaal op, dan kom je op een half miljard euro uit! Dus nee, ik laat mijn feestje zeker niet door jou verstoren, het is niet normaal meer wat Ajax financieel gepresteerd heeft, dit is nog nooit eerder vertoond in de geschiedenis van het betaalde voetbal in Nederland. En nu wordt het financiële succes ook nog eens voor het eerst vertaald naar sportief succes.

28 februari 2019 om 12:56

Speedy

Dit zijn de halfjaarcijfers! Reken dus even uit (premies niet meegeteld uiteraard) wat dan de totale salariskosten per heel seizoen zijn!


Om je een indruk te geven, in de jaarcijfers van Ajax van juni 2017 staat helder en duidelijk dat de salariskosten voor dat boekjaar 55,1 miljoen bedroegen!!!

Dus dit zijn de kosten van 1 juni 2018 tot 31 december 2018. Oftewel: de selectie voetbalt echt niet gratis he, de rest van dit seizoen.

28 februari 2019 om 13:01

Speedy

" En nu wordt het financiële succes ook nog eens voor het eerst vertaald naar sportief succes."

Ik zou nog even wachten daarmee, er is nog geen tastbaar sportief succes geboekt toch, in de vorm van een prijs. Overwinteren is geen prijs, wel belangrijk en daar wordt veel geld mee verdiend, dat is correct. Maar welk concreet succes hiermee behaald wordt, dat weten we in mei. Maar nogmaals, als jij heel graag wil denken dat het allemaal heel feestelijk is, be my guest hoor, is allemaal goed.

28 februari 2019 om 13:30

Van de Frenkie inkomsten gaat er ook nog zaakwaarnemer percentages af, en opleidingskosten e.d.

28 februari 2019 om 14:06

Er gaat een bedrag af voor Willem II maar niet voor de zaakwaarnemer. Die wordt niet door Ajax betaald.

28 februari 2019 om 17:24

@constante kante

Als je naar de jaarcijfers wil kijken, dan moet je ze wel uitgesplitst krijgen. Dus de salarissen van de spelers, niet de salarislast van de hele NV en ook niet tekengelden die de fiscus ook nog weleens als salaris wil beschouwen.

Hoe ik het lees is salarisbudget voor het eerste elftal Ajax op jaarbasis naar 41,6 miljoen euro gegaan.

Het kan ook niet zoveel meer zijn, want de hele begroting is net 100 miljoen euro en daar zit de huur van de Arena (was 10 miljoen, nu iets lager), de kosten van de trainings- accommodaties, de jeugdopleiding, jong Ajax, het personeel van de NV etcetera. bij in.

28 februari 2019 om 18:59

De 41,6 is voor een half jaar en zijn alleen de spelers + technische staf, het overige personeel was samen 3.2 miljoen.
Voor het hele afgelopen seizoen waren de kosten voor de spelers + technische staf 52.8 miljoen (toen halverwege 25.3 miljoen) en voor het overige personeel 4.4 miljoen.

De kosten en omzet en operationele winst zijn in de regel in de eerste helft van het seizoen iets hoger, vooral als Ajax na de winterstop niet meer – minder actief is in Europa, terwijl bijvoorbeeld salaris kosten gewoon doorlopen.
In de 100 miljoen omzet van nu zit 54 miljoen m.b.t. de CL + voorrondes (premies + kaartjes). Er van uitgaande dat dit Ajax woensdag niet doorgat zal dit bedrag voor de 2 helft van het jaar een stuk kleiner zijn, ga uit van 5 miljoen of zo. Dan wordt de omzet voor de 2e seizoenshelft ongeveer 55 miljoen. In de bedrijfskosten zit ongeveer 7 miljoen extra door het spelen van alle CL-wedstrijden. In de eerste helft van het seizoen waren de kosten 77 miljoen, die zullen dus uitkomen op 70 miljoen (of iets lager afhankelijk van prestatie premies e.d.). Over het hele jaar zal Ajax dan op een operationele winst uitkomen van 5 miljoen. Overigens is dat wat zelf Ajax aan het begin van het seizoen al aangaf (bij de presentatie van de jaarcijfers), toen dachten ze op 0 uit te komen, en zou het voor de rest afhangen van de prestaties in de CL. En dit is ook niet heel anders dan de afgelopen jaren, vorig jaar 8 miljoen verlies, het jaar daarvoor (door de EL finale) 11 miljoen winst.

Waardoor Ajax echt winst maakt is de verkoop van spelers, bovenop de 5 miljoen zal een bedrag komen voor Wober (5 miljoen of zo) en de Jong (74 miljoen). De goede cijfers van Ajax over de afgelopen jaren zijn dan ook niet helemaal structureel. deze komen vooral door de verkoop van spelers en Europese prestaties.

Als je zin hebt om het allemaal in keer na te lezen, het staat allemaal met uitleg en behoorlijk wat details in het 116 pagina's tellende jaarverslag en het maar 26 pagina’s tellende halfjaarverslag.

28 februari 2019 om 20:44

Speedy

"hoe ik het lees is salarisbudget voor het eerste elftal Ajax op jaarbasis naar 41,6 miljoen euro gegaan.

Het kan ook niet zoveel meer zijn, want de hele begroting is net 100 miljoen euro en daar zit de huur van de Arena (was 10 miljoen, nu iets lager), de kosten van de trainings- accommodaties, de jeugdopleiding, jong Ajax, het personeel van de NV etcetera. bij in. "

With all due respect, maar 'hoe ik het lees' is exact het probleem.

De cijfers die nu gepresenteerd zijn betreffen de halfjaarcijfers. Niet over het gehele seizoen. Ajax heeft dus van juni tot en met december 2018 41 miljoen ruim aan salarissen betaald en niet over het hele seizoen/boekjaar of wat dan ook. Zes maanden. Het staat letterlijk in zin één en twee van de tekst!

Veel interessanter vind ik eigenlijk jouw opmerking dat het 'ook niet veel meer kan zijn', dan die 41 miljoen, waarbij je aangeeft dat de 'begroting' immers al 100 miljoen is. Dit geeft al aan dat je inderdaad totaal het inzicht mist in hoe begrotingen van betaald voetbalclubs werken en meer specifiek dat de situatie van Ajax veel minder florrissant is dan jij denkt. Omdat jij gewoon dingen als omzet, eigen vermogen, balan, schulden en inkomsten compleet door elkaar haalt.

In juli 2017 had Ajax een begroting van 80 miljoen en een salarispost van ruim boven de 50 miljoen!! Ga dus maar even na wat dat betekent, in het licht van je opmerking over dat het bij een 'begroting' (je bedoelde denk ik omzet) van 100 miljoen Ajax niet veel meer dan 41 miljoen kan uitgeven aan salaris. Het kan nog veel gekker. Oveirgens, Vitesse had in 2015 een begroting van 26 miljoen maar gaf bijna 22,5 miljoen uit aan salarissen!! En by the way, in juli 2017 had PSV nog een begroting van 85 miljoen, dus groter dan die van Ajax. Heeft allemaal te maken met CL inkomsten, niets meer en niets minder.

Maar dat er dus een grote wanverhouding is en kan zijn wat betreft je begroting (dus wat je denkt dat jaar te zullen ontvangen en zullen uitgeven) en het salaris, dat is dus een gegeven.

Dus ik zeg dit echt voor het laatst, Ajax heeft dus in zes maanden tijd 41 miljoen aan salaris betaalt. En dus kun jij wel uitrekenen dat de salarispost over het gehele seizoen meer dan 60 miljoen gaat bedragen. En dus niet die 41 miljoen die jij steeds opnoemt, dat zijn halfjaar cijfers.

28 februari 2019 om 20:45

Londoncalling en Speedy

"als je zin hebt om het allemaal in keer na te lezen, het staat allemaal met uitleg en behoorlijk wat details in het 116 pagina's tellende jaarverslag en het maar 26 pagina’s tellende halfjaarverslag."

Precies Speedy! Je kunt het zelf allemaal rustig nalezen!

28 februari 2019 om 11:47

Eerst PSV maar eens definitief af zien te schudden en een aantal jaar achter elkaar kampioen worden nu, dan kan je zulke dingen roepen. Financieel loopt Ajax al een aantal jaar mijlenver voor, maar de laatste paar decennia is PSV op sportief vlak toch echt de baas qua prijzen.

28 februari 2019 om 11:50

Qua landelijke prijzen misschien. Ik ben geen Ajax fan, maar wat Ajax de laatste jaren Europees heeft laten zien lijkt mij op sportief vlak toch vele malen indrukwekkender dan het Eredivisie kampioenschap

28 februari 2019 om 11:52

Dat ligt er maar aan wat je doelstellingen zijn. Ajax richt zich op Europese competities, PSV niet, die spelen alleen maar om de landstitel. Zelfs de beker lieten ze dit jaar lopen.

En dan staat Ajax nog maar 2 puntjes achter, terwijl Ajax wel overwinterde in Europa en de finale van de beker heeft gehaald.

28 februari 2019 om 11:56

Wat een slap verhaal speedy! Psv richt zich niet op Europees wat een onzin zeg. Tuurlijk tocht psv zich op Europees net als Ajax. Ik denk dat pav en Ajax zich sowieso op dezelfde competities richten. Weet niet waarbij vandaan haalt dat daarin een verschil is

28 februari 2019 om 11:57

PSV speelt ook gewoon naar hun mogelijkheden in Europa. Ze hebben BATE uitgeschakeld en hebben het in de groepsfase naar behoren gedaan. Alleen te weinig beloning gekregen in de vorm van punten. Wel grappig dat Ajax een keertje doorgaat, hun supporters gelijk makkelijke conclusies trekken. Wat betreft de beker: PSV is nooit echt een bekerclub geweest. Het leeft ook niet bij dr supporters.

28 februari 2019 om 12:08

We hebben het over Europees voetbal, niet perse CL voetbal. Vooral in de EL liet PSV het afgelopen jaren afweten, alles werd ingezet op de competitie om maar CL deelname veilig te stellen voor de inkomsten.

Ajax doet wel elk jaar haar best in Europa. Kostte ons destijds de landstitel maar we waren apetrots dat we in de EL finale stonden.

28 februari 2019 om 12:12

En Ajax presteert wel elk jaar? Ik kan mij nog de potjes tegen Rosenborg herinneren van vorig seizoen.

28 februari 2019 om 12:28

@andres13

Beetje flauw vind je niet? Er waren op dat moment wel duidelijke redenen waarom Ajax niet optimaal kon presteren. Alle andere jaren heeft Ajax het gewoon goed gedaan, met afstand de club die de meeste Uefa punten verdiend heeft.

28 februari 2019 om 12:29

speedy

"dat ligt er maar aan wat je doelstellingen zijn. Ajax richt zich op Europese competities, PSV niet, die spelen alleen maar om de landstitel. Zelfs de beker lieten ze dit jaar lopen."

Dat is onzin. PSV heeft als doelstelling wel degelijk om op drie fronten mee te strijden. Ook Europees. PSV heeft nog maar twee seizoenen geleden gewoon exact het niveau bereikt waar Ajax nu staat. Ajax zal de komende jaren aan moeten gaan tonen dat het in staat is om vaker de groepsfase van de CL door te komen dan één keer in de 16 jaar natuurlijk. Iets dat PSV twee keer in tien jaar is gelukt.

28 februari 2019 om 12:31

Je weet wat er vorig seizoen voorafging aan die uitschakeling?

28 februari 2019 om 12:33

Speedy

"beetje flauw vind je niet? Er waren op dat moment wel duidelijke redenen waarom Ajax niet optimaal kon presteren."

Akkoord, dat is prima om gewoon wat verder te kijken dan puur het resultaat en gewoon te beoordelen onder welke omstandigheden dat tot stand is gekomen.

Maar laten we dan exact hetzelfde doen bij Psv, is mijn suggestie. Oftewel, er zijn toch gewoon voldoende redenen waardoor PSV dit seizoen in de CL niet optimaal presteerde? Iets met een onmogelijk zware poule misschien?

Overigens heb je natuurlijk geen ongelijk dat je ook de prestaties van Ajax in de EL, toen de finale gehaald werd, meeneemt. Dát was gewoon een uitstekende en eigenlijk ongekende prestatie van Ajax. Dat staat buiten kijf. maar we kunnen het er misschien wel over eens zijn dat overwinteren in de CL een grotere prestatie is toch? Uiteindelijk zal daar gepresteerd moeten gaan worden. Ook al om jouw droom van een financiëel structureel onoverbrugbaar gat mogelijk te maken.

28 februari 2019 om 12:58

@constante

Dat ben ik niet met je eens, in de EL heeft PSV zijn best destijds totaal niet gedaan. Ze kwamen er ook eerlijk voor uit, ze vonden de inkomsten uit de EL veel te laag en zette daarom liever alle kaarten op het bereiken van CL voetbal door de titel te winnen.

Ajax heeft juist in de EL aan statuur teruggewonnen met die EL finale. Toen kwam de eerste grote transfersom binnen, die van Sachez. Dat was de vonk die de grote sprong voorwaarts ingeleid heeft.

Kijk maar eens naar het verschil op de club ranglijsten van de Uefa, gebaseerd op de laatste vijf jaren. Ajax staat 26ste met 61,500 punten terwijl PSV 40ste staat met 37,000 punten.

28 februari 2019 om 13:08

Uiteraard valt PSV dit jaar weinig te verwijten met de poule die ze geloot hebben. Europese ranking gaat ook over meerdere seizoenen en het valt niet te ontkennen dat PSV er meerdere jaren met de pet naar gegooid heeft. Verliezen kan iedereen gebeuren maar een B team opstellen omdat je de competitie belangrijker vind gaat wel erg ver en mede daarvoor betalen we als Nederland nu de prijs.

Die fairplay ticket die we een aantal jaren geleden kregen heeft ook niet meegeholpen overigens.

28 februari 2019 om 20:52

Speedy

"dat ben ik niet met je eens, in de EL heeft PSV zijn best destijds totaal niet gedaan. Ze kwamen er ook eerlijk voor uit, ze vonden de inkomsten uit de EL veel te laag en zette daarom liever alle kaarten op het bereiken van CL voetbal door de titel te winnen.

Ajax heeft juist in de EL aan statuur teruggewonnen met die EL finale. Toen kwam de eerste grote transfersom binnen, die van Sachez. Dat was de vonk die de grote sprong voorwaarts ingeleid heeft."

Ook dit is allemaal incidentenjournalistiek. Hoe kom jij erbij dat PSV hun best niet gedaan hebben? Puur omdat ze uitgeschakeld werden? Dat is toch geen argument? Heeft Ajax soms vorig sezoen dan hun best gedaan om zich eerst door Nice en daarna Rosenborg te laten uitschakelen om alles op de titel te zetten? Waar slaat dat op zeg?

Het is juist dat de PSV voorzitter zei: 'puur financieel gezien levert Europa League voetbal niets op, behalve ervaring voor jonge spelers.' Maar dat is compleet anders dan de suggestie die jij doet dat PSV opzettelijk wanpresteert. Soms heb je gewoon pech.

Daarbij neem je puut dit moment. Ajax haalt momenteel de meeste punten in Europa. Klopt. Maar vijf jaar gedlen haalde AZ de meeste punten Europees. En vijf jaar dáárvoor haalde PSV juist de meeste punten Europees. Kwam dat omdat Ajax er dus met de pet naar gooide, opzettelijk? Of is dat gewoon de conjunctuur? Dat laatste natuurlijk. De ene keer haalt de ene club meer punten, dan weer de andere club. Alleen al het feit dat je de huidige coeffecientenlijst aanhaalt. Die is over vijf jaar bepaalt. En hoe zat dat dan vijf jaar daarvoor en de vijf jaar daarvoor dan? En hoe zit dat over vijf jaar dan? Dat weet niemand. Scorebord journalistiek.

28 februari 2019 om 11:48

Het is natuurlijk leuk en aardig, maar je moet wel de juiste dingen met het geld blijven doen. Dat valt mij nog niet altijd mee met de transfers van Magallan, Labyad, Kristensen en Bande. Dat is gewoon bijna 30 miljoen wat je aan het verbranden bent. Het wordt een belangrijke zomer en gezien het aantal mogelijk vertrekkende spelers kun jeje deze zomer niet zoveel miskopen veroorloven. Ondertussen moet je ook nog maar zien dat je wederom via de voorronde de CL haalt (kampioensroute of leagueroute)

28 februari 2019 om 11:54

Het is een fabeltje dat elke speler die je haalt een pareltje is. Het is simpelweg ook soms gewoon een gok en aan het eind moet je dan de balans opmaken. Natuurlijk zitten er wel eens eens miskoop tussen die je geld kost, daar komt geen enkele club onderuit. Maar Ajax verkoopt haar spelers al jaren voor goede bedragen. Deze zomer zou Ajax zomaar eens tussen de 200 en 300 miljoen kunnen ontvangen (frenkie, Hakim, Matthijs en Onana). En dan reken ik Neres, Donny en Tadic nog niet eens mee.

En Magallan is er pas net, dus daar kun je nog weinig over zeggen. Bande raakte vroegtijdig geblesseerd, daar heb je ook geen invloed op. Over Labyad en Kristensen ben ik het wel eens op zich, maar voor de breedte kunnen ze nuttig zijn.

28 februari 2019 om 12:13

Sinds wanneer zijn bande en magallan miskopen? Beide blessures. Labyad wil ik ook geen miskoop noemen. Goede speler voor de breedte. Kristensen is inderdaad een miskoop, maar tot op heden heedt ajax zelfs geld verdiend aan miskopen. Dus financieel heeft dat tot op heden geen enkel negatief invloed gehad.

28 februari 2019 om 12:18

@masterd
Bandé heeft nog helemaal niet gespeeld, die is helaas in de voorbereiding meteen lang geblesseerd geraakt, dat kan je niemand kwalijk nemen, en het slaat nergens op om die al af te schrijven. Magallan heeft één wedstrijd gespeeld, waarin het volledige team door het ijs zakte, die kan je ook nog niet afschrijven. Labyad, nou ja, die is als breedteversterking gehaald, en is zeker geen aankoop die je een niveau verder helpt, maar is wel nuttig om er bij te hebben in de Eredivisie, de realiteit is nu ook gewoon dat Ajax 6 miljoen kan uitgeven aan een breedteversterking. Kristensen ben ik wel met je eens, hij is fysiek geweldig en stoomt veel mee op, maar komt met name aan de bal gewoon kwaliteit te kort.

28 februari 2019 om 12:28

Oneens. Net als dat wober zogenaamd miskoop was.... Uiteindelijk met winst verkocht. Al die spelers die je opnoemt kan Ajax ook gewoon met winst doorverkopen ook al banken ze....

28 februari 2019 om 13:32

Ben ik niet mee eens. Zijn best goede spelers. Laat ze eerst maar eens wat wedstrijden spelen.

28 februari 2019 om 11:49

Ajax is al tientallen jaren los van de rest. Nu overwinteren ze in de CL en verkopen ze een speler voor een recordbedrag en opeens gaat Ajax loskomen..
Deze periode is qua record bedragen niet anders dan de tijd dat Huntelaar, Sneijder, van der Vaart etc Ajax verlieten.

Over een paar jaar, als alles weer normaal is, is het gat gewoon weer zoals deze 10 jaar terug ook was en hebben we het weer over Mickey Mouse.

28 februari 2019 om 11:55

Het is nu echt extreem geworden. Er komen nog tientallen miljoenen binnen uit de CL. 85 miljoen euro voor Frenkie moet nog ingeboekt worden en de rest van de selectie is honderden miljoenen euro's waard. En vanuit de opleiding komen er wee grote talenten aan zoals Gravenberch.

Ajax heeft afgelopen jaar het salarishuis van 16,6 miljoen euro verhoogd naar 41,3 miljoen euro en nog verdiende Ajax 20 miljoen euro.

Met het nieuw salarishuis loopt Ajax echt mijlenver voor op de concurrentie. Ter vergelijking, Feyenoord zit op 17,5 miljoen euro en hoopt dat via het nieuwe stadion op termijn naar 25 miljoen euro te krijgen.

28 februari 2019 om 11:59

Je moet begrijpen dat alles wat afgelopen jaar, en dit jaar, binnenkomt incidenteel is en niet structureel. Het zijn inderdaad gouden jaren voor de club maar het betekent niet dat als je een paar jaar bakken met geld binnenhaalt je dit hierna ook wel weer even uit kunt geven, of jij moet in een bol kunnen kijken die ik niet heb.

28 februari 2019 om 12:06

Onzin, het is structureel. Ajax is een opleidingsclub, elk jaar wordt er verdiend aan uitgaande transfers. Daarom heeft Ajax dit jaar het salarishuis met 16,6 miljoen euro verhoogd.

Ajax heeft jarenlang gespaard, zelfs in toekomstige jaren dat het tegen zit, is er meer dan genoeg buffer om makkelijk te overleven. Dat krijg je als je eerst spaart en daarna pas investeert.

28 februari 2019 om 12:13

Onzin? Dat Ajax een opleidingsclub is is structureel ja.
Elk jaar spelers verkopen van 80 miljoen niet.

Je zit schijnbaar op een wolk en wilt neit begrijpen dat je waarschijnlijk volgend jaar, en het jaar erop, niet weer een speler gaat verkopen voor 86 miljoen.
Dat noemt men structureel en inkomsten uit transfers zijn nooit structureel.

"ajax heeft jarenlang gespaard, zelfs in toekomstige jaren dat het tegen zit, is er meer dan genoeg buffer om makkelijk te overleven. Dat krijg je als je eerst spaart en daarna pas investeert."

Dit bevestigd toch alleen maar dat het geen structurele inkomsten zijn/waren? Ze hebben jaren moeten sparen om een buffer op te bouwen.
Als die 86 miljoen structureel was hadden ze die buffer niet eens nodig.

28 februari 2019 om 12:15

Het mag dan wel structureel zijn dat ajax aan transfers verdiend. Het is geen zekerheid zoals een sponsorcontract. Je kunt er dus moeilijk een beleid op maken.

28 februari 2019 om 12:21

@nolimit
Het is wel zo dat Overmars de transferwaarde van Ajax-spelers structureel heeft opgekrikt door de verkopen van m.n. Klaassen, Milik, Sanchez en Frenkie. Het record lag al heel lang tegen de 30 miljoen, voor spelers als Sneijder, Huntelaar en Suarez, dat is nu verdrievoudigd.

28 februari 2019 om 12:25

@nolimit

Maar Ajax hoeft niet elk jaar voor 80 mio te verkopen. Als ze gemiddeld 15-20 mio per jaar aan uitgaande transfers verdienen is het allemaal prima.

En met de honderden miljoen euro's die er nu verdiend gaan worden aan de transfers (inclusief die van Frenkie), zijn die transferinkomsten allemaal gedekt voor de komende jaren. Dus kan Ajax dik gaan investeren deze zomer.

28 februari 2019 om 12:35

Het salaris plafond is niet omhoog gekrikt of zo hoor. De kosten zijn gewoon gestegen. Niet meer niet minder. Ik vind het best. Nog meer goeie spelers

28 februari 2019 om 12:39

Speedy

"ajax heeft afgelopen jaar het salarishuis van 16,6 miljoen euro verhoogd naar 41,3 miljoen euro en nog verdiende Ajax 20 miljoen euro."

"onzin, het is structureel. Ajax is een opleidingsclub, elk jaar wordt er verdiend aan uitgaande transfers. "

Ja nogmaals, die cijfers van het salarisgebouw kloppen niet. Ajax betaalt veel en veel meer dan jij hier beweert.

En het heeft echt geen zin om maar blind te herhalen dat de inkomsten uit transfers 'structureel' zijn. Dat zijn ze niet, worden ze niet en wat jij doet, puur speculeren namelijk dat er 'altijd wel talenten doorbreken die altijd verkocht worden voor veel geld' dat mag maar het is gewoon verboden om dat boekhoudkundig in je balans op te nemen. Zowel binnen de accountancy als op grond van de regels van de Knvb.

Dus nee, het is niet structureel en nee daarmee kan Ajax dus geen gat creëren met de rest. Punt!

28 februari 2019 om 12:41

@speedy;

Hoezo Ajax Hoeft niet elk jaar voor 80 mil te verkopen. Je had het zelf over structurele inkomsten. Als Ajax niet elk jaar 80 miljoen binnenhaalt is het al niet structureel dus je spreek jezelf volledig tegen.

Ik zie dat er meer zijn die dit je proberen uit te leggen maar je wilt er niet aan geloven.

Helemaal goed. Ajax gaat dik investeren deze zomer en komt met spelers van 40-50 miljoen. Blijf vooral dromen.

28 februari 2019 om 15:05

Ik denk eerder dat dit gewoon de markt is. En deze is doorgeslagen na de Neymar transfer.

28 februari 2019 om 17:39

@nolimit

Ajax heeft het salarisbudget met 16,1 miljoen euro verhoogd. Dus moet Ajax 16,1 miljoen meer omzet behalen. Meer zitplaatsen heb je niet, de sponsor contracten zijn hetzelfde gebleven dus moet Ajax die 16,1 miljoen euro op een andere manier verdienen om niet in te teren op het eigen vermogen.

Als Ajax jaarlijks 16,1 miljoen euro meer aan transfer gelden weet op te strijken, blijft het eigen vermogen gewoon in tact. En dat noem ik dus structureel.

Nu met Frenkie haalt Ajax maximaal 85 miljoen euro binnen. Is eigen jeugd dus stond niet op de balans, er is geen transfersom betaald destijds. Met dat geld kan Ajax dan 5 jaar lang de verhoging van het salarisbudget betalen indien de omzet tegen zou vallen.

Ajax komt niet met spelers van 40-50 miljoen, Ajax haalt alleen tegenwoordig wel spelers van 15-20 miljoen euro. Daar waar ze voorheen maximaal 8 miljoen euro wilde betalen. Dat zijn betere spelers dus die kan Ajax later ook weer veel duurder verkopen. Dat is de hefboom.

28 februari 2019 om 11:52

Ik denk dat de meeste fans van Ajax maar ook van andere clubs zich nog niet goed beseffen wat voor financiële atoombom er komende zomer afgaat in Amsterdam. Frenkie + de Ligt + Ziyech is 200 miljoen. Dat komt dan boven op de 178 miljoen die er al op de bank staat. En dan gaan we er voor het gemak even vanuit dat het bij die 3 blijft wat betreft uitgaande transfers van basis spelers.

Ik zou niet gek op kijken als Ajax dan op zoek gaat naar vervangers van 30 a 40 miljoen. Pavon bijvoorbeeld.

28 februari 2019 om 11:57

Precies, de huidige selectie is honderden miljoenen euro's waard en de markt wil het er ook voor betalen. Plus iets van 60 miljoen euro verdiend met de CL dit jaar, echt het kan niet op. Dit is niet normaal meer. Hier staat geen maat op, hier valt niet tegen op te boksen.

De resultaten zijn al zichtbaar, overwintert in de CL, finale beker en 2 puntjes verwijderd van de titel.

28 februari 2019 om 11:58

"ik denk dat de meeste fans van Ajax maar ook van andere clubs zich nog niet goed beseffen wat voor financiële atoombom er komende zomer afgaat in Amsterdam. "

Hahah ik denk dat jij niet beseft dat het effect niet zo gigantisch zal zijn als jij denkt.
Ajax gaat niet opzoek naar transfers van 30 a 40 miljoen, om de simpele reden dat dit incidentele inkomsten zijn.
Als je die spelers hebt verkocht, en Ajax wordt geen kampioen zonder CL, zien de inkomsten er volgend jaar al heel anders uit.

Of denk je dat Ajax met het geld op de bank gaat gokken in de hoop de CL een paar jaar achter elkaar te winnen?

28 februari 2019 om 12:04

Nee hoor, de transfer inkomsten van Ajax zijn structureel. Verder zijn transferuitgaven natuurlijk ook incidenteel.

Het salarishuis is dit jaar verhoogd met 16,6 mio naar meer dan 40 mio. Dat is structureel. Niet afhankelijk van CL voetbal maar gedekt door de transfer inkomsten en de enorme buffer op de bank.

Ajax heeft Frenkie al verkocht voor 75-85 miljoen euro. De jaarrekening volgend jaar wordt een mega klapper.

28 februari 2019 om 12:30

Speedyafc; Lees nou zelf even wat voor wartaal je uitslaat; transferinkomsten zijn structureel, transferuitgaven zijn incidenteel..?? Ja het is leuk dat er geld binnenkomt, maar houd je even aan de correcte terminologie aub. Plus als je twee jaar Europees er vroeg uitligt, de markt Ajax iets minder interessant vind en je wel met een giga salarishuis zit, loopt de balans ook snel terug. Ja, er komen wat dingen samen op dit moment maar als kleine competitie moet je toch conservatief blijven in je verwachtingen.

28 februari 2019 om 12:42

"nee hoor, de transfer inkomsten van Ajax zijn structureel. Verder zijn transferuitgaven natuurlijk ook incidenteel."

Er valt ook gewoon niet tegen te lullen... N.v.m, misschien wil een ander het je nog langer proberen uit te leggen.

28 februari 2019 om 12:47

Afcfokke

Kijk, er zijn gelukkig ook nog Ajaxfans die de realiteit kennen, naast Scepticus38! Exact, zo is het . Ajax doet het geweldig, maar het kan echt zomaar ineens compleet omslaan. Uitschakeling Europees is echt geen onrealistisch scenario en wat nu als de markt die nu volledig op hol lijkt ineens instort en je inderdaad met een tig aantal mega contracten opgezadeld zit die je gewoon tot de laatste cent uit moet betalen? En die spelers die je voor 25 miljoen kocht die je opeens, na het betalen van bijna drie miljoen per seizoen aan de straatstenen niet meer kwijt kan? Tja.

28 februari 2019 om 12:51

Nolimit heeft wel een goed punt. Welke speler wil je volgend seizoen voor 80-90 miljoen euro verkopen en wanneer is dat eerder ooit voorgekomen? Nee, die cijfers zijn niet structureel, maar vooralsnog incidenteel. Talenten als De Ligt en De Jong zijn uitzonderingen en die zijn tegenwoordig in trek.

28 februari 2019 om 13:21

Marc Overmars: 'wat mij betreft is dit pas het begin.'

28 februari 2019 om 13:43

Nee Speedy, de verhoging van de salarissen zijn niet structureel, in deze stijging zit namelijk ook de bonussen in die aan de selectie is uitgekeerd na het behalen van CL

28 februari 2019 om 17:51

@danielvan der

Het artikel in het AD stelt juist dat het salaris budget met 16,1 miljoen euro verhoogd is. zo heeft Ajax o.a. Tadic kunnen binnenhalen met een naar verluidt salaris van 3,5 miljoen euro bruto ontvangt. Hetzelfde geldt voor Blind, Ook werden de contracten van de Ligt en Ziyech opengebroken.

Ajax heeft dit aangedurfd omdat er genoeg geld in kas was (150mio). En dankzij deze durf wist Ajax zich te plaatsen voor de CL, wat 60 miljoen euro opbrengt.

Verder wist Ajax een speler die geen transfersom gekost heeft voor 75 tot 85 miljoen euro te verkopen.

Kortom, dit jaar verdiend Ajax meer dan 100 miljoen euro extra. Genoeg geld om de komende jaren met het verhoogde salarisbudget te blijven spelen. En geen enkel risico, want het is gedekt met eigen vermogen.

28 februari 2019 om 12:20

Het is inderdaad niet moeilijk om te voorspellen dat Ajax uiteindelijk loskomt van de rest. PSV kan nu nog bijblijven door constructies waardoor 'onhaalbare' spelers als Lozano toch kunnen komen, maar dat is niet meer dan een pleister op een te diepe vleeswond.

Deze zomer kan Ajax het eigen vermogen zo'n beetje verdubbelen en met zo'n enorme financiele groei als dat van Ajax de laatste jaren is het een kwestie van tijd voordat Ajax spelers aan gaat trekken voor bedragen rond de 20-30 miljoen euro. Daar kan PSV bij lange na niet in mee.

28 februari 2019 om 12:55

Dat loskomen gaat de eerste jaren nog niet gebeuren. Zo groot is het verschil helemaal niet en het hangt voornamelijk samen met het spelen van Cl.

Ter vergelijking omzet over seizoen 17-18 (exclusief transfers):
Ajax, zonder CL, 91 miljoen,
Feyenoord, met CL, 99 miljoen (het seizoen daarvoor zonder CL, maar met het kampioenschap zaten ze op 69 miljoen).
Psv, zonder CL-europees voetbal, 62 miljoen (het seizoen daarvoor met CL zaten ze op 85 miljoen).

Het wel of niet spelen van CL maakt voor Nederlandse clubs dus ongeveer een verschil 25-30 miljoen.

Dat Ajax zonder CL een vergelijkbare omzet heeft als PSV of Feyenoord met CL is niets nieuws. Het gat is ook (zeker relatief gezien) niet groter geworden de afgelopen jaren.
Ajax heeft de afgelopen jaren natuurlijk ook voor een kapitaal aan spelers verkocht. Maar ook bij PSV staat er genoeg kapitaal op het veld (en er komen daar een paar grote talenten aan die over een paar jaar mogelijk een leuke transfer kunnen maken).

Wanneer Ajax een paar jaar CL kan spelen en de rest niet, dan kan het verschil fors oplopen. Maar tot die tijd zal het allemaal wel meevallen.

28 februari 2019 om 14:58

Speedyafc

Quote: "elke zes maanden groeit het eigen vermogen van Ajax en het einde is nog lang niet in zicht. Nu komt de transfer van Frenkie eraan maar als je verder in het veld kijkt, wat daar aan kapitaal rondloopt, het is echt niet normaal meer.
Het kan bijna niet anders of Ajax gaat echt loskomen van de rest. Ik zie de andere clubs dit echt niet meer goedmaken, het verschil is zo immens groot geworden. Moet je kijken wat een moeite en gedoe het is voor Feyenoord om het salarishuis met 7,5 miljoen euro op te krikken. Terwijl Ajax eigen vermogen jaarlijks met een veelvoud daarvan groeit".

Het is complete onzin wat je zegt, al was het alleen maar omdat de halfjaarcijfers fictief zijn. De balans wordt immers pas aan het einde van het boekjaar opgemaakt. Als je de moeite had genomen om niet alleen naar de cijfers te kijken, maar het hele stuk te lezen was je de volgende opmerking tegen gekomen: " Seizoensgebonden karakter van tussentijdse bedrijfsactiviteiten. In de vergelijkende cijfers in de balans is de opstelling per 30 juni 2018 gehanteerd. Hierdoor spelen seizoensinvloeden een rol in de vergelijking. Deze invloeden hebben met name betrekking op vooruit ontvangen bedragen uit de verkoop van seizoenkaarten en opbrengsten business-seats en skybox-plaatsen. De opbrengsten seizoenkaarten worden in de loop van het boekjaar naar rato van het aantal gespeelde thuiswedstrijden in de Eredivisie als omzet verantwoord. De opbrengsten business-seats en skybox-plaatsen worden over een periode verantwoord en toegerekend naar rato van het aantal gespeelde thuiswedstrijden in alle competities". Er staat met andere woorden niets anders dan dat de cijfers een vertekend beeld geven. Tegenover de inkomsten die de club nu al heeft ontvangen en dus in de tweede helft dus niet meer krijgt, staan uitgaven die nog wel gedaan moeten worden.

Daarom is je redenering er een van iemand die een hypotheek afsluit die hij niet meer kan betalen als hij zijn baan kwijt, zonder er rekening mee te houden dat hij zijn baan ook daadwerkelijk kwijt kan raken en daarop zijn uitgavenpatroon aan te passen. Je hebt het in je betoog bovendien over salarisbudget en eigen vermogen, waardoor ik niet anders kan dan er vanuit gaan dat je in de veronderstelling bent dat die salarissen vanuit het eigen vermogen worden betaald. En dat is natuurlijk niet zo en dat is maar goed ook omdat een bedrijfsvoering waarin het kapitaal wordt opgevreten zonder dat dat het rendement verhoogt, een schoolvoorbeeld is van wanbeleid. Het salaris wordt betaald uit de inkomsten die een bedrijf genereert en niet uit het eigen vermogen.

Ajax heeft zelf aangegeven dat het wat mogelijkheden om de begroting vwb inkomsten gegenereerd in eigen land te verhogen, aan het plafond zit. Dat geldt natuurlijk niet voor bijv. Feyenoord, waardoor die club als het stadion er eenmaal is, de achterstand op Ajax in theorie nog in zou kunnen halen. De winst van Ajax zal moeten komen uit de buitenlandse ondernemingen en hoewel ik daar een positief gevoel over heb, ga ik niet net zo als jou de huid van de beer verkopen alvorens de beer geschoten is. Veel reacties op het financiele beleid van Ajax, getuigen van een grootheidswaanzin die zijn weerga niet kent en een financieel alfabetisme. Om de gezondheid van een bedrijf te kunnen meten, is het volstrekt onvoldoende om uitsluitend naar het eigen vermogen te kijken en is de bedrijfsvoering net zo belangrijk. De bedrijfslasten en de afschrijvingen op transfersommen schieten omhoog bij Ajax en dat is zeer zorgelijk. Nog zorgelijker is het dat de er vooral sleutelspelers vertrekken waarop niet behoeft te worden afgeschreven, terwijl hun vervangers normaliter van buitenaf moten worden aangetrokken en de afschrijfpost nog verder op zullen stuwen. En dan heb ik het nog niet eens over de snel toenemende salarisuitgaven. De begroting van Ajax was al amper kostendekkend en als de uitgaven met sneltreinvaart omhoog blijven gaan en de structurele inkomsten daar niet in mee gaan, levert dat binnen de kortste keren een verliesgevende begroting op. En moet de club het kapitaal dat zo zorgvuldig is opgebouwd op gaan eten om de verliezen mee af te dekken. Zo lang de club CL deelname weet af te dwingen en spelers met flinke winst weet te verkopen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar zodra het wat dat betreft tegen gaat zitten, zijn de rapen snel gaar. Je hoeft de opbrengsten van spelersverkoop van het afgelopen jaar, waarin geen Europees werd gehaald alleen maar naast de schamele winst die dat jaar is geboekt, te leggen om dat besef te kunnen doen landen.

28 februari 2019 om 15:19

Verbeter mij gerust maar was het niet zo dat '' jeugdspelers'' voor niks in de boeken staan zoals een Donny, Nous & Mathijs en dat het logisch is dat hier niet op afgeschreven wordt? Maar als ze straks worden verkocht wel de complete opbrengst '' toegevoegd'' word waardoor het oplopen van de afschrijf kosten wel meevalt. En zou Onana, Dolberg ook al niet compleet zijn afgeschreven?

28 februari 2019 om 18:02

@sceptis

De salarissen worden niet betaald uit eigen vermogen maar uit de inkomsten. Echter aangegane salarisverplichtingen lopen over meerdere jaren. Plaatst Ajax zich niet voor de CL, dan kan het zijn dat de inkomsten niet toereikend zijn om de salarislast te dekken. Op dat moment zou Ajax interen op het eigen vermogen.

Omdat het eigen vermogen zo groot was, durfde Ajax dat dit jaar aan. De gok pakte goed uit, want met Blind en Tadic wist Ajax zich te plaatsen voor de CL, opbrengt 60 miljoen euro. Kassa!

Spelers uit de eigen opleiding zijn niet voor hun uiteindelijke transfersom opgenomen op de balans. Dus met Frenkie verdiend Ajax wel degelijk 75 miljoen euro. Deze transfer zal het eigen vermogen dus doen groeien. Net zoals de Ligt, Onana, Ziyech en van de Beek niet dik op de balans staan. Hun transfers genereren dus heel veel geld wat het eigen vermogen (geschatte toename van minimaal 100 miljoen euro) zal laten toenemen.

De vervangers komen uit de eigen opleiding of worden voor relatief lage bedragen aangetrokken.

Conclusie, het gaat momenteel bij Ajax financieel geweldig. Het eigen vermogen is aan het ontploffen en dat zal de komende jaren nog wel even zo door gaan.

28 februari 2019 om 15:00

Valt mee, de bedragen zijn hoog, maar PSV bijvoorbeeld verkoopt ook niemand meer onder de 25 miljoen nu. AZ verkoopt niemand onder de 10 miljoen. Dit geld komt namelijk ergens vandaan waar we in Nederland van profiteren...en dat is van TV gelden uit Engeland en Spanje.

28 februari 2019 om 16:09

Dat is onzin. De topspelers misschien, maar laten we eerlijk zijn, psv verkoopt bijna iedere speler als er 20 miljoen wordt geboden. Of denk je dat ze 20 miljoen op schwaab weigeren bijvoorbeeld? Als er morgen een olieclub 15 miljoen op Schone biedt is hij ook weg.

"de opbrengsten uit de seizoenkaarten zijn met 800.000 euro gedaald naar 6,1 miljoen euro. Ajax verkocht 39.543 seizoenkaarten, 800 minder dan een jaar eerder."

800.000 / 800... kost een gemiddelde seizoenskaart €1.000? Damn, das een behoorlijke smak geld.

28 februari 2019 om 12:05

Dat kan inderdaad niet kloppen, want zelfs de duurste seizoenskaart is nog geen 1000 euro.

28 februari 2019 om 12:12

Misschien zijn er wat minder business Seats verkocht.

28 februari 2019 om 12:20

Nee dat kan niet kloppen, de duurste kosten €700 of iets in die richting.

28 februari 2019 om 12:56

Misschien een verandering in prijs voor de seizoenskaarten. Als die goedkoper zijn geworden dan is het wel te verklaren.

28 februari 2019 om 13:11

Ik denk dat het komt door het aantal (thuis )wedstrijden voor de winterstop. 2 jaar geleden zaten we toen aan speelronde 18 en nu pas aan speelronde 17.
Ze zullen de opbrengst van de seizoenkaarten delen over het aantal thuiswedstrijden, met een of twee thuiswedstrijden meer kom je dan al snel aan zo'n verschil.

Wat een moment om dit bekend te maken, hadden ze nooit durven doen als Ajax gisteren verloren had. Anyway, zoveel kapitaal en 5 jaar geen zilverwerk blijft natuurlijk lachwekkend.

28 februari 2019 om 12:01

Daarom is dit jaar het salaris huis ook verhoogd met 16,6 miljoen euro naar een whooping 41,6 miljoen euro per jaar.. Het geld is voor het eerst aangewend om het elftal te versterken. en de resultaten tot nu toe: Overwintering in de CL, finale beker en tweede in de competitie op twee puntjes.

Er valt helemaal niets te lachen, gewoon een geweldig beleid. Een voorbeeld voor alle voetbalclubs. Eerst financieel een flinke buffer bouwen en dan investeren om jaarlijks de dubbel te pakken.

28 februari 2019 om 12:19

Ook dit seizoen hebben ze ondanks alle investeringen nog geen enkel moment bovenaan gestaan, maar jij spreekt alweer over jaarlijks de dubbel pakken. Misschien loop je iets te hard van stapel.

28 februari 2019 om 12:23

De euforie over gisteravond werkt natuurlijk nog een beetje door. We hebben inderdaad nog niks, afgezien van 60 miljoen euro, een hoop aanzien en Uefa club rating verdiend in de CL, maar het ziet er allemaal erg goed uit.

En dan die financiële cijfers die vandaag bekend gemaakt zijn, met afstand nu het grootste salarishuis van de eredivisie, daar moet je de komende jaren echt de vruchten van kunnen plukken.

28 februari 2019 om 12:26

Daar heb je inderdaad een goed punt. De grote fout van Feyenoord en FC Twente was de blinde ambitie waarmee ze de club wouden laten ontwikkelen met torenhoge schulden als gevolg.

Als beide clubs rustig aan hadden gedaan en zo'n buffer hadden opgebouwd, zaten ze waarschijnlijk niet in de buurt van Ajax, maar hadden ze beiden een betere selectie en een zeer gezond financieel huishouden.

Nu is Feyenoord net weer uit de schulden na 5 jaar flink saneren en heeft FC Twente net het saneringsplan ingeleverd en speelt het (vooralsnog) in de Keuken Kampioen Divisie. Dat is toch een heel ander vooruitzicht dan men 10 jaar geleden dacht.

28 februari 2019 om 12:31

Ajax heeft vroeger ook dezelfde fout gemaakt hoor, bij de aanstelling van van Basten werd alles opgemaakt, daarom was het geld bij de fluwelen revolutie ook helemaal op. Maar Overmars, Frank de Boer en al die anderen hebben Ajax er financieel bovenop geholpen waarna er een hefboom effect is opgetreden.

Door het eigen vermogen wordt er alleen duur verkocht, Ajax kan nee zeggen. En door spelers duurder in te kopen, zoals Neres en Ziyech, kan Ajax spelers nog duurder verkopen.

28 februari 2019 om 12:07

Je weet dat een beursgenoteerd bedrijf altijd van te voren een aankondiging doet? Zo ja, dan weet je dat het helemaal los staat van het resultaat. Met andere woorden; ook bij verlies waren de cijfers vandaag naar buiten gekomen.

28 februari 2019 om 15:59

De data waarop Ajax met deze data naar buiten komt liggen (lan) van te voren vast omdat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is. Dus dat staat hier volledig los van.

178,7 miljoen eigen vermogen, nondeju... en dan is de verkoop van Wöber en die van Frenkie voor max 84 miljoen nog niet eens meegerekend...
Financieel wordt er fantastisch beleid gevoerd de laatste tijd. Deze zomer komt er een ongelooflijke hoeveelheid geld bij en kunnen er ook weer versterkingen in de categorie Blind/tadic gehaald worden.
Voor de mensen die dit geweldige financiële succes willen contrasteren met het sportieve aspect: we staan in de finale van de beker, hebben nog een kans om de kwartfinale CL te bereiken, en zijn nog volop in de race voor de titel, vergelijk dat eens met de afgelopen jaren. Bovendien zijn we hard op weg om de grens van 100 doelpunten te doorbreken en scoren we uitzonderlijk veel dit jaar.
Ik vind dat het best aardig gaat.

28 februari 2019 om 12:36

Dat contrast is natuurlijk wel terecht. De beker zullen 'jullie' denk ik wel winnen, maar je hebt nog geen enkele zekerheid dat je kampioen gaat worden en een kwartfinale-plek in de Champions League is niet onmogelijk, maar wel heel erg ver weg op dit moment. De kans is relatief groot dat je aan het einde van het seizoen enkel met een 'simpele troostprijs' staat, de KNVB-beker.

Dan is het seizoen natuurlijk niet geslaagd, want hoe je er ook naar kijkt; een selectie als dat van dit seizoen krijg je niet snel weer. Ajax heeft heel veel geld, maar jongens als Ziyech, De Jong, De Ligt en Onana kosten (zoals je nu ziet) veel te veel geld. Je haalt er dus hooguit iemand voor terug die pas over 2-3 seizoenen dat niveau heeft, mits een buitenkans zich aandient.

Ook de toptalenten als Gravenberch hebben nog 2-3 seizoenen nodig om aan te haken richting het vereiste niveau mits ze zich ontwikkelen en als spelers als Van De Beek en Blind de sterkhouders gaan worden, zit je natuurlijk wel met een probleem.

Maar goed, Ajax zal vast redelijk wat uitgeven deze zomer en titelkandidaat zijn ze eigenlijk elk jaar. Ik geloof best dat er volgend jaar weer een hele behoorlijke ploeg staat, maar zo goed als dit seizoen zie ik ze eigenlijk niet worden. Jongens als Ziyech, De Ligt en De Jong zijn toch vooral uitzonderingen qua talent.

28 februari 2019 om 12:44

Ja je hebt geen zekerheid dat je kampioen kan worden, maar dat kán je ook nog helemaal niet hebben op dit moment, haha, dat heeft PSV ook niet. Niemand zegt dat het seizoen al geslaagd is, dat kan dus ook niet als je pas in februari/maart zit. Het gaat er om dat je op dit moment nog overal voor in de race bent, een recordaantal doelpunten scoort en een geweldige CL campagne hebt gehad zelfs als je er uit gaat tegen Real. Totaal ongerechtvaardigd om in die omstandigheden te zeggen dat Ajax dit seizoen sportief niet goed gaat.

Het is heel simpel. Naam maak je internationaal. Daarom vind ik het ook zo dom de EL te laten lopen.

28 februari 2019 om 12:39

Dat heb ik sowieso nooit begrepen. Ploegen vechten het hele seizoen voor Europees voetbal om het vervolgens te laten lopen omdat de focus weer op de competitie ligt. Eigenlijk lachwekkend, maar daar heeft elke subtopper zich al aan schuldig gemaakt.

28 februari 2019 om 14:35

Inderdaad. PSV heeft er wat dat betreft met name een potje van gemaakt in de EL. Die hebben toch jarenlang selecties gehad waarmee je toch echt wel kwartfinale of verder kon komen. AZ valt in deze niets te verwijten, een enkele uitglijder daargelaten. Utrecht, Groningen, Heracles, Vitesse, Den Haag. Het was vrijwel altijd kommer en kwel. Gewoon schandalig wanneer je het met andere landen vergelijkt.

Ik zie Ajax nog wel de dubbel pakken. En als volgende week Madrid wordt uitgeschakeld is dit zo het beste seizoen van de afgelopen 20 jaar voor Ajax. Tel uit je winst. Maar of Ajax, ook met bovenstaande successen, door moet met Ten Hag betwijfel ik.

28 februari 2019 om 12:46

@raubaht

Als je voor het eerst in vijf jaar kampioen wordt, de dubbel pakt, meer dan 100 keer scoort in de competitie, en Real Madrid, afgelopen drie jaar winnaar van de CL, uit de CL kegelt en de kwartfinale haalt, dan lijkt dat me niet het beste moment om je trainer de laan uit te sturen...

Heel mooi dat Ajax wederom een hele mooie winst heeft geboekt over het eerste halfjaar van dit seizoen, en die zal alleen nog maar hoger uitvallen met de transfers van de Jong en Wöber, terwijl ik verwacht dat Ziyech en de Ligt ook sowieso zullen vertrekken na dit seizoen.

Vaak lees ik reacties dat Ajax het geld blijkbaar belangrijker vind dan prijzen, maar als Ajax mede door hun financiële positie die ze nu hebben uiteindelijk verschillende prijzen zal winnen, dan neem ik de prijzendroogte van Ajax van de afgelopen jaren voor lief want uiteindelijk levert dat dus over de lange termijn gezien prijzen, maar ook veel geld op.

PSV won bijvoorbeeld tussen 2008 en 2015 ook geen kampioenschap, enkel de Knvb Beker en de Johan Cruijff Schaal in 2012 en dat zijn dus 2 prijzen in 7 jaar tijd, wat ook voor een club als PSV natuurlijk erg mager is.

Ajax heeft dan weliswaar sinds 2014 geen prijs meer gewonnen, maar ik hoop dat er dit seizoen sowieso minimaal 1 prijs aan de prijzenkast toegevoegd zal worden.

Als Ajax zo blijft doorgaan kan het wel eens 1 van de rijkste clubs ter wereld worden van clubs die geen hulp hebben gekregen van een rijke investeerder.
En het ziet ernaar uit dat ze naar een eigen vermogen gaan groeien van ruim een half miljard na verkoop van Onana, Mazraoui, De Ligt, Tagliafico, Vd.Beek, Frenkie De Jong, Ziyech, Neres, Dolberg en Tadic.
Dat is ongekend voor een club uit de eredivisie!!!

28 februari 2019 om 18:06

Klopt, het is ook erg bijzonder, geen van de spelers staat voor dikke bedragen op de balans dus zullen de toekomstige transfers het eigen vermogen tot astronomisch hoogte laten toenemen.

En hun vervangers komen uit de opleiding of worden voor bedragen onder de 15 miljoen euro aangetrokken. Die ontwikkelen zich weer verder en zullen over een paar jaar ook voor heel veel geld verkocht worden.

zo zie je het belang van een goede jeugdopleiding en een creatief scoutingsbeleid. met dit vermogen kan Ajax de komende jaren zonder problemen structureel meedoen om het kampioenschap en ook in de Champions League af en toe overwinteren, wat je ook weer aardig wat extra inkomsten oplevert

Wel benieuwd wat er in de zomer bij gaat komen, er zal aardig wat versterking nodig zijn. Ik hoorde dat Pierie en Doan uitgenodigd waren in de Arena, en prima om wat jonge talenten te halen, maar we moeten toch ook een niveautje hoger gaan inzetten denk ik. Laten we maar beginnen met Jantje Vertonghen terughalen.

28 februari 2019 om 13:26

En Fosu-Mensah.
En zou het ook mooi vinden als we Robben voor een jaartje weten te strikken.

28 februari 2019 om 16:28

Waarom Mensah? die is niet goed genoeg voor Fulham (redelijk uitzichtloos nr 19 in de PL) en wordt daar op de bank gehouden door een speler die niet goed genoeg was voor Anderlecht.

Iedereen die om Mensah roept heeft een handvol wedstrijden onder van Gaal in gedachten, maar dat is inmiddels al weer 4 jaar geleden...

28 februari 2019 om 13:28

Pierie en Doan zouden prima versterkingen voor de breedte kunnen zijn. Net als Stengs en Redan.
Aan versterkingen voor de basis zit ik eerder te denken aan spelers als Fosu Mensah, Vertonghen en Shabani waar Overmars laatst interesse in had. Shabani wordt omschreven als een type Ziyech. Op die manier blijft de basis ongeveer op hetzelfde niveau en ga je er in de breedte nog wat op vooruit. Mooie selectie heeft Ajax dan:

Onana
Mazraoui F. Mensah Vertonghen Tagliafico
Vd.Beek Blind Shabani
Neres Dolberg Tadic

Varela
Kristensen Magallan Pierie Sinkgraven
Gravenbergh Schone Doan
Stengs Redan Cerny

28 februari 2019 om 13:33

Pierie en Doan dat is al lang rond.
Met name Doan. Die zit gewoon in een deal dat ajax dit jaar al heeft gesloten met Groningen in ruil voor huur van Cassiera en Sierhuis

28 februari 2019 om 14:22

een team koop je niet. geld of geen geld je moet ook de juiste spelers kopen. cl winnen gaat zowiezo nog lang niet gebeuren . het blijft Ajax maar hoor!

28 februari 2019 om 14:22

en doan en pierie kom op zeg daar hoef je europa niet mee in.

28 februari 2019 om 15:38

Wie zegt dat de CL winnen het doel moet zijn? CL spelen is een belangrijker doel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Aanvaller, 20 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 AS Roma 29 1 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 2 0
2016/2017 Ajax 14 2 3 0
2016/2017 Jong Ajax 8 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

Totti geeft schop na: ‘Ik zou een speler van Ajax hebben gehaald’

Als het aan Francesco Totti had gelegen, dan droeg Hakim Ziyech nu het shirt van AS Roma. Dit blijkt uit de persconferentie die de clubicoon maandag gaf bij zijn plotselinge afscheid,...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 19 juni
Neymar lijkt op weg naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren