Afellay is dodelijk voor Jong Oranje-dissonant: ‘Hij heeft totaal geen functie'

Woensdag, 24 maart 2021 om 23:31Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:35

Ibrahim Afellay begrijpt niet dat Ludovit Reis woensdagavond niet al in de rust werd gewisseld bij Jong Oranje. De analist van de NOS, die vanwege een allergische reactie overigens last van rode ogen had, is van mening dat Abdou Harroui van Sparta Rotterdam voetballend vermogen had kunnen toevoegen aan het spel. Jong Oranje speelde 1-1 tegen de leeftijdgenoten van Roemenië.

"Het was zeer teleurstellend", zegt Afellay. "Ze hadden natuurlijk een middenveld met Teun Koopmeiners en Reis. Als je tegen dit soort ploegen speelt heb je baltempo nodig. Dan heb je jongens nodig die echt vast aan de bal zijn. Het was veel te traag. Je moet zo'n ploeg natuurlijk kapotspelen en het baltempo hoog houden. Naarmate de wedstrijd vordert kunnen ze dat dan niet meer belopen. Als je dan in een vroeg stadium steeds balverlies lijdt, en met name spelers als Reis veel aan de bal moeten komen. Dat zijn jongens die eigenlijk totaal niet aan de bal moeten komen."

Omdat Roemenië ver terugplooide, had Reis als verdedigende middenvelder volgens Afellay geen toegevoegde waarde. "Hoezo haal je die jongen er niet uit?", aldus de oud-PSV'er. "Hij heeft totaal geen functie daar. Als je het hebt over 'balans op het veld' zoals veel trainers praten, hij leidt ook een grote kans in met balverlies. Ik had zeker liever Harroui gezien, maar de trainer (Erwin van de Looi, red.) spreekt over dat er nog andere wedstrijden aan komen. Maar je moet toch je eerste wedstrijd winnen om uiteindelijk een goede uitgangspositie te creëren?"

Theo Janssen, die samen met Afellay de analyse verzorgt, is ook teleurgesteld in de prestatie van Koopmeiners, de partner op het middenveld van Reis. "Je verwacht dat hij het spel kan maken", aldus Janssen. "Je verwacht heel veel van hem, ook omdat je hem natuurlijk veel ziet spelen bij AZ. Daar doet hij het heel goed en is hij een bepalende speler. Dan zie je hem vandaag bij Jong Oranje spelen en is hij eigenlijk heel slordig. Je merkte op een gegeven moment ook dat hij een beetje gefrustreerd raakte. Hij pakt hier gewoon de speler, wat in het restant van het toernooi ook nog consequenties kan hebben. Hij speelde vandaag echt een matige wedstrijd."

Koopmeiners geeft zelf na afloop aan ook niet tevreden te zijn over het spel van Jong Oranje. "Qua punten zitten we er nog middenin, maar ik denk we niet tevreden mogen zijn over de wijze waarop", aldus de aanvoerder van AZ. "Het was een team met vijf verdedigers, die ook nog eens heel erg aan het afjagen waren. Daardoor werd het voor ons voorin heel moeilijk om loopacties te maken, aangezien ze ook kort op elkaar stonden. Maar daarnaast waren wij als team veel te slordig en makkelijke ballen waren we veel te snel kwijt."Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door yelle)

Trainer VdLooi is van controle, zekerheid en is weinig avontuurlijk en vernieuwend. Met een beetje pech kun je zaterdag al naar huis. Aanvallend onmachtig, het middenveld had geen creativiteit. En de backs zijn niet comfortabel aan de bal. Jammer, dit jong Oranje verdient een betere coach!

25 maart 2021 om 08:41

Wat Afellay aangeeft is wel een interessante opmerking: uiteindelijk verliezen dat soort spelers ook de bal waardoor je juist verdedigend kwetsbaar bent. Net zoals PSV blijven trainers te vaak vanuit zekerheid uit te willen gaan terwijl je, vooral als je de aanvallende partij bent in balbezit, vooral goed met de bal moet kunnen omgaan. Dat was ook zo sterk aan het Ajax van de halve finale, daar had je twee spelers voor de verdediging die makkelijk een bal bij zich kunnen houden waardoor je uiteindelijk gewoon minder hoeft te verdedigen.

25 maart 2021 om 09:44

@fcbogarde "beetje pech kun je zaterdag al naar huis."

In deze drukke periode door corona en 2 grote toernooien achter elkaar hoeft dit geen pech te zijn he. Ff wat rust. De grote talenten maken nog kans op het EK en volgende zomer het WK.

Gelijk goed moment om afscheid te nemen van deze non-trainer.

25 maart 2021 om 12:19

Wie is Van der Looi? Waarom wordt zo'n man aangesteld als hoofdcoach? Maakt in die docu's over Jong Oranje behoorlijk autoritaire, niet-inspirerende indruk. Stelt gewoon een middenveld op van 3 controleurs (waarvan 2 matig zijn) tegen Roemenië O21... Dat is toch niet de Nederlandse school? Waar zijn de creatieve middenvelders? #vanderlooiout

Ibi had potverdikkie een goede assie te pakken vanavond zeg!

Zelfs wanneer hij eruit ziet als Towelie, geeft Ibi echt de beste analyses die ik in tijden heb gehoord. Hij is gewoon eerlijk. Als hij bij Oranje had gekeken, had hij de Roon ongetwijfeld ook aangepakt. Was net zo'n drama als Reis.

Hij heeft ook gewoon gelijk. Waar zit je naar te kijken? Reis, Zeefuik, De Wit.. Pure middelmaat. De alternatieven die meer brengen of kunnen brengen zitten toch gewoon op de bank? Ik vrees dat dit nog wel eens een kort toernooi kan gaan worden.

24 maart 2021 om 23:45

Dan vind ik toch dat je Zeefuik tekort doet. Deed het fantastisch bij Groningen, en speelt nu regelmatig bij Hertha. Heeft power, snelheid, prima tackle, alleen beetje onstuimig af en toe. Zie hem wel de stap maken naar het grote Oranje, mits hij zich blijft ontwikkelen. De Wit is drama, Reis is een barca-huurling maar kan niets met een bal. Verder vond ik Bakker ook dramatisch vanavond. Vd Looi hoofdschuldige met z’n rare opstelling. Bij de keeper gaat het om wedstrijdritme, terwijl dat op die positie van alle elf het minst belangrijk is. Op linksback speelt Bakker die al weken op de bank zit bij PSG ten faveure van Malacia die al maanden alles speelt bij Feyenoord. Onlogisch.

25 maart 2021 om 06:54

Dat hij Bakker opstelde kan ik nog inkomen, die heeft het geweldig gedaan bij PSG op de momenten dat het moest. Maar inderdaad, dat opstel beleid is vrij krom en hypocriet op deze manier. Het is gewoon een drama coach.

25 maart 2021 om 08:52

Nou ja, van de laatste 9 wedstrijden van PSG heeft hij 1 keer 90 minuten gespeeld in de beker. De andere 8 van begin tot eind op de bank gezeten. Vind ik nog steeds onzin dat voor hem het wedstrijdritme argument niet op gaat.

24 maart 2021 om 23:54

Niet helemaal eerlijk dat je Zeefuik benoemd samen met Reis en De Wit. Vond Zeefuik juist een van de betere vandaag, toont altijd 100% en heeft een prima voorzet. Stoomt altijd op en is levensgevaarlijk. Vind het realistischer wanneer je Reis, De Wit en Bakker had benoemd. 3x middelmaat wie gewoon niet beter kunnen. Vd Looi moet gewoon z'n gekkigheid opzij zetten en fatsoenlijk voetballen tegen Duitsland met Bakker, Reis en De Wit op de bank.

Scherpen
Zeefuik
Schuurs
Teze/Botman
Malacia
Koopmeiners
Kadioglu
Harroui
Lang
Brobbey
Gakpo
25 maart 2021 om 11:06

Dan ken jij Bakker overduidelijk niet. Ja hij speelde slecht, maar kan absoluut veel beter. Dit is niet zijn normale niveau, hij was gewoon ondermaats en een wissel had absoluut terecht geweest. Maar dat heb je wel eens, zeker met jonge spelers.

25 maart 2021 om 15:42

Goeie opstelling, maar ik zou voorin tegen Duitsland juist met Boadu en Kluivert beginnen. Tegen Duitsland krijg je namelijk wel ruimte achter de verdediging waar die twee met hun snelheid gebruik van kunnen maken. Tegen Roemenië was Brobbey vanaf de start veel logischer geweest, lekker een beetje oorlog maken en ballen vasthouden, aan Boadu had je echt he-le-maal niks. Ik vraag me ook echt af hoe ze die wedstrijd hebben voorbereid, ik vond het in de interviews overkomen alsof ze verrast waren door de speelwijze. Vreemd.

Tja Ibrahim, van creativiteit houden onze coaches niet hebben we vanavond wel weer kunnen zien.
Schijtbakken zijn het, Een Reis en de Roon zijn altijd de eersten die ze invullen op het wedstrijdformulier. En maar breed tikken, en weer terug, en weer breed....

Nee Reis moet bij Koopmeiners blijven staan want Vd Looi vind dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn. Nou sorry hoor maar ik zie er geen reet van terug. Volgens mij presteert Koopmeiners met Reis erbij slechter dan ooit. Die jongen is zo slecht, maakt altijd de verkeerde keuzes en dat terwijl hij altijd op ''safe'' speelt. Totaal geen meerwaarde, loopt alleen maar in de weg.

25 maart 2021 om 00:02

en dan te bedenken dat Ihattaren niet geselecteerd werd omdat hij maar twee dagen de tijd had om te wennen aan het complexe totaalvoetbal dat van de Looij Jong Oranje laat spelen

25 maart 2021 om 00:28

Maar Japie Ihattaren speelt het hele seizoen als een drol? Tuurlijk een groot talent en hij had van mij best mogen spelen, maar in zijn vorm gaat die denk ik ook niet veel toevoegen.

25 maart 2021 om 02:34

Nee Ekkelenkamp speelt op topniveau wanneer hij ooit eens speelt bij Ajax. Vind dit geen reden om Ihattaren niet te selecteren. Die jongen heeft misschien juist dit nodig, een andere omgeving en voetballen met jongens van zijn leeftijd onder een andere trainer. Had hem dan ipv Ekkelenkamp opgeroepen.

25 maart 2021 om 07:38

Wat doet ekkelenkamp überhaupt daar.

25 maart 2021 om 09:47

@ajax01-95 Het maakt toch niets uit dat Ihattaren als een drol speelt... Jong Oranje gaat om ontwikkeling van talenten en niet resultaat.

Hij blijft een van de grotere talenten van NL. Zit nu in een dip, ook doordat er geen klik is met de coach/systeem.
Dan is het juist beter zo een jongen mee te nemen. Laat hem van omgeving veranderen.

25 maart 2021 om 11:15

Aguerooo, Ekkelenkamp is juist precies het type dat deze trainer wil. Onzichtbaar tot de bal in de 16 vd tegenstander voor hun voeten of op hun hoofd ploft. De Makaay-achtge Phantomen van het middenveld. De Wit is in iets mindere mate vrijwel hetzelfde, al is die nog behoorlijk aanwezig in het drukzetten bij balbezit tegenstander. Het lijkt dat deze trainer ook weer totaal geen creativiteit achter de spitsen wilt. Af en toe een mooie bal van Teun, maar verder moet het vooral degelijk, sober en lelijk zijn lijkt t wel..

Toen Ibi net begon als analist vond ik het eerlijk gezegd maar niks. Je zag ook echt aan hem dat die z'n plekje moest vinden waardoor hij zichzelf geen houding kon geven. Dit ging dan ten koste van de momenten als hij wel iets mocht zeggen want je het ongemakkelijke straalde er vanaf. Nu paar maanden later vind ik dat hij zich aardig heeft herpakt en zichzelf hierin goed heeft ontwikkelt. Je ziet ook aan hem dat hij wat rustiger is. Hierdoor komt hij in z'n kracht en ik moet zeggen zijn analyses zijn gewoon dan ook goed. Fijn ook om naar te kijken en te luisteren

Ibi moet vaker een dikke snaak roken voor de uitzending. Zei veel zinnige dingen!

Ik moet zeggen dat ik Afellay een genot vind om naar te luisteren. Kraakheldere analyses en hij zegt waar het op staat. Ook hier heeft hij weer volkomen gelijk.

25 maart 2021 om 06:57

Helemaal mee eens. Hij was bij vlagen keihard maar wel eerlijk en correct. Ik vind het ook een top combi met Janssen, die valt voor mij in dezelfde categorie.

25 maart 2021 om 08:44

Precies. Als een Derksen en vd Gijp straks van de buis verdwijnen, hebben we hiermee uitstekende opvolgers. Janssen beschikt ook over een flinke dosis humor en Afellay is messcherp. Top.

Zijn analyse was correct. Zo wat was die reis slecht. Deed alles fout en stond overal waar hij juist niet moest staan. Snap niet dat zo n coach dan niet wisselt. Zet dan een harraoui erin. Jong oranje mag Scherpen bedanken. Die heeft duidelijk een punt gered

25 maart 2021 om 07:40

Soms begrijpen we trainers echt niet waarom ze iemand wisselen of juist laten staan... Maar waarom Reis in hemelsnaam bleef staan was mij echt een raadsel.

Ibi heeft gewoon gelijk begin gewoon zo sterk mogelijk

Wat ik ook niet helemaal snap is dat die Van der Looi loopt te zaniken over wedstrijdritme bij de keeper, waar hij een derde keeper van Ajax ten faveure laat gaan van de eerste keeper van Feyenoord omdat hij wat potjes tegen Telstar en Jong FC Utrecht heeft gekeept. Vreemd, maar oke als dat je filosofie is. Vervolgens wekt mijn verbazing dat op linksback hij de derde LB van PSG neerzet, die al weken amper minuten maakt ipv Malacia die sinds november geen minuut gemist heeft bij z'n club. Die Van der Looi zal het zelf toch ook allemaal niet meer snappen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

1 fan
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Juventus heeft een akkoord bereikt met Santos over Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren