Van der Sar: ‘Wij kijken naar Bayern München, Barcelona, Real Madrid'

Vrijdag, 25 december 2020 om 09:02 • Laatste update: 11:51

Ajax becijferde eerder een omzetverlies van 45 miljoen euro, maar desondanks spreekt Edwin van der Sar de ambitie uit om op korte ter mijn aan te haken bij de Europese top. De algemeen directeur van de Amsterdammers benadrukt in een uitgebreid interview met Ajax TV dat Bayern München, Barcelona en Real Madrid het ijkpunt zijn. “Het jaar 2018/2019 (waarin de halve finale van de Champions League gehaald werd, red.) willen we vaker meemaken. Alles is erop gebaseerd om dat volgend jaar weer te gaan waarmaken”, geeft Van der Sar te kennen.

“We zijn een goed geleide club, dat is belangrijk. We moeten kijken naar de continuïteit, we zijn er niet voor twee of drie jaar. We moeten ervoor zorgen dat Ajax permanent naar de Europese top gaat. Daar zijn uiteraard financiën voor nodig”, stelt Van der Sar. “Als grote club moet je sterke schouders hebben, we hebben ook een groot bedrag in de Eredivisie gestoken. Ik weet dat er best een hoop jaloezie is misschien. Dat Ajax spelers voor veel verkoopt, veel sponsoren heeft en het stadion altijd vol zit. Dat klopt wel, maar wij kijken omhoog. Wij kijken naar Bayern München, Barcelona, Real Madrid.”

“Die ambitie is er nog steeds. Marc (Overmars, directeur voetbalzaken, red.) heeft eens gezegd dat dit een tussenjaar is”, gaat de algemeen directeur van Ajax verder. “Dat kan, bij wijze van spreken. Maar dat tussenjaar is alleen maar om er sterker uit te komen. Betalende clubs zeggen dat de transfersommen omlaag gaan. Nou ja, prima. Want dan kunnen wij spelers nog langer houden. Wij gaan voor een zo sterk mogelijk elftal. Als clubs door financiële problemen geen spelers ophalen bij ons, kan dat een ook een gunstige factor in het geheel zijn. Over het algemeen is het wel zo dat we af en toe goede transfer moeten maken van een speler die we zelf hebben opgeleid of gescout.”

“Kampioen worden is essentieel. Daar is alles op gebaseerd voor Erik en zijn mannen”, benadrukt Van der Sar. Ajax werd in de eerste seizoenshelft geëlimineerd in de Champions League, na als derde te zijn geëindigd in een poule met Liverpool, Atalanta en FC Midtjylland. “Waar we vorig jaar nog over pech konden spreken door buitenstaanders, hebben we onszelf dit jaar de das omgedaan. Dat is een teleurstelling voor mij, maar ik weet zeker ook voor Erik ten Hag en de spelers. Iedereen die je spreekt zegt: ‘dit is het podium waarop je wil spelen.”

Van der Sar noemt de Europa League, waarin Lille OSC in de zestiende finale de tegenstander is, een ‘mooie competitie’. “Maar er is er eentje die een graadje belangrijker is. De spelers moeten er alles aan doen om zich volgend jaar weer te kwalificeren”, aldus Van der Sar. Hij krijgt de vraag of Ajax de ambitie moet uitspreken om de laatste vier of de finale van de Europa League te halen. “Graag. Maar kampioen worden moet.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

122 reacties (laatste reactie door xstream)

Op korte termijn aanhaken bij de absolute top. Zet ons niet voor lul Edwin. Aanhaken bij de subtop is voorlopig gelukt, maar alleen incidenteel kan je een seizoen als 18/19 beleven. En als je denkt dat het wel kan, ambieer het maar spreek het niet uit 2 dagen na een vernederend gelijkspel bij een degradatiekandidaat.

25 december 2020 om 09:19

Edwin van der Sar zit daar niet voor het korte termijn beleid. Een wedstrijdje verliezen doet niks af aan zijn ambities. Als je je in die functie bezig gaat houden met een verliespartijtje, zit je niet op meer je plaats.

25 december 2020 om 09:23

Het ferm uitspreken na een vernederend gelijkspel irriteert mij enorm. Dat zal misschien aan mij liggen, ik snap je punt wel.

25 december 2020 om 09:30

Jij had waarschijnlijk ook niet geloofd dat Ajax 4 jaar geleden de EL finale kon halen. Jij had waarschijnlijk ook niet geloofd dat Ajax 2 jaar terug de halve finale CL kon halen. Alles begint bij ambitie en geloof in eigen kunnen. Als je dat niet hebt zal je nooit iets bereiken. En als je inderdaad dit team grotendeels bij elkaar kan houden. Bv alleen Onana en Tagliafico verkopen en mindere goden als Alvarez, Promes en Labyad door kan selecteren Heb je volgend seizoen wel gewoon een selectie die kan overwinteren.

25 december 2020 om 09:36

Ambitie is goed en juich ik toe. Ambitie moet ten eerste wel reëel zijn. Als je je wilt meten met Bayern, Real en Barcelona dan moet je zoveel meer geld binnenharken, dat is bijna onmogelijk. En als je dan toch de ambitie hebt, dan vind ik dat je beter even je mond kan dichtdoen na een vernederende remise in Tilburg. Maar misschien zit ik nog in de wedstrijdemotie van woensdag.

25 december 2020 om 09:44

Snap dat Ajax ambitie heeft om weer aan de top van Europa te staan maar dat gaat de komende 10 jaar niet gebeuren. Clubs als Psg, City, Liverpool, Bayeren, Real en zelfs barca hebben gewoon zo veel geld dat binnen komt. Vooral de laatste 2 kunnen jaarlijks omzet draaien waar Ajax alleen van kan dromen. De wereld zit nu in een gekke periode dus de top heeft het lastig maar wanneer alles weer normaal wordt zie ik de clubs gewoon weer verder met miljoenen uitgeven. Elk talent of speler die de potentie heeft om Ajax verder te brengen zal gekocht worden. Ajax zit nu in een cyclus waarbij ze goede spelers opleiden, kampioen worden, spelers verkopen en ze beginnen weer opnieuw. Af en toe een uitschieter maar meer niet.

25 december 2020 om 10:36

Het is toch een beetje het (wat minder erge) equivalent van de stropdas met de 1 terwijl je dat seizoen dan met 10 punten achterstand tweede wordt.

25 december 2020 om 23:34

Tja je moet kampioen worden, dat is essentieel. Maar als je naar de zwakke plekken in de selectie kijkt, is dat al zelfs verre van reëel. Geen centrum en geen spits, hoe serieus moet je dit nemen?

25 december 2020 om 09:28

Ajax is nu de nummer 18 of 19 van Europa. Als ze dus investeren om de nummer 15 of 16 te worden kom je in theorie altijd de groepsfase door.

25 december 2020 om 09:42

Vanaf de subtop kan iedereen van elkaar winnen. Dus als het zo makkelijk zou zijn..

25 december 2020 om 10:14

Het probleem is dat als je naar uefa-coëfficiënten kijkt dat het dan absoluut niet constant is. Als we bijvoorbeeld kijken naar de afgelopen 5 jaar. Dan heeft Ajax twee enorme uitschieters en drie enorm matige jaren. In die drie jaren haalden ze ongeveer evenveel punten als een club Brugge, en ik denk dat we het er over eens zijn dat die geen subtop zijn. Ajax heeft nu op 5 jaar ongeveer evenveel punten als Dortmund, wat wel subtop is. Maar dat komt dus door twee uitschieters die het gemiddelde vertekenen. Daarnaast is het ook maar de vraag hoe je subtop definieert natuurlijk.

25 december 2020 om 16:20

Beetje lastig om de subtop te definiëren. Zien we clubs als Dortmund, Atletico en wellicht Chelsea als Europese top of als subtop? Persoonlijk zie ik de absolute top in het Europese voetbal op dit moment als volgt: Real Madrid, Barcelona, Man City, Liverpool, Bayern Munchen, Juventus en PSG. Natuurlijk hebben clubs als Juventus en Barca een veel minder jaar maar als club is het nog altijd de absolute top wat mij betreft. Pas als ze jaar na jaar Europees niet meer presteren zoals Man United, AC Milan en Inter dan laat die je er pas uit.

25 december 2020 om 17:56

@Consy, zo zou ik het ook doen. De echte top is een select groepje van 5-8 clubs, en dan Atletico, Dortmund, Inter, Chelsea,... zou ik als subtop beschrijven. En dan is Ajax toch geen subtop naar mijn mening.

25 december 2020 om 22:51

Als Ajax echt de nummer 18 van Europa was, dan zouden ze in staat zijn om spelers van het kaliber Draxler of Depay binnen te halen. Die zijn net niet goed genoeg voor de echte top en zoeken dus naar een club daar net onder. Dit is echter een illusie, aangezien ze financieel de 72e club zijn ongeveer (qua begroting). Met goed en innovatief beleid is het best mogelijk om te concurreren met de 20 clubs boven je, maar verder houdt het wel op. En we moeten ook realistisch zijn. In de premier league zou deze selectie bij lange na niet eens Europees voetbal halen!

25 december 2020 om 10:02

Het kan dat de markt verzadigd raakt met topspelers. Kijk bijvoorbeeld naar zo'n Onana, die kan zich echt wel meten aan de europese top, maar er zijn gewoon geen plekjes vrij bij teams die echt een verbetering zijn.

Nu met de Brexit zijn er nog minder plekjes in de top of een topcompetitie. Een droom voor Nederlandse ploegen. De beste zul je altijd verliezen, maar er gaat een deur dicht voor een groot aantal spelers. Dan zal het best aantrekkelijk zijn om in een wereldstad als Amsterdam te ballen. Opleidingen zijn gewoonweg een stuk beter op een globaal niveau. Dus dan is het logisch dat er meer goede spelers beschikbaar zijn en dat Ajax daar profijt van heeft. Ook PSV overigens.

25 december 2020 om 10:09

Zelfs aanhaken bij de subtop is discutabel. Want daar teren ze op twee uitzonderlijke jaren. Op 5 jaar hadden ze twee heel goede en 3 matige. Nu dan spreek je over uitschieters en niet over aansluiten bij de subtop. Aansluiten bij de top is dan weer totaal onrealistisch. Leuk hoor ambitie hebben, maar in het huidige format is dat gewoon onmogelijk.

25 december 2020 om 11:16

Ik zou zeggen twee matige jaren. Vorig jaar had Ajax tot de achtste finales moeten stoten. Zij het dat die scheidsrechters er helemaal niks van bakten in die wedstrijden tegen Chelsea. Overigens ben ik het met je eens. De reden dat we het zo goed deden mag puur aan het feit dat we een geweldenaar als Ziyech hadden. Nu hij is weggevallen is dit Ajax inderdaad niet beter dan ploegen als Brugge. Ajax heeft momenteel niet meer van die exceptionele spelers die het eerder wel had met de Ligt, de Jong en Ziyech. Daar moet naar worden gekeken. Dit zijn de spelers die je naar de Europese subtop brengen. En dat is voor een club als Ajax gewoon niet mogelijk om elk jaar dat soort spelers te halen/ op te leiden.

25 december 2020 om 11:30

Ajax is nog wel een betere ploeg dan Brugge naar mijn idee, maar ik denk dat vast tot de subtop horen al een enorme uitdaging zal worden. Op zich heb je natuurlijk gelijk dat ze pech hadden in die groep met Chelsea. Maar uiteindelijk draait het erom wat er gepresteerd is dat jaar en dan was het dus Europees gezien (qua clubcoëfficienten) een matig jaar.

Ik vrees dat Edwin zijn doelen straks eind januari weer bij moet stellen. Ten Hag heeft het niet in de vingers en net als vorig jaar glipt de voorsprong het uit onze handen, gelijk ook het Europese voetbal. Onze Tukker houdt graag zijn vriendjes de handen boven hun hoofden. Hij is een control freak en dat resulteert in schuifvoetbal zonder snelheid en diepgang. De 5-seconde regel is ook al weg. Met recht een tussenjaar, als er daarna maar niet bezuinigd moet worden...

25 december 2020 om 09:22

Ik erger me hieraan. In 2018/2019 heeft Ten Hag met Ajax historisch gepresteerd. Er stond een goeie selectie, maar de halve finale halen met dat materiaal was gewoon uiterst knap. De eerste seizoenshelft in 19/20 was weer fenomenaal, totdat het in december ineenstortten en we een lastig 2020 hadden met extreem veel blessures. Het zegt genoeg dat we in het hele jaar maar twee wedstrijden op een rij met dezelfde basis konden spelen en dat was afgelopen week zonder Neres, Traore, Kudus en Mazraoui. Het lijkt alsof iedereen het Ajax van voor Ten Hag vergeten is en niet dankbaar is voor zijn prestaties en ook weer het feit dat we na 14 wedstrijden toch 1e staan met meer dan vijftig goals.

25 december 2020 om 09:29

Je moet er ook eigenlijk niet op reageren. Bogarde, en een paar anderen met hem, doen enkel denigrerend over Ten Hag en weigeren hem enige vorm van credits te geven voor het topjaar. Iedere idioot ziet dat 18/19 voor een groot deel door zijn keuzes kwam en enkel niet tot de grootste prestatie in het hedendaagse voetbal heeft geleid door jeugdig enthousiasme .

Daarnaast, moet Ten Hag weg, dan moet Overmars en Van der Sar ook wieberen. Zij zijn medeverantwoordelijk, al dan niet meer, voor de selectie die er staat en het gebrek aan kwaliteit. Of heeft Ten Hag tegenwoordig ook al een alleenheerschappij in het bepalen van de transferrichting die Ajax opgaat? Onzinnige en treurige heksenjacht.

25 december 2020 om 09:38

Dat is ook grappig: in 17/18 verbonden Van der Sar en Overmars (die toen extreem onder druk zaten) hun lot aan Ten Hag. Dat was ik alweer helemaal vergeten! TH heeft een aantal verschrikkelijke keuzes gemaakt, maar heeft zoveel meer goeds voor de club gedaan. Onder zijn leiding 15 Europese uitduels ongeslagen, hoe is dat eigenlijk mogelijk met een club als Ajax?

25 december 2020 om 09:53

Ik ben het ook lang niet altijd eens met Ten Hag, maar zie tegelijkertijd dat onder zijn leiding Ajax weer kleur in Europa heeft gekregen. Dat het niet ieder jaar lukt is niet aan de trainer te wijten, dat is gewoon het lot van een Eredivisie-club. Hoe hard Overmars en Van der Sar ook roepen dat de ambitie Europese top is. Je ziet dat ze niet bij machte zijn om sleutelspelers waardig te vervangen, waardoor je trainer met een mindere selectie aan de slag moet om een grotere klus te klaren. Niet gek ook, dat je ze niet kan vervangen. De Ligt was bij Ajax al van het kaliber Ramos en Chiellini en De Jong was volgens velen dat seizoen beter dan Busquets. Die namen komen niet naar de Eredivisie, dus zit je opgescheept met Schuurs of Klaassen. Komt niet door Ten Hag. Die moet het maar gewoon doen met het materiaal dat door Overmars geleverd wordt.

25 december 2020 om 15:58

Het probleem is dat je door dit soort uitspraken die supporters die in een bubbel leven weer onder hun steen vandaan haalt. Die kunnen het zich gewoon niet voorstellen dat het niet aan de trainer, de technisch directeur, de spelers of aan de algemeen directeur ligt, maar aan de beperkingen waar Eredivisie clubs (of een vergelijkbaar niveau) mee te dealen hebben. Natuurlijk lopen er betere centrale verdedigers rond dan Schuurs, natuurlijk kun je Ajax aantrekkelijker laten spelen en natuurlijk kun je een spits kopen die er structureel minstens 20 inlegt per seizoen in de Eredivisie alleen al. Echter denk ik niet dat ze er bij Ajax op staan te wachten hun complete reserves uit te geven aan flinke transfersommen en te hoge salarissen voor spelers waarmee je net zo goed geen kampioen kunt gaan worden. Het maakt niet uit hoe rijk Ajax wordt, ze zullen met uitzondering van een paar seizoenen altijd last blijven houden van PSV of een andere club die punten blijft halen en in Europa lopen er tientallen(!) clubs rond die veel meer te besteden hebben dan Ajax en vaak minstens gelijkwaardig zullen zijn.

25 december 2020 om 23:38

Ja FCB kampioen worden is essentieel. Maar Edwin zegt er niet bij dat dat me deze professor Zonnebloem en deze gebrekkige selectie een klein wondertje genoemd mag worden.

Prima om ambitie te hebben, maar het begint met kwaliteit.

Schuurs is nog lang geen De Ligt
Gravenberch is niet zo goed als De Jong
Klaassen is minder dan vd Beek
Labyad is nog geen 10% van Ziyech.
Tadic wordt steeds minder
Neres is blessuregevoelig
Wellicht vertrekken er deze zomer een aantal belangrijke spelers en evt Ten Hag.

Lijkt me al met al een moeilijk verhaal te worden en wat Van der Sar zegt over jaloezie klopt misschien (gedeeltelijk) wel, maar kan hij beter niet uitspreken.

25 december 2020 om 09:26

Structureel aanhaken bij de Europese top is ook gewoon een utopie. Belangrijke spelers blijven niet langer dan 2-3 jaar en continu zo'n aanwas van toptalenten of topaankopen generen is onmogelijk. Je ziet dat met een exceptionele lichting aan talenten als in 18/19, geluk en een goede trainer (oh jee, ik vind Ten Hag een goede trainer), je incidenteel een eind kan komen. Maar structureel aanhaken is onmogelijk.

25 december 2020 om 09:29

Nou streep die arrogantie dan maar van het lijstje en geniet van je kerstontbijt. Fijn dat jij gewoon realistisch bent

25 december 2020 om 09:34

Ik denk dat het overgrote merendeel van de supporters realistisch is. De enkeling die het niet ziet, wordt gewoon warm gemaakt door de woorden van Van der Sar en Overmars, terwijl dat gewoon marketingpraatjes zijn. Iedereen weet dat een club uit de Eredivisie nooit structureel aan kan haken bij de Europese top. Wel ben ik van mening dat een jaar als 18/19 vaker kan voorkomen. Incidenteel, eens in de 10 jaar misschien. Als we weer twee/drie talenten met geweldige kwaliteiten hebben die dan net al een jaartje gerijpt zijn. Daarnaast ben ik er wel heilig van overtuigd dat we in de Eredivisie gewoon altijd kampioen moeten worden en de te kloppen ploeg zijn. Ajax is in budget, professionaliteit en bereik/mogelijkheden gewoon groter dan de rest in Nederland. Daar hoef je niet arrogant voor te zijn, maar gewoon te kijken naar de recente geschiedenis en cijfers. Edit; goed feest als je profielfoto trouwens. Afgelopen editie mijn zesde keer daar.

25 december 2020 om 09:45

Ik denk dat je het gewoon wat anders moet bekijken, natuurlijk is het onmogelijk om de komende jaren een top 10 club te worden. Maar, het is wat mij betreft wel prima als er ambitie uitgesproken wordt, je moet tenslotte ergens voor gaan. Hoeveel clubs lukt het nou om nationaal of internationaal jarenlang te domineren? Bayern?? Barca?? Man City?? Psg?? Volgens mij hebben ze in hun eigen competities allemaal veel moeite om bovenaan te staan, laat staan Europees.

25 december 2020 om 09:58

Dat zeg ik, het gaat ook gewoon niet en de uitspraken van Van der Sar en Overmars zijn voor de bühne. Die weten ook echt wel dat het niet mogelijk is. Nu hebben we Gravenberch, die in potentie een speler van wereldklasse is. Die gaat over één of twee jaar weg en dat kan je gewoon niet voorkomen. Een top 10-club behoudt die speler gewoon. Hoe kan je nou structureel willen aanhaken als je nooit meer dan een doorgeefluik van talenten kan zijn? Dat ligt niet eens aan je budget, want Ajax kan sleutelspelers ook wel meerdere miljoenen betalen. Maar als je als speler mag kiezen tussen wedstrijden tegen Heerenveen, Utrecht en Groningen of Everton, West Ham en Arsenal zou iedere speler het wel weten.

Tl;dr: Je bent volkomen wereldvreemd als je denkt dat Ajax binnen afzienbare tijd/ooit structureel aan kan haken bij de Europese top.

25 december 2020 om 16:00

Dat klopt, maar waar wil je de nieuwe De Ligt, De Jong en Ziyech vandaan halen dan? Bovendien kan het aan mij liggen, maar het lijkt me niet dat Ajax zo maar even 250 miljoen euro heeft liggen.

26 december 2020 om 11:47

Ik neem aan dat vd Sar, die ik doorgaans toch niet als een flapuit beschouw, deze uitspraak ergens op baseert. Dus ik mag hopen dat hij meer weet dan wij en met mooie aankopen gaat komen. Je hebt wel gelijk, het is allemaal wat minder geworden met een paar oudjes die er ook niet beter op worden. Blind is na z'n hart incidenten ook niet meer de oude vooralsnog. Je vergeet nog wel dat Kudus eigenlijk ipv Labyad hoort te spelen. Labyad is voor de breedte gehaald normaal gesproken. Ik vind sowieso de selectie vrij dun, dat merk je nu al met die paar blessures. En jeugd is leuk, zoveel talent zie ik nog niet de kop opsteken. Hopelijk volgend jaar. Het is natuurlijk wel de "ajax" manier. Maar niet de manier die Real, Bayern etc toepassen. Die stellen een jeugdspeler pas op als die ook echt al wat kan brengen. Zolang je dat niet doet blijft het inconsistent in prestaties. Dan moet je echt meer directe kwaliteit kopen, jeugd verhuren en wedstrijden laten maken en als ze aantonen zich ontwikkeld te hebben pas terug halen en een kans geven. En dat aspect lijkt er niet echt in te willen bij Ajax. Als je echt top wilt worden, moet je ook top eisen en kun je het eerste niet behandelen als een speeltuin voor jeugd. Tegelijkertijd is dat de kracht van Ajax, en goede spelers kopen kost nogal veel geld. Dus het is een probleem wat je volgens mij niet binnen enkele jaren oplost. Gooi er nog bij dat je in de Mickey Mouse league speelt en dan is het nog lastiger. Ik vind dat ze 't de laatste jaren toch best goed doen met die aankopen. Alleen een goede spits wachten we nu al jaren op.

Geld is een factor, maar het is een utopie om te denken dat ze de top kunnen bereiken als de rest van de competitie achterblijft. De Oekraïners en de Russen dachten er ook zo over. De Portugezen ook in mindere mate. Op de lange termijn is een goed aankoopbeleid en jeugd niet genoeg. Laatste 5 seizoenen prima resultaten in Europa. Maar 1 x EL finale en 1 x halve finale CL. Daar halen de topclubs hun neus voor op.

25 december 2020 om 12:08

Met alle respect maar het Real Madrid van dit moment zou daarvoor tekenen

25 december 2020 om 20:21

Voor een EL finale? Wat een onzin. Zet Real elk jaar in de EL en ze winnen hem met 2 vingers in de neus. Je wilt toch niet de afgelopen 5 jaren van Real (3x CL en 2x 1/16 finales) vergelijken met Ajax? Ja ze draaien nu wat minder. Maar in tegenstelling tot Ajax overwinteren ze wel elk seizoen in de CL.

goed verwoord ook al horen sommige dit liever niet. Heel goed dat er naar de top wordt gestreefd. Valse bescheidenheid heb je niks aan.

Ik snap niet zo goed waarom mensen jaloers zouden moeten zijn op Ajax. Voor het Nederlandse voetbal is het alleen maar goed als Ajax het goed doet. Met hun recente ontwikkeling hebben ze op PSV uitgedaagd om meer te investeren in de jeugd en Feyenoord uitgedaagd om werk te maken van een nieuwe kuip. Er moet iemand de lat hoger leggen want anders speelde de Nederlandse top nu nog met de niet bijzonder goede elftallen van een jaar of 6 geleden. De Europese top halen is wel lastig denk ik. 2 seizoenen geleden kon dat door een groep te hebben die toevallig op hetzelfde moment doorbrak maar dat gaat ajax niet ieder jaar lukken. Dat zou incidenteel dus nog weleens kunnen maar om dat jaar na jaar te doen is voor een eredivisie team onhoudbaar. Zodra spelers een seizoen lang uitblinken in de CL dan is er voor die spelers te weinig eer te behalen in de eredivisie.

25 december 2020 om 09:48

Ja helemaal eens! Psv investeert in eigen jeugd en Feyenoord in de kuip vanwege Ajax. Sterker nog: het is dat Ajax ronde ballen gebruikt, anders zat de rest van de eredivisie nog met vierkante ballen te spelen.

25 december 2020 om 09:59

Wil natuurlijk niet zeggen dat ajax verantwoordelijk is voor alle ontwikkelingen is de wereld ooit. Het is wel zo dat PSV pas echt in de jeugd ging investeren toen ze zagen dat ajax daar echt winst mee begon te maken. Het investeren van feyenoord komt natuurijk niet alleen door ajax maar ook door PSV. De 2 concurrenten hebben structureel meer geld en dus moet feyenoord mee. Wil dus niet zeggen dat ajax superieur is maar dat het goed is voor het niveau van de concurrentie als de tegenstander zich ontwikkeld.

25 december 2020 om 10:06

Totale onzin, al onder Hiddink is het roer omgegooid en werd en fors geïnvesteerd in de jeugd. Hiddink gaf toen al aan dat het jaren duurt voordat je de echte vruchten kan plukken. En natuurlijk zijn goede voorbeelden - zoals Ajax maar ook 523 andere clubs - daarbij helpend. En ook Feyenoord had al jaren de conclusie getrokken dat de kuip een beperkende factor werd. Ook zonder Ajax en psv zouden ze tot die conclusie komen.

25 december 2020 om 10:08

Hahah je gelooft er nog echt in ook. De veranderingen in de jeugd zijn door hiddink aangedragen al in 2004

25 december 2020 om 10:45

Het is eigenlijk wel leuk dat er beweerd wordt dat psv is gaan volgen met de jeugd. Het leuke is eigenlijk dat Ajax vooral succes is gaan halen door dure aankopen. Dit was nu weer net het beleid van psv. Dus eigenlijk komt het succes van Ajax doordat ze het beleid van psv mede geïntroduceerd hebben in hun eigen beleid.

Prima om ambitie te hebben maar het is toch totaal niet realistisch dat Ajax Europese top wordt. Zolang je in de Eredivisie speelt gaat dat nooit gebeuren.

25 december 2020 om 09:59

Ajax zou gezien zijn statuur tot de Europese superliga moeten worden toegelaten. Dan zou Ajax financieel beter mee kunnen doen. Het zou tot meer concurrentie leiden. De hegemonie van de 5 grote Europese ploegen zou kunnen worden doorbroken. Maar tegen welke kosten? De historische rivaliteit in Nederland tussen clubs moet je koesteren.Ik zou gaan voor een halvering van het aantal ploegen. Dan behoudt je de rivaliteiten maar raak je de verplichte potjes kwijt. Dat maakt de competitie aantrekkelijker waardoor er meer geld binnen kan komen.

25 december 2020 om 10:15

Maar dan zet je dus het gehele Nederlandse voetbal op de kop met als enige doel meer concurrentie bovenin te creëren. Naast dat bijna niemand daarmee akkoord zou gaan denk ik ook dat je het gewoon totaal niet moet willen.

25 december 2020 om 10:17

Laatst was er een artikel over die superleague en Ajax zat er niet tussen. Wat trouwens ook logisch is want er zijn veel meer interessante opties als het op financiën aankomt.

25 december 2020 om 10:35

Niet helemaal waar lijkt me. Ik denk dat Ajax erbij hebben financieel gezien wel interessant is, want dan geef je een heel land een extra reden om te kijken. Een extra club uit de grote competities levert dan (waarschijnlijk) minder extra kijkers op dan een club met een grote naam uit een voetbalgek land, maar met een mindere competitie. Dit zijn louter mijn aannames en niet gestoeld op echte cijfers trouwens.

25 december 2020 om 10:47

Ja wauw een land met 18 miljoen inwoners, enorm interessant. Ten eerste zullen ze kijken naar naam en internationale fanschare. Nu dan zijn City, Man U, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, inter, AC, Bayern, Dortmund, PSG, Real, Barcelona en Atletico wel al zeker van een plekje. Dat zijn dan 14 teams. Nu daar kan zeker nog wel plaats zijn voor bijvoorbeeld een Lyon of Marseille en ook Sevilla of Valencia. En als ze dan echt geïnteresseerd zijn in financieel interessante dingen kunnen ze er veel beter wat Turkse clubs toevoegen (in Turkije alleen wonen meer dan 80 miljoen mensen en over Europa verspreid ook heel veel Europeanen met Turkse roots die absoluut het Turkse voetbal volgen). Ook heb je nog Japan (126 miljoen inwoners), Amerika (328 miljoen inwoners), Rusland, (144 miljoen inwoners), Brazilië (209 miljoen inwoners) en dan natuurlijk de twee grote cashcows India (1,353 miljard inwoners) en China (1.393 miljard inwoners). Dus no way dat Ajax toegevoegd wordt zodat ze de Nederlandse markt dan helemaal kunnen exploiteren, want daar is die niet zo interessant voor.

25 december 2020 om 12:19

De huidige competitie is volgens mij niet houdbaar. Een halvering gaat misschien iets te ver maar er zitten teveel kleine clubs in de eredivisie.

"alles is erop gebaseerd om het volgend jaar weer te gaan waarmaken".
Waar gebaseerd hij dat in hemelsnaam op als je al twee jaar op rij in de groepsfase word geëlimineerd.
Jaloers zouden we kunnen zijn, maar dat word altijd maar weer overschaduwd door die tomeloze arrogantie zoals het zinnetje hierbij en.
Ook staat er een coach die na elke verliespartij of gelijkspel zegt dat het puur aan hun eigen ligt, het is nooit zo dat een ander gewoon strijdlustige of gewoonweg beter was.
Met een zak geld is het altijd makkelijker praten of moet ik zeggen ouwehoeren, want voorlopig staat Ajax sportief nog in bijna alles gelijk met de top 5 van Nederland dit seizoen ipv ver op voorsprong, want Ajax is naar eigen zeggen van de heren toch wel een "maatje te groot" voor de eredivisie.
Bescheidenheid is altijd een lastig woord geweest in Amsterdam terwijl het toch qua letters een makkelijker woord is dan arrogantie wat er toch altijd makkelijker uitkomt.
Jaloers ben ik vele malen meer op een Bayern München inderdaad, omdat die alles al jaren waar maken op een ongelofelijk niveau......niet op een club die zelf zegt het te willen worden en wederom blijven smijten met in het verleden behaalde resultaten.
Ik hoop dat die grote praatjes in de maand Januari weer een beetje afgestraft worden....ik verheug me iig er op die maand.

25 december 2020 om 10:43

Jaloers zijn is je meer bezig te zijn met de andere club dab je eigen club. Los van het feit dat je het hele filmpje niet heb bekeken en je onderstaande conclusie en met name jouw slotzin dus echt inhoudsloos is beargumenteerd. Je wil even makkelijk scoren, via een clickbait titel. Hulde Tinus tussengas. Chapeau.

Edwin wordt eens wakker. Einde januari zijn we overal klaar mee. Gooi aub die trainer er uit. Die maakt meer kapot dan dat je lief is.

25 december 2020 om 10:47

Gooi dan ook overmars eruit. Die kan beter verkopen dan inkopen.

Hahahhah wat een arrogantie. Hoe kan je nou jaloers zijn op een club die zo met miljoenen smijt en zoveel miskopen heeft. Labyad martinez alvarez klaiber klaassen maigalan promes bande schuurs pierie die lange doelman . Voordeel twijfel Anthony kostte ook heel veel tja met dit aankoopbeleid ga je nooit aanhaken bij de top. Want voor deze miskopen laten ze gewoon goede jeugdspelers vertrekken lang en botman

25 december 2020 om 10:39

Martinez een miskoop noemen en meteen stop ik met lezen. Niet te filmen dit zeg. Een van de beste spelers afgelopen seizoen. Iemand die je meteen als 1e op papier zet. Ten hag heeft hem gewoon aan de kant gezet omdat Gravenberch en Klaassen zo nodig moesten spelen en nu ineens een miskoop?

Matig interview, zinnen als dingen misschien wel zeker weten verwacht ik persoonlijk niet op dat niveau. Verder zijn er veel mensen die enkel op de titel reageren, en ajacieden die aan het stoken zijn. Heerlijk die kerstgedachten hier, dat deed steven een stuk beter!! Voor iedereen heerlijke kerstdagen, geniet ervan en ik hoop dat we volgend jaar weer meer gezondheid en volle stadions hebben.

Als je ambities hebt moet je vooral naar je zelf kijken en kijken waar je je zelf kan verbeteren en wasr het goed gaat. Wat andere daarvan zeggen of denken is niet zo belangrijk. Zeker als je de grootste club van Nederland bent moet je daar boven staan

Met andere woorden, PSV kan dit jaar Ajax lam leggen. Wannneer PSV kampioen word gaat Ajax het dus heel zwaar krijgen zegt edje eigenlijk. Dit moet motiverend gaan werken in Eindhoven.

25 december 2020 om 10:37

Als dat het is wat ze moet motiveren.... best triest eigenlijk. Die motivatie hebben ze al hoor. Elk jaar weer. Tis maar net of het er uit komt en lukt allemaal.

Dat ie de ambitie uitspreekt is leuk hoor, maar Ajax zit echt heel ver van de Europese top en gaat er ook noiit komen. Ja miaachien als er ooit zo'n super league komt (hoop ik niet). De Eredivisie is gewoon niet aantrekkelijk genoeg. Ajax is nu gewoon een ploeg die af en toe door de groepsfase kan komen en dat is voor een club uit een matige competitie ook al mooi. Hier en daar wat verder komen kan best, maar structureel meedoen, dat kan niet in de huidige opzet. Of je moet gewoon spreken van steeds een tussenjaartje of 5.

25 december 2020 om 10:46

Voor alsnog de enige club die Europees kan presteren op niveau. Juist mooi daar ambitieus te zijn, waar de rest van hoopt de poulefase van de EL te halen en evt. te overleven. Zo ontwikkel je nooit als club.

25 december 2020 om 14:31

Ja ze presteren prima, zeker naar de middelen, maar Europese top is en wordt het niet.

26 december 2020 om 02:48

Enige manier zou via een Europese SuperLeague zijn. Maar dat gaat er op korte termijn nog niet van komen denk ik.

En hoe willen jullie dat volgend jaar doen dan? Met blind en schuurs in het centrum?Met ekkelenkamp? Hou toch op zeg. Koop eerst eens wat kwaliteit.

25 december 2020 om 15:47

Die kwaliteit moet wel betaalbaar zijn. Wat moeten ze dan; de portemonnee trekken, 30 miljoen euro betalen en vervolgens zo'n 6 miljoen euro per jaar uitdelen voor een centrale verdediger? Dan ben je zo door de reserves heen...

Want niet iedereen heeft zelf de keuze om zijn favoriete club uit te kiezen? Waarom heeft niet iedereen voor Ajax gekozen dan? Ze denken werkelijk dat heel Nederland om hun draait (net als de hele stad Amsterdam). Maar ik denk dat een groot deel van Nederland daar gewoon echt niet bij wil horen. Wat vinden ze zichzelf belangrijk, alsof iedereen alleen maar heel de dag met Ajax bezig is. Dit is gewoon narcisme.

26 december 2020 om 02:55

Je hebt er weer erg druk mee zie ik. Maar ik wist nadat ik de titel las al 100% zeker dat LuisSini in de comments zijn gal zou hebben gespuwd. En zie daar. Dit is dus precies waar Edwin op doelt. Mensen als jij. Die dus meer bezig zijn met hekel hebben aan een andere club dan liefde hebben voor de eigen club. Achja, je moet het ergens van hebben.

Er zijn clubs in Nederland die veel minder te besteden hebben dan Ajax, maar halverwege de competitie ongeveer evenveel punten hebben en even ver zijn in de europaleague. Ik snap dat men daar jaloers op kan zijn.

25 december 2020 om 15:50

Uiteindelijk is succes in de Eredivisie in het huidige klimaat niet heel erg afhankelijk van het verschil in middelen. Ajax is goed genoeg om bijna alle wedstrijden te winnen, PSV en in mindere mate Feyenoord en AZ zijn dat normaal gesproken ook. Dan ben je in zo'n seizoen afhankelijk van een paar kleine details of je kampioen wordt of niet. Dergelijke details kun je helaas niet concreet kopen. Zaken als vermoeidheid, een offday, een mentale tik of juist een dag waarbij de ploeg "boven zichzelf uitstijgt" kunnen soms uiterst doorslaggevend zijn.

Real Madrid, Barcelona en Bayern Munchen hebben geen last van de beperkingen die de Eredivisie geven. Maar prima om naar te kijken natuurlijk. Na de kerst zijn ze alledrie weer op dinsdag- en woensdag avond te zien op Sbs. En met jongens als Schuurs, Ekkelenkamp, Huntelaar en Labyad heb je prima gezelschap om thuis voor de buis te zitten. Lekker naar Real Madrid, Barcelona en Bayern Munchen kijken.

Het stadion zit altijd vol? Zit ie daar met zijn ogen dicht??

25 december 2020 om 13:26

Het is wel altijd uitverkocht. Ook al zit het niet vol (in normale tijden).

25 december 2020 om 14:18

Veel supporters verkleed als stoeltje.

Het is heel goed dat Van der Sar de ambitie ook gewoon uitspreekt. Wat moet ie anders zeggen? We gaan elk jaar voor de winter terugzakken naar de Europa League om een beetje competitief te ballen daar? Natuurlijk moet je je pijlen naar boven richten. Wat daarin gehaald kan worden is een ander verhaal natuurlijk, want ook Real Madrid, Bayern etc blijven echt niet stilstaan om op Ajax te wachten. Maar die Van der Sar zegt niks verkeerds hier, integendeel. Het komt ook het gehele Nederlandse voetbal ten goede als Ajax het beter gaat doen internationaal.

Tja, je kunt naar die clubs kijken, maar realistisch is het niet. Ambitie is goed, maar blinde ambitie komt nogal schrijnend over. Ajax moet eerst maar zorgen dat ze structureel bij de Europese subtop gaan behoren, want inmiddels is dit alweer het tweede opeenvolgende seizoen dat ze niet overwinteren in de Champions League en zo langzamerhand komen de beperkingen door de middelen bij Ajax weer bovendrijven. Ze zijn hun gouden lootjes kwijt en de beschikbare kwaliteit is gewoon niet zo indrukwekkend als je hooguit 20 miljoen euro voor een speler te besteden hebt. Daar kies je dan vaak ervaring voor en dan zit je op spelers als Blind, Promes en een enkele keer een Tadic als je de mazzel hebt dat zo'n speler terug wil keren naar de Eredivisie. Echter is zo'n laatste geval echt een uitzondering die je weinig ziet.

Zolang je Schuurs, Labyad en consorten op blijft stellen is het echt een kansloos verhaal

Wie houd van der Sar voor de gek, waar zijn al 100 derden miljoenen aan transfers naar toe gegaan?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7366
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2914
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
249 fans
50 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Van der Sar grote favoriet op driekoppig lijstje van Manchester United’

Vanwege het aangekondigde vertrek van vicevoorzitter Ed Woodward bij Manchester United wordt er in de Engelse media al gespeculeerd over diens opvolger. Manchester Evening News heeft een driekoppige lijst samengesteld met...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren