PSV achterhaalt Ajax na ruime zege in Brabantse derby

Zaterdag, 19 december 2020 om 21:49Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:01

PSV overnacht als gedeeld koploper van de Eredivisie. Het team van Roger Schmidt was zaterdagavond met 1-4 te sterk voor RKC Waalwijk en heeft nu evenveel punten als Ajax, dat zondagmiddag echter nog een uitwedstrijd bij ADO Den Haag afwerkt. PSV komt dinsdag in actie tegen VVV-Venlo, terwijl Ajax het kalenderjaar een dag later afsluit met een uitduel bij Willem II. Op 10 januari staat Ajax - PSV op het programma in Amsterdam.

RKC begon sterk aan de wedstrijd, al was het uitvallen van Ola John in de vierde minuut een domper voor het team van Fred Grim. Dat gold ook voor de inzet van Anas Tahiri in de negende minuut. Via Ahmed Touba en Richard van der Venne kwam de bal bij de middenvelder, die de bal vervolgens op de lat mikte. Twee minuten later viel echter de 0-1.

Touba schoof de bal zomaar in de voeten van Mario Götze, die op zijn beurt Gakpo bediende. De aanvaller schoot de bal keurig en laag in de linkerhoek en vergrootte zijn hoofdrol in uitwedstrijden van PSV. Hij was bij liefst acht van de laatste zestien uitdoelpunten van PSV in de Eredivisie betrokken: twee assists en zes treffers.

PSV kwam drie minuten later al op 0-2 toen een laag schot van Mohamed Ihatteren in de rechterhoek ook te machtig was voor Kostas Lamprou. Het team van Schmidt liet na om de score nog voor rust verder op te voeren. Gakpo kwam niet voorbij Lamprou en een inzet van Ihattaren raakte de paal, waarna Donyell Malen buitenspel stond toen hij de rebound benutte.

Het team van Schmidt begon aanvallend aan de tweede helft en probeerde met pogingen van Götze en Ibrahim Sangaré de wedstrijd in het slot te gooien. Aan de andere kant van het veld wilde RKC een strafschop na een handsbal van Jordan Teze, maar de bal ging via zijn eigen voet tegen zijn arm en Kevin Blom noch de VAR zag een reden tot een elfmetertrap.

Twintig minuten voor tijd ging de bal alsnog op de stip, maar aan de andere kant van het veld. Denzel Dumfries kruiste bij Melle Meulensteen en ging vervolgens naar de grond. De captain van PSV benutte zelf de elfmetertrap. In de slotminuten tekende Finn Stokkers met een fraai schot in de korte hoek de 1-3 binnen, maar het slotakkoord kwam in de extra tijd van Noni Madueke. RKC blijft op twaalf punten staan en sluit het kalenderjaar af met een belangrijke ontmoeting bij Fortuna Sittard.

31 verschillende spelers
Fredrik Oppegard maakte vlak voor het einde zijn debuut in de hoofdmacht van PSV en dat betekende een evenaring van het clubrecord. Tot zaterdag waren er alleen in het seizoen 1997/98 meer verschillende spelers in actie gekomen voor de Eindhovenaren: 31.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door erwinstraatsma)

Dit was weer zo'n vervelend potje voetbal. Bij PSV hadden ze er niet zoveel zin in leek het wel. Bijna plichtmatig. Als Rosario de beste speler is aan de kant van PSV, wil dat eigenlijk alles zeggen. 1-4 lijkt op een uitslag die doet vermoeden dat PSV veel beter was, maar de stand is wel wat geflatteerd. De penalty was ook weer onterecht gegeven. Dumfries staat er bij het interview zelf om te lachen lijkt het. Het mag hoor, maar dan moet je niet gaan klagen als je hem zo ook een keer tegen krijgt. De passing is nog altijd ver onder de maat bij PSV. Dat moet echt beter in januari. Tegen betere opponenten krijg je het op deze manier erg moeilijk. Kortom, een wedstrijd om snel te vergeten. Drie punten binnen en doorrrr.

19 december 2020 om 21:57

Toch een ruime en relatief gemakkelijke overwinning. Kun je nagaan hoeveel 't gaat worden als PSV het eens op de heupen heeft.

19 december 2020 om 22:12

Haha.. het is alles behalve saai...

19 december 2020 om 22:24

@Groninger: goed was het niet, maar een wedstrijd met 5 doelpunten vind ik niet saai. Bovendien is naar Gotze kijken in de ED een fijn kadootje.

20 december 2020 om 19:38

Mooi verhaal hoor maar ik word liever op punten kampioen en dat is toch aardig gelukt de laatste 10 jaar..

19 december 2020 om 21:58

Begrijp het wel hoor. Waalwijk is ook een vreselijke club/stadion. Zou ook liever in de Kuip spelen haha

19 december 2020 om 22:07

Ik vind eigenlijk RKC een van de leukere ploegen in de Eredivisie die willen voetballen en zich niet ingraven. Tja het stadion kan een club als RKC ook vrij weinig aan veranderen.

19 december 2020 om 22:05

Geen beste pot inderdaad, maar de punten zijn nu broodnodig om straks na de winterstop met een minimale achterstand naar Amsterdam te reizen. Ik verwacht dinsdag weer zo'n gezapig potje tegen VVV, maar het zou mooi zijn om het jaar in stijl af te sluiten.

19 december 2020 om 22:07

Ik vond Dumfries het beste aan de kant van Psv, niet Rosario. Ik vond Gotze het ook prima doen.

Slechte wedstrijd, maar wel 'genoten' van Gã¶tze die gewoon bijna 90 minuten volle bak druk heeft gezet en ongelofelijk veel vuile meters heeft gemaakt. Edit: Zet Leo Driessen niet meer op wedstrijden van PSV aub.

19 december 2020 om 22:02

Viel me ook op. Gotze doet zowel met als zonder bal alleen maar logische dingen. Daar kunnen de overige aanvallers nog wat van leren, zonder bal lopen die er namelijk als zoutzakken bij.

19 december 2020 om 22:07

Driessen heeft de hele wedstrijd lopen doorzeuren dat de VAR hands van Teze en Ihattaren niet had bestraft, maar vindt dat de VAR niet moeilijk moet doen als een RKC speler uit buitenspelpositie de 1-3 zou scoren. Die man lijkt het er echt om te doen af en toe. Ongekend.

19 december 2020 om 22:18

Grappigste vond ik nog toen hij voor rust zei dat Sangare een Fransman is en na rust begon hij weer over Sangare en was hij ineens een Ivoriaan. Laat wel zien dat deze man zich niet bezig houdt met PSV.

19 december 2020 om 22:08

Volgens mij heeft iedere supporter van de top 3 een hekel aan Driessen. Die man is altijd voor de underdog. Niet heel professioneel maar als je daar gaat zitten wil je wel een spannend en leuk potje zien. Niet dat de topclub weer eens een simpele 4-0 overwinning boekt.

19 december 2020 om 22:09

Ik vond hem niet zo storend vandaag, maar Driessen doet opvallend veel wedstrijden van PSV dit seizoen. Heb ook liever iemand anders

Blom was echt dramatisch vandaag. PSV bij vlagen goed maar die penalty van Dumbfries....

19 december 2020 om 22:05

Welke bedoel je? Die penalty in de 30e minuut die hij niet zag of de onterechte in de 2e helft?

19 december 2020 om 23:04

Nou die in de 30-ste minuut was echt helemaal niks. Wat Blom ook zegt, hij is 100% op zoek naar een strafschop. Dumfries zei zelf voor de camera ook dat het niets was in eerste instantie. Vond het altijd een bijzonder sympathieke kerel, maar deze Robben, Lozano of Suarez trekjes zijn heel erg vervelend aan het worden,

Flikker maar op met heel die VAR. Beide ploegen penalties ontnomen, de 0-2 van PSV had nooit door mogen gaan, Blom die daarnaast totaal de weg kwijt was gedurende de wedstrijd door PSV wel een penalty toe te kennen waar het er geen was. Verliezen van PSV boeit me niet, we zijn wel gewend om af en toe een potje te verliezen maar hoe serieus wordt je als club genomen als je dit soort mislukkelingen een wedstrijd laat fluiten.

19 december 2020 om 22:05

Geen flauw idee waar Blom mee bezig was vandaag. Heb me nog meer lopen ergeren aan die man dan aan PSV denk ik. Vandaag was t niveau gewoon bedroevend slecht en vonden ze het volgens mij wel prima om het op 65-70% te doen.

19 december 2020 om 22:48

Ik kan me niet heugen wanneer Blom wel een goede wedstrijd van PSV heeft gefloten. Elke keer als hij fluit bij PSV, doet ie t erg matig.

20 december 2020 om 11:50

Ik kan me geen wedstrijd herinneren dat blom überhaupt goed heeft gefloten. Wat een prutser is dat zeg

Driessen geen PSV wedstrijden meer geven. Hugo is een ongelofelijke engnek.

19 december 2020 om 22:06

Klopt, meneer Driessen vond het overduidelijk erg vervelend dat psv met de 3 punten aan de haal ging. Moeilijk om onpartijdig te blijven blijkbaar.

19 december 2020 om 22:55

Driessen is dan ook een ras Amsterdammer(zelfs geboren volgens mij). Vind hem sowieso een vervelende commentator, maar vanavond spande de kroon. Het is toch niet teveel gevraagd om neutraal verslag te geven.

19 december 2020 om 23:13

Ach zo heb je altijd wel verslaggevers die misschien een voorkeur hebben. Ene Koert Westerman bijvoorbeeld die voor de microfoon staat te juichen dat PSV kampioen werd (en later op feestjes de gangmaker was).

19 december 2020 om 23:20

@Hans: ja, schandelig toch eigenlijk. De heren hebben een prachtig vak, maar ik vind dat door laten schemeren van een clubvoorkeur tijdens een wedstrijd als supporter echt een stomp in de zak. Kan mij er flink aan storen zoals je merkt. Ze zullen goed verdienen, doe dan ook je best zo neutraal mogelijk verslag te geven.

19 december 2020 om 23:55

Ja dat vind ik ook. Je hebt gelijk hoor. Zowel als commentator als ook de analisten moet je daar geen uiting aan geven.
Ik heb deze wedstrijd maar deels gezien, dus het vermeende gedrag van Driesen kan ik hier nu ook geen oordeel over geven. Kan me ergens nog wel herinneren dat ik ooit bij Ajax in de meer naar langs de lijn aan het luisteren was en Feyenoord in de laatste minuut gelijk maakte en Driesen toen erg blij was. Of Ajax dan wel Feyenoord er de meeste baat bij had, weet ik niet meer. Weet wel dat iemand die voor PSV is en die ik kende, daar niet heel blij van werd.

Ik vind dat die analisten (bruggink, Been en De Boer dat ook verder prima doen. En we weten ook dat die drie echt wel een club voorkeur hebben. Maar die geven gewoon objectief weer wat ze er van vinden.

20 december 2020 om 10:28

@GluubsterTJ Dan heb je Diessen woensdag niet gehoord zeker tijdens Ajax - Utrecht toen was hij echt anti Ajax. Is gewoon een hele slechte commentator die snel met pensioen moet gaan

20 december 2020 om 13:43

Driessen moet sws ontslagen worden. Wat een vreselijk slecht commentaar geeft die man altijd.

Scheidsrechter was dramatisch. PSV toch op 30% gewonnen met 4-1. Blijft de veldbezetting bij corners niet snappen van PSV. Ze staan met 11 spelers voor de goal en RKC met 4 en nog word het gevaarlijk, je zet toch altijd minimaal 1 speler in de spits om er gevaarlijk uit te komen? Vreemd. Fijn om te zien dat Noni weer fit is, blijft toch een erg goeie voetballer met veel rendement.

Korte samenvatting: Matig PSV wat voor de wedstrijd te snel op een 2-0 komt. Verder een Leuk spelend RKC wat te weinig creëert voor de overwinning. Wanvertoning van Blom en de VAR, wie 3 penaltymomenten verkeerd beoordelen. Götze toont wederom aan te goed te zijn voor de eredivisie. Kan op 70% moeiteloos mee in de top. Gakpo moet opgeroepen worden voor het Nederlands elftal. Toont aan niet onder te doen voor een Klaassen of Promes.

19 december 2020 om 22:36

Het niveau van het scheidsrechterskorps begint sowieso treurige vormen aan te nemen, met higler bij Ajax - Utrecht, manschot bij Excelsior - Volendam en Blom vandaag. Ben verder blij om te zien dat Götze het goed doet, maar mag het eerst weer minstens een compleet seizoen laten zien qua fitheid, consistentie en rendement voordat je tot een dergelijke conclusie kunt komen. Gakpo eens de kans geven op de vleugel in Oranje zou ik in de volgende oefenperiode zeker eens proberen, maar wat Klaassen in je vergelijking doet snap ik weinig van. Niet dat Klaassen zn afgelopen wedstrijden bijster veel indruk maakt, maar Gakpo gaat ook niet als cm/cdm ingezet worden?

Logische en terechte overwinning van PSV zonder echt verheffend te spelen. VAR natuurlijk weer een dramatische pot afgeleverd. Weg met dat waardeloze systeem waarin dus geen fouten worden voorkomen. Beiden ploegen vandaag genaaid, dus het was zeker niet 1 kant op.

Het goede aan de wedstrijd: 3 punten erbij en er is weer vertrouwen getankt. Rosario was goed, Mo pakt weer een goal mee en Götze is de beste speler op de velden. Nog 1 wedstrijd dit jaar en dan op naar Ajax!

De VAR lag echt te slapen vandaag. Ihattaren maakte hands bij de 2-0. Zuiverere penalty voor PSV niet gegeven in de eerste helft. Bij de penalty die wel gegeven werd aan PSV was dan weer niks aan de hand. En Teze had zeker een penalty tegen moeten krijgen. Uiteindelijk toch een representatieve uitslag, denk ik. Complimenten voor de aanvallende intenties van Rkc, ze wilden er echt wat van maken, maar uiteindelijk gaf het kwaliteitsverschil toch de doorslag.

19 december 2020 om 22:41

En een rode kaart in de 1e helft voor PSV

Goed PSV gezien. Maar die keeper is wel echt dramatisch. Die gaat punten voor PSV verliezen.De VAR deed het idd slecht. Maar die 0-3 penalty was wel onverdiend

Mooi zo... stap voor stap naar boven. 3 fronten actief na de winterstop. Op naar 10 januari

Tweede keer dat Mvogo zo'n harde bal die eigenlijk recht op hem afgeschoten wordt erdoor laat. Beetje Barthez-achtig, soms een hele reeks aan geweldige reflexen, maar dan bij zo'n bal blijft ie staan als een zoutpilaar. Gek is dat.

"het was een slimme prestatie," aldus herr Schmidt

Misschien goed om even te vermelden dat Grim na 60 minuten zijn beste spelers heeft gewisseld om ze te sparen voor Fortuna. En dat zoeken naar een penalty's tegen RKC is wel triest. Jammer dat dit steeds beloont wordt door deze zeer matige scheidsrechters.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller179
E. ZahaviAanvaller104
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper170
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

23 fans
Keeper, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 RKC Waalwijk 18 0 1 0
2019/2020 Vitesse 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 2 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 10 0 0 0
2017/2018 Ajax 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

PSV ziet ook RKC enorme kansen missen en wint na prachtgoal Zahavi

PSV heeft zaterdagavond een sobere overwinning behaald tegen RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Roger Schmidt stond in de eerste helft vier enorme kansen toe aan de Waalwijkers, maar kwam met...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren