Trump wil vaccin kapen, maar uitgekotste voetbalmiljardair zit dwars

Woensdag, 18 maart 2020 om

De wereld verkeert in een coronacrisis. Duizenden mensen zijn al overleden aan het virus, terwijl het einde van de pandemie nog lang niet in zicht is. Veel farmaceutische bedrijven proberen een vaccin te construeren om de crisis te bezweren, waaronder het Duitse CureVac. De Amerikaanse president Donald Trump aast op het bedrijf, maar Dietmar Hopp, de grootste investeerder van CureVac, stak hier een stokje voor. Waar de eigenaar van TSG Hoffenheim tot voor kort nog werd uitgekotst door veel voetbalfans, wordt de miljardair nu de hemel in geprezen.

Door Tim Siekman

Dietmar Hopp is al lange tijd een gehate man in het Duitse voetbal, een tendens die tijdens het duel tussen TSG Hoffenheim en Bayern München (0-6) eind februari voor de hele voetbalwereld getoond werd. Fans van de uitploeg richtten tijdens de wedstrijd hun pijlen op Hopp, die onder meer met een spandoek werd uitgemaakt voor onder andere 'hoerenzoon'. Beide teams besloten op bijzondere wijze een statement te maken, namelijk in het laatste kwartier een protest op te zetten door de bal naar elkaar toe te spelen. Na afloop waren de spelers, stafleden en bestuurders van der Rekordmeister bijzonder kritisch op de aanhang van Bayern. Veel fans van andere Bundesliga-clubs begrepen echter volkomen waarom Hopp, die al door menig fanschare in Duitsland was beschimpt, andermaal werd aangepakt.

De 79-jarige Duitser, die als medeoprichter van softwaregigant SAP puissant rijk is geworden, besloot in 1990 te investeren in TSG Hoffenheim, de club waar hij in zijn jeugd voetbalde. Met de miljoenensteun van Hopp klom de club in sneltreinvaart op naar de Bundesliga, een ontwikkeling die stak bij veel traditieclubs. In Duitsland geldt dat een club voor minstens 51 procent bezit moet zijn van de achterban, maar de Duitse voetbalbond heeft een uitzondering op de regel. Als een partij bewijst dat er al minimaal twintig jaar op een verantwoorde manier geld in de club is geïnvesteerd, dan kan men deze '50+1- regel' omzeilen. Inmiddels heeft Hopp 96 procent van de aandelen in bezit en heeft hij reeds honderden miljoen euro's in die Kraichgauer gepompt. Veel Duitse voetbalfans hekelen de praktijken bij Hoffenheim en hebben met leuzen en spandoeken hun onvrede kenbaar gemaakt. Hopp werd de kop van jut, maar lijkt door de coronacrisis nu een onverwachte held te worden.

‘Hoerenzoon’-incident zet Duitsland op scherp: ‘Het gaat alleen maar om geld’

Lees artikel

America First?
Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is de paniek onder de wereldbevolking groot. Landen nemen ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Van China, waar het virus zijn oorsprong vond, naar Europa tot de Verenigde Staten: overal worden scholen, horecagelegenheden, sportclubs en andere openbare gebouwen gesloten om de coronacrisis zo snel mogelijk het hoofd te bieden. Bedrijven en wetenschappers zetten alles op alles om oplossingen aan te dragen. Zo claimden onlangs wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht dat ze een antilichaam hadden gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus. "Dit is het allereerste antilichaam waarvan we weten dat het de infectie blokkeert en er is een goede kans dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt", zei hoogleraar celbiologie Frank Grosveld in het Erasmus Magazine.

Ook in onder meer Duitsland worden stappen gemaakt in de strijd tegen het coronavirus, zoals door CureVac. Het bedrijf, dat tachtig procent in bezit is van Hopp en ook veel financiële steun krijgt van de Bill & Melinda Gates Foundation, lijkt dicht bij de oplossing, iets wat ook Donald Trump niet is ontgaan. De president van de Verenigde Staten zou volgens Welt am Sontag hebben geprobeerd Duitse onderzoekers 'weg te kopen' bij CureVac. Trump zou voor de VS de exclusieve rechten op het vaccin willen verkrijgen, zo claimde de krant op basis van bronnen in de Duitse regeringskringen. Bestuursvoorzitter en oprichter Ingmar Hoerr gaf eerder al te kennen dat CureVac 'op poleposition zat' wat betreft een vaccin. "Wellicht dat er in China eerst een vaccin komt, maar wij kunnen in een zeer korte tijd een vaccin miljoenen keren produceren."

Trump kreeg hoogte van de ontwikkelingen en ontving CureVac-directeur Daniel Menichella onlangs op het Witte Huis. Het bezoekje van Menichella deed veel stof opwaaien in Duitsland, met een toch plots vertrek van de directeur afgelopen week tot gevolg. De Amerikaanse president zou 'een groot bedrag' hebben geboden voor de exclusieve rechten op het onderzoek. 'Trump doet er alles aan om een vaccin voor de VS te krijgen. Maar alleen bedoeld voor de Amerikanen', zo klinkt het. Het bedrijf uit Tübingen blijft echter in Duitse handen, zo liet de Duitse regering weten. Politici in Duitsland zijn woest dat Trump naar verluidt exclusieve rechten wilde op het vaccin en daarbij forse geldsommen beloofde aan de onderzoekers.

Dietmar Hopp in 2008 bij het vieren van de promotie naar de Bundesliga.

"Duitsland heeft er bijzonder belang bij dat vaccins en werkzame stoffen tegen het coronavirus ook in Duitsland en Europa ontwikkeld worden. In dat verband is de regering in intensief gesprek met CureVac", zo gaf een woordvoerder van de regering aan. Duitse politici hekelen de handelswijze van Trump. Zo stelde Bärbel Bas, vicevoorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag, dat hier sprake was van een ethische kwestie. "Als er een vaccin komt, dan moet dat iedereen ter beschikking staan. Al het andere zou schandalig zijn. Bij een pandemie gaat het om alle mensen, niet om America First", zo verwees zij naar de leus waarmee Trump zijn buitenlandse politiek vaak typeert.

'Dan verdient Hopp een standbeeld'
CureVac wilde in eerste instantie niet reageren op het verhaal van Welt am Sontag, maar inmiddels lijkt alles erop te wijzen dat het verhaal van de krant correspondeert met de werkelijke gang van zaken de afgelopen tijd. De Duitse overheid heeft namelijk veel meer financiële steun beloofd aan CureVac, dat inmiddels circa 550 miljoen euro aan investeringen heeft binnengeharkt en waar 450 werknemers hard aan het werk zijn een vaccin te regelen. Ook Hopp heeft indirect bevestigd dat het bedrijf in trek is. "Als we het voor elkaar krijgen om, hopelijk zo snel mogelijk, een effectief vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen, dan zal dit niet alleen mensen regionaal, in Duitsland of in Europa helpen en beschermen, maar, uit solidariteit, de hele wereld", reageerde Hopp, die naar verluidt achter de schermen fel ageerde tegen een overname van Trump.

De actie van Trump wekt veel woede in Duitsland. Op social media wordt de Amerikaanse president hard aangepakt, terwijl Hopp en consorten juist een dikke pluim krijgen. De eigenaar van TSG Hoffenheim werd in de voetbalwereld lange tijd gezien als de boeman, ondanks het feit dat hij zich al sinds de jaren negentig intensief inzet voor het goede doel, maar nu lijkt hij niets meer verkeerd te kunnen doen. Sven Astheimer, redacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, schetst in een column perfect hoe Hopp in een mum van tijd van gehate miljardair tot geliefde filantroop is uitgegroeid. "De coronacrisis schrijft ondertussen ook geweldige verhalen", begint Astheimer.

Schreuder ontdaan: 'Het spijt ons voor Dietmar Hopp wat er gebeurd is vandaag'

"Voordat het virus het dagelijkse leven in Duitsland wist te ontwrichten, hingen voetbalstadions vol met lelijke spandoeken en posters, waarbij Hoffenheim-baas Hopp het doelwit was. Dietmar Hopp, medeoprichter van softwareconcern SAP en daarom een rijk man, werd de personificatie van het kapitalisme en commercialisering voor veel voetbalfans. Maar Hopp investeert ook al lange tijd hevig in biotechnische bedrijven. Een van die bedrijven is nu een baken van hoop. Donald Trump, die het gevaar van het coronavirus eerst nog bagatelliseerde, wilde CureVac zelfs naar de VS halen en verleiden met een zak geld. Het zou een aantrekkelijke deal zijn geweest voor een investeerder die snel veel winst wil maken. Maar Dietmar Hopp wees Trump af. Omdat hij het zich kan veroorloven, blijft het onderzoek in Duitsland. Als het daadwerkelijk tot een doorbraak komt door CureVac, dan verdient Hopp een standbeeld."

Hopp heeft maandag in gesprek met Sport1 laten weten dat een vaccin vanuit CureVac niet op korte termijn kan worden verwacht. "Dat hangt ook namelijk af van het Paul-Ehrlich-Institut (het Duitse instituut van vaccins, red.). Het moet eerst op dieren worden getest en dan pas op mensen. Maar ik denk dat het wel beschikbaar zal zijn rond de herfst, wanneer er een nieuwe golf infecties gaat komen", aldus Hopp.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door msn10)

Werkelijk schandalig en misdadig wat Trump en zijn regering hier hebben geprobeerd. Een vaccin hoort overal ter wereld beschikbaar te komen, gelukkig zien de mensen in Duitsland dit wel en niet die volslagen idioot in Washington.

16 maart 2020 om 14:00

We zijn het niet gewend, maar er zijn legio landen die bepaalde medicijnen niet kunnen betalen, soms alleen omdat de prijzen kunstmatig hooggehouden worden. Schandalig ja, maar er zijn voldoende middelen niet over de hele wereld beschikbaar

16 maart 2020 om 14:03

Als hij het bedrijf kon overnemen kan hij ook de prijs bepalen, wellicht zelfs zeer goedkoop of gratis voor zijn eigen mensen. Nu zal hij afhankelijk zijn van wat er gevraagd wordt en dat voor een gigantisch aantal mensen moeten aanschaffen. Niet altijd meteen te zwart/wit kijken. Daarmee praat ik niets goed, maar het is volkomen begrijpelijk dat hij het probeert, hij is namelijk niet de president van de wereld.

16 maart 2020 om 14:10

Ze pretenderen wel altijd de leiding te nemen, maar fijn om te zien dat het masker af gaat en we weer de ware aard van het beestje zien.

16 maart 2020 om 14:12

Ik wou net zeggen. Trump is de president van de Verenigde Staten en het is mijns inziens best te billijken dat hij dit probeert.

16 maart 2020 om 14:27

Belachelijk statement.trump probeert deze mensen weg te kopen en naar Amerika te lokken.dit zorgt voor gigantische vertraging, gezien die mensen hun notities en dergelijke niet mee mogen nemen en natuurlijk ook in Amerika moeten settlen.daarnaast heeft Curevac ook een locatie in Boston (dat ligt in de Vs).het vaccin zou dus in Europa en kort daarna Noord-Amerika geproduceerd worden.curevac wordt gefinancierd door de Duitse overheid en hoeft er geen winst op te maken, vandaar ook dat de (amerikaanse) CEO eruit is gebonjourd en de oprichter terug is als Ceo.dat maakt het des te absurder dat Trump een monopolie wil op een vaccin dat publiekelijk domein wordt, misselijkmakend.gerucht gaat overigens dat Trump ook Corona heeft en daarom Corona naar beneden praatte, een stuk minder gezond overkomt en wanhopig het vaccin probeert te krijgen voor zichzelf.

16 maart 2020 om 14:54

Je wilt dus zeggen dat het je logisch klinkt om een pandemie te bestrijden door het geneesmiddel in 1 land toegankelijk te maken? Klinkt niet echt logisch he?

16 maart 2020 om 15:31

Dan heb je het verkeerd begrepen.hij wou het exclusief recht hebben...…dat wil zeggen dat het alleen voor de Amerikanen zal gelden en de rest van de wereld kan de pot op.inderdaad America first!

16 maart 2020 om 16:54

@JK-Ajax Als hij zich daar zorgen om zou maken zou hij heus wel wat meer druk uitoefenen op alle grote farmaceutische bedrijven die in "zijn" land aanzienlijk hogere prijzen hanteren dan in veel andere delen van de wereld. Hun envelopjes (of beter enorme offshore accounts) treffen doel.

16 maart 2020 om 16:55

Dont be naïef Stefan!

16 maart 2020 om 21:08

Heeft weinig met naïviteit te maken Dante. ‘Billijken’ was wellicht niet de juiste woordkeuze, want het is natuurlijk niet netjes en ik keur het ook niet goed, maar ik kan het me ergens voorstellen. Het hele verhaal en alle spelletjes rondom ken ik niet, dus daar laat ik me ook niet over uit.

16 maart 2020 om 14:22

Eigenlijk maak ik nergens uit op dat Trump dit deed namens de Amerikaanse regering. Hij blijft zelf ook een zakenman die uitpuilt van het geld. Het kan zomaar zijn dat hij dit op eigen conto deed om als grote held van het Amerikaanse volk bestempeld te worden en zodoende zijn herverkiezing te garanderen. Zeker als dat vaccin daadwerkelijk ontwikkeld wordt daar, zal het hem geen windeieren opleveren en zodoende een goede investering met een bijkomend voordeel dat hij politiek gezien een grote stap voorwaarts zou maken in populariteit. Verder zou je hier bijna(!) zo boos om worden dat je USA pas als allerlaatst voorziet van het vaccin, maar goed, daar pak je ook een hoop onschuldige Amerikanen mee, dus dat zou inhumaan zijn. Laten we maar hopen dat hij hierdoor juist flink aan populariteit verliest. Ik vrees echter dat Amerikanen daar verder maling aan hebben. Het hele land bestaat uit ikke, ikke, ikke..

16 maart 2020 om 16:15

Trump mag geen andere functie bekleden. Dus dat kan het moeilijk zijn.

16 maart 2020 om 16:58

@feye88 Maar dat doet hij toch. Zo verklaarde zijn vice-president zn actie om de g8 in 1 van zijn eigen hotels te hosten nog door te zeggen dat Trump zichzelf toch nog als hotelier ziet. Hij heeft ook "gewoon" nog zeggenschap binnen de Trump organisatie, al is er op papier wat geschoven. Kom op mensen wordt wakker. Deze man is gewoon een boef!

17 maart 2020 om 14:19

Het staat ook nergens, maar het is gewoon een kwestie van de punten verbinden. Hij koopt het bedrijf, stelt het vaccin beschikbaar voor Amerikanen en vervolgens is zijn machtspositie in de wereld ineens aanzienlijk gestegen. Bovendien is de kans op een herkiezing erg groot als je zo'n vaccin beschikbaar maakt in Amerika. Financieel levert het ook flink wat op, want ga er maar niet vanuit dat hij dat vaccin voor een appel en een ei verkoopt aan andere landen. Die zullen de hoofdprijs moeten betalen.

16 maart 2020 om 14:22

Waarom. Hij is president van de VS en moet dus proberen best te handelen als eerste voor de amerikanen. Als hij daarna doorontwikkeling zou belemmeren dan zou het wel schandalig zijn, maar dat hij hier america first toepast is natuurlijk niet leuk voor europeanen, maar wel begrijpelijk. Denk dat als dit bedrijf inderdaad het antimiddel ontwikkelt, ze ook als eerste aan duitsers geven en daarna de rest..

16 maart 2020 om 14:40

Ehm OK. Je gaat toch niet een vaccin tegen een mondiale pandemie exclusief voor je eigen land kopen? Kom op zeg. Dan ben je een hele nare vent. Natuurlijk gaat het eerst in en voor bepaalde plekken geproduceerd worden. Maar als we er met elkaar om gaan vechten komt het er echt niet sneller of beter gedistribueerd. We moeten gewoon die Duitsers hun werk laten doen en daarna allemaal ervoor zorgen dat het zsm een beetje eerlijk en snel verdeeld wordt. Zo'n pandemie kan je niet alleen in je eigen land bestrijden dat is toch wel duidelijk geworden.

16 maart 2020 om 14:51

Dit is inderdaad het beste, toch begrijp ik wel dat Trump dit probeert. Als dit hele bericht al waar is.

16 maart 2020 om 18:51

Een president moet inderdaad in eerste instantie denken aan z'n eigen volk. Maar in dit geval komt het er op neer dat de rest van de wereld keihard dood mag gaan, omdat Donald Trump graag herkozen wil worden. Zegt genoeg over hem als persoon.

17 maart 2020 om 22:50

Het verhaal is wel wat complexer dan dit en bovendien veel te politiek voor een voetbalsite vrees ik. Kijk de boeken er maar op na, maar vlak voor de verkiezingen is er altijd wel wat aan de hand in de wereld, en nee ik ben geen complot denker maar het valt wel op. Wat men ook van Trump denkt, voor het virus ging het prima met de Amerikaanse economie en laten we 1 ding ook niet vergeten het is een stuk rustiger in de wereld op het gebied van bemoeienissen in oorlogsgebieden. Zijn voorgangers stuurden massa's soldaten een oorlog in en smeten met bommen alsof het niks was. En wie mochten met deze missies mee? Juist, onze soldaten. Natuurlijk is een virus zoals deze koren op de molen van de Democraten, dus is het heel begrijpelijk dat Trump snel een oplossing wil hebben om dit probleem de kop in te drukken, dus dat kan ik wel begrijpen. Is Trump een egoist? Ja natuurlijk, maar wel 1 die voornamelijk in zijn eigen land opereert, met een Joe Biden valt het te bezien en ik loop liever niet het risico dat er straks weer een aantal van onze mensen 'moeten' helpen in nutteloze oorlogen.

16 maart 2020 om 20:52

Is gewoon typisch voor een crimineel land als Amerika. Sta niet raar te kijken als deze mensen straks bedrijven die het moeilijk hebben in Europa voor een prikkie opkopen van staatsgeld, terwijl de helft van de inwoners niet eens in aanmerking komt voor zorg.

17 maart 2020 om 16:48

Kom in de winkel en zie sommige lege dan wel amper gevulde vakken. Oftewel, wie eerst komt, die eerst maalt. Ikke, ikke, ikke, en de rest moet maar St.... En wie in Trump een sociaal iemand zag, is nu ook wel met de neus op de feiten gedrukt. Al heb ik overigens niets met de meeste politici. Grijpen ook deze crisis aan voor een portie zelfreclame....

Krijgen we nu dan weer positieve spreekkoren voor de beste man? Overigens geloof ik nooit zoveel van dit soort nieuws, roddelblad achtige praktijken.

16 maart 2020 om 14:29

Nieuws is bevestigd door diverse mensen/partijen die dicht verbonden zijn aan de Duitse regering. Daarnaast is de CEO er niet voor niets uitgegooid, die man is een Amerikaanse republikein en ging maar al te graag met Trump in gesprek.

In een week tijd van de grote gehate vijand naar nationale held

Valt dit in de categorie "fake nieuws" ?

16 maart 2020 om 14:51

Niet echt. Meerdere bronnen hebben het al bevestigd. Hoe absurd het ook klinkt, maar als het Trump betreft is het vaak genoeg waar..

16 maart 2020 om 17:03

@regulator Wat Trump betreft dus fake nieuws

16 maart 2020 om 18:34

Hahaha of het zijn alternative facts

17 maart 2020 om 23:27

Meerdere bronnen? En hoeveel zijn geloofwaardig? Als ik die 'meerdere bronnen' moest geloven dan was Trump al naar huis gestuurd vanwege een impeachment. Terwijl iedereen met een beetje verstand van zaken wist dat dat nooit ging gebeuren. Daarvoor had je ijzersterk bewijs nodig om minimaal 66% van de leden van het huis van afgevaardigden te overtuigen en dan heb ik het nog niet eens over de meerderheid die de Republikeinen daar hebben. Geloof niet alles wat de media je hier voorspiegelt. Trump is zeker geen lieverdje, maar ik vertrouw de Democraten nog veel minder, maar die liggen meer op 1 lijn met onze 'pro Eu' leiders.

18 maart 2020 om 00:40

Wat je over de impeachment hoort zijn meningen, prognoses en verwachtingen. Overigens heeft geen enkele krant (nederlands, vk of Amerikaans) in aanloop van de stemmingen iets anders gesteld dan dat de Republikeinen achter Trump zouden staan. Misschien heb jij het verkeerd gelezen? Primaire bronnen waren afkomstig van de Duitse regering, later ook bevestigd door andere kanalen. Je kunt het opzoeken als je me niet gelooft.

18 maart 2020 om 01:02

Regulator, kom op je hebt het Nederlandse journaal toch ook wel gezien toch? Met Amerika 'expert 'erik Mouthaan? Of de zendtjd van Eva Jinek? Grote koppen in onder andere de telegraaf? Als je die mocht geloven, waren zijn dagen geteld. En daarbij kan ik je ook vertellen dat de Duitse media nog slechter is dan de Nederlandse, die moeten tenslotte nog super braaf mee knikken met de rest van linkse globalisten vanwege een schuldgevoel over de 2e wereldoorlog.

18 maart 2020 om 13:57

Even een citaat van Erik Mounthaan van 10 december 2019: "misschien zijn er wel één, twee of drie Republikeinen die kritiek hebben, maar er is niemand die zegt dat de president verwijderd moet worden. De kans is dus klein dat Trump voortijdig moet stoppen." Zoals ik nogmaals zei: uitingen van meningen moet je niet verwisselen met uitingen van feitelijke aard. Nu je zelf begint over de linkse globalisten en invult dat ze gevolgd worden door het Duitse schuldgevoel. Wie zie jij eigenlijk als de Linkse globalisten? Naar mijn weten is de politiek van de afgelopen 20 jaar voornamelijk door (centrum) rechtse partijen gevoerd. Mijn vraag is ook aan jou.. Komt het misschien dat je nieuws verkeerd interpreteert vanwege je eigen vooroordelen en politieke voorkeuren? Ik kan me best vergissen in mijn assumptie, maar het komt vrij kortzichtig over als men refereert naar de "linkse elite" en dit koppelt aan (on)geloofwaardigheid van bronnen. En even ter verduidelijking voordat je assumpties over mij gaat maken: maakt me echt niets uit of je links of rechts bent. Ik hecht gewoon niet echt veel waarde aan politiek zwart/wit denken.

16 maart 2020 om 15:33

Er staan meer details op Reuters, nieuwsbericht van gisteren. De Duitse ministerie van volksgezondheid heeft het bevestigd en aangekondigd dat de zaak vandaag wordt besproken in het Duitse corona crisisteam dus er zal wel meer nieuws volgen vanavond. Het bedrijf heeft iig hun CEO onverwacht vorige week ontslagen zonder verklaring. De Amerikaanse ambassadeur ontkent alles, maar Trump heeft natuurlijk wel eerder deals proberen te doen buiten de diplomatieke dienst om.

Helaas zal deze idioot helaas wel weer de verkiezingen winnen in November en zitten we er nog eens 4 jaar mee opgescheept. We zeuren op China Rusland of Iran, maar vergeet ook deze man niet onder het kopje verwerpelijke personen te plaatsen. Voor de bühne is hij menselijk. Maar achter de schermen allemaal eigen belang. Want het is een kwestie van geduld dat Amerika de kop positie qua besmetting overneemt van Europa. Veel Amerikanen kunnen de zorg niet of nauwelijks betalen. Die kunnen niet stoppen met werken. En blijven op straat rondhangen, met alle gevolgen van dien. Mijn conclusie over deze man is, dat het een gewetenloze hond is. Hopen dat Amerikanen wakker zijn en deze gek wegstemmen, maar dat denk ik helaas niet.

17 maart 2020 om 22:25

lwd12, nee Joe Biden is een goed alternatief voor Trump. Voor de gewone Amerikaan is Trump nog altijd beter dan die malloot. Die man is helemaal corrupt, of is het toeval dat zijn zoon Hunter ineens miljarden deals kreeg toen zijn vader in die landen op bezoek kwam als vice president. Je zult mij n iet horen zeggen dat allemaal even fris is wat Trump doet of deed, maar aan de kant van de democraten is geen enkel beter alternatief, wel slechter.

Ben benieuwd hoe al die voetbalfans die met de spandoeken stonden nu tegen Hopp aankijken. Als zijn bedrijf een werkend vaccin maakt moeten vooral de Dortmund fans (de grootste haters van Hopp) ook zo stoer zijn om het vaccin te weigeren, want deze groep supporters is al 10 jaar ofzo bezig die man zwart te maken. Maar goed, het zijn allemaal hypocrieten, want als er een werkend vaccin gemaakt wordt door Hopp zijn bedrijf zullen ze het maar al te graag toegediend krijgen.

Walgelijk wat voor ongeevenaarde proleet Trump is zeg. Ik schaam me ervoor het te zeggen, maar een deel van me hoopte werkelijk dat de man corona had opgelopen na zijn contact met die besmette Braziliaan. Niet erg netjes, maar er zijn betere mensen op de wereld die er nu aan sterven. En niet onwaarschijnlijk alleen maar. Het zal in de farmaceutische industrie niet vreemd zijn, maar het is wel ongehoord ziekelijk als je exclusiviteit wil over de distributie (en pricing) van een vaccin dat de wereld kan redden. Hulde voor Hopp, over wie ik de heisa in Duitsland sowieso al opgekloppen vond.

17 maart 2020 om 14:14

Het is niet zozeer Trump als individu, maar als multimiljardair en president van Amerika. Dit gebeurt eigenlijk altijd als er vaccins nodig zijn of als er medicijnen ontwikkeld worden die hun werking bewezen hebben. Die farmaceutische bedrijven ontwikkelen die vaccins en medicijnen ook niet omdat ze zo met de mensheid betrokken zijn. Daar gaat ongelooflijk veel geld in om en overheden zullen flink voor zo'n vaccin moeten betalen. In zo'n geval kan zo'n magnaat als Trump zowel z'n eigen land van vaccins voorzien als voor de rest van de wereld de prijs bepalen. Door dat soort strategische zetten worden dit soort mensen juist zo vreselijk rijk en ook zo gehaten.

Had dit andersom geweest dat een land een bedrijf weggekocht had uit USA dan had Trump ze letterlijk de oorlog verklaart. Dit is echt een schandalige actie, nu hoop ik ook oprecht dat hij niet herkozen wordt. (voorheen zou het mij een wordt wezen).

Mocht dit waar zijn, dan overtreed Trump de wet. De reden waarom hij bij aantreden ook afstand moest doen van zijn bedrijven.

Een citaat van Hopp: ,,als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar solidair over de hele wereld’’. Zoals het hoort dus. Wat Trump probeerde is echt typisch Trump. Ikke ikke ikke en de rest mag stikken.

Elke ziekte dat er bestaat of bestond heeft is er een medicijn tegen dames en heren. Laat je niet misleiden door wat je hoort op het nieuws of wat dan ook. Er wordt 1 groot spel gespeeld door super machtige mensen die deze aarde onder controle hebben. Er wordt nu ook met dit Corona veel angst gecreëerd en dat is precies wat ze willen. Hierna ga je nog horen ja we hebben het middel tegen Corona zodat wij als zogenaamde dombos allemaal in de rij zullen staan voor een vaccin. Ze willen ons onder controle blijven houden, ze hebben ons in hun macht en daar draait alles om. De mensheid onder controle houden. Alles wat er geroepen wordt op tv volgen we, blijf allemaal thuis en ja we blijven allemaal thuis. Mensen zijn aan het hamsteren en op tv zeggen ze ga niet hamsteren maar we moeten wel thuis blijven. We mogen zogenaamd alleen naar buiten voor medicijnen of boodschappen. Ze komen zogenaamd ook met de koning en koningin zijn besmet geraakt wat de grootste bullshit ever is. Dat zijn juist die machtige mensen waar ik over praat die hoeven nooit bang te zijn voor een Corona of wat dan ook zolang ze gehoorzamen.

16 maart 2020 om 19:35

Ach dit soort verhalen zijn er al jaren maar steek jij maar lekker je kop in het zand en ga lekker door met het bagalatiseren maar ik neem geen risico’s maar geloof jij lekker wat je wilt ik hoop voor je dat jouw en je familie verschoond zullen blijven van het virus . Maar op dit soort reacties zitten mensen echt niet te wachten .

16 maart 2020 om 22:03

Vergeet niet om aluminiumfolie mee te nemen als je zelf weer boodschappen gaat doen.

17 maart 2020 om 11:45

@msn: echt ongelooflijk wat een idiote complotdenkers zich hier laten horen over het virus... ben jij een viroloog of een een arts? lijkt me niet. hoe kom je er op dat elke ziekte automatisch ook een medicijn heeft? wat misschien nog wel erger is dan deze onzin, is dat voetbalzone het er zo lang op laat staan of dat 15 andere mensen het eens zijn met deze idiote woorden.

19 maart 2020 om 00:04

Dat is precies wat ze ook zegge. Wanneer je iets weet dan wordt je als gek verklaard. Ik respecteer jullie mening maar ik blijf bij de mijne. Hoop dat iedereen gezond blijft dat is alles wat ik kan zeggen.

Snap de verbazing rondom dit onderwerp eigenlijk niet. Dit gebeurt altijd bij vaccins en medicijnen. Het is schaamteloos en walgelijk, maar machtspositie en geld staan bij sommigen (ook Amerika) inmiddels al decennia op nummer 1. Bovendien moeten we echt niet gaan denken dat die farmaceutische bedrijven een vaccin ontwikkelen uit de goedheid van hun hart. Daar gaat ongelooflijk veel geld in om en overheden zullen flink moeten betalen om zo'n vaccin tot hun beschikking te krijgen. Met een dergelijke zet voorziet Trump "zijn" land van een vaccin en versterkt hij de machtspositie van Amerika (en zichzelf).

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

TSG Hoffenheim

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
I. BebouAanvaller40
M. DabourAanvaller41
O. BaumannKeeper40
I. BelfodilAanvaller30
A. KramarićAanvaller36
K. AkpogumaVerdediger40
R. SkovAanvaller30
Voor de complete selectie: Clubpagina TSG Hoffenheim.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren