‘Hoerenzoon’-incident zet Duitsland op scherp: ‘Het gaat alleen maar om geld’

Zaterdag, 7 maart 2020 om 12:18Robin Bruggeman • Laatste update: 12:38

Zelden zal het laatste kwartier van een wedstrijd zo’n bizar verloop hebben gekend als die van het treffen tussen het TSG Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder en Bayern München van afgelopen zaterdag. Na beledigingen vanuit het vak met bezoekende Bayern-supporters aan het adres van Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp, die onder meer werd uitgemaakt voor ‘hoerenzoon’, besloten de twee ploegen om de bal in de slotfase van de wedstrijd uit protest alleen naar elkaar over te spelen. Spelers en staf van der Rekordmeister toonden tijdens en na het duel op deze manier publiekelijk hun onvrede over het gedrag van de fans en na afloop klonken er harde veroordelingen van de actie. De protesten van de supporters leggen echter ook onderliggende problemen in het Duitse voetbal bloot, die niet zo een, twee, drie opgelost lijken.

Door Robin Bruggeman

De beledigingen aan het adres van Hopp van vorig weekend zijn niet de eerste die de miljardair naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen. De nu 79-jarige zakenman wordt door de fanatieke supporters van andere clubs beschouwd als het gezicht van ‘alles wat er mis is met het moderne voetbal’. Hopp werd rijk als medeoprichter van softwaregigant SAP en hij besloot zijn vermogen vanaf 1990 aan te wenden om dorpsclub Hoffenheim, waar hij zelf als kleine jongen voetbalde, op te stuwen in de vaart der volkeren. Die Kraichgauer begonnen met de financiële steun van Hopp aan een opmars door het Duitse voetbal en elf jaar later was de club opgeklommen van het achtste naar het derde niveau. In 2005 besloot Hopp er een schepje bovenop te doen om de club het laatste zetje richting de Bundesliga te geven en onder de sportieve leiding van Ralf Rangnick werden er een aantal spelers naar Hoffenheim gehaald die andere clubs op dat niveau nooit zouden kunnen betalen. Deze investeringen betaalden zich in 2007 uit met een promotie naar de 2. Bundesliga en een jaar later volgde ook de stap naar het hoogste niveau.

Deze opkomst van Hoffenheim vormde een klap in het gezicht van de ‘traditieclubs’, die een felbegeerd plekje in de Bundesliga ingenomen zagen worden door een ‘club zonder geschiedenis’. De entree van Hoffenheim leidde dan ook al snel tot felle protesten, waarbij vooral Borussia Dortmund zich ontsteld toonde. Algemeen directeur Hans-Joachim Watzke omschreef Hoffenheim in het verleden al eens als een ‘reageerbuisclub’ en de supporters van die Borussen lieten geen mogelijkheid onbenut om Hopp en co aan te pakken. In 2008 waren de eerste protesten met de leus ‘Hasta la Vista, Hopp!’ nog relatief beschaafd, maar in de jaren daarna verharde de rivaliteit. In 2011 werd in de door Hopp gebouwde Rhein-Neckar-Arena van Hoffenheim zelfs een snerpende fluittoon door de speakers gepompt om de protesten uit het Dortmund-vak te overstemmen en sindsdien is het nooit meer goed gekomen tussen de twee partijen.

Hopp promoveerde met Hoffenheim in 2008 naar de Bundesliga

50+1
Het voornaamste protestpunt van de Dortmund-fans vormt het overboord gooien van de zogenaamde ‘50+1-regel’ bij Hoffenheim. In Duitsland is vastgelegd dat de aandelen van clubs voor minstens 51 procent in handen moeten zijn van de achterban, zodat een enkele investeerder nooit de hele club in zijn macht kan krijgen. De Duitse voetbalbond heeft echter een uitzondering op deze regel bedacht: als een partij kan bewijzen dat zij minstens twintig jaar op verantwoorde wijze geld in een club heeft gestoken, is het mogelijk om deze regel te omzeilen. Zo kan het dat Bayer Leverkusen in handen is van chemiegigant Bayer, terwijl Volkswagen eenzelfde rol vervult bij VfL Wolfsburg. Doordat Hopp begin jaren negentig begonnen is met het investeren in Hoffenheim, heeft hij inmiddels 96 procent van de aandelen van de club in handen. De miljardair heeft in de afgelopen dertig jaar naar schatting 350 miljoen euro in de club gestoken, waarvan circa 100 miljoen is besteed aan het neerzetten van de 30.000 stoeltjes tellende Rhein-Neckar-Arena. De laatste jaren slaagt Hoffenheim er overigens, mede dankzij de verkoop van spelers als Joelinton, Roberto Firmino, Kerem Demirbay, Nico Schulz en Niklas Süle voor honderden miljoenen euro’s, steeds meer in om de eigen broek op te houden.

De onvrede over Hopp speelt dus al langer en de strijd is vanwege zaken, die niet enkel iets met de eigenaar van Hoffenheim te maken hebben, in de afgelopen weken een nieuw hoofdstuk ingegaan. De Duitse bond besloot eind februari namelijk om Dortmund-supporters de komende twee seizoenen te verbieden de uitwedstrijd tegen Hoffenheim te bezoeken. De fans van BVB hadden al een voorwaardelijke straf staan vanwege protesten jegens Hopp in het verleden en na nieuwe incidenten in december heeft de DFB nu deze voorwaardelijke sanctie omgezet in een daadwerkelijke straf. Deze beslissing van de bond was natuurlijk tegen het zere been van de Dortmund-fans, die op hun beurt weer de supporters van andere clubs optrommelden. Zo kon het dat er in het Bayern-vak opeens spandoeken werden uitgerold met daarop de tekst ‘Du Hurensohn’, terwijl ook in andere stadions die niet direct iets met Hoffenheim te maken hadden werd geprotesteerd. Zaterdag waren bij onder meer de wedstrijd tussen 1. FC Köln en Schalke 04 tegen Hopp gerichte spandoeken te zien, terwijl een dag later het duel tussen Union Berlin en Wolfsburg eveneens werd stilgelegd nadat er een doek met Hopp, die werd afgebeeld alsof hij werd bekeken door het vizier van een geweer, op de tribune verscheen.

De supporters van Borussia Dortmund toonden zich in de afgelopen jaren de grootste criticasters van Hopp en Hoffenheim

‘Nu is er opeens een grens overschreden’
De DFB heeft deze felle protesten volgens de harde kernen van veel clubs uit de Bundesliga zelf uitgelokt door een in 2017 gemaakte belofte, toen de bond bekendmaakte om het collectief straffen van supporters op te schorten, te breken. De beslissing om alle Dortmund-fans uit te sluiten van het bezoeken van de wedstrijden tegen Hoffenheim vormt volgens de boze supporters echter het bewijs dat deze afspraak alweer overboord is gegooid. De bond wordt bovendien hypocrisie verweten nu het wel hard optreedt tegen de beledigingen aan het adres van Hopp, terwijl in het verleden incidenten die te maken hadden met bijvoorbeeld racisme grotendeels werden genegeerd. Zo was Hertha BSC-verdediger Jordan Torunarigha onlangs tijdens een bezoek aan Schalke het slachtoffer van racistische uitingen vanaf de tribunes. In plaats van het tijdelijk staken van de wedstrijd, wat zaterdag wel gebeurde in Hoffenheim, werd er doorgespeeld. “Nu het gaat om iemand wiens bedrijf toevallig financieel partner is van de DFB, zou er ineens een grens zijn overschreden”, luidde dan ook de kritiek vanuit de harde kern van Bayern na hun actie. “Zelfs nu de straf voor Dortmund ons niet persoonlijk treft en wij Hopp niet zo relevant vinden, zien we dit als een aanval op de rechten van de fans in het algemeen. Rot op DFB!”

Een lid van de Bayern-ultra’s van Schickeria ging eerder deze week in gesprek met Focus dieper in op de actie: “De DFB heeft zijn beloften gebroken voor meneer Hopp. Dit is een klap in het gezicht van de fans. Dit voelt natuurlijk een beetje belachelijk als je strijdt tegen racisme, homofobie, seksisme en merkt dat dit soort dingen grotendeels genegeerd worden, terwijl er wel een wet-Hopp mogelijk blijkt voor iemand met veel geld. Dit wekt de indruk dat het beschermen van de geldstromen de hoogste prioriteit geniet.” Bayern-directeur Karl-Heinz Rummenigge reageerde juist fel op de acties van de supporters: “Dit is het lelijke gezicht van het voetbal, het heel lelijke gezicht van FC Bayern.” De beleidsbepaler liet optekenen aan de hand van videobeelden streng te zullen optreden tegen de fans die de spandoeken hebben uitgerold en daarmee lijkt het einde van de strijd nog niet in zicht. Gesprekken tussen de Duitse bond en een afvaardiging van de supporters liepen in 2018 al stuk vanwege grote verschillen van inzicht. Waar de prioriteit van de DFB volgens de fans lijkt te liggen bij het soepel laten draaien van de ‘geldmachine’ die de Bundesliga is geworden en daarbij geen incidenten buiten de lijnen kan gebruiken, krijgen de supporters steeds meer het idee dat zij van gelijkwaardige partners veranderen in slechts betalende consumenten.

Bekijk hier een samenvatting van Hoffenheim - Bayern München

‘De wortels van deze haat zitten helaas diep’
Deze onderhandelingen hebben daarmee hetzelfde lot getroffen als de gesprekken tussen Hopp en de harde kern Dortmund, die acht jaar eerder plaatsvonden. De twee partijen probeerden in 2010 de kou uit de lucht te halen door met elkaar om de tafel te gaan, maar kwamen uiteindelijk niet tot een oplossing. Een nieuwe ontmoeting aan de hand van de incidenten van de afgelopen weken behoort voor Hopp dan ook niet tot de mogelijkheden: “Ik heb al eens een dergelijk gesprek gevoerd, dat uiteindelijk tot niets leidde omdat de heren binnenkwamen met hun vooringenomen standpunten en niet bereid waren ook maar een millimeter te wijken”, reageerde hij eerder deze week via de kanalen van zijn club. “Daarna heb ik een laatste gesprek gehad met Schwarzgelb uit Dortmund. Ik had toen het gevoel dat er wat begrip was onder de dames en heren. We hebben zelfs samen het TSG-sportfestival in Hoffenheim gevierd. Maar dat heeft niets geholpen, de beledigingen namen alleen maar toe. Voor mij is dit dus niet langer een optie. Ik zie het nut niet van gesprekken met mensen die ik nooit iets heb aangedaan, die mij jarenlang zonder reden zwaar beledigd hebben en die niet bereid zijn om een compromis te sluiten.”

“Het is natuurlijk allesbehalve aangenaam om die walgelijke spandoeken te zien. Ik voel echter een niet eerder geziene golf van sympathie en veel onbegrip dat zoiets in een beschaafd land kan gebeuren. TSG speelt al zijn twaalfde seizoen in de Bundesliga. De wortels van deze haat, die al begon toen we nog in de 2. Bundesliga speelden, zitten helaas diep. Ik laat mezelf niet beïnvloeden of wegjagen door deze acties”, was hij duidelijk. Dinsdagavond volgden tijdens het DFB-Pokal-duel tussen Schalke en Bayern nieuwe acties, die echter niet rechtstreeks tegen Hopp gericht waren: “Gestoorde voetbalbond! Vergeet de beloftes over de collectieve straffen, nu proberen jullie ons te chanteren door wedstrijden te staken”, was er onder meer te lezen op de banieren van fans van die Knappen, die voormalig Schalke-doelman Manuel Neuer overigens eveneens uitmaakten voor ‘hoerenzoon’ zonder dat de wedstrijd stilgelegd werd. De protesten krijgen zaterdagmiddag mogelijk navolging als Hoffenheim op bezoek moet bij Schalke, al zullen de blikken van de bond waarschijnlijk angstvalliger gericht zijn op een voor zaterdagavond gepland duel. Borussia Mönchengladbach krijgt dan namelijk bezoek van Dortmund en beide supportersgroepen gaven in het verleden al blijk van hun ‘anti-Hoppisme’. Een nieuwe aanvaring tussen de bond en de fans lijkt dan ook niet uitgesloten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door unhip)

heel simpen dfb moet clubs met dit soort fans terug zetten naar het twee klasse

6 maart 2020 om 02:47

Daar gaan we weer. Waarom zou je hele clubs straffen voor de acties van wat ultras? Daarnaast pleegt de Bundesliga dan financiële en sportieve zelfmoord. Dat zou namelijk betekenen dat je de grootste clubs van de competitie elimineert. Succes.

6 maart 2020 om 03:23

misschien is het wel eens goed on grote clubs op hun plek te zetten. financieel verlies je er niks aan want dan gaan de mensen de 2e BL kijken en verdienen ze daar wel weer geld aan. deze "supporters" blijven toch hun eigen club wel trouw. grote clubs krijgen al gauw een grote mond en die kan je alleen maar snoeren door ze klein te maken. de enige die er financieel op achteruit gaan zijn de clubs zelf. en zouden alle toppers blijven ? ik denk dat die dus op zich wel een goed idee heeft hier in

6 maart 2020 om 11:02

Financieel verlies je er niks aan? Wat dacht je van wereldwijde voetballiefhebbers die gaan echt niet naar het 2e niveau van duitsland kijken en zo mis je marketing inkomsten verder zal er doordat bayern geen CL speelt minder CL unkomsten naar bundesliga clubs gaan en omdat die clubs minder ver komen verliest de bundesliga misschien wel hun CL plek aan frankrijk wat dus ook geld kost. Door een dergelijke beslissing kan bayern ook nog meer gaan pushen voor een super league wat de bundesliga nog meer gaat kosten.

7 maart 2020 om 18:48

wat een onzin, en hoezo kan dit niet? Het is niet chique, maar wat persterijen en beledigingen moet gewoon kunnen.

Het leuke is dat de Bayern fans protesteren terwijl hun eigen clun steevast de beste spelers bij de concurrentie weghaalt, al dan niet transfervrij. Alsof dat wel goed is voor de competitie.

6 maart 2020 om 07:08

Dat is een totaal zinloze vergelijking.

6 maart 2020 om 09:02

Grappig dat iedereen noemt dat Bayern het doet terwijl bewezen is dat dortmund dat veel meer doet. En zoals Ryanbabel8 het al zegt heeft dit er niks mee te maken en is het een zinloze vergelijking.

6 maart 2020 om 09:32

Dat staat hier toch volledig los van.

6 maart 2020 om 10:52

Dit hoor je echt zó vaak van de niet-Bundesliga volgers maar verdiep je aub even beter in de materie, die hier overigens totaal los van staat. Bayern heeft Hummels en Götze opgepikt bij Dortmund + Lewandowski transfervrij overgenomen, waarbij er natuurlijk wel al eerder contact was. Echter zijn Dortmund, Leverkusen etc.de clubs die de concurrentie leegkopen. Je kan Bayern moeilijk verwijten een Süle van Hoffenheim (geen concurrent) te kopen, anders had een Dortmund dat gedaan. Een Goretzka gaat natuurlijk graag naar Bayern, Schalke '04 was en is jarenlang geen concurrent van Bayern.

6 maart 2020 om 11:00

Het is ook onzin - haal je als clubs je spelers uit eigen competitie, dan word je beschuldigd van het verzwakken van de concurrentie, haal je ze uit het buitenland dan is het een bij elkaar gekocht vreemdelingenlegioen.

6 maart 2020 om 12:42

Wie beschouw jij dan binnen de Bundesliga als concurrenten van Bayern?

6 maart 2020 om 12:48

De 19 andere teams?

6 maart 2020 om 12:54

Die indruk krijg ik niet van het verhaal dat Baronvonborsig afsteekt... daarin lijkt het er eerder op dat geen van die 19 clubs überhaupt een concurrent van Bayern is, of hooguit Dortmund met het aanhalen van Hummels, Götze, en Lewandowski.

6 maart 2020 om 16:12

Ik beschouw Dortmund en RB Leipzig als de grootste concurrenten binnen Duitsland.

7 maart 2020 om 12:52

Ik vind Hummels eigenlijk niet tellen. Die is opgeleid door Bayern.

7 maart 2020 om 13:20

En ik vind Hummels wél tellen: toen hij vertrok bij Bayern kon niemand hem. Heeft zich bij Dortmund ontwikkelt van een talentje tot één van de beste verdedigers van de Bundesliga én international van het Duitse elftal. Op zijn top is hij toen teruggegaan naar FC Bayern.

7 maart 2020 om 13:16

Heb je het artikel wel gelezen Kohaku? Dit gaat niet over weglopen van spelers... Maar hoe een club met behulp van een "suikeroom" van niets zich tussen de traditionele clubs wist te komen.

Het is werkelijk schokkend dat het in het betaald voetbal om geld gaat.

Boehoe. Geld regeert en de zogenaamde traditieclubs worden benadeeld. Hou op hoor. Hopp heeft Hoffenheim gewoon op een eerlijke manier en met goed beleid omhoog gebracht. Wat kan hij eraan doen dat de DFB een uitzondering maakt dat iemand een meerderheid in de club kan krijgen wanneer kan worden aangetoond dat hij voor minimaal twintig jaar op verantwoorde wijze geld geld in de club heeft gestoken? Die BVB fans zijn zelf zo zielig door Hopp vanaf het begin belachelijk te maken. Waarom zou Hopp het moeten accepteren dat hij voor hoerenzoon wordt uitgemaakt? Dat de DFB bepaalt dat niet het collectief wordt gestraft maar de verantwoordelijken en er later op terug komt, daar moet je bij de DFB voor zijn. En als de altijd bejubelde fanatieke BVB supporters niet zo zielig op de man zouden spelen, dan zou er niks aan de hand zijn geweest. Steek liever de hand in eigen boezem, in plaats van naar smoesjes gaan zoeken om jezelf als slachtoffer te gaan zien.

6 maart 2020 om 11:28

Ik krijg sterk het idee dat je het artikel niet helemaal (goed) gelezen hebt, want 80% van de aannames die je doet worden ontkracht in het artikel: “Wat kan hij eraan doen dat de DFB een uitzondering maakt dat iemand een meerderheid in de club kan krijgen” Weinig. Maar dat is ook de reden dat het protest zich niet alleen richt op Hopp, maar ook (vooral) op de DFB. Zie de kritiek vanuit de harde kern van Bayern en Schalke. Daarnaast is Hopp de verpersoonlijking van het falen van de DFB, vandaar dat hij op dit moment de kop van jut is. Tel daarbij op dat hij en Hoffenheim proberen om de kritische supporters monddood te maken (megafoon met hoge piep onderaan het uitvak) en je hebt de reden waarom hij nóg harder wordt aangepakt. Daarna moet de DFB ook in de spiegel kijken want zoals hierboven ook is benoemd: zodra het over Hopp (geldschieter van de DFB) gaat dan staat het hele land op z’n kop en worden wedstrijden stilgelegd, maar als 2 dagen later Neuer op dezelfde manier wordt beledigd is er geen haan van de bond die er naar kraait..

6 maart 2020 om 13:05

Artikel helemaal gelezen. Ik heb het over het huilie huilie van de gemiddelde Duitse fan. Ik word doodmoe van dat eeuwige gezeur over Traditionsvereine. Hoffenheim, en ook Red Bull Leipzig, hebben laten zien dat zij voorzien in een behoefte. Goed gevulde stadions en prima beleid. Kunnen zij er wat aan doen dat KFC Uerdingen'05 een paar jaar terug op het zesde niveau speelde? Nee. Heb je wat, met je "traditie".

6 maart 2020 om 13:33

Grotendeels alles wat ik zeg komt uit de tekst. Hopp heeft de club via de regels overgenomen. BVB fans hebben het al vanaf het begin op hem gemunt. De DFB paste de maatregel alsnog toe. Staat gewoon in de tekst, dus weet niet hoe je op 80 procent komt. En de kritiek van Bayern en Schalke op de DFB komt allemaal na het stilleggen van wedstrijden voor de spandoeken en spreekkoren richting Hopp. De protesten van afgelopen weekend gingen alleen maar over het niet toestaan van BVB supporters, waar Hopp voornamelijk als verantwoordelijke voor wordt gezien. Ze vergeten daarbij dat de BVB aanhang een voorwaardelijke straf had waar ze zich dus niet aan hielden na nieuwe incidenten, waardoor de maatregel alsnog van kracht was. En dan gaat de alsmaar bejubelde BVB aanhang een beetje zielig lopen doen en alle andere supportersgroepen proberen mee te krijgen in de hetze tegen Hopp.

7 maart 2020 om 13:12

En niet te vergeten meneer Hopp eistte een puntenstraf voor Dortmund

Een paar spandoeken en meteen wedstrijden stil leggen. De bond en hopp moeten niet zo huilen en wedstrijden stilleggen is al helemaal onnodig. Zoals in het artikel staat bij racisme wel door voetballen. Is gewoon schandelijk

6 maart 2020 om 11:21

Nee. Hopp moet zeker niet gaan huilen, maar accepteren dat hij elke week voor hoerenzoon wordt uitgemaakt en spandoeken moet zien waar zijn hoofd op een schietschijf wordt gezet. Hou op hoor. Racisme hoort niet op de tribunes, net zoals dit soort trieste acties niet op de tribunes thuis horen. Hopp heeft Hoffenheim gewoon volgens de regels overgenomen, heeft daadwerkelijk een band met de club en ziet het niet als speeltje zoals al die oliesjeiks. Hij zorgt er met goed beleid voor dat Hoffenheim door blijft groeien.

Ik word altijd zoooo moe van die Duitsers (ken er genoeg, werk in D) met hun eeuwige zogenaamde traditieclubs. Boehoe. Wat wil je dan? De 1. en 2. Liga vergrendelen, zodat er niemand uit kan degraderen (grappig, want dat willen ze geen van allen). Oh, dus omdat je oud bent, heb je andere rechten? "Nee, zo moet ik dat niet zien". Maar... Wat is dan het probleem? Geld? "Ja". Ik zeg, maar als er dan een nieuwe club zónder geld in de vaart der volkeren omhoog schiet... Dat lukt tot aan de 3. Liga, dan heb je poen nodig. Maar dat mag niet, want dan komt er een op omvallen staande, jarenlang slecht geleide, failliete maar oude club in het gedrang. Lijkencompetitie. Daarom word ik er zo moe van. Heb nog nooit een zinnig argument gehoord. Je bent zoals je laatste resultaat is. En al die zogenaamde traditie-kots-clubs... Zijn ooit ook ergens moeten beginnen. Ik zeg dan: Hoffenheim heeft een traditie van 12 jaar Bundesliga. Das meer aan 1 stuk dan menig traditieclub kan overleggen. U bent de zwakste schakel.

6 maart 2020 om 12:12

Niemand lijkt er ook problemen mee te hebben dat er door miljardairs en grote bedrijven geld gepompt wordt, als het maar in traditieclubs is blijkbaar. Kuhne was een held omdat hij jarenlang HSV met ontelbare miljoenen steunde, Schalke heeft geen probleem met Gazprom geld, waarom Evonik honderden miljoenen in Dortmund pompt is voor iedereen een raadsel (waar heeft een chemiefabrikant zonder consumentenproducten in vredesnaam de naamsbekendheid bij het grote publiek voor nodig?), voor Wolfsburg van VW en Leverkusen van Bayer wordt stilletjes een uitzondering gemaakt, en om over de ongelofelijke bedragen die aandeelhouders Allianz, Audi, Deutsche Telekom en Adidas jaarlijks in Bayern duwen om ze aan de top te houden maar niet te beginnen. Er wordt door die fans een soort van grillige morele grens getrokken, die precies daar loopt waar hun eigen favoriete club helemaal ok is, maar die andere clubs fout.

Dus Hopp/hoffenheim en RB Leipzig zijn de gebeten honden, maar Bayer Leverkusen en Wolfsburg zijn blijkbaar wel okay? Dat riekt toch enigszins naar hypocrisie...

Geld spreekt. Als er een steenrijke zwarte verbonden zou zijn aan de Bundesliga, dan zouden ze veel meer aan racisme doen. Het is allemaal toneelspel. Overigens is het gezeik van de traditieclubs tegenover Hoffenheim en Leipzig ook heel erg zielig, maar dat terzijde.

Op nieuw geld wordt altijd neergekeken door oud geld. Waarom mag je historie niet beginnen in 2005? Het is gewoon jaloers gelul van de gevestigde orde die geen nieuwkomers willen. Wel goed stuk dit overigens, bedankt daarvoor vz

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TSG Hoffenheim

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
D. SamassekouMiddenvelder150
I. BebouAanvaller153
O. BaumannKeeper160
M. DabourAanvaller132
A. KramarićAanvaller1310
K. AkpogumaVerdediger130
R. SessegnonMiddenvelder112
Voor de complete selectie: Clubpagina TSG Hoffenheim.

10 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren