Misplaatste ‘grap’ kan Dele Alli duur komen te staan na bericht van FA

Maandag, 10 februari 2020 om

Dele Alli moet vrezen voor gevolgen nadat er ophef is ontstaan door een video die hij afgelopen weekend op social media plaatste. De aanvallende middenvelder annex buitenspeler van Tottenham Hotspur werd ervan beschuldigd dat hij een racistische video had verspreid. De FA heeft volgens diverse media nu een onderzoek ingesteld naar de video, die de Engels international al snel offline haalde.

Alli deelde via Snapchat een video waarin hij op een vliegveld een Aziaat in beeld nam, waarna een afbeelding verscheen met antibacteriële zeep en de tekst: "Dit virus moet sneller zijn om mij te pakken." De Engelsman heeft inmiddels excuses aangeboden voor de video. “Ik wil graag mijn excuses aanbieden voor de video die ik op Snapchat heb gezet", zei Alli zondag in een video op het Chinese sociale medium Weibo. "Het was niet grappig, dat realiseerde ik me al snel en toen heb ik de video meteen verwijderd.”

Alli baalt ervan dat hij grappig probeerde te zijn over een virus dat inmiddels meer dan negenhonderd mensen het leven heeft gekost. “Ik heb mezelf en de club een slechte dienst bewezen. Ik wil niet dat jullie hierdoor een slechte indruk van mij krijgen. Dit is iets waar je geen grappen over hoort te maken. Ik stuur iedereen in China mijn liefde en bid voor jullie."

De Engelse voetbalbond heeft inmiddels bij Alli om tekst en uitleg gevraagd, zo meldt onder meer Sky Sports. De middenvelder zal zich moeten verantwoorden bij de Engelse bond over zijn actie. Het is vooralsnog onbekend of Alli daadwerkelijk een straf kan verwachten en in welke vorm dat kan zijn.


Poll

Vind jij dat Dele Alli bestraft moet worden door de FA?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

97 reacties (laatste reactie door thamike)

De betutteling van de maatschappij... Mijn Chinese collega moest er erg om lachen in ieder geval. Altijd een klein selectief groepje die op z'n pik getrapt is en daar door moet een Alli het nu ontgelden.

10 februari 2020 om 18:13

Een Chinese vriend van mij kon er ook wel om lachen maar dat betekent niet dat het niet misplaatst is, dit is natuurlijk niet handig van hem. Los daarvan ben ik erachter gekomen na een tijdje in Azië gewoond te hebben dat Chinezen zelf ook genoeg grappen en racistische opmerkingen maken over welk ras dan ook dus zullen de meesten hier dan ook vast geen groot punt van maken.

10 februari 2020 om 18:14

Inderdaad...En het is niet eens racisme hooguit discriminerende en misplaatste humor.

10 februari 2020 om 20:56

Discriminatie op basis van ras is letterlijk racisme. Dat terzijde, vind dit ook niet meer dan een grap. Eentje die niet eens zo heel overdreven ver gaat. Zoals ik hier onder al aangaf is dit meer een optelsom dan het incident opzich.

10 februari 2020 om 21:32

Racisme is het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere.

10 februari 2020 om 18:15

Ik snap waar je op doelt, de laatste tijd word alles zo overdreven en vinden de mensen die juist niet rasistisch benadeeld worden, het juist het ergst. Maar dit filmpje vind ik wel wat te ver gaan en hij moet hier ook gewoon voor gestraft worden.

10 februari 2020 om 18:17

4 Chinese collegas van mij konden er niet om lachen, altijd ern klein selectief groepje dat dit soort grapjes geweldig vind.

10 februari 2020 om 18:27

Heb je toevallig ook een Chinese collega uit Wuhan? Of eentje die een familielid is verloren aan dit virus? Denk dat die er niet echt om kunnen lachen hoor.

10 februari 2020 om 18:35

Er zijn niet veel mensen die een familielid zijn verloren. Er gaan letterlijk momenteel meer mensen dood door griep. Blijkt maar weer dat je inhoudelijk geen flauw benul hebt.

10 februari 2020 om 18:42

“Er zijn niet veel mensen die een familielied zijn verloren” aantal staat op 910 mensen, valt reuze mee joh zij zullen vast geen familie hebben, en dan je gelijk proberen te halen om griep te benoemen. Zucht..

10 februari 2020 om 18:45

@arsenallz Wij hebben allemaal geen flauw benul, en jij overduidelijk niet. De cijfers die de Chinese overheid bekend maakt zijn al vrij verontrustend, en iedereen gaat ervan uit dat het er veel en veel meer zijn. En het virus kan resulteren in een dodelijke griep, dus er zullen sws meer mensen dood blijven gaan aan griep ..

10 februari 2020 om 19:14

@Arsenallz, wat een extreem kortzichtig, harteloos en belachelijk argument. Meer dan 900 mensen overleden, maar zelfs dat maakt niet uit. Al zijn er twee mensen aan gestorven is het verderfelijk om er “mopjes” over te maken. Daarnaast sterven er jaarlijks 600.000 mensen aan de griep, dat is belachelijk veel.

10 februari 2020 om 19:15

Maar het klopt gewoon wat Arsenallz hier zegt. In China sterven er op dit moment meer aan diarree, reguliere griep, voedselvergiftiging en zelfs aan het doorslikken van plastic. Wil niet zeggen dat het daarom niet erg is. China is ook zo groot dat de angst voor de grootste uitbraak ooit in Azië meer speelt dan de Ernst van deze virus. On: volgens mij heeft deze speler zijn boetekleed aangetrokken en geeft ie duidelijk aan waarom hij het deed en waarom het niet had gemoeten. Waarom vraagt de club dan nog eens om een verklaring??? Die is er al en een die voor de hand ligt. Nou verder met volgende foute grap.

10 februari 2020 om 19:23

@Thamike, maar ik snap de relevantie er niet van? Bij verscheidene aanslagen in Europa zijn er nog minder mensen gestorven, toen hoorde ik niet opeens mensen zeggen dat het wel meeviel in vergelijking met griep. Het is natuurlijk een ietwat groteske vergelijking, maar het maakt mijn punt wel duidelijk.

10 februari 2020 om 19:25

@thamike Wat heeft dat ergens mee te maken dan? Als je kk zegt in Nederland wordt dat op zn zachtst gezegd niet op prijs gesteld. Geen mens die dat goed praat met het feit dat er inmiddels meer mensen sterven aan hart- en vaatziekten? Snap het verband helemaal niet. Met de rest van je verhaal wel eens!

10 februari 2020 om 19:31

@Dante, het verband is dat we soms in mijn optiek wel heel erg spastisch reageren. Bewust kwetsen is vaak anders dan een slechte grap. De ernst voor Aziaten is per individu natuurlijk verschillend. En wat het ermee te maken heeft is een beetje perspectief te geven. China is zo groot dat er bijna geen enkele grap gemaakt kan worden aangezien er daar altijd wrlniemand aan overleden is. Geloof me ik heb daar een tijdje gewoond en het gaat ze niet om de virus maar om hoe ze hiermee om moeten gaan met zoveel mensen. Dat Maakt elke uitbraak in Azië behoorlijk moeilijk.

10 februari 2020 om 19:45

Geloof me de mensen die een familielid verloren hebben en zelfs de mensen waar wereldwijd met een boog omheen gelopen wordt geven heel veel om dit virus. En ik heb er ook gewoond, al heb ik geen idee hoe dat relevant is. Evenals je vergelijking met griep. Hier komt bij dat Spurs en de Engelse bond enorme financiele belangen hebben in China. Logisch dus dat die wat morren, al is het alleen voor de schijn. Kijk hoe China pas reageerde toen iemand uit de nba wat lichte steun uitsprak voor de protesters in hong kong. Er werd gewoon gelijk geen wedstrijd meer uitgezonden en geen merchandise meer verkocht. Daar zal dat spastische wel iets mee te maken hebben.

10 februari 2020 om 19:54

Dante als jij daar een tijdje gezeten hebt weet jij ook hoeveel mensen er sterven aan hygiëne, eten, gekke spelletjes (zal voor de discussie geen griep noemen) en daar worden nog zat grappen over gemaakt en zal niemand iets over roepen. Nogmaals daar zit de relevantie. Dat betekend dat je überhaupt geen grap meer mag maken die een Aziatische tint heeft. Je laatste voorbeeld is vooral een politieke kwestie en heeft met de regering te maken en de relatie met sport en spot.

10 februari 2020 om 20:10

@ThamikeWat loop je het te bagatelliseren? Dit gaat om een specifieke ziekte (griepoachtig) die nu door de meeste mensen aan Chinezen (en omdat velen het verschil niet zien, aan alle Aziaten van het verre oosten) wordt geassocieerd. Men gedraagt zich nu massaal anders naar deze groep. Dan moet je je als speler van zo een bekend voetbalclub, met zoveel volgers, extra bewust zijn van je voorbeeldfunctie. Je kunt een grapje maken, maar om mensen (bevolkingsgroepen) die nu een periode van stress /leed, zo voor schut te zetten, is dit op zijn zachtst gezegd geen waarde waar je trots op hoeft te zijn. Het is goed om na te denken over welk leed je wel en welk leed je niet moet grappen. En, niet minder belangrijk.. Op welk medium of waar je dat doet. Dit is in deze tijd voor veel mensen een 'no go'. Dit is ongepast.

10 februari 2020 om 20:23

@Diego ik loop niets te bagataliseren en of je wilt mijn punt niet begrijpen of je begrijpt het niet. Zeg toch dat hij zijn excuses terecht aanbied?? Geef alleen aan dat er, net zoals jij nu op mij, spastisch gereageerd wordt en er best wat genuanceerder naar gekeken kan worden. Wie zegt dat je trots moet zijn op leef?? Voor schut zetten of een ongepaste grap zit precies het verschil hoe jij naar dit soort zaken kijkt en ik. Prima dat jij vind dat er niets meer kan maar gelukkig is nog niet iedereen aangetast aan het grote tenen virus. Daarnaast generaliseer jij door te stellen dat de meeste het verschil niet zien tussen een Chinees en Aziaten. Men gedraagt zich massaal anders naar deze groep?? Hoe kom jij erbij? Weet jij wel wat massaal is? Ik geef ook duidelijk aan dat de getroffen gebieden in China zich vooral druk maken om de verspreiding te beperken dan deze griep zelf. Maar jij hebt wat moeite met een ander geluid of lezen.

10 februari 2020 om 20:40

@thamike Je kunt wel steeds blijven herhalen, maar dat maakt het niet minder onzinnig. Je kunt sws het virus zelf en de verspreiding ervan niet als 2 aparte dingen zien, en waarom zou je dat uberhaupt willen. Zo kan bijv een vaccin voor het virus de verspreiding namelijk totaal onnodig maken, maar verspreiding proberen tegen te gaan kan het virus niet doen verdwijnen. Bovendien is verspreiding beperken mogelijk, maar stoppen zeker niet in deze moderne tijden. Niet voor niets is het al in veel landen aangekomen. Ik begrijp eigenlijk totaal het punt niet. Eerst wordt deze grap weg gepraat met het feit dat er andere ziektes erger zijn, en nu blijf je maar roepen dat mensen zich drukker moeten maken om verspreiding dan het virus zelf. Ik vind dit eerder een spastische reactie eerlijk gezegd. En dan ook nog blijven roepen dat je je op goede en positieve zaken richt. Raakt echt kant noch wal.

10 februari 2020 om 20:54

@Dante dat jij het onzinnig vind wil niet zeggen dat het onzinnig is. Wat ik herhaal is waar aan voorbij wordt gegaan. Ik heb daarnaast de grap niet weggepraat maar gaf Arsenallz gelijk dat er met andere ziektes meer doden vielen en dat is heel wat anders en begrijpelijk lezen. Ik geloof dat jij nog steeds niet snapt dat de hele verspreiding het grootste probleem is. Het hele land is zowat in quarantaine en jij gaat maar door over dat er doden vallen. Jij kijkt er echt heel gek naar. De grap heb ik al aangegeven is niet goed maar zijn excuses voor aangeboden. Maar feit blijft dat dit een nieuwe vorm van griep is waar nog geen antivaccin voor is en het hele land daardoor in rep en roer is. Elke dode die valt is erg maar dat is de discussie niet.

11 februari 2020 om 02:49

@ThamikeKun je vertellen wat er spastisch is aan mijn reactie jegens jou?En welk punt snap ik niet? Is het hogere wiskunde wat je verkondigt?Ik denk dat jij uitblinkt in de ongenuanceerde perceptie van wat humor is. Je ziet geen verschil tussen humor wat een persoon raakt, en humor wat een groep mensen raakt (en hen vanwege hun uiterlijk, ras of geaardheid) in een hoekje zet/belachelijk maakt. Dit is anders dan een grapje maken over de persoon Diego. Ik vind dat best veel humor kan, ook soms distantiërend humor. Maar er is een verschil tussen een keer een grapje, en de massale heksenjacht nu op iedere Aziaat die mogelijk een Chinees is. Men behandelt ze massaal anders, dat jij dit niet hebt meegekregen is eerder jouw onwetendheid, dan dat dit een waarheid is. Op een gegeven moment is het genoeg. Als je nu Chinees zou zijn en op straat zou lopen en iedere dag minsten 10x geconfronteerd wordt, soms zogenaamd grappen, soms bijna agressief, met het feit dat je mogelijk drager bent van een dodelijke ziekte en dus een gevaar bent voor de samenleving, dan weet ik niet of je na de 100ste keer er nog om kunt lachen. Jawel, dat weet ik wel. Je kunt er dan niet meer om lachen. Het is dan ook geen grap meer. Wellicht beleeft de persoon die die grap maakt wel dit als zodanig. Misschien omdat hij deze grap voor het eerst maakt. Maar ze voor de desbetreffende Chinees is dit wel de 100ste keer dat die daarmee geconfronteerd wordt. Er kan best veel qua grappen. Maar wanneer iets zo massaal wordt, schuilt er een gevaar. Mensen worden dan als het ware door de rest uitgesloten. Dat wordt niet meer een grap. Dat knaagt aan hun identiteit. Een blanke man die nu van China terugkomt, en de volgende dag in een supermarkt in Ned gaat wandelen wordt nooit scheef aangekeken. Puur omdat men die associatie (virus) niet direct aan een blanke man maakt. Ook al is hij dus zelfs drager. Het is jij die de nuance en de ernst in de smaken van humor niet voldoende ziet. Dat je vindt dat het goed is dat er excuses door Alli zijn geboden, is mooi. Alleen komt er een maar. En die maar van jou, doet je vorige zin weer teniet. Immers vind je dat dit moet kunnen. Als je vindt dat dit moet kunnen, dan heb je ook geen excuses nodig. Je spreekt jezelf tegen, en je tong geraakt in de knoop. De hele onzin wat je daarna optakelt over deze griepvorm is irrelevant. Het gaat er helemaal niet om dat deze ziekte erg is of niet. Het gaat erom dat men massaal wereldwijd 1 mensenras aanvalt omdat ze in hen alleen nog maar een dodelijke virus zien. Of ze nou van China komen of niet, of ze de virus hebben of niet. Allemaal irrelevant. Zodra men denkt dat ze tegenover een Chinees zijn, ploppen allerlei associaties met de virus op. Nogmaals, als ze tegenover een blanke zitten niet (terwijl die heel goed mogelijk gisteren vanuit China naar Nederland zou zijn gevlogen).Dat jij nog ontkent dat iedereen met een Chinees uiterlijk zo massaal worden lastiggevallen, ongelofelijk. Hier voor jou.. Vers van de pers:https://nos.nl/artikel/2322431-chinese-gemeenschap-doet-aangifte-wegens-discriminerend-en-haatzaaiend-lied.htmlLees even ook goed na hoeveel Chinezen zich diep gekwetst voelen en hiervan melding hebben gedaan.

11 februari 2020 om 16:35

@diego, wat ik spastisch vind is de manier hoe je communiceert, de woorden die je gebruikt (massaal) en de aannames die je doet.e ziet geen verschil tussen humor wat een persoon raakt, en humor wat een groep mensen raakt (en hen vanwege hun uiterlijk, ras of geaardheid) in een hoekje zet/belachelijk maakt" Dit is dan jouw mening en perceptie maar jij haalt best veel comments door elkaar. Ik denk ook dat je te snel reageert en niet meer ziet welk bericht waar op slaat. Ik heb letterlijk gezegd dat ik excuses op zijn plaatst vond en dat heeft Dell gedaan, verder geef ik aan dat dit niet betekend dat je geen grappen over deze virus mag maken. Dat verschilt nogal in wie, wat waar en hoe. Dat jij daar anders over denkt is jouw mening maar wil niet zeggen dat ik dezelfde moet hebben of dat mijn mening er minder toe doet.mijn eerste reactie was op een persoon die vond dat je geen grappen mocht maken over deze virus, Arsenallz reageerde erop met een feit en dat beaamde ik, niets meer en niets minder. Dat jij aangeeft dat ik met mijn maar de excuses te niet doet slaat dus kant nog wel en zijn 2 verschllende zaken. Deze verschillen zie jij niet meer, ik heb dan ook het vermoede dat jij alle reactie's aan elkaar knoopt maar zo werkt een fora niet. Ik reageer op een individuele reactie.als iemand zegt dat deze corona griep zo erg is dat je er geen grap over maakt omdat er doden vallen, dan is het terecht dat iemand aangeeft dat je in dat geval nergens een grap over mag maken aangezien er meerdere mensen overlijden aan verschillende oorzaken. Vooral in China gaan er meerdere mensen dood aan dagelijkse bezigheden dan aan deze virus.mijn zorgen zijn dan ook in Wuhan zelf waar ongeveer 11 miljoen mensen wonen die nu haast niet meer normaal kunnen leven, alles is afgesloten en mensen zitten opgesloten. Ik geef aan dat ik me hier meer zorgen om maak om als reactie te krijgen dat dit nergens op slaat en het hier niets mee te maken heeft. Dit is precies mijn punt, dat heeft hier alles mee te maken. Deze mensen hebben pas leed en niet alleen de mensen die een familielid verloren hebben.jij vind dit zelfs irrelevant dus dat vind ik nogal bijzonder aangezien deze mensen de grootse leed hebben. Mijn tong is dus niet in knoop geraakt maar gewoon mijn mening en jouw opmerking nogal denigrerend. Dat jij een bericht over de Chinese gemeenschap mij op mijn plek wil zetten is daarom al helemaal belachelijk aangezien een heel gebied irrelevant is volgens jou. Uit jouw berichten maak ik dan ook op dat het jou niet gaat om de mensen die zijn overleden, de mensen in China zelf die te doen hebben met deze epidemie maar met mensen in Nederland die lastig gevallen worden en nog wel massaal.dit alles staat nog steeds los van humor die mag en kan of niet en is persoonlijk. Daarnaast geeft je aan dat blanke Nederlanders uit China hier geen last van hebben terwijl al deze mensen in eigen quarantaine gezet worden of in opvang quarantaine als dit niet lukt. Komt mij over dat jij bepaald wat wel en wat niet relevant is en wat wel of niet erg is. Ik denk daar anders over. Dus ja Dele ging mijn inziens te ver terwijl dat niet wil zeggen dat een grap niet zou mogen. Dat is niet een maar die mijn mening over Dele te niet doet maar 2 verschillende zaken.

12 februari 2020 om 07:57

@ThamikeIk heb gisteren op jou willen reageren, maar dat lukte niet. Je verwart een grap over een virus met een grap over Chinezen waar ze zelf bij zijn. Denk jij nu werkelijk dat Dele met zijn blote oog een virus had gezien? Hij ziet een Chinees persoon en associeert die met de virus. Je stelt dat iemand een grap kan maken - die onbedoeld fout is. En dat dit minde erg is dan dat iemand een grap maakt om te kwetsen. Ik vraag mij af of je bewust bent dat wanneer zo een grap zoals die van Dele, die veel volgers heeft en dit op social media plaatst, voor diegene over wie de grap gemaakt wordt (en dus uitgelachen wordt), op dat moment, geen ene moer meer uitmaakt of die grap bedoeld of onbedoeld kwetsend is.Ten derde, stel dat ik met je stelling mee zou gaan, en dat een onbedoelde beledigende wijdverspreide grap minder erg zou zijn voor de ontvanger, dan nog vind ik dat dit niet zo makkelijk geldt voor iemand in de positie van Dele Alli (iemand met zoveel mediatraining over hoe die moet overkomen, iemand die weet dat die een publiek figuur is, een voorbeeldfiguur voor kinderen is).Dan het voorbeeld van de blanke man uit China. Ik heb het niet over de blanke man in China. Ik heb een collega die net gisterochtend van een reis van China via Thailand naar Ned is teruggevlogen. Deze man is getrouwd met een Chinese vrouw. Hij was er voor de virus uitbraak in China, en niet in Wuhan (het gebied waar Corona is uitgebroken). Nu ze terug zijn... En hij gewoon in bijv de Nederlandse supermarkten loopt, geldt er voor hem vanuit de onbekende (dus niet de mensen die weten dat hij in China was) een andere benaderingsnorm dan voor zijn vrouw. Zij hebben alles gemeen, alleen is haar oorsprong Chinees. Hoe jij verder op dit voorbeeld in jou reactie ingaat is daarom irrelevant, omdat mijn voorbeeld door jou verkeerd is begrepen. En als jij nu nog vindt dat Chinezen deze weken bijna overal scheef worden aangekeken en behandeld, dan weet ik niet wat jij wel massaal vindt. De afgelopen weken is er wel iedere dag nieuws hierover.Laten we verder afspreken dat ik vertel wat ik vind, en dat jij vertelt wat jij vindt en dat je niet even vanuit 'wat jij opmaakt' gaat analyseren wat ik mogelijk denk. Ik ga wel in op een verwarring die jij creëert. Er zijn mensen die vinden dat deze grap niet kan omdat Corona mensenlevens heeft gekost. Deze mensen maken dan een vergelijking met andere epidemieën /ziektes, en vinden het daarom wel of niet erg. Jij vindt grappen over Corona bijvoorbeeld niet per se fout (ik heb niet gezegd dat je deze grap goedkeurt, dus lees goed), omdat er wel ergere ziektes zijn waaraan mensen in China sterven. Deze redenering, hoewel krom, is niet mijn redenering. Een mensenleven is niet in waarde te meten. Dus 1 dode, 10 doden, 1000 doden.. Een mensenleven beroven is even erg. Het gevaar van deze redenering is dat we dus mogelijk kunnen gaan vinden dat grappen maken over de aandoening van iemand die aan een ziekte lijdt (waar weinigen aan overlijden) makkelijker moet kunnen, dan aan een ziekte waar veel mensen aan overlijden. Vanuit ethisch punt is dit een no go. Maar het is een veel toegepaste psychologische redenering. Gebeurt o.a. bij aanslagen of bij rampen ook. Maar sec gezien is het verliezen van een leven in waarde niet te meten. Dan de volgende verwarring die jij creëert op basis van huidige cijfers. Jij stelt dat er op dit moment meer mensen aan bijv een griep overlijden dan aan Corona. En dat dit maakt dat je dus ook over griep geen grappen meer kunt maken. Allereerst vraag ik mij af of je weet dat het grootste probleem van Corona vooral is het gebrek aan voldoende vaccins om het te bestrijden. En dat dit best wel even duurt voordat je voldoende vaccins hebt gemaakt. Dit betekent dat Corona zich redelijk snel kan gaan verspreiden. En dat dit ook snel uit de hand kan gaan lopen. Dus de inmiddels meer dan 1000 doden is geen eindgetal... Maar een begingetal. Dan, om je bij je verwarring te helpen, is mijn benadering van deze grap totaal niet het argument dat de ziekte dodelijk is. Ik benader deze grap nu vanuit het oogpunt van discriminatie. Als Alli daar geen Chinees had gezien, had hij deze grap niet zo gemaakt. De associatie van een Chinees met Corona is nu zo dat Chinezen mogen spreken van discriminatie. En ik vind dit nu zo massaal geworden, dat we moeten oppassen dat het niet uit de hand loopt. Dit is niet een spastische reactie, maar iets om bewust van te worden.

12 februari 2020 om 13:50

@ Diego, ik wil voorop stellen dat ik zeker niet alles goed gezegd zal hebben of misschien duidelijk verwoord hebt, echter merk ik dat jij vooral de verwarring bij mij legt en dat dit niet klopt. Jij geeft nu bv weer aan dat ik verschil maak hoe erg een ziekte is en daarop bepaal of je wel dan niet een grap mag maken. Wil jij mij vertellen waar ik dit stel? Sterker nog dat doe ik juist niet en geef aan dat het niet om de ernst gaat en dat zelfs bv diarree meer doden veroorzaakt. Mocht je met de ernst of grootte van aantal overlijden rekening houden je geen grap meer kan maken. Ik stel dus echt nergens dat je hier een grap over kan maken omdat er ergere ziektes zijn. Maar je gaat er wel meteen vol op in. Ik vind elk mensenleven erg dus je hele verhaal over psychologische redenering ga ik verder niet op in. Ik zal alleen niet alles bij jou neerleggen en weet ook dat als je met elkaar schriftelijk een discussie voert niet alles goed overkomt. Maar voor de helderheid, ik heb. aangegeven dat Delle terecht zijn excuses heeft aangeboden. Dat ik vind dat dit niet zegt dat je over de griep zelf geen grap mag maken. Dat ik juist erg meeleef met de mensen in China zelf en al helemaal moet de leefomstandigheden tijdens de epidemie vanwege de harde maatregelen. Ik merk minder massale reacties op mensen van Aziatische afkomst maar dat wil niet zeggen dat het er niet is en daar heb jij een punt. Dat zou zeker niet moeten en keur ik af.

10 februari 2020 om 18:44

Het gaat natuurlijk ook niet alleen om dit grapje. Voor de Aziaten en Chinezen in het specifiek is de maat gewoon vol. Ze worden op straat uitgescholden. Mensen lopen met een boog om ze heen of kijken ze vies aan. Kinderen worden gepest en zo kan je nog even doorgaan. Ondanks dat ik geen Chinees ben, vind ik discriminatie en beledigingen geen laughing matter.

10 februari 2020 om 19:48

Ik ben zelf van Aziatische komaf en kreeg laatst van een onbekende een berichtje op instagram met de vraag of ik het coronavirus heb. Persoonlijk vond ik dat wel erg vervelend dus ik kan je vertellen dat je Chinese collega niet voor alle aziaten ter wereld spreekt.

10 februari 2020 om 19:59

@ThugAls dit jouw reactie zou zijn indien jouw Chinese collega had gezegd dat hij zo een grap vervelend zou vinden, dan kan ik mij best goed voorstellen dat hij bij jou aanwezigheid denkt: het heeft toch geen zin. Laat mij maar doen alsof ik het grappig vind. Voor een Chinees niet ongebruikelijk om zo buigzaam en nederig te handelen.Ik zou daar maar niet al te overtuigd denken dat hij dat vindt.

10 februari 2020 om 20:10

Aan de andere kant weet je dat dit soort reacties komen, het is ook gewoon niet handig, of je het nou racistisch vindt of niet

10 februari 2020 om 20:43

Toeval. Mijn Chinese maten vinden het schijtirritant dat ze corona-dit, corona-dat continu moeten aanhoren. Vinden het ook heel irritant dat men ze raar aankijken in het openbaar. Dus ja, wat jouw collega heeft gezegd, sluit niet op iedereen aan. Verder is dit gewoonweg dom van Alli en een beetje aso dat je iemand een beetje gaat lopen filmen.

10 februari 2020 om 20:48

Het is bij deze jongen natuurlijk een optelsom. Deze grap heeft iedereen wel een keer gemaakt, maar Alli is een publiek figuur en staat minstens jaarlijks in de media met een vergelijkbare fout. Had een speler van Norwich, zonder track record, dit had gezegd, stond er ergens één berichtje en verder niets. Neemt, nogmaals, niet weg dat dit een domme actie is

10 februari 2020 om 21:47

Goh en als er een “grapje” over donkere mensen gemaakt wordt is meneer Alli de eerste in de rij die staat te janken dat er niks aan racisme gedaan wordt. Nee, het is niet de betutteling van de maatschapij. Het is de verhuftering van de maatschappij. Alles moet kunnen, zolang jij zelf daar maar geen last van hebt.

11 februari 2020 om 06:23

Als er een banaan wordt gegooid op het veld breekt de hel los en staat Alli vooraan met zijn stop discriminatie shirtje. En nu is het gewoon grappig? Gewoon 10 wedstrijden minimaal schorsen. Wat een idioot is dat zeg. Verdiend een vermogen en dan verwacht je wel een wat beter gedrag dan dit soort misselijke grapjes.

IQ kwestie. Die jongen is nou eenmaal niet bijster slim. Goed praten kan wellicht niet, maar om hem er nou voor te straffen met een schorsing op het veld? Laat hem lekker paar uurtjes in het ziekenhuis werken en het is weer in orde.

10 februari 2020 om 21:16

Helemaal met je eens. Op dit soort domme acties zit niemand te wachten, maar ondertussen zijn we heel erg snel met het zwaar veroordelen van dit soort dingen. Geef hem 40 uur taakstraf in een ziekenhuis of in een Chinees restaurant bij wijze van spreken. Maar we worden zelf wel snel in het uitspreken van hoge straffen voor domme en/of onwetende acties. Mensen zeggen snel dingen via sociale media etc. Laten we dat ook beter aanpakken, les erin geven oid, want dan leren we misschien nog wat.

Ik kon wel lachen om zijn tweet, jammer dat hij er excuses voor heeft aangeboden. Laten we eens wat meer lachen om onszelf en elkaar, en ons niet zo verontwaardigd opstellen. Maar dat luchtige zal wel niet meer van deze tijd zijn.

10 februari 2020 om 18:19

Kon je ook lachen om zijn tweet als hij een grapje maakte over k*** of ga je dan te ver? Corona ziekte heeft veel levens gekost dus om een grap daarover te maken is juist triest...

10 februari 2020 om 18:27

Ik praat het niet goed hoor, maar er worden toch overal grapjes van gemaakt? Er worden toch ook grapjes gemaakt over de oorlog en joden terwijl daar ook miljoenen mensen hun leven hebben gekost.

10 februari 2020 om 18:29

Dus dan moeten we het maar goedkeuren en zwijgen? Ik doe er in iedergeval niet aan mee, grappen over ziektes, genocide, huidskleur etc, walg ik echt van.

10 februari 2020 om 18:31

Ik ben het met je eens hoor, ik walg er ook van. Ik bedoel meer ik te zeggen dat er overal grappen over gemaakt worden en dat het zo’n grote groep is dus dat het haast niet te overzien is en te voorkomen.

10 februari 2020 om 18:34

@shevakromme vergelijking. Zelfs griep heeft meer slachtoffers gemaakt dan het Coronovirus, veel veel meer in vergelijkbare tijd.

10 februari 2020 om 18:35

Helaas heb je gelijk, zolang mensen er om blijven lachen en doen alsof het maar een grapje is ga je dit heel vaak zien.

10 februari 2020 om 18:36

Volgens Ricky Gervais zou je in principe elke grap moeten kunnen maken, zolang het maar een goede grap is. Het probleem is dat elke leeghoofd met sociale media kan proberen de grappige komiek te zijn, echter zijn er maar weinig goede grappen. De meeste mensen zetten impulsief iets op internet in de hoop snel likes te scoren en deze post van Alli valt daar mijns inziens onder. Zou dit niet als racisme zien, maar gewoon als een niet zo'n goede grap waarbij de maker van de grap waarschijnlijk te simpel of wereldvreemd is om zich te realiseren dat het een beetje misplaatst kan zijn. Hoeft van mij geen straf te volgen, maar het is voor mij wel weer een voorbeeld van de inhoudsloosheid van sociale media.

10 februari 2020 om 18:38

@Arsenallz, ik vergelijk niet ik noem gewoon een ziekte op, meest bekende is het K woord en kwam als eerste in me op, totaal nutteloze reactie.

10 februari 2020 om 19:00

Shevanr7, daar zou ik zeer zeker ook over kunnen lachen ja. En ook over alle negatieve zaken die mij persoonlijk aangaan. Relativeren maakt het allemaal een stuk relaxter en plezieriger!

10 februari 2020 om 19:17

Er sterven 600.000 mensen per jaar aan de griep. Dus pas vanaf dat aantal mogen we pas respect opbrengen voor mensen die er aan sterven “omdat het toch maar minder is dan de griep”??? Dat is toch volslagen ridicuul.

10 februari 2020 om 19:26

Nee maar een grapje maken om alles wat te relativeren kost geen extra levens. Wat een spastische reacties. Ja het is erg en ja last het aub zsm opgelost zijn maar laten we ons nu niet beperken door een grapje zeg. Dat maakt onze maatschappij al spastisch genoeg.

10 februari 2020 om 19:32

Er worden mensen gediscrimineerd op basis van hun Aziatische afkomst omdat mensen bang zijn dat ze besmet gaan worden door het Corona-virus. Dit is dus echt geen typisch voorbeeld van “betutteling”, er zijn namelijk echt veel mensen die reële last hebben van wat in Alli zijn post zegt: Aziatisch = Coronavirus. Dus daar mag echt wel kritiek op komen naar mijn idee. Het is absoluut geen oorlogsmisdaad, maar gewoon niet wenselijk.

11 februari 2020 om 09:29

@liersedat is letterlijk een aanname die je zelf doet. Ik geef alleen aan dat er veel meer mensen dood gaan door griep, maar daar hoor je niemand over klagen. Nu ga je zelf dingen verzinnen die niet zijn gezegd.

10 februari 2020 om 20:15

Ja lachen man! Echt leuk om een random Chinees te filmen en dat online te gooien! Het lijkt of het racisme tegenover aziaten gewoon maatschappelijk geacepteerd is. Echt leuk dat aziaten openbaar worden uitgescholden, wordt gezegd dat ze maar terug moeten gaan naar China terwijl ze daar niet eens vandaan komen door een virus. Johan Derksen die de beste Aziatische voetballer een asielzoeker noemt, maar als hij dat over een andere minderheid zegt worden Kamervragen gesteld. Maarja dat is maar de betutteling van de maatschappij...

10 wedstrijden schorsing minimaal. Paal en perk stellen.

10 februari 2020 om 18:34

Omdat hij iets heeft gedaan wat niet gerelateerd is aan voetbal? Stel je niet zo aan man. Hij heeft niemand benadeeld, niemand heeft hier last van. Mensen die doen alsof ze racistisch bejegend zijn, worden letterlijk door alles getriggered.

10 februari 2020 om 18:48

En de leeghoofden in de tribunes worden terwijl nooit aangepakt. Laat ons daar eerst paal en perk stellen.

Silva kreeg ook een schorsing( volgensmij) toen met die grap over mendy. Dus zou het wel terecht zijn.

10 februari 2020 om 18:33

Dus omdat in geval A er een straf uitrolde moet het voor B ook gelden? De straf voor Silva sloeg nergens op.

Betutteling, leeftijd. Zeg het maar. Ik zie hier weinig racistisch in. Hooguit een jong volwassene die misschien even niet goed nadenkt bij wat hij plaats.

Het is te bizar voor woorden dat iedereen zo lichtgeraakt is. Sneeuwvlokjes. Het is een grap, zeg sorry en ga lekker door met je leven. Mensen die daadwerkelijk op Alli reageren via Twitter en dergelijke moeten wellicht wat anders gaan doen met hun leven.

10 februari 2020 om 18:48

En weer iemand die alles goed loopt te praten en bepaalt wie waar wel en niet tegen moet kunnen. Laat me raden. Jij bent vast geen Chinees?

10 februari 2020 om 19:05

@Dante, Dit vind ik altijd van die nietszeggende kolder. Zodra je luchtig in het leven staat en niet achter elke boom een vijand ziet probeer je meteen alles goed te praten. Ik zie een jeugdige jongen die een domme beslissing maakt om een misplaatste grap de wereld in te knallen. Ik mag toch hopen dat je iets luchtiger In het echte leven staat dan dat je hier tentoon spreidt.

10 februari 2020 om 19:17

Maak je om mij geen zorgen Mario. Wat vind je precies kolder? Ik zie namelijk precies hetzelfde. En vertel hieronder ook dat wat mij betreft zn excuses voldoende zijn. Maar tegelijkertijd vind ik dat we ook best begrip kunnen opbrengen voor de groep die geraakt wordt door zo'n "grapje", want het is een stuk makkelijker relativeren als je zelf niet het onderwerp van spot bent tijdens zo'n vervelende situatie.

10 februari 2020 om 19:23

Wij zijn tegenwoordig met zijn allen vreselijk licht geraakt. Als iedereen wat luchtiger in het leven zou staan zou het allemaal een stuk makkelijker gaan. Alli heeft zijn excuses gemaakt, en door. Volledig eens trouwens dat wij best rekening met elkaar mogen houden. Al zou het best helpen als mensen ook eens wat eelt kweken en niet meteen stuiteren wanneer iemand iets doms doet. Je beledigd voelen is een keuze. Een emotie tegelijkertijd. Maar wel een keuze.

10 februari 2020 om 19:27

@Mario, ik ben het er zeker mee eens dat er tegenwoordig veel lange tenen zijn. Maar dat vind ik niet gelden voor deze kwestie. Er zijn namelijk echt mensen van Aziatische afkomst die slecht behandeld en gemeden worden omdat mensen denken dat ze het virus hebben. Dat is echt geen pretje voor die mensen en dit was natuurlijk als mop bedoelt door Alli, maar dat betekent niet dat het zo maar ok is om te doen.

10 februari 2020 om 19:29

Zonder jouw ergens van te beschuldigen hoor, maar ik zie erg weinig van dat eelt als bijv moslims iets over Nederland te zeuren hebben. Dan schreeuwt het halve land dat ze allemaal lekker op moeten rotten naar waar ze vandaan komen. Maar als een neger, chinees of moslim zich gediscrimineerd voelt roepen we massaal dat ze zich niet zo aan moeten stellen.

10 februari 2020 om 19:34

Dat mensen slecht worden behandeld is enorm treurig en in sommige gevallen zelfs mensonterend. Maar als dat een criteria zou zijn dan kan ik mijn beste maten ook geen '' bolle '' of '' jappie '' in vriendschappelijke kringen noemen want die worden ook ergens op de wereld slecht behandeld. Dat het dom en infantiel is wat Alli heeft gedaan lijkt mij duidelijk. Maar mensen zijn enorm goed in dingen opblazen tegenwoordig. Hij heeft sorry gezegd en zijn excuses aangeboden. En dooorrrrr.

10 februari 2020 om 19:36

@Dante,Dat klootjesvolk wat tegen klagende moslims zegt dat ze op moeten rotten is sowieso volk wat je liever kwijt dan rijk bent maar natuurlijk niet representatief voor de rest van volk. Ik heb er geen cijfers bij maar wel het gevoel dat dat percentueel reuze meevalt.

10 februari 2020 om 19:40

Tegen je beste maten grappen maken of op social media als global celeb grappen maken is nogal een verschil zeg. Maar nogmaals idd excuses is zat. Ik ben bang dat dat helemaal niet meevalt. Kijk alleen al de reacties op buitenlandse jongens die voor een ander land dan nederland uit willen komen. Of hoeveel procent stemmen de populaire moslim bashers krijgen. Ik denk dat dat veel representatiever is dan je hoopt.

10 februari 2020 om 19:58

@Dante er zullen altijd hersenloze bij zitten maar ik mag wel zeggen dat er bijna geen land is zoals Nederland die meeveranderen met hun inwoners. Wij passen feesten aan en hernoemen gebakjes als een ander daar al mee gekwetst is. Dat zie je in maar weinig landen hoor. Alles kan tig keer beter en er zullen altijd mensen benadeeld en gekwetst worden maar ik zie zoveel goeds en leg daar liever de nadruk op.

10 februari 2020 om 20:13

Je weet dat neger staat voor zwarte slaaf Dante?OT: Domme actie van Alli. Er werd hier al gezegd: meer een grap voor vrienden onderling. Maar het blijft kwetsend door die zoom in

10 februari 2020 om 20:18

Gelukkig wel Mike. Als we nooit iets veranderd hadden leefde we nog in andere tijden. En andere landen net zo goed hoor

10 februari 2020 om 20:27

Zeker gelukkig Techno. En ik denk dat we nog meer en makkelijker kunnen veranderen als we laten zien dat veranderen niet erg is en hoe goed dat kan uitpakken. Daarom geloof ik in het goede laten zien en uitstralen ipv het negatieve te benadrukken.

10 februari 2020 om 20:43

"daarom geloof ik in het goede laten zien en uitstralen ipv het negatieve te benadrukken." Daarbij lijkt het me perfect passen rekening te houden met een bevolkingsgroep die het nu lastig heeft. Iets wat zelfs Alli snapt gelukkig. Nu die "paar" hier nog.

11 februari 2020 om 09:26

Okã© moraalridder. Mensen moeten niet zo janken. Ja, als je een winkel niet in mag, dat gaat veel te ver. Maar met dit verhaal? Doe een nieuwe luier om en ga door met je leven. Daarnaast doe je alsof je de morele highground hebt, maar dit hele verhaal van Ali is niet racistisch. Als je hier niet tegen kan ben je gewoon lichtgeraakt. De situatie is in sommige gevallen ernstig, maar hier is het gewoon overdreven. Dat je de vergelijking met Islam trekt is natuurlijk typisch. Slaat nergens op, bekijk het per geval. Jij bent natuurlijk ook zo'n geval die beaamt dat racisme alleen jegens die groeperingen zal zijn. Hoef niet eens te raden welke kant jij op stemt.

11 februari 2020 om 10:10

Nee slaat natuurlijk nergens op om naar jezelf te kijken voor je oordeelt wat anderen wel of niet mogen voelen .. En idd. Ik stem niet op extreem rechts!

10 februari 2020 om 19:19

Heb je door dat er al vele gevallen geweest zijn waarin mensen met een Aziatische achtergrond niet binnen mogen in winkels, treinen, supermarkten,... Dat sommige mensen mensen van Aziatische afkomst echt ontwijken? Dus dan vind ik dit toch echt niet zo maar een mopje hoor, er zijn namelijk echt mensen die er door geraakt worden.

11 februari 2020 om 09:27

Dat hoort inderdaad niet, maar in het geval van Alli is het gewoon pure aanstellerij. Gaat nergens over.

We zullen er echt aan moeten geloven dat het deze kant op gaat in onze maatschappij. De huidjes worden allemaal steeds dunner. Dit is natuurlijk de reinste vorm van racisme, kom op zeg. Laat de FA eens echt hard optreden tegen de echte racisme in de stadions.. Dit is gewoon weer een vorm van schijn politiek, kijk ons als FA eens optreden tegen racisme, terwijl in de stadions het altijd maar blijft doorgaan.

Deze jongen heeft een voorbeeldfunctie. Keurig dat hij zijn excuses aangeboden heeft. Dat is wat mij betreft ook wel weer genoeg eigenlijk. Kleiner maken dan het is vind ik onzin, maar groter maken ook.

Best een vermoeiend leven heb je dan. Meerdere keren per dag ‘oh dat is heel erg leuk voor snapchat'. Of wat te denken van de talloze foto’s waarvan alleen de allermooiste online worden gezet? Deze overdreven en fictieve wereldje geeft je een vals gevoel dat u iets misloopt. Bah! Mensen die volgen vind ik nog triester.

Ik verbaas me wel over de poll, het is misschien niet je humor maar waarom moet een grap gelijk bestraft worden.

Waar praten we over? Transgender gejank allemaal... Ik moet gelijk aan van der Gijp denken toen hij voor effe Renate werd na dat gejank op tv over VI

Wat ben ik blij dat ik én niet op al die Social Media zit én (nog belangrijker) niet bekend ben. Ik zou elke dag geschorst worden wegens woordgrapjes, inspelen op de actualiteit e.d. Waarschijnlijk vind ook niemand het erg en kunnen sommige mensen een klein glimlachje niet onderdrukken, maar moeten een paar SJW's bij de FA weer laten zien hoe keihard ze deugen. Zum kotzen dit klimaat waarin we leven. Allemaal slappe zakjes.

Deze jongen probeert zeker niet racistisch te zijn dat lijkt me heel sterk. Hij wou gewoon even leuk doen en grappig overkomen en heeft totaal verkeerd uitgepakt. Ik weet duizend procent zeker dat het niet zijn intentie was. We maken allemaal weleens grappen waar we net bij stil staan

Pak deze man hard aan. Wat een domme actie, ja leuk dat jij jou vriendjes en misschien een pr mensen het grappig vinden.

Dit zijn nou typisch van die dingen die je kunt doen in een groepschat met vrienden maar beter niet in het openbaar kunt doen. Zeker niet als publiek figuur bent. Of het grappig is daar kunnen de meningen over verschillen maar topsporters gaan er sowieso gezeik mee krijgen als ze zoiets plaatsen. Dat is trouwens wel een trieste conclusie. Een beetje humor zou toch gewoon moeten kunnen maar helaas kan dat maar beperkt in deze maatschappij.

Wanneer hij (of een andere speler) zoiets gedaan had over iemand met een andere dan een Aziatische achtergrond, was er dan ook zo door de FA gehandeld? Of spelen de commerciële en financiële belangen in Azië nu een heel erg grote rol? Net zoals toen de Algemeen Directeur van NBA team Houston Rockets zich over de kwestie Hong Kong - China uitliet, toen was de NBA in rep en roer. Allemaal vanwege de mega grote commerciële en financiële belangen. Ik vraag het me af..

Chinezen moeten overal maar tegen kunnen. Dat grapje van die coach gisteren. Dat van Dele Alli, dat hun huizen worden ondergeklad. Dat van Radio 10. Gewoon hun mond houden de zeurpieten...

10 februari 2020 om 20:38

Want bij radio 10 worden ook niet de Fransen, de Nederlanders, de Turken, de Marokkanen, de Surinamers, de boeren etc op de korrel genomen. Als je een show niet al te serieus moet nemen is het somertijd tijd wel. Die nemen zichzelf niet eens al te serieus.

10 februari 2020 om 21:18

Ok duidelijk racisme mag gewoon. Als het maar consequent gebeurt.

Het is een domme grap van Delli Ali maar het is wel degelijk racisme. Heel veel mensen maken van die denigrerende opmerkingen en grapjes en verwachten dat de persoon om wie het gaat het maar als een grap moet opnemen. Zo werkt het dus niet, het is niet aan mensen die zulke grappen maken om te bepalen hoe de ander op moet reageren.Een boete zou hier op zijn plaats zijn of tenminste een voorwaardelijke berisping, zo geef je het singaal dat dit niet kan.Sowieso is het ook gewoon elementraire beleefdheid om niet mensen uit te lachen en belachelijk te maken, hetgeen op dit forum vaak ontbreekt aan de reacties te zien.

Beledigend? Ja. Dom? Ja, het is Dele Alli. Ignorant af? Zeer zeker. Poging tot grappig zijn maar mislukt? Ja. Maar racistisch? Kom op zeg...

Dat is het risico van al die media dingen zoals Snapchat en Twitter etc. Ik pleit er dan ook voor dat de spelers voordat ze iets plaatsen, goedkeuring vragen van iemand van de persafdeling van de club waar degene voetbalt. Want hiermee komt toch de club Tottenham in dit geval in een negatief daglicht te staan. Grapjes worden tegenwoordig vooral als je een bekend iemand bent al snel negatief beoordeelt en voetballers moeten daarom hulp krijgen daarbij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Arsenal404
10.Burnley 39-6
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Lucas MouraMiddenvelder274
H. WinksMiddenvelder230
Son Heung-MinAanvaller219
M. SissokoMiddenvelder202
H. KaneAanvaller2011
P. GazzanigaKeeper180
T. AlderweireldVerdediger271
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Tottenham Hotspur.

15 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 29 mei
Borussia Dortmund is absoluut niet van plan om de vraagprijs voor Jadon Sancho te verlagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren