Frankrijk spreekt schande van Turks militair saluut en eist sancties

Dinsdag, 15 oktober 2019 om

In Frankrijk wordt de roep om een straf voor Turkije steeds groter. Maandagavond brachten de Turkse internationals opnieuw een militair saluut in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-1), om de late gelijkmaker van Kaan Ayhan te vieren. Vrijdag vierden de Turken op soortgelijke wijze de winnende treffer van Cenk Tosun tegen Albanië (1-0).

Het saluut van de Turkse spelers is een referentie naar het militaire ingrijpen van hun land in het conflict met de Koerden in het noorden van Syrië. "Voor onze natie, vooral voor de degenen die hun leven riskeren voor onze natie", schreef Tosun bij een Instagram-post waarop het saluut van de Turkse voetballers te zien is. De UEFA had de Turken vrijdag al gewaarschuwd dat politieke statements niet toegestaan zijn, maar het weerhield de spelers er niet van om tegen Frankrijk opnieuw een saluut te brengen.

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, pleit voor sancties. "De Franse voetbalbond en de politie hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd soepel te laten verlopen, bedankt daarvoor", aldus Maracineanu. "Wat de Turkse spelers hebben gedaan, door de wedstrijd te bederven met een militaire groet, staat in schril contrast met sportiviteit. Ik vraag de UEFA om een voorbeeld te stellen."

De Franse televisiezender M6 zorgde er maandagavond voor dat de militaire groet van het Turkse elftal niet in beeld werd gebracht op tv. Dat gebeurde op last van de UEFA, dat de Franse omroep vooraf had gewaarschuwd. De Europese voetbalbond maakt er een erezaak van om tijdens een voetbalwedstrijd geen 'boodschappen van politieke aard' uit te zenden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

94 reacties (laatste reactie door ramondiaz)

Goed dat de Uefa M6 heeft verzocht de groet niet uit te zenden. Nu tijd voor de Uefa om daad bij het woord te voegen met maatregelen.

Ik stel voor dat Turkije uitgesloten wordt van het Ek. Kijken hoe snel ze het afleren dan. Een beetje oorlog verheerlijken, bah bah. Snap goed dat Frankrijk dit niet wil hebben

15 oktober 2019 om 15:54

Ik mijn ogen is dit net zo misselijkmakende als die idiote supporters op de tribunes bij Bulgarije. Uitsluiten van het EK bij nog een vergrijp lost dit probleem deels op. De spelers in deze aanpakken zal een tweede zijn, helaas zal dat door de bond niet gebeuren denk ik zomaar.

Ik vraag me echt af sinds wanneer een militair saluut als een politieke statement wordt gezien. In 2011 bracht Hugo Almeida tijdens een Europa-League wedstrijd als speler van Besiktas ook een militair saluut uit na zijn doelpunt. Dat was in een periode dat er soldaten waren omgekomen. Golden de regels toen niet en nu wel? Ook nu zijn er Turkse soldaten omgekomen, een militair saluut wordt altijd uitgebracht door Turkse spelers als soldaten of agenten sneuvelen. Dat deze gasten zo op hun tenen zijn getrapt hierdoor, niet te geloven.

15 oktober 2019 om 15:41

Ik vraag me af gebasseerd op wat jij een groen randje verdiend. We weten beide wat er hier speelt, behalve de omgekomen soldaten van de turken komen ook een hoop Koerden om. Het is tenslotte Turkije die in deze aanvalt en niet de Koerden die Turkije aanvalt. De Turken kunnen leuk en aardig vertellen dat de saluut voor de omgekomen soldaten zijn maar we weten beide dat er hier meer achter zit en dat ze ook tegelijk hiermee de aanvallen op de Koerden steunen. Ik persoonlijk vind dat je politiek en sport gescheiden moet houden.

15 oktober 2019 om 15:43

Deze aanval is niet op de Koerden er leven miljoenen Koerden in Turkije en een gros deel stemt zelfs op Erdogan. Deze aanval is op terroristische organisaties die Turkije de afgelopen jaren hebben aangevallen.

15 oktober 2019 om 15:45

Terroristische organisaties die voor groot deel uit Koerden bestaat, daarnaast zegt het ook een hoop dat het Syrische leger (notabene vijanden) deze ' terroristische organisatie' steunt. Overigens weten we ook beide dat de gros deel van de Koerden op Erdogan stemmen omdat ze bang zijn en niet buiten de boot willen vallen. Er zijn blijkbaar ook landen die je als terroristisch mag beschouwen.

15 oktober 2019 om 15:48

caribbean, Zoals ik onderin al aangeef, bijna alle oppositiepartijen hebben hun steun uitgesproken en zelfs de meerderheid van de bevolking die tegen Erdogan is, staat achter het Turkse leger. Want dat is hoe het gaat in Turkije. Dit, en voetbal, zijn de enige twee onderwerpen waarbij alle Turken eensgezind zijn. Een militair saluut wordt uitgebracht voor de soldaten die omgekomen zijn en voor de soldaten die hun leven riskeren, dat is nooit anders geweest. Dus van ons twee ben jij de enige die weet dat er hier meer achter zit. En dat groene randje kan me echt niks schelen, maar blijkbaar zit jij er wel mee.

15 oktober 2019 om 15:49

Nee, het bedreigen van Koerdische stemgerechtigden, daar is de PKK heel goed in.

15 oktober 2019 om 16:02

Hehe Caribbean, ik zal je precies vertellen waarom de Koerden achter Erdogan staan. Doe ff je research. Ongeveer 20 jaar geleden mochten die mensen niet eens hun taal spreken, dat was publiekelijk verboden. Erdogan heeft zijn hand uitgestoken en hun taal erkend, televisiezenders voor ze op gezet, allemaal een Turks paspoort gegeven om gebruik te maken van dezelfde rechten als de Turken met als klap op de vuurpijl *tromgeroffel*: een Koerdische politieke partij die mag meelullen in het parlement. Guess what? Dezelfde partij die nu pleit voor het vrijlaten van de leider van de PKK. Verantwoordelijk voor duizenden doden, vermissingen en verwoestte levens.

15 oktober 2019 om 16:05

Clutch dus als ik het goed begrijp is iedereen in Turkije pro-handelen van dit leger, ook tegenstanders van Erdogan en/of ook Turken die deze inval van Erdogan afkeuren? Dat vind ik op zijn minst vreemd en heel tegenstrijdig, maar het zal. Je bent het hopelijk wel met me eens dat dergelijk salueren reactie oproept en door velen provocatief gezien wordt. Niet erg nodig lijkt me, Erdogan zelf is al provocatief as it is, nu en in het verleden getuige zijn uitspraken over Nazi Nederland en Duitsland. Vreemde en enge vent, en het enige wat ik Nederlanders van Turkse komaf zie doen is alles bagatelliseren wat die engnek doet/zegt.

15 oktober 2019 om 16:07

Ik heb in de vorige topic aangekaart dat ze het salueren mogen afstraffen, ongeacht wie of wat het doet met welke reden. Maar straf het dan voor iedereen af, statements moeten niet acceptabel zijn als het grote deel dezelfde mening deelt. En dat is wat ik nu hypocriet vind.

15 oktober 2019 om 16:17

De kans is groot dat zijn opvattingen stroken met de opvattingen van (in dit geval) Darkeagle. Verder: Ik ben sowieso al van mening dat je geen politiek statement moet maken binnen het voetbal als het geen algemeen statement is waar iedereen aan meedoet (zoals de Respect- en Equality-campagne), geinitieerd door de grote voetbalorganisaties zelf. Bovenal mag ik hopen dat Clutch heel goed snapt dat er wezenlijke verschillen zijn in zijn vergelijking. Ik zie mezelf niet salueren als Nederland een ander land binnenvalt, ongeacht de reden...

15 oktober 2019 om 16:21

Twenteov, inderdaad dat is het geval. Op een klein groep pacifisten na, is het leger heilig voor de Turkse bevolking. Ook mensen die deze inval afkeuren, want het zijn uiteindelijk niet de soldaten die de beslissingen nemen. Mede door de dienstplicht is er een sterke verbondenheid met het leger.

15 oktober 2019 om 16:24

'We weten beiden, we weten beiden.' Je weet blijkbaar niet zo veel, want je kletst nogal uit je nek zonder enige kennis of bronverwijzing. Exact wat Clutch aangeeft, iets wat in Turkije al tig jaar gebeurd, omdat men altijd steun betuigt aan gevallen soldaten, is nu totaal losgerukt uit verband en ineens gelijk gesteld aan een of andere drift om andere landen binnen te vallen, danwel etniciteiten uit te roeien. Een heel knap staaltje massa beã£â¯nvloeding psychologie die daar aan ten grondslag ligt. Ineens liggen spelers in Frankrijk, Italiã£â« en Duitsland onder een vergrootglas, voor iets wat altijd al gebeurde. Steunbetuiging aan het leger en de politie zijn alledaags in Turkije, omdat er continu aanslagen plaatsvinden. Door deze steunbetuigingen laat het Turkse volk altijd zien: jullie kunnen aanslagen plegen, maar dit land zullen jullie niet verdelen, wij staan achter ons leger en ons volk. Om zelf wel bronnen toe te voegen (er zijn echt tientallen voorbeelden van, ik voeg er maar twee toe): https://www.youtube.com/watch?v=fbidnx_e36o (11 dec. 2016, na de bloedige aanslag die 38 mensen het leven kostte op 10 december 2016 in Istanbul, Turkije). https://www.youtube.com/watch?v=nm6sgpbagcy (langer filmpje uit 2008, weet niets eens meer wat de aanleiding hiervoor was, maar spelers te zien van Sivasspor). Meer voorbeelden nodig, type op Youtube 'asker selami futbol'. Kortom: iets wat al jaren gebeurd en gangbaar is in Turkije, ter steunbetuiging in moeilijke tijden, is totaal uit zijn verband gerukt en nu ineens verboden. Tot nog toe was er niemand die er om klaagde. Overigens gebeurd het overal ter wereld, maar dat is nog terzijde. Edit: Redactie, waarom verdwijnen mijn enters en alinea indelingen... De reactie is niet eens leesbaar meer.

15 oktober 2019 om 16:28

Sirius, ik snap heel goed dat bijvoorbeeld Nederlanders dat gevoel niet zullen begrijpen, want Nederland heeft geen PKK waarmee ze in strijd zijn. Maar ongeacht de reden, zou je de gevallen Nederlandse soldaten niet willen eren? Want wat ik niet snap is dat jullie nog steeds niet begrijpen dat dit gedaan wordt als steun voor de soldaten en voor de soldaten alleen. Zelfs als er soldaten omkomen door een technische storing in een helikopter, brengen Turkse voetballers een militair saluut uit na een doelpunt.

15 oktober 2019 om 17:34

Het leger was heilig onder de atatürk mensen. Echter heeft erdogan alle mensen in het leger die tegen hem waren opgesloten. Dit is ook geen aanval op terroristen. De pkk zat namelijk altijd al in noord Syrië. Dit is puur een aanval om zijn macht weer groter te maken. Economisch ligt turkije namelijk helemaal op zijn gat. Istanbul is hij al kwijt. Dit komt echter door deze oorlog op de achtergrond. Het erge is dat de soldaten die gaan omkomen voor 80% dienstplichtige soldaten zijn en daarom voelen mensen met hun mee, maar dit betekent niet dat ze achter de aanval staan.

15 oktober 2019 om 18:19

@clutch - Ik wil gevallen Nederlandse soldaten best eren als de situatie daar naar vraagt. Echter is een voetbalveld niet de plaats en een EK kwalificatie niet de situatie waarin dat gevraagd word. Ik begrijp de situatie heel goed, maar ik heb simpelweg een andere mening.

15 oktober 2019 om 15:49

Ongeacht om welke reden dan ook voetbal zou geen provocerende werking moeten hebben. Er zijn al flink wat mensen omgekomen sinds de invasie van Turkije in een paar dagen. Wat er in het verleden is gebeurt is geen meetlat voor het heden. Feit is dat er Turkse soldaten binnenvallen en dat kort erna met Hevrin Khalaf een anti-isis politicus is overleden. de wereld is veel globaler geworden sinds Hugo Almeida's saluut. Iedereen ziet nu de filmpjes militairen en het dode lichaam van Khalaf de afgelopen dagen. Ongeacht aan welke kant je staat in deze oorlog. Als er voetbal gespeeld wordt zou je hier niet aan moeten denken. Belachelijk dat je het durft weg te wuiven. Bij mij kwam de oorlog en de invasie geen moment in mijn hoofd op. Ik zat te genieten van entertainment. Even geen elende. Tot de turkse ploeg het zo nodig op moest brengen. Dit heeft veel mensen diep geraakt. Het is onnodig. Als je zo graag een saluut wilt uitbrengen doe het op je instagram account waar alleen je eigen volgers het zien.

15 oktober 2019 om 15:57

Ken die Khalaf niet, maar de PKK is ook anti-isis volgens mij. Betekent dat dat we alles maar moeten vergeten wat ze hebben gedaan de laatste 20-30 jaar? Ik geloof er eerlijk gezegd ook niks van dat veel mensen 'diep zijn geraakt', buiten de aanhangers van de Pkk/ypg dan. Meer ga ik ook niet zeggen over dit onderwerp, het begint nu een beetje uit de hand te lopen en ik ben geen fan van politieke discussies.

15 oktober 2019 om 16:10

Vergeten wat er gebeurd en gebeurtenissen groter maken door ze te promoten zijn twee dingen. Politieke discussies horen niet op het voetbalveld. Als je geen fan bent van politieke discussies snap ik niet dat je hierboven de vraag start. Verder wel begrijpelijk. Je wilde volgens mij geen discussie opzetten. Maar je vroeg er (letterlijk) wel een beetje zelf om

15 oktober 2019 om 16:22

@zinedane, wie zegt dat ze dit willen? Lijkt me meer een moetje. Erdogan himself heeft ze waarschijnlijk gezegd dat ze dit moeten doen. Deze spelers willen natuurlijk voor Turkije blijven spelen.

15 oktober 2019 om 16:32

Zinedane, ik gaf gewoon mijn kijk weer. Iedereen is vrij om over mijn reactie heen te lezen, zo belangrijk ben ik niet.

15 oktober 2019 om 16:35

@steef71, zo geen kennis over Turkije, de Turkse bevolking of de Turkse spelers. Echt grappig gewoon. @zinedane, Hevrin Khalaf, op de een of andere manier is zij verklaard tot een engle. Is dit niet dezelfde dame die nummer 2 was op de lijst van Ypg, weet je wel de terroristische organisatie die verwant is aan de Pkk?

15 oktober 2019 om 21:23

@clutch gewoon even een reactie van mij zonder het provocerende anti Turkije gedoe er om heen. De spelers hebben hun militaire groet gedaan na de wedstrijd tegen Albanie terwijl bekend is dat de Uefa dit niet wil waarom dan weer exact hetzelfde doen in Frankrijk. In Turkije werd tijdens het hele Franse volklied gefloten dus dan kun je de irritatie bij de Franse bond toch wel begrijpen?

15 oktober 2019 om 22:07

Prima, ik sta er HELEMAAL achter dat de spelers dan een schorsing/boete krijgen. Maar om te roepen dat een finale daar niet gespeeld mag worden, direct uitsluiten van deelname terwijl ze na jaren eens een keer gaan meedoen? Mweh.

15 oktober 2019 om 23:00

Laat ik vooropstellen dat ik tegen het fluiten tijdens het volkslied van de tegenstander ben. Dat hoort niet. Op het militaire groet gedeelte ga ik niet meer in, want ik blijf mezelf herhalen en ben het ook een beetje zat eerlijk gezegd. Van mij hoeven ze het ook niet meer te doen tijdens interlands, ik denk dat we onze punt wel hebben gemaakt.

15 oktober 2019 om 16:48

Ik snap zeker wat je bedoelt en normaal gezien zou het steunen van militairen die (zoals je terecht aangeeft) gewoon hun leven riskeren voor hun eigen land niet zoveel aversie oproepen. Maar het roept zoveel aversie op omdat ik letterlijk nog niet 1 reactie heb gezien van mensen die dit proberen te verdedigen die aanklaagt dat er veel burgerslachtoffers vallen. Het enige wat we lezen zijn drogredenen om dat allemaal goed te praten. En net dat is een probleem, niet alleen de militairen worden gesteund maar heel deze actie en daarom wordt er zo hevig op gereageerd.

15 oktober 2019 om 16:57

Tuurlijk vallen er veel burgerslachtoffers, de Turkse militairen doen ook hun best om ze te evacueren en geloof mij dat niemand de situatie leuk vind. Alleen is het wel dat er aan onze zijde ook voldoende slachtoffers zijn gevallen waardoor de maat vol is, tel daarbij die vluchtelingen op die veel kapot maken in het land. Hier is een ton al teveel, we praten daar over miljoenen die zich vestigen in de grote steden. Ipv dat alle landen dit probleem erkennen en een hand uitsteken om de vluchtelingen daar te houden, of ze vanuit hier weer proberen terug te sturen, zit iedereen maar een beetje toe te kijken hoeveel kinderen er nog gaan aanspoelen. Want ook dat gebeurt nog wekelijks, denk maar niet dat het mindert omdat de media minder publiceert.

15 oktober 2019 om 17:13

Lierse, als je verwacht dat er tijdens een oorlog of militaire operatie geen burgerslachtoffers vallen, ben je niet realistisch. Zijn er in de strijd tegen Isis geen burgers omgekomen? Waarschijnlijk veel meer dan tijdens de Turkse inval. En ik praat het niet goed, begrijp me niet verkeerd, maar dit is de realiteit. Dit zijn toch dezelfde landen die hun leger hebben gestuurd naar Noord-Afrika tijdens de Arabische lente en naar het Midden-Oosten/Afghanistan en die verantwoordelijk zijn voor tienduizenden doden in die gebieden? Je kunt er geen onderscheid tussen maken.

15 oktober 2019 om 17:18

@clutch: Ongelooflijk dat je voor het verheerlijken van geweld een groen randje krijgt. Voor een dergelijke reactie verdien je eerder een ban. Mensen met Turkse roots zijn hier alleen maar bezig met pro-Erdogan propaganda terwijl de rest van de wereld wel beter weet, getuige de reacties van praktisch alle landen. Maar nee, deze pro-Erdogan mensen hier op het forum weten het allemaal beter dan de rest van de wereld, natuurlijk.

15 oktober 2019 om 17:34

Je kan toch haast niet anders dan dit als een politiek statement te zien? Het leger van Turkije valt Syrië binnen, als je dan diezelfde week nog een militaire steunbetuiging gaat uiten dan is dat een politiek statement. Ik verwijt ze niet dat ze een opvatting te hebben maar internationale voetbalwedstrijden zijn geen plek om die te uiten. Ik zou een sanctie passend vinden, dit is niet conform de regels. Sport dient niet misbruikt/gebruikt te worden voor politiek.

15 oktober 2019 om 18:09

Jij doet al dagen alsof dit traditie is, maar ik heb best wat Turkse wedstrijden met goals gezien waarin ze niet salueren. Wees dan consequent, want de PKK maakt al decennia lang slachtoffers en niet pas sinds een maandje.

15 oktober 2019 om 18:25

Ja, natuurlijk heb je veel wedstrijden waarin ze niet salueren. Er komen niet iedere dag agenten of soldaten om, dat begrijp je toch wel? Moeten ze bij ieder doelpunt dat valt in de Turkse competitie een militair saluut uitbrengen? Ik doe niet alsof het traditie is, het is traditie. Traditie = gebruik of gewoonte. De gewoonte is iedere keer dat er soldaten of agenten sneuvelen, een militair saluut uitbrengen na een doelpunt.

15 oktober 2019 om 18:58

Er zijn toch gister ook geen soldaten omgekomen? Ook in jaren dat de PKK een bom legde op een politiebureau of bij een militaire basis heb ik genoeg voetbal gezien zonder saluten. Kan me niet voorstellen dat er jaaaaaren achtereen geen enkele agent of militair is omgekomen hoor. Ik vind het prima dat je er anders over denkt, maar je snapt toch ook wel dat dit allemaal wel een beetje toevallig overkomt? Maar goed niet dat ik iets tegen de Turken of Turkije in algemene zin, maar dat iets traditie is, als het dat al is, betekent niet dat je je niet aan de regels hoeft te houden. Als de rest van de wereld dit als politieke uiting ziet, dan zal Turkije gewoon gestraft moeten worden en die straf ook aanvaarden.

15 oktober 2019 om 19:00

Excuus het kan natuurlijk prima zo zijn dat er gister wel soldaten om zijn gekomen, maar dan is het in dezen wel eigen schuld omdat Turkije ze zelf in die situatie brengt momenteel.

15 oktober 2019 om 21:55

En al die keren dat soldaten op eigen grondgebied zijn omgekomen omdat toevallig ergens aan het lunchen waren? Is de salut dan ineens acceptabeler? Is het onze schuld dat die Syriërs wekelijks met 1000’den aan de grenzen staan, en in het binnenland ook voor chaos zorgen in de grote steden? Leuk dat we daar wat voor krijgen van de EU, maar die staan liever geld af dan dat ze die mensen gaan ontvangen. Die weten dondersgoed in welke positie Turkije nu staan.

Sancties, buitensluiten, maatregelen weg er mee. Een regelrechte schande dat ze achter de acties van dictator Erdogan staan. Turkije moet een lesje leren, klaar er mee. Geen CL Finale (sws gestoord voor een land dat zo vaak de Europese regels heeft geschonden) geen EK. Laat ze maar mee spelen met Syrië en co

15 oktober 2019 om 15:37

Heb jij een interview of persconferentie waarin deze spelers aangeven dat ze achter de acties van Erdogan staan?

15 oktober 2019 om 15:41

Wat ze niet lijken te begrijpen is dat zelfs mensen die tegen Erdogan zijn, achter hun leger blijven staan. Alle oppositiepartijen (op eentje na natuurlijk) hebben hun steun uitgesproken. Dat is hoe het gaat in Turkije, het betekent niet direct dat je een fan van Erdogan bent.

15 oktober 2019 om 16:04

Ze mogen dromen van een eenheid die Turken kunnen creëren voor hun vlag, ongeacht of ze het eens zijn met een aantal zaken. Feit blijft wel dat het land boven iedereen staat.

Tja, hierbij ontkom je haast niet aan persoonlijke politieke opvattingen over de militaire acte van Turkije in Syrië. Ik vind zelf dat voetbal en politiek vrijwel de meeste gevallen strikt gescheiden moeten blijven. Het is vanuit Turks standpunt niet vreemd dat ze het leger steunen, maar je maakt er wel een politiek statement mee. En als dat statement tot controversie leid omdat heel veel mensen in de wereld anders tegen deze situatie aankijken. Aangezien er over tal van onderwerpen grote verscheidenheid in meningen bestaat vind ik de regels om dit te beperken vanuit de voetbalbonden noodzakelijk. Ik kan niet anders concluderen dat dit een politiek statement is en dit bestraft zou moeten worden.

Je zou je bijna afvragen waarom al die mensen van Turkse komaf niet zelf naar het front trekken om hun land te "verdedigen". Hou je politiek lekker buiten het voetbalveld. Als ik Erdogan propaganda wil zien, koop ik wel een schotel.

Onzin zeg. Het is interlandvoetbal en geen clubvoetbal. Mag je dan niet meer achter je soldaten staan die hun levens riskeren voor hun land? Als het in clubverband gebeurde dan is een straf zo gek nog niet, maar als trotse burger mag je toch achter je land staan? Het feit dat de meeste Europeanen Erdogan een griezel vinden, mag daar niks aan af doen. Die zijn ook niet neutraal en zouden zich er niet mee moeten bemoeien. Dat kan je afleiden aan het feit dat er stemmen opgaan in Brussel om de PKK van de lijst van terroristische organisaties af te halen... Doe dat dan ook maar met Hamas als je toch bezig bent, maar nee

15 oktober 2019 om 18:09

Sorry hoor, maar als Nederland een ander land binnenvalt, sta ik echt niet te salueren voor "onze" soldaten en ik ben toch best patriottisch. Dat patriottisme heeft echter wel een limiet. Je mag best rouwen om gevallen soldaten, maar dan moet je ook heel goed weten wat voor eventuele boodschap je daarmee afgeeft en of de situatie daarnaar vraagt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
99 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
B. CostilKeeper
H. LlorisKeeper
R. AguilarVerdediger
L. DigneVerdediger
L. DuboisVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Frankrijk.

4 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren