Nederlandse media: ‘Frenkie de Jong kreeg een hulphond van de zorgverlening’

Vrijdag, 11 oktober 2019 om

Het Nederlands elftal boekte donderdagavond in de slotfase een belangrijke zege op Noord-Ierland in de EK-kwalificatie. Door doelpunten in blessuretijd van invaller Luuk de Jong en Memphis Depay werd in De Kuip met 3-1 gewonnen en zette Oranje met de zege een flinke stap richting het EK van volgend jaar zomer. Nederland gaat met twaalf punten uit vijf wedstrijden aan de leiding in Groep C. Daags na de zege in Rotterdam blikken de grootste kranten van Nederland terug op het duel.

‘Lucky Luuk!’, zo valt op de voorpagina van het sportgedeelte van het Algemeen Dagblad te lezen, verwijzend naar de bevrijdende 2-1 van De Jong. “De bal kwam letterlijk uit de lucht vallen, maar met een curieuze treffer brak De Jong in blessuretijd alsnog de ban tegen de vechtploeg van Noord-Ierland. Even later maakte Depay er ook nog 3-1 van: een geflatteerde zege op een ronduit moeizame avond.”

“Dat Oranje alsnog feestend van het veld liep, was een klein wonder. Want na 75 minuten was het toch echt Noord-Ierland dat op voorsprong kwam, uit een kopbal van invaller Josh Magennis, de robuuste spits van Hull City. Een doelpunt dat een wilde pogo losmaakte aan de zuidkant van de Kuip, bij de duizenden Noord-Ieren achter het doel, en dat de rest van het stadion deed stilvallen”, zo stelt de scribent. “Een afgang dreigde. De voorsprong was niet eens echt onverdiend, maar het Nederlands elftal knokte zich toch nog naar de zege.”

Memphis Depay over winst: 'Uiteindelijk kan je het niet tegenhouden'

De Telegraaf heeft ‘Grote klasse van Memphis’ op de voorpagina staan en noteerde ‘Luuk de verlosser’ op pagina twee. “De Jong zette Oranje door de miraculeuze ontsnapping met één been op het Europese kampioenschap. Terwijl het EK-ticket door de late Noord-Ierse treffer juist op het spel leek te worden gezet. In één klap waren het onthutsend zwakke eerste uur en Ronald Koemans verkeerde keuze voor Marten de Roon in plaats van Donny van de Beek vergeten”, zo schrijft journalist Mike Verweij. “Net als de doelpuntendroogte van De Jong bij zijn nieuwe club Sevilla die al een eigen leven was gaan leiden.”

“Het kwam uiteindelijk weer dichterbij, om niet te zeggen dat het niet meer te missen is: het eerste eindtoernooi met Oranje sinds 2014”, zo schrijft Henk Hoijtink van Trouw. “Na de daaropvolgende donkere periode kon het volk vanavond ook feesten in De Kuip, zij het niet volgens het gedachte scenario. Koeman en zijn spelers leerden lessen, over voetbal vooral waarin het niet altijd kan vloeien, maar het zicht op het EK van volgend jaar was er aan het eind van de avond niet minder riant om.”

Hoijtink wijst op de persoonlijke dekking die Frenkie de Jong kreeg van de Noord-Ieren, in de persoon van Patrick McNair. “Als de tegenstander hem ouderwets gaat dekken of afschermen, een gelegitimeerd middel, dan kan Frenkie erbij lopen als vorig seizoen toch ook vaak bij Ajax: zoekend, schuivend, zonder doortastendheid. Zo ging dat in de eerste helft, en een belangrijk deel van het stroeve spel was daarmee verklaard. Marten de Roon mocht van de Noord-Ieren vaker en vrijer aan de bal komen dan De Jong: een tactische meesterzet kon het niet genoemd worden, effectief was het lange tijd wel.”

“De wereldtop in de dop werd bijna bedwongen door modale voetballers. Bijna, want de versnelling van Oranje in de slotfase was knap”, zo valt in de Volkskrant te lezen. Het was geen grootse wedstrijd in De Kuip. “Dat is interlandvoetbal: dat mannen van miljoenencontracten, mannen van de grootste clubs op aarde, acteurs die over de lopers van de gala’s paraderen, in het shirt van hun land opeens kunnen ogen als hulpeloze jongens. Op zo’n avond krijgt Frenkie de Jong een bewaker mee, Patrick McNair, die negentig minuten alleen in de buurt blijft, als ware hij een hulphond van de zorgverlening was.”

“Als dan toch kritiek is te geven op Koeman, is het wel de gretigheid waarmee hij vasthoudt aan zijn opstelling”, zo concludeert journalist Willem Vissers. “De Roon en Denzel Dumfries zijn harde werkers, geen creatieve geesten. Ze waren de minsten in Hamburg, tegen de Duitsers, maar ze keerden terug in de ploeg. Dumfries en De Roon hadden de bal eindeloos vaak op rechts. De een schoof hem naar de ander, de ander koos de weg terug naar de een.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door amazingninja)

Frenkie moet werken aan zijn passeerbewegingen om een grote te worden.

11 oktober 2019 om 07:08

Nee frenkie moet eens leren in een hoger tempo te spelen, prima als je de bal 10 seconde bij je houd, maar geef daarna dan de ultieme crosspass of steekpass, a la Pirlo op zn oude dag, daarvoor was Pirlo juist de man die de bal meteen verplaatste

11 oktober 2019 om 07:14

Nogal kortzichtig, want om zo'n bal te geven, moeten je ploeggenoten zich daar ook voor aanbieden. Ik vind soms ook dat frenkie er te lang over doet, maar bij Ajax waar het ingespeeld was en hij genoeg opties had, daar deed ie dat lang zo erg niet.

11 oktober 2019 om 07:28

Spelen op wie? Niemand voor hem liep uit de dekking.

11 oktober 2019 om 07:32

Wat een onzin allemaal om F.de Jong zo te verdedigen dat het aan de medespelers ligt. Kom op zich Pirlo had Gatusso naast zich, een type de Roon dus die ook voetballend minder was. Pirlo zocht altijd zelf oplossingen. Zodra dr Jong goed onder druk gezet wordt moet hij daar duidelijk nog aan werken, geen schande. Maar het is een volwassen kerel die ook aangepakt mag worden door de buitenwereld ipv dat men naar zijn slechte medespelers kijkt

11 oktober 2019 om 07:36

Dan moet men daarvoor wel bewegen. Iedereen stond stil en keek mekaar maar aan. Er werd simpel slechts gevoetbald

11 oktober 2019 om 07:36

Simpelweg slecht *

11 oktober 2019 om 07:38

Zag je de aanvallers met wie Pirlo speelde lol. Alsof hij de bal aan gatusso gaf😂 Als je met voorbeelden komt doe het dan ook goed

11 oktober 2019 om 07:54

Frenkie loopt vaak te lang met de bal al is dat ook zijn kracht. Gisteren mag je het zijn mede spelers verwijten. Iedereen stond stil als hij de bal niet had en bleef lekker in dekking staan.

11 oktober 2019 om 07:56

Betekend toch niet als je aanvallers niet te bereiken Zijn dat je in wandel-, kap- en draai tempo moet gaan spelen? Er waren heel vaak afspeelmogelijkheden om hem heen om het spel te versnellen.

11 oktober 2019 om 08:06

PirloTess en Maurootje. De Jong kon de bal, de eerste 60 minuten, voorin niet kwijt, alle aanvallers en Wijnaldum stonden steeds rond de 16 meter en de Roon praktisch naast de Jong. Als het kan speelt Frenkie vooruit, dit zag je nadat de Roon en Babel er uit waren gelijk. Men klaagt graag op de Jong en kritiek mag, maar geef dan gefundeerde kritiek. De Jong moet het hebben van wegdraaien, ruimte creëren en snel naar voren passen. Als dit kan doet hij dit vrijwel altijd, hij speelt dan echt niet op safe. Maar gisteren waren er gewoon geen afspeelmogelijkheden, dat was toch wel duidelijk?

11 oktober 2019 om 09:02

Gefundeerde kritiek geven we toch door te zeggen dat dat geloop, gekap en gedraai achterwege gelaten kan worden. Kijk de wedstrijd maar terug en je zult zien dat er heel veel momenten zijn dat hij wel de bal sneller kan spelen. Grappig is dat Vilhena als postbode wordt bestempeld terwijl het bij F.de Jong aan zn medespelers ligt of dat hij voor zichzelf de ruimte probeert te pakken. Ik zie/zag Iniesta, Xavi, Pirlo en Modric dat anders doen. Betekend niet dat hij niet Net zo goed kan worden.

11 oktober 2019 om 09:42

Pirlo speelde ook gewoon genoeg wedstrijden onvoldoende.

11 oktober 2019 om 17:18

Onzin. Frenkie voert het tempo op wanneer het bevorderlijk is. Anders wanneer het tempo al laag ligt houdt ie de bal bij zich om tegenstanders naar zich toe te trekken om ruimte voor anderen te creeeren.

11 oktober 2019 om 09:58

Dat hoeft niet, Frenkie is al een grote. Dat blijkt wel uit het feit dat hij van elke tegenstander speciale aandacht krijgt of dat nu Juventus, Real of NI is, en de ploegentactiek van de tegenstander helemaal op hem wordt afgestemd. Een dergelijke eer valt alleen grote spelers ten deel, maar dat ga je dat pas zien als je het doorhebt.

Koeman kiest hardnekkig voor verdedigende zekerheid in de vorm van de Roon en Dumfries, maar als je alle wedstrijden achter komt te staan. Zou je dan niet beter aanvallend kunnen beginnen en dan later de slot op de deur gooien? Oranje begint telkens pas te voetballen na een 0-1 achterstand en wissels. Begin dan geijk goed

11 oktober 2019 om 07:20

Wie moest er dan ipv Dumfries? Dat is gewoon onze beste RB. Raar dat je hem noemt hier

11 oktober 2019 om 08:43

Wellicht bedoelt hij dan om te beginnen met een verdediging van 3 spelers ipv 4 en dan een extra middenvelder of aanvaller? Er is inderdaad in Nederland geen betere RB. Misschien dat veel van zijn aanvallende acties op niets uitlopen, maar verdedigend doet hij het eigenlijk altijd gewoon goed en dat is toch het voornaamste. Daarnaast kan hij wel degelijk aanvallend succesvol zijn, kijk naar de laatste wedstrijden bij Psv. Het zou mooi zijn voor hem als hij dat ook eens bij Oranje zou doen, dan zal de kritiek waarschijnlijk ook wel iets afnemen.

11 oktober 2019 om 10:22

Zet Promes daar maar neer, die kan iig meer met een bal dan Dumfries en Veltman. Vooral Dumfries zou nog niet opvallen bij de plaatselijke FC.

11 oktober 2019 om 19:01

Jezus man wat is die Dumbfries slecht..hij gaf hem in de eerste helft een keer voor, waar helemaal niemand liep in het centrum.niet even kijken, nee hoor, blind voorslingeren die bal en hopen dat er iemand tegen aan loopt..maar ja, er was niemand...jammer.. Volgende keer beter..zo doen we dat bij PSV

11 oktober 2019 om 07:43

Conclusie: Oranje begint telkens met de verkeerde basis elf. Koeman is erg koppig, maar moet ook gaan inzien dat in meer de 2/3 van zijn wedstrijden Nederland op achterstand komt een dramatische eerste helft speel, en het pas herstelt nadat er (eindelijk) logisch gewisseld is. Iedereen ziet het, iedereen roept het. Koeman blijft anders doen. Wen er dus maar aan dat we moeten blijven terug vechten.

11 oktober 2019 om 19:06

Ja ik word er ook helemaal gek van, van die Koeman. De Roon opstellen, ja dat is slim, balafpakker die helemaal niet kan voetballen. En je hebt de bal, dus je hebt geen balafpakker nodig. Na 15 minuten was dat al zo duidelijk als wat. En Koeman wacht tot de 65e minuut. Qua resultaten doet hij het goed, maar wat een laffe coach hebben we toch...

11 oktober 2019 om 09:44

En we komen achter zodra de Roon eruit gaat. Dat vergeten we gemakshalve. Waarom niet klagen over glij partij Blind en fout van de Ligt

11 oktober 2019 om 11:43

Dat mag niet op dit forum. Ik had net een onderbouwd stuk over waarom Cillessen en De Ligt slecht speelden, maar wordt gewoon verwijderd

Je hebt niets aan heren als functies en de roon welke werkelijk geen pass durven te geven. Het tikkie terug niveau is weer helemaal terug. De jong kan niks vanaf de 6 als er geen echte nummer 10 speeld of balvaste spits als aanspeelpunt..zijn splijtende passen blijven uit. Ierland speelde heel gedisciplineerd. Volgens Koeman niet om aan te gluren, maar wel heel moeilijk om vol te houden. Heb me echt zitten verbijten in Het stadion. Misde en beetje opportunisme in de ploeg. Maar toen kwamen van beek en malen.. en de jong. Volle pijp en gaan en zowaar voorzetten van af de zijkant...en goals.. op tribune werd het mooi gezegd door twee Ieren.. jullie trainer is een lafaard.. wij kunnen niet beter... en een soort van compliment gezongen...your are a tiny Deutsschland.

Zo en iedereen is er als de kippen bij om Frenkie af te janken. Lekker zeker? Probleem zit bij Koemans keuze ok vast te houden aan de “vertrouwde” 11. Met name wat op rechts liep is zo kansloos, Denzell snap ik nog maar de Roon sorry, gewoon van de Beek, dan krijgt Frenkie ook meer ruimte.

11 oktober 2019 om 08:46

Sowieso Van de Beek in plaats van de Roon. Die moet gewoon eens een aantal wedstrijden in de basis staan en tenzij het echt verkloot en voor tegengoals zorgt, dan gewoon laten staan ook.

de roon heb je in dit soort wedstrijden natuurlijk niet veel aan, maar als de tegenstander wat aanvallender en dwingender speelt is dat wat mij betreft toch echt de juiste keuze om erbij te hebben.gaan we het ook nog even hebben over hoe knullig de ligt tot 2x toe en blind zich lieten aftroeven bij het tegendoelpunt, want dat vond ik eigenlijk nog veel erger om te zien.

Ik vind dat hier op de site en in de media wel heel veel stil wordt gestaan bij de tactiek en bij enkele individuele fouten rondom de tegengoal. Laten we wel wezen, dit was hemeltergend slecht van Oranje. Zonder Babel eruit te willen pikken, ik vond de grote kans die hij om zeep hielp na de prachtige pass van Blind tekenend voor de wedstrijd van Oranje. Tekenend omdat dit een van de zeer spaarzame passes vooruit was maar ook tekenend omdat Babel de bal compleet voorbij liep. Zonder uitzondering leek het alsof de spelers schaatsen aan hadden, de centrale verdedigers die over vijf meter een bal opzij geven achter de man, de vleugelaanvallers die de bal doodleuk over de zijlijn lopen als er een beetje druk op staat, ballen vanuit het middenveld naar voren die kansloos over de achterlijn rollen, mislukte aannames bij de vleet. Volgens mij heeft dat niks te maken met het wel of niet opstellen van de Roon en Dumfries maar gaat er mentaal iets enorm mis. Je zag het ook als Noord-Ierland er wel uitkwam, de aanvallers die normaal veel werk verzetten liepen gewoon niet mee, de verdediging lost het wel op. De commentator zei het goed "het lijkt alsof er een deken over het elftal heen ligt". Ik zeg niet dat de tactiek goed was maar de mentale staat van de ploeg was vandaag echt dramatisch. Wellicht dat Koeman ze de komende drie dagen alleen maar rondjes om het veld moet laten lopen, kunnen ze nadenken over hun eigen prestaties.

Heel Oranje was de eerste 60-70 minuten gewoon te traag en te stroperig, dat kan niet alleen bij De Jong worden neergelegd. Hopelijk heeft Koeman door dat je tegen dit soort teams niet met De Roon moet beginnen. De Roon is een uitstekende speler als je een technisch vaardig middenveld moet ontregelen, maar je hebt niet zoveel aan hem als je zelf het spel moet maken. Dan moet je VD Beek of Prã¶pper neerzetten. Voor Dumfries hebben we op dit moment nog niet zoveel alternatieven. Karsdorp komt er voorzichtig aan, Veltman is degelijk, Hateboer ook niet top, ondanks hoe hij zich bij Atalanta ontwikkelt. Wat dat betreft is het idd te hopen dat Dest voor Oranje kiest.maar goed, leermoment deze wedstrijd, maar toch 3 punten. Verder snel vergeten.

11 oktober 2019 om 10:29

Houd toch eens op over die alibi verdediger Dest. Een renpaard met oogkleppen dat aanvallend niets, maar dan ook niets brengt. Tot nu toe 0 assists en 0 doelpunten....team USA is de beste oplossing voor Oranje.

11 oktober 2019 om 11:33

Geldt dit ook niet voor Dumfries. Daarbij is de techniek van Dest vele malen beter. Die struikelt tenminste niet over de bal.

11 oktober 2019 om 11:50

Nee, dat geldt niet voor Dumfries.leg zijn statistieken er maar op na. En al helemaal wanneer je Opta cijfers vergelijkt is overtreft hij die nutteloze Dest verre.

De Roon zit gewoon voetballend gezien op het niveau van Sparta. Koeman moet eens doorselecteren en spelers selecteren die beter op die positie renderen.

Ben ik de enige die zich kapot ergerde aan Frenkie de Jong? Dat eeuwige gepiel met de bal, terwijl er verschillende spelers vrij staan. Heeft hij niet door dat je tegen zo'n team juist het bal tempo hoog moet houden en 1, 2 keer moet raken?

11 oktober 2019 om 10:26

Juistem. Jouw opmerkig geeft aan dat het anticipatievermogen van de Jong nog steeds matig is en hij voortdurend de sollicitant naar de Postnl uithangt. Het is wel in potentie (!!!) een wereldklasse middenvelder maar om als zodanig gekwalificeerd te worden moet hij nog wat progressie maken.

12 oktober 2019 om 11:33

Ben het ermee eens dat hij specifieke kwaliteiten heeft (een man kunnen uitspelen op het middenveld). Maar als een man op hem gezet wordt (mcnair, en hoe beter Frenkie wordt, hoe vaker dit gebeurt. Duitsland deed het ook al een keer) dan zakt hij gigantisch door de ondergrens. Juist dan moet je 1 a 2 keer raken om het spel te versnellen, maar dat schijnt hij nog niet door te hebben. Misschien eens op de training wat meer naar Busquets kijken of eens een workshop volgen van Xavi/iniesta die dit alledrie tot in perfectie beheren.

' De voorsprong was niet eens echt onverdiend'? Oh, wacht even, dit komt van de schollkrant verslaggevertjes van het AD, de heren Maarten (t)wijffels en Sjoerdje Mossou, zeg maar het duo treurig en triest.

Ik dacht dat we een goede coach hadden met Koeman, maar zijn tactische onbenul komt nu pas goed naar boven.. Ongeschikt voor deze job... sorry

11 oktober 2019 om 11:52

Helemaal eens met je. Welke onbenul zet nu zoveel spelers met een Ajax logo'tje in de basis terwijl die, op Frenkie na, allemaal hopeloos falen.

ik ben een heel groot fan van Frenkie en idd is het aan de medespelers om de bal op te eisen want de man zonder bal bepaald waar de bal moet komen en dat liep nogal stroef maar er waren tal van situaties dat hij de bal wel tussen de linies kwijt kon maar toch weer terugdraaide of kapte en de situatie dus alweer voorbij was, hij moet toch sneller gaan handelen en de situatie nog sneller gaan zien en ook toepassen dan stroopt het niet zo en versnel je het spel en vertragen kan altijd als de situatie er om vraagt maar de 1e helft moest het tempo van handelen van hem juist hoger en dat deed hij niet genoeg dus nog werk aan de winkel om een echt topper te worden als het daar om gaat

Ik kan erg genieten van Frenkie maar hoe hij gisteren de bal bij zich hield was wel enorm irritant, je krijgt dan dat het spel enorm vertraagt word.. Paas de bal en loop door een simpele 1 2tje. Het spel van gisteren leek wel alsof het Nederlands elftal al voor stond.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 13
2208 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

800 fans
Aanvaller, 25 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Olympique Lyon 8 4 0 0
2018/2019 Olympique Lyon 36 10 5 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Olympique Lyon 17 5 1 0
2016/2017 Manchester United 4 0 1 0

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
De directie van Bayern München denkt er nu al serieus over na om de optie in de huurovereenkomst van Philippe Coutinho te lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren