Janssen spreekt Van Gaal tegen: ‘Voor Frenkie de Jong is altijd plek’

Donderdag, 13 juni 2019 om

Theo Janssen voorspelt Frenkie de Jong een gouden toekomst bij Barcelona. De voormalig speler van Ajax en FC Twente is het niet eens met eerdere uitlatingen van Louis van Gaal en denkt dat de middenvelder een 'bepalende' speler wordt in het elftal van trainer Ernesto Valverde. Dat schrijft de analist in zijn vaste column voor VTBL.

Janssen denkt De Jong, die voor minimaal tachtig miljoen euro overkomt van Ajax, er direct zal staan bij Barça. "Je hoort vrijwel nooit dat er een speler is gehaald voor de toekomst", zegt de oud-voetballer. "Ja, dat zeggen sommige mensen over De Jong. Maar dat zie ik anders. Geloof me: Frenkie wordt komend seizoen een van de bepalende spelers. Voor Frenkie is er altijd plek."

Janssen denkt dat Barcelona de individuele kwaliteiten van De Jong goed kan gebruiken. "Ze hebben juist behoefte aan zo'n type, want ze zijn teveel afhankelijk geworden van Messi. Ze hadden eerst Iniesta die uit het niets een mannetje kon passeren. En Xavi had zijn steekpass. Frenkie kan degene zijn die het spel van Barcelona gaat versnellen en vertragen."

Louis van Gaal uitte onlangs zijn twijfels over de speelkansen van De Jong in Catalonië. “Bij Barcelona wordt het middenveld momenteel bezet door Ivan Rakitic, Sergio Busquets, Arturo Vidal en Arthur. Welke rol is dan nog voor Frenkie weggelegd? Natuurlijk is het een intelligente speler, maar dan moet hij zich ook afvragen welke rol hij had kunnen spelen bij Ajax volgend seizoen", aldus de oefenmeester in het Duitse tijdschrift 11Freunde.Gerelateerd

65 reacties (laatste reactie door pieter14)

Zeker waar, frenkie is exceptioneel. Hij is eigenlijk goed in alles. Hij speelt met gemak Vidal en rakitic er uit, wat toch een beetje tamme spelers zijn. Vidal is gehaald voor het verdedigen, maar frenkie kan dat ook als geen ander. Maar met Valverde weet je het eigenlijk nooit. Ik hoop wel dat hij hem gelijk in de basis zet, waarschijnlijk gebeurd dat niet. Daarnaast houdt Valverde van rouleren als geen ander, dus dat zit er dik in.

13 juni 2019 om 14:36

Haha rakitic met gemak eruit? Die gast heeft meeste potjes bij barca gespeeld vorig seizoen

13 juni 2019 om 14:47

rakitic is niet meer zo goed als die eerst was.
Hij heeft veel gespeeld maar dat zegt niet zo veel met een trainer als valverde.

Als frenkie vrijuit durft te voetballen wat ik denk dat hij 100% zal durven, dan gaat hij inderdaad snel een basisplek veroveren.

Alleen valverde kennende ben ik bang dat hij dadelijk links voor wordt gespeeld ofzo

13 juni 2019 om 17:25

Oke met gemak is misschien een verkeerde woordkeuze. Ik kijk bijna elke wedstrijd van Barcelona, en ik zie niet in welk vlak rakitic nu beter is dan de jong.

13 juni 2019 om 17:59

Veel beter schot, scorend vermogen, creatiever en speelt in dienst van het team. Ik moet nog maar zien of Messi het gaat accepteren als iemand anders dan hem voortdurend aan de wandel gaat met de bal. Controlerend kan hij heel goed spelen, maar ik vraag me af of hij ook simpeler kan spelen en waar nodig een wedstrijd kan openbreken met een steekpass.

13 juni 2019 om 19:25

Creatiever?

13 juni 2019 om 20:46

Misschien een veel beter schot, maar met vijf doelpunten in 54 wedstrijden is dat nou ook niet bepaald een reden om hem te verkiezen boven Frenkie.
Creatiever is ie sowieso niet.

13 juni 2019 om 21:32

Verdedigend sowieso gewoon minder dan De Jong. Rakitic laat steeds vaker een mannetje lopen en dan kon Roberto of Semedo het uitzoeken. Rakitic was een briljante aankoop naar zijn goede vorm bij Sevilla, maar ondanks zijn strijdvermogen en voetballende kwaliteiten zal hij wel gaan merken dat de nieuwe generatie hem gaat inhalen.

14 juni 2019 om 09:16

Modric @ Maak je geen zorgen, Die praatjesmaker Rakitic zal verkocht worden. Zeker weten,hij gaat naar Engeland. En Frenkie staat van de eerste dag basisplaats, zeker weten. Ik durf voor geld met iedereen te wedden.
Ik zal je nog wat voorspellen. Frenkie heeft binnen 3 jaar de gouden bal, en wordt na Messi de bepalende speler van Barca.
Nog een fijne dag vanuit Barcelona (mede bestuurslid)

13 juni 2019 om 14:44

Zie vooral Vidal plaatsmaken. Busquets wordt ook ouder, wellicht dat die ondanks zijn enorme staat van dienst ook vaker plaats moet maken.

Ik ben heel benieuwd, maar ik verwacht wel dat De Jong zijn minuten gaat maken. En anders kan hij nog altijd op huurbasis bij Sevilla terecht

Louis van Gaal tegenspreken... Oei, niet verstandig theo! 😏

13 juni 2019 om 14:50

Theo heeft wel ervaring met van Gaal tegenspreken, bovendien wat kan hij hem nu maken? Theo doet lekker wat Theo wil! :]

13 juni 2019 om 14:47

ik veracht zelf dat de jong het eerste helft van het seizoen nog niet heel veel minute gaat maken om te wennen aan een nieuwe omgeving en niveau, maar 2e seizoenshelft er wel moet staan met het overvolle schema dat Barcelona altijd heeft in die tijden. Ik ben benieuwd hoe hij het er gaat doen, iedereen weet al hoe hij het gaat doen etc. l

Met een middenveld met Arthur, Busquets en De Jong kunnen oude tijden herleefd worden. Vrees echter dat Valverde altijd zal kiezen voor Vidal of Rakitic samen met twee van deze spelers.

13 juni 2019 om 14:41

Geweldig middenveld inderdaad, Busi, Artur en Fdj. Misschien komen ze fysiek iets wat te kort in de Champions League, maar dan moet je ala Xavi en Iniesta technisch zo goed zijn omdat te kunnen compenseren. Dat zijn ze denk ik wel.

13 juni 2019 om 14:45

Inderdaad, dit middenveld heeft echter meer verdedigende kwaliteiten. Arthur is vergelijkbaar met Xavi, terwijl De Jong verdedigend sterker is dan Iniesta. In aanvallende opzicht moet dit middenveld natuurlijk wel nog wat groeien om uberhaupt in de buurt te komen van het oude middenveld. Met name van De Jong hoop ik dat hij in aanvallend opzicht stappen gaat maken door bijvoorbeeld meer te scoren en assists te geven.

13 juni 2019 om 14:56

Wie van die drie is dan volgens jou technisch zo goed als Xavi en Iniesta? Wat mij betreft is Iniesta technisch beter dan die drie bij elkaar. De Jong geeft nooit assists en scoort nooit, Artur heeft een goede pass maar lang niet zo goed als Xavi of Iniesta , en Busquets is een stofzuiger.

13 juni 2019 om 14:59

Busquets een stofzuiger noemen is toch wel een doodzonde... Busquets is juist een ontzettend belangrijke spil in het spel van Barcelona.

13 juni 2019 om 15:15

Artur is echt goed heel goed denk dat je dat onderschat, zelfde geldt voor Frenkie. Maar jij vergelijkt Iniesta en Xavi op hun top met deze middenvelders van 21 en 22 jaar. Xavi stond op de nominatie verkocht te worden toen hij 22 was, daarbij zijn Xavi en Iniesta ook niet van de cijfers die strooiden ook niet met assists en doelpunten. Deze twee hebben in mijn ogen zeker de potentie even goed te worden, met name Frenkie.

13 juni 2019 om 15:22

Nee , iets zegt mij dat Frenkie niet gaat uitgroeien tot een doelpuntenmaker/assistenkoining. Dat is zijn spel niet. Bovendien was Iniesta op 22-jarige leeftijd al erg goed hoor.

13 juni 2019 om 15:44

Iniesta op zijn 22e was een reserve/bankzitter voor Barcelona, die was echt niet de Iniesta die wij kennen.

13 juni 2019 om 17:27

Wanneer ben jij fan van Barca geworden? Iniesta speelde toen al als basis speler.

13 juni 2019 om 18:28

De jong is ook meer een Xavi. Die scoorde ook niet zo veel of assists. Iniesta speelde net iets dieper . De jong is net als Xavi meer voor de opbouw en de “pass voor de pass”

13 juni 2019 om 18:29

@magistra

dat is een middenveld met nul scorend vermogen en te weinig aanvallende kwaliteiten. ik den dat er dan echt een eiland ontstaat tussen je middenveld en de aanval en dat je dan weer volledig afhankelijk bent van de goals van Messi want die drie scoren bij elkaar misschien net 5 doelpunten in een seizoen

Voor een speler als Frenkie is inderdaad altijd plek in de basis voor Barcelona, mocht die clown Valverde niet gek doen met zijn middenveld met Busquets, Vidal en Rakitic. Alleen is het de vraag waar hij zou moeten spelen als DM of CM. Zou hem zelf als CM laten spelen en ontlasten van teveel verdedigende taken denk dat dat zijn spel ten goede zou komen.

13 juni 2019 om 15:01

Opzich zou een middenveld met Busquets - Arthur - Frenkie de Jong toch geweldig zijn voor Barca? Als er 1 club is waar dat kan, dan is dat Barca wel. Hun spel is daar volledig op ingericht, zij het nu wat minder onder Valverde..

13 juni 2019 om 15:24

Eerlijk gezegd denk ik dat we ons in die samenstelling wel druk moeten gaan maken over het gebrek aan diepgang vanuit het middenveld. Het hoeft in principe geen probleem te zijn als de vleugelaanvallers en de vleugelverdedigers dat kunnen verzorgen, maar als je kijkt naar de vaste namen in de basiself is er eigenlijk maar een enkele speler die dat zou kunnen verzorgen; Jordi Alba. En Ousmane Dembélé als hij speelt.

Lionel Messi komt de bal halen op het middenveld, Antoine Griezmann vervult eenzelfde rol (waarschijnlijk als linksbuiten volgend seizoen), de drie middenvelders halen de bal op bij de verdediging en Sergi Roberto lijkt niet de nodige diepgang over de rechterflank te hebben. Daarom zou je Philippe Coutinho in zo'n geval als middenvelder kunnen proberen (weet het, ben er zelf tijdenlang actief tegenstander van geweest en hij lijkt me nog steeds een belachelijke aankoop aangezien zijn ideale rol niet bestaat bij Barcelona). Hij brengt meer diepgang vanaf het middenveld en kan zelfs met een afstandsschot iets forceren. Maar goed, in mijn ogen zou de ideale oplossing zijn om een aanvaller met meer diepgang aan te trekken in plaats van Antoine Griezmann.

13 juni 2019 om 15:31

Griezmann is opzich een wereldtopper maar om zo veel geld voor hem te betalen dan als linksbenige speler op links te laten spelen vind ik echt puur kapitaal vernietiging. Als je Griezmann haalt moet je hem halen als vervanger van Suarez en hem gewoon in de punt laten spelen met Messi daar weer achter. Dan is het inderdaad ook belangrijk dat de twee backs meters maken op de vleugels, dit doet Alba wel maar Roberto is veel meer een speler die naar het centrum trekt ipv die er over heen gaat zoals Semedo. Daarom begrijp ik niet waarom Retardo altijd met Sergio Roberto speelt.

Coutinho op het middenveld heb ik echt mij twijfels over, hij is veel meer een CAM dan een spelmakende centrale middenvelder die Barcelona zo nodig heeft. Daarnaast heb ik ook mijn twijfels hoe balvast hij is op het middenveld, daar moet je perfect zijn mag je geen balverlies lijden dat doet Cou te vaak. Als laatste in de as van het veld zou hij Messi teveel in de weglopen.

Mats; Semedo, De Ligt/lenglet, Pique; Alba; Busi; Fdj, Artur; Messi, Griezmann en Dembele.

Dat zou imo op dit moment de perfecte opstelling zijn.

13 juni 2019 om 16:10

@guaporta Denk je dat Neymar misschien komt? Want in dat geval is alles opgelost.
Neymar Griezman Dembele voorin
Messi op 10 tussen mid en aanval
En middenveld kun je mooi rouleren.

13 juni 2019 om 16:18

CF-Granada

Als Neymar komt zal dat denk ik betekenen dat hij op de positie van Coutinho/dembele gaat spelen. Messi op 10 is imo te aanvallend.
Als hij komt zal Coutinho bovendien wel verkocht worden schat ik. Als aanvallende opties Messi, Neymar, Griezmann, Suarez, Dembele en Coutinho is is iets teveel van het goede. Bovendien is het middenveld ook al over vol.

13 juni 2019 om 16:29

Grotendeels met je eens, El_guaye7. Al ben ik wat sceptischer over Nelson Semedo, hij maakt namelijk zijn gebrek aan inzicht grotendeels goed met zijn belachelijke snelheid en acceleratievermogen. Daarnaast mogen we echt kritisch zijn over zijn offensieve output. Hij maakt veel meters, maar doet uiteindelijk weinig met de bal. Sergi Roberto heeft dat toch duidelijk meer, hoewel ook hij duidelijk zijn tekortkomingen heeft.

C.F.-Granada, Neymar keert niet terug. En al helemaal niet als Antoine Griezmann komt. Daarvoor heeft de club toch echt andere prioriteiten, zoals Matthijs de Ligt en een back-up linksback (als Cucurella niet blijft). Ben er overigens ook geen voorstander van. Dan heb ik liever Leroy Sané of over een jaar (of twee) Kylian Mbappé in plaats van Griezmann of Neymar nu.

13 juni 2019 om 16:35

Mijn ideale opstelling is trouwens iets anders. Afhankelijk van de komst van Leroy Sané of Kylian Mbappé (nu of over twaalf maanden, er vanuitgaande dat Griezmann en Neymar niet naar de club komen) gebruik je dan Messi als valse nummer negen (als Sané komt) of als vrije rechtsbuiten (met Mbappé in het andere geval als centrumspits).

Ter Stegen; Sergi Roberto, De Ligt of Piqué, Umtiti of Lenglet, Jordi Alba; Rakitic of Arthur, Busquets, De Jong of Aleñá; Messi, Suárez of Mbappé, Dembélé of Sané.

Of als je het extreem wil aanpakken en behoorlijke defensieve risico's wil nemen... Een 3-3-1-3.

Ter Stegen; De Ligt, Piqué, Umtiti; Rakitic of Arthur, Busquets, De Jong of Aleñá; Messi; Dembélé, Suárez, Jordi Alba.

Als De Jong twee of drie slechte wedstrijden speelt, is hij gewoon z'n basisplek kwijt. Het is geen Ajax, je speelt bij 1 van de meest prestigieuze clubs van de wereld.

13 juni 2019 om 15:07

Ligt eraan hoeveel goeie wedstrijden hij daar tegenover zet. Daarnaast krijgt hij gewoon de kans en serveren ze hem echt niet af na paar slechte wedstrijden.

13 juni 2019 om 15:11

Afserveren is ook iets anders dan banken, denk je niet? Ik zeg dat als hij een slechte reeks neerzet, Barca wel genoeg kwaliteit op de bank heeft zitten om hem te vervangen. De druk bij Barca is veel groter dan bij Ajax. Het is niet zo dat Frenkie 3 jaar de tijd kan nemen om te wennen. Hij krijgt hooguit 1 jaar om aan te passen en daarna moet hij er staan.

13 juni 2019 om 15:24

Ja dan geef ik je wel gelijk. Maar met betere spelers om zich heen verwacht ik eigenlijk geen problemen, maar die zekerheid heb je natuurlijk nooit.

13 juni 2019 om 17:46

Maar Frenkie speelt geen drie x op rij slecht let maar op. Theo heeft een punt, die gaat het gewoon waarmaken, komend seizoen al. Zelden balverlies, steeds goede keuzes, reuze loopvermogen en altijd veel balheroveringen en steeds op de goede plek. Met betere spelers om zich heen zal hij alleen beter tot zijn recht komen. Hij mag hooguit wat meer scoren

13 juni 2019 om 20:57

Nee hoor, kijk je wel eens naar Valverde, als je 8 wedstrijden op rij geen pepernoot raakt is alles prima hoor.

Deze jongen is bazig. Stond aan het begin van zijn transfer in januari eerlijk gezegd kritisch tegenover zijn komst, maar heeft mij en waarschijnlijk vele anderen helemaal de mond gesnoerd. Wat een voetballer, zeg. En ook een mannetje, dat heb je nodig om je staande te houden in de wereldtop. Anders wordt je vertrappeld in de selectie van Barca, kijk maar naar Coutinho en Dembele. Wereldvoetballers, maar aarden niet in de selectie op de een of andere manier en dat zie je terug op het veld.

The frenkie hype gaat door. Die jongen is meer gehyped dan dat die daadwerkelijk iets heeft laten zien. Speelt meeste balletjes breed met weinig risico in zijn spel. Maar hoeft maar 1 mooie actie te maken en dan wordt dat uitgelicht. We zullen het allemaal wel zien als die elke week op.een hoger niveau moet presteren.

13 juni 2019 om 16:17

Dan heb je geen verstand van voetbal. Jij ziet niet hoe makkelijk hij wegdraait/versnelt en dribbelt bij spelers waardoor hij ruimte creert en overtal situaties creert? Jij ziet niet hoe hij het spel kan vertragen en precies op het juiste moment wacht om die verticale pass te geven? Ook zie je blijkbaar niet naast deze kwaliteiten dat hij ook een redelijke balafpakker is en ook best hard kan rennen en verdedigend werk kan uitvoeren.

Die mensen zeggen dat hij niks bijzonders is hebben of geen verstand van voetbal of zijn zure Feyenoorders of Psvers.

13 juni 2019 om 16:31

Of jij hebt er geen verstand van. Hoe hij de bal soms te lang vasthoudt terwijl er sneller gespeeld niet worden. Hoe hij vaker voor een balletje breed gaat dan voor een pass vooruit. Onnodig balverlies omdat die teveel wilt. En dat zal pas opvallen als die tegen een valencia of een sevilla elke week moet spelen. En niet tegen met alle respect go head,of een Roda.

13 juni 2019 om 16:37

Oh ja klopt want Frenkie heeft alleen nog maar tegen clubs als GAE en Roda gespeeld en niet tegen bijvoorbeeld een Bayern, Real Madrid en Juve. Oh wacht eens even!!!

13 juni 2019 om 17:09

1 keer in de zoveel tijd ik heb het over elke week op een hoog niveau presteren. Oh wacht een even begrijpend lezen is niet voor iedereen weggelegd.

13 juni 2019 om 17:55

Tegen Real 2x, Juve 2x, Bayern 3-3, Tottenham, PSV thuis, Duitsland 3-0, Frankrijk thuis 2-0, Engeland 3-1, Benfica uit en thuis. Dat zijn ongeveer 12 topwedstrijden waarin die man gewoon vaker wel dan niet het middenveld domineerde. Zelfs de buitenlandse pers ziet het maar nee hoor l4Barca zal het wel beter weten jongens.

13 juni 2019 om 18:04

Hadden ze maar Ziyech gekocht, dat is de speler die ze nodig hebben op het middenveld. Met Artur, Busquets en Rakitic hebben ze al 3 spelers die de bal inleveren bij dezelfde kleur.

13 juni 2019 om 17:17

Ik heb ook wel eens gedacht dat Frenkie te gehyped was puur omdat hij nederlands is en wij nederlanders zijn. Maar als je kijkt naar alle reacties uit het buitenland en hoe hij daar besproken wordt is het iets wat niet alleen wij nederlanders vinden. Echt heel veel mensen (ook van status) hebben al gezegd dat Frenkie iets speciaal heeft wat geen enkel ander talent heeft en dst hij zelfs de potentie heeft een van ds beste middenvelders ter wereld te worden.

Van alle middenvelders van Barcelona was het Busquets die het afgelopen seizoen het vaakst onder zijn niveau gepresteerd heeft. Ja, Rakitic was zeker ook niet altijd op topniveau, maar hij kende wel veel meer hoogtes dan Busquets. Met Frenkie erbij is er eindelijk de nodige concurrentie voor Busquets en hopelijk komt dat zijn spel ten goede.

Overigens zie ik zeer veel leden van dit forum afgeven op Vidal. Als je Barcelona een beetje gevolgd hebt afgelopen seizoen, moet je weten dat die gewoon een zeer sterk seizoen heeft gespeeld. Hadden sommigen anderen nog maar half zijn inzet gehad tegen Liverpool dan stond Barcelona gewoon in de finale. Als je sommigen hier moet geloven kan hij op geen bal trappen. Ontwaak uit de waan van de dag zou ik zeggen. Of hij altijd basis moet staan is iets anders, maar hij heeft absoluut zijn plaats in de selectie.

Ik moet heel eerlijk zeggen, toen bekend werd dat we 86 miljoen gingen vangen voor Frenkie dacht ik "wow goeie deal!" Maar toen ik heb daarna de rest van het seizoen zag vlammen dacht ik pfoee ik ga die jongen komend seizoen echt missen! Het blijft dat jammer dat onze nederlandse clubs altijd een doorgeefluik blijven.

Frenkie is verdedigend al sterker dan vidal en Valverde was afgelopen jaar erg tevreden over vidal. Nu heb je een speler die net zo goed is als vidal in zijn verdedigende taken en die ook het spel kan maken, barca gaat er alleen maar op vooruit met frenkie erbij.

Buiten Arthur en Buquets zie ik ook geen reden waarom hij niet zou spelen bij Barca. En misschien klinkt het gek maar ik denk dat Barca een type als De Jong heeft gemist na het afscheid van Iniesta. Ik ga hem nu zeker nog niet vergelijken met Iniesta maar een speler die het spel leest zoals De Jong kom je nou eenmaal niet snel meer tegen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4891 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona8754
4.Valencia6116
5.Getafe5913
Voor de complete stand: LaLiga

136 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 0 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona heeft grootse plannen met De Jong: ‘Geen enkele speler kan dat’

Frenkie de Jong heeft al de nodige indruk gemaakt in zijn eerste dagen als speler van Barcelona. De deze zomer van Ajax overgekomen middenvelder trainde afgelopen maandag voor het eerst mee...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 17 juli
AC Milan lijkt naast de komst van Jean Michaël Seri te grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren