Perez en De Boer wijzen naar Ajax voor oplossing ‘grootste probleem Eredivisie’

Donderdag, 18 april 2019 om

Ajax presteert dit seizoen met een plek in de halve finales overweldigend in de Champions League en daar plukt de club ook financieel de vruchten van. De Amsterdammers toucheerden deze voetbaljaargang naar verluidt al ongeveer negentig miljoen euro in het miljardenbal en volgens Kenneth Perez en Ronald de Boer zou het niet verkeerd zijn als Ajax iets 'terugdoet' voor de Eredivisie.

Perez wijst op het televisiegeld dat Ajax jaarlijks opstrijkt in de Eredivisie, naar verluidt ongeveer negen miljoen euro. "Ajax heeft de televisiegelden natuurlijk totaal niet meer nodig met al het geld dat nu binnenkomt. Het zou richting het Nederlandse voetbal heel leuk zijn als ze de televisiegelden inleveren en het grootste probleem van het Nederlandse voetbal oplossen: het kunstgras", zegt de Deense analist donderdagavond bij FOX Sports.

Op dit moment spelen zes Eredivisie-clubs hun thuiswedstrijden op een kunstgrasmat: Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, FC Emmen en VVV Venlo. "Dat is wat mij betreft het grootste probleem van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal. Met de negen miljoen euro die Ajax ongeveer toucheert per jaar aan televisiegelden zou je het kunstgrasprobleem misschien wel kunnen oplossen", stelt Perez.

Collega-analist De Boer zou ook graag zien dat de televisiegelden 'eerlijker' worden verdeeld. "Ik vind ook dat de verdeling van de televisiegelden beter kan. Natuurlijk weet ik ook wel dat iedereen naar PSV, Ajax of Feyenoord kijkt. Het is logisch dat die clubs enigszins worden voorgetrokken, maar wij hebben al die andere clubs ook heel hard nodig", betoogt de oud-international.


Poll

Kun jij je vinden in de woorden van Kenneth Perez?


Gerelateerd

147 reacties (laatste reactie door michael2410)

Ik ben het daar wel mee eens. Er mag best eens naar een eerlijkere indeling van de tv gelden gekeken worden.

18 april 2019 om 22:23

Laat de doktoren inderdaad maar wat salaris inleveren zodat de onderbetaalde zorgmedewerkers ook genoeg krijgen en de professoren inderdaad maar wat salaris afstaan aan de docenten op de basisschool zodat we scheefstand daar ook niet meer zien.

18 april 2019 om 22:53

Wat een enorm scheve vergelijking.

Tijdens die discussies over het verzetten van de speelronde zie ik telkens hetzelfde argument voorbij komen: dit is goed voor het Nederlandse voetbal. Raad eens wat een eerlijkere verdeling van de tv gelden is? Goed voor het Nederlandse voetbal.

18 april 2019 om 23:09

@Benzema, waarom is de vergelijking scheef? Tv gelden zijn gebaseerd op kijkcijfers en waarde. Men klaagt dus wel over verzetten van een wedstrijd maar vind het niet erg om hun hand op te houden? Van mij mag iedereen geholpen worden maar je gaat geld geven aan clubs die niet eens weten hoe ze er mee om moeten gaan. Stop het dan in een algemene pot en laat de KNVB daar een visie op los laten. Bb kunstgras vervangen. Of verplicht in jeugdcomplex oid. Maar je gaat niet zomaar geld weggeven.

18 april 2019 om 23:31

Tv geld word toch bepaald aan de hand van de behaalde punten over een x aantal seizoenen? Toch niet aan de hand van kijkcijfers?

19 april 2019 om 00:13

Zonder (verkapte) staatssteun zouden er nog maar een stuk of 6 betaald voetbalclubs zijn. Dus iets moet er wel gebeuren, maar of dit het is. Daarnaast leven we in een kapitalistische wereld en waarom nou specifiek Ajax sociaal moet doen is voor mij onduidelijk.

19 april 2019 om 08:46

Ja en daarom lopen de kijkcijfers en de seizoen kaart houders overal achteruit. Nee hoe groter de verschillen gaan worden hoe leuker het wordt toch? Bovendien wordt het op basis van punten gedaan.

19 april 2019 om 09:18

Ajax wilde al lang mee betalen aan het afschaffen van kunstgras maar er was een klein eigenwijs clubje uit Almelo die dat tegen hield

18 april 2019 om 22:27

Ja jongen want er kijken net zo veel mensen naar Zwolle - Excelsior als naar Ajax- Feyenoord.

18 april 2019 om 22:32

Dan benader je sport sec als economisch fenomeen. Ik ben inderdaad voor een gelijke verdeelsleutel voor de clubs, omdat een sterke competitie in ieders belang is, ongeacht of er meer mensen naar de ene wedstrijd dan naar de ander kijken.

18 april 2019 om 22:39

@Orgullo en waar trek jij dan de grens? Een KKD-club mag wel of niet minder krijgen dan een Eredivisieclub? Wedstrijden van amateurclubs worden ook uitgezonden soms of met samenvattingen.. Moeten die ook net zoveel krijgen als Eredivisieclubs? Of trek je dan ineens wel ergens een lijn qua aantrekkingskracht en dus verdelingen?

18 april 2019 om 22:43

Zelfs Ajax kan alleen dergelijke kijkcijfers vergaren als er ook een tegenstander op komt dagen. Iedereen heeft elkaar gewoon nodig

18 april 2019 om 22:53

Een eerlijkere verdeling betekent niet dat iedere club hetzelfde moet krijgen... jongen.

18 april 2019 om 23:03

Vind het ook een beetje onnodig, maar Ajax heeft hier voordeel aan en de clubs die geen Europees voetbal spelen worden alleen maar 'genaaid ' er is maar 1 club die hier echt van profiteert en dat is Ajax en wellicht Feyenoord Of az aankomend seizoen. Opzich zou de KNVB dit best kunnen investeren in echt gras, wat voor alle ploegen beter is in de eredivisie. (Tv geld vind ik wel terecht dat het nie5 eerlijk verdeelt word)

18 april 2019 om 23:32

@orgullo

Aangezien alle clubs feitelijk gewoon een bv of nv zijn kun je de economische kant van het verhaal simpelweg niet ontkennen. Een sterke competitie wordt uiteindelijk vooral bepaald door je top, veel meer dan door de onderkant. Daarvoor betalen de sponsoren, FOX en komen ook vaak de mensen naar het stadion. Van die inkomsten regelen de clubs hun selectie.

Ik snap het idealisme, maar realisme moet je ook voor ogen houden. Er moet zeker sprake zijn van solidariteit, de enige vraag is hoever die gaat. Feitelijk krijgt Ajax zijn tv-gelden vanwege de prestaties op het veld vanwege de afgelopen 10 jaar. Zou De Graafschap hetzelfde presteren, dan zou De Graafschap dat bedrag krijgen. Dus het niet zo dat Ajax geld krijgt omdat het Ajax is, maar louter omdat de verdeelsleutel sterk afhankelijk is van prestaties op het veld.

19 april 2019 om 00:44

@De Toekomst: Waarom zo'n drogreden van de vlakkende helling. Hoe zou het voor Ajax zijn als de Champions League geldenen op die manier werden verdeeld?

Naar mijn idee zou het totaal niet raar zijn als de televisiegelden gelijk verdeeld worden. Ajax kan via zijn sponsordeals en kaarten meer verdienen dankzij zijn populariteit. Wat wouden Ajax, PSV en Feyenoord doen dan? Uit de competitiestappen? Wat mij betreft prima! Het is niet meer dan een shirt en een logo. De wereld wordt er niet minder van. Zolang die puike voetballers van dit moment maar wel ergens heil vinden.

De mensen die er nu zitten doen bij Ajax hartstikke goed werk en worden op veel manieren beloond dit seizoen. Grotere budgetten bij de andere eredivisieclubs verhoogt de weerstand en aantrekkelijkheid van de competitie iets waar Ajax op dit moment ook van profiteert.

19 april 2019 om 02:17

De cl wordt zo verdeeld. Daarom had Ajax geluk dat er 5 teams in de top 22 niet meededen en daarom op de 17e plek stonden...

19 april 2019 om 14:13

@orgullo

Quote: "dan benader je sport sec als economisch fenomeen. Ik ben inderdaad voor een gelijke verdeelsleutel voor de clubs, omdat een sterke competitie in ieders belang is, ongeacht of er meer mensen naar de ene wedstrijd dan naar de ander kijken".

Het is je waarschijnlijk ontgaan, maar het voetbal draait tegenwoordig vooral om geld. Je gaat het probleem niet oplossen door gezonde clubs minder gezond te maken om zieke clubs minder ziek te maken. Dat is het paard achter de wagen spannen. Het probleem is dat professionele voetbalclubs als de Top Drie in een zelfde competitie zitten als veredelde amateurclubs die amper in staat zijn om de eigen broek op te houden. Het beste zou zijn om die clubs in aparte competities onder te brengen zodat ze elkaar niet meer in de weg zitten. Een andere verdeling van de televisiegelden zou neerkomen op subsidie en van subsidie is nog nooit iets terecht gekomen. Bovendien gaat het om sport en in sport is het niet meer dan logisch dat wie het beste presteert, daar ook het meeste voor wordt beloond. Precies zoals de tvgelden verdeeld worden. Uiteindelijk zullen er internationale competities komen, waaraan de topclubs zullen gaat deelnemen. En behoeven dan niet meer mee te delen in de mediagelden, waardoor de discussie die er nu is over de verdeling van de mediagelden, zich vanzelf oplost.

18 april 2019 om 22:28

Eerlijkere indeling? dus jij kijkt net zo lief naar VVV tegen Cambuur als Ajax tegen Feyenoord?
wat trekt meer kijkers denk je dus hoe wil je dit eerlijker verdelen dan?

18 april 2019 om 22:54

Sinds wanneer betekent eerlijk hetzelfde als gelijk?

18 april 2019 om 23:10

Leuk hoor dat je overal het zelfde schreeuw, maar heb geen idee wat je wil zeggen of waarom je op mij reageert

18 april 2019 om 23:11

Benzema wat is dan eerlijk? Wie bepaald wat eerlijk is. Jij roept veel maar neemt nergens echt stelling. Kom Rens met een concreet voorstel.

18 april 2019 om 23:11

Nu is het eerlijk. Meer kijkers, betekend meer geld. Dat is eerlijk. Gelijk is allemaal hetzelfde

18 april 2019 om 23:18

Eerlijk is dat de tv gelden niet zo ver uit elkaar liggen. Natuurlijk dienen de topclubs het meeste te krijgen. Maar het mag best wat dichter bij elkaar liggen zoals in de PL bijvoorbeeld.

19 april 2019 om 04:46

@Benzema in de PL ligt het verschil tussen de nr 1 en de laatste bijna net zo ver uit elkaar als in de Eredivisie. Eredivisie is het verschil x5.5 de PL x5.0. Alleen zij praten over miljoenen en wij over duizenden. Bovendien zal je de lijn moeten trekken naar de kkd.

19 april 2019 om 10:21

Inclusief het geld voor de eindstand is het in de PL niet eens x2. Dus het verschil is enorm.

18 april 2019 om 22:36

Zelf de broek ophouden graag. Accepteren of verbieden. Knvb jullie probleem. Los het nu ook maar zelf op.

18 april 2019 om 22:59

Prima, dan wordt het accepteren. En dan niet meer klagen over kunstgras.

21 april 2019 om 15:29

Flikker toch op man met je kunstgras. Laten we om te beginnen eens alle clubjes met kunstgras de eredivisie uit smijten.

18 april 2019 om 23:13

Ik ben het er oprecht mee eens dat de televisie gelden gewoon over alle 18 eredivisie clubs gelijk verdeeld moeten worden. Met de voorwaarde dat kunstgras verboden wordt.

18 april 2019 om 23:17

Hoe groter de club, hoe meer de inkomsten, dat lijkt me niet meer dan normaal, zou te gek voor woorden zijn als een Emmen net zoveel tv geld zou krijgen als Ajax/Feyenoord/PSV.. Naar Emmen kijken misschien 5000 mensen, naar die andere clubs 10x zoveel dus is het ook heel normaal dat die clubs meer krijgen

19 april 2019 om 08:41

Wat is de volgende stap? Dat Ajax zijn recette verkoop ook nog eens gaat delen met alle ED clubs!

19 april 2019 om 01:11

Wijze woorden van de boer en perez, zou wel leuk zijn als ajax ons gras betaald.😂

19 april 2019 om 10:09

Dan vind ik wel dat er een reclamebord mij moet komen te staan met Ajax logo, toch?

Dus als je presteert in Europa moet je dus eigenlijk jezelf benadelen.

18 april 2019 om 22:21

Dus omdat Ajax presteert moeten andere clubs benadeeld worden? Vind het goed dat de KNVB meedenkt maar Ajax zou ook wat terug kunnen doen.

18 april 2019 om 22:24

Ajax doet al wat terug door Europese punten te pakken, het Nederlands voetbal te promoten en een deel van het geld te investeren in binnenlandse transfers.

18 april 2019 om 22:24

Hoe wordt Ajax benadeeld dan?

18 april 2019 om 22:25

Hoezo worden andere clubs benadeeld? Wie het meest levert, die het meest verdiend... gewoon de Nederlandse maatschappij! Maar omdat het artikel Ajax betreft is half Nederland ineens communistisch ingesteld?!

18 april 2019 om 22:51

Want het verplaatsen van al die duels kost de clubs niets?

18 april 2019 om 22:53

Ik vind dat niet alleen Ajax, maar ook PSV & Feyenoord best wat in kunnen leveren. Het is dan meer een lange termijn investering voor die clubs. Een miljoen per seizoen meer of minder doet niet veel op de begroting bij de top 3, maar bij de kleinere clubs maakt dat een wereld van verschil.

19 april 2019 om 02:23

Je weet toch dat Ajax geld wou geven als het kunstgras vervangen werd voor gewoon gras, maar dat Heracles het er niet mee ens was. Daarnaast zijn alle topteams akkoord gegaan dat een percentage van de Europese inkomsten verdeeld wordt over de andere clubs. Ajax helpt absoluut de andere clubs, laat ze nu wat nuttigs met het geld doen, dan zullen ze er misschien meer voor open komen te staan. Ben wel een beetje klaar met dat gezeur terwijl mensen niet weten waar ze het over gebben.

19 april 2019 om 10:13

Een geste van Ajax zou mooi zijn om de andere clubs te bedanken voor het meedenken dit seizoen en om sneller het afschaffen van kunstgras af te dwingen. Waarbij clubs die op kunstgras spelen alleen meedelen als het kunstgras vervangen wordt. Daarnaast vind ik dat clubs met kunstgras gekort moeten worden op de TV gelden. Weg met kunstgras bij de Bvo's ook in de Keukenkampioendivisie!

19 april 2019 om 14:51

Hoe bedoel je? Doe je niet genoeg voor het Nederlands voetbal om punten te scoren zodat de rest later ook kan genieten van de "UEFA-centen". Nederlandse clubs die straks hun spelers verkopen aan Nederlandse top-club gaan ook mee genieten met de doorkoop-clause. Dus nogmaals hoezo moet je dan jezelf benadelen ...?

21 april 2019 om 15:32

Noem de kosten eens op dan voor die clubjes. In een voetbalcompetitie wordt weleens geschoven, wen er maar aan.

Altijd makkelijk roepen zoiets. Even vragen aan deze twee heren of ze hun salaris in willen leveren als analist. Missschien kunnen ze al het salaris aan een goed doel geven?

18 april 2019 om 22:43

Juist. Ik heb nog kunstgras op mijn balkon liggen, dus wellicht kunnen ze investeren om het te laten vervangen voor echt gras.

18 april 2019 om 22:46

Ja ik denk dat die hun gage ook wel inleveren zodat de geluidsman evenveel verdient. We hebben elkaar allemaal nodig hè......

Dus zodra jij het door eigen inzet, hard werken en slim beleid beter doen dan de rest moet je de beloning daarvoor maar afstaan! Het moet niet gekken worden!

18 april 2019 om 22:28

Exact! Ben benieuwd hoe al die schreeuwerds hier zouden reageren als dit van hun gevraagd wordt op hun werk. als ze iets goed doen, en als de baas dan zegt; goed gedaan, maar nu je geld weer inleveren!

18 april 2019 om 22:47

Juist. Je baas zegt dan: "jij werkt zo hard, het bedrijf groeit, geef jij een deel van je salaris aan je collega die minder hard werkt". Iedereen die nu roept dat Ajax dat zou moeten doen, zou op zijn werk dan ongetwijfeld ook zeggen: "natuurlijk. Geen probleem"!

18 april 2019 om 23:22

Het is Zoals je collega die geen zin heeft bepaalde werkzaamheden te doen en wachten totdat jij het oppakt. Ze weten dat jij wilt dat t gebeurt en wachten tot jij overstag gaat. In dit geval gaat het om miljoenen. Sorry je kan ook doorslaan. Ik vond het al een heel mooi voorstel die ze gedaan hebben om geld in een pot te gooien vanuit Europa om hierbij te ondersteunen.

18 april 2019 om 23:25

Je moet het anders bekijken. Ajax is absoluut niks verplicht. Maar als ze snel door willen groeien komende jaren en merken dat spelers in onderhandeling afhaken door het kunstgras in NL, dan kan het een strategische zet zijn om de uitbanning van kunstgras te versnellen door hierin te investeren. Je mag niet verwachten dat de kunstgrasteams op eigen houtje binnen 2 seizoenen hun kunstgras verwijderen. Daar gaat WEP enige tijd overheen. Met hulp kun je dit wel versnellen.

18 april 2019 om 22:51

Je hebt natuurlijk voor 100% gelijk. Ik ben ook van mening dat de rijkere clubs dit niet zouden moeten betalen. Maar het probleem is dat die kleinere clubs dit natuurlijk nooit zelf willen/kunnen bekostigen. Als je zsm er vanaf wil zal je als PSV of Ajax zijnde gewoon moeten betalen. Maar naar mijn mening zou de KNVB moeten zeggen vanaf 2020/2021 alleen maar gras anders geen eredivisie, dan verzinnen ze vanzelf wel een oplossing! Daarnaast vind ik het ook oneerlijk voor clubs als Nec of Nac die met beperkte middelen toch altijd voor een grasmat hebben gekozen.

21 april 2019 om 15:34

Als je geld hebt om zo'n mat er neer te leggen moet je toch ook geld hebben om hem te verwijderen en een terreinknecht in te huren? Gewoon zoals het voor de eeuwwisseling ook ging. Of was iedereen toen opeens rijker ofzo?

19 april 2019 om 07:09

Wel als anderen zich aan moeten passen zodat jij die goede resultaten kunt bereiken. Daar mag best wat tegenover staan.

Ja daaaag kan je gewoon een goede speler van kopen van die 9 miljoen

18 april 2019 om 23:00

Inderdaad. Of je 3 beste spelers overhalen nog een jaar te blijven met een 3 miljoen bonusje.

18 april 2019 om 23:04

Wellicht dat die speler wel niet wil komen omdat er zoveel kunstgras ligt

Ja, dat zou wel sympathiek zijn, maar natuurlijk niet de taak van Ajax. Ik geloof ook niet dat ze dat zomaar doen. Misschien kan het verpakt worden als een tegemoetkoming richting de andere clubs ivm de verschuivingen. Dan wint Ajax wat credits terug bij de andere clubs en de eredivisie wordt er zeker leuker van.

18 april 2019 om 22:39

Ajax hoeft geen credits terug te geven. Omdat er wat kleinzerig en trieste supporters van andere clubs de regels van de UEFA niet begrijpen? Wat een onzin. En wat die televisie gelden betreft: Laat alle andere bvo' s hun eigen zaakjes regelen. Vooral die 6 verenigingen met kunstgras... verschrikkelijk

18 april 2019 om 23:05

Ajax / knvb mag best war terug doen. De club can de KNVB heeft alleen de lusten, maar geen lasten.

19 april 2019 om 05:08

Zucht..ben heel benieuwd naar de geluiden zodra ook voor PSV, Feyenoord en AZ dingen verzet gaan worden mochten ze zover komen. Is dat iets wat je koopt? Voor 9 miljoen? Koekoek

Ik vind dit zo'n flauw kul. In principe geeft De Boer zelf al aan dat het logisch is dat de grotere clubs meer geld verdienen. Het is toch logisch? Ajax, PSV en Feyenoord genereren meer kijkcijfers en geld voor de mediakanalen, dus verdienen zij een groter bedrag. Als je een loonsverhoging krijgt omdat je hard en goed werk levert, ga je die toch ook niet delen met je collega's om je bedrijf verder te ontwikkelen? Daarnaast, Ajax PSV en Feyenoord hebben al financiële bijstand beloofd bij het aanleggen van grasmatten ipv kunstgrasvelden, maar dit werd geweigerd door een aantal clubs?

Nu ja idd, zonder die andere clubs is ajax niks. Zonder de behaalde punten in t verleden door ajax, en een paar andere clubs, is deze competitie buiten de landsgrenzen ook niks waard. Ga ff 9 miljoen waar je zelf voor hebt gewerkt idd maar ff over de schutting gooien richting clubs die feestvieren zodra je bent uitgeschakeld voor een prijs. Prima dat er enigzins compensatie zou komen, maar never nooit gaan betalen om die kunstgrasvelden weg te krijgen voor die clubs. Laat die clubs het lekker zelf oplossen met hun competitie vervalsing. Als je geen grasmat kunt onderhouden, mag je je eerst achter je oren krabben of je je zaakjes wel op orde hebt. Met die kunstgrasvelden erbij heeft ajax ook gewoon de EL-finale behaald en nu de halve finale, en hebben een AZ en Psv in t verleden ook wel Europees kunnen presteren. Wat een mafklapper die perez

Ik blijf het onzin vinden dat Ajax moet betalen voor een normaal grasveld in Zwolle of Almelo omdat ze veel geld hebben, maar als ik eerlijk ben zou ik dolgraag een paar miljoen van de Eredivisie gelden uitgeven aan wat normale velden. Alleen waar stopt het dan? Wie betaald het onderhoud, want dan schreeuwen ze ook dat ze het niet kunnen betalen.
Nu gaat iedereen ook komen van oe Eredivisie helpt jullie, nu jullie Eredivisie helppen..nogmaals heb er geen probleem mee dit een keer te doen, maar je zet een heel erg foute basis als dit is hoe je het gaat beredeneren. Misschien dat Ronald en Kenneth hun salaris kunnen delen met analisten op regio televisie of zo. Nogmaals ik vind het een idee waar de Eredivisie beter van word, maar dit is niet voor de Eredivisie, dit is omdat die clubs zelf te betoeterd zijn om er voor te betalen.

18 april 2019 om 22:27

Nog erger is, waarom zouden clubs die jaren financieel voordeel hebben van kunstgras nu beloond worden met geld voor een echte mat. De rest van de clubs heeft jarenlang minder budget, omdat ze wel op een echte, duurdere mat spelen. Dat is eigenlijk net zoiets als misdaad belonen.

18 april 2019 om 22:29

Precies dit Harryloenst, het is gewoon een beloning voor hun en dan zeggen "we doen het voor de Eredivisie."
Het zij ook dezelfde clubs die moord en brand schreeuwen wanneer de Knvb iets doet waar de Eredivisie echt profijt aan heeft.

18 april 2019 om 22:34

Punt is dat we met zn allen van kunstgras af willen. Graag asap. Misschien dat Ajax hierin wil helpen omdat de eredivisieclubs Ajax ook helpen in het cl schema van Ajax.

18 april 2019 om 23:07

Spelers willen niet komen door kunstgras. Dus het lijkt mij versrandig als dit zo snel mogelijk gebeurd. Al vind ik niet dat Ajax hier voor op hoeft te draaien. Al vind ik best dat er wat terug gedaan kan worden . Ipv een gratis catering voor 27 supporters na het verplaatsen van.een wedstrijd terwijl ze weer 10 m binnenharken

18 april 2019 om 23:31

Soms moet je groot genoeg zijn om over je eigen schaduw heen te stappen en echt boven de partijen te stasn. Pech dan dat een pec jaren te weinig aan velden heeft gedaan of dat je een aartsvijand helpt. Ik ben wel voor om iets te doen met geld uit de Europese pot, zoals de grote 3 ook wel willen.

21 april 2019 om 15:37

De clubs helpen Ajax niet maar de knvb. Zij zijn verantwoordelijk voor het speelschema en hebben gewoon steken laten vallen. Dat de knvb dit voor Ajax doet doet daar niets aan af.

Hoelang hebben de clubs nu kunstgras? Voordat clubs kunstgras hadden konden we toch ook niet topspelers halen? Ik geloof er niks van dat dat de reden is dat topspelers niet willen komen.

18 april 2019 om 23:17

Naast de top3 hebben clubs zoals Groningen en Heerenveen ook te kennen gegeven dat verschillende talenten de Eredivisie links hebben laten liggen i.v.m. het kunstgras. Het gaat niet zozeer om topspelers maar (top)talenten en niet voor alleen de topclubs.

Volgens mij is er ook geen één prof speler die kunstgras boven echt gras verkiest en de enige motivatie voor clubs om aan kunstgras te beginnen is geld. Ze hebben liever een selectie van 30+ spelers dan een normale selectie met 25 spelers en echt gras.

Als of ze in de Formula 1 op grind gaan rijden omdat het goedkoper is, een goed voetbalveld is de basis van de sport an sich.

Het besluit over de televisiegelden is niet iets wat Ajax in zijn eentje kan beslechten. Want als Ajax moet inleveren dan is het logisch dat de clubs die daar vlak onder zitten (zeg maar tot en met plek 8) ook moeten inleveren om een nieuwe eerlijke verdeelsleutel te krijgen. Kortom, zo simpel is dat nog niet.

Daar zit ook het hele probleem niet, iets minder vaste TV-gelden is voor Ajax best op te vangen. Aangezien Ajax de grootste begroting heeft verliest de concurrentie procentueel minimaal evenveel (en waarschijnlijk meer) op zijn begroting. Het is voor Ajax totaal niet bedreigend op nationaal niveau, het is vooral bedreigend voor de subtoppers die de middenmoot moeten vrezen. Internationaal is het wel iets vervelender dat je begroting iets beperkt wordt via de vaste inkomsten.

Voor het kunstgras probleem op korte termijn heb ik wel een goed idee. Ado, Emmen, Excelsior en PEC hebben aangegeven van kunstgras af te willen. Geef die clubs een lening tegen 0 procent rente met een lange aflossingstermijn zodat ze nog deze zomer zonder al teveel moeite de overstap naar gras kunnen maken. Bied ook clubs op gras vergelijkbare leningen aan om het argument van competitievervalsing te voorkomen en klaar is kees. Wat mij betreft kun je zelfs ook met de Jupiler League clubs daar afspraken over maken, aangezien de talenten van Jong Ajax daar tegen hetzelfde aanlopen.

Het is nogal een verschil of je een speler moet vertellen dat hij 6x per jaar op kunstgras moet aantreden of misschien maar 1/2 keer. We hebben toch geld zat in kas momenteel, terwijl kleine clubs niet zomaar van het 1 op het andere moment kunnen overstappen.

Mijn mening ik zou zeggen ja. Wat zou dit kosten voor 6 clubs echt gras aanleggen 3 miljoen??? Ben je van het gezeik kunstgras af

18 april 2019 om 22:31

Ja, maar dat zou pas competitievervalsing zijn... Dan heb je eerst clubs die de vruchten jarenlang geplukt hebben van een goedkoper alternatief van gras, zodat ze meer geld in het stadion of spelers konden investeren (direct voordeel ten opzichte van hun concurrenten) en daarna wordt die grasmat ook nog eens betaald in tegenstelling tot hun concurrenten... Als er al iemand gaat betalen voor grasvelden in de Eredivisie, moeten alle clubs een vergoeding krijgen...

18 april 2019 om 22:43

Laat ze het geld dan lenen tegen 0 procent rente en laat ze het in 10 jaar aflossen. Bied dat desnoods aan naar clubs die op echt gras spelen om ervoor te zorgen dat die niet gedupeerd worden. Een totaal pakket aan leningen van een paar miljoen en we zijn klaar. 4 van de 6 clubs hebben laten weten af te willen van het kunstgras dus ik vermoed dat die wel oren hebben naar zo'n lening.

19 april 2019 om 07:48

Dus in jouw ogen moet bij uitstek Ajax (want die ontvangt het meeste geld), haar geld afstaan aan clubs die alles uit de kast halen om Ajax een klote middag te bezorgen door bijvoorbeeld bewust het gras niet te sproeien? Het veld zo stroperig mogelijk maken zodat een topclub haar spelletje niet kan spelen. En dat gebeurd al jaren, verschrikkelijk kinderachtig.

Buiten dat, al zou Ajax dit doen, dan moet die mooie mat ook onderhouden worden, moeten de grootverdieners (ajax Psv en Feyenoord) dan al het werk van de afgelopen honderd jaar maar in de prullebak gooien? Grootschalige supporters aanhang krijg je niet zo maar.

Zoals Adzevedo hier benoemd zou misschien wel een optie zijn, het geld lenen maar uiteindelijk wel weer terug betalen. Puur omdat we dan eindelijk afscheid kunnen nemen van het kunstgras.

Als Ajax structureel zo goed gaat presteren, zou ik dit idee nog kunnen begrijpen. De kans is echter zeer groot dat dit een uitschieter is. Op basis van één uitschieter zou ik de rest van de Eredivisieclubs niet structureel jaarlijks meer geld geven dan afgesproken. Sowieso wel een rare redenatie trouwens. Want Ajax staat nu in de halve finale en blijkbaar is dat een vergoeding voor het verwijderen van kunstgras waard. Moet ik, met diezelfde logica, denken dat Ajax bij het behalen van de finale alle Eredivisieclubs 1 miljoen moet uitkeren om spelers te kopen of zo? En bij het winnen van de finale nog eens 1 miljoen om hun stadion uit te breiden? Nee, Ajax presteert nu in Europa en direct of indirect levert dat al voordeel op voor de gehele competitie. Nogmaals, als die successen ooit structureel worden ja, maar zoals nu een uitschieter?

18 april 2019 om 23:24

Er is al een nieuw systeem om clubs met echt gras financieel te ondersteunen. Ik snap dan daarom ook niet de uitspraken in dit artikel. Dat Ajax nu goed boert betekend toch nog niet dat men een keuze hoeft te maken die negatief uitslaat op de lange termijn.

https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=341310

Goed, gezond beleid moet beloond worden en in die fase, beloning zit Ajax nu. Ik zie niet in waarom die beloning gedeeld moet worden met clubs die een matig tot slecht beleid voeren.

Wat willen ze nu? Een eerlijkere verdeling van de televisiegelden of dat Ajax zijn deel stopt in een potje om kunstgras uit de Eredivisie te verbannen (iets waar al eerder afspraken over gemaakt zijn, waar een aantal clubs het niet mee eens was). Je kan het geld maar 1x uitgeven. Of wordt verwacht dat Ajax omdat ze 1x een goed CL-jaar spelen en toptransfers maken voor altijd van hun televisiegelden afzien?

Opvallend dat in andere topics dit als incident gezien wordt en Ajacieden niet zo'n grote mond moeten hebben omdat Ajax toevallig ook eens in 14 jaar in de CL overwinterd. Aan de andere kant moet aan dit incident wel een structureel gevolg worden gegeven.

18 april 2019 om 22:39

Ze willen vooral dat het succes van ajax op dit moment minder positief wordt benaderd, dus gaan ze het maar op deze wijze spelen. Dit soort onzin las ik niet toen psv zo ver geraakte, of az prima presteerde in europa.

Het argument dat het in landsbelang is, geldt dat voor een andere verdeling? Want het is wel landsbelang dat we van dat kunstgras af komen natuurlijk. Wellicht eenmalig voor de grote investering? Dan natuurlijk wel gelabeld voor dat doel. Maar - wie helpt me even - was er niet een aanbod hiervoor, dat niet werd aangenomen omdat het niet unaniem was. Omdat twee clubs kunstgras willen houden. Als dat zo is, helpen we de clubs die wel willen toch wel financieel. Iedereen heeft hier baat bij. En die andere clubs kun je vast uiteindelijk dwingen.

18 april 2019 om 22:43

Bijdrage is prima, maar dan door alle clubs die europees speelden. Zou nergens over gaan dat ajax in zn uppieal die velden gaat betalen of die volle 9 miljoen afdraagt terwijl ze er gewoon keihard voor hebben gewerkt. Daarnaast: er waren er idd een aantal die wel de lusten wilden qua geld in ruil voor natuurgras, maar niet mee wilden in aanvullende eisen. Op zich prima idee om de welwillenden eenmalig te steunen, die anderen zoeken het dan maar zelf uit. Eens zien hoe snel ze hun handje komen ophouden

18 april 2019 om 23:30

Door alle clubs een vast percentage van de begroting vind ik prima idee. Ajax hoeft het wat mij betreft niet alleen te betalen. Zou wel lief zijn trouwens 😂

19 april 2019 om 07:23

"we" spekken de eredivisie al genoeg met die vreemde transfers, dus laten we t idd maar niet alleen doen 😋 vaste percentage voor eenmalige donatie en bijdrage van de knvb lijkt me ok

Dit soort uitspraken zijn exact waar ik me enorm aan stoor tijdens discussies over Corporate Social Responsability. Dat (beursgenoteerde) ondernemingen meer verantwoordelijkheden hebben dan het creëren van waarde voor haar aandeelhouders lijkt me evident, maar de argumenten die in deze discussies worden aangedragen zijn soms lachwekkend. Neem nou dit argument. De gehele organisatie van Ajax heeft zich jarenlang uit de naad gewerkt voor deze successen en het lijkt waarschijnlijk dat men zal moeten investeren in de eigen selectie om door te groeien. Nu moet men ook nog eens verantwoordelijkheid gaan dragen voor het gedrag van andere clubs? Kom nou. Dan is het SP-gehalte in de discussie wel erg hoog. Ajax zou hooguit op financieel vlak een bemiddelende rol kunnen spelen, maar de desbetreffende clubs zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor hun velden. Wat je bijvoorbeeld wel zou kunnen doen is om een gedeelte van het prijsgeld in een fonds te stoppen waar die club geld uit kunnen lenen om hun 'echte' gras aan te leggen. Uiteindelijk krijg je dat geld weer terug (plus eventuele rente) en help je de Eredivisie. Maar laten we nou alsjeblieft niet de verantwoordelijkheid van een (beursgenoteerde) onderneming veel te breed trekken. Laten we realistisch blijven en ons niet verleiden tot SP-gedrag.

18 april 2019 om 22:47

Wellicht dat perez en de boer dan lekker naar de MLS kunnen. Daar is alles gelijkmatig verdeeld, dus daar komen ze vast aan hun trekken. Zeer benieuwd of ze vroeger ook zo dachten tijdens hun actieve carrière: wij zijn niks zonder medespelers, dus laat iedereen hetzelfde verdienen... Gezien de situatie midden jaren 90 en die vuile streek richting Olsen in 98/99 kan ik de denkwijze toen van graaiers de boer wel raden. "Opvallend" ook dat deze onzin bij twee fox-klanten vandaan komt...

Populistische reacties. Ajax kan natuurlijk nooit structureel 9 miljoen minder inkomsten hebben. Ze hebben dit jaar een goed jaar maar dat kan volgend jaar anders zijn. Juist de vaste inkomsten zijn nodig om aan te haken. Ik vind het wat anders als ze zouden zeggen we doen een deel van de inkomsten van dit jaar in een pot om de kunstgras velden aan te pakken. Maar hoe eerlijk is dit tegen over az, Groningen en Heerenveen. Die ook met minder budget altijd wel echt gras hebben. Die worden dan daarvoor bestraft en niet meegenomen in de financiële compensatie. Het is maar goed dat deze 2 niet de financiële mensen zijn bij Ajax.

18 april 2019 om 23:06

De discussie over tv gelden en kunstgras is een totaal andere. Louter omdat de kleinere clubs voora interesse in het tweede hebben ze ervoor gezorgd dat deze zaken tegelijk op tafel kwamen. De benadeling van teams op kunstgras bestaat volgens mij voornamelijk uit lager geklasseerde clubs, niet zozeer uit subtoppers. Ik geloof dat Heracles een keer Europa is in geweest en qua budget toch een heel stuk onder de meeste echte subtoppers zit. Het zijn vooral clubs aan de onderkant die aanzienlijk nadeel hadden en wel op gras speelden (denk aan Willem II, Nec, NAC of De Graafschap).

Ik denk dat ook niemand pleit dat Ajax zijn 9 miljoen in moet leveren, maar een eerlijker verdeling zou misschien betekenen dat de best verdienende club misschien maar 7 miljoen krijgt terwijl de minst verdienende club minimaal 2,5 miljoen krijgt (bijvoorbeeld). Maar goed, de tv-gelden discussie kan Ajax niet in zijn eentje beslechten. Het probleem zal vooral de subtop zijn, die in zo'n scenario ook moeten inleveren.

En PSV en Feyenoord? Die verdienen toch ook allemaal veel meer geld aan televisie gelden. Of gaan we elke keer dat een Eredivisie club wat extra's verdiend vragen of ze het gaan delen. Socialistisch zeg.
Heracles kan ook Petersson en Kuwas verkopen daar kan je ook een veld van betalen toch?

Kansloos. Producent Ten Cate (Heracles) zal nooit akkoord gaan. En de clubs zijn akkoord gegaan met Hoogma en Smit in de KNVB - dus de bond doet ook helemaal niks.

18 april 2019 om 22:48

Daarom moet Ajax zelf in actie komen. Heracles zal nog wel even dwarsliggen, maar het is een gevecht wat ze uiteindelijk (vroeg of laat) gaan verliezen. De steun voor het kunstgras brokkelt per maand verder af, talloze clubs op kunstgras willen overstappen op echt gras. Als Ajax dat proces zou kunnnen versnellen is dat al winst.

18 april 2019 om 22:59

Heracles gaat helemaal niks verliezen. Die halen sowieso voordeel uit hun kunstgras en nogmaals de sponsor gaat nooit akkoord. Kan hooguit lukken als er een andere sponsor komt anders nooit

18 april 2019 om 23:19

Heracles zal met Ten Cate als sponsor niet voor een verbod stemmen. Maar Heracles komt alleen te staan in deze discussie. En zodra ze ook maar een jaar hebben dat het tegenzit dan zitten ze met de gebakken peren. Want zodra Heracles uit de Eredivisie ligt zal dat verbod er alsnog komen. Er zijn al heel wat grotere clubs gedegradeerd of in degradatienood gekomen de laatste jaren (heracles zelf ook wel eens).

Je riskeert blokvorming tegen je als Heracles zijnde wanneer je als enige vasthoud aan kunstgras. Op een bepaald moment gaan clubs buiten je om financiele afspraken maken om je een hak te zetten. Ik betwijfel of Heracles een situatie wenst waarin het een paria wordt.

Regelmatig wordt gesteld dat spelers niet naar Nederland willen komen vanwege de wedstrijden op kunstgrasvelden. Zo bezien kun je stellen dat Ajax er zelf ook baat bij heeft wanneer ze een donatie doen waardoor alle kunstgrasvelden vervangen worden door gewone grasvelden.

Begint zo vermoeiend te worden dit. De topclubs hebben dit jaar voorstellen gedaan. Is aan de kant geschoven. Laat ze het nu maar lekker uitzoeken ook dan. Het is nooit goed genoeg namelijk. Heel cru gezegd dit misschien, maar ben wel beetje klaar met deze houding van de mensen. Kan ik ook wel zeggen dat Meneer Perez en De Boer wat salaris inleveren. Hebben toch geld zat. Word die pot ook wat groter.

Het laatste wat Ajax moet doen is eigenwijze clubs met hun kunstgras en hun eigenwijze gedrag te belonen. Laat ze het lekker zelf maar regelen wat niet meer dan terecht is.

18 april 2019 om 22:50

4 van de 6 clubs in de Eredivisie op kunstgras hebben al gezegd dat ze ervan af willen. Die clubs zijn denk ik heel wat minder eigenwijs dan de meeste mensen denken. Het is louter pragmatisme dat ze niet direct het geld hebben voor de aanleg en het onderhoud. Geef die clubs een lening tegen 0 procent rente die ze pas over een aantal jaar moeten aflossen dan krijg je denk ik best veel voor elkaar. Het maakt nogal een verschil, 2x of 6x per jaar op kunstgras te moeten spelen.

18 april 2019 om 23:32

@adzevedo dat was voor mij ook meteen het allereerst wat in me opkwam. Gewoon een aantrekkelijke lening aanbieden! Ajax profiteert erook van als kunstgras uitgeband wordt!

Ik ben het er ook wel mee eens, niet zozeer omdat het eerlijker is, wel omdat het een goede investering is in het Nederlandse voetbal en daar uiteindelijk alle clubs profijt van hebben. Voor clubs als Ajax, PSV & Feyenoord is het dus een investering die zich op langere termijn terug betaalt.

Ajax hoeft andere clubs niet te compenseren. Ajax moet geen problemen voor andere clubs veroorzaken met het egoïstische gedrag met de smoes dat het goed is voor het Nederlandse voetbal. De KNVB heeft zich compleet belachelijk gemaakt dit seizoen met het verplaatsen van wedstrijden om 1 club het naar de zin te maken.
Alle regels aan de laars gelapt met het verplaatsen van een wedstrijd naar dr volgende speelronde met de wedstrijd tegen Zwolle.

18 april 2019 om 23:16

Lees even je tekst terug zeg. Ajax zorgt voor problemen, Ajax is ego, Ajax dit Ajax dat. Regeltjes en regeltjes. En maar weer zeiken hoe slecht de wereld wel niet is.

19 april 2019 om 00:31

Hij lult maar wat. Gewoon links laten leggen. Tottenhamhotspur had al een wedstrijd verplaatst gekregen tegen Bournemouth naar 6 mei. En nou word hij weer verplaatst, omdat ze op 8 mei tegen Ajax spelen. Geen probleem in Engeland.

Ik word een beetje moe van die hetze tegen kunstgras. Er wordt gedaan alsof Ajax en Psv de afgelopen jaren al meerdere keren de champions league hadden gewonnen als Excelsior, Zwolle en Heracles op echt gras speelde...

Ik wacht nog altijd op de eerste feiten die aantonen dat een competitie daadwerkelijk sterker wordt door echt gras

18 april 2019 om 23:14

Ach daar hebben we er weer een die niets wil oplossen maar liever wacht op so called feiten. A B testje doen. PPT’je maken mat wat grafiekjes. Dan weer cijfers proberen te challengen. Om vervolgens niets te veranderen. Gewoon luisteren naar de spelers en je hebt reden genoeg.

18 april 2019 om 23:37

Als clubs zoals Groningen of Heerenveen al stellen dat bij het scouten van talenten men moeite heeft om die binnen te halen vanwege kunstgrasvelden dan zal er zeker effect zijn op de kwaliteit van de competitie.

Los van dat een goed grasveld is naast een bal de basis van de voetbalsport. Hoe kan het zo zijn dat clubs juist op dat vlak gaan bezuinigen. En als je dan naar die clubs kijkt qua beleid dan doen die het beleidsmatig helemaal niet zo voortreffelijk. Zo hebben ze vaak een te grote selectie, denk dan aan 30 of soms wel meer spelers. Als je dat vergelijkt dan hebben de meeste topclubs een selectie van om nabij de 25 man. Vijf spelers bij Sparta verdienen met gemak een kwart miljoen Euro samen.

Waar een wil is, is een weg.

Onderhoud van circuits in de formula 1 is ook duur, gaan die op grind rijden?

Ik ben absoluut niet voor ajax,maar om nou te zeggen dat het wel fair zou zijn als ajax ff lapt bv om het kunstgras aan te pakken die zijn niet goed wijs. Naar de top 3 wordt nou eenmaal meer gekeken. Braveheart heeft ook meer opgeleverd dan de last der mohicans. En daarbij zijn die clubs zelf verantwoordelijk voor dat schandalige hobbelige schuurpapier in je stadion. Je bent geen amateurclub van contributie. Je bent een profclub ga je schamen

18 april 2019 om 23:21

Elke profclub kan een degelijke mat ophoesten. Maar dit was hun manier van bezuinigen Om aan de andere kant bv meer geld aan spelers uit te geven. Verkeerde prioriteiten. Eerst je materiaal in orde hebben. Stel je voor top seizoen vvv naar cl en dan messi in de koel op kunstgras. Serieus?

In eerste instantie zijn ze het helemaal niet verplicht, het staat immers al vast. Echter denk ik dat het altijd goed is om de vijver waaruit je als topclub vist, meestal het eigen land, goed te verzorgen. Talenten uit de regio zullen zich beter ontwikkelen op echt gras dan dat plastic gedoe en als je slim bent maak je een deal met die clubs dat je op een aantal talenten een eerste optie hebt, voor wat hoort wat he? 9 miljoen is verder peanuts voor Ajax.

18 april 2019 om 23:44

9 miljoen Euro is gewoon 9 miljoen Euro voor Ajax hoor, omdat er nu bij uitzondering meer inkomsten zijn betekend nog niet dat een kleine 10 miljoen Euro wisselgeld voor Ajax is.

Daarbij is dit alles het resultaat van jaren lang goed en gezond beleid, hoezo moet een club als Ajax dat dan gaan delen met clubs die een wanprestatie leggen op gebied van beleid? Waarom zou je überhaupt die mensen willen belonen? Een club zoals Heracles (heeft nauwe banden met een kunstgras fabrikant) zie ik liever afzakken naar de eerste divisie aangezien zij in elke discussie dwarsliggen en tegen progressie zijn.

18 april 2019 om 23:57

Je moet dit natuurlijk ook niet doneren. Je moet je web uitbreiden. Zorg dat je een regeling treft dat je voor een vast bedrag een optie hebt op de top 5 talenten van de club waarin je investeert. Als 1 talent je 9 miljoen oplevert heb je het al terug verdiend. Je hebt 250 mil (Frenkie + DeLigt en CL inkomsten), geen slecht moment om wat lange termijn investeringen te doen.

Eerlijkere verdeling is oke..Maar doe 9 mil afstaan.. het is gewoon een bedrijf, geen liefdadigheid.. echt lachwekkend dit!

Een eerlijkere verdeling ben ik ook voor gewoon delen door 18! Ajax bedruipt zichzelf op moment goed met de cl inkomsten alsmede de transfers maar alles wat wij horen is bruto en de Nederlandse staat graait lekker mee dus minimaal 25% zijn ze weer kwijt. Dan is de huishouding duurder zeker als ze op niveau willen blijven hogere salarissen transfersommen die ze betalen.. ik denk dat je minimaal 3 van deze jaren nodig hebt om structureel een stap vooruit te maken! Dus delen door 18 ok maar geld zomaar weggeven dat kan zelfs Ajax (nog) niet!

Als PSV volgend jaar de halve finale CL bereikt en veel geld opstrijkt dan mogen ze de kosten betalen voor het renoveren van de stadions van VVV en FC Emmen etc. Wat een onzinnig voorstel. Ajax is geen liefdadigheidsinstelling. Geen clubs meer laten promoveren met kunstgras en elk jaar puntenaftrek in de ED voor clubs met kunstgras, wedden dat ze het dan wel kunnen.

Maar de Nederlandse clubs en Knvb doen toch ook iets voor Ajax? Ajax werd al geholpen met hun programma tegen Real, en nu weer tegen Tottenham. Iets terug doen voor de competitie mag wel verwacht worden.

19 april 2019 om 00:40

Wat zou je vinden van mijn voorstel hier onder?

Lijkt me natuurlijk niet de bedoeling. Wel zou Ajax kunnen kijken naar een soort van tegemoetkoming. Bijvoorbeeld de uitsupporters in het seizoen 2019/2020 gratis naar de Arena laten komen. Het zijn tenslotte voornamelijk de supporters die de dupe zijn van verschuivingen. Daar hebben de mensen bovenin in de clubs werkelijk geen last van. Laten we voetbal gewoon voor de supporters houden.

21 april 2019 om 15:44

So what? Had de knvb maar een goede planning moeten maken. Dat hebben ze niet gedaan en nu moeten ze verschuiven. Daar hoeft Ajax niet voor op te draaien.

Iedereen die het over 9 miljoen minder voor Ajax heeft denkt niet na als iedereen eerlijk tv geld krijg zit je per club om en de nabij 4m.

Ga dat maar aan de aandeelhouders vertellen. Die zullen vast akkoord gaan met het weggeven van kleine 10 miljoen Zelf zou ik jet prachtig vinden als Ajax 10 mil in een pot stopt met als voorwaarde dat iedereen het volgende seizoen op natuurgras speelt

Weet je wat Ajax lekker moet doen? Lekker de NL competitie verlaten! Gezeik als er wedstrijden verzet moeten worden om Ajax rust te gunnen in de CL. De afgunst druipt er vanaf! En dan dat kunstgras overal en nu weer de televisiegelden moeten afstaan omdat je beter presteert dan de rest? Ga weg man! Ajax wint dit jaar de trebble let maar eens op!

Als de KNVB gewoon besloten had dat er met een kunstgrasveld geen licentie wordt afgegeven dan waren we er nu van verlost.

Bij Foxsports zitten honderd duizenden zo niet miljoenen voor de buis als Ajax speelt.
Naar Emmen-Fortuna om maar eens een wedstrijd te noemen kijken nog geen 25000 mensen.
Zo gezien krijgt Ajax al te weinig. Als Ajax de wedstrijden zelf vermarkt genereren ze veel meer.
Een club uit Spanje krijgt ook meer TV geld dan een club uit Nederland bij Europese wedstrijden.
Waarom clubs betalen die hun zaakjes niet voor elkaar hebben. Daar is iedere club zelf verantwoordelijk voor.
Als je alleen de clubs met kunstgras helpt benadeel je ook nog eens de clubs die nu al natuurgras hebben. Die zouden dan niks krijgen.
Als je al iets wil doen moet je het eerlijk doen. Bijv. ieder club stort een bedrag in een pot. Het bedrag is een percentage van de TV inkomsten. Dat bedrag wordt vervolgens door 18 gedeeld. Dan betaald de club die het minste TV geld krijgt ook het minste maar krijgt evenveel als de club die het meeste TV geld krijgt.

In tegenstelling met de meesten hierboven vind ik niet dat de club met de meeste kijkers het meeste geld moet krijgen. Het is nu zo dat het financiële verschil tussen de top en sub top te groot wordt, wat simpelweg slecht is voor onze competitie. En ja ook mijn club zou moeten bijdragen aan het uitbannen van kunstgras in deze competitie.

Ja dag, we roepen alleen dat Ajax het voor dehele competitie doet he,we moeten niet gaan verwachten dat ze daad bij woord voegen. Doe niet zo mal.

Ajax krijgt 9 miljoen televisiegelden dit jaar.
Gezien het geld wat ze hebben binnen geharkt met CL, ben ik net als Perez van mening dat je als club een geste kan doen aan de mede eredivisionisten, namelijk afzien van de televisiegelden.
Mits er met die 9 miljoen iets wordt gedaan t.b.v. de gehele competitie.
Dus niet half miljoen ofz naar iedere club en maar invullen hoe ze t willen.
Nee, Knvb moet dat geld van Ajax vrij maken en deze verdelen n.a.v. goede ideeën die bijdrage aan de eredivisie en niet zozeer aan de desbetreffende club! Daar valt voor mij ook t aanleggen van natuurgras voor kunstgras onder.

In de toekomst mag t voor mij ook anders verdeeld worden.
Zeg maar iedereen een vast bedrag, aan het eind van het seizoen gaat het om de plek waar je op dat moment staat, daar krijg je dan ook een bedrag voor, welke vast staat.
Zo is het geld eerlijker verdeeld en krijg je betaald naar ratio in prestatie die je levert.

19 april 2019 om 10:00

In dat geval zal er ook niet heel veel veranderen of je verwacht dat de ranglijsten per seizoen er heel anders uitzien dan het gemiddelde over 10 jaar.

19 april 2019 om 10:22

Ik zal mijn idee wat verder uitwerken.
Hierbij gebruik ik ff wat fictieve cijfers waar makkelijk mee te werken valt.

Complete budget televisiegelden zijn 18 miljoen.
De helft daarvan, a 9 miljoen, is vast bedrag voor elke club.
Zo krijgt iedere club 5 ton standaard.
De resterende 9 miljoen wordt aan de hand van de stand bepaald.

Zo krijg je een veel eerlijkere verdeling voor de clubs, zonder dat daarbij de prestaties van dat jaar niet mee tellen.

Denk dat het zeker uitmaakt tegenover de prestaties van 10 jaar geleden.
Om maar ff simpel voorbeeld te pakken: Twente afgelopen seizoen.
Heeft volgens mij meer televisiegeld gepakt dan pakweg Nac. Puur op basis van 10 jaar, terwijl ze dat jaar veel minder presteerde dan Nac.

Pak je de afgelopen 10 jaar, neem je dus prestaties mee uit t verleden die geen garantie zijn voor de toekomst. Je moet de clubs belonen voor de prestatie die ze dat jaar leveren, niet die ze de 10 jaar geleden hebben geleverd.

19 april 2019 om 15:36

@conti

Quote: "ajax krijgt 9 miljoen televisiegelden dit jaar. Gezien het geld wat ze hebben binnen geharkt met CL, ben ik net als Perez van mening dat je als club een geste kan doen aan de mede eredivisionisten, namelijk afzien van de televisiegelden".

Waarom zou Ajax dat doen? Het lijkt me niet logisch. Jij gaat toch ook niet tegen je baas zeggen dat hij je jaarsalaris onder je collega's mag verdelen omdat je een prijs in de loterij hebt gewonnen? Dat salaris heb je toch eerlijk verdiend? Nog geen 8 jaar geleden, stond Ajax het water aan de lippen omdat de club op te grote voet had geleefd en moest er fors worden bezuinigd om de tering weer naar de nering te zetten. Dat heeft Ajax helemaal op eigen houtje gedaan zonder de hulp te vragen van de overheid of collegaclubs. Waarom zou de club nu die inspanningen effect sorteren, de revenuen ervan wel met die collegaclubs moeten delen? Denk je nu echt dat Willem II bereid is om de 6 miljoen die de club aan de transfer van Frenkie de Jong heeft over gehouden met pak em beet Excelsior te delen? Als een club een slecht beleid heeft gevoerd, zal die de problemen die dat heeft opgeleverd, zelf op moeten lossen en behoeft daarvoor niet op de hulp van andere clubs te rekenen. Waarom zou een club die het goed heeft gedaan de revenuen die dat heeft opgeleverd dan wel met die clubs moeten delen? Dat is wel een hele vreemde vorm van solidariteit waarvan de logica me volkomen ontgaat.

19 april 2019 om 16:58

@ scepticus Als je dan toch mn quote gebruikt, gebruik m dan aub volledig en niet alleen tgene wat je uit komt. Zoals aangegeven, geld komt eenmalig vrij t.b.v de competitie, niet zozeer de club zelf. Zij zullen wel t geld ontvangen, mits ze met juiste ideeen komen tbv de competitie in zn algemeenheid en niet alleen de club. Dus niet geld geven zodat de club spelers kan kopen. Er zit een voorwaarde vast aan het ontvangen van geld. Zoals jij t nu bij mij brengt is t gewoonweg geld weggeven, ik geef juist aan dat niet te doen. Verder is je vergelijking met collegas en dergelijke niet echt relevant. Als mn collegas mn jaarsalaris verdeeld krijgen, hoe kan dat tbv(in dit geval) het bedrijf zijn? Dat is namelijk de voorwaarde die ik stel. Daarnaast, vergis jij je vies in mij. Ik zie mijzelf idd afzien van jaarsalaris als ik 10 miljoen win, daar zal ik dan wel voorwaardes aan geven bij mn werkgever. Dus niet tbv winst en/of salaris collegas, maar naar een goed doel of investering voor t bedrijf zelf. Of je me gelooft mag jezelf weten, maar als ii vrienden/familie dit zou laten lezen zouden ze zeggen: jaa, dat is wel iets wat jij zou doen

20 april 2019 om 12:01

@conti

Quote: "als je dan toch mn quote gebruikt, gebruik m dan aub volledig en niet alleen tgene wat je uit komt".

Mijn reactie ging uitsluitend over jou belachelijke suggestie om als Ajax eenmalig af te zien van de tv-inkomsten. Het lijkt me daarom niet meer dan logisch om ook alleen de passage die daarover gaat te citeren. Het is bovendien wel heel erg makkelijk scoren om geld weg te geven dat niet van jou is en je ook niet zelf heb verdiend. Daarnaast is Ajax ook nog een beursgenoteerde onderneming en is het geld waarmee wordt gewerkt van de aandeelhouders. Ik hoop dat je begrijpt dat een werknemer van een bedrijf niet zo maar even geld weg kan geven van zijn bedrijf en al helemaal niet als het om een bedrag van 9 miljoen gaat, dat 10 procent van de begroting bedraagt. Een dergelijke veronderstelling getuigt van een bijna kinderlijke naiviteit. De logica van een dergelijke geste is ook ver te zoeken. Ajax (en de andere topclubs) heeft Europese ambities en wil het niveau van de nationale competitie verhogen door die te saneren. De club is daarom uitermate teleurgesteld dat de kleine clubs die professionaliseringslag hebben tegen gehouden en dan verwacht jij doodleuk dat Ajax die clubs daarvoor ook nog eens gaat belonen. Mij lijkt dat niet heel erg logisch. Bij veel clubs en ook bij jou leeft de veronderstelling dat Ajax heel veel geld heeft dat de club niet nodig heeft. En dat komt natuurlijk omdat die veronderstelling is gebaseerd op eredivisiebegrippen, terwijl Ajax verregaande Europese ambities heeft. Om die ambities te kunnen waarmaken moet de begroting minimaal worden verdubbeld en het lijkt me duidelijk dat je dat niet gaat bereiken door sinterklaas te spelen. Ajax heeft geen geld over, maar komt meer dan 100 miljoen tekort en zal het geld dat de club verdient, nuttig moeten besteden om de begroting op Europees niveau te brengen. En clubs subsidieren die niet zelfstandig de broek kunnen ophouden, is in mijn ogen niet het beste voorbeeld van een nuttige besteding. Bovendien staat de voetbalwereld nu niet bepaald bekend als een wereld waar solidariteit de boventoon voert. Sterker nog veel bewoners van die wereld gunnen elkaar nog niet het licht in de ogen. De solidariteit die je van Ajax verlangt of verwacht is dan ook behoorlijk eenzijdig.

Zover ik weet wilde de 3 grootste clubs in eredivisie een jaarlijkse bijdrage storten in een potje alwaar de 6 clubs met kunstgras geld konden krijgen als ze naar echt gras gingen? Ik vind het prima als rijkere clubs de kleinere helpen om zo competitie te verbeteren maar de besluitvorming moet bij clubs blijven en er mag ook iets tegenover staan...dus ja extra geld maar dan verplicht naar echt gras. Ik vind niet dat je clubs moet onthouden waar ze op basis van prestaties recht op hebben.

Van mijn part doet Ajax eenmalig afstand van de televisiegelden voor kunstgras o.a, en stappen ze daarna uit de Fox deal. Zelf gewoon tv rechten deal aangaan. Of kan dat niet?

Het probleem is niet de verdeling van de tv gelden, maar het feit dat professionele clubs die een gezonde bedrijfsvoering op na houden en economisch levensvatbaar zijn in een competitie zitten met veredelde amateurclubs die niet zelfstandig de broek kunnen ophouden en afhankelijk zijn van subsidies. En als je een probleem wilt oplossen, doe je dat het beste door de oorzaak weg te nemen en dat is door die twee soorten clubs van elkaar te verlossen. Saneren dus. Desnoods door een superleague in te voeren die boven de Eredivisie staat, met pakweg 10 clubs en die om het landskampioenschap en de Europese tickets. Bijv. Ajax, Feyenoord, Psv, AZ, Utrecht, Vitesse, Twente, Groningen, Heerenveen en Ado.

Is dat niet al afgesproken? Maar volgens mij wou Ajax wel als voorwaarde dat kunstgras verdween en dat lijkt mij terecht. Daarnaast vind ik dat clubs vooral zelf hun financiën moeten verbeteren.

Als competitie zou ik zeggen, ga naar 20 clubs en ga samen met België. Dan heb je twee geweldige competities, meer wedstrijden, meer recettes en meer sponsorinkomsten. Voor clubs die net even buiten de boot vallen voor de hoogste competitie zal het even wennen zijn, maar de tweede divisie zal ook geen armoedige competitie worden dan. Plus je als je dan op het hoogste niveau speelt krijg je ook meer geld en speel je tegen veel topteams en spelers.

@lausho

Quote: "als competitie zou ik zeggen, ga naar 20 clubs en ga samen met België. Dan heb je twee geweldige competities, meer wedstrijden, meer recettes en meer sponsorinkomsten. Voor clubs die net even buiten de boot vallen voor de hoogste competitie zal het even wennen zijn, maar de tweede divisie zal ook geen armoedige competitie worden dan. Plus je als je dan op het hoogste niveau speelt krijg je ook meer geld en speel je tegen veel topteams en spelers".

Meer clubs is nog meer wedstrijden, dus dat zal niet gebeuren. Ik ben er echter van overtuigd dat het wel op een internationale competitie zal uitdraaien omdat de belangen van de topclubs en degradatieclubs steeds verder uit elkaar raken en ik geen oplossing zie zonder dat die twee groepen van elkaar worden verlost. Het zou ook zo maar kunnen zijn dat de Top 3 als het tvcontract afloopt, de rechten zelf gaan vermarkten om verlost te worden van de clubs die hun Europese ambities in de weg zitten. Als dat gebeurt, zijn de rechten van de overige clubs nog nauwelijks iets waard en zullen de clubs die niet zelfstandig de broek kunnen ophouden, vanzelf verdwijnen en vind sanering langs natuurlijke weg plaats. Dat er iets gaat gebeuren, is in mijn ogen echter onvermijdelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
L. TraoreAanvaller10
I. El MaachDoelman00
D. KotarskiDoelman00
K. LamprouDoelman20
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1250 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

De Boer gaat op pijnlijke wijze opnieuw onderuit met Atlanta United

Frank de Boer heeft met zijn Atlanta United opnieuw een nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij Salt Lake City in Utah ging de regerend landskampioen op pijnlijke wijze met 2-1 onderuit....Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 mei
Manchester United dreigt naast Kalidou Koulibaly te gaan grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren