Tagliafico ‘ontsnapt’ aan rode kaart: ‘Rare actie, maar niet gewelddadig’

Maandag, 18 maart 2019 om

Ajax ging zondag met 1-0 onderuit op bezoek bij AZ en liep zo een flinke knauw op in de strijd om de landstitel met PSV, dat nu vijf punten meer heeft dan de concurrent uit Amsterdam. Na afloop van de wedstrijd ging het echter niet alleen over de nederlaag van Ajax, aangezien ook Nicolás Tagliafico onderwerp van gesprek was.

De Argentijn duwde na een kopduel met Jonas Svensson, waarbij de twee allebei op de grond terechtkwamen, zijn tegenstander met zijn voet van zich af en na afloop van het duel werd gesproken over een ‘natrappende beweging’ van Tagliafico. Oud-scheidsrechter Reinold Wiedemeijer laat namens de KNVB weten zich echter te kunnen vinden in het besluit van Serdar Gözübüyük om de linksback niet weg te sturen.

“Wij hebben dit uiteraard bekeken en wij zien dat het been van Tagliafico onder die jongen ligt”, reageert Wiedemeijer bij FOX Sports. “Wij zien hem een wegduwende beweging maken en vinden dat een rare actie, maar niet gewelddadig. De VAR kan alleen ingrijpen als ‘hij’ het een rode kaart vindt. Dat vindt deze VAR niet en wij kunnen ons daar wel in vinden.”

Dat besluit kwam als een geluk bij een ongeluk voor Tagliafico, daar Ajax de strijd om de landstitel na de nederlaag in Alkmaar niet meer in eigen hand heeft. Doordat PSV eerder op de zondag nipt won van VVV-Venlo is het gat nu vijf punten en de Amsterdammers moeten op zondag 31 maart in de eigen Johan Cruijff ArenA van de titelconcurrent winnen om de marge weer terug te brengen tot twee punten.


Poll

Vind jij dat Nicolás Tagliafico een rode kaart had moeten krijgen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

94 reacties (laatste reactie door waagplein)

Vooral raar inderdaad. Kan nou niet uit de beelden opmaken dat hij bewust 'natrapt'. Lijkt me wel dat als je iemand voelt als je jezelf afzet dat je dan even rustig doet en niet zo lomp als Tagliafico hier doet. Met de uitleg dat geel voldoende is kan ik wel leven.

18 maart 2019 om 18:08

Waar zijn de beelden te vinden? Heb het zelf gemist.

18 maart 2019 om 19:21

Behalve dan dat hij daarna nog agressief omdraait en daadwerkelijk het laat lijken als een bewuste actie. Net dat extra beetje kracht gebruiken. Een ongebruikelijke actie als je slechts wilt op staan. Niet per se gewelddadig maar wel een actie dat niets met voetbal te maken heeft en ik heb spelers voor minder geschorst zien worden. Rare beslissing dit

had wel een groot verschil gemaakt als hij er tegen ons niet bij geweest was , dan was de kans op een overwinning in de arena met 30 procent gestegen.

Voor mij zag het er gewoon uit als een natrappende beweging dus rood.

Echter vind ik niet dat het nu nog bestraft moet worden. Als de scheids met al z'n assistenten plus de VAR het is ontgaan of niet als zwaar genoeg beoordeeld is, is het wat mij betreft klaar.

Anders blijven we bezig.

Heb het de wedstrijd niet gezien, iemand een linkje naar dit moment? Zat volgens mij ook niet in de samenvatting van de NOS

18 maart 2019 om 13:41

Twitteraar @adamao14 heeft de tv-beelden plus uitleg van Wiedemeijer gefilmd en gedeeld.

18 maart 2019 om 16:09

Thanks. Ongelooflijk dat dit niet bestraft wordt. Ook raar dat bijna de helft van de stemmers in de poll het geen rood vinden, veel duidelijker krijg je ze niet

Echt bijzonder dat dit wordt afgedaan als niet gewelddadig, is dat de nieuwe maatstaf? Hij schopt/ duwt hem toch gewoon weg? Ik heb spelers voor minder vervolgd zien worden door de Knvb hoor.

18 maart 2019 om 12:40

Toen Kramer vorig seizoen een soortgelijke natrappende beweging maakte tegen buttner werd hij zeer terecht lang geschorst. Toegegeven, die van Kramer was wel een categorie of twee erger (hij raakte buttner vol in het gezicht), maar de situatie vind ik wel vergelijkbaar. Twee spelers die na een duel met elkaar in de knoop liggen, en één van de twee probeert zich op een aggresieve manier los te trappen van de ander. Nogmaals niet precies hetzelfde, maar zeker wel vergelijkbaar

18 maart 2019 om 14:08

De actie van Kramer bij van de Pavert is beter vergelijkingsmateriaal. Van Benthem heeft ons toen geleerd dat een duw niet hetzelfde is als een slaande beweging. Kramer werd toen vrijgesproken omdat hij rood gekregen zou hebben voor een slaande beweging, maar dat was het niet. Juridisch gezien terechte vrijspraak, maar vreemd was het natuurlijk wel.

Voor zover ik weet is er geen regel bekend welke duwen met de voet niet verbiedt, dus ik vraag me af op basis waarvan de schorsing dan zou moeten zijn.

Juist ja wat is dan tegenwoordig nog wel natrappen. Dit is gewoon een schorsing waard

Dit is niet raar, dit hoort gewoon rood te zijn. Ongelooflijk hoe dit goedgepraat wordt.

Merkwaardige reactie van de KNVB, Tagliafico richt met deze actie duidelijk geweld aan.

Het is niet te geloven dat je dit goed kunt praten als de KNVB. Dit is een bewuste actie waarbij je iemand met de noppen in de rug duwt.

Hier komen we goed weg. Natuurlijk gewoon een schandalig domme actie die een schorsing verdient. Geen bal in de buurt en speler kan makkelijk opstaan zonder zijn tegenstander op deze manier weg te "duwen".

Ik zat in het stadion en heb niets gezien. Wenig ophef bij AZ spelers of supporters. Misschien was er echt niets aan de hand.

18 maart 2019 om 12:36

Oh Azalien heeft niets gezien dan zal er wel niets aan de hand geweest zijn!

18 maart 2019 om 12:45

Als een Ajacied een duidelijk overtreding maakt in Alkmaar en de scheids niets doet, krijgen alle twee de rest van de wedstrijd een fluitconcert. Dat was niet gebeurt, dus ik ga ervan uit dat bijna niemand wat heft gezien of dat niets aan de hand was.

18 maart 2019 om 12:44

Kijk het fragment even terug anders

18 maart 2019 om 13:07

Bijzonder dat er inderdaad weinig ophef is, maar alle psvers dit feilloos hebben kunnen constateren. Om vervolgens ook te beweren dat de scheidsrechter duidelijk fout zit...

18 maart 2019 om 15:34

Ik zou niet zoveel waarde hechten aan opmerking van van Psv'er over beslissingen van scheidsrechters.

19 maart 2019 om 13:10

De Psv'ers hebben het via de televisie gezien, plus herhalingen.

Ik zat in het stadion en de bal ging alweer naar de helft van Ajax, dan heb ik belangrijkere dingen om naar te kijken dan Tagliafico hier.

Hij ontsnapt aan rood. Ben benieuwd of de aanklager er ook zo over denkt.

18 maart 2019 om 12:48

Interessant inderdaad, al weet ik niet of de aanklager nog in actie kan komen. Het is immers beoordeeld toch? Misschien dat iemand weet hoe het in een situatie als deze werkt.

18 maart 2019 om 12:48

Valt er wat aan te klagen dan, als zowel de scheids als de Var het afdoen als 'geen rood'?

18 maart 2019 om 12:52

De scheids heeft het niet gezien, maar de VAR idd wel. Tagliafico zal er wel mee wegkomen.

18 maart 2019 om 12:48

De aanklager mag erover denken wat hij wil, maar geen onderzoek instellen omdat het bekeken is door de VAR en dus in het officiële wedstrijdrapport is opgenomen.

18 maart 2019 om 13:00

Ik vrees dat men hier niks aan gaat doen. Kan me nog een moment van Kramer herinneren dat er een bewegingsexpert het verschil tussen slaan en duwen uit ging leggen (was dat De Graafschap uit?). Lijkt me hier eenzelfde soort situatie. Knvb wil vast niet weer zo op hun muil gaan.

18 maart 2019 om 13:10

Daar was het probleem dat de aanklacht (slaan) niet overeenkwam met de beweging (duwen).

Duwen is niet per se niet strafbaar.

Verder zal het mij persoonlijk worst zijn, ik heb in de titelstrijd geen voorkeur... Ajax ... PSV ... Of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt.

18 maart 2019 om 15:32

Die hoeft niet te denken, als scheids en / of VAR het geen rood vinden is het beoordeeld.

18 maart 2019 om 15:44

goh die had ik nog niet gehoord

Betekent dit nou dat het al beoordeeld is, zodat de aanklagerhier niet meer over kan heroordelen? Na 1 keer het filmpje te hebben gezien, kan ik niet anders oordelen dat dit natrappen is. Gewoon vuilspel. Geen idee wat hier voor sanctie staat vastgelegd, maar helemaal niks is absurd. Ook weer heel toevallig dat hierover niks was te zien in de samenvatting van de Nos.

18 maart 2019 om 14:26

Dit vind ik nou een terechte opmerking. Hele hordes aan Psv'ers en Feyenoorders staan hier weer op hun achterste poten om schande te spreken van de overtreding van Nico, maar zo spannend was het nou ook allemaal weer niet. En ja, hordes aan Ajacieden zouden precies hetzelfde doen als Lozano of Vilhena dit geintje zouden flikken, dus ik bedoel het niet als aanval tegen PSV of Feyenoord ofzo. Ik vind dit persoonlijk ook niet 'ernstig gemeen' en dus ook geen rood. Inderdaad, veel mensen slaan door in het vragen om rood (mits het om concurrerende ploegen draait), is zo'n voorval aan de zijde van hun eigen club draait 9 van de 10 hardste schreeuwers weer om en vind men het ineens wel weer meevallen. Inherent aan het supportershart zullen we maar zeggen!

18 maart 2019 om 14:42

Natrappen is volgens stafcode 4, mits raak, 3 wedstrijden schorsing (richtlijnen straftoemeting voor individueel wangedrag van spelers). Of jij vind dat het niet ernstig is, doet er niet toe. Het is natrappen.

18 maart 2019 om 14:56

Dat kun je wel zo stelling zeggen, maar blijkbaar denken de scheids, VAR en Knvb hier anders over. Sommigen doen hier alsof hij iemand helemaal overhoop trapt maar feitelijk gebeurt er vrijwel niets. Het wordt steeds een grotere mietenbende als er over en weer om rood gejankt. Als je iemand een duw geeft bij een opstootje ofzo krijg je toch ook geen rood? Gele kaart is gegeven, de VAR grijpt niet in omdat hij dit geen 100 procent rode kaart vind, dat zou alleen het geval zijn als er sprake is van ernstig gemeen spel. Ik geloof best dat de temperamentvolle Tagliafico op z'n Argentijns hier het randje opzoekt, maar van echt trappen is hier geen sprake toch?

18 maart 2019 om 15:37

@sanderkoevoets Ok, ik zal het geforceerd afzetten noemen. Ik moet wel lachten om je "mietenbende" opmerking. helemaal mee eens. Tis net dat beetje extra's wat de/een Argentijn wel heeft en een Nederlander niet. Maar het blijft lastig, omdat het er soms op lijkt dat in soortgelijke situaties anders wordt geoordeeld.

18 maart 2019 om 14:39

Je kunt toch moeilijk verkopen dat dit normaal gedrag is voor op het voetbalveld. Het heeft niets met een voetbal actie of los rukken te maken. Een totaal overbodige duw in de rug met de noppen vooruit. Als je dit als Knvb goed wilt praten, dan is er toch echt iets mis.
Mag je voortaan dan ook gewoon op de benen van iemand gaan staan ? Ook dit is geen schoppen of slaan.
Daarbij geef je zelf aan dat het een schopje is. Dus ook voor jou is dit natrappen.

18 maart 2019 om 18:54

Wat is ernstig gemeen spel ? Er zijn wel vaker harde tackels waarbij je nog kunt zeggen dat je een intentie had de bal te spelen. Nu geef je met de noppen vooruit een tegenstander vol een duw in de rug. Dit heeft niets met voetbal te maken en moet verbannen worden van het voetbalveld.

Is gewoon rood, slaat nergens op, het is expres, geen bal in de buurt maar de Knvb geeft hier een wel hele kromme wending aan. Gelukkig voor deze wedstrijd geen effect omdat AZ toch heeft gewonnen.

Natrappen op videobeelden achteraf is/was toch altijd een schorsing of heb ik iets gemist in de regelgeving, of worden de regeltjes tussentijds wéér aangepast nu.
Beetje raar overkomen vind ik.

18 maart 2019 om 15:18

"natrappen op videobeelden achteraf is/was toch altijd een schorsing"

Tenzij het tijdens de wedstrijd al beoordeeld is door de scheidsrechter. En dat is blijkbaar het geval.

18 maart 2019 om 15:31

Nee als VAR of scheids het beoordelen is het klaar. Beoordeeld als niet rood

Je weet gewoon als speler dat het vies pijn zou kunnen doen als je je met je noppen afzet(om het maar zacht uit te drukken) op het lichaam van de tegenstander. Conclusie: ernstig gemeen spel, direct rood en minstens 3 wedstrijden banken. Maar goed, iedereen weet waarom in dat dit geval niet gebeurt.

18 maart 2019 om 21:22

Ja iedereen weet idd waarom het niet gebeurt in dit geval. Omdat het beoordeeld is als niet ernstig gemeen spel. Duwt hem dom weg met zijn voet omdat ie er onder lag. Niet handig maar ernstig gemeen ook niet. Wat kunnen sommige hier dan ook overdrijven zeg.

Dit is natuurlijk echt belachelijk... Het lijkt niet zo heel erg wat er gebeurd, maar dat komt alleen omdat Svensson wel een sportieve voetballer is (ipv die Tagliafico) Minimaal aantal wedstrijden schorsing voor het onnodig en onsportieve wegtrappen van je tegenstander. (Ja het is trappen! Kijk het maar eens in volle snelheid ipv slowmotion)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

36 fans
Verdediger, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 9 2 4 0
2018/2019 Ajax 29 2 4 0
2017/2018 Ajax 15 1 5 1
2017/2018 Independiente 9 0 0 0
2016/2017 Independiente 29 0 6 0
Laatste voetbalnieuws

‘Messi-achtige’ status voor Tagliafico: ‘Hij heeft al zoveel gegeven’

Argentinië won zondag in een vriendschappelijke ontmoeting met ruime cijfers van Ecuador (1-6). Nicolás Tagliafico zag het oefenduel vanaf de bank, waar de verdediger van Ajax woensdag tegen Duitsland (2-2) nog...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid om ver te gaan om de komst van N'Golo Kanté mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren