Supporters van Ajax dreigen met rechtsgang voor Klassieker

Donderdag, 7 februari 2019 om

De AFCA Supportersclub dreigt met een gerechtelijke procedure als er geen kaartjes beschikbaar komen voor supporters van Ajax voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen Feyenoord. Die wedstrijd wordt op woensdag 27 februari afgewerkt in De Kuip. De Supportersclub uit in een statement zijn onvrede over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Men claimt een e-mail te hebben gekregen van de KNVB, waarin staat dat de voetbalbond is 'overruled' door de burgemeester, die gebruikmaakt van de reglementen om 'af te wijken van de aantallen kaarten voor de uitsupporters'. "Wij zien vervolgens geen andere mogelijkheid dan ons voor te bereiden op een gerechtelijke procedure", voegt de Supportersclub daaraan toe.

Het is inmiddels elf jaar geleden dat er voor het laatst uitsupporters aanwezig waren bij de topper. In de afgelopen jaren hebben alle partijen geprobeerd een oplossing te realiseren. Onlangs liet de KNVB nog weten in gesprek te zijn gegaan met beide clubs en de gemeente Rotterdam, 'helaas nog zonder het gewenste resultaat'. "We hopen nog steeds dat binnen niet al te lange tijd de Klassieker weer voor supporters van beide clubs toegankelijk wordt."

In december 2018 eiste Ajax van Feyenoord dat de club uitkaarten beschikbaar zou maken voor het competitieduel van 27 januari. Dat gebeurde uiteindelijk niet. In oktober had Feyenoord een verklaring uitgegeven waarin men de wens uitsprak om weer uitsupporters toe te laten en daar weer gesprekken over te voeren met de betrokken partijen. "Insteek van de gesprekken is te bekijken op welke wijze er wellicht al in het seizoen 2019/20 weer uitsupporters bij De Klassieker kunnen zijn", gaf Feyenoord toen aan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

190 reacties (laatste reactie door gloryunited)

Wat probeer je nou precies te bereiken dan. De burgemeester is verantwoordelijk voor de orde en veiligheid en moet dit garanderen. Mocht hij er geen vertrouwen in hebben, dan gaat het feest niet door. Wat dat betreft is de Knvb niets meer dan een evenementenorganisatie zonder zeggeschap in een gemeenteraad. Puur leuk tijdverdrijf en niet meer dan dat. Dan kan je als supportershome hoog of laag springen, maar je hebt niks in te brengen.

Daarbij hebben we het met zijn allen zelf verkloot.

(btw, binnen 20 dagen ga je zoiets sowieso niet voor elkaar krijgen bij een gemeente). Als ik al kijk dat een kapvergunning voor een boompje 3 weken kan duren, dan gaat dit helemaal nooit lukken.

7 februari 2019 om 16:33

Njaa wat het is in deze is dat je in de competitie nog gelijkmatig bevoor/benadeeld wordt. In de beker met maar 1 wedstrijd te gaan is dit niet het geval. Indien je Ajax supporters weigert of deels toelaat zou je hetzelfde met de eigen supporters moeten doen om het gelijk te houden. Los daarvan is het enorm jammer dat we nog steeds dit niet op kunnen zetten. Ooit bij flamengo fluminese gezeten en dan zit je gewoon door elkaar heen. Wij kunnen het niet eens organiseren dat we gescheiden zitten.

7 februari 2019 om 16:49

Want dat is wel gelijkmatig? Omdat 1200 uitsupporters niet welkom zijn moet je 50 duizend thuissupporters gaan weigeren? Logisch...

De supporters hebben het er zelf naar gemaakt. De laatste keer dat Ajax op bezoek was in de Kuip hebben ze de boel ook al gesloopt, en toen speelden ze niet eens tegen Feyenoord...

7 februari 2019 om 17:10

Bij de laatste thuiswedstrijd hebben een aantal supporters ook dingen gedaan die niet mogen (vuurwerk). Dan ook maar iedereen uitsluiten? Waar ligt de grens als 100 man zich niet gedraagt in de bekerfinale mogen er nu 1200 niet komen als 100 man in de competitie zich niet gedraagt dan mag gewoon wel iedereen komen.

7 februari 2019 om 17:42

vorige keer heeft Ajax er twee wedstrijden van weten te maken, dat is wel erg in het voordeel van Ajax. Dus lijkt het me redelijk het deze keer met 1 wedstrijd te doen en zonder supporters. Dan volgende keer weer 2 wedstrijden.... :-)

7 februari 2019 om 17:53

Je hebt hier een extra thuisvoordeel bij dat niet gecompenseerd wordt. Dit is door het gedrag van beiden supportersgroepen zo gegroeid. Prima als dat tot dit standpunt leidt bij de beleidsbepalers, maar nu is het een oneerlijk voordeel voor 1 vd 2 clubs. Als men de finale wel over 2wedstrijden wil spelen vanwege deze reden, waarom vervalt het standpunt dan in de halve finale? 2 wedstrijden nivelleert t initiele thuisvoordeel wat ook weer oneerlijk is dus blijft er over dat het publiek niet welkom is. Hoe triest dat ook is.

7 februari 2019 om 17:59

Waarom.is dst heel erg in het voordeel van Ajax, het is allebei een thuis wedstrijd. Dus evenveel voordeel voor iedereen. Zonder supporters is onzin. Nu is het heel erg in het voordeel van Feyenoord. Ik snap het sowieso niet bij het Feyenoord stadion gaan de uitsupporters via een tunnel naar het uitvak. Dus voor de openbare orde bij geen risico. Dit voelt meer als pesten dan steekhoudende argumenten

7 februari 2019 om 18:01

Dat ging om een finale

7 februari 2019 om 18:01

glenn

"je hebt hier een extra thuisvoordeel bij dat niet gecompenseerd wordt."

Dat is een inherent voordeel dat samenhangt met de opzet van het bekertoernooi. De loting bepaalt het thuisvoordeel. Dat het daarnaast zo is dat door omstandigheden geen supporters van de uit spelende club welkom zijn, dat is nu eenmaal zoals het is. Dat gegeven maakt niet dat sprake is van een 'voordeel' dat gecompenseerd zou moeten worden.

Overigens, speelde Ajax destijds niet thuis in de bekerconfrontatie in 2014, waar geen uitsupporters van Feyenoord bij mochten zijn? Heel erg flauw wat ik nu ga zeggen maar wellicht is deze editie nu de 'compensatie' dan van dat voordeel dat Ajax destijds dus had?


7 februari 2019 om 18:09

Ajax33

"dus voor de openbare orde bij geen risico. Dit voelt meer als pesten dan steekhoudende argumenten"

Leuk geprobeerd, maar openbare orde gaat niet alleen over de Ajaxfans en hun veiligheid. Het gaat er ook om dat de burgemeester en politie te maken krijgen met Feyenoord fans die confrontaties gaan zoeken, die treinen gaan aanvallen, langs de weg gaan staan, of wat voor onveilige gevallen ook zouden kunnen gaan zorgen. Het gaat mij er dan ook totaal niet om welke groep supporters de ellende veroorzaakt of daarvoor verantwoordelijk is, het gaat erom dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde in zijn stad. En het is dus simpelweg niet een kwestie van 'ach, tunneltje door dus niks aan de hand'. Je moet dat echt vele breder bekijken en onder ogen zien.

7 februari 2019 om 18:28

Overigens schiet mij zojuist wat te binnen.

Het was in 2014 toch zo dat Ajax en Feyenoord elkaar ook in de beker troffen, in Amsterdam? En dat er toen zelfs een enorme heisa ontstond omdat er vanuit de clubs plus de lokale driehoek en beide burgemeesters, ondersteund door de Knvb, een momentum ontstond om na jaren zonder uitpubliek het weer eens een keertje te proberen en Feyenoord supporters toe te laten voor deze bekerontmoeting maar dat dit initiatief toen is opgeblazen door Daniel Dekker en zijn Ajax supportersverening? Met als reden, uiteindelijk, dat hij het niet leuk vond dat het voordeel dat Ajax had (omdat ze nu eenmaal thuis geloot hadden) zou worden ontnomen en daarom de aanvullene eis stelde dat zij alleen wensten mee te werken als Ajaxsupporters zouden worden toegelaten bij de competitiewedstrijd Feyenoord - Ajax die later dat seizoen nog gespeeld moest gaan worden?? Maar omdat Feyenoord dat toen niet wilde, best logisch omdat de Klassieker eerder dat seizoen in Amsterdam zonder Feyenoord supporters gespeeld was, ging dat toen dus niet meer door?

Als iemand het nog exact weet hoe dat toen gegaan is, dan mag iedereen mij hier corrigeren, maar zo is dat dus destijds volgens mij gegaan. En als ik dat goed heb onthouden, dan vind ik het echt van een uitzonderlijke vlerkerigheid van die suppotersvereniging om dan nu op hoge toon die kaarten op te gaan eisen eerlijk gezegd. Dan is er maar één woord voor deze actie. En dat is dat dit puur hypocriet is!

Maar nogmaals, als ik het niet bij het juste eind heb, dan hoor ik dat graag.

7 februari 2019 om 18:33

Constant, leuk geprobeerd maar dan moeten er dus ook geen Feyenoord supporters zitten. Want dan is er nooit een openbare orde te garanderen

7 februari 2019 om 18:35

Gemert - Feyenoord moest ook verplicht verplaatst worden omdat Gemert geen uitsupporters kon ontvangen. Nu is het Feyenoord die niet in staat is om uitsupporters te ontvangen. Dus als de KNVB niet met 2 maten wil meten moeten ze Feyenoord ook verplichten om de wedstrijd te verplaatsen naar een ander stadion waar ze wel in staat zijn om supporters van beide clubs te ontvangen.

7 februari 2019 om 18:41

Kante,

Dus stel dat er bij Ajax of Feyenoord bij iedere thuiswedstrijd mensen zich als debielen gaan gedragen omdat uitsupporters het slechte in ze naar boven haalt dan worden dus uiteindelijk alle supporters van de 17 andere clubs geweigerd in die stadions, puur en alleen om de openbare orde te bewaren dat zou me wat wezen, dat is de wereld op zijn kop. Wat vind je daar zelf eigenlijk van?

Zou het niet veel beter zijn om diegene die zich zo debiel gedragen hard aan te pakken en zo het voetbal weet terug te geven aan de fans die zich wel kunnen gedragen?

7 februari 2019 om 18:43

Ajax33

Als er geen Ajaxsupporters in de buurt van het stadion komen, dan lopen de gemoederen een stuk minder hoog op dan als er ook fans van Ajax rondlopen. Dat lijkt me verder geen discussie en dat weet jij zelf ook wel.

7 februari 2019 om 18:54

Tuurlijk Kante, Maar zou jij dan degene straffen die mee zijn in het uitvak of straf jij dan degene die zich niet kan gedragen? Dat het geen discussie is begrijp ik maar ik vind dit persoonlijk een slechte manier van beredeneren. Het is de makkelijkste weg, dat wel. Maar je lost het probleem hier niet mee op.

7 februari 2019 om 18:56

elnino

"dus stel dat er bij Ajax of Feyenoord bij iedere thuiswedstrijd mensen zich als debielen gaan gedragen omdat uitsupporters het slechte in ze naar boven haalt dan worden dus uiteindelijk alle supporters van de 17 andere clubs geweigerd in die stadions, "

Ik denk dat jij ook wel weet dat geen supporters en geen club grotere emoties teweeg brengen bij (een aantal) Feyenoord fans dan Ajax. Kunnen we dat met elkaar eens zijn? Ja toch? Ik beperk het even tot deze variant omdat we het daar nu over hebben. Omgekeerd zou je denk ik hetzelfde kunnen stellen, maar dat is nu even geen discussie die ik relevant vindt, omdat het mij niet om de schuldvraag gaat. Ajaxfans zijn bij mij hier in Den Haag ook niet welkom, zeg maar.

En nee, mijn streven is niet om nergens uit supporters meer toe te laten, integendeel. Die wil ik wel. Maar ik ga uit van praktijken. En die is dat Ajax en Feyenoord gewoon heel lastig was en is en dat we dus met een uitdaging zitten. En als ik de zaak bezie dan vind ik dat teveel mensen de overheid en clubs overal de schuld van geven, terwijl de ellende veroorzaakt wordt door zich fans noemende lieden. Houd de schuld dan daar! En de suggestie dat het alleen om wat supporters gaat dvia een tunnel en dat er dus 'geen gevaar' is, klopt gewoon niet.

"zou het niet veel beter zijn om diegene die zich zo debiel gedragen hard aan te pakken en zo het voetbal weet terug te geven aan de fans die zich wel kunnen gedragen?"

Ja maar natuurlijk! Zo moet het toch ook zijn! Ik heb zelf diverse Klassiekers zelf bezocht, in de jaren '80 en '90 en de sfeer was gewoojn apart en uniek. En ik ben wel voor een aanpak van de raddraaiers maar dat is in de praktijk gewoon bijzonder moeilijk. Ik heb jarenlang een seizoenkaart gehad bij PSV op Oost eerste ring en rond mij stonden gewoon altijd gasten die gewoon een stadionverbod hadden! Dus ja, als dat al kan, hoe moet je dit dan aanpakken. Ik heb die oplossing niet, zeg ik eerlijk bij.

7 februari 2019 om 18:58

"het is de makkelijkste weg, dat wel. Maar je lost het probleem hier niet mee op."

Makkelijkste weg? Denk dat je wel gelijk hebt. Maar het is wel de snelste manier om met het probleem om te gaan. Je voorkomt ze namelijk. Dat de gewone en goedwillenden daardoor getroffen worden, ja daarin heb je natuurlijk gelijk.

7 februari 2019 om 19:11

Er was vroeger een meldingsplicht voor al die gasten met een stadionverbod. Dan moesten ze zich rond het tijdstip van de wedstrijd melden bij een politiekantoor. Dat werkte prima want wanneer er eentje was die verstek liet gaan gingen de alarmbellen af en werd diegene vereerd met een bezoekje aan huis.

Hoe dan ook. Het eruitpikken is niet moeilijk. Het gaat mij erom wat er daarna gebeurd. Ik vraag mij soms oprecht af of de clubs wel echt van deze gasten afwillen. Ze zijn immers toch een inkomstenbron. Maar als ik ze er op de tribunes kan uitpikken dan kunnen camera’s op straat en in het stadion dat zeker.

7 februari 2019 om 19:19

Je slaat de spijker op z’n kop! 👍🏻 Kwam deze discussie in 2015 ook ten sprake? Of toevallig nu omdat het om een halve finale gaat ipv 2e ronde?

7 februari 2019 om 19:22

Wat ik van die meldingsplicht begreep is dat die ook een wassen neus was. Mensen kwamen niet opdagen, en de prioriteit bij de politie om dan langs te gaan is bijzonder laag, en als ze wel kwamen opdagen kregen ze vaak te horen wat ze precies kwamen doen. Misschiejn moet dat systeem op de schop, want nu is het een farce.

Maar effe wat anders, herinner jij je dan niet hoe het in januari 2014 is gegaan toen het om Ajax - Feyenoord ging en dezelfde supportersvereniging die nu stampij maakt uitsupporters heeft geblokkeerd?

7 februari 2019 om 19:24

Kuyt

Ja toch he?
Nou ja, welke ronde vind ik niet zo relevant, ik vind die situatie wel vergelijkbaar eigenlijk. Het enige verschil is nu dat beide Klassiekers in de competitie al gespeeld zijn.

7 februari 2019 om 19:56

Kante

Tsja, als men de regels niet hanteerd dan ben je nergens maar dat geld voor iedere regel. Iedereen schreeuwt om een oplossing maar als men te besodemieterd is om de daarmee opgezadelde afdeling te instrueren word het niets. Je kunt beter bij het niet melden een dikke boete opleggen. Alleen heeft veel van dat volk al geen nagel om aan zijn spreekwoordelijke kont te krabben. Maar dat zou de staatskas spekken in plaats van dat het de staatskas kost.

Ik herinner mij wel degelijk zoiets. Er was destijds ruimte voor een, zij het aangepaste manier van het toelaten van de uitsupporters. Ik geloof dat er als test maar een aantal honderd mee mochten in plaats van twaalf a vijftienhonderd. Enkel zouden de supportersverenigingen er onderling uit moeten komen maar dat was niet gelukt. Dan denk ik ook bij mijzelf. Als je het zo graag wilt dan moet je ook iets toegeven aan een ander. Maar dat is vaak het probleem met dit soort jongens.

7 februari 2019 om 20:02

Maar het transport is het probleem. Ik ben bij de problemen geweest te nieuwekerk a/d Ijssel. Dat wil je koste wat het kost zien te vermijden

7 februari 2019 om 21:26

Hoezo is het in het voordeel van Ajax dat het over twee wedstrijden is. Dat is juist eerlijk. Dat Feyenoord in de beker altijd het thuisvoordeel heeft is juist belachelijk.

7 februari 2019 om 21:45

Omdat de finale in de Kuip gespeeld wordt, ook zonder Feyenoord en wordt er geloot wie de thuissspelende club is. Bij de finale AZ - Feyenoord speelde AZ thuis en kregen volgens mij beide clubs evenveel kaartjes toegewezen. In de eerdere rondes is er wel sprake van een thuis resp. uitwedstrijd. Kan je dus niet vergelijken. En dan zou de “normale” situatie zijn dat Feyenoord slechts 1500 kaartjes hoeft af te staan aan de tegenstander. Ik zou graag zien dat uitsuporters weer welkom zijn, maar ik vrees dat het bij de eerste editie meteen uit de klauw loopt.

7 februari 2019 om 17:08

Westend

"wat probeer je nou precies te bereiken dan."

Symboolpolitiek. Pure symboolpolitiek.
Deze procedure heeft geen schijn van kans, dus het is gewoon weer wat zieltjes winnen, verder helemaal niks. Mooie subsidiã«ring van de advocatuur in Amsterdam.


"btw, binnen 20 dagen ga je zoiets sowieso niet voor elkaar krijgen bij een gemeente"

Het gaat er niet om wat ze bij de gemeente gedaan kunnen krijgen, ik neem aan dat de supportersverenging een kort geding gaat starten en dat is wel degelijk mogelijk binnen een hele korte termijn, als dat noodzakelijk is. Desnoods kan dat op zelfs op een termijn van een dag, of zelfs een halve dag, geregeld worden.


7 februari 2019 om 17:47

Net zo als twee maanden geleden toen ze een actie zouden gaan voeren om de klassieker in Rotterdam bij te wonen (ik zou zeggen: "wees blij dat je niet bent gegaan".).

Puur voor de bühne en het valt me op hoeveel mensen hier in trappen en dit serieus nemen. Ook hier op VZ.

7 februari 2019 om 17:09

Ik vind dat Ajax zelf hier best hard mag ingaan. In de competitie is het ''eerlijk'' verdeeld en mogen ze niet bij elkaar komen. De bekerwedstrijd is slechts 1 wedstrijd en het is gewoon een nadeel dat je uit speelt en dan ook nog eens zonder uit supporters. Ik zou als Ajax zijnde de Knvb 3 opties geven:
1) Uit supporters zijn welkom (knvb heeft niks te zeggen dus is het geen optie)
2) Wedstrijd over 2 duels spelen.
3) Wedstrijd in Amsterdam spelen (inclusief de Feyenoord supporters)

Worden deze opties afgewezen? Prima, dan haakt Ajax af en krijgt Feyenoord de overwinning.

7 februari 2019 om 17:29

Finalvoetbal

"ik vind dat Ajax zelf hier best hard mag ingaan. "

Ajax zélf? Lijkt me de domste zet van alle domme zetten die je kunt doen als Ajax dat zelf gaat doen. Dit gaat over de supportersvereniging van Ajax. Die willen deze procedure gaan beginnen, zeggen ze. Tegen wie überhaupt dat is mij ook niet helemaal duidelijk verder, maar we horen het dan wel weer van Daniël Dekker en zijn entourage.

7 februari 2019 om 17:39

Hahahahaa vooral die laatste: Ajax thuis laten spelen met Feyenoord supporters. Ja, dat gaat het probleem oplossen. Het probleem zit hem in de veiligheid, of het nou in Rotterdam is of in Amsterdam. Dat boeit echt geen ene moer.

7 februari 2019 om 18:01

Ik ben het helemaal met je eens hoor, daar niet van. Maar dat de veiligheid in het geding is? Sorry maar dat vind ik zon bullshit. Als Ajax naar de Kuip reist of Feyenoord naar de arena komen ze per trein om vervolgens op een afgesloten perron via een afgesloten gang naar een afgesloten vak te gaan. Daar is geen gevaar voor de veiligheid bij. Het is gewoon vee dat vervoerd wordt dat toevallig voetbal komt kijken.

Natuurlijk moeten er een aantal extra stewards evenals politiemensen worden ingezet om een schijnveiligheid te creeeren. Maar je kunt echt geen kant op als uit supporter zijnde.

7 februari 2019 om 18:03

Feyenoord en (let goed op ook Ajax moeten zelf uberhaupt nog met een plan/voorstel bij de gemeentes van Amsterdam en Rotterdam komen om dit weer mogelijk te maken. Zou hã©ã©l raar zijn als Ajax plots kaarten gaat eisen, als beide clubs uberhaupt nog alles samen moeten regelen om tot een voorstel te komen en dan is het nog maar de vraag of het voorstel geaccepteerd wordt.

7 februari 2019 om 18:13

elnino

"daar is geen gevaar voor de veiligheid bij. Het is gewoon vee dat vervoerd wordt dat toevallig voetbal komt kijken."

Je hebt overduidelijk geen idee wat 'veiligheid' exact inhoudt. Zo simpel als jij he tvoorstelt is het absoluut niet. Hier komen veel en veel meer aspecten en factoren bij kijken dan alleen maar wat vee door een tunneltje jagen. Neem maar gewoon aan dat de burgemeester en politie een betere kijk hebben op waar het hier om gaat dan jij.

7 februari 2019 om 18:19

Elke optie die je hier voorlegt heeft geen schijn van kans, en dat weet je zelf ook. Waarom je ze dus überhaupt noemt is mij een raadsel. Je benoemt bij optie 1 zelf al dat het niet gaat gebeuren. Optie 2 is natuurlijk lachwekkend. De Beker in Nederland heeft in geen enkele ronde een dubbele ontmoeting. Vanaf het begin tot de finale wordt er tussen clubs gestreden in een knockout-systeem. De finale van 2010 was een ramp juist omdat de finale over 2 wedstrijden werd gespeeld. Het is totaal oneerlijk tegenover Feyenoord om het nu wederom in 2 wedstrijden te spelen, terwijl ze gewoon eerlijk thuis hebben geloot. Had Ajax thuis geloot, dan hadden de Feyenoorders pech. Zo simpel is het. En optie 3 is wel heel treurig. Wat wil je daar mee bereiken? Een of ander statement maken? Zodat je bij een eventuele Bekerwinst van Feyenoord kan zeggen "ja maar deze winst heeft geen waarde, omdat jullie ons immers niet eerlijk hebben verslagen in de halve finale"? Kom nou. De realiteit is dat Feyenoord weer thuis heeft geloot, en niet Ajax. Het is bekend dat de Klassieker op dit moment gewoon zonder uitsupporters gespeeld moet worden. En Aboutaleb heeft vaak gezegd open te staan voor uitsupporters van Ajax in de Kuip, maar dat het initiatief van BEIDE clubs moeten komen en niet van de gemeente Rotterdam of Amsterdam. Dit is gewoon weer een beetje populair zitten doen naar de buitenwacht toe, net zoals bij het eisen van kaarten eerder. Dit lost helemaal niks op, klaar.

7 februari 2019 om 18:24

Kante,

Noem dan ook man en paard in plaats van jezelf te verschuilen achter het feit dat de politie en de burgermeester er meer verstand van zouden hebben. Wat overigens niet onjuist is. Maar het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als men schetst. In problemen denken kan iedereen wel. Wat ik aan wil geven is dat de “uitsupporters zelf” die onveiligheid niet kunnen creeeren daar men compleet geïsoleerd aankomt en vertrekt.

“Neem maar gewoon aan dat de burgemeester en politie een betere kijk hebben op waar het hier om gaat dan jij.”

Neem zelf maar gewoon blindelings dingen aan van anderen, dan denk ik voor mijzelf.

7 februari 2019 om 18:32

"wat ik aan wil geven is dat de “uitsupporters zelf” die onveiligheid niet kunnen creeeren daar men compleet geïsoleerd aankomt en vertrekt."

Zie mijn bijdrage hierboven van 18:09 uur. Daar leg ik exact uit waar ik doel.

Het gaat mij niet om welke groep wat exact veroorzaakt. Noch om Zwarte Pieten uit te delen. Mij boeit die 'schuldvraag' totaal niet. Mij boeit het gemak waarmee mensen zeggen dat er helemaal geen veiligheidsissue is. Dat is er uiteraard wel.

En inderdaad, je hebt volkomen gelijk, jij hoeft helemaal niks aan te nemen, als jij dat niet wilt en al helemaal niet van mij.

7 februari 2019 om 18:44

Thanks, ik heb eveneens op die reactie gereageerd,

Dus stel dat er bij Ajax of Feyenoord bij iedere thuiswedstrijd mensen zich als debielen gaan gedragen omdat uitsupporters het slechte in ze naar boven haalt dan worden dus uiteindelijk alle supporters van de 17 andere clubs geweigerd in die stadions, puur en alleen om de openbare orde te bewaren? dat zou me wat wezen, dat is de wereld op zijn kop. Wat vind je daar zelf eigenlijk van?

Zou het niet veel beter zijn om diegene die zich zo debiel gedragen hard aan te pakken en zo het voetbal weet terug te geven aan de fans die zich wel kunnen gedragen? Dit probleem is vanaf het begin al verkeerd aangepakt naar mijn mening.

7 februari 2019 om 21:51

@inkognitow

Jij slaat de spijker op z'n kop en niets aan toe te voegen. Triest Calimero gedrag van Ajax, want hadden ze Feyenoord supporters geaccepteerd als Ajax thuis had geloot? Tuurlijk niet.

7 februari 2019 om 17:19

Wat de supportersvereniging vooral dwars zit, volgens mij, is dat het overduidelijk is dat Aboutaleb de boel af blijft houden en Feyenoord van de gelegenheid gebruikmaakt om een voordeel te creeren. Niet alleen deze wedstrijd, maar ook de afgelopen. Ajax kan de kaarten opeisen, wat op zijn minst zou moeten betekenen dat feyenoord die plekken leeg dient te houden. Wat feyenoord echter doodleuk doet, is tegen de regels in gaan en daar geen gehoor aan geven. Met als reden, gedeeld door Aboutaleb, dat de kosten groter zullen zijn dan de baten. Maar dat lijkt me geen vrijbrief om de regels van de knvb aan de laars te lappen. Die houding uit Rotterdam zorgt er, als ik het goed heb meegekregen, voor dat de supportersvereniging zo hard er in gaan.

7 februari 2019 om 17:24

Het grootste probleem, zo lees ik telkens op de diverse Ajax fansites en pagina's van de supportersgroepen, is dat Feyenoord op eigen houtje lijkt te beslissen dat Ajax-fans niet welkom zijn, zonder überhaupt bij de burgemeester en politie te informeren of er nu wel wat mogelijk is.

7 februari 2019 om 17:36

martijnr12

"wat feyenoord echter doodleuk doet, is tegen de regels in gaan en daar geen gehoor aan geven. Met als reden, gedeeld door Aboutaleb, dat de kosten groter zullen zijn dan de baten. Maar dat lijkt me geen vrijbrief om de regels van de knvb aan de laars te lappen. "

Nee, zeker geen vrijbrief, maar de lokale driehoek kan zonder problemen en op hun eigen verantwoordelijkheid bijzonder simpel met een beroep op de openbare orde en veiligheid het meenemen van Ajaxsupporters naar Rotterdam blokkeren. In dat geval heeft Feyenoord niet alleen geen enkele keuze meer, ze hebben dan een rechtvaardiging omdat zij uiteraard gehoor hebben te geven aan bevoegde ambtelijke bevelen. Zo werken die dingen nu eenmaal in een Rechtsstaat.

De enige uitweg voor de supportersvereniging van Ajax, maar dat is een long shot, zou dan nog zijn dat ze de Knvb zo ver krijgen om in dat geval dan te eisen dat de wedstrijd wordt opgedraaid. Maar, uiteraard is het dan weer afhankelijk van de burgemeester van Amsterdam om daar weer iets van te vinden. Misschien wil meisje Halsema wel een wit voetje halen bij de Ajaxaanhang, en jucht zij dat toe. Dan heb je een interessante situatie.

Maar dat laatste gaat niet gauw gebeuren. Ik denk dat in het collegiale overleg met Aboutaleb in dat geval gewoon éã©n lijn wordt getrokken, omdat dit anders ook nog de al precaire verhoudingen in dit verband helemaal gaat verzuren en dan komt het moment dat er nooit meer uitsupporters mee mogen weer een stap dichterbij.

7 februari 2019 om 18:08

Waarom zou je de kaarten opeisen en de plekken leeghouden? Lijkt mij erg kinderachtig en Feyenoord doet dat ook niet in Amsterdam. Dit moet je oplossen met een dialoog en niet met een rechtsgang. De burgermeester zal hier toch altijd terugvallen op de veiligheid en heeft dus altijd gelijk

7 februari 2019 om 18:44

@Sta plaats maar Ajax heeft voor zover ik weet aangegeven dat Feyenoordsupporters meer dan welkom zijn. Dus als feyenoord de kaarten wilde opeisen, mochten ze dat zeker doen. Ajax, feyenoord en de supportersverenigingen hebben overlegd over een plan. Maar waar Ajax haast wilt maken, blijf het vanuit Rotterdam duren om het voor elkaar te krijgen. Daarbij deed feyenoord toen, zoals hierboven wordt aangegeven, een beroep op de openbare orde en veiligheidskosten e.d., terwijl de burgemeester daar helemaal niet bij betrokken werd. Toen heeft Ajax de kaarten opgeeist. Dat ze die niet kregen, was uiteindelijk geen gigantisch issue omdat er ook geen uitsupporters in Amsterdam waren. In dit geval gaat het om een enkele wedstrijd. Ik zou het best vreemd vinden als er dan 1200 extra Feyenoordsupporters mogen zitten in plaats van Ajaxsupporters, puur omdat de burgemeester de komst van Ajax afhoudt. Om vaart achter de dialoog te zetten is een statement door Ajax, zoals het eisen van lege plekken als Ajaxsupporters er niet bij mogen zijn, noodzakelijk in mijn ogen. Het plan ligt er, ajax wil dolgraag, de supporters willen dolgraag..alsof de kosten rondom de veiligheid volgend jaar ineens een stuk lager zullen zijn en het dan geen probleem meer is.

7 februari 2019 om 18:59

@ Constant:

"maar de lokale driehoek kan zonder problemen en op hun eigen verantwoordelijkheid bijzonder simpel met een beroep op de openbare orde en veiligheid het meenemen van Ajaxsupporters naar Rotterdam blokkeren"

Inderdaad, dat kan. Echter kan zo'n maatregel door een rechter ook teruggedraaid worden, indien zo'n maatregel strijdig is met het burgerlijk wetboek.

Dit zou zomaar eens kunnen (ik ben geen juridisch deskundige) als men (de supportersvereniging) zich beroept op de Wet gelijke behandeling. Er wordt immers een duidelijk onderscheid gemaakt tussen wie wel of niet toegang tot de wedstrijd in Rotterdam kan krijgen. In zo'n geval zou een rechter kunnen oordelen dat er sprake is van ongelijke behandeling en de maatregel van de gemeente Rotterdam onwettig verklaren..

Nogmaals, ik ben geen juridisch deskundige, maar het lijkt me niet direct onmogelijk om op basis van deze wet toch toegang te kunnen krijgen.

Overigens ben ik persoonlijk van mening, dat het niet toestaan van bezoekende supporters in Rotterdam of Amsterdam iets is wat door beide supportersgroepen zelf veroorzaakt is en geen moeite heb met de huidige maatregel..

7 februari 2019 om 18:59

Ajax kan zoveel aangeven.. Feyenoord kan nu ook zeggen dart ajax suppporters welkom zijn. Gaat het nog steeds niet gebeuren. De clubs bepalen dit niet, dat doen de burgemeesters.

7 februari 2019 om 19:14

Dennis

"inderdaad, dat kan. Echter kan zo'n maatregel door een rechter ook teruggedraaid worden, indien zo'n maatregel strijdig is met het burgerlijk wetboek.

Dit zou zomaar eens kunnen (ik ben geen juridisch deskundige) als men (de supportersvereniging) zich beroept op de Wet gelijke behandeling. "

Eerlijk is eerlijk, ik vind hem goed bedacht en goed gevonden!
Maar werken gaat het niet.

Punt is dat het een misverstand is dat ongeljike behandelingen in alle gevallen verboden zouden zijn. Als daar een wettelijke basis voor is, of als er bijvoorbeeld aspecten spelen van een 'hogere orde' zoals bijvoorbeeld veiligheid, dan is het maken van onderscheid wel degelijk mogelijk. Daarnaast, als jij een vereniging bent, zoals de Knvb, dan mag een vereniging altijd zelf bepalen wie je binnen laat en wie niet, via haar reglement. Elke supporter die een wedsrijd wil bezoeken verklaart zich bij het kopen van een kaartje of seizoenskaart akkoord met dat reglement, anders kan je geen kaartje kopen. Dus ook langs die weg is geen toegang afdwingbaar.

Maar los daarvan zit je niet op het goede juridische spoor. De wet gelijke behandeling in civelrechtelijke verhoudingen, is hier helemaal niet aan de orde. Dit gaat om het feit dat de club Feyenoord uiteindelijk gebonden is aan het gezag van de burgemeester. Feyenoord kan alles willen of verlangen, maar als de burgemeester bepaalt dat er geen uit supporters naar Rotterdam mogen komen, dan kan Feyenoord daar niets tegen in brengen. Ik sluit trouwens niet uit Feyenoord het verder wel prima vind, maar dat is een andere discussie.

Eventueel zou Feyenoord dan weer een procedure tegen de burgemeester kunnen beginnen, maar dat is geen civielrechtelijke procedure maar een bestuursrechtelijke. En daarin toetst een rechter alleen maar of de burgemeester wel op de juiste manier tot zijn besuit is gekomen. Dus of de burgemeester wel netjes de regels in acht heeft genomen bij zijn besluit. De rechter mag helemaal niet de beslissing zélf toetsen namelijk. Dat recht is wetteljik voorbehouden aan de burgemeester, die verantwoording daarover moet afleggen tegenover de gemeenteraad en niet de rechter. Kan je het nog volgen allemaal? Is echt geen simpele kwestie namelijk.

Maar nogmaals, ik vind hem wel goed bedacht.

7 februari 2019 om 20:05

@TheDoc daar heb je helemaal gelijk in, maar als Feyenoord dat doet dan komt er wel een doorbraak. Het punt is dat Feyenoord de boel afhoudt, ongeacht of de burgemeester al een oordeel heeft geveld of niet, zich baserend op een kosten-batenanalyse. Dat mag niet, omdat de regels van de knvb stellen dat die kaarten gewoon beschikbaar moeten zijn en kosten en baten helemaal niet mogen meewegen. De burgemeesters kunnen uiteindelijk de stekker eruit trekken. Maar als Feyenoord net als Ajax zou zeggen dat supporters welkom zijn, dan wordt het standpunt van de burgemeester ook een stuk zwakker en dan zal de oplossing dichtbij zijn denk ik.

7 februari 2019 om 21:03

@constant:

Bedankt voor de (voor mij althans ;-) ) duidelijke uitleg !

7 februari 2019 om 21:42

Wanneer is de laatste bekerwedstrijd ajax-feyenoord

7 februari 2019 om 18:00

"we met zijn allen"?

Het is nog steeds een minderheid die zich niet weet te gedragen.

7 februari 2019 om 18:38

Mwahhh meer dat de burgermeesters van tegenwoordig tamelijk slap zijn.

Als er al maar een klein iets is met de openbare orde verbieden ze alles. Wij zijn denk ik het enige land waar geen uit supporters welkom zijn bij wedstrijden terwijl het buiten Nederland er 10 keer harder aan toegaat

7 februari 2019 om 20:40

Dan kan de Knvb besluiten het bekerduel om te draaien dus dan zou Ajax thuis spelen mits de Amsterdamse burgemeester wel Feyenoord supporters wil toelaten.

Het is wel meer dan een tijdverdrijf, het is een statement.

8 februari 2019 om 12:58

Amsterdam heeft al 'n tijdje kenbaar gemaakt dat het klaar staat om supporters van fey weer te kunnen ontvangen.

7 februari 2019 om 22:09

zo moeilijk is de oplossing niet soeel de wedstrijd bij PSV of AZ

7 februari 2019 om 22:18

snowy

Denk jij dat de burgemeesters van Eindhoven of Alkmaar er op zitten te wachten om deze twee supportersgroepen in hun stad te 'mogen' ontvangen? Ik denk van niet.

8 februari 2019 om 12:37

Dus wat dat betreft moeten we dus wachten op een burgemeester daar in Rotterdam die zegt dat het genoeg is geweest met deze flauwekul. We gaan het proberen nu gewoon proberen en zorgen dat beide supporters bij elkaar op bezoek kunnen komen. Het heeft veelste lang geduurd deze ongein. Laten we het vooral weer 'proberen'. Want helaas was mijn voorganger (aboutaleb) heel bang om Ajax-supporters naar Rotterdam te laten komen. Wat precies de reden was weten we niet, maar je kan me niet wijsmaken dat het om het aantal politie eenheden ging. Hoe hoog ze dat ook van de daken willen schreeuwen om iedereen dat wijs te maken. Bij mij gaat dat er niet meer in. Elk jaar zijn er wel incidenten (schietpartijen/steekpartijen) in Rotterdam wanneer het carnaval is. Elk jaar gaat het door. Daarvoor hebben ze de 'hele dag' politie voor nodig.

Nu is er geloot voor de knvb beker dat maar 1 wedstrijd is! Dus wij Ajax-supporters hebben dus gewoon pech. Hadden wij het gekregen die thuiswedstrijd, dan had fey gewoon pech. Lekker makkelijk handelen. Als je Aboutaleb nu vraagt als fey een topclub is wat gaat hij antwoorden denk je. Precies ... handel daar dan ook na burgemeester.

Ik vind dit zo'n ongelofelijke onzin. In 2014 speelde Feyenoord in de Arena voor de beker en toen hoorde je niemand dat er geen Feyenoorders in de Arena waren. Vandaag de dag heeft de lokale driehoek besloten dat er nog geen ruimte is voor uitsupporters en een deel van de Ajacieden het nog steeds nodig vindt om op een vrijdagavond in een wedstrijd van jong Ajax tegen Sparta bommen op Rotterdam te zingen kan ik me dat best voorstellen.

7 februari 2019 om 16:32

en in dat jaar speelde Ajax ook in de Kuip met supporters en mollesteerden ze het veld! Eigen glazen ingegooid dus

7 februari 2019 om 17:55

Die was ik nog even vergeten ja. Kan me prima voorstellen dat Aboutaleb er nog geen zin in heeft.

7 februari 2019 om 16:33

Niet helemaal waar. In het stadion was een groot spandoek te zien met daarop ; ''minder gelul, meer uitsupporters!''. Er was dus degelijk wel aandacht voor. Eens dat zolang de lokale driehoek heeft besloten dat er nog geen uitsupporters bij de wedstrijd kunnen zijn je daar, voor sommige helaas, bij neer moet leggen.

7 februari 2019 om 17:06

Leuk om die laatste sneer nog even uit te delen hoor. Benoem dan meteen alles wat beide supportersgroepen doen, want nu ben je gewoon selectief bezig. In de voorbereiding op dit seizoen had je Feyenoord supporters bij een oefenwedstrijd die schandalige teksten over Nouri op een spandoek hadden geschreven, om maar iets te noemen. Beide groepen hebben hun streken, niet alleen Ajax en niet alleen Feyenoord. Wat mij betreft gaan er geen supporters mee naar de Kuip, maar gooi je het vak vol met kinderen. Ik vraag me af of Ajax bij een bekerwedstrijd tegen Utrecht uitpubliek zou toelaten. Overigens hebben de mensen die nu de rechtzaak aanspannen vanzelfsprekend wel gedeeltelijk gelijk en hebben ze bovendien ook gewoonweg het recht om hun eventuele gelijk te halen. Uiteindelijk is de burgemeester van Rotterdam al jarenlang de reden dat er inmiddels nog steeds geen uitpubliek mee mag, good old Van der Laan stond er wel voor open.

7 februari 2019 om 17:52

Oké, Feyenoorders zijn ook beslist geen lieverdjes altijd.

7 februari 2019 om 21:49

Dat is precies de reden waarom we geen uitsupporters moeten hebben in zowel Amsterdam als Rotterdam. Het overgrote deel van de supporters die dan komen zijn raddraaiers en doorgesnoven gekken. Wedden dat het mis gaat. De meeste gasten zijn knettergek en zullen, als de wedstrijd of de scheids niet naar de zin is, in elk geval wat slopen en schandalige teksten roepen. Zelf verkloot en nu mogen ze jarenlang op de blaren zitten. De groetjes

7 februari 2019 om 22:13

Dan hoort deze wedstrijd niet gesoeeld te worden in het feyenoordstadion.

7 februari 2019 om 17:27

Jij moet de discussies nog eens even teruglezen, want in 2014 was voor sommige Feyenoord supporters de wereld net zo klein als voor sommige Ajacieden nu.

Als het probleem werkelijk is dat er mensen zingen ''bommen op Rotterdam'' dan denk ik dat je de hoop maar moet laten varen en dat je tevens tal van andere wedstrijden moet verbieden voor (uit)supporters aangezien kwetsende spreekkoren nou niet uniek voor de klassieker zijn.

Volgens mij was het hele punt van een verbod op uitsupporters ooit het fysieke geweld. Hoe vervelend spreekkoren en spandoeken ook zijn, fysiek geweld en vernieling vind ik persoonlijk van een totaal andere orde. Helaas heeft men dat verbale geweld aangegrepen om alsnog uitsupporters te verbieden, omdat men simpelweg gewoon een verbod wenste te krijgen. Het is tijd dat het verbod de prullenbak in gaat. Feyenoorders welkom in de JC Arena, Ajacieden in De Kuip!

Ik begin het onderhand ook wel zielig te vinden dat we in ons top-georganiseerde land hier nog steeds geen uit publiek kunnen hebben. Belachelijk.

7 februari 2019 om 16:24

Ach het is ook zielig dat (met name) volwassen mensen zich totaal niet in de hand kunnen houden als het gaat over hun cluppie. Het aantrekken van een verkeerd shirt in een verkeerde stad is al garantie op een tik op je oog.

7 februari 2019 om 16:26

Dat is één kant van de medaille. Het is best te organiseren. Maar heb je enig idee wat de kosten zijn van de ME en extra politie-inzet?! Dat gaat natuurlijk nergens over.

Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax op neutraal terrein spelen zonder toeschouwers. Is voor het iedereen het meest eerlijk en die onzinnige haat, want rivaliteit kan ik het niet noemen, is waarschijnlijk snel voorbij.

7 februari 2019 om 16:29

Zo is het ook natuurlijk. Alles is te voorkomen, alleen op een gegeven moment lopen de kosten en de baten wel erg ver uit elkaar. Dan gaan je ticketprijzen naar de 300 euro. Is het wel veilig, maar komt er alsnog niemand.

7 februari 2019 om 16:33

daar verkijk jij je in denk ik. Genoeg gekken die dat over hebben voor de klassieker denk ik

7 februari 2019 om 16:58

Op neutraal terrein zonder publiek is helemaal niet eerlijk. Voetbal is namelijk een amusement sport. In dit geval is het meest eerlijk een dubbele confrontatie met alleen thuis supporters. KNVB kan dit probleem dus simpel oplossen.

7 februari 2019 om 17:08

Op neutraal terrein spelen is hetzelfde als beide een thuiswedstrijd zonder uitpubliek. In deze beker is het echter dramatisch. Gooi dan bussen vol Ajax jeugd die kant op, daar heeft niemand wat op tegen lijkt mij.

7 februari 2019 om 18:10

Ook kinderen kunnen rekenen op intimidatie en geweld als zij het verkeerde shirt aanhebben. Overschat een typische hooligan niet.

8 februari 2019 om 11:13

Ik noem ook een willekeurig bedrag natuurlijk. Mocht je echt willen kan je mensen vooraf gaan screenen, detectiepoorten installaeren, grondige fouillering, politie en ME paraat, ME in cognito, cameratoezicht en noem van alles maar op. Maar al die beheersmaatregelen wegen op een geven moment niet meer op. Je kan zo ver gaan als je zelf wil natuurlijk. Op een gegeven moment moet de burgemeester overtuigd zijn van het feit dat hij het restrisico accepteert.

7 februari 2019 om 16:30

Het is zielig dat mensen zich niet kunnen gedragen. Te triest voor woorden zelfs.

7 februari 2019 om 16:34

we zijn juist zo'n top georganiseerd land omdat wij bestuurlijk keuzes durven te maken die wellicht impopulair zijn maar wel beste resultaat opleveren.

7 februari 2019 om 17:13

Het kan prima geregeld worden, maar of je dat moet willen met de kosten die daarbij komen kijken is een tweede.

7 februari 2019 om 17:57

Of gewoon het probleem bij de kern aanpakken. Supporters die zich niet gedragen gewoon met een stadionverbod komen in heel nederland. Volwassenen kunnen zich toch gewoon gedragen?

7 februari 2019 om 17:25

R31n13r

"ik begin het onderhand ook wel zielig te vinden dat we in ons top-georganiseerde land hier nog steeds geen uit publiek kunnen hebben"

Ik zou de schuld dáár leggen waar die hoort: bij die 'fans' die het structureel verziekt hebben en nog steeds keer op keer op keer verzieken. PSV - Ajax, vuurwerk in het vak onder het uitvak gooien, PSV - Feyenoord JC schaal: vuurwerk afsteken, ja sorry hoor, maar dat eeuwige gedoe dat het aan de overheid ligt is de wereld op zijn kop! Mensen moeten zich gedragen, dan is er niks aan de hand.

7 februari 2019 om 18:07

Dat iedereen in een groep van 50.000 willekeurige mensen zich behoorlijk gedraagt is onrealistisch. Daarom hebben we wetten en regels enzo.

7 februari 2019 om 18:19

"dat iedereen in een groep van 50.000 willekeurige mensen zich behoorlijk gedraagt is onrealistisch. "

Daarin heb je natuurlijk volkomen gelijk.

Punt is alleen dat er maar steeds mensen zijn die maar blijven beweren dat het allemaal aan de burgemeester, de politie, de clubs, het veld, de terreinknecht en aan de waterstand ligt. Maar nooit aan supporters zelf!

En ik snap ook wel dat dit niet gaat over 50.000 man, het gaat over een kleine groep daarin die de boel structureel en systematisch versjteerd. Je oproep om die groep aan te pakken met de middelen die voor handen zijn steun ik. Maar laten we wel gewoon de schuld houden bij waar die ligt en thuishoort.

7 februari 2019 om 18:39

Daar ligt inderdaad de schuld; maar niet de oplossing. Wat dat betreft vind ik dus ook niets mis met de opmerking van Reinier.

7 februari 2019 om 19:20

Xyzz daar ligt de oplossing toch juist wel?! Stel nou (niet dat dat gaat gebeuren) dat Ajax in de beker wel toeschouwers mee mag nemen dan is de kans 114% dat er wel weer een paar idioten van beide clubs het voor de 'gewone fan' gaan verzieken. Overheid, KNVB en de clubs kunnen van alles gaan bedenken maar zolang er van die rotte appels tussen lopen gaat geen enkele bedachte oplossing van genoemde partijen ook daadwerkelijk een oplossing zijn.

7 februari 2019 om 20:11

Nee de oplossing ligt bij beleid en handhaving. Want nogmaals, verwachten dat iedereen in een groep van 50.000 willekeurige mensen zich behoorlijk gedraagt is onrealistisch. Anders hadden we ook geen wetten en regels nodig.

7 februari 2019 om 21:55

Onrealistisch dat dat gebeurt inderdaad maar beleid gaat dat ook niet oplossen. Alleen de egoistische relschoppers zelf kunnen ervoor zorgen dat er geen rellen komen. Dat wij met z'n alleen accepteren dat er 'altijd wel een paar slechten tussen zitten' is eigenlijk te triest voor woorden.

Begrijp het sentiment van de uitsupporters hier, maar ben bang dat beide supportersgroepen nog teveel eencelligen bezitten om tot het toestaan van uitsupporters over te gaan.

7 februari 2019 om 19:25

Ik denk dat je zelfs nog verbaasd zult zijn over het aantal cellen dat deze 'supporters' in het dagelijks leven blijken te hebben, maar uitschakelen zodra ze een Feyenoord of Ajax logo ruiken.

Die gerechtelijke procedure zal op niets uitlopen. De burgemeester bepaalt dit en niet de rechtbank. Beide supportersgroepen hebben het hier zelf naar gemaakt in het verleden. Dus niet miepen. We moeten afwachten tot er weer supporters van Ajax naar Rotterdam mogen of omgekeerd. Voorlopig zal dit niet worden toegestaan, zo ook niet door Halsema, zie de laatste Ajax - Feyenoord.

7 februari 2019 om 17:01

Dat ligt er aan tegen wie een gerechtelijke procedure wordt gestart en hoe de inhoud er precies gaat uitzien. Zonder de exacte informatie kun je hier geen zinnig woord over zeggen.

7 februari 2019 om 17:17

Snap je punt. Maar in deze is het altijd de burgemeester die het laatate woord heeft. We weten hoe beide daarin staan.

7 februari 2019 om 19:40

Sorry, maar dat klopt simpelweg niet. Als je het hier in Nederland van mening bend dat jij een gegronde reden hebt waarom het beleid van de overheid niet deugt, kun je naar de rechter stappen. Beslist de rechter in jouw voordeel, dan moet het overheidsorgaan de beslissing herzien conform de uitspraak van de rechter. Vrij recentelijk was dat nog in het nieuws, toen een aantal klimaatactivisten een zaak aanspande tegen de Nederlandse overheid en de rechter bepaalde dat onze overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. In deze kwestie is het niet anders. De kans dat deze supporters een goede zaak hebben is minimaal, maar mochten ze een of ander konijn uit de hoge hoed toveren waardoor ze dat wel hebben, dan moet Aboutaleb gewoon meegaan met het oordeel van de rechter.

7 februari 2019 om 20:44

Airbags

De term 'beleid' is wat ongelukkig gekozen, maar in wat je zegt heb je volkomen gelijk! Als je het niet eens bent met besluiten van de overheid, dan kan je die bij de Bestuursrechter inderdaad aanvechten. En wordt je in het gelijk gesteld, dan moet de overheid een nieuw besluit nemen rekening houdend met wat de rechter heeft bepaald.

Echter, het is wel zo dat de rechter alleen marginaal mag toetsen. Oftwel, niet het besluit van de overheid zelf staat ter discussie, maar eigenlijk alleen of de overheid bij het nemen van het besluit wel zorgvuldig en volgens de regels heeft gehandeld. De rechter mag nu eenmaal nooit op de stoel van de overheid gaan zitten. Logisch ook, we hebben een scheiding der machten.

En daarnaast is het ook nog eens zo dat een burgemeester als ultieme verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid een bijzonder ruime bevoegdheid en beleidsruimte toekomt om al die maatregelen te nemen en te handhaven die noodzakelijk geacht moeten worden.

In 2013 was er een vergelijkbare zaak rond PSV - Ajax. Burgemeester van Eindhoven had bevolen dat Ajaxfans alleen per treincombi mochten komen. Maar er werd dat weekeinde aan een spoortunnel vlak bij Eindhoven gewerkt. Daarop werd een alternatief waarbij ajaxfans met de bus naar Maarheeeze gingen en vandaar met de trein naar Eindhoven door de burgemeester verboden, vanwege het veiligheidsprofiel. Ajax en de supportersvereniging stapten naar de rechter in kort geding. Die wees hun eisen af en gaf de burgemeester gelijk.

Interessant in deze uitspraak is trouwens dat ook in dit geval de rechter mee liet wegen dat de burgemeester een grote beleidsvrijheid heeft:

- "op grond van art. 172 van de Gemeentewet is de burgemeester belast met de handhaving van de openbare orde, waarbij hem beleidsvrijheid toekomt. Zijn weigering om genoegen te nemen met een buscombi in plaats van een treincombi baseert burgemeester Van Gijzel op argumenten die samenhangen met handhaving van de openbare orde. Handhaving van de openbare orde is een bestuurstaak en geen taak van de rechter. De voorzieningenrechter moet niet op de stoel van de burgemeester gaan zitten en dat dreigt hij te doen als hij zou oordelen dat argumenten die zien op gevaren voor de openbare orde niet spelen of minder zwaar wegen dan zij voor burgemeester van Gijzel blijkbaar wegen. Het is dan ook niet aan de voorzieningenrechter - ook niet als het gaat om de vraag of een zuivere ordemaatregel zoals door AFC Ajax N.v. c.s. is gevraagd op zijn plaats is - om te bepalen of moet worden vastgehouden aan de door de burgemeester in zijn brief van 16 juli 2013 opgelegde treincombi of dat kan worden volstaan met een buscombi."

En daarnaast:

"- In dit kort geding dient alleen de vraag te worden beantwoord of burgemeester Van Gijzel op basis van het in het geding gebrachte dossier heeft kunnen oordelen dat het bijwonen door de supporters van Ajax van de genoemde wedstrijd met een bus combiregeling vanuit het perspectief van de openbare orde teveel risico’s met zich brengt dan wel dat zijn weigering genoegen te nemen met een buscombi regeling als willekeur moet worden gekwalificeerd. Met andere woorden: de voorzieningenrechter kan het beleid van burgemeester Van Gijzel slechts marginaal toetsen."

Tenslotte is er nog een analogie:

- "gezien de ervaringen op 14 april 2013 leveren thans niet de supporters van Ajax maar de supporters van PSV (in het bijzonder) een risico op voor de openbare orde. Ook ervaringen met PSV supporters in het verleden kunnen relevant zijn voor de inschatting dat van een (onaanvaardbaar) risico voor de openbare orde in Eindhoven sprake is. "

Voor de liefhebbers dus:
Zoekresultaat - inzien document Ecli:nl:rbobr:2013:5173

Dus de kansen voor de supportersvereniging zijn gewoon heel gering, zo niet nihil.

Hoe krijgen ze het verzonnen. Als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden is het beter dat de ajax supporters thuis blijven voor hen eigen veiligheid.

Snap best dat er supportersgroepen zijn die het graag anders zien maar die moeten het toch echt bij hun eigen achterban zoeken.

7 februari 2019 om 16:30

Precies.
Deze wedstrijd komt weer dichtbij en men krijgt weer last van clubkleuren voor de ogen.
Mensen zijn alweer vergeten waaróm er geen supporters mee mogen.
Als we ons allemaal gewoon eens zouden gedragen op een verantwoorde manier dan zijn dergelijke maatregelen helemaal niet nodig.

7 februari 2019 om 17:24

Niet alleen bij de eigen achterban heb je wel eens naar de doorgesnoven idioten achter het doel bij Feyenoord gekeken. Vindt het belachelijk dat hier alleen naar Ajax gekeken wordt. Volgens mij was het een Feyenoorder die een Ajaxied doodsloeg. Bin Ajax staan ze er al jaren voor open om weer toeschouwers toe te laten maar zo lang Feyenoord/Rotterdam het niet toestaat dan zijn ze ook niet welkom JCA.

7 februari 2019 om 17:51

Heb je het artikel gelezen? Als ik jouw reactie zie niet. Het gaat hier over een supportersgroep van Ajax. Wat hebben de supporters van Feyenoord daarmee te maken?

7 februari 2019 om 17:58

Hahaha het 'ja maar heb je weleens naar de doorgesnoven idioten bij Feyenoord gekeken ' argument wordt ook weer eens van stal gehaald. Some things never change.

7 februari 2019 om 18:02

'bin Ajax staan ze er al jaren voor open om weer toeschouwers toe te laten maar zo lang Feyenoord/rotterdam het niet toestaat dan zijn ze ook niet welkom Jca.'
Is hier bewijs voor of word dit alleen gezegd om zieltjes/ stemmen te winnen?

Beste in een neutraal stadion zonder publiek of kinderen.

7 februari 2019 om 16:57

Ja daar is het voetbal echt bij gebaat? Voetbal bestaat als entertainment voor het volk. Het ligt echt aan de "supporters" zelf dat ze niet welkom zijn bij de uitwedstrijd.

7 februari 2019 om 17:25

Dan maar een dubbele confrontatie uit en thuis dan is het eerlijk.

7 februari 2019 om 17:53

Dus belonen voor wangedrag van de supporters?

7 februari 2019 om 17:24

Ik hoop ook dat de rechter dat beslist al is de kans zo goed als nihil. Het zou echt een verlies zijn voor het voetbal en een zeer grote afgang. Misschien dat alle egootjes wel samen willen gaan werken in de toekomst.

Ik zou zeggen: probeer het gewoon weer een keertje met uit-supporters. En zeg er dan duidelijk bij dat als het goed gaat, dat dan voortaan zowel in Amsterdam als in Rotterdam weer uit-supporters welkom zijn. Maar als er ook maar iets mis gaat, dan wordt het verbod op uitpubliek sowieso weer met vijf jaar verlengd. Ik mag aannemen dat dan niemand zo stom zal zijn om het te verpesten...

7 februari 2019 om 16:40

Wie gaat dan de kosten voor de extra ME, beveiliging, treinen, trams en politie betalen? gemeente Amsterdam en Rotterdam samen? De belastingbetaler dus? en de schade? wie wordt er aansprakelijk gesteld als de halve stad in puin ligt.

Er zitten gewoon teveel leeghoofden bij Feyenoord en Ajax dat de kans klein is dat er niks qua rellen komt.

7 februari 2019 om 16:46

Weet je wat ik altijd wel apart vind? Dat Ajax wel met een man of 500, met de bus nota bene, naar Sparta en Excelsior kan maar niet met 500 man naar De Kuip. Waar je vanuit de trein meteen de tunnel in gaat. Kan weinig gebeuren. En wanneer lag de halve stad in puin? Je kunt ook overdrijven.

7 februari 2019 om 16:48

Halve stad in puin, alsof er eerste een toeristische rondleiding door het centrum plaats gaat vinden waarna de uitsupporters nog even zich in alle vrijheid kunnen bewegen. Die stappen op de trein in de eigen stad op en komen daaran gelijk bij een afgesloten gedeelte van het stadion voor uitsupporters. Als de halve stad in puin ligt dan zal dit het werk van thuissupporters zijn die zich niet kunnen gedragen.

Ondanks dat er geen uitsupporters bij de klassieker zijn gelden de wedstrijden nog altijd als risicowedstrijden, dus een heel deel van de beveiliging is al geregeld. Beetje samenwerken met de politiediensten (amsterdamse politie helpt bij grote evenementen elders ook regelmatig uit) en dan moet dit toch wel te regelen zijn.

7 februari 2019 om 16:49

"wie gaat dan de kosten voor de extra ME, beveiliging, treinen, trams en politie betalen?"

Die kosten maak je toch ook bij elke andere wedstrijd?

7 februari 2019 om 16:56

Voor oudere supporters (mijn generatie) die van alles toen der tijd mee hebben gemaakt toen 20-25j is het anders dan voor de nieuwe lichting. Oud zeer is nog steeds niet geheeld. Bij sommigen.

7 februari 2019 om 17:27

Moeten ze maar een zalfje smeren heb bet allemaal bewust mee gemaakt maar allang achter gelaten. Als je er nu nog mee zit zou ik professionele hulp gaan zoeken.

7 februari 2019 om 17:38

Dat heb ik ook allang gedaan ergens in de jaren 90. Maar je wil niet weten hoeveel dit nog niet hebben gedaan. Zodoende dus nog steeds geen supporters. Realisme is voor vele nog ver te zoeken.

7 februari 2019 om 16:49

Ik vrees dat er nieuwe wetgeving moet komen voor dat voetbaltuig wat het altijd weer weet te verpesten voor de rest. En voor burgemeesters zijn dit soort momenten vooral lekker om even goedkoop punten te scoren.

Burgemeesters zeggen dus eigenlijk dat ze niet capabel genoeg zijn om hun stad veilig te houden wanneer deze twee clubs tegen elkaar spelen zonder een verbod op uit-supporters. Lijkt me zaak dat je dan zorgt dat je wel in de positie komt dat je boven die aso's staat die de boel verzieken.

Misschien word het ook wel eens tijd dat de toegangseisen aangescherpt worden bij voetbalwedstrijden. Waarom mag dat tuig gewoon met bivakmutsen het stadion in? Gewoon zodra iemand zijn gezicht verbergt met een bivakmuts het stadion uit laten zetten en levenslang stadionverbod. Als bij een voetbalwedstrijd je gezicht verbergen hoog op je prioriteiten lijstje sta hoor je daar niet thuis. Triest dat je eigenlijk zover moet gaan om een voetbalwedstrijdje te kunnen kijken, maar alles lijkt me beter dan bukken voor die paar procent aan tokkies.

In de competitie wordt je allebei een keer benadeeld, dus dat is eerlijk. In de beker is het maar over 1 wedstrijd, dus dan is het oneerlijk als je geen uitsupporters toelaat. Dan ook geen thuissupporters...

7 februari 2019 om 16:42

In de beker is het anders natuurlijk omdat het 1 wedstrijd is.

dan zou je 1000 ajacieden hebben tegenover 45000 Feyenoorders. Feyenoord zou dan toch alsnog in het voordeel zijn.

Vraag me af of dit ook zo'n probleem was geweest als Ajax thuis geloot had. Waarschijnlijk niet

7 februari 2019 om 16:50

@gloryunited Het is toch gewoon niet eerlijk als je geen uitsupporters mag meenemen? Als je dat beide een keer hebt in een seizoen, kan je het tegen elkaar wegstrepen. Dat is nu niet het geval... Andersom had Feyenoord naar mijn mening ook recht gehad op uitsupporters. Maargoed, Feyenoord heeft thuisgeloot (verrassend) en Ajax niet en dat is dus niet heel belangrijk in deze zaak.

7 februari 2019 om 17:16

Dat is nou eenmaal het lot van de beker. Één ploeg speelt thuis en één ploeg speelt uit. Één ploeg wordt dus bevoordeeld en één ploeg benadeeld. Loting bepaalt welk team, deze keer is dat nou eenmaal Feyenoord als gelukkige. Ajax had dat geluk ten opzichte van Heerenveen een paar weken geleden.

7 februari 2019 om 20:29

Ja lieve schat zo werkt te beker, maar het is geen benadeling het is een voordeel. Heerenveen kwam naar Amsterdam met uit supporters, denk je echt dat het niet lekkerder is om je eigen fans uit te horen, ook al zijn het maar 50.
Ik begrijp niet hoe mensen dit verdedigen, het gaat er niet om dat Feyenoord een oneerlijk voordeel heeft omdat ze thuis spelen, maar omdat Ajax benadeeld word terwijl er niks aan de hand is met Feyenoord. in 2011 ofzo was het toch ook gewoon een finale over twee wedstrijden, wees gewoon eerlijk.

7 februari 2019 om 22:13

Van Heerenveen waren de supporters anders dan de ajaxsupporters bij Feyenoord gewoon welkom

9 februari 2019 om 15:21

precies 2 wedstrijden doet het voordeel van het thuisloten weg. Dan moet je alle rondes in 2 wedstrijden doen.
een extra wedstrijd staat niet in verhouding met het missen van 200 uitsupporters die je in een Kuip toch niet hoort

7 februari 2019 om 16:48

@ajacied.-.020:

De beker is nou eenmaal niet eerlijk. Dit seizoen heeft Ajax in de beker twee keer thuis gespeeld, Feyenoord straks vijf keer. Dat is ook niet eerlijk. Daarentegen heeft Ajax twee keer een KKD-club geloot, terwijl Feyenoord drie eredivisieclubs op rij had. Dat is ook niet eerlijk.

7 februari 2019 om 16:50

@cabinessence Ja, maar iedereen mag wel uitsupporters meenemen, behalve de Ajacieden. Super eerlijk!

7 februari 2019 om 16:55

@"ajacied.-.020"

Tja, deze situatie heeft voor Ajax en Feyenoord en voor- en een nadeel. Nadeel is dat je geen supporters mee mag nemen naar de uitwedstrijd, terwijl de rest dat wel mag. Voordeel is dat je in de thuiswedstrijd het uitvak vol mag stoppen met thuispubliek. En dat mag de rest dan weer niet. Dat is op zich ook niet eerlijk...

7 februari 2019 om 17:05

@cabinessence Misschien lees ik niet goed genoeg, maar ik begrijp nu niet wat je zegt. Je zegt het is een nadeel voor Ajax geen uitpubliek te hebben en vervolgens zeg je als nadeel voor Feyenoord dat ze in het uitvak thuispubliek mogen hebben?

7 februari 2019 om 18:53

Ajax mag niet baar Feyenoord geen supporters meenemen. Ook bij den haag en Utrecht zijn ze niet welkom. Dus dit heeft niet alleen met De burgemeester van Rotterdam te maken.

7 februari 2019 om 21:18

@joszef69 Bij utrecht zijn we gewoon welkom hoor

Misschien afwerken in een leeg stadion

7 februari 2019 om 16:51

Dat is dan weer niet eerlijk naar Feyenoord toe. In de beker heeft nou eenmaal één ploeg het privilege om een thuiswedstrijd te krijgen. En het lot heeft bepaald dat Feyenoord dat krijgt. Als je zonder publiek speelt, dan neem je dat dus weer af.

7 februari 2019 om 16:53

@cabinessence En Ajax wordt ook hun supporters afgenomen. Allebei wel of allebei niet.

7 februari 2019 om 16:56

Had je dat ook gevonden als het Ajax - Feyenoord i.p.v. Feyenoord - Ajax was geweest?

7 februari 2019 om 17:02

Jazeker had ik het dan ook gevonden... Zou wel een beetje raar zijn he als ik dat andersom niet zou vinden.

7 februari 2019 om 17:09

Volgens mij Feyenoord is al jaren welkom amsterdam. Ze willen zelf niet.

7 februari 2019 om 18:02

Dat is onzin Musi. Ook de supporterss van Feyenoord zijn niet welkom in Amsterdam. Dat is een gezamenlijke actie van de buurgermeesters.

7 februari 2019 om 16:51

Het is iedereen zijn goed recht een beroep te doen op de rechtspraak, ook al denk ik eveneens dat het niet echt kansrijk is. Dit zal ongetwijfeld wel besproken zijn vanuit de kant vande burgemeester die ongetwijfeld nog wel even aan een jurist advies gevraagd zal hebben.

7 februari 2019 om 17:06

Het zou ook vanuit het standpunt van Feyenoord supporters een intressante zaak kunnen zijn. Een rechtelijke uitspraak kan namelijk aanknopingspunten bieden waardoor een klassieker voor beide met uitsupporters mogelijk is. Ik neem aan dat dit ook vanuit de supporters van Feyenoord nog een wens is, dus zou het niet eens zo slecht uit kunnen komen.

Op een of andere manier dieptriest dat het tegenwoordig een rechtsgang of een geplande demonstratie (in het geval van Ado) vraagt om normalisatie op de agenda te krijgen. Ik denk dat een beetje gematigde en realistische fans van beide zijde zo een pilot hadden kunnen opstellen die zonder al teveel problemen goed uitvoerbaar en risico's doorgang had kunnen vinden. Dan waren we nu tenminste al op de goede weg in plaats van dat we nog steeds precies even ver zijn als in 2009.

7 februari 2019 om 16:52

@frtorres Ja dan kunnen we iedere wedstrijd zonder supporters spelen, omdat er altijd risico op incidenten is.

Wat een klets is gvd een beker wedstrijd en feyenoord loot altijd thuis in de beker en vind gewoon dat bij beker wedstrijden fans van beide clubs aanwezig horen te zijn, desnoods in een ander stadion spelen!

7 februari 2019 om 17:05

Dan maar helemaal commercieel uitbuiten en de wedstrijd in het buitenland spelen, Azie of in de USA ofzo. Daar zijn genoeg partijen te vinden die dit toestaan er ook nog dik voor willen betalen.
Ben hier normaal fel op tegen maar als toch niet voor je eigen supporters gespeeld kan worden dan maar een slaatje eruit slaan.

7 februari 2019 om 17:08

@lekiam Klinkt wel leuk, maar Feyenoord heeft thuis geloot en dat mag je ze ook niet afnemen. Gewoon allebei supporters of allebei niet lijkt mij.

7 februari 2019 om 17:13

Girona-Barca wordt toch ook in Amerika gespeeld? Alles kan in de gekke voetbalwereld.

Ik denk dat de Knvb in deze zou moeten optreden. Een bekerduel verdient uit en thuis supporters. Als er in een bekerwedstrijd alleen thuis supporters aanwezig mogen zijn, kun je spreken van vervalsing. Oplossing is vrij makkelijk als de burgemeester echt geen uit supporters wil toelaten. Dat is
A de wedstrijd omdraaien en in de Arena laten spelen of B de wedstrijd op neutraal terrein zonder supporters laten spelen.
Overigens vind ik een maatregel /straf die al 11 jaar duurt wel heel erg lang. Voor de gemiddelde misdaad krijg je in NL een kortere straf waarna je een nieuwe kans krijgt

Dit heeft echt niks meer met veiligheid of wat dan ook te maken. Dit gaat erom dat er een Burgemeester het wel lekker vindt dat er bij een wedstrijd geen uitsupporters komen en hij daardoor flink wat centjes in de zak kan houden die anders naar politie inzet had gegaan. Het is een ordinaire geldkwestie niets meer en niets minder. Jammer dat dit niet de finale was, dan had er mooi een ander "neutraal" stadion gezocht kunnen worden. Misschien moet de Knvb helemaal geen gebruik meer maken van de Kuip. Gewoon alles verplaatsen naar een stad waar de Burgemeester wel meedenkt.

Het zou fijn zijn als Ajax, ondanks dat het niet met supporters mag komen, wel gewoon de kaarten opeist die gelden voor zo'n bekerwedstrijd. Puur uit symboliek het uitvak leeg laten, als signaal. Dat er geen supporters bij zullen zijn lijkt me iets wat ook een rechtsgang niet gaat afdwingen. Ik hoop wel dat als er een rechtelijke uitspraak komt er in ieder geval iets van aanknopingspunten bij zitten. Teveel partijen in dit overleg hebben naar mijn idee niet de itentie een klassieker met uitsupporters mogelijk te maken. Er hadden allang pilots gestart kunnen zijn met kleine uitvakken, waarin supporters zonder strafblad zaten, om daarna verder te werken naar normalisatie. Waarom telkens de keuze tussen in 1 keer terug naar de oude situatie of helemaal geen uitsupporters?

Ik hoop dat we alsnog onze trip naar De Kuip krijgen als Ajacieden, puur op basis van onze sportieve prestaties in de klassieker in de halve finale. Het zal heel erg lastig worden, maar we moeten er vol voor gaan!

Waarom willen ze zo graag erbij zijn?? Je word behandeld als een wild dier , constante bewaking en het gaat alsnog vaak mis. Ajacieden staan nou niet bekend als mannetjes die zich kunnen gedragen bij een ui wedstrijd tegen Feyenoord , net zoals andersom het geval is. Gewoon lekker zo laten.

Of ze er nou wat mee gaan bereiken is mij de vraag. Maar ik vind dit wel een goed teken en gebaar naar meneer Aboutaleb. Ajax heeft ook al eerder aan gegeven om weer eens uit supporters mee te nemen naar deze wedstrijden. Wat in mijn ogen hoort juist bij zoon wedstrijd van het jaar. Gaat het weer fout, plakken we er weer 5 jaar geen uitsupporters bij. Maar buiten dit, dan moet je het ook in een heel ander stadion gaan spelen. Je kan zeggen wat je wilt met de thuis spelende ploeg tussen deze 2 heeft een dik voordeel tenopzichte van de uit ploeg zonder supporters. Vooral bij zoon halve finale, anders kan je de naam echt gaan veranderen naar het Kuip toernooitje.

Juist omdat dit voor de beker is zou ik het juist wel een goed idee vinden om uitsupporters toe te laten. Je kan het blijven gooien op ongeregeldheden in het verleden, maar beide supportersgroepen kunnen ook geen beterschap aantonen.
Ik zeg uitfans mee en in geval van gezeik, einde uitsupporters voor minimaal 20 jaar ofzo. Hier kan je van tevoren ook afspraken over maken.

Naar de rechter stappen gaat toch wel wat ver hoor. Gewoon vanaf volgend seizoen uitsupporters weer proberen in de kuip en de arena. Wat wordt de volgende stap wat de supporters vereniging probeert. Via de rechter eisen dat de 6-2 met Ajax publiek wordt overgespeeld.

Supporters Ajax hebben volledig gelijk. Sowieso vind ik het lotingsysteem van de Knvb oneerlijk. Gewoon net als in andere Europese en Beker toernooi's een uit en thuis wedstrijd.

7 februari 2019 om 18:37

" Gewoon net als in andere Europese en Beker toernooi's een uit en thuis wedstrijd."

Dat systeem is in 1983 afgeschaft. Jij wilt het weer opnieuw invoeren? Okay, prima, maar helaas is daar in de huidige voetbalkalender met Europees voetbal, interlands en andere verplichtingen geen ruimte voor. Jammer, maar helaas.

7 februari 2019 om 21:19

@constantkante Is in Engeland, Spanje enzo toch ook het geval? In sommige landen hebben ze zelfs 2 nationale bekers

Dacht dat Ajax supporters de beker niet als een echte prijs zagen. Waarom al deze moeite dan? Is maar een stomme bekerwedstrijd of werd dit heel vaak geroepen omdat Feyenoord steeds prijzen pakt de laatste jaren met een veel mindere selectie dan die van Ajax en PSV. Blijkbaar wilt Ajax en haar supporters de beker veel meer dan ze echt toegeven

7 februari 2019 om 18:26

Wel winnen van Feyenoord in de halve finale maar de finale verliezen? Ik teken ervoor..

7 februari 2019 om 18:39

Tuurlijk willen ajax supporters de beker wel winnen, maar ik zie het niet gebeuren dat er dan een huldiging en alles komt. Wat bij Feyenoord wel het geval was, Daar zit het verschil in.

Denk dat de Ajax supporters hier wel een punt hebben, in de beker gaat hem maar over een wedstrijd. Dus is het simpelweg niet eerlijk.

Burgemeester schat het in uit stadsbelang niet voetbalbelang. En er zitten te veel kneuzen tussen de supporters om veiligheid te garanderen. Punt.

7 februari 2019 om 18:59

Maar is het dan niet zo dat een knvb dit op een eerlijke manier moet oplossen? Een wedstrijd op neutraal veld bijvoorbeeld ?

8 februari 2019 om 11:41

Dat zou indedaad een oplossing kunnen zijn.

Ah joh, is toch juist mooi dit. Nadat we met 6-2 hebben verloren in de Kuip vol Feyenoorders kunnen we nu laten zien wie de baas is. Niet zo klagen. Als degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid het veilig genoeg achten, komen er vanzelf wel weer kaartjes voor uitsupporters.

7 februari 2019 om 19:34

We hoeven helemaal niks te laten zien. We moeten ons vooral op de competitie richten. Als onze beste spelers schade oplopen in deze wedstrijd staan we aan het eind met lege handen. Laat Feyenoord lekker die beker winnen. Ajax en Psv in de voorronde CL en Feyenoord groepsfase EL is het beste scenario voor Nederland.

7 februari 2019 om 21:12

Zal allemaal best, maar ik wil die beker graag weer een keertje winnen

Hebben ze toch echt te danken aan hun medesupporters, die vuurwerk op het veld gooiden tijdens ajax -pec,en daarbij het is wel apart dat ze na hun eigen thuiswedstrijd tegen feyenoord beginnen te klagen. Iets met competitievervalsing oid

7 februari 2019 om 20:07

Weet de feiten. Feyenoord heeft zelf besloten geen supporters naar de JC arena mee te nemen. A’dam is er al even klaar voor.

7 februari 2019 om 21:39

En is dat zo gek dan ? De directie van feyenoord is er helemaal klaar mee.

Mijn oplossing is: Zet buiten ieder stadion een stuk van ca 50 x 50 m af met hoge hekken en zwart plastic. Laat iedere 'fan' die komt om te knokken daar naar binnen. Een ieder die zich misdraagt in het stadion mik je ook direct in het knok-hok. The last man standing mag uiteindelijk de herhaling van de wedstrijd in de VIP-box bekijken. De rest ziet zelf maar hoe ze in het ziekenhuis komen of afvoeren met lijkenwagens. Zo dun je deze groep mooi snel uit en kan er over een paar jaar weer een klassieker plaatsvinden met alleen maar echte supporters van hun eigen club ipv haters van de tegenstander.

7 februari 2019 om 19:39

En nee, natuurlijk kan dit niet maar ik vrees wel dat niets anders de echte supporters van dergelijke mensen zal verlossen

Dit zijn dingen die je voor het seizoen moet afspreken en niet tijdens. Destijds was de thuiswedstrijd in de competitie al gespeeld door Ajax en wilden ze voor de uitwedstrijd kaarten hebben. Met de beker is dat wel anders maar dan nog. Dit soort dingen bespreek je voor de competitiestart

Gemeente R’dam is zoals al een tijdje bekend, te zielig bezig. A’dam is al even klaar voor supporters van Feyenoord. Het lijkt wel alsof Aboutaleb geen vertrouwen in het eigen legioen heeft.

7 februari 2019 om 20:35

Kom op zeg! Verplaats je is in die schoenen van die man, in plaats van dit gejank. Hij is verantwoordelijk als het weer is misgaat. Ze hebben het er zelf naar gemaakt dus mogen ze het wat mij betreft ook lekker zelf oplossen. Als Ajax of Feyenoord gewoon er voor zorgt dat er alleen maar normale mensen in die uitvakken komen dan kan je het nog toelaten, maar dat is moeilijk en zal ook nog is gevoelig bij de achterban liggen wanneer sommige geweigerd zullen worden. Zolang er nog steeds mensen in uitvakken zitten die vuurwerk op andere gooien mag je die mensen wat mij betreft lekker thuislaten. Het risico om het toe te staan is gewoon te groot. Er moeten veel strengere regeles zijn voor hooligans en de mentaliteit bij toch wel een grote groep voetbal supporters in Nederland is op zijn zachtst gezegd waardeloos. Zij verpesten het voor de normale mensen, maar die moeten ze dan maar aanspreken of druk op de politiek zetten die hooligans zo hard mogelijk aan te pakken.

7 februari 2019 om 20:48

Ik ben het helemaal met je eens als het gaat om strengere straffen, liever gisteren nog dan vandaag. Maar met Ajax supporters die naar de Kuip gaan, kan maar weinig gebeuren. Dat is veevervoer naar het stadion (en dat begrijp ik ook helemaal). Probleem is juist ook vaak de thuissupporters, want die zijn moeilijker te controleren (zowel in de Kuip als in de JC Arena). Amsterdam heeft al aangegeven dit weer te willen doen, R’dam durft dit alleen niet. En dat is na al die jaren echt wel zielig aan het worden.

7 februari 2019 om 21:33

Over wat ik nu ga zeggen zou ik vooropgesteld hetzelfde denken wanneer het PSV-supporters waren die steevast elke confrontatie met Ajax of Feyenoord zouden aangrijpen om te rellen: die Aboutaleb heeft groot gelijk. Wist je dat het per wedstrijd meer dan een miljoen euro kost om de veiligheid voor de Klassieker te kunnen garanderen? Alleen omdat - wat? - 100 man een voetbalwedstrijd aangrijpt om de frustraties van hun sneue, doorgesnoven kutleven met een ongeëvenaard lage intelligentie van zich af wil matten?

Zelfs als het de eerstvolgende keer goed gaat, dan gaat het de tweede keer wel fout. Om de sfeer van de wedstrijd hoef je het bovendien niet toe te staan. Met of zonder uitpubliek blijft de Klassieker elke keer een prachtpot. Heb je geen randcrimineeltjes voor nodig.

Stel dat Ajax wint, hoe zit het dan met de Ajax supporters tijdens de finale wedstrijd in Rotterdam? Worden die door Aboetalib ook geweigerd? Ik eis een uit en een thuis wedstrijd of 1 wedstrijd in Rotterdam zonder publiek.

Meer dan terecht, het moet nu maar eens een keer afgelopen zijn met dat gepeupel, wel of niet. Het heeft nu wel te lang geduurd met uit supporters. Uit supporters horen er gewoon bij.

Nederland is een rechtsstaat. Laat de rechter maar beslissen. Simpel toch?

mooie. ouwe die troep .gebeurt anders om.ook niet ..

Simpel en doeltreffend: geen uitsupporters meer toelaten, gaat vroeg of laat toch weer fout dus niet meer aan beginnen. Blijft over het probleem van een eventuele bekerfinale in de toekomst tussen beide ploegen. Het kan dan niet anders dat zo 'n finale over 2 wedstrijden gespeeld dient te worden, het kan niet zo zijn dat Feyenoord dan het dubbele voordeel geniet.

Ik vind dat er natuurlijk Ajax supporters bijhoren tijdens de klassieker, maar dit moeten ze ook verdienen door paar jaar achterelkaar goed gedrag te tonen. Zie PSV-Ajax vorig seizoen toen ajax supporters vuurwerk gooide naar andere vakken. Zie de CL wedstrijden, bekerfinale tegen Pec. Ze hebben zoveel jaar de tijd gehad om zich te bewijzen maar elk jaar gaat er wel wat mis.

Vreemd dat de Ajax supporters zich zo druk maken. Ik lees hier altijd dat ze vinden dat de beker geen prijs is, dat die domme Feyenoorders de beker wel belangrijk vinden.
Ze degraderen de bekerwedstrijden tot vriendschapelijke zeer oninteressante wedstrijdjes.

Ik heb genoeg wedstrijden met Ajax supporters mee gemaakt. Als de trein arriveerde kwam er een orkaan aan vuurwerk. Niet een beetje maar echt enorm veel. En dat terwijl ze gefouilleerd zouden zijn bij instappen.
En Ajax is volgens van der Sar Nederland ontgroeid, dus wat maak je je dan druk om zo'n subtop ploegje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax95
5.PSV73
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper30
E. ÁlvarezVerdediger30
D. BlindVerdediger30
S. DestVerdediger30
N. MazraouiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 30 september
Tottenham Hotspur krijgt concurrentie van Fulham in de strijd om Milan Skriniar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren