Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Klaassen dankbaar voor tijd bij Werder Bremen: ‘Kun je bij Ajax niet leren'

Laatste update:

De terugkeer van Davy Klaassen bij Ajax lijkt de middenvelder een carrièreboost te hebben gegeven. Klaassen keerde terug in het Nederlands elftal en heeft bij Ajax alle ogen weer op zich gericht. In gesprek met Kicker blikt Klaassen terug op zijn tijd bij Werder Bremen, waarmee hij naast Europees voetbal greep en ternauwernood degradatie naar de 2. Bundesliga wist af te wenden. “Ik heb bij Werder dingen geleerd waar ik nu baat bij heb.”

Het contrast bij Klaassen was groot. De rechtspoot stond in juli met Werder tegenover tweededivisionist 1. FC Heidenheim en speelde vier maanden later met Ajax in de Champions League tegen Liverpool. “Ik miste het gevoel van het spelen om prijzen”, vertelt Klaassen over zijn terugkeer naar Ajax. “Dat zie ik nu weer. Daar voetbal je voor. Ik kwam als elfjarige naar de jeugdopleiding van Ajax. Het voelde afgelopen zomer weer als thuiskomen. Verhuizen naar mijn familie en vrienden was voor mij de perfecte stap.” Werder nam Klaassen in 2018 voor dertien miljoen euro over van Everton, waar de international nauwelijks aan spelen toekwam.

LILAJA I De beste Ajax-goals op Franse bodem

Klaassen herinnert zich nog goed hoe hij zich voelde voor aanvang van de wedstrijd tegen Heidenheim. Werder speelde in de play-offs om promotie en degradatie twee keer gelijk (0-0 en 2-2) tegen de ploeg uit de 2. Bundesliga en wist zich op basis van uitdoelpunten te handhaven in de Bundesliga. “Het ging over het bestaan van de club, de moeilijke financiële situatie was bekend. Tijdens die wedstrijden merkte ik dat ik speelde voor heel Bremen. Als Werder niet in de Bundesliga speelt, heeft dat invloed op de hele stad.”

Ondanks de sportief mindere jaren, heeft Klaassen ook veel aan zijn tijd in Noord-Duitsland te danken. “Ik bel nog steeds veel met Milot Rashica, Davie Selke en Stefanos Kapino. Ik kon het goed met hun vinden, die band zal ook nog jaren zo blijven.” Ook op sportief gebied is Klaassen Bremen dankbaar. “Ik heb bij Bremen dingen geleerd waar ik nu baat bij heb”, vertelt Klaassen, die bij Werder vaker in defensief opzicht moest denken en handelen. “Ik kreeg de bal niet zo vaak, dat leer je bij Ajax niet. Daar speel je vaak dominant. We spelen met Ajax veel aanvallender, waardoor mijn kwaliteiten beter naar boven komen.”

Heeft Davy Klaassen er goed aan gedaan om terug te keren bij Ajax?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

IK ben benieuwd wat de motieven zijn van mensen die vinden dat Klaassen niet moest terugkeren. Zij dat fans van concurrerende clubs?
Hij heeft wel gelijk zijn positie opgeëist. Zeker als Haller niet meedoet zal hij moeten scoren. Ik heb hem echter ook een wedstrijd zien sjokken achter een snelle man aan.
Al met al waardevol

18 februari 2021 om 13:43

Nou, ik vind hem wel een echte 10. Hij is de man van de assist of de slimme loopactie. Op 6 vond ik hem niet zo bijzonder en in een fase zelfs slecht, op die positie hecht ik meer waarde aan een meer verdedigend ingesteld type.

18 februari 2021 om 16:35

Eens, met zijn loopacties, goede positionering en doelgerichtheid kan hij op 10 veel meer brengen dan op 6. Op die positie bij Ajax wordt namelijk ook voetballend wat verwacht en dat heeft hij niet voor die positie; hij heeft geen super goeie inspeelpass als blind, heeft niet een opvallende lange pass... Er gaat veel breed en zonder risico.

18 februari 2021 om 13:46

Ik vond het oprecht geen goed idee en ik ben een Ajacied. Qua persoonlijkheid, loopvermogen en scorend vermogen is het natuurlijk een topspeler. Ik vind/vond dat Ajax een andere type speler nodig had. Het liefst iemand met veel meer creativiteit en voetbal. Gelukkig heeft Gravenberch zich bijzonder snel ontwikkeld. Ook had ik het liefst iemand die vrije trappen kon nemen, want met het verlies van Ziyech en Schone staan we daar veel zwakker op.

Ik weet het eerlijk gezegd nog niet helemaal met Klaassen. Hij doet het laatste wedstrijden goed op de 10, maar is in balbezit nog niet zo dwingend. Zodra Kudus weer helemaal fit is, ben ik ook bang dat Klaassen weer naar de 6 gaat verdwijnen. Dat zou oprecht jammer zijn omdat Alvarez zijn draai eindelijk heeft gevonden en heel erg compatibel is met Gravenberch + Klaassen paar maanden lang verstoppertje op die positie heeft gespeeld.

18 februari 2021 om 14:13

@regulator: Als je met 2 defensief ingestelde 6-en speelt, dan vind ik Klaassen op 10 denk ik ook iets minder. Maar met Gravenberch ernaast al creatieveling, rendeert hij prima. Heel erg interessant vind ik om te zien hoe dat vanavond tegen een sterk Lille gaat zijn (denk ik met Blind en Alvarez op het middenveld). Op de 6 heeft Klaassen in het begin van het seizoen meer dan prima laten zien (daarna minder). Ook Kudus heeft in het verleden (niet bij Ajax) op de 6 gespeeld. Ik denk dat het vooral een verrijking voor de selectie is, dat je zoveel jongens kan posteren op het middenveld. Een jongen als Klaassen heb ik er sowieso graag bij.

18 februari 2021 om 14:19

Bedoel je dwingend als in: bal aan de voet en het spel dirigeren? Dat gaat hij nooit doen. Klaassen is een katalysator. Hij versnelt het veldspel, 1 keer raken. Je zag in het begin dat alleen Blind telkens Klaassen zoekt, omdat hij als enige speler met m gespeeld heeft en weet wat ie kan. Haller weet nu ook hoeveel hij aan zo’n gast gaat hebben. Een dirigent moet je niet in hem zoeken, want dat is hij nooit geweest. De puzzels vallen nu goed. Kudus is nu 4e middenvelder, maar er gaan nog genoeg blessures komen, dus dit is de bezetting die je nodig hebt.

18 februari 2021 om 14:29

Het ding is alleen (en dit is waar ik me ontzettend veel zorgen om maak) is dat als je Gravenberch uitschakelt, je het hele voetbal uit het middenveld haalt. Kudus is daar gelukkig een hoopvol alternatief voor, maar dan zou je Klaassen of Alvarez voor uit moeten halen.

Alvarez vind ik ontzettend belangrijk voor de balans geworden en verricht verdedigend ontzettend goed werk. Hem zouden we in topwedstrijden ontzettend veel gaan missen (uitgaande van Kudus, Klaassen & Gravenberch middenveld).

Ik ben natuurlijk wel blij dat we de luxe hebben om een Klaassen aan te trekken. Heeft ook de kwaliteiten die bij Ajax deels ontbraken. Ik maak me echter ook wel zorgen om de kansen van andere spelers. Ik heb een ontzettende zwak voor Taylor gekregen en ik zie veel potentie in die jongen. Met vier basiswaardige spelers voor zich (+ Blind), worden zijn kansen beduidend minder.

18 februari 2021 om 14:38

@silverhaze

Klaassen is individueel misschien niet zo dwingend, alhoewel, zonder bal is hij weergaloos, staat altijd goed zowel aanvallend als verdedigend.

Klaassen is vooral een speler die zorgt dat je als team dwingend kan zijn, spelers als Haller, Neres, Tadic of Antony die misschien vaardiger zijn qua actie hebben spelers als Klaassen nodig om ruimte te creëren, een kaats aan te gaan of om af te kunnen spelen.

Dergelijk spelers worden chronisch onderschat door velen bij Ajax, ik kijk er naar uit als Ajax (eindelijk) met de sterkste 11 kan spelen op het middenveld:

Gravenberch - Kudus - Klaassen. Deze kunnen ook wisselen van plek voor wat extra dynamiek en is heeft een mooie mix aan kwaliteiten.

18 februari 2021 om 14:42

@regulator

Dat is maar net welke filosofie je aanhangt, Klaassen is puur verdedigend minder dan Alvarez, maar verliest wel minder de bal. Als je uitgaat van aanval lees balbezit is de beste verdediging, dan kun je misschien beter voor Klaassen kiezen. Een bal die je niet verliest, hoef je immers ook niet te verdedigen.

Alvarez is natuurlijk een hele mooie extra optie voor een slot op de deur of tegen een bepaalde tegenstander

Taylor had al meer kansen moeten krijgen in plaats van Labyad, die ik dan weer weinig vind toevoegen, maar dat moet alsnog gaan gebeuren komende tijd. Je hebt een brede selectie nodig.

Dan kunnen we nog een creatieve middenvelder gebruiken, al hoop je dat Unuvar snel een stap maakt en het kan invullen.

18 februari 2021 om 14:43

@regulator: Om even te beginnen met je laatste punt (taylor) ben ik met je eens. Ik heb ook een enorm vertrouwen in hem en zijn kansen zijn er nu gewoon nog niet. Aan de andere kant moet je die kansen bij een topclub ook afdwingen. Wat betreft de creativiteit op het middenveld, vanavond lijkt me een belangrijke test daarvoor tegen een stugge goede tegenstander, omdat je zonder Gravenberch en zonder Kudus (kan wel invallen) in de basis speelt.

18 februari 2021 om 14:43

@silverhaze: Niet zo zeer het dirigeren. Dat kan je niet van hem verwachten, dat weet ik ook wel. Hij kan je alleen niet echt helpen, zodra er druk op je komt te staan. Vaak moet de oplossing dan via andere schijven gezocht worden.

Ik zal natuurlijk wel mijn mening eventjes een beetje relativeren: Itt vd Beek's laatste seizoen zie ik ook wel dat Klaassen een toevoeging is. Alhoewel hij technisch minder is, is zijn spel veel intelligenter. Hij ziet veel beter wanneer hij moet meeverdedigen of diep moet gaan. Hij loopt de spits veel minder in de weg, iets waar ik me bij vd Beek mateloos aan kon irriteren. Maar al met al, had ik toch liever willen zien dat Ajax voor een andere type speler was gegaan.

18 februari 2021 om 15:02

@regulator, ben het helemaal met je eens. Davy bloeit nu vooral op op de 10 positie, de wedtrijden daar voor vond ik m erg tegenvallen op 6 en heb ik ook liever iemand als Alvarez die echt een slot op de deur is. Klaassen kan heel goed op die10, want hij kan ook goed de ruimte in duiken die Haller creert, dat deed hij altijd al erg goed.

18 februari 2021 om 15:17

@iausho: Misschien verschillen we beiden van inzichten. Ik ga er altijd van uit dat je op gegeven moment balverlies leidt. De eindpass zal hoe dan ook op gegeven moment moeten komen.

Waar ik me bij Ajax veel zorgen om maakte is dat bij balverlies het middenveld heel gemakkelijk werd overlopen. Denk bijvoorbeeld aan beide wedstrijden vs Atalanta. Met Alvarez heb je een slot achter de deur, waardoor de druk op de verdediging gelijk minder is. Je zag het bijvoorbeeld heel goed tegen Psv in de beker. Middenveld stond verdedigend zo stabiel, dat de aanval alleen via de vleugels opgebouwd kon worden.

Wat Taylor betreft: ik zie nu pas dat hij nog 18 is. In mijn beleving was hij al iets ouder. Ik denk ook wel dat hij zijn kansen gaat krijgen. Het is alleen wel jammer dat een Labyad of een Ekkelenkamp de voorkeur hebben, terwijl ze niet al te veel toevoegen aan het overal niveau.

Voor vanavond heb ik wel enigszins vertrouwen. Middenveld zal met Blind goed staan. In Stekelenburg heb ik vertrouwen. Mijn enige zorgenkindje is de linksbuiten.

18 februari 2021 om 14:18

Tja, het is wellicht geen speler waar je een seizoenskaart voor koopt en zeker bij middenvelders wil je dat wel zien als Ajax supporter.

Ik neem wel aan dat als je Ajacied bent dat een terugkeer van een kind van de club altijd wel steun kan rekenen. Ik had dat in ieder geval wel met Blind, Siem en ook bij Promes. Het zijn spelers waarbij je zeker weet dat ze met hun hart voor Ajax gaan spelen.

Over wat hij Klaassen dit Ajax kan brengen was ik ook wel hoopvol. Zijn functionele techniek is natuurlijk perfect. Juiste balletjes op het juiste moment naar de juiste speler is een skill die redelijk wordt onderschat. Zijn effectiviteit in zijn eerste periode was ook zijn sterke punt; dat is iets wat je niet zomaar kwijt raakt. Het is natuurlijk afwachten hoe het uitpakt; ritme, vertrouwen, geluk, gevoel zijn ongrijpbare factoren die bij iedere transfers een rol spelen. Maar het lijkt gewoon goed uit te pakken.

18 februari 2021 om 14:45

@markovv

Helemaal mee eens die onderschatting van de functionele techniek, komt ook nog zijn loopvermogen bij en inzicht om op de juiste plek te staan. Ik koop juist wel een seizoenskaart voor zo'n speler, maar snap wat je bedoeld.

Klaassen kan ook nog uitstekend koppen, dat zag je wel weer bij de assist afgelopen weekend op Haller bij Heracles.

18 februari 2021 om 16:22

@lausho

Voor mij zijn zulke verbinders ook echt waarvoor ik naar voetbal kijk. Het is een rol die wel echt een typische Ajax rol lijkt. De meeste spelers die bij Ajax die zo bij Ajax hebben gespeeld komen toch in de moeilijkheden zodra ze naar het buitenland gaan; Siem, Donny, Davy. Eriksen misschien nog wel succesvol bij Tottenham.

18 februari 2021 om 14:30

Zijn geen motieven voor nodig. De ED is gewoon een kansloze competitie. Toen donny weg ging was het de nieuwe zidane modric en de bruyne in 1 en kijk hem nu, voor ajax een prima speler, in het buitenland heb je er geen zak aan.

18 februari 2021 om 14:46

Ik vind Klaassen een leuke voetballer, en voor de Eredivisie gewoon een enorm belangrijke kracht. Maar ik denk toch dat hij tegen de sup top van Europa te kort komt. Een CL Editie van 2 jaar geleden moet de ambitie zijn, ik weet niet of dit met Klaassen kan.

Zo zie je maar.... Prima dat hij terug is. Ik denk ook dat Ajax nog jaren plezier aan hem beleeft. Als Ajax een vast aantal spelers zoals hij kan behouden komt dit de continuiteit van de selectie ten goede. Geldt ook al voor Tadic en Blind, die zo lang ze goed zijn wel bij Ajax zullen blijven...rondom hen kun je talenten inpassen en laten groeien.

18 februari 2021 om 14:32

Inderdaad, Klaassen is perfect voor Ajax en Ajax is perfect voor Klaassen. Belangrijk om een vaste kern van ervaren spelers te hebben en houden, Klaassen kun je nog jaren mee vooruit. Mogen wel meer talenten inpassen wat mij betreft overigens, maar dat is een ander verhaal.

“We spelen met Ajax veel aanvallender, waardoor mijn kwaliteiten beter naar boven komen."Je kwaliteiten komen vooral beter naar voren omdat de kwaliteit van de competitie een stuk lager ligt. Hier kan je als spits van VVV op 22 goals staan en je club naar de halve finale schieten.

18 februari 2021 om 13:18

Deels heb je natuurlijk gelijk. Maar Klaassen heeft echt wel kwaliteiten waar Ajax ook internationaal sterker van wordt.

18 februari 2021 om 13:25

Wat een redenatie . Je weet ook dat in de kwartfinales van de Duitse beker 2 clubs van het tweede niveau en zelfs eentje van het vierde niveau staan ? En de topscorer van de nr 12 staat ook in de top 5 en heeft er al 13 gescoord.

18 februari 2021 om 13:41

@4eman, fijn dat er hier ook mensen zijn die meer weten (of uitzoeken) dan de gemiddelde schreeuwer onder zulke artikelen. On: Dat de Nederlandse competitie van een lager niveau is dan de Bundesliga is duidelijk maar dat sluit helemaal niet uit dat wat hij daar geleerd heeft hem een betere speler maakt bij Ajax. Geen hele slimme opmerking van je.

18 februari 2021 om 13:48

Daarnaast speelt Ajax ook aanvallend op Europees niveau. Daar laten ze ook zien dat er rekening met Ajax moet worden gehouden

18 februari 2021 om 15:01

Ik ben het niet met je oneens dat het niveau in de ED een stukkie lager ligt hoor (nogal een open deur namelijk). Maar gewoon even voor mijn eigen begrip: heb jij ooit wel eens iets met een positieve insteek bekeken? Ik heb volgens mij nog nooit een post met een positieve toon gelezen van jou baradona!

18 februari 2021 om 15:17

Tot je over Noa Lang begint, daar komen zelfs Cruijff, Pele en Maradona niet bij in de buurt..

On: erg blij met zijn terugkeer. Echte Ajacied met een fantastische mentaliteit die de kwaliteiten mist om er in het buitenland echt bovenuit te steken. Bij Ajax weet je precies wat je aan hem hebt. Wel graag op 10 want op 6 laat je hem minder gebruik maken van zijn sterke punten.

18 februari 2021 om 16:24

Noa Lang zijn kwaliteiten komen nu ook meer naar voren omdat hij in een mindere competitie speelt 😉

Klaassen is een typische Ajax speler net als Blind en vd Beek. Spelers die in het Ajax systeem uitstekend tot hun recht komen en een aantal maal per seizoen echt kunnen excelleren maar het niet in zich hebben om 40 a 50 wedstrijden vol de strijd aan te moeten gaan in een topcompetitie waar heel veel fysieke duels moeten worden uitgevochten en het tempo twee keer zo hoog ligt als in de eredivisie.

18 februari 2021 om 13:44

Toch wel apart dat Blind 90 wedstrijden heeft gespeeld bij Manu en Klaassen 69 bij Werder. Geen idee waar je het vandaan haalt dat ze het niet in zich hebben om vol de strijd aan te kunnen gaan in een topcompetitie. Klaassen was ook nog eens een tijdje aanvoerder en hoefde niet eens weg.

18 februari 2021 om 13:51

Exact ! Wat mensen vergeten is dat een onbetwiste basisplek bij Ajax niet betekent dat dat bij en buitenlandse (top)club dat ook is . Vaak heb je te maken met een topselectie waar door het roulatiesysteem ook gewoon spelers van 15 of 20 miljoen ( of zelfs veel meer ) regelmatig op de bank terechtkomen. Dat betekent niet meteen dat je bent mislukt.

18 februari 2021 om 18:45

Persoonlijk vind ik 90 wedstrijden waarvan een flink aantal als invaller niet heel veel in 4 seizoenen. Een club als Man united speelt een wedstrijd of 60 per seizoen dan is 90 wedstrijden in 4 jaar erg karig.
Klaassen deed het opzich prima bij Werder maar speelde daar degradatie voetbal. Niet echt in de top van de Bundesliga. De Bundesliga is net als de Pl een fantastische competitie en beide hoeven zich niet te schamen dat ze niet 8 jaar in de absolute top van een top competitie hebben gespeeld. Beide zijn uitstekend op hun plaats bij Ajax. Wat minder wedstrijden in de zesde versnelling minder fysieke duels en als het mee zit een paar keer pieken in de Cl, niets mis mee.

18 februari 2021 om 18:49

@toppertje ouwe,
Als Blind snel was geweest en sterk in de lucht was hij echt absolute wereld top geweest. Voetbal technisch is hij uitstekend alleen door het gebrek aan snelheid en fysieke kracht komt hij net te kort om jaren achtereen week in week uit in een top competitie bij een top club te kunnen excelleren.

Klaassen is echt ongelooflijk belangrijk bij Ajax een grote aanwinst voor dit seizoen, je ziet dat hij rijper is en heel compleet. Dat men Klaassen technisch niet goed genoeg vind snap ik helemaal niks van, niet de man van de drie dubbele schaar misschien, maar er is zoveel meer op techniek gebied. Klaassen heeft een functionele techniek en daarom is het mooi.

Als hij toch veel contact heeft met Rashica, kan hij hem niet paaien? Heel fijne speler!

Klaassen is inderdaad geen sierlijke nummer 10 zoals een Litmanen of van der Vaart in het verleden. Maar hij heeft goede looplijnen, goed in het 1x raken om het spel te versnellen. Juist een speler als Klaassen maakt dat andere beter kunnen spelen.

En over zijn techniek? Dat vindt ik vaak zo een onzin, techniek is veel meer dan leuke trucjes. Klaassen heeft een hele goede functionele techniek. Natuurlijk kom je daar niet voor na het stadion, ik vindt het ook leuker om naar een Ronaldinho of dat soort spelers te kijken, maar daar kan je er geen 11 van in je team hebben rondlopen.

Inderdaad. Toen Cruijff trainer van Ajax werd realiseerde hij zich ook al goed dat alleen talent onvoldoende is. Hij haalde routiniers als Arnold Mühren en Ronald Spelbos om de balans te bewaken, naast op dat moment reeds gevestigde eredivisiespelers als Jan Wouters en Danny Blind. Die laatste twee aankopen wekten destijds gefronste wenkbrauwen maar die jongens groeiden mee met het niveau en werden het cement tussen de stenen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren