Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik ben sceptisch over de toekomst van Ajax, wij hebben geen invloed meer’

Laatste update:

Johan Cruijff overleed anderhalf jaar geleden, maar zijn visie leeft voort. Wim Jonk en Ruben Jongkind dragen de ideeën van de voetballegende met zich mee en probeerden die vanaf 2011 te implementeren bij Ajax. In dat jaar maakte Cruijff zijn entree als adviseur en werd het zogenaamde plan-Cruijff opgesteld. Het doel was om de jeugdopleiding te hervormen en daar waren Jonk en Jongkind direct bij betrokken. Laatstgenoemde blikt in een uitgebreid interview met Sky Sports terug op de plannen en buigt zich over de vraag waar het misging.

De revolutie van Cruijff begon in september 2010 met een column in De Telegraaf. De oud-voetballer zag Ajax afglijden op de Europese voetballadder en sprak zijn ergernis uit over het vertoonde spel. Een halfjaar later publiceerde Cruijff een rapport over Ajax: de jeugdopleiding was ondermaats en het bestuur wist niets van voetbal. Er moest verandering komen en uiteindelijk kwam er een actieve rol voor Cruijff. "Ik kan me de eerste keer dat ik hem ontmoette nog herinneren. Ik vroeg hem waar zijn trainingsoefeningen waren", vertelt Jongkind. "Ik zal zijn gezicht nooit vergeten. Hij staarde me aan en vroeg: 'Oefeningen? Wat wil je weten? Ik observeer, doe en reflecteer.' Dus stelde je hem vragen. Wij moesten het altijd opschrijven, want Johan had nooit aantekeningen. Het zat allemaal in zijn hoofd."

Jongkind spreekt namens zichzelf en namens Jonk. Hij was zelf als hoofd talentontwikkeling verantwoordelijk voor de implementatie van het plan-Cruijff. Jonk zat namens de jeugdopleiding in het Technisch Hart en was techniektrainer en een van de jeugdtrainers in de bovenbouw van de opleiding. "Wim en ik waren als magneten. We werden een hecht duo. We ontwikkelden ideeën over de individuele benadering en coaching van jonge spelers", weet Jongkind nog. "We zagen jeugdtrainers die wedstrijden ten koste van alles wilden winnen. We schreven dingen op en kwamen met een plan om individuele spelers beter bij te staan. Dat lieten we aan onze bazen zien bij Ajax, maar die hadden daar niet zoveel interesse in. Integendeel. Ze vonden dat we dit niet moesten doen. Dit is Ajax. Dit is gevaarlijk."

Het verzet had volgens Jongkind een politieke lading. "Verandering is gevaarlijk", legt hij uit. "Op dat moment had iedereen een baan. Maar zodra je dingen gaat veranderen en de resultaten vallen tegen, dan is iemand verantwoordelijk en kun je je baan verliezen. Dat is het eerste obstakel. Het andere probleem is dat mensen de concepten niet begrijpen. Ze geven aan dat het een teamsport is, niet een individuele." Bij het opstellen van de plannen stelden Jonk en Jongkind 'de centrale vragen'. "Wat is onze filosofie? Wat is ons doel? Wat is onze speelstijl?", somt Jongkind op. "We wilden ervoor zorgen dat onze spelers aantrekkelijk voetbal konden spelen. Maar wat houdt dat in? Ook dat moet je definiëren met bepaalde kernprincipes."

De definities kwamen van Cruijff. "Wij schreven ze op. Er waren principes en wedstrijdtactieken. Hoe speel je met tien man? Hoe speel je tegen tien man? Hoe speel je tegen 4-4-2, of tegen een team dat de bus parkeert?", somt de talentontwikkelaar op. "Daarna bedachten we hoe je die vraagstukken kunt vertalen naar leeftijdscategorieën, zoals van tien tot twaalf jaar, dertien tot zestien en zeventien tot negentien. We wilden uiteindelijk elk jaar drie spelers voor het eerste elftal afleveren." Het doel was om één speelstijl door te voeren in de gehele jeugdopleiding. Jeugdtrainers mochten niet meer op hun 'eigen eiland' vertoeven. "Ze hadden natuurlijk wel een bepaald idee van Ajax, maar het waren allemaal takken van dezelfde boom. Het was het Ajax-DNA, maar er waren trainers die niet voetbalden zoals wij wilden."

Het probleem was dat sommige trainers te nadrukkelijk gericht waren op de resultaten. "Wij wilden niet dat de resultaten belangrijk waren. Er is slechts één team dat moet winnen en dat is het eerste elftal. Een jeugdwedstrijd is net als een training. Het is een middel om een doel te bereiken, het is niet het doel zelf." Een van de gevolgen van de plannen was dat getalenteerde verdedigers op het middenveld werden opgesteld. Het doel was om hun balcontrole in de kleine ruimte daarmee te verbeteren, zelfs als de wijzigingen resulteerden in meer tegendoelpunten en nederlagen. "Je hoort veel clubs en voetbalbonden daarover praten, maar het zijn slechts woorden. Je moet de daad bij het woord voegen. Het is enorm moeilijk om dat daadwerkelijk te doen. Maar dat is wat we hebben gedaan."

"Het logische gevolg daarvan is dat je als trainer niet verantwoordelijk bent voor één team, maar voor een groep spelers", vervolgt Jongkind. "Als je een trainer was van spelers onder tien jaar, dan werd je trainer van drie spelers van onder tien, twee spelers onder elf en vijf spelers van onder twaalf, etcetera. Je belangrijkste verantwoordelijkheid was dat deze spelers beter werden." Natuurlijk stonden trainers op zaterdag nog steeds langs de lijn tijdens een wedstrijd, zo benadrukt Jongkind, maar dat was niet hun belangrijkste verantwoordelijkheid. "We wilden hiermee de prikkel om te winnen wegnemen. De spelers wilden natuurlijk nog steeds winnen. Dat is logisch, en dat zit in het DNA van elke voetballer. Maar een trainer in een jeugdopleiding die ten koste van alles wil winnen? Dat is slecht."

Daarom koos Ajax ervoor om trainers te laten rouleren. Iedere acht weken werd een trainer verantwoordelijk voor een ander elftal: van de E'tjes naar de D'tjes, bijvoorbeeld. "Op die manier krijgen steeds meer trainers dezelfde spelers onder handen. Daardoor ontstond discussie over die spelers en hun kwaliteiten. Voorheen was het zo dat als een trainer zelf ooit spits was, hij alleen op een bepaalde manier naar een speler kon kijken. Een andere trainer ziet zo'n jongen weer anders. De ene trainer kan veel beter omgaan met gedragsproblemen dan de ander. Er ontstaan altijd situaties waarbij een trainer het niet op een speler heeft en hem niet genoeg aandacht geeft. Dat voorkom je door van trainers te wisselen. Brian Tevreden, die nu bij Reading zit, kon bijvoorbeeld altijd het potentieel en de achtergrond zien van spelers uit de slechtste buurten van Amsterdam. Andere trainers konden daar niet mee omgaan. Het kan dus dat die spelers het moeilijk hadden op het veld, maar dat ze onder Brian heel goed speelden."

Het moeilijkste gedeelte was de implementatie van de plannen. Jongkind geeft toe dat er daarbij fouten zijn gemaakt. De aanpak was te snel en de communicatie van de doelen te mager. "Vanaf 2013 verbeterden we die dingen, maar we hadden het van meet af aan moeten doen. Helaas hadden we hier geen ervaring mee. De inhoud van het plan was erg goed, dus dat was het probleem niet. De uitdaging zit altijd in de vraag of mensen erin mee wilden gaan en of ze de veranderingen aankonden. Als je niet wordt gesteund door de mensen bovenaan de ladder, en dat was altijd een probleem, dan is het moeilijk. Als mensen moeite hebben met verandering, kunnen ze naar je baas toegaan om te klagen. Als die baas niet honderd procent achter jou staat, dan gaan andere mensen ook klagen."

"Het voetbal van Frank de Boer was niet echt het voetbal van Johan Cruijff. Frank had zijn eigen ideeën. Het waren ideeën die in mijn optiek meer weg hadden van die van Louis van Gaal", vervolgt Jongkind. Hij merkte dat de grote plannen steeds meer genegeerd werden of met minder toewijding werden gevolgd dan hij en Jonk hadden. Het doek viel niet veel later. Cruijff had door zijn longkanker een groter gevecht voor de boeg. In december 2015 vertrok Jonk wegens 'onoverbrugbare verschillen', Cruijff nam eveneens afscheid en Jongkind volgde niet veel later. "Johan beschermde ons altijd. Maar vanaf het moment dat hij ziek werd, was het voor ons allemaal voorbij." Jongkind noemt het frustrerend dat het plan-Cruijff zijn beste tijd heeft gehad bij Ajax. "We zagen de mogelijkheden. We zagen de kwaliteit en het potentieel bij de A'tjes."

Volgens Jongkind leiden de plannen van Cruijff vaak tot sportief succes op de langere termijn. "Dat begon al in de jaren tachtig, toen hij de jeugdopleiding van Ajax naar zijn hand zette. Zeven jaar later wonnen ze de Champions League. Weinig mensen zien die patronen. Hij strijkt ergens neer, verandert de jeugdopleiding en vijf à tien jaar later volgt succes. Dat vind ik heel interessant. Het gebeurde bij Barcelona en Ajax haalde zelfs de finale van de Europa League met heel jonge spelers. Dat is geen toeval. Peter Bosz hanteerde een aantal van de principes van Cruijff, zoals de vijfsecondenregel en de wens om diep te spelen in plaats van breed. Het resultaat is dat een team met 17-jarigen grote Europese teams met 25-jarigen kan verslaan. Dat komt deels door het werk dat is verricht. Maar ik ben toch een beetje sceptisch over de toekomst. Afgezien van de spelers die ons benaderen voor advies, hebben we geen invloed meer bij Ajax. Dat is voorbij."

Het is voor Ajax doodzonde dat het plan-Cruijff niet is geslaagd

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vond Jonk en Jongkind vooral goed in problemen maken en eigenwijs zijn. Niet mee samen te werken en dus komen er conflicten. Wat dat betreft prima volgens de Cruyff doctrine.

29 augustus 2017 om 09:46

Was jij erbij dan hansi

29 augustus 2017 om 09:53

Ja Hansi het is nu een stuk rustiger. Bosz na een jaar weg, Keizer onder vuur Van Duijvenbode opgestapt. En op de achtergrond nog steeds de intrigant Bergkamp die ook debet was aan de onrust rond Jonk en Jongkind.

29 augustus 2017 om 18:26

Van Bosz is het jammer dat hij weg is maar dat Van Duijvenbode weg is, is geen ramp. In het begin een Cruijff aanhanger en hadden ze elke week contact maar naarmate het proces vorderde werd dat contact steeds minder en op een gegeven moment is het contact gereduceerd tot nul. Hij is ook samen met Leo van Wijk verantwoordelijk voor het tegenhouden van enkele inkomende transfers omdat ze te duur zouden zijn. Ik denk dat het een goede zaak is dat hij weg is.

Ik was er niet bij maar het blijft toch een raar gegeven dat Cruijff zo ontevreden was over de uitvoering van het plan Cruijff dat hij zijn handen en zijn naam er van af trok en de mensen die het zo belabberd uitvoerden volhielden dat ze alles deden volgens de afspraken.

29 augustus 2017 om 09:53

@hansi: Denk dat je hen verwart met Bergkamp...

29 augustus 2017 om 09:56

Jonk was toch degene die niet meer kwam op dagen bij vergaderingen? Stel je je ook niet proffesioneel op.

29 augustus 2017 om 09:59

Waarom zou je naar een vergadering ging waar je genegeerd wordt?

29 augustus 2017 om 10:02

Omdat je het beter daar kan aankaarten dan weg te blijven.

29 augustus 2017 om 10:10

Dat heeft hij ook lang genoeg geprobeerd. Toen bleek dat dat niet werkte ging hij niet meer. Gewoon logisch.

29 augustus 2017 om 10:15

@surreal

Je schrijft: "waarom zou je naar een vergadering ging waar je genegeerd wordt?".

Jonk was een manager. En als de managers van een organisatie niet meer overleggen, wordt deze onbestuurbaar. Door weg te blijven, heeft Jonk in feite zijn eigen ontslagbrief getekend omdat het neerkomt op werkweigering en een directie dat natuurlijk niet kan negeren en hem wel moet ontslaan. Bovendien is het complete onzin dat Jonk genegeerd werd, maar was er een verschil van inzicht over de werkwijze. Als je het daarmee niet eens bent en er niet mee kunt leven, moet je niet weg blijven en dus werk weigeren, maar gewoon je eigen positie ter discussie stellen. Het hele conflict bestond uit niets meer dan een verschil van inzicht tussen Jonk en de rest van het TH. Dat is aan de orde van de dag in het normale bedrijfsleven en wordt meestal in den minne geschikt door beide partijen wat water bij de wijn te laten doen en een oplossing te zoeken waar beide partijen mee kunnen leven. Kennelijk waren de verschillen zo groot dat dat in dit geval niet mogelijk was en dan blijft er uiteindelijk niets anders over dan afscheid te nemen van 1 van de partijen. En zo geschiedde.

29 augustus 2017 om 10:35

@ Surreal

Het technische hart bestaat en bestond uit vijf mensen. Waaronder ook Edwin van der Sar en Marc Overmars. Toch ook wel mensen met enige voetbal ervaring en voetbal kennis. Ik denk dat zeker Overmars met zijn zakelijk inzicht heeft aangetoond een oog voor talent te hebben. Gezien het binnen halen van spelers als Dolberg, Sanchez, Onana, F de Jong etc etc.

Jonk stond in zijn eentje lijnrecht tegenover de vier andere mensen binnen het technische hart. Hij heeft niet één van de andere 4 personen (deels) kunnen overtuigen van zijn plannen. Zijn de andere vier mensen dan per definitie onwetend of waren de plannen/onderbouwing van Jonk niet realitisch/ontoereikend?

Wanneer je plannen presenteert en de rest van het management daar niet mee akkoord gaat. Dan moet je de plannen herzien en/of aanpassen om te zorgen dat het wel plannen worden om akkoord te gaan. Samen werken om tot een beter resultaat te komen. Het management is namelijk samen om vanuit diverse perspectieven plannen te beoordelen, te wijzigen of door te voeren.

Jonk kreeg zijn plannen niet dusdanig aangepast en onderbouwd om één van de andere 4 managers te overtuigen ervan. Vervolgens blijft hij weg bij vergaderingen omdat hij niet gehoord zou worden. Dat klinkt als een klein kind die zijn zin niet krijgt. Een teken van zwakte en onvolwassenheid.

Als manager van een bedrijf moet je af en toe je eigen plannen opzij zetten voor het grotere doel. Alleen je eigen plannen accepteren zonder daarbij kritieken/aanpassingen van andere aan te nemen is egocentrisch, naief en in elk commercieel bedrijf funest.

29 augustus 2017 om 10:39

@ Scepticus

Jonk heeft het inderdaad niet slim aangepakt, en heeft zijn eigen positie daarmee in de problemen gebracht. Dat ben ik met je eens.

Echter kan je ook zeggen dat hij de enige is met ballen en principes. Als je van tevoren met zijn allen afspreekt de method Cruijf te gaan hanteren en de andere drie handelen daar al tijden niet naar, moet je daar dan maar gewoon in meegaan?

Ik denk dat Jongkind het hierboven heel duidelijk beschrijft. Frank de Boer had net zijn eerste maanden als trainer gehad toen plan Cruif er kwam. Omdat Frank de Boer gelijk kampioen werd, werd er natuurlijk ook naar hem geluisterd. Dit terwijl hij een heel andere visie had/heeft dan Cruijf. Dat heeft er vanaf het begin voor gezorgd dat er twee stromingen waren, en dat plan Cruijf nooit voor de volle 100% gevolgd is.

We kunnen hierdoor dus ook nooit weten of het succesvol was geweest. Wat we wel weten is dat je beter één beleid kan kiezen, dan er tussenin te bungelen en uiteindelijk geen vaste lijn te volgen. En dat laatste is duidelijk het geval geweest bij Ajax. Als buitenstaander is dit terug te zien in de vele wijzigingen in het aankoopbeleid.

Maar een 'verschil aan inzicht' waar jij het over hebt was in realiteit gewoon 'een groot deel van de mensen aan de macht zei achter plan Cruijf te staan omdat dit lekker scoort bij de supporters, maar wilde achter de schermen gewoon hun eigen visie volgen'.

Ik geef Jonk en Jongkind groot gelijk dat ze er tegenin gingen. De manier waarop had beter gekund, helaas.

29 augustus 2017 om 10:48

@D-Bergkamp

Ik snap dat je je managers etc. moet overtuigen van je plannen. Echter was in dit geval al aan het begin van plan Cruijf afgesproken volgens een bepaalde filosofie te gaan werken.

De rest van het technisch hart wás daar dus al mee akkoord. Echter volgden zij deze lijn in de praktijk niet. Jonk heeft ze daarop gewezen maar werd als irritant gezien, net als Cruijf zelf.

Ik geloof nog steeds dat het succes (de kampioenschappen) van Frank de Boer (die duidelijk een andere visie heeft/had dan Cruijf) voor deze splitsing gezorgd heeft. Er werd binnen het technisch hart gekozen voor wat op dat moment succes opleverde. (met betonvoetbal en de laagste puntenaantallen ooit, wat dus eigenlijk niet echt een prestatie was in mijn ogen)

Men is blind geweest door deze successen. Plan Cruijf is nooit volledig uitgevoerd. En degene die de rest daarop wees werd weggezet als 'irritant' omdat hij het niet politiek correct wist aan te pakken.

Helaas.

29 augustus 2017 om 11:27

@scepticus

Door van de vergaderingen weg te blijven ging Jonk werk weigeren. En dat is in jouw ogen goed voor ontslag ?

Hoe zit dat met voetballers, die niet willen spelen ? Recent; Boilesen, Gudelj, Sanchez ? Die werden toen toch ook niet ontslagen ?

In ieder geval fijn dat het huidige technische hart zo fantastisch (ons kent ons) met elkaar overweg kan. Samen ja-knikken... Een selectie niet op orde hebben, geen CL-spelen en uitgeschakeld zijn in Europa. En dat eind augustus... Wat 'n hart...

29 augustus 2017 om 11:40

@ Louis el Pisto

De plannen van Cruijf waren in grote lijnen opgesteld, het waren ideeen over hoe te verbeteren, waar te verbeteren en op welke manier te verbeteren. In essentie is dat (nog steeds) een heel goed plan. Alleen vergaten zowel Cruijf als Jonk als Jongkind dat je te maken hebt met een commercieel bedrijf die zichzelf op meerdere vlakken moet verantwoorden.

Waar een financieel directeur rekening moet houden met het geld. Waar een commercieel directeur moet kijken naar sponsor contracten en promoties. Waar een technisch directeur het eerste elftal kampioenswaardig moet houden. En waar een algemeen directeur het totale plaatje moet overzien.

Iedereen bekijkt de plannen dus vanuit zijn eigen taken pakket binnen een bedrijf, daarvoor ben je samen een management. Om samen vanuit alle oogpunten plannen te bekijken, evalueeren en beslissingen te nemen die gezamelijk het beste zouden moeten zijn voor het bedrijf. Dat is de gelijk de hele essentie van het verhaal en waar het mis ging: samen

- Als Jonk met goed onderbouwde plannen had gekomen die financieel goed zouden zijn voor het bedrijf, denk je dan dat Jeroen Slop tegen zou stemmen?
- Als Jonk met goed onderbouwde plannen kwam, zodat Overmars elke keer de jeugdspelers voor mega bedragen kon verkopen en niets hoefde in te kopen, dat Overmars dan tegen zou stemmen?

Wanneer Jonk zijn plannen goed opgesteld waren, doorgerekend waren door eventueel een extern bureau. Onderbouwd met evaluaties van bezichtigingen bij andere clubs. Onderbouwd met statistieken, cijfers en kansberekening. Denk je nou echt dat de andere managers hem bewust tegen zouden werken?

Feiten zijn:
- Budget van jeugdopleiding ging van 6 miljoen naar 12 miljoen per jaar.
- Er werd 12 miljoen vrij gemaakt voor de bouw van een compleet nieuw jeugd complex
- Er werden duizenden euro's gespendeerd voor reizen naar Bayern Munchen, Barcelona, Arsenal om daar te kijken.
- Er werden meerdere nieuwe (extra) scouts aangenomen om op jeugdig talent te scouten.

Jonk heeft grofweg in 5 jaar tijd een toezegging van 50 miljoen euro ontvangen in meerdere facetten van het management om zijn plannen door te voeren. Hoe bedoel je dat zijn plannen niet gesteund werden?

29 augustus 2017 om 11:48

@NUFC-U2 dat kan je jezelf ook wel bedenken waarom die niet ontslagen werden. Iets met een bedrag van tegen de 45-50 miljoen euro wat je niet zo maar op de stoep zet.

29 augustus 2017 om 11:48

@ Nufc_u2

Een vergelijking maken tussen een manager en een voetballer waar een transfersom voor betaald word is natuurlijk verre van realitisch. Als je alsnog de vergelijking wilt maken kan je ook gerust concluderen dat de spelers die je benoemt inderdaad stuk voor stuk allemaal weg zijn. Ze ook allemaal buiten de selectie (hun werk) werden gehouden en feitelijk op non actief zijn gesteld.

Je benoemt de recente fouten van het technische hart, deels terecht. Durf je dan ook de recente succesen te benoemen van het technische hart?

- Zoals het aantrekken en samenstellen van de selectie die drie maanden geleden de europa league finale heeft behaald? Denk bijvoorbeeld aan Onana en Dolberg, die beiden niet aangetrokken mochten worden van Jonk.

- Het aanstellen van een coach die door een groot deel van de achterban niet geaccepteerd werd (bosz)?

- Het aantrekken van scouts in Zuid Amerika die o.a. verantwoordelijk zijn voor Sanchez?

- Het financieel gezond maken van een club waardoor Ajax in staat is om 50 miljoen op Dolberg te weigeren.

Geloof me, het huidige technische hart maakt genoeg fouten. Het grote verschil is dat het huidige technische hart wel de verantwoordelijkheid durft te nemen voor hun beslissingen. Het is makkelijk jezelf op de borst te kloppen wanneer het goed gaat. Het toont ballen als je blijft wanneer je een foute beslissing hebt genomen.

Jonk heeft in 5 jaar tijd in verschillende vormen 50 miljoen euro aan toezeggingen gekregen. Daar tegen over staat geen enkel meetbaar resultaat dat hij kon overleggen. Wanneer hij in een democratisch besluit met vier tegen een word weg gestemd (meerdere malen), wanneer je tijdens ledenvergaderingen om uitleg word gevraagd over waar je het budget aan besteed en je de antwoorden niet kan geven, wanneer je vervolgens weg blijft bij vergaderingen en de media op zoekt.

Dan ben je geen manager, dan ben je een klein kind dat gaat huilen als hij zijn zin niet krijgt.

Vanuit het huidige technische hart is er nooit duidelijke uitspraken gedaan waarom Jonk is laten gaan. Ze hebben hem in de media nooit negatief weggezet. Dat zowel Jonk als Jongkind nu samen in Engelse media hun verhaal doen is wederom een teken van zwakte.

29 augustus 2017 om 11:54

@scepticus,

Je hebt helemaal gelijk. Wel vind ik dat er ook langzaam conclusies gemaakt mogen worden naar die mannen die steeds verschil van inzicht hebben en er dan volledig naast zitten. Eerst hebben Bergkamp en consorten verschil van overzicht met Jonk en Jongbloed gevolg exit jonk en jongbloed. Vervolgens hebben Bergkamp en consorten verschil van inzicht met Bosz gevolg exit Bosz en daarna hebben ze verschil van inzicht met Overmars gevolg europese uitschakeling en totale ontmanteling van het krediet wat het elftal drie maanden eerder heeft opgebouwd.

Bergkamp heeft toch behoorlijk vaak verschil van inzicht en lijkt altijd aan het langste eind te trekken terwijl hij nooit enige verantwoording aflegt. Hij is nu hoofd jeugdopleiding, en vind dat jeugdspelers de kans moeten krijgen, echter hebben we nog steeds geen fatsoenlijke lb (mogelijk ook geen rb ligt eraan hoe die Colombiaan het doet), maar als Overmars mensen wil aantrekken moet wel eerst die zogenaamde jeugd een kans krijgen.

Ik ben langzaam Bergkamp en van der Sart moe. Overmars slaat wartaal uit als hij een verhaal moet afsteken voor de camera en dat is duidelijk niet zijn ding. Spelers verkopen is duidelijk wel zijn ding en in spelers kopen lijkt het ook steeds beter te worden (vermoedelijk hadden we voor de voorrondes al een veel sterkere selectie gehad als niet eerst 10 schijven de aankoop van een speler moeten goedkeuren). Hij is wel de enige die volledig wordt afgebrand.......

29 augustus 2017 om 12:53

Ninjakai,

Bergkamp is geen hoofd jeugdopleiding, maar assistent 1e elftal en heeft tegelijkertijd een stem in het TH. Ouaali is hoofd jeugdopleiding.

Dat Bosz weg is gegaan is niet alleen te wijten aan Bergkamp. Bergkamp heeft zelf aangegeven dat Bosz niet weg hoefde. Bosz heeft daarnaast een waanzinnige aanbieding gehad en bij BVB hebben ze eenmaal niet zoveel obstakels te omzeilen om de strategieen van de trainer te mogen implementeren. Met zoveel minder weerstand, waar je ook als een kroonprins wordt binnengehaald en met het "gezeik" rondom Ajax is het een situatie die totaal niet te vergelijken is met het duo Jongkind/ Jonk.

Het bestuur heeft de taak om sportieve en financiele belangen hand in hand te laten gaan. Echter het romantische plan van Cruijff houdt geen stand met het financiele geweld van buitenaf. Als je het alleen maar over de jeugdboeg wil gooien, misschien werkt het in de ED en dat geloof ik ook allemaal wel. Met doelstellingen om in Europa ver te kunnen reiken, zul je toch wat meer aanpassingsvermogen moeten tonen juist door ervaren + betaalbare spelers toe te voegen aan de selectie.

Hetzelfde geldt voor de trainersstaf. Overmars was juist degene die een ervaren man voor de groep wilde plus Keizer als assistent. Iedere andere ervaren trainer had deze groep ook door de voorrondes Europa geleid. Wellicht was Sanchez niet eens weggegaan daardoor.

29 augustus 2017 om 13:19

@d-bergkamp en hier laat je dus zien niet te weten wat er daadwerkelijk speelde. Jonk werd weggepest omdat hij tegen aankopen als duarte, sinkgraven en gudelj etc. was. Verder was jonk niet tegen de aankoop van een dolberg. Hij was echter wel de enige die zich aan de regels van plan cruijff hield. Geen breedteaankopen, geen aankopen doen voor posities waar je uitzonderlijke talenten hebt rondlopen en wanneer er een jeugdspeler gehaald wordt moet die het normale traject van stageperiodes volgen. Dolberg heeft bijvoorbeeld niet dat traject doorlopen. Overigens was het jonk die zei dat je die jongenbin de spits moest zetten. De rest zat aan een linksbuiten te denken... en waar toont het th ballen? Het is nogal makkelijk als je met 2/3 gelijkgestemden zit en er eigenlijk niemand is die jullie kan ontslaan... want dat is gewoon het punt. Men mocht jonk niet en toen besloten ze hem maar te ontslaan. Nu houden ze elkaar tot vriend en zal vd sar geen van allen ontslaan... het zegt genoeg over mensen wanneer zij het terecht vinden dat iemand ontslagen wordt omdat hij niet vergaderd op het moment dat men tijdens vergaderingen toch niet naar hem luistert. Overigens zijn th vergaderingen waar het over gaat geen vergaderingen over budgetaire zaken. Zo een slop bijvoorbeeld waar je het over had zat niet bij de vergaderingen waar jonk niet meer bij aanschoof. Dus dat argument kan sowieso de prullenbak in. Maar leuk dus dat jij zulke vergaderingen overslaan reden tot ontslag vindt, maar het doelbewust negeren van het opgestelde plan van aanpak niet... als je het gewoon simpel bekijkt commiteerden zij allen zich aan plan cruijff en was alleen jonk degene die zich daar aan hield. Dus was het eerder werkweigering van de rest dan van jonk.

29 augustus 2017 om 13:25

@goodold11 maar het plan cruijff was niet tegen aankopen. Misschien moet je er voortaan eerst voor zorgen dat je verstand hebt van de materie waar je over praat. Cruijff wilde alleen wel dat aankopen een toegevoegde waarde hadden. Daar kwam ook het probleem met jonk na de aankopen van duarte, sinkgraven en dat soort namen. Daarbij was bosz een ervarenere trainer dan keizer. Enige verschil tussen beide kwalificaties voor europa? Bosz kreeg wel een penalty in de uitwedstrijd tegen paok. Keizer kreeg hem niet tegen rosenborg waar je hem ook had moeten krijgen. Dan had het over geweest met rosenborg. Moet je anders even voor de grap paok-ajax van vorig jaar kijken. Ajax had die wedstrijd echt alle geluk van de wereld. Waar keizer met een niet gegeven penalty en een buitenspelgoal tegen niet zoveel geluk had.

29 augustus 2017 om 13:30

@ D-Bergkamp

natuurlijk begrijp ik dat ze zoiets nooit doen. Daarvoor is het teveel een bedrijf. Maar ze hebben gelijk hoor, maar het ging mij om het principe...

# Het samenstellen van de selectie is zeker een chapeau voor het T.h.. Sanchez, Dolberg, Onana zijn voltreffers. Net zoals Cassierra, Sinkgraven, Duarte, Zivkovic, Dijks, Gudelj mis-hits zijn/waren.

# Een chapeau voor het scoutingswerk in Zuid Amerika.

# Wat betreft Bosz... Die mag je de credits geven dat er weer fris en aanvallend gevoetbald werd. Dat er Europese successen waren, waardoor Sanchez voor 40 weg mocht. Onder Bosz werd Schone niet meer opgesteld als rechtsbuiten. Als je nu een piling zou doen voor een terugkeer van Bosz of De Boer weet ik niet of het zo'n uitgemaakte zaak zou zijn...

# Natuurlijk verdient de club de credits voor de financiële positie. Echter als onder De Boer ook iets meer met lef geïnvesteerd was, was je nu wellicht alleenheerser geweest in NL en standaard CL. Een club hoort financieel gezond te zijn, maar ook het kapitaal op het veld te hebben staan.

Verder is het jammer dat Jonk als een soort van nitwit wordt weggezet. - Hij kan geen resultaat overleggen - Hij kon geen antwoord geven op het budget. Jaja, geloof dat zelf maar....

Je mag je ook afvragen of het T.h. volgens de lijn van Cruyff wilde werken. Alle ideeen hierover werden blijkbaar weggestemd door de vriendenkliek, ja dat gaat ten koste van de energie.

Het is mij een raadsel waarom je de teleurstelling niet in de pers mag uiten als daarom gevraagd wordt. Jij mag het als klein kind beschouwen. Maar van als Bergkamp zou je verwachten dat hij niet achterbaks achter de coulissen verdwijnt, maar ook persoonlijk toont.

Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat ze dé clubicoon uit de Arena hebben gejaagd. Dat zou stof tot nadenken moeten geven. Maar nee dat doen ze niet. Eerst lekker meeliften met de revolutie om vervolgens een eigen filosofie er op na te houden....

29 augustus 2017 om 13:42

@louis el Pisto

Je schrijft: "echter kan je ook zeggen dat hij de enige is met ballen en principes. Als je van tevoren met zijn allen afspreekt de method Cruijf te gaan hanteren en de andere drie handelen daar al tijden niet naar, moet je daar dan maar gewoon in meegaan?"

Het probleem is dat je leeft in een droomwereld. Zoals jij je het je kennelijk voorstelt, 1 persoon die de weg wijst en de rest die hem blindelings volgt, werkt het al 50 jaar niet meer. Jonk was slechts een manager zonder enige vorm van beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid. Die liggen voor de volle 100 procent bij de directeuren en denk je dat er ook maar 1 zichzelf respecterende persoon is die bereid is om de verantwoordelijkheid voor een beleid en de gevolgen daarvan voor zijn rekening te nemen zonder dat hij er ook maar iets over heeft te vertellen? Dat kan alleen in de Efteling. De organisatievorm die Cruijff bij Ajax heeft neergezet, werkt niet omdat de eindverantwoordelijkheden niet bij de mensen op de werkvloer maar bij de Directie liggen. Bovendien is het onvermijdelijk dat ook de mensen op de werkvloer wel eens een verschil van inzicht hebben over de uitvoering van het beleid en dat een flexibele instelling vereist is om daarvoor een oplossing te kunnen vinden. Met mensen die zo star zijn als Wim Jonk is het Plan Cruijff sowieso onuitvoerbaar. Soms moet je je zegeningen tellen en koesteren wat je al hebt bereikt en bereid zijn water bij de wijn te doen om te realiseren wat je nog wil bereiken. Het was Jonk zelf die zei dat er al veel bereikt was, maar kennelijk ging het hem niet snel genoeg. Ik denk ook dat hij zichzelf lichtelijk heeft overschat omdat hij Cruijff achter zich had staan en zijn hand heeft overspeeld door weg te blijven bij vergaderafspraken. Daarmee heeft hij de Directie eigenhandig een stok gegeven om mee te slaan en dus eigenhandig het Plan-Cruijff om zeep geholpen.

Er staat nergens in dat Plan dat Jonk de eindbaas moet zijn en dat rest precies moet doen, wat hij zegt. En dat is logisch omdat het in die vorm meteen door de clubleiding zou zijn verworpen. Het Plan-Cruijff is net een regeerakkoord, waarin uitgangspunten en richtlijnen staan, die door de diverse ministers moeten worden uitgevoerd. In de ministerraad wordt besproken hoe daar het beste uitvoering kan worden gegeven en het is natuurlijk niet zo dat de Minister-President dat in zijn eentje kan bepalen. Bij Ajax gaat het niet anders. De gedachte die jij daar kennelijk over hebt, dat Jonk zegt "zo gaan we het doen" en dat de rest buigt en roept "goed mijnheer Jonk", is volstrekt onrealistisch. Om het Plan-Cruijff ten uitvoering te kunnen brengen is samenwerking vereist en om die samenwerking goed te kunnen laten verlopen, moet iedereen bereid zijn over zijn eigen schaduw heen te stappen en zijn standpunten ter discussie te stellen. 1 richtingsverkeer gaat nooit werken en daardoor wordt het plan onuitvoerbaar.

29 augustus 2017 om 13:50

@ Nufc_u2

Wat men vergeet is wat er gerealiseerd is in de afgelopen 7-8 jaar. Even een korte samenvatting. Van een netto verlies van 23 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 60 miljoen euro. Naar een europa league begroting, 100 miljoen positief eigen vermogen, en een potentiele transfer van 50 miljjoen uitgaand te kunnen weigeren. Dat is zakelijk inzicht, dat is financieel verantwoord en dat is de basis van een succesvolle club.

Ten tijde van Frank de Boer wilde de club wel investeren, maar kon het simpelweg niet. Dat moet je kunnen accepteren, een pas op de plaats maken om vervolgens samen vooruit te gaan. Je kan geld willen investeren in een jeugdopleiding, maar dat moet er dan wel zijn. En tegelijkertijd moet er voldoende geld zijn om de scouts te betalen, om te investeren in het eerste elftal. Er moet ook geld overblijven om de salarissen te betalen.

Als Jonk en Jongkind iets meer geduld hadden gehad, even naar het grotere plaatje hadden gekeken, wat hadden ze dan nu voor mogelijkheden gehad? Die waren uniek, bijzonder en fenomenaal. Lees het onderstaande, en kom dan nog eens tot de conclusie dat het technische hart niet mee heeft gedacht.

- Ze zouden het modernste trainingscomplex ter wereld hebben (word gebouwd).
- Een team van scouts die puur op hun wensen jeugd talent zou scouten (zijn aangenomen).
- Een team van specialisten om individualistisch te trainen (sprinter/biathlon etc zijn er)
- Een team van data analysten om spelers individueel te analyseren/verbeteren (aanwezig in Adidas Mycoach centre)
- Extra geld voor physiotherapeuten, persoonlijke begeleiders, scholingopties. (er word zelf een school+appartementen gebouwd in Ajax City)
- Het budget voor contracten voor jeugd spelers is vele malen verhoogd.
- Het transferbudget voor aantrekken jeugd spelers is vele malen verhoogd.

Als je deze feiten eens op een rijtje zet, bedenkt dat Ajax ondanks de beroerde financiele situatie van toendertijd +/- 50 miljoen euro extra!!! heeft gereserveerd in 5 jaar tijd voor de jeugdopleiding en alles er om heen. Dan moet je jezelf toch eens afvragen in welk gedeelte Jonk zichzelf niet gesteund voelde.

29 augustus 2017 om 14:11

afcasander,

Cruijff wilde aankopen erbij als de jeugd niet voldeed. Essentieel verschil. Daarnaast is Het Plan voornamelijk gestoeld op de innovatie en ontwikkeling van de jeugdopleiding. Volgens mij kun je ervaring ook niet opleiden, maar dat terzijde.

Om de perfomances van Bosz/ Keizer toe te spitsen op 1 penalty vind ik dat je te scherp de kunde van beide heren hebt benaderd. We hebben kunnen constateren dat het wisselbeleid van Keizer discutabel is en ook de beginopstelling lieten het een en ander te wensen over. Het verloop in de wedstrijden tegen Nice, Heracles en Rosenborg hadden in de wissels een te groot aandeel daarin en helaas ook de fatale.

29 augustus 2017 om 14:12

@D-Bergkamp

Prachtig, prachtig allemaal. Heel bewonderenswaardig !

Het verantwoorde en gezonde beleid is al ingezet met de komst van Cruyff, maar dat terzijde...

# Mooi dat je noemt dat Ajax een bod van 50 miljoen kon weigeren. Alleen dat zogenaamde bod is nooit bevestigd. Dus wat daar van waar is..

# De realiteit leert dat Ajax sinds mensenheugenis dit seizoen geen Europees voetbal speelt

# De selectie niet op orde is

# Dat door een gebrek aan Europees voetbal de transferwaarden ook niet zullen stijgen, want zo hoog staat de Eredivisie niet aangeschreven

# Ajax een incapabele staf heeft. Keizer hinkt op 2 gedachten qua voetbal; hij wil het voetbal van Bosz voortzetten, maar dankzij Spijkerman en co worden er meer zekerheden ingebouwd

# We pas een paar wedstrijden onderweg zijn en de druk op Sar, Keizer, Spijkerman en Bergkamp al opgevoerd is..

# En de geschiedenis leert dat als het voetbal en de resultaten tegenvallen het lastig boksen wordt tegen media en supporters...

29 augustus 2017 om 14:32

@ surreal, ja zo dacht ik er ook over op mijn werk. Ik kreeg daarna 365 per jaar verlof van mijn baas.

29 augustus 2017 om 19:11

scepticus

"met mensen die zo star zijn als Wim Jonk is het Plan Cruijff sowieso onuitvoerbaar"

Dat lijkt mij toch heel apart daar die twee vrijwel dagelijks contact hadden en jijzelf ook zegt dat Jonk Cruijff achter zich had staan.

30 augustus 2017 om 09:45

@ Scepticus

Naar mijn weten is ook de efteling gewoon een bedrijf, dus dat sprookje gaat ook niet op. Voordat we elkaar gaan verwijten 'in een droomwereld te leven' kunnen we ook een inhoudelijke discussie voeren, volgens mij waar dit forum voor bedoeld is.

Ik vraag me daarnaast ook af waar ik zeg dat Jonk eindverantwoordelijk zou moeten zijn of in zijn eentje alle beslissingen zou moeten nemen. Dat maak ik uit mijn verhaal namelijk niet op.

De essentie van mijn verhaal is dat er van tevoren al was afgesproken het plan te gaan volgen. Natuurlijk kan je het dan wel eens oneens zijn over details van de invulling, maar in grote lijnen lag er gewoon een plan.

Als je dan als lid van het technisch hart doorhebt dat de zittende coach zijn eigen plan trekt en totaal anders speelt dan de jeugd (precies wat niet de bedoeling was) en de rest van het TH achter hem gaat staan. En die dan ook nog enkele beslissingen maken die totaal afwijken van het plan en van de speerpunten slechts een soort light-versie te implementeren dan gaat het niet meer over 'verschil van inzicht' maar om het niet nakomen van afspraken.

Dat is een wezenlijk verschil. Jonk zag gewoon dat zowel de zittende coach als enkele andere belangrijke mensen (met zeggenschap) zich niet aan het plan hielden, maar iets anders wilden.

Dan kan je zoals jij zegt 'je zegeningen tellen en koesteren wat je wel bereikt hebt' maar dan ben je ook een eenheidsworst eersteklas. Hij het het niet slim aangepakt (dat gaf ik in mijn eerste zin al aan maar dat had je blijkbaar niet gelezen) en dat is jammer, maar naar mijn mening had hij wel gelijk.

29 augustus 2017 om 09:55

Hansi, je hebt je duidelijk niet goed ingelezen in het onderwerp. Er is zoveel meer gebeurd dan het weigeren van Jonk om nog aan te schuiven bij het technisch hart. Dat was, daar ben ik het mee eens, een domme actie. Maar Jonk en consorten zijn vanuit alle geledingen van de club vanaf moment 1 tegengewerkt. En dat had niets te maken met het feit dat Jonk en co problemen aan het maken waren, maar er waren te veel mensen die niet mee wilden of konden gaan met de nieuwe plannen. En dus gooiden ze hun kont tegen de krib. Als je vervolgend ook vanuit het technisch hard bewust wordt tegengewerkt en al je ideeën per direct in de prullenbak verdwijnen, dan snap ik dat de maat op een gegeven moment vol is.

Er lopen bij Ajax nog altijd te veel mensen rond die vooruitgang tegen houden. Pas zodra die (eindelijk) weg zijn, is er weer ruimte voor de ideeën van Cruijff.

29 augustus 2017 om 10:25

@ H.j. Cruijf

Ik ben geen fan van Bergkamp in zijn rol bij Ajax, laat ik dat voorop stellen. Mijn naam is vanwege de voetballer Bergkamp en zijn rol bij de Gunners. Voordat je denkt dat ik gekleurd ben.

Jonk en Jongkind waren dromers zonder duidelijke plannen en onderbouwing. Ajax heeft met afstand het grootste budget voor de jeugdopleiding binnen Nederland. Dat is in de periode Jonk/jongkind verhoogd van 6 naar 12 miljoen jaarlijks. Ondertussen is Ajax bezig met het nieuwe Ajax City dat +/- 12 miljoen euro moet gaan kosten en alle facetten zal houden wat benodigd is. Inclusief alle wensen van Jonk/jongkind.

Vervolgens komt Jonk met het verzoek voor 3 miljoen per jaar extra voor de jeugdopleiding. Vanuit de ledenvergadering is onder andere de vraag gesteld waar dat voor gebruikt zou gaan worden. Waarop Jonk vervolgens het antwoord schuldig moest blijven.

Buiten dat zijn er genoeg fouten door dhr Jonk gemaakt. Zo moest de speler El Azzouzi een 5 jarig contract krijgen (waar voetbalt die?). Heeft hij eigenhandig geprobeerd de komst van o.a. Dolberg en Onana te verhinderen.

Laat ik voorop stellen, het huidige technische hart maakt meer dan genoeg fouten. En er is (veel) ruimte voor verbetering. Alleen de zelf borstklopperij van Jonk en Jongkind, die werkelijk waar geen enkel aantoonbaar resultaat hebben kunnen laten zien, is toch wel een beetje om moe van te worden.

29 augustus 2017 om 10:49

@HJ Cruijff

Ik ben blij dat ik niet verantwoordelijk ben voor de gang van zaken binnen de club, want het is echt heel ingewikkeld wat mij betreft. Waar ik het met je eens ben, is dat er binnen de club verschillende stromingen zijn, met als gevolg dat 'de ideeen van Cruijff' niet overal doorgevoerd kunnen worden. Dan heb je straks dat je van twee werelden allebei een beetje hebt, en dat leidt natuurlijk nooit tot topprestaties. Je moet een organisatie hebben waar een heldere keuze gemaakt wordt, en waar vervolgens iedereen ook aan mee werkt.

Het probleem dat ik heb met de onverkorte implementatie van de ideeen van Cruijff, zit op meerdere vlakken. De belangrijkste is: Cruijff zelf is dood. De bron van de ideeen, de man met de creatieve, soms geniale inzichten, is er niet meer. Er is dan een levensgroot risico dat er enkele discipelen zijn die de ideeen van Cruijff willen uitvoeren, maar zij gooien er altijd een interpretatie overheen. En zij zijn de mindere goden, ze kopieren iets van Cruijff, het zijn geen originele ideeen. Iedereen denkt straks iets anders over wat 'de ideeen van Cruijff' nou eigenlijk waren. En dat zonder de ingevingen van de man zelf, die zijn ideeã«n had kunnen mee laten evolueren.

Daar zit mijn tweede bezwaar: het voetbal ontwikkelt door, maar de ideeen van Cruijff zullen nooit meer doorevolueren, omdat hij er niet meer is. Zelfs als je gezagsgetrouwe discipelen hebt die foutloos zijn gedachtengoed in leven zouden houden, dan nog komt er een moment waarop je moet gaan nadenken of die ideeã«n nog wel passen bij het moderne voetbal.

En mijn derde bezwaar is inhoudelijk, en daarmee ook subjectiever. In het verhaal boven wordt beschreven dat de hele ajax-organisatie, alle jeugdteams, hun opleiding zo doen dat "beter worden" het doel is, en niet "winnen". Omdat ze allemaal in het teken staan van het eerste elftal. Ik snap dat, en ik vind het ook een mooie aanpak. Alleen, spelers moeten ook de winnaarsmentaliteit krijgen. En als je je hele jeugd niet hoeft te winnen, dan leer je dus die mentaliteit niet. Dat zie je regelmatig ook terug op het veld; mooi positiespel, heel vaardige spelers, allemaal goed verzorgd. Maar soms heb je bloed aan de paal nodig.

Het vasthouden aan de ideeen van Cruijff is mooi, uniek, romantisch, en misschien werkt het ook nog wel, in de zin dat je af en toe een periode of lichting hebt die het allemaal heel goed snappen en die met uniek voetbal een prestatie neerzetten. Maar er is ook een kans dat je straks hopeloos achter loopt, met softe spelers die niet hebben leren winnen en die zonder uitzondering een type voetbal spelen waar je nergens mee komt.

Zoals gezegd, ik ben blij dat ik niet verantwoordelijk ben binnen de club. Want ik ben er niet zo zeker van dat de ideeã«n van Cruijff nog gaan leiden tot het beoogde resultaat.

29 augustus 2017 om 10:58

H.j.cruijff

Je schrijft: "er is zoveel meer gebeurd dan het weigeren van Jonk om nog aan te schuiven bij het technisch hart. Dat was, daar ben ik het mee eens, een domme actie. Maar Jonk en consorten zijn vanuit alle geledingen van de club vanaf moment 1 tegengewerkt. En dat had niets te maken met het feit dat Jonk en co problemen aan het maken waren, maar er waren te veel mensen die niet mee wilden of konden gaan met de nieuwe plannen. En dus gooiden ze hun kont tegen de krib. Als je vervolgend ook vanuit het technisch hard bewust wordt tegengewerkt en al je ideeën per direct in de prullenbak verdwijnen, dan snap ik dat de maat op een gegeven moment vol is. Er lopen bij Ajax nog altijd te veel mensen rond die vooruitgang tegen houden. Pas zodra die (eindelijk) weg zijn, is er weer ruimte voor de ideeën van Cruijff".

Het is duidelijk waar je sympathie ligt, maar je bent er net zo min bij geweest als de rest van ons en je verhaal is derhalve niets meer dan een opsomming van aannames, gebaseerd op teksten uit de mond van Jonk & Co, die uiteraard volkomen overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Fouten van een ander zie je nu eenmaal eerder dan je eigen fouten. In een organisatie moeten mensen met elkaar samenwerken en ontkom je er niet aan dat er ook wel eens een verschil van inzicht ontstaat over de werkwijze. Jij hebt het over tegenwerken, maar Jonk en Bergkamp hebben exact dezelfde functie en exact hetzelfde werkterrein en staan dus op dezelfde hoogte in de pikorde. Jouw idee dat de een maar precies moet doen wat de andere opdraagt, getuigt derhalve van een bijna kinderlijke naiviteit. Zo werkt het al 80 jaar niet meer. De waarheid is dat de organisatiestructuur zoals Cruijff die heeft neergezet, faliekant is mislukt door menselijke tekortkomingen. In theorie valt deze misschien nog wel te verdedigen, maar in de praktijk blijkt het dus gewoon niet te werken als blijkt dat zelfs Bergkamp en Jonk, die als vierhanden op 1 buik te boek stonden, niet in staat zijn om een meningsverschil of een verschil van inzicht aan de onderhandelingstafel uit te onderhandelen door beiden wat water bij de wijn te doen. Terwijl ze geen van beiden bekend staan om hun grote ego. Al deze problemen hadden kunnen worden voorkomen door de functie van beide heren duidelijk te onderscheiden, het werkterrein duidelijk te verdelen en hun taakvelden duidelijk af te bakenen.

Het Plan Cruijff bestaat zoals ieder plan vooral uit ideeen, doelstellingen en richtlijnen om die ideeen en doelstellingen te kunnen realiseren. In geen enkel plan worden die richtlijnen tot in detail beschreven vanwege het simpele feit dan een plan dan onuitvoerbaar en een organisatie onbestuurbaar wordt. En iets dat niet gedetailleerd wordt beschreven, kan door mensen verschillend worden uitgelegd. Dat is op zich ook helemaal niet erg omdat het bij een plan natuurlijk om het uiteindelijke resultaat gaat en niet om de manier waarop dat resultaat wordt behaald. De supporter wil spelers als Van der Beek en Nouri en of die nu via de methode Jonk of de Methode Bergkamp zijn opgeleid zal hem een worst zijn als het resultaat hetzelfde is.

29 augustus 2017 om 11:12

@ D-bergkamp;
Het zal allemaal best dat Jonk en Jongkind fouten hebben gemaakt. Ze zullen ook best foute inschattingen hebben gemaakt. Maar de visie die ze uitdragen, die klopt gewoon helemaal. De manier van persoonlijk ontwikkelen van spelers. Die klopt. Individuele trainers op verschillende gebieden was gigantisch slim. Het was vernieuwend en precies wat de opleiding nodig had. Kijken naar de speler en zijn persoonlijke ontwikkeling en aspecten ontwikkelen. Dat is de toekomst.

Wat we nu hebben is weer de van Gaal manier van opleiden. En daar geloof ik gewoon niet in. Resultaat, teambelang. Ik vind het niet zo interessant. Kan mij het schelen dat al die jeugdteams winnen. Er moeten individueel goede spelers uit voortgebracht worden.

In mijn ogen heeft de van Gaal lijn gewoon gewonnen. En het technisch hart straalt ook die lijn uit. De mensen die de Crujiff manier omarmen (bosz en Jonk) die worden er uit geknikkerd en tegen gewerkt. Terwijl we nu een onervaren trainer hebben aangesteld gekregen die de van Gaal/frank de Boer manier van voetballen weer uitstraalt. Vreselijk.

29 augustus 2017 om 11:57

@ Filip

Als je er vanuit gaat dat alles weg is wat er tijdens die tijd werd opgesteld, dan ben je terug bij af. Maar iedereen die af en toe Ajax volgt weet dat dit absoluut niet het geval is. Er zijn nog steeds heel veel topsporters van buiten het voetbal die trainingen geven bij Ajax. Zoals een oud Biathlon kampioen voor duur training, een sprinter voor de explosiviteit en ga zo maar door.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld in het mycoach centrum continu persoonlijke testen met allemaal data analyses. Het budget voor de jeugdopleiding ligt nog steeds op 12 miljoen jaarlijks, wat oorspronkelijk 6 miljoen was. De plannen voor Ajax City (nieuwe jeugdcomplex) ter waarde van 12 miljoen moeten alleen door de gemeente goedgekeurd worden.

Jeugdspelers worden nog steeds versneld op hogere niveau's neergezet voor meer weerstand (denk aan Eiting bijv) Jeugdspelers krijgen steeds meer en vaker persoonlijke techniektrainingen.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn nog veel dingen die ik zou willen zien veranderen. Ajax is er nog lang niet en er zijn nog genoeg mogelijkheden. Alleen kan je niet alles tegelijk en moet je samen als club de doelstellingen behalen. Dus als hoofd jeugd (jonk) moet je ook kijken naar het aspect van Financien (slop) of naar het aspect technisch directeur (overmars) om vervolgens samen tot overeenstemming te komen. Dat is management.

Wegblijven van vergaderingen en de media opzoeken, dat is geen management. Dat is een geval van zij zijn groot en wij zijn klein...

29 augustus 2017 om 12:13

@D-bergkamp;

het punt is dat je of een visie doet of je doet het niet. Jonk ging er volledig voor. We hebben nu een soort van light versie gekregen. Natuurlijk zijn er aspecten positief veranderd. Maar ik had graag nog meer innovatie gezien.

Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in de visie die Jonk uitdraagt dan de visie die het technisch hart.

29 augustus 2017 om 13:36

@ Filip

Een bedrijf kan een visie hebben die ze willen uitvoeren. Maar als die visie financieel niet (direct) mogelijk is, kan je die visie niet per direct uitvoeren. Wanneer je investeringen nodig hebt voor het eerste elftal per direct, dan zal dat geld ook ergens vandaan moeten komen.

Een visie is het ultieme doel en streven, door middel van compromissen sluiten op gebieden probeer je gezamelijk dat doel te behalen. Het technische hart heeft met 6 miljoen per jaar extra, meerdere extra scouts, reizen naar andere opleidingsclubs, realisieren van Ajax city in ongeveer 5 jaar tijd zo een 50 miljoen euro extra boven op het oorspronkelijke budget gegooid. Dan kan je toch niet echt spreken van een light versie.

In de tussen tijd moet Overmars zorgen dat het eerste elftal op peil blijft, tenslotte word mede door de uitgaande transfers de jeugdopleiding betaald. In de tussen tijd moet vd Sar zorgen voor de sponsor contracten binnen halen, die betalen de jeugdopleiding. Intussen moet Slop zorgen dat er niet meer geld uitgaat dan binnen komt. Zodat de jeugdopleiding uberhaupt kan blijven bestaan.

Laten we vooral niet vergeten, dat in het begin van Overmars en de Boer de club Ajax aan een financiële afgrond stond. Met 2 jaar eerder een record verlies van 23 miljoen euro netto en een negatief eigen vermogen van -60 miljoen euro.

Misschien moeten Jonk en Jongkind even bekijken dat o.a. Overmars er met zijn beleid en tegen stem voor gezorgd heeft dat Ajax nu financieel de meest rooskleurige voetbalclub ter wereld is. Dat Ajax alle jeugdspelers betere en meer langdurige contracten kan geven. Dat Ajax de grootste talenten wereldwijd kan proberen binnen te halen voor de jeugdopleiding (dolberg/onana/f de Jong etc) Dat Ajax techniek trainers, specialisten, data analysten, extra physiotherapeuten, spelersbegeleiding aan kan nemen om voor de (jeugd) spelers te zorgen. Dat er een nieuw toekomstcomplex komt die hypermodern is en van alle wensen en gemakken voorzien is.

Soms moet je de visie even pas op de plaats houden, om vervolgens twee stappen vooruit te zetten. Als Jonk iets meer toekomst visie had gehad, dan had hij een nu onmetelijk budget en mogelijkheden gehad voor de jeugdopleiding. Geduld is een schone zaak, en managen een kwaliteit. Overmars is daarin geslaagd, Jonk niet.

29 augustus 2017 om 13:42

Je moet juist wel alles tegelijkertijd doen... je merkt het namelijk nu al. We zijn jaren verder, maar er is sinds het begin weinig veranderd. Al die dingen die jij opnoemt waren direct doorgevoerd en zijn niet veel verder ontwikkelt en in sommige gevallen zelfs (deels) teruggedraaid. Overigens vergeet je te melden dat jonk op het moment dat hij vergaderingen skipte geen manager meer was . Minimaal 80% van de management taken van een hoofd jeugdopleidingen mocht hij niet uitvoeren omdat anderen besloten dat dat hun taak was. Jij valt sowieso wel heel erg over dat niet vergaderen... je mag blijkbaar ALLES fout doen en lekker fouten blijven maken, zolang je maar aan blijft schuiven voor vergaderingen. Dan is er niets aan de hand...

29 augustus 2017 om 09:57

Dan snap je er weinig van, die problemen zijn ontstaan omdat er veranderingen werden doorgevoerd , met als gevolg dat de oude garde opeens verantwoordelijkheid krijgen over meer dan het resultaat. Dat is schijnbaar erg spannend en eng in de conservatieve voetbalwereld en dus kwam er verzet. Vooral de op trainers gebied kwaliteitloze oud voetballers steunen elkaar door dik en dun uit angst voor die veranderingen. En uiteindelijk zijn Jonk en Jongkind afgeserveerd en gaat alles weer verder op de oude ( achterhaalde) manier.

29 augustus 2017 om 10:07

Jngkind is ook zo bescheiden. Ik heb geleerd dat je jezelf niet voor de borst moet kloppen, dit moeten anderen doen. Veel meer waard!

29 augustus 2017 om 11:36

Hansi
Vergeet je dan niet om de rest van de "Cruijff-doctrine" erbij te vermelden?? De "Cruijff-doctrine" bestond namelijk ook uit het spelen van oogstrelend voetbal en het winnen van vele prijzen.

Deze man (jongkind) vertelt hier een zeer duidelijk verhaal en ik vind het ook heel redelijk wat hij allemaal zegt. Ook in de huidige rumoerige tijden kan men een weerspiegeling zien van wat er de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden tussen Jongkind/jonk en de rest van het Th.
Helaas is het nooit rustig bij Ajax, dat hoort ook bij onze club.

29 augustus 2017 om 14:11

@hansi

Jonk en Jongbloed waren gewone werknemers, die geen enkele beslissingsbevoegdheid en eindverantwoordelijkheid hadden. Toch waren ze kennelijk in de veronderstelling dat zij de leiding van het bedrijf Ajax in handen hadden en dat de directie en de RvC moesten volgen wat zij hen opdroegen. En zo werkt het natuurlijk niet. Wim Jonk bleef weg bij vergaderingen omdat volgens hem (teveel) van de lijn-Cruijff werd afgeweken. Het is echter niet de taak van een werknemer om erover te waken dat de Directie zich aan de afspraken houdt, maar de Raad van Commissarissen. Hij had zich derhalve bevoegdheden toegeeigend die helemaal niet in zijn taakomschrijving stonden en gebruikte die bovendien ook nog eens om weg te blijven bij vergaderingen. Wim Jonk was een in mijn optiek een uitstekende opleider, maar volstrekt ongeschikt als manager. Dat bleek ook wel uit zijn uitspraak dat hij zich ongemakkelijk voelde als Piet Keizer kritische vragen stelde, terwijl het natuurlijk een primaire taak is van een manager die met het kapitaal van het bedrijf werkt, om kritische vragen te beantwoorden..

"Ajax haalde zelfs de finale van de Europa League met heel jonge spelers. Dat is geen toeval"

De finale stelt minder voor dan dat het was. Je speelt tegen de nummer 10 van Duitsland, een Lyon dat kansloos was in de Franse competite vorig seizoen waren de grootste overwinningen van Ajax. En het was ook niet op oorlogssterkte allemaal. Lacazette was bijvoorbeeld al half geblesseerd en depay ontbrak. Dan heb je het over een gelukkige loting. Nu komt het allemaal uit, ajax plaatste zich niet voor europa en heeft al 3 verlies punten in de eredivisie. Vorig seizoen werd ajax ook niet kampioen.

29 augustus 2017 om 09:54

Haha. De finale van de EL halen door geluk. Jij hebt het echt begrepen. Neem nog een slok azijn.

29 augustus 2017 om 09:57

Ik leg de feiten voor je neer met argumenten.Stond schalke niet 10e? Stond lyon niet mijlen ver achter nice? Jij gaat lachen en hebt het over azijn. Ik kom met een onderbouwing

29 augustus 2017 om 10:00

Jij weet dat je in de EL vaak de topclubs uit landen als Polen en Belgie loot of de subtoppers uit de topcompetities? In de CL zitten Juventus, Barcelona en Bayern. In de EL zitten Roma, Spurs, Lyon en Schalke.

29 augustus 2017 om 10:09

Precies. Topclubs als Roma waar Ajax niet tegen speelde. Schalke stond toen ze tegen ajax moesten 10e en op het einde werd het niet veel beter, Lyon verloor dat seizoen tegen kelderclubs in de Ligue1. Tegen Rostov, United of de nieuwe El kwam de redliteit weer. Nederland gaat niet aanhaken, dit is een incident en de waarheid doet soms pijn

29 augustus 2017 om 10:19

Roma werd uitgeschakeld door Lyon, maar Lyon kan er niks van? En Roma is wel een topclub?

29 augustus 2017 om 10:21

Dat realisme zijn ze in amsterdam al heel snel kwijt r9. die hebben een el finale gespeeld en daar zijn al die gasten zo van gegroeid dat ze nu niet eens van rosenborg konden winnen.

Ben het helemaal.met je betoog eens....maar je praat denk ik tegen dovemans oren.

29 augustus 2017 om 10:26

Dit was de enige goede prestatie van Lyon dat jaar; Roma uitschakelen in de Europa league

29 augustus 2017 om 10:26

Dit was de enige goede prestatie van Lyon dat jaar; Roma uitschakelen in de Europa league

29 augustus 2017 om 10:43

Gelijkspelen bij Juventus? az er met 11-2 uitknikkeren?

29 augustus 2017 om 10:53

Az is geen topclub dat zei je net ook al. Maar op eigen veld weer verliezen van 10 man. Dit soort losse flodders maken je geen eurpees top team maar een te kloppen incompleet franse club. Ze waren een subtopper in Frankrijk dat seizoen

29 augustus 2017 om 11:39

Ja dat is de EL toch? Subtoppers uit toplanden en topclubs uit kleine landen? Real Madrid, Barcelona, PSG en Bayern zul je er niet snel zien.

29 augustus 2017 om 09:54

depay was niet een speelgerechtigd.

29 augustus 2017 om 10:08

Dan ontbrak hij toch?

29 augustus 2017 om 10:19

Ja en Messi ontbrak bij ons. Was ook niet speelgerechtigd.

29 augustus 2017 om 09:57

Vorig jaar scheelde het niks anders en als je je dan bedenkt dat ze lang Europees hebben gespeeld kun je niks anders zeggen dan dat ze het prima gedaan hebbrn. Qua punten ook een heerlijk seizoen een stuk meer dan onder de Boer alleen Feyenoord dit jaar net iets beter. Vooraf gaf niemand ons een kans tegen Schalke en Lyon dus achteraf praten en met excuusjes komen dat die en die er niet bij waren is gewoon zielig

29 augustus 2017 om 10:00

Wat een niveau weer. Waarom heb je geen kans tegen de numner 10 van Duitsland? Als flutteampjes in Frankrijk dat jaar van Lyon won. Had ajax dan geen kans?

29 augustus 2017 om 10:09

Och och och, wat een zielig gebagatelliseer weer van de fantastische prestatie van Ajax. Ze versloegen een Frans top team, Duits top team, Pools top team, Deens top team. Er was geen team in Europe dat zoveel Europese wedstrijden heeft gespeeld als Ajax vorig jaar en desondanks werd Ajax op een haar na geen kampioen. Voordat Ajax de EL finale haalde hield niemand het voor ogen, en nu was het makkelijk? Vooraf tegen Kopenhagen zei men dat ajax uitgeschakeld zou worden, vooraf tegen Schalke zei men dat Ajax uitgeschakeld zou worden, voor Lyon zei men dat Ajax uitgeschakeld zou worden. Iedere keer werd het ongelijk bewezen. Lyon was vorig jaar een fantastisch team, en je doet sof het JL niveau is. Wat een trieste reactie zeg.

29 augustus 2017 om 10:13

Lyon schakelde Roma uit de nummer 2 van Italië, Shalke Nice de nummer 3 van Frankrijk. Kopenhagen en Legia kwamen uit de CL waar ze derde werden en een paar keer verrassend presteerde tegen grote teams en Celta haalde de halve finale en stond op een haar na in de finale. Lekker makkelijk allemaal weer. Het zal jaren duren voordat een Nederlands team deze prestatie gaat evenaren dat kan ik je nu al vertellen.

29 augustus 2017 om 10:15

"Zielig " "triest" zeg jij. Ik reageer niet geemotioneerd. Ik kom met feiten zonder op de man te spelen. Wat is daar zielig aan. Jij stelt dat Lyon een fantastisch team was vorig seizoen? Kijk maar eens naar hun resultaten dat jaar. Hetzelfde zo bij Schalke.

29 augustus 2017 om 10:16

Daarom is het ook een incident. Lyon schakelde Roma uit, dit was de enige goede prestatie van Lyon dat seizoen. Begrijp me goed ik vind het knap. Maar ik durf ook de andere kant te zien

29 augustus 2017 om 10:31

Je komt met halve waarheden, dat zijn geen feiten. Lyon was heel sterk, Roma was heen incident. Ze speelde bijvoorbeeld ook gelijk bij Juventus uit. Het bagatelliseren dat ajax de EL finale haalde is gewoon triest. Zo'n zwakke stelling beargumenteren met halve waarheden is echt niet sterk hoor.

29 augustus 2017 om 10:44

Dat schalke 10e stond is een feit. Ik stelde dat Lyon kansloos was in de Franse competitie. Ga jij maar even naar hun resultaten kijken of hun plek op de ranglijst , ik heb nog niet gezien dat je dit hebt kunnen weerleggen. Wel noem je iemand zielig en zijn reactie triest en jij hebt het dan over zwakke stelling?

29 augustus 2017 om 10:52

R9delima heeft gewoon gelijk.
Lyon en Schalke waren geen hoogvliegers. Ze deden het allebei niet al te best in de competitie waarbij Ajax in de tweede wedstrijd alle geluk van de wereld had dat ze het toch redden.

29 augustus 2017 om 13:49

@r9delimanr1

De feiten kloppen, maar de Europa League is nou een keer een toernooi voor dat kaliber clubs. Lyon stond geloof ik 4e in Frankrijk op een groot aantal punten achterstand op de nummer 3. Schalke stond laag. Allemaal waar. Overigens had Lyon wel een waanzinnig sterke periode, waarin ze inderdaad Roma uitschakelden, maar ook tegen andere ploegen de ene na de andere klinkende overwinning behaalden. Dat zijn ook feiten.

En dat is ook het karakter van de EL. Een ploeg als Sevilla wint hem het vaakst, dat zegt genoeg. Niet de absolute top. Maar de categorie "niet de absolute top" is in Europa heel groot, en als je binnen die categorie de finale haalt, dan heb je het nog steeds erg goed gedaan.

Met jouw redenering kan je ook de eredivisie wel opdoeken. Dat zijn tenslotte ook allemaal matige clubs, dus waarom zou je dan nog blij moeten zijn met een titel? Als de rest toch allemaal kansloze prutsers zijn.

29 augustus 2017 om 13:55

Je hebt ook zoiets als weten dat je toch geen 1e of 2e wordt in de competitie en daardoor maar vol voor de europese beker gaan. Dan presteer je dus minder goed in de competitie waar je dus meer punten zou kunnen hebben en op die manier wel door incompetente mensen zoals jij als goed spelende club worden gezien. Alleen doe je dat dus niet om europees sterker te zijn. Dus feitelijk is lyon een betere ploeg dan jij ons laat vermoeden op basis van de resultaten in de competitie. Oftewel lyon was niet kansloos voor de 3e plek in de competitie, maar ze lieten het lopen voor de el. Maar jij verdraait feiten en waarheden. Dat is vrij simpel. Zo kan ik ook zeggen lyon heeft in de competitie over 2 wedstrijden met 4-3 van as monaco gewonnen. Ze waren dus beter dan de huidig kampioen van frankrijk. Zie je hoe idioot dat klinkt? Dat is precies wat jij doet. Je probeert alles zo te lullen dat het past in jouw beeld waarin je niet wil toegeven dat ajax gewoon een uitstekend resultaat boekte voor zo een kutlandje als nederland.

30 augustus 2017 om 17:26

Jij speculeert notabene dat Lyon de competitie laat liggen vanwege de Europaleague, doet dat als feit af en jij vind vervolgens dat ik feiten verdraai?
Schalke was nummer 10 van Duitsland; FEIT. Lyon nummer 4 van Frankrijk; FEIT. Ik presenteer feiten. Jij: "Lyon was niet kansloos voor plek 3." Dat is bijvoorbeeld een mening en geen feit. Jij bent vast geen ajacied Afcasander. Lezen kun je ook al niet(ik zei eerder al" begrijp me goed ik vind het knap" ) dus niet toegeven? maar iemand incompetent noemen doe je zonder pardon. Iemand durft op een nette manier de feiten neer te leggen, en komt met de mening dat na ajax tegen rosenburg en nice alles achteraf helemaal niet zo bijzonder is. Wat gebeurd er, je word uitgescholden, uitgelachen op een forum door ajax fans die geemotioneerd reageren op feiten. Ik vind het jammer voor de ajax fans die het wel durven in zien en normaal met iemand om kunnen gaan, die zijn er ook genoeg. Dus wat een niveau hier zeg. Veel plezier met het geloven dat Schalke en Lyon de hoogvliegers waren in dat seizoen.

29 augustus 2017 om 10:15

@ R9delimanr1

Ondanks dat ik het helemaal niet eens ben met het volledige huidige beleid van Ajax, vind ik deze uitspraken van Jongkind een ongelofelijk teken van zwakte en zelf borstklopperij.

De spelers die vorig jaar speelden in de Europa League hebben helemaal niets met de plannen van Cruijf omtrent de jeugdopleiding te maken en helemaal niets met het werk van Jonk/jongkind.

Wat hebben Onana, Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven, Schone, Klaassen, Ziyech, Youness, Dolberg te maken met het hervormen van de jeugdopleiding waar Jongkind zichzelf zo over op de borst klopt? Juist, helemaal niets. Deze spelers speelden al lang en breed in Ajax 1 (veltman/klaassen), werden op jeugdige leeftijd gehaald (onana/sanchez/dolberg) of werden opgehaald in de subtop (ziyech/viergever/sinkgraven/schone)

De enige spelers die je eventueel (deels) zou kunnen benoemen in de europa league campagne zijn Kluivert, Nouri, Vd Beek, F de Jong. Maar we weten allemaal dat hun inbreng vele malen minder was.

29 augustus 2017 om 10:27

Dat "lyon dat kansloos was in de Franse competitie" versloeg wel AZ met 11-2 over 2 wedstrijden en schakelde Bestikas (die relatief ruim boven Fenerbahce eindigde, door wie Feyenoord werd uitgeschakeld, dus die zullen er wel iets van kunnen) en AS Roma uit.

29 augustus 2017 om 10:37

AZ, Feyenoord is ook geen Europese top. Besiktas wat al uitgeschakeld is kan ook geen europese top zijn. Sinds wanneer is overleven in de Europaleague groepsfase genoeg om een europese topclub te zijn?
Trouwens waarom gooi je je reactie compleet om?

29 augustus 2017 om 10:41

Als je wachtte tot ze real Madrid of Bayern tegen kwamen in de Europa league, dan had je lang kunnen wachten.

29 augustus 2017 om 11:07

Had ik al gedaan voor jij had gereageerd (10.35 heb ik t veranderd, jij reageerde 10.37). Blijkbaar had jij ondertussen nog niet gerefresht. Was niet bewust om jouw reactie. En de strekking van m'n reactie was nog hetzelfde: Lyon stelt wel wat meer voor dan jij zegt. Dus ik had nog wat extra voorbeelden toegevoegd.

29 augustus 2017 om 11:07

Haha ja, zo gaat het altijd. Er wordt selectief gekozen welke tegenstanders je betrekt om aan te tonen of ploegen top of flop zijn.

Allemaal geneuzel volgens mij. Sowieso zijn alle ploegen die in de eindfase van een Europees toernooi zitten gewoon per definitie goed. Want zij hebben alle ronden daarvoor overleefd. Simpel. En ploegen als Lyon, Fener, Besiktas, etc etc zijn gewoon altijd pittige tegenstanders. Andersom geldt dat ook: dat Feyenoord won van United betekent niet dat United opeens waardeloos was. Dat is gewoon een mooie prestatie.

30 augustus 2017 om 17:56

Ik heb denk ik genoeg voorbeelden gegeven om aan te tonen dat Schalke en Lyon de te kloppen ploegen waren in Europa. Als er zoveel negatieve resultaten van beide teams op tafel te leggen zijn dan gaat het niet echt meer om selectief tegenstanders kiezen. Daarna doe je het zelf als je over Fener, Besiktas begint.

29 augustus 2017 om 10:55

Het jaar daarvoor onder Frank de Boer werd de groepsfase EL niet eens overleefd, met o.a. Molde als tegenstander. Vorig seizoen geen enkele nederlaag in de groepsfase EL en finale gehaald na een paar zinderende wedstrijden in de kwart- en halve finale, met ook nog eens een aanvallend Ajax. Dit seizoen onder Bergkamp en Frank de Boer adept Keizer niet eens Europees voetbal. Hoezo niet aantoonbaar verschil?

29 augustus 2017 om 11:40

Keizer is geen De Boer adept.

29 augustus 2017 om 13:56

Meer een Keizer zonder kleren. Kun je daar mee leven?;-)

29 augustus 2017 om 14:00

@pinko kijk eens even paok-ajax in de kwalificatieronde van vorif jaar terug. Enige verschil tussen bosz en keizer wat betreft plastsing el is dat ajax onder bosz wel de penalty kreeg waar keizer hem niet kreeg. Verder miste paok nog paar 1 op 1 kansen en hadden ze balletje op de lat. Keizer kreeg de penalty dus niet en kreeg vervolgens ook nog een buitenspelgoal om de oren terwijl ajax op dat moment door had geweest met de 1-2 stand...

29 augustus 2017 om 16:50

Maar daarna heeft Bosz de opstelling en de manier van spelen grondig en ten goede gewijzigd. Je kunt wel momenten uit wedstrijdstrijden op blijven sommen, maar feit is dat Keizer met zijn tactische wissels niet succesvol was. Met als hoogtepunt die onbegrijpelijk wissel Zeefuik ten faveure van Dolberg en Veltman op 6. Afgezien dat juffrouw Veltman nooit in het eerste elftal van Ajax moet spelen, was deze wissel dodelijk. Zeefuik werd ten onrechte voor de leeuwen gegooid en Veltman hield niets tegen - was zelfs betrokken bij 3 van de 4 tegendoelpunten van Rosenborg. En op zich vond ik een wissel begrijpelijk, maar verwachtte De Jong op het middenveld voor de falende Cerny. Dan is er weer evenwicht, extra mannetje op het middenveld en de tandem Dolberg/huntelaar blijft intact. Natuurlijk had je ook dan nog uitgeschakeld kunnen worden, want we zullen nooit weten hoe de wedstrijd dan was afgelopen. Maar wat Keizer deed was de uitschakeling van Ajax initiëren. En als je achteraf achter deze wissel blijft staan, heb je jezelf een brevet van onvermogen opgespeld. Maar gelukkig vindt Bergkamp het prima zo. En dat is degene die bepaalt wat er bij Ajax gebeurd. Daar ben je dan mooi klaar mee!

De plannen van JC, Jonk en Jongkind waren goed. Te meer daar je steeds meer moet vernieuwen omdat andere clubs graag kopiëren. Opleiden van jeugd is niet meer hetzelfde als 25 jaar geleden.....

Het was een mooi gedachtegoed. Helaas net als JC aan een vroege dood gestorven....

Nu zijn Bergkamp en kornuiten de zogenaamde heersers. Dat belooft niet veel goeds, alhoewel de kritieken op de vrienden van Bergkamp al beginnen aan te zwellen...

29 augustus 2017 om 11:05

Dit waren de vernieuwingen die het Nederlandse voetbal nodig had. Ajax had een voorloper kunnen zijn. Helaas zijn we nu een doodloper. Ik merk ook als ik lees dat alle jeugdteams van Ajax afgelopen weekend gewonnen hebben dat er kreten naar voren komt als "nou nu zit het wel goed met onze toekomst". Terwijl dat er gewonnen wordt zegt niks over de kwaliteit van het opleiden. Het gaat om de spelers individueel ontwikkelen. En alleen maar winnen kan juist tegen je werken omdat je niet geleerd hebt om met tegenslag om te gaan. Heitinga verliest 1x met zijn team 5-0 van PSV en er worden al vragen gesteld. Het gaat om de Individuele ontwikkeling van de spelers.

Mooi stuk en ook duidelijk uitgelegd. Jammer dat het niet door is gegaan.
Helaas heb je in het voetbal altijd te maken met Ego's en capsones.

Ik volg dit natuurlijk niet helemaal op de voet(situatie bij ajax) maar dit plan klinkt wel echt mooi.
Kan iemand mij vertellen wat er is gebeurd en waarom het niet helemaal soepel is verlopen?
Want lees de laatste tijd dat er wel vaker onrust is.

29 augustus 2017 om 10:18

@ CF Granada

Het is een mooi stuk, helaas is het voornamelijk borstklopperij van zichzelf. Vooral het stukje over de europa league die hij deels aan de jeugdopleiding toeschrijft is natuurlijk onzin. Dat had namelijk helemaal niets met de jeugdopleiding te maken.

Onana, Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven, Schone, Klaassen, Ziyech, Younes, Dolberg waren eigenlijk structureel de basis spelers in de europa league. Wat hebben die te maken met de jeugdopleiding en de plannen Cruijf waar Jongkind zo vol over is? Juist: helemaal niets.

Jongkind: "het resultaat is dat een team met 17-jarigen grote Europese teams met 25-jarigen kan verslaan. Dat komt deels door het werk dat is verricht."

Hiermee geeft hij in één zin weer wat een dromers hij en Jonk waren en hoe ver deze mensen van de realiteit af stonden.

Bovenstaand stuk verklaart wel een beetje waarom verdedigers die zelf opgeleid worden door Ajax vaak technisch wel goed onderlegd zijn, maar in verdedigend opzicht toch tekort komen. Leuk dat je door in de jeugd op het middenveld te spelen de techniek ontwikkelt om te kunnen voetballen in de kleine ruimte, maar dat lijkt me toch absoluut niet de eerste prioriteit voor een verdediger. Zelfs niet de tweede of derde.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit stuk mij een beetje emotioneerde. Ik kan mij zo gigantisch vinden in wat hier omschreven wordt qua visie. Elke zin deed mij meer pijn om te lezen omdat ik het zo doodzonde vind dat hij en Jonk niet meer bij Ajax zijn. En mensen kunnen beginnen over eigenwijs en niet kunnen samenwerken. Ik ben het eens dat hij en Jonk niet handig communiceerden (die schuldbekenning lees ik hier ook in dit stuk). Nu vraag ik mij alleen af hoe goed de andere mensen in het technisch hart kunnen samenwerken. Want daar heb ik zo langzamerhand ook mijn vraagtekens bij. Zonde, zonde, zonde, zonde dit. Pijn in mijn hart.

29 augustus 2017 om 11:19

Qua communicatie liet het technisch hart sterk te wensen over. Ik verwijs alleen maar naar het interview van afgelopen donderdag met Edwin van der Sar. Typisch geval van niet open staan voor de mening van een ander

Interessant stuk.

Blijft lastig om er als buitenstaanders over te oordelen. Wij zijn niet dagelijks op de werkvloer, dus wie wegloopt of niet komt opdagen bij welke vergadering en waarom dat zo is, tja wat moeten wij erover zeggen.

Het doel van Cruijff was ook om voetbalmensen op de belangrijke technische positie te krijgen. Dat is natuurlijk goed, omdat ze een goede voetbalachtergrond hebben, maar ze moeten wel samenwerken en met elkaar door een deur kunnen. Je hebt al snel te maken met ego's en verschillende stromingen en dan ontstaan er weer kampen. Niet iedere voetballer is een goede trainer, maar ook lang niet elke voetballer zal geschikt zijn voor zo'n belangrijke technische functie binnen een club.

Wat is bijvoorbeeld nou precies de rol van Dennis Bergkamp? Wat doet hij meer dan de spitsen trainen en hoe groot is zijn invloed precies. Is van der Sar wel geschikt als algemeen directeur van zo'n grote organisatie. Hoezo moet dit perse een ex voetballer zijn.

Overmars kan aardig met geld omgaan, maar de investeringen zijn niet altijd even gelukkig. Daar komt natuurlijk ook een deel geluk bij kijken en Overmars beslist het ook niet alleen, want daar komt het technische hart, de trainer en de RVC weer om de hoek kijken.

Het is nog altijd een slangenkuil en dat zal waarschijnlijk ook nooit veranderen. Als je wint dan heeft niemand het erover en als je niet wint dan heeft iedereen het erover en ligt alles onder een vergrootglas. Tegen Schalke04 en Lyon speel je thuis geweldig en kom je uit goed weg. Speel je de EL finale en dit jaar gaat het mis en is het meteen crisis. Vorig jaar zijn er 0 berichten over problemen in de technische staf verschenen. Toen Bosz met Dortmund ging praten was er ineens al het hele jaar ruzie.

Het is echt een grote schande dat VdSar, Bergkamp en co deze Jonk en Jongkind eruit hebben gewerkt bij Ajax. En dat terwijl ze er zelf een zooitje van maken en ze elkaar de hand boven het hoofd houden.

Doodzonde dat mensen het denken beter te weten dan Cruijff.

Ik ben Ajacied in hart en nieren, laat ik dat eerst zeggen. Maar wat ik tenenkrommend vind is dat dogmatische dat al tientallen jaren over de club hangt en dat ook weer uit dit stuk van Jongkind blijkt. Ze willen werken met uitgangspunten, principes, theorieën omdat ze ervan overtuigd zijn dat dat uiteindelijk op de lange termijn iets oplevert. Altijd maar 4-4-3. Altijd maar mooi willen spelen.

Ja, hun dromen zijn de mijne, maar het is totaal onrealistisch. Iedere keer dat Ajax weer te kijk wordt gezet door een stelletje Oosteuropese koekebakkers (in 6-3-1 opstelling desnoods) denk ik: jongens, alsjeblieft, laat dat hele 4-4-3 toch varen en ga met je tijd mee. Hoe is het mogelijk dat ieder team waar stevige en snelle jongens in staan het Ajax moeilijk maakt? En dat niet alleen dit jaar, maar al zoveel langer? En na afloop van elke wedstrijd maar trots zijn op het balbezit, de grote aantallen mogelijkheden op kansen, die geweldige balaanname daar bij de middenlijn. En na de wedstrijd weer terug naar de Arena waar alles en iedereen gericht is op 4-3-3, vleugelspelers, Johan Cruijff, aanvallend en dominant voetbal. En morgen dan weer trainen om die rondootjes er nog weer beter in te slijpen.

Ajax, alsjeblieft, ga met je tijd mee. Kijk eens naar Franse teams. Waarom heeft dat land wel 40 spelers die allemaal probleemloos mee kunnen draaien met het hoge niveau van het nationale elftal? Omdat in dat land goed gekeken wordt naar wat er op dit moment nodig is om wedstrijden te winnen. Spelers met fysiek, beleving en snelheid, die spelers moet je van jongs af halen. Dat voetballen leren ze wel, de een beter dan de ander, maar begin maar eens met een dijk van een verdediging neer te zetten. Neem Virgil Van Dijk die Ajax een paar jaar geleden niet kocht, want ja, niet echt een Ajax-speler natuurlijk. De rest is geschiedenis.

Het doet pijn dit zo op te schrijven, want ja, ik win ook het liefst alles met mooi voetbal. Maar het mooie voetbal is al jaren een illusie en serieus winnen doen we ook al tijden niet meer. Geloof me: ik kijk met veel meer plezier naar AZ en Utrecht nu dan naar mijn eigen club. En die clubs hebben niet al tientallen jaren geïnvesteerd in 4-4-3 en dure managers die de Cruijff-filosofie prediken. Utrecht ziet dat Ten Hag een goeie is, ze halen een aantal prima spelers, en de resultaten zijn er, en het leuke voetbal ook. Zo moeilijk is het dus niet allemaal!

29 augustus 2017 om 12:02

Het punt is dat met de visie van Cruijff je de Hollandse school kon ontwikkelen en evolueren tot een ander niveau. Bosz heeft laten zien dat je met aanvallend voetbal zoals Cruijff het voor ogen had je alsnog heel ver kan komen in Europa (laat staan als hij langer de tijd had gekregen om het te implementeren). Aanvallend voetbal, oog voor individuele kwaliteiten.. Dat zit in ons Dna. Echter we hebben ons te lang laten verblinden door succes en we zijn ons niet gaan ontwikkelen. En nu hadden we eens de kans om ons te ontwikkelen dan wordt dit weer tegengewerkt door ego's die graag op dezelfde manier willen doorgaan.

Zoals we het nu doen gaat het ons niet lukken (omdat we maar hetzelfde blijven doen). Maar als we het doen volgens de Cruijff visie dan ben ik er heilig van overtuigd dat dit toekomst heeft.

29 augustus 2017 om 14:36

4-4-3 is dat een nieuw systeem? 4-3-3 is het nog altijd. Kan gebeuren.

Vakinhoudelijk zeer goede mensen, wat overigens niet wil zeggen dat die er nu niet zitten, Bergkamp is ook voorvechter van de lijn Cruijff en zit er nog steeds net als vele anderen. En er zijn nog steeds veel individuele trainers en individuele begeleiding is nog steeds het toverwoord.

Wat mist in het hele verhaal is balans, tuurlijk focussen ze deze mannen op de opleiding en dat moet ook, maar ze hebben het nauwelijks over Ajax 1 en ook daar moet je binnen het technisch hart over beslissen. Dat is hele andere koek dan de opleiding en dan kan het wel eens zijn dat er beslissing er niet doorkomt, omdat er ook nog belangen bij de club of het eerste spelen, bijvoorbeeld financieel. Jonk en Jongkind wouden steeds meer geld, terwijl er al 12 miljoen per jaar naar toe ging, Overmars en directie hebben toen om verantwoording van extra geld gevraagd en gekeken naar de begroting, die niet toereikend was. Daar waren Jonk en Jongkind zeer slecht in, gewoon pure managers kwaliteiten, je bent een voetbalclub en vakkennis is heel belangrijk, maar je moet het ook goed managen.

Dat was ook zo met het niet geven van contracten aan jeugdspelers, spelers trokken gewoon weg, was ook heel slecht gemanaged en is een van de redenen waarom Mensah zich niet serieus genomen voelde. Ik denk dat als er net als bij van der Sar een ervaren manager voor Jongkind en Jonk was om van te leren managen dat het beter was gegaan, ook qua communicatie.

Verder had het ook geholpen als Cruijff zelf aanwezig was om het proces te begeleiden, het was weliswaar een lerende organisatie en dat is het nog steeds waar fouten gemaakt moesten worden om verder te komen. Maar deels had je dat met wat ondersteuning kunnen voorkomen, daarom ben ik nog steeds voor een raad van oud spelers waar de managers van Ajax terecht kunnen voor vragen.

De verkeerde mensen zitten er helaas nog en de echte vakmensen zijn vertrokken bij Ajax. Dit geeft inderdaad weinig hoop voor de toekomst.

29 augustus 2017 om 13:55

Dat is vreemd. Deze mensen zorgden er wel voor dat Sanchez werd gekocht. Dat is tegenstrijdig aan het Cruijff beleid. Spelers moeten toch zelf opgeleid worden?

29 augustus 2017 om 14:12

Deze mensen hebben ook goede aankopen gedaan maar de lijst met minder geslaagde aankopen/huurspelers is veel groter.

29 augustus 2017 om 14:32

Kom maar op met die lijst dan en onderbouw het.

29 augustus 2017 om 15:11

Het Cruijff beleid houdt inderdaad in dat je de eigen jeugd goed moet opleiden.
Daarnaast kunnen zeer talentvolle jongeren zoals Sanchez worden aangekocht, mits deze voetballertjes van toegevoegde waarde zijn.
En dat was Sanchez en Dolberg ook. Natuurlijk komt het talent er niet bij elke aankoop uit, zoals bij Mateo Cassierra, maar de ene speler heeft meer tijd nodig dan de ander.

29 augustus 2017 om 15:51

@lausho Dit lijstje bedoel ik met spelers die (vooralsnog) te weinig toevoegden aan Ajax:

Heitinga
Westermann
VdHoorn
Dijks
Sinkgraven
Duarte
Zimling
Sana
Zivkovic
Sanogo
Sigthorsson
Hoesen
Cassierra
Muric
El Ghazi
Gudelj
Meleg
Cerny
Cuenca
Bojan

29 augustus 2017 om 18:36

Je hebt goed moeten zoeken zie ik. Casseirra, Cerny, Sinkgraven kun je echt nog niet afschrijven. Meleg, Zivkovic, Muric waren jeugdaankopen, niet iedereen red het uit de opleiding, Hoesen is winst op gemaakt plus ajax moest ook een jong ajax team opstellen, Sana idem, alleen geen winst.

El Ghazi is 9 miljoen winst op gemaakt. Sigthorsson, Bojan, Gudelj, Dijks hebben best waarde gehad. Zimling, Westermann en Heitinga transfervrij, wellicht belangrijk geweest in de kleedkamer, vooral die laatste twee.

Cuenca, Sanogo waren gehuurd, niet echt wat toegevoegd, maar ook niet de hoofdprijs voor betaald.

Van de Hoorn, Duarte dat waren geen beste aankopen maar dat was het dan ook wel ongeveer. Kortom top beleid.

Wat een reacties... Ik hoop iig dat Ajax er bovenop komt, in de competitie een rol van betekenis gaat spelen en volgend weer Europees meedoet. MET Goed EN Aanvallend Ajax Voetbal!

29 augustus 2017 om 13:53

Leuk toch, die reacties? Ik vind dit veel interessanter dan aflevering driehonderdduizend vierhonderdtweeentachtig over ruzie tussen Barca en Real. Je ziet ook dat mensen veel meer de moeite nemen om hun standpunten toe te lichten. Daar kan ik in elk geval veel meer mee dan een stordvloed aan one-liners.

Wat is voetbal toch een mooie sport, verleden jaar de finale EL gehaald, ik heb de heer Jongkind nergens gehoord. Nu is Ajax leeggekocht en heeeft Ajax een slechte seizoen start en wie hebben we daar, de heer Jongkind, samen met Jonk de reincarnatie van Cruyff, ze hebben het allemaal opgegeschreven.

De realiteit is heel simpel, als een Nederlandse club succes heeft, dan wordt die compleet leegekocht. Van de trainer tot maar liefst vijf spelers die de kwart en halve finales EL speelde. En dan kan je weer een tot twee jaar opnieuw bouwen aan een neiuwe team voordat je weer internationaal een beetje kan meedoen.

29 augustus 2017 om 13:52

Goed verwoord. Tijden zijn veranderd. Bosman arrest, financiele geldschieters, tv contracten die de pan uit rijzen, jonge talenten die al voor hun 18e worden opgepikt. Je kunt geen lange termijn planning meer doen. Mensen die hier nog in geloven zijn naief.

29 augustus 2017 om 14:10

Ajax is niet compleet leeggekocht. De spelers die zijn verkocht zijn op Sanchez en Tete na allemaal goed te vervangen. Ajax had echter meer moeite moeten doen om deze twee te behouden. En Ajax had betere spelers moeten inkopen en eerder moeten handelen. Dat ze geen serieuze pogingen hebben gewaagd voor Lozano en Sneijder zijn gemiste kansen geweest.

29 augustus 2017 om 14:45

Hoevaak ga je dat nog herhalen? Tete wou al ruim een jaar niet verlengen en Sanchez was nou eenmaal een niet te weigeren bod. Zo werkt dat nou eenmaal als je een Nederlandse club bent. Sneijder vond ik ook jammer maar toen ik hoorde dat hij maar voor een half jaar wou tekenen hoefde het van mij ook niet meer. Lozano lijkt een leuke speler nog wel even afwachten natuurlijk. Ooit begon Sana ook zo geweldig aan de competitie

29 augustus 2017 om 15:47

Ja vind je het gek als Veltman boven hem wordt verkozen? Ze hadden Tete een beter uitzicht moeten bieden. Dat bod op Sanchez was gewoon te weigeren want door Europese uitschakeling, de recente aankopen en een groot doorverkooppercentage voor de vorige club van Sanchez houdt Ajax nog maar zeer weinig winst over op Sanchez.

30 augustus 2017 om 11:12

Jij weet niet of er Ajax een doorverkoop percentage heeft bedongen en zoveel scheelt die Europa League niet. 6 miljoen. Houden we nog genoeg over aan de transfer van Sanchez. Niet zo dom zwetsen als je er geen verstand van hebt

Ik denk dat we met zijn alle een actie moeten opzetten om een nieuwe revolutie in te zetten waar de ideeën van Johan Cruijff wel worden nageleefd.
Ik ben een echte Jonk-Jongkind aanhanger geweest en ben dit nog steeds omdat zij meer bezig waren met de individuele kwaliteiten van spelers in de jeugdopleiding.
Ik vond persoonlijk dat de portefeuille jeugdopleiding in principe niets te maken heeft met het eerste waardoor een plek in het technisch hart eigenlijk niet nodig was. In plaats daarvan had alleen de trainer van de A1 in het technisch hart hoeven te zitten omdat die kon communiceren met de trainer van het eerste welke spelers daadwerkelijk op termijn kunnen aansluiten bij Jong Ajax en/of het eerste.

29 augustus 2017 om 14:55

@elmerstouten

Je schrijft: "ik denk dat we met zijn alle een actie moeten opzetten om een nieuwe revolutie in te zetten waar de ideeã«n van Johan Cruijff wel worden nageleefd".

Kansloze actie. De Cruijffrevolutie heeft van binnenuit plaats gevonden en is feitelijk mislukt. Als jij denkt dat je als volslagen nobody wel kunt afdwingen waarin een icoon en invloedrijke persoon als Cruijff niet in is geslaagd, overschat je jezelf schromelijk. Bovendien is het nog altijd zo dat je iets dat je afdwingt alleen met dwang kunt handhaven. Om het Plan-Cruijff te doen slagen zal je iedereen die iets te vertellen heeft binnen Ajax mee moeten krijgen. En dat is zelfs voor een invloedrijk persoon als Cruijff al zo goed als onmogelijk gebleken en gaat je dus absoluut niet lukken als je geen enkele invloed hebt. Bovendien zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en als er iets duidelijk is, is het dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit als gaat om wat de ideeen van Cruijff precies inhouden. Het probleem is niet dat de mensen die aan de touwtjes trekken of trokken de indeeen van Cruijff niet wilden naleven maar dat ze ze in veel gevallen anders interpreteerden.

Het Plan-Cruijff zou zich alleen moeten beperken tot de opleiding. Organisatorisch leidt het alleen maar tot verwarring omdat het feitelijk onuitvoerbaar is doordat de beslissingsbevoegdheid en eindverantwoordelijk niet op de werkvloer liggen, maar bij de Directie. Daarnaast biedt het ook nog eens geen adequate oplossing voor de echte problemen waarmee Ajax te maken heeft. Dat mag je ook niet vragen omdat die worden veroorzaakt door externe factoren. Je kunt het niemand bij Ajax aanrekenen dat de talenten op steeds jongere leeftijd vertrekken, steeds vaker al voordat ze ook maar 1 wedstrijd in de hoofdmacht hebben gespeeld. Cruijff had een even simpele als geniale oplossing voor dat probleem bedacht door de talenten versneld klaar te stromen voor het grote werk en eerder in de selectie te laten instromen. Het vertrek van spelers als Bazoer, Riedewald, Tete en El Ghazi heeft echter duidelijk aangetoond dat iets dat in theorie een prima oplossing lijkt, in de praktijk totaal anders kan uitpakken. Het is volstrekt onmogelijk gebleken om het enorme spelersverloop in de selecties van Ajax vanuit de eigen opleiding aan te vullen zonder dat dat ten koste gaat van het evenwicht en de kwaliteit van de selectie. En daarmee span je het paard dus duidelijk achter de wagen.

Het gaat mij echter veel te ver om het TH aan te wijzen als schuldige van de problemen bij Ajax. In dat TH zitten immers ook Van der Sar en Overmars en zij hebben wel bevoegdheden en kunnen ook besluiten nemen waar Dennis Bergkamp het niet mee eens is. Ik zie het TH meer als een overlegorgaan dan als een bestuursorgaan omdat de besluitvorming uiteindelijk plaats vindt in de directiekamers en niet op de Toekomst. Ook bij afschaffing van het TH zullen Overmars en Van der Sar gewoon overleg blijven voeren met de mensen op de werkvloer en afschaffing van het TH, waar vooral in de media voor wordt gepleit, zou volgens mij dan ook alleen maar een symbolische waarde hebben.

Prachtig topic dit.
Zeer interessant om te lezen en ik ben het er ook helemaal mee eens.

We moeten alles in het werk stellen om Wim Jonk als hoofdtrainer te krijgen en Jongkind als assistent.
Wie het daar niet mee eens is, moet zijn conclusies trekken en oprotten.

29 augustus 2017 om 15:55

Er is een probleem dat zo lang Bergkamp er zit zal Jonk never nooit terug keren en dat is jammer want wat er nu gebeurd is ook niet goed , Bosz had het goed in de gaten en wilde Ajax eigenlijk verder professionaliseren maar kreeg de kans niet en toen kwam Dortmund voorbij en toen was hij weg maar ik weet zeker dat als Bosz zijn zin had gekregen dan had Ajax er nu veel en veel beter voorgestaan nu zit je mer een afgeroomde selectie die eigenlijk niet goed op elkaar is ingespeeld en ben je Europees ook klaar tel uit je winst .

29 augustus 2017 om 16:53

Lijkt mij een goed plan... na een week of 8 is het dan wel klaar en kunnen Jonk en Jongkind gewoon fc bal op het dak 3 trainen.

Makkelijk scoren als het even wat minder gaat. Alles om je eigen ego op te krikken en meer modder te gooien . Blehhhhh

Je zou denken dat ze hun diensten wel bij andere clubs zouden kunnen aanbieden.
Als ze echt zo goed zijn als ze zelf zeggen (en waarom niet?) dan zou het toch kunnen dat andere clubs die een stap willen maken, dan wel hun clubstructuur willen veranderen interesse hebben in deze heren.

Klopt helemaal. De trainer bij Ajax 1 bepaalt niet wie hij ter beschikking krijgt. Dat was ook al zo met Bosz. Jammer dat gaat ten koste van de kwaliteit. Nigel de jong werdt door het bestuur gezegd dat hij een reserve rol zou moeten accepteren. Dat hoort toch de trainer te bepalen. ? Dat hoor je nergens in de wereld.

Lijkt me juist goed dat er wat jeugdtrainers zijn die ten koste van alles willen winnen. Die mentaliteit zou in het eerste terug moeten komen.

Net zo goed als Cruijff in positieve zin veel talent had, had hij die ook in (zeer) negatieve zin op het gebied van mensen uitzoeken die hem moesten helpen zn sportieve en zakelijke plannen uit te voeren. Deze meneer Jongkind (wie?) is daar weer een schoolvoorbeeld van. Een charlatan die met onsamenhangend geléúter over de rug van de naam Cruijff (en van Wim Jonk) de voetbal professor uit hangt. Een typisch voorbeeld van zo'n gladde aal die over zn ellebogen tussen krijgt met een vlotte babbel. Op zich is dat heel knap, maar tegelijkertijd is zo'n man op het betreffende vlak, in dit geval voetbal, totaal niet serieus te nemen. 'Wíj hebben geen invloed meer', ik bedoel wie denkt deze naamloze wijsneus nou helemaal wie hij is??

Ik vond Bergkamp altijd een stille bescheiden jongen. Hij ging toen samen met Jonk naar Inter en dat is toen een beetje mislukt, daarvoor waren ze een gouden koppel bij Ajax. Overmars en Bergkamp waren altijd vrienden volgens mij en speelden ook samen bij Arsenal. IK denk dat Bergkamp idd wat te introvert is om direct tegen iemand te zeggen, dat hij iets niet waardeert en dat hij dan naar iemand hoger stapt, zodat de leraar er bij komt zeg maar. Jonk is gewoon echt een karakterjongen en heeft een bepaald eergevoel bij Ajax, dat je een echte ajaxied voor laat gaan voor aangekocht spelers, maar die tijd is gewoon voorbij. Je zal soms de Sanchez en de Ziyech en Dolberg gewoon moeten kopen. Maar goed, ik denk dat het allemaal 1 groot misverstand is en dat de 1 lange tenen heeft en dat de ander niet de guts heeft om dingen direct aan te kaarten. Zo krijg je roddels en achterklap, die nergens voor nodig is. Het is gewoon een beetje een kleuterklas, waar de goede leraar ontbreekt, die de boel sust. Dat is het nadeel van een stelletje oud voetballers, die zich voor de rest niet hebben ontwikkelt op sociaal gebied. Met als grote voorbeeld robot van der Sar. Je moet Bergkamp en Spijkerman gewoon weghalen bij het eerste team. Keizer doorschuiven als assistent en een grote naam zonder ervaring neerzetten als trainer/mediaman.

Ik ben net volledig eens met de omschreven plannen. Mijns inziens dien he zo een jeugdopleiding in te richten. Alleen moet er wel ook getraind worden in prestatie leveren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren