Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FA publiceert diep in de nacht statement na ‘walgelijk gedrag’

Laatste update:

De Britse politie doet na de EK-finale onderzoek naar racistische uitlatingen op social media over drie zwarte spelers van de nationale ploeg van Engeland. Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka misten alle drie hun penalty in de strafschoppenserie tegen Italië. Het leidde online tot racistische reacties. De Engelse voetbalbond FA heeft diep in de nacht een statement gepubliceerd.

Na 120 minuten voetbal was de stand op Wembley nog altijd 1-1, waardoor er een strafschoppenserie aan te pas moest komen. Rashford en Sancho waren vlak voor tijd ingevallen om een penalty te nemen. Saka viel eerder in de wedstrijd in en miste zijn strafschop ook. Italië nam de penalty’s beter en ging met de EK-titel aan de haal. Engelse fans konden hun frustratie niet verkroppen en klommen op social media in de pen. Zij richtten zich op racistische wijze richting Rashford, Sancho en Saka.

De politie noemt de uitlatingen richting de zwarte spelers van Engeland ‘totaal onacceptabel’ en heeft een onderzoek ingesteld. De FA zegt ‘geschokt’ te zijn door het online racisme en schaart zich achter de internationals, zo klinkt het in een statement op social media. "We kunnen niet duidelijk genoeg zeggen dat iedereen die dit soort walgelijk gedrag vertoont niet welkom is om het team te volgen." De voetbalbond roept op om de daders zo zwaar mogelijk te straffen voor hun daden.

Rashford sprak zich eerder dit jaar nog fel uit tegen online racisme. Na de verloren Europa League-finale tegen Villarreal werd de aanvaller van Manchester United online racistisch bejegend. Hij gaf een paar uur na de wedstrijd aan minstens zeventig racistsche berichten te hebben ontvangen.

Bondscoach Gareth Southgate sprak zich daags na de EK-finale uit over de racistische uitlatingen richting zijn spelers. "Het is onvergeeflijk dat er zoveel beledigingen worden geuit. Een deel daarvan is afkomstig uit het buitenland, maar er zijn ook mensen in dit land die dat doen. We zijn tijdens het EK een baken van licht geweest en hebben de mensen echt samengebracht. Het nationale elftal is er voor iedereen. De energie en positiviteit van de fans hebben we zeker gevoeld en daar ben ik ontzettend trots op."

Online racisme is al langer een groot probleem in het Engelse voetbal. Eind april besloten alle Engelse voetbalclubs daarom om social media een weekend lang te boycotten. Clubs in de Premier League, Championship, Women’s Super League en Women’s Championship toonden een weekend lang geen online activiteiten om te benadrukken dat platforms als Instagram, Twitter en Facebook meer moeten doen tegen online misdragingen.

De Britse politie hield zondag in totaal 49 mensen aan rond de EK-finale. Bij ongeregeldheden rond de wedstrijd op Wembley raakten bovendien negentien agenten gewond, zo meldt de politie op Twitter. Voor de wedstrijd kwam het al tot ongeregeldheden in Londen. Op Leicester Square werd door supporters onder meer met flessen gegooid, terwijl Wembley werd bestormd door fans die geen kaartje hadden. Het leidde tot een vechtpartij in het stadion, zo is te zien op beelden die op social media verschenen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Naast dat racisme verkeerd is. Zouden ze ook nog eens een statement naar buiten moeten brengen hoe compleet primitief en achter gesteld hun eigen fans zijn. Zou de FA sieren.

12 juli 2021 om 07:17

Ze hebben zich wel van hun ander slechts kant laten zien. Ongelooflijk

12 juli 2021 om 07:55

Precies Keizer, binnen paar dagen ben ik 180 graden gedraaid. Eerste instantie gunde ik het Engeland, maar daar moest ik snel op terug komen. Gadverdamme zeg, die Engelse hooligans lieten op meerdere manieren een spoor van ellende en geweld achter. Dit filmpje was ook misselijk zeg, het jongste slachtoffertje was vol ongeloof. Italië heeft ook hun problemen, maar ze waren het hele toernooi prima spelend en chique.

12 juli 2021 om 08:14

Racisme is verkeerd, daar wil ik me verder niet al teveel over uit gaan laten. In dit geval probeer ik het gedrag van Engeland eens van de andere kant te zien, de spelers op het veld waren aan het zuigen en dan met name Pickford, je kon duidelijk zien wie de 'heren' op het veld waren. Die agressie die sommige spelers van Engeland op het veld toonde reflecteer je ook naar je fans en achterban. Dit praat natuurlijk niets goed, maar is al snel een gevolg van. Overigens, ik zeg niet zo snel dat een speler een rode kaart had mogen ontvangen, maar Rice die te laat was bij Chiesa had gewoon de intentie om zijn achillespees door midden te stappen.

12 juli 2021 om 12:10

De agressie reflecteer je naar je achterban? Als er 1 land bekend staat om hun hooligans (buiten de oostbloklanden) dan is het Engeland wel.

Dat is al decennia lang zo.

12 juli 2021 om 09:43

@keizer!: Precies mijn idee. Dat ze zich uitspreken over het racisme, vind ik wel helemaal terecht (dat is ook verachtelijk gedrag). Maar hoe de fans zich uberhaupt manifesteren door fans van andere landen te molesteren, fluiten door volksliederen heen etc. is net zo verachtelijk (geweld vind ik nog eens een overtreffende trap), maar dat nemen ze dan niet op in hun statement. Echt heel vreemd.

12 juli 2021 om 12:08

Tja, bij ons werden er ook de verschirkkelijkste dingen geroepen na een instagram post waarop enkel zwarte Nederland spelers te zien waren. Ze speelden tegen Italie, een land wat al dertig jaar kampt met zeer hardnekkig racisme op de tribune en op het veld. Het zal best zo zijn dat er een hoop gekken rondlopen in Engeland, maar helaas is het in de meeste landen op het Europese vasteland niet veel beter.

12 juli 2021 om 13:00

Fair enough en helaas helemaal waar. Vind de Engelse tokkie football cultuur nog wel net een stapje verder gaan dan in NL. Vind ook hun exceptionalisme altijd heel heftig, nog erger dan de Fransen. Dus ja je hebt gelijk, maar nog steeds staat de Engelse voetbal cultuur zoals ik die op dit EK heb gezien me meer tegen dan wat ik in andere landen, zoals Italië, zie. Overal zijn rotte appels, maar sommige boomstammen zijn ook aangetast.

Zo idioot... Jammer dat dit nodig is. Geeft ook aan dat racisme nog absoluut niet verdwenen is. En natuurlijk ook hypocriet, want wanneer ze scoren hoor je deze mensen en staan ze te juichen. Een Facebook, Instagram en Twitter moet echt meer doen om dit uit te bannen. Die bedrijven verdienen miljoenen aan posts.... Kunnen met een beetje moeite deze posts real-time herkennen.

12 juli 2021 om 07:37

Ik ben het absoluut eens dat er veel meer gedaan moet worden tegen racisme. Maar hoe wil je posts "real-time" herkennen? Tevens gaat het in 99% van de gevallen om DM's en niet om posts. Ik zou ook graag zien dat de bedrijven er veel meer aan doen on dit teven te gaan, alleen heb ik de kennis niet om tot oplossingen te komen wat zij eraan kunnen doen.

12 juli 2021 om 12:11

Het grote probleem is alleen dat ze dat niet alleen doen voor racisme maar ook voor andere zaken. Daar gaat je privacy, daar zal de schoen knellen. Maar weet je eigenlijk maakt me dat ook niet uit. Ik ben een ouwe lul van 41 en heb geen facebook, Instagram, Tiktok, twitter o.i.d. Het enige wat ik online doe / post is VZ.

Het erge hieraan is misschien wel dat je ook gewoon verwacht dat het gaat gebeuren. Iedereen roept tegenwoordig maar laffe dingen op Social Media. Ook lekker makkelijk om deze drie spelers als slachtoffer aan te wijzen. Een penalty missen kan de beste overkomen. Mbappe en Jorginho hebben ook een penalty gemist dit EK.

Waarschijnlijk kan je niks doen tegen de mensen die dit soort dingen op social media typen. Ze zitten lafjes achter een account waarop hun naam niet zichtbaar is. Het enige wat je kan doen is gewoon stoppen met social media als speler zijnde.

12 juli 2021 om 07:50

Is Jorginho nou nog kandidaat nummer 1 voor de Ballon D’Or? Of zal deze legende alsnog afgetroefd worden door Messi?

12 juli 2021 om 08:42

Het is grappig om te zeggen, maar we geloven toch niet dat hij echt denkt dat Jorgi een kans maakt?

12 juli 2021 om 10:39

Jorginho zal genomineerd worden door de gewonnen prijzen. Maar hij was niet de beste speler van het jaar of Italie en Chelsea als uitblinker op sleeptouw genomen. En dat is uiteindelijk waar de prijs over gaat. In de PL is hij ook niet genomineerd geweest als speler van het jaar. Als Jorginho hem zou winnen hoeft er voortaan niet meer gestemd te worden. Dan zet je alle te winnen prijzen in een formule en kan je berekenen wie de meest "succesvolste" speler van het jaar was.

12 juli 2021 om 13:50

Jorginho zelf miste ook zijn penalty, die is meer gedragen door zijn team op het moment suprême als we het op individuele basis gaan bekijken. Ik had aan de ene kant stiekem gehoopt dat Frankrijk ver zou komen omdat ik Kante wel echt kans zie maken, maar aan de andere kant ben je dat schijtbakkenvoetbal ook liever kwijt. Keuzes keuzes.

12 juli 2021 om 09:47

Inderdaad. Puur omdat ze verloren hebben gaan ze zich verlagen naar racistische uitspraken

Nog mooier dat Italië gewonnen heeft. Eerst al dat belachelijke gedrag voor de wedstrijd en daarna op deze manier je frustraties bod vieren.

12 juli 2021 om 07:48

Dit is niet meer je frustraties botvieren. Dit is gewoon zonder enige reden je eigen medemens de vernieling in helpen.

Nog mooier dat Italie heeft gewonnen. Zonde dat een groep ‘fans’ de echte fans een slechte naam bezorgd. Net als de idioten voor de wedstrijd. Hoe triest ook, de opmerkingen waren te verwachten. Iedereen die nog roept dat racisme niet meer bestaat en geen groot of echt probleem is moet zich schamen.

Niet heel verrassend natuurlijk. Er is al zo veel ontoelaatbaar gebeurd rond die wedstrijd met allerlei idioten. Als dan 3 donkere spelers penalty's missen zijn zij de kop van jut en kun je helaas heel veel racistische bagger verwachten. Dat hebben deze spelers natuurlijk nooit verdiend en het is te walgelijk voor woorden.

Tja deze mafkezen zul je altijd wel blijven houden, maar laat ze maar eens goed uitzoeken wie die posts heeft geplaatst en ze dan flink aanpakken, lukt hier met de haatberichten tegen sylvana simons ook, dus waarom zou dat in engeland ook niet kunnen. pas als je dit gaat aanpakken zal het stoppen, want zo'n statement van de FA daar zullen ze zich echt niet door laten tegenhouden.

12 juli 2021 om 07:39

Omdatde haat berichten tegen Sylvana Simons zijn geplaatst met eigen profielen, met foto en naam van de persoon zelf. Wanneer je een fake account aanmaakt gaan ze er, hoe spijtig ook, nooit achter komen wie het zijn.

Wat doet Pickford nou op die foto?

Verder is dit enorm triest en die Engelse fans laten nogmaals zien dat er enorm veel rotte appels tussen zitten. Hopen kunnen die opgespoord worden en vervolgd indien dat mogelijk is.

12 juli 2021 om 07:34

Die Pickford spoort niet. Het lijkt wel alsof hij Gilles de la Tourette heeft, iedere keer als hij in beeld was liep hij kwaad te schreeuwen en schelden. Totaal geen rustpunt, één en al paniek. De foto bij dit artikel spreekt ook boekdelen. Hij staat weer als een maniak tegen een 19 jarige te schreeuwen die de belangrijkste penalty in 55 jaar Engels voetbal moet nemen.

On: Ongelooflijk dat Saka hem moest nemen, dat gun je die jongen niet, zeker met zoveel routiniers in je selectie. Rashford en Sancho kan je ook niet al te veel kwalijk nemen, ze hebben amper een bal aangeraakt, al had er wel wat meer overtuiging in alle drie de gemiste pingels mogen zitten.

12 juli 2021 om 07:37

Die foto is geshopt, geen idee waarom vz die gebruikt bij dit artikel.

12 juli 2021 om 08:03

David ik vind het een schande, om een penalty serie horen de oudere spelers hun verantwoordelijkheid te nemen! Die arme Saka zat sowieso al slecht in de wedstrijd, man man niet te geloven allemaal. Alleen voor due jonge jongens vind ik dit vreselijk, maar voor de rest good riddance. En dan weer je medemens racistisch bejegenen, het is te triest voor woorden. Al die mishandelde stewards, kinderen en agenten dan, maar ook goedwillende echte supporters. Ik ben sprakeloos nogmaals good riddance. 😏

12 juli 2021 om 08:20

Het Engelse volk heeft zich van zijn slechtste kant laten zien, dat staat buiten kijf. Spelers als Henderson, Sterling en Walker hadden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar Southgate besloot anders met de wissels. Saka neemt ze bij Arsenal nooit, hoe kan je hem dan de moeilijkste laten nemen? Daarnaast had hij Sterling er al lang uit moeten halen, die heeft geen bal geraakt.

12 juli 2021 om 07:38

Juist deze foto van Pickford geeft wel een beetje een raar beeld bij dit artikel. Neemt niet weg dat die Pickford een gek is die 90/120 minuten lang pure paniek uitstraalt.

Zijn ze vergeten dat ze mede door een donkere speler zo ver zijn gekomen?

12 juli 2021 om 07:41

Deze mensen wel lijkt me. Die onthouden sowieso niks wat ze niet uitkomt.

12 juli 2021 om 12:12

Maar ik dacht dat we in 2021 leefden maar de geschiedenis lijkt zich alsmaar te gaan herhalen. Echt belachelijk, wat een afschuwelijke mensen heb je toch op dit aardbol. Onbegrijpelijk gewoon. Word eens tijd dat instanties hier keihard tegen gaan optreden, genoeg is genoeg! Hoe moeilijk kan het zijn zeg! Hier mag echt niet laks mee omgegaan worden! Maar dat gebeurd helaas nog teveel!

Tja, dat kun je verwachten. Totaal belachelijk natuurlijk, maar zo uiten primitieve mensen hun frustraties op tokkieplatformen zoals Twitter en Facebook, waar ze denken dat hun mening er echt toe doet.

Eigenlijk moet je er niet eens aandacht aan schenken. Dat voedt dit soort mensen juist met nog meer energie om los te gaan.

Ik zat zelf gisteren op instgram en las reacties als'' 3 black players missed''.
toen wist ik al hoelaat het was. Deze reacties waren niet racistisch maar omdat het black players waren werd hun huidskleur benadrukt.
Waren het 3 white players die miste had je geen comments over hun huidskleur gehad.

Wist toen al dat deze donkere jongens weer talloze racistische reacties zouden krijgen. je bent vaak pas een van hun als het goed gaat. zodra het minder gaat word je huidskleur erbij gehaald. Helaas is dat in nederland ook zo.

Het lijkt me het beste als dit een stuk breder getrokken wordt en er ook gekeken wordt naar hoe primitief de Engelse supporters zich dit EK gedragen hebben. Ik heb zo lekker geslapen in de wetenschap dat die onbeschofte, arrogante horken met penalty’s verloren hebben.

Engeland maakt weer eens uitstekend reclame voor zichzelf. Ze hebben zich weer geweldig op de kaart gezet met de meest idiote en primitieve supporters. Dacht je dat je met de Hongaren wel alles gezien te hebben, nee hoor. De Engelsen moesten en zouden er nog een paar extra scheppen boven op doen.

En die beveiliging van Wembley mag na gisteren wel opzoek gaan naar nieuw werk. Dat sloeg ook totaal nergens op hoe gemakkelijk die idioten het stadion binnen stormden.

Leuk dat de FA met een statement komt, maar wat gaat men hier concreet nu eens aan doen? Deze zelfde imbecielen slopen gister de halve hoofdstad, gooien lege flessen in een mensenmassa en slaan kinderen tegen de grond.. Mijn respect voor de Engelsen heeft een absoluut dieptepunt bereikt, wat hebben zij zich misdragen zeg. Niet alleen het vandalisme en het racisme, maar gewoon dat achterlijke tokkie gedrag in het algemeen. Coke snuiven op straat en je gewoon als beesten gedragen.. Wat een intens triest en dom volk!

Leuk een statement maar wat doen ze er weer aan....... Niks.

Het is dieptriest in deze wereld met voorop de Engelsen weer.

12 juli 2021 om 10:29

Heb je een concreet voorstel?

Ik ben zo blij dat Engeland niet gewonnen heeft. Volgens mij was practisch heel Europa gisteren ook voor Italiã«. Ik heb nog nog nooit zoveel antipathie gevoerd voor een land in de finale. Wat een laffe fans dat ze zich op de donkere spelers richten en niet op die belachelijke Southgate, die alleen maar non-voetballers opstelt en dan ineens de jonkies de pingels laat die die zelf daarvoor nooit opstelde. Wat een dramatische coach.

Verliezen relatief kansloos van Italië. Amper kansen. Een goede goal en daarna met 10 man in de eigen 16 gestaan als een stel lamme takken...
Paar minuten nog de overhand gehad (en in de verlenging nog een paar minuten) maar voor de rest was het Italië dat de klok sloeg. En zeer jammer dat Chiesa, Verratti en Insigne eraf moesten!

Daarnaast: de donkere jongens bij Engeland hebben het uitstekend gedaan en er mede voor gezorgd dat je zo ver kwam (met name Sterling), maar ook Saka...

Verder in en in triest natuurlijk, maar na zo'n deceptie van een pot en Engelsen die al om 6.00 's Morgens begonnen waren met het zuipen van pils, had je het nog wel kunnen verwachten bij enkele hersenlozen!

Geen woord over die Indiër die meerdere kopschoppen krijgt omdat een blanke meent meer recht te hebben om bij de wedstrijd te zijn?

12 juli 2021 om 09:30

Wat was de context precies? Werd hij getrapt omdat hij een Indiër en hoorde je iemand dit ook roepen o.i.d.?

Ik begreep in eerste instantie überhaupt niet waarom de Engelse supporters tegen elkaar gingen 'vechten'. Had dit te maken met die groep die zonder ticket het stadion in probeerde te komen?

12 juli 2021 om 15:05

Jij hebt de filmpjes van gisteren duidelijk niet bekeken. Bij gevechten in het stadion is er op een gegeven moment een flinke kerel die een Indiër blijft slaan op z'n hoofd en schoppen, terwijl die Indiër op de grond ligt met de armen voor z'n gezicht. Wat die man die Indiër allemaal toeschreeuwt kun je verder zelf wel beluisteren. De gevechten waren tussen supporters die zonder kaart het stadion inwilden en andere onschuldige supporters die de stewards te hulp schoten en uit zelfverdediging acteerden.

Hadden jullie iets anders verwacht van de FA? Ze gaan niets slecht zeggen over deze onblanke spelers maar geloof me...meer dan 75% van de Engelse bevolking heeft deze spelers vervloekt en het "verboden N woord" daarbij gebruikt. Is ook begrijpelijk en dat heeft niks met racisme te maken. Dat zijn de emoties die loskomen.

12 juli 2021 om 09:42

Als, bijvoorbeeld, Wout Weghorst, Steven Berghuis en Donny van de Beek allemaal hun penalty missen en zij als gevolg daarvan allerlei huidskleur gerelateerde verwensingen naar hun hoofd krijgen, dan heeft dit volgens jou niks met racisme te maken en is dit voor jou begrijpelijk? Het feit dat men hun huidskleur moet gebruiken om de missers op hun te botvieren is racistisch. Men gebruikt niet voor niets aap emoji's of spuit teksten als 'england is not your home, go back to where you belong.' Dat zijn inderdaad emoties, maar niet de onschuldige emoties zoals jij dit voor ogen hebt. Teleurstelling is begrijpelijk, maar er zijn grenzen.

Het is sowieso eens tijd om serieus te gaan onderzoeken hoe men social media kan gaan veranderen. Te veel mensen kunnen zich gewoon niet gedragen achter het scherm. Men gebruikt Twitter voor het uiten van hun privé frustraties. Deze haat tegen de donkere spelers is walgelijk, maar het probleem is vele malen groter. Ook in Nederland lees je de meest vreselijke dingen die ook gericht zijn tegen andere groepen mensen. De FA is terecht boos, maar grof taalgebruik/bedreigingen op internet mag je rustig een pandemie noemen...

12 juli 2021 om 10:35

Social media zal uiteindelijk ook met zijn tijd mee moeten en accounts moeten gaan registeren door middel van Digid, zolang dat niet gebeurd blijf dit simpele volk alles maar online gooien zonder enige gevolgen.

Uiteraard terecht dat er weer een statement gemaakt wordt, maar word eens wakker... Dit soort idioten ga je niet veranderen, tenzij je ze opspoort en keihard straft. Ik snap dat dat lastig is en in sommige gevallen misschien onmogelijk, maar genoeg van die malloten is gelukkig dom genoeg om het niet anoniem te doen. Dat knielen is leuk, maar daarmee bereik je in mijn optiek echt de verkeerde doelgroep.

Waarom wijst Southgate naar het buitenland? Het is je eigen volk die dit doen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren