Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Édouard en Ferland Mendy furieus om uiterst pijnlijke persoonsverwisseling

Laatste update:

Édouard Mendy en Ferland Mendy zijn woedend op de diverse media die hun foto's hebben geplaatst bij artikelen over naamgenoot Benjamin Mendy. Laatstgenoemde kwam dinsdag opnieuw in het nieuws, omdat de linksback van Manchester City is aangeklaagd voor twee extra verkrachtingen. Verschillende media gebruikten bij de bijbehorende artikels echter foto’s Édouard en Ferland Mendy.

Benjamin Mendy wordt ervan verdacht zes verkrachtingen en één aanranding te hebben gepleegd. De linkervleugelverdediger zit sinds augustus in voorlopige hechtenis. Édouard en Ferland Mendy zijn begrijpelijkerwijs boos dat er dinsdag foto’s van hen zijn gebruikt bij het nieuws over hun landgenoot. Édouard en Ferland zijn neven van elkaar, maar hebben geen band met de aangeklaagde Benjamin Mendy.

Édouard Mendy luchtte woensdagavond op zijn Instagram Stories zijn hart. “Het is triest om te zien dat zwarte mensen in 2021, zowel in Frankrijk als in Engeland, nog altijd gezien worden als iemand zonder naam of herkenbaar gezicht”, schreef de doelman van Chelsea. “Deze fouten lijken toevallig te zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Ze zijn juist zeer symbolisch. Het is niet ingewikkeld om twee gezichten te onderscheiden, zeker niet als ze verschillende shirts dragen!”

Ferland Mendy deelde niet veel later een screenshot van de Instagram Stories van zijn neef op Twitter. “Dank je wel, Édouard!”, schreef de linksback van Real Madrid. “We leven in 2021. Stop, het zal tijd kosten, maar uiteindelijk zullen jullie ons respecteren. Of jullie het nu leuk vinden of niet.” Verschillende media, waaronder upday UK, hebben hun excuses aangeboden voor het gebruik van de verkeerde foto’s.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Groot gelijk. Om bij zo een beladen artikel een foto van de verkeerde te zetten is ook echt heel triest en amateuristisch

17 november 2021 om 22:10

Doen ze expres joh.

17 november 2021 om 23:27

Dit is volgens mij ook echt 100% intentioneel. Zijn ze nog in hun opzet geslaagd ook. Hun artikels zijn opgepikt door andere media. Schandalig

18 november 2021 om 10:14

Heb de artikels niet gezien, maar zie het ook wel gebeuren dat een of andere pieter jan dirk voormalig scouting kampioen (niet de voetbalversie van het woord) een artikel moet schrijven omdat zijn baas zegt dat het een interessant onderwerp is en vervolgens zo iets voor elkaar krijgt doordat hij totaal geen binding heeft met sport en dit soort logische dingen over het hoofd ziet, want ja mendy daar zou er op de scoutingclub maar 1 van zijn natuurlijk. Mocht hij deutekom heten dan had hij wel gecheckt welke het van de 4 was.

17 november 2021 om 22:16

Gebeurt extreem vaak dat er verkeerde foto's bij nieuwsitems zijn.

17 november 2021 om 23:27

Ach zo blijf je artikelen creëren hè. Het lijkt het kabinet wel eerst iets verpesten en kapot maken anders hebben we geen werk meer te doen.

18 november 2021 om 08:18

Bij een nieuwsitem over een contract verlenging bijv is dat ook een stuk minder erg. Dan zullen deze 2 andere Mendy's ook niet zo furieus reageren. Maar hun foto koppelen aan het nieuws over 2 zaken van verkrachtingen, doet hun imago natuurlijk ook flink wat schade. Volkomen terecht dat ze boos zijn.

Dan ben je ook wel echt een pannenkoek als je voor zoiets heftigs foto's van de verkeerde speler te pakken hebt

Nou... Ik vind de hele woke-maatschappij soms zo irritant als de pest, maar hier is geen speld tussen te krijgen.

Ze lijken alle 3 totaal niet op elkaar, spelen in 3 verschillende clubs en enkel Ferland & Benjamin hebben toevallig dezelfde positie.

Journalistiek is ook echt qua kwaliteit belachelijk laag geworden.

17 november 2021 om 22:17

Offtopic: tja, de woke-maatschappij is echter geboren uit iets wat je daadwerkelijk als irritanter kunt beschouwen. Oh, wacht ff. Dat mag men weer niet zeggen uiteraard...

17 november 2021 om 22:50

witten*

17 november 2021 om 22:54

Welke muur?

17 november 2021 om 22:55

Gebeurd zo vaak dat het bij blanke mensen ook fout wordt gedaan. Journalistiek is hierin gewoon heel onzorgvuldig. Heeft niets met racisme of wat dan ook te maken. Wordt er weer bij gehaald want anders heeft je punt anno 2021 ineens geen waarde meer ofzo?

17 november 2021 om 22:55

Ik ben blank, niet wit. Ik ben nog eerder roze. Blank komt niet eens in de buurt van wit.

17 november 2021 om 23:12

"inmiddels zijn de meeste media overstag: wit heeft een voorkeur ten opzichte van blank, als we iemands huidskleur willen benoemen. Waarom? Blank heeft in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie. Wit is neutraler. Die trend zie je ook in het publieke debat. Mensen kiezen steeds vaker voor de term wit omdat blank vanwege het koloniale verleden van ons land een superioriteit tegenover gekleurde mensen uitstraalt die er niet zou moeten of mogen zijn".

Ga met je tijd mee Dr.mario

17 november 2021 om 23:17

Ik voel mij prima in mijn ouderwetse jasje. Noem jij jezelf lekker wit, ik ben blank. Wat een geneuzel verder. Ik noem Belarus overigens ook nog steeds Wit-Rusland, ben ik dan nu een niet-deuger? Het zal wel, joh.

17 november 2021 om 23:19

Zeker niet, met dit soort reacties ga ik het alleen maar meer doen.

17 november 2021 om 23:20

Heeft niks met deugen te maken, gewoon een beetje voortschrijdend inzicht. En een parallel trekken tussen hoe we landen noemen of wit-zwart noemen van mensen is best wel heel matig man.

17 november 2021 om 23:23

Gebeurt regelmatig dat er verkeerde foto's worden geplaatst. Enige verschil is dat er dan geen ophef is. Het wordt dan namelijk gewoon gezien als een fout. Heeft totaal maar ook totaa niets met huidskleur te maken. Een vriend van mij zie ook overal vijandigheid is. Terwijl dit in 99% helemaal niet zo is, maar doordat hij alleen maar vooroordelen WIL zien, ziet hij niet meer de waarheid. En uiteraard heeft hij ook af en toe gelijk. Een goede wereld begint bij jezelf. Zie mensen zoals je zelf ook gezien wilt worden en vele problemen zullen verdwijnen.

17 november 2021 om 23:24

Die parallel past hier anders prima als je je realiseert dat Wit-Russen niet met Rusland geassocieerd willen worden en dus Belarus genoemd willen worden. Net als dat jij wilt dat wij blanken witten noemen.

17 november 2021 om 23:24

Laat mensen lekker in hun waarde en ga niet bepalen hoe mensen iets moeten benoemen. 'wat vind je zo irritant aan de hele woke-maatschappij als ik vragen mag'. Nou, daar heb je nu dus zelf mooi een voorbeeld van gegeven, proficiat.

17 november 2021 om 23:25

Leuk dat de media overstag gaat, maar ik ben toch echt blank.

17 november 2021 om 23:31

Ik wil helemaal niks. Blank impliceert reinheid, iets positiefs. In elk debat waar het gaat over tegenstellingen in huidskleur (blank-zwart) zorgt dat ervoor dat blank geassocieerd wordt met iets goeds, en zwart met iets neutraals. Begrijp je dat je door die terminologie te gebruiken een scheve verhouding/vergelijking in stand houdt? Duidelijk kan ik het echt niet uitleggen.

En nogmaals, namen van landen vergelijken met verschillende huidskleuren klopt niet. ik kan wel weer een voorbeeld gaan verzinnen om dit te verduidelijken, maar zo moeilijk is het niet wat ik zeg, dus hoop dat je het snapt.

17 november 2021 om 23:32

De hele reden dat ik de vorige reacties plaatste is om mensen in hun waarde te laten. Jammer dat je dat niet ziet.

17 november 2021 om 23:33

Zwarte mensen zijn ook niet zwart

17 november 2021 om 23:37

Klopt, en ik vind ook niet dat we die zo zouden moeten noemen. Maar die worden wel zo genoemd door vrijwel iedereen, dus in die zin lijkt me het wel zo eerlijk dat daar een benaming voor niet-zwarte mensen (lees: witten) tegenover staat. Als je dan onderscheid wil maken, doe het dan op een nette manier. Maar het feit dat we überhaupt onderscheid maken tussen verschillende kleuren is in essentie debiel. Ik doe er zelf ook aan mee, begrijp me niet verkeerd.

17 november 2021 om 23:39

Ik ga slapen, kerel. Hier gaan we niet uitkomen. Ik ben sterk tegen alle vormen van discriminatie en racisme en zal mij er altijd 100% voor inzetten om dat te bestrijden, neem dat van mij aan. Maar dit is echt te woke voor mij. Dan ben je wel echt naar dingen aan het zoeken. Niets naar jou persoonlijk overigens, doe waar jij je goed bijvoelt, maar ik blijf voorlopig blank zeggen.

17 november 2021 om 23:44

Jelle de jong, hou gewoon op. Ik ben gewoon blank en niet wit. Ga lekker proberen om mij een schuldgevoel hier aan te praten. Lekker dom lullen waarom blank niet kan in plaats van over echte problemen te praten.
Jelle heeft een boek gelezen. Ga weg man, sneue woke figuur.

18 november 2021 om 00:03

Ga met je tijd mee? Het dicteren wat je moet zeggen is wat mij betreft een stap terug in de tijd. Wit/roze/blank/niet gekleurd. Het is allemaal hetzelfde. Jij bent zelf degene die daar een bepaalde betekenis aan geeft. In dit geval een link naar het koloniale verleden en superioriteit en of reinheid. Echter even uitleggen hoe het wel moet is juist de superioriteit in deze. Dit woke gedoe is onderdeel van identiteitspolitiek en dat is een slippery slope. Daar doe ik ook liever niet aan mee. Maar ieder z'n ding.
ON: deze fouten zijn idd een beetje gevoelig atm. Dit had voorkomen kunnen worden, maar om te roepen, zoals in andere reacties, dat het expres gedaan wordt lijkt me sterk. Bij influencer snapking hoorde ik niemand roeptoeteren en de running gag van Matt Damon en Mark wahlberg is kennelijk ook niet de moeite waard om met gelijke bewoordingen te behandelen. Ik dacht dat dit een two way street was, maar dat is kennelijk een misvatting.

17 november 2021 om 22:51

Wat vind je zo irritant aan de hele woke-maatschappij als ik vragen mag?

17 november 2021 om 23:10

Ik wil niet voor Fcbinsider1899 antwoorden, maar ik weet wel wat ik er irritant aan vind (en volgens mij vele met mij). Dat sommige zich zo snel beledigd voelen en een speciale behandeling willen. Zoals die discussie over Dave Chapelle. Het is een beroeps-grappenmaker die een grap maakt over transseksuelen. Hoe is daar ophef over?! Dan wordt ook geen eens naar de hele context gekeken.
Of in het wat verdere verleden dat de NS 'beste reiziger' om ging roepen ipv 'dames en heren'. Ik vind 'beste reiziger' prima hoor, maar wie nam er aanstoot aan het eerste. Net als met het kruisje op het paspoort. Prima dat je je geen man of vrouw voelt maar moet dat dat echt aangepast worden aan die 0.001%? Daarnaast stond/staat het op het paspoort om veiligheidsredenen neem ik aan. Soms is het op het lachwekkende af. Mijn zwangere vriendin vulde van de week een aanmeldingsformulier in voor verloskundige. De eerste vraag was: Bent u man of vrouw?

17 november 2021 om 23:39

Ik laat even het beledigd voelen en al dat soort termen even ter zijde. Daar ben ik het namelijk helemaal met je eens.

Maar wat is er eigenlijk mis met keuzes aan mensen gunnen? Neem het X in een paspoort. Het kost ons weinig werk, voor anderen is het blijkbaar een groot ding. Is het dan zo erg om het mogelijk te maken? Zelfde voor het aanmeldingsformulier van je vriendin. Stel dat het zo’n issue is voor 3 procent van de samenleving. Hele kleine groep, maar tegelijkertijd ook een ontzettend kleine aanpassing. Is dat nou echt iets om geirriteerd over te worden?

17 november 2021 om 23:47

We willen niemand in vakjes steken, maar tegelijkertijd zijn we voor elke case een vakje of een term aan het voorzien. Ik heb meer problemen met die hele cancel-culture. Het kan zijn dat bepaalde mensen misschien eens bewust/onbewust iets verkeerd gezegd of gedaan. En daar mag zeker op attent gemaakt worden. Maar men eist dan tolerantie en begrip, maar toont die zelf niet voor iemand die misschien 10 jaar geleden een discutabele tweet heeft verstuurd. Die persoon gaan we boycotten en online/offline het leven zuur maken.

18 november 2021 om 00:52

O die voorbeelden van de reizigers en het aanmeldingsformulier vind ik ook eerder lachwekkend dan dat ik me er aan irriteer. Al denk ik dat je schatting van 3% veel en veel te hoog is. Geen eens 3% van de bevolking is trans laat staan 3% van de zwangeren.
Bij sport, zoals op de laatste olympische spelen, erger ik me er wel meer aan. Daar moeten transpersonen toch een enorm voordeel hebben? En dat zien we ook in de resultaten. Maar eerlijkheid wordt dan aan de kant geschoven voor inclusiviteit. Een slechte zaak lijkt me.
Ook in het paspoort staat het geslacht er in om iemand te identificeren lijkt me. Dan maakt het niet zoveel uit hoe iemand zich voelt maar wat er tussen de benen zit.
Tot slot in films en series. Waar er vroeger, terecht, veel commentaar was whitewashing, zie je nu soms het omgekeerde. Een zwarte Anna Boleyn bijvoorbeeld. Er zijn genoeg interessante historische (of mythische) figuren in Afrika te vinden. Waarom zou je dit dan gaan geschiedvervalsen?

18 november 2021 om 09:59

@conchaespina: Moet het per se een keuze zijn om voor inclusiviteit te zijn of tegen cancel culture? Dat is pas hokjesdenken. Overigens is men tegen het beoordelen van persoonlijkheden op basis van wat vakjes: de als, dan redenatie.

Overigens is de 3 procent schatting een typ fout. Dat had 4 procent moeten zijn. Schatting van een vooraanstaand kenniscentrum over mensen die zich niet per se man of vrouw voelen. Reken maar uit.

Over de olympische spelen, dat is zo zwart wit en kortzichtig denken. Kijk de 100 meter sprint voor mannen. Wordt gewoonlijk gedomineerd door zwarte mannen. Mede omdat ze van nature meer aanleg daarvoor hebben. Moeten we nu ook de sport gaan segregeren op basis van huidskleur?

Geschiedvervalsen? Noem mij 1 film die historisch accuraat is. Serieus, zoek het op: je gaat ze niet vinden. In iedere film wordt iets gestopt om de drama, actie te vergroten. Daarom noemen we films ook ficties. Als je al hele evenementen in iemands leven kunt verzinnen of uitvergroten, waarom zou je dat niet voor huidskleur hoeven te doen? Nog een deep dive: waarom zou een regisseur uberhaupt gebonden moeten zijn aan externe regels in plaats van zijn eigen visie de vrije loop te geven? De kijkcijfers kunnen vervolgens bepalen hoe zinnig of onzinnig die visie was.

18 november 2021 om 10:39

Kan je je misschien voorstellen dat mensen zich anders voelen en daar jarenlang mee hebben gestruggled en problemen door gehad? Wij, witte mensen hebben vanaf onze geboorte een groot aantal privileges ten opzichte van niet-witte mensen. Ook in Nederland. En als het gaat om grappen over transseksuelen, ik snap dat wel. Transseksuelen vechten ook al jarenlang voor een identiteit, acceptatie. Net als homoseksuelen. Dan kunnen grappen pijn doen. Wat ik wel met je eens ben is dat er altijd vrijheid van meningsuiting moet kunnen bestaan, en dat je een cabaretier niet te serieus moet nemen. Ik ken Chapelle als een intelligente man, ik denk ook niet dat hij altijd meent wat hij zegt.

En terecht. Wat een amateurisme, dikke vette schande.

Mooi om te zien dat zelfs Voetbalzone zich after een stukje overduidelijk racisme + incompetentie kan scharen. Kudos!

17 november 2021 om 22:16

Overduidelijk racisme is weer totale onzin, dit is toch niet bewust zo gegaan? Het is een oerdomme fout, maar ik vind het zo gemakkelijk om het weer eens over racisme te hebben.

17 november 2021 om 22:50

Waarom moet het bewust zijn om racisme te zijn? Blijkbaar kunnen ze de spelers niet uit elkaar halen, terwijl ze totaal niet op elkaar lijken. Dat is echt wel kwalijk. Er zijn genoeg onbewuste vormen van racisme.

17 november 2021 om 22:57

Maar wat is hier precies racistisch aan? Het is een stukje belaberde journalistiek en vervelend voor deze Mendy neven, maar dit heeft niks met racisme te maken.

17 november 2021 om 23:03

Begrijp je dat serieus niet Mario? Dit is racisme omdat men blijkbaar geen onderscheid ziet tussen deze drie donkere mannen die helemaal niet op elkaar lijken. Dit was bij Frenkie, Siem en Luuk de Jong toch nooit gebeurd? Dit is echt een exemplarisch voorbeeld van onbedoeld, onderliggend racisme en het is heel schrijnend dat dat nog steeds gebeurd.

17 november 2021 om 23:08

Ik kan hier oprecht geen racisme in zien en kies er daarnaast ook bewust voor om het hier niet in te zien. Als wij overal maar racisme! discriminatie! en soortgelijks blijven roepen verliest het zijn waarden en worden de echt serieuze zaken dat daadwerkelijk met racisme te maken heeft niet meer op en aangepakt. Dit is een schandalige actie van een journalist die hiermee de reputatie van twee spelers te grabbel gooit. Die zijn daar ook terecht boos over. Had ik ook geweest, maar dit heeft mijns inziens niets met racisme te maken. Dat had ik ook niet gezien als Frenkie bij een post over Siem de Jong had gestaan. Dom, pijnlijk en extreem belabberde journalistiek. Maar ik kan hier geen racisme in zien. Sorry.

17 november 2021 om 23:13

Finidithulani,

Maar wat is het als ze een aantal blanken mensen door elkaar halen? Want dat gebeurt dus ook wel eens. Is dat dan ook racisme?

17 november 2021 om 23:16

Lees het boek "witte suprematie en ik" van Layla Saad eens, wat jij aanhaalt wordt in dat boek letterlijk benoemd en heel goed uitgelegd. Sowieso een aanrader voor iedereen. En ja, voordat ik het las had ik ook zoiets van 'ik ben geen racist'. Maar we doen het vrijwel allemaal, bewust of onbewust.

17 november 2021 om 23:18

Helemaal eens. Domme fout, ja. Had goed gecontroleerd moeten worden, ja.. maar racisme, nee. Dat lijkt me hier niet. Daarbij moeten we, vind ik, ook opletten dat we dat niet te vaak roepen. Van een mug een olifant maken verhaal

17 november 2021 om 23:28

Heb het boek niet gelezen, maar laat me raden: het boek gaat alleen over de blanke mens die racistisch is?

Daarnaast: wat is er hier racistisch aan dan? Dat er 2 zwarte mensen worden verwisseld? Is dat racisme? Of gewoon een persoonsverwisseling? Gewoon een serieuze vraag. Jij hebt t boek gelezen waarin dit wordt uitgelegd.

17 november 2021 om 23:34

1: "de witte mens*"
2: nee, zeker niet, het gaat over racisme in allerlei vormen.
3: ik heb niet gezegd dat ik dit racistisch vind, ik reageerde alleen op iemand die 'blank' ipv 'wit' zei. Ik denk dat dit gewoon een ongelukkige persoonsverwisseling is geweest en een luie journalist.

17 november 2021 om 23:40

Dr Mario dit is echt dom spelen wat je doet, heb je ooit gehoord van het stereotype alle “zwarten lijken op elkaar”? Dit is precies wat Mendy zegt, hoe kan het in anno 2021 nog dat sommige witten mensen nog altijd niet het verschil kunnen maken, ze lijken allemaal niet op elkaar, ze hebben een andere voornaam EN ze spelen allemaal bij andere clubs. Wat jij nu doet is ontkennen, maar hoe iemand al zei bij Siem, Luuk en Frenkie zou dit nooit gebeurd zijn. En vooral bij zo’n serieus misdrijf kan je dit echt niet tolereren, als ik Ferland en/of Eduoard was dan had ik per direct een rechtszaak gestart want is gewoon smaad.

17 november 2021 om 23:45

Maar bij Stam en Ten Hag gebeurde het wel? Hoe vaak zie je hier op voetbalzone wel niet de verkeerde foto bij een speler? Dus wat is je punt precies?

17 november 2021 om 23:47

Dit is dus wel gebeurd bij blanke mensen, Jeo!

18 november 2021 om 07:33

Het lijkt wel alsof jullie er allemaal vanuit gaan dat voetbalkenners deze artikelen hebben gemaakt. Als je geen verstand hebt van voetbal, heb je waarschijnlijk geen idee dat er drie Mendy’s zijn. Zal best racisme kunnen zijn hoor, maar ik vind het voor nu wel vergezocht.

18 november 2021 om 07:48

Ik denk juist wel dat het bij een frenkie siem of luuk ook was gebeurd, het stukje in de krant is geschreven door een misdaadjournalist die een foto met de naam erbij gezocht heeft, niet wetende wie de persoon zelf is of laat staan voor welke club hij zou spelen. het is waarschijnlijk ook iemand die helemaal niks met voetbal heeft, dan is zo'n fout snel gemaakt, het is een vervelende fout, maar niet iets om er achter te zoeken verder.

18 november 2021 om 08:46

@Jeo,

Natuurlijk heb ik dat gehoord en ben ik mij daarvan bewust. Ik ontken dat ook nergens. Ik ben geen ontkenners van racisme en discriminatie, hè? Dat gebeurd helaas dagelijks, op elk plek van de wereld. En, ja, natuurlijk moeten ze direct een rechtszaak starten. Om per direct hun naam te zuiveren. Maar de discussie ging erom dat ik hier geen racisme in zie, de rechtzaak zou om smaad moeten gaan. Zoals jezelf ook al aangeeft.

18 november 2021 om 10:41

Dat is toch niet relevant? Waarom moet je gelijk een andere (denkbeeldige) situatie erbij halen?

17 november 2021 om 22:53

Noemen we het ook racisme wanneer Jaap stam verwisseld werd voor Erik ten hag? Lijken niet op elkaar, zijn enkel allebei kaal en blank. Hou toch op man

17 november 2021 om 23:04

Dat is toch niet gebeurd, dus waarom haal je dat er bij?

17 november 2021 om 23:07

Dat is wel gebeurd, bij cincinnaty. Ik tover dit voorbeeld namelijk niet uit de hoge hoed als verzinsel.

17 november 2021 om 23:08

Dat is zeker wel gebeurd, stond zelfs hier op VZ nog een artikel over.

17 november 2021 om 23:17

kaal en wit*

17 november 2021 om 23:23

Het ging om Tinus van Teunenbroek ipv Ten Hag. Maar dat terzijde. De tere woke mensen hebben weer een zogenaamd racistisch iets ergens in gezien en kunnen weer lekker even losgaan. Ze dragen alleen maar bij aan de polarisatie van deze maatschappij. Het wordt tijd dat ze dit eens in gaan zien.

17 november 2021 om 23:31

Kaal en blank*

17 november 2021 om 23:37

Oke, jij wint.

17 november 2021 om 23:39

Nee, kaal en blank

18 november 2021 om 10:44

Haha, "tere woke mensen". Zonder woke mensen leefden we nu nog steeds in de Middeleeuwen met conservatieve pikkies zoals jij. Mensen die altijd maar ontkennen, de aandacht afleiden van waar het om gaat en totaal geen zelfreflectie hebben. Eigenlijk ben jij het tere, zielige persoon.

18 november 2021 om 12:01

Lekker weer aannames maken, daar zijn de woke mensen wel goed in.
Even om jou op jouw plek te zetten: mijn vriendin is zwart. Heb bovengemiddeld veel buitenlandse vrienden. Beste kameraad is halfbloed Antilliaans. Maar ik ben blank en daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik heb daar tot voor een paar jaar geleden ook totaal niet opgelet, maar door woke mensen zoals jij ga ik steeds meer in zwart/witte hokjes denken.

1. De aandacht afleiden? Wie loopt er in tal van reacties hierboven te discussiëren waarom wij wit zouden moeten heten ipv blank? Lekker belangrijk ipv over echte problemen te discussiëren.

2. Wat ontken ik? Dat racisme niet bestaat? Waar ontken ik dat? En wat is jouw bewijs dat dit geval van Mendy racisme is?

Als je de tijd hebt om mijn 2 punten te beantwoorden, zou fijn zijn. Of ben je te druk om blanke mensen proberen te overtuigen zich wit te noemen?

18 november 2021 om 16:05

"lekker weer aannames maken, daar zijn de woke mensen wel goed in". Met één zin laat je zien hoe jij denkt. Mensen die anders denken dan jij in een hokje stoppen. Heel makkelijk. En het is heel fijn dat je een zwarte vriendin hebt en zwarte vrienden, dat is vaak drogreden #1 om jezelf te ontslaan van eventueel racistisch zijn. Ook al heb je 0 witte vrienden, kan je nog steeds een racist zijn. En begrijp me goed, racisme kan op veel niveaus plaatsvinden. Waarschijnlijk ben je niet iemand die op straat andere mensen uitscheld om hun kleur, maar het zit hem in subtielere dingen. En juist die subtiele dingen, daarmee wordt racisme in stand gehouden. En nogmaals, ik doe er zelf ook aan mee.

1. meteen #whataboutism erin gooien, fraai. ik reageerde inderdaad niet inhoudelijk, maar puur op dat iemand blank ipv wit zegt. daar stoor ik me aan om bovengenoemde redenen. en het is onderdeel van het probleem, dus in die zin is het zeker relevant wat ik aankaartte.
2. je ontkent dat witte mensen blank noemen niet schadelijk en fout is. dat ontken je meermaals. en nogmaals, ik zeg niet dat deze zaak van Mendy racisme is, daar ben ik niet uit omdat ik niet genoeg informatie heb hierover.

Mag toch hope dat diegenen die de verkeerde foto's hebben geplaatst of wel een officiële waarschuwing krijgen of worden ontslagen!

Vind het zelf wel vergezocht om gelijk de race card te trekken, al is het voor mij waarschijnlijk makkelijk praten. Verder is het natuurlijk ongekend amateuristisch en mogen ze terecht woedend zijn, het zou je maar gebeuren dat je bijvoorbeeld met je hoofd boven een artikel over Jos Brech komt te staan.

17 november 2021 om 22:16

Er zijn anders genoeg buitenlandse media die Frenkie en Luuk makkelijk uit elkaar weten te houden, en die spelen notabene in hetzelfde team..

17 november 2021 om 22:25

Burtmacklin, dit is gewoon weer een manier om media aandacht op te wekken. Racisme is een hot topic

17 november 2021 om 22:41

@burtmacklin, Ronald koeman en ronald waterreus zou je ook makkelijk uit elkaar moeten halen. Is ook niet gelukt. Vind het wel gevaarlijk om van racisme uit te gaan. Kan ook absurd slechte journalistiek zijn (waar ook sancties bij horen uiteraard).

17 november 2021 om 22:53

BurtMacklin ik had tijdens mijn studie een huisgenoot die als uitwisselingsstudent uit Indonesië een jaar hier kwam studeren en die vertelde me regelmatig dat alle Nederlanders op elkaar leken. Daar maakte ik me niet bepaald druk om, jij wel?

17 november 2021 om 23:18

Gelukkig wel ja, misschien verandert er dan een keer iets.

17 november 2021 om 23:20

Even benieuwd, waarom maak jij je druk of een Indonesiër Nederlanders op elkaar vindt lijken?

17 november 2021 om 23:29

Misschien een idee om zn reactie een 2e keer te lezen. Misschien snap je dan wat hij bedoeld

18 november 2021 om 00:34

Oh sorry natuurlijk, mijn fout: “op elkaar leken qua uiterlijk”*. Zo duidelijk kinders?

18 november 2021 om 07:57

@bogeym maar waarom maken we ons hier dan druk om een engelse krant die een paar fransen niet uit elkaar kan houden?

Schandalige vergissing. Ik geloof alleen niet dat hier rasisme achter zit. Zo'n journalist maakt zich hiermee namelijk meer dan belachelijk. Waarom niet gewoon boos zijn om deze vergissing.? Iemand zonder bewijs voor racist uitmaken is dat niet strafbaar?

En terecht! Absoluut schandalig dat een gemiddelde (sport)journalist niet in staat is om de juiste afbeelding te zoeken bij de hoofdpersoon van zijn/haar verhaal. Overigens lijkt me de woede van Édouard en Ferland des te begrijpelijker op het moment dat er geen enkele afbeelding van hen terug te vinden is op het moment dat je via Google zoekt naar Benjamin Mendy. Dan moet je bijna je best gaan doen om de verkeerde afbeelding in het artikel te plakken...

17 november 2021 om 22:25

Misschien gewoon gezocht op Mendy football player of zoiets. Een sportjournalist zou het verschil moeten weten, maar uiteindelijk worden dit soort artikelen vaak door 'gewone' journalisten in het niet-sportgedeelte geplaatst. Ik schat de gemiddelde journalist zeer laag in, dus verrassend is het niet.

17 november 2021 om 22:53

Het spijt me zeer, maar een 'gewone' journalist die blijkbaar genoegen neemt met een zoekopdracht naar 'mendy football player' en daarmee een verkeerde foto plaats onder een serieuze zaak... Dan denk ik dat je niet geschikt bent voor het vak van journalist. Sterker nog, ik denk dat zo'n journalist dit soort beslissingen bewust maakt. Want ik geloof niet dat iemand zulke domme beslissingen maakt in hun werkzame leven. Of heb ik nou onrealistische verwachtingen?

17 november 2021 om 22:59

Oh, en dit is trouwens niet een op zichzelf staand probleem. Blijkbaar zijn er meerdere journalisten die exact hetzelfde hebben gedaan. Dan zijn er slechts twee mogelijkheden (want een domme fout van een individu kunnen we daarmee uitsluiten)... Of het niveau van journalisten is dusdanig laag dat we nagenoeg de gehele branch af mogen schrijven als niet geloofwaardig. Of dit is een doelbewuste actie. Ik begin toch echt te neigen naar het laatste. En ben blij dat Édouard en Ferland zich hier duidelijk over uitspreken. Want dit kan gewoon écht niet.

17 november 2021 om 23:13

Maar wat zou dan precies het motief zijn? Blijkbaar zie jij het?

17 november 2021 om 23:16

Nou ja, over het motief kunnen we alleen maar speculeren. Ik stel alleen vast dat het bijna geen toeval kan zijn dat er minimaal vier verschillende journalisten dusdanig slecht in hun werk zijn dat ze een verkeerde foto plaatsen bij een uiterst serieus artikel.

17 november 2021 om 23:49

Of ze hebben een geautomatiseerd proces met een plaatjes database die een verkeerde label had. En meerdere kranten zitten op dezelfde db voor dezelfde content.
En de 'journalisten' moeten nog 19 clickbait artikelen knippen plakken voor ze naar de supermarkt kunnen. En het kan ze geen zak schelen om het nog te controleren, want die halve blog die ze eens in de week mogen vullen is nog het dichtste bij het journalistieke droombeeld dat ze ooit eens hadden. Maar ja, beter dan geen opdracht op hun freelance contract waardoor ze niet betaald krijgen als ze ziek zijn in corona tijd.
Dus ja, er zijn andere opties, en ze staan al in het artikel. Je ziet spoken.

18 november 2021 om 07:38

Guaporta. Er zijn een heleboel mensen in hun branch die fouten maken. Onana met zijn drugs, die medewerker van Ajax die Haller niet inschrijft. Wat dacht je van onze Segers en Ollongre die hun papiertjes laten slingeren. Er worden genoeg foutje gemaakt onder ‘getrainde’ mensen.
Dit soort fouten mogen niet gemaakt worden, maar ja, of het meteen racisme is…

18 november 2021 om 08:47

Kijk, als ze nou allemaal dezelfde (verkeerde) foto hadden genomen... Dan had ik het nog enigszins kunnen begrijpen, want dan zou er bijvoorbeeld een verkeerd label aan de afbeelding kunnen hangen in hun database. Maar vier verschillende foto's? Kom nou. Als ik gewoon zoek op 'benjamin mendy', dan krijg ik toch echt alleen afbeeldingen van de persoon in kwestie. Nogmaals, ik kan alleen speculeren over het motief. Maar het lijkt me sterk dat minimaal vier afzonderlijke journalisten dusdanig slecht zijn in hun werk dat ze allemaal tegelijkertijd zulke beschamende fouten maken. En ja, of je nou gelukkig bent met je werk of niet... Dat soort fouten mogen niet gebeuren. Of heb ik dan onrealistische verwachtingen?

Oh, en het gaat me trouwens niet om het maken van een fout. We zijn allemaal mensen, iedereen maakt fouten. Maar met z'n vieren tegelijkertijd over dezelfde gevoelige zaak? Ja, daar mag je wat over zeggen.

18 november 2021 om 11:29

Kijk, allereerst, ze gebruiken geen zoekmachine maar een image database, anders moeten ze voor elk plaatje afzonderlijk de rechten regelen. Ook is er een grote kans dat de schrijver van het artikel niet het plaatje erbij zet. Je verwachtingen zijn ook onrealistisch helaas, die hele industrie is stervende. Weinigen die kwalitatief nog iets toe kunnen voegen (door het zoeken naar een model met een gezonde bottom line), dat zorgt voor veel onvrede en gedemotiveerde mensen. Kijk naar de gemiddelde spelfouten in een artikel nu versus 20 jaar terug, en bedenk dan hoe technologie dat juist beter had kunnen maken. Zegt genoeg over de verwachtingen die je nog kan hebben van je nieuws outlet.
Maar, 4 verschillende foto's had ik niet meegekregen, dat is ongeacht bovenstaande wel een patroon te noemen, ben ik met je eens. Een gecoördineerde actie lijkt me niet aan de orde, maar vooral omdat ik de waarom niet kan beantwoorden. Dan zou het nog steeds mislabeling kunnen zijn, en geen controle / interesse.
Als dat zo is, dan denk ik nog steeds dat je een probleem hebt waarbij van de content provider uit 'Afrikaanse voetballer' goed genoeg is, wat natuurlijk een veel groter probleem aankaart. Dit is niet het 'cross race effect', dat is een slechte theorie obv gebrekkige analyse. Sociale factoren spelen daarin mee, als je voornamelijk met een ander ras opgroeit dan herken je namelijk wel de verschillen, wat niet meegenomen is in die gebrekkige theorie. Plus het zijn niet bepaald onbekende voetbal shirts, we praten niet over de tweede divisie in Bulgarije. Denk dat het pure disinteresse vanuit de content provider is, opgevolgd door dezelfde houding bij de outlet, puur omdat het weinig commerciële meerwaarde heeft. En dat dat dus op zichzelf op een veel groter maatschappelijk probleem duid (die we stiekem allemaal wel weten), namelijk dat er minder commerciële waarde aan bepaalde rassen en regionen is toegekend. Van shell die Nigeria mag blijven vergiftigen tot de huidskleur van mensen in reclamecampagnes in Azië en Afrika. Noem het maar woke, maar ik zou ik een wereld willen leven waar de (commerciële) waarde van een mens obv prestaties was. Nobel prijswinnaar in m'n shampoo reclame, zoiets.
Veels te lang verhaal kort; 4 keer verschillende maar soortgelijke fout? Dat had ik niet door. Je hebt gelijk, dit riekt naar institutioneel en commercieel racisme. Ik denk / hoop echter niet dat het op de man spelen is, hoewel ik eigenlijk niet weet wat erger is.

18 november 2021 om 11:40

Als iemand die zelf ook de neiging heeft om een lang verhaal af te steken... Ik begrijp je helemaal. Ook goed om deze zaak vanuit het perspectief van de journalist te bekijken, want eerlijk gezegd heb ik daar niet genoeg zicht op om een volledig oordeel te vellen. Feit blijft natuurlijk dat het eindresultaat zeer ongelukkig is. Overigens is het voor mij lastig om het motief te gaan interpreteren, dus zou zelf niet strooien met terminologie als 'cross race effect' op het moment dat ik niet helemaal bekend ben met de assumpties, context en theoretisch framework van de theorie. Daarom heb ik het ook even gehouden bij de opmerking dat het bijna geen toeval kan zijn dat vier afzonderlijke journalisten allemaal een andere en verkeerde foto plaatsen onder een zeer gevoelig artikel. Maar bedankt voor je reactie, heb weer wat geleerd vandaag!

17 november 2021 om 22:27

En ook dat het gaat om een meervoudige verkrachtingszaak. Hiermee gooi je gewoon iemands reputatie en eigenwaarde ter grabbel mee.

17 november 2021 om 22:56

Precies! En niemand gaat me vertellen dat vier afzonderlijke journalisten allemaal 'per ongeluk' de verkeerde foto hebben geplaatst. Want dat zou namelijk betekenen dat vier afzonderlijke journalisten er niet voor hebben gekozen om op de naam van de betreffende speler te zoeken, maar op 'mendy football player' of iets dergelijks. Als we het zouden hebben over een enkele journalist, dan zou ik een dergelijke fout nog kunnen voorstellen. Maar dit is gewoon structureel. En ja, dan mogen we met z'n allen kritisch gaan kijken naar de rol van racisme in dit soort berichtgeving. Want dit is geen toeval.

17 november 2021 om 23:14

Ik beschreef het al in 1 van mijn posts. Cross-race effect: mensen van hetzelfde ras herkennen elkaar makkelijker. Maar kom op. Vier afzonderlijke berichten, waar bij alle vier zeker meerdere ogen overheen zijn gegaan voordat de artikelen werden gepubliceerd.. Dit is dus dat je na 60 jaar aan multiculturaliteit nog steeds niet wil beseffen hoe structureel minderheden over 1 dezelfde kam worden geschoren. Zelfs voor een verkrachtingszaak lijkt kleur en naam al afdoende te zijn.

17 november 2021 om 23:28

Het lijkt me nagenoeg onmogelijk dat het merendeel van onze samenleving niet het probleem van dit soort berichtgeving doorheeft. Althans, dat lijkt me het geval voor mijn persoonlijke kringen. Weet niet precies hoe het voor anderen is, maar in de afgelopen jaren heb ik steeds vaker gesprekken gevoerd met vrienden over hun beleving van racisme in de maatschappij. Puur omdat ik daar zelf in mijn jeugd (gelukkig) weinig mee te maken heb gehad. In die gevallen ging het overigens over de situatie in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika of Italië, maar het onderliggende fenomeen verschilt weinig van Nederland. Maar wat zou dan iets kunnen zijn waarmee we met z'n allen (en met alle goede intenties) een verschil kunnen maken, zeker als je kijkt naar het bovenstaande artikel?

17 november 2021 om 23:54

Regulator,
Snap jij dat ik mij als blanke nu ook racistisch bejegend voel door jouw opmerking? Het maakt mij echt boos en gefrustreerd dat ik dit soort opmerking moet lezen, voornamelijk de laatste jaren. Wat jij doet is net zo goed racisme door te stellen dat deze fout racistisch is. Er is geen enkel bewijs voor. Dit is gewoon wat jij aanneemt/voelt.
Zo’n fout (persoonsverwisseling) als deze gebeurd dus ook bij blanke mensen.

17 november 2021 om 23:56

Ik denk dat het eens tijd wordt voor erkenning van de problemen van minderheden. Erkenning van emoties en het perspectief waar ze uit genoemd worden. Te makkelijk blijven oren gesloten, problemen gebagatelliseerd. Ik denk dat dat een grote stap zou zijn in het ontnemen van de frustratie.

Wel moet ik zeggen dat de beweging, zoals BLM en andere stromingen, totaal contraproductief is. In plaats van open gesprekken aangaan, is de nuance en relativeringsvermogen in het racisme debat zoek. Net zoals het storend is hoe makkelijk problemen worden gebagatelliseerd, zo makkelijk wordt een racisme kaart getrokken.

18 november 2021 om 00:01

ProTukker: jij voelt je boos en gefrustreerd omdat ik stel dat deze fout racistisch van aard is? Heb jij deze fout dan gemaakt? Beschuldig ik jou van racisme? Is het beschuldigen van iemand van racistisch zijn racisme? Is dat het ook als ik gewoon blank ben? Je gooit nu wel een hele erge inception op.

18 november 2021 om 00:25

Nee jij beschuldigt een journalist van racisme terwijl jij niet eens weet of het racistisch van aard is.

En wat is een inception?

18 november 2021 om 00:36

Ik beschuldig meerdere journalisten van racisme. En hoe bejegen ik jou als blanke dan racistisch?

18 november 2021 om 08:51

Kan me eerlijk gezegd wel vinden in de opmerkingen van Regulator, zo'n vreemde en vergezochte conclusie is dit namelijk niet. En in plaats van defensief te reageren alsof je zelf racistisch wordt genoemd kun je ook gewoon luisteren naar de argumenten die er gemaakt worden. Ben je het daar niet mee eens, geen enkel probleem. Maar dit lijkt me geen persoonlijke aanval. Oh, en Protukker... Inception is echt een waanzinnige film, echt een aanrader om eens te kijken!

18 november 2021 om 08:57

Zie je nu in dat jouw beschuldigingen om die mensen racist te noemen net zo erg is, zo niet erger?

Zijn deze journalisten überhaupt allemaal blank of neem jij dit zomaar even aan?

En zijn de beschuldigingen van verkrachting aan het adres van Benjamin Mendy dan ook racisme? Neem je ook maar aan dat ‘t allemaal blanke mensen zijn die hem beschuldigen van verkrachting?

18 november 2021 om 09:19

Guaporta,

Zouden die 4 journalisten dan allemaal samenspannen om een verkeerde foto te gebruiken om zo racistisch te zijn? Denk dat ze wel op een slinksere manier racistische artikelen kunnen plaatsen.

En hoe noemen we de fotoverwisseling van Jaap Stam dan? Is dat dan ook racisme? Niemand hier in dit topic die vind dat Mendy racistisch bejegend wordt heb ik hier een antwoord op zien geven. Alleen maar roepen dat het racisme is.

Ik reageer defensief omdat hier zomaar de racisme kaart voor wordt getrokken zonder bewijs (alweer) terwijl er een foto is verwisseld. Of is dat niet erg dat dat zomaar even gedaan wordt? Mag ik daar boos over worden? Zien jullie (ik maak even een tweedeling) niet in hoe ongelofelijk verkeerd dit is?

18 november 2021 om 10:58

Protukker: lees even wat er gezegd wordt. Zowel Guaporta als ik hebben argumenten waarmee we aankaarten waarom we dit racistisch vinden.

Stam als voorbeeld zie ik al vaker passeren. Dat is gewoon niet vergelijkbaar, omdat het maar 1 artikel betrof. Hier heb je 4 verschillende journalisten, 4 verschillende foto’s en 2 verschillende Mendy’s.

Stel dat er in Azie ook 4 verschillende berichten te vinden waren waarin op twee foto’s Koller’s foto werd gebruikt en op twee andere Collina. Zou je dan niet zeggen van, wacht eens even: denken Aziatische mensen echt dat alle blanke kale mannen hetzelfde zijn?

18 november 2021 om 11:48

Even een kleine kanttekening. Heb zelf eigenlijk alleen opgemerkt dat het geen toeval kan zijn dat vier afzonderlijke journalisten allemaal een andere (verkeerde) foto plaatsen onder een bijzonder gevoelig artikel over Benjamin Mendy. En aangezien er weinig andere logische verklaringen te bedenken zijn over deze situatie, dan begrijp ik volledig dat er mensen zijn die dit als racisme ervaren. Het gaat me niet om het wijzen van de beschuldigende vinger, maar meer om het gevoel wat mensen kunnen krijgen als ze dit zien. Of je het nou racisme wil noemen of niet, dit is een bijzonder vervelende situatie voor de mensen die hierbij betrokken zijn. En eerlijk gezegd zou ik zelf ook gaan zoeken naar motieven op het moment dat zoiets bij mij zou gebeuren. En ik begrijp volledig dat er mensen zijn die dit als racistisch zien. Overigens ben ik van mening dat het altijd beter is om te luisteren naar verhalen (en daarna proberen om het te begrijpen en vervolgens een oordeel te kunnen vellen) dan op voorbaat met de beschuldigende vinger te gaan wijzen. En dat geldt voor beide kanten van het verhaal trouwens (degene die racisme ervaart en degene die gefrustreerd is over dat de racisme kaart getrokken wordt).

Dit is zo schandalig. Als je een beetje zelfrespect hebt en jezelf een journalist noemt, dan houd je het toch na zo’n fout voor gezien? En ja dit is racisme. Zwart, man, voetballer, heet Mendy. Moet vast wel dezelfde zijn.

17 november 2021 om 22:30

Heeft niks met racisme te maken. Hoe vaak zijn Ryan Reynolds en Ryan Gosling al niet door elkaar gehaald door de blaadjes. Beide blanke mannen met alleen dezelfde voornaam. Maar toch is die fout al tig keer gemaakt.

17 november 2021 om 22:35

Ryan Reynolds en Ryan Gosling komen in roddelbladen voor. Dit is een meervoudige verkrachtingszaak. Hier gaat dus wel wat meer energie en tijd in voordat het gepost wordt. Als je dan nog het verschil tussen de mensen niet ziet, dan mag je best van racisme spreken.

17 november 2021 om 22:37

Dit is geen racisme. Niet alles is racisme. Overigens bestaat racisme alle kanten op, niet alleen blank > wit. Ik ben het met je eens dat binnen deze context er een gedegen onderzoek plaats had moeten vinden. Maar objectieve, eerlijke en professionele journalistiek is anno 2021 zo goed als dood. Is geen excuus. Het is een verwerpelijke fout. Maar racisme? Nee. Te makkelijk.

17 november 2021 om 22:58

@Regulator Ik merk dat je je hier heel erg boos over maakt en terecht want dit is een ernstige vergissing. Maar racisme? Zeker je laatste zin slaat kant nog wal imo. Volgens mij is racisme als je verschil/onderscheid maakt tussen mensen. Volgens jou is racisme als je geen verschil ziet tussen mensen…

17 november 2021 om 23:04

Dit noem je het cross-race effect. Mensen van elkaar ras herkennen elkaar makkelijker. Dat gebeurt bij iedereen en daar hebben we dus allemaal mee te maken.

Dat het in 1 artikel misgaat zou je nog onder een achterlijke fout kunnen plaatsen. Dat de fout zich, over nota bene hetzelfde onderwerp meerdere malen herhaalt, laat gewoon zien dat er maar weinig zorg en bewustwording is in het herkennen van verschillende gezichten. Dat noem ik racistisch.

17 november 2021 om 23:11

Jij noemt het racistisch, ik noem het extreem slechte journalistiek. Kijk eens hoeveel berichten er geknipt en geplakt worden op het internet van de ene naar de andere nieuwssite zonder ook maar amper iets aan te passen. Daar komt bij dat je dit soort hele erge vergissingen bij elke huidskleur en ook in andere contexten tegen komt (voorbeelden genoeg hier te lezen). Of ben ik nu een racist omdat jij het 100% racisme vind en ik er anders naar kijk/racisme in twijfel trek?

17 november 2021 om 23:24

Ik heb je op geen enkel moment racistisch genoemd toch? Ik heb ook helemaal niet over jou of jouw mening een oordeel gegeven, behalve dat ik het er niet mee eens ben. Daarom zijn we ook aan het discussieren.

Ik denk dat er wel te gemakkelijk van een fout wordt afgegaan. Ik zou hier gelieve willen dat er wat kritischer naar zou worden gekeken. Vier verschillende journalisten die dus meerdere mensen door elkaar halen. Vier verschillende foto’s. Stel dat het in 1 krant gebeurt, dan zou je kunnen zeggen dat het incidenteel is. Zou bias nou echt geen rol spelen als dit structureel (dus meerdere malen) voorkomt?

17 november 2021 om 23:33

Ik heb toch ook niet gezegd dat jij mij racistisch vind. Mijn zin eindigde met een vraagteken wat aangeeft dat ik een vraag stel.

Ik hoop dat wat hier gebeurd is grondig wordt onderzocht. Als blijkt dat hier racisme achter zit is het schandalig en mag het niet onbestraft blijven. Nu al stellen dat dit racisme is terwijl je nog niet weet hoe dit tot stand is gekomen vind ik heel voorbarig. Dit soort fouten worden vaker gemaakt, niet alleen bij mensen met een donkere huidskleur.

17 november 2021 om 23:34

Het probleem is dat je dus gewoon niet weet wat het woord precies inhoudt. Ookal hadden 10.000 journalisten het overgenomen. 1 persokn maakt een fout en de rest is net zo slordig en gaat er vanuit dat de originele schrijver het goed heeft uitgezocht. Is dus gewoon slordigheid.

18 november 2021 om 00:09

Maar het is niet door 10.000 journalisten geschreven. De fout is ook niet 1 keer gemaakt en er zijn meerdere foto’s, van meerdere mensen (waar overigens ook apart voor moest worden betaald, immers auteursrecht) voor gebruikt.

@Ajaxfan: je mag het voorbarig van mij vinden om het racisme te noemen. Wellicht heb je ook gelijk.

Nu het meest interessante stuk: ‘als het blijkt dat hier racisme achter zit’. Nu stel ik je even een serieuze vraag en die kun je alleen beantwoorden als je echt met een open mind naar dit stuk kijkt. Hypothetisch gesproken, je bent de advocaat van Mendy en zij willen een zaak aanspannen vanwege racisme. Hoe bewijs je dat er een racistische grondslag achter iets zit?

18 november 2021 om 10:16

Dat is lastig te bewijzen inderdaad. Mocht blijken dat dit bij deze journalist(en) vaker gebeurt dan is er sprake van een patroon en kun je daaruit bepaalde conclusies trekken. Of misschien uit eventuele verhoren met deze journalist. Misschien kan hij uitleggen hoe hij deze fout heeft kunnen maken.

Maar als je zelf al de vraagt stelt hoe het te bewijzen is dat het racisme is, hoe kan jij dan nu al zo stellig beweren dat dit racisme is?

18 november 2021 om 11:41

Ten eerste kunnen patronen valse positives bevatten. Niet ieder gevolg, heeft dus dezelfde oorzaak. Dit kun je gerelateerd zien aan het halo/devil effect. Ten tweede, als we van een patroon uit zouden gaan. Hoe vaak moet zich een handeling en gevolg voordoen voordat we over een patroon spreken?

Ik ben hier vrij stellig in vanwege de stereotypering die duidelijk naar voren komt en de zorgvuldigheid die weinig in acht genomen wordt. Zoals ik hier boven al zei: we zien allemaal gelaatsuitdrukkingen beter van mensen van hetzelfde ras. Daar onbewust van zijn en vooral als journalist weinig zorg voor dragen zorgt juist voor een stereotypering en heeft dus zeker een racistisch tintje.

"het is triest om te zien dat zwarte mensen in 2021, zowel in Frankrijk als in Engeland, nog altijd gezien worden als iemand zonder naam of herkenbaar gezicht"

Zucht... Mensen weten ook echt álles een racistische draai te geven. Volgens mij is dit laatst ook gebeurd met een (amerikaanse?) blanke voetbalster. En sowieso zijn er wel een paar gevalletjes per jaar in de voetballerij waar dit soort fouten worden gemaakt. Voor de fanatieke volger van het voetbal is het eenvoudig. Maar een niet-sportjournalist waar deze artikelen vanwege de omvang ook door geschreven zullen worden, zijn er minder in thuis. Die zoeken gewoon de achternaam en plukken de eerste de beste voetballer eraf. Journalistiek matig? Ja, je kan toch wel je huiswerk doen. Maar racistisch? Houd toch op zeg... Iemand heeft ook wel eens mijn naam verkeerd geschreven, of mij voor iemand anders aangezien. Maar als blanke man mag je daar natuurlijk niks van zeggen.

17 november 2021 om 22:32

Als blanke man mag je er niets van zeggen. Maar je zegt het.. Mag je het nou zeggen of niet? Wat is het? Echt een volstrekte kansloze opmerking.

Dat je je eigen voorbeelden hiermee vergelijkt is nog kanslozer. Dit zijn mensen die betaald worden om journalistiek uit te voeren. Zo’n bericht, inclusief foto’s, wordt door meerdere mensen bekeken alvorens het gepubliceerd wordt.

17 november 2021 om 22:37

Ach, dan is het op zijn ergst een menselijke vergissing. Erg he? Alsof jij nooit een fout maakt... De foto van nota bene Jaap Stam werd bij zijn aanstelling bij Cincinnati ook verwisseld. Was dat ook racisme dan? Mensen moeten eens niet zo panisch doen om maar in die eeuwige slachtofferrol te kunnen schieten.

Het is een fout die wel vaker gemaakt wordt. Doe eens rustig...

17 november 2021 om 22:39

Natuurlijk mag een blanke man of vrouw mening hebben. Zij zijn net zo goed slachtoffer van racisme. Afhankelijk van waar je bent. Het is niet eenzijdig. Ik ben opgegroeid met mensen met allerlei huidskleuren en culturele achtergronden en ben zelf een mix. Ik ga geen specifieken noemen maar de grootste racisten die ik ken zijn geen blanken.

17 november 2021 om 22:40

Natuurlijk mag een blanke man of vrouw mening hebben. Zij zijn net zo goed slachtoffer van racisme. Afhankelijk van waar je bent. Het is niet eenzijdig. Ik ben opgegroeid met mensen met allerlei huidskleuren en culturele achtergronden en ben zelf een mix. Ik ga geen specifieken noemen maar de grootste racisten die ik ken zijn geen blanken.

17 november 2021 om 22:46

@DRL80: het is dat eeuwige gejank dat ik overal op internet tegen kom. “Als blanke man mag ik het niet zeggen”. Maar toch staat het internet vol met blanke mannen die dingen zeggen. Ga gewoon niet zo het slachtoffertje spelen als je toch gewoon je mening geeft.

Ik snap de frustratie hoor maar waarom nou weer de huidskleur er bij halen. Ik zie ook regelmatig bij blanke celebrities de verkeerde foto’s staan. Maar het blijft amateuristisch.

“Artikels”? Is dat NL? Ik dacht dat het artikelen moest zijn. On: Verschrikkelijke fout. Überhaupt minimaal zeer slordig maar binnen deze context? Dat ze suggereren dat men het verschil niet ziet tussen verschillende zwarte personen vind ik te makkelijk. Ze delen een achternaam, er is waarschijnlijk op die achternaam Gegoogled en ze hebben lukraak een foto van een voetballer met die naam gebruikt. Nog altijd verwerpelijk want een beetje journalist doet z’n werk grondig maar ja journalistiek in 2021..

Dus puur en alleen naar de huidskleur gekeken en denken dat je de juiste Mendy hebt... Het is schofterig

17 november 2021 om 22:55

Was vergeten dat wanneer het Jaap stam overkwam iedereen daarom lachte.. Constant de rassen kaart trekken is wel erg makkelijk hè.

18 november 2021 om 02:15

Dit is wel een verkrachting zaak. Iets andere context

En terecht! Het zijn niet de lichtste beschuldigingen waar zij nu ten onrechte aan gelieerd zijn. Ik denk dat deze riooljournalisten er niet met een excuses mee weg gaan komen.

Was dat van jaap stam bij cincinatti dan ook racisme? Eerder een ongelofelijk domme fout in beide gevallen lijkt mij….

17 november 2021 om 23:41

Nee toen zag iedereen er een grap in. Gezien de reden van het artikel kun je er nu natuurlijk geen grap in zien, maar racisme. Echt straks wordt de racisme kaart nog getrokken, omdat ik een witte golden getriever heb ipv een zwarte golden retriever. Dit is gewoon een fout met vervolgens journalisten die de fout overnemen zonder het te controleren.

Terecht, journalisten moeten gewoon goed hun werk doen.

Het is te triest voor woorden dat dit gebeurd! Als eerste een artikel plaatsen gaat tegenwoordig boven de kwaliteit! Offtopic: moet wel zeggen dat dit in Azië of Afrika andersom ook zou gebeuren, aangezien wij voor hen allemaal op elkaar lijken.

Gelukkig geeft niemand een ruk om Nederlandse televisie anders waren die malloten die zichzelf commentatoren en analisten noemen allang in een berg stront beland. Je kan geen twee wedstrijden gaan zonder dat er een speler verwisseld wordt met een (deel)naamgenoot, een speler die er hetzelfde uit ziet ed. Laatst Vinicius Junior nog met de Vinicius van Tottenham. Oprecht, hoe kan je zo incapabel zijn en er mee wegkomen?

Het is ook te belachelijk voor woorden. Ferland heeft dezelfde positie en huidskleur, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Edouard heeft alleen dezelfde achternaam. De 3 spelers lijken totaal niet op elkaar. Dan ga je als journalist, zeker bij zo'n case als die van Benjamin Mendy, toch eerst uitzoeken of het daadwerkelijk de speler op de foto is, voordat je iets plaatst.

Verder kan ik mij ook niet bedenken dat een journalist, die betaald krijgt om dit soort stukken te schrijven, niet weet wie welke Mendy is als je de foto's voor zou leggen. Ik bedoel: Edouard is DE keeper van de Champions League winnaar. Ferland Mendy is DE linksback van Real Madrid notabene en heeft een miljoenentransfer gemaakt en is ook al meermaals ''in het nieuws'' geweest, omdat hij vroeger bijna was gestopt met voetballen. Wereldberoemde voetballers, dat zou je als journalist toch wel moeten weten.

Die kranten moeten dan toch lekker die mensen ontslaan, dit gaat te ver en is slecht voor hun imago

Johan Cruyff zijn foto werd toch ook verwisseld met die van Neeskens in een Franse krant? Mischien niet helemaal hefzelfde

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren