Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Discussie over mogelijke titel van Jong Ajax: ‘Niet uit te leggen aan de fans'

Laatste update:

Jong Ajax verloor slechts een van de laatste elf competitieduels en leidt met een voorsprong van drie punten op NEC de dans in de Jupiler League. Het team van Michael Reiziger is weliswaar een belangrijke kandidaat om de schaal in ontvangst te nemen, maar promotie naar de Eredivisie is niet aan de orde. “Een kampioen die niet promoveert, dat is aan de gemiddelde voetbalsupporter niet uit te leggen”, stelt Edwin de Lugt, preses van Go Ahead Eagles en altijd al faliekant tegenstander van beloftenploegen in de Jupiler League.

Het standpunt van De Lugt is hoe dan ook niet veranderd. Hij wijst erop dat alleen de grote clubs ervan profiteren, gezien de wisselende opstellingen en de inzet van spelers uit de A-selectie. Marc Boele, directeur van de Cooperatie Eerste Divisie, erkent dat een meerderheid van de Jupiler League-clubs tegen de aanwezigheid van de beloftenelftallen is, onder de huidige voorwaarden. Een andere aanpak zou worden toegejuichd. “Dan moet je denken aan vaste selecties, een verplicht percentage zelf opgeleide spelers en een maximumleeftijd”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als die voorwaarden veranderen, zien de meeste clubs het wel zitten.”

Michael Reiziger is het niet eens met de kritiek dat beloftenteams niets toevoegen aan de Jupiler League. "Het gaat erom dat wij spelers klaarstomen voor Ajax 1. Maar in de praktijk leiden wij ook op voor andere clubs. Dan is het toch alleen maar goed dat die spelers nu veel weerstand krijgen?”, oordeelt de coach van Jong Ajax. “Wij hoeven geen spelers meer te verhuren en kunnen nu van dichtbij hun ontwikkeling volgen. Al blijven wij altijd ondersteunend aan het eerste. Dat zal ook nu niet veranderen.”

“Dat we niet kunnen promoveren, maakt ons niets uit. Als topsporter is het kampioenschap het doel. Dat blijft onveranderd.” Dani de Wit vindt het ook positief dat Jong Ajax in de Jupiler League speelt. "Veel clubs mogen blij zijn met onze aanwezigheid, denk ik. Als wij een uitwedstrijd spelen, komen daar meer mensen op af dan bij die clubs gebruikelijk is.” De Lugt zegt juist: “Omdat kleine clubs geen spelers kunnen huren van de topclubs, zoeken ze hun heil bij buitenlandse spelers. Daar wordt het Nederlandse voetbal toch niet beter van. Ik neem Quincy Promes als voorbeeld. Weg van zijn vertrouwde omgeving begon zijn weg naar de top.”

Denk jij dat Jong Ajax het kampioenschap pakt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben voor een vaste selectie en een percentage zelf opgeleidde spelers. Maar waarom een maximumleeftijd? Een GAE mag toch ook een 32-jarige het veld in sturen?

22 februari 2018 om 07:25

En zelfs als ze een max leeftijd van 21/22 zouden instellen kan heel Jong Ajax nog meespelen.

22 februari 2018 om 08:58

Buiten Lamprou, Siem en Van Leer is iedereen ook gewoon jonger dan 22 die meegedaan heeft. Lamprou, Siem en Van Leer hebben samen in totaal volgens mij 7 duels gespeeld, dus in 1 op de 3 wedstrijden tot nu toe was 1 van de 11 spelers ouder dan 22.

22 februari 2018 om 09:03

Dat is in het geval van Jong Ajax zo, maar ik heb het hiet over het algemeen. Ik snap best de kritiek over de sterk wisselende selecties. Overigens kan je beter een jong team treffen vlak vóór het weekend dan op maandagavond.

Wanneer je werkt met vaste selecties weet ieder team wat hij kan verwachten in plaats van dat je maar moet gissen wie je tegen krijgt.

Theoretisch gezien zou de titelkandidaat telkens een 'zwak' jong team treffen. Terwijl titelkandidaat nummer 2 telkens een 'sterk' jong team zou treffen. Dat is een situatie die je wilt voorkomen.

Overigens wil ik de jong-teams hiervan niet beschuldigen. Die hanteren namelijk gewoon de regels, het is de Knvb die er mijn inziens een potje van maakt.

22 februari 2018 om 09:58

Ik kan er niks aan doen maar ik krijg een naar gevoel van de JL clubs.

Een soort wel de lusten niet de lasten.
Toen de tv-gelden gepresenteerd werden was iedereen door het dolle heen en nu ze dat binnen hebben wordt er geklaagd(althans zo komt het over).

Daarnaast vind ik dat hetgeen deze meneer voorstelt niet uit te voeren is. Ja Ajax kan het makkelijk omdat ze geld zat hebben. Maar hoe gaan psv (in mindere mate), Sparta, Utrecht, Az, De graafschap, Almere City, Den Bosch, Twente, Groningen, Volendam, vitesse en ga zo maar door dit doen? Hoe kunnen zij nou 2 volwaardige selecties maken?

Daarnaast is het natuurlijk competitie vervalsing (tenzij er een derde team gemaakt kan worden). Want Ajax, Psv, Az etc zouden allemaal hun spelers in het 2e moeten laten spelen, hun reserves van het eerste niet fit mogen houden, hun blessures niet terug mogen laten komen. Terwijl wij iedereen op varkenoord mee mogen laten voetballen en talentjes uit het 2e mogen doorschuiven. Dat is natuurlijk oneerlijke concurrentie.

Daarnaast ben ik het wel met de visie van Reiziger eens die zegt: wij leiden op voor heel Nederland. Dat klopt natuurlijk. Elke club heeft wel tenminste 2,3 of meer spelers met een Ajax achtergrond. Zelfs wij. Dus dan is het indirect fijn dat Ajax en Psv mee doen.

Ik denk dat die achteraf zeurende voorzitters misschien beter vraagtekens kunnen stellen bij het feit dat een aantal snotneuzen een heel stuk beter presteert dan de "volledig uitgebalanceerde" en "op orde zijnde selecties" van ploegen die eredivisie voetbal ambieren. Dat lijkt mij een heel stuk zorwekkender.

Daarnaast ben ik het wel eens dat het jammer is dat die apen niet mogen promoveren. Hoe cool is dat en een mooie bekroning? Een stel snotneuzen in de eredivisie. Ze zijn natuurlijk bang voor belangen verstrengeling, maar het zou best moeten kunnen, of ben ik nu te goed gelovig in de (sport)mens?

off: Overigens vind ik wel dat al die jong ploegen weer mee moeten mogen doen met de beker. Ik vond dat altijd wel leuk eigenlijk. Je had volgens mij zelf een keer Quick Boys met 2 teams in de beker. Dat is toch geweldig? Sowieso zouden alle JL ploegen mee moeten doen en al die andere verenigingen moeten zich op dezelfde manier kunnen plaatsen als de amateurs. Lijkt mij geweldig

22 februari 2018 om 11:23

Fr12jules

Als je met een 'vaste selectie' zou moeten gaan werken dan is het voor PSV en Ajax al bijna niet interessant meer om aan de JL deel te nemen. Want waar moet je, in dat geval, je geblesseerden die terug aan het komen zijn en speelminuten moeten maken om weer wedstrijdfit te worden dan nog aan hun speeltijd komen? Er is namelijk geen competitie (meer) voor tweede elftallen. In feite is de JL dat, voor beide clubs.

22 februari 2018 om 07:25

Zodat mannen bijv als lamprou bij Ajax, dan niet mee kunnen spelen. Eredivisie speler die jaartje "tussenuit" om gewoon nog op hoog niveau te trainen aangezien er geen club kwam vorige transferperiode. Ik vind het maar een zwaktebod van al die teams. Ipv dat ze gaan werken om hun eigen niveau omhoog te brengen, willen ze het niveau te laten zakken van de Jong teams om zo nog een kans te hebben.

22 februari 2018 om 07:43

XIII. Lamprou ze contract loopt af dus nu mogen andere jupiler clubs van jou hem niet proberen te halen?
Regelgeving is toch duidelijk na teveel wedstrijden in de eredivisie mogen ze niet meer in de jupiler dat is prima. De jupiler teams latennhun terugkerende spelers van blessure ook bij hun tweede elftal westrijdritme opbouwen.

22 februari 2018 om 07:58

Juist wel!. Als de overige JL teams hun niveau daarmee omhoog kunnen brengen. Dat is wat ik zeg. Zulke mannen bevorderen alleen maar het niveau van de JL. Ik gaf lamprou als voorbeeld van een oudere speler die bij de jong ajax team spelen. Van mij mogen ze maar van De Lugt niet. Hij wilt een maximum leeftijd.

22 februari 2018 om 09:05

@xiii

Maar wat maakt dat uit als dat beperkt blijft tot enkele spelers? Overigens zie ik geen probleem wanneer iedereen tegenover Lamprou komt. Iedereen heeft dat 'nadeel' dan.

Het probleem vind ik eerder de sterk wisselende selecties.

22 februari 2018 om 07:26

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Van mijn club spelen ze ook in de jupiler leauge. Ik ben ook van mening dat een wisselende opstelling door spelers uit het 1e die terug komen van een blessure niet eerlijk is.

Inderdaad vaste selectie ben ik het mee eens maar zelf opgeleide speler percentage weer niet. Als voor het seizoen een selectie doorgegeven word moet dat goed zijn of diegene nu zelf opgeleid is of niet. Alleen niet midden in het seizoen of een maximum van 3 spelers in de winterstop.

22 februari 2018 om 07:26

Ik zie het woord ‘jong’ niet ervoor staan. Dus ze mogen inderdaad een 32 jarige het veld insturen

22 februari 2018 om 07:33

Dan veranderen wij onze naam naar 'Ajax B' heb je dat probleem ook meteen opgelost

22 februari 2018 om 21:30

Ajax B is een club uit Breedenboek (Gelderland)

22 februari 2018 om 08:17

Mischien omdat het BELOFTENelftallen zijn en de meeste beloften zijn jong dus ga je niet met oude spelers in je team spelen

22 februari 2018 om 08:53

Laat dat zelf opgeleid percentage maar voor iedere club in Jupiler league gelden dan.... Ajax en psv zitten vast altijd goed

22 februari 2018 om 08:03

Juist dit is nu het voordeel voor Ajax (of willekeurig welke ploeg met een jong (B) elftal), ze houden de ontwikkeling in eigen huis en als dan een speler in het eerste geblesseerd is, heb je direct een goede vervanger in eigen huis. Dat het vervelend is voor de andere ploegen, dat kan.

Regels zijn prima. In de JL spelen veredelde amateur teams. Het voetbal is niet om aan te gluren en een groepje 18+ wordt kampioen. Dan met je als voorzitter toch echt eerst in de spiegel kijken, waarom jij niet capabel bent om een club neer te zetten die kampioen kan worden. Daarnaast moet je je ook afvragen als je in een competitie speelt waar 18+ jongetjes kampioen worden of je wel wil promoveren. Dan heb je toch helemaal niets te zoeken in de ED?

22 februari 2018 om 07:51

Helemaal gelijk! Zegt meer over het niveau van de andere clubs dan van Ajax

22 februari 2018 om 08:37

Er is ook niemand die zegt dat het ook maar iets te maken heeft met het niveau van Ajax

22 februari 2018 om 08:00

Klopt ben het ook eens met je alleen zou ik wel willen zien dat ze de jong elftallen ook gewoon een lijst van spelers moet opgeven die dat seizoen ervoor mogen uitkomen en dat het niet gebruikt wordt als springplank van geblesseerde spelers om ze klaar te stomen. Dan krijg je meer een vaste opstelling en is het eerlijker voor de andere teams omdat die dan een jong elftal treffen met spelers erin die 4 weken ervoor ook erin speelden.

22 februari 2018 om 10:56

Maar die teams (iig voor zover ik ajax vold) bestaan voor 90% ook uit hetzelfde eflta. Heel soms speelt er incidenteel een speler mee die terug komt van een blessure, maar grootste deel van de tijd niet. Dus of die lijst zoveel uitmaakt.. Ik denk dat het eerder spelers zijn van Jong die soms bij Ajax op de bank mogen zitten, dan andersom.

22 februari 2018 om 08:18

Het verhaal heeft twee kanten. Go Ahead zou qua status en begroting natuurlijk hoger moeten staan dan waar ze nu staan, helemaal met je eens. Echter het is voor een club als Go Ahead (of Dordrecht, Volendam of Den Bosch) wel moeilijk om te concurreren met een ploeg die een spits van 5 miljoen opstelt (cassiera), een rechtsback die een paar miljoen heeft gekost (orejuela), een vleugelaanvaller die voor 2 miljioen is gehaald (johnson) et cetera. Eén van die drie kost al meer dan de gehele selectie van Go Ahead. Beetje oneerlijk om even van Go Ahead te verwachten dat ze wel even boven Ajax eindigen.

22 februari 2018 om 08:44

Vlugge

Daar ben ik het niet mee eens. Stel, je denkt Cassiera weg, dan staat daar Sierhuis. Die schiet er net zoveel in en was gratis. Orejuela is niet zó goed dat hij het verschil maakt, als daar een Mazraoui staat en dan een middenveld met Lang, Eiting en een derde jongen dan merk je daar niks van. Johnsen kostte 2 miljoen, maar is wel een jonge gozer. Terwijl de kritiek is dat er juist veel spelers als Lamprou, S De Jong en dergelijken meedoen. Nee, Go Ahead Eagles en al die andere ploegen moeten eens heel goed in de spiegel kijken hoe het komt dat ze zo hard afgetroefd worden door een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 20/21.

22 februari 2018 om 10:20

Alsnog heeft ajax een veel grotere begroting en geeft hun spelers een veel hoger salaris. Daardoor kunnen de meeste er niet tegenop boksen. Maarja nu ajax zo goed is in de jupiler league kunnen ze in ieder geval ergens kampioen worden

22 februari 2018 om 13:06

@Lacazette jeugdteams werden ook de afgelopen 4 jaar kampioen dus beetje onnodige sneer knipoog of niet. Had er dan wat anders bij gezet. Trouwens hoeveel prijzen heeft jou club gepakt de laatste jaren? Daar kennen ze waarschijnlijk 4 op een rij niet eens😉

22 februari 2018 om 13:28

Het verhaal heeft inderdaad twee kanten, maar die ene kant laat deze huilebalk van Go Ahead expres onderbelicht.

De Jupiler League lag op sterven, omdat de clubs decennia lang aan wanbeleid deden. Er kwam geen hond kijken, op een enkele club na, bv de Graafschap, en niemand keek op vrijdag naar de JL op Sbs6. Het gevolg was dat de ene na de andere club ging failliet, en vlak voor de toetreding van de belofte elftallen(en de financiele injectie van Fox) had meer dan de helft dikke schulden. Sportief gezien was de JL ook niets meer. Daar waar de profs in vroegere tijden afbouwden in de JL, speelden er nu alleen nog maar jeugdige talent en zeer matige spelers. Alle redelijk goede spelers van 24 of ouder gingen bij de topamateurclubs spelen, want die boden een betere vergoeding en een maatschappelijke carriere.

Het gaat sinds FOX financieel zoveel beter, er komen weer meer mensen kijken, en er kijken mensen op televisie. Kortom, iedereen is er beter van geworden, alleen kunnen sommige egootjes het niet verkroppen dat het eerste elftal van hun ooitr roemruchtige club weggetikt wordt door wat snotapen zonder baardgroei.

Dat gezeur over dat geld slaat ook nergens op. Zoals Wolterx hier ergens terecht opmerkt kan je op papier een beter elftal opstellen dat bijna niets gekost heeft, bv door Kluivert voor Johnson te vervangen. Het nadeel voor Michael Reiziger is dat hij zijn beste spelers moet afstaan aan Ten Hag in de titelrace. Ajax gaat zeker niet voor de titel van Jong.

22 februari 2018 om 08:21

Omdat jong Ajax een aanval heeft die al makkelijk 3x de totale omzet is van de meeste clubs in de JL. Dat is er oneerlijk aan! Toen neres nog een paar potjes meespeelde vorig seizoen had Ajax een aanval robdlopen van 11x de omzet. Dan nog niet eens te beginnen over dat Oranje international, ex PL speler en man met 200 wedstrijden in de ED aka Siem de Jong even meedoet in de toppers. Dat is nou competitie vervalsing.

22 februari 2018 om 09:28

Ook dit vind ik een heel leuk discussiepunt. Wat heeft de transferwaarde van een speler nou te maken met het team van de tegenstander? Stel Ajax zou voor 10 miljoen de spits van HHC Hardenberg kopen, dan zou die ook niet mogen spelen bij Jong Ajax omdat hij 10 miljoen heeft gekost? Ajax betaalt voor potentie en talent, waardoor spelers op dit moment natuurlijk nog lang niet aan hun transferwaarde zitten, waarom zou het dan oneerlijk zijn om die spelers hun minuten te laten maken en mee te laten voetballen op het niveau dat ze momenteel nog bezitten.

22 februari 2018 om 09:57

Dan moet je toch echt met een ander voorbeeld komen, want nu spreek je jezelf tegen. Het gaat natuurlijk nooit gebeuren dat Ajax 10 miljoen neer gaat leggen voor een speler van HHC Hardenberg, dus heeft het geen zin om op deze manier een punt te maken over de transferwaarde.

22 februari 2018 om 10:01

Wat een klets. De selctie van Ajax is ook 10 keer zoveel waard als de omzet van pak em beet Roda. Is dat dan ook niet eerlijk en moeten we de regels aanpassen. Dan heb ik het nog niet over CL en de verschillen daarin. Is dat ook niet eerlijk? Nee tutlijk niet, maar dat ga je niet veranderen.

22 februari 2018 om 10:10

Stiekem geef je onbewust al aan waarom mijn reden dus juist klopt .

22 februari 2018 om 11:01

Siem de Jong heeft wel geteld één wedstrijd bij Jong Ajax gespeeld. En ja dat was zeker in een topper!! Het was namelijk in de wedstrijd tegen Jong Utrecht, nondeju dat is toch wel competitie vervalsing van de bovenste plank zeg.

Jongen klets niet zo, zorg eerst eens dat de dingen die je zeg kloppen zonder zomaar wat te roepen. Siem de Jong heeft zelfs nog vaker voor Jong PSV gespeeld (namelijk 2x) dan voor Jong Ajax.

22 februari 2018 om 17:25

@Unknown, je weet dat Ajax een elftal kan opstellen wat zo goed als gratis is en dat echt de hele juup bij elkaar veegt....

22 februari 2018 om 10:17

Het is ook wel moeilijk om kampioen te wroden als jupiler league team als ajax veel meer salaris kan bieden en spelers als kirstensen johnsen en cassiera er spelen die meer kostten dan de meeste volledige jupiler league teams.

22 februari 2018 om 10:33

DE jeugdopleiding van Ajax is al duurder dan de begroting van veel JL clubs. En dan heb je het nog niet eens over de aankopen...

22 februari 2018 om 11:25

Grappenmaker ben jij. Jong Ajax heeft meer budget dan de rest van de Jupiler League. Dus dan is het logisch dat ze bovenin staan.

22 februari 2018 om 12:24

Fijn om te weten dat RM de Cl wint. Gelukkig bepaald budget niet de eindrangschikking.

22 februari 2018 om 12:26

Haha echt totale onzin. Jong Ajax speelt met een miljoenen elftal met grote talenten. Met diezelfde miljoenen had ieder ander team een volwaardige eredivisie selectie kunnen neerzetten. De regels zijn ook niet prima want de ene week speel je tegen een totaal ander elftal dan het vorige team speelde de week ervoor. Je begrijpt de problemen helemaal niet. Er zijn teams gepromoveerd of niet gepromoveerd door de competitie vervalsing van de Jong elftallen. Cassiera is gewoon een totale begroting van bepaalde clubs, en jij vraagt je af of iemand niet capabel is om een club neer te zetten die kampioen kan worden. Wekelijks staat er voor een kapitaal op het veld waar je gek van wordt. Of ze 20 zijn of niet, het gaat volgens mij om de kwaliteit van spelers. En je begrijpt best dat spelers als Cassiera bij een gemiddelde eredivisie ploeg in de basis zou staan, en zo geld dat voor meer spelers.

22 februari 2018 om 13:01

Jij bent echt maf. Sinds wanneer scoort een zak geld een goal?
Ik vraag me niet af of iemand capabel is als voorzitter, ik ben heel stellig dat de meeste JL clubs, waaronder ook NEC geen enkel bestaansrecht hebben als profclub. Ze kunnen geen normale selectie vaststellen, beleid en jeugd zegt niemand iets, stadions vallen van ellende uit elkaar, spelen op plastic!! trekken gemiddeld 5000 hele toeschouwers en als ze van een stel 18 jarige verliezen dan lopen de meeste clubs te roepen dat het competitievervalsing is. Laat me niet lachen. Er is geen enkele JL club het waard dat ie in de ED zit. Wees blij dat de jong teams mee doen, dan zien jullie tenminste ng af en toe iets wat op voetbal lijkt.

En zolang iemand zich aan de regels houdt kan er nooit sprake zijn van competitievervalsing, dus wat loop jij dan voor onzin te verkondigen.

Edit. Daarnaast ben jij dezelfde die in elk ajax topic roeptoetert dat mensen als de ligt en kluivert geen talent zijn. Nu ben je stellig dat Jong-Ajax allemaal grote talenten herbergt.

Eens dat het met de huidige regels een soort wilde westen is. Er is geen pijl op de selecties te trekken en ook door het seizoen heen is deze flexibel. Een regel in de vorm van vaste selectie gecombineerd met flexibiliteit tijdens de transfer window lijkt het eerlijkste. Het 'de andere clubs hebben er ook plezier van' argument is natuurlijk onzin. Een paar jaar hinder in ruil voor misschien 1 spelertje die je seizoen lang mag huren, lijkt mij een oneerlijke ruil. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn maar pis niet in een glas en vertel mij dat het limonade is.

Ik snap al deze ophef ook niet zo alleen ik hou mijzelf open minded voor altijd een heerlijke discussie op dit punt. Jong Ajax speelt dit seizoen toch wel met een vaste selectie/opstelling.
In de goal: Alblas (23) of Lamprou (26), ik moet wel eerlijk toegeven dat het verschil in niveau bij deze twee spelers toch wel groot is, alleen Lamprou heeft zelf gekozen om als 3e keeper naar Ajax te komen. Hem dan ook het hele seizoen niks laten spelen is dan ook weer beetje lullig. Als rechtsachter hadden we dan Zeefuik (19) en sinds het vertrek van Zeefuik naar groningen Orejuela(22), (met dan heel soms 2 of 3 keer Bakboord(19)), Zeefuik en Orejuela zijn beide gewoon spelers die "nog" niet van het Ajax1 niveau zijn en dit is dus hun niveau. Centraal heb je dan Bergsma (22) en Doekhi (19) beide komen ook momenteel nog te kort voor Ajax1. Linksachter is dan Bakker (17). Middenveld heb je de Wit (20), Flemming(19) en Eiting (20) die de wedstrijden spelen. En voorin heb je dan Cassierra (20), Johnsen(20 en Che Nunnely (19) wat dus ook gewoon nog hele jonge gasten zijn die hun speelminuten nodig heeft. Elke club heeft wel zo zijn afwisselingen qua opstellingen door blessures en schorsingen, dus zal je hier ook wel aanpassingen zien. Alleen meestal komen er dan zelfs nog jongere gasten voor in de plaats. Deze opstelling die ik net gaf is gewoon een opstelling waar de meeste clubs in de JL al bang van worden en dan zou ik graag willen horen welke speler dan gezien kan worden als "competitievervalsing" (en dan graag niet komen met Cassierra, omdat hij 5/6 miljoen zou hebben gekost, omdat dat in mijn ogen niet heel erg meetelt aangezien een transfersom opzich niks zegt over de speler zelf). Mijn grootste punt is dan ook dat ik niet snap dat clubs die tegen een B-elftal van Ajax al aan het zeuren zijn dat ze te goed zijn, willen promoveren naar de Eredivisie waar ze dan dus al helemaal niks te zoeken zouden hebben..

Als je gaat kijken naar spelers met de meeste speeltijd bij Jong Ajax, dan zitten daar erg weinig spelers die miljoenen gekost hebben voor het eerste elftal bij. Namelijk alleen Cassiera en Johnsen maken veel minuten. De voorstellen die deze voorzitter doet, zijn allemaal al van toepassing op het huidige Jong Ajax. Een leeftijdsgrens gaat het verschil niet maken, omdat 90% toch niet ouder dan 22 is. Ook zijn al die spelers praktisch opgeleid door Ajax, dus ook daar win je niks mee. Enige verschil is vaste selecties, maar ook daar zie ik niet echt een oplossing, want het is niet dat Ajax regelmatig met een veredeld eerste elftal speelt. Het gros van de punten wordt gewoon behaald met spelers als Bakker, Bergsma, Sidoel, Noa Lang, de Wit, etc.

22 februari 2018 om 08:12

Met vooraf opgegeven selecties waren spelers als Cassiera, Lamprou en Johnson waarschijnlijk niet voor Jong ingeschreven maar voor het eerste... Daar zou dus een verschil kunnen liggen.

De 4 clubs die nu spelen met een jong team in de JL hebben dan een probleem met wisselspelers of spelers die terug komen van een blessure, want die mogen dan niet met jong meespelen. Toch zou ik dit een goede oplossing vinden en moeten deze 4 clubs dat 'probleem' zelf oplossen

22 februari 2018 om 08:19

Wetende dat Huntelaar en Dolberg in het eerste rondlopen, was Cassiera echt gewoon voor de beloften ingeschreven net als Johnson die op dat moment gewoon Younes, Kluivert, Neres en Cerny voor zich had staan in de hierarchie. Dan blijft dus alleen Lamprou over.

22 februari 2018 om 09:01

Tuurlijk zouden die ingeschreven worden daar, reden is dan ook omdat je altijd door kan schuiven naar boven. Johnsen heeft nog totaal niets te zoeken bij het eerste, Cassierra zou als 3e keuze 'eerste' spits bij Jong Ajax zijn, ook bij vaste selecties. Van het kernteam zijn er 2 spelers die miljoenen hebben gekost en die zitten ook vast bij Jong Ajax. Maar als ze een middenveld wegtikken zonder 1 cent uitgegeven te hebben om die spelers binnen te halen zullen ze nogsteeds klagen. Stel dat je Dolberg ipg Cassierra laat spelen (270k tegenover 5.5miljoen) of Kluivert IPV Johnsen (0 tegenover 2+ miljoen) dan zou Jong Ajax er alleen maar op vooruit gaan. Probleem is dat er teveel spelers zijn die op jonge leeftijd al te goed zijn voor de JL. Het best mogelijke Ajax u23 team dat minder dan 1 miljoen heeft gekost zou lachend kampioen worden daar, zelfde gaat op voor PSV.

Ik snap de commotie best, maar zou eens willen weten hoe men in Spanje met dit onderwerp omgaat. Ook daar spelen de B teams van o.a Barcelona en Real in de Secunda Division mee.

22 februari 2018 om 08:17

Die hebben gewoon vaste selecties.

22 februari 2018 om 08:17

Daar moeten de B 11-tallen zich houden aan de transferperiode. Daar kunnen spelers niet de ene week in het A 11-tal spelen en twee weken later weer in het B team. Dat zou in Nederland ook zo moeten zijn dat zou het probleem voor de meeste clubs ook een stuk minder zijn denk ik.

23 februari 2018 om 17:15

Echter mag er wel naar boven geschoven worden en weer terug in Spanje (een speler van Barca b door blessures of talent naar het eerste elftal) Dat zou men hier in Nederland schijnbaar af willen schaffen.

22 februari 2018 om 08:18

Klopt. Maar met een vaste selectie, waardoor alle clubs tegen dezelfde spelers komen te spelen. Daar gaat het hier natuurlijk al compleet mis.

Ik vind de deelname van jong teams van eredivisieclubs niet zo'n probleem alleen zouden ze het net zo moeten regelen als in Spanje. Een vaste selectie en alleen spelers van het A-tem overhevelen in de transferperiodes. Dat Ajax de ene keer met de A1 speelt en een week later een half team met spelers opstelt die al tientallen wedstrijden in Ajax 1 hebben gespeeld is inderdaad competitievervalsing van de zuiverste soort.

22 februari 2018 om 08:25

Ben ik toch niet met je eens. Dat Jong Ajax soms met een heel ander team speelt komt vooral door de Youth League en interlands. Verder is NL niet echt te vergelijken met Spanje. Daar zijn de B elftallen niet per se talententeams. Ik denk dat de huidige opzet prima is voor NL als je accepteert dat je een opleidingsland bent. Hoe vaak komt t nou voor dat er een half Ajax 1 speelt voor jong?

22 februari 2018 om 10:00

"verder is NL niet echt te vergelijken met Spanje. Daar zijn de B elftallen niet per se talententeams."

Even uit interesse: als het geen talententeams zijn, waar gaat het bv Barca of Real B dan om? Zijn dat echt aparte teams, met eigen supporters, zonder doorstroom?

22 februari 2018 om 11:20

Dus de Jupiler Leagues moeten maar wegrotten omdat het ''grote Ajax'' hun jeugspelers moeten kunnen opleiden.

22 februari 2018 om 14:26

Graafschapfan, zonder deze teams waren er al veel JL clubs weggerot. Zonder het geld van FOX (die eiste dat ze er inkwamen) en de drie extra thuiswedstrijden (dit levert heel veel op) waren er al talloze failliet gegaan. Of is het je niet opgevallen dat sinds de toetreding geen club meer onder is gegaan?

Maar als jij en deze meneer van GAE dat zo graag willen gaan we toch weer terug naar het oude? Dan krijg je een mooie natuurlijke selectie en is al dat gezeik afgelopen wanneer de JL nog maar uit 10 teams bestaat en ze smeken om meer clubs omdat er zo weinig inkomsten zijn.

22 februari 2018 om 11:13

Maar dat hele vooroordeel dat jong Ajax veel A spelers gebruikt klopt niet. Als je naar de cijfers kijkt is alleen Lamprou iemand die veel speelt (6 wedstrijden). Voor de rest: Wober 1, Sinkgraven 4, Dijks 3, Siem de Jong 1, Neres 1, Younes 1. Dat zijn dus 11 optredens bij elkaar over 25 wedstrijden. Dan kom je nooit op halve teams van Ajax 1. Dat is soms 2 spelers max en zelfs dan betekend het dat het maar bij 5 a 6 wedstrijden is gebleven.

23 februari 2018 om 07:57

Dan moet het voor Ajax ook niet uitmaken om met een vaste selectie voor de jupiler league en de eredivisie te werken. Alleen omwisselen tijdens de transferperiode.

23 februari 2018 om 17:18

Het probleem zit hem dus bij het wedstrijdfit krijgen van geblesseerde spelers of spelers die al een tijdje geen wedstrijden gespeeld hebben.

Nou nee Reiziger. Dat verhaal van 'wij leidden ook op voor andere clubs' gaat gewoon niet op.

Onze topclubs roven stelselmatig de toptalenten van de mindere clubs weg. Je roomt de kleine clubs af en gaat vervolgens roepen dat je voor hen op leidt omdat die clubs afdankertjes weer op pikken omdat ze weinig anders kunnen. Kleinere clubs maken zo zelden klappers met jeugdspelers, want die zijn al weg voordat ze een fatsoenlijk contract getekend hebben.

Daarbij zie je ook dat de clubs met jong elftallen juist meer kapen bij andere clubs om het niveau van hun jong team op peil te krijgen en houden. Ze hebben meer ruimte op profniveau en halen en houden logischerwijs meer spelers binnen. Ook dat is een ontwikkeling die negatief is voor de kleinere clubs.

Neem daarbij dat de topclubs minder noodzaak hebben om spelers te verhuren. Ook negatief voor de andere Nederlandse clubs. Spelers als van den Beek en de Jong komen nu relatief laat door bij Ajax 1, maar hadden vorig seizoen prima bij een Eredivisionist ervaring op kunnen doen. Dat was in mijn ogen beter voor de spelers zelf en normaal gesproken een kwaliteitsimpuls voor een hoop eredivisionisten geweest.

Verder kan je het andere clubs niet kwalijk nemen dat ze het niet eerlijk vinden om te spelen tegen een selectie met spelers die voor miljoenen zijn gekocht. Dat is natuurlijk geen eerlijke concurrentie voor ze.

Al met al wordt dit item standaard hard verdedigd door de supporters van de topclubs. Vaak dezelfde supporters die zo hard jammeren op de UEFA en FIFA omdat er in hun ogen in moet worden gegrepen omdat het op Europees vlak allemaal zo oneerlijk is geworden. Ironisch.

22 februari 2018 om 08:23

Ajax is hofleverancier. Kijk maar eens hoeveel er in de eredivisie speelt met een Ajax verleden. In de Jupiler league gaat de nummer 2 gewoon door dan hoor.

22 februari 2018 om 08:33

Je mist het punt vrees ik.

22 februari 2018 om 09:07

Hij mist het punt helemaal niet. Hij geeft terecht aan dat ajax ook opleid en spelers beter laat worden. Jij noemt het "afdankertjes" wat onterecht denigrerend is.

Verder noem je als argument dat clubs met jong spelers anders clubs leegroven. Wat een onzin. Ik durf te wedden dat jij van alle jong teams geen 5 spelers kan noemen. in de afgelopen 3 jaar.

Dan kom je vervolgens met van de beek en De jong. Nou zonder de jong teams waren, die echt niet verhuurd want Ajax verhuurd zelden omdat de spelers daar tegenwoordig amper beter worden dan houd ajax ze liever bij zich , waar ze elke dag onder grotere weerstand trainen

EN je laatste persoonlijke aanval op fans. Ik heb weinig fans gezien, die vinden dat de Uefa in moet grijpen

Maar laten we even bij de feiten blijven. In het 1e jaar gebruikte Ajax relatief veel spelers uit ajax 1 en toen werd men 12e ofzo. De jaren erna is Ajax steeds minder 1e elftal spelers gaan gebruiken, waardoor men steeds meer met een vaste selectie werkt en daardoor doet men het zo goed.

Ajax, psv en utrecht hebben vor 70-80% eigen jeugd erin staan. Verder zijn de elftal gemiddeld onder de 20 jaar. Dus 2 van de 3 voorwaarden wordt al ruimschoots aan voldaan.

Prima om met vaste selecties te werken. Wel vind ik dat er de mogelijkheid moet zijn voor clubs om spelers, die van blessures terugkomen wedstrijdritme mogen opdoen

22 februari 2018 om 11:18

Feit is dat Ajax die spelers als niet goed genoeg acht en dat ze daar moeten vertrekken. Dat je de benaming dan denigrerend vindt kan, maar dat maakt het feit niet anders. Feit is dat Ajax jaarlijks gemiddeld zeker 10 jeugdspelers uit de opleidingen van andere clubs haalt. Dan kan je wel trots roepen dat andere clubs dankbaar moeten zijn omdat Ajax 'voor ze opleidt', maar in hun situatie voelt dat toch echt anders. Je raakt constant parels kwijt en krijgt er knikkers voor terug.

Volgens jou waren van de Beek en de Jong nooit verhuurd. Vreemd, want in het verleden werden spelers als Blind, Vermeer en Vertonghen wel degelijk verhuurt voordat ze hun kans bij Ajax 1 kregen. Waarom zou dat nu uit den boze zijn indien de jong elftallen niet op prof niveau zouden spelen?

Een persoonlijke aanval op de fans? Haha hou toch op. Ik benoem gewoon constatering die ik heb gemaakt. Het staat hier met regelmaat bomvol met fans van vooral de top 3 die de UEFA hekelen en roepen dat er meer financiële gelijkheid moet zijn in Europa. Dat ik het dan ironisch vind dat fans van top 3 juist beargumenteren dat de financiële ongelijkheid in eigen land terecht is, valt bij mij niet onder een persoonlijke aanval. De financiële ongelijkheid in Nederland is gigantisch, en het systeem met de jong elftallen werkt dat alleen maar verder in de hand.

22 februari 2018 om 12:38

@sammerens,

Blind en Vertongen werden wel verhuurd maar niet aan clubs uit de Jl.

22 februari 2018 om 17:15

Ik had het dan ook over verhuur aan Eredivisionisten.

22 februari 2018 om 08:38

Je verwoordt het prima Sammerens. Dit huidige systeem is op zo ongelooflijk veel manieren juist destabiliserend in plaats van stabiliserend. Het faciliteert de topclubs van Nederland in hun behoefte, maar negeert de verloedering van kleinere clubs volledig. Over een aantal jaren zullen we ons voor ons kop slaan als er weer een paar traditieclubs zijn kwijtgeraakt na Haarlem en Veendam. Veel Feyenoorders, Ajacieden en Psv'ers doen laatdunkend over dat soort kleinere clubs, maar juist die clubs, die vervlochten zijn in hun stad, regio of provincie maken de Nederlandse voetbalcultuur boeiend.

22 februari 2018 om 09:16

Het moet niet gekker worden. Als kleinere clubs failliet gaan dan komt dat door de topclubs? Het moet niet gekker worden. Vooral anders clubs de schuld geven van je eigen falen.

Nee, slaapt iemand er minder van dat Haarlem en Veendam er niet meer zijn? Een enkeling zal het erg vinden (waaronder jij) maar die zijn niet failliet gegaan door de topclubs hoor. Die zijn failliet omdat de achterban er simpelweg niet is en het bedrijfsleven, die clubs niet interessant vindt. Deze clubs hadden amper inkomsten. In haarlem wonen 150k mensen en hoeveel mensen zaten er op de tribune? In alkmaar wonen 110k mensen en die weten er een florerende club van te maken

Prima hoor dat jij de topclubs de schuld wilt geven van alles wat slecht is. De realiteit is echter dat in het verleden er nogal eens clubs overeind werden gehouden met staatssteun. Als je je eigen broek niet op kan houden dan heb je in het profvoetbal niets te zoeken. Dan ga je toch lekker in het amateurvoetbal verder. Die clubs zijn vervlochten in de samenleving niet de paar Bvo's waar 1.000 naar een wedstrijd komen kijken

22 februari 2018 om 09:54

Sammerens verwoordt het hierboven uitstekend. Hoe het systeem nu is ingestoken heeft een talent uit Leeuwarden veel minder reden om in Leeuwarden te blijven dan bij een jong Psv, Ajax of AZ aan de gang te gaan. Daar kunnen ze ook Jupiler League spelen en krijgen ze een betere begeleiding. Dat was voorheen simpelweg niet zo omdat vanuit een beloftencompetitie naar een JL wél een stap was.

Lokaal wanbeleid daargelaten, deze situatie is op alle vlakken uitermate nadelig voor de Jupiler League clubs. Logisch dat zij steen en been klagen want hun positie is sinds de intrede van de jong teams nog verder uitgehold. Het valt me op hoe weinig solidariteit er in de voetballerij is voor clubs die hun hoofd met moeite boven water kunnen houden. Ook namens mede-supporters van mijn club. Altijd maar weer de dooddoener, die clubs hadden zelf maar beter beleid moeten voeren. Dan snap je volgens mij niet helemaal wat het punt is.

22 februari 2018 om 11:54

Ach hou op man, de meeste clubs konden hun hoofd al nauwelijks bovenwater houden voordat de jong teams meededen.

En dat talentje uit Leeuwarden had sowieso naar een topclubs gedaan voordat de jong teams meededen, want welk talentje wil nou niet bij een topclub in de opleiding komen. Dus ook die redevoering is kul. Ja de JL is prettig voor de jeugd maar het gaat uiteindelijk wel over de opleiding en de faciliteiten bij de topclubs zijn veel beter. Daar zit meeste verschil, ook omdat dit talentje vaak op een leeftijd wordt gehaald dat ze nog in de jeugd spelen en dus nog niet in de Jl.

22 februari 2018 om 11:49

@sammerens, Als het oneerlijk is dat de Jong teams spelen met spelers die voor miljoenen zijn gekocht, dan kunnen we wel stoppen met de eredivisie ook, want bij PSV en Ajax en ook Feyenoord lopen spelers die bij elkaar meer gekost hebben dan de begrotingen van de onderste
10 clubs in de eredivisie. Dat is dan ook oneerlijk, toch?
Het hele geld argument is kul, want dat is dan door te voeren op elk niveau!

En ook de vaste selecties, wie zegt dat de niet jong-clubs wel van ze zouden gaan winnen als ze vaste selecties zouden hebben. Je ziet nu al dat Ajax voor 90% de zelfde selectie gebruikt en ze staan ook bovenaan. Dat ze daar staan is echt niet omdat er een paar keer een A-selectie speler heeft meegedaan hoor.

Wat wel aan de hand is, is dat de algehele kwaliteit van het NL voetbal zwaar achteruit is gegaan, ook bij de top 3, en dat voert zich dus ook door tot het niveau van de JL, maar schijnbaar is het niveau van, lees goed, sommige jong teams gemiddeld een stuk beter dan wat de gemiddelde JL team bij elkaar kan krijgen.

Het is wel intens treurig dat een beloftenteam bovenaan staat in de tweede competitie van je land. Dit is de uitholling van provincieclubs in die klasse, die al jaren aan de gang is. Clubs hebben het steeds lastiger hebben om flink wat volk naar de tribunes te krijgen, aanwas van jong publiek is nihil. Reken daarbij dat met name Ajax maar ook andere topclubs steeds agressiever worden in het aantrekken van jong talent van andere NL clubs. Dan is het niet zo gek, als Ajax half getalenteerd NL bij elkaar heeft gekocht, dat zij met zo'n teampje straks kampioen kunnen worden in de JL. Mooi is het allemaal niet.

Aan de andere kant zou een club als NEC gewoon fluitend kampioen moeten kunnen worden. Dat die op 49 uit 25 staan is wel een behoorlijke schande. Met zo'n achterban en budget is het tamelijk treurig dat je zo wisselvallig presteert.

22 februari 2018 om 09:20

"clubs hebben het steeds lastiger hebben om flink wat volk naar de tribunes te krijgen
Lees meer op www.voetbalzone.nl" Wiens schuld is dat? De topclubs?

Wat bedoel je nu met "je aggressiever worden" noem nou eens een paar voorbeelden waarin men aggressiever is naar de clubs in de JL? En kunnen die kleine clubs dan niet beter scouten in de regio? Of zit daar dan geen talent? Hoe kan het dat AZ bijna even grote talenten als Ajax weet te krijgen terwijl ze in dezelfde regio zitten?

Dat vaste/wisselende selectie verhaal wordt ook zwaar overtrokken. Jong Ajax heeft een duidelijke kern. Als je kijkt naar oneerlijke wisselingen:
De volgende spelers speelden een (1!) wedstrijd mee:
Wober, De Jong, Neres, Younes.

Dan heb je nog Dijks en Sinkgraven met 3-4 wedstrijden.

Nou, nou wat een wisselingen en oneerlijke teams. (alle andere wisselingen/mensen met weinig potjes zijn A1 spelers)

22 februari 2018 om 08:54

Overtrokken of niet, al is het maar een speler die zo switcht van PSV naar Jong PSV (of Ajax) is het al een vorm van competitievervalsing. In andere landen wordt er gewerkt met een volledige vaste basis en kan alleen tijdens de transferperiodes een overstap maken. Het wilde westen wat het Knvb heeft gecreeerd heeft niets van deze regulering.

Daarnaast is het argument van kleinere clubs ook dat hierdoor een Ajax, wat inmiddels een budget heeft wat een veelvoud is van de totale competitie (!), dure aankopen die niet rijp zijn voor het eerste kunnen stallen in hun jong team.een Cassiera is duurder dan de begrotingen van Helmond, Emmen, MVV en Den Bosch bij elkaar. Een fucking speler.

22 februari 2018 om 09:03

Dat eerste punt is er dus niet/nauwelijks zoals je boven ziet: wat mij betreft prima als Wober of Neres dat ene potje niet mag spelen in de toekomst, maar dat maakt niet het verschil tussen koploper of nummer12 (en is voor mij een redelijk non-argument).

Dat het niet fijn is om iedere week tegen een spits van 5M te ballen dat snap ik, maar die speelt ‘iedere’ wedstrijd mee. Dan zou je een begroting of salarisplafond moeten instellen voor iedereen...

22 februari 2018 om 09:16

Maar het feit dat er een spits in loopt die de begroting van bepaalde clubs overstijgt maakt het toch niet minder schrijnend met het argument 'hij staat er iedere week in?'

22 februari 2018 om 11:21

Bij PSG speelt toch ook een spits die de begroting van bepaalde clubs overstrijgt? De waarde van een talent staat niet gelijk aan zijn kwaliteiten. Je betaal voor potentieel, maar de helft van de tijd komt dat er niet uit. Als Cassierra echt zo goed was, was hij na 1 seizoen jong Ajax wel bij het eerste gekomen, maar dat is hij blijkbaar niet.

22 februari 2018 om 12:39

Tja, maar daar ging het niet over (of Cassiera te duur is of niet). Om het artikel te quoten:

"Dan moet je denken aan vaste selecties, een verplicht percentage zelf opgeleide spelers en een maximumleeftijd", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als die voorwaarden veranderen, zien de meeste clubs het wel zitten."

Dit is allemaal al van toepassing op Jong Ajax

Wat in deze discussie klopt is het niet eerlijke betreffende maandag en vrijdag wedstrijden en dat er een loterij ontstaat voor de clubs die kunnen promoveren.
De oplossing: behaalde resultaten tegen de jong teams vervallen voor iedereen na de laatste speelronde... ik denk dat je als neutrale liefhebber naar het stadion gaat voor jong Ajax/PSV hoopt op mooie goede spelers om die van dichtbij te zien! Andere regel kan zijn: jong teams maar een speeldag of de vrijdag of de maandag...

22 februari 2018 om 11:28

Niemand heeft zin om naar een thuiswedstrijd tegen jong teams te gaan. Omdat ten eerste het uitvak meestal totaal leeg is, de sfeer is minder, en de selecties zijn zo veranderlijk dat je zomaar tegen de halve A selectie staat te voetballen.

Kijk Reiziger snapt het niet helemaal. Het juist niet verhuren van spelers is het probleem. Ajax Feyenoord PSV zijn de drie opleidingsclubs van NL. Als een andere club een keer een topper in de jeugd heeft gaat deze vroeg zonder enige vorm van een vergoeding naar die clubs. Vervolgens kunnen de 3 in het best geval de hoofdprijs vangen voor een speler. Het gat tussen top en suptop zal dan alleen maar groter worden. JL clubs hebben nou eenmaal niet het geld om een Cassiera voor 5 miljoen voor het 2e te kopen. Ik snap dat hij voor het eerste was gehaald, maar daar speelt hij nooit. Een paar spelers van Ajax vertegenwoordigt het gehele budget van alle JL clubs bij elkaar. Daarbij Krijgen jong Ajax en Jong PSV alle aandacht van FOX en doet de rest er niet toe.

De budgetten gaan niet zo makkelijk om hoog bij de JL clubs. Er zijn er een paar die meer moeten kunnen dan ze nu laten zien. Maar zoals gezegd dat zijn er een paar. Maar deze zijn niet instaat om met Ajax te concureren om spelers. Neem nou Johnsen die de kans op Heerenveen 1 ruilt voor een vaste basis plek bij Jong Ajax en trainen bij Ajax1. Dat Ajax deze spelers vroeg haalt ok, maar dan kunnen ze beter verhuurd worden en de JL clubs helpen, dan allemaal inkopen en mee laten spelen met jong, dan staat de uitslag wel al vast.

22 februari 2018 om 11:25

Ajax heeft vaak genoeg spelers verhuurd, maar zelden zag je progressie bij die spelers. Of ze belanden op de bank en speelden alsnog weinig, of ze werden misbruikt en kwamen ongemotiveerd terug. De laatste succesvol verhuurde speler is denk ik Janvertongen, dat zegt toch wel wat. Dan is het logisch dat Ajax er voor kiest om die spelers liever binnen de club te houden.

Wat betreft Fox, zonder de jong teams hadden de Jupiler clubs nog minder geld gekregen en hadden ze dus nog kleinere budgetten.

Wat een onzin. Jong Ajax speelt meestal met spelers uit een vaste kern. Alleen uit tegen Fortuna was het elftal op veel plaatsen gewijzigd. Kwam door trainingskamp en doordat de JL een week eerder begon dan de eredivisie. Slechte planning Knvb dus.
Geen enkel team speelt met steeds dezelfde elf.
Trouwens, wel spelers willen huren van de topclubs en zo profiteren van de opleiding. Dan moet je consequent zijn en dat niet doen.

Ik blijf het zonde van de competitie vinden, die Jong-teams. Allereerst vanwege het verschil in financiën. Afgelopen maandag stonden bij jong ajax Kristensen, Johnsen en Cassiera in de basis. Zij hebben samen 13,4 miljoen euro gekost (bron: transfermarkt.nl), in de eredivisie spelen alleen Psv, Feyenoord Ajax en misschien AZ met basisopstellingen die meer gekost hebben. Het overgrote deel van de eredivisie clubs kan dit al niet betalen, laat staan een club in de jupiler league. Zo heeft NEC de grootste begroting van de Jupiler League en deze bedraagt zo'n 8,5 miljoen euro, hiervan kon NEC 2,5 miljoen euro investeren in de selectie, Jong ajax had afgelopen vrijdag dus een basisopstelling die 5x zoveel kost als het budget dat NEC in de selectie kan investeren.

Bovenstaande zou voor mij nog niet eens zo'n probleem zijn als Jong Ajax zou kunnen promoveren. NEC speelde 3 jaar terug ook met een opstelling in de Jupiler League, met een opstelling die veel te goed was voor dat niveau, maar zij promoveerden gewoon en dit zorgt er dan voor dat de niveau verschillen in de Juup niet te groot worden. De teams die boven het niveau uitsteken die promoveren en er komt een team bij dat niet goed genoeg is voor de Eredivisie. Maar aangezien Ajax niet kan promoveren blijven zij gewoon in de Jupiler League. En ik snap best waarom bij Ajax niet kan promoveren, ik vind alleen dat dit de Jupiler League minder leuk maakt.

Verder is het natuurlijk onzin dat de Jupiler League gewoon doorgaat wanneer er (jeugd)interlands worden gevoetbald. Afgelopen keer was natuurlijk volstrekt belachelijk, waarbij Fortuna de punten gewoon in de schoot geworpen werd.

Ik ben ook bang dat de onderlinge verschillen in de Jupiler League alleen maar groter gaan worden. Ajax is de laatste tijd een stuk daadkrachtiger op de transfermarkt en haalt steeds meer spelers (dit seizoen 9, Perr Schuurs niet meegerekend), dit zal niet alleen het eerste, maar ook jong ajax sterker maken en zo wordt het er in mijn ogen niet leuker op.

22 februari 2018 om 09:25

Ik vind het onzinnig dat je kijkt naar een prijskaartje van een speler.

Dan mag straks Feyenoord tegen NAC Breda ook geen Amrabat, Larsson, St Juste etc opstellen omdat NAC zulke transfersommen ook niet kan betalen voor nieuwe spelers.

Ik denk dat spelers van Helmond Sport eerder gebrand zullen zijn op een overwinning op jong-PSv dan op een overwinning Telstar.

En laten we wel zijn dankzij met name jong- PSv en Ajax is de Jupiler veel leuker geworden. Welke talenten komen eraan. Dan dat je naar Emmen tegen MVV zit te kijken...

22 februari 2018 om 10:26

Ik denk dat spelers van Helmond Sport veel liever tegen Telstar spelen, omdat niemand het leuk vind om te verliezen van allemaal jonge broekies, maar dat zou je de spelers van helmond moeten vragen.

Verder zeg ik nergens dat Ajax deze spelers niet op mag stellen, dus vind ik ook niet dat Feyenoord dat niet mag tegen Nac. Ik zeg alleen dat ik het hierdoor minder leuk vind, wat jij daarvan vind mag je natuurlijk zelf weten.

Ik denk ook niet dat je kan zeggen dat de jupiler league leuker is geworden door de talenten, voor fans van PSV en Ajax en neutrale zal dit wel zo zijn. Maar voor de meeste fans van jupiler league clubs gaat deze vlieger echt niet op. Dit zie je bijvoorbeeld aan de velen "stop de beloften" acties en het lage aantal fans dat komt kijken bij wedstrijden van de jong-teams..

De enige regel die ergens op slaat is een vaste selectie, voor de rest gewoon dezelfde regels als elke andere JL club. Als je met vaste selecties gaat werken dan voldoen deze teams automatisch toch wel aan die andere regels, want geen Jong team zal met een vast 30-jarig lid in de selectie spelen.
De enige kanttekening is dan wel dat een speler uit een jong elftal met het hoofdelftal mee mag doen.

Wat een gezeur weer zeg !

De regels zijn duidelijk. Er mogen slechts een paar spelers opgesteld worden van 23 jaar en ouder. En daarnaast geldt dat ze geen spelers mogen opstellen die in een seizoen teveel wedstrijden in het eerste hebben gespeeld. En nog belangrijker; de jong-elftallen kunnen niet promoveren. Hartstikke duidelijk toch.

Doordat een jong-Ajax, Az en PSv in de Jupiler spelen, kijk ik ook meer naar de Jupiler league. FC Dordrecht - Emmen zal ik niet zo snel kijken. Maar daarentegen is Dordrecht - jong Ajax (of Psv) wel interessant om te volgen. En laten we niet vergeten; het komt de kwaliteit ten goede.

Alleen de maandagavond wedstrijden voor 600 man is erg jammer en niet motiverend. Maar ook in andere landen zie je dat er steeds meer op maandagavond gevoetbald wordt. Dus dat ga je vanwege de commercie toch niet tegenhouden !

Het is een belachelijke vorm van competitie vervalsing.
De ene week komt jong Ajax aanzetten met een veredeld jeugd elftal en de andere week met enkele aankopen van miljoenen (wober, Orejuela,cassierra en Johnsen) dit is schreef en dan speelt leeftijd geen enkele rol.
Deze spelers zijn voor miljoenen gehaald dit kunnen de meeste clubs uit de JL niet veroorloven of de begroting komt daar soms niet aan.
Dit is natuurlijk belachelijk maar er kan niks tegen gedaan worden. Wellicht een regel invoeren waarin spelers van boven de 1,5 miljoen aan aankoopwaarde niet mogen worden opgesteld.
Hoe Psv, Ajax en AZ de spelers weer fit krijgen is hun probleem en niet die van de JL ploegen.
Voor de rest denk ik dat het een leuke toevoeging kan zijn mits er gewoon betere regels aan verbonden worden dus vaste selecties en hardere regels.

22 februari 2018 om 12:42

Wat dus gewoon feitelijk niet waar is en geroeptoeter. Orejuela, Cassiera en Johnson spelen altijd (blessures daar gelaten) en Wober speelt nooit. De selectie is superstabiel en niet anders dan elke andere clubs met schorsingen en blessures

22 februari 2018 om 12:42

Wat dus gewoon feitelijk niet waar is en geroeptoeter. Orejuela, Cassiera en Johnson spelen altijd (blessures daar gelaten) en Wober speelt nooit. De selectie is superstabiel en niet anders dan elke andere clubs met schorsingen en blessures

Hoe je het ook bekijkt uiteindelijk zit er gewoon iets scheef. Het feit alleen al dat de toevoeging van jong Ajax, PSV gebeurde op basis van een financiële overweging, tv-gelden, ipv een sportieve is raar.
En natuurlijk voor al die argument van voorzitters en trainers valt wat te zeggen.
Ja, Ajax/psv brengt als tegenstander meer publiek op de been, maar als opleiding?
Tuurlijk die van Ajax is wereldberoemd, maar de andere clubs hebben daar weinig aan, nu kunnen ze niet zo'n speler huren omdat ie bij jong ajax speelt en een speler met "jeugdopleiding Ajax/az" achter zijn naam is nog duurder ook.
Vaste elftallen is nadelig voor Psv/ajax etc, maar andere clubs moeten dat ook gewoon. Wat mij betreft is dat de keuze die je maakt als je een B-elftal laat doorstromen naar de JL. Het is uiteindelijk geen revalidatie divisie.
Leeftijd vind ik niet zo boeiend, als AZ of Utrecht een 30 jarige wil kopen voor haar B team, prima. Gemiddelde leeft in de JL is tussen 23-24 met aan de ene kan een Ajax/psv rond de 19/20 en een FC-OSS/RKC en Cambuur rond de 27.
Naast de wisselende elftallen vind ik persoonlijk het grootste bezwaar, opnieuw, de financiele kant. Het is al het excuus voor deelnamen. Maar ook de mogelijkheid voor een eredivisieteam om een JL team te hebben is sterk afhankelijk van de financiële mogelijkheden. Met een normaal promotie/degradatie systeem en een geforceerde degradatie indien de eredivisieploeg faalt tussen de JL en de competities daaronder is het geen probleem. Zoals het nu staat zou volgend jaar "gewoon" jong Utrecht weg moeten vallen en jong heereveen promoveren zonder mogelijk financiële gevolgen.
Dat Ajax en PSV miljoenen kunnen geven aan één en die stallen in de JL, daar kan je niks aan doen helaas. Het is scheef, maar NEC mag het ook als ze willen.

Geld speelt nou eenmaal een grote in het voetbal, en in hoevere we dat onze competities laten bepalen hebben we zelf in de hand. Er zou op zijn minst een gelijke basis moeten zijn, wat betekent vast elftallen en promotie/degradatie. Oftewel, als Ajax 18de wordt en jong Ajax wordt kampioen dan ruilen ze van plek . Je gaat er niks aan veranderen dat de rijkste club je talenten wegkopen en feitelijk alleen concurrentie hebben van andere financieel sterkte clubs, de rest kopen ze er gewoon uit. Dat gebeurt op zowel landelijk als internationaal niveau. PSV en Ajax kopen bij de kleinste in Nederland en vervolgens komt een Man City of Barca en kunnen onze top clubs hun talentjes uitzwaaien. Het is jammer voor het sportieve aspect. Maar Psg, Man City zijn, net zoals Ajax en PSV en ook een MVV er niet voor het voetbal. Voetbal is het product dat clubs verkopen aan hun klanten, de fans. De spelers zijn, soms dure, grondstoffen.

Er zal vooral strictere regelgeving moeten komen mbt de speeldag. Volgens mij is dat het grootste pijnpunt. Ik zou zeggen geef de Jong-teams een vaste speeldag, waardoor er dus of altijd, of nooit spelers gespaard worden voor het eerste en je dus altijd tegen eem vastere selectie zal staan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren