Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Boer geconfronteerd met 6.500 doden in Qatar: ‘Ligt iets genuanceerder’

Laatste update:

Ronald de Boer blijft ondanks de forse kritiek geloven in het nut van een WK in Qatar. De ambassadeur van het WK-bid van het Arabische land, die aan het einde van zijn loopbaan korte tijd actief was in Qatar, gelooft er heilig in dat een eindronde aldaar enorm kan bijdragen aan de ontwikkeling van onder meer arbeiders. Johan Derksen zei vrijdag in Veronica Inside nog dat Oranje het WK in Qatar zou moeten boycotten, terwijl Valentijn Driessen in De Telegraaf schreef dat er een statement gemaakt moest worden door bijvoorbeeld op een shirt te verwijzen naar het aantal overleden arbeidsmigranten.

"Ronald, er is deze week een hoop te doen geweest over het WK in Qatar (in 2022, red.)", snijdt presentator Milan van Dongen zondagochtend in Goedemorgen Eredivisie het gevoelige onderwerp aan. "Een artikel in The Guardian over de doden die in de afgelopen tien jaar zijn gevallen, dat waren er 6.500. Nu heeft dat niet allemaal te maken met de bouw van de WK-stadions", zo benadrukt hij. "Het ligt iets genuanceerder", reageert De Boer gelijk. Van Dongen gaat gelijk verder met zijn betoog. "Dat zijn alle doden bij elkaar opgeteld, er spelen ook andere factoren mee uiteraard."

"We doen nu net alsof alle werknemers die daar komen arbeiders zijn die voor de stadions komen", vervolgt De Boer zijn uitleg. "Er zijn ook doktoren, artsen, ICT. Maar dan nog, elke dood is er één te veel, laat dat duidelijk zijn", zo benadrukt de voormalig middenvelder. "Ik heb wat mensen gebeld (in Qatar, red.), die zijn ook geschrokken. Die zeggen net als jij: 'De arbeiders die werken aan het WK, daar is wel een significant verschil aanwezig." Van Dongen komt gelijk met cijfers op de proppen: 'Er zijn 3.700 doden bij het letterlijk bouwen van de WK-stadions."

"Maar dat maakt niet uit, elke dode is te veel", herhaalt De Boer nog maar eens. "Alleen, we kunnen natuurlijk onze ogen sluiten, of niet sluiten, maar van alles maar roepen. Ik denk dat juist door het voetbal er daar dingen veranderd zijn. Ik denk dat sport juist een katalysator is voor verandering. En zeker voor de arbeiders daar in Qatar, want tien, twintig jaar geleden was dat niet van een hoog niveau. Het was vroeger zo als ik jou wilde halen als arbeider, dan zat er iemand tussen, dan moest je die tussenpersoon je eerste drie, vier maanden salaris geven. Dat is ook allemaal verboden. Dan is er op medisch gebied, met huisvesting en financieel veel veranderd, er is minimumloon ingevoerd."

"Er zijn dus allemaal verbeteringen", blijft De Boer overwegend optimistisch gestemd over het WK in Qatar. "Er zijn nog zat redenen om te klagen, wat verbeterd kan worden, Maar ik denk zeker door het WK, dat er duidelijk een stijgende lijn is. Het is een soort katalysator voor verbetering en verandering. Je kan vanuit Nederland vanuit een gouden torentje, vanachter een desk of vanuit je luie stoel wat roepen, maar daardoor gaan die arbeiders niet weg, in goede of slechte tijden", aldus De Boer, die de situatie van de arbeiders in Qatar nog maar eens voor het voetlicht werpt.

"Zij zitten onder een ongelooflijk vergrootglas, en dat weten zij ook. Ik ken wat mensen daar, en die zeggen ook: 'Wij zijn bereid om veranderingen door te voeren'. Maar dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het gaat al ongelooflijk snel daar, dus die bereidheid is daar. Wij willen dat die mensen daar niet werken, maar die mensen komen uit landen en gebieden waar geen werk is. In die landen zijn de omstandigheden vaak nog vele malen slechter. Dan kunnen wij wel roepen: 'Je moet daar niet gaan werken'. Maar daar schieten ze niks mee op. Want zij moeten werken voor de familie", geeft de analist nog maar eens duidelijk aan.

"Het is ook een heel andere mentaliteit, hoe ze daar komen te werken.dan hoe wij dat bijvoorbeeld zouden doen", wijst De Boer op het verschil in mentaliteit tussen Qatar en bijvoorbeeld Nederland. "Zij werken echt voor familie, al het geld gaat terug naar hun land, direct. En ik denk dat we dat een beetje moeten inzien. En het voetbal zorgt juist voor die verandering. Als wij niet naar het WK gaan, stagneert juist de verandering, de verbetering voor de arbeiders. Medisch, huisvesting enzo, dat is allemaal verbeterd. Dat komt wél door het WK. Voor sommigen gaat het misschien te langzaam, maar er is verbetering. Dus ik denk dat we juist moeten kijken naar of die verbetering zich doorzet", zo besluit De Boer zijn uitleg.

Oranje zou het WK in Qatar moeten boycotten

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben gestopt met lezen bij "de ambassadeur van het WK-bid van het Arabische land". Dan kan je toch al niet meer serieus te nemen zijn? Dit is niet alleen op het WK van toepassing. De Songfestival organisatoren vonden het lange tijd nog steeds verantwoord om het Esf2020 door te laten gaan in Rotterdam, terwijl allang duidelijk was dat dat een utopie was. Niemand die financiële belangen heeft gaat zeggen dat het WK niet door moet gaan. Daarom gaat de Knvb ook.

28 februari 2021 om 11:19

Ik heb uit interesse zowel het Guardian artikel en dit artikel toch maar gelezen. In zijn "nuance" vergeet hij voor het gemak maar even dat die 6.500 alleen uit 5 landen rond India komen, Afrikaanse en/of andere landen worden niet meegenomen in de cijfers. Daarnaast is het natuurlijk bullshit dat die mensen daar niet weg gaan, die mensen zijn juist gekomen omdat daar veel gebouwd moest worden.

Ook mooi dat hij "doktoren, artsen en ICT-ers noemt als mensen die er overleden zijn, maar ik kan mij niet voorstellen dat zo'n groep een noemenswaardig percentage is.

Als laatste, hij heeft natuurlijk een punt dat de omstandigheden door zo'n WK aanmerkelijk verbeterd zijn, dat kunnen we niet ontkennen.

28 februari 2021 om 11:32

Maar zouden die omstandigheden niet sowieso verbeteren? Als er nu tegen zo een land gezegd wordt “geen grote evenementen bij jullie als de arbeidsomstandigheden niet merkelijk verbeteren”, dan zou het misschien wel nog beter zijn.

28 februari 2021 om 11:35

Zonder garantie niet, gok ik. Die landen moeten eerst de garantie hebben dat ze mogen organiseren, anders beginnen ze er niet aan.

28 februari 2021 om 11:38

Nu ja als je ze duidelijk maakt dat er geen enkele kans op is zolang dergelijke dingen voorvallen dan gaan ze er toch even bij nadenken lijkt me. Het lijkt me nu niet dat ze per se hun arbeiders slecht willen en moeten behandelen. Waarschijnlijk wordt er gewoon geen nut in gezien, nu ja door een dergelijke eis geef je goede behandeling van arbeiders een nut.

28 februari 2021 om 12:00

Tussentijds een ultimatum stellen kan natuurlijk altijd. Wellicht volgende keer eens een clausule inbouwen vooraf. Gebeurd bij heel veel deals, gewoon voowaarden stellen en anders volgen er sancties. Waaronder een evenement uitstellen. Het is natuurlijk heel naiief gedacht van me, want er was nogal veel corruptie met het toewijzen. Maar wanneer, zoal Ronald aangeeft, het er al slecht was is het toch juist een reden voor zo een clausule?

28 februari 2021 om 11:19

Argumentum ad hominem is nimmer een goed instrument om een stuk te beoordelen.

Kijk naar de feiten en baseer je mening daarop. Ik krijg het gevoel dat er teveel zwart wit naar de situatie wordt gekeken, terwijl de materie best uitgebreid is.

28 februari 2021 om 11:22

Kun je even verklaren waarom deze kwestie te zwart-wit bekeken wordt?

28 februari 2021 om 11:31

Lees mijn tweede reactie zou ik zeggen @mendieta06.

28 februari 2021 om 11:54

De feiten zijn dat er 3700 slaven zijn gestorven voor die voetbalstadions. Dan kan je prima beoordelen wat je daarvan vindt

28 februari 2021 om 12:30

De materie is vrij breed en om dit te begrijpen, dien je terug te gaan naar de basis en van daaruit verder inlezen. Er wordt hier teveel vanuit een eigen perspectief naar de situatie gekeken, terwijl het een gehele andere wereld betreft. -Ten tweede, er is uit onderzoek gebleken dat Nederlandse bedrijven en pensioenfondsen geld hebben verdiend. Dit zou dus betekenen dat ze ''blood money'' aan hun handen hebben. En niet alleen hun, maar misschien wij allemaal wel. Ga je verder erop in, dan hebben die Nederlandse bedrijven, belasting en salaris uitbetaald hier in Nederland. Ga je nog verder erop in, dan hebben we waarschijnlijk olie geã¯mporteerd en misschien zijn we allemaal wel een gedeeltelijk schuldig aan de mensen die zijn overleden. Belangrijkste aspect blijft, in welke mate er geprobeerd wordt om de situatie van deze arbeiders te verbeteren. Als blijkt dat het wk hier een bijdrage aan levert, dan is het misschien toch nog een beetje positief. -Ten derde, dit is misschien nog wel het belangrijkste punt. Je moet proberen jezelf in de situatie van de arbeiders te verplaatsen. Deze arbeiders hebben een uitzichtloos bestaan in hun eigen land en moeite om in de avond eten op tafel te zetten. Dit werk levert voor hun familie, kinderen en zichzelf een perspectief. Er is eten op tafel en de kinderen kunnen naar school om niet hetzelfde mee te maken als de vader. Ik zou zeggen, kijk maar de film '' the pianist'', misschien zul je dan hun situatie begrijpen. Want uiteindelijk komen de arbeiders vrijwillig en worden ze niet gedwongen. -Ten vierde, elke dode is er 1 teveel. Echter weten we niet het exacte aantal en ook niet het percentage. Ik kan wel zeggen, dat er uiteindelijk veel meer mensen een beter bestaan hebben gekregen door het werken in Qatar.

28 februari 2021 om 12:34

Je bekijkt het teveel vanuit je eigen perspectief. Dan kan je dus nooit een goed oordeel over de situatie vellen.

28 februari 2021 om 12:35

Deze mensen komen daar aan, hun paspoorten worden vervolgens afgepakt en ze worden in barakken gestopt om zich vervolgens de dood in te werken. Noem je dat een beter bestaan?

28 februari 2021 om 12:41

@japie krekel,

En hoeveel van deze mensen heb je nou werkelijk waar gesproken. Waarop baseer je deze bewoordingen. Wat je doet is een horror situatie schetsen en van daaruit vragen of dat een beter bestaan is.

Daarnaast bekijkt je het nog steeds teveel zwart-wit. Die mensen komen vrijwillig omdat ze zien dat familie leden het meestal goed hebben nadat iemand daar is gaan werken. Verdiep je erin en kom niet als een kind/tokkie een horror scenario schetsen.

28 februari 2021 om 12:41

Ja dat is dus onzin hè “ja het is slecht maar ze hadden het nog slechter”. Volgens die redenering kunnen we allemaal mensen uit Afrika die in gebieden waar er niet meer te leven valt door de droogte importeren en die hier aan 5 euro per dag met 1000 in een gebouw stoppen want ja “in Afrika hadden ze het toch slechter”. Omdat het ergens anders slechter is, wordt iets slecht niet plots iets goed of iets dergelijks. Die mensen hadden precies hetzelfde kunnen hebben alleen zouden ze er bovenop beter voor behandeld kunnen worden. En met dat “eigen” perspectief kun je alle wantoestanden goed lullen. Het enige wat er door dergelijke redeneringen gebeurt, is kromme dingen recht lullen.

28 februari 2021 om 12:45

Die mensen zijn vrijwillig gekomen onder valse voorwendselen die Qatar ze heeft gedaan om vanaf het moment dat ze daar arriveren opeens behandeld te worden als kuddevee. Amnesty International heeft die mensen wel gesproken en hun research gedaan en daar vervgens verslag van gedaan en het is shocking hoe die arbeiders daar worden behandeld. Dat zijn gewoon moderne slaven

28 februari 2021 om 12:46

@lierse1997,

Ik verplaats me in hun situatie. Wat zou jij doen als je geen eten op tafel kan zetten. Er is verder niemand je helpt, ook de overheid niet.

Zou je dan niet dit werk accepteren. Zou je dan niet dit werk doen om een beter bestaan te geven aan je kinderen.

Jullie zitten lekker warm in je huis met een overheid die je helpt, die luxe heeft niet iedereen.

28 februari 2021 om 12:46

Mendieta06. Je kan wel een heel lap tekst neerzetten met een paar moeilijke woorden en punten aankaarten, maar eigenlijk staat er gewoon helemaal niks in je reactie. Hoop gepraat in de ruimte met verwijten over en weer en dat deze arbeiders dankbaar moeten zijn dat qatar hen werk verschafte. Dat het uiteindelijk tot hun dood heeft geleid vergeet je dan maar even voor het gemak? Natuurlijk komen deze arbeiders maar Qatar om geld te verdienen voor hun gezin, maar dat papa niet meer thuiskomt is risico van het vak? Wat een onzin. Dit soort mensen hebben inderdaad niks en gaan dan wanhopig in Qatar werken, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je dat soort mensen de dood in moet jagen? Jij legt vooral dat schuld bij de werknemers neer en het een gevalletje 'eigen schuld, dikke bult is'. Ik kijk vooral naar de werkgevers (Qatar) en de gene die het hebben geregeld (fifa). Zij zitten fout en niet de werkgevers die daar naartoe trekken om geld te verdienen, want dat snap ik volkomen. En dit soort dingen toewijzen aan het land, om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden verbeteren? Er is ook een andere weg. Pas evenementen toewijzen als je de arbeidsomstandigheden hebt verbeterd. Bespaart een hoop doden. Dit soort landen gaan straks gewoon op dezelfde voet verder, want ja, waarom zou je veranderen als je evenementen toch wel krijgt?

28 februari 2021 om 12:50

Het heeft geen zin Japie. Je wilt jezelf niet verdiepen maar wel over hun problemen praten.

Doe je eigen onderzoek. Horror scenario neerzetten heeft niemand wat aan.

28 februari 2021 om 12:51

@Mendieta, ja uiteraard zijn die mensen hopeloos en hebben ze dat er voor over. Maar betekent dat dat het dan plots oké is? Die mensen gaan niet zeggen “oh maar als wij goede rechten krijgen dan ga ik niet meer naar Qatar hoor”. Net voor zo een soort mensen moeten anderen het opnemen want anders worden ze zoals nu uitgebuit. Je redenering “ze verwachten niet meer dus het is niet zo erg” slaat echt als een tang op een varken en is gewoon de reden dat dit soort wantoestanden plaatsvinden.

28 februari 2021 om 12:52

@mendieta06
Dat verhaal dat er uiteindelijk veel meer mensen een beter bestaan hebben gekregen door het werken in Qatar klinkt leuk maar dan heb je het over expats uit Europa en westerse gebieden. De arbeiders die werken aan de stadions en infrastructuur zijn geen westerse expats maar mensen uit o.a. India en Bangladesh, deze mensen worden gelokt met mooie verhalen over een goed salaris en eerlijk en vast werk, werkelijkheid is dat ze als slaven worden behandeld, hun geld niet krijgen en daardoor zelfs in de schulden komen en het land niet meer uitkomen. Door de slechte arbeidsomstandigheden zijn er ook nog eens duizenden arbeiders omgekomen. Misschien kun je uitleggen hoe de dood van het hoofd van het gezin perspectief oplevert voor hunzelf, familie en kinderen, misschien kun je ook uitleggen hoe het niet krijgen van je geld waar je slavenarbeid voor hebt verricht gaat zorgen voor eten op tafel voor de kinderen. Natuurlijk hebben die arbeiders in hun eigen land een slecht perspectief, des te erger dat een steenrijk land als Qatar deze mensen met een leugen in de val lokt, heeft inderdaad te maken met teruggaan naar de basis en inlezen en daarom moet je Qatar niet belonen voor deze praktijken en het WK boycotten op zowel politiek alsook op sportief vlak.

28 februari 2021 om 12:57

Om eerst te klagen over mijn lap tekst en daarnaast niet ingaan op de materie. Lachwekkend, waarom reageer je dan uberhaupt. En dan nog zeggen dat er niks instaat.

Enfin, ik zal je maar het goede voorbeeld laten zien.

''natuurlijk komen deze arbeiders maar Qatar om geld te verdienen voor hun gezin, maar dat papa niet meer thuiskomt is risico van het vak? Wat een onzin. Dit soort mensen hebben inderdaad niks en gaan dan wanhopig in Qatar werken, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je dat soort mensen de dood in moet jagen?''

Heb jij aantallen die je argument ondersteunt. Hoeveel mensen werken er werkelijk waar in Qatar en hoeveel overlijden er van deze mensen per jaar. Wat is er de afgelopen jaren gedaan om hun situatie te verbeteren.

''ij legt vooral dat schuld bij de werknemers neer en het een gevalletje 'eigen schuld, dikke bult is'. Ik kijk vooral naar de werkgevers (qatar) en de gene die het hebben geregeld (fifa).''

Fout, je leest mijn stuk niet, of kan de materie niet begrijpen. Ik leg de schuld bij ons allemaal. Wij hebben die bedrijven gefinancierd. Onze koning gaat daar op staatsbezoek om Nederlandse bedrijven te helpen met hun zaken in Qatar. Ik leg de schuld bij mensen die zonder geweten geld verdienen aan Qatar. De arbeiders zitten in een uitzichtloos situatie en helpen hun familie in thuisland. Iets is beter dan niets in hun situatie.

28 februari 2021 om 13:06

@japie
3700 is 37. Dat is uiteraard ook teveel, maar dan is de beeldvorming inzake 6.500 vermeende stadiondoden wel idioot uit zijn verband gerukt is.

28 februari 2021 om 13:22

Er zijn gebieden in Azie en Afrika waar ouders hun pasgeboren kinderen verkopen aan mensenhandelaars. Deze kinderen worden verhandeld en komen 9/10 in de prostitutie terecht waar ze met middelen als heroine kalm en mak gehouden worden terwijl er onmenselijke dingen met hen gedaan wordt. Over de kinderen in kwestie kunnen we beargumenteren dat ze zo beter af zijn aangezien ze anders in de meeste gevallen hun eerste levensjaar niet eens gezien zouden hebben. Dus zijn die praktijken natuurlijk dik oke? Jezus man, hoe krijg je zulke dingen uit je strot? Of die lui in hun huidige situatie nou beter af zijn dan daarvoor of niet, er zijn mensenrechten waar aan voldaan moet worden. Zolang dat niet het geval is (zoals in Qatar vaak het geval is) moet dat bestraft en gestopt worden.

28 februari 2021 om 13:36

@real8madrid
Ach, iedereen doet er aan mee. Ook jouw club Real Madrid met Fly Emirates. En wat te denken van die knieval door het christelijke kruisje van het Real-logo af te toppen om die tere moslimzieltjes daar maar niet voor het hoofd te stoten? Perez doet ook alles voor de oliedollars ;-)

28 februari 2021 om 16:09

@ Mendieta06, Ik betwijfel of er wordt uitgegaan vanuit eigen perspectief. Vrijwel iedereen weet dat er daar geen veiligheidsinspectie is die komt kijken of je op een gammele ladder staat zoals dat bij ons het geval is om maar iets op te noemen. Dat er mede daardoor meer doden zullen vallen bij de bouw van een stadion is vrij logisch en daar zullen weinig mensen een probleem van maken maar 3700 doden voor het bouwen van de diverse stadions gaat de perken ver te buiten. Ook als het een geheel andere wereld is. Er zullen gerust Nederlandse bedrijven en pensioenfondsen geld verdienen in Qatar maar heeft dat met het wk te maken of gaat dat over olie en vakanties en wat heeft dat te maken met de erbarmelijke omstandigheden waarin die mensen moeten werken? Maakt dat het dan minder erg? Ik begrijp heel goed dat die mensen (veelal met gladde praatjes en loze beloftes) naar Qatar komen om geld te verdienen maar maakt dat het beter? Dat ze een uitzichtloos bestaan hebben in eigen land weten we allemaal, daar vertel je echt niets nieuws mee. Ja, het levert dus geld en eten op maar of ze genoeg verdienen om naar school en de film te gaan dat durf ik toch echt te betwijfelen. Ik heb geen bewijzen om te zeggen dat het niet zo is, ik ben daar niet geweest, laat staan dat ik iemand heb gesproken. Ik heb mijn info alleen uit de krant en van Amnesty International maar ben jij daar wel geweest om iemand te spreken, kan jij bewijzen dat je gelijk hebt met dit verhaal of op z'n minst aannemelijk maken? Ja, ze komen vrijwillig maar uiteindelijk zijn ze natuurlijk wel gedwongen want die mensen staan met de rug tegen de muur. Ze hebben nauwelijks de keus om nee te zeggen want dit is vrijwel de enige manier om brood op tafel te krijgen. Jij beweert dat er dat er uiteindelijk veel meer mensen een beter bestaan hebben gekregen door het werken in Qatar. Heb jij daar cijfers en bewijzen van? Ik hoop van harte dat je gelijk hebt maar ook dat rechtvaardigt op geen enkele wijze de circa 3700 doden om ons van een paar weken voetbal te voorzien.

28 februari 2021 om 21:16

Nou mensen excuses voor mijn late response. En ik weet eerlijk gezegd ook niet of iemand dit nog gaat lezen.

Laten we eerst de feiten pakken en van daaruit zal ik een response geven aan iedereen die moeite heeft gedaan om te reageren.

''there have been 37 deaths among workers directly linked to construction of World Cup stadiums, of which 34 are classified as “non-work related” by the event’s organising committee. Experts have questioned the use of the term because in some cases it has been used to describe deaths which have occurred on the job, including a number of workers who have collapsed and died on stadium construction sites.''

Ik zie iedereen hier 3700 doden neerzetten, maar het artikel waaruit de getallen komen, spreekt van 37. Nog steeds teveel, maar dan heeft iedereen de feiten.

@ramondiaz

Nee, ik heb het hier over arbeiders. Ze werken in dubai en sturen het veel van het geld terug naar hun familie in land van herkomst. Verder beweer ik niet dat Qatar hier niet schuldig aan is. Ze zijn zeker schuldig. Ook al doen ze verkeerde dingen en is het niet ethisch, toch hebben ze het leven van veel mensen verbeterd. Dit lees ik niet bij amnesty, maar hoor ik van eerste hand. Later hieronder meer daarover.

@lierse 1987

Deze toestanden vinden plaats omdat regeringen zwak zijn, omdat onze koning waar we met ze allen zes miljoen per jaar aan betalen het niet opneemt voor deze mensen, omdat wij alsnog olie verbruiken en glimmend afrekenen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben blij dat er de afgelopen jaren verbetering is gekomen. Qatar maakt fouten, grote fouten zelf. Toch gaan mensen er graag heen. En nee deze mensen zijn niet zo dom. Ze weten heus wel wat er daar gebeurd en toch is dat een verbetering ten opzichte van hun situatie in het thuisland.

Wij als westerse landen moeten dit afkeuren. Enfin, wat verwacht je van een land die graag geld verdiend aan qatar en arbeiders uit oost europa slecht betaald. Wantoestanden zijn er, maar hier kunnen de arbeiders niets aan doen. Zij werken voor de toekomst van hun kinderen. En ja, dit heb ik uit 1e hand vernomen.

@realmadrid
praktijken zijn niet oke, maar het levert ook iets moois op (kinderen die leren om niet zo een toekomst te krijgen). Kijk je kan het van twee kanten zien. Indien je ooit naar dubai gaat, praat dan ook met die mensen. Stel ze vragen en je zal misschien wel verrast zijn met het antwoord.

@ kaassie
Moet zeggen, de minst sterke response. Er zijn niet 3700 doden maar 37. Nog steeds teveel.

En ja, tijdens mijn verblijven in dubai spreek ik wel eens buitenlanders die in de bouw werken(bekende pakistaanse restaurant, waar het eten vrij goedkoop is). Allemaal zeggen, dat het werk niet humaan is en eigenlijk veel te zwaar. Echter, zijn ze toch blij. Hier hebben ze toekomst perspectief. Het geld wat ze verdienen sturen ze op en wordt gebruikt voor familie en een gedeelte wordt opzij gezegd voor bijvoorbeeld een businiss en kopen van grond.

Nogmaals ik verdedig Qatar niet. Geef alleen aan dat je niet zo zwart wit moet kijken. Ik kan uit me eigen ervaring in dubai vertellen, dat al die gebouwen ook een goede kant hebben. De wantoestanden moeten wij van de westerse landen aankaarten. Helaas doen we dat te weinig en we weten allemaal waarom. Weet zeker dat er hier op voetbalzone zat mensen zijn die met een psg shirt rondlopen, psg bekijken op tv, op social media etc.

Wij zijn meer schuldig aan die toestanden dan de arbeiders.

28 februari 2021 om 11:22

Misschien had je toch door moeten lezen, want jij neemt Ronald de Boer niet serieus, maar verwacht je dat iemand jou serieus neemt als je je niet eens verdiept in de materie? Ik weet niet precies waar dat getal van 6500 vandaan komt, maar er zijn 37 doden gevallen bij het daadwerkelijk bouwen van de stadions. Nog steeds veel te veel, maar dat klinkt wel iets anders dan 6500. En al die wijsneuzen die nu roepen om een boycot, hadden dat moeten doen toen het WK naar dat land ging. Nu ook al die populistische politicus die nu stemmen proberen te winnen. En waarom zou Oranje het WK moeten boycotten? Is het de keuze van de spelers van Oranje geweest om het WK daar te organiseren?

28 februari 2021 om 11:27

Ik raad aan je eigen advies nog eens op te volgen en dan zie je dat er 3700 staat en niet 37...

28 februari 2021 om 11:30

Ik heb in mijn tweede reactie het dodenaantal al beoordeeld, dus daar ga ik niet op in.

Sorry dat ik in 2014 nog niet zo'n interesse had in politiek, of de procedure van de toewijzing van het WK. Ik was toen 18 en had andere interesses dan politiek en mensenrechten.

Daarnaast wist ik überhaupt niet hoe slecht het eraan toe ging bij het bouwen daar, dus hoe kan ik roepen om een boycot zonder enig kennis van zaken?

En dat laatste punt, de spelers van Oranje zij toch zo betrokken bij mensenrechten (zie Derksen-Akwasi en het VI-boycott), of zijn ze dat alleen wanneer dat in Nederland/europa gebeurd? Hij zijn vele male grotere schendingen van de mensenrechten, maar voetballen levert geld en roem op, dus gaan we maar door?

De Boer praat hier natuurlijk zijn eigen straatje schoon. Hij weet best hoe "geloofwaardig" hij is op dit gebied. Ik denk zelf dat het WK er echt niet voor gaat zorgen dat de buitenlandse arbeiders daar het veel beter zullen krijgen na het WK. Er is nu wat veranderd vanwege de vele kritiek, maar na het WK zal er niets meer veranderen. Ik heb schrijnende verhalen gelezen van hoe de immigranten daar worden behandeld.

Wow Ronald gaat even over nuance praten, van die 6500 overleden arbeiders is minimaal de helft overleden ivm bouwprojecten voor het WK. Ipv de nuance zoeken die er helemaal niet is zou hij die cijfers eens op zich moeten laten inwerken en snappen dat het een schande is en dat dit WK helemaal niet door moet gaan, dan maar geen WK.

28 februari 2021 om 11:57

Hij snapt dat wel. Hij vindt oliedollars gewoon belangrijker dan mensenlevens.

28 februari 2021 om 13:14

Bovendien kun je niet van nuance spreken als het duizenden doden betreft. Dan kun je alles wel minder erg doen lijken. Hij wil het gewoon niet zien uit eigenbelang, zoveel is duidelijk.

Wat een slecht betoog van de Boer. Zeggen dat iedere dode er een te veel is en vervolgens allemaal “verbeteringen” noemen die geen klap met de doden tijdens de bouw van het stadion te maken hebben. “De mentaliteit is anders. Het geld gaat allemaal naar de familie.” Oké Ronald, we vragen ons niet af waar het geld heen gaat, maar we willen weten wat je ervan vindt dat je een land promoot dat duizenden doden op z’n geweten heeft voor een toernooitje voetbal.

28 februari 2021 om 11:58

RdB is ambassadeur van dit toernooi om wat geld binnen te harken van die sjeiks die slaven hebben ingezet voor de bouw van die stadions. Dat vi dat ik toch nog wel een vraagje erger. Ik hoop eerlijk gezegd dat Oranje zich niet eens kwalificeert. Dat dit toernooi daar uberhaupt plaats vind vind ik echt een schande

28 februari 2021 om 11:59

*vind ik een graatje erger

28 februari 2021 om 12:36

Ik niet in ieder geval, blij met mijn antwoord?

28 februari 2021 om 13:29

@leb0wski
Maak je geen zorgen, ik kijk niet. Ik ben Nederlands/frans en ik hoop dat Frankrijk als wereldkampioen durft te zeggen dat ze niet meedoen en ik hoop dat Oranje zich kwalificeert en daarna ook zegt niet mee te zullen doen. Of ze nu wel of niet meedoen, ik hoef het niet te zien. En ik weet dat er ook andere dingen zijn die je dan niet hoeft te zien zoals het afgelopen WK in Rusland vanwege misstanden maar ergens mogen landen en mensen wel eens een grens trekken.

Dat het genuanceerder ligt is waar, maar dat is dan ook het enige dat relevante in het het betoog van de boer. Vooral dat stuk van “het waren er 3700 Ronald”, “dat maakt niet uit elke dode is er 1 teveel” moet toch wel de slechtste en meest tenenkrommende redenatie zijn die ik ooit gehoord heb.

28 februari 2021 om 11:23

"er zijn 6500 doden"

"ja maar dat ligt genuanceerd, daar zitten ook dokters, en ICT-ers bij."

"3700 zijn rechtstreeks bij het letterlijk bouwen van de WK-stadions, en dan hebben we het over arbeiders uit 5 landen, andere bouwprojecten of landen nemen we niet mee."

"elke dode is er 1 teveel."

Ja dit is een logisch verhaal van een man die weet dat hij eigenlijk een hopeloze zaak zit te verdedigen maar dan geconfronteerd wordt met harde cijfers en dus maar dooddoeners begint te strooien.

28 februari 2021 om 11:29

Ja inderdaad. Tenenkrommend gewoon. Derksen had dus wel gewoon gelijk toen hij het gisteren (of wat het eergisteren?) over hem had.

28 februari 2021 om 11:32

Eigenlijk ook te idioot voor woorden dat een Ronald de boer moet uitleggen hoe goed het wel niet gaat in Qatar. Ik snap dat die ambassadeur is van het toernooi en als je een analist ben weet je dat er vragen over gesteld worden. Te treurig voor woorden dat mensen die er een belang bij hebben de feiten zo anders kunnen presenteren en vragen om nuance.

28 februari 2021 om 11:33

Wat ik nog wel grappig vond, zodra Sigrid Kaag het heeft over een boycot is het populistisch stemmen winnen, maar zodra Derksen het doet is het een goed idee. Of je nou voor of tegen bent boeit me helemaal niets, maar laat je informeren door redelijk onpartijdige bronnen en oordeel dan, in plaats van tegenstellen tegen de mening van een politicus die je niet aardig vindt.

28 februari 2021 om 11:45

@fcg95, ik ben een grote Derksen hater maar ik snap wel waarom het populistisch gevonden wordt in geval van Kaag. Ongeveer een halfjaar stemden d66 nog tegen de motie. Verkiezingen komen eraan en d66 en Kaag draaien 180 procent. Dat komt zeer populistisch over.

28 februari 2021 om 11:45

@fcg95
Derksen roept dit al heel lang, dat is wat anders dan 3 weken voor de verkiezingen verontwaardigd zijn.

RdB heeft een kilo boter op zijn hoofd. Heeft miljoenen gepakt om Qatar te promoten bij de FIFA en dan is het niet verstandig je broodheer af te vallen. Deze man is een toppunt van hypocrisie.

28 februari 2021 om 11:16

Helemaal mee eens, Janta. Vergis je inderdaad niet in Ronald. Heeft inderdaad meegedaan aan het promoten van dit WK. Hyporcisie ten top. Nooit meer over het WK 2022 beginnen tegen deze miesbal.

"Die duizenden doden zijn een ver van mijn bed show, daar heb ik eerlijk gezegd niks mee. Ik houd van voetbal en wil gewoon een WK kunnen kijken en met mij veel anderen..."Aldus wat velen denken maar natuurlijk niet uit durven te spreken. Winst uit het evenement gaat voor het leeuwendeel naar de al rijke bedrijven, organisaties en topmannen. Daar zien de armen en arbeiders weinig van terug. Maar ja, het is hoe de mens werkt. Als het op tv is zal ik ook moeite hebben om niet te kijken. Die doden? Daar heb ik geen emotionele band mee. Alleen vanuit empathisch inlevingsvermogen en ratio kan ik die mensen dichterbij halen. Mensen zijn echter primair gericht op hun directe omgeving. Moraliteit is wat dat betreft uit evolutionair oogpunt een fabel. Kijk de geschiedenis er maar op na. Een interessante discussie is het wel.

Ik ben onlangs in Dubai op vakantie geweest en daar werken ze ook in bizarre omstandigheden (45 graden, volle zon, vlooienloon). Het is van de zotten dat R. De Boer zo 'nonchalant' reageert op dit zeer verontrustende constatering. Oranje moet net als alle andere landen dit soort taferelen en toernooie boycotten. Je maakt hiermee een duidelijk statement richting de Uefa, het land Qatar en alle normen en waarden (als die er nog zijn in de voetballerij).

28 februari 2021 om 11:39

Wil je je reactie nog meer kracht geven, dan moet je afsluiten met 'en ik ga daar ook niet meer naar toe op vakantie!'

Wat een schaamteloze man deze Ronald de Boer. Ik sta volledig achter een boycot van het WK. Het moet eens ophouden met het feit dat de corrupte FIFA corrupte landen als Rusland en Qatar de kans geven om de wanzaken in het land te verbloemen met zo een evenement. We zagen al eerder hoe voetbal en WK’s in Italië en Spanje gebruikt werden onder Musolini en Franco om de zaken te verbloemen, en deze propoganda wordt vandaag de dag nog gewoon voortgezet door de FIFA.

Ronald de Boer weet waarschijnlijk niet eens hoeveel geld hij precies verdiend heeft in Qatar maar dat is ongetwijfeld heel veel. Zowiezo had het toernooi nooit toegewezen mogen worden aan Qatar maarja Blatter en Platini die vonden het vele geld toch wel heel erg aantrekkelijk. Want dat is het gewoon. Het draait gewoon om geld. En Ruud Gullit dan die strijdt zo voor gelijke kansen voor iedereen en tegen ongelijkheid. Maar als hij voor heel veel geld als Analist op televisie in Qatar kan werken dan doet hij het meteen

Lachwekkend om dit goed proberen te praten of te nuanceren. Het boeit mij niet of het 6500 doden zijn of 3000. Het zijn er veel te veel. De bouwers van die stadion die het 'geluk' hebben dit wel te overleven leven daar is schandalige omstandigheden. Dit gaat allemaal echt niet veranderen als je er naar toe gaat en met statements de dialoog zoekt. Overigens als je niet gaat zal er ook niet veel veranderen natuurlijk. Echter heb je dan wel zelf het 'juiste' gedaan wat mij betreft. Boycot had je ook al tig jaar terug moeten uitspreken. Snap niet waarom dat nu zo leeft. Wat is nu echt nieuwe informatie? Dat er sprake is van 6500 doden? Alsof we bij 2000 of 3000 doden tot een andere conclusie zouden moeten komen vwb een boycot. Maar goed we weten hoe het gaat uiteindelijk. Als Nederland zich kwalificeert gaan we en roepen we wat in de kantlijn over mensenrechten zonder dat er iets veranderd. Zeg maar precies zoals bij de winterspelen in Sotsji en de zomerspelen in Beijing. Over een jaar ook weer winterspelen in Beijing. Dan gaan we ook gewoon ondanks wat er in China onder andere met de Oeigoeren gebeurt.

28 februari 2021 om 11:29

Dit leeft nu omdat er over 3 weken verkiezingen zijn en bepaalde politici dit weer naar boven halen. Dat is er veranderd. Een halfjaar geleden werd motie nog verworpen, nu wil opeens de een na de andere partij dat onze koning en premier niet meer gaat

Vreselijk dat de ambassadeur van het WK-bid nog even de boel flink mag bagatelliseren. Ronald de Boer kijkt natuurlijk gewoon uit naar die paar weken dat hij tussen de elite potjes voetbal mag kijken. Ik geloof geen seconde dat hij zich zorgen maakt om duizenden doden tussen de arbeiders. Wat een enorm warrig betoog ook.

Wk's zijn verworden tot walgelijke prestigeprojecten van de elite. Duizenden doden, omdat een land helemaal niet geschikt is om een wk te hosten en in een recordtijd dure stadions uit de grond moeten stampen, en de arbeider moet het met zijn leven bekopen. Ik wil dat landen een keer een grens trekken. Tot hier en niet verder.

Ik heb voor een uitzendbureau gewerkt waar we voornamelijk, poolse, bulgaarse en roemeense mensen hadden werken voor ons.
Ik had veel contact met die mensen, en een ding hadden ze allemaal gemeen.
Ze geven niets om veiligheid, zekerheid, stabiliteit etc. Nu pakken wat we pakken kunnen en de rest is niet belangrijk.
Daarom denk ik ook dat er zeker een deel van die doden, door hun eigen toedoen om het leven zijn gekomen.
Maar ja dat is speculeren, elke dode is te veel en mag niet gebeuren.
Maar arbeiders luisteren niet altijd naar de werknemers en leven de regels niet altijd na.

28 februari 2021 om 11:31

Juist dan zouden werknemers beschermd moeten worden door hun werkgever. En als ze zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden kunnen ze op zoek naar een andere baan. Maar daar ging het in Qatar niet om natuurlijk, alleen om zo snel en goedkoop mogelijk die stadions uit de grond te stampen.

Schaamteloos. Espn moet zich echt kapot schamen dat ze hier ruimte aangaven. Ja die mensen krijgen ook al hoger loon. blah blah blah. Pijnlijke TV. Zelden mij zo ongemakkelijk gevoeld dat ik ergens naar aan het kijken was.

Dat Ronald niet de scherpste spijker in de gereedschapskist is moge duidelijk zijn. Dat hij een moordlustig regime goedpraat dat duizenden mensen de dood in heeft gejaagd omwille van de eigen glorie gaat de domheid echter nog ver voorbij. Iedereen die ook maar enigszins bij dit gedrocht van een toernooi te maken heeft is medeverantwoordelijk. Het bloed van duizenden mensen is via de knaken ook op Ronalds handen terechtgekomen. Zou zo'n man lekker slapen?

Ik sta helemaal achter derksen, spelers van oranje willen niet komen bij veronica inside (ze zijn nog nooit geweest)omdat ze een punt willen maken over dat akwasi onderwerp maar ze willen wel voetballen waar zoveel doden zijn gevallen om het wk te kunnen realiseren, erg hypocriet allemaal.
Puur om de centen.

Ohhhh maar 3700 doden die rechtstreeks betrokken waren bij het bouwen, waar hebben we het nu nog over dan ? Dit verandert het beeld totaal en kunnen we nu wel met n schoon geweten lekker voetballen en feestvieren Ronald en sorry dat we zo over Qatar hebben gedacht !

28 februari 2021 om 11:38

Ja joh valt mee toch? Om een paar stadions de grond uit te stampen die na, ik schat, 5 jaar buiten gebruik zijn.

28 februari 2021 om 11:45

Sterker nog.... Ze worden na het WK afgebroken en elders, meen in Afrika weer opgebouwd

28 februari 2021 om 11:57

Wauw echt waar?😅 Voor eenzelfde WK-achtig evenement of? Zou niet weten wat ze er in Afrika mee moeten

Gewoon weer zo'n situatie waarbij ik vind dat wij ons normen en waarden niet moeten opleggen aan andere culturen. We mogen best aangeven dat wij bepaalde dingen liever anders zien, maar daar moeten we het bij houden. Van de andere kant hebben we ook niet graag dat zij hun normen en waarden aan ons proberen op te leggen.

28 februari 2021 om 11:36

Je zou toch denken dat respect voor de medemens een universele norm is? Normaal ben ik ook geen fan van normen en waarden opleggen maar mensen als vee zien, is toch iets dat we achter ons mogen laten.

28 februari 2021 om 12:04

Ik bedoel dan meer op het feit dat men daar inderdaad veiligheid op de werkvloer wat minder hoog in het vaandel heeft staan. Daar is zorgen voor brood op de plank net wat belangrijker dan de eigen veiligheid, zeker als je ziet dat die mensen in eigen land helemaal niets zouden hebben.

28 februari 2021 om 12:33

In sommige Afrikaanse landen heeft men schoon drinkwater ook wat lager op de agenda staan, maar dat is uit noodzaak. Niet echt een reden om het zo maar te accepteren.

28 februari 2021 om 11:39

Ik begrijp niet helemaal wat je wil zeggen? Ik mag toch hopen dat iedereen in Qatar dit toch wel schaart onder "de dingen die we liever anders zien"

28 februari 2021 om 12:00

Ik als ondernemer zou anders best graag willen dat mijn werknemers dezelfde rechten hebben als die in Qatar. Ik laat een stel Polen het werk doen voor een hongerloontje, pak het paspoort af, en als er 1 omvalt haal ik een nieuwe. Lekker makkelijk man!

Toch wel wat respect verloren voor hem na dit te lezen . Had meer verwacht van hem . Waarom gaat hij daar niet wonen zal positief zijn voor ze dochters kunnen gelukkig daar vrij uit leven ....

Ik vind het ook schaamteloos wat hij zegt, want zoveel doden dat valt gewoon niet goed te praten. Uiteindelijk zal zo'n boycot nooit plaatsvinden, want voetballers denken enkel aan het WK vinkje wat ze achter hun naam kunnen zetten. Dan komt het argument dat ze het allemaal heel verschrikkelijk vinden, maar zij er enkel zijn om sportieve redenen...blablabla. Dan is de vraag hoe hypocriet zijn wij eigenlijk zelf want er zal geen VI oranje komen, dat staat vast maar denk dat voetbal dieren Derksen en Gijp toch echt wel de tv ervoor aan zetten om naar NL elftal te kijken. Het is hypocrisie op een ander level, maar toch vraag ik mij dit wel af hoeveel mensen dan uiteindelijk toch gaan kijken en daar schaar ik mijzelf ook onder. Zo van NL elftal doet niet mee aan de boycot, nou dan zetten wij de tv weer massaal aan en juichen eensgezind als Oranje scoort. Denk dat de grote winst hier is dat het bespreekbaar wordt gemaakt en hopelijk bij FIFA ook helpt om andere keuzes te maken bij toewijzing een volgende keer. Er zal hopelijk meer kritisch worden gekeken naar de criteria voor het krijgen van een eindtoernooi. Denk dat dit het maximale is naast dat er wat protesten zullen zijn, maar er zal verder weinig veranderen ben ik bang.

Ik heb het even opgezocht: voor het wk in Brazilië vielen rond de 10 doden bij de bouw van stadions. Was toen ook redelijk wat ophef over. Elke dode werd in ieder geval gemeld in de media. En nu...nu zijn er 3700 doden te betreuren. Onvoorstelbaar.

28 februari 2021 om 11:47

Ja ik weet het nog dat er toen echt een hele ophef was rond de dood van 1 of 2 arbeiders bij de bouw van zo een stadion. Het kwam echt gewoon als een van de headliners in het sportjournaal.

28 februari 2021 om 11:55

Bizar, het verschil tussen beide. Van het WK in Rusland weten we helemaal niets, maar het toewijzen van dat WK was blijkbaar ook niet helemaal eerlijk verlopen. Het WK in Brazilië had overigens weer andere schandalige praktijken. Gaat lekker met die toernooien van de Fifa.

Amerika heeft meer dan een miljoen onschuldige mensen in Irak gedood gaan we het WK in 2026 ook boycotten?

Ik weet niet wat erger is: de naïviteit van de Boer of het aantal spelfouten in dit artikel.

Hij zal prima slapen. Hij gelooft namelijk echt dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt en dat het allemaal juist hartstikke goed is voor Qatar dat het (gekochte) WK daar wordt afgewerkt.
Maar wat doen "wij" (de wereld) eraan? Helemaal niets. Er gaat geen enkel land boycotten en het niet sturen van koning en premier zal ze in Qatar werkelijk jeuken.

En het publiek gaat ook gewoon massaal kijken, zoals de sponsoren ook massaal geld zullen spenderen om maar gezien te worden door miljarden kijkers.

Het wordt wel het eerste WK in mijn tijd wat ik niet ga meemaken, zelfs een finale met Oranje gaat mij voorbij.
En daarbij realiseer ik mij ook dat er genoeg zaken zijn die ook erg zijn en waar we (mijzelf incluis) oogluikend of met open ogen niets tegen doen (zoals de Oeigoeren genocide in China). Maar het niets doen bij het ene is geen reden om ook niets te doen bij iets anders. Ook realiseer ik me dat de regering in Qatar hier helemaal niets van merkt en het geen enkel effect zal hebben, maar toch...

Ik ben oud genoeg om de boycot van Zuid-Afrika bewust mee te maken en daar heeft het uiteindelijk geholpen.

En wat ik ook vind van Derksen (en dat is best veel en het meeste niet al te positief), hier ben ik het volstrekt met hem eens.

Ik vergeef het hem wel, puur omdat hij betaald is om zich positief te uitten over dit onderwerp en hij gewoon een erg dom persoon is. Je kunt niet om tact vragen, gewetens vragen stellen aan een persoon die gewoon niet zo snugger is. Voetballers zijn over het algemeen geen Chiellini met een universitaire opleiding, mede waarom ik zeg dat voetballers zich niet moeten bemoeien met maatschappelijke problemen. Ze doen het wel en dan krijg je dit soort dingen. Knvb moet dit boycotten en voetballers moeten hun mond houden in elke discussie, ze zijn meestal niet wijzer. Rolmodel in de sport, niet in de politiek.

Als televisiekijker hebben wij uiteindelijk de macht. Als wij niet kijken dan is het WK voetbal één grote grap, net als een WK waterpolo of hockey. Ik heb in ieder geval al helemaal geen zin meer in dit corrupte WK voetbal. Laat die corrupte lui van de fifa maar zelf kijken en juichen, wij als voetbalfans moeten dit toernooi negeren!

28 februari 2021 om 12:58

Ik ga niet kijken. Hoop dat velen volgen, want inderdaad: consument is bepalend.

28 februari 2021 om 13:00

Nu allemaal makkelijk te zeggen. Wat als Nederland een fantastisch Wk voetbalt en ze in de finale staan tegen Duitsland. Dan ga jij gewoon ff wat anders doen op dat moment?

Ronald de Boer verwoordt het prima op Espn. Je moet ook kijken waar een land vandaan komt. Al die moraalridders in Nederland hebben totaal geen referentiekader. Maar wel het hoogste woord over zaken in allerlei uithoeken van de wereld. Wat een enorme zelfoverschatting.

28 februari 2021 om 12:21

Ben het hier zowaar met je eens! Altijd de rest van de wereld de maat willen nemen. Alsof de manier waarop alles hier gaat zo goed is. Natuurlijk zijn de doden ernstig, maar de selectieve verontwaardiging van mensen is erg stuitend. Als je het lot van onschuldige doden zo erg aantrekt, dan heb ik nog wel een paar onderwerpen voor jullie!

28 februari 2021 om 12:30

En hoe zit het dan met onze internationals die alleen dingen boycotten waar ze geen geld aan verdienen?

28 februari 2021 om 12:39

@japie
Dat ben ik volledig met je eens. Ik ben tegen selectieve verontwaardiging en hypocrisie vanuit alle richtingen.

28 februari 2021 om 12:35

Hij verwoordt het helemaal niet prima. Hij veegt zijn eigen straatje schoon met allerlei drogredenen.

28 februari 2021 om 12:40

Hij gebruikt gewoon minder grote woorden dan al die moraalridders hier en schreeuwlelijkerds als Derksen en Driessen. Dat zouden meer mensen moeten doen.

28 februari 2021 om 12:44

Hij gebruikt minder mooie woorden? Er wordt tegen hem gezegd “er waren 3700 doden bij de bouw van de stadions”, wat was zijn antwoord? “Elke dode is er 1 teveel”. Nu vraag ik je toch even om eens uit de doeken te doen wat hij zogenaamd “uitstekend” verwoordt.

28 februari 2021 om 12:55

Je moet beter luisteren. Het waren er geen 3700 maar 37. Dat staat trouwens ook op internet. Dus in die zin heeft Ronald de Boer gewoon gelijk.

28 februari 2021 om 14:14

En dat zijn cijfers van Qatar zelf.

Heeft deze man geen moreel kompas? Je kunt dergelijke uitspraken alleen doen als je er belangen hebt. Daar geld pakken en dan het beleid en de omstandigheden verdedigen onder het mom van vooruitgang en verbetering op termijn.

Als je denkt dat een mens niet nog dieper kan zakken. Wat een schaamteloze immorele eikel is die Ronald de Boer zeg. Dat hij totaal geen menselijke waardes kent en verblind is door de oliedollars prima. Maar het gore lef hebben om eventjes hier alles te lopen bagetaliseren. En dan ook nog gooien op mentaliteit. Die Ronald de Boer is totaal de realiteit kwijt met de maatschapij.

Wat een meelopers hier zeg! Meneertje Derksen wordt kwaad en al zijn tamme schaapjes hier zijn dat dan natuurlijk ook. Er bestaat geen grotere hypocriet dan Johan Derksen. Zijn betoog van afgelopen vrijdag komt alleen maar voort uit pure rancune richting de oranje internationals, meer niet! Nederland heeft al jaren handelsbetrekkingen met Qatar maar toen hoorde je hem niet hoor. Als gevraagd wordt waarom Jan Boskamp dan wel daar mag werken? Antwoord meneertje hypocriet met ja maar Jan houdt zich alleen bezig met voetbal en de Tweede Wereldoorlog. Met andere woorden Jan mag wel als mens interesses hebben en oranje internationals niet.
Verder vind k t veels te makkelijk om dit probleem bij de spelers neer te leggen. Bobo’s hebben besloten dat er daar een WK wordt gespeeld, ga daar lekker tegen tekeer, maar nee wat meneertje hypocriet zit nog vol haat van afgelopen zomer.

28 februari 2021 om 12:22

Nee precies. Een sportprogamma wat kritisch op je is en waar je geen geld aan verdiend boycotten is natuurlijk makkelijker dan geld laten liggen wat is verdiend over de rug van slaven

28 februari 2021 om 12:33

Als jij echt dat top internationals voor het geld naar een WK gaan dan zijn we gauw uitgesproken!

28 februari 2021 om 12:37

Jij denkt dat ze tegen de KNVB zeggen laat dat geld en de winstpremies maar zitten? Natuurlijk doen ze het ook voor een groot deel voor het geld. Presteren ze op zo een WK goed kunnen ze ook nog eens naar een nieuwe club voor een hoger salaris en tekengeld

28 februari 2021 om 12:45

Onzinnige discussie want we dwalen af van t onderwerp. Ik weet niet waarom ineens iedereen verwacht dat ze dat WK gaan boycotten omdat meneertje Derksen dat roept! Alleen al daarom zou ik juist gaan. En verder verwacht k dat jij geen International topvoetbal meer kijkt aangezien dat gefinancieerd is door de slavendrijvers uit het midden oosten! Wel principieel blijven he Japie. Succes der mee

28 februari 2021 om 13:16

Ik vind het gewoon zwak dat Oranje alleen dingen boycot die ze lekker uitkomen en dat gelijkheid en racisme voor hun opeens niet meer relevant is als ze ergens geld kunnen verdienen. Op dat moment wordt er wat betreft de mensenrechten opeens heel makkelijk de andere kant op gekeken

28 februari 2021 om 14:13

Japie wat loop je nou te kakelen allemaal. Dat rapport is best vers en er is al meteen duidelijk geworden dat de cijfers niet zo lijken als wordt genoemd. Dat Derksen meteen dat rapport op pakt moet hij weten, maar dat jullie ineens willen bepalen wanneer of hoe spelers moet reageren is zeer stuitend

28 februari 2021 om 16:30

de spelers willen toch ook bepalen hoe anderen reageren gezien de boycot van VI. ik zeg niet dat die onterecht is maar dan mogen mensen toch ook hun twijfels hebben bij hoe de internationals met bepaalde dingen omgaan?

28 februari 2021 om 12:23

Volkomen mee eens! In feite zijn alle spelers van Psg, Bayern Munchen, AS Roma, Boca Juniors en Barcelona (tot 2017) dan ook schoften toch? En wat te denken van alle clubs die gesponsord worden door Fly Emirates, Turkish Airlines etc.? Kom op zeg met die selectieve verontwaardiging. Spelers moeten zich ook gewoon niet teveel met politiek bemoeien. Dat BLM-geleuter vind ik net zo lachwekkend en hypocriet. Ik begin steeds beter te snappen hoe veel Nederlanders in WO2 opereerden.

28 februari 2021 om 12:45

Als je als speler in stadions gaat spelen waardoor duizenden mensen om het leven zijn gekomen dan is het veel te makkelijk om te zeggen “ik doe niet aan politiek”.

28 februari 2021 om 12:57

Nogmaals, duizenden zijn er in de praktijk 37 geweest. Om bewust het getal van 6.500 doden in relatie tot de stadions te noemen terwijl het er feitelijk 37 zijn geweest, dat kan ik niet anders interpreteren dan als bedrog en stemmingmakerij.

28 februari 2021 om 14:16

Je doet gewoon zelf hetzelfde. Een groot deel van die 6500 waren omwille van het wk in Qatar in dat land. Want is er zo een groot verschil tussen sterven bij het bouwen van dat nieuwe stadion of sterven bij het nieuwe hotel naast dat nieuwe stadion voor toeristen of bouwen van die nieuwe brug naar dat nieuwe stadion?

28 februari 2021 om 14:41

Ben jij VN-inspecteur geweest daar of zo? Je weet het allemaal wel heel erg goed.

28 februari 2021 om 16:04

Wat is dat nu weer voor een reactie? Bij jij een VN-inspecteur of zo? Of hoe kom jij aan die 37? Nu ik denk door het internet, nu daar haal ik mijn info ook vandaan.

1 maart 2021 om 11:02

Ik hou gewoon niet van moraalridders die hoog van de toren blazen. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Ronald de Boer is gewoon een domme jongen zonder enig normbesef. Of hij kiest er bewust voor zich dom te houden en vindt die dollars gewoon belangrijker dan mensenlevens, dat zou eigenlijk nog erger zijn. Neemt niet weg dat we als consument ook een aandeel kunnen leveren. Ik ben zodanig tegen een WK in Qatar dat ik voor mezelf heb besloten geen wedstrijd te gaan kijken, ook niet die van Oranje. En ja, ik realiseer me dat dat geen reet uitmaakt, maar ik wil niet zo'n hypocriet zijn als De Boer. Bovendien: een WK in december is makkelijker te boycotten, dat is over het algemeen niet de periode waarin ik met vrienden op een terras zit bier te drinken

28 februari 2021 om 12:52

Nou k zou dan ook de Champions League overslaan. De wedstrijden van Barca kan je ook links laten liggen.

28 februari 2021 om 12:57

Ik kijk al niet veel Champions League meer. Dat komt overigens meer doordat de Uefa al jaren geleden heeft toegegeven aan de commercie en de toplanden vier CL-tickets gunt en de mindere landen een of zelfs nul. Door die ongelijkheid vind ik er niet veel meer aan. Maar je hebt gelijk: de wijze waarop bepaalde clubs of toernooien gesponsord worden, verdienen het om ook kritisch bekeken te worden.

28 februari 2021 om 13:01

Barca heeft nu Rakuten, maar heb hierboven een lijstje van sponsorships van Qatar Airways weergegeven. Vermoed trouwens dat het er bij CL-hoofdsponsor Gazprom in Siberie ook niet altijd even zachtzinnig aan toe gaat ;-)

Was een goeie voetballer,nu een lulhannes....hoe kun je in godsnaam zo praten
Maar ja hij kreeg veel geld toendertijd maar hij blijft gewoon dom

Het gaat hier in Nederland natuurlijk vooral om het feit dat het een arabisch/islamitische land is.

Ik heb niemand hier ooit hoeren zeggen dat alle Nederlandse trainers uit china moeten vertrekken. Of dat je daar als club of land niet heen moet. Of dat er sancties moeten worden oogelegd aan het land.

Terwijl daar nu duidelijk is dat er genocide wordt gepleegd.

Toen antoine griezman een statement maakte en niet meer samenging met huawai om die reden. Kreeg hij heel veel shit over zich heen. Dus bespraar me jullie krokodillentranen.

28 februari 2021 om 13:21

Je zou dit ook als het begin van meer kunnen zien. Er is tegenwoordig natuurlijk veel meer bewustzijn op dit gebied en bovendien wordt informatie veel sneller verspreid dan pakweg twintig jaar geleden. Dus wellicht zullen voetballiefhebbers in de toekomst wel vaker kritisch zijn wanneer iemand geld gaat verdienen in China, de VS, Saudi-Arabie of een ander land waar vreselijke dingen gebeuren. Echter begrijp ik de verontwaardiging wel, omdat het nu niet over een individu gaat maar over een mondiaal toernooi. Dat krijgt logischerwijs meer aandacht. Je verwijt dat men alleen islamitische landen bekritiseert, vind ik nonsens. Misschien kun je dat onderbouwen?

Ik vraag mij af hoe deze verschrikkelijke aantal doden zijn ontstaan. Wanneer in een oorlog 1 soldaat overlijd dan hoor je de details en het persoonlijke drama van de persoon, medesoldaten en familie, maar wanneer het om verschikkelijke aantallen gaat hoor je alleen maar het aantal doden. Het leed van het individue verdwijnt naar de achtergrond. Natuurlijk gaan ar.e uitzichtloze mensen ergens naar toe om het beter te krijgen voor zichzelf en familie maar dat wil niet zeggen dat onder de vlag van de Fifa corruptie dit mogelijk gemaakt wordt. De Fifa heeft schijnbaar geen eisen gesteld in een land waar alle wetten en normen ver afwijken van wat gemiddeld is.

3.700 moet 37 zijn. Dat is dus geen 56,92 maar 0,005692 van de in de Guardian genoemde 6.500 dode arbeidsmigranten. Zorgvuldigheid lijkt me wel zo belangrijk bij dit soort beladen onderwerpen VZ.

28 februari 2021 om 14:18

Het zijn wel cijfers van de organisatoren van het WK zelf. Daar mag dus ook wel met enige twijfel naar gekeken worden.

28 februari 2021 om 14:37

Tja, dat mag je tegenwoordig ook wel met cijfers van de Nederlandse of Belgische regering , EU, WHO etc.

28 februari 2021 om 16:04

Ja ook van mijn bakker om de hoek, maar wat is de relevantie?

Stel het WK word in Nederland gehouden en er komen ook maar 2 mensen om tijdens de bouw dan is de wereld in rep en roer, word waarschijnlijk het WK afgenomen en is het een regelrechte schande voor Nederland als voetballand.
Ik heb geen idee, waarom er nu überhaupt ook niet maar een beetje getwijfeld word om dat hele WK weg te trekken uit een land dat niet eens weet hoe je voetbal schrijft en zoveel dingen overtreed waar de Fifa wél voor staat, o.a. mensenrechten.
Boycotten als landen is het grootste statement wat je kan maken.....zeker de voetballer van NL die de laatste tijd wel om "kleinere" zaken zijn gaan boycotten.
Eens kijken hoe de mannen nu in elkaar zitten.

28 februari 2021 om 14:08

Dat ligt eraan hoe die mensen omkomen natuurlijk en of de veiligheidsvoorschriften in acht genomen zijn.

Echte klinklare onzin wat er allemaal niet word geroepen. En Rusland dan moesten ze die ook boycotten om MH17 kom op zeg schaamteloos hoe wij hier op een artikel van de guardian hallo mensen de waarheid snijd aan twee kanten dus roepen wat je wilt mag maar denk ook aan andere

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren