Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Davids verbaasd door vraag bij Studio Sport over Derksen: ‘Maar waarom dan?’

Laatste update:

Er is de afgelopen dagen veel te doen rond Johan Derksen en diens uitspraken in het programma Veronica Inside. De Oranje-internationals maakten vrijdag bekend dat ze naar aanleiding van de veelbesproken uitspraken van de analist over rapper Akwasi het televisieprogramma voorlopig boycotten. Het is een keuze die Edgar Davids volledig kan begrijpen, zo vertelde hij zondagavond in Studio Sport.

Derksen ligt onder vuur nadat hij Akwasi bekritiseerde om zijn uitspraken bij een anti-racisme demonstratie in Amsterdam en hem bij wijze van grap vergeleek met Zwarte Piet. De Oranje-internationals spreken zich op Instagram massaal uit tegen de analist en hebben besloten om geen medewerking meer te verlenen aan interviews met Veronica Inside. “Dit is onschuldige humor? Dit is de taal van de voetbalkantine? Dit is maar een mening? Dit is soms het randje opzoeken? Lekker laten gaan joh? Nee! Dit is ver over de grens. Niet voor de eerste keer. Niet voor de tweede keer. Keer op keer op keer. Enough is enough! Wij, Oranje-internationals, laten ons niet meer interviewen door dit programma”, zo luidde het statement, dat werd gedeeld door onder meer Virgil van Dijk, Ryan Babel, Matthijs de Ligt, Jasper Cillessen, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst, Marten de Roon, Stefan de Vrij, Patrick van Aanholt en Daley Blind.

“Absoluut, het is niet de eerste keer. Daar gaat het om, het gaat erom dat het verschillende keren gebeurd is en elke keer werd weggewuifd. Er waren geen consequenties en nu zie je dat iedereen er genoeg van heeft. Vandaar de boycot, dat is terecht”, antwoordt Davids op de vraag of hij de boycot terecht vindt. Presentator Jeroen Stomphorst vraagt zich af of je niet beter ‘aan tafel kan gaan zitten, de man in de ogen te kijken en een statement te maken’. “Maar waarom dan?”, reageert Davids direct. Stomphorst stelt dat het dan misschien ‘landt’ bij Derksen. “Als het herhaaldelijk voorkomt, moet je elke keer aan tafel. We hebben het vaak genoeg besproken en als je het niet doorhebt, zijn er consequenties. Dit is niet van nu, dan had je drie jaar geleden aan tafel moeten zitten. Het is al heel vaak besproken en nu is het genoeg.”

'Racistische' opmerking Derksen valt verkeerd: 'Schandalig dat het nog voorkomt'

“Je moet kijken naar de media. Er wordt vaak gezegd dat sporters een voorbeeldfunctie hebben, maar de media hebben dat ook en nog sterker. Zij zijn verantwoordelijk voor wat ze het publiek voeden”, gaat de 47-jarige oud-middenvelder verder. Hij vindt niet dat de uitspraken van Derksen te scharen zijn onder vrijheid van meningsuiting. “Dan mag je nog steeds niet iemand beledigen. Punt. Ze proberen het nu op vrijheid van meningsuiting te schuiven, maar daar gaat het niet om. Ik denk dat er genoeg andere woorden gebruikt kunnen worden, dat is niet het geval.”

Stomphorst wijst erop dat Derksen in Veronica Inside zei dat het wel meeviel met het racisme in Nederland. “Het is de opinie van een witte Nederlander”, reageert Davids. “Als het één keer voorkomt, is het een incident. Dat zag je ook in het berichtje van Virgil, dit was niet de eerste keer. Laatst zei Marco van Basten bijvoorbeeld ook iets (sieg heil in een live-uitzending van FOX Sports, red.), daar werd hij op aangesproken. Als je vaker racistische opmerkingen maakt, ga je twijfelen.”

Op het statement van de Oranje-internationals kwamen de nodige reacties. “Er was een groot deel ook positief. Het ligt gevoelig en dat vind ik grappig. Waarom ligt het gevoelig als iemand aangeeft dat hij niet zo aangesproken wil worden? Als we het hebben over racisme in Nederland, staat wit Nederland op de banken. Wat is het wat dat creëert? Het kan ook zo simpel zijn dat je zegt: ‘Ik kan het niet voelen, maar wat voel jij? Kunnen we het samen oplossen?’ Van de reacties schrikken we niet meer. Er is een klein soort aanhang die fanatiek is en een kans ziet, daar maak ik me niet druk om ”, aldus de 74-voudig Oranje-international. Critici stellen dat de internationals nu ook het WK van 2022 in Qatar moeten boycotten. “Ik vind het belangrijk dat we in Nederland dingen met elkaar oplossen en dan naar Qatar gaan kijken.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oja, laten we de opmerking van van Basten hier ook nog even bijslepen en onder racisme scharen.

21 juni 2020 om 20:04

Volgens mij wordt die opmerking niet echt onder racisme bestempeld, maar meer aangehaald als voorbeeld dat hij 1x iets echt fout zei, daarop werd aangesproken, en dat het verder niet voorkomt. Derksen zegt veel vaker echt foute dingen, daarom is nu om de tafel gaan geen optie meer. Zo lees ik het althans.

21 juni 2020 om 20:15

Oh Davids heeft zeker een punt wat Derksen betreft. Die is ook onnodig aan het kwetsen van alles en iedereen. Maar als mensen iets vragen en ze dan steevast meededelen dat ze er geen reet van snappen omdat ze wit zijn, ja wat verwacht je dan van je witte medemens? Dat ze zich niet mogen mengen in het debat en alleen maar ja en amen knikken?

21 juni 2020 om 20:27

Wellicht beginnen met een gesprek en het proberen te verplaatsen in een ander, voordat er op de banken gesprongen wordt? Een beetje zelfkennis; hé, misschien hebben ze gelijk, hoe kunnen we helpen? I.p.v. hey jongens houd je bek zo werkt het hier in Nederland niet, vind je ‘t niet leuk? Dan rot maar op!

21 juni 2020 om 20:31

Je hebt wel een keuze om programma’s wel of niet te kijken. Ik vind Jandino verschrikkelijk (maakt voldoende grappen over Nederlanders, nog erger dan Derksen), maar dat kijk ik dan ook niet. Prima als anderen dat wel leuk vinden. Ik ga ook niemand oproepen om iemand te boycotten, dat is de democratie de mond proberen te snoeren.

21 juni 2020 om 20:32

@Rolotjuh
Weet je wat het probleem is? Veel mensen horen wat een Davids of een Virgil van Dijk zeggen maar luisteren niet. Als iemand uitlegt dat ze door iets gekwetst worden dan volgt vaak 1 van de volgende reacties:
1. Het is maar een grapje
2. Stel je niet aan/ teer zieltje dat je bent
3. Dat is normaal/ traditie
4. Pas je aan of anders rot je maar op
Als je telkens een dergelijke reactie krijgt dan krijg je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt en lijkt het zeer duidelijk dat de andere persoon gewoonweg zich niet in jou kan verplaatsen.

21 juni 2020 om 20:32

Verplaatsen in een ander moet dan wel van twee kanten komen. Als de gemiddelde tendens is als je iets zegt als wit persoon je gelijk weg wordt gezet dat je er geen reet van snapt omdat je wit bent...

21 juni 2020 om 20:34

Ja maar een figuur als Derksen stopt niet. Niet tegen Akwasi, Sylvana, Manolev of een Dirk Kuyt. Heb nou niet echt het idee dat het iets met kleur te maken heeft met die man. Die haalt echt alles neer.

21 juni 2020 om 20:43

@4Ever4Ajax. Wie roept op om iemand te boycotten. De Oranje internationals hebben besloten om geen interviews meer te geven aan Voetbal Inside. Nergens is er door hen opgeroepen om niet meer naar Voetbal Inside te kijken.

21 juni 2020 om 20:51

@Rolotjuh. Volgens mij lees (hoor) je wat ik schrijf maar interpreteer (luister) je niet wat ik schrijf op de wijze die ik bedoel. Als een gekleurd persoon aangeeft dat hij/ zij gekwetst wordt door iets dan krijgt die meteen al te horen: "Waarom? Het is maar een grapje/ je stelt je aan enzovoort". De door jouw aangehaalde witte persoon geeft direct al aan dat er niets mis is met de gemaakte opmerking en geeft dan al aan een bepaalde stelling ingenomen te hebben. Kijk de reacties op voorgaande artikelen waarin weinig tot geen inlevingsvermogen te bespeuren is en waar vaak voorbijgekomen is dat de uitspraak van Derksen "maar een grapje is" of dat "ze zich aanstellen". Hoeveel vroegen zich daar af waarom Virgil van Dijk en consorten zeggen tot hier en niet verder? Edit: omdat leestekens niet goed overkomen. 2e edit: enorm kromme zin.

21 juni 2020 om 20:53

Wanneer zat er uberhaupt een Oranjespeler voor het laatst bij VI? Het WK 94?

21 juni 2020 om 20:53

Q_asd1975: Elia en Depay hebben wel degelijk om een boycot gevraagd en sponsoren gesommeerd zich terug te trekken.

21 juni 2020 om 21:03

@Q_asd: Ze geven sowieso nooit interviews aan Derksen of VI, dus dat is niet echt relevant volgens mij. Meerdere (jeugd)internationals hebben wel degelijk massaal op socials opgeroepen om VI (en alle sponsors in de reclames rondom dat programma) te boycotten. Memphis, Elia, Lang, etc. hebben hier onder andere toe opgeroepen zover ik weet.

21 juni 2020 om 21:07

@4Ever4Ajax. Ik moest even hetgeen omtrent Elia en Depay opzoeken want artikelen omtrent lees ik vaak niet. Maar zoals ik het interpreteer, doen zij niets ondemocratisch: ze doen een oproep aan hun volgers en aan adverteerders maar we gaan nou niet doen alsof zij het bepalen. De bedrijven in kwestie maken volgens mij zelf uit welke reclameuitgaven zij doen. Maar Elia en Depay (en nog andere BN-ers) hebben inderdaad adverteerders gevraagd om geen geld aan Voetbal Inside te besteden. Ik dacht dat het ging om boycotten van het kijken naar het programma. Mijn fout.

21 juni 2020 om 21:08

Bedrijven moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. En de meeste bedrijven willen niet gebonden aan een programma met racistische opmerkingen. Derksen roept wel dat die tegen racisme is, maar zijn opmerking vorig jaar dat die Silvana Simons een aap noemde is ongekend. Op de nationale tv notabene. Dat moet allemaal geaccepteerd worden. Deze generatie pikt dat niet meer en daarom is het geweldig dat namen als Depay deze bedrijven aanspreken. Echt ongelooflijk dat Derksen nog steun krijgt. Ik begin dan echt te twijfelen aan de mensen hun motieven. Je mag alles zeggen, maar racisme is geen mening.

21 juni 2020 om 21:10

@Sanderk91. Ik was niet op de hoogte van die oproep totdat ik het net ging opzoeken. Ik interpreteerde de woorden van 4Ever4Ajax als dat er opgeroepen werd om niet langer naar het kijken van Voetbal Inside.

21 juni 2020 om 21:24

@ church89 De enigste manier om het op te lossen is om juist met elkaar in gesprek te gaan en tot een compromis te komen zoals je zegt. wat je tegenwoordig ziet is dat bijvoorbeeld mensen zeggen dat zwarte piet volledig weg moet, dat standbeelden verwijderd moeten worden. andere zeggen weer dat zware piet moet blijven, en dat standbeelden moeten blijven. zoiets werkt niet vanwege het woord moet(en). En het is belangrijk om jezelf in elkaar proberen te verplaatsen als dat kan. Wat je vaak hoort is dat blanke niet kunnen indenken hoe het is om elke keer met zwarte piet geconfronteerd te worden. dat is ook heel lastig voor blanken. echter is het voor donkere bevolking ook heel moeilijk voor te stellen hoe het is om elke keer voor racist uitgemaakt te worden omdat je zwarte piet wilt behouden omdat je zwarte piet niet als iets racistisch hebt gebruikt en ook nooit zult doen. Iets wat voor heel veel blanke personen geldt in dit land. door zulke dingen te roepen zoals ik net beschrijf gaan we nooit tot een oplossing komen. het beste is als er wordt gestopt met de huidige manier van een verandering proberen te bewerkstelligen en overgaan op een manier waarbij alle partijen op een constructieve wijze naar een oplossing gaan werken.

21 juni 2020 om 22:50

@henny je. Helemaal eens. Nu is er helemaal geen ruimte meer voor rationaliteit. Ik snap dat er veel frustratie zit bij de personen die zich gediscrimineerd voelen, maar dit is niet de wijze om het probleem op te lossen. Nu zijn ze aan het stigmatiseren. Elke nuance wordt zwaar veroordeeld. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar echt niet alleen bij de ene partij.

22 juni 2020 om 07:52

Ja alleen begrijp ik niet waarom Elia en Depay dat gevraagd heb.
Beetje lullig een man al weken aan vallen terwijl het allemaal begon bij die schreeuw lelijk van akwasi om te zeggen wanneer zwarte piet aan me deur sta schop ik op ze kop.
Denk dat dan de hooligans pieten maar aan de deur moet komen bij hem.
Nee ff zonder gekkeheid dat vind ik dat je dat niet kunt zeggen ook.
Als hij dat er niet bij had gehaald had dit nooit zover gekomen.
Maar nu worden andere gezien als racist maar de demonstranten roepen het alleen op zich zelf af dat dit gebeurd.
Door hun wil de regering alles er uit hebben hier maar de echte Nederlanders die het meer als een traditie zien en niet als racisme gaan tegen werken omdat ze aan iets zitten van kinderen niet omdat ze er tegen zijn om dat ze het als racisme zien.

21 juni 2020 om 20:32

Laten we er ook vooral nog meer mensen bijhalen waarvan je op voorhand al weet hoe ze over Derksen denken, zeker een idioot als Edgar Davids die Johan Cruyff er van beschuldigde racistische uitspraken te doen. Hoop dat ze volgende week Sylvana er ook nog even bijhalen want die heb ik er nog niet over gehoord deze week.

21 juni 2020 om 21:34

Ik vind het prima en uitstekend dat racisme wordt uitgeroeid, maar dan wel bij iedereen. Er heerst meer racisme onder de donkere bevolking dan onder de blanke bevolking. Maar het erge is in deze discussie dat menig donker persoon (gelukkig lang niet allemaal) het alleen racisme vindt als het donkere mensen betreft.

21 juni 2020 om 22:18

@ Egghead, Ik hoop zo uit de grond van mijn hart dat je ooit eens gelijk zal krijgen dat het met geen pen te beschrijven is. Racisme de wereld uit, ik kan niet wachten. Helaas voor de wereld zal dat nooit en te nimmer gebeuren hoe hard we daar (ja, je zal het niet geloven maar ik ook) voor zullen knokken. Racisme bestaat al zolang als de mens op aarde is en zal altijd blijven bestaan. Racisme zit in ieder mens, in mij maar ook in jou. Tenzij men een manier weet te vinden om dat ene stukje uit onze genen te verwijderen zullen we daar tot in de eeuwigheid mee te maken hebben en dat geschreeuw van jou zal er zeker niet aan mee helpen want jij vertelt hier de ene leugen na de andere. Over welke misselijkmakende excuses heb je het eigenlijk? Ik kan me niet herinneren dat ik op deze site ooit mijn excuses heb moeten maken, laat staan dat ze misselijkmakend zijn. Ik ben zeer benieuwd.

21 juni 2020 om 23:02

@Egghead racisme wordt zeker niet uitgeroeid als we het aanpakken zoals we nu doen. Davids zegt iets belangrijks, hij weet niet waarom we met elkaar om de tafel moeten zitten en praten. Hij denkt dat we dit al te vaak gedaan hebben maar ik kan niet echt vinden waar. Dus laten we maar niet gaan praten en laten we het alleen maar over zwarte mensen hebben want de rest van de mensen die onder racisme lijden worden nergens genoemd. Ik zie ooo nergens een plan en strategie behalve demonstraties tegen zwarte piet. Nee joh racisme is straks weg als VI weg is.

22 juni 2020 om 08:52

Denk je dat er een verschil is tussen racisme en belediging? Racisme de wereld uit gaat misschien ooit wel lukken (hoewel ik denk dat het langer duurt voordat blanken massaal een leven kunnen opbouwen in zwarte landen, dan andersom...)..

Als er iemand beledigd wordt met rood haar, is het een grapje. Als er iemand beledigd wordt die homo is is er veel discussie over. Als er iemand beledigd wordt die zwart is staat de wereld op z’n kop... je kunt van alles vinden van beledigingen en de rechtvaardiging daarvan, maar moeten we (of “ze”) niet stoppen overal racisme van te maken?

22 juni 2020 om 11:48

4Ever4Ajax wat zeg jij nou? Er heerst meer racisme onder donkere mensen dan blanke mensen hier? Belachelijk, om als voorbeeld deze kwestie te nemen. Waar heb jij op televisie, meermaals maar dan omgekeerd gebaseerd op huidskleur en ras blanke mensen belachelijk zien maken of vernederen hoe je het wilt zien. En ken en ga je ook met zoveel donkere mensen om, zodat je zoiets kan weten? Wat ik wel met je eens bent, dat het overal en bij iedereen uitgeroeid moet worden! Absoluut. Maar als je alleen al naar vroeger kijkt vind ik je opmerking ongelukkig.

22 juni 2020 om 12:46

@ Sulejmaii Ik weet niet zeker wat 4ever4ajax bedoelt of hoe ik het moet interpreteren maar mijn spierwitte buurvrouw die ooit met een donkere Surinamer was getrouwd en daar 2 gekleurde kinderen aan overhield vertelde o.a. dat er onder (in dit geval) Surinamers meer racisme bestaat dan tussen wit en zwart in Nederland. Hoe lichter de huidskleur, hoe hoger het aanzien. Ik probeer het serieus te begrijpen maar hoe langer ik mij er in verdiep, hoe lastiger het lijkt te worden. Ik weet onderhand echt niet meer wat ik wel en niet kan zeggen.

22 juni 2020 om 13:18

@sulejmanii: Loop maar eens als blanke man/vrouw in A'dam Zuidoost en wat je dan naar je toe krijgt. Ga maar als blank persoon een relatie aan met een andere bevolkingsgroep in Nederland en hoeveel weerstand er vanuit de 'andere kant (de familie van)' is. Autochtone Nederlanders zijn veel toleranter. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen probleem is. Het probleem heerst zeker, maar ook absoluut bij iedereen. Ik snap niet dat ik dat niet mag zeggen.

22 juni 2020 om 14:35

@moustro wanneer zijn mensen met rood haar voor het laatst vervolgd vanwege hun haarkleur? Waar zijn de statistieken die aangeven dat mensen met rood haar systematisch aan het kortste eind trekken? Waneer was er religieuze of systematische onderdrukking voor mensen met rode haren? Is het nou echt zó moeilijk om toe te geven dat het voor sommige mensen niet zo prettig is in onze samenleving? Ik ga er voor het gemak vanuit dat jij, net als ik, wit bent. Ik geloof ik dat jij het vast niet altijd makkelijk hebt gehad in het leven, net als ik. Maar ik ben (behalve mijn atheïsme) nooit keer op keer belachelijk gemaakt door een groep met een historische achtergrond van oppressie. Omdat ik er 'nederlands' uitzie, omdat ik me aangetrokken voel tot het andere geslacht, niet joods ben, en omdat ik uit een gezin met genoeg geld kom.

22 juni 2020 om 15:37

@geelblack, Ik heb geen flauw benul of er ooit iemand is vervolgd vanwege de rode haarkleur maar alleen al vanwege het feit dat men nog niet zo heel lang geleden ook mensen op de brandstapel in de fik staken vanwege vermeende hekserij zou het me niet verbazen n het verleden dat het wel eens gebeurd is. Wanneer is het eigenlijk geweest dat er mensen zijn vervolgd vanwege hun huidskleur? Dan bedoel ik uiteraard in Nederland. Ben zeer benieuwd.

Precies dit. Het is niet de eerste keer dat meneer Derksen over de grens gaat met zijn 'meningen'. Hij maakt zovaak mensen belachelijk en zegt gewoon dingen die niet kunnen. Nu maakt hij een racistische grap en ik zie hier zoveel mensen op VZ het goed praten en doen alsof hij niks verkeerd heeft gedaan. Blij dat er nu eindelijk consequenties zijn bij zijn acties.

21 juni 2020 om 20:14

Ik heb het al een aantal keer gezegd, maar het lijkt me duidelijk dat er een verschil van definitie is bij sommigen van “racisme”. Ik denk dat van die dingen, die op het eerste oog futiliteiten lijken, zeer hard bijdragen aan de polarisatie. Zo kijken jij en ik misschien totaal hetzelfde naar de situatie rond Derksen, maar denken de beide van niet omdat we een verschillende opvatting hebben over de betekenis van “racisme”.

21 juni 2020 om 20:43

@Lierse, bij mij gaat het niet zo zeer om racisme of niet, dat Johan racistisch is valt te betwijfelen. Maar waar het mij met name om gaat is de opmerkingen die deze Derksen keer op keer maakt met doel een bepaalde groep te kleineren / kwetsen. De vergelijking met zwarte piet als je een “zwarte” man ziet is totaal bezopen, daar kunnen we toch met zijn allen eens over zijn? Ook weer een voorbeeld waarom ZP niet zomaar een onschuldige kinderfeestje is. Wat bij mij meer racistisch gevoelens op roept zijn de reacties op social media / VZ van mensen die Johan Derksen proberen te verdedigen onder het mom van het is een grapje of mening.

21 juni 2020 om 20:46

carribean, je bent een enorme zeurpiet. Dat programma neemt iedereen in de zeik, niet alleen mensen met een kleurtje. Wanneer gaat dat nou eens bij je indalen?

21 juni 2020 om 20:48

Carribean, daar is niets bezopen aan. Als je een dikke oude man met een grijze baard ziet denken er ook veel mensen aan de Kerstman. Maar dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn.

21 juni 2020 om 20:52

Nu ik denk dat het wel degelijk van belang is. Als ik iemand hoor zeggen dat de uitspraak van Derksen racistisch is, ben ik het daar gewoon niet mee eens. Dus ik vind dan dat de persoon die dat zegt overdrijft, en de persoon die het zegt zal denken dat ik het bagatelliseer. En dat terwijl we er misschien gewoon hetzelfde over denken. Om elkaar te begrijpen is het een van de belangrijkste dingen dat je dezelfde opvatting hebt over de betekenis van woorden. Als wij beide rood zien maar ik noem het groen en jij rood, denken we van elkaar “wat een gek, dat die dat niet ziet”. En dat terwijl we eigenlijk hetzelfde zien.

21 juni 2020 om 21:04

Benzema, die vergelijking gaat natuurlijk niet op. Die dikke grijze mannen met baard hebben niet de historie waarbij hun voorvaderen uit hun land werden geroofd door de witte mensen en vervolgens op de boot naar een wereld daar ver vandaan verscheept te worden. Die oude mannen met grijze baard zijn ook niet al eeuwen structureel als minderwaardig behandeld door diezelfde witte man en vaak als karikatuur neergezet. Dat het daardoor voor die mensen wel pijn doet als ze ieder jaar daar weer aan herinnerd worden door een traditie van die witte man, dan snap ik heel goed dat het pijn kan doen. En dan kan die witte man allemaal heel leuk zeggen dat het niet racistisch is en dat het niet de bedoeling is om pijn te doen, maar dat doet toch verder niets af aan het gevoel. Wij witte Nederlanders moeten gewoon snappen dat de traditie van Sinterklaas bij een deel van onze Nederlandse bevolking pijnlijke gevoelens oproept, en dat moeten we niet willen. Of moeten we anders ook maar een feest gaan houden waarop we een gast met een klein zwart snorretje in een trein het land in laten komen, geholpen door een hele hoop in vodden geklede mensen met grote neuzen en krullen... de mensen die daar door gekrenkt worden moeten zich ook maar niet zo aanstellen....

21 juni 2020 om 21:06

@lierse, volledig mee eens. Als je sowieso je betoog begint met ik vind dit racistisch dan gaat het al te ver. Naar mijn mening maakt dit Johan Derksen niet gelijk racistisch, maar proberen te doen alsof er niks aan de hand is of het onder een grapje kunnen plaatsen gaat ook te ver. Sommige gaan al zelf zo ver dat ze roepen dat ze het Nederlandse elftal niet meer gaan steunen omdat er spelers tussen zitten die de opmerkingen van Johan Derksen tegen spreken, of je hebt ook figuren die zo ver gaan dat ze heel graag geen multiculturele samenleving meer willen omdat sommige het niet eens zijn met de “grapje” van meneer Derksen. Dat zegt ook wel een hoop denk ik..

21 juni 2020 om 21:12

@carribean, dat ben ik ook met je eens. Het is anderzijds wel grappig om te zien dat sommigen die zo hard klagen over "het polariserende effect van Blm", zelf eigenlijk even hard bijdragen aan die polarisatie door zelf in overdrijvingen te gaan spreken. Dat bericht over de multiculturele samenleving vond ik ook maar iets vies en dat was gewoon net zo erg als mensen die zeggen dat alle blanken racisten zijn. Maar het niveau ligt de laatste dagen überhaupt niet zo hoog. Meestal zijn er gewoon twee extremen zo hard mogelijk aan het roepen.

21 juni 2020 om 21:36

@caribbean: je weet dat de grootste slavenhandelaren donkere Afrikanen waren? En dat iedere Europeaan ook een slavernijverleden heeft?

21 juni 2020 om 21:45

@Carribean

Als je over jezelf moet zeggen dat je geen racist bent is meestal al niet zo'n goed teken.

22 juni 2020 om 11:53

Kaassie het heeft helemaal niks te maken met dat een ieder door het slijk word gehaald. Dat klopt en is zeker waar, maar geen van die andere mensen is het huidskleur gerelateerd vorig jaar ergens werd Sylvana nog een aap genoemd. Maar sorry hoor, je begrijpt het punt niet of wilt het niet snappen.

22 juni 2020 om 12:55

Sulejmanii, tegen mij zeggen dat ik het niet snap of niet wil snappen en dan vervolgens een onwaarheid vertellen helpt ook niet in deze discussie. Snappen doe ik het inderdaad allang niet meer. Als met Sylvana doelt op Derksen dan klopt en helpt dat ook niet. Derksen heeft ooit gezegd dat Sylvana erbij liep als een trots aapje. Volgens eigen zeggen haalde hij 2 spreekwoorden door elkaar en eerlijk gezegd heb ik daar zelf ook mijn twijfels bij maar wat hier gebeurd is dat er woorden in iemands mond woorden gelegd die nooit geuit zijn en dat helpt echt niet als we tezamen tot een oplossing willen komen.

21 juni 2020 om 20:20

Dat is het punt toch helemaal niet? Als de voetballers klaar zijn met de beledigingen van Derksen is dat prima. Maar ze maken nu racisme van iets dat geen racisme is. Dat is ook de reden waarom veel mensen Derksen gelijk geven.

21 juni 2020 om 20:40

Zullen we dan alle cabaretshows ook maar van de buis halen? Johan heeft werkelijk niks verkeerds gezegd. Als je je gekwetst voelt door een paar mannen aan tafel die alleen maar aan het ouwehoeren zijn, dan heb je waarschijnlijk een heel zwaar leven. Vooral Van Dijk en Wijnaldum snap ik niet. Ze spelen voor Liverpool die een sponsor heeft die discrimineert, racistisch is en doet aan slavernij. Hier is dus niks mis mee? Ook gaan ze lekker te voetballen in Qatar waar de stadions door slaven zijn gebouwd. Racisme is absoluut verkeerd, maar je kan het ook overdrijven!

21 juni 2020 om 20:48

Maar hoezo moet Virgil van dijk zich nu bezighouden met Qatar. 1 hij heeft niet gekozen voor de toewijzing van het WK. Nederland is niet eens gekwalificeerd. Wk heeft recent in Rusland/Zuid-Afrika en Brazilië plaatsgevonden ook niet zuivere koffie. Ten tweede hij is nederlander en adresseert wat in zijn ogen racisme is. Waarom zou hij meteen alle problemen in de wereld moeten benoemen. Net alsof je met een collectebus voor kika gaat lopen en iemand zegt waarom loop je niet voor andere enge ziektes. Je tegen bomen kappen bent waarom je wel je auto tankt kortom uiteindelijk probeer je je sterk voor te maken wat jij zelf het belangrijkst vind. Betekent niet dat je wel overal mee instemt. Stop dat wijzen naar Qatar Etc Etc eens.

21 juni 2020 om 21:16

Hij will niet meer mee doen met vi omdat het racistisch is. Dan moet hij dus ook niet meedoen met een wedstrijdje in Qatar.

21 juni 2020 om 21:38

@vialuna: als hij het al belangrijk vindt om te reageren op een smakeloze grap, dan neem ik aan dat hem grote issues met Qatar hem helemaal aan het hart gaan.

21 juni 2020 om 22:27

@vialuna Dat klopt, hij heeft er niet voor gekozen dat het in Qatar is, maar ik heb hem er nooit over gehoord. Hij weet heus wel hoe de situatie in Qatar is maar daar is nooit een bericht van gekomen op zijn social media. En nu kan hij niet meer stoppen om het over Johan Derksen zijn uitspraak te praten

21 juni 2020 om 20:44

Stel nou dat Akwasie en Sylvana een talkshow hebben waar een foto van mij (blanke of witte man)voorbij komt en de een zegt tegen de ander, weet je zeker dat dat Sinterklaas niet is? Is dat dan ook racisme?

21 juni 2020 om 20:51

Probleem is dat mensen zeggen dat zwarte Pieten niet racistisch is. (Vind ik zelf ook niet) maar ze worden wel constant op social media uitgescholden voor zwarte Piet. Of kinderen op straat. Dat weet Johan en dan op dat moment een opmerking maken weet je dat er op geageerd wordt. Een grapje nazis is vaak ook geen probleem maar rond 4 en 5 mei zal er ook zo gereageerd worden als op racisme nu.

21 juni 2020 om 20:56

Maar goed er wordt toch druk aan gewerkt om zwarte piet te veranderen in gewoon piet? Of heb ik iets gemist. Echt een heel groot deel van de Nederlanders interesseert het geen reet of ie zwart, geel, paars, roetveeg, enz is. Het gaat vooral op de manier hoe dit bereikt moet worden. Tegen kinderen schreeuwen dat Sinterklaas niet bestaat met het schuim op de bek tijdens de intocht. Wat voor een lul ben je dan.

21 juni 2020 om 20:59

@Kaassie, ik heb idee dat het IQ bij jou niet echt van degelijk niveau is. Ten eerste als er inderdaad zo’n opmerking gemaakt zou worden is het heel raar en gewoon dom te noemen ( vergelijking met een witte man en sinterklaas ), dat eenzelfde geldt voor de reactie van Derksen terwijl iedereen weet dat bepaalde “groepen” de stereotypering met ZP zat zijn en daarom ZP weg willen hebben. Ten tweede is het ook lekker slim om zo’n opmerking te maken precies tijdens het periode van BLM protesten en gebeurtenissen met GF. Zo kan ik wel nog even doorgaan waarom het gewoon niet slim is om zo’n opmerkingen te maken terwijl je een voorbeeld voor andere ben op Tv. Maar blijkbaar snap jij het niet en heb je het hele tijd alleen maar over racisme of niet, maar daar gaat het niet alleen om. Blijkbaar ben jij het zat dat alles onder het “mom” racisme wordt geplaatst, dat kan ik snappen. Maar snap ook dat sommige het zat zijn om voor zwarte piet uitgemaakt te worden. Succes.

21 juni 2020 om 21:50

Vialuna, het gaat om de context. Zware piet zelf en het idee erachter is niet racistisch, iemand er voor uitschelden wel. Johan schelt hem echter niet uit voor zwarte piet en zijn grap zegt niets negatiefs over de donkere huidskleur.

21 juni 2020 om 22:44

Carribean, zoals zo vaak gebeurd met mensen die hun gelijk niet krijgen gooien ze het maar op het IQ van een ander. Ik zou met alle plezier samen met jou dezelfde IQ test willen maken en te kijken wie van ons 2 een IQ heeft van een degelijk niveau.helaas voor mij zie ik dat niet gebeuren. Er zullen gerust bepaalde groepen niet blij zijn met de stereotypering van zwarte piet maar er zijn ook genoeg bepaalde groepen die niet blij zijn met een andere stereotypering. Zo wordt ik er niet vrolijk van dat ik door bepaalde mensen voor racist wordt uitgemaakt of zoals jij zegt dat mijn IQ niet van een degelijk niveau is. Blijkbaar is jouw IQ van een dusdanig niveau dat je niet begrijpt dat dat geen manier is om een discussie mee te beginnen en je direct al op een 1-0 achterstand staat. Als een donker iemand voor zwarte piet wordt uitgemaakt en dat is dan het ergste wat hij voor zijn kiezen heeft geregen dan heeft hij een prachtig leven en wil ik direct en zonder nadenken met hem ruilen. Ik kan je wel verhalen vertellen uit mijn persoonlijk leven van een heel ander niveau.

21 juni 2020 om 21:14

Het is ook niet de eerste keer dat een slaaf overlijdt terwijl hij aan een stadion voor deze voetballer in Qatar werkt. Ik hoop echt heel erg dat ze dan ook zo stoer zijn.

21 juni 2020 om 21:19

Leuk excuus om de uitspraak van Johan en de slavernij van de “zwarten” te rechtvaardigen. Nederlanders be like: Als het slavernij in Qatar mag en kan, dan mogen wij ook wel iemand uitmaken voor zwarte piet. Niks aan de hand.

22 juni 2020 om 09:34

Waarom is alles een excuus? Waarom wil men dat we rekening houden met de gevoelens van een ander maar diegene willen dat niet andersom? Dat is vaak waarom de discussie uitmondt in een welles niettus. Zwarte piet en het Sinterklaas feest is niet racistisch bedoeld dan hoor je ja maar doet denken aan ons slavernij verleden maar dan hoor je kinderen weten dit helemaal niet en het is een feest. Ja maar de ouders zijn dus eigenlijk gekwetst, nee want de kinderen worden uitgescholden oh maar dat is pesten en geen racisme, ja is wel racisme want heeft met de slaven te maken en zo maken we rondjes. Nee Derksen is geen racist, Gijp heeft die kerel verkleed als zwarte piet belachelijk gemaakt, Johan spreekt zich uit tegen racisme maar spreekt zich ook uit tegen geweld van Akwasi en koppelt aan dat verhaal een slechte grap. Waar gaan we het over hebben om racisme aan te pakken? 1. We versterken Gijp zijn zwarte piet. 2. We versterken Johan zijn oproep om racisme aan te pakken. 3. We focussen ons op de slechte grap van Johan.

21 juni 2020 om 23:37

Je vergeet te zeggen dat jij het niet vindt kunnen. Ik heb daar gewoon een andere mening over. Wat hij nu heeft gezegd is niet handig, maar ook een uitspraak waar een jaar geleden geen haan naar gekraaid had. We zitten in een overspannen samenleving momenteel waar we nog moeten oppassen wat we zeggen. Als een blank persoon iets zegt over een donker persoon is het racisme, maar andersom doen ze het net zo goed. Ik vind dat er momenteel echt iets gevaarlijks gaande is.

22 juni 2020 om 07:41

Vaak zeikt hij witte spelers af en iedereen gaat dan lachen, gieren, brullen. Maar nu maakt hij een grapje over een donkere persoon en gelijk moet hij op de schandpaal. Wie wordt er nou voorgetrokken?

Valt me toch wel op dat wanneer iemand tegen racisme spreekt in zij tekst vaak dingen als "witte Nederlander", "witte gemeenschap", "wit dit, wit dat". Dat verzwakt de boodschap i.m.o. toch wel. Ben daar dan ook gestopt met lezen.

21 juni 2020 om 20:10

Ja de witte man staat in sommige mensen hun beleving gelijk aan de duivel. Racisme is blijkbaar iets wat je alleen kan ervaren als je niet wit bent.

Het constant zo brengen en dan zich afvragen waarom veel Nederlanders in de verdediging schieten. Brengt echt niets bij aan het oplossen van het probleem.

21 juni 2020 om 20:12

Ik blijf me daar inderdaad ook over verbazen! Iedereen wil van racisme af en toch blijven we denken in witte en zwarte mensen. Hoe kan racisme dan verdwijnen?

21 juni 2020 om 20:12

Ja dat spreekt niet echt aan. Wordt toch weer heel vaak een zwart tegen wit oorlogje nu en dat moet je juist niet willen. Het zou alle 'normale' mensen tegen racisme moeten zijn.

21 juni 2020 om 20:31

Hoe zou je het dan moeten uitleggen? Je kan dit onderwerp niet bespreken zonder kleur te bekennen. En pas dan kunnen we een geheel worden.

21 juni 2020 om 20:48

Het is heel lastig een geheel worden en om tot een goed gesprek te komen als je voorafgaand aan het gesprek alleen maar tweespalt predict. Jij denkt dat retoriek als 'wit' dit. 'wit' zus, 'wit' zo dat mensen gaan luisteren? Ik heb sowieso niet het idee dat 1 van beiden kanten echt op zoek is naar een geheel. Want die toenadering zie ik namelijk niet. Niemand wil op die manier benaderd worden zoals beiden groepen elkaar benaderen. Natuurlijk komt er geen geheel op deze manier.

21 juni 2020 om 23:17

Bk4life: Hoe je het moet uitleggen? Dat er mensen zijn die racisme ervaren is helder, dat ze dat in de openbaarheid brengen is belangrijk, maar laat ze in hun eigen betogen dan geen andere mensen op basis van "ras" groeperen, laat staan vervolgens die groepen beschuldigen. Ik ben het echt behoorlijk zat dat er constant gewezen wordt naar "witte Nederlanders", zoals ook hier Davids weer doet. Dat is gewoon racistisch en ontzettend hypocriet. Neem je die woorden in je mond, dan ben je zelf echt onderdeel van het probleem (je bent namelijk racistisch over groepen aan het oordelen) en ben je verre van bezig met de oplossing. Sowieso, die categorieã«n zwart en wit zijn te bespottelijk voor woorden. Niemand is zwart of wit, maar je maakt de wereld er wel zwart-wit mee. Lekker bezig dan.

21 juni 2020 om 21:05

Wat moet hij dan zeggen als hij een zekere groep moet aanspreken, want blank zijn ze niet ( blank betekent onbevlekt/vlekkeloos).

21 juni 2020 om 21:15

Blank betekent ook gewoon kleurloos. We zouden de term geld witwassen en zwartwerken ook moeten verbieden. Dat is ook racisme. Of we moeten het onderliggende probleem aanpassen ipv zeuren over woorden. Het zijn echt niet de de letters waar het probleem in zit. Het is de lading die mensen er aan geven.

21 juni 2020 om 21:45

Nou ja, net zo nietpassend. Nee we hoeven dat niet te verbieden, maar je realiseert je vastniet hoe het voelt als donker/"gekleurd" persoon om te worden gezien als niet de standaard. Het is een beetje naïef om te denken dat het woordje "blank" niet heel mooi gekozen was.

21 juni 2020 om 21:28

Irriteer mij hier ook aan. Er word gedaan alsof alleen de bevoorrechte blanke man racist kan zijn. Racisme vind overal plaats tussen alle verschillende culturen en huidskleuren. Helaas word er vaak alleen naar de "witte man" gewezen

21 juni 2020 om 23:08

Ik begrijp niet waarom dit de boodschap verzwakt. Hoewel ik als gekleurde niet volledig achter de blm boodschap sta kan je de witte bevolking toch geen andere naam geven? Hetzelfde gebeurd met zwart, bruin etc. Witte mensen wit noemen mag dan niet? We hebben allemaal een kleur en/of tint en ik heb er totaal geen moeite mee als dit genoemd wordt om iemands uiterlijk te beschrijven. En natuurlijk kan een grapje altijd. Ik moest namelijk wel lachen om de Alwasi opmerking. Het is echter een zeer gevoelig onderwerp, waarbij je (welke kleur je ook hebt) zelf de intelligentie en inschattingsvermogen moet hebben wanneer iets een grapje is of dat het een racistische opmerking is.

21 juni 2020 om 23:25

Hoe dat de boodschap verzwakt? Je bent tegen groepen indelen en onderscheid maken op basis van ras/kleur, en vervolgens heb je je mond vol van aantijgingen over je "witte" landgenoten. Dat is best een beetje racistisch en een beetje boel hypocriet, niet waar?

22 juni 2020 om 00:01

BLM richt zich op racisme door witte mensen tegen zwarte mensen. Dus logisch dat ze zich op de witte groep richten. Hoe kan je dit racistisch noemen? Nogmaals ik sta hier niet volledig achter. Racisme pak je aan door iedereen ongeacht kleur aan te spreken en voor op te komen.

22 juni 2020 om 10:02

Dat is misschien nog wel racistischer en zeker dommer van ze, want zij geven zelf aan ervaringsexperts te zijn op het gebied van racisme, zij zien en benoemen het racisme waar ze zelf last van hebben. Ze zouden dus beter moeten weten, maar blijkbaar bestaat daar ergens een gigantische blinde vlek waardoor het alleen maar racisme genoemd wordt als iemand met een donkere huidskleur er last van heeft; als je mensen met een lichte huid in een categorie bij elkaar zet is dat plotseling geen probleem? Terwijl het vingerwijzen naar in dit geval de "witte Nederlanders" net zo hard generaliserend onderscheiden op basis van ras/kleur is. Als je het mij vraagt, was het vanaf het begin al dom dat BLM BLM genoemd werd, want juist door "black lives" er specifiek uit te lichten maak je er een exclusief "zwart" protest van, houd je het hele wij/zij-denken in stand en blijf je groepen op basis van ras onderscheiden. BLM is kortom vanaf het begin zelf ook intrinsiek racistisch geweest. Niet met kwade bedoelingen, maar racisme help je niet de wereld uit met sterker rasonderscheid en meer tegenstellingen. Racisme aankaarten en heel fel veroordelen is ontzettend nodig, maar zorg dan wel dat je zelf zuiver speelt, lijkt me.

22 juni 2020 om 10:17

100 eens met je mening over BLM en hoe racisme eigenlijk aangepakt moet worden. Dat zij zich nu richten alleen richten op racisme van wit op zwart is in mijn ogen ook verkeerd. Natuurlijk snap ik het, want zij voelen zich gediscrimineerd door de witte bevolking. Dat punt geef ik ze, maar de manier waarop dit 'gespeeld' wordt sta ik niet achter. Ook het feit dat ze roepen dat 'black lives in danger' is vind ik zwaar overtrokken. Natuurlijk is er sprake van racisme tegen de zwarte bevolking, maar dit is slechts deel van het probleem. Ze vergeten namelijk dat ze zelf ook schuldig zijn aan racisme. Als gekleurde weet ik dat er andersom ook opmerkingen gemaakt worden en dat er minachtend naar witte mensen gekekend wordt. Verder moet de zwarte bevolking ook naar zichzelf kijken en niet zo snel in de slachtoffer rol duiken. Het is bekend dat ze oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en dat een groot deel niet in zichzelf en de gemeenschap investeert om vooruit te komen. Ik heb het dan nu over de VS, want BLM kopieert werkelijk alles wat er in de VS gaande is, terwijl de situatie in NL niet te vergelijken is met daar. Verder zal racisme nooit verdwijnen. Sommige mensen missen nou eenmaal de intelligentie om te snappen dat elke mens gelijk is. Het begint bij educatie thuis, op school en de omgeving waar je in opgroeit.

22 juni 2020 om 15:16

Ik kan het hier alleen maar ontzettend mee eens zijn Ik blijf er zelf alleen geen fan van om te benoemen dat "ze oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en een groot deel niet in zichzelf en de gemeenschap investeert om vooruit te komen". Niet omdat het niet waar is, maar omdat je met "ze" wederom redeneert vanuit de etnische gemeenschap, en het lijkt of de schuld bij die etniciteit/het ras ligt, terwijl de werkelijke factoren sociaaleconomisch en cultureel zijn. Welwillende jonge Nederlandse Marokkanen hebben het bijvoorbeeld al zwaar genoeg doordat een deel van hun etnische groep het zodanig voor hen verpest dat de hele groep nauwelijks nog aan een fatsoenlijke baan of stageplaats kan komen. Daarom associeer ik liever niet die hele groep met het probleem dat binnen die groep oververtegenwoordigd is; er zijn er genoeg binnen die groep die ongelofelijk balen van wat anderen doen, en zich daar helemaal niet mee willen associeren. Probleem is alleen dat het probleem zonder zo'n label een stuk lastiger te benoemen is, en het wel belangrijk is om de problemen te blijven benoemen. Dilemma's...

Beledigen valt wel degelijk onder vrijheid van meningsuiting... je kunt en moet daar vervolgens zelf keuzes in maken, maar het valt eronder. En dat is maar goed ook. Oproepen tot haat en geweld mag daarentegen niet. Neemt niet weg dat ik het goed vind dat Derksen een consequenties van zijn opmerkingen ondervindt. Als hij zulke dingen zegt wordt het toch wat salonfähig gemaakt.

Davids komt op mij een stuk nuchterder en normaler over dan veel anderen die ik in deze discussie aan het woord heb gehoord. Ik ben het met hem eens dat er hoor en wederhoor moet zijn, dat je je in anderen kan proberen te verplaatsen, maar je moet ook herkennen dat niet de discussie óf er racisme in Nederland is het probleem is, maar de woedende, agressieve manier waarop het gebracht wordt ervoor zorgt dat heel Nederland op de banken staat. Schreeuwen dat we mensen ‘in hun gezicht gaan trappen’ en een menigte die erbij gaat juichen, ‘f*ck Israel’ en het publiek gaat los, ‘weg met de politie’ en eenzelfde reactie. Dát is waar mensen een aversie krijgen, ik betrap er mezelf ook op. Ja, het zit diep en het komt ergens vandaan, maar je moet ten alle tijden op een kalme manier voor de dag komen, zeker als je met twee verschillende kampen constructief tot een oplossing moet komen.

21 juni 2020 om 20:12

Ja fuck Israël in een anti racisme betoging. Hoe kan je iets sowieso niet meer serieus nemen.

21 juni 2020 om 20:29

Antisemitisme is iets wat ook voor komt bij de zwarte gemeenschap. Zoek maar de link op Obama Jeremiah Wright op. Dit zijn dingen die ook heel bewust uit MSN zijn gebleven. Links heeft ook een sterke band met het antisemitisme. Het is dus geen toeval dat men f*ck Israël roept. Silvana Simons BIJ1 was samen met DENK de enigste groepen die ook niet een manifest getekend hebben om de Jodenhaat in Amsterdam tegen te gaan.

21 juni 2020 om 20:37

Ik ben met een Joodse Israelische getrouwd. Ik weet er alles van helaas. Al moet ik zeggen dat mijn vrouw absoluut geen huilie huilie is. Die laat zich niet kwetsen of kapot maken door mensen die ze niet eens kent.

21 juni 2020 om 20:41

Israël is een moeilijke casus. Die halen zelf ook de meest ranzige streken uit momenteel en ook daar geldt dat kritiek bijna gelijk is aan racisme. Kritiek is natuurlijk wel niet hetzelfde als antisemitisme, dat moet ten allen tijde bestreden worden (zoals alle vormen van racisme natuurlijk).

21 juni 2020 om 20:46

Het is de enige democratie daar en er zijn betogingen met duizenden mensen die protesteren tegen Netanyahu en zijn rechtse politiek.Aan de andere kant snap ik wel dat Israël steeds heviger van zich afslaat. De Palestijnen krijgen steeds betere raketten die verder komen. Dus zorg je dat ze de ruimte niet hebben om ze af te schieten.

21 juni 2020 om 20:52

Er is wel een verschil tussen antizionisme en antisemitisme. Tegen de huidige staat Israel zijn houdt niet automatisch in dat je tegen Joden bent. Israel gooit deze termen maar al te graag samen om elke vorm van kritiek goedkoop op antisemitisme af te schuiven. Verder lijkt me het ook niet echt misplaatst om Israel te benoemen in een antiracisme betoging, aangezien er in de recente jaren wetten gestemd zijn die volgens sommigen thuishoren in een Apartheidsregime.

21 juni 2020 om 21:00

Ja goed en al maar mijn vrouw word er vaak verbaal op aangesproken. Terwijl ze geen zak met Israël heeft en zich 100% Nederlandse voelt. Ze kunnen ook blijkbaar zien dat ze er 1 is want het wordt haar vaak gevraagd voordat de scheldpartij begint. Nu zegt ze maar steevast dat ze Marokkaans is. Omdat ze twee generaties geleden uit Marokko kwamen.Zijn trouwens zelden tot nooit witte mensen die haar bejegenen.

21 juni 2020 om 21:07

@rolotjuh, daar doel ik dan ook niet op hoor. Het is gewoon kut voor je vrouw en ik hoop dan ook dat het stopt voor haar. Ik bedoelde eerder dat Israël er vaak aan de haren bijgetrokken wordt, terwijl het soms wel terechte kritiek is.

21 juni 2020 om 21:24

Ja terechte kritiek is moeilijk te zeggen als je daar niet vandaan komt. Die haat is zo immens. Tig aanslagen die beantwoord werden met alles vernietigende bombardementen. Wat leidde tot nog meer geweld. Een Hamas die in zijn handvest heeft staan dat Israel vernietigd moet worden tot de laatste jood. Lijkt me moeilijk onderhandelen met mensen die je willen uitroeien. En het kan zo simpel zijn. Lekker Palestina-Israël van maken mer Jeruzalem vrij voor iedereen als hoofdstad. Maar ja zoals zoveel wat klote in deze wereld is: geloof he.

21 juni 2020 om 22:04

@Lierse je snapt nu hopelijk wel dat je zelf enorm generaliseert toch? Israel is een moeilijke casus, maar betekent dat dat iedere Jood Palestijnen uitbuit? Dit is exact hetzelfde als waar BLM voor opkomt. Als een donkere man crimineel is, zijn ze dat niet ineens allemaal. Hypocrisie ten top. Black Lives Matter ja, maar ik ervaar in Nederland een veel groter sentiment tegen Arabische culturen, tellen die nu niet mee? Ik vind het zo wrang en fout dat we hier minder dan 100 jaar geleden nog 1 miljoen Joden zijn verloren, maar deze groep maar even vergeten wordt. All lives matter, maar nu alleen even de zwarten, ik kan er geen sympathie meer voor opbrengen.

21 juni 2020 om 22:18

Zoals gezegd, het is een moeilijke kwestie. Elke Israëli is wel onderdeel van een staat die actief een groep onderdrukt en internationale verdragen verbreekt. Maar het gaat hier natuurlijk niet over Israël. Ik ben het wel trouwens eens met dat die nogal vreemde focus op enkel de zwarte gemeenschap nogal contraproductief is.

21 juni 2020 om 20:22

Wellicht dat er wat meer grapjes gemaakt moeten worden, of voor de gein Derksen met Hitler vergelijken (omdat die ook blank is en een snor had - beetje dezelfde vergelijking als akwasi voor ZP uitmaken) - dat vind iedereen lachen en dan hoeven mensen de banken niet op.:-)

21 juni 2020 om 20:31

Ik heb de afgelopen dagen wel tientallen sarcastische/ironische reacties van jou gelezen in tal van topics omtrent het Derksen gebeuren; wordt je daar nou zelf niet moe van?? Dat volk wat op de Dam stond te schreeuwen bestond gewoon voor een groot deel uit grotere racisten dan Johan Derksen, zoveel wordt wel duidelijk als leuzen als 'Fuck Israel' met massaal gejuich worden ontvangen. Hoe kun je verwachten dat men meer sympathie voor je gaat krijgen als je zulke uitspraken doet? En om alvast even te bevestigen: nee ik heb ook weinig sympathie voor Derksen, dat vind ik 9 van de 10 keer ook een botte lul, maar nu loopt de kritiek op hem/VI echt de spuigaten uit vind ik hoor..

21 juni 2020 om 20:48

Er zijn ook heel veel mensen die dat niet doen, ik zie hier dat veel mensen in Nederland BLM steevast linken aan een demonstratie op de Dam, en iedereen die daar was is een crimineel blijkbaar? Dat is dus hetzelfde als zeggen dat iedereen bij vi de mening van JD deelt..Kortom, een beetje begrip gaat ver. Het feit dat Davids / VVD / Gini niets lijken mogen te zeggen en meteen met argumenten afgesneden worden vind ik een kwalijk iets. Ik vind trouwens wel gewoon dat VVD aan tafel moet met JD - daar schiet iedereen het meeste mee op.

21 juni 2020 om 20:52

Puur regeltechnisch was iedereen een crimineel ja. Samenscholen en daarbij niet anderhalve meyee afstand houden is een boete plus aantekening op je strafblad.

21 juni 2020 om 20:52

Waar haal je crimineel nou weer vandaan? Je kan ook de teksten die ze roepen schandalig vinden. Als davids/vvd/gini iets zeggen dan kijk ik er kritisch naar idd. Net als bij een derksen die gewoon een onnodige klote opmerking maakte om te scoren. Wel eens met je laatste zin idd.

21 juni 2020 om 20:55

Met zo’n soort reacties schiet je toch niets op joh...

21 juni 2020 om 21:00

Zeer zeker niet iedereen die daar was is een crimineel, dat zul je mij nooit horen zeggen. Hoe kom je daar bij?? Wat ik wel met gemak durf uit te spreken is dat er een substantieel deel van die BLM gekkies zelf niet alles op een rijtje heeft in de bovenkamer en zichzelf eveneens schuldig maakt aan de dingen waar zij zo keihard tegen strijden. Het doen alsof racisme een 'alleenrecht' is voor de zwarte gemeenschap is sowieso onzin natuurlijk. Ik ben vaak zat getuige geweest van Aziaten die door Surinamers gediscrimineerd worden, Antillianen die door Turken gediscrimineerd worden en autochtone homo's (en vrouwen) die door Marokkanen gediscrimineerd worden, etc. Dit is allemaal even problematisch wat mij betreft. Dat donkere mensen er relatief veel last van hebben dat geloof ik zonder problemen hoor, maar als je dan met van die uitspraken als "dan staat wit Nederland ineens op de banken" of "dat is de mening van de witte Nederlanders", ja sorry dan snap je het niet helemaal vind ik.

21 juni 2020 om 21:09

Je hoort mij niet en nooit zeggen dat zwarte mensen het “alleen recht” op racisme hebben, maar ik kan wel uit eigen ervaring zeggen dat de blanke Nederlander een bepaald privilege heeft, en ik vind dat daar een beetje begrip bij past. We zijn toch allemaal Nederlands en houden van voetbal? Maar omdat ze zich uitspreken tegen JD’s onsmakelijke grappen kan een behoorlijke groep Hollanders de spelers niet meer bekoren. Dat is toch zonde? Ik snap de frustratie wel.Nogmaals; ik vind dat vvd en jd samen aan tafel moeten en hier een gesprek over moeten voeren, en er is geen excuus om dit niet te doen.

21 juni 2020 om 21:13

Oh nee begrijp mij niet verkeerd hoor. Derksen boycotten moeten ze helemaal zelf weten. Die man kleineert en kwetst mensen met opzet om er zelf beter van te worden. Heb ik helemaal niets mee. Echter hem nu compleet afbranden en oproepen tot hem van de buis verwijderen gaat mij wat ver. Zoals Doe Maar al zong: 'Er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree'. Kijken is niet verplicht he.

21 juni 2020 om 21:14

Bij de reactie op mijn bericht zeg je anders dat de blanke man totaal geen racisme kan ervaren. Privileges hebben blanken zeker en er moet ook echt wat gebeuren, maar wij/zij kampen opbouwen werkt averechts.

21 juni 2020 om 21:16

Ik vind die term privilege ook nogal fout, dat is net alsof men elke blanke meteen voordelen geeft die eigenlijk niet horen. Terwijl het eigenlijk net andersom is, de meeste blanken worden gewoon normaal behandeld en bepaalde groepen worden gediscrimineerd. Ik zou dus niet zeggen dat blanken een privilege hebben, maar dat bepaalde groepen gewoon benadeeld worden. En dat lijkt me weldegelijk belangrijk. Een privilege kun je namelijk afpakken, waardoor sommigen zich bedreigd voelen. Terwijl gediscrimineerde mensen gelijke kansen geven niemand schaadt.

21 juni 2020 om 21:27

Tja, over de benaming kan gediscussieerd worden!

21 juni 2020 om 21:29

Zal het aanpassen want dat is niet wat ik probeer te communiceren - iedereen kan racisme ervaren. Dat staat als een paal boven water.

21 juni 2020 om 21:51

Puur jurisch gezien was niemand in overtreding. De noodverordening is namelijk niet rechtsgeldig als er geen echte nood is en die is er al een tijdje niet meer.

21 juni 2020 om 22:10

Zo’n grapje zou ik totaal geen probleem mee hebben? Maar goed, dat het een slechte grap is, valt over te twisten. Maar kunnen we dat loskoppelen van overtuigingen of politieke standpunten? Daarnaast mogen VVD en Gini van mij alles zeggen wat ze willen, alleen zeggen ze effectief niks. ‘It ain’t a joke’ en ‘wij pikken het niet meer’ hoor ik niets constructiefs aan, evenmin niet aan de opmerkingen die ik in mijn bovenstaande reactie beschrijf. Overal wordt de discussie met zo veel haat en nijd gevoerd, ook vanuit de BLM lobby, dat dit gewoon aversie oplevert, ik hoop dat je dat met me eens bent. Het is makkelijk om met modder te gooien, het is makkelijk om Derksen te verketteren, maar probeer op een beschaafde manier de discussie aan te gaan. Mensen op de dam zijn voor mij geen criminelen, maar mensen die op haatdragende wijze hun impact willen maken, verdienen mijn aandacht niet.

21 juni 2020 om 23:54

Church89 " ik vind dat vvd en jd samen aan tafel moeten en hier een gesprek over moeten voeren, en er is geen excuus om dit niet te doen". Waarom zouden zij dat moeten? Denk je dat dat tot een oplossing zou leiden?

21 juni 2020 om 20:57

Vooral het ontwijken van de vraag over Qatar maakte op mij een onuitwisbare indruk. Zo hoort het: wegduiken wanneer de feiten op tafel komen...

21 juni 2020 om 21:09

Als er vragen zijn waar je geen goed antwoord op hebt gehad, stuur me een dm’tje!

21 juni 2020 om 22:11

Het wordt allemaal geframed op een manier dat het precies in het verhaal past. Babel ging even ‘handig’ in op iemand die Qatar vermeldde, ‘net alsof jij (diegene die het commentte) wat om die arbeiders daar geeft’. Met dat soort lui heb je dus te doen, moord en brand schreven over dat elk mensenleven evenveel waard is, maar zodra je er zelf niet onder valt, geeft het niet. Ja, het is een ander land, maar hypocriet blijft het.

22 juni 2020 om 10:20

Er wordt een bepaalde groep Nederlanders van alles aangepraat, maar zodra er feitelijk en nuchter over bepaalde relevante onderwerpen wordt gesproken, zie je bij bepaalde personen een vloerkleed en een stoffer. Begrijp je het nu een beetje?

Inderdaad hij heeft een punt je kunt niet blijven zeggen : och was maar een grapje.
Maar NL ers zijn wel kritisch die Amerikaanse blm aanpak werkt hier niet.
Vraag het iedere trainer - de NL se speler vraagt altijd waarom?
Wanneer snapt men dat nu eens , het is geen onwil maar die foute manier van aanpak

Ik vind hem aardig genuanceerd, maar een mening van een witte Nederlander is ook weer gechargeerd. Vind het jammer dat het zo'n wij/zij dingetje wordt ipv verbinding te zoeken van beide kanten. Zo wek je alleen maar weerstand op onderling.

21 juni 2020 om 20:25

Waarom? Er zit toch een kern van waarheid in? De blanke man kent helemaal geen racisme, maar we mogen donkere mensen blijkbaar vertellen wat wel/niet door de beugel kan in “ons Nederland”

21 juni 2020 om 20:36

Ben ik niet helemaal met je eens church. Als je bijv in afrikaanse landen bijv hebt gewoond, kan je het wel ervaren. Als homo kan je het ook ervaren al is het dan op het geaardheid vlak (discriminatie). Op mijn middelbare school (overwegend turkse afkomst) heb ik ook een jongen gezien die in elkaar geslagen werd, omdat hij een gierige kaaskop was. Klopt dat donkere mensen het helaas meer en vaker ervaren, maar op deze manier maak je alleen maar nog meer onderscheid tussen wij/zij. Zeg dan mening van iemand die nooit racisme heeft ervaren. Je laatste zin snap ik totaal niet en hopelijk leg je me geen woorden in de mond. Bovendien zegt hij dus dat een witte nederlander niet ziet dat er racisme is en ik heb als buurtwerker en voetbalsupporter genoeg verschrikkelijke voorbeelden gezien dat het gewoon een gigantisch probleem is. Weet zelf niet hoe het voelt, maar ik zie wel dat het er is.

21 juni 2020 om 21:02

En je kunt het ook omdraaien. Nu heeft de BLM beweging het momentum, wordt bijna niet gehinderd door de media en vertelt blank Nederland dat het overgrote deel hiervan een racist is. Dat hadden ze zelf nog niet in de gaten, maar omdat gekleurde jongens als Davids, van Dijk, Depay, etc. dat nu duidelijk maken, is dat blijkbaar een feit. Zal ik je eens wat bekennen: ik begin er langzamerhand een te worden. Hebben ze mij toch terecht de ogen geopend;-)))

21 juni 2020 om 23:20

@Church de blanke man kent geen racisme? WTF? Dan kun jij wel ophouden met je hele betoog over luisteren naar andere en kijken naar andere. Maar iemand die blanke bevoorrecht noemt en geen racisme kent bij blanke is precies de verkeerde persoon om mee in discussie te gaan.

21 juni 2020 om 23:57

Church, ben je nou serieus of loop je te trollen met die opmerking dat de blanke man geen racisme kent?

22 juni 2020 om 09:23

@thamike, Kaassie - heb gisteren al aangegeven (in een zo te zien verwijderd) bericht dat ik het enorm verkeerd verwoord had, en dat dat iedereen, incluis blanke mensen racisme kunnen ervaren staat als een paal boven water.

21 juni 2020 om 20:25

Klopt, ik heb het idee dat er steeds meer een tweedeling komt in Nl... Jammer, maar goed dit is ook geen eenvoudig onderwerp. Minder wij en zij en verder niet alles onder racisme scharen. Ieder moet zijn verantwoordelijkheid pakken !!

21 juni 2020 om 21:16

Dit dus. Dit merk je helaas met alles. Net als dat je een linkse bomenknuffelaar bent of een rechtse fascist. Juist de nuance brengt je verder.

Derksen maakte een hele foute opmerking die erg misplaatst is en komt uit de ergernis naar Akwasi naar aanleiding van zijn foute opmerking op de dam.Ik heb nooit zo naar zwarte Piet gekeken als de donkere mensen dit doen. Voor mij en vele andere is het onschuldig. Ik vond het altijd wel leuk als een zwarte piet je bij naam aansprak maar ik niet kon plaatsen wie die zwarte piet nou was door alle schmink. Als ik nu de reacties zie onder de foto's van de jongens van het nl elftal vind ik dit misselijkmakend en zeer misplaatst. Dit word geplaatst door een stelletje gekken veilig achter hun pc. Maar gekken heb je overal, ook tussen de blm demonstraties. Mensen die voor andere doeleinde komen dan demonstreren.Verder vind ik Akwasi niet de juiste persoon om het boegbeeld te zijn van blm in Nederland. Zat net te luisteren naar zijn blm nummer met bizzey. Op de teksten van bizzey is weinig op aan te merken maar wat Akwasi eruit gooit kan echt niet. Ik hoop dat Nederland een tolerant land blijft waar vrijheid van meningsuiting blijft bestaan maar mensen wel hun gezonde verstand blijven gebruiken. Ik hou van platte humor maar er zijn wel grenzen.Racisme komt onder elke bevolking voor. Homo haat, Chinezen pesten ivm corona, donkere mensen uitmaken voor zwarte piet, een blanke is een kaaskop of een tatta "Google de betekenis" enz enz. Hier zit geen kleur aan verbonden. Hier maakt iedere bevolking zich schuldig aan. Bedoeld of onbedoeld, gemeen of onschuldig, het gebeurd! Soms moeten we er niet te zwaar aan tillen en is het niet meer dan een foute misplaatste grap. Soms moet er nagedacht worden door degene die de opmerking plaatst en is het vies gemeen en racisties bedoeld. Daar zit zeker wel verschil in. Laten we hier niet in doorslaan met z'n alle

Ik blijf het overtrokken vinden. Derksen is geen racist. Hij is uitgesproken en daar mag je alles van vinden, maar racist is hij niet en als 1 staat te verkondigen iemand in zijn gezicht te gaan schoppen en daar een harde grap op terug krijgt, heb ik daar geen moeite mee. De hele discussie draait ook om het slavernij verleden van Nederland. 3 jaar geleden hoorden we Akwasi nog zeggen dat je nooit nu nog naar de geschiedenis mag wijzen. Dit omdat zijn eigen familie in het verleden, de slaven verkochten aan de Nederlanders. Maar als de rest dit in de discussie van zwarte Piet wil meenemen waarom weigeren ze dan niet naar Qatar te gaan. Of is moderne slavernij minder erg? Zou Wijnaldum v Dijk, Davids, Depay, Elia, daar wel eens iets over willen horen zeggen.

Niet iedereen die vraagtekens zet bij de ernst van zo'n opmerking is een racist. Toch word je als je dit zegt wel door een deel van de mensen zo weggezet. Dat wringt een beetje. Er is geen ruimte om het samen op te lossen als de ene helft niets mag inbrengen. Alle extremen maken dialoog onmogelijk of dat nou links, rechts, onder of boven is. Door al die wappies aan de zijkant is het voor de 90% van de normale mensen een raar circus aan het worden.

Derksen uit al jaren racistische uitspraken zonder dat iemand er iets van durft te zeggen. Doordat hij financieel onafhankelijk is, waant Derksen zich onaantastbaar en gedraagt hij zich als een puberale etter. Velen vinden dat geweldig omdat zijn racistische grapjes hen geen pijn doet. Alleen als het hun zelf pijn doet zullen 'witte NL' ers er iets van zeggen. Denk aan de taferelen in de supermarkten aan het begin van de corona-uitbraak. Toen velen gingen hamsteren en het anderen 'pijn' deed, ging men er iets van zeggen. Vergeet niet dat de NL' er toen ruzie ging maken om wc-papier. Wc-papier...... Nu het gaat om de 'donkere' mens, komen ze niet eens op voor die mens. Laat staan ruzie om hem maken. Maar wc-papier... I am just saying..

21 juni 2020 om 21:08

Komen niet op voor die mens? Hmmm volgens mij stonden ze met een mannetje of 10.000 op een plein tegen alle regels in. Elke andere betoging was allang beinidigd of weggeknuppeld van dat plein. Dat kan je toch niet spreken over niet opkomen voor de donkere mens.

Het gaat al dagen over Derksen. Hoe groot wil je iemand maken. En morgen lacht die er waarschijnlijk om. Er kan veel tijd gestoken worden om johan te veranderen of het programma te laten stoppen. Maar het is toch veel makkelijker om het te negeren en het over echte dingen hebben die veranderd kunnen worden.

21 juni 2020 om 21:28

Je weet wat ze zeggen. Slechte reclame bestaat niet. Maandag zitten er weer duizenden mensen voor de tv alleen maar voor de reactie van Derksen. Lachen in het vuistje bij Veronica.

'hij vindt niet dat de uitspraken van Derksen te scharen zijn onder vrijheid van meningsuiting. “dan mag je nog steeds niet iemand beledigen. Punt."' En precies daar gaat het dus falikant mis, want helemaal niks punt. Het recht om iemand (bedoeld of onbedoeld) te beledigen is een fundamenteel recht in dit land. Vrijheid van meningsuiting is een gigantisch groot goed, dat we niet moeten laten indammen door mensen die vinden dat je iets niet mag zeggen omdat zij het ermee oneens zijn of zich beledigd (kunnen) voelen. Als je altijd rekening moet houden met iedereen die zich mogelijk ergens door beledigd zou kunnen voelen, dan betekent dat de facto dat je alleen nog maar neutrale, nietszeggende opmerkingen mag maken. Wat een onzin. Ik vrees alleen dat Davids tegenwoordig flink wat medestanders heeft op dit vlak - een fundamenteel ongelofelijk gevaarlijk standpunt als je het mij vraagt. Het lijkt in elk geval wel waar de moraalpolitie deze dagen op uit is.los daarvan hoor ik ook vaak met kromme tenen aan wat Derksen allemaal voor onzin uitkraamt, maar mág hij die onzin uitkramen? Dat is absoluut zijn recht.ik ben benieuwd of Davids de implicaties van zijn eigen statement ook begrijpt. Hij wijst de opmerking van Derksen categorisch ad hominem (een flinke drogreden) af, "het is de opinie van een witte Nederlander." Blijkbaar is wat "een witte Nederlander" te zeggen heeft categorisch oninteressant/irrelevant. Dát noemen we nou discriminatie, in één zinnetje even alle "witte Nederlanders" buitenspel gezet. En los daarvan vind ik het label "witte Nederlander" stuitend, zeker uit de mond van de zelfbenoemde antiracisten die het zo vaak in hun mond nemen. Niemands huid is wit, zelfs die van de bleekste albino niet; Derksen is eerder bleekroze en Davids is bruin. Waarom hokjes maken en de wereld indelen in zwart en wit (zowel letterlijk als figuurlijk), terwijl het juist kleurenblindheid/respect voor alle denkbare tinten is wat we nodig hebben? Maar... Omdat ik het label "witte Nederlander" (nog los van Davids discriminerende opmerking daarover) stuitend en beledigend vind... Zou Davids volgens zijn eigen logica dat toch niet mogen zeggen? Edgar, lees je mee?

Ondertussen het geld aannemen van bedrijven of clubs in landen die kinderarbeid en slaven hebben. hmmm.

Ben altijd een enorme fan geweest van Davids, behalve als het over dit soort onderwerpen gaat. Het is simpelweg niet zo dat alle blanken slecht zijn en alle zwarten goed.

"Dan mag je nog steeds niet iemand beledigen. Punt."

Er zit een groot verschil tussen iemand beledigen en je beledigd voelen. Tegenwoordig voelt bijna iedereen zich beledigd terwijl dit vrijwel nooit de intentie is van de 'belediger'. Daarnaast mag je iemand wel beledigen, ik voel me dagelijks beledigd doordat iedereen mij Witte privilege en racisme in m'n schoenen wil schuiven. Gelukkig heb ik wel een schild ontwikkeld voor mogelijke beledigingen en zaken die me niet aanstaan in de maatschappij itt tot blm en al die linkse antifa achtige, subsidietrekkende hipsters.

22 juni 2020 om 10:13

Wat is dat verschil dan, tussen iemand beledigen en iemand die zich beledigd voelt, behalve dan het perspectief van dader/slachtoffer? Als je het mij vraagt, is er behalve dat perspectief namelijk geen verschil. Het probleem is dat je haast geen duidelijke mening meer kunt hebben zonder dat iemand daar beledigd door is. Bijna alle meningen zijn dus beledigend (ik chargeer een beetje), omdat iemand zich beledigd kan voelen. Net als jij vind ik dat een enge tendens, die constante staat van agitatie door de constant beledigde meute, maar dat is nu eenmaal hoe het op dit moment gaat. Als iemand zich beledigd voelt, dan is diegene beledigd. En ik blijf erbij dat beledigen wel mag; ik vraag me af op basis waarvan Davids vindt dat beledigen niet mag, "punt". Het is niet de grondwet, het is niet de Bijbel, het is zéker geen filosofie... Waar haalt hij het vandaan dat het absoluut verboden is iemand te beledigen?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren