Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax kan vervanger Ziyech vinden in Eredivisie, Oostenrijk, Italië of Engeland

Laatste update:

De KNVB zette vorige week definitief een streep door het Eredivisie-seizoen en dat betekent dat Hakim Ziyech zijn laatste wedstrijd voor Ajax al gespeeld heeft. De 27-jarige spelmaker mag zich per 1 juli speler noemen van Chelsea, dat veertig miljoen euro betaalt om hem in te lijven. Ajax ziet met deze transfer een van zijn absolute smaakmakers de deur uitlopen en het is nog niet duidelijk op welke manier trainer Erik ten Hag het door het vertrek van Ziyech ontstane gat precies op gaat vullen. De Amsterdammers hebben enkele opties om binnen de huidige selectie te schuiven, maar een vergelijkbare speler als de Marokkaans international loopt er momenteel niet rond in de Johan Cruijff ArenA. Voetbalzone zet daarom enkele potentiële vervangers van de sterspeler op een rij.

Door Robin Bruggeman

Met Donny van de Beek, Zakaria Labyad en Jurgen Ekkelenkamp heeft Ten Hag drie spelers in zijn selectie die zichzelf zullen omschrijven als aanvallende middenvelders. Van de Beek is echter een ander type speler dan Ziyech en de kans bestaat dat de Oranje-international aankomende zomer eveneens zal vertrekken. Labyad heeft er op zijn beurt lang uit gelegen met een blessure en lijkt ook als hij fit is niet in aanmerking te komen voor een onbetwiste basisplaats, terwijl de twintigjarige Ekkelenkamp zich nog moet bewijzen. Dusan Tadic werd in de zomer van 2018 al binnengehaald als beoogde opvolger van Ziyech, maar de Serviër is in Amsterdam inmiddels uitgegroeid tot spits, die ook vanaf de flanken kan spelen. Verder speelde ook David Neres in het verleden al eens op de nummer 10-positie. De Braziliaan komt met zijn specifieke kwaliteiten echter het best tot zijn recht op de vleugels. Hetzelfde lijkt te gelden voor zijn landgenoot Antony, die zich in de voorbereiding op het aankomende seizoen aan zal sluiten bij Ajax.

Het artikel gaat verder onder de video
'Van Aanholt krijgt flinke klappen, 'Douglas Costa dropt merkwaardig bommetje'
Meer video's

Als Ten Hag het idee heeft dat hij het vertrek van Ziyech niet intern op kan vangen, zal hij zich bij Marc Overmars melden. De oefenmeester moet voorlopig wel even geduld hebben, aangezien hij eerder deze week zelf al aangaf dat vanwege de coronacrisis 'alle seinen momenteel op rood staan'. Directeur voetbalzaken Overmars heeft echter ongetwijfeld wel een aantal lijstjes klaarliggen met mogelijke vervangers van de smaakmaker en zal waarschijnlijk ook bekend zijn met de werkwijze van databureau SciSports. Hier krijgen spelers aan de hand van verschillende criteria uit prestaties uit het verleden een rating mee, waardoor zij makkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. De cijfers die SciSports een speler geeft, zeggen overigens niet per definitie of iemand voetbaltechnisch de beste of slechtste is, maar laat zien of een speler op een bepaald niveau invloed heeft gehad op het teamresultaat. Op deze manier is het mogelijk om spelers die in verschillende competities en op verschillende niveaus spelen met elkaar te vergelijken.

Spelers krijgen in de SciSkill-index een cijfer tussen de 0 en 180 mee dat wordt berekend aan de hand van vijf componenten: een rating voor het aantal tegendoelpunten, het aantal gemaakte doelpunten, een rating voor de aanvallende bijdrage en de verdedigende bijdrage en een rating voor de competitieweerstand. Een speler als Ziyech zal dus een hoger cijfer krijgen voor zijn aanvallende bijdrage en het maken van doelpunten en een lagere rating voor zijn verdedigende invloed. Ook geeft SciSports spelers een potentiescore mee met de verwachte SciSkill die zij zullen hebben op hun 28e, het moment dat een voetballer normaal gesproken zijn piek beleeft. Het databureau acht het niet aannemelijk dat het skill-cijfer van een speler na deze leeftijd nog zal stijgen.

De huidige score van Hakim Ziyech in de SciSkill Index, zijn hoogste behaalde score in zijn loopbaan en zijn potentiële score.

Dankzij alle data die SciSports verzamelt is het ook mogelijk om spelers met elkaar te vergelijken en te kijken in hoeverre hun speelstijl overeenkomt. Voetbalzone is daarom de database ingedoken om een aantal mogelijke interessante vervangers van Ziyech te vinden en heeft daarbij een aantal criteria aangehouden. Aangezien Ajax meestal jonge talenten aantrekt, is gekozen om een maximale leeftijd van 24 jaar aan te houden. Qua geschatte transferwaarde zijn onderstaande spelers op te halen voor minder dan vijftien miljoen euro, op één uitzondering na.

Ziyech wordt door SciSports omschreven als een wide playmaker en een inside forward en in de zoektocht naar een opvolger zijn ook deze posities aangehouden. Dejan Kulusevski is met een similarity van 95% overigens de speler die volgens de database de meeste overeenkomsten vertoont met het spel van Ziyech. Aangezien de door Atalanta aan Parma verhuurde aanvaller na dit seizoen al voor 35 miljoen de overstap maakt naar Juventus, is hij buiten beschouwing gelaten.


Álex Berenguer (24, Spanje) - Torino



Contract: 2023
Marktwaarde: 4,8 miljoen euro
SciSkill: 80,7
Potential: 93,0
Similarity: 94%

Na Kulusevski is Alejandro ‘Álex’ Berenguer de speler die volgens SciSports qua speelstijl het meeste weg heeft van Ziyech. De Spanjaard opereert meestal vanaf de linkerkant, maar kan ook in de as van het veld spelen en was met vijf doelpunten in zeventien wedstrijden bezig aan een succesvol seizoen voordat de Serie A stil kwam te liggen door de coronacrisis. Berenguer werd opgeleid door Osasuna en maakte bijna drie jaar geleden voor 5,5 miljoen euro de overstap naar Il Toro. Zijn SciSkill-waarde en zijn geschatte potentieel liggen wel wat lager dan bij Ziyech het geval is, maar met zijn relatief bescheiden marktwaarde zou Berenguer toch een interessante optie kunnen zijn voor Ajax. Als Berenguer Ten Hag en Overmars inderdaad weet te overtuigen van zijn meerwaarde, zullen de Amsterdammers de concurrentie aan moeten gaan met Athletic Club. De in Pamplona geboren Bask wordt al enige tijd in de gaten gehouden door los Leones.


Giorgi Chakvetadze (20, Georgië) - KAA Gent



Contract: 2023
Marktwaarde: 6,7 miljoen euro
SciSkill: 62,5
Potential: 92,7
Similarity: 92%

Gent slaagde er bijna drie jaar geleden in om Chakvetadze op te pikken bij Dinamo Tbilisi en troefde daarmee een aantal clubs van naam af. Voorzitter Roman Pipia van Dinamo liet niet lang na het vertrek van de ‘Georgische Kaká’ weten dat ook Liverpool, Tottenham Hotspur, TSG Hoffenheim en Bayer Leverkusen geprobeerd hebben de jongeling aan te trekken. Chakvetadze heeft met zijn twintig jaar nog genoeg ruimte om zich te ontwikkelen en was vorig seizoen, voordat een zware knieblessure roet in het eten gooide, met zijn acties, doelpunten en assists een van de absolute smaakmakers aan de kant van Gent. In de huidige voetbaljaargang bleef de inbreng van de spelmaker vanwege zijn blessure vooralsnog beperkt, al is hij inmiddels wel weer helemaal fit. Het Turkse Trabzonspor is sinds enige tijd concreet in de markt voor Chakvetadze en ook AS Roma toont interesse. Gent, dat vreest Jonathan David ook al kwijt te raken, lijkt er echter veel aan gelegen om Chakvetadze wel aan boord te houden en zou zich weleens een stugge onderhandelingspartner kunnen tonen.


Romano Schmid (20, Oostenrijk) - Wolfsberger AC



Contract (bij Werder Bremen): 2023
Marktwaarde: 1,6 miljoen euro
SciSkill: 59,3
Potential: 101,9
Similarity: 88%

Schmid speelt doorgaans wat meer naar achteren dan Ziyech doet. De jonge Oostenrijker heeft echter het inzicht, de steekbal en de dribbelkwaliteiten om ook aanvallend van grote waarde te zijn, terwijl hij verdedigend, net als Ziyech, eveneens veel werk verzet. De middenvelder genoot zijn opleiding bij Sturm Graz en stapte begin vorig jaar, na twee seizoenen bij RB Salzburg, over naar Werder Bremen. De werkgever van onder meer Davy Klaassen koos er echter voor om het talent meteen bij Wolfsberger AC te stallen, waardoor Schmid nog wacht op zijn eerste wedstrijd namens Werder. Met zijn grote potentie en geringe marktwaarde kan de jeugdinternational een interessante optie zijn voor Ajax, dat bovendien zou kunnen profiteren van de penibele situatie waar Werder momenteel in verkeert. De Duitsers worden hard getroffen door de coronacrisis en moeten ook nog altijd vrezen voor degradatie als de Bundesliga inderdaad hervat wordt. Werder staat momenteel onder de rode streep en de achterstand op nummer zestien Fortuna Düsseldorf bedraagt, met een wedstrijd minder gespeeld, vier punten.


Eberechi Eze (21, Engeland) - Queens Park Rangers



Contract: 2021
Marktwaarde: 9 miljoen euro
SciSkill: 72
Potential: 97,8
Similarity: 87%

Tot een aantal jaar geleden leek het onmogelijk om een Engels talent naar het vasteland van Europa te halen, maar dankzij onder meer Jadon Sancho wordt deze optie steeds aantrekkelijker. Ajax zou hiervan kunnen profiteren door te informeren bij Eze, die ondanks aanhoudende geruchten nog altijd in de Championship actief is bij QPR. De international van Jong Engeland is uitgegroeid tot een van de meest begeerde spelers op het tweede niveau en was in het huidige seizoen al goed voor twaalf doelpunten en acht assists. De aanvallende middenvelder wordt genoemd bij onder meer Chelsea en Tottenham Hotspur en QPR moet hem, als hij ervoor kiest om zijn contract niet te verlengen, na dit seizoen verkopen als de club nog geld aan hem wil verdienen. Vanwege de concurrentie zou het lastig kunnen worden voor een club als Ajax om Eze weg te plukken uit Londen, maar wellicht dat de Amsterdammers hem met het vooruitzicht op veel speelminuten in het eerste en deelname aan de Champions League kunnen verleiden de Noordzee over te steken.


Ludovic Blas (22, Frankrijk) - FC Nantes



Contract: 2024
Marktwaarde: 8 miljoen euro
SciSkill: 77,6
Potential: 102,1
Similarity: 86%

Blas wist na een doelpunt in de finale van het EK Onder-19 in 2016 al snel de schijnwerpers op zich gericht. Het kostte de jonge Fransman vervolgens echter een aantal jaar om zijn ideale positie te vinden en na als spits en als buitenspeler te hebben gespeeld, zakte het talent verder terug naar het middenveld. Desondanks blijft Blas aanvallend een gevaarlijk wapen en is hij met vijf doelpunten gedeeld clubtopscorer van Nantes in de Ligue 1. Les Canaris namen hem afgelopen zomer voor acht miljoen euro over van Guingamp, waar Blas werd opgeleid en meer dan honderd wedstrijden in de hoofdmacht speelde. Zijn tot medio 2024 doorlopende contract maakt hem geen makkelijk transferdoelwit, maar de mogelijkheid om voor de prijzen te kunnen spelen zou hem ertoe kunnen verleiden de middenmoter achter zich te laten. Blas heeft met zijn potential van 102 in ieder geval nog genoeg ruimte om uit te groeien tot een zeer waardevolle speler.


Calvin Stengs (21, Nederland) - AZ



Contract: 2023
Marktwaarde: 18 miljoen euro
SciSkill: 82,9
Potential: 116,6
Similarity: 79%

Stengs is de enige speler uit deze lijst met een marktwaarde van meer dan vijftien miljoen en zijn potentie wordt door SciSports zelfs nog hoger ingeschat dan die van Ziyech. De smaakmaker van AZ wordt al langere tijd in genoemd als mogelijke aanwinst voor Ajax en Stengs was in het net stopgezette Eredivisie-seizoen een van de drijvende krachten achter de succesvolle campagne van de Alkmaarders. Het zal voor Ajax lastig worden om de enkelvoudig international van het Nederlands elftal los te weken bij de titelconcurrent en in deze onzekere tijdens is het nog maar de vraag of de club bereid is om zijn transferrecord opnieuw te verbreken. Er bestaan echter weinig twijfels of Stengs een meerwaarde zal zijn voor de ploeg van Ten Hag en als de aanvaller nog een stap wil zetten voordat hij naar een buitenlandse topcompetitie verkast, lijkt Ajax de enige club te zijn die in staat is om hem over te nemen van AZ.


Pedrinho (22, Brazilië) - Corinthians



Contract: 2023
Marktwaarde: 13,5 miljoen euro
SciSkill: 69,8
Potential: 95,5
Similarity: 89%

Voor de laatste interessante optie in de database van SciSports is Ajax eigenlijk net te laat. De Amsterdammers haalden in de afgelopen jaren al David Neres en Antony op in Brazilië en Pedrinho had de volgende aanwinst uit het land van de Goddelijke Kanaries kunnen worden. De 22-jarige rechtsbuiten ruilt Corinthians na dit seizoen echter voor twintig miljoen euro al in voor Benfica, waardoor hij in ieder geval aankomende zomer onhaalbaar lijkt. De grootmacht uit Lissabon haalt met Pedrinho een speler binnen die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke schakel bij Corinthians en ook alweer tien interlands namens Jong Brazilië achter zijn naam heeft staan. De verwachtingen rondom Pedrinho zijn in zijn thuisland hooggespannen en Arsenal-verdediger David Luiz heeft zijn jonge landgenoot hoog zitten: “Hij is een geweldige speler met enorm veel kwaliteiten. Hij gaat naar de juiste club om zijn eerste stappen in Europa te zetten en ik hoop dat hij Benfica aan veel prijzen kan helpen. Ik geloof in zijn kwaliteiten en dit is voor beide partijen de juiste beslissing”, liet hij onlangs optekenen in de Portugese pers.

Wie lijkt jou de beste optie voor Ajax?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Quintero die is ook al eens geopperd maar 20 Mio is wel veel. Pedrinho is ook eerder genoemd maar wellicht kunnen ze gaan voor eigen jeugd ga gewoon voor Unuvar, nog jong maar kan echt heel veel. Daarnaast weet je dat de concurrentie ook niet kan investeren zo niet moet bezuinigen dus met de huidige selectie aangevuld met wat jeugd wordt je gewoon weer kampioen Overigens zie ik liever Boadu komen dan Stengs omdat we meer behoefte hebben aan scorend vermogen en Stengs alles wel een tempo te laag doet, wellicht kan hij wel groeien naar het niveau ajax maar die handelingssnelheid heeft hij nu nog niet

2 mei 2020 om 00:31

Unuvar is nog veel te licht voor een basisplek. Ik een gearriveerd talent lijkt me beter. Leuk al die tieners. Maar een speler die het spel kan maken tussen de 20 en 23 waarvan je weet dat hij het gaat halen. Stengs dus.

2 mei 2020 om 08:33

Ik heb net als Xajacfa ook echt veel twijfels of die nou wel zo goed is. In de grotere wedstrijden van AZ vind ik hem er niet uit springen. Wat je over Unuvar zegt, compleet mee eens. Dat is nog te vroeg.

Gewoon vol voor Stengs gaan. Kent de meeste jongens en is het grootste talent. 15 miljoen is niks voor zo’n speler. Vraag me alleen af wat ze met die Antony gaan doen, die komt een jaar bij Jong terecht neem ik aan?

2 mei 2020 om 01:46

Absoluut niet Stengs. Samenvatting voetballer, die echt veel te veel gaat kosten. 15 miljoen is al te veel. Gewoon voor eigen talent gaan en voor flink was minder miljoenen een cm of cvm halen met flink wat ervaring. Die kan dat talent dan mooi aansturen. Ook moet er beter en slimmer gekeken worden in Frankrijk. Lopen ook parels rond.

2 mei 2020 om 02:01

de vraag is alleen wat voor talent Ajax heeft op dit moment. ik vind een Eiting en Gravenberch kwalitatief gezien van een aanzienlijk minder niveau als een Stengs of Ihattaran bv

2 mei 2020 om 07:12

" de vraag is alleen wat voor talent Ajax heeft op dit moment. ik vind een Eiting en Gravenberch kwalitatief gezien van een aanzienlijk minder niveau als een Stengs of Ihattaran bv ". Dat is misschien voor jou een vraag, maar niet voor de meeste Ajacieden. Gravenbergh is een totaal andere speler dan Ihattaren, net zoals Gullit een heel andere speler was dan Rijkaard. Ze vergelijken is dan ook appels en peren vergelijken en bovendien moet je als je dat al wil doen, niet doen op basis van kwaliteiten, maar op basis van talent. Het zijn immers nog maar spelers van 17 jaar en dus nog gewoon talenten. Gravenbergh heeft net zoveel talent als Ihattaren al is het een compleet andere speler. Eiting is voor Ajax een zeer bruikbare speler, maar is nooit het supertalent geweest als bijv. Ihattaren en Unuvar. En die moet je dus ook niet in 1 adem noemen met die twee. Ik denk dat jij niet genoeg naar Ajax en PSV kijkt om je een objectief oordeel te kunnen geven over het talentenpotentieel en dat zou je dan ook niet moeten doen. Wim Kieft maakte ook ooit diezelfde fout door zich op de televisie de vraag te stellen: " Waar zijn al die talenten van Ajax dan, iedereen heeft het er maar over, maar ik zie ze niet". Dat hij ze niet had gezien was logisch, omdat hij ook nooit bij de jeugd gaat kijken, zoals Aad de Mos dat bijv. wel doet. Dat is niet erg, maar dan moet je er ook geen uitspraken over doen. Destijds moest Kieft zichzelf een half jaar later corrigeren en bleek hij ineens 180 graden te zijn gedraaid en zei hij voor de televisie: " Ajax heeft wel heel veel grote talenten ". En dat is niet heel erg goed geweest voor zijn geloofwaardigheid. Als Kieft zich gewoon bij het voetbal houdt, kan hij best zinnige dingen over voetbal zeggen en het staat buiten kijf dat hij een echte liefhebber is. Zijn probleem is echter dat hij te lui is om zich in te lezen of eens een jeugdwedstrijd te bezoeken, terwijl er wel een mening over heeft.

2 mei 2020 om 09:17

@Scepticus38, Hoe vaak ben jij op de toekomst te bewonderen? Het klinkt namelijk alsof je er elke dag bent. Je verkoopt je verhaal telkens alsof je de enige bent die er verstand van heeft. Vrij storend.

2 mei 2020 om 10:45

Eiting zou van die twee qua speelstijl het beste als vervanger van Ziyech kunnen fungeren, maar die komt in (handelings)snelheid veel te kort. Meer een speler voor de subtop. En van Gravenberch moet ik nog maar zien of hij inderdaad die beloftevolle speler is, waar hoog over wordt opgegeven. In al zijn gespeelde wedstrijden zie ik een trage, dromerige speler met een redelijke basistechniek. Maar absoluut nog geen eerste elftal speler. En omdat de echte talenten nog maar net uit de luiers lopen, zal Ajax echt de markt op moeten. Voor 2 (of 3, wanneer van de Beek vertrekt) middenvelders. Want daar liggen bij Ajax het hele seizoen al de meeste problemen. Gatenkaas is nog een milde benoeming hiervoor;-)))

2 mei 2020 om 14:24

@scepticus38 natuurlijk is Unuvar een groot talent maar is die op dit moment al klaar voor het eerste? Gravenberch speelt op een andere positie en deed het goed in de jeugd maar in het eerste van Ajax maakt hij op mij niet echt een spetterende indruk

2 mei 2020 om 15:14

Ziyech was ook nog een momenten voetballer voor die naar Ajax ging, Dat zijn juist dingen waar je bij een echte topclub aan werkt

2 mei 2020 om 15:28

Wat Scepticus beweert over de financiële impact van deze Corona crisis en de te verwachten teruggang in de hoogte van transfersommen snijdt zeker hout. Alleen is de vraag wat dit doet met de ambities van Ajax en het beleid. Want als er niet jaarlijks grote bedragen worden verdiend met transfers, dan heeft dat direct impact op de cashflow situatie van Ajax en het vermogen om zelf weer spelers van het juiste niveau aan te trekken als vervangers van de beste spelers die elk seizoen wel weggaan. Vroeger zou dat gat met jeugdspelers ingevuld zijn, maar sinds een aantal jaar haalde Ajax dan juist dure versterkingen. Met succes, in Europa en nationaal. Het lijkt mij dus lastig om op korte termijn in dat geval nog dergelijke dure aankopen te doen, zeker nu de kans dat een peperdure speler nog een groot rendement gaat opleveren een stuk kleiner is geworden.

3 mei 2020 om 13:17

@scepticus38 - "en bovendien moet je als je dat al wil doen, niet doen op basis van kwaliteiten, maar op basis van talent. Het zijn immers nog maar spelers van 17 jaar en dus nog gewoon talenten." - Zo werkt dat natuurlijk niet. Je speelt in de Nederlandse top en dan word er toch voornamelijk gekeken naar kwaliteit, dan pas potentie. Verder vind ik het nogal kort door de bocht om een ander te verwijten dat ze te weinig naar Ajax en PSV kijken om talenten te beoordelen. Jouw reacties zijn de laatste tijd immers steeds meer gekleurd en lijken ook al lang niet meer zo objectief te zijn. Waarom zou jij dan geloofwaardiger zijn dan een ander?

2 mei 2020 om 10:11

@ACmilan73: hele artikel is onzin. Anthony is de vervanger van Ziyech. Niet 1-op-1, maar dat kan ook amper. Ajax gaat niet nog een speler halen voor Ziyech.

2 mei 2020 om 11:52

Hoe kom je erbij dat Antony een jaar bij jong Ajax moet gaan aansluiten?
Deze jongen wordt als grote man binnengehaald, die gaat echt niet in jong beginnen, al helemaal niet voor dat geld.

2 mei 2020 om 12:08

Stengs gaat echt geen grootheid worden. Ik snap die Stengs hype totaal niet. Lekker bij az laten.

2 mei 2020 om 13:44

Ik zou voor ihattaren gaan. Ik vindt stengs meer een buitenspeler. Daar heeft ajax genoeg van. Trouwens Giovanni kan ook op 10

2 mei 2020 om 14:38

Is die Pena van fc Emmen niet iets? Die speelt daar toch vrij aardig volgens mij. Nu moet ik ook wel toegeven dat het 'maar' bij Emmen is, toch vind ik Pena een erg leuke speler om naar te kijken, en kan hij ook die steekpass geven!

Hakim kan je niet 1 op 1 vervangen. Net als dat niet kon bij FDJ. De enige speler die in de eredivisie in zijn buurt komt is volgens mij juist Berghuis. Maar die zie ik niet snel komen. Mo heeft ook de potentie en zou ik een logischere opvolger vinden maar of PSV zaken wil doen met Ajax betwijfel ik.

2 mei 2020 om 11:36

Geen enkele speler is 1 op 1 te vervangen bij geen enkele club.
Je kan pas na een paar maanden spreken over een waardig vervanger als je diegene hebt zien spelen in het elftal.
Ik vind alleen een beetje vreemd dat een voetbalzone zich gaat bemoeien met mogelijke opvolgers van Ziyech.
Zo laat deze site wederom zien niet club onafhankelijk te zijn.

3 mei 2020 om 13:22

Het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Kwalitatief zijn veel spelers prima te vervangen voor gelijkwaardige of betere spelers, maar bij jongens als Ziyech is dat niet het geval. Die zijn voor een Nederlandse topclub bijna onvervangbaar.

Voor sommige mensen is het kwartje nog kennelijk nog steeds niet gevallen. Alle clubs hebben te maken met een crisis die zijn weerga niet kent en die Ajax een schadepost op kan leveren die tot 60 miljoen Euro kan oplopen als de Arena tot het einde van het seizoen voor publiek gesloten moet blijven. Stengs was voor de Coronatijd al een investering waarvoor de Directie van de RvC geen toestemming zou krijgen omdat er teveel geld mee gemoeid zou zijn en de investering veel te veel risicos met zich mee zou brengen. In deze tijd is het al helemaal ondenkbaar, bij het vooruitzicht op een verlies tot 60 miljoen is het volstrekt onverantwoord om uberhaupt investeringen te doen. Zelfs als die niet teveel behoeven te kosten. Ten Hag heeft letterlijk gezegd dat bij Ajax alle seinen op rood staan en er niet geinvesteerd kan worden en nog zijn er mensen die over uitgaven van 30 miljoen praten of het kralen zijn. Onbegrijpelijk. Ajax houdt dit seizoen de hand op de knip zelfs als er een speler verkocht gaat worden, is de kans groot dat het geld dat die transfer opbrengt gebruikt gaat worden om de verliezen te beperken. Zyech gaat sowieso niet vervangen worden, dat lost Ajax intern op. De enige voor wie bij een vertrek mogelijk een vervanger wordt gehaald, is Onana. En dan wordt het nog een vervanger die niet teveel mag kosten. De selectie van Ajax is nu al sterk genoeg om komend seizoen mee te spelen om het kampioenschap, ook zonder Zyech. Bovendien staat er een hele batterij aan talenten te springen om in te mogen stromen, waardoor de selectie alleen maar sterker zal worden. Het is daarom veel eerder een voordeel dan een nadeel dat Ten Hag niet mag investeren, omdat het hem dwingt om meer van de talenten gebruik te maken. En dat gaat de club uiteindelijk ten goede komen. Ajax heeft met Alex Mendez en Victor Jensen spelers met voldoende creativitieit om Zyech te kunnen vervangen, hem opvolgen is sowieso onmogelijk daarvoor heeft hij teveel kwaliteiten. De club moet dus gewoon accepteren dat er een stapje terug moet worden gedaan, om weer een sprong vooruit te kunnen maken met de talenten. Dat is ook helemaal niet erg, dat kan je opvangen door iets anders te gaan spelen waardoor de kwaliteiten van de andere spelers beter tot hun recht komen. Net zoals Ajax in de jaren 90 na het vertrek van Bergkamp en Jonk heeft gedaan. Ook toen was de heersende opvatting dat Ajax een dergelijk kwaliteitsverlies zou gaan opbreken en we weten allemaal dat het toen heel anders is verlopen. Bij Ajax gaan er altijd helden weg en staan er weer nieuwe op. Dat is altijd a zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Dat is ook de charme van de club.

2 mei 2020 om 07:49

Scepticus ik denk nu dat de clubs in moeilijkheden zijn Ajax juist moet doorhakken. Tuurlijk doe je met de huidige selectie mee om de titel. Maar hoe moeilijk had Ajax het al dit jaar zelfs met Hakim? Als AZ en Feyenoord weinig mutaties kennen zal Ajax toch vol aan de bak moeten en is een kampioenschap echt geen zekerheidje. Dan moeten er echt een of twee toppers bij komen.

2 mei 2020 om 08:03

" Scepticus ik denk nu dat de clubs in moeilijkheden zijn Ajax juist moet doorhakken ". Je snapt er duidelijk helemaal niets van. Ajax is zelf ook in moeilijkheden en gaat mogelijk een historisch verlies lijden. Dan is het geen zaak om door te hakken, maar om dat verlies zoveel mogelijk te beperken. Het geld van Ajax is tegenstelling tot dat van sommige supporters, geen monopolygeld maar keiharde valuta. En bovendien is het niet van de Directie maar van de aandeelhouders. En Russische Roulette kan je spelen met je eigen geld, maar niet met geld dat niet van jou is. Daar moet je op een zorgvuldige wijze mee omgaan.

2 mei 2020 om 08:43

Scepticus, ok dus iemand die een andere mening heeft dan de alwetende Specticus snapt er helemaal niks van? Ajax zal niet in de problemen komen wees gerust. Een heel aankomend seizoen zonder publiek zou 50 miljoen kunnen kosten. Maar zoals het er nu uitziet zal dat niet gebeuren. Alles bij Ajax loopt gewoon door er is een grote buffer. Ook het nieuwbouwproject waar Ajax 60 miljoen voor gereserveerd heeft gaat gewoon door. Op het moment dat bijvoorbeeld Onana verkocht wordt zou je makkelijk een grote aankoop kunnen doen. Heeft niks met Russisch roulette te maken. Ook weet ik dat Ajax een bedrijf is. Maar vraag mij af of de aandeelhouders een transfer kunnen blokkeren. Een investering in bijvoorbeeld Ihararen zou ik toejuichen. PSV de centjes, wij een speler met veel talent en potentie. Maar goed leer gewoon dat jouw mening niet de waarheid hoeft te zijn. Die ligt meestal ergens in het midden en stop met zeggen je snapt er helemaal niks van. Dat staat echt heel dom.

2 mei 2020 om 11:33

" Scepticus, ok dus iemand die een andere mening heeft dan de alwetende Specticus snapt er helemaal niks van? ". Nee, iemand die denkt dat een onderneming de geldkraan wijd open kan zetten, terwijl die op een miljoenenverlies afstevent, snapt er niets van. Iemand die het wel snapt, begrijpt dat je in zo een situatie de tering naar de nering moet zetten en uitgaven, al helemaal als die niet strikt noodzakelijk zijn, zoveel mogelijk moet beperken. Het nieuwbouwproject staat gepland voor 2026 en dat gaat " voorlopig " door. Dat is afhankelijk van hoever het verlies zal oplopen en wanneer de situatie weer " normaal " is. Dat jij een investering van Ihattaren zou toejuichen, is duidelijk en daarom is het maar goed dat er bij Ajax mensen aan de knoppen zitten die het wel begrijpen en een investeringsstop hebben afgekondigd. Mensen die ook begrijpen dat als je een keeper verkoopt, de prioriteit natuurlijk bij een nieuwe keeper ligt en je dat geld niet gaat verspillen aan een overbodig talent, waar je er zelf al genoeg van hebt. Iemand die het wel snapt begrijpt ook dat je in crisistijd geen miljoenen gaat verspillen aan een talent gaat dat je eigen talenten alleen maar in de weg gaat zitten en dus volstrekt overbodig is. Wat je kennelijk ook niet begrijpt, is dat Ajax een crisis als deze het hoofd kan bieden dankzij de buffer die is opgebouwd en dat het domste wat je kan doen is om in crisistijd je eigen kapitaal op te eten terwijl dat niet nodig is. Dat is hetzelfde als de kip met de gouden eieren te slachten.

2 mei 2020 om 10:15

@Scepticus: je vergeet een belangrijke man: Anthony. Die is gehaald om Ziyech te vervangen in de selectie. Niet 1-op-1 natuurlijk omdat het niet identieke spelers zijn, maar zal voorin gaan spelen (denk zoals het er nu naar uit ziet met Tadic en Neres, maar je hebt ook Traore nog lopen). Ajax gaat echt niet nog een aanvaller halen nu (tenzij er nog meer vertrekken).

2 mei 2020 om 11:43

" Ajax gaat echt niet nog een aanvaller halen nu (tenzij er nog meer vertrekken) ". Noa Lang komt ook terug van een verhuurperiode, dus inderdaad aanvallers genoeg. Ajax gaat helemaal geen aankopen doen, daar zijn de mensen die het kunnen weten, volstrekt helder in. Dat gaat de RvC niet toestaan of het moet een nieuwe keeper zijn als Onana vertrekt. Aankopen zijn helemaal niet nodig, de selectie is ook zonder Zyech sterk en evenwichtig genoeg, helemaal nu Antony en Giovanni er bij zijn gekomen en een batterij aan talenten staat te trappelen om in te stromen. Als de vooruitzichten zo somber zijn als nu, moet je zuinig zijn op wat je hebt, zowel wat je kapitaal als je talenten betreft. Alleen een dwaas zou het enorme voordeel en de enorme voorsprong op de concurrentie die het eigen vermogen biedt, in de waagschaal stellen door het in crisistijd op te eten. Al helemaal als dat volstrekt onnodig is omdat je over zoveel talentvolle jeugdspelers beschikt. Dan is natuurlijk het laatste dat je moet doen, miljoenen uitgeven aan nog een jeugdspeler die de eigen talenten bovendien in de weg gaat zitten. Dat doet alleen iemand die koopziek is.

2 mei 2020 om 13:36

Scepticus blijft bij zijn standpunten, dat mag. Mo zou niemand in de weg lopen want de talenten die er zijn zijn nog niet zo ver. Die gaan in jong Ajax spelen en af en toe mee met 1. Daarbij wordt een Ihataren niet minder waard dan waarvoor je hem kan kopen. Ik heb het over een of twee toppers aanschaffen. Zeker als Onana verkocht wordt voor 40 miljoen. Cillessen zal rond de 15 kosten. Dan is er nog genoeg over voor een Ihataren. Dat heeft niks met koopziek te maken. Ik heb de talenten prima in beeld. We gaan zien wat er gebeurt. Maar zo stellig als jij bent zou ik niet zijn. Je doet alsof jij in de RVC zit grappenmaker.

Velen leven nog in de periode voor het coronavirus. We hebben Antony al gehaald als rechtsbuiten of desnoods als 10. Dat moet de speler worden die creativiteit en samba aan Ajax gaat geven. Ajax mag dan de zaakjes goed voor elkaar hebben, maar ook Ajax wordt keihard geraakt. Gaat de CL wel door ? Wanneer is er weer publiek welkom in de JC Arena etc. Het is een hele vervelende periode, aan de andere kant levert dat ook weer kansen op; voor onze jeugd, de levensader !! Dus een vervanger is niet nodig wat te denken van Noa Lang die terug komt. Als die als middenvelder gebruikt wordt heb je ook een snelle denker op het middenveld (al is die nog niet van het niveau Ziyech). En verder zou aankomend seizoen de grote doorbraak van Unuvar - Alex Mendez kunnen worden. Ajax zal alleen een vervanger voor Onana (ik hoop op Van Crombrugge) en Tagliafico (wat mij betreft blijft Familia Castillo). En dan hebben we weer een geweldige selectie !!

2 mei 2020 om 10:33

Is die Alex Mendez iets? Ik heb al veel over hem gehoord, maar hem nog nooit in actie gezien. Verder heb je gelijk dat Ajax offensief wel goed zit met Tadic, Traore, Lang, Huntelaar (al vertrekt die misschien), Anthony, Promes en Neres.

2 mei 2020 om 12:24

Zeker een veel belovend talent, hij is technisch goed onderlegd en voetbal heel gemakkelijk. Maar hij moet het allemaal nog bewijzen, maar de potentie heeft zeker om uit te groeien tot een mooie Ajacied !

2 mei 2020 om 13:40

FC bogarde ik weet niet of je Ajax volgt maar Naci gaat in jong Ajax ballen is nog niet klaar voor een doorbraak. Mendez zie ik ook nog niet voor de bassis. En die fantastische selectie waar je het over hebt was met Hakim op doelsaldo alleen maar voor op AZ. Er komt echt wel wat bij.

3 mei 2020 om 19:32

Noa Lang? Die is Ajax 1 niet waardig. Ik zie liever Danilo.

Calvin Stengs te duur, pedrinho was leuk geweest maar is nu geen optie meer, en Schmid heeft nu nog een te lage Sciskill.
Eze, Blad en Berenguer zijn misschien nog wel opties al zou ik voor blad gaan want Eze hoeft zich in de tweede leageu van Engeland niet heel erg te bewijzen en. Bij Nantes wel zou ik denken, het zelfde geld voor Berenguer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren