Vitesse laat eindelijk van zich horen met reactie op oorlog in Oekraïne

Vrijdag, 4 maart 2022 om 13:42Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:45

Vitesse heeft zich eindelijk uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. De Arnhemmers beschikken over een Russische eigenaar, die zich eveneens achter de verklaring schaart. Vitesse lag afgelopen week onder een flink vergrootglas, maar liet niets van zich horen. Daar kwam vrijdagmiddag verandering in. De club zegt het statement rond de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam kracht bij te zetten.

"Iedereen bij Vitesse is diep geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne", luidt het statement. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien. Vitesse spreekt zich niet alleen uit voor vrede, maar zal dit vrijdagavond bij de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam ook kracht bijzetten. De wedstrijd zal, met diverse acties, in het teken staan van ‘De V van Vrede’. Deze ‘V’ wordt onder meer zichtbaar gemaakt door de spelers en staf bij de line-up."

Aanvoerder Danilho Doekhi draagt een speciale aanvoerdersband, in het kader van een centraal initiatief van de Eredivisie. Ook wordt er rond het stadion gecollecteerd voor Giro555, de stichting van samenwerkende hulporganisaties. Ook is gedurende de wedstrijd op de reclameborden 'De V van Vrede' meermaals te zien. "Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. Elke Vitessenaar hoopt naarstig dat er zo snel mogelijk een vreedzame oplossing gevonden wordt", sluit de club uit Arnhem het bericht af.

Vitesse is sinds 2010 in buitenlandse handen. Sinds 2018 is Valeri Oyf de eigenaar, een geboren Oekraïner met een Russisch paspoort. In tegenstelling tot Vitesse sprak trainer Thomas Letsch zich al wel uit over de situatie. "Ik maak me zorgen over de situatie in Oekraïne”, zei Letsch. "Het is erg dat Rusland een invasie uitvoert in Oekraïne. Geen enkele oorlog heeft zin. Wat betreft de club ligt de verantwoordelijkheid in communicatie bij het bestuur en de raad van commissarissen. Binnen de groep wordt over de situatie in Oekraïne gesproken. Maar de spelers worden niet door een Rus betaald, maar door de club."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door orgullo)

Voor de mensen die vonden dat vitesse met een statement moest komen. Wat hadden ze beter dan dit kunnen doen of is dit genoeg?

4 maart 2022 om 13:55

Dit is niet genoeg, nee. Dit is een statement precies zoals Rusland het graag wil zien; Er wordt opgeroepen tot vrede, er wordt nergens duidelijk afstand genomen van de oorlog in Oekraã¯ne, Rusland wordt niet expliciet genoemd en de woorden "oorlog" en "invasie" worden vakkundig vermeden volgens de richtlijnen (lees: regels) waar de Russische staatsmedia zich aan moeten houden.

Dit laat alle ruimte voor een "vreedzame" oplossing waarbij Oekraã¯ne valt en het land "vredig" als nieuwe Russische provincie doorgaat.

4 maart 2022 om 14:06

Ongelofelijk slap statement inderdaad. Het woord oorlog of invasie valt nergens in het statement te lezen, vrij opmerkelijk aangezien deze woorden ook van Putin niet mogen worden gebruikt. Je wilt als club toch alle schijn tegengaan wat dit betreft lijkt mij?

4 maart 2022 om 14:15

Potentieel 15 jaar in de bak voor een statement dat toch echt niemand iets uitmaakt, is ook wel wat veel.

4 maart 2022 om 13:55

ik denk dat veel mensen vooral eerder een statement hadden willen zien.
nu lijkt het er een beetje op of ze eerst een soort onderzoek hebben gedaan of valeri oyf wel of geen connecties met putin/het kremlin heeft etc.

desalniettemin is het de keuze aan elke club, en het is mooi dat ze nu een statement hebben uitgebracht en gaan collecteren buiten het stadion

Nou, volgens mij valt dat vergrootglas ook wel mee. Ik heb er hier op VZ weinig van gelezen en die zijn er vlot bij met sensatie. Verder prima dat ze met een statement voor vrede komen.

Het is tegenwoordig een beetje de waan van de dag en een heksenjacht. Als jij je niet actief uitspreek tegen de oorlog, wordt gedaan alsof je voor de oorlog bent. Helemaal wanneer je enige Russische connecties hebt.

4 maart 2022 om 14:23

Als betaald voetbal organisatie heb je een voorbeeldfunctie, en als je dan ook nog eens een Russische eigenaar hebt dan is het niet meer dan normaal om je hier tegen uit te spreken. Vitesse heeft ruim een week de tijd gehad om met een statement te komen richting haar eigen fans en de Nederlandse pers. En dan kom je met dit.. Beschamend.

4 maart 2022 om 14:44

Hoezo niet meer dan normaal? Je kan je toch ook afzijdig houden ondanks dat je uit toevallig het land van de agressor komt? Precies het probleem dit. Iedereen MOET zich uitspreken. Waarom?

4 maart 2022 om 17:06

Precies. Het is alsof het hokjesdenken weer helemaal terug is. Je MOET hier en hier en hier allemaal voor staan, anders wordt je als zus of zo gezien.

4 maart 2022 om 14:24

Ja inderdaad!

En daarbij is deze man in Oekraïne geboren.

4 maart 2022 om 18:30

Als jij als organisatie niet eens de woorden oorlog en Rusland durft uit te spreken ben je dan ook best wel een laffe tarrel. Dit is gewoon een beschamend slecht statement.

Begin het redelijk beu te worden dat men alleen maar om statements vraagt. Om mijn vrienden uit Rotterdam te quoten: Geen woorden, maar daden.

Als je iets wil betekenen: doneer geld en goederen. Vang mensen op en heet ze welkom. De #prayforukraine op je SM kanaal gaat geen fuck voor ze betekenen

Overigens, alles op vrijwillige basis natuurlijk. Ik ben het ook beu dat een moraal constant op anderen wordt opgelegd.

4 maart 2022 om 14:13

Nouja het erge is dat als je het doet, je alsnog gepakt wordt door die gemaakt moraalridders die vinden dat je dan van al het onrecht in de wereld iets had moeten zeggen.. "oh toen met Syrië blablabla" "waar was het statement toen Israël Palestina aanviel blablabla" en al die onzinnige dingen.

4 maart 2022 om 14:27

Ja dat is whataboutism. Kun je geen normaal gesprek mee voeren. Meest erge dat het altijd afkomt van de mensen die zelf nooit een fuck hebben gedaan, maar wel graag anderen willen aanspreken.

4 maart 2022 om 14:27

Er zullen veel mensen tussen zitten die een statement maken op op hun SM kanaal en geld of goederen doneren. En ie hashtag gaat op zichzelf staand niet zoveel betekenen maar de totale, wereldwijde aversie en druk op Rusland is een optelsom van alle kleine en grote drukmiddelen en uitingen. Jouw comment over wat wel en niet goed is om te doen is net zo wijdverbreid en vermoeiend als het vragen om statements.

4 maart 2022 om 14:43

Ik denk dat je de plank misslaat. Je moet tegenwoordig als club wel met een statement komen tegen Rusland, anders wordt je direct gezien als één of andere voorstander van Putin etc. Daar doelt Regulator denk ik op. Daardoor krijg je dus loze statements waar je in feite niks mee kan.

4 maart 2022 om 16:12

Ik sla de plank niet mis, ik reageer eerst op het tweede deel van Regulator's comment, waar hij zegt hoe je echt iets kan betekenen, en daarna op het deel over statements eisen, waar ik hem gelijk in geef dat dat vermoeiend is. Jij slaat de plank hier zelf mis.

4 maart 2022 om 17:03

Ik denk dat je wel plank mis slaat. Ik zeg namelijk: Als je iets wil beteken, kom in actie. Woorden zeggen niet zo veel.

En wat gebeurt er dan als de wereld zich tegen Rusland en alle Russen keert? Die gaan zich dan natuurlijk tegen de rest afzetten. Je kunt Putin geen beter stokpaardje geven dan wat er momenteel gaande is.

Wat Arsenallz zegt is precies waar ik op doel: de leegte van woorden. Ook zegt Arsenallz precies waar het op neerkomt: Als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons. Waar hebben we dit eerder gehoord?

4 maart 2022 om 21:34

@Regulator, ‘Die gaan zich dan ‘natuurlijk’ tegen de rest afzetten’. Wat goed dat jij zo zeker weet dat dat zo is. Ik weet het niet, in het verleden is het in conflicten beide kanten op gevallen. Zijn boeken vol geschreven over de invloed van het gevoel ‘bij het kwaad’ te horen op de oorlogsvoering. Aanrader.

4 maart 2022 om 14:42

Omdat het moet van de bühne. Doe je dit niet wordt je vrij vlot uitgemaakt als voorstander van Poetin en begint het cancel-proces. Dan krijg je dit soort loze statements waar eigenlijk niemand beter van wordt.

Had alleen wel wat eerder gemogen.. Dat Oyf zelf even z'n bakkes houdt is nog tot daar aan toe, daar spelen ook persoonlijke belangen wellicht, maar de club en het bestuur hadden zeker weten al lang iets naar buiten mogen brengen, júíst door de Russische connectie.

4 maart 2022 om 14:15

Ik denk dat er vooral enig researchwerk verricht gezien de Russische connectie. Verder een standaard statement, weinig nieuws onder de zon.

Ik mag hopen dat de aanhang van Vitesse dit niet accepteert.

4 maart 2022 om 14:43

Want? Niet iedere Rus is ineens een of andere gestoorde gek hè.

4 maart 2022 om 14:47

De manier waarop Vitesse vakkundig de termen oorlog, invasie en Rusland omzeild en zich niet uitspreekt tegen Rusland geeft niet echt een lekker gevoel toch?

Welkom in de woke-wereld van nu. Iedereen moet zich uitspreken tegen alles, doe je dat niet? Dan ben je een voorstander en moet je per direct gecanceld worden. En vergeet niet, alle Russen zijn nu slecht!

Snap niet dat hier zoveel waarde aan wordt gehecht. Het is niet alsof ze Putin financieren hè.

4 maart 2022 om 15:38

Voorlopig gaat er alleen maar geld naar Arnhem toe, ieder jaar weer miljoenentekort dekken. Scheelt dat ik zo dus zeker weet dat m'n seizoenskaartgelden niet naar die m*** van een Poetin gaan

Een vriendin van mij komt uit Rusland maar woont en werkt al ruim 8 jaar in Nederland. Hartstikke aardige meid die de Nederlandse taal ook gewoon onder de knie heeft, een stuk beter zelfs dan de gemiddelde niet-Nederlander die hier al 50 jaar woont.

Zij vertelde mij dat zij wordt aangekeken omdat Rusland Oekraïne ingevallen is. "jullie" zijn niet goed wijs, "jullie" vermoorden onschuldige burgers". Te triest voor woorden. Er is 1 iemand verantwoordelijk voor deze oorlog en dat is Poetin zelf. Het grootste deel van de Russische bevolking staat niet achter de oorlog, maar demonstreren, protesteren en je eigen mening laten horen kan niet in Rusland. Je wordt opgepakt, gemarteld, in de cel gegooid en dat allemaal puur omdat je Poetin niet steunt in zijn oorlog. De media is ook allemaal hetzelfde, er is geen persvrijheid. Er was 1 krant in Rusland die zo goed als vrijwel alles mocht schrijven, omdat het een krant van de oud-Russische president is. Die is al meerdere malen op de vingers getikt en zelfs die krant durft nu niets meer te publiceren wat tegen de oorlog in Oekraïne is. Je hoeft je steun niet uit te spreken, maar je mag alleen over de oorlog schrijven wat in het voordeel voor Rusland is.

Wij hebben het zo slecht nog niet in dit land. We leven vrij, hebben een goedwerkend zorgstelsel, zijn veilig en hebben fatsoenlijk onderwijs. Als je in Nederland een beetje je best doet kan je fatsoenlijk leven. We houden van klagen, ik ook. Maar sta er af en toe eens bij stil hoe anderen het hebben in de landen om ons heen. Wij zeuren over een QR code waar je in Oekraïne nu je huis uit moet omdat je anders een kruisraket op je kop krijgt. Tja.

4 maart 2022 om 17:19

Toch ligt het genuanceerder. Ik heb ook een Russische collega en ja dat is een prima vent en ik ga niet anders met hem om als voorheen. Maar om te stellen het Russische volk hier niets aan kan doen klopt ook weer niet. Ze hebben hem een mandaat gegeven de grondwet aan te passen, zodat hij tot aan zijn dood aan de macht kan blijven (denk ook eens aan Turkije) hem daarmee in een zetel hebben gezet van een dictator. Nee ik neem het de individu niet kwalijk, maar we moeten nooit vergeten dat de democratie van Rusland geleid heeft tot deze machtswellusteling.

Niet wetende waar de centjes vandaan komen, maar ik denk dat Vitesse straks ook een betalingsprobleem gaat krijgen.

4 maart 2022 om 15:57

Mcgregor kan Vitesse wel kopen..

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente6818
5.AZ6120
6.Vitesse51-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. TronstadMiddenvelder364
T. BuitinkAanvaller323
D. HuismanMiddenvelder270
N. FrederiksenAanvaller278
P. VroeghMiddenvelder261
T. DomgjoniMiddenvelder230
M. SchubertKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

0 fans
Verdediger, 24 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren