Gravenberch: ‘Tadic was pissig, dan moet ik geen smile op mijn gezicht hebben’

Donderdag, 13 januari 2022 om 16:11Jordi Tomasowa • Laatste update: 16:14

Ryan Gravenberch is zich steeds meer bewust van wat hij uitstraalt naar de buitenwacht. De middenvelder verscheen vorige maand na een verloren thuisduel met AZ (1-2) met een lach voor de camera, hetgeen hem op de nodige kritiek van Ajax-supporters kwam te staan. Gravenberch stelt de fans nu gerust dat dit bij een eventuele volgende nederlaag niet meer het geval zal zijn.

Na afloop van de wedstrijd tegen AZ stond Gravenberch de media met een lach te woord, terwijl hij net een pijnlijke nederlaag had geleden. “Dusan Tadic was na AZ-thuis echt zichtbaar pissig”, zegt hij in gesprek met Ajax Life. “Ik moet op zulke momenten geen smile op mijn gezicht hebben. Lastig, want ik ben een vrolijk persoon, maar dat is gewoon niet slim. Ik had het zelf niet door, maar mijn vader en moeder zeiden het thuis ook tegen me. Toen ik het terugkeek dacht ik: och, dom!”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Gravenberch geeft hij aan dat hij tegenwoordig ook beter met kritiek om kan gaan. “In het begin had ik daar meer moeite mee en ging ik daar echt over nadenken. Nu denk ik meer: laat ze maar praten. Heel af en toe word ik op straat aangesproken. Bijvoorbeeld na Dortmund. Dan zeggen ze dat ik had moeten scoren. Dan zeg ik dat ze gelijk hebben, maar dat ik er niks meer aan kan veranderen.”

Ajax liep tijdens de eerste seizoenshelft onder andere tegen averij op door doelpuntloze remises tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. De middenvelder vindt het te makkelijk gezegd wanneer er van buitenaf achteraf wordt gesproken van verslapping. “Dat hoor ik vaker, maar wij geloven daar niet in. Ik snap dat supporters het verschil vreemd vinden. Alleen moeten zij ons ook een beetje begrijpen. We zijn mensen, geen robots. Veel praten we hier niet over als groep.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door jmaassen)

Achja vergeven en vergeten, laten we hier als supporters niet een al te groot punt van maken. Ik geloof zijn intenties wel, en hopelijk heeft de winterstop hem straks goed gedaan. En hopelijk genoeg om zijn grote belofte in te lossen, want ik geloof nog wel degelijk in zijn potentieel. Peper in je reet, wat minder laks en vechten voor je plekkie Gravenberch. 💪🏾

13 januari 2022 om 16:37

Iets met storm en een glas water.

Hij mag wel inderdaad weer zijn niveau optrekken, dat lijkt me belangrijker dan wel of niet lachen voor een camere. Het lijkt me inderdaad een vrolijk persoon (en dat mag je best zijn als je op die leeftijd staat waar hij staat en zulke vooruitzichten hebt).

13 januari 2022 om 17:06

Ja vind ik ook, niet om alles goed te praten. Maar het is ook nog het jonge gast, en zijn karakter is gewoon vrolijk. En zeker waar het is een jongensdroom, ik had ook wel professioneel voetballer willen zijn hoor. Maar iets meer betrokken bij een nederlaag, en wat serieuzer bij een verliespartij is wel verstandig.

13 januari 2022 om 17:14

Ik vind het eigenlijk wel prima dat hij lachend voor de camera staat. Het is misschien kut dat je een pot verliest, maar het is "maar" voetbal. Als voetballer ben je een rolmodel. Het is goed te laten zien dat je tegen je verlies kan, dat je na een verloren wedstrijd niet pissig of verdrietig hoeft te zijn.

13 januari 2022 om 18:17

@fcg95
Ik ben het niet met je eens. Heb me ook rot geã«rgerd aan dit interview. Tegen je verlies kunnen is absoluut een must. Maar enige zelfreflectie is het minste dat je wel mag verwachten van een speler. En hoe Gravenberch voor de camera staat, is geen incident helaas. Ajax heeft al veel te veel punten verloren door de slampamper mentaliteit die Gravenberch hier liet zien. Ik denk weleens dat hij met zijn hoofd al niet meer bij Ajax is, althans dat straalt hij wel uit

Maar dit geldt niet alleen voor Gravenberch hoor

13 januari 2022 om 18:59

En veranderd het na afloop nog wat aan de uitslag als je chagrijnig voor de camera gaat staan?

13 januari 2022 om 19:43

Nee, maar zie dan liever een De Ligt na de blamage tegen Feyenoord (6-2) die woedend voor de camera staat en het wel kan schelen dat ze verloren hebben dan een lamzak die het allemaal niks interesseert

En begrijp me niet verkeerd, als de tegenstander beter was en een speler moet lachen als de interviewer wat vraagt, is dat uiteraard ook prima hoor. Maar iemand die de kantjes eraf loopt en dan schaapachtig zit te lachen bij een interviewer is het Ajax shirt wat mij betreft niet waard

14 januari 2022 om 08:54

Ik snap echt niet hoe iemand het niet met je eens kan zijn hansje1969, en dat zou ik dan dus graag eens uitgelegd zien worden. Je hebt het namelijk prima verwoord en er is geen speld tussen te krijgen.

13 januari 2022 om 17:17

Vooral niet een te groot punt van maken. Natuurlijk is hij een professional en een top sporter, maar uiteindelijk ook gewoon een vrolijke jonge gast van 19. Als Tadic of Blind daar met een grote glimlach een mooi verhaal hadden afgestoken was het iets anders geweest, maar bij zo'n jonge speler hoop ik toch ook gewoon plezier in het voetbal te zien.

Hij mag inderdaad wel eens een paar stappen gaan maken, maar goed, ook daarvoor geld dat hij pas 19 is. In het verleden bij F. de Jong was hij ook pas op zijn 20ste - 21ste echt een meerwaarde was voor het eerste, net zoals nu met Kokcu bij Feyenoord laat zien dat het zin heeft gehad om hem daar de afgelopen 2 jaar te laten spelen.

Hij vindt het te makkelijk als er gesproken wordt van verslapping... Gaf deze jongen zelf niet aan dat hij verslapt en zich niet 100% kan opladen tegen kleinere tegenstanders?

13 januari 2022 om 16:43

Er is een verschil tussen als team verslappen of als persoon. Als persoon heeft hij aangegeven daar last van te hebben staat los van hetgeen wat aangegeven word in de tekst door hem dat slaat op verslapping als team zijnde en het zin in mijn ogen gewoon off days.

Mogen de off days voorbij zijn en het kampioenschap aan het eind staan wachten.

Vind sowieso dat soort kritiek altijd overdreven. Spelers behoren 90 minuten hun stinkende best te doen maar als je daarna een lolletje maakt met de tegenstander of tijdens interview moet je zelf weten. Dat er supporters zijn die voetbal veel te serieus nemen moet niet jouw probleem worden. Te belachelijk voor woorden toch. 90 minuten knallen en daarna samen lachen . Er is zoveel belangrijkers in je leven mag ik hopen!

13 januari 2022 om 16:48

Nou dit is wel iets anders toch. Is gewoon hun werk he dit. Deze gasten spelen zich in een jaar of 10 financieel helemaal onafhankelijk met pak hem beet gemiddeld 5 uur per dag werken. Dan mag je best verwachten van spelers dat ze na een belangrijke verloren wedstrijd niet leuk gaan zitten doen voor de camera. Weet gewoon wanneer het wel en niet kan. En als je bij Ajax speelt win je bijna altijd dus er zijn genoeg momenten om super vrolijk voor de camera te verschijnen.

13 januari 2022 om 17:05

Dat zij zich in 10 jaar financieel onafhankelijk spelen is natuurlijk een drogreden. Zij kunnen er vrij weinig aan doen dat de gek hun, al dan niet veel te hoge, salaris wilt betalen.
Sommige mensen vergeten weleens dat voetballers net mensen zijn die op verschillende manieren met hun emoties om gaan. Je zou er goed aan doen om er, als supporter, niet te veel waarde aan t hechten. Dat je als werkgever daar iets op aan te merken hebt is natuurlijk vrij logisch. Echter is dat iets om binnenkamers te houden.

13 januari 2022 om 17:08

Maar dan gaat Tadic kritiek hebben. Die gedraagd zich in het veld vaak als een totale malloot. Wel een goede speler verder overigens

13 januari 2022 om 17:13

Nee klopt ook wel hoor wat jij zegt. Ik kijk sowieso amper interviews maar snap wel dat mensen en medenspelers het vervelend vinden als je na een nederlaag een beetje lollig gaat doen

13 januari 2022 om 18:05

Blaugrana11. Ja en ik snap niet dat mensen dat vervelend kunnen vinden. Iedereen reageert toch gewoon anders op dingen? Waarom moeten dat soort mensen dan hun eigen gedrag na een nederlaag projecten op een ander? Sommige mensen relativeren iets makkelijker, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij er niet mee kunnen zitten? Iets kapot schoppen of een uur lang in een hoekje wegkwijnen maakt het echt niet dat dit persoon het meer doet. Zolang de speler in kwestie maar gaat reflecteren waarom het niet zo is gelopen als gewenst. Daar heb je meer aan dan een beetje boos doen.

13 januari 2022 om 18:00

Klopt alleen heb je na een nederlaag tegen een mindere club al de schijn tegen je. Men denkt al dat je dan geen 100% hebt gegeven. Om vervolgens
na het einde met een grote glimlach te lopen versterk je dat idee alleen maar.

13 januari 2022 om 21:45

Dat snap ik ook wel. En eerlijk is eerlijk, tegen kleinere clubs geef je ook minder (onbewust) omdat je vooraf al minder gemotiveerd ben. Maar logisch toch, de fans geven toch ook minder. Kijk naar de support vanaf de tribunes tegen Dortmund en vergelijk het met GAE thuis ofzo. Dat tekent toch al hoe iedereen inclusief fans en spelers over zo'n pot denkt. Maar uiteindelijk wil iedereen winnen en wat hij zegt; je bent mens, je kan niet elke pot 100% presteren ook al zou je het willen.

Dit is en lijkt maar iets kleins maar kan heel veel betekening in zijn verdere ontwikkeling. Dit is nou ook weer iets waarvan je kunt zeggen, daarom zijn spelers als Tadic bij dit Ajax enorm belangrijk. Leider types, met winnaarsmentaliteit die bepaalde zaken kunnen overbrengen op de jonkies. Maar ook wanneer het even minder gaat, dat ze meegetrokken worden, ervan leren en weer verder. Dit ontbrak bij Ajax een tijdje geleden met jongens als Bazoer, Riedewald etc. waar die jonkies toen zogenaamd de leiders waren en er geen types als Tadic en Blind aanwezig waren. Dat is nu zo essentieel voor het team en deze jonkies. Ze hebben giga veel talent maar moeten nog veel ontwikkelen, vooral op mentale vlak.

reactie Tadic is logisch
je gaat niet meteen na een verloren wedstrijd lachend voor de camera staan
maar ach kan gebeuren
als Gravenberch hier voortaan op let
is er niks aan de hand
gewoon vergeten en doorgaan

13 januari 2022 om 16:47

Of doet dat niet omdat er een paar supporters zijn waarvan je je mag afvragen of hun mening wel mee zou moeten tellen.

Oh nee iemand staat lachend voor de camera die neemt zijn werk niet serieus laten we klagen. Kom op zeg wij zijn zelf ook nog op een lach te betrappen na een domper op werk.

Achterlijke maatstaven waar mensen die voetballers en sporters over het algemeen aan houden.

Over een paar maanden is het weer ja Ryan lijkt er geen plezier meer in te hebben geen spelvreugde. Joh omdat wij dat uit elke speler slaan en misschien een voorkeur hebben voor sombere eentonige mensen zoals wij zelf zijn.

Gravenberch voelt niet de verantwoordelijkheid die Tadic wel voelt. Gravenberch voelt zich nog steeds een talent dat leuk mee doet. Daar moet verandering in komen. Waar het vorig jaar nog zijn jaar was, staat hij dit jaar stil.

Ik had ook een lach op mijn gezicht hoor na die wedstrijd, een hele brede nog wel, dat was iedereen opgevallen.
Je hoeft niet te doen voor de camera alsof de wereld is vergaan, maar als je nou eenmaal een vrolijke knul bent moet je niet anders gaan doen dan anders omdat men dat nou eenmaal nodig vind, het is niet dat hij moppen ging staan tappen ofzo.

Dat is volgens mij een beetje de valkuil bij hem. Hoeveel vraag je van jezelf in het voetbal, hoe serieus neem je je rol als profvoetballer, kun je je tot het uiterste bewegen om een wedstrijd over de streep te trekken. Deels is het aan te leren maar het moet ook in hem zitten. En dat laatste lijkt niet echt het geval. Want als je verliest dan hoor je daar mijn inziens ook goed ziek van te zijn en kan ik me haast niet voorstellen dat dat om te buigen is naar een lach net na de wedstrijd.

13 januari 2022 om 17:54

Volgens mij zegt hij niet dat hij vrolijk of blij wordt van een nederlaag, maar hoe ik het lees heeft hij gewoon standaard een glimlach op zijn gezicht als hij spreekt. Gewoon standaard. Dus ook wanneer hij teleurgesteld is na een wedstrijd. Daar lijkt hij zich nauwelijks van bewust, maar hij werd er door ploeggenoten en familie op aangesproken.

13 januari 2022 om 19:28

@ohwow

Dat is dus het hele punt. Jij kan het je niet voorstellen. Ik bijvoorbeeld wel. Ik was als het een eerlijke wedstrijd was nooit boos na verlies. Je verliest gewoon weleens. Betekent niet dat ik niet mijn best deed en niet wilde winnen.

Denk dat dit het verschil is tussen een Tadic en Gravenberch. Tadic is een killer en zijn mentaliteit is enorm, hij wil koste wat het kost winnen, ik mag dat wel, daarom ben ik ook blij met een Martinez, Alvarez en Nico pit in het spel.Gravenberch moet wel wat meer aan zijn spel doen want ik vindt hem erg slecht spelen, een schot op het goal gaat altijd mis, bal springt vaak van zijn voer.

Ik begrijp dat het irritatie kan opwekken of onprofessioneel kan overkomen, maar ik vind niet dat Ryan zijn persoonlijkheid moet onderdrukken omdat een stel supporters hun stemming teveel laten afhangen van een voetbalwedstrijd en eisen dat voetballers dat ook maar doen.

Prima dat Tadic de hele week pislink is van een nederlaag, da's kennelijk de aard van het beestje. Ryan staat anders in het leven en dat hoort ook prima te zijn. Zolang je op het veld in 90 minuten maar je stinkende best doet.

Wat een onzin. Niet iedereen heeft de winnaarsmentaliteit en dat is niet erg toch? Ik hoop niet dat hij nu geforceerd chagrijnig gaat doen voor de camera bij een nederlaag. Blijf gewoon lekker jezelf!Op het moment dat het laatste fluitsignaal is gegaan, is de wedstrijd voorbij punt. Dat sommige spelers dan nog in mineur zijn na verlies of in extase na winst dat is aan hun. Ik heb liever een jongen die lachend voor de camera komt dan een chagrijn. Ryan is een jongen van de club, waar dag in dag uit vanaf de jeugd af aan erin wat gehamerd dat er altijd gewonnen moet worden. Als hij met een lach voor de camera komt is dat toch aan hem, allemaal niet zo moeilijk gaan doen hoor jongens.

Waar komt die mentaliteit toch vandaan dat kritiek wordt gezien als onzinnig om je iets van aan te trekken? Veel voetballers gaan er prat op om het zo snel mogelijk als geklets van haters af te doen, terwijl je er toch alleen maar gratis les uit kunt trekken? In het slechtste geval hoor je het en doe je er niks mee, maar het zoals hij of Depay buitensluiten vind ik zoiets intens doms ... Terwijl hij bijv echt wel wat verbeterpunten heeft. Vind dat niet zo serieus met je vak bezig zijn als bijvoorbeeld een Tadic. Dat heeft overigens niks met die smile te maken, eigen persoonlijkheid houden vind ik alleen maar mooi

13 januari 2022 om 19:37

@vtoteb.

Die verbeterpunten en kritiek bespreken zij met trainers en teamgenoten. Met alle respect zou het me ook geen reet interesseren wat het gros die bij bal op dak 7 speelden te zeggen hebben. Sporadisch zeggen fans echt iets vernieuwends.

Het gaat zeker dus niet om kritiek. Het gaat om van wie de kritiek komt en net als dat jij je mag uiten, zijn zij ook zo vrij om jou te negeren en het zou raar zijn als je met het eerste geen probleem hebt maar met het 2de wel.

Laten we eerlijk zijn. Als ik op straat langs je loop en zeg dat je er als een lapzwans vindt bijlopen, zal je waarschijnlijk ook direct negatief reageren of negeren.

In de echte werkelijkheid kunnen de meesten niet eens kritiek aan van een persoon maar kunnen we het raar genoeg niet voorstellen dat voetballers zich afsluiten voor miljoenen mensen.

13 januari 2022 om 19:42

Heb je op zich best een punt, zeker van fans. Ik doelde ook iets meer op bijv een van Basten die dan met Kluivert een gesprek aan gaat of Van Der Gijp die iets op Depay heeft. Dan die 'ze zijn tegen me'-houding vind ik dan heel vreemd. Misschien idd in het geval van Gravenberch wat off topic, excuus dan.

Dit is dus echt het probleem bij Gravenberch en de klasse van Tadic. Tadic is een echte winnaar die er alles aan doet om te winnen en er oprecht ziek van is als hij verliest. Tadic haalt met die instelling het maximale uit zijn carrière. Gravenberch daarintegen heeft die mentaliteit niet. Totaal niet. En hij ziet het verschil ook totaal niet. Hij wil gaan faken dat het hem iets doet als hij verliest.... Zoiets zou je niet moeten faken, zoiets zou je echt uit jezelf moeten halen. Hij zou er oprecht zien van moeten zijn, maar dat zit er bij hem gewoon niet in.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

18 fans
Middenvelder, 19 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren