Guus Hiddink wijst twee spelers aan als het ‘fundament van Ajax'

Zondag, 24 oktober 2021 om 11:08Yanick Vos • Laatste update: 11:39

Guus Hiddink is lovend over twee spelers in het bijzonder van Ajax. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal wijst Lisandro Martínez en Edson Álvarez aan als het fundament van de ploeg van Erik ten Hag. Marciano Vink vindt de prestaties van de twee Zuid-Amerikanen prijzenswaardig en sluit zich bij Hiddink aan. Zeljko Petrovic vindt dat met name Ten Hag de complimenten verdient en noemt Álvarez ‘een van de beste aankopen van de laatste jaren’.

Hiddink merkte zondagochtend bij Goedemorgen Eredivisie op dat Ajax de afgelopen jaren ‘enorm sterk’ is geworden, ook in de manier waarop het beleid wordt gevoerd. “Ze hebben heel goede en jeugdige aankopen gedaan die ze dan makkelijk weer konden verkopen, waardoor ze een heel groot en sterk fundament kregen. En dan kun je het je permitteren om in de salarissen wat te gaan doen, waardoor je goede spelers langer vast kan houden”, aldus Hiddink bij ESPN.

Vink haalde vervolgens de wedstrijd van Ajax tegen Borussia Dortmund (4-0 winst) aan: “Het was écht heel goed wat Ajax liet zien. Met name achterin zorgde die driehoek daar ook enorm voor”, aldus Vink, doelend op Jurriën Timber, Álvarez en Martínez. “Die drie zorgden ervoor doordat ze zo goed anticipeerden, dat Ajax verder vooruit kon voetballen. En dan heb je met Berghuis op tien en Blind, twee voetballers waar Ajax door de linies heen kon voetballen en in hun kracht kwam.” Vink zag dat Ajax Dortmund de wil oplegde. “En dat gebeurt niet zomaar tegen een Duitse ploeg. Je zag die spelers ook naar elkaar kijken, zo van: wat gebeurt hier? Ze zijn dat in Duitsland misschien niet gewend. Want als Dortmund tegen Wolfsburg speelt, dan is het gewoon een wedstrijd waarbij de verdediging de ruimte krijgt om op te bouwen en ze een lange pass kunnen geven. Die tijd was er niet, Ajax zat er bovenop.”

Hiddink benadrukte dat Ajax ‘een goede balans’ heeft. “Er zijn natuurlijk twee Latijns-Amerikaanse spelers bij die drie die je net noemt, dat is het fundament”, stelde hij. “Het fundament waarop spelers als Berghuis en anderen goed kunnen renderen. In Nederland gaan wij altijd uit van een mooie opbouw en een goede aanval, prima. Maar het fundament moet goed zijn. En dan heb ik het niet over dat je verdedigend met je kont in de eigen zestien moet gaan hangen, maar die balans moet je goed hebben. Álvarez en Martínez weten vanuit hun opvoeding: Ik houd hier de zaak neutraal, niemand komt hier door. Daardoor kan de rest heel goed voetballen. Als je dat niet hebt, ben je kwetsbaar.”

Vink raakte onder de indruk waarop de Ajax-verdedigers Erling Braut Haaland afstopten, ondanks dat de Noorse spits drie keer in scoringspositie kwam. “Dit zijn twee spelers die zo goed anticiperen: waar Haaland zijn ruimte dacht te vinden, stonden zij er al. Twee metertjes naar links, twee naar rechts als een andere speler doorkwam, dan stonden zij er ook. Dat vind ik knap en dat is het moderne verdedigen van nu.” Hiddink prees op zijn beurt het management van Ajax: “Deze jongens hebben in Amsterdam veel kritiek gehad in het begin. Maar zij weten wel wat er gevraagd wordt op topniveau. Het management heeft daar aan vastgehouden en in geïnvesteerd.”

Petrovic, eveneens aanwezig bij het voetbalpraatprogramma, hield zich afzijdig tijdens het de lofzang over Álvarez en Martínez. Toen Hiddink opmerkte dat Petrovic zich stil hield, gaf laatstgenoemde aan dat Ten Hag de complimenten verdient. “Hij heeft het niet goed, maar fantástisch gedaan vanaf het begin. In het begin was hij lelijk en klopte zijn accent niet. Toen ging het beter en deed hij het goed. Nu doet hij het geweldig en hoor je niemand over zijn accent. Geweldig gedaan van Erik ten Hag. Met Alvarez is misschien wel de beste aankoop van de laatste jaren”, aldus Petrovic.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Haha mooi, zo'n tegendraadse mening dan wat Johan Derksen van de week heeft gezegd. Grappig dat Hiddink deze 2 spelers het fundament noemt van Ajax.

24 oktober 2021 om 11:16

Wizzle begrijp werkelijk niet dat 600k mensen wekelijks kijken maar dat programma. Te vaak herhalen zij hetzelfde en meningen zijn gewoon losse flodders.

24 oktober 2021 om 11:26

Zegt alles over de mensen die kijken....

24 oktober 2021 om 11:29

Wat zegt het precies over de mensen die kijken? Ben benieuwd op welke wijze je alle VI kijkers over 1 kam gaat scheren.

24 oktober 2021 om 11:40

Ik zou nooit iets over de kijkers roepen, ben zelf ook een geweest maar na een seizoen of wat kon zelfs ik door het kunstje prikken. Dacht plots "waar kijk ik eigenlijk naar" en ben gestopt. Da's al ruim 2 jaar geleden (en 3 jaar te laat).

24 oktober 2021 om 11:42

Omdat het vaak prachtig entertainment is. Slap ouwehoeren op hoog niveau. En zoals de heren zelf steevast betogen: niet te serieus nemen. Wat mij verbaast is de felheid waarmee mensen er op reageren. Zap gewoon weg en laat ze lekker.

24 oktober 2021 om 11:44

Ben inderdaad wel benieuwd naar de uitleg van suoergroover die zich kennelijk verheven voelt boven deze kijkers. Ik kijk ook regelmatig. En natuurlijk neem ik de mening van derksen en bv driessen lang niet altijd serieus. Maar als ik ff 2 uurtjes wil relaxen vind ik het een vermakelijk programma waar de heren zich nou juist niet overdreven serieus nemen en lekker gelachen wordt. Ik begrijp werkelijk niet dat er mensen zijn die na al die jaren nog steeds het format van dit programma niet begrijpen.

24 oktober 2021 om 11:53

Het begint langzamerhand wel behoorlijk verveld te worden indd, mensen die “zeuren” over anderen omdat die een tv programma wel amusant vinden.. laat lekker gaan, ga lekker naar so you think you can dance ofzo kijken als je dat leuker vind en lat je medemens met rust.

24 oktober 2021 om 12:02

Supergrover eens. Denk dat je het kunt verzuilen met enkele politieke partijen. Verder heeft Guus gelijk en heeft Ajax op voetbal en karakter uitstekend gescout. Die Veldmate verricht goed werk imo.Denk dat ze misschien wel verder zijn qua teamgeest dan het Ajax met Hakim Frenkie Donny Matthijs. Het fundament lijkt wat dat betreft steviger dan toen. Misschien dat ik het verkeerd heb.

24 oktober 2021 om 12:10

@supergroover die comment zegt meer over jou dan dat die iets zegt over VI kijkers.

24 oktober 2021 om 12:31

@MrKrillin, dat snap ik ook niet. Iedereen mag zelf bepalen waar hij/zij naar kijkt, maar de mannen aan tafel van VI kunnen wat mijn betreft niet serieus genomen worden...

26 oktober 2021 om 07:42

Supergroover kijkt alleen maar tweede kamer debatten zeker ;-)

24 oktober 2021 om 13:09

Ik vind dat Hiddink wel een beetje doorslaat. Martinez is een goede verdediger en Alvarez een nuttige teamkracht maar ik vind Berghuis, Anthony en Tadic toch echt de belangrijkste spelers bij Ajax

24 oktober 2021 om 13:37

Japie eens,maar die functioneren wel beter door de Zuid Amerikanen. Kunnen zich volledig op aanvallen richten. Uiteraard zijn de door jou genoemde spelers degenen die in de spotlights staan vanwege goals en assists.

24 oktober 2021 om 13:45

In een team heb je beide type spelers nodig. Met alleen Alvarezzen win je ook niet. Je hebt ook spelers nodig die met een actie het verschil maken.

24 oktober 2021 om 14:11

@Sir Paul klopt, ze zijn belangrijk voor Ajax maar een Tadic lijkt me moeilijker te vervangen voor Ajax dan een Alvarez

24 oktober 2021 om 16:28

Eens hoor. Maar voetbal speel je met 11 spelers op veld, waarbij ieder zijn aandeel heeft. De 3 die je nu noemt hebben de creativiteit, de 2 waarover het gaat hebben de explosiviteit en verrichten het nuttige werk achterin.

Deze twee maken Ajax in ieder geval een stuk vervelender om tegen te spelen. Een paar jaar terug hadden ze soms teveel mooi weer voetballers maar deze twee kunnen vuur in het spel brengen als het wat minder loopt. Dat is Europees ook erg belangrijk. Elke goede ploeg heeft een of twee van dat soort spelers nodig. Ook als ik nu naar PSV kijk is het geen wonder dat het laatste jaar dat we Europees goed waren we Guardado en Moreno in de ploeg hadden. Nu zijn het toch teveel lieverdjes.

24 oktober 2021 om 11:33

Ik vind het zo jammer dat PSV daar niet op heeft doorgebouwd. Ze creëerden echt een goede naam in Mexico met Guardado, Moreno en later ook Lozano en Gutierrez. Zeker met Lozano gaf PSV toch het signaal dat PSV een ideale tussenstap tussen Mexico en de (sub)top van Europa kon zijn. Dan had je weer een goede ingang naar talent gehad met een mentaliteit die wij in Nederland eigenlijk niet kennen. Ajax bouwt die naam op in Brazilië en Argentinië, zeker nu zowel Neres, Antony, Tagliafico Martinez voor hun land hebben gespeeld terwijl ze bij ons onder contract stonden. Dat maakt het voor talenten nu toch een interessante stap om naar Ajax te gaan. Dat had PSV in Mexico maar dat is nu toch wel weer weg denk ik.

24 oktober 2021 om 12:00

PSV wilde toch ook door bouwen op hun naamsbekendheid in Mexico? Ze werden langer met Alvarez in verband gebracht dan Ajax, maar uiteindelijk trok Ajax aan het kortste eind.

24 oktober 2021 om 12:05

Toekomst langste eind toch? Mooie speler verder. Cement tussen de stenen. Meer dan dat.

24 oktober 2021 om 12:01

Daarnaast kunnen die mooiweervoetballers zich beter uitleven in de wetenschap dat Martinez, Alvarez maar ook zeker Timber het achterin doorgaans echt potdicht houden. Als er een bal tussendoor glipt verslappen die drie dit seizoen bijna geen moment en dat geeft Berghuis, Antony, Tadic en Gravenberch meer ruimte creatief te doen.

Maar goed, potjes tegen PSV blijven altijd wedstrijden op zich en ik heb het idee dat we er veel te makkelijk over doen.

24 oktober 2021 om 13:26

Helemaal met je eens. PSV is door hun huisstijl niet zo veel minder, hoor. In dat soort potten zie ik dan ook liever tagliafico dan blind achterin, al was de JC schaal ongelukkig. Ze zullen altijd aan elkaar gewaagd blijven, al is het maar door de minieme weerstand van de rest van de Eredivisie

Guus Hiddink heeft hier gewoon gelijk. Die seniele Derksen moeten ze in bescherming nemen want dit begint tragisch te worden (was het eigenlijk al jaren). Martinez en Alvarez zijn spelers waar een ploeg op kan bouwen. Strijden voor elke meter en dat 90 minuten lang. Vergelijkbaar met Sangarè voor psv. Echte vechtersmentaliteit.

24 oktober 2021 om 11:24

5meterlijn

Als Casemiro of Kante hier in Nl voetbalden, dan zouden zij er ook niets van kunnen.

Ik zie 1000x liever Alvarez daar dan Schone.
Mooie vent Schone maar vaak werd middenveld overlopen in Europa. Liever zo een strijder met over-mijn-lijk-mentaliteit

24 oktober 2021 om 11:44

Nja hij schiet wel gewoon die vrije trap erin bij Real Madrid he, en hoe. Ook in de uitwedstrijd bij Juventus was Schone echt geweldig dus 1000x liever vind ik wat overdreven richting een clublegende als Lasse Schone, want dat is hij gewoon.

24 oktober 2021 om 11:50

Dat vind ik inderdaad erg onterecht denigrerend naad Schone. Die heeft prima wedstrijden gespeeld voor ajax in Europa. Ik zie ook liever een type alvarez maar ga nou niet doen of schone er niks van kon. Beetje meer respect voor deze man.

24 oktober 2021 om 12:02

@MrKrillin, een onterechte sneer naar Schone. Heeft het geweldig gedaan, ook in Europees verband, en verdient dit niet.

24 oktober 2021 om 12:15

Wat een onzin. Schöne is van grootse waarde geweest voor Ajax. Heeft zich verschillende malen, terecht, terug gevochten naar een basisplek. En hij was van onmisbare waarde in het team dat tot de halve finale reikte.

Beide deze spelers zijn niet met elkaar te vergelijken. Maar Ajax werd absoluut niet overlopen op het middenveld in dat seizoen!

24 oktober 2021 om 13:13

Ik ben het vaak met je eens Krillin maar met Schone haalde Ajax.gewoon de halve finale CL. Hij was echt enorm onderschat want zijn passing ging altijd naar voren en hij verhoogde daarmee het tempo in het spel. Ik vind Alvarez een nuttige teamkracht maar Schone voegde imo meer aan het spel van Ajax toe

24 oktober 2021 om 14:16

Deze hele discussie is onzinnig, want Alvarez is de meest verdedigende middenvelder zoals de Jong dat was bij dat Ajax. Schone en Gravenberch zou veel minder goed werken en de Jong en Alvarez ook.

24 oktober 2021 om 12:46

Met name wat zo' n Derksen over Martinez zegt is al een reden om hem niet serieus te nemen. Dat je vindt dat je een Alvarez zelf moet kunnen opleiden oke, al ben ik het daar ook niet mee eens. Maar als je Martinez een huis tuin en keukenvoetballer vindt dan wil je gewoon geforceerd de conservatieve oude man uithangen. En Driessen maar kwijlend instemmend knikken. Bluhhh.

Kijk er wordt toch iets goeds door analyse gemelden over ajax speler

Moet zeggen toen die alvarez kwam en ik hem voor het eerst zag spelen dacht ik echt wat is dit nou weer maar eerlijk is eerlijk hij begint steeds beter en beter te worden. Tegenover gestelde van tagliafico die in het begin suoer deed maar de laaste tijd niet meer. Alvarez en martinez zijn echt 2 pittbuls en je ziet dat je zulke spelers zeer goed in je team kan gebruiken. Strijden doen ze als 1e en dat geeft extra energie. Ten hag doet het ook zeer zeker goed en dan word er wel weer geroepen maar hij kan zoveel geld uit geven dit dat maar dat is tenslotte wel zelf bij elkaar verdiend en dan is bet logisch dat je beter kan presteren en natuurlijk is deze groep voor nederlandse begrippen al een beste tijd bij elkaar en zo nu en dan iemand verkopen en er 1 of 2 bij halen dat is gewoon top

Ik zou Tadic toch wel het mentale fundament willen noemen. Winnaar pur sang.

Ik heb het bij een ander artikel al geschreven dat ik het zo jammer vind dat Hiddink Ajax niet de credits wil geven die het wereldwijd kreeg na de wedstrijd tegen Dortmund
Hij heeft de wedstrijd niet kunnen zien
Niet live en ook de afgelopen dagen niet
En dat terwijl je liefhebber bent en in de voetballerij betrokken wil blijven
En terwijl je zeker weet dat het vandaag ter sprake zal komen. Bah
Wat hij wel kon is bekend maken dat hij best wel net als Dick bondscoach zou willen zijn
Slap Hiddink
Maar na zijn optreden in de zaak rond de bondscoach van Curacoa kan je veel van hem verwachten
(Jammer dat Petrovic dit niet noemt.Slijmen kan hij wel goed)

24 oktober 2021 om 11:43

Ietsjes respect is op z'n plaats

24 oktober 2021 om 12:57

Hij heeft één punt en niet eens op de juiste plaats. Grammaticaal gezien. Inhoudelijk snap ik er helemaal niks van.

Ieder goed Ajax team heeft daar een speler zoals Alvarez staan. Van Neeskens, Wouters, Galasek naar Alvarez. Rijkaard was zelfs zo goed dat je met een verdediger minder kon spelen. En frenkie zo goed dat hij na 1 jaar naar Barcelona ging. Als Alvarez beter kon voetballen dan voetbalde hij niet bij Ajax

24 oktober 2021 om 11:52

Sterker nog: elk team wereldwijd ooit heeft op die positie een goede voetballer.

Voor het balans team zijn deze spelers belangrijk. Een beetje het zelfde verhaal als toen Cruijff Wouters naar Ajax haalde. Ook een voetballer die het niet moest hebben van zijn voetballende vermogen , maar meer van inzet en winnersmentaliteit. Van Basten was er in het begin op tegen , maar moest zijn mening later bijstellen

24 oktober 2021 om 12:08

Wouters kon geweldig voetballen man. Daarnaast idd een enorme bikkel. Heerlijk zo'n iemand in je elftal. EK 88 had je hem van Tiggelen, van Aerle, de Koemannetjes. Wat een winnaars.

24 oktober 2021 om 12:16

Pas toen hij een tijdje bij Ajax speelde haalde hij de bal achter zijn standbeen langs . Bij Utrecht zag je hem dat niet doen. Alvarez zie je ook dat hij steeds meer progressie maakt qua voetbal.

Dat ziet inmiddels iedereen wel maar een Derksen die denkt dat je met 11 voetballers de oorlog wint. Die kijkt alleen naar de voetballende kwaliteiten. Die ziet niet dat je een bepaalde balans moet hebben. Een speler met de rol van alvarez hoeft geen fantastische voetballer te zijn. Die moet gewoon overal tussen zitten en er in kleunen.

24 oktober 2021 om 12:48De grote ironie is natuurlijk dat Derksen in zijn tijd bekend stond als ordinaire schenenschopper die het absoluut niet waar kon maken op hoger niveau dan een nauwelijks professioneel gegaan sc cambuur.

Volgens mij behoort Mexico niet tot het continent Zuid-Amerika. En toch zie ik dat in elke artikel over de 'Ajax-Latinos' weer terugkomen.

24 oktober 2021 om 13:33

Latino refereert naar iemand met een Latijns-Amerikaanse afkomst en daar hoort Mexico bij, het is niet alleen Zuid-Amerika.

24 oktober 2021 om 15:31

Dat van de Latino's snap ik wel, maar in het artikel wordt met "twee Zuid-Amerikanen" gerefereerd naar Martinez en Alvarez. Als Mexicaan is Alvarez toch geen Zuid-Amerikaan?

24 oktober 2021 om 13:42

@ Cic13

Klopt, Mexico behoort tot het continent "Noord-Amerika", maar nog steeds is het een "latijns Amerikaans" land. Alles onder de Verenigde Staten is "latijns Amerika", dat is op basis van het het Spaans, Portugees en Frans (de Romaanse talen) die daar hoofdzakelijk gesproken worden.

De één (derksen) noemt deze 2 modale eredivisie voetballertjes en Hiddink noemt ze het fundament van Ajax...
Het ene uiterste tegenover het andere uiterste.. Maar wie heb er nou gelijk?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
1996-2002 FC Twente
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen: ‘De Eredivisie is hierdoor een Mickey Mouse League’

Valentijn Driessen is van mening dat kunstgras ervoor zorgt dat de Eredivisie het imago van een Mickey Mouse League heeft. Het kunstgras van Sparta Rotterdam zorgde zondagmiddag voor flink wat irritatie...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren