PSV presenteert rode jaarcijfers: 23,2 miljoen euro verlies

Maandag, 18 oktober 2021 om 11:14Yanick Vos • Laatste update: 16:43

PSV heeft voor het eerst in tien jaar tijd een nettoverlies gerealiseerd, zo meldt de club uit Eindhoven maandagochtend. De huidige nummer twee van de Eredivisie heeft de jaarcijfers gepubliceerd en daaruit blijkt het resultaat in het boekjaar 2020/21 na belasting 23,2 miljoen euro negatief. “De impact van de coronapandemie heeft in grote mate bijgedragen aan dit resultaat”, aldus PSV.

PSV meldt dat de getroffen maatregelen vanwege de pandemie in financieel opzicht een ‘enorme impact’ hebben gehad. Ten opzichte van een regulier seizoen bedraagt de omzetdaling ongeveer 25 miljoen euro. Dit is het gevolg van het feit dat er vrijwel het gehele seizoen geen bedrijvigheid was in het Philips Stadion. “Grootschalige evenementen werden afgelast en wedstrijden werden uitsluitend zonder toeschouwers gespeeld. Dit had een negatieve invloed op bijna alle exploitaties van PSV.”

De omzetdaling wordt deels gecompenseerd door de NOW- en TVL-regeling van de overheid. De omzetdaling werd verder beperkt doordat veel supporters seizoenkaartgelden niet terugvroegen en er hogere Europese inkomsten waren. De coronacrisis zorgde er ook voor dat clubs minder geld uitgaven op de transfermarkt en dat voelt PSV in de portemonnee. “PSV realiseerde een netto resultaat vergoedingssommen van bijna 21 miljoen euro negatief. In de plannen van PSV was een grote transfer opgenomen in het boekjaar 2020/21.”

“De verkopen van Sam Lammers, Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix waren echter onvoldoende om de afschrijvingskosten te compenseren en het gewenste resultaat vergoedingssommen te realiseren”, zo klinkt het. De transfers van Donyell Malen (Borussia Dortmund), Denzel Dumfries (Internazionale), Pablo Rosario (OGC Nice), Mohamed Ihattaren (Juventus) en Joël Piroe (Swansea City) zijn allemaal na sluiting van het boekjaar gerealiseerd en worden pas meegenomen in het volgende boekjaar.

“De financiële verwachting voor het seizoen 2021/22 is dat PSV opnieuw een negatief operationeel resultaat zal realiseren als gevolg de nog steeds aanwezige impact van de pandemie”, meldt PSV. “Het verwachte transferresultaat is echter dusdanig positief dat er over seizoen 2021/22 een netto winst wordt gerealiseerd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

128 reacties (laatste reactie door constant kante)

Dit is niet best. Zowel sportief als financieel gaat Ajax keihard uitlopen de komende jaren. Psv moet echt geluk gaan hebben met goede aankopen en toppertjes uit de jeugdopleiding.

18 oktober 2021 om 11:21

Tja was te verwachten toch? Praktisch geen toeschouwers, karige verkopen en 0 evenementen. Geen idee hoeveel ze via de now regeling ontvangen maar ik schrik hier niet van.

18 oktober 2021 om 11:25

Denk dat het gat met Ajax onrealistisch is geworden de komende jaren. Jezelf focussen op voorlopen op AZ en Feyenoord zal een mooi, realistisch doel moeten zijn. Dat in combinatie met het doorontwikkelen van het aanwezige talent moet op termijn genoeg zijn om weer het kampioenschap naar de lichtstad te halen.

18 oktober 2021 om 11:30

Tsja. Ook al zou Ajax elke jaar 500 miljoen meer hebben. Als psv ook alles wint tegen de kleinere clubs, dan wordt het kampioenschap beslist op 2 wedstrijden. Namelijk de onderlinge duels tussen Ajax en psv. En ook Ajax verliest simpele potjes tegen kleine clubs.

Oftewel, zolang psv na Ajax de beste in de competitie blijft, gaan ze regelmatig kampioen worden.
En dat betekent cl inkomsten en verkleinen van dat gat naar Ajax. Want Ajax zal ook hogere salarissen en hogere lasten hebben op den duur.

18 oktober 2021 om 11:47

Ik vind dit altijd zo'n onzin. Dat is ook altijd wat Japie aanhaalt. PSV heeft meer geld dan de rest van de competitie, dus moeten ze alles winnen en doen alleen de wedstrijden tegen Ajax ertoe. Als een club een bredere en betere selectie heeft, zal die, over het algemeen, ook minder punten tegen kleinere ploegen laten liggen. Het is heel simpel. PSV moet gewoon een heel goed seizoen draaien om kampioen te worden. Vorig seizoen viel de achterstand tot de winterstop ook mee, maar zag je ook dat Ajax de wedstrijden gemakkelijker won. In de 2de seizoenshelft liep Ajax snel uit. Als PSV niet beter gaat spelen, zie ik dat dit seizoen eigenlijk wel weer gebeuren. Dan zal Ajax over een heel seizoen gewoon minder punten verspelen.

18 oktober 2021 om 12:10

@boris,
Helemaal eens. Met een bredere selectie en betere spelers zal je minder snel punten verliezen als je een mindere dag hebt; zie bv zaterdag Feyenoord tegen RKC. Ajax zal ook echt niet alles winnen, maar gewoon minder (onnodige) punten laten liggen.

18 oktober 2021 om 12:16

Valt wel mee, vergeet niet dat Ajax hun budget (salarisen etc.) verhoogd op basis van ambities. Mocht Ajax 2 jaar geen kampioen worden en geen CL zal het in één keer een hele hap uit de eigen vermogen slurpen.

18 oktober 2021 om 12:40

Maar die kans is zeer klein, vooral met de huidige stand van zaken op de coëfficiëntenlijst. Nederland zal hoogstwaarschijnlijk twee directe tickets naar de CL krijgen de komende jaren. Dit betekent dat zelfs wanneer Ajax incidenteel twee keer achter elkaar geen kampioen wordt, het nog steeds de begrote CL bedragen zal krijgen (mits ze dan natuurlijk minimaal als tweede eindigen op de ranglijst).

18 oktober 2021 om 14:08

Iseldiroed,

Als we nog even doorgaan met UEFA punten pakken zoals het nu gaat, worden de nummers 1 en 2 automatisch geplaatst voor de groepsfase CL en 1 club automatisch geplaatst voor de El.

De centen komen dan automatisch binnen en de clubs kunnen zich verder versterken, kampioenschap is wel leuk om binnen te halen.

18 oktober 2021 om 14:13

Dat is allerminst hoogstwaarschijnlijk. Moet dit jaar nog veel gebeuren en vooral volgend jaar geen slecht jaar zijn.

Zowel Ajax als PSV dienen ervoor te zorgen dat ze als ze tweede worden via de voorrondes CL halen. Daar zit de grootste winst als dat lukt. Dan moet je al derde worden wil je CL helemaal mislopen. Die kans is veel kleiner natuurlijk.

18 oktober 2021 om 11:24

Ajax had ook geen goede cijfers hoor? Daarnaast heeft Psv met onder andere Gakpo en Madueke ook wel een zak geld in het vizier, al is die zak voor Madueke momenteel even iets kleiner.

18 oktober 2021 om 11:33

Ik was mijn reactie aan het typen met het idee dat PSV veel kapitaal op het veld heeft staan. Maar dit viel me eigenlijk tegen toen ik bezig was met typen. Madueke en Gakpo gaan veel centjes opleveren, maar verder zie ik weinig spelers die een waarde van 20+ hebben/gaan krijgen. Sangare op termijn misschien, maar verder?

18 oktober 2021 om 11:34Die zak geld hadden ze met Ihatarren ook in het vizier. Uiteindelijk is dat altijd afwachten natuurlijk. Echter ziet het er slechter uit dan dat het daadwerkelijk is. Er wordt al aangegeven dat bijvoorbeeld de transfers van Malen en Dumfries hier niet in zitten

18 oktober 2021 om 11:54

@gakpo

Het gaat toch niet alleen om bedragen boven de 20 miljoen. Maar ook boven 8+miljoen.
Jongens als v Ginkel, Propper en Zahavi zal je waarschijnlijk afschrijven. Niets op verdienen. Maar dit soort jongens zijn ook nodig voor de stabiliteit en ervaring.

Dan kleine groep waar je tot max 5 miljoen op pakt, zoals Mwene, Ramalho, Mauro,thomas, Gotze en Bruma.

Dan heb je rest die gewoon miljoenen opleveren (misschien geen 20+, maar nog wel genoeg), zoals Max, Sangare, Drommel etc.

18 oktober 2021 om 12:01

Alleen gaat Schmidt er met zijn wisselbeleid eigenhandig voor zorgen dat die transfersommen lager uit gaan vallen. Je zag het al met Malen. Als hij ipv 60 minuten gewoon vaker de slotfases (waarin de tegenstander moe wordt) mocht uitspelen, had hij ipv 19 er waarschijnlijk een stuk of 25 gemaakt en komen er zo een paar extra miljoenen bij. Als spits van een topclub is 19 in de eredivisie nou niet heel indrukwekkend. Datzelfde zie je straks bij Gakpo en Madueke gebeuren. Buitenlandse clubs kijken nou eenmaal ook naar die cijfers.

18 oktober 2021 om 12:04

En de verkopen van oa malen en dumfries komen bij het volgende boekjaar. Dus eigenlijk is er niet zoveel aan de hand.

18 oktober 2021 om 12:07

Je kan niet echt afschrijven op een minimale waardering. Lees het jaarverslag en kijk het kopje afschrijving vergoedingssommen.
De afschrijving gebeurd op basis van aankoopsom delen door contract jaren, dit is al opgenomen in de begroting.
Kortom PSV heeft veel eigen vermogen op het veld dat rustig wordt afgeschreven en als ze verkopen boven de boekwaarde maken ze weer winst.
Zelfs Bruma na 4 jaar verkopen voor 3 miljoen betekent nog een winst voor PSV.

18 oktober 2021 om 22:41

magik

"zelfs Bruma na 4 jaar verkopen voor 3 miljoen betekent nog een winst voor Psv."

Het mooie is dat je een waarheid als een koe brengt, maar zo goed als niemand hier die dat snapt.

PSV heeft natuurlijk dubbel pech gehad met het Philips Stadion, evenementen als Groots met een zachte G leveren ook gigantische bedragen op.
Maar goed, met de investering van 50 miljoen die binnen zijn gehaald en flinke uitgaande transfers wordt dit weer gecompenseerd natuurlijk.

18 oktober 2021 om 11:20

Tsja al met al zal er geen club zijn die de resultaten hebben verbeterd. Valt me uberhaupt wel op dat er nog vrij weinig clubs zijn die echt zijn omgevallen. Misschien komt de financiele klap nog, maar het valt me tot op heden eigenlijk nog alles mee.

18 oktober 2021 om 11:24

“Al met al zal er geen club zijn die de resultaten hebben verbeterd” hoe bedoel je? Want er zijn echt wel clubs die verbetering hebben gemaakt ten opzichte van vorig jaar…

18 oktober 2021 om 11:27

Kan ik me haast niet voorstellen. Met de lockdown heb je gewoon een complete inkomstenbron (je stadion) gemist. Kan me bijna niet voorstellen dat je zonder die inkomsten een beter jaar hebt gemaakt dan met.

18 oktober 2021 om 12:00

Kan wel hoor, als ze de begroting enorm omlaag hebben gegooid is het immers makkelijker om groene cijfers te draaien. Of het in de praktijk dan 'een beter jaar' was, dat valt dan nog te bezien natuurlijk. Op papier kan het echter zeker.

18 oktober 2021 om 13:10

@Westend nou aanschouw; vorig jaar Milan 194,6 mil verlies, dit jaar 96,4 mil, een verbetering van bijna honderd miljoen! Door kwart/halve volle stadions ipv leeg en halvering salarishuis na vertrek dure spelers,dus het kan wel

18 oktober 2021 om 11:20

Investering van 50 miljoen is toch gewoon een lening? Ook dat zal je in de toekomst gewoon terug moeten betalen.

18 oktober 2021 om 11:25

Klopt, maar het idee van een investering is wel dat je het geld eruit haalt...

18 oktober 2021 om 11:27

Is inderdaad gewoon een lening. Maar voorkomt wel een situatie van onvoldoende middelen om aan je korte termijnverplichtingen (salaris vooral) kan voldoen. Al helpen die transfers daar ook bij.

18 oktober 2021 om 11:35

Op korte termijn zeker een goede keus. Anders had je misschien een paar goede en dure spelers weg moeten doen en had je madueke misschien niet kunnen verlengen. Die zullen zich sportief of met een transfer zichzelf wel weer terug verdienen in de toekomst.

Benieuwd naar reacties van Contstantkante en Luuknog watpsv

Beiden bleven keer op keer een doemscenario schetsen voor Ajax. Die moesten verkopen anders dondert alles in.
PSV zou het allemaal goed geregeld hebben.

Verlies groter dan wat ik vaak las van beide heren.

18 oktober 2021 om 11:22

Het is maar net in welk boekjaar je welke inkomsten of uitgaven meeneemt.

18 oktober 2021 om 11:22

Heb je ook verder gelezen dan je neus lang is? De uitgaande transfers van 50 miljoen zijn niet meegenomen voor dit boekjaar.

18 oktober 2021 om 11:27

Azian\

"heb je ook verder gelezen dan je neus lang is? De uitgaande transfers van 50 miljoen zijn niet meegenomen voor dit boekjaa"

Dat doet er toch niet toe. Het gaat om dit boekjaar wat afgesloten was. Dat volgend jaar een kleine winst genoteerd kan worden, doet er voor dit afgesloten boekjaar niet toe.

18 oktober 2021 om 11:36

@krillin Het is dus maar net op welk tijdstip een transfer valt. Er is dit boekjaar een verlies, wat dus te verwaarlozen is omdat het geld van de transfers net buiten het boekjaar valt. Je kan dus wel verwijzen dat het kommer en kwel is bij PSV, maar het geld van de transfers is er al. Het zou een probleem zijn als er geen transfers zouden zijn geweest.
+ Er is volgend jaar niet een kleine winst te noteren door de 50 miljoen aan uitgaande transfers. Want dan staan de volgende transfers alweer klaar: Madueke, Gakpo.

18 oktober 2021 om 12:00

Azian

"er is dit boekjaar een verlies, wat dus te verwaarlozen is omdat het geld van de transfers net buiten het boekjaar valt."

Dat zeg je steeds "te verwaarlozen" maar het verlies moet wel betaald worden. Hoeveel geld heeft PSV als eigen vermogen? Neen aan niet meer dan 100 miljoen, dan zou het makkelijk op te vangen zijn.

Heeft PSV bijv 50 miljoen, dan ben je in 1 jaar helft van je geld in kas doorheen.

Weet jij hoeveel eige vermogen PSV heeft?

18 oktober 2021 om 13:29

@mrkrillin

Tuurlijk zal een deel van het verlies betaald moeten worden. Maar het verlies bestaat o.a. uit afschrijvingskosten. De spelers vertegenwoordigen ook een waarde op de balans, wat al betaald is en vaak een hoge rest waarde overhoud, ondanks de afschrijvingskosten die gemaakt worden.

Het is dus niet zozeer het geval dat PSV bij een verlies van 50 miljoen in jouw voorbeeld haar liquide middelen halveert.

18 oktober 2021 om 11:28

En dan heeft psv ook nog maar de helft van de begroting van Ajax, dus relatief gezien is het verlies gewoon 6 keer zo groot. En inderdaad Ajax had daarbij zo ongeveer de soepelste regeling voor seizoenskaarthouders en het was een van de weinige clubs die geen recht had op de NOW regeling.

18 oktober 2021 om 11:28

Ajax heeft echter afgelopen zomer niet echt goed verkocht, waar PSV dit wel deed. Ik denk dat het volgende jaar er wel anders uit zou zien waar de transferresultaten van deze zomer zijn meegnomen.

18 oktober 2021 om 11:23

Verlies wil natuurlijk niet automatisch schuld betekenen he. denk dat er weinig clubs zijn geweest die het financieel beter hebben gedaan dan voor de lockdown

18 oktober 2021 om 11:26

Kan ook zijn dat zij rekening hielden met de inkomsten uit transfer van o.a. Malen dit jaar. Was die meegerekend, dan kwam je uit op een positief resultaat.

18 oktober 2021 om 11:28

@jansen

Ja, ze hadden ook gerekend op grote transfers. Die benoemde leden namen Ajax dit erg kwalijk dat Ajax steeds voor 50 miljoen moet verkopen, anders rode cijfers.
Maar wat blijkt, ook PSV neemt grote verwachte transfer verkopen.


"in de plannen van PSV was een grote transfer opgenomen in het boekjaar 2020/21.”

18 oktober 2021 om 11:43

Ja dat lijkt me ook niet zo raar he? Ten eerste is het vrij normaal dat een club als PSV verwacht in 1 of 2 seizoenen een grote transfer te doen als je naar bijvoorbeeld de laatste 8 jaar kijkt. Daarnaast weet jij natuurlijk ook wel dat je door corona een gigantisch omzet verlies hebt, de enige manier omdat goed te maken is door spelers te verkopen. Want zo hard in de kosten snijden is praktisch onmogelijk.

18 oktober 2021 om 11:56

memhis

Ik vind het ook niet raar hoor. Kaatst alleen de bal terug naar oa die Luuk.

Ik begrijp het absoluut hoor. Kritiek is ook niet op PSV, maar op de 2 leden dus.

18 oktober 2021 om 22:38

Mrkrillin

"ja, ze hadden ook gerekend op grote transfers. Die benoemde leden namen Ajax dit erg kwalijk dat Ajax steeds voor 50 miljoen moet verkopen, anders rode cijfers.
Maar wat blijkt, ook PSV neemt grote verwachte transfer verkopen."

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen touw vast kan knopen aan wat je hier allemaal zegt. Hoe dan ook, wat jij hier beweert heb ik in ieder geval nooit gezegd. Niet hier en ook nergens anders.

18 oktober 2021 om 22:36

"beiden bleven keer op keer een doemscenario schetsen voor Ajax. Die moesten verkopen anders dondert alles in."

Dit heb ik nooit zo gezegd Mrkrillin. Nu leg je me de woorden van anderen in de mond. Ik noem wat Ajax doet Casinobeleid. Omdat Ajax echt puur afhankelijk is van het jaarlijks moeten spelen van CL voetbal én daarnaast nog 55 miljoen moet verkopen, en dat buiten de Coronaklap van afgelopen boekjaar. Ik heb nooit gezegd dat ze 'moeten verkopen anders stort alles in'. Ik zei dat je niet eeuwig kunt uitgaan van het spelen van CL voetbal en dat wat Ajax doet dus nooit lang achter elkaar kan duren. Dat is totaal wat anders.

"verlies groter dan wat ik vaak las van beide heren."

Heb je een beetje naar de cijfers gekeken, of net als velen in dit topic, en hier op de site in het algemeen, of ga je puur af of de koppen en is het vooral scorebordjournalistiek? Pak de cijfers van Ajax er even bij, hoeveel heeft Ajax in het rood geschreven in dit zelfde boekjaar? Corona treft álle clubs, en dus ook PSV. Wat had PSV dan moeten regelen dat Ajax ook niet geregeld had?
Het verlies zit hem, vooral, in de gedaalde omzetcijfers. De stadions moesten dicht. En niet alleen voor de voetbalwedstrijden, hoofdinkomsten, maar ook de neveninkomsten die het stadion normaal gesproken genereert. Daarmee is dit verlies wel ongeveer uitgelegd. Dat praatje over minder geld in de markt en teleurstellende transfers is net als Corona een puur momentopname en daarnaast, vanwege de boekhoudkundige keuzes, vertekenend. De inkomsten van de late transfers van Dumfries, Malen en Rosario worden pas in het komende boekjaar genomen. Dat duidt erop dat er komend seizoen, in het resultaat op de transferbalans, naar alle waarschijnlijkheid weer een dikke winst wordt gemaakt (daar kunnen daarnaast nog een paar transfers bij komen die eveneens in het komende boekjaar vallen, en daarmee compenseert PSV een eventueel verlies op de exploitatie van komend boekjaar. Het huidige verlies wordt gewoon via het eigen vermogen genomen. Dat kan PSV opvangen. En dat betekent ook tevens dat PSV dus nog voldoende cashflow heeft om ook te kunnen blijven investeren in nieuwe spelers. Daarbij is het fonds van 50 miljoen dat klaar ligt nog niet eens gebruikt.

Dus ja, ook PSV moet net als zoveel clubs in kleinere competities de klap van Corona slikken. Maar het grote verschil tussen Ajax en PSV, even zondr Corona, is dat de exploitatie van Ajax voor onze kleine markt die we in Nederland nu eenmaal hebben, buitenproportioneel groot is. Vooral qua salarissen. De bedrijfskosten zijn bij Ajax zoveel hoger dan bij PSV, dat het wegvallen van de begrote inkomsten (corona daar valt niet tegen te begroten, maar tegen het niet halen van de noodzakelijke 50 miljoen ook niet) veel sneller pijn doet. En kijk eens naar wat kapitaalwaarde op het veld betekent. Erop gokken dat je altijd wel spelers duur verkoopt is een onbetrouwbare vorm van bedrijfsvoering. Zeker in het voetbal.

Enfin, snap de poeha verder niet zo goed, dit verlies is onder de huidige omstandigheden gewoon volstrekt normaal en geen enkele reden tot heisa. Maar zo snap ik ook die toestanden rond die tekengelden voor Zahavi en Gotze totaal niet. Oud nieuws. Er was een jaar geleden al bekend dat zij dikke tekenbonussen hadden gekregen. En dan nu ineens allemaal klagen? Onzin! Die gasten waren anders niet gekomen. Zo simpel is dat. Tuurlkijk moet je niet een heel elftal zo vullen, maar dat iedere spelers een 'restwaarde' moet hebben en dat je alleen jonge spelers moet halen is nonsens. Ik vind het prima allemaal. Ik heb nog wel een soort gevoel dat dit team nog best kan gaan groeien. En zo niet, dan Schmidt eruit en laat een andere trainer met dit materiaal wel presteren. De selectie is echt goed genoeg om tot het einde met Ajax om de titel te strijden.

Rode jaarcijfers? Nou het kon nog erger aflopen, veel clubs hebben meer en veel meer verlies

18 oktober 2021 om 11:30

Een omzetdaling van 25 procent is toch wel veel hoor. Ik denk dat psv wel als een van de hardste getroffen is.

18 oktober 2021 om 12:46

100% en dan vooral te bedenken dat ze volgend boekjaar opnieuw geen CL bedragen kunnen bijschrijven. Hopelijk voor PSV komen ze ver in Europa, dan staat of valt niet alles met de transfers van Malen en Dumfries.

18 oktober 2021 om 12:58

PSV begroot elk jaar op Europa League

18 oktober 2021 om 14:25

Sbvs20,

Dat EL begroten is prima, maar het is ook prettig voor de penningmeester als PSV wat verder komt in het toernooi.

Gelukkig heeft van der Sar er al voor gezorgd dat PSV 5 miljoen extra ontvangt omdat ze zich niet hebben kunnen plaatsen voor de Cl.

Maar als ALLE clubs verlies hebben, heb je dan nog wel verlies? of is alleen de markt totaal omgegooid? want dan heeft minder geld gewoon weer meer waarde lijkt me toch?

18 oktober 2021 om 11:25

Verlies heeft niks met een ander te maken, maar puur met jezelf. Als jij meer hebt uitgegeven dan dat er binnen is gekomen: heb je verlies. Betekend overigens niet dat je meteen in de min staat. Dat heeft met je spaarrekening/ reserves te maken.

Maar 'minder geld gewoon weer meer waarde'? Daar snap ik niks van.

18 oktober 2021 om 11:31Hij bedoelt denk: als iedereen verlies draait, is er in 'totaal' minder geld. Maar de voetbalmarkt heeft nog steeds dezelfde spelers, dus zullen de prijzen dalen en kan je voor hetzelfde geld van 'vroeger' nu meer kopen. Maar wat ik vooral opmerk is dat de trend nu is om transfervrije spelers binnen te halen (messi, Wijnaldum, Mbappã© volgend seizoen etc.) Want wat rayvg vergeet is dat de voetbalwereld gewoon de normale euro gebruikt en ze niet een eigen geldeenheid hebben. Dus er zijn gewoon contracten met spelers, stadions, leveranciers en sponsoren die je gewoon een afgesproken bedrag in euro's kosten/opleveren. Heb je een tekort, moet je de uitgaven uit een spaarpotje gaan betalen.

18 oktober 2021 om 11:46

Dat bedoelde ik inderdaad Justinmorris, had wel veracht dat mensen dat begrepen, dat is letterlijk waar mn hele tekst om ging.

Hmm ja dat is waar, contracten blijven hetzelfde natuurlijk. Eigenlijk zou je vanaf nu uitzonderlijke pandemie clausules moeten opnemen voor de toekomst zodat ze in die gevallen bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd maar 70 procent hoeven te betalen aan spelers, stadion huur etc.

18 oktober 2021 om 12:48

Tsja dit zag niemand aankomen.. En wie laat zo'n clausule opnemen zonder tegenprestatie (hogere basisprijs)? En definieer een pandemie. Het is gewoon even een klotesituatie waar iedereen nog een aantal jaar last van zal hebben, en waar we gelukkig al ver over het ergste punt heen zijn (zo lijkt het). Valt me vooral mee dat er geen club in het opportunistische voetbalwereldje is omgevallen.

18 oktober 2021 om 12:49

Dit zou misschien van toepassing zijn als alle clubs er zo slecht aan toe waren als Barcelona. Het probleem is dat in het huidige voetbal clubs als PSG, Man City en dalijk ook Newcastle, hier totaal niks van voelen.

Lijkt heel wat, maar doordat dit boekjaar een transfer uitbleef die een boekjaar later wel komt valt dit wel mee.

Je kunt je wel afvragen of je iets onzekers als transfertijd moet begroten. Daarnaast moet dezelfde transfer niet ook in de begroting voor dit boekjaar zitten, anders blijf je het probleem voor je uit schuiven.

18 oktober 2021 om 12:54

Dat is hetzelfde als begroten op Europa League/champions League. Het ligt er een beetje aan wat voor soort beleid je wilt voeren. Bij Ajax wordt structureel begroot op CL inkomsten, PSV begroot op Europa League. Mocht PSV dit jaar ver komen in de Europa League dan draaien ze volgend jaar mooie cijfers. Vooral aangezien ze al een bonus van 5 miljoen hebben binnengehaald in de CL-playoffs. Daarbovenop de 50 mio van Malen en Dumfries, dan ziet het er alweer een stuk rooskleuriger uit.

Lijkt mij nou niet echt heel dramatisch, als je bekijkt dat de transfers van Malen, Dumfries en de rest niet zijn meegenomen in dit boekjaar. PSV heeft daarnaast met een Gakpo, Madueke en Sangare spelers die met een beetje geluk weer veel geld kunnen opbrengen in de toekomst.

18 oktober 2021 om 12:19

Daar van uitgaan of op hopen is ook riskant, zie een Ihatarren waar iedereen ook van zei dat het de kas flink zou gaan spekken. Neemt niet weg dat je een jaar verlies gedraaid heeft (al dan niet door een pandemie). Te hopen voor Psv dat ze komend jaar weer beter kunnen draaien want anders gaat het je teveel kosten aan of eigen vermogen of aan de kwaliteit van je elftal.

18 oktober 2021 om 12:36

Het in de begroting opnemen lijkt mij niet verstandig. Maar je kan er vaak wel een beetje van uitgaan, het is natuurlijk een risico. Maar meestal zie je wel dat je een speler kan verkopen minimaal een half jaar van te voren, tenzij deze speler natuurlijk geblesseerd raakt. Toch kun je wel stellen dat PSV een club is die iedere 1 of 2 seizoenen flinke klappers kan maken. De afgelopen 5 jaar is er ook gewoon voor 200 miljoen verkocht.

18 oktober 2021 om 12:55

Daarbovenop heeft PSV al een bonus van 5 miljoen behaald in de CL-playoffs (waarop niet was begroot), dus volgend boekjaar zullen de cijfers er een stuk rooskleuriger uitzien.

Oftewel te verwaarlozen. De volgende transfers niet meegenomen om en nabij de 50 miljoen dat meegaat naar volgend boekjaar:
Spelers Club Afkoopsom
Donyell Malen Borussia Dortmund Dortmund 30,00 mln. €
Denzel Dumfries Internazionale Internazionale 12,50 mln. €
Pablo Rosario OGC Nice OGC Nice 6,00 mln. €
Mohamed Ihattaren Juventus FC Juventus 1,90 mln. €
Joël Piroe Swansea City Swansea City 1,17 mln. €

18 oktober 2021 om 11:31

Oftewel zeker niet te verwaarlozen. Je hebt gewoon te maken met een boekjaar wat ergens start en 365 dagen later wordt afgesloten. Als je het artikel leest zie je dat het om een operationeel verlies gaat en dat dit los staat van de transfers. Hierin gaan zij zeker winst maken, met de transfers die je hierboven al opsomt. Of ze moeten wel heel erg veel gaan uitgeven aan nieuwe spelers.

Echter, heb je te maken met een operationeel verlies. Dus als er niet structureel spelers voor hoge transferinkomsten zorgen heb je ten alle tijden te maken met een gat wat je moet opvullen door spelers weg te doen.

18 oktober 2021 om 11:36

Nou te verwaarlozen, een jaartje (helemaal in Coronatijd) kan een keer gebeuren natuurlijk maar je wil niet elk jaar je beste spelers verkopen om maar geen verlies te draaien lijkt mij. Overigens zijn al die bedragen die je hier noemt bruto bedragen, daar gaat her en der ook nog wel wat vanaf richting zaakwaarnemers etc.

18 oktober 2021 om 12:10

En wat was de boekwinst op die transfers?
Hoeveel stonden de spelers in de boeken, hoeveel transfersom wordt afgeboekt, welke kosten zijn er gemaakt om deze omzet te realiseren?
Ik schat in dat ze netto 30-35 miljoen pakken op deze spelers, exclusief belasting die over de winst wordt betaald. Ik maak me geen zorgen voor PSV en schrik ook niet van 24 miljoen verlies maar je aannames zijn iets te kort door de bocht

18 oktober 2021 om 12:23

En wat zijn hier de nettoinkomsten van na aftrek van belasting, premies (raiola) etc.?

18 oktober 2021 om 12:25

Nou ja, het is zeker niet te verwaarlozen. PSV kan de kosten compenseren, maar eigenlijk wil je daarvoor geen liquiditeit gebruiken. Dat is dus nu geld wat je verdampt om gaten te dichten in plaats van het te investeren in het voetbalbedrijf. Het is voor PSV niet ernstig, maar het is wel geld wat je niet meer terugkrijgt. Dat verdampt als het ware. Vergeet daarnaast niet dat genoemde bedragen als het spelers betreft vaak in bruto word uitgedrukt. 50 a 60 miljoen euro wordt dan al snel 35 a 40 miljoen.

18 oktober 2021 om 12:58

Het voordeel is wel dat je deze vervolgens weer kan aanvullen, PSV heeft ook al een bonus van 5 miljoen door de CL-playoffs dit jaar waarop niet was begroot. Voor de rest klopt je betoog volledig.

18 oktober 2021 om 14:11

Azianzenzation,

Neem je ook mee dat zaakwaarnemers betaald moeten worden?
Als je net als Malen net die dikke pizzabakker hebt, die strijkt bij de transfer van Malen zo'n 30 procent op, daarbij de opleidingsgelden en randzaken, dus aan Malen houden ze uiteindelijk maar ergens rond de 17 miljoen over.

Dus zelfs met de 50-60 miljoen die ze aan transfers na de sluiting van dit boekjaar zullen ophalen verwachten ze een operationeel verlies te lijden over het komende boekjaar, en dan hopen ze veel geld te vangen voor Gakpo en Madueke komende zomer al. Nou, dan mogen ze aan de bak in eindhoven. De sportieve resultaten zijn steeds kantje boord en eerlijk gezegd zie ik in Yorbe Vertessen nog niet echt een droomopvolger van Madueke of Gakpo. Hoeveel geld verwacht je uberhaupt voor die jongens te krijgen als er niet wordt gepresteerd?

18 oktober 2021 om 11:24

Inderdaad een operationeel verlies, hierin worden transfers nooit meegenomen zoals ik het begreep. Met de reden dat transfers natuurlijk geen zekerheid hebben. Operationeel draait psv en volgensmij ajax ook slechts een kleine winst ook in normale jaren van max 1 a 2 miljoen. De transfers worden daarna pas verekend.

18 oktober 2021 om 11:27

De transfers hebben toch niks te maken met een operationeel verlies? Er staat daarnaast gewoon vermeld dat ze door die transfers dus wel winst zullen gaan maken in 21/22. Ik ga er toch wel vanuit dat Gakpo en Madueke minimaal 30 miljoen op moeten gaan leveren.

18 oktober 2021 om 11:30

Operationeel resultaat heeft niets te maken met transferinkomsten/-uitgaven dus ik snap je reactie niet helemaal? Die 50 miljoen aan inkomsten die al vast staat voor volgend boekjaar zal er juist voor zorgen dat PSV -ondanks een waarschijnlijk negatief operationeel resultaat- toch een netto winst zal realiseren in 21/22.

18 oktober 2021 om 12:14

Ik begrijp niet helemaal waarom vier mensen dezelfde reactie schrijven, maar dat gebeurt ook. Oké, operationeel verlies is geen nettoverlies.

18 oktober 2021 om 12:25

Allemaal binnen enkele minuten van elkaar geplaatst. Die mensen reageren tegelijk op jouw post, toen ik de mijne typte stond er namelijk nog geen enkele reactie. Dat lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen toch?

18 oktober 2021 om 11:33

@ Bongiorno, zoals momek1 en memphisdepay ook aangeven, zit er verschil tussen een operationeel verlies, en een nettoverlies. Zoek dat voor de aardigheid eens op. Onder operationele inkomsten/uitgaven vallen zaken als sponsoring, kaartverkoop, inkomsten uit voedselverkoop en merchandising, en uitgaven aan salarissen en materialen. Door het gebrek aan toeschouwers in het Philips Stadion is er natuurlijk een flinke dip in operationele inkomsten gebeurd. Die dip zal een stuk kleiner zijn in het lopende boekjaar, omdat er inmiddels weer mensen welkom zijn bij de wedstrijden.

Het netto resultaat neemt ook transfersommen mee. Wanneer er goeie verkopen gedaan worden, kan dus ook met een operationeel verlies nog steeds een nettowinst gerealiseerd worden. Het is alleen belangrijk om je operationeel resultaat te noemen, omdat dit daadwerkelijk iets zegt over hoe PSV als bedrijf geleid wordt. Natuurlijk streeft men daar elk jaar naar een positief operationeel resultaat (zoals de afgelopen 10 jaar gelukkig het geval was).

18 oktober 2021 om 12:22

Een operationeel verlies is iets anders dan een netto resultaat. PSV schrijft gewoon zwarte cijfers na dit seizoen vanwege transfers, maar die worden niet meegenomen in het operationeel aspect; min of meer de algemene bedrijfsvoering.

Ach ja, geen man overboord. Volgens financieel directeur Van Baar is de liquiditeit dik op orde. Daarbij meegerekend dat zowel de uitgaande transfers van dit jaar (zo rond de 55 miljoen) en de inkomende transfers (rond de 4.5 miljoen) in deze cijfers niet zijn meegerekend, wat anders een netto positief transferresultaat van 50 miljoen had opgeleverd. Op naar betere tijden (en hopen dat het stadion het hele seizoen vol kan blijven zitten )

18 oktober 2021 om 12:25

Bruto denk ik? Denk je dat ze die 50 miljoen 1 op 1 in hun kas kunnen stoppen? Belasting, premies, aandeel Raiola etc.

18 oktober 2021 om 14:54

Volgens mij zei Rik Elferink dat PSV ongeveer 25 miljoen daarvan overhoud.

Dat zijn beste bedragen voor mijn club. Ik kan er helaas niks mee. Ik hou van het voetbal het gaat er mij als supporter om wat er op het veld gebeurd. Tuurlijk begrijp ik dat het financiële belangerijk is. Maar ik vertrouw er op dat dit allemaal goed opgepakt gaat worden.

Gakpo verkopen aan Ajax voor 25miljoen en dan zijn ze er weer… nee zonde gein dit is niet best nu gaat Ajax nog meer uitlopen

18 oktober 2021 om 11:55

Ajax heeft door cl + misschien overwintering al 50mil op standaard basis gepakt. Per winst in cl pak je ook weer prima geld. Scheelt zo veel. Helemaal nu de verdeling straks weer anders wordt.

18 oktober 2021 om 12:19

Ajax ligt op financieel vlak al jaren enorm voor op de concurrentie. Overigens heeft Ajax ook flinke financiele klappen gehad die ze moeten compenseren met transfers door corona. Op zich is hier niet veel aan de hand, aangezien beide clubs altijd wel spelers rond hebben lopen die flinke bedragen vertegenwoordigen.

"de transfers van Donyell Malen, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Mohamed Ihattaren en Joël Piroe zijn allemaal na sluiting van het boekjaar gerealiseerd en worden hierdoor pas meegenomen in het boekjaar 2021-2022."

Tel dat erbij op, en alle cijfers die door corona zijn misgelopen. Dit konden we verwachten. Hopelijk volgend jaar en het jaar erop weer hoge positieve netto winsten.

Ik ben benieuwd wat de financiele voetbalzone kenner Constant Kante hiervan vindt. Bij Ajax heeft hij vaak zijn zegje klaar maar dit ziet er nou ook niet echt rooskleurend uit. Sterkte ermee!

Ach ja, Ajax had vd Beek en Ziyech oa in het afgelopen boekjaar zitten waardoor de corona-klap enigszins werd opgevangen. Bij PSV is er afgelopen boekjaar weinig verkocht, maar geven de verkopen van Malen en Dumfries in het huidige boekjaar weer wat lucht. Al met al dus weinig verrassende cijfers die gelukkig goed te verklaren zijn. Geen reden tot paniek!

18 oktober 2021 om 16:59

Ziyech volgens mij niet hoor. Die was in februari 2020 al verkocht, dus viel nog in dat boekjaar ervoor. Daarnaast heeft Ajax wel Antony, Haller, Klaassen en Kudus gehaald vorig seizoen, dus streept die transfer van Donny ook wel weg.

Eigenlijk is er dus niet zoveel aan de hand. Het is natuurlijk zuur dat je transfers moet gaan gebruiken om gaten te dichten, maar een club als PSV heeft altijd wel spelers lopen die een stap gaan maken en mooie bedragen op gaan leveren. Overigens is het wel vreemd dat ze ook over komend jaar een operationeel verlies verwachten nu publiek weer mogelijk is en evenementen weer gerealiseerd kunnen worden.

Het verlies wordt dus bijna in zijn geheel veroorzaakt door een negatief resultaat op vergoedingssommen. Dat is niet raar, want er is geen topverkoop gedaan en de afgelopen jaren is er gigantisch geïnvesteerd. Helaas vooral in kneuzen als Baumgartl, Bruma, Doan, Romero, Guti. Die afschrijvingslasten komen ook dit jaar en volgend jaar vrolijk weer terug. Ook de tekengelden van Zahavi en Gotze komen ten laste van de post transfers. Dank dus aan John de Jong voor dit fors verlies.

Grappig dat Constant Kante nergens te bekennen is, waar hij bij dit soort topics als het Ajax aangaat er als de kippen bij is om hele verhalen vol met onwaarheden te typen waarom Ajax zogenaamd poker speelt met hun beleid.

Net als bij Ajax is er bij PSV nou ook weer niet zoveel aan de hand. Ze moeten niet nog twee van dit soort jaren krijgen, maar gezien de verkopen van Malen, Dumfries & Rosario en het kapitaal wat ze op het veld hebben staan, staat PSV er nog altijd redelijk goed op. De stadions kunnen weer vol. PSV moet er alleen wel voor zorgen dat ze Europees overwinteren en punten en euro's binnen harken en minimaal 2e worden om volgend jaar wél die stap naar de CL te maken. Dan blijf je gewoon in het spoor van Ajax.

18 oktober 2021 om 22:48"er als de kippen bij is om hele verhalen vol met onwaarheden te typen waarom Ajax zogenaamd poker speelt met hun beleid."

Noem die 'onwaarheden' eens op dan? Want wat is er precies 'onwaar' aan wat ik precies heb gezegd beste kerel? Beetje wat roepen kan iedereen, en doen velen, maar echt van repliek word ik nooit gediend. Ja, dat wat ik zeg allemaal 'onzin' is en 'leugens'. Maar waar lieg ik dan precies? Want volgens mij is PSV op dit moment gewoon in het spoor van Ajax.

Tis toch prima dat ze ondanks dit verlies de boel kunnen opvangen. Nu weer volle stadions, punten pakken in Europa en de kas spekken. Geen enkele club heeft denk ik zwarte cijfers geschreven vorig jaar dus op zich is dit geen nieuws.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3040
2.PSV3013
3.Feyenoord2818
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ZahaviAanvaller124
R. SchmidtUnknown
M. GötzeMiddenvelder110
J. DrommelKeeper120
BrumaAanvaller115
Y. VertessenAanvaller113
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

10 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Borussia Dortmund 13 2 1 0
2021/2022 PSV 0 0 0 0
2020/2021 PSV 32 19 1 0
2019/2020 PSV 14 11 1 0
2018/2019 PSV 31 10 4 0
Laatste voetbalnieuws

Malen en Haaland frustreren Weghorst; Flekken van enorme afstand geklopt

Borussia Dortmund heeft de kater van de uitschakeling in de Champions League weggespoeld. Drie dagen na de nederlaag tegen Sporting Portugal won BVB met 1-3 op bezoek bij VfL Wolfsburg. Wout...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren